Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

ΕΟΠΥΥ: Οργανισμός ταλαιπωρίας ασφαλισμένων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Επτά οι συμβεβλημένοι γιατροί στο Ρέθυμνο.


«Η μεγάλη μεταρρύθμιση για την υγεία», όπως διαφημίζει τον ΕΟΠΥΥ το υπουργείο Υγείας, ξεκίνησε κουτσή την 1η Ιανουαρίου, χωρίς να γίνεται καμία προσπάθεια από την πολιτεία για να «θεραπευτεί» από την αναπηρία της.

Το 85% των ασφαλισμένων της χώρας στα ασφαλιστικά ταμεία ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ και ΟΓΑ, είναι πλέον ασφαλισμένοι του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, του οργανισμού ταλαιπωρίας όπως όλοι τον χαρακτηρίζουν.

Ελάχιστοι είναι οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον οργανισμό και όσοι έχουν συμβληθεί, καλούνται να εξετάζουν μέχρι 10 ασφαλισμένους αυτών των ταμείων την ημέρα για να τηρούν το πλαφόν που τους έχει επιβάλει το υπουργείο για μόνο 200 ασφαλισμένους το μήνα.

Η απελπισία διαδέχεται την απογοήτευση και αυτή τον θυμό. Αυτά είναι τα συναισθήματα των ασφαλισμένων οι οποίοι τελικά αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους το γιατρό, τη στιγμή βέβαια που πληρώνουν εδώ και χρόνια τις εισφορές τους για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Χαρακτηριστική της κατάστασης είναι η εικόνα στο Ρέθυμνο. Σύμφωνα και με την επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ οι συμβεβλημένοι γιατροί είναι μόνο 7.

Συγκεκριμένα 2 παθολόγοι, 2 γενικής ιατρικής, 1 γυναικολόγος, 1 παιδίατρος και 1 ωτορινολαρυγγολόγος. Αυτοί για να εξυπηρετήσουν χιλιάδες ασφαλισμένους.

Δύο είναι δυνατότητες των ασφαλισμένων. Ή επικοινωνούν με το ΙΚΑ για να κλείσουν ραντεβού με τους γιατρούς που συνεχίζουν τις συμβάσεις τους, όπου αναγκάζονται να περιμένουν έναν ή δυο μήνες ανάλογα την ειδικότητα. Έτσι αν υπάρχει κάτι που επείγει η αναγκαστική δεύτερη εναλλακτική τους είναι η επίσκεψη σε ιδιώτη γιατρό.

Αν βρουν γιατρό να είναι συμβεβλημένος, τότε θα πρέπει να είναι τυχεροί και να έχουν προλάβει το κλείσιμο του πλαφόν για να μην πληρώσουν. Αν όμως η κακή τους τύχη τους φέρνει 11ους ή 12ους την ημέρα στο ιατρείο, τότε ο ΕΟΠΥΥ δεν τους καλύπτει και θα αναγκαστούν να πληρώσουν από την τσέπη τους.

Οι γιατροί θυμίζουμε ότι δεν υπογράφουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ αντιδρώντας στο γεγονός του πλαφόν στους ασθενείς, στο ότι δεν δίνεται η δυνατότητα να συμβάλονται όλοι οι γιατροί ώστε να έχει και ο ασφαλισμένος δυνατότητα επιλογής γιατρού, ενώ θέτουν και οικονομικά αιτήματα, αφού η αμοιβή τους σύμφωνα με τη σύμβαση που επιβάλλει το υπουργείο είναι περίπου 6 ευρώ καθαρά για κάθε ασθενή από τον Οργανισμό.

Πρόσβαση σε όλα τα διαγνωστικά κέντρα


Σε ό,τι αφορά τα διαγνωστικά κέντρα, οι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ έχουν πρόσβαση σε όλα, με συμμετοχή 15%. Αρκεί να έχουν τη συνταγή που θα συνταγογραφήσει ηλεκτρονικά ο γιατρός είτε είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ είτε όχι.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Σουλιώτης δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι αίρονται πλέον όλοι οι περιορισμοί που ίσχυαν και σύμφωνα με τους οποίους κάθε διαγνωστικό κέντρο μπορούσε να διενεργήσει συγκεκριμένο αριθμό εξετάσεων, ωστόσο στο σχεδιασμό του νέου Ταμείου έχουν προστεθεί μία σειρά από μέτρα ώστε οι δαπάνες για εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις να μην ξεπερνούν τον ετήσιο προϋπολογισμό του οργανισμού.

Σημειώνεται, ότι ο προϋπολογισμός του Ταμείου για τις εξετάσεις είναι κλειστός και αγγίζει τα 352 εκατομμύρια ευρώ για όλο τον χρόνο. Επιπλέον, καθιερώνεται ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής εξετάσεων, με δέσμευση των μεγάλων διαγνωστικών κέντρων να αναλάβουν την υλοποίηση του συστήματος μηχανογράφησης και να καλύψουν την λειτουργία του δικτύου των ηλεκτρονικών ελέγχων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.