Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Βρέθηκε ο «πατέρας» του Bitcoin

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ένας Ιαπωνοαμερικανός, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι ο αποτραβηγμένος από τον κόσμο πολυεκατομμυριούχος πατέρας του Bitcoin, έκανε την εμφάνισή του βγαίνοντας από ένα απλό σπίτι στη Νότια Καλιφόρνια και αρνήθηκε πως έχει οποιαδήποτε ανάμιξη στο ψηφιακό νόμισμα, πριν κάνει τους δημοσιογράφους να τον "κυνηγήσουν" με αυτοκίνητα μέχρι τα τοπικά γραφεία του πρακτορείου Ασοσιέιτεντ Πρες.

Ο Σατόσι Νακαμότο, ένα όνομα γνωστό στους χιλιάδες ανθρώπους που συναλλάσσονται με το Bitcoin και προωθούν το ψηφιακό αυτό νόμισμα σ' όλο τον κόσμο, φάνηκε να χάνει χθες την ανωνυμία του αφού τον περιοδικό "Νιούζγουικ", που από σήμερα κυκλοφορεί και πάλι σε χαρτί, δημοσιοποίησε ένα ρεπορτάζ στο οποίο αναφερόταν ότι ζει στην Τεμπλ Σίτι της Καλιφόρνιας, μερικά χιλιόμετρα ανατολικά από το Λος Άντζελες.

Το "Νιούζγουικ" δημοσίευσε μια φωτογραφία και μια σύντομη συνέντευξη, στην οποία ο Νακαμότο δηλώνει πως δεν συνδέεται πλέον με το Bitcoin, το οποίο έχει περάσει σε άλλους ανθρώπους. Το περιοδικό συμπεραίνει πως πρόκειται για τον ίδιο Νακαμότο που ίδρυσε το Bitcoin.

Δεκάδες δημοσιογράφοι, ανάμεσα στους οποίους και πολλά μέλη ιαπωνικών μέσων ενημέρωσης, είχαν "στρατοπεδεύσει" χθες το πρωί γύρω από τη διώροφη κατοικία του εν λόγω άνδρα, πλησιάζοντας τον ταχυδρόμο και χτυπώντας επανειλημμένα το κουδούνι της πόρτας, χωρίς αποτέλεσμα. Περιπολικά της αστυνομίας πέρασαν αρκετές φορές, χωρίς όμως να σταματήσουν.

Κάποιος εθεάθη να τραβά αρκετές φορές τις κουρτίνες ενός παράθυρου στον επάνω όροφο.

Το απόγευμα, ο διοπτροφόρος Νακαμότο βγήκε έξω, ντυμένος μ' ένα γκρι σπορ σακάκι και πουκάμισο με πράσινες ρίγες κι ένα στυλό στην τσέπη. Οι ρεπόρτερ έτρεξαν προς το μέρος του και αυτός τους είπε: "Ψάχνωκάποιον που μιλάει γιαπωνέζικα για να με κεράσει ένα γεύμα".

Το "Νιούζγουικ" υπολογίζει την περιουσία του Νακαμότο σε 400 εκατομμύρια δολάρια.

"Δεν είμαι αναμιγμένος στο μπιτκόιν. Μισό λεπτό, θέλω πρώτα το τζάμπα γεύμα μου. Πηγαίνω μ' αυτόν", είπε ο Νακαμότο, δείχνοντας ένα δημοσιογράφο του Ασοσιέιτεντ Πρες. "Δεν είμαι στο μπιτκόιν, δεν ξέρω τίποτε γι' αυτό", είπε και πάλι κατεβαίνοντας το δρόμο και έχοντας πίσω του να τον ακολουθούν αρκετές κάμερες.

Μαζί με το δημοσιογράφο του Ασοσιέιτεντ Πρες, μπήκαν σ' ένα γειτονικό εστιατόριο σούσι, πάντα με τις κάμερες να τους ακολουθούν, πριν φύγουν και κατευθυνθούν προς το κέντρο του Λος Άντζελες. Ο ρεπόρτερ των "Λος Άντζελες Τάιμς" Τζο Μπελ Μπρούνο τους ακολούθησε και περιέγραψε το "κυνηγητό" με συνεχή ροή μηνυμάτων στο Twitter. Τελικά οι δύο μπήκαν στα γραφεία του Ασοσιέιτεντ Πρες στο κέντρο του Λος Άντζελες.

Αργότερα, σε συνέντευξή του στο Ασοσιέιτεντ Πρες (AP), ο Νακαμότο είπε πως οι δηλώσεις του έχουν παρερμηνευθεί σε σημαντικό τμήμα του δημοσιεύματος του "Νιούζγουικ" στο οποίο φέρεται να λέει στο δημοσιογράφο, "δεν εμπλέκομαι πλέον σ' αυτό και δεν μπορώ να το συζητήσω".

Ερωτηθείς από το Ασοσιέιτεντ Πρες, αν το είπε πράγματι, ο Νακαμότο απάντησε, "Όχι".

"Λέω πως δεν είμαι πλέον στο σχεδιασμό και την επίβλεψη. Αυτό είναι όλο", είπε στο AP. "Ακόμη κι αν ήμουν, όταν προσλαμβανόμαστε, πρέπει να υπογράψεις αυτό το έγγραφο, ένα συμβόλαιο που λέει ότι δεν θα αποκαλύψεις τίποτε. Αυτό ήταν που εννοούσα".

"Ακούσθηκε σαν να ήμουν αναμιγμένος πριν με το μπιτκόιν και δεν είμαι τώρα. Δεν εννοούσα αυτό. Θέλω αν το διευκρινίσω", δήλωσε σύμφωνα με το AP.

Το Ίδρυμα Bitcoin, μια ομάδα η οποία προωθεί την υιοθέτηση του ψηφιακού νομίσματος, ανακοίνωσε: "Δεν έχουμε δει καμιά απόδειξη ότι το πρόσωπο αυτό είναι ο σχεδιαστής του Bitcoin".

"Αυτοί που βρίσκονται πιο κοντά στο πρόγραμμα Bitcoin, η ανεπίσημη βασική ομάδα αυτών που το ανέπτυξαν, ανέκαθεν αγνοούσαν την αληθινή ταυτότητα του Νακαμότο, καθώς ο Νακαμότο επικοινωνούσε αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικών μέσων", αναφέρεται σε ανάρτηση στον ιστότοπό του Ιδρύματος Bitcoin.

Η συντάκτρια του "Νιούζγουικ" Λία Μακγκράθ Γκούντμα είπε στο AP πως επιμένει στο ρεπορτάζ της. "Επιμένω απολύτως στη συνομιλία μου με τον κ. Νακαμότο. Δεν υπήρξε η παραμικρή σύγχυση αναφορικά με το περιεχόμενο της συζήτησής μας -- και της παραδοχής του ότι είναι αναμιγμένος στο Bitcoin".

Το "Νιούζγουικ" υποστήριξε χθες στον ιστότοπό του πως ο μυστηριώδης δημιουργός του μπιτκόιν Σατόσι Νακαμότο είναι ένας 64χρονος ιαπωνικής καταγωγής αμερικανός πρώην φυσικός που ζει απομονωμένος στην Καλιφόρνια όπου καλλιεργεί το πάθος του για τα μοντέλα τρένων. Η ταυτότητα του δημιουργού του μπιτκόιν αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια αντικείμενο εικασιών, σύμφωνα με τις οποίες το όνομα Σατόσι Νακαμότο δεν είναι παρά ψευδώνυμο ή η ονομασία μιας ομάδας.

Σύμφωνα πάντα με το "Νιούζγουικ", ο Σατόσι Νακαμότο γεννήθηκε το 1949 στην Ιαπωνία και μετανάστευσε στις ΗΠΑ σε ηλικία 10 ετών. Παραδέχθηκε έμμεσα στο περιοδικό πως το 2009 δημιούργησε το μπιτκόιν, το εικονικό νόμισμα που διέρχεται αυτή την περίοδο μια σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης. Η ιαπωνική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε σήμερα ότι το μπιτκόιν δεν αποτελεί νόμισμα, αλλά θα είναι φορολογητέο. Το Τόκιο χαρακτήρισε το μπιτκόιν προϊόν η διαχείριση του οποίου δεν γίνεται από τράπεζες και ασφαλιστικούς οίκους. Πρόσθεσε πως φόρος κατανάλωσης θα επιβάλλεται στις αγορές του ψηφιακού νομίσματος και φόρος εισοδήματος θα καταβάλλεται επί των κερδών από την πώλησή του.

Η δημοσιογράφος του "Νιούζγουικ" αναφέρει πως ο Σατόσι Νακαμότο δεν διευκόλυνε το έργο της και κάλεσε μάλιστα την αστυνομία όταν την άκουσε να χτυπάει την πόρτα του σπιτιού του. Πτυχιούχος Φυσικής του Πολυτεχνείου της Καλιφόρνιας και πατέρας έξι παιδιών, ο Νακαμότο εργάσθηκε στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του σε διαβαθμισμένα θέματα για λογαριασμό του αμερικανικού στρατού και διαφόρων επιχειρήσεων, γράφει το "Νιούζγουικ".

"Για μια περίοδο υπάρχει πλήρες κενό στη ζωή του. Δεν θα καταφέρετε ποτέ να έρθετε σε επαφή μαζί του, θα αρνηθεί τα πάντα. Δεν θα παρδεχθεί ποτέ πως δημιούρησε το μπιτκόιν", δήλωσε προς το περιοδικό ένας από τους αδελφούς του, ο Άρθουρ Νακαμότο.

"Είναι ένας λαμπρός άνθρωπος (...). Μαθηματικά, μηχανική, υπολογιστές, ξέρει να κάνει τα πάντα", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το "Νιούζγουικ", ο Νακαμότο αφιερώνει σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στα τρένα μινιατούρες και δεν φαίνεται να έχει επωφεληθεί από τα εκατομμύρια δολάρια που του αναλογουν επειδή επινόησε τον κώδικα πληροφορικής από τον οποίο δημιουργήθηκε το Bitcoin.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.