Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Ψάχνουν τα λείψανα του Θερβάντες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τέσσερις αιώνες μετά τον θάνατο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, ο δήμος της Μαδρίτης θα χρηματοδοτήσει έρευνα για τον εντοπισμό των λειψάνων του ώστε "να ξεπληρώσει το μεγάλο χρέος του απέναντι στον πρίγκιπα των γραμμάτων" της χώρας.



Η ανεύρεση του τάφου του Θερβάντες "θα επέτρεπε να ξεπληρώσουμε το χρέος μας απέναντι στον πρίγκιπα των γραμμάτων της Ισπανίας, απέναντι σε αυτήν την προσωπικότητα που ενδεχομένως άφησε το βαθύτερο αποτύπωμα που έχει αφήσει ποτέ Ισπανός στην ιστορία της ανθρωπότητας", δήλωσε ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας πολιτιστικής κληρονομιάς της Μαδρίτης, Χοσέ Φρανθίσκο Γκαρθία.

Το γνωστότερο έργο του, ο "Δον Κιχώτης", είχε παγκόσμια απήχηση. "Για την πόλη μας, η ανεύρεση των λειψάνων του συνιστά ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά έργα που έχουμε αναλάβει", σημείωσε ο Γκαρθία, τονίζοντας ακόμα ότι "θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να περιμένουμε τα αποτελέσματα των πρώτων ερευνών".

Ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέρδα γεννήθηκε το 1547 στην Αλκαλά δε Ενάρες, μια πόλη κοντά στη Μαδρίτη. Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του σε μια γειτονιά της πρωτεύουσας που έχει μετονομαστεί σε Μπάριο δε λας Λέτρας ("Συνοικία των Γραμμάτων") προς τιμήν των διάσημων κατοίκων της: του Θερβάντες του Λόπε ντε Βέγα, αλλά και των μεγάλων αντιπάλων του "Χρυσού Αιώνα", Φρανθίσκο ντε Κεβέδο και του Λούις ντε Γκόνγκορα.

Ο Θερβάντες ενταφιάστηκε σε αυτή τη συνοικία, στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας, τον Απρίλιο του 1616. Είναι άγνωστο όμως πού ακριβώς βρίσκεται ο τάφος του καθώς "χάθηκε" λόγω των εργασιών επέκτασης και συντήρησης της εκκλησίας και του γειτονικού μοναστηριού. Για πολλά χρόνια, ήταν αδύνατο να γίνουν έρευνες σε αυτόν τον χώρο, ο οποίος κατοικείται ακόμη από μοναχές. Η εκκλησία χαρακτηρίστηκε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης το 1921.

"Η τεχνολογία έχει προοδεύσει αρκετά και μας διασφαλίζει πλέον ότι μια έρευνα με γεωραδιοεντοπιστές θα μπορούσε να καθορίσει με σχετική ακρίβεια το πού είναι θαμμένος", ανέφερε ο Γκαρθία.

Η έρευνα, που η πρώτη φάση της θα στοιχίσει 12-14.000 ευρώ, θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αναφέρει το ΑΠΕ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.