Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

ΕΟΠΥΥ: Οργανισμός ταλαιπωρίας ασφαλισμένων

Επτά οι συμβεβλημένοι γιατροί στο Ρέθυμνο.


«Η μεγάλη μεταρρύθμιση για την υγεία», όπως διαφημίζει τον ΕΟΠΥΥ το υπουργείο Υγείας, ξεκίνησε κουτσή την 1η Ιανουαρίου, χωρίς να γίνεται καμία προσπάθεια από την πολιτεία για να «θεραπευτεί» από την αναπηρία της.

Το 85% των ασφαλισμένων της χώρας στα ασφαλιστικά ταμεία ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ και ΟΓΑ, είναι πλέον ασφαλισμένοι του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, του οργανισμού ταλαιπωρίας όπως όλοι τον χαρακτηρίζουν.

Ελάχιστοι είναι οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον οργανισμό και όσοι έχουν συμβληθεί, καλούνται να εξετάζουν μέχρι 10 ασφαλισμένους αυτών των ταμείων την ημέρα για να τηρούν το πλαφόν που τους έχει επιβάλει το υπουργείο για μόνο 200 ασφαλισμένους το μήνα.

Η απελπισία διαδέχεται την απογοήτευση και αυτή τον θυμό. Αυτά είναι τα συναισθήματα των ασφαλισμένων οι οποίοι τελικά αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους το γιατρό, τη στιγμή βέβαια που πληρώνουν εδώ και χρόνια τις εισφορές τους για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Χαρακτηριστική της κατάστασης είναι η εικόνα στο Ρέθυμνο. Σύμφωνα και με την επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ οι συμβεβλημένοι γιατροί είναι μόνο 7.

Συγκεκριμένα 2 παθολόγοι, 2 γενικής ιατρικής, 1 γυναικολόγος, 1 παιδίατρος και 1 ωτορινολαρυγγολόγος. Αυτοί για να εξυπηρετήσουν χιλιάδες ασφαλισμένους.

Δύο είναι δυνατότητες των ασφαλισμένων. Ή επικοινωνούν με το ΙΚΑ για να κλείσουν ραντεβού με τους γιατρούς που συνεχίζουν τις συμβάσεις τους, όπου αναγκάζονται να περιμένουν έναν ή δυο μήνες ανάλογα την ειδικότητα. Έτσι αν υπάρχει κάτι που επείγει η αναγκαστική δεύτερη εναλλακτική τους είναι η επίσκεψη σε ιδιώτη γιατρό.

Αν βρουν γιατρό να είναι συμβεβλημένος, τότε θα πρέπει να είναι τυχεροί και να έχουν προλάβει το κλείσιμο του πλαφόν για να μην πληρώσουν. Αν όμως η κακή τους τύχη τους φέρνει 11ους ή 12ους την ημέρα στο ιατρείο, τότε ο ΕΟΠΥΥ δεν τους καλύπτει και θα αναγκαστούν να πληρώσουν από την τσέπη τους.

Οι γιατροί θυμίζουμε ότι δεν υπογράφουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ αντιδρώντας στο γεγονός του πλαφόν στους ασθενείς, στο ότι δεν δίνεται η δυνατότητα να συμβάλονται όλοι οι γιατροί ώστε να έχει και ο ασφαλισμένος δυνατότητα επιλογής γιατρού, ενώ θέτουν και οικονομικά αιτήματα, αφού η αμοιβή τους σύμφωνα με τη σύμβαση που επιβάλλει το υπουργείο είναι περίπου 6 ευρώ καθαρά για κάθε ασθενή από τον Οργανισμό.

Πρόσβαση σε όλα τα διαγνωστικά κέντρα


Σε ό,τι αφορά τα διαγνωστικά κέντρα, οι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ έχουν πρόσβαση σε όλα, με συμμετοχή 15%. Αρκεί να έχουν τη συνταγή που θα συνταγογραφήσει ηλεκτρονικά ο γιατρός είτε είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ είτε όχι.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Σουλιώτης δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι αίρονται πλέον όλοι οι περιορισμοί που ίσχυαν και σύμφωνα με τους οποίους κάθε διαγνωστικό κέντρο μπορούσε να διενεργήσει συγκεκριμένο αριθμό εξετάσεων, ωστόσο στο σχεδιασμό του νέου Ταμείου έχουν προστεθεί μία σειρά από μέτρα ώστε οι δαπάνες για εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις να μην ξεπερνούν τον ετήσιο προϋπολογισμό του οργανισμού.

Σημειώνεται, ότι ο προϋπολογισμός του Ταμείου για τις εξετάσεις είναι κλειστός και αγγίζει τα 352 εκατομμύρια ευρώ για όλο τον χρόνο. Επιπλέον, καθιερώνεται ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής εξετάσεων, με δέσμευση των μεγάλων διαγνωστικών κέντρων να αναλάβουν την υλοποίηση του συστήματος μηχανογράφησης και να καλύψουν την λειτουργία του δικτύου των ηλεκτρονικών ελέγχων.


Διαβάστε περισσότερα...

Επιτακτική η ανάγκη ίδρυσης Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας



Τη δημιουργία Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας στο Ρέθυμνο, ζητά το σωματείο ΑμεΑ του νομού με επιστολή του στον υπουργό Εργασίας, την οποία κοινοποιεί στους βουλευτές και την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου.

Αναφέρει αναλυτικά:
«Σε συνέχεια της επιστολής μας αρ. πρωτ. 68/5-9-2011 και της απάντησής σας στη βουλευτή Ρεθύμνης κ. Όλγα Κεφαλογιάννη στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, επανερχόμαστε στο αίτημά μας για τη δημιουργία ΚΕΠΑ Κέντρου Πιστοποίησης της αναπηρίας και στο Ρέθυμνο που είναι η μοναδική περιφ. Ενότητα της Κρήτης που για ποιους άραγε λόγους, αφήσατε ακάλυπτη.

Ως γνωστόν τα ΚΕΠΑ υπάγονται στη διεύθυνση αναπηρίας του ΙΚΑ, ξεκίνησαν τη λειτουργία τους την 1 Σεπτεμβρίου 2011, ενώ παράλληλα καταργήθηκαν όλες οι υπάρχουσες έως τότε υγειονομικές επιτροπές. Σαν αποτέλεσμα της έλλειψης ΚΕΠΑ στο Ρέθυμνο στους 5 μήνες λειτουργίας του νέου αυτού συστήματος πιστοποίησης της αναπηρίας οι συνέπειες για τα άτομα με αναπηρία του Ρεθύμνου είναι πολλές και συγκεκριμένα: Απίστευτη ταλαιπωρία, δεδομένου ότι μεταβαίνουν 4 και 5 φορές στις γειτονικές πόλεις Χανιά και Ηράκλειο, οικονομικό κόστος, έξοδα μετακίνησης, καύσιμα, σε πολλές δε περιπτώσεις βαριάς αναπηρίας με ταξί και επιπλέον 46 ευρώ, ως έξοδα υγειονομικής επιτροπής. Χρονοβόρα διαδικασία η οποία σε πολλές περιπτώσεις για να λάβει τη γνωμάτευση ο εξεταζόμενος περνούν και 5 μήνες.

Η παραπάνω εμπειρία μας αποδεικνύει την πολυπλοκότητα, την ταλαιπωρία, το οικονομικό κόστος και τις χρονοβόρες διαδικασίες που ακολουθούνται. Για τους παραπάνω λόγους επιβάλλεται άμεσα και επιτακτικά η ανάγκη λειτουργίας και στο Ρέθυμνο ενός ΚΕΠΑ το οποίο πρέπει να στεγαστεί σε άνετο, λειτουργικό, ισόγειο και προσβάσιμο στα ΑμεΑ χώρο, δεδομένου ότι το κτήριο των υγειονοικών υπηρεσιών του ΙΚΑ Ρεθύμνης δεν είναι προσβάσιμο και οι χώροι του είναι ακατάλληλοι.

Σημειωτέον δε ότι στο κτήριο αυτό συνεδρίαζαν οι προ ΚΕΠΑ επιτροπές οι οποίες εξέταζαν κυριολεκτικά στο δρόμο τα άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες. Γνωρίζοντας τη στενή σχέση και συνεργασία σας με το αναπηρικό κίνημα αναμένουμε άμεσα τη θετική σας ανταπόκριση στο παρόν αίτημά μας.


Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ξιφασκίας - ΑμεΑ: Χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό της σπάθης



Δεκαπέντε μήνες μετά το χάλκινο μετάλλιο στο ομαδικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ξιφασκίας στο Παρίσι, τα ελληνικά σπαθιά των ΑμεΑ χάρισαν στη χώρα μας μία ακόμη διάκριση. Στο ομαδικό της σπάθης στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ξιφσκίας σε αμαξίδιο, που φιλοξενήθηκε στην πόλη Μάλχιοβ της Γερμανίας, η Ελλάδα βρέθηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου των νικητών, επί συνόλου 22 χωρών.

Η ελληνική ομάδα, που αποτελούσαν οι Γεράσιμος Πυλαρινός, Μάνος Μπόγδος, Γιώργος Αλεξάκης, Πάνος Τριανταφύλλου στα προημιτελικά επικράτησε 45-15 των ΗΠΑ, στον ημιτελικό έκαμψε την αντίσταση του Χονγκ Κονγκ με 45-43, ενώ στον τελικό σημείωσε μία ακόμη μεγάλη νίκη, αυτή τη φορά επί της Ρωσίας με 45-41.

Στην ίδια διοργάνωση, η Ελλάδα κατέκτησε ένα ακόμη μετάλλιο, με τον Πάνο Τριανταφύλλου στη σπάθη. Ο Έλληνας ξιφομάχος, μετά το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Έγκερ (Ουγγαρία) τον περασμένο Σεπτέμβριο και την πέμπτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (Κατάνια), κατετάγη τρίτος στην σπάθη κατηγορίας Β' και έβαλε τις βάσεις για την πρόκριση του στο Παραολυμπιακό τουρνουά του Λονδίνου.

Με την ολοκλήρωση της σειράς των αγώνων, που έδινε βαθμούς στην παγκόσμια κατάταξη ενόψει Λονδίνου, υπάρχει ελπίδα για τριπλή ελληνική παρουσία στους Παραολυμπιακούς, κάτι που αναμένεται να ανακοινωθεί τις προσεχείς εβδομάδες.


Διαβάστε περισσότερα...

Ευχαριστήρια επιστολή προς γηροκομείο



Καλημέρα σας, Έχω τη μητέρα μου ανάπηρη με αριστερή ημιπληγία, συνέπεια ΑΕΕ. (αναπηρία 80%). Παράλληλα, εδώ και 6 χρόνια, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε και τη μείζονα κατάθλιψη με ψυχωσικά στοιχεία, που τη βασανίζει. Έχω ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ. Με το ΙΚΑ, τις Επιτροπές, τα νοσοκομεία κτλ. Παρόλα αυτά, τα τελευταία δυόμιση χρόνια, βρήκα μια όαση στοργής , αγάπης και φροντίδας. Ορμώμενος από το γεγονός αυτό, έγραψα μια ευχαριστήρια επιστολή, προς τη μονάδα Φροντίδας ηλικιωμένων, που διαμένει η μητέρα μου.Επειδή θεωρώ ότι σήμερα, το κοινωνικό κράτος είναι ανύπαρκτο και στην προσπάθειά μου, να ενημερώσω και άλλους ανθρώπους, που αντιμετωπίζουν καθημερινά παρόμοια προβλήματα, θα σας παρακαλούσα μα δημοσιεύσετε την επιστολή μου. Θα έπρεπε όλοι μας να προσπαθούμε, με κάθε τρόπο, να απαλύνουμε τον ανθρώπινο πόνο και να ενημερώνουμε και άλλους, για όλες τις προσπάθειες που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ : Δημήτριος Πουλίδης Καραϊσκάκη 24, Πυλαία Τηλ : 6974-933823 Θεσσαλονίκη 07/02/2012 Προς : Αθανάσιο Καραγιαννίδη, Οίκο Ευγηρίας «Άγιος Γεώργιος» Καβαλάρι, Λαγκαδάς, Τηλ 23940-52713 .

Αγαπητέ Κύριε Καραγιαννίδη, μετά από δυόμισι χρόνια παραμονής της μητέρας μου στο χώρο σας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ολόθερμα, για την ποιότητα υπηρεσιών που μας έχετε προσφέρει . Αν και το «ευχαριστώ», είναι πολύ μικρό, για να εκφράσει αυτό που αισθάνομαι για σας. Κατ' αρχήν θέλω να εξαίρω το χώρο και το περιβάλλον διαβίωσης των ηλικιωμένων.

Η καθαριότητα και η φροντίδα ήταν εξαιρετικές. Το προσωπικό συνολικά σαν ομάδα, αλλά και ο καθένας τους ξεχωριστά, αποτελούν υπόδειγμα προς μίμηση. Όλα αυτά, θεωρώ, ότι αναδεικνύουν την αφοσίωση και την ευαισθητοποίηση σας απέναντι στον ανθρώπινο πόνο και το σοβαρό πρόβλημα της τρίτης ηλικίας. Σε εσάς, το εντυπωσιακό είναι ότι αναπληρώνετε όλα τα κενά του κοινωνικού κράτους. Δείχνετε σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια των ηλικιωμένων. Τους παρέχετε σωστή ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Τους κάνετε να νοιώθουν ασφάλεια, κάτι που το Κράτος Πρόνοιας σήμερα αδυνατεί να τους την παρέχει. Τους προσφέρετε απλόχερα, τα αυτονόητα για κάθε άνθρωπο. Για να μπορούν χωρίς άγχος να ζουν την κάθε τους μέρα. Για να μπορούν με ελπίδα να βλέπουν την επόμενη μέρα. Για να μην νιώθουν ότι είναι βάρος στα παιδιά τους.

Οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν πως «η ποιότητα και η πνευματική αξία ενός λαού φαίνεται από τον τρόπο που συμπεριφέρεται στους ηλικιωμένους». Το επίπεδο και η ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών σας έδειξε κάτι περισσότερο για σας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής μας στη μονάδα σας, ξεχώρισαν οι άνθρωποί σας, οι μεταξύ τους ανθρώπινες σχέσεις, η ζεστασιά, η αγάπη, η στοργή. Η μητέρα μου αισθανόταν σαν να ενσωματώθηκε σε μια νέα οικογένεια χωρίς το συναίσθημα ότι είναι βάρος στους άλλους. Παρέχετε σεβασμό της αυτονομίας και τη δυνατότητα στους ενοίκους σας, να ζουν με το δικό τους τρόπο και ρυθμό ώστε να νιώθουν αυτοσεβασμό και αυτοεκτίμηση. Αίσθημα ότι ανήκουν κάπου, ότι κάποιος φροντίζει τις ιδιαίτερες ανάγκες τους με χαρά. Λειτουργείτε σαν μια ομάδα, στην οποία όλοι μπορούν να συμμετέχουν, εξαλείφοντας το αίσθημα της απομόνωσης, που συνήθως αισθάνονται τα άτομα της τρίτης ηλικίας.

Για όλα αυτά, εκ βάθους καρδίας, ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. Για τη ζεστή σας αγκαλιά, για την ανθρωπιά σας, τον σεβασμό σας. Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, γιατί μας δείξατε και μας μάθατε «την ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΟΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ…»

ΥΓ. Εύχομαι ότι καλύτερο σε όλους σας - διεύθυνση και προσωπικό – και εύχομαι η προσπάθειά σας, να αποτελέσει υπόδειγμα και πρότυπο, για όλες τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Οικογένεια Γεωργίου


Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο ένοχα είναι τα light αναψυκτικά για καρδιοπάθειες;



Ανησυχία προκαλούν τα αποτελέσματα μελέτης.

Προβληματισμένοι είναι οι ερευνητές για την επίδραση που ασκούν τα αναψυκτικά διαίτης στην καλή λετουργία της καρδιάς, μετά από μελέτη του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι που δημοσίευσε το περιοδικό «Journal of General Internal Μedicine».
Η μελέτη έδειξε ότι οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που πίνουν σε καθημερινή βάση αναψυκτικό διαίτης διατρέχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιακή προσβολή ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο!

Ωστόσο, όπως δήλωσε η ερευνήτρια Hannah Gardener, δεν είναι ξεκάθαρο για ποιο λόγο αυτού του είδους τα αναψυκτικά συμβάλλουν στην εκδήλωση καρδιαγγειακού επεισοδίου και διευκρίνισε ότι ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία.

Ίσως όσοι καταναλώνουν αναψυκτικά διαίτης να κάνουν γενικότερα ανθυγιεινή διατροφή, να είναι υπέρβαροι και κατά συνέπεια να κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιοπάθεια, υπέρταση και διαβήτη.

Το γεγονός πάντως είναι ότι – σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης- όσοι έπιναν καθημερινά αναψυκτικό διαίτης κινδύνευαν περισσότερο από καρδιαγγειακά επεισόδια κατά 44% σε σύγκριση με 22% για όσους κατανάλωναν σπάνια ή καθόλου τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι έρευνες που θα ακολουθήσουν στο μέλλον θα δείξουν αν πράγματι αυτή η κατηγορία αναψυκτικών συνδέεται με τις καρδιαγγειακές παθήσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

«Έκοβαν» 500 συνταγές το μήνα!



Γιατροί όλων των ειδικοτήτων σε σκάνδαλο συνταγογραφήσεων.

Περισσότερες από 500 (!) συνταγές το μήνα υπέγραφαν 11 γιατροί του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Πρόκειται για έναν πνευμονολόγο στην περιοχή της Μεσσηνίας, έναν παθολόγο στην Αττική, έναν πνευμονολόγο στις Κυκλάδες, έναν καρδιολόγο στον Έβρο και άλλους 7 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων οι οποίοι θα κληθούν από το ΙΚΑ για παράβαση των κανόνων του κώδικα συνταγογράφησης.

Ο κ. Λοβέρδος ζήτησε τη συνεργασία των Ιατρικών Συλλόγων για να καταπολεμηθούν τέτοιου είδους φαινόμενα και προειδοποίησε ότι θα ανακαλέσει την ελεύθερη συνταγογράφηση στην περίπτωση που οι γιατροί δεν «συμμορφωθούν» και δεν εξορθολογιστεί ο όγκος των συνταγών που χορηγούνται.



Διαβάστε περισσότερα...

Μειώστε τη χοληστερίνη σας μέσω της άσκησης



Η έντονη άσκηση ανεβάζει την καλή χολιστερίνη.

Ένα ποσό χοληστερίνης στο αίμα είναι απαραίτητο για την υγεία, αλλά η υψηλή χοληστερίνη είναι μία κατάσταση που αυξάνει κατά σημαντικό βαθμό την πιθανότητα σας να αναπτύξετε νόσο των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς.

Η χοληστερίνη κάθεται και συσσωρεύετε στο εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών και με αυτό τον τρόπο στενεύει τη διάμετρο του αγγείου επιτρέποντας λιγότερο αίμα να περάσει μέσα από αυτές και να τροφοδοτήσει την καρδιά.

Τρεις τρόποι να μειώστε την χοληστερίνη

-Αλλάξτε την διατροφή σας. Μία διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και σε χοληστερίνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της στένωσης των αρτηριών.

-Aυξήστε την σωματική σας δραστηριότητα. Η άσκηση δυναμώνει την καρδιά και βοηθάει να καθαρίσουν οι βουλωμένες αρτηρίες.

-Χάστε το επιπλέον βάρος. Αν εφαρμόσετε τις δύο παραπάνω οδηγίες το πιο πιθανό είναι να χάσετε βάρος.
Aν ακολουθήσετε αυτές τις οδηγίες για έξι μήνες και η χοληστερίνη σας δεν κατεβεί ίσως θα πρέπει να μειώσετε ακόμη περισσότερο την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. Μπορεί χρειαστείτε και φάρμακο που μειώνει την χοληστερίνη.

Aσκηση για μείωση της χοληστερίνης

Η συστηματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει το λιπιδιακό σας προφίλ. Ακόμα και η ήπια έως μέτρια άσκηση, αν γίνεται καθημερινά μπορεί να ωφελήσει.

Παραδείγματα τέτοιας δραστηριότητας είναι το περπάτημα , η δουλειά στον κήπο, μέτρια – έντονη δουλειά στο σπίτι, ο χορός και οι ασκήσεις στο σπίτι.

Η πιο έντονη άσκηση ανεβάζει την HDL ( καλή χοληστερίνη ) και βελτιώνει την κατάσταση της καρδιάς σας. Αυτό το είδος της άσκησης ονομάζεται «αερόβια» και περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως χαλαρό τρέξιμο, κολύμπι, γρήγορο περπάτημα ή ποδήλατο.


Διαβάστε περισσότερα...

Κίνδυνοι από την χρήση γενόσημων φαρμάκων



Για «επικίνδυνη πολιτική στο χώρο του φαρμάκου» μιλά ο Ιατρικός Σύλλογος.

Για «απόπειρα εντυπωσιασμού η οποία απέχει από την ουσία του προβλήματος» έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος αναφερόμενος στην κόντρα του με τους γιατρούς για τη συνταγογράφηση με φόντο το θέμα ασφάλειας των γενόσημων (αντίγραφων) φαρμάκων.

Σε συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η στρατηγική ευρείας χρήσης γενόσημων φαρμάκων (σε ποσοστό που αγγίζει ακόμη και το 80%) αποτελεί στόχο πολλών ευρωπαϊκών χωρών (π.χ. Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία) και επισήμανε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι το 50% των φαρμάκων που χορηγούνται στην Ελλάδα να είναι αντίγραφα.

Από την πλευρά τους, οι γιατροί υποστηρίζουν η χρήση των γενόσημων ελλοχεύει κινδύνους για τη δημόσια υγεία και καταγγέλλουν ότι τα αντίγραφα φάρμακα κυκλοφορούν χωρίς να έχουν προηγηθεί επαρκείς μελέτες με αποτέλεσμα να έχουν προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες σε ασθενείς των Δημόσιων νοσοκομείων.

Σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (Ι.Σ.Α.) κάνει λόγο για «επικίνδυνη πολιτική που ακολουθείται στο χώρο του φαρμάκου» καθώς- όπως υπογραμμίζει- τα φθηνά γενόσημα φάρμακα αφενός θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών και αφετέρου επιβαρύνουν μακροπρόθεσμα τα ασφαλιστικά ταμεία αντί να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση πόρων.

Καλεί επίσης τον υπουργό Υγείας να απαντήσει για το πού κατασκευάζονται τα ενέσιμα γενόσημα που προμηθεύτηκαν τα νοσοκομεία και για το αν έχουν ελεγχθεί επαρκώς ώστε να μη θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών.

«Το τραγικό κενό της νομοθεσίας στην Ελλάδα έχει ως αποτέλεσμα να κυκλοφορούν γενόσημα χωρίς έλεγχο του Ε.Ο.Φ. και με τη βούλα του Νόμου.

Ουδέποτε έχουμε δει δημοσιευμένες από τους καθ’ ύλη αρμόδιους φορείς μελέτες βιοδιαθεσιμότητας και κλινικής αποτελεσματικότητας για τα γενόσημα της ελληνικής αγοράς» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.


Διαβάστε περισσότερα...

Παρατείνεται ως το τέλος Ιουνίου η τακτοποίηση των αυθαιρέτων



Αυξάνονται οι δόσεις αποπληρωμής από 36 σε 48.

Μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου το υπουργείο Περιβάλλοντος διαβεβαίωνε πως δεν θα δινόταν καμία παράταση στην προθεσμία για την υποβολή των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, ούτε και για την περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των προστίμων, διευκρινίζοντας ότι το θέμα αυτό συνδέεται με δημοσιονομικούς στόχους.

Ωστόσο, τρεις εβδομάδες μετά το υπουργείο αποφάσισε να παρατείνει τη διαδικασία για τέσσερις μήνες έως και τον Ιούνιο.

Σημειώνεται πως πολλά νοικοκυριά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες, πόσο μάλλον σε επιπλέον χρήματα που απαιτούνται για τη νομιμοποιίηση του αυθαιρέτου που έχουν στην κατοχή τους. Έτσι, το υπουργείο Περιβάλλοντος έκανε αποδεκτό το αίτημα να αυξηθούν οι δόσεις αποπληρωμής από 36 σε 48.



Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγή στην αδειοδότηση των οικοδομικών έργων



Από τις αρχές του επόμενου μήνα.

Ξεκινά την Πέμπτη 1 Μαρτίου η εφαρμογή του νόμου «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου κατασκευών», με τον οποίο αλλάζει το καθεστώς αδειοδότησης και ελέγχου των οικοδομικών έργων και απλοποιούνται οι σχετικές διαδικασίες.

Σε εκτέλεση του παραπάνω νόμου δημοσιεύτηκε η κοινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκου Σηφουνάκη και του υπουργού Εσωτερικών, Τάσου Γιαννίτση, που αφορά στη «Διαδικασία έντυπης υποβολής για Έγκριση Δόμησης και Άδεια Δόμησης».

Το περιεχόμενο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, καθώς και τα νέα έντυπα για την Έγκριση Δόμησης και για την Άδεια Δόμησης έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=777&%20%20amp;language=el-GR.



Διαβάστε περισσότερα...

Πράσινο φως για φάρμακο κατά του μελανώματος



Θα μειώσει τον κίνδυνο θανάτου κατά 63%.

Το πράσινο φως πήρε από την Κομισιόν η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche για το νέο φάρμακο Zelboraf, που προορίζεται για την θεραπεία της πιο επιθετικής μορφής καρκίνου του δέρματος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την άδεια για τη χρήση του Zelboraf ως μονοθεραπεία για τους ενήλικες που πάσχουν από μεταστατικό μελάνωμα του μεταλλαγμένου γονίδιου Braf.

Μέχρι σήμερα μόνο ένας στους τέσσερις ασθενείς επιζεί ένα χρόνο μετά την διάγνωση. Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έδωσε την άδεια κυκλοφορίας του φαρμάκου αυτού τον Αύγουστο του 2011 και οι αρχικές πωλήσεις στις ΗΠΑ θεωρούνται πολύ ενθαρρυντικές από τον όμιλο Roche.

Το φάρμακο αυτό έχει πάρει έγκριση για να κυκλοφορήσει στην Ελβετία, την Βραζιλία, τον Καναδά, το Ισραήλ και τη Νέα Ζηλανδία.

Το Zelboraf παρατείνει το προσδόκιμο ζωής του ασθενούς και μειώνει κατά 63% τον κίνδυνο γρήγορου θανάτου, υπογραμμίζουν οι ίδιοι αναλυτές και προσθέτουν ότι η Ινδία και η Αυστραλία θα εγκρίνουν σύντομα τη χρήση του.


Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος οι δωρεάν μετακινήσεις για ΑΜΕΑ και απόρους!



Δε θα γίνονται δεκτά πλέον τα πάσο για δωρεάν μετακινήσεις για τα άτομα με αναπηρίες και τους απόρους, συμβεβλημένους με την Πρόνοια, από την 1η Μαρτίου, στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, ενώ θα επιβάλλονται και πρόστιμα σε όσους δεν έχουν εισιτήριο.

Ο οργανισμός, που χρηματοδοτείται κάθε χρόνο με γενναία κρατική επιχορήγηση προειδοποιεί ότι δεν θα κάνει δεκτά τα πάσο των αναπήρων από τον επόμενο μήνα, αν το υπουργείο Υγείας δεν εξοφλήσει το ποσό της επιδότησης για το δεύτερο εξάμηνο του 2011.

Η διοίκηση αναμένει την υπογραφή της νέας σύμβασης, καθώς και την αποπληρωμή του χρέους, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, από τη σύμβαση του προηγούμενου έτους.

Σε αυτό το σημείο φτάσαμε; Πως βάζετε κύριοι το μαχαίρι στο λαιμό του ανθρώπου που έχει προβλήματα αναπηρίας; Πως υποχρεώνετε έναν άπορο που δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε το φαγητό του να πληρώνει το αντίτιμο του εισιτηρίου του;




Το σχόλιό μας: Τα ίδια κάθε χρόνο, χωρίς να αλλάζει τίποτα. Το επόμενο βήμα θα είναι να διαβάσουμε πως δεν γίνονται αποδεκτά και στα υπεραστικά και στα αστικά ΚΤΕΛ όλης της χώρας με κεντρική απόφαση των διοικήσεων των ΠΟΑΣ και ΠΟΑΥΣ. Αποτέλεσμα του πιο πάνω η λήξη της παράτασης που είχαν δώσει μέχρι 29/2/2012 για την ισχύ των καρτών μετακίνησης αλλά και της μη υπογραφής μέχρι τώρα νέας εγκυκλίου για την ανανέωση των καρτών. Κερασάκι στην τούρτα η για άλλη μια φορά αργοπορημένη και μη αποπληρωμή των οφειλομένων από το αρμόδιο υπουργείο. Ας ελπίσουμε να φιλοτιμηθούν οι αρμόδιοι και άμεσα να δώσουν λύση, πριν ταλαιπωρηθεί κόσμος που δεν πρέπει και βρεθεί στο τέλος στην μέση σαν μπαλάκι όπως και πέρυσι. 
Διαβάστε περισσότερα...

Από τι κινδυνεύουν οι κάτοικοι του κέντρου;



Αυξημένος ο κίνδυν
ος ισχαιμικού επεισοδίου εξαιτίας της ρύπανσης.
Οι κάτοικοι οι οποίοι ζουν κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα κινδυνέουν να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο ή να χάσουν πρόωρα την μνήμη τους εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ακόμα και όταν τα επίπεδα θεωρούνται ασφαλή από τις δημόσιες αρχές, τονίζουν αμερικανοί επιστήμονες.

Η πρώτη μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Γρέγκορι Γουελένιους του πανεπιστημίου Μπράουν και τον καθηγητή Μάρεϊ Μίτλμαν της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, διαπίστωσε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού τις μέρες που η ατμόσφαιρα σε μια πόλη (εν προκειμένω στη Βοστώνη) επιβαρύνεται λόγω ρύπανσης εξαιτίας του κυκλοφοριακού, σε σχέση με τις μέρες που η ποιότητα του αέρα είναι καλύτερη. Σε αυτή τη μελέτη συμμετείχε και ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής περιβαλλοντικής υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, Πέτρος Κουτράκης, ο οποίος είχε αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο Πατρών το 1980.

Η δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζένιφερ Γουβ του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Ρας του Σικάγο, διαπίστωσε ότι, σε βάθος χρόνου, συμβαίνει ταχύτερη απώλεια νοητικών λειτουργιών και μνήμης στις γυναίκες που ζουν σε περιοχές με υψηλότερη ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως π.χ. κοντά σε λεωφόρους με μεγάλη κυκλοφορία.

Η πρώτη έρευνα συσχέτισε τα περιστατικά περίπου 1.700 ανθρώπων, που είχαν πάθει εγκεφαλικό σε διάστημα μιας δεκαετίας, με την ποιότητα του αέρα και το επίπεδο της ρύπανσης, διαχρονικά. Έτσι, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού ήταν κατά 34% αυξημένος επί 24 ώρες, μετά από τις μέρες όπου οι συνθήκες της ατμόσφαιρας από άποψη ρύπανσης είχαν χαρακτηριστεί «μέτριες», σε σχέση με τις μέρες που είχαν χαρακτηριστεί «καλές».

Ο αυξημένος κίνδυνος ήταν πιο αισθητός κατά τις πρώτες 12 έως 14 ώρες έκθεσης στην αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση και σχετιζόταν κυρίως με την αύξηση του διοξειδίου του αζώτου και της αιθάλης, δύο κατ' εξοχήν ρυπογόνων στοιχείων που σχετίζονται με τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έντεκα γιατροί Ολυμπιονίκες στη συνταγογράφηση



Αποφασισμένος να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ο Αν. Λοβέρδος.

Έντεκα γιατροί «ολυμπιονίκες», σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, στη συνταγογράφηση φαρμάκων παραπέμπονται σε πειθαρχικό έλεγχο. Οι συγκεκριμένοι γιατροί παρέβησαν τους κανόνες του κώδικα της συνταγογράφησης και σύμφωνα με τα στοιχεία χορηγούσαν περισσότερες από 500 συνταγές ο καθένας. Όπως είπε ο υπουργός, «θα τηρηθεί η νομιμότητα. Κανένας γιατρός δεν είναι εκτός ελέγχου» και θα εφαρμοστούν οι κυρώσεις που προβλέπονται από το νόμο.

Ο κ. Λοβέρδος απηύθυνε παράλληλα πρόσκληση στους γιατρούς για συνεργασία ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των υπερ-συνταγογραφήσεων, οι οποίες στοιχίζουν στο ελληνικό Δημόσιο 1 δισ. ευρώ. «Τόσο κοστίζουν τα φάρμακα που πετούν τα νοικοκυριά», είπε ο κ. Λοβεδος, ο οποίος εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην «κάνει πίσω», παρά τις αντιδράσεις των γιατρών όσο αφορά το θέμα. Προειδοποίησε, μάλιστα, τους γιατρούς ότι θα ανακαλέσει το μέτρο της ελεύθερης συνταγογράφησης αν συνεχιστεί η υπερ-συνταγογράφηση.

Σχολιάζοντας τις ενέργειες των ιατρικών συλλόγων για τη συνταγογράφηση φαρμάκων με τη δραστική ουσία και την αύξηση χρήσης γενόσημων φαρμάκων, έκανε λόγο για κινήσεις εντυπωσιασμού που απέχουν από την ουσία του προβλήματος.

«Τα γενόσημα εφαρμόζονται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε ο υπουργός υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι το 50% των σκευασμάτων που χορηγούνται στην Ελλάδα να είναι γενόσημα (σήμερα είναι 18,5%). Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, στη Γερμανία έχει τεθεί στόχος για συνταγογράφηση γενοσήμων σε ποσοστό πάνω από 50% και στο Ηνωμένο Βασίλειο ο στόχος είναι το 80%.

Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε τη συνταγογράφηση με δραστική ουσία ως ακραίο μέτρο, το οποίο θα εφαρμοστεί στην περίπτωση που δεν υπάρξει εξορθολογισμός στον όγκο των συνταγών που χορηγούνται.

Επιπλέον, ανακοίνωσε τη διενέργεια δωρεάν εξετάσεων και το απόγευμα από γιατρούς του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, οι ασφαλισμένοι δεν θα καταβάλουν αμοιβή στον γιατρό, ο οποίος θα εισπράττει 10 ευρώ ανά επίσκεψη από τον ΕΟΠΥΥ.

Όλα τα παραπάνω προβλέπονται στο πολυνομοσχεδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος. Όπως είπε ο υπουργός, αναμένεται από την 1η Μαρτίου με την ψήφισή του, όλες οι προωθούμενες ρυθμίσεις να γίνουν νόμος του κράτους.

Αναφερόμενος, τέλος, στο θέμα που είχε προκύψει για τη μετάβαση και μεταμόσχευση λεπτού εντέρου στο Great Ormond Street Hospital for Children, του 4 μηνών βρέφους, λόγω καθυστέρησης κατάθεσης του απαιτούμενου χρηματικού ποσού από το Ταμείο Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας (ΤΠΕΤ), είπε ότι το ταμείο θα έπρεπε να ασχοληθεί περισσότερο και να μη μείνει στη γραφειοκρατικά ζητήματα.

«Αν έκαναν το χρέος τους, δεν θα χρειαζόταν η δημοσιότητα. Πρέπει να κάνουμε θέμα μας το θέμα του άλλου», είπε ο κ. Λοβέρδος.

Τέλος, ο υφυπουργος Υγείας, Μάρκος Μπόλαρης, αναφερόμενος στην απογραφή των δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων που ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται στις 16 Μαρτίου, είπε ότι έως σήμερα έχουν απογραφεί 85.000 δικαιούχοι. Έκανε λόγο για έλλειψη συντονισμού σε ορισμένους δήμους όπου έχουν παρουσιαστεί προβλήματα και ξεκαθάρισε ότι «δεν θα μείνει κανείς χωρίς να απογραφεί και κανείς που δικαιούται το προνοιακό επίδομα δεν θα το στερηθεί».



Διαβάστε περισσότερα...

Έφτιαξαν τσιπάκι για την οστεοπόρωση



Οι ασθενείς δεν θα χρειάζεται να θυμούνται να πάρουν το φάρμακό τους.

Ένα τσιπάκι, το οποίο τοποθετείται υποδόρια στο σώμα και μπορεί να ελέγχεται από απόσταση... θεραπεύει την οστεοπόρωση, σύμφωνα με μία εντυπωσιακή κλινική έρευνα.

Η τεχνική αυτή θα μπορούσε να εφαρμοστεί για την πιο αποτελεσματική χορήγηση της θεραπείας και σε άλλες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι δημοσιεύουν τα πορίσματα της έρευνάς τους στην επιθεώρηση Science Translational Medicine στο τεύχος της 16ης Φεβρουαρίου.

Τα πορίσματα της εργασίας αυτής θα παρουσιαστούν επίσης στο πλαίσιο της ετήσιας διάσκεψης της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS), στην οποία μετέχουν 8.000 ερευνητές και διεξάγεται από σήμερα ως τις 20 Φεβρουαρίου στο Βανκούβερ του Καναδά.

Η κλινική έρευνα έγινε στη Δανία σε ομάδα επτά γυναικών που υποφέρουν από οστεοπόρωση.

«Οι ασθενείς δεν θα χρειάζεται πλέον να θυμούνται να πάρουν το φάρμακό τους ή να υφίστανται τον πόνο των πολλαπλών ενέσεων που χρειάζονται για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης», εξηγεί ο Δρ. Ρόμπερτ Φάρα, διευθυντής της εταιρείας MicroCHIPS στη Μασαχουσέτη, βορειοανατολικά των ΗΠΑ, η οποία έφτιαξε αυτό το ηλεκτρονικό τσιπάκι.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Κύπρος στο πλευρών των άπορων Ελλήνων μαθητών



Έρανος από τα σχολεία όλης της Κύπρου.

Παγκύπριος έρανoς σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της Κύπρου για την ενίσχυση των άπορων μαθητών της Ελλάδας πραγματοποιείται σήμερα.

Ο έρανος πραγματοποιείται μετά από πρόταση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Νίκου Τορναρίτη, η οποία διαβιβάστηκε και έγινε δεκτή από τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού.

«Αυτή είναι μια ελάχιστη ένδειξη προσφοράς προς τη δοκιμαζόμενη Ελλάδα, η οποία ήταν πάντοτε στο πλευρό της Κύπρου, σε όλες τις δύσκολες στιγμές που διήλθε ο τόπος μας»' επισημαίνεται στην ανακοίνωση.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα βιντεοπαίχνιδια δράσης βελτιώνουν την όραση



Είχαν ευεργετικά αποτελέσματα σε ασθενείς με καταρράκτη.

Καλά τα νέα για μικρούς και μεγάλους gamers. Το επιχείρημα των γονιών «Μην παίζεις αυτά τα παιχνίδια γιατί θα αποκτήσεις πρόβλημα στα μάτια»… μπάζει από παντού πλέον.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα βιντεοπαιχνίδια δράσης σε ορισμένες περιπτώσεις αποδεικνύονται ευεργετικά για την όραση.

Στη μελέτη συμμετείχαν έξι νέοι οι οποίοι γεννήθηκαν με καταρράκτη (συγγενής καταρράκτης). Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να παίξουν το πασίγνωστο first «Medal of Honor» για 40 ώρες μέσα σε ένα μήνα. Οι ασθενείς έπρεπε να παίζουν πέντε μέρες την εβδομάδα για 2 ώρες το περισσότερο προκειμένου να μην υπάρχει κίνδυνος για εθισμό. Τα αποτελέσματα έδειξαν βελτίωση στην όραση για τους 5 από τους 6 ασθενείς. Οι συμμετέχοντες μπορούσαν να διακρίνουν πρόσωπα ευκολότερα και να διαβάζουν μικρότερους χαρακτήρες καλύτερα από πριν.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του McMaster University στον Καναδά αυτά τα παιχνίδια απαιτούν τη γρήγορη ανταπόκριση των παικτών. Ακόμη, αυξάνουν τα επίπεδα ντοπαμίνης και αδρεναλίνης, γεγονός που κάνει τον εγκέφαλο πιο ενεργό.


Διαβάστε περισσότερα...

Πλαστικές συσκευασίες που μας παχαίνουν



Η επικινδυνότητα της δισφαινόλης Α.

Ένα χημικό που χρησιμοποιείται ευρέως σε πλαστικές συσκευασίες προκαλεί παχυσαρκία, ακόμη και διαβήτη. Έρευνα ισπανικού πανεπιστημίου έδειξε ότι η ουσία δισφαινόλη Α (BPA) προκαλεί μια αντίδραση που ξεγελά τον οργανισμό και τον κάνει να δημιουργεί περισσότερο λίπος, ακόμη και όταν εισέρχεται σε αυτόν σε πολύ μικρές δόσεις.

Σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου Μιγκέλ Χερνάντεζ, όταν η συγκεκριμένη ουσία εισέρχεται στον οργανισμό μέσω κάποιας τροφής είναι σαν να «λέει» στα όργανα ότι έχει καταναλωθεί περισσότερη ποσότητα φαγητού από ό,τι στην πραγματικότητα. Παράλληλα, ωθεί το πάγκρεας να παράγει σχεδόν τη διπλάσια ποσότητα της ινσουλίνης που χρειάζεται για να διασπάσει τις τροφές, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να παθαίνει «ανοσία» στην επίδρασή της, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση του βάρους και στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με τον δρ Ανχελ Ναδάλ, όλα αυτά συμβαίνουν ακόμη και με μια μικρή ποσότητα της ουσίας, η οποία μπορεί να φτάνει ακόμη και το ένα τέταρτο ενός δισεκατομμυριοστού του γραμμαρίου!

Η δισφαινόλη Α είναι μια οργανική ουσία που περιέχεται σε πάρα πολλά προϊόντα, αλλά κυρίως σε λιπάσματα, πλαστικά μπουκάλια νερού, ακόμη και σε βρεφικά μπιμπερό. Κατά το παρελθόν έχουν προειδοποιήσει για την επικινδυνότητά της πολλές μελέτες και επιστημονικά δημοσιεύματα, ενώ παλαιότερη έρευνα έχει διαπιστώσει ότι η έκθεση της εγκύου σε αυτήν προκαλεί σοβαρά προβλήματα στα έμβρυα.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μόδα ο... babyccino



Καφές για παιδιά γίνεται τάση στη Νέα Υόρκη.

Τη ώρα που στην Ευρώπη αναζητούμε ένα καλό καφέ για να απολαύσουμε το αγαπημένο μας ρόφημα και να δούμε φίλους, στις ΗΠΑ οι καφετέριες αρχίζουν να απευθύνονται σε ένα πολύ… νεότερο κοινό, προσφέροντας babyccino. Δηλαδή ρόφημα ντεκαφεϊνέ με αφρόγαλα, αρωματισμένο με κανέλα.

Έτσι, οι οικογένειες μπορούν να πηγαίνουν στα καφέ με τα παιδιά για να πιουν όλοι μαζί τον καφέ τους- κι ενδεχομένως να... καταστρέψουν το απόγευμα άλλων θαμώνων που αν ήθελαν να περάσουν την ώρα τους με παιδιά θα πήγαιναν σε παιδότοπο και όχι σε καφετέρια….

Σε ό,τι αφορά το εάν είναι υγιεινό να πίνει ένα παιδί καφέ, γιατροί λένε πως ένας ντεκαφεϊνέ έχει λιγότερη καφεΐνη και από ένα αναψυκτικό, γράφει η γαλλική «L’express».

H… καινοτομία αυτή πωλείται περίπου προς δύο δολάρια σε ορισμένες καφετέριες του Μπρούκλιν και, σύμφωνα με το «New York magazine», υπάρχει ήδη στην Αυστραλία εδώ και μία δεκαετία.


Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης



Μία προσκοπική επέτειος που γιορτάζεται αυτή τη μέρα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης είναι μια προσκοπική και οδηγική εκδήλωση. Γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1926 στις 22 Φεβρουαρίου, σε ανάμνηση της γέννησης του ιδρυτή του Προσκοπισμού Λόρδου Μπέϊντεν - Πάουελ (22/2/1857).

Την ημέρα αυτή οι πρόσκοποι και οι οδηγοί συλλογίζονται για τις αξίες των οργανώσεών τους, αποστέλλουν τις ευχές σε όλους όσοι ανήκουν στη μεγάλη αυτή παγκόσμια οικογένεια και πραγματοποιούν εράνους για να βοηθήσουν προσκόπους και οδηγούς σε φτωχές χώρες.


Πηγή: http://www.sansimera.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η μάχη με το βάρος της τής στέρησε τη ζωή



Μητέρα τριών παιδιών έχασε την ζωή.

Σοκ προκαλεί η είδηση ότι μια 37χρονη μητέρα τριών παιδιών από το Derbyshire της Αγγλίας, πέθανε μετά από χειρουργείο τοποθέτησης γαστρικού δακτύλιο την ώρα μάλιστα που ο γιατρός της της έλεγε πως υπάρχει μόνο μια περίπτωση στις 2.000 να πάθει κάποιος κάτι τέτοιο.



Επίσης ειδικοί είχαν πει στην άτυχη Clare White, ότι το δαχτυλίδι αυτό θα βελτίωνε πάρα πολύ την υγεία της, σε σημείο μάλιστα που δεν θα χρειάζεται ενέσεις ινσουλίνης για τον διαβήτη από τον οποίο πάσχει.



Τελικά αποφάσισε να κάνει αυτήν την επέμβαση μετά από 14 χρόνια μάχης με το βάρος της. Είχε εξαντλήσει όλα τα άλλα μέσα αδυνατίσματος και είχε φτάσει να ζυγίζει 120 κιλά.

Η 37χρονη όμως τελικά έπαθε ανακοπή και πέθανε μετά την εγχείρηση στο νοσοκομείο Royal Derby.

Η νεκροψία-νεκροτομή έδειξε πως πέθανε από θρόμβωση στον δεξί της πνεύμονα, την οποία προκάλεσε ο διαβήτης καθώς επίσης και από προβλήματα στην καρδιά.


Διαβάστε περισσότερα...

Απορρίφθηκε αίτημα 147 συμβασιούχων από το Πρωτοδικείο



Πρόκειται για εργαζομένους στον Τομέα Καθαριότητας σο δήμο Θεσσαλονίκης.

Απορριπτική ήταν η απόφαση του Πρωτοδικείου στο αίτημα 147 συμβασιούχων του δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ζητούσαν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή, ώστε να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι να συζητηθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει.

Επρόκειτο κυρίως για εργαζόμενους στον Τομέα Καθαριότητας του δήμου με συμβάσεις 8μηνης διάρκειας, που έληξαν το τελευταίο διάστημα. Ανάμεσά τους, πάντως, ήταν και εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου 12μηνης διάρκειας που ανανεώνονται συνεχώς από το 2000.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης του αιτήματός τους, οι συμβασιούχοι υποστήριξαν ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δήμου. Το επιχείρημα αυτό αντέκρουσαν εκπρόσωποι της διοίκησης του δήμου. Πρόσθετες παρεμβάσεις υπέρ των συμβασιούχων έκαναν εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης του δήμου και του σωματείου των εργαζομένων.

Η υπόθεση στην ουσία της θα συζητηθεί στις 28 Μαΐου.


Διαβάστε περισσότερα...

Ξενώνας φιλοξενίας για θύματα οικογενειακής βίας



Στα 700.000 ευρώ ο προϋπολογισμός της πρότασης του δήμου Θεσσαλονίκης.

Στη φάση υλοποίησης εισέρχεται ο ξενώνας φιλοξενίας του Δήμου Θεσσαλονίκης για γυναίκες και παιδιά που έχουν πέσει θύματα οικογενειακής βίας.

Το έργο μετά από πρόταση του Δήμου Θεσσαλονίκης εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων του υπουργείου Εσωτερικών. Το Πρόγραμμα προβλέπει δίκτυο ξενώνων και Συμβουλευτικών Κέντρων, που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 12.585.000 ευρώ, με τη συμμετοχή 33 Δήμων από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

«Συνεργαστήκαμε στενά με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την λειτουργία του Ξενώνα αυτή τη φορά σε σύγχρονο πλαίσιο, με εξειδικευμένο προσωπικό που θα δώσει τη δυνατότητα στο Δήμο να συνδράμει τις γυναίκες και τα παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη με αποτελεσματικό τρόπο, στην κατεύθυνση της ουσιαστικής κοινωνικής επανένταξης, μέσω της ψυχοκοινωνικής, συμβουλευτικής και νομικής υποστήριξης», δήλωσε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα.

Για την στέγαση του ξενώνα επιλέχθηκε κτήριο ιδιοκτησίας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρότασης ανέρχεται στο ποσό των 700.000 ευρώ και αφορά τη διαμόρφωση του κτιρίου, την προμήθεια εξοπλισμού, την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού (ψυχολόγου, κοινωνικού λειτουργού, παιδοψυχολόγου και διοικητικού προσωπικού) και την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών της δομής για διάστημα τριών ετών.


Διαβάστε περισσότερα...

Πράσινο στις παλιές φυλακές Τρικάλων



Έργο προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ.

Η περιφέρεια Θεσσαλίας άναψε πράσινο φως για τις παρεμβάσεις πρασίνου στο χώρο των παλιών Φυλακών Τρικάλων.

Ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός ενέκρινε την δημοπράτηση του έργου «Περιβαλλοντική παρέμβαση στην ευρύτερη περιοχή παλαιών φυλάκων Τρικάλων - σύνδεση με ποταμό Ληθαίο», προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, με δικαιούχο το δήμο Τρικκαίων και φορέα υλοποίησης τις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου Τρικκαίων.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Μετά την έγκριση, αναμένεται τις επόμενες ημέρες η δημοσίευση του σχετικού διαγωνισμού από το Δήμο Τρικκαίων, για την ανάθεση και εκτέλεση του έργου, σύμφωνα με το thessalianews.gr.

Σε μια έκταση, περίπου 30 στρεμμάτων, θα δημιουργηθούν μεγάλοι χώροι πρασίνου με υψηλές και χαμηλές φυτεύσεις, θα δημιουργηθούν πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι, δίνοντας προσβασιμότητα σε πεζούς και ποδηλάτες συνδέοντας έτσι αυτόν τον πνεύμονα πρασίνου με το πυκνοδομημένο κέντρο της πόλης.

Θα κατασκευασθεί πεζόδρομος πλάτους 4 μέτρων, στην επάνω στάθμη του ποταμού και ποδηλατόδρομοι-πεζόδρομοι πλάτους 2,30μ-3,00 μ, εγκιβωτισμένοι, με επίστρωση πατημένου χώματος με προσμίξεις χαλαζία, που διατρέχουν το ήπιο πρανές, φύτευση υψηλή και χαμηλή καθώς και επιφάνειες χλοοτάπητα. Στην ενοποίηση των χώρων των κτιρίων «μνημείων» θα κατασκευασθεί βιομηχανικό δάπεδο και θα γίνει φύτευση.

Ο Ναός του Αγ. Κων/νου αναδεικνύεται με την κατασκευή πλακόστρωτης βάσης με μαρμάρινο μωσαϊκό. Από την πλευρά της οδού Μαρκίνα-Κλαύδιου, θα δημιουργηθεί είσοδος-πλατεία, με κλίση προς τα κτίρια των Φυλακών, λύνοντας την υφιστάμενη υψομετρική διαφορά. Η διαδρομή πεζών, από την οδό Καρδίτσης και μέχρι την πεζογέφυρα του Ληθαίου ποταμού, οριοθετείται με κατάλληλα αδιάβροχα χωνευτά φώτα πορείας δαπέδου, όπως φωτίζεται και μέρος μεγάλων δένδρων, υφιστάμενων και νέων. Στην εν λόγω μελέτη, με την δημιουργία πεζόδρομων και ποδηλατοδρόμων, δίνεται προσβασιμότητα σε πεζούς και ποδηλάτες καθώς επίσης και μεγάλοι χώροι πρασίνου με υψηλές και χαμηλές φυτεύσεις, επιτυγχάνοντας έτσι την απρόσκοπτη επισκεψιμότητα και την ασφαλή περιήγηση, σε έναν κεντρικό πνεύμονα πρασίνου της πόλης, αναδεικνύοντας έτσι τον ποταμό Ληθαίο, που μέχρι σήμερα παραμένει μη επισκέψιμος.

Με την υλοποίηση του έργου, στοχεύεται η αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος στην πόλη των Τρικάλων, ώστε να αποτελέσει και υπόβαθρο για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την συμβολή του στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα για δωρεάν τρόφιμα στα Γιάννενα



Αιτήσεις μέχρι τις 23 Μαρτίου.

Στο πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων μπορούν να συμμετάσχουν οι κάτοικοι των Δημοτικών Ενοτήτων Ανατολής, Μπιζανίου, Παμβώτιδας, Περάματος, Μαρμάρων, Νεοχωρόπουλου και Σταυρακίου στα Γιάννενα καταβάλλοντας αίτηση μέχρι τις 23 Μαρτίου.

Οι αιτήσεις με τα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται στα γραφεία των αντίστοιχων Δημοτικών Ενοτήτων από σήμερα, ενώ όσοι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθυνθούν στα γραφεία των Δημοτικών Ενοτήτων και Κοινοτήτων, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.


Διαβάστε περισσότερα...

Προσωρινή δικαστική απόφαση για μη διακοπή ρεύματος



Για δύο δικηγόρους που δεν έχουν πληρώσει το τέλος ακινήτων.

Προσωρινή απόφαση υπέρ δύο δικηγόρων της αχαϊκής πρωτεύουσας εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών, στην αίτηση επιβολής ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει κατά της ΔΕΗ, ώστε να μην γίνει διακοπή του ρεύματος στους επαγγελματικούς χώρους και τα σπίτια τους.

Οι δικηγόροι είχαν πληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος, εκτός από τον ειδικό φόρο, διότι όπως ισχυρίστηκαν στο δικαστήριο ο νόμος για την επιβολή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) είναι αντισυνταγματικός.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύει στη ΔΕΗ να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, μέχρι να εκδικαστεί η κύρια αίτηση στα τέλη Μαΐου.



Διαβάστε περισσότερα...

Από τον Απρίλιο παρακρατούνται αναδρομικά οι μειώσεις μισθών



Αναλυτικά τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τους υπαλλήλους του δημοσίου.

Από τη μισθοδοσία του Απριλίου θα ξεκινήσει η παρακράτηση των αναδρομικών για τις μειώσεις μισθών που προβλέπει το ενιαίο μισθολόγιο σε υπαλλήλους του δημοσίου για τους οποίους δεν έχει εφαρμοσθεί ακόμη το νέο μισθολογικό καθεστώς. Οι μειώσεις αφορούν στη μισθοδοσία των υπαλλήλων αυτών από την 1η Νοεμβρίου 2011 και θα παρακρατηθούν ισόποσα από τους μισθούς των επόμενων μηνών έως και τον Ιούνιο.

Αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο για τις μειώσεις των συντάξεων και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις για την εφαρμογή του Μνημονίου Συνεννόησης που κατατέθηκε χθες στη Βουλή στο πλαίσιο της υπογραφής της νέας δανειακής σύμβασης της χώρας.

Στο νομοσχέδιο μαζί με τις μειώσεις των κύριων και των επικουρικών συντάξεων προβλέπονται περικοπές σε κατηγορίες δημοσίων δαπανών για την επίτευξη του στόχου του φετινού προϋπολογισμού ο οποίος - μετά από αυτές τις παρεμβάσεις - προβλέπει έλλειμμα 6,7% του ΑΕΠ με τα έσοδα να διαμορφώνονται στα 59,159 δισ ευρώ και τις δαπάνες στα 70,298 δισ ευρώ.

Αναλυτικότερα οι περικοπές δαπανών που προβλέπονται με το νομοσχέδιο για την επίτευξη του στόχου του προϋπολογισμού είναι οι ακόλουθες:

-200 εκατ. ευρώ από τη μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 15% των υπουργείων (εξαιρείται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας)

-400 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας

-93 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

-25 εκατ. ευρώ από τη μείωση των επιχορηγήσεων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού

-86 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

-80 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών του υπουργείου Παιδείας

-129 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών του υπουργείου Εσωτερικών

-66 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών του υπουργείου Οικονομικών για τις συντάξεις του δημοσίου

-537 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης

-205 εκατ. ευρώ από τη μείωση των ειδικών μισθολογίων

-400 εκατ. ευρώ από τη μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

-386 εκατ. ευρώ από τη μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων

-576 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται ακόμη τα ακόλουθα:

- Η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2011 θα καταβληθεί με την πληρωμή του φόρου εισοδήματος του ίδιου έτους. Θα περιλαμβάνεται στο εκκαθαριστικό των δηλώσεων που θα υποβληθούν φέτος στην εφορία.

- Η μείωση στα 500 ευρώ της εφάπαξ ειδικής αποζημίωσης για τη διενέργεια εκλογών που λαμβάνουν οι υπάλληλοι των υπουργείων Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας, και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και Περιφερειών. Επίσης, η συνολική κάθε φορά δαπάνη δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 25 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

- Μειώνεται κατά 10% η αντιμισθία των δημάρχων και των περιφερειαρχών. Στον αντιπερειφερειάρχη καταβάλλεται αντιμισία ίση με το 75% του περιφερειάρχη και στον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου ίση με το 50% της αντιμισθίας του περιφερειάρχη

- Τα ποσά του ειδικού τέλους επί των ακινήτων που εισπράττονται από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς παρόχους καταβάλλονται στο δημόσιο μέχρι τις 10 του επόμενου μήνα από την είσπραξή τους

- Συγχωνεύονται σειρά ερευνητικών φορέων που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας με στόχο να συμπτυχθούν σε 31. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για το Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής, το Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών, το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, τα Ινστιτούτα Νεοελληνικών Ερευνών, Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Αγροβιοτεχνολογίας, Τεχνολογίας και Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων, Μεταφορών και Πληροφορικής, Κοινωνικής Πολιτικής, Εσωτερικών Υδάτων και Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων, Πυρηνικής Τεχνολογίας κτλ


Διαβάστε περισσότερα...