Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Σε τι στάση κοιμάστε; Δείτε αν είναι η σωστή για την υγεία σας


Κατά τη διάρκεια του ύπνου παίρνουμε πολλές και διάφορες στάσεις. Ξέρουμε όμως ποια είναι η καταλληλότερη για την υγεία μας;

1. ΕΜΒΡΥΑΚΗ
Η πιο κοινή στάση υπνου είναι η εμβρυακή. Αυτό που πρέπει να προσέχετε αν συνηθίζετε να κοιμόσαστε με αυτό τον τρόπο είναι να αποφεύγετε να στηρίζεστε στην αριστερή σας πλευρά (της καρδιάς) και να διατηρείτε την πλάτη σας ευθεία. Μια καλή λύση είναι να βάζετε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας.

2. ΑΝΑΣΚΕΛΑ
Μπορεί να μην μας βολεύει ιδιαίτερα να κοιμόμαστε ανάσκελα, αλλά είναι η καλύτερη στάση για το σώμα μας, αφού έτσι η αναπνοή μας λειτουργεί αβίαστα και τα όργανά μας δουλεύουν πιο άνετα. Καλό είναι επίσης να τοποθετούμε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά μας προκειμένου να «διατηρηθούν» οι φυσικές καμπύλες του σώματος.

3. ΜΠΡΟΥΜΥΤΑ
Σε πολλούς αρέσει να κοιμούνται μπρούμυτα, ωστόσο οι γιατροί είναι κατηγορηματικοί, καθώς αυτή η στάση επιβαρύνει πολυ τα όργανα, και ειδικά το στομάχι και τους πνεύμονες.
Η συγκεκριμένη στάση προτείνεται μόνο σε αυτούς που πάσχουν από δισκοπάθεια εξαιτίας της αποφόρτισης που επέρχεται στην οσφυϊκή μοίρα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΣΑΣ
Σταθείτε μπροστά σε έναν καθρέφτη, σε θέση χαλαρής προσοχής, με τα πόδια παράλληλα και ανοιχτά στο ύψος των ώμων και παρατηρήστε τη στάση σας. Προσέξτε την τοποθέτηση των ώμων σας πόσο μπροστά προβάλλουν και αν βρίσκονται στο ίδιο ύψος. Διορθώστε τους αν χρειαστεί ώστε να βρίσκονται στο ίδιο ύψος, παράλληλα με το έδαφος. Σημαντικό είναι να διορθώσετε και τη στάση του κεφαλιού σας, αν π.χ. παρεκκλίνει στο πλάι, αν στρίβει ή αν τείνει σε πρόσθια προβολή. Σίγουρα τώρα η στάση σας θα έχει βελτιωθεί σημαντικά. Είναι σημαντικό όμως να παρατηρήσετε πόση ώρα μπορείτε να την διατηρήσετε χωρίς να χρειαστεί να καταβάλετε σημαντική προσπάθεια. Από τον αριθμό των κινήσεων διόρθωσης το εύρος τους και το χρόνο παραμονής σας στη σωστή στάση μπορείτε να καταλάβετε αν έχετε πρόβλημα στάσης της σπονδυλικής σας στήλης ή όχι.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

15 πράγματα που δεν γνωρίζουμε για τον καφέ


Ο καφές αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων και καταναλώνεται με πάθος από το 90% και πλέον του πληθυσμού της Γης. Πολλοί είναι αυτοί που νιώθουν εξάρτηση από τον καφέ και άλλοι ότι δεν αντέχουν αν δεν πιουν τουλάχιστον 2 με 3 φλιτζάνια την ημέρα. Αλήθειες ή μύθοι, πολλά είναι αυτά που δεν γνωρίζουμε για το πλέον αγαπημένο ρόφημα ανά τον κόσμο.

1. Ο μύθος λέει πως κάποιοι βοσκοί από την Αιθιοπία ήταν οι πρώτοι που κατάλαβαν την επίδραση της καφεΐνης, όταν οι κατσίκες τους ξεκίνησαν να χορεύουν ασταμάτητα και να είναι υπερκινητικές αφού έφαγαν φύλλα καφεόδεντρου.

2. Ο καφές χρησιμοποιείται ως ρόφημα για περισσότερα από 700 χρόνια.

3. Αρχικά ο καφές τρωγόταν και δεν πινόταν. Αφρικανικές φυλές ανακάτευαν τους καρπούς των φυτών με λίπος για να δημιουργήσουν «μπάλες ενέργειας».

4. Ο καφές θεωρείται ότι χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τους Άραβες και οι χριστιανοί τον ονόμασαν «ποτό του Σατανά», επειδή είχε εφευρεθεί από τους μουσουλμάνους ως υποκατάστατο για το κρασί, το οποίο απαγορευόταν να πίνουν.

5. Όλος ο καφές του κόσμου παράγεται στη ζώνη ανάμεσα στον Τροπικό του Καρκίνου και στον Τροπικό του Αιγόκερω, με τη Βραζιλία να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην παγκόσμια παραγωγή και την Κολομβία τη δεύτερη. Η μόνη πολιτεία που παράγει καφέ στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η Χαβάη.

6. Τα καφεόδεντρα μπορούν να φτάσουν τα 10 μέτρα, αλλά τα καλλιεργούν έτσι ώστε να φτάνουν μέχρι τα 3 μέτρα, για να είναι πιο εύκολο το μάζεμα των καρπών.

7. Καθημερινά παράγονται πάνω από 7 τόνοι καφέ.

8. Ο καφές είναι το δεύτερο παγκοσμίως ρόφημα σε κατανάλωση αμέσως μετά το νερό.

9. Η χώρα μας βρίσκεται στη 13η θέση στον κόσμο σε κατανάλωση καφέ. Κατά μέσο όρο καθένας από εμάς πίνει 1,6 φλιτζάνια καφέ την ημέρα και η συνολική ποσότητα φτάνει το 0,64% της παγκόσμιας παραγωγής ή τους 23.000 τόνους το χρόνο.

10. Οι χώρες με τους πιο φανατικούς του καφέ βρίσκονται στην Ευρώπη και είναι οι Φινλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Δανία και Ισλανδία.

11. Το 70% του πληθυσμού που καταναλώνει καφέ προτιμάει την ποικιλία «Arabica», που είναι πιο ήπιος και αρωματικός. Το υπόλοιπο 30% προτιμάει την ποικιλία «Robusta» που είναι πιο πικρή αλλά έχει 50% περισσότερη καφεΐνη.

12. Το πρώτο καφενείο της Ευρώπης άνοιξε το 1683 στη Βενετία και ήταν τόπος συνάντησης για τους ανθρώπους της ανώτερης τάξης, ενώ ο βασιλιάς της Αγγλίας απαγόρευσε να ανοίξουν καφενεία στη Βρετανία ισχυριζόμενος πως εκεί συγκεντρώνονταν οι άνθρωποι για να συνωμοτήσουν εναντίον του.

13. Ο καφές κρατάει τον άνθρωπο ξύπνιο πολύ λιγότερο χρόνο από ό,τι συμβαίνει αν καταναλώσει ένα μήλο!

14. Δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

15. Ο καφές προστατεύει από τον ήλιο και παράλληλα μειώνει τις βλάβες που προκαλεί στο δέρμα, αποτελώντας ένα από τα καλύτερα… αντιηλιακά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να επιβιώσεις στο μποτιλιάρισμα


Το μποτιλιάρισμα αποτελεί έναν από τους λόγους που οδηγούμε δίκυκλο, αλλά, παράλληλα, αποτελεί και μια μεγάλη απειλή για την ασφάλειά μας.

Οι κίνδυνοι είναι πολλοί και ο μόνος τρόπος να τους αποφύγετε είναι η μεγάλη προσοχή που δείχνουμε κατά την οδήγηση. Μείνετε, λοιπόν, απόλυτα προσηλωμένοι στην οδήγηση και ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές, ώστε να παραμείνετε ασφαλείς, ακόμη και σε συνθήκες κυκλοφοριακής… ζούγκλας!

Δώστε μεγάλη προσοχή στα ταξί, τα οποία συχνά σταματάνε απότομα και αψυχολόγητα, προκειμένου να μη χάσουν την «κούρσα». Διατηρήστε απόσταση ασφαλείας και σε καμιά περίπτωση μην επιχειρήσετε προσπέραση από δεξιά.

Προσοχή στα λεωφορεία που έχουν σταματήσει σε στάση ή τα σταθμευμένα φορτηγά. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάποιος πεζός θα βιαστεί και θα πεταχτεί μπροστά σας, αφού ούτε αυτός ούτε εσείς έχετε ορατότητα.

Ακόμα και στα σημεία που έχετε προτεραιότητα, μην τη διεκδικείτε «επιθετικά».

Περνώντας ανάμεσα από μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα… να περιμένετε τα πάντα! Τα δύο δάχτυλα πρέπει οπωσδήποτε να είναι στη μανέτα του φρένου.

Μην ρισκάρετε με το «βαθύ πορτοκαλί» στα φανάρια, γιατί αν ξεκινήσει κάποιος από το αντίθετο φανάρι γρήγορα, θα συναντηθείτε στην πορεία.

Έχετε πάντα το νου σας, ειδικά στις μεγάλες διασταυρώσεις, για τροχονόμο. Ειδικά σε ημέρες με αυξημένη κίνηση, υπάρχουν πολλοί στις διασταυρώσεις.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Χρυσός» ο Φιλιππίδης!


Τεράστια επιτυχία για τον ελληνικό στίβο! Με άλμα στα 5,80 μ. ο Κώστας Φιλιππίδης κατέκτησε την πρώτη θέση στο άλμα επί κοντώ και έφερε το πρώτο χρυσό μετάλλιο από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Σόποτ!






Την πρώτη του μεγάλη επιτυχία σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα, μετά από μια τετραετία αδιάλειπτης παρουσίας πανηγύρισε ο Κώστας Φιλιππίδης.

Ο Έλληνας άλτης ανέβηκε στην κορυφή του βάθρου στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Σόποτ με άλμα στα 5,80, περνώντας με την πρώτη προσπάθεια τα 5μ,40, 5μ55, 5μ65 και 5μ75.

Οι τρεις άκυρες προσπάθειες στα 5,85 δεν στέρησαν απ’ τον Φιλιππίδη την κορυφή, αφού δεν τα κατάφεραν ούτε ο δεύτερος Μάλτε Μορ απ’ τη Γερμανία, ούτε ο Γιαν Κούντλιτσκα απ’ την Τσεχία, που κατετάγη τρίτος.

Η τελική κατάταξη
1. Κώστας Φιλιππίδης (Ελλάδα) 5μ80
2. Μάλτε Μορ (Γερμανία) 5μ80
3. Γιαν Κούντλιτσκα (Τσεχία) 5μ80
4. Τιάγκο Ντα Σίλβα (Βραζιλία) 5μ75
5. Τσανγκρούι Σούε (Κίνα) 5μ75
6. Ρόμπερτ Σομπέρα (Πολωνία) 5μ65
7. Αουγκούστο ντε Ολιβέιρα (Βραζιλία) 5μ65
8. Λιουκ Κατς (Μεγ.Βρετανία) 5μ65
9. Γιαντσένγκ Γιανγκ (Κίνα) 5μ55
10. Ζερόμ Κλαβιέρ (Γαλλία) 5μ55
11. Κέβιν Μεναλντό (Γαλλία) 5μ55
12. Πάβελ Βοϊτσιεχόφσκι (Πολωνία) 5μ40



Διαβάστε περισσότερα...

Διαμαρτυρία των εμπόρων για τα απειλητικά ειδοποιητήρια του ΟΑΕΕ


Τη διαμαρτυρία του εμπορικού κόσμου μεταφέρει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου στη διοίκηση του ΟΑΕΕ για την ένταση των εισπρακτικών πρακτικών του Οργανισμού.

Συγκεκριμένα, έχει γνωστοποιηθεί στην ΕΣΕΕ από εμπόρους, σε όλη την επικράτεια, ότι οι επιχειρήσεις που έχουν οφειλές, στον ΟΑΕΕ, είτε λαμβάνουν απειλητικά ειδοποιητήρια σε μαζική σε μαζική βάση, είτε τους επιβάλλονται μέτρα κατάσχεσης στα σπίτια, στα μαγαζιά, στα εμπορεύματα και στα πάγιά τους. «Αντιλαμβανόμαστε την δυσχερή οικονομική κατάσταση του ΟΑΕΕ, για την οποία δεν αισθανόμαστε ότι ευθύνονται οι μικροί και μεσαίοι έμποροι. Για να συνεχίσει, ωστόσο, να υπάρχει ΟΑΕΕ, πρέπει, πρωτίστως, να συνεχίσουν να υπάρχουν επιχειρήσεις για να καταβάλλουν, είτε τις τρέχουσες εισφορές, είτε τις οφειλές τους. Οι επιχειρήσεις μας πλήττονται βαρύτατα από την οικονομική κρίση και με δυσκολία παρατείνουν μέρα με την μέρα τη λειτουργία τους. Θεωρούμε ότι η ένταση των εισπρακτικών μέτρων του Οργανισμού στέλνει το λάθος μήνυμα σε λάθος χρόνο και τις οδηγεί πιο κοντά στο κλείσιμο" όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ στην επιστολή της πρός την διοίκηση του ΟΑΕΕ.

Η ΕΣΕΕ ζητάει να υπάρξει άμεση διακοπή της αποστολής ειδοποιητηρίων καθώς και αναστολή των κατασχέσεων για οφειλές των μικρών και μεσαίων εμπόρων τουλάχιστον για τους επόμενους τρεις μήνες. "Σε αντίθετη περίπτωση, ως πρώτο βήμα αντίδρασης θα αποσύρουμε τους εκπροσώπους μας από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού" δηλώνει η ΕΣΕΕ.



Διαβάστε περισσότερα...

Δεν έχουν εξισωθεί στο δημόσιο τομέα οι πτυχιούχοι ΤΕΙ και ΑΕΙ


Τροχοπέδη στην εξίσωση η πολυπλοκότητα του ζητήματος.

Αν και ο εκτελεστικός νόμος 3549∕2007 –εκτελεστικός του άρθρου 16 του Συντάγματος- προβλέπει την εξίσωση των πτυχίων ΑΕΙ και ΤΕΙ αυτή δεν έχει προχωρήσει στο δημόσιο τομέα δήλωσε στο βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης απαντώντας σε ερώτηση που έθεσε ο κ. Κακλαμάνης.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η εξίσωση δεν έχει πραγματοποιηθεί λόγω της πολυπλοκότητας του όλου ζητήματος καθώς ένα συνέβαινε θα απαιτούσε αλλαγή του Υπαλληλικού Κώδικα, του Προεδρικού Διατάγματος 50, που αφορά το προσοντολόγιο καθώς και μια σειρά από ρυθμίσεις ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων.

Ο κ. Μητσοτάκης, εκτός από τη συνθετότητα του ζητήματος ανάφερε μεταξύ των άλλων ότι «εφόσον αποφασίσουμε συνολικά να το ανοίξουμε, εκ των πραγμάτων θα έχει και ως αποτέλεσμα και μισθολογικές αναπροσαρμογές αναπόφευκτες». Ο Υπουργός παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΤΕ ανέρχονται σε 57.525 και αποτελούν το 10% των υπαλλήλων της δημόσιας διοίκησης.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν αντιτίθεται στην αντιμετώπιση του όλου ζητήματος της εξίσωσης ενώ για ακόμη μια φορά επισήμανε την πολυπλοκότητα και την περιπλοκότητα και τη συνολική αντιμετώπιση που το ζήτημα της διακριτικής μεταχείρισης των ΠΕ και των ΤΕ συνεπάγεται. «Είναι, όμως, υποχρέωσή μας και υποχρέωση του Υπουργείου το ζήτημα αυτό να αντιμετωπιστεί και να αντιμετωπιστεί συνολικά».

Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των προϊσταμένων θέσεων για το οποίο δήλωσε ότι θα κατατεθεί στην Ολομέλεια καινούργιο σχέδιο νόμου για τον τρόπο επιλογής των προϊσταμένων. Μάλιστα επισήμανε ότι «ο δικός μας σκοπός σε καμία περίπτωση δεν είναι να περιορίσουμε το υποσύνολο των υποψηφίων για προϊσταμένους θέσεων μόνο στους αποφοίτους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης».



Διαβάστε περισσότερα...

Αναστολή των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αυτοκινητιστές φορτηγών


Δίνουν χρόνο στην κυβέρνηση έως τέλος Μαρτίου.

Την αναστολή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, μέχρι τις 30 Μαρτίου, αποφάσισαν σήμερα οι αυτοκινητιστές φορτηγών σε μια «κίνηση καλής θέλησης», μετά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Μεταφορών κ. Μιχ. Χρυσοχοϊδη, για τη βούληση της κυβέρνησης να προωθήσει άμεσα τα δίκαια αιτήματά τους.

Συγκεκριμένα, οι αυτοκινητιστές, οι οποίοι είχαν εξαγγείλει απεργία διαρκείας αρχής γενομένης από σήμερα, μετά από μια μαραθώνια πανελλαδική συνδιάσκεψη αποφάσισαν, κατά πλειοψηφία, την αναστολή της απεργίας, δίδοντας έτσι στην κυβέρνηση ένα διάστημα περίπου 25 ημερών για την επίλυση των αιτημάτων τους.

Υπενθυμίζεται, ότι ο αρμόδιος υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης μεταξύ άλλων δεσμεύθηκε εντός του προσεχούς δεκαπενθημέρου να τεθεί ένα σαφές πλαίσιο ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι συστηματικοί και ουσιαστικοί έλεγχοι των οχημάτων και των φορτίων για την καταστολή της παράνομης μεταφοράς, από τρίτες χώρες και την πλήρη εφαρμογή των κανόνων του καμποτάζ, όπως αυτή απαιτείται από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Επίσης, εντός της εβδομάδας θα έχει συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας για την εφαρμογή της Οδηγίας 561/2006 που αφορά στις ώρες εργασίες, ενώ θα προωθηθεί και η εφαρμογή του εργόσημου, με στόχο να καταπολεμηθεί η «μαύρη» και αδήλωτη εργασία.Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος της ΟΦΑΕ, Απ. Κενανίδης από μεθαύριο, Δευτέρα, θα συνεχιστούν οι συναντήσεις με τους αρμοδίους στο υπουργείο Μεταφορών ενώ στα μέσα της εβδομάδας αναμένεται συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, τον γ.γ. του ΣΔΟΕ, και εκπροσώπους του υπουργείου Εργασίας, για την επίλυση ασφαλιστικών και φορολογικών ζητημάτων των ιδιοκτητών φορτηγών. «Δεν ζητούμε προνομιακή μεταχείριση, αλλά απαιτούμε την τήρηση της νομιμότητας και την εφαρμογή των ψηφισμένων νόμων» τόνισε ο πρόεδρος της ΟΦΑΕ.



Διαβάστε περισσότερα...

Η πίστη και η θέληση νικούν τα πάντα...


Ακόμα και την αναπηρία!
Οι συγκινητικές αδερφές Λατκόφσκι...




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας δρος Πέτρου Πετρίδη για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μυασθένειας Gravis


Mε ιδιαίτερη χαρά απευθύνω χαιρετισμό με αφορμή την εβδομάδα ενημέρωσης για τη μυασθένεια Gravis.

Είναι μία χρόνια αυτοάνοση κατάσταση που επηρεάζει τις καθημερινές ασχολίες των πολιτών που πάσχουν από αυτή. Όπως υποδηλώνει και η λέξη, χαρακτηρίζεται από αδυναμία των μυών σε όλα τα μέρη του σώματος. Αντισώματα εναντίον του ίδιου του οργανισμού μας μπορεί να καταστρέψουν μέχρι και το 80% των υποδοχέων του νευροδιαβιβαστή, της ακετυλοχολίνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το νευρολογικό μήνυμα να μην μεταφέρεται στον κινητικό νευρώνα, και οι ασθενείς που πάσχουν από αυτή να έχουν δυσχέρεια στην ομιλία και στην κατάποση, πτώση των βλέφαρων και αδυναμία στην όραση, αλλά και δυσκολίες στην αναπνοή και κινητικά προβλήματα όπως αδυναμία στα άκρα. Η μυασθένεια πολλές φορές εκδηλώνεται με μία γενική αδυναμία, άλλες πάλι φορές δραματικά με μία μυασθενική κρίση που οδηγεί τον ασθενή στο νοσοκομείο.

Η σπάνια αυτή ασθένεια προσβάλλει 20/100.000 συνανθρώπους μας. Αν μεταφερθεί το ποσοστό αυτό σε κυπριακά δεδομένα, αυτό σημαίνει ότι 160 Κύπριοι πολίτες πάσχουν από αυτή και παρουσιάζουν διάφορα κινητικά προβλήματα που οδηγούν πολλές φορές ακόμη και σε αναπηρία. Απαντάται σε κάθε φυλή, φύλο και σε κάθε ηλικιακή ομάδα. Δεν είναι κληρονομική ή μεταδοτική, παρά το γεγονός ότι σε μερικές περιπτώσεις εμφανίζεται σε περισσότερα μέλη της ίδιας οικογένειας.

Αναφέραμε ότι είναι μια χρόνια αυτοάνοση κατάσταση, επομένως, η θεραπεία βασίζεται στην καταστολή αυτών των αυτοαντισωμάτων. Ανοσοκατασταλτικά φάρμακα όπως κορτικοειδή και ουσίες που αυξάνουν την ακετυλοχολίνη στους υποδοχείς, όπως για παράδειγμα αναστολείς της χολινεστεράσης, συμβάλλουν στο να έχει ο ασθενής μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Σε ακραίες καταστάσεις χρησιμοποιείται η ενδοφλέβια χορήγηση ανοσοσφαιρινών και η πλασμαφαίρεση.

Ως σπάνιο νόσημα, η μυασθένεια Gravis έχει το μειονέκτημα ότι μπορεί να μείνει πολλές φορές αδιάγνωστη, και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και των επαγγελματιών υγείας είναι μία από τις κύριες προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας, στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδίου αντιμετώπισης των σπάνιων νοσημάτων.

Στην ανάπτυξη αυτού του σχεδίου έχει συμμετάσχει, μέσω της ομοσπονδίας ασθενών με σπάνια νοσήματα, και ο σύνδεσμος ασθενών με μυασθένεια Gravis. Με τον διορισμό της Εθνικής Επιτροπής για τα σπάνια νοσήματα επιχειρείται για πρώτη φορά μια ολιστική και οργανωμένη αντιμετώπιση όλων αυτών των ασθενειών. Η στρατηγική θα στοχεύσει σε τέσσερις πυλώνες: Πρόληψη, θεραπεία, υποστηρικτική φροντίδα και έρευνα, καθώς και στην εισαγωγή συστηματικής καταγραφής των σπάνιων νοσημάτων στην οργάνωση υπηρεσιών για την καλύτερη δυνατή φροντίδα του πληθυσμού.

Το Υπουργείο Υγείας παρέχει δωρεάν όλων των ειδών τις υπηρεσίες που συμπεριλαμβάνουν εξειδικευμένες νευρολογικές εξετάσεις, τις πιο μοντέρνες φαρμακοθεραπείες και θεραπευτικές παρεμβάσεις καθώς και υποστηρικτικές θεραπείες όπως φυσιοθεραπεία και εργοθεραπεία.

Στόχος μας είναι η συνεχής βελτίωση των υπηρεσιών μας, και ευελπιστούμε ότι με την εφαρμογή του νέου στρατηγικού σχεδίου για τα σπάνια νοσήματα, οι ασθενείς θα έχουν πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα από σήμερα.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω τον Σύνδεσμο Ασθενών με Μυασθένεια Gravis και να τον συγχαρώ για την πρωτοβουλία του να συμβάλει στην ενημέρωση του κοινού για αυτή τη σημαντική σπάνια ασθένεια.



Διαβάστε περισσότερα...

Το bullying επιβαρύνει την υγεία σε βάθος χρόνου


Ο συνεχής σχολικός εκφοβισμός επιβαρύνει και μακροπρόθεσμα την υγεία των παιδιών που έχουν πέσει θύματά του, καθώς οι ψυχοσωματικές συνέπειες συσσωρεύονται διαχρονικά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

 


Η μελέτη δείχνει για πρώτη φορά πως το bullying μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για την ψυχική- νοητική και σωματική υγεία του παιδιού και όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, ιδίως αν το παιδί πέφτει συστηματικά θύμα λεκτικής και σωματικής βίας εκ μέρους άλλων παιδιών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την κοινωνική ψυχολόγο Λόρα Μπόγκαρτ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστόνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής «Pediatrics», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησαν σχεδόν 4.300 μαθητές δημοτικού και γυμνασίου και διαπίστωσαν ότι περίπου το 30% έπεφταν θύμα εκφοβισμού στο σχολείο (σπρωξιές, ξύλο, βρισιές κ.α.).

Η έρευνα (που δεν συμπεριέλαβε τον online εκφοβισμό στο διαδίκτυο) αξιολόγησε τη σωματική και ψυχική υγεία όλων των παιδιών και βρήκε ότι όσα ποτέ δεν είχαν υπάρξει θύματα εκφοβισμού, ήσαν τα πιο υγιή από ψυχολογική άποψη. Όμως ακόμα και τα παιδιά που κάποτε πριν από πολλά χρόνια, είχαν γνωρίσει «στο πετσί τους» τον εκφοβισμό, αλλά όχι πρόσφατα, συνέχιζαν να εμφανίζουν ψυχικά τραύματα, αν και όχι στον ίδιο βαθμό με όσα παιδιά συνέχιζαν χωρίς διακοπή να βιώνουν τέτοια βία.

Τα παιδιά με τη μεγαλύτερη επιδείνωση της ψυχικής- νοητικής υγείας τους σε βάθος χρόνου, ήταν αυτά που δεχόταν συνεχή εκφοβισμό σε όλες τις τάξεις του σχολείου. Το αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς ήταν αν μην νιώθουν καλά με τον εαυτός τους, να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και τάση για κατάθλιψη.

«Οι συνέπειες του εκφοβισμού μπορούν να δράσουν σαν χιονοστιβάδα με το πέρασμα του χρόνου», δήλωσε η Λόρα Μπόγκαρτ. Τα παιδιά που βιώνουν τον εκφοβισμό σε πάνω από μια τάξεις στο σχολείο, έχουν και τα πιο σοβαρά προβλήματα στο μέλλον. «Η έρευνα δικαιολογεί την άμεση και έγκαιρη παρέμβαση για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού», δήλωσε η Αμερικανίδα ψυχολόγος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το πρώτο βήμα για τους γονείς είναι μέσω του διαλόγου να καταφέρουν να πείσουν το παιδί τους να μιλήσει ανοιχτά για το πρόβλημά του. Οι γονείς επίσης πρέπει να έχουν το νου τους για τυχόν σωματικά σημάδια, όπως γρατζουνιές ή μώλωπες στο σώμα του παιδιού τους (ιδίως στα μικρότερης ηλικίας), καθώς και για ξαφνικές αλλαγές στη συμπεριφορά του, όπως να μη θέλει να πάει σχολείο, να δείχνει αγχωμένο, φοβισμένο ή λυπημένο.

Οι ομάδες παιδιών που πέφτουν συχνότερα θύματα bullying, είναι τα παχύσαρκα παιδιά, αυτά που έχουν κάποια κινητική ή άλλη αναπηρία, όπως και τα ομοφυλόφιλα. Επίσης, τα συνεσταλμένα και εσωστρεφή παιδιά είναι συνήθως πιο ευάλωτα.


Πηγή: http://www.enet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πότε περικόπτεται ο μισθός των αναπληρωτών κατά την επιμόρφωση


Η αδικαιολόγητη απουσία από τα σεμινάρια επιμόρφωσης συνοδεύεται από περικοπή των αποδοχών.

Λόγω της πληθώρας των ερωτήσεων σχετικά με την επιμόρφωση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας απέστειλε διευκρινίσεις τις οποίες και παρουσιάζει το news.gr. Πέραν αυτών, παρουσιάζονται και μέσω της μορφής ερωτήσεων-απαντήσεων πληροφορίες που οφείλουν να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιμόρφωση Α’ και Β’ φάσης για το σχολ. έτος 2013-2014 θα είναι διάρκειας πέντε (05) ημερών και τριάντα πέντε (35) διδακτικών ωρών. Οι ακριβείς ημερομηνίες των επιμορφωτικών προγραμμάτων θα γνωστοποιηθούν από το αρμόδιο ΠΕΚ.

Που θα παρακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί τα ΠΕΚ;

Οι επιμορφούμενοι θα παρακολουθήσουν το επιμορφωτικό πρόγραμμα στο Π.Ε.Κ. αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του νομού στον οποίο έχουν τοποθετηθεί.

Τι ισχύει με τα διδακτικά καθήκοντα κατά τη διάρκεια των ΠΕΚ;

Οι εκπαιδευτικοί για το χρονικό διάστημα που επιμορφώνονται απαλλάσσονται από τα διδακτικά τους καθήκοντα στις σχολικές τους μονάδες ενώ καταβάλλονται κανονικά οι αποδοχές τους.

Πότε ολοκληρώνεται η επιμόρφωση – Πόσες απουσίες δικαιούνται οι εκπαιδευτικοί;

Η παρακολούθηση των επιμορφούμενων της πρώτης (Α) και δεύτερης (Β) φάσης θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε εάν δεν υπάρχουν αδικαιολόγητες απουσίες ενώ οι δικαιολογημένες δε δύναται να υπερβαίνουν τις τέσσερις (4) διδακτικές ώρες για το σχολικό έτος 2013-2014 σύμφωνα με το άρθρο 7 της υπ’ αριθ. πρωτ. 1293/27-1-2014ΥΑ (ΦΕΚ156/Β/2014).

Πότε γίνονται περικοπές στις αποδοχές;

Σε περίπτωση που κάποιος εκπαιδευτικός απουσιάσει από το σεμινάριο επιμόρφωσης Α’ και Β’ Φάσης αδικαιολόγητα για ημέρες ή και ορισμένες ώρες, εργάσιμης ημέρας, εφαρμόζεται η σχετική νομοθεσία για αδικαιολόγητη απουσία από την υπηρεσία, ενώ πραγματοποιείται ανάλογη περικοπή του μισθού του

Πότε οι απουσίες είναι δικαιολογημένες;

Δικαιολογημένες απουσίες σε εργάσιμη ημέρα που πραγματοποιείται η επιμόρφωση Α’ και Β’ Φάσης θεωρούνται όσες έχουν χορηγηθεί στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης

Οι διευκρινίσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας

1. Η Επιμόρφωση Α’ και Β’ φάσης (35 ώρες) η οποία θα πραγματοποιηθεί στα ΠΕΚ αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν προσληφθεί για παράλληλη στήριξη στο πλαίσιο των Πράξεων «Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» των ΑΠ 1,2 και 3 και είναι υποχρεωτική για όσους έχουν προσληφθεί από τους ενιαίους πίνακες γενικής αγωγής και προαιρετική για όσους αναπληρωτές έχουν προσληφθεί από τους πίνακες ειδικής αγωγής. Όσοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί την παρακολούθησαν το σχολικό έτος 2012-13 δεν θα την παρακολουθήσουν ξανά το σχολικό έτος 2013-14 καθώς αυτή η επιμόρφωση παρέχεται μία φορά.

2. Δεν αφορά τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που έχουν προσληφθεί και έχουν τοποθετηθεί σε τμήματα ένταξης και ειδικά σχολεία στο πλαίσιο των Πράξεων «Πρόγραμμα μέτρων εξατομικευμένης υποστήριξης μαθητών με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για τη μεγιστοποίηση της ακαδημαϊκής και κοινωνικής τους ανάπτυξης με τη χρήση Νέων Τεχνολογιών και Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Υλικού» καθώς είναι άλλη πράξη και θα θεωρηθεί μη επιλέξιμη δαπάνη.

3. Δεν αφορά τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς του τακτικού προϋπολογισμού.

4. Δεν αφορά τους μόνιμους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

5. Δεν αφορά τους αναπληρωτές του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ).

6. Δεν σχετίζεται με την εισαγωγική επιμόρφωση των ΠΕΚ καθώς αφορά αποκλειστικά την παράλληλη στήριξη.



Πηγή: http://www.news.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Η INFβ-1α μειώνει την υποτροπή και προλαμβάνει την αναπηρία


Μείωση των υποτροπών παρουσιάζει το 55% των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση μετά τη χρήση της υποδόριας ιντερφερόνης βήτα 1-α (INFβ-1α 3 φορές/εβδομάδα), ενώ επίσης σημαντικό ποσοστό 35% παρουσίασε μείωση του κινδύνου εξέλιξης της αναπηρίας, σύμφωνα με μετα-ανάλυση 44 διαφορετικών μελετών.

Η μετα-ανάλυση η οποία συμπεριελάμβανε 17.401 ασθενείς, με μέση διάρκεια μελετών τους 24 μήνες, συνέκρινε διάφορες θεραπευτικές αγωγές για την Πολλαπλή Σκλήρυνση και απέδειξε ότι η υποδόρια χορήγηση της ιντερφερόνης βήτα 1-α είναι η πιο αποτελεσματική.

Η INFβ-1α είναι ένα ανασυνδυασμένο μόριο, σχεδόν ίδιο με τη φυσική ιντερφερόνη βήτα το οποίο διαχέεται στο σώμα με υποδόρια ένεση, τρεις φορές εβδομαδιαίως. Σύμφωνα με τις θεραπευτικές οδηγίες, ο ασθενής πρέπει να λαμβάνει την ένεση αυτή, την ίδια ώρα κάθε φορά με μεσοδιάστημα 48 ωρών, κατά προτίμηση το απόγευμα ή το βράδυ. Για παράδειγμα, οι ενέσεις, καλό θα είναι να γίνονται Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή την ίδια ώρα, δίνοντας έτσι στον ασθενή τη δυνατότητα να περάσει ένα ήσυχο και άνετο Σαββατοκύριακο.

Η υποδόρια ιντερφερόνη βήτα-1α, η οποία εγκρίθηκε στην Ευρώπη το 1998 και στις Η.Π.Α. το 2002, κυκλοφορεί με εξαιρετική επιτυχία ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά της σε περισσότερες από 90 χώρες παγκοσμίως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τελευταία χρόνια η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ή Σκλήρυνση κατά Πλάκας) εξελίσσεται σε μάστιγα. Υπολογίζεται ότι 2.500.000 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από τη νόσο, εκ των οποίων οι 500.000 βρίσκονται στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία 80.000 ζουν στην Βρετανία, 250.000 στις Η.Π.Α., ενώ στη Ελλάδα υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή νοσούν περίπου 12.000 άνθρωποι.

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση αποτελεί την κύρια αιτία αναπηρίας νευρολογικής αρχής σε νέους ενήλικες μεταξύ 25 και 40 ετών και σπανιότερα στην ηλικία μικρότερη των 12 ή μετά τα 50 έτη. Είναι μία από τις συχνότερες νευροεκφυλιστικές παθήσεις του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος που προσβάλει το 0,05 - 0,15% των ατόμων Ινδοευρωπαϊκής ή Καυκάσιας φυλής. Τα συμπτώματά της νόσου έχουν αναγνωριστεί εδώ και ενάμιση αιώνα και από τότε γίνονται εκτεταμένες έρευνες για τη θεραπευτική αντιμετώπισή της.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι μελέτες του έργου «Rethink Athens» σε έκθεση, στη στοά Αρσακείου


Νοερή ξενάγηση στο έργο της ανάπλασης, με άξονα την οδό Πανεπιστημίου.
Οι οριστικές μελέτες του έργου «Rethink Athens» για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας γίνονται προσβάσιμες στο ευρύ κοινό, καθώς παρουσιάζονται στη στοά Αρσακείου, δίνοντας «ζωή» σε 19 κενά καταστήματα της στοάς.

Την έκθεση με θέμα «Rethink Athens: Η Αθήνα στο κέντρο - οι οριστικές μελέτες» διοργανώνει το Ίδρυμα Ωνάση και θα παρουσιαστεί από αύριο μέχρι τις 10 Μαρτίου. Μέσα από ειδικά τεύχη, βίντεο, ενημερωτικά έντυπα, φωτοαπεικονίσεις και αναρτημένα αρχιτεκτονικά σχέδια, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν νοερά στο έργο της ανάπλασης με άξονα την οδό Πανεπιστημίου.

O πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου«Η Στοά Αρσακείου και η έκθεση είναι μόνο μια πρώτη εικόνα των όσων θα ακολουθήσουν στην Αθήνα μετά την ολοκλήρωση της παρέμβασης», υπογράμμισε σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου. Ο ίδιος προσέθεσε ότι οι μελέτες υπογραμμίζουν πως «το Rethink Athens είναι ένα ώριμο, μελετημένο και τεκμηριωμένο σχέδιο για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας».



«Οι μελέτες δεν είναι μονόπλευρες, αλλά είναι πρωτοποριακές σε ευρωπαϊκή κλίμακα κυρίως στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης του δημόσιου χώρου που μετατρέπεται από χώρο διέλευσης των αυτοκινήτων σε τόπο προορισμού για τους κατοίκους», επισήμανε με τη σειρά του ο Kαθηγητής του ΕΜΠ, Παναγιώτης Τουρνικιώτης, που έχει την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης.



Οι οριστικές μελέτες που θα παρουσιαστούν στην έκθεση, παρουσιάζονται σε θεματικές ενότητες που αφορούν: Την προσβασιμότητα και το οδικό τοπίο, τις λεπτομέρειες της αρχιτεκτονικής μελέτης, τη στατική μελέτη, την ηλεκτρομηχανολογική μελέτη, την αρχιτεκτονική του οδικού τοπίου, τη στρατηγική για το πράσινο, τον αστικό εξοπλισμό, τη στρατηγική για το νερό και τα υδάτινα στοιχεία, την αναδρομή στην παλιά Αθήνα, τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τη βιοκλιματική μελέτη.





Υπενθυμίζεται ότι το έργο «Rethink Athens» αφορά την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας, με άξονα την οδό Πανεπιστημίου. Στο πλαίσιο του έργου ανασχεδιάζονται η λεωφόρος Αμαλίας, η οδός Πανεπιστημίου και οι γύρω δρόμοι και πλατείες, η πλατεία Ομονοίας και η οδός Πατησίων ως το Αρχαιολογικό Μουσείο με κριτήριο την προτεραιότητα στον πεζό. Επεκτείνεται το τραμ από το Σύνταγμα μέχρι την πλατεία Αιγύπτου, δημιουργείται ποδηλατόδρομος από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου μέχρι την πλατεία Ομονοίας, φυτεύονται 800 νέα δέντρα και κατασκευάζονται υπόγειοι ταμιευτήρες βρόχινου νερού για την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων και τη δημιουργία αποθέματος για την άρδευση και τον καθαρισμό του δημόσιου χώρου.



Η έκθεση «Rethink Athens» θα λειτουργεί καθημερινά, από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Η φιλοξενία της έκθεσης στα 19 καταστήματα της στοάς Αρσακείου (η στοά περικλείεται από τις οδούς Πανεπιστημίου, Πεσμαζόγλου, Σταδίου και Αρσάκη) γίνεται με την παραχώρηση της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.

Πληροφορίες
Στοά Αρσακείου, (είσοδος από Πανεπιστημίου 47 - 49, από Σταδίου 44 - 46 και από Αρσάκη 4-6, πρόσβαση ΑΜΕΑ από Στοά του Βιβλίου). Ημέρες / ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Κυριακή / 09:00 - 21:00 (είσοδος ελεύθερη). Πληροφορίες για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, τις ξεναγήσεις κτλ (09:00 - 17:00): 210 3713015.



Διαβάστε περισσότερα...

3ος Ημιμαραθώνιος Αθήνας


Με τη συμμετοχή του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη (ελέω… εκλογών!) θα διεξαχθεί ο 3ος Ημιμαραθώνιος της Αθήνας στις 4 Μαϊου, όπου αναμένεται να τρέξουν πάνω από 15.000 δρομείς.

Όπως προέβλεψε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος: «Σε λίγα χρόνια θυμηθείτε με, θα ξεπεράσει τον Κλασσικό Μαραθώνιο σε αιτήσεις συμμετοχής. Είναι πολύ πιο προσιτός και εύκολος αγώνας για τους πολλούς και θα αποδειχθεί και στην πράξη».

Παράλληλα, άφησε αιχμές για την πολιτεία, λέγοντας: «Είμαστε αποφασισμένοι να καταφέρουμε με τη συνεργασία του Δήμου να διοργανώσουμε μία ακόμα άρτια διοργάνωση. Και αυτό παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιοι που έχουν αποφασίσει ότι οι ομοσπονδίες θα πρέπει να γίνουν μέρος του δημόσιου τομέα, δηλαδή να μη μπορούν να λειτουργήσουν με κανένα τρόπο. Και εξακολουθούν να υπολογίζουν τον αθλητισμό ως λογιστική εγγραφή στις δαπάνες μειώνοντας συνεχώς τη χρηματοδότησή του, ενώ ο μαζικός αθλητισμός δεν υπάρχει σε κανένα σχεδιασμό της Πολιτείας».

«Έτσι και αλλιώς έχω ξεκινήσει το τρέξιμο για τις δημοτικές, θα είμαι σε φουλ τρέξιμο εκείνες τις μέρες, συνεπώς δεν είναι κακή ιδέα να τρέξω και στην πόλη μου. Όχι βέβαια στον ημιμαραθώνιο, αλλά στα τρία χιλιόμετρα», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Το βασικό χαρακτηριστικό της τρίτης στάσης του θεσμού είναι το πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης, αλλά και η διεθνή εμβέλεια που θα έχει από φέτος ο αγώνας καθώς τα έσοδα από τις εγγραφές των Συλλόγων Υγείας θα διατεθούν στα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής, ενώ θα υπάρχουν και 500 συμμετοχές δρομέων από το εξωτερικό. Σπάνια ένας αγώνας καταφέρνει μέσα σε τρία χρόνια να έχει αυτή την εξέλιξη.

Η πρώτη φορά ήταν το 2012, ήταν η δοκιμή που πήγε πολύ καλά. Συνεχίσαμε το 2013 με έναν μεγαλύτερο αγώνα καλά οργανωμένο που προσέλκυσε περίπου 9.000 δρομείς και συνεχίζουμε φέτος, όπου οι ρυθμοί των εγγραφών παράπεμπαν σε πάνω από 15.000 δρομείς. Από φέτος θα υπάρξει πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης και στον ημιμαραθώνιο. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών για την ενίσχυση των συσσιτίων, που διοργανώνει ο δήμος Αθηναίων. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, γιατί περίπου 500 δρομείς από το εξωτερικό θα έρθουν να τρέξουν στην Αθήνα. Οι περισσότεροι δρομείς θα μας έρθουν από την Ιαπωνία, χάρη στη συνεργασία με τον ελληνικό Ιαπωνικό σύνδεσμο για τον ελληνικό μαραθώνιο. Αυτή η συμφωνία οφείλεται και στην αλλαγή της ημερομηνίας του αγώνα, καθώς διεξάγεται την εβδομάδα των διακοπών τους στην Ιαπωνία.

Ο συνδυασμός της εποχής που διοργανώνεται ο αγώνας, της άρτιας διοργάνωσης, της εύκολης διαδρομής και βεβαίως της Αθήνας αποτελούν ένα ισχυρό κίνητρο για όλους τους δρομείς να συμμετάσχουν στον αγώνα και την παραμονή τους για 3-4 ημέρες σε μια από τις ιστορικότερες και ωραιότερες πόλεις του πλανήτη» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, που ήταν στο πάνελ μαζί με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, τον αντιπεριφερειάρχη Νήσων, Δημήτρη Κατσικάρη, την πρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ, Νέλλυ Παπαχελά και τον τεχνικό σύμβουλο του ΣΕΓΑΣ, Ευάγγελο Παπαποστόλου.

Ο τελευταίος μάλιστα έκανε γνωστές και κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες:

«Εφέτος έχουμε κάνει κάποιες αλλαγές κυρίως λόγω του ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Ζάππειο. Μετακινηθήκαμε στο κέντρο, στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτη. Εκεί θα χτυπήσει η καρδιά της διοργάνωσης.

»Αλλάξαμε λίγο της μικρές διαδρομές, όχι όμως και τον ημιμαραθώνιο», με βάση τον προγραμματισμό και με γνώμονα την ασφαλή και ποιοτική συμμετοχή των δρομέων στον αγώνα, τα αυστηρά όρια συμμετοχής ανά απόσταση είναι τα εξής: Ημιμαραθώνιος: 6.000 δρομείς, 5χλμ: 9.000 δρομείς, 3χλμ: 3.000 δρομείς».

Λόγω ζέστης ο ημιμαραθώνιος θα αρχίσει στις 8 το πρωί, ενώ θα υπάρχει και ο κλασσικός αγώνας των 1000 μέτρων για τα ΑμεΑ.

Όπως έγινε γνωστό οι εγγραφές θα κλείσουν όταν συμπληρωθούν τα όρια, το αργότερο έως 17 Απριλίου. Επίσης γνωστοποιήθηκε πως στα 3χλμ δεν θα υπάρξει συνδρομή.

Οι δηλώσεις συμμετοχής για τον αγώνα γίνονται μέσα από το site του ημιμαραθωνίου (http://www.athinahalfmarathon.gr/ ), ενώ για τα 3χλμ. (στα οποία δεν θα υπάρχει οικονομική συνδρομή) γίνονται μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Αθηναίων www.cityofathens.gr και των Υπηρεσιών του Δήμου.

Εκείνη την Κυριακή (4/5) τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά από τις 12.00 το μεσημέρι, συνεπώς οι δρομείς μετά το τρέξιμο θα μπορούν να κάνουν και τα ψώνια τους!



Διαβάστε περισσότερα...

Βιολογικοί παράγοντες ρευματοειδής αρθρίτιδα


Τι λένε οι 200 κλινικές μελέτες για τη χρήση των πανάκριβων φαρμάκων.
Πως θα αποτραπούν οι ανεπιθύμητες παρενέργειες.


Το μικρό διάστημα παρακολούθησης των ασθενών στις δημοσιευμένες κλινικές δοκιμές έχει αναμφίβολα συνεισφέρει στην ατέρμονη διχογνωμία σχετικά με το αν η χορήγησή τους συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης λοιμώξεων και κακοηθειώνΗ ρευματοειδής αρθρίτιδα αποτελεί το συχνότερο ρευματικό νόσημα, προσβάλλοντας περίπου το 1% του ενήλικου πληθυσμού. Εμφανίζεται σε τριπλάσια συχνότητα σε γυναίκες, κυρίως αναπαραγωγικής ηλικίας και συνιστά ένα χρόνιο φλεγμονώδες, αυτοάνοσο νόσημα το οποίο στοχεύει πρωτίστως τις περιφερικές αρθρώσεις, αλλά όχι σπάνια και διάφορα άλλα όργανα.

Τα κλινικά χαρακτηριστικά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι ο πόνος, η διόγκωση, η ευαισθησία στην πίεση και η αύξηση ενίοτε της τοπικής θερμοκρασίας των προσβεβλημένων αρθρώσεων, καθώς και η πρωινή δυσκαμψία, δηλαδή η δυσκολία στις κινήσεις που αφορούν στις φλεγμαίνουσες αρθρώσεις.

Η νόσος προσβάλλει πολλές αρθρώσεις ταυτόχρονα και είναι συμμετρική, δηλαδή εντοπίζεται στις ίδιες αρθρώσεις και στις δύο πλευρές του σώματος. Η φλεγμονή των αρθρώσεων μπορεί να οδηγήσει σε φθορά του αρθρικού χόνδρου και σε διαβρώσεις στα παρακείμενα οστά των αρθρώσεων. Η πορεία της αρθρικής φλεγμονής χαρακτηρίζεται, σε πολλές περιπτώσεις, από εξάρσεις και υφέσεις, αλλά εάν είναι συνεχής καταλήγει σε προϊούσα καταστροφή των αρθρώσεων, παραμορφώσεις και τελικά σε ποικίλου βαθμού αναπηρία. Αποτέλεσμα αυτών των διεργασιών είναι οι μισοί περίπου ασθενείς να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την εργασία τους στην πρώτη δεκαετία από τη διάγνωση του νοσήματος.

Θεραπευτική προσέγγιση

Η θεραπευτική προσέγγιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας έχει μεταβληθεί ριζικά την τελευταία 15ετία και αυτό διότι κατέστη σαφές ότι η πρώιμη και αποτελεσματική καταστολή της φλεγμονής είναι πρωταρχικής σημασίας για την πρόγνωση του νοσήματος. Ετσι, βασικοί στόχοι της θεραπευτικής αντιμετώπισης είναι η ανακούφιση από τον πόνο, η ταχεία καταστολή της αρθρικής φλεγμονής, η διατήρηση της λειτουργικότητας των αρθρώσεων και η επιστροφή των ασθενών σε μια επιθυμητή και παραγωγική ζωή, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τις ανεπιθύμητες ενέργειες των χορηγούμενων φαρμάκων. Εξίσου σημαντικές όμως με την πρώιμη και επιθετική θεραπεία είναι η στενή κλινική παρακολούθηση των ασθενών και η ταχεία τροποποίηση της θεραπευτικής αγωγής με στόχο τον έλεγχο της νόσου.

Κατά τη διάρκεια της περασμένης 15ετίας, πολλές κλινικές μελέτες κατέδειξαν ότι η πρώιμη και επιθετική θεραπεία με τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα (disease modifying anti-rheumatic drugs [DMARDs]), όπως η μεθοτρεξάτη, η λεφλουνομίδη και τα γλυκοκορτικοειδή, είναι πολύ αποτελεσματική για τον έλεγχο της αρθρικής φλεγμονής και την πρόληψη της ανάπτυξης οστικών διαβρώσεων, σε πολλούς ασθενείς με το νόσημα.

Η ανάπτυξη στοχευμένων βιολογικών θεραπειών έναντι μορίων που ενέχουν κεντρικό ρόλο στην παθογένεια της ρευματοειδούς αρθρίτιδας αποτέλεσε το επόμενο σημαντικό βήμα στην αντιμετώπισή της. Οι στοχευμένες θεραπείες έχουν μεταβάλει την πρακτική των ρευματολόγων κατά την τελευταία 15ετία. Βάση για την πρόοδο αυτή αποτέλεσε η καλύτερη κατανόηση των παθογενετικών μηχανισμών της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η πρώτη σημαντική ανακάλυψη ήταν η αναγνώριση της κυτταροκίνης TNF (tumour necrosis factor, παράγοντας νέκρωσης των όγκων) ως κεντρικού παράγοντα της φλεγμονώδους διεργασίας στις προσβεβλημένες αρθρώσεις ασθενών με τη νόσο.

Χάρη στη σύγχρονη βιοτεχνολογία έχουν παραχθεί βιολογικοί παράγοντες που αναστέλλουν εκλεγκτικά τη δράση του TNF. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει: μονοκλωνικά αντισώματα κατά του TNF (ινφλιξιμάμπη [infliximab/ Remicade], ανταλιμουμάμπη [adalimumab/Humira], σερτολιζουμάμπη [certolizumab pegol/ Cimzia] και γκολιμουμάμπη [goli-mumab/Simponi]) και μια διμερή πρωτεΐνη που συνδέεται ειδικά με τον TNF και αναστέλλει ανταγωνιστικά τη σύνδεσή του με τους υποδοχείς του στην επιφάνεια των κυττάρων (ετανερσέπτη [etanercept/Enbrel]). Η ινφλιξιμάμπη και η ετανερσέπτη ήταν οι πρώτοι αντι-TNF παράγοντες που έλαβαν έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (US Food and Drug Administration, [FDA]) το 1998 και ακολούθησε πέντε χρόνια αργότερα η ανταλιμουμάμπη. Τελευταία, η σερτολιζουμάμπη και η γκολιμουμάμπη ήρθαν να προστεθούν στη θεραπευτική φαρέτρα των φαρμάκων αυτής της κατηγορίας, ανεβάζοντας συνολικά στους πέντε τους αντι-TNF που έχουν λάβει έγκριση για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μέχρι σήμερα.

Οι μελέτες μας: Ioannidis JPA, Karassa FB, Druyts Ε, et al. Nat Rev Rheumatol. 2013 Nov; 9: 665-73 και Ioannidis JPA, Karassa FB. BMJ. 2010 Sep 13; 341: c4875.

Οι αντι-TNF παράγοντες αποτελούν δαπανηρά φάρμακα, με τις τρέχουσες ετήσιες πωλήσεις να ξεπερνούν τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ παγκοσμίως. Οι δε συνολικές πωλήσεις τους πρέπει να έχουν υπερβεί τα 150 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι σήμερα, ενώ σε παγκόσμια κλίμακα οι πωλήσεις των βιολογικών παραγόντων αναμένεται, κατά το 2014, να ξεπεράσουν τις πωλήσεις όλων των άλλων φαρμάκων μαζί (Ioannidis JPA, Karassa FB, Druyts Ε, et al. Nat Rev Rheumatol. 2013 Nov; 9: 665-73). Οι αριθμοί αυτοί καθιστούν σαφές ότι οι βιολογικοί παράγοντες αναδεικνύονται σε μία από τις πιο κερδοφόρες κατηγορίες φαρμάκων στο πεδίο της Ιατρικής. Οπως όμως δείξαμε στην προαναφερθείσα εργασία, αν και οι αντι-TNF παράγοντες συνιστούν δαπανηρά φάρμακα και έχουν μελετηθεί σε περισσότερες από 200 κλινικές δοκιμές, οι πληροφορίες που απορρέουν από αυτές τις μελέτες δεν καλύπτουν πάντα τις ανάγκες των ασθενών. Η χρήση τους, παρ' ότι αποτελεσματική για τον έλεγχο της νόσου, δεν είναι απαλλαγμένη από ανεπιθύμητες ενέργειες. Το μικρό διάστημα παρακολούθησης των ασθενών στις δημοσιευμένες κλινικές δοκιμές έχει αναμφίβολα συνεισφέρει στην ατέρμονη διχογνωμία σχετικά με αν η χορήγησή τους συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης λοιμώξεων και κακοηθειών.

Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη στη βιβλιογραφία κλινικών δοκιμών στις οποίες να συγκρίνονται οι αντι-TNF παράγοντες μεταξύ τους, η χρηματοδότηση των μελετών από τις φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και η εμπλοκή αυτών σε πολλές περιπτώσεις στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων, συνιστούν σημαντικούς περιοριστικούς παράγοντες στην αμερόληπτη αξιολόγησή τους. Αν δε, στα παραπάνω προστεθεί και το γεγονός ότι τα 2/3 των εκπονούμενων κλινικών δοκιμών παραμένουν αδημοσίευτες (Ioannidis JPA, Karassa FB. BMJ. 2010 Sep 13; 341: c4875), η επιφυλακτικότητα τόσο ως προς την αποτελεσματικότητα όσο και ως προς την ασφάλεια των χορηγούμενων αυτών φαρμάκων καθίσταται επιβεβλημένη.

Συμπεράσματα

Συμπερασματικά, βελτίωση του σχεδιασμού των κλινικών δοκιμών, μεγαλύτερος αριθμός ασθενών με μακρά παρακολούθηση, καλύτερη καταγραφή των ανεπιθύμητων ενεργειών αλλά και σύγκριση των αντι-TNF παραγόντων μεταξύ τους θα μπορούσε να προσδώσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του θεραπευτικού οφέλους σε σχέση με τους δυνητικούς κινδύνους που συνεπάγεται η μακροχρόνια χορήγησή τους.


Πηγή: http://www.enet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πολυδύναμο κέντρο για ΑΜΕΑ από το Δήμο Ηρακλείου


Ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την Αποκατάσταση και Επαναχρησιμοποίηση του ιδιόκτητου Διώροφου Κτίσματος του Δήμου Ηρακλείου, επί της Λεωφ. Αρχιεπισκόπου Μακαρίου αριθ. 7, για να δημιουργηθεί το, «Πολυδύναμο Κέντρο Επιμόρφωσης και Δημιουργικής Έκφρασης ΑμεΑ (κΔΑΠ μεΑ)» έγινε σήμερα με την υπογραφή από το Δήμαρχο κ. Γιάννη Κουράκη της Διακήρυξης για την ανάδειξη του Αναδόχου. Ο Διαγωνισμός θα δημοσιευτεί στον Αθηναϊκό και Τοπικό Τύπο.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 1.186.916,07 ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Ο Διαγωνισμός θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Κατάστημα Αλικαρνασσού οδός Διονυσίου 13Α στις 18 Μαρτίου, ημέρα Τρίτη και ώρα 10:00π.μ.



ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης η Δημοτική Αρχή στηρίζει όλες τις οικογένειες και τα μέλη τους που αντιμετωπίζουν κινητικά ή άλλα προβλήματα και προσπαθεί αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες να βελτιώνεται συνεχώς η ποιότητα της ζωής τους .

Παράλληλα, ο κ. Κουράκης τόνισε, ότι ο Δήμος δημιουργεί νέες Δομές υποστήριξης των ατόμων με αναπηρία που αντιμετωπίζουν εκτός των άλλων και καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού ώστε να αποφευχθεί η χρήση ιδρυματικής φροντίδας και να διευκολυνθεί το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Το Πολυδύναμο Κέντρο θα απευθύνεται σε άτομα με: Κινητικές δυσκολίες, Νοητική στέρηση, Διαταραχές λόγου, Διαταραχές συμπεριφοράς ή οποιαδήποτε άλλη αναπηρία και σκοπός της λειτουργίας του κέντρο είναι: α) η δημιουργική απασχόληση των παιδιών / εφήβων με αναπηρίες, β) η κοινωνική ένταξη παιδιών / εφήβων με αναπηρίες.



Διαβάστε περισσότερα...

Φορολογία: Όλες οι αλλαγές στον φόρο εισοδήματος – Οι λύσεις για τα μπλοκάκια


Απανωτά σοκ αναμένεται να προκαλέσει σε μεγάλη μερίδα φορολογουμένων η εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Οι ψηφισμένες αλλαγές με την κατάργηση του αφορολογήτου και τις διαφορετικές κλίμακες φορολογίας εισοδήματος για μισθωτούς- συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και ενοίκια, κάνουν “πρεμιέρα” και παράλληλα τίθεται σε πρακτική εφαρμογή το μεγάλο μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές.

Σύμφωνα με το euro2day, το νέο έντυπο Ε1, το οποίο θα πρέπει να υποβληθεί αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο από τις 20 Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου, ενσωματώνει 30 αλλαγές αλλαγές. Ορισμένες είναι ήσσονος σημασίας, διαδικαστικού χαρακτήρα. Άλλες όμως είναι φωτιά και λάβρα καθώς κρύβουν παγίδες έξτρα φόρων.

Οι αλλαγές που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή

1. Νέοι επιτηδευματίες. Στους κωδικούς 017-018 θα πρέπει να δηλώσουν “ναι” όσοι έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος από την 1-1-2013 και μετά. Με τον τρόπο αυτό κερδίζουν απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος και μειωμένους φορολογικούς συντελεστές (13% έως τα 10.000 ευρώ, 26% για τα επόμενα 40.000 ευρώ και 33% για ποσά άνω των 50.000 ευρώ).

2. Άτομα με αναπηρία. Χάνουν το έξτρα αφορολόγητο των 2.000 ευρώ. Θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 001-002 προκειμένου να έχουν έκπτωση φόρου 200 ευρώ.

3. Μπλοκάκια. Όσοι εργαζόμενοι αμείβονται με «μπλοκάκι» προκειμένου να φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών και όχι των ελευθέρων επαγγελματιών θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 307-308. Για να κερδίσουν φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών θα πρέπει να απασχολούνται σε έως τρεις εργοδότες και το 75% των εισοδημάτων τους από ελευθέριο επάγγελμα να προέρχεται από έναν μόνο εργοδότη. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι επίσης να έχουν έγγραφη σύμβαση με τους εργοδότες.

4. Εργόσημα και οικοδομικά ένσημα. Δηλώνονται για πρώτη φορά στους κωδικούς 309-310 και 311-312 αντίστοιχα.

5. Τεκμήριο και στα αυθαίρετα. Στον πίνακα 5 των τεκμηρίων δηλώνονται φέτος για πρώτη φορά αναλυτικά τα τετραγωνικά αυθαίρετων και ημιυπαίθριων που τακτοποιήθηκαν. Θα μετρήσουν στον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης.

6. Τόκοι καταθέσεων. Θα δηλωθούν για πρώτη φορά υποχρεωτικά στους κωδικούς 667-678 και θα μετρήσουν για τον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς (1%-4% για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ). Οι τόκοι φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 15% και ο φόρος που παρακρατήθηκε συμπληρώνεται στους κωδικούς 433-434.

7. Ενοίκια. Από φέτος δεν υπάρχει η παραμικρή έκπτωση φόρου για ενοίκια. Ζητούνται όμως αναλυτικά στοιχεία στον πίνακα 6 για τα ενοίκια που καταβλήθηκαν για κύρια κατοικία, για κατοικία παιδιών που σπουδάζουν ή για επαγγελματική στέγη προκειμένου να γίνουν διασταυρώσεις.

8. Φοροαπαλλαγές. Οι κωδικοί που υπήρχαν μέχρι πέρυσι για την συμπλήρωση δαπανών τόκων στεγαστικών δανείων, ασφαλίστρων ζωής, αποκατάστασης διατηρητέων και διδάκτρων καταργήθηκαν, όπως και οι σχετικές φοροαπαλλαγές.

Και οι υπόλοιπες αλλαγές…

Πίνακας 2

• 011-012. Καταργήθηκε. Οι μισθωτοί έπρεπε να δηλώσουν αν πήραν στεγαστικό επίδομα. Εφεξής δεν υπάρχει η έκπτωση φόρου για το ενοίκιο κύριας κατοικίας, άρα δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης και του κωδικού.
• 015-016. Καταργήθηκε. Αφορούσε σε μισθωτούς που κατοικούν σε παραμεθόρια περιοχή. Δεν υπάρχει πλέον η σχετική έκπτωση φόρου.
• 017-018. Καταργήθηκε. Αφορούσε όσους είχαν συμπληρώσει το 18 έτος της ηλικίας τους. Η δήλωση είναι πλέον υποχρεωτική για όσους έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους με εξαίρεση όσους θεωρούνται προστατευόμενη μέλη.
• 021-022. Καταργήθηκε. Τον συγκεκριμένο κωδικό συμπλήρωναν (;) όσοι είχαν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις.
• 010. Καταργήθηκε. Μέχρι πέρυσι είχαν τη δυνατότητα όσοι φορολογούμενοι επιθυμούσαν να σημειώσουν τη σχετική ένδειξη αν δεν ήθελαν να ενταχθούν στην τηλεφωνική και ηλεκτρονική πληροφόρηση του υπουργείου Οικονομικών. Τώρα δεν ερωτώνται. Το μήνυματάκι έρχεται μέσω taxis, θες δεν θες.

Πίνακας 3

• 003 – 004. Καταργήθηκε. Τους συγκεκριμένους κωδικούς συμπλήρωναν οι γονείς για τα προστατευόμενα τέκνα τους. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τη συμπλήρωση του πίνακα 9 όπου συμπληρώνονται τα ονόματα των παιδιών, το έτος γέννησης, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ.

Πίνακας 4

• 309- 310. Νέοι κωδικοί για εργόσημο.
• 311-312. Νέοι κωδικοί για οικοδομικά ένσημα και αυτασφάλιση.
• 343- 344. Νέοι κωδικοί για εισοδήματα από μισθωτή εργασία για το οποίο δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση.
• 403-404. Καταργήθηκε. Αφορούσε την επιχειρηματική αμοιβή.
• 415- 416. Καταργήθηκε. Δηλώνονταν οι ζημιές προηγούμενων οικονομικών ετών από ατομική επιχείρηση.

Πίνακας 5

• Νέοι κωδικοί. Θα δηλωθούν ξεχωριστά τα ποσοστά συνιδιοκτησίας συζύγων για αεροσκάφη, ελικόπτερα ιδιωτικής χρήσης και ανεμόπτερα.

Πίνακας 6

• 653- 654. Νέοι κωδικοί. Δηλώνονται τα μερίσματα πλοιοκτητριών εταιρειών του ν. 27/1975 που δεν έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα.

Πίνακας 7

• 053-054. Καταργήθηκε. Δηλώνονταν οι υποχρεωτικές εισφορές σε ταμεία ασφάλισης (ΟΑΕΕ κ.λπ.). Πλέον οι εισφορές θα δηλώνονται μόνο στο νέο έντυπο Ε3.
• 063- 064. Καταργήθηκε. Ήταν ο «χρυσός» για πολλούς κωδικός όπου αποτυπώνονταν οι τόκοι στεγαστικών δανείων.
• 069 -070. Καταργήθηκε. Δηλώνονταν τα ποσά των δανείων.
• 073- 074. Καταργήθηκε. Τέλος οι φοροαπαλλαγές για ασφάλιστρα ζωής.
• 039- 040. Καταργήθηκε. Δεν υπάρχουν εκπτώσεις για δαπάνες αποκατάστασης διατηρητέων.
• 037- 038. Καταργήθηκε. Αφορούσε φοροαπαλλαγή για δαπάνη αποκατάστασης ακινήτων σε περιοχές της Αθήνας (Γεράνι, Μεταξουργείο).
• 084 – 085. Καταργήθηκε. Δηλώνονταν τα δίδακτρα φροντιστηρίων.

Πίνακας 8

• 345- 346. Νέοι κωδικοί. Δηλώνεται ο φόρος που αναλογεί στο εισόδημα των μισθωτών που αμείβονται με μπλοκάκι.
• 347-348. Νέοι κωδικοί. Δηλώνεται ο φόρος που παρακρατήθηκε στο εισόδημα των μισθωτών με μπλοκάκι.
• 349-350. Νέοι κωδικοί για το ποσό ειδικής εισφοράς που παρακρατήθηκε για μισθωτούς με μπλοκάκι.

Πίνακας 9

• 861-864. Νέοι κωδικοί. Η εφορία θέλει και τον ΑΜΚΑ του παππού και της γιαγιάς εφόσον θεωρούνται προστατευόμενα μέλη.

Έχουν αλλάξει οι κλίμακες

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα περυσινά εισοδήματα θα φορολογηθούν με τις νέες ξεχωριστές κλίμακες για μισθωτούς- συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια.

Για μισθωτούς και συνταξιούχους τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2013 και θα αποτυπωθούν στις νέες δηλώσεις, φορολογούνται με συντελεστές 22% (για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ) 32% για τα επόμενα 17.000 και 42% για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.

Όλοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισόδημα έως 21.000 ευρώ δικαιούνται σταθερή έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ. Για υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος και μηδενίζεται για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούν με συντελεστές 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και 33% για μεγαλύτερα εισοδήματα, χωρίς αφορολόγητο. Στα ενοίκια οι συντελεστές είναι 10% για ποσά έως 12.000 ευρώ και 33% για υψηλότερα.

Τα χρεωστικά εκκαθαριστικά θα εξοφληθούν φέτος σε τρεις δόσεις. Η πρώτη έως το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου.


Πηγή: http://www.bankwars.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγές στον τρόπο πρόσληψης εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή


Η πολιτική ηγεσία επιθυμεί το νομοσχέδιο να είναι έτοιμο αρχές Μαρτίου.

Ανατροπές ως προς τον τρόπο πρόσληψης των εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή αναμένεται να φέρει το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Παιδείας. Φαίνεται ότι μάλλον υλοποιείται το αίτημα των αποφοίτων τμημάτων ειδικής αγωγής των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας και Μακεδονίας για κατάργηση της προτεραιότητας των εκπαιδευτικών που είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών. Θυμίζουμε στους αναγνώστες ότι και φέτος στους πίνακες των αναπληρωτών προηγήθηκαν οι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr, η επιτροπή προσανατολίζεται στη μοριοδότηση των μεταπτυχιακών και διδακτορικών σεμιναρίων, ενώ αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν και στον τρόπο μοριοδότησης της προϋπηρεσίας που μέχρι τώρα για κάθε μήνα ο εκπαιδευτικός λάμβανε ένα μόριο στον πίνακα αναπληρωτών. Πιθανή είναι η υποβάθμιση της βαρύτητας της προϋπηρεσίας. Παράλληλα, άλλη μια αλλαγή η οποία αναμένεται είναι η κατάργηση του πίνακα Α στον οποίο εντάσσονταν εκπαιδευτικοί με αναπηρία 67% και η δημιουργία ενός ενιαίου πίνακα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο και καθημερινά επέρχονται αλλαγές ως προς τη μοριοδότηση του κάθε κριτηρίου, και για το λόγο αυτό δεν αναφέρονται λεπτομέρειες από το news ως προς τη μοριοδότηση, αλλά μόνο γενικές κατευθύνσεις που αναμένεται να υιοθετηθούν. Σχετικά με ένα προσχέδιο που έχει διαρρεύσει, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Στερεάς Ελλάδας είχε επικοινωνία με το διευθυντή της Ειδικής Αγωγής, o οποίος και ανέφερε ότι καθημερινά επέρχονται διαφοροποιήσεις ως προς τις ρυθμίσεις.

Το νομοσχέδιο πιθανόν να είναι έτοιμο στις αρχές Μαρτίου, γεγονός που προκύπτει και από τα όσα ανέφερε στο news.gr ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας. Ο κ. Βούγιας δήλωσε ότι στην ουσία δεν πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που γράφεται εξαρχής, σε λευκό χαρτί, αλλά "επί της ουσίας πρόκειται για επεξεργασία νομοθετικών ρυθμίσεων συμπληρωματικών του Ν.3699. Άλλωστε ένα νέο νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή, απαιτεί μεγάλης έκταση προεργασία την οποία δεν έχουμε αντιληφθεί να υπάρχει έως τώρα".

Μεταξύ των άλλων, ο κ. Βούγιας ανέφερε ότι "η πολιτική ηγεσία επιθυμεί το νομοσχέδιο να είναι έτοιμο αρχές Μαρτίου" και "η βούληση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου εστιάζεται στο να είναι έτοιμο το νομοσχέδιο έως τις αρχές Μαρτίου, αφενός μεν για να μπορέσει να κατατεθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής πριν σταματήσει το νομοθετικό έργο του Κοινοβουλίου για εκλογές του Μαΐου, αφετέρου δε να μπορέσουν να συμπεριληφθούν σ αυτό πολλές Τροπολογίες για άλλα θέματα του Υπουργείου Παιδείας πλην της Ειδικής Αγωγής".



Πηγή: http://www.news.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο υπολογιστής των... 5 ευρώ


Ένα θαυματουργό USB stick μετατρέπει σε πανίσχυρο μηχάνημα και το πιο παλιό pc.

Οι σκαντζόχοιροι μας προστατεύουν από τα φίδια και κρατούν τα παράσιτα μακριά από τον κήπο μας. Υπάρχει όμως ένας σκαντζόχοιρος που έχει βαλθεί να αλλάξει τον κόσμο.

Πώς θα το κάνει; Κατασκευάζοντας έναν υπολογιστή που κοστίζει επτά δολάρια, δηλαδή μόλις πέντε ευρώ!

Όπως αναφέρουν "τα Νέα", «σκαντζόχοιρος», είναι το όνομα της εταιρείας που θα λανσάρει το πρωτοποριακό μηχάνημα, η οποία σκοπεύει να το διανείμει στους φτωχούς της Γης και να τους δώσει για πρώτη φορά πρόσβαση σε έναν τεράστιο πλούτο πληροφοριών, επιτρέποντας τους να σπουδάσουν και να αποκτήσουν δικαίωμα σε ένα καλύτερο μέλλον.

Παράλληλα, το όλο εγχείρημα φιλοδοξεί να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία ζωής στους υπολογιστές που εμείς, οι «πλούσιοι», πετάμε κάθε χρόνο όταν αγοράζουμε πιο μοντέρνα γκάτζετ.

Είναι εκείνες οι συσκευές που στέλνονται παράνομα στις αναπτυσσόμενες χώρες δημιουργώντας τεράστια βουνά επικίνδυνων αποβλήτων.

Μοιάζει με το εγχείρημα του ελληνοαμερικανού γκουρού της ψηφιακής εποχής Νίκολας Νεκροπόντε, το οποίο προέβλεπε τη διανομή σε κάθε παιδί ενός υπολογιστή που θα κόστιζε 100 δολάρια. Με τη διαφορά ότι εδώ ο υπολογιστής δεν υπάρχει πια, τουλάχιστον ως φυσικό αντικείμενο. Όλα βρίσκονται μέσα σε ένα USB Stick: Το βάζετε σε οποιοδήποτε PC, όσο παλιό και αν είναι και αυτομάτως έχετε στα χέρια σας ένα πανίσχυρο μηχάνημα που δίνει πρόσβαση στα έγγραφα σας, στον παγκόσμιο ιστό, στο facebook στο twitter και στο skype, χάρη στο λειτουργικό σύστημα που περιέχεται μέσα στο στικάκι. Όταν τελειώσετε, απλά βγάζετε το USB Stick από τον υπολογιστή και όλα τα ίχνη της χρήσης που κάνατε εξαφανίζονται στο δευτερόλεπτο.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μοναδικό εύρημα στο Δέλτα Φαλήρου


Μοναδικό εύρημα, που εντοπίστηκε κατά τις ανασκαφές στο Δέλτα Φαλήρου, στην περιοχή κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», υπόσχεται να αποκαλύψει σταδιακά τα πολύτιμα μυστικά του.



Τον Σεπτέμβριο του 2013, κατά τη διάρκεια των ερευνών στο αρχαϊκό νεκροταφείο, η αρχαιολογική σκαπάνη «σκόνταψε» σε κάτι εκπληκτικό: Σ' ένα φέρετρο από ατόφιο ξύλο, που βρίσκεται σε εξαιρετική διατήρηση, γεγονός πολύ σπάνιο, καθώς πρόκειται για υλικό που καταστρέφεται γρήγορα όταν λείπουν οι κατάλληλες συνθήκες. Ευτυχώς, αυτές οι συνθήκες (έντονη υγρασία και απουσία οξυγόνου) υπήρχαν στο σημείο εντοπισμού του, καθώς το όριο του σκάμματος γειτνίαζε με την κοίτη χειμάρρου, ενώ η παρουσία αργίλου υπήρξε καταλυτική ως προς τη διατήρησή του. Η εύρεσή του θεωρήθηκε από τους αρχαιολόγους ως μοναδική τύχη, καθώς το αρχαϊκό νεκροταφείο δεν έχει παντού την ίδια υγρασία.

Τα παραπάνω ειπώθηκαν σε πρόσφατη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που συμφώνησε ομόφωνα ως προς την πρώτη φάση συντήρησης του ξύλινου φέρετρου, το οποίο βρίσκεται εγκιβωτισμένο μαζί με το χώμα του, υπό ειδικές συνθήκες, στις εργοταξιακές εγκαταστάσεις της ΚΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Σύμφωνα λοιπόν με την τεχνική έκθεση που πήρε το «πράσινο φως» από τα μέλη του ΚΑΣ, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η σταδιακή αποκάλυψη του φέρετρου με μηχανικά μέσα και νερό, η ολοκληρωτική αφαίρεση του ιζήματος, η τοποθέτησή του σε ξύλινο νάρθηκα και στη συνέχεια σε δεξαμενή προσωρινής αποθήκευσης.

Το φέρετρο, διαστάσεων 1,61 μ. μήκους, 0,77 μ. πλάτους και πάχους από 3 ως 9 εκατοστών, που βρέθηκε σχεδόν ανέπαφο δεν αποτελείται από διαφορετικά ξύλα, όπως είθισται, αλλά είναι μονόξυλο (δηλαδή προέρχεται από τον κορμό ενός δέντρου), που σώζει όλα τα στοιχεία του ξύλου, το δέρμα του, ακόμα και τους αυξητικούς δακτυλίους του. Το σπάνιο αυτό εύρημα χρονολογείται στην αρχαϊκή εποχή (610-490/480 π. Χ.), όπως υποδηλώνουν τόσο η περιοχή εντοπισμού του, όσο και τα υπόλοιπα στοιχεία: Ένα αρχαϊκό όστρακο αγγείου, που βρέθηκε δίπλα στο κεφάλι του νεκρού άνδρα νεαρής ηλικίας, αλλά και το επίπεδο της επίχωσης που ανακαλύφθηκε και ανήκει στην ίδια περίοδο. Αν και δεν έχει ερευνηθεί ακόμα, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση το φέρετρο ήταν δεύτερη χρήση του ξύλου, ενώ η πρώτη ήταν ίσως βάρκα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο θρύλος του… Δράκουλα


Ο Δράκουλας (Dracula) υπήρξε μυθιστορηματικός ήρωας, αλλά και ιστορικό πρόσωπο. Ο μυθιστορηματικός Δράκουλας «γεννήθηκε» από τη γραφίδα του Άγγλου συγγραφέα Μπραμ Στόκερ και το ομώνυμο βιβλίο κυκλοφόρησε στις 18 Μαΐου του 1897. Πρόκειται για έναν Ρουμάνο ευγενή, με γοητευτική προσωπικότητα, καλούς τρόπους, αλλά με δίψα για αίμα. Ο Δράκουλας είναι ένα επιστολικό μυθιστόρημα, ενταγμένο στη μεγάλη παράδοση της γοτθικής λογοτεχνίας.



Στα τέλη του 19ου αιώνα, ο Στόκερ διηύθυνε το ονομαστό Θέατρο Lyceum του Λονδίνου και για να συμπληρώσει το εισόδημά του έγραφε λαϊκά μυθιστορήματα, χωρίς ιδιαίτερες λογοτεχνικές απαιτήσεις. Ένα από αυτά, ο Δράκουλας, του χάρισε δόξα και φήμη, αν και δεν ήταν ο πρώτος διδάξας του είδους.

Ιστορίες με βρικόλακες γράφονταν και πριν από τον Στόκερ. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Φρανκεστάιν της Μέρι Σέλεϊ (1818), το Βαμπίρ του Τζον Πολιντόρι (1819) και το ποίημα Ο γκιαούρης του Λόρδου Βύρωνα (1813).

Όμως, ο Δράκουλας κέρδισε το στοίχημα από πολύ νωρίς, χάρη στην προτίμηση της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Περισσότερες από 160 ταινίες έχουν γυριστεί με ήρωα τον ευγενή βρικόλακα, καθιστώντας τον ως έναν από τους δημοφιλέστερους κακούς στη λαϊκή μυθολογία του 20ού αιώνα.

Η πρώτη κινηματογραφική ταινία έκανε πρεμιέρα στις 5 Μαρτίου του 1922 με τίτλο Νοσφεράτου - Η συμφωνία του τρόμου, σε σκηνοθεσία Φρίντριχ Βίλχελμ Μουρνάου, ενώ χαρακτηριστικός είναι επίσης ο Δράκουλας (1931) του Τοντ Μπράουνινγκ με τον Μπέλα Λουγκόζι στον πρωταγωνιστικό ρόλο (1931) και ο κατά Φράνσις Φορντ Κόπολα Δράκουλας (1992).

Ως ιστορικό πρόσωπο ο Δράκουλας υπήρξε με το όνομα Βλαντ Ντράκουλα ή Τσέπες ή Βλαντ ο Παλουκωτής και καταγόταν από ευγενή γενιά. Το όνομά του στα πρώιμα ρουμανικά σημαίνει ο γιος του διαβόλου («Ντρακουλέα»). Ωστόσο, δεν είναι εξακριβωμένο αν ο Βλαντ αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον ήρωα του Μπραμ Στόκερ.

Ο Βλαντ (1431-1476) ηγεμόνευσε ως βοεβόδας για οκτώ χρόνια την περιοχή της Βλαχίας, όπου βρίσκονται τα Καρπάθια Όρη. Έμεινε στην ιστορία για τη θηριωδία του, καθώς σκότωσε κοντά στους 40.000 ανθρώπους, αντιπάλους της εξουσίας του, «εγκληματίες και άλλα παράσιτα της κοινωνίας» όπως τους χαρακτήριζε, χρησιμοποιώντας τη δημοφιλή σ' αυτόν μέθοδο του ανασκολοπισμού.

Οι αριθμοί μπορεί να είναι υπερβολικοί, επειδή οι πληροφορίες προέρχονται από τους γερμανούς αντιπάλους του, που κατοικούσαν στη γειτονική Ουγγαρία.

Ο Βλαντ, πάντως, τιμάται ως ήρωας από τους Ρουμάνους. Με την απάνθρωπη τακτική του ανασκολοπισμού που εφάρμοζε, έστειλε στον «άλλο κόσμο» περίπου 100.000 Τούρκους, εκδιώκοντας τους Οθωμανούς από τη χώρα του.


Διαβάστε περισσότερα...

Σκηνές... Αποκάλυψης πάνω από το Σίδνεϊ!


Εντυπωσιακές εικόνες από την καταιγίδα που «χτύπησε» την πόλη.

Μια καταιγίδα που «χτύπησε» τις παραλίες του Σίδνεϊ την Τετάρτη, δημιούργησε ένα σκηνικό... Αποκάλυψης πάνω από την πόλη, με τους κατοίκους να απαθανατίζουν το γεγονός με τις φωτογραφικές μηχανές τους και με τις βιντεοκάμερες.

Οι εικόνες με τα τεράστια απειλητικά σύννεφα πάνω από την πόλη, όπως ήταν φυσικό, κατέκλυσαν το διαδίκτυο, ενώ από την βροχή που ακολούθησε τις εντυπωσιακές εικόνες της άφιξης της καταιγίδας, προκλήθηκαν αρκετές δυσλειτουργίες στην πόλη.

Τα τεράστια σύννεφα που μοιάζουν να «καταπιούν» την πόλη δημιούργησαν ένα εντυπωσιακό σκηνικό που παραπέμπει σε ταινίες καταστροφής...
























Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Μετρό της Αθήνας αποκαλύπτεται…


To newsbeast.gr «τρύπωσε» στα σημεία που δεν κυκλοφορούν επιβάτες - Δείτε το φωτορεπορτάζ.

Μετρό Αθηνών. Εξήντα χιλιόμετρα δικτύου, 41 σταθμοί επιβίβασης, περισσότεροι από 60 συρμοί και 360 βαγόνια και σχεδόν 600.000 επιβάτες, η καθημερινότητα των οποίων διασταυρώνεται με τμήματα αυτού του κολοσσιαίου έργου που άλλαξε για πάντα τον τρόπο μετακίνησης των Αθηναίων στην πόλη.

Ήταν 28 Ιανουαρίου του 2000 όταν το Μετρό της Αθήνας εγκαινιάστηκε και έκανε την εντυπωσιακή είσοδό του στις ζωές μας. Από τότε το δίκτυο επεκτάθηκε στα περισσότερα κομβικά σημεία της Αθήνας και συνεχίζει ακόμα και τώρα να επεκτείνεται προς νέες περιοχές.

Και μπορεί για τους περισσότερους το Μετρό να αποτελεί ένα αυτονόητο καθημερινό μέσο μαζικής μεταφοράς αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί ένα θαύμα πολύπλοκου και καλοκαρδισμένου μηχανισμού που λειτουργεί συνεχώς επί εικοσιτετραώρου βάσεως 7 μέρες τη βδομάδα, ακόμα και τις ώρες που οι συρμοί δεν εξυπηρετούν το κοινό.

Πίσω από την φαινομενικά απλή λειτουργία του δικτύου υπάρχουν εκατοντάδες εξειδικευμένοι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε βάρδιες και φροντίζουν ώστε όλα να λειτουργούν σωστά και με απόλυτη ασφάλεια για το επιβατικό κοινό.



Όλα γίνονται βάση προγράμματος και διαδικασιών που προβλέπουν κυριολεκτικά ακόμα και τα πιο απίθανα σενάρια ώστε τίποτα να μην διακόψει τη ροή και τη λειτουργία του δικτύου. Και ενώ λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν για την συντήρηση του δικτύου τις ώρες που τα τραίνα κυκλοφορούν κανονικά, η πραγματική συντήρηση συμβαίνει τις βραδινές ώρες.

Τότε που οι σταθμοί αδειάζουν από επιβάτες αλλά όχι και από το προσωπικό που συντηρεί αυτό το πολύπλοκο σύστημα. Ηλεκτρολόγοι, ηλεκτρονικοί, μηχανικοί, τεχνίτες και άλλες ειδικότητες ξεχύνονται, πάντα συντονισμένα και με πρόγραμμα, στις αποβάθρες, στα τούνελ και στους σταθμούς και συντηρούν, επιδιορθώνουν ή απλά ελέγχουν κυριολεκτικά τα πάντα. Από μία απλή λάμπα μέχρι και μία σιδηροτροχιά.

Συρμοί ελέγχουν με το πέρασμα τους την λειτουργία των γραμμών ενώ άλλα αυτοκινούμενα και μη ηλεκτροδοτούμενα τραίνα (Λοκομοτίβες) και ειδικά οχήματα εισέρχονται στα τούνελ μεταφέροντας προσωπικό και υλικά για να συμμετάσχουν στις εργασίες συντήρησης.



Ο χρόνος είναι λίγος και οι προγραμματισμένες εργασίες στα τούνελ θα πρέπει να έχουν τελειώσει πριν από την εκκίνηση των δρομολογίων λίγο μετά τις 5 το πρωί. Οι εργαζόμενοι δίνουν πραγματική μάχη με το χρόνο ώστε τα πάντα να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την έναρξη της βάρδιας και τα χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας από την έναρξη του Μετρό το 2000 μέχρι και σήμερα, δείχνουν ότι τα έχουν καταφέρει παρά τις αντίξοες συνθήκες.

Ταυτόχρονα με τα τούνελ, ειδικευμένοι εργαζόμενοι αναλαμβάνουν να συντηρήσουν τεράστιες τουρμπίνες μεταφοράς αέρα, ηλεκτρολογικά πάνελ και θηριώδεις μετασχηματιστές που βρίσκονται σχεδόν μέσα σε κάθε σταθμό του μετρό κρυμμένα πίσω από απλές μεταλλικές πόρτες που οδηγούν σε μακρόστενους διαδρόμους μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα των επιβατών που ούτε καν φαντάζονται ότι καθημερινά περπατούν ένα πολύ μικρό μέρος του σταθμού που επιβιβάζονται και αποβιβάζονται.

Το αμαξοστάσιο των Σεπολίων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και κομβικότερα σημεία για την λειτουργία και τη συντήρηση του τεράστιου αυτού οργανισμού.

Εδώ συνεργεία εργαζομένων οργανωμένα σε ομάδες βρίσκονται παρών όλο το εικοσιτετράωρο έτοιμα να επέμβουν αν κάτι πάει στραβά. Από μία απλή βλάβη αισθητήρα καπνού μέχρι και μια ξαφνική ακινητοποίηση συρμού μέσα στο τούνελ.



Ταυτόχρονα όμως γίνεται η ελαφριά και η βαριά συντήρηση των συρμών. Τα στάνταρ ασφαλείας που ισχύουν στο Μετρό είναι αυστηρά. Οι συρμοί ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύουν έρχονται στο αμαξοστάσιο για οπτικό έλεγχο. Για ελαφριά συντήρηση όπως στα φρένα και στα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά συστήματα ή για βαριά συντήρηση όπου το κάθε τραίνο χωρίζεται στα έξι βαγόνια που το απαρτίζουν και κυριολεκτικά γίνεται φύλλο και φτερό.

Η εργασία και η καθημερινότητα όλων αυτών των ανθρώπων που εργάζονται για την αδιάκοπη λειτουργία του Μετρό, κάθε άλλο παρά απλή και εύκολη είναι. Αντιμέτωποι με το σκοτάδι, με αναθυμιάσεις και μικροσωματίδια, αλλά και με το σχεδόν πανταχού παρών υψηλής τάσης ρεύμα, χρειάζεται αρκετές φορές να κάνουν το κάτι παραπάνω για να βγει το αποτέλεσμα που όλοι οι επιβάτες απολαμβάνουν καθημερινά. Σε ένα περιβάλλον που δεν συγχωρεί το παραμικρό λάθος οι εργαζόμενοι περιτριγυρίζονται από προειδοποιητικές σημάνσεις που τους θυμίζουν πως πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί.

Το μετρό της Αθήνας, από τα πλέον σύγχρονα της Ευρώπης, είναι ένας πολύπλοκος και σύνθετος οργανισμός ανθρώπων και μηχανών που συνεχώς μεγαλώνει. Ένας μηχανισμός ακριβείας που απαιτεί τον απόλυτο συντονισμό και πολύ προσπάθεια από όλους όσους εργάζονται σε αυτόν για να μπορεί να λειτουργεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Για το μέλλον προγραμματίζονται νέες επεκτάσεις και προσθήκες γραμμών σε ένα δίκτυο που θα εξυπηρετεί όλο και περισσότερους πολίτες σε ακόμα πιο πολλές περιοχές.

Δείτε τις αποκλειστικές φωτογραφίες που εξασφάλισε το newsbeast.gr.






















































Διαβάστε περισσότερα...