Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ


Στόχος είναι να αποκρατικοποιηθούν απαλλαγμένες από βάρη.

Στόχο να αποκρατικοποιηθούν χωρίς εκκρεμότητες οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ έχει θέσει η κυβέρνηση. Προς αυτή την κατεύθυνση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας ζήτησε με απόφαση που εξέδωσε ενημέρωση για το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών όπως εταιρείες Ύδρευσης και Αποχέτευσης, Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου.

Σύμφωνα με την απόφαση όλοι οι φορείς, υπουργεία και νομικά πρόσωπα, θα οριστικοποιήσουν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του τέλους του προηγούμενου μήνα πριν την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης και θα καταρτίσουν με ευθύνη του Προϊσταμένου Οικονομικών Υπηρεσιών αναλυτική κατάσταση με τις υποχρεώσεις αυτές. Στην κατάσταση αυτή θα αποτυπώνονται οι υποχρεώσεις κατά χρονολογική σειρά, ανάλογα με το χρόνο στον οποίο δημιουργήθηκαν, σύμφωνα με τα σχετικά παραστατικά.

Στόχος της εκκαθάρισης των υποχρεώσεων για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ είναι να αποκρατικοποιηθούν απαλλαγμένες από βάρη.



Διαβάστε περισσότερα...

ΥΠΟΙΚ: Καμία αλλαγή στην έκπτωση φόρου έως 2.100 €


Mε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι δεν αλλάζει κάτι αναφορικά με την έκπτωση φόρου μέχρι 2.100 ευρώ.

Αναλυτικά:

«Σε συνέχεια ορισμένων δημοσιευμάτων αναφορικά με τον υπολογισμό της προβλεπόμενης έκπτωσης φόρου μέχρι 2.100 ευρώ, στην παρακράτηση μισθών και συντάξεων, το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι δεν θα αλλάξει κάτι σε σχέση με το ισχύον καθεστώς».



Διαβάστε περισσότερα...

Διαψεύδονται τα περί μείωσης ποινών σε παιδόφιλους


Διαψεύδει το υπουργείο Δικαιοσύνης,Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δημοσιεύματα ηλεκτρονικού Τύπου περί "δήθεν σχεδιαζόμενης μείωσης των ποινών στις περιπτώσεις παιδόφιλων".

Το υπουργείο, σε ανακοίνωσή του, "προς αποκατάσταση της αληθείας" διευκρινίζει ότι:

"Καμία σχετική διάταξη δεν προωθείται στη Βουλή και ούτε, βεβαίως, ανήκει στις προθέσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, να θεσμοθετηθεί οποιαδήποτε ρύθμιση, που θα προσβάλει την ανηλικότητα και την εν γένει ανθρώπινη υπόσταση".



Διαβάστε περισσότερα...

Από τη Βέροια στο πανεπιστήμιο Μπορντό


Η Ελένη Παυλοπούλου κέρδισε πριν δυο χρόνια την υποτροφία Μαρί Κιουρί.

Στα 30 της χρόνια κέρδισε με το σπαθί της και με σκληρή δουλειά την υποτροφία Μαρί Κιουρί της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης -μόλις ένα 15% την παίρνει σε σύνολο τουλάχιστον 7.000 αιτήσεων. Σήμερα, σχεδόν 2 χρόνια μετά, η Ελένη Παυλοπούλου ανήκει πλέον στο δυναμικό του Πανεπιστημίου Μπορντό στη Γαλλία, όπου και εξελέγη επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών.

Όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο του πολυγεγονότος Nanotexnology 2013, που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη έως τις 13 Ιουλίου, «δεν είχα παιδικά όνειρα, απλά ήμουν συνεπής σε αυτό που επέλεξα να σπουδάσω και να ακολουθήσω, και με σκληρή καθημερινή δουλειά, κατόρθωσα να φτάσω εδώ που είμαι σήμερα».

Η Ελένη απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πήγε στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λεϊζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, έκανε διδακτορικό στα πολυμερή και στη συνέχεια βρέθηκε στο πανεπιστήμιο Πρινστον στις ΗΠΑ, όπου ειδικεύτηκε στα οργανικά ηλεκτρονικά και πως τα πολυμερή ενσωματώνονται σε συσκευές ηλεκτρονικής που έχουν εφαρμογές στην καθημερινότητα του καταναλωτικού κοινού.

Η συνέχεια είναι γνωστή, αφού η υποτροφία Μαρί Κιουρί που κέρδισε την οδήγησε στο πανεπιστήμιο του Μπορντό και στην ερευνητική ομάδα του καθηγητή, Γιώργου Χατζηιωάννου, επικεφαλής του Εργαστηρίου LCPO, CNRS.

«Θέλει διάβασμα και δουλειά, ίσως και ταλέντο και να είσαι ενημερωμένος πάντα για τις εξελίξεις που τρέχουν», μας λέει η Ελένη, προσθέτοντας δε ότι για να μείνεις στο προσκήνιο και να προχωρήσεις θα πρέπει να έχεις και άλλα προσόντα όπως τη δυνατότητα να μπορείς ανά πάσα ώρα και στιγμή να παρουσιάσεις τα αποτελέσματα της έρευνάς σου, να μπορείς να συνεργαστείς με συναδέλφους σου, να γράφεις προτάσεις, να έχεις δικές σου ιδέες και να μην το βάζεις κάτω όταν σε συνέδρια θα βρίσκεσαι μπροστά σε απαιτητικό κοινό.

Στο πλαίσιο της δουλειάς της πλέον, ως καθηγήτρια, η Ελένη συμμετέχει και στην ερευνητική ομάδα του κ. Χατζηιωάννου, έχοντας ως ερευνητικό αντικείμενο αφενός τη φυσική πολυμερών και το μορφολογικό χαρακτηρισμό των νανοδομών που σχηματίζουν και αφετέρου την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών με βάση τα υλικά αυτά, τον χαρακτηρισμό τους και την βελτιστοποίηση της απόδοσης τους.

«Ξέρουμε ότι το οργανικό υλικό που χρησιμοποιούμε είναι ικανό να μετατρέψει το φως σε ρεύμα. Από εκεί και πέρα πρέπει να το ενσωματώσουμε με μια συσκευή που συμπληρώνεται από δύο ηλεκτρόδια, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συλλέξουμε το ρεύμα. Για να γίνει αυτή η συσκευή έχει πολλά τρικς. Το θέμα είναι να μετατρέψουμε την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική έχοντας τη μέγιστη απόδοση. Σήμερα η απόδοση των οργανικών φωτοβολταϊκών είναι στο 10% σε ερευνητικό επίπεδο και σε βιομηχανικό επίπεδο σε 5-7%. Στόχος είναι να αυξηθεί στο 10% και σε βιομηχανικό επίπεδο», μας λέει η Ελένη.

Σε ερώτηση γιατί θα είναι καλύτερη η χρήση αυτής της συσκευής από τα ήδη υπάρχοντα φωτοβολταϊκά που είναι από ανόργανα υλικά, μας απαντά, «γιατί τα φτιάχνουμε από ανακυκλώσιμα υλικά και η κατασκευή τους θα είναι πιο εύκολη και λιγότερο δαπανηρή. Το μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των ανόργανων είναι το ότι είναι εύκαμπτα και μπορούν να πάρουν το σχήμα της επιφάνειας πάνω στην όποια θα μπουν, όποιο κι αν είναι αυτό. Η απόσβεση των φωτοβολταϊκών στοιχείων που υπάρχουν σήμερα στις σκεπές παίρνει 25 χρόνια, η πρόβλεψη για τα οργανικά υλικά με απόδοση 10% είναι στην διετία». Και μπορεί η Ελένη να τοποθετεί την εφαρμογή αυτής της συσκευής σε μια πενταετία, ωστόσο ο επικεφαλής της ομάδας στην οποία συμμετέχει θεωρεί ότι δεν πρόκειται να πάρει πάνω από τρία χρόνια.

Ερωτηθείς για το εάν της λείπει η Ελλάδα, η Ελένη μας λέει ότι έρχεται συχνά και συμπληρώνει «στην Έλλάδα όπως είναι τώρα, δεν μπορούμε να έρθουμε πίσω σε αντίστοιχη δουλειά. Έφυγα πριν 3,5 χρόνια να κάνω δυνατό βιογραφικό και να έρθω πίσω. Το βιογραφικό το έκανα, αλλά στην Ελλάδα δεν ξέρω αν και πότε θα γυρίσω».



Διαβάστε περισσότερα...

Κατάβαση με κανό του ποταμού Νέστου από Άτομα με Αναπηρία


Διένυσαν μια διαδρομή δέκα χιλιομέτρων.

Αθλητές με αναπηρία από τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, τις Σέρρες και την Κομοτηνή, ακολουθώντας με κανό το ρου των νερών του Νέστου, διένυσαν μια διαδρομή δέκα χιλιομέτρων, συμμετέχοντας δυναμικά στο «Riverwalk 2013», που διοργάνωσαν οι Σύλλογοι «Περπατώ» και «Ηρόδικος» της Κομοτηνής.

Οι αθλητές μίλησαν για το υπέροχο τοπίο και την μαγευτική εμπειρία που είχαν την ευκαιρία να ζήσουν, στην κατάβασή τους αυτή προς τις εκβολές του ποταμού Νέστου, στο Θρακικό Πέλαγος, ακριβώς απέναντι από τη Θάσο.

Το έργο των αθλητών με αναπηρία υποστηρίχτηκε από εθελοντές των δύο Συλλόγων, που κατάφεραν να πρωτοπορήσουν πανελλαδικά, βγάζοντας εις πέρας μια τόσο φιλόδοξη πρωτοβουλία, που για πρώτη φορά υλοποιείται στη χώρα μας.

Στο «Riverwalk 2013», συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι αθλητές Α.μεΑ. Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, Μιχάλης Ραγκούσης, Νικόλαος Σαπρανίδης (μέλη «Περπατώ» - «Ηρόδικου»), Αντώνης Σαπουντζόγλου και Αντώνης Κυμούνδρης, από τη Θεσσαλονίκη (πρόεδρος ΑΣ «Μέγας Αλεξάνδρος» - Παραολυμπιονίκης), Παναγιώτης Σαουλίδης και Γιώργος Παπαδόπουλος (μέλη του ΑΣ «ΙΡΙΣ Καβάλας»), Μάριος Καπούλας, από τις Σέρρες κ.ά.

Η πρώτη διοργάνωση του «Riverwalk» έγινε με κλειστό αριθμό ατόμων, ώστε να υπάρχει περισσότερος έλεγχος και να έχουν οι διοργανωτές μετρήσιμα αποτελέσματα για την καλύτερη διοργάνωση της επόμενης χρονιάς. Συμμετείχαν άτομα με διαφορετικές αναπηρίες, για να διαπιστώσουν οι υπεύθυνοι πως λειτουργούν σωστά και τι υποστήριξη χρειάζονται τα άτομα με αναπηρία μέσα στο κανό.

Ο επόμενος στόχος των διοργανωτών είναι η κατάβαση του ποταμού Νέστου να επαναληφθεί και να καθιερωθεί ως θεσμός τα επόμενα χρόνια, με μεγαλύτερου μήκους διαδρομή και με περισσότερες συμμετοχές από όλη την ελληνική επικράτεια.



Διαβάστε περισσότερα...

Αναρριχήθηκε στα 914 μέτρα, παρότι είναι σχεδόν τυφλός


Ο Steve Bate χρειάστηκε έξι μέρες για να σκαρφαλώσει στο βράχο «El Capitan».

Ένας βρετανός αναρριχητής σκαρφάλωσε σε μια από τις πιο επικίνδυνες κορυφές του κόσμου, σε ύψος 914 μέτρων!

Το συγκλονιστικό όμως με την ιστορία του Steve Bate δεν είναι αυτό, αλλά ότι κατάφερε να «κατακτήσει» τον απότομο μονόλιθο, που είναι γνωστός ως «El Capitan» στην Καλιφόρνια… παρότι είναι σχεδόν τυφλός!

Ο 35χρονος πρώην εκπαιδευτής αναρρίχησης, χρειάστηκε έξι μέρες για να ανέβει στην κορυφή του γρανιτένιου βράχου, που βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Yosemite.

Τις νύχτες κοιμόταν σε μια κρεμαστή αιώρα.



Πριν από δύο χρόνια διεγνώσθη με μελαγχρωστική αμφιβληστροπάθεια, μια εκφυλιστική πάθηση στα μάτια, εξαιτίας της οποίας οδηγείται στην τύφλωση.

 



«Ήταν πολύ δύσκολο και όταν ολοκλήρωσα την αναρρίχηση, δε μπορούσα να καταλάβω από πού είχα αντλήσει όλη μου τη δύναμη. Μου πήρε μερικές ημέρες για να αναρρώσω από την εξάντληση που μου έφερε η υπερπροσπάθειά μου, αλλά είμαι πολύ χαρούμενος που τα κατάφερα. Το συναίσθημα όταν έφτασα στην κορυφή ήταν απίστευτο» είπε ο ίδιος.



Οι γιατροί τού έχουν πει ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα είναι εντελώς τυφλός.



«Η όρασή μου δεν ήταν πολύ καλή τα τελευταία 10 χρόνια, όμως η διάγνωση έγινε πριν από δύο χρόνια. Τώρα έχω χάσει εντελώς την περιφερειακή μου όραση και είναι σα να κοιτάω μέσα από ένα τούνελ. Αυτό έφερε πολύ μεγάλες αλλαγές στη ζωή μου. Μού πήραν το δίπλωμα οδήγησης και δε μπορώ να κάνω ούτε ποδήλατο βουνού, γιατί είναι πολύ επικίνδυνο. Όμως αγαπώ τόσο πολύ την αναρρίχηση, που ελπίζω να μην τα παρατήσω ποτέ. Θα συνεχίσω να το κάνω όσο μπορώ ακόμη» πρόσθεσε, όπως γράφει η Daily Mail.


















Διαβάστε περισσότερα...

Σε κάθε 8 εργαζομένους αντιστοιχούν 3 άνεργοι


Έφτασε το 1.355.237 ο αριθμός των ανέργων το α' τρίμηνο του 2013.

Δραματική μείωση της απασχόλησης καταγράφει σχετική μελέτη της Icap Group, αναφέροντας ότι ο λόγος «άνεργοι/ απασχολούμενοι» διαμορφώνεται σήμερα (Α’ τρίμηνο 2013) στο 38% περίπου, δηλαδή σε κάθε οκτώ εργαζομένους αντιστοιχούν τρεις άνεργοι.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η σωρευτική υποχώρηση του ΑΕΠ κατά ένα ποσοστό της τάξης του 20%, στο διάστημα 2008-2012, συνοδεύθηκε από σχεδόν ισοδύναμη μεταβολή της απασχόλησης (-19% μεταξύ Δ’ τριμήνου 2008 και 2012).

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, η ύπαρξη ανέργων, ακόμα και με υψηλότατο επίπεδο εκπαίδευσης και η παράταση της ύφεσης, φαίνεται να μετατρέπουν την ανεργία, εκτός από διαρθρωτικό και σε «πάγιο» χαρακτηριστικό της ελληνικής οικονομίας.


Απασχόληση – Εργατικό Δυναμικό

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού της ΕΛ.ΣΤΑΤ. (Ελληνική Στατιστική Αρχή), ο μέσος αριθμός των απασχολουμένων μειώθηκε κατά 8% (328 χιλ. άτομα), το 2012, σε σχέση με το 2011. Η κάμψη της απασχόλησης συνεχίζεται και στο 2013, αφού ο αριθμός των απασχολουμένων, κατά το Α’ τρίμηνο του έτους, μειώθηκε σε 3.595,9 χιλ., που συνεπάγεται ότι σε ένα μόνο έτος υπήρξε νέα απώλεια 242,0 χιλ. θέσεων εργασίας, ενώ, στην τριετία 2010-2013, (Α’ τρίμηνο) η μείωση των θέσεων εργασίας διαμορφώθηκε σε 829,7 χιλ.

Οι μειώσεις στην απασχόληση, όπως επισημαίνεται στη μελέτη, «έχουν προέλθει σε πολλές περιπτώσεις και από την παύση λειτουργίας των επιχειρήσεων, οι οποίες δεν επιβίωσαν, λόγω της οικονομικής ύφεσης και όχι μόνον από τον περιορισμό του αριθμού των απασχολουμένων».

Σχετικά με τη σύνθεση, το εργατικό δυναμικό των 4.951,2 χιλ. ατόμων της Ελλάδος αντιστοιχούσε στο 53% του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας (άτομα ηλικίας > 15 ετών), ενώ ο αριθμός των απασχολουμένων, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 3.595,9 χιλ. άτομα (Α΄ τρίμηνο 2013) αντιστοιχεί στο 38% του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας.

Από την άλλη πλευρά, κατά το Α’ τρίμηνο του 2013, 4.440,6 χιλ. άτομα (το 47% του παραγωγικού πληθυσμού) δεν ήταν ενταγμένα στην αγορά εργασίας, ήταν δηλαδή οικονομικά μη ενεργοί.

Αναλύοντας τα τριμηνιαία στοιχεία, που δημοσιεύει η ΕΛ.ΣΤΑΤ., παρατηρείται ότι η αύξηση της ανεργίας, τα έτη 2009 και 2010, δεν προήλθε μόνο από τη μείωση της απασχόλησης, αλλά και από την αύξηση του εργατικού δυναμικού. Αντίθετα, το 2011, καταγράφηκε μείωση του εργατικού δυναμικού, το οποίο, μέχρι και το Α’ τρίμηνο του 2013, κυμάνθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα, σε σύγκριση με τη διετία 2009-2010.

Εξετάζοντας τις μεταβολές στον αριθμό των απασχολουμένων, φαίνεται ότι, ενώ, αρχικά (Α’ τρίμηνο 2010), η μείωση αφορούσε, κυρίως, τους άνδρες απασχολούμενους, στη συνέχεια, η κρίση έπληξε και τη γυναικεία απασχόληση. Λαμβάνοντας υπόψη τις μεταβολές στην απασχόληση κάθε τριμήνου, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στη συνολική απώλεια της απασχόλησης αυξήθηκε σταδιακά, την τελευταία τριετία και κάλυψε περίπου το 40% του συνόλου, το Α’ τρίμηνο του 2013. Σε γενικές γραμμές, η μείωση αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ωστόσο, μεγαλύτερες μειώσεις (σε απόλυτα μεγέθη) καταγράφονται στις ηλικιακές ομάδες 30-44 και 45-64.

Ο αριθμός των μερικώς απασχολούμενων εργαζομένων παρουσίασε αύξηση, κατά το περασμένο έτος. Ειδικότερα, το ποσοστό της μερικής απασχόλησης βαίνει αυξανόμενο, τα τελευταία χρόνια και ανήλθε στο 8,6%, το Α΄ τρίμηνο του 2013, από 6,4%, το Α΄ τρίμηνο του 2010. Από το υποσύνολο αυτό των εργαζομένων (8,6%), το 65% έκανε τη συγκεκριμένη επιλογή, διότι δεν μπόρεσε να βρει πλήρη απασχόληση.

Όπως τονίζεται στη μελέτη, το ποσοστό της προσωρινής εργασίας (ως προς το σύνολο των μισθωτών) ανερχόταν (το Δ΄ τρίμηνο του 2010) στο 12,3%, ενώ τρία έτη πριν ήταν 10,7%. Ωστόσο, την επόμενη διετία (2011-2012), το ποσοστό των προσωρινά απασχολουμένων ήταν μειωμένο, συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη, με αποτέλεσμα να κυμανθεί σε επίπεδα κάτω του 10%, το 2012 (9,8%, το Δ’ τρίμηνο του 2012). Στη μελέτη υπογραμμίζεται ότι η αύξηση του ποσοστού της προσωρινής απασχόλησης, τα προηγούμενα έτη, ουσιαστικά επήλθε ως πρώτη αντίδραση αρκετών επιχειρήσεων στην κρίση, με την υποκατάσταση των μόνιμων εργαζομένων με προσωρινά απασχολούμενους. Εντούτοις, στη συνέχεια, η ένταση της οικονομικής ύφεσης πιθανολογείται ότι οδήγησε αρκετές επιχειρήσεις στη μείωση ακόμη και των προσωρινά απασχολουμένων.

Όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία της έρευνας, η προσωρινή εργασία παρουσιάζει έντονη εποχικότητα. Ειδικότερα, παρατηρείται αύξηση το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο κάθε έτους, η οποία οφείλεται, κυρίως, στην αύξηση της τουριστικής κίνησης, το συγκεκριμένο διάστημα.

Τέλος, αναφορικά με τη μείωση της απασχόλησης σε κλαδικό επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Α΄ τριμήνου του 2013, αυτή προήλθε, κυρίως, από τους κλάδους του χονδρικού-λιανικού εμπορίου (-43,2 χιλ. άτομα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012), των κατασκευών (-41,3 χιλ. άτομα) της μεταποίησης (-36,2 χιλ. άτομα) και της εκπαίδευσης (-32,5 χιλ. άτομα).

Ανεργία

Ο αριθμός των ανέργων στη χώρα μας συνέχισε να αυξάνεται δραματικά, κατά το 2012, ενώ και, το Α΄ τρίμηνο του 2013, διευρύνθηκε περαιτέρω. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., κατά το Α΄ τρίμηνο του 2013, ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 1.355.237 άτομα, αυξημένος κατά 4,6%, σε σχέση με το Δ΄ τρίμηνο του 2012 και κατά 21% έναντι του Α΄ Τριμήνου του 2012.

Το μέσο ετήσιο ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε αλματωδώς, την τελευταία τριετία, ανερχόμενο στο 24,2%, το 2012, υψηλότερο κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με το αντίστοιχο του προηγούμενου έτους. Το τελευταίο τρίμηνο του 2012, το ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε στο 26%, ενώ, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, έφθασε στο 27,4%.

Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τις βραχυχρόνιες προοπτικές απασχόλησης, όπως αποτυπώνονται στις έρευνες συγκυρίας του ΙΟΒΕ, για τον Απρίλιο του 2013, εξακολουθούν να είναι αρνητικές, αν και σχετικά βελτιωμένες για όλους τους κλάδους, τόσο σε σχέση με το Α’ τρίμηνο (με εξαίρεση τις υπηρεσίες) όσο και σε σχέση με το μέσο όρο, για το 2012. Η διαφαινόμενη τάση βελτίωσης των προοπτικών απασχόλησης ήταν ιδιαίτερα έντονη στον τομέα της μεταποίησης και στις κατασκευές.

Με βάση τις εκτιμήσεις τις Τράπεζας της Ελλάδος, το 2013, το μέσο ποσοστό ανεργίας αναμένεται να κυμανθεί ελαφρώς υψηλότερα του επίπεδου, στο οποίο βρισκόταν, στο τέλος του 2012 και να διαμορφωθεί κοντά στο 28%.



Διαβάστε περισσότερα...

Έρχονται φοροαπαλλαγές για ξένους επενδυτές


Το πρώτο σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα στην κατεύθυνση ενός πιο απλού και δικαιότερου φορολογικού συστήματος αποτελούν ουστιαστικά οι προτεινόμενες διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που κατατέθηκαν πρόσφατα στη Βουλή, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, στη συνέχεια, θα συμπληρωθούν -μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους- με το μέρος που θα αφορά τη χορήγηση πρότυπων φορολογικών κινήτρων, όπως οι φορολογικές πριμοδοτήσεις για επενδύσεις, εκπτώσεις φόρου για επενδύσεις και επιτάχυνση των διενεργούμενων αποσβέσεων.

Στόχος είναι, υπογραμμίζει το υπουργείο, ο εξορθολογισμός των υφιστάμενων φορολογικών κινήτρων, τα οποία περιλαμβάνονται σε διαφορετικά νομοθετικά κείμενα και η ένταξή τους στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Θα δημιουργηθεί έτσι ένα ενιαίο και διαφανές πλαίσιο για όλους τους επενδυτές, Έλληνες και ξένους, οι οποίοι θα γνωρίζουν επακριβώς υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούν να έχουν κίνητρα για φορολογικές εκπτώσεις, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει ρύθμιση για τη δυνατότητα παραμονής στη χώρα ξένων επενδυτών οι οποίοι, εφόσον καλύπτουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις, θα τύχουν ειδικών απαλλαγών και φορολογικών κινήτρων.



Διαβάστε περισσότερα...

Όνειρο οι διακοπές για το 73% των Ελλήνων


Απλησίαστες θα είναι οι φετινές καλοκαιρινές διακοπές για το 73% των Ελλήνων, ενώ ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό θα προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση του χρόνου διακοπών, όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα του ΙΝΚΑ, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 1 - 8 Ιουλίου 2013, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε 545 άτομα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 73% των Ελλήνων, σε σχέση με το 69% πέρυσι, δεν θα κάνει καλοκαιρινές διακοπές, ενώ περισσότεροι από 73 στους 100 Έλληνες καταναλωτές δήλωσαν ότι δεν προγραμματίζουν ούτε πιστεύουν ότι τελικά θα πραγματοποιήσουν διακοπές το καλοκαίρι του 2013.

Οι αιτίες για τη μη πραγματοποίηση των διακοπών, όπως επισημαίνεται στην έρευνα, είναι οικονομικοί λόγοι 70%, επαγγελματική και εισοδηματική αστάθεια 20%, επαγγελματικές υποχρεώσεις και άλλοι λόγοι 10%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, από το 27% το 80% θα κάνει ολιγοήμερες διακοπές το πολύ 5 ημερών. Το μέρος καταγωγής κερδίζει έδαφος και ζωντάνια, αφού εκεί θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους οι Έλληνες τουρίστες.

Οι Έλληνες διαμένουν:

ˉ σε φιλικό ιδιόκτητο σπίτι 52%,

ˉ σε συγγενικό-φιλικό σπίτι 28%,

ˉ σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα σπίτια ή δωμάτια το 20%.

Η διάρκεια των διακοπών όλης, οπό κοινού, της οικογένειας, φαίνεται ότι περιορίζεται όλο και περισσότερο και τείνει να εξαλειφτεί.

Κατά το 2013, όπως αναφέρεται στην έρευνα, θα πραγματοποιήσει:

ˉ 4 ήμερες διακοπές το 40%,

ˉ 7 ημέρες το 25%,

ˉ 10 ήμερες το 20%,

ˉ 15 ήμερες το 13% και

ˉ 20 ήμερες μόλις το 2%.

Το ΙΝΚΑ στην έρευνα, που διενήργησε, κατέληξε στα εξής συμπεράσματα: «Το ημερήσιο κόστος των διακοπών μίας τετραμελούς οικογένειας σε ξενοδοχείο ξεκινά, ανάλογα με την τοποθεσία από 120 ευρώ + μεταφορικά + γενικά έξοδα, στην στεριά 120 ευρώ και στη θάλασσα νησιά εισιτήρια + αυτοκίνητο (έξοδα μετάβασης – επιστροφής, ανάλογα με το νησί π.χ. Κρήτη Χανιά + 562 ευρώ έναντι 458 ευρώ πέρυσι.



Η θάλασσα συνεχίζει να συγκεντρώνει τις προτιμήσεις της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων, με 80% των προτιμήσεων, ενώ το βουνό «κερδίζει» κάποιο έδαφος, σε σχέση με παλαιότερες έρευνες, συγκεντρώνοντας το 20%.

Τέλος, οι εκτός Ελλάδας τουριστικοί προορισμοί φέτος θα μειωθούν σε ποσοστό κοντά στο 50%.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΙΝΚΑ, το ελάχιστο κόστος για διαμονή-διατροφή 15 ημερών μίας τετραμελούς οικογένειας αγγίζει πλέον τα 2.700 ευρώ.

Αισχροκέρδεια

Σύμφωνα με τις επαναλαμβανόμενες κάθε χρόνο έρευνες του ΙΝΚΑ, οι διαφορές τιμών για το ίδιο προϊόν ή υπηρεσία στις τουριστικές περιοχές παρουσιάζουν θεαματικές διαφορές, σε σχέση με τον μέσο όρο της υπόλοιπης χώρας.

Το φαινόμενο αυτό, όπως υπογραμμίζει το ΙΝΚΑ, πρέπει να αντιμετωπισθεί με συντονισμένες ενέργειες των οργάνων της Πολιτείας και με αλλαγή της νοοτροπίας των τοπικών εποπτικών αρχών.

Όμως, όπως επισημαίνει το ΙΝΚΑ, εκτός των τιμών, σημαντικό πρόβλημα παρουσιάζεται στα ζητήματα της ποιότητας, της εξυπηρέτησης και της δημόσιας υγείας».



Διαβάστε περισσότερα...

Ο στρατιωτικός που διώκεται για πορνογραφία ανηλίκων


Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης του Εισαγγελέα Στρατοδικείου Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος 31χρονου, στρατιωτικού, ο οποίος συνελήφθη από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στη Κω, για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου.

Πρόκειται για τον Καρακωνσταντή Κωνσταντίνο του Ηλία και της Θεοδώρας, που γεννήθηκε το 1982 στη Θεσσαλονίκη, ΕΠΟΠ Λοχίας, κάτοικος Κω.

Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για τις αξιόποινες πράξεις: α) της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας κατά συρροή μέσω του διαδικτύου, με πρόσωπα που δεν συμπλήρωσαν τα 15 έτη, τετελεσμένες και σε απόπειρα και β) της προμήθειας, και κατοχής υλικού παιδικής πορνογραφίας δια συστήματος ηλεκτρονικού υπολογιστή και τη χρήση του διαδικτύου και με τη χρησιμοποίηση ανηλίκων που δεν έχουν συμπληρώσει το 15 έτος της ηλικίας τους.



Διαβάστε περισσότερα...

ΣΕΒ: Αυτά είναι τα 87 επαγγέλματα του μέλλοντος


Λίστα με 87 επαγγέλματα που προβλέπεται ότι θα έχουν αυξημένη ζήτηση στην αγορά εργασίας την επόμενη επταετία (ως το 2020) έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΕΒ, παρουσιάζοντας το "Μηχανισμό Διάγνωσης των Αναγκών των Επιχειρήσεων σε Επαγγέλματα και Δεξιότητες" που δημιουργήθηκε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Στην ομιλία του στην εκδήλωση, που αναμένεται το απόγευμα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δ. Δασκαλόπουλος πρόκειται να αναφερθεί στη «Νέα Ελλάδα των αξιών και των αξίων που έχουμε ανάγκη», τονίζοντας ότι «η Ελλάδα αυτή μπορεί να προέλθει μόνο από την ανάδειξη μιας νέας γενιάς πολιτικών, επιστημόνων και επιχειρηματιών απαλλαγμένων από τις νοοτροπίες και αμαρτίες του παρελθόντος».

Τα επαγγέλματα που συνδέονται με την ανάπτυξη των κλάδων αυτών, όπως προέκυψαν από τη μελέτη, είναι:

Τομέας της Ενέργειας

1. Ενεργειακός Μελετητής

2. Εξειδικευμένο Στέλεχος σε Τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

3. Εξειδικευμένο Στέλεχος σε Συστήματα Ηλεκτρικής Ενέργειας

4. Τεχνικός Αυτοματισμών

5. Τεχνικός Φωτοβολταϊκών Συστημάτων

6. Εξειδικευμένο Στέλεχος σε θέματα Αυτοματισμών

7. Σύμβουλος Ενεργειακών Επενδύσεων

8. Εξειδικευμένο Στέλεχος σε θέματα Προστασίας Περιβάλλοντος

9. Εξειδικευμένο Στέλεχος σε θέματα Εξοικονόμησης Ενέργειας

10. Εξειδικευμένο Στέλεχος στο Βιοκλιματικό Σχεδιασμό & Κτιριακές Εφαρμογές

11. Εξειδικευμένο Στέλεχος σε Συστήματα - Δίκτυα Aερίων

12. Τεχνικός Αιολικών Συστημάτων.

Τομέας των Τεχνολογιών της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ)

1. Ειδικός Ανάπτυξης Εφαρμογών Κινητής Τηλεφωνίας [Mobile Applications Developer]

2. Ειδικός Ανάπτυξης Λογισμικού ή Προγραμματιστής [Software Engineer (Developer)]

3. Αναλυτής Συστημάτων/ Σχεδιαστής Δικτύων [Systems Analyst/ Network Planner]

4. Αναλυτής Επιχειρησιακών Αναγκών και Διαδικασιών [Business Analyst]

5. Υπεύθυνος Διαδικτύου [Digital Media Specialist and/or Web Master]

6. Μηχανικός Δικτύων [Network Engineer]

7. Σχεδιαστής Ενοποιημένων Συστημάτων [Enterprise and Systems Architect]

8. Υπεύθυνος Τεχνικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης Δικτύων [Development and Network Engineering Management]

9. Υπεύθυνος Ποιότητας Πληροφοριακών Συστημάτων/ Δικτύων [Quality Assurance Manager]

10. Υπεύθυνος Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων/ Δικτύων [ICT Security Manager]

11. Μηχανικός Υλικού [Hardware Engineer]

12. Ειδικός Εφαρμογής Eλέγχων στην Aνάπτυξη Λογισμικού και στην Eγκατάσταση Υλικού [Test Specialist]

13. Yπεύθυνος Σχεδιασμού Προϊόντων ή/και Υπηρεσιών [Product and/or Services Manager]

14. Υπεύθυνος Έργων ΤΠΕ [ICΤ Project Manager]

15. Διαχειριστής Βάσεων Δεδομένων και Κέντρων Δεδομένων [Database & Data Center Administrator]

16. Υπεύθυνος Πληροφοριακού Συστήματος/ Λειτουργίας Δικτύου [Business Information/Network Manager].

Τομέας των Τροφίμων

1. Στέλεχος Διαχείρισης Ασφάλειας & Ποιότητας Τροφίμων

2. Υπεύθυνος Μarketing Τροφίμων

3. Επιστημονικός Σύμβουλος Εταιρειών Τροφίμων

4. Επιστήμονας R&D

5. Στέλεχος Εργαστηρίων Ελέγχου Ποιότητας

6. Υπεύθυνος Νομοθεσίας και Επικοινωνίας

7. Υπεύθυνος Προμηθειών Α' Υλών

8. Εξειδικευμένο Στέλεχος Παραγωγής Τροφίμων

9. Μηχανικός Υποδομών & Συντήρησης.

Τομέας Δομικών Προϊόντων

1. Εξειδικευμένο Στέλεχος Περιβαλλοντικής Προστασίας - Ανακύκλωσης Δομικών Προϊόντων

2. Εξειδικευμένο Στέλεχος Διαχείρισης Ποιότητας Δομικών Προϊόντων

3. Μηχανικός Κατασκευών με έμφαση στη Διαχείριση Ενέργειας

4. Εξειδικευμένο Στέλεχος Παραγωγής Δομικών Προϊόντων

5. Στέλεχος Προώθησης και Πώλησης Ενεργειακά Οικονομικών Δομικών Προϊόντων (Green Marketing).

6. Αρχιτέκτονας Βιοκλιματικής Δόμησης

7. Στέλεχος Έρευνας και Ανάπτυξης Δομικών Προϊόντων

8. Εξειδικευμένο Στέλεχος Οικονομίας Δομικών Προϊόντων

Τομέας του Περιβάλλοντος

1. Ειδικός Αντιρρύπανσης

2. Εξειδικευμένο Στέλεχος Διαχείρισης και Ανακύκλωσης Ειδικών Αποβλήτων (βιομηχανικά κτλ)

3. Υπεύθυνος Παρακολούθησης Υδάτινων Αποδεκτών και Ποιότητας Πόσιμου Νερού

4. Σύμβουλος Βιομηχανικής Συμβίωσης σε θέματα Περιβάλλοντος

5. Οικονομολόγος του Περιβάλλοντος

6. Ειδικός στον Περιβαλλοντικό Έλεγχο και Πιστοποίηση

7. Επαγγέλματα Εφαρμογών στον Τομέα του Περιβάλλοντος

8. Νομικός Περιβαλλοντικών Θεμάτων.

Τομέας της Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Logistics)

1. Υπεύθυνος Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Supply Chain Manager)

2. Υπεύθυνος Μεταφορών (Transportation Manager)

3. Υπεύθυνος Logistics (Logistics Manager)

4. Υπάλληλος Logistics (Logistics Coordinator)

5. Υπεύθυνος Διανομής (Distribution Manager)

6. Υπεύθυνος Εξαγωγών (Export Manager)

7. Υπεύθυνος Αποθηκών (Warehouse Manager)

8. Μηχανικός Logistics (Logistics Engineer)

9. Υπεύθυνος Σχεδιασμού Ζήτησης (Demand Planner)

10. Υπεύθυνος Αγορών/Προμηθειών (Purchasing / Procurement Manager)

11. Υπάλληλος Αποθηκών (Warehouse Coordinator)

12. Υπεύθυνος Εξυπηρέτησης Πελατών (Customer Service Manager).

Τομέας του Μετάλλου

1. Εξειδικευμένο Στέλεχος Περιβαλλοντικής Προστασίας - Ανακύκλωσης Προϊόντων Μετάλλου

2. Μηχανικός Εκμετάλλευσης Μεταλλείων και Ορυκτών Πόρων

3. Μηχανικός Τεχνολογίας Μεταλλικών Υλικών

4. Τεχνίτης Κατασκευών Αλουμινίου

5. Γομωτής

6. Χειριστής Μηχανημάτων Έργου

7. Εφαρμοστής, Τεχνίτης - Εφαρμοστής Μηχανημάτων

8. Ηλεκτρολόγος - Ηλεκτρονικός - Ειδικός Αυτοματισμών

9. Τεχνίτης Μεταλλικών Κατασκευών

10. Συγκολλητής και Κόπτης Μετάλλων - Ηλεκτροσυγκολλητής - Οξυγονοκολλητής

11. Χειριστής Εργαλειομηχανών Κοπής/Μορφοποίησης Μετάλλων.

Τομέας της Υγείας

1. Χημικός Μηχανικός ή Χημικός -στην Έρευνα και Παραγωγή Φαρμακευτικών & Παραφαρμακευτικών Προϊόντων

2. Ιατρός Κλινικός Γενετιστής

3. Κλινικός Παθολόγoανατόμος (Clinical Pathologist)

4. Φαρμακοποιός - Φαρμακολόγος

5. Υπεύθυνος Διασφάλισης Ποιότητας (Ιατρικός έλεγχος- Αξιολόγηση) (Medical Auditor)

6. Μοριακός Βιολόγος

7. Κλινικός Φαρμακοποιός

8. Ιατρός Επείγουσας Ιατρικής (Emergency Doctor-Acute Medicine)

9. Ψυχολόγος με ειδίκευση στην Κοινωνική Κλινική Ψυχολογία των Εξαρτήσεων

10. Νοσηλευτής Γηριατρικής

11. Πληροφορικός της Υγείας (Health Informatics).

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης και Κατάρτισης του ΣΕΒ κ. Δ. Νικολάου επεσήμανε σχετικά: «Οι σύγχρονες ελληνικές επιχειρήσεις αναζητούν ανθρώπινο δυναμικό με ευρύτερες επαγγελματικές δεξιότητες και ικανότητες, τις οποίες όμως το παρόν εκπαιδευτικό σύστημα δεν παρέχει επαρκώς. Στη σύγχρονη οικονομία η γνώση σε συνδυασμό με την καινοτομία και τη δια βίου εκπαίδευση, αποτελούν το νέο συντελεστή παραγωγής».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές


Μετά τους δικαστές και οι πανεπιστημιακοί καθηγητές ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) να κριθεί αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) το μνημόνιο ΙΙΙ (Ν. 4093/2012), κατά το σκέλος που μειώνει αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012 τις αποδοχές και τα επιδόματα, ενώ ρυθμίζει τμηματικά τον τρόπο επιστροφής των «αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών» στο Δημόσιο, κατά το πεντάμηνο από 1.8.2012 έως 31.12.2012.

Δηλαδή με τον Ν. 4093/2012 και με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, προβλέπεται η τμηματική επιστροφή των επιπλέον ποσών που έλαβαν οι καθηγητές από 1.8.2012 έως 31.12.2012, λόγω της αναδρομικής μείωσης των αποδοχών τους.

Ειδικότερα, τρεις καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και ζητούν να τους καταβληθούν έντοκα τα ποσά των αποδοχών τους από 1.8.2012 έως 30.4.2013, τα οποία περικόπησαν παράνομα από το αντισυνταγματικό και αντίθετο στην ΕΣΔΑ μνημόνιο ΙΙΙ.

Η εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει από την Ολομέλεια του ΣτΕ με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους (17 Σεπτεμβρίου 2013) και με τη διαδικασία του Ν. 3900/2012, δηλαδή ως «πιλοτική» δίκη. Η απόφαση της Ολομέλειας θα αποτελέσει οδηγό για τις εκκρεμείς όμοιες υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια. Να σημειωθεί, ότι η προσφυγή αρχικά κατατέθηκε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών αλλά «τραβήχτηκε» στο ΣτΕ για να επισπευσθούν οι δικαστικές διαδικασίες και να λυθούν οριστικά τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν από την Ολομέλεια.

Οι καθηγητές υπογραμμίζουν ότι παραβιάζεται μία πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος, όπως είναι τα άρθρα 16 (αυτοδιοικούμενο των ΑΕΙ), 74 (απαγόρευση άσχετων διατάξεων σε νομοσχέδιο) και 80 (καθορισμός μισθών μόνο με ειδικό νόμο), ενώ παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της ισότητας (άρθρο 4), της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρο 5), της αξιοκρατίας (άρθρο 2) και της αναλογικότητας (άρθρο 25).

Επίσης, υποστηρίζουν ότι παραβιάζονται το άρθρο 17 του Συντάγματος και το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, που προστατεύει την ιδιοκτησία στην έννοια της οποίας υπάγονται και οι αποδοχές και συντάξεις των εργαζομένων. Και αυτό γιατί επιστράφηκαν από την πλευρά των καθηγητών νόμιμες και δεδουλευμένες αποδοχές πέντε μηνών κατά παράβαση του δικαιώματός τους στην περιουσία.

Τέλος, οι πανεπιστημιακοί αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν δικαστικά και αποζημίωση αστικής ευθύνης, κατά το άρθρο 105 εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Είστε Πειραιώτης; Σας αφορά


Τη δωρεάν σύνταξη και αποστολή φορολογικών δηλώσεων, χρήσεως 2012, για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, έχει αναλάβει ο δήμος Πειραιά, σε συνεργασία με την Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αθηνών - Πειραιώς.

Σύμφωνα με το δήμο Πειραιά, ευπαθείς ομάδες θεωρούνται:

-Άγαμοι με εισόδημα έως 8.000 ευρώ.

-Έγγαμοι με προστατευόμενα μέλη και εισόδημα έως 10.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι για τη δωρεάν σύνταξη και αποστολή φορολογικών δηλώσεων, αποδεκτά περιουσιακά στοιχεία είναι: α) ένα Ι.Χ.Ε. και β) Α΄ κατοικία (ιδιοκατοίκηση), ενώ δεν θα συμπληρώνονται φορολογικές δηλώσεις από επαγγελματική δραστηριότητα.

Ο δήμος έχει παραχωρήσει για τη σύνταξη των φορολογικών δηλώσεων των ενδιαφερόμενων, το δημοτικό κατάστημα της Β΄Δημοτικής Κοινότητας, Δραγάτση 9Α, για το Σάββατο 13/7 και την Κυριακή 14-7.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κέρκυρα: 58χρονος φωτογράφιζε ανήλικα κορίτσια


Περισσότερες από 12.000 φωτογραφίες ανηλίκων κοριτσιών και γυναικών της Κέρκυρας είχε στη διάθεση του ένας 58χρονος που συνελήφθη από άνδρες της αστυνομίας.

Ο 58χρονος, εντοπίστηκε από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ ύστερα από εκτεταμένες αναζητήσεις, καθώς είχε προηγηθεί καταγγελία μιας 27χρονης ότι ο συλληφθείς την φωτογράφισε με κινητό τηλέφωνο, την στιγμή που επιβιβάζονταν στο λεωφορείο.

Στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι τα τελευταία δύο χρόνια, ο 58χρονος φωτογράφιζε συστηματικά γυναίκες και ανήλικα κορίτσια, κατά την διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων τους στην πόλη της Κέρκυρας.

Στην κατοχή του 58χρονου βρέθηκαν δύο κινητά τηλέφωνα στα οποία είχε αποθηκευμένες 3.500 φωτογραφίες γυναικών και ανήλικων κοριτσιών, ενώ σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του, βρέθηκαν ακόμη 9.500 φωτογραφίες.

Ο 58χρονος θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κέρκυρας.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άδωνις: Δεν θα υπάρξουν απολύσεις, αλλά μετακινήσεις


Στους 1.250 ανέρχονται οι υπάλληλοι στους οποίους αφορά το πρόγραμμα κινητικότητας, τόνισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

"Όσον αφορά στο πρόγραμμα της κινητικότητας και τη συμμετοχή του Υπουργείου Υγείας σε αυτό, πιστεύω ότι σε διάστημα δύο εβδομάδων από σήμερα, θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε το πλήρες σχέδιο για το πώς θα τηρήσουμε τους στόχους μας στην κινητικότητα", δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός, στο πλαίσιο της ενημέρωσης που παρείχε σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στο θέμα της κινητικότητας, διευκρίνισε ότι αφορά σε 1.250 άτομα και θα γίνουν άμεσα οι μετακινήσεις, χωρίς να περιλαμβάνονται ιατροί, με προτεραιότητα φυσικά στην κάλυψη των κενών στις δομές υγείας.

Μάλιστα ρωτήθηκε αν θα υπάρξουν απολύσεις, απαντώντας ότι «μέσα στην ατυχία των ελλείψεών μας σε προσωπικό, είμαστε τυχεροί, καθώς δεν μπορούν να υπάρξουν απολύσεις στο χώρο της Υγείας».

Ο Υπουργός Υγείας απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τον ΕΟΠΥΥ, απάντησε ότι:

"Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψιν το πόρισμα του κ. Ρακιντζή που άλλωστε συμφωνεί και με τις δικές μας πρώτες διαπιστώσεις. Σύντομα θα μπορούμε να μιλάμε για έναν καλύτερο έλεγχο του ΕΟΠΥΥ, ώστε να μην σπαταλούνται οι πόροι του Ελληνικού Λαού".

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει με την ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού, ανέφερε ότι σύντομα θα προσληφθούν 700 ιατροί, χωρίς να αποκλείσει την αύξηση του αριθμού τους, εάν προχωρήσει ομαλά η κινητικότητα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Τέλος, είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα καλυφθούν οι θέσεις των διοικητών σε όσα νοσοκομεία δεν έχουν.



Διαβάστε περισσότερα...

Στο Κοινωνικό Τιμολόγιο τα Συσσίτια


Νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να ενταχθούν σε θεσμό αντίστοιχο του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (KOT) όλοι οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος που εξυπηρετούν Δημοτικά, ή Εκκλησιαστικά, ή Κοινωνικά Συσσίτια και άλλες ανάλογες δράσεις κοινωνικών παροχών, καθώς επίσης και οι λογαριασμοί των ειδικών Κοινωνικών Προνοιακών Υποδομών στήριξης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, όπως π.χ. τα Παιδικά Χωριά SOS, κ.ά. προωθείται με πρωτοβουλία του Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη.

Θα επιδιωχθεί επίσης να προσφερθούν ευνοϊκά τιμολόγια από το σύνολο των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε σχετική επιστολή προς τον Πρόεδρο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό, ο κ. Μανιάτης επισημαίνει ότι για φορείς που επιτελούν έργο κοινωνικής αλληλεγγύης θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Επιχείρησης, προκειμένου να απολαμβάνουν αντίστοιχες εκπτώσεις με τους δικαιούχους του Κ.Ο.Τ ΙΙ, στο οποίο εντάσσονται - μεταξύ άλλων - οι άνεργοι, τα ΑΜΕΑ και τα άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής στήριξης, εξασφαλίζοντας ποσοστό έκπτωσης που προσεγγίζει το 40% σε σχέση με τα υφιστάμενα τιμολόγια. Προκειμένου να μην υπάρξουν περιστατικά κατάχρησης της ειδικής αυτής έκπτωσης, προτείνεται να τεθεί ανώτατο όριο αναγνωριζόμενης κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, η συγκεκριμένη ενέργεια «θα αντιμετωπίσει ένα πολύ σημαντικό κόστος των δομών Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που με πολύ κόπο και προσπάθεια έχουν δημιουργήσει σε ολόκληρη τη χώρα αρκετοί Δήμοι, Ενορίες, καθώς και η Κοινωνία των Πολιτών».



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Οι αλλαγές στο Τεχνικό Λύκειο αλλαγές προς όφελος του συνόλου»


Ο Σίμος Κεδίκογλου για τις αλλαγές στην Παιδεία.
Για το θέμα της κινητικότητας μίλησε στην εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Είμαστε κάτω από πίεση χρόνου. Έχουν υπάρξει καθυστερήσεις που κάνουν ακόμη δυσκολότερες τις δύσκολες αποφάσεις», είπε και αναφέρθηκε στις αλλαγές που εφαρμόζει το υπουργείο Παιδείας. «Είναι θεσμική αλλαγή στο υπ. Παιδείας με τη διαθεσιμότητα 2.000 εκπαιδευτικών. Υπάρχει κινητικότητα που είναι πολύ αποτελεσματική. Στόχος μας είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», ανέφερε.

Ο κ. Κεδίκογλου υποστήριξε ότι «Όσο μεγαλύτερο Δημόσιο έχεις τόσο περισσότερους φόρους χρειάζεσαι για να το συντηρήσεις». Είπε ότι θα βγουν σε διαθεσιμότητα 2.000 εκπαιδευτικοί-μετατάσσονται 500-καταργούνται 46 ειδικότητες στα τεχνικά λύκεια. Είπε ακόμη ότι στο παρελθόν δημιουργούνταν ειδικότητες βάσει των αναγκών των καθηγητών. «Οι αλλαγές στο τεχνικό λύκειο είναι αλλαγές προς όφελος του συνόλου», τόνισε. Και είπε: «Τίθενται σε κινητικότητα και μπορούν να τοποθετηθούν σε άλλες σχολές. Οι απολύσεις δεν γίνονται για δημοσιονομικό όφελος ούτε για περιορισμό των δημοσίων υπαλλήλων. Αντικαθίστανται από νέες προσλήψεις που θα γίνουν με απολύτως διάφανο και αξιοκρατικό τρόπο».

«Όσοι μπουν στην ομάδα της κινητικότητας θα αξιολογηθούν. Όσοι μπήκαν με ΑΣΕΠ θα έχουν διαφορετική μεταχείριση», ανέφερε.

Και ξεκαθάρισε: «Δεν καταργεί κανείς κανένα δημόσιο ΙΕΚ. Τα δημόσια ΙΕΚ και τα ΤΕΙ δεν τα ακουμπά κανείς».
Για το θέμα της φορολόγησης των Ι.Χ. δεν θέλησε να αναφερθεί.

Πάντως, είπε, αναφερόμενος σε ένα σχόλιο του Γιώργου Παπαδάκη ότι «Ήμουν Σοβιετική Ένωση και δεν είχε αυτοκίνητο».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Άμεσα οι προτάσεις του αναπηρικού κινήματος επί του πολυνομοσχεδίου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 10.07.2013

Με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου για τα φορολογικά θέματα και την κατάργηση οργανικών θέσεων, η ΕΣΑμεΑ απέστειλε άμεσα επιστολή στη Βουλή με τα μείζονα θέματα για την προστασία των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Για τις φορολογικές διατάξεις του νομοσχεδίου : α) κρίνεται σημαντική η συμπλήρωση των διατάξεων του άρθρου 16, διότι δεν προβλέπεται πρόσθετη μείωση φόρου ποσού των 200€ για φορολογούμενους που είναι οι ίδιοι υποκείμενοι στο φόρο, β) στο άρθρο 14 προτείνεται να διορθωθεί το ποσοστό αναπηρίας που προβλέπεται για την απαλλαγή φορολογίας από μισθούς, συντάξεις και πάγια αντιμισθία, προκειμένου η διάταξη να ισχύσει για τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%, καθώς και για τα πρόσωπα που βαρύνονται φορολογικά από άτομα με αναπηρία τουλάχιστον 80%.

Στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν στην κατάργηση οργανικών θέσεων ειδικοτήτων: ο νομοθέτης προβλέπει την εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% και συζύγων/γονέων ατόμων με ποσοστό αναπηρίας 67%. Υπάρχουν εργαζόμενοι με αναπηρία που έχουν προσληφθεί με διατάξεις του νόμου 1648/86 και 2643/98 με τους οποίους έχουν διοριστεί και προστατεύονται άτομα με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω. Εκτός των γονέων/συζύγων έχουν βάσει του νόμου προσληφθεί αδελφοί ατόμων με αναπηρία (έμμεση προστασία). Ως εκ’ τούτου ζητείται η διόρθωση/βελτίωση των διατάξεων μέσω των οποίων προβλέπεται η εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία και μελών των οικογενειών τους.

Με το άρθρο 82 καταργούνται ειδικότητες εκπαιδευτικών όπως φυσιοθεραπείας, εργοθεραπείας, κοινωνικής εργασίας. Οι διατάξεις αυτές, εάν εφαρμοσθούν στα σχολεία ειδικής αγωγής και σε όλες τις δομές που παρέχουν εκπαίδευση στα άτομα με αναπηρία είναι βέβαιο ότι θα επιφέρουν ακαριαίο θάνατο στο σύστημα εκπαίδευσης για τα άτομα με αναπηρία. Η εξαίρεση όλων των ΣΜΕΑΕ ΕΕΕΕΚ, και εν γένει των εκπαιδευτικών δομών που αφορούν στην ειδική εκπαίδευση είναι επιβεβλημένη.

Τέλος, κατά το σχεδιασμό φορολογικών οικονομικών μέτρων πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν από την αναπηρία/χρόνια πάθηση. Σε διαφορετική περίπτωση είναι δεδομένο ότι αυτά τα μέτρα δεν θα καταστούν ικανά να προστατεύσουν τα εισοδήματα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Επισυνάπτονται οι προτάσεις αναλυτικά κατά άρθρο.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 162 KB)
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 95 KB).



Διαβάστε περισσότερα...

ΙΣΑ: Αντιβιοτικά μόνο με συνταγή γιατρού


Με αφορμή την ευρωπαϊκή έκθεση που ανακηρύσσει τους Έλληνες πρωταθλητές στη χρήση αντιβιοτικών, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης επισημαίνει, ότι ο ΙΣΑ έχει επανειλημμένως τονίσει τον κίνδυνο από την αλόγιστη χρήση φαρμάκων στη χώρα μας χωρίς συνταγή γιατρού.

«Η κατάχρηση αντιβιοτικών που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, έχει διαπιστωθεί ότι οφείλεται στην κακή συνήθεια πολλών ασθενών να προμηθεύονται μόνοι τους αντιβιοτικά από τα φαρμακεία. Κανένα φάρμακο δεν πρέπει να δίνεται χωρίς συνταγή γιατρού", τονίζει ο κ. Πατούλης.

Όσον αφορά την υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων, πάγιο και διαχρονικό αίτημα του ΙΣΑ, όπως αναφέρει, είναι η θέσπιση αυστηρών ελεγκτικών μηχανισμών και η δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα πολλαπλά οφέλη του γέλιου


Οι έρευνες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατέληξαν πριν από δύο χρόνια στο συμπέρασμα ότι το γέλιο μας βοηθά να αναπτύξουμε έως και 10% περισσότερη αντοχή στον σωματικό πόνο.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτή η θεραπευτική ιδιότητα που έκανε τις γιαγιάδες μας να λένε σοφά ότι το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο για όλα.

Ρίξτε μια ματιά στα οφέλη του γέλιου για τον οργανισμό μας, και… γελάστε με την ψυχή σας, κάνει καλό.

Με το γέλιο, τεντώνονται οι μύες στο πρόσωπο και το σώμα, αυξάνονται οι παλμοί και η πίεσή μας, και αναπνέουμε ταχύτερα, στέλνοντας περισσότερο οξυγόνο στα κύτταρά μας.

Καίει θερμίδες: Ο Maciej Buchowski, ένας ερευνητής του Πανεπιστημίου Vanderbilt, διεξήγαγε μία μικρή έρευνα στην οποία μέτρησε την ποσότητα των θερμίδων που ξοδεύονται με το γέλιο. Απέδειξε, λοιπόν, ότι 10 με 15 λεπτά γέλιου «καίνε» 50 περίπου θερμίδες. Αυτό θεωρητικά σημαίνει ότι θα μπορούσατε να χάσετε ένα κιλό αν… γελούσατε ασταμάτητα για 26,5 ώρες.

Διευκολύνει τα αιμοφόρα αγγεία να κάνουν σωστά τη δουλειά τους: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Maryland μελέτησαν τις αντιδράσεις των αιμοφόρων αγγείων σε άτομα που παρακολούθησαν κωμωδίες ή δράματα. Μετά την προβολή, τα αγγεία της ομάδας που παρακολούθησε την κωμωδία αντέδρασαν φυσιολογικά –διαστέλλονταν, δηλαδή, και συστέλλονταν με ευκολία. Τα αγγεία, όμως, της ομάδας που παρακολούθησε το δράμα ήταν τεταμένα, παρεμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη ροή του αίματος.

Είναι ο καλύτερος φίλος του ανοσοποιητικού: Μακροπρόθεσμα, το γέλιο δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας τις ορμόνες που σχετίζονται με το στρες και διευκολύνοντας τον οργανισμό να αναπτύξει τα αντισώματα που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει μολύνσεις και ασθένειες.

Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα: Έρευνα σε άτομα με διαβήτη έλεγξε τις επιπτώσεις του γέλιου στα επίπεδα του σακχάρου. Μετά το φαγητό, η ομάδα παρακολούθησε μία ανιαρή διάλεξη. Την επόμενη μέρα, η ομάδα έφαγε το ίδιο γεύμα και έπειτα παρακολούθησε μία κωμωδία. Μετά την κωμωδία η ομάδα είχε χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου από ό,τι μετά τη διάλεξη.

Μειώνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες: Οι χαρούμενοι άνθρωποι έχουν 40% μειωμένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια συγκριτικά με τους απαισιόδοξους, όπως απέδειξε πριν από λίγο καιρό έρευνα του Harvard, την οποία μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ.

Ρίχνει τα επίπεδα κορτιζόλης: Η κορτιζόλη είναι η κατεξοχήν ορμόνη που σχετίζεται με το στρες, θεωρείται διαβητογόνος και καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα –μεταξύ διάφορων άλλων κακών. Το γέλιο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό έως και 50%, όπως έδειξαν πρόσφατες έρευνες του Πανεπιστημίου Loma Linda της Καλιφόρνια.

Παράγει ενδορφίνες: Οι ενδορφίνες είναι χημικές ουσίες, ορμόνες δηλαδή, οι οποίες καταπολεμούν το στρες, δρουν σαν φυσικό παυσίπονο, και (τι άλλο θέλετε;) μας κάνουν χαρούμενους.

Μπορεί να αποτελέσει καλό φάρμακο, χωρίς παρενέργειες, για τους ηλικιωμένους ασθενείς με άνοια. Σε αυτό, τουλάχιστον το συμπέρασμα κατέληξε ο Αυστραλός θεραπευτής Jean-Paul Bell μέσα από τις έρευνές του.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η έλλειψη ύπνου επιδρά αρνητικά στα παιδιά


Ομάδα επιστημόνων από πανεπιστήμιο του Λονδίνου ισχυρίζεται πως οι γονείς που βάζουν τα παιδιά τους να κοιμηθούν αργά, ασκούν αρνητική επίδραση στη μνήμη και τη σκέψη τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, παιδιά ηλικίας τριών χρονών που κοιμούνται γύρω στα μεσάνυχτα, έχουν προβλήματα με την ανάγνωση και την αριθμητική.

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, η ανεπάρκεια ύπνου παραβιάζει τους φυσικούς ρυθμούς του οργανισμού και επιφέρει ισχυρό χτύπημα στην ευελιξία του παιδικού εγκεφάλου, ο οποίος συνήθως είναι ανοιχτός πολύπλευρα για νέες πληροφορίες.

Εκτός από αυτό, συμπληρώνουν οι επιστήμονες, τα παιδιά με ακανόνιστο ρυθμό ύπνου σπανίως διαβάζουν παραμύθια πριν κοιμηθούν, βλέπουν περισσότερο τηλεόραση από ότι οι συνομήλικοι τους που κοιμούνται νωρίς.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφή και Φροντίδα του Δέρματος το Καλοκαίρι


Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία κατά τους θερινούς μήνες αυξάνει τις ανάγκες για φυσική προστασία των κυττάρων του δέρματος. Τα συστατικά στα οποία επικεντρώνονται οι περισσότερες μελέτες περιλαμβάνουν τις βιταμίνες, τα καροτενοειδή και μια κατηγορία λιπιδίων, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα συστατικά αυτά φαίνεται να εμφανίζουν φωτοπροστατευτική δράση και να δρουν θεραπευτικά σε περιπτώσεις διαταραχής της φυσιολογικής κατάστασης του δέρματος.Συγκεκριμένα οι βιταμίνες με αντιοξειδωτική δράση μαζί με κάποιες ουσίες όπως τα φλαβονοειδή και το σελήνιο, προστατεύουν το δέρμα από τις οξειδωτικές μεταβολές που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία. Είναι επιπλέον απαραίτητο τα συστατικά αυτά να συνδυάζονται στις κατάλληλες ποσότητες, γιατί εμφανίζουν συνδυασμένη δράση και το ένα βοηθά στην αναγέννηση του άλλου.

Οι ουσίες αυτές δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες (μόρια που επιτίθενται στα κύτταρα του δέρματος και όχι μόνο) εξουδετερώνοντάς τες.

Οι κυριότερες διατροφικές πηγές αντιοξειδωτικών αναφέρονται συνοπτικά παρακάτω:

Β-καροτένιο

Φρούτα και χυμοί φρούτων, κυρίως εσπεριδοειδή(πορτοκάλια,Καροτενοειδή μανταρίνια, κίτρα), φράουλες, σταφύλια, βατόμουρα, μούρα, φραγκοστάφυλα, λαχανικά ιδιαίτερα τα κίτρινα και τα πορτοκαλί

Βιταμίνη C

Φρούτα και χυμοί, κυρίως εσπεριδοειδή, φραγκοστάφυλα, φράουλες Πράσινα φυλλώδη λαχανικά και κραμβοειδή (σπανάκι, μπρόκολο)

Βιταμίνη Ε

Φυτικά έλαια, κυρίως ελαιόλαδο

Σελήνιο

Κρέας, συκώτι, θαλασσινά

Φλαβονοειδή

Κόκκινο κρασί, ελαιόλαδο Σταφύλι, πράσινο τσάι, ρόδι Λαχανικά

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι το β-καροτένιο, τα καροτενοειδή και η βιταμίνη C έχουν μεγάλη φωτοευαισθησία, με αποτέλεσμα η έκθεση αυτών στο φως χωρίς προστασία να τα καταστρέφει.Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα, όπως να μη μένουν εκτεθειμένα πολλή ώρα μετά τον καθαρισμό τους τα φρούτα, οι χυμοί κ.α., να προτιμώνται τα ωμά φρέσκα φρούτα και λαχανικά από τα μαγειρεμένα, καθώς με το μαγείρεμα, ιδιαίτερα σε υψηλές θερμοκρασίες, χάνουν ένα σημαντικό μέρος της θρεπτικής τους αξίας. Μια επίσης σημαντική κατηγορία θρεπτικών συστατικών είναι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στο ανθρώπινο σώμα καθώς ρυθμίζουν την δομή και την λειτουργικότητα των κυτταρικών μεμβρανών και συμμετέχουν στη βιοσύνθεση των λιπιδίων της κεράτινης στοιβάδας του δέρματος. Ιδιαίτερη σημασία έχει η σωστή αναλογία πρόσληψης των υποκατηγοριών τους (ω-6 και ω-3) και όχι τόσο το συνολικό ποσό πρόσληψής τους. Από έρευνες έχει προκύψει ότι αυτή η κατηγορία λιπιδίων της διατροφής, συμβάλει στην βελτίωση της κατάστασης ασθενών με αλλεργική δερματίτιδα και ψωρίαση, καθώς ρυθμίζουν την παράγωγη ενδιάμεσων ουσιών που σχετίζονται με την ανοσολογική λειτουργία του οργανισμού και κατ” επέκταση του δέρματος. Π.χ η διατροφική πρόσληψη ορισμένων φυτικών συστατικών (χόρτα όπως η αδράχλα) και ορισμένων ψαριών (π.χ. σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια) είναι γνωστό ότι ρυθμίζουν την ισορροπία μεταξύ των φλεγμονωδών μεσολαβητών και είναι έτσι χρήσιμα στην θεραπεία των φλεγμονών του δέρματος. Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι μέσω της διατροφής ρυθμίζεται η συγκέντρωση των θρεπτικών συστατικών που είναι αναγκαία για την διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του δέρματος σε όλα τα στρώματα, σε αντίθεση με τα προϊόντα προστασίας που χρησιμοποιούνται εξωτερικά.

Τέλος, τα τελευταία χρόνια συστατικά του δέρματος που σχετίζονται με καλύτερη υγεία και αντοχή, αποτελούν έναν επιπλέον σύμμαχο. Ένα από αυτά είναι το υαλουρονικό οξύ. Είναι ένα φυσικό υδρόφιλο συστατικό που συγκρατεί ανά γραμμάριο σχεδόν 6 λίτρα νερό !! Πρόκειται για έναν πολυσακχαρίτη, κύριο συστατικό της θεμέλιας ουσίας του δέρματος.Το υαλουρονικό οξύ : ελέγχει το περιεχόμενο του νερού στους ιστούς,επιβραδύνει την διάχυση του νερού από το χόριο προς την επιδερμίδα αυξάνοντας την ενυδάτωση,μεταφέρει πρωτεΐνες,αυξάνει την αντοχή του δέρματος σε βλαπτικούς εξωτερικούς παράγοντες,αποτρέπει την μετατροπή του διαλυτού κολλαγόνου σε αδιάλυτο και ενισχύει την επουλωτική και αναπλαστική ικανότητα του δέρματος. Χρησιμοποιείται ως ελαστικό διάφανο gel (ενέσιμο εμφύτευμα) για την βελτίωση των ρυτίδων γήρανσης και αύξηση του όγκου των χειλέων. Επίσης στην μεσοθεραπεία προσώπου (Mesolifting) είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με βιταμίνες με αποτέλεσμα να προσδίδει στο δέρμα σφρηγιλότητα, όγκο, φυσική ελαστικότητα και σύσφιξη όπως επίσης και βαθιά ενυδάτωση.Θα το βρείτε σε μικρές ποσότητες σε ένα είδος γλυκοπατάτας και σε ζωικά τρόφιμα όπου υπάρχει συνδετικός ιστός. Για εσάς που θέλετε άμεσα αποτελέσματα θα το βρείτε ως συμπλήρωμα διατροφής. Είναι συνήθως προϊόν βιοτεχνολογίας ή λαμβάνεται ως εκχύλισμα φυσικών ουσιών. Έτσι ως φυσικό προϊόν δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα αλλεργίας ή άλλων ανεπιθύμητων ενεργειών.


Πηγή: http://blog.nowdoctor.gr
Διαβάστε περισσότερα...

8 τροφές που πρέπει να καταναλώνεις το καλοκαίρι


Το καλοκαίρι είναι μία περίοδος κατά την οποία έχουμε πολλές λαχταριστές διατροφικές επιλογές, οι οποίες όμως ταυτόχρονα μπορούν να μας οδηγήσουν στην υπερβολική αύξηση βάρους. Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να τις απολαύσουμε, να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας αλλά ταυτόχρονα να διατηρούμε σε φυσιολογικά επίπεδα το βάρος μας;

Φρουτά και λαχανικά βοηθούν στον έλεγχο του βάρους

Εάν συμπεριλάβεις στη καθημερινή σου διατροφή 4 ½ φλυτζάνια φρούτων και λαχανικών και 3 μερίδες γαλακτομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών, τότε θα έχεις κατορθώσει να ενισχύσεις τον οργανισμό σου με φυτικές ίνες, ασβέστιο και σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο διαιτολόγος Cheryl Orlansky «οι φυτικές ίνες βοηθούν τον έλεγχο του βάρους διότι προωθούν ένα αίσθημα ικανοποίησης και κορεσμού».

Μεγάλο μέρος των προϊόντων του καλοκαιριού προσφέρουν σημαντικά θρεπτικά οφέλη, τα οποία θα πρέπει να γνωρίζεις. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν αντιοξειδωτικά συστατικά τα οποία επιβραδύνουν την γήρανση, αποτρέπουν την εκδήλωση εγκεφαλικών επισοδίων και καρκίνου, βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

Πως μπορούμε λοιπόν να αδυνατίσουμε και να διατηρήσουμε την καλή μας υγεία με προϊόντα του καλοκαιριού;

Ντομάτες και πιπεριές για βιταμίνη Α, βιταμίνη C και λυκοπένιο

Οι ντομάτες και οι πιπεριές είναι καλοκαιρινά προϊόντα, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες A και C. Συγκεκριμένα, μία ντομάτα μεσαίου μεγέθους είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες και περιέχει μόνο 35 θερμίδες αλλά ταυτόχρονα δίνει το 40% της βιταμίνης C και το 20% της βιταμίνης Α που χρειάζεται ένας οργανισμός ημερησίως.

Ωστόσο, η ντομάτα έχει και άλλα οφέλη.

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ντομάτας προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη και του πεπτικού συστήματος ενώ το συστατικό λυκοπένιο, το οποίο συναντάμε σε υψηλά επίπεδα στο συγκεκριμένο λαχανικό, συμβάλλει στην πρόληψη αλλά και στην θεραπεία πολλών μορφών καρκίνου.

Πιπεριές

Οι πιπεριές ένα άλλο καλοκαιρινό λαχανικό, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ενώ αποτρέπει και την καταστροφή των κυττάρων.

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η καταστροφή των κυττάρων μπορεί να οδηγήσει σε εκδήλωση μορφών καρκίνου καθώς και σε καρδιοπάθειες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πιπεριές περιέχουν σε αφθονία βιταμίνη C ενώ μόλις μισό φλιτζάνι πράσινων, κόκκινων και κίτρινων πιπεριών περιέχουν το 230% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C. Μισό φλιτζάνι πιπεριές περιέχει μόλις 25 θερμίδες.

Τα μούρα ως αντιοξειδωτικά με αντικαρκινική δράση

Το μούρο είναι το κατεξοχήν καλοκαιρινό φρούτο, με αντιοξειδωτική δράση, το οποίο βοηθά την επιβράδυνση της αναπαραγωγής καρκινικών κυττάρων ενώ προλαμβάνει και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Ταυτόχρονα, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και συμβάλλει σημαντικά στην μείωση της χοληστερόλης και στην βελτίωση της μνήμης.

Γιαούρτι για ασβέστιο και πρωτεΐνες

Το γιαούρτι είναι ένα προϊόν που προσφέρει ευκολία, γεύση και ταυτόχρονα συμβάλλει καθοριστικά στην καλή υγεία του οργανισμού, περιέχοντας ελαχιστές θερμίδες. Ενδείκνυται για χαμηλές σε θερμίδες δίαιτες ενώ βοηθά σημαντικά στην απώλεια βάρους. Το γιαούρτι περιέχει το 30% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε ασβέστιο και είναι ιδανικό για άτομα που δεν πίνουν γάλα. Εκτός του ασβεστίου, το γιαούρτι είναι πλούσιο σε προβιοτικά, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την άμυνα του οργανισμού και προστατεύοντας τον γαστρεντερικό σωλήνα. Συνδυάζεται ιδανικά τώρα το καλοκαίρι με φρούτα ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ένα δροσιστικό επιδόρπιο αντί του παγωτού.

Όσπρια: νόστιμα και με λίγες θερμίδες για να νιώθετε χορτάτοι

Τα όσπρια με πρωταγωνιστές τα φασόλια σε διάφορες ποικιλίες (μαύρα φασόλια, γίγαντες, garbanzo) είναι ιδανικές τροφές, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, σίδηρο και πρωτεΐνες. Τα φασόλια αποτελούν εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι επαρκείς ποσότητες φυλλικού οξέος μπορεί να βοηθήσουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Ταυτόχρονα το φυλλικό οξύ μειώνει τις γενετικές ανωμαλίες που μπορεί να προκληθούν κατά της διάρκεια της κύησης και γι’ αυτό το λόγο συνίσταται στις εγκύους. Τα φασόλια αλλά και γενικότερα τα όσπρια όπως είναι οι φακές, τα μπιζέλια ή τα ρεβίθια μπορούν να συνδυαστούν ιδανικά σε δροσιστικές καλοκαιρινές σαλάτες και να επιτύχουμε με αυτόν τον τρόπο ένα άριστο γευστικά αποτέλεσμα με χαμηλές θερμίδες αλλά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό: το νερό

Το νερό είναι ο πιο σημαντικός καταλύτης για την πλειονότητα των λειτουργιών του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της πέψης, του μεταβολισμού αλλά και της λειτουργίας των κυττάρων. Είναι ιδανικό για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος καθώς αυξάνει τον όγκο της τροφής και μειώνει την ποσότητα των θερμίδων. Το ενήλικο ανθρώπινο σώμα είναι 60% νερό και κατά μέσο όρο χάνει 1 φλιτζάνι νερό ανά ημέρα από την κανονική δραστηριότητα. Οι διατροφολόγοι προτείνουν ενδεικτικά 8 ποτήρια νερό ημερησίως ώστε το σώμα να διατηρείται ενυδατωμένο και να επιτελούνται ομαλά οι λειτουργίες του οργανισμού.


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτροπληξία σκότωσε άνδρα που σταμάτησε για να ουρήσει στο μετρό


Τραυματισμένος ο φίλος του.

Τη ζωή του έχασε ένας άνδρας τη Δευτέρα το πρωί στο μετρό της Νέας Υόρκης. Ο 30χρονος Matthew Zeno έπαθε ηλεκτροπληξία καθώς περπατούσε στις ράγες του τραίνου κοντά στο σταθμό της γραμμής G στο Broadway.

Την ώρα που περπατούσε στις ράγες με το φίλο του, ο Zeno σταμάτησε για να ουρήσει και χωρίς να το θέλει ακούμπησε στην τρίτη ράγα, αυτή με την οποία παρέχεται ηλεκτρικό ρεύμα στο τραίνο, με αποτέλεσμα το ρεύμα να περάσει στο σώμα του.

Ο φίλος του προσπάθησε να τον βοηθήσει αλλά έπαθε και ο ίδιος ηλεκτροπληξία.

Μεταφέρθηκαν και οι δύο στο νοσοκομείο Woodhull όπου ο Zeno άφησε την τελευταία του πνοή από καρδιακή ανακοπή.

Ο δεύτερος άνδρας νοσηλεύεται σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση.


Διαβάστε περισσότερα...

Εργολαβικοί υπάλληλοι διαμαρτύρονταν στο Αριστοτέλειο


Είχαν καταλάβει το γραφείο του πρύτανη και τελικά αποχώρησαν.

Αποχώρησαν πριν από λίγο από το γραφείο του πρύτανη του ΑΠΘ, Ι.Μυλόπουλου, πρώην εργολαβικοί υπάλληλοι που παρουσία μελών της διοίκησης του ΕΚΘ και του προέδρου του Π. Τσαραμπουλίδη, διαμαρτυρήθηκαν στο κτίριο της πρυτανείας, με αίτημα να καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους.

Η αντιπροσωπεία του ΕΚΘ και οι εργαζόμενοι μπήκαν στο γραφείο του πρύτανη που απουσίαζε και προσπάθησαν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά μαζί του. Τελικώς, ενημέρωσαν τη γραμματεία ότι θα επανέλθουν, επιδιώκοντας συνάντηση μαζί του τη Δευτέρα στις 10 πμ.

Οι πρώην εργολαβικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ ζητούν την εξόφληση των δεδουλευμένων Αυγούστου - Νοεμβρίου του 2012.

«Είμαστε απλήρωτοι από τον περασμένο Αύγουστο, άνεργοι από την αρχή του χρόνου και μόνο τελευταία, σε μια προκήρυξη για την καθαριότητα, λίγων ημερών (8-31 Ιουλίου) για 264 άτομα, πήγαν μόλις τριάντα άτομα από τους 316 που ήμασταν παλιά και αυτοί για λίγες μέρες δουλειάς χάνουν και το ταμείο ανεργίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος τους και μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ, Σιδέρης Κωνσταντινίδης.

Οι εργαζόμενοι κινήθηκαν και προς τα γραφεία της εργολαβικής εταιρίας στο ισόγειο του κτιρίου, αλλά βρήκαν τις πόρτες κλειστές και αποχώρησαν.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα γίνονται οι «φοροανακρίσεις» από την Εφορία


Ο -οικονομικός- «Μεγάλος Αδελφός» σε πλήρη ανάπτυξη.

Αναλυτικές οδηγίες στις Εφορίες για το πώς θα ελέγχονται οι υποθέσεις φυσικών προσώπων μέσω των έμμεσων τεχνικών ελέγχου έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

Μεταξύ άλλων κοινοποίησε τα ερωτηματολόγια που θα αποστέλλει η Εφορία προς συμπλήρωση στους ελεγχόμενους και τα οποία περιλαμβάνουν ερωτήματα που παραπέμπουν σε ανακριτική διαδικασία. Εκτός από τις βασικές πληροφορίες με τα στοιχεία του ελεγχόμενου και της συζύγου του (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, τόπος καταγωγής, επάγγελμα,email, τηλεφωνά, κ.α..), αλλά και τα στοιχεία τέκνων και προστατευομένων μελών, ο φορολογούμενος θα πρέπει να απαντά σε 14 ερωτήσεις.

1. Θα πρέπει να αναφέρει αν φιλοξενείται ή φιλοξενήθηκε κατά τις ελεγχόμενες χρήσεις, από ποιον ή από ποιους, το χρονικό διάστημα της φιλοξενίας, τη διεύθυνση κατοικίας, αλλά και το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη της κατοικίας.

2. Σε περίπτωση που είναι διαζευγμένος ή σε διάσταση θα πρέπει να δηλώσει αν καταβάλει διατροφή συζύγου ή τέκνων και αν καταβάλει, να αναφέρει τα στοιχεία ατόμων και τα ποσά διατροφής για κάθε ελεγχόμενο έτος.

3. Ο φορολογούμενος θα πρέπει να αναγράψει τον αριθμό παροχής ηλεκτροδότησης και υδροδότησης των ιδιοχρησιμοποιούμενων κατοικιών, κύριας, εξοχικής και δευτερεύουσας για κάθε ελεγχόμενο έτος. Έτσι, θα γίνεται διασταύρωση για το εάν πλήρωσε «χαράτσι» και θα προκύπτει το εάν έχει πισίνα ή όχι.

4. Ο ελεγχόμενος θα δηλώνει τα στοιχεία λογαριασμών σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας για κάθε ελεγχόμενο έτος. Αν δεν έχει τα ακριβή στοιχεία θα αναφέρει οπωσδήποτε τις εταιρείες με τις οποίες έχει συμβληθεί και τους αριθμούς σταθερών και κινητών του ίδιου και μελών της οικογένειά τους.

5. Σε περίπτωση απόκτησης ή άλλης μεταβολής περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων) από κληρονομιά , γονική παροχή, κλ.π, σε κάποια από τα ελεγχόμενα έτη θα δηλώνει τα ποσά που πλήρωσε , αλλά και στοιχεία όπως το όνομα του συμβολαιογράφου, του δικηγόρου, τα έξοδα για τις αμοιβές τους, τους φόρους που κατέβαλε, κ.α..

6. Ο ελεγχόμενος θα δηλώνει αν κατέβαλε και πότε εισφορές , υποχρεωτικές και μη, σε ασφαλιστικά ταμεία, συλλόγους, επιμελητήρια, οργανώσεις, κ.λ.π, κατά τα ελεγχόμενα έτη.

7. Ο φορολογούμενος θα δηλώνει αν ο ίδιος ή μέλη της οικογενείας του διέθεταν κατά τα ελεγχόμενα έτη πιστωτικές κάρτες, το είδος της κάρτας , το διάστημα κατοχής της κάρτας, κ.α..

8. Θα αναφέρει κάθε είδους δάνεια που έχει λάβει , το ποσό του δανείου, από ποια τράπεζα και τις αιτίες για τις οποίες το έλαβε.

9. Θα δηλώνει τον αριθμό των αυτοκινήτων ή δικύκλων που διαθέτει, τις εταιρείες στα οποία τα έχει ασφαλισμένα και το ετήσιο ποσό που καταβάλει για ασφάλιστρα.

10. Ο φορολογούμενος θα πρέπει να δηλώνει αν ο ίδιος ή μέλος της οικογενείας του έχει κάποιο πρόγραμμα ασφάλειας (ζωής, υγείας, συνταξιοδότηση, κ.α..).

11. Ο ελεγχόμενος θα δηλώνει το εάν ασφάλισε και τα ακίνητα του, για πόσο και για ποιο ποσό.

12. Θα δηλώνει αν πραγματοποίησε δαπάνες για δίδακτρα σε σχολεία κάθε μορφής εκπαίδευσης ή φροντιστήρια κάθε μορφής και θα παραθέτει αναλυτικά τα ποσά ανά έτος.

13. Ο φορολογούμενος θα αναφέρει τυχόν υπάρχουσες υποχρεώσεις προς τρίτους κατά τα ελεγχόμενα έτη παραθέτοντας αναλυτικά στοιχεία και ποσά για κάθε ελεγχόμενο έτος.

14. Ο ελεγχόμενος θα αναφέρει τραπεζικούς λογαριασμούς (προσωπικούς ή επαγγελματικούς) που διατηρούσε αυτός η οικογένεια του στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, περιλαμβανόμενους λογαριασμούς που άνοιξαν και έκλεισαν κατά τα ελεγχόμενα έτη.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέο σύστημα μεταθέσεων


Αλλαγές στον τρόπο μεταθέσεων των στρατιωτικών προβλέπει η υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Λαμβάνονται υπόψη για τις μετακινήσεις οι κοινωνικές ανάγκες, αλλά όχι σε βάρος των επιχειρησιακών απαιτήσεων, θεσπίζεται άσκηση διοικητικής προσφυγής από στελέχη που αιτήθηκαν μετάθεση και δεν ικανοποιήθηκαν από την υπηρεσία, θεσμοθετείται η αμοιβαία μετάθεση και λαμβάνεται μέριμνα για την ενίσχυση της μητρότητας και τη διαφύλαξη όσο το δυνατόν του θεσμού της οικογένειας.

Η υπουργική απόφαση του κ. Αβραμόπουλου έρχεται να βάλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας την υπουργική απόφαση του Γιάννη Ραγκούση (η οποία βέβαια δεν εφαρμόστηκε ποτέ) και να βελτιώσει διατάξεις του νόμου του Ευάγγελου Βενιζέλου, οι οποίες προκαλούσαν προβλήματα στο σύστημα των μεταθέσεων. Για τις προωθούμενες αλλαγές ελήφθησαν υπόψη προτάσεις και των τριών Γενικών Επιτελείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα ισχύσουν από τις μεταθέσεις του 2014, καθώς ήδη οι φετινές έχουν ανακοινωθεί και υλοποιούνται.

Οι βασικότερες αλλαγές με βάση την υπουργική απόφαση του κ. Αβραμόπουλου:

1. Εξειδικεύονται ρητά οι επιχειρησιακές απαιτήσεις προκειμένου να αποφεύγονται οι ερμηνευτικές αυθαιρεσίες ως προς την υπεροχή των υπηρεσιακών αναγκών έναντι των κοινωνικών αναγκών των στελεχών.

2. Κοινοποιούνται τα μόρια κάθε στελέχους όχι μόνο στον ενδιαφερόμενο, αλλά σε όλα τα στελέχη που έχουν έννομο συμφέρον για συγκεκριμένη μονάδα μετάθεσης, με σκοπό να υπάρχει διαφάνεια και αξιοπιστία από την πλευρά της υπηρεσίας.

3. Αυξάνονται σε 5 από 3 χρόνια ο χρόνος που οι γυναίκες στελέχη δύνανται να παραμένουν στον τόπο προτίμησής τους, επιστρέφοντας από άδεια κύησης. Με τον τρόπο αυτό η υπηρεσία εκτιμά πως καλύπτεται το ευαίσθητο διάστημα ανατροφής του παιδιού κατά την προσχολική ηλικία και ενισχύεται η προστασία του θεσμού της μητρότητας και της οικογένειας.

4. Μειώνονται σε 4 από 6 τα χρόνια για την επανατοποθέτηση ενός στελέχους σε θέση εξωτερικού και αποφεύγεται η μετατροπή ενός πρόσκαιρου κωλύματος σε μόνιμο αποκλεισμό (όταν η πρώτη τοποθέτηση στο εξωτερικό γίνεται στους ανώτερους βαθμούς).

5. Θεσπίζεται η άσκηση διοικητικής προσφυγής από τα στελέχη που έχουν αιτηθεί μετάθεση και δεν μετατίθενται. Παρέχεται έννομη προστασία κατά της παράλειψης της υπηρεσίας να μεταθέσει στέλεχος που έχει αιτηθεί μετάθεση.

6. Θεσμοθετείται για πρώτη φορά η αμοιβαία μετάθεση ή αμοιβαία αλλαγή μετάθεσης στελεχών υπό προϋποθέσεις (υποβολή αναφοράς εξυπηρετούνται οι υπηρεσιακές ανάγκες και πληρούνται οι όροι και συνηγορούν τα κριτήρια των μεταθέσεων).

7. Θα λειτουργήσει η επιτροπή συνυπηρετήσεων για την αγαστή συνεργασία των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, όσον αφορά στην ικανοποίηση των στελεχών που ανήκουν σε διαφορετικούς κλάδους.

8. Η επιλογή του προσωπικού που πρόκειται να στελεχώσει τις θέσεις ευθύνης των επιτελών των γραφείων των αρχηγών (ΕΓΑ) των Γενικών Επιτελείων και του ΓΕΕΘΑ αποκτά την αναγκαία ευελιξία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έφαγε 14.000 ευρώ από μοναστήρι της Φθιώτιδας


Ο λόγος για έναν νεαρό ευγενικό κύριο, που κατάφερε να εξαπατήσει την ηγουμένη και να γίνει "καπνός", έχοντας πάρει 14.000 ευρώ και τη σφραγίδα του Μοναστηριού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ όλα ξεκίνησαν πριν από λίγες ημέρες όταν ο ευγενικός "κύριος" τηλεφώνησε στο Μοναστήρι και ζήτησε να μιλήσει με την Ηγουμένη. Της είπε ότι τηλεφωνεί από τη γραμματεία της Ιεράς Συνόδου της Μονής Πετράκη, ότι έχει εγκριθεί για το μοναστήρι ένα δάνειο ύψους 60 έως 80 χιλιάδων ευρώ και ότι τις επόμενες ημέρες θα επικοινωνήσει για τα "διαδικαστικά" .

Ο ευγενικός κύριος επανήλθε και μεταξύ άλλων της είπε ότι για να εκταμιευθεί το δάνειο, πρέπει να προπληρωθεί η εφορία. Η ηγουμένη πείστηκε και κατέβηκε στην Αθήνα για να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα, όπως της ζήτησε ο απατεώνας. Το ραντεβού αρχικά είχε δοθεί στη Μονή Πετράκη στο Κολωνάκι. Τελευταία στιγμή όμως της τηλεφώνησε και της είπε ότι για κάποιο λόγο ήταν στον Πειραιά και ότι θα βρισκόντουσαν εκεί.

Πράγματι η Ηγουμένη συνάντησε έναν νεαρό ευγενικό κύριο, που της συστήθηκε ως Δημήτρης. Αφού την ενημέρωσε και πάλι για όλη τη διαδικασία για την εκταμίευση του δανείου, πήρε από την ηγουμένη 14.000 ευρώ και τη σφραγίδα της μονής, για να "τακτοποιήσει" το θέμα της εφορίας. Φυσικά από την επομένη ο ευγενικός νεαρός δεν απαντούσε ποτέ στο τηλέφωνο και όταν η Ηγουμένη τον αναζήτησε στη Γραμματεία της Ιεράς Συνόδου οι φόβοι της επιβεβαιώθηκαν.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κοντός: Ο ΕΟΠΥΥ χάνει κάθε μήνα 100 εκατ. ευρώ


Κάθε μήνα οι εισφορές που συγκεντρώνει ο ΕΟΠΥΥ είναι λιγότερες κατά 100 εκατομμύρια ευρώ από αυτές που θα έπρεπε να εισπράττονται. Την εικόνα αυτή που αποτυπώνεται στα προσωρινά στοιχεία του πενταμήνου έδωσε νέος διοικητής του Οργανισμού Δημήτρης Κοντός στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ενημερώνοντας τους βουλευτές ότι ενώ κάθε μήνα θα έπρεπε να μπαίνουν στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ 360 εκατομμύρια ευρώ, τελικά μπαίνουν μόλις 250 εκατομμύρια.

Ωστόσο ο νέος διοικητής του ΕΟΠΥΥ ήταν καθησυχαστικός διότι, όπως τόνισε, οι εκτιμήσεις είναι πως οι εισφορές θα βελτιωθούν στο δεύτερο εξάμηνο και διότι η δημόσια χρηματοδότηση είναι συνεπής και αν υπάρξει πρόβλημα το κράτος θα στηρίξει τον Οργανισμό.

Η ανησυχία των βουλευτών για το μέλλον του ΕΟΠΥΥ και την πορεία του συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας ήταν έκδηλη με δεδομένες και τις πιέσεις που ασκεί η τρόικα μετά τη διαπίστωση της τρύπας στον ΕΟΠΥΥ. Είναι χαρακτηριστική του κλίματος η παρέμβαση του προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων Δημήτρη Κρεμαστινού ο οποίος υπογράμμισε ότι οι υπηρεσίες υγείας χρειάζονται έναν σταθερό οικονομικό πόρο με δεδομένο ότι τα ταμεία δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα έσοδα. «Αν θα τον βρείτε τον πόρο αυτό από τον καπνό ή από το αλκοόλ ή από τον ΟΠΑΠ, αυτό είναι κάτι που θα το δείτε. Πρέπει να βρείτε φόρους οι οποίοι να μην επιβαρύνουν κατ΄ ανάγκη τον κόσμο», δήλωσε ο Δημήτρης Κρεμαστινός.

Ο κ. Κοντός είχε κληθεί σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου να εγκριθεί ο διορισμός του στη θέση του διοικητού του ΕΟΠΥΥ. Ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας ο οποίος έχει στην αρμοδιότητά του τον ΕΟΠΥΥ είπε ότι ο συγκεκριμένος Οργανισμός, ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα πρέπει να μετατραπεί από έναν γίγαντα με πήλινα πόδια, σε έναν οργανισμό βιώσιμο.

Όπως εξήγησε ο νέος διοικητής του ΕΟΠΥΥ, πλέον το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αντιμετώπιση του προβλήματος της χρηματοδότησης του Οργανισμού, στην οργανωτική και διοικητική του ανασυγκρότηση, στις εκκρεμότητες που υπάρχουν ως προς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΕΟΠΥΥ και στην ουσιαστική ενοποίηση των ταμείων. Ως προς τον ρόλο και τη φυσιογνωμία του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Κοντός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει δίλημμα αν ο Οργανισμός θα είναι αγοραστής ή πάροχος υπηρεσιών υγείας. Θα είναι και τα δύο.

«Σήμερα μόνο μια στις πέντε επισκέψεις του ΕΟΠΥΥ γίνεται από ίδιες δυνάμεις. Αναζητούμε ένα optimum μέγεθος παροχών», εξήγησε ο κ. Κοντός και πρόσθεσε, όσον αφορά στον ρόλο του αγοραστή, ότι θα ενισχυθεί ο διαπραγματευτικός του ρόλος. Ταυτόχρονα, διατηρείται το πλαίσιο των παροχών για τα ευαίσθητα τμήματα του πληθυσμού, τα οποία βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία. Είναι δραματική η πρόβλεψη του ότι η κρίση θα αυξήσει τη νοσηρότητα και αυτό ως δεδομένο πρέπει να αποτελέσει τη βάση των σχεδιασμών για την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία των μονάδων του ΕΟΠΥΥ.

Πολλοί βουλευτές έθεσαν το ζήτημα των ελλείψεων στον τομέα της στοματικής υγείας. Επισημάνθηκε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας οδοντίατρος συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ με συνέπεια οι ασφαλισμένοι να επιβαρύνονται σημαντικά.

«Στο νέο οργανόγραμμα του ΕΟΠΥΥ προβλέπεται αλλά δεν υλοποιείται πακέτο οδοντιατρικών υπηρεσιών. Είναι όμως κάτι που θα το δούμε διότι οι οδοντιατρικές υπηρεσίες είναι πράγματι ακριβές και σε περίοδο κρίσης πολλοί δεν μπορούν να ανταποκριθούν», είπε ο κ. Κοντός.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...