Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Ποια τρόφιμα ενισχύουν το ανοσοποιητικό;



Χρήσιμα tips για τη σωστή επιλογή.

Αν φέτος τον χειμώνα δεν θέλετε να αρρωστήσετε όπως κάθε άλλη φορά δεν έχετε άλλη επιλογή παρά να πάρετε τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης. Η πρόληψη είναι η καλύτερη άμυνα όπως λένε κι σ' αυτό βοηθούν πολύ κάποιες συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες.

Διαβάστε τι τροφές πρέπει να προτιμάτε για να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας:

Λάχανο:
Περιέχει γλουταθειόνη, μια ένωση που παίζει σημαντικό ρόλο στην ακεραιότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος, καθώς έχει συνδεθεί με τη σωστή λειτουργία των λεμφοκυττάρων.

Αμύγδαλα:
Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, που έχει αντιοξειδωτική δράση και είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της φυσικής μας άμυνας, ενώ παράλληλα το μαγνήσιο που περιέχουν μας προστατεύει κι αυτό από ανεπιθύμητους εισβολείς.

Γκρέιπφρουτ:
Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη C η οποία, σε υψηλή πρόσληψη, φαίνεται πως μπορεί να μας βοηθήσει να ανακάμψουμε γρηγορότερα από τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος. Επιπλέον, το γκρέιπφρουτ περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά που ενισχύουν την αντιοξειδωτική άμυνα του σώματός μας.

Γιαούρτι:
Τα προβιοτικά που περιέχει συνεισφέρουν στην καλή υγεία και στη διατήρηση της φυσικής άμυνας του εντέρου. Επιπλέον, μας εφοδιάζει με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως είναι η ριβοφλαβίνη και η βιταμίνη Β12, που είναι καίριας σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σκόρδο:
Κλείνει στη σύνθεσή του πολύτιμα συστατικά με αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή δράση, όπως είναι η αλλισίνη. Μεταξύ των «εχθρών» που μπορεί να καταπολεμήσει το σκόρδο είναι και το H. pylori, ένα βακτηρίδιο που σχετίζεται με την εμφάνιση έλκους στο στομάχι.

Σπανάκι:
Το διατροφικό όπλο του Ποπάι είναι πλούσιο σε πληθώρα θρεπτικών συστατικών, με κυριότερο το φυλλικό οξύ, το οποίο εμπλέκεται στην επιδιόρθωση του DNA και, όπως κι οι υπόλοιπες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, είναι απαραίτητο για ένα υγιές ανοσοποιητικό.

Μπρόκολο:
Μελέτες έχουν δείξει πως ένα συγκεκριμένο φυτοχημικό που βρίσκουμε στο μπρόκολο μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ενώσεις, καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος B.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς μπορούμε να ελέγξουμε το άγχος



Συμβουλές για να διαχειριστούμε το στρες ώστε να απαλλαγούμε από αυτό.

Μία από τις παρενέργειες των σύγχρονων ρυθμών ζωής, είναι το άγχος. Τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ανά περιόδους μπορούν να εντείνουν το πρόβλημα του στρες που κάποιος ήδη αντιμετωπίζει.

Όπως όμως οι περισσότεροι ήδη γνωρίζουν, τα προβλήματα υγείας που το στρες και το άγχος μπορούν να δημιουργήσουν είναι αρκετά σοβαρά. Πέρα όμως και από τις συνέπειες αυτές, δηλητηριάζουν τον οργανισμό και δεν μας αφήνουν να απολαύσουμε άλλα πράγματα.

Οι συμβουλές που ακολουθούν, προέρχονται από τους ειδικούς της κλινικής Κλίβελαντ και μπορούν να μας βοηθήσουν να ελέγξουμε το άγχος και το στρες.

- Πρέπει να είστε πλήρως ενημερωμένοι για τα πρόωρα σημάδια του άγχους. Να τα γνωρίζετε ένα προς ένα. Στην συνέχεια πρέπει να μάθετε και πώς να αντεπεξέλθετε σε αυτά.

- Μάθετε μία τεχνική χαλάρωσης και να την εφαρμόζεται όταν τα επίπεδα άγχος χτυπούν κόκκινο.

- Μόλις επιλέξετε την πιο κατάλληλη για εσάς τεχνική, εξασκηθείτε. Ακόμη και αν την περίοδο που την μάθετε, δεν έχετε άγχος, φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση και το στρες σας πνίγει. Ακολουθήστε τα βήματα που θα κάνατε εάν αυτή η κατάσταση δεν ήταν φανταστική, αλλά πραγματική.

- Αφού μάθετε καλά την τεχνική αυτή, εφαρμόστε την και στην καθημερινότητά σας. Είναι ότι καλύτερο να εφαρμόσετε τις τεχνικές διαχείρισης του στρες σε πραγματικές καταστάσεις.

Αν ακολουθήσετε τους παραπάνω τρόπους ελέγχου του στρες και του άγχους, θα αισθανθείτε καλύτερα και θα βελτιωθεί η υγεία σας. Βέβαι, αν νιώσετε ότι πνίγεστε, επισκεφθείτε έναν ειδικό.


Διαβάστε περισσότερα...

Το μαγνήσιο μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού



Δεν χρειάζεται η πρόσληψη έξτρα διατροφικών συμπληρωμάτων.

Οι άνθρωποι που τρώνε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, όπως πράσινα λαχανικά, ξηρούς καρπούς, πλήρη δημητριακά και φασόλια, έχουν μικρότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό, ιδίως ισχαιμικού τύπου, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη διεθνή επιστημονική έρευνα, που έγινε σε πάνω από 250.000 άτομα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σουζάνα Λάρσον, του τμήματος διατροφικής επιδημιολογίας του σουηδικού ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, δεν συστήνουν προς το παρόν την πρόσληψη έξτρα διατροφικών συμπληρωμάτων με μαγνήσιο, όμως συστήνουν την κατανάλωση τροφών με πολύ μαγνήσιο.

Η νέα έρευνα ιαπίστωσε ότι για κάθε 100 mg μαγνήσιο που ένας άνθρωπος λάμβανε παραπάνω κάθε μέρα με τη διατροφή του, ο κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου (η πιο συνηθισμένη μορφή, που προκαλείται από θρόμβο στο αίμα, σε αντιδιαστολή με το αιμορραγικό εγκεφαλικό) μειωνόταν 9% κατά μέσον όρο.

Οι γιατροί συστήνουν την ημερήσια κατανάλωση 420 mg για τους άνδρες άνω των 31 ετών και 320 mg για τις γυναίκες ίδιας ηλικίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές χρειάζονται και άλλες μελέτες σε βάθος χρόνου προτού οι επιστήμονες είναι σε θέση να καταλήξουν στο οριστικό συμπέρασμα ότι είναι το μαγνήσιο -και όχι άλλοι παράγοντες- αυτό που μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.


Διαβάστε περισσότερα...

Λύση εδώ & τώρα στα προβλήματα της μετακίνησης μαθητών ΑμεΑ!



Nα δοθεί παράταση του ισχύοντος συστήματος μετακίνησης έως και τον μήνα Ιούλιο του έτους 2012, αναφορικά με τις μετακινήσεις των μαθητών των ειδικών σχολείων της χώρας, ζητά με επείγον έγγραφό της η Ε.Σ.Α.μεΑ. από τον υπουργό Εσωτερικών Τ. Γιαννίτση.

Δεδομένου δε ότι τα ειδικά σχολεία ΑμεΑ είναι διαδημοτικής εμβέλειας, επιβάλλεται μέσω νομοθετικής ρύθμισης το σύστημα μετακίνησης των μαθητών ΑμεΑ από και προς τους φορείς εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων (βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Ε.Ε.Ε.Ε.Κ κ.λπ.) να αποτελεί αρμοδιότητα των Περιφερειακών Ενοτήτων των Περιφερειών της χώρας (πρώην νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις), και όχι των Δήμων.

Η επιστολή επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:


Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 86 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 123 KB)
Διαβάστε περισσότερα...

Τρεις μύθοι που συνοδεύουν τη μελαγχολία του χειμώνα



Πόσα γνωρίζετε για την εποχιακή κατάθλιψη και τις συνέπειές της;
Η έλλειψη του φωτός και ο μουντός καιρός, τα δύο χαρακτηριστικά των ημερών του χειμώνα, μπορούν να προκαλέσουν μελαγχολία και να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεση των περισσότερων.

Ωστόσο το ποσοστό των ανθρώπων που πράγματι φτάνουν να υποφέρουν από κατάθλιψη τις ημέρες αυτές δεν είναι μεγάλο. Στους ενήλικες Αμερικάνους, το ποσοστό αυτό φτάνει μόλις το 6%.

Ακολουθούν οι 3 πλέον συνηθισμένοι μύθοι γύρω από την εποχιακή κατάθλιψη:

Μύθος 1
Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή δεν είναι τόσο σοβαρή όσο και η πραγματική κατάθλιψη

Η κατάθλιψη του χειμώνα είναι πραγματική κατάθλιψη. Απλά εμφανίζεται κάθε χρόνο την ίδια εποχή. Χαρακτηριστικά αρχίζει τον Σεπτέμβριο και υποχωρεί την άνοιξη. Τα συμπτώματα που την συνοδεύουν είναι η έλλειψη ενέργειας, τα παραπανίσια κιλά αλλά και οι πολλές ώρες ύπνου. Εκτός των ήπιων συμπτωμάτων, μπορεί να συνοδεύεται από συναισθήματα απόγνωσης και απώλεια ενδιαφέροντος για πολλές δραστηριότητες.

Μύθος 2
Οι αυτοκτονίες είναι συχνότερες το χειμώνα

Επειδή ο χειμώνας είναι μία μελαγχολική εποχή για τους περισσότερους, έχει συνδεθεί και με άσχημα γεγονότα, όπως οι αυτοκτονίες. Σε αυτήν την περίπτωση όμως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει. Μία τελευταία μελέτη, έδειξε ότι είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος θανάτου από αυτοκτονίες το καλοκαίρι από ότι το χειμώνα.

Μύθος 3
Όλοι αισθάνονται χειρότερα το χειμώνα

Σε μία πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν την σχέση μεταξύ καιρού και διάθεσης σε 400 εφήβους και τις μητέρες τους. Περίπου οι μισοί δεν επηρεάστηκαν έντονα από τον καιρό, και οι υπόλοιποι διαιρέθηκαν σε τρεις ομάδες. Στην πρώτη ήταν όσοι μισούσαν το καλοκαίρι και είχαν πολύ καλή διάθεση, όταν ο καιρός ήταν νεφελώδης και κρύος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι καιρικές προτιμήσεις κατά κάποιο τρόπο μαθαίνονται μέσα στην οικογένεια.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα 3 «όχι» της δίαιτας



Τι πρέπει να αποφύγετε αν το πάρετε απόφαση.

Η εμμονή με τη δίαιτα μπορεί να έχει επικίνδυνα αποτελέσματα για τον οργανισμό καθώς η ανυπομονησία για απώλεια βάρους και αδυνάτισμα οδηγεί σε πολλές λάθος επιλογές.

Διαβάστε ποιες είναι οι παγίδες που πρέπει να αποφύγετε:

- Στερητικές και ακραίες δίαιτες

Οι μεγάλες «περικοπές» σε θερμίδες οδηγούν μεν σε απώλεια βάρους, ωστόσο τα κιλά που χάνουμε είναι ως επί το πλείστον μυϊκός ιστός, την ώρα που το ζητούμενό μας είναι να χαθεί λίπος. Όσοι ακολουθούν τέτοια διατροφικά σχήματα, εκτός του ότι κινδυνεύουν από διάφορα προβλήματα υγείας, καταλήγουν να πάρουν πίσω το βάρος που έχασαν, εάν όχι και περισσότερο, διότι έτσι μειώνεται σημαντικά ο μεταβολισμός τους.

- «Μαγικά φίλτρα»

Εάν σας ακούγονται πολύ καλά για να είναι αληθινά, πιθανότατα είναι. Πλέον κυκλοφορούν δεκάδες φόρμουλες αδυνατίσματος που υπόσχονται γρήγορη και άκοπη απώλεια κιλών και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μην ξεχνάτε όμως ότι, εφ’ όσον ένα σκεύασμα δεν είναι εγκεκριμένο από αρμόδιο φορέα, κανείς δεν μπορεί να σας εξασφαλίσει ούτε αποτελεσματικότητα ούτε ασφάλεια.

- Σχήματα αποτοξίνωσης

Η αποτοξίνωση ίσως αποτελεί από τις πιο γνωστές τακτικές απώλειας βάρους παγκοσμίως. Αποτελεί όμως και έναν από τους ισχυρότερους διατροφικούς μύθους, καθώς το σώμα μας δεν μπορεί τόσο εύκολα να αποβάλει τις τοξίνες και να «καθαρίσει» από τις διατροφικές ατασθαλίες ολόκληρων ετών λανθασμένης διατροφής.Μείνετε μακριά από μονοφαγικές και αποτοξινωτικές δίαιτες, καθώς δεν παρέχουν στον οργανισμό το σύνολο των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται και η μακροχρόνια εφαρμογή τους ελλοχεύει κινδύνους υγείας.


Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας στην εγκυμοσύνη



Συμβουλές για να την αντιμετωπίσετε.

Από τις πιο ενδιαφέρουσες και ξεχωριστές περιόδους στη ζωή της γυναίκας, είναι αυτή της εγκυμοσύνης. Κατά τη διάρκεια όμως αυτής, δε λείπουν και οι δυσκολίες που προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις ορμονικές αλλαγές.

Αυτές μπορούν να επηρεάσουν, μεταξύ άλλων, την πέψη. Οι μύες του εντέρου χαλαρώνουν και η πέψη επιβραδύνεται, με αποτέλεσμα οι περισσότερες γυναίκες να υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.

Οι συμβουλές που ακολουθούν μπορούν να βοηθήσουν τις εγκύους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας:

- Η μέση κατανάλωση νερού την ημέρα πρέπει να είναι 8-10 ποτήρια.

- Η καφεΐνη πρέπει να αποτελέσει παρελθόν. Καφές και τσάι καλό θα ήταν να λείπουν από το διαιτολόγιο.

- Φρούτα, λαχανικά και δημητριακά πρέπει να είναι συμπεριλαμβάνονται στην καθημερινή διατροφή.

- Λίγη άσκηση κάνει καλό, αρκεί να το επιτρέπει ο γιατρός. Η κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική.

Αν ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές, η λειτουργία του εντέρου σας θα βελτιωθεί σημαντικά. Προηγουμένως καλό θα ήταν να μιλήσετε με τον γιατρό σας.


Διαβάστε περισσότερα...

Η γλώσσα ανιχνεύει τελικά έξι γεύσεις!



Ελπίδες για καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Για πρώτη φορά Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν μια «έκτη αίσθηση» στη γεύση, άγνωστη μέχρι τώρα, η οποία σχετίζεται με την αναγνώριση του λίπους, από τη γλώσσα μας.

Εδώ και πολλά χρόνια, οι επιστήμονες πίστευαν ότι η ανθρώπινη γλώσσα είναι φτιαγμένη για να ανιχνεύει τέσσερις βασικές γεύσεις: το γλυκό, το ξινό, το αλμυρό και το πικρό, ενώ πιο πρόσφατα ανακαλύφθηκε μια πέμπτη, το πικάντικο. Αυτή η γκάμα διευρύνεται περαιτέρω πλέον με μια ακόμα γεύση, που αφορά τα λίπη.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον-Σεν Λιούις, με επικεφαλής τις καθηγήτριες Νάντα Αμπουμράντ και Γιανίνα Πεπίνο εντόπισαν μια πρωτεΐνη στους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας, ο οποίος αναγνωρίζει τα μόρια των λιπών.

Η γευστική ευαισθησία ποικίλει από άτομο σε άτομο και αυτό πιθανώς εξηγεί γιατί μερικοί άνθρωποι καταναλώνουν ευκολότερα τροφές με λίπη. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η ανακάλυψή τους, θα συμβάλει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι άνθρωποι διαθέτουν τον συγκεκριμένο υποδοχέα CD36 και μάλιστα σε μεγαλύτερες ποσότητες σε σχέση με άλλους, είναι οκτώ φορές πιο ευαίσθητοι στην παρουσία του λίπους σε σχέση με όσους έχουν το μισό CD36.

Η ύπαρξη ή όχι του υποδοχέα εξαρτάται από την μετάλλαξη ενός γονιδίου, που ρυθμίζει το CD36 και αυτό το γεγονός πιθανώς επηρεάζει -χωρίς οι άνθρωποι να το συνειδητοποιούν- τι είδους τροφές καταναλώνουν και σε ποιες ποσότητες.

Προηγούμενες έρευνες σε πειραματόζωα είχαν δείξει ότι όταν αυτά τροποποιούνταν γενετικά, ώστε να μην διαθέτουν πλέον το γονίδιο της πρωτεΐνης CD36, τότε δεν έδειχναν πια προτίμηση στις λιπαρές τροφές. Μάλιστα τα ζώα που δεν παράγουν τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, δυσκολεύονται να χωνέψουν το λίπος.


Διαβάστε περισσότερα...

Έφτιαξαν αυτί που θα ακούει τους ήχους των μικροβίων!



Πρωτοποριακή ανακάλυψη το νανό-αυτί.

Το πρώτο υπερ-ευαίσθητο «νανο-αυτί», που είναι ικανό να ακούει ήχους σε αφάνταστα μικροσκοπική κλίμακα, οι οποίοι είναι ένα εκατομμύριο φορές χαμηλότεροι από τον ήχο που μπορεί να πιάσει το ανθρώπινο αυτί, δημιούργησαν γερμανοί επιστήμονες.

Έτσι νοίγει έτσι ο δρόμος για τη δημιουργία «νανο-φώνων», που θα καταγράφουν ήχο των πιο μικρών οργανισμών, όπως τα μικρόβια, τα βακτήρια και οι ιοί, κάτι που μελλοντικά μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο στη βιολογία και την ιατρική. Δεν αποκλείεται μάλιστα να καταστεί εφικτή ακόμα και μια τελείως νέα μέθοδος διάγνωσης ασθενειών.

Η νανο-συσκευή βασίζεται σε ένα νανοσωματίδιο χρυσού διαμέτρου 60 νανομέτρων, που είναι παγιδευμένο σε ένα οπτικο-ηλεκτρικό πεδίο μιας ακτίνας λέιζερ με μήκος κύματος 808 νανομέτρων (δισεκατομμυριοστών του μέτρου).

Οι οπτικοί φυσικοί της Ομάδας Φωτονικής και Οπτοηλεκτρονικής του Τμήματος Φυσικής του πανεπιστημίου Λούντβιχ-Μαξιμίλιανς του Μονάχου, με επικεφαλής τους Γιόχεν Φέλντμαν και Αντρέι Λούτιχ, έδειξαν πειραματικά για πρώτη φορά ότι ένα σωματίδιο μέσα σε μια οπτική παγίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένας υπερβολικά ευαίσθητος αισθητήρας ήχου.

Όπως διαπιστώθηκε, το παγιδευμένο σωματίδιο μετακινείται από την αρχική θέση ισορροπίας του ανάλογα με τις δονήσεις των γειτονικών ηχητικών κυμάτων. Η συχνότητα του ήχου υπολογίζεται στη συνέχεια, με βάση πόσο έχει αποκλίνει το νανο-σωματίδιο από την αρχική θέση του.

Τα πειράματα έδειξαν ότι το νανο-αυτί μπορεί να ακούσει ήχους έως μείον 60 ντεσιμπέλ, δηλαδή έξι τάξεις μεγέθους πιο κάτω από το αυτό που ακούει το ανθρώπινο αυτί.


Διαβάστε περισσότερα...

Στις 3 Φεβρουαρίου στο ΣτΕ ο νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ



Οι πανεπιστημιακοί ζητούν να ακυρωθούν οι αποφάσεις της υπουργού Παιδείας.

Στις 3 Φεβρουαρίου θα κριθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ο νόμος-πλαίσιο της υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Παναγιώτης Πικραμένος, όρισε την 3η Φεβρουαρίου 2012 ως ημερομηνία συζήτησης των προσφυγών των 24 Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των πρυτανικών αρχών κατά των υπουργικών αποφάσεων που αφορούν στην ταξινομική ψήφο και στις διαδικασίες εκλογής συμβουλίων διοίκησης στα Πανεπιστήμια, όπως και κατά του πρόσφατου Ν. 4009/2011.

Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές, μεταξύ των άλλων, ζητούν να ακυρωθούν ως αντίθετες στο άρθρο 16 του Συντάγματος οι αποφάσεις της υπουργού Παιδείας με τις οποίες καθορίζεται: 1) η εφαρμογή του συστήματος ταξινομικής ψήφου κατά τη διαδικασία εκλογής καθηγητών-εσωτερικών μελών του συμβουλίου κάθε ΑΕΙ και 2) Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του συμβουλίου κάθε ΑΕΙ.

Στις προσφυγές τους οι πανεπιστημιακοί επικεντρώνουν την αντισυνταγματικότητα του νόμου 4009/2011 στην εκλογή εξωτερικών μελών, μη πανεπιστημιακών, τα οποία θα καταστούν μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και θα διοικούν τα ΑΕΙ μαζί με τους πανεπιστημιακούς.


Διαβάστε περισσότερα...

Στην τελική ευθεία το ποδηλατοδρόμιο στα Χανιά



Ένα πολλά υποσχόμενο έργο παίρνει σάρκα και οστά.

Στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού και του αθλήματος της ποδηλασίας στοχεύει ο δήμος Χανίων μετά και την ολοκλήρωση των εργασιών στο ποδηλατοδρόμιο που βρίσκεται στα Καθιανά Ακρωτηρίου.

Ο δήμος θα χρηματοδοτήσει το έργο, είτε από ιδίους πόρους, είτε από τη χρηματοδότηση των 400.000 ευρώ του ΟΠΑΠ, που είχε εξαγγείλει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΑΠ ΑΕ Γιάννης Σπανουδάκης, κατά την επίσκεψη του, προ μηνός, στο χώρο.

«Ήδη έχει ειδοποιηθεί ο ανάδοχος να ετοιμάσει τα έγγραφα και περίπου σε ένα μήνα θα γίνει η εγκατάστασή του. Έστειλα στον ΟΠΑΠ την προγραμματική σύμβαση και θα αρχίσει η καταβολή των χρημάτων από τον ΟΠΑΠ στο δήμο για να πληρωθεί ο ανάδοχος. Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη», σχολίασε ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης.

Όπως, εξάλλου, δήλωσε ο δήμαρχος, η λειτουργία του ποδηλατοδρομίου θα συμβάλει πέρα από την ανάπτυξη του αθλήματος και στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού και για το λόγο αυτό θα ανατεθεί σε ειδικό γραφείο ο τρόπος αξιοποίησης της υποδομής.


Διαβάστε περισσότερα...

Άνοιγμα εξπρές για 136 επαγγέλματα



Ολόκληρη η λίστα.

Με συνοπτικές διαδικασίες το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στην απελευθέρωση 136 επαγγελμάτων και υπηρεσιών.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων δημοφιλή επαγγέλματα (αρτοποιός, διερμηνέας, ασφαλιστής, οπτικός, ξεναγός, μεσίτης, εφημεριδοπώλης) και υπηρεσίες που αφορούν κολέγια, ιδιωτικά σχολεία, ασφαλιστικές εταιρείες, παροχή υπηρεσιών ασφάλειας κ.ά.

Λίγες ώρες πριν από την άφιξη των πρώτων κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα, o υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος προσέθεσε χθες διάταξη στο πολυνομοσχέδιο, η οποία προβλέπει το οριζόντιο άνοιγμα των επαγγελμάτων και την άρση όλων των περιορισμών στην ελεύθερη άσκησή τους.

Όπως αναφέρει το Έθνος, η χθεσινή νομοθετική παρέμβαση του υπ. Οικονομικών δεν αφορά δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς, αρχιτέκτονες, ορκωτούς ελεγκτές και φαρμακοποιούς, καθώς γι' αυτά τα επαγγέλματα έχουν καθορισθεί οι διαδικασίες ανοίγματος με αναλυτικές διατάξεις.

Τα επαγγέλματα που ανοίγουν:

1. Αισθητικός
2. Αμπιγιέρ
3. Ανώτερη Ιδιωτική Σχολή Δραματικής Τέχνης
4. Ανώτερη Ιδιωτική Σχολή Χορού
5. Αργυραμοιβός
6. Αρτοποιός
7. Αρχαιοπώλης
8. Ασφαλιστικός Πράκτορας
9. Ασφαλιστικός Σύμβουλος
10. Γομωτής-πυροδότης
11. Γραφείο Συμβούλων Εργασίας
12. Γραφείο Τελετών
13. Διαγνωστικά Κέντρα
14. Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
15. Διασώστης ασθενοφόρου
16. Διερμηνέας
17. Δύτης
18. Εικονολήπτης
19. Εκμίσθωση Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής
20. Εκπαιδευτής Υποψηφίων Οδηγών και Μοτοσικλετών
21. Ενεχυροδανειστής
22. Επιβατικά ταξί Δημόσιας Χρήσης (αγοραία)
23. Επισκέπτης Υγείας
24. Επιχείρηση Εμπόρων Αρχαίων ή Νεώτερων Κινητών Μνημείων
25. Επιχείρηση Ενοικίασης Λιμουζινών
26. Επιχείρηση Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας
27. Επιχείρηση Τουριστικών Λεωφορείων
28. Ερασιτεχνική Σχολή Χορού
29. Εργοθεραπευτής
30. Εφημεριδοπώλης
31. Ηλεκτρολόγος
32. Ηλεκτρονικός
33. Ηλεκτροσυγκολλητής
34. Ηχολήπτης
35. Θαλάσσιο ταξί
36. Θερμαστής
37. Ιδιωτικά ΚΤΕΟ
38. Κολέγια
39. Ιδιωτικά Σχολεία
40. Καπνοπώλης
41. Καταδυτικές Υπηρεσίες Αναψυχής
42. Καταδυτικό Συνεργείο
43. Κατασκευή, Επισκευή, Εισαγωγή και Εμπορία Οπλων
44. Κατασκευή, Επισκευή, Εισαγωγή Πυρομαχικών, Εκρηκτικών Υλών, Κροτίδων κλπ.
45. Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος επί θαλασσοπλοούντων πλοίων
46. Κλειθροποιός
47. Κοινωνικός Λειτουργός
48. Κομμωτής-κουρέας
49. Κρεοπώλης-εκδοροσφαγέας
50. Λάντζα (Μηχανοκίνητου Σκάφους)
51. Λειτουργία Γραφείων Ιδιωτικών Ερευνών
52. Λειτουργία Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας
53. Λιανικό Εμπόριο
54. Λιμενεργάτης
55. Λογιστής Φοροτέχνης
56. Λογοθεραπευτής
57. Μαία
58. Μακιγιέρ
59. Μακινίστας
60. Μελισσοκόμος
61. Μεσιτικά Επαγγέλματα
62. Μεταφραστής
63. Ναυαγοσώστης
64. Ναυτικός Πράκτορας
65. Ξεναγός
66. Ξυλουργός
67. Οδικοί μεταφορείς επιβατών
68. Οδοντοτεχνίτης
69. Οικονομολόγος
70. Οξυγονοκολλητής
71. Οπλοπώλης
72. Οπτικός
73. Ορκωτός Εκτιμητής
74. Πυροτεχνουργός
75. Ραδιοηλεκτρολόγος
76. Ραδιοτεχνίτης
77. Ρυμουλκά
78. Σκηνογράφος-ενδυματολόγος
79. Σκηνοθέτης
80. Συντηρητής Αρχαιοτήτων, Εργων Τέχνης - Αποκατάστασης
81. Σύσταση Οδοντιατρικής Εταιρείας
82. Τεχνικός Αερίων Καυσίμων
83. Τεχνικός Ανελκυστήρων
84. Τεχνικός Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής
85. Τεχνικός αυτοκινήτων - Οχημάτων
86. Τεχνικός Αυτοματισμών
87. Τεχνικός Δικτύου Εκπομπής
88. Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης, Αερισμού και Κλιματισμού
89. Τεχνικός Εργαστηρίου Φωτογραφίας
90. Τεχνικός Εφαρμογών Οπτικής
91. Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων
92. Τεχνικός Κινητής Τηλεφωνίας και Τηλεπικοινωνιών
93. Τεχνικός Λήψης Φωτογραφίας
94. Τεχνικός μηχανημάτων έργων
95. Τεχνικός Μείξης Ηχου
96. Τεχνικός Μοτοποδηλάτων και Μοτοσικλετών
97. Τεχνικός Οργάνων Μέτρησης
98. Τεχνικός Περιελίξεων Ηλεκτρικών Μηχανών
99. Τεχνικός Ροής Προγράμματος
100. Τεχνικός Συντήρησης Εργων Ζωγραφικής
101. Τεχνικός Συντήρησης Βιβλιακού και Αρχειακού Υλικού
102. Τεχνικός Συντήρησης και Επισκευής Γεωργικών Μηχανημάτων
103. Τεχνικός Συστημάτων Τηλεπικοινωνιών και Μετάδοσης Πληροφορίας
104. Τεχνικός της Βιομηχανίας Κινηματογράφου και Τηλεόρασης
105. Τεχνικός Φαρμάκων, Καλλυντικών και παρεμφερών προϊόντων
106. Τεχνικός Χρωματικού Ελέγχου Ταινίας
107. Τεχνίτης Βαφής
108. Τεχνίτης Εγκαταστάσεων Θέρμανσης
109. Τεχνίτης Εξαερωτήρων - Αναμεικτήρων (καρμπιρατέρ)
110. Τεχνίτης Μοτοσικλετών και Μοτοποδηλάτων
111. Τεχνίτης Περιποίησης Χεριών και Ποδιών
112. Τεχνίτης Σκηνικών
113. Τεχνίτης Συσκευών Υγραερίου
114. Τεχνίτης Συστημάτων Εξαγωγής Καυσαερίων
115. Τεχνίτης Τροχών
116. Τεχνίτης ψηφιακών ταχογράφων
117. Υδραυλικός
118. Υπηρεσίες Αγροτουρισμού
119. Υπηρεσίες Αθλησης
120. Υπηρεσίες Ασφαλείας
121. Υπηρεσίες Δασοκομίας
122. Υπηρεσίες Διαφήμισης
123. Υπηρεσίες Εκμίσθωσης Αυτοκινήτων
124. Υπηρεσίες Ελέγχου και Εκπαίδευσης
125. Υπηρεσίες Κατασκευών
126. Υπηρεσίες Οργάνωσης Εκδηλώσεων, Εκθέσεων
127. Υπηρεσίες Πιστοποίησης
128. Υπηρεσίες Συντήρησης και Υποστήριξης Γραφείων
129. Φορτοεκφορτωτής
130. Φροντιστής
131. Φύλακας Κατασχεμένου Πλοίου
132. Φυσικοθεραπευτής
133. Χημικός Ναυτιλίας
134. Ψυκτικός
135. Ψυχολόγος
136. Ωδεία-Μουσικές Σχολές



Διαβάστε περισσότερα...

Εγκρίθηκαν 10.554 θέσεις εργασίας σε 47 φορείς στην Αττική



Μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα.

Ολοκληρώθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης οι διαδικασίες αξιολόγησης και επιλογής των δικαιούχων φορέων για την υλοποίηση των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας στην Περιφέρεια Αττικής.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν 10.554 θέσεις απασχόλησης, πεντάμηνης διάρκειας, σε 47 Φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίοι θα κάνουν και τις προσλήψεις των ανέργων. Η τοποθέτηση των ωφελουμένων από το πρόγραμμα θα γίνει σε 131 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (α' και β΄βαθμού), της Περιφέρειας Αττικής, με τους οποίους οι φορείς έχουν υπογράψει μνημόνια συνεργασίας για την υλοποίηση προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας.

Δικαιούχοι είναι Σωματεία, Ιδρύματα, Εταιρίες Αστικού Δικαίου, Συνδικαλιστικές Οργανώσεις και Επαγγελματικές Ενώσεις.

Οι ωφελούμενοι πρέπει να διαθέτουν δελτίο ανεργίας ή να είναι αγρότες ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ που δε διαθέτουν ή δε δικαιούνται δελτίο ανεργίας και έχουν εισόδημα έως 10.500 ευρώ για το οικονομικό έτος 2010.

Η εποπτεία και ο έλεγχος των διαδικασιών επιλογής συμμετεχόντων/ωφελουμένων από τους δικαιούχους των προγραμμάτων θα ασκείται από το ΑΣΕΠ, όπως επίσης και η έγκριση της πρόσκλησης - ενημέρωσης προς τους δυνητικά ωφελούμενους, ο έλεγχος της νομιμότητας των πινάκων κατάταξης που θα καταρτίζουν οι δικαιούχοι και η εξέταση τυχόν ενστάσεων που θα υποβληθούν.

Ο προϋπολογισμός για την περιφέρεια της Αττικής, ανέρχεται στο ποσόν των 34.000.000 ευρώ ενώ στα Προγράμματα της Κοινωφελούς Εργασίας περιλαμβάνονται:

- έργα κοινωφελούς χαρακτήρα και φροντίδας, όπως π.χ. διαμόρφωση και φροντίδα πάρκων και λοιπών έργων πρασίνου, αναδάσωση, δασοπροστασία και φύλαξη περιοχών υψηλού φυσικού κάλλους, καθαριότητα παραλίων περιοχών,

- δράσεις διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς,

- υπηρεσίες φροντίδας, μέριμνας ηλικιωμένων, ΑμεΑ και παιδιών κλπ.

- δράσεις για παιδιά και νέους, εξωσχολικά προγράμματα για μαθητές και παιδιά, οδική ασφάλεια μαθητών, σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών περιοχών.

Τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας είναι συνολικού προϋπολογισμού 188.000.000 ευρώ. Μέσω των προγραμμάτων αυτών 57.400 άνεργοι αναμένεται να εξασφαλίσουν απασχόληση για διάστημα πέντε μηνών. Το επίδομα κοινωφελούς εργασίας ανέρχεται σε 625 ευρώ το μήνα.

Στην ιστοσελίδα του Επιχειρησιακού προγράμματος για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού (ΕΠΑΝΑΔ) www.epanad.gov.gr παρέχονται όλες οι πληροφορίες για τα προγράμματα της «Κοινωφελούς Εργασίας» (δικαιούχοι, αριθμός θέσεων, π/υ, συμπράττοντες φορείς κλπ.).


Διαβάστε περισσότερα...

Προγράμματα κατάρτισης ανέργων από το υπ. Εργασίας



Στόχος η ενίσχυση της απασχόλησης.

Προγράμματα κατάρτισης ανέργων ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Όπως τονίζει στη σχετική ανακοίνωση:

«Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης πιστεύοντας ότι μόνο μέσα από συντονισμένες κοινές δράσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, επενδύει στη συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και τους προσκαλεί σε κοινές δράσεις καταπολέμησης της ανεργίας και βελτίωσης των επαγγελματικών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.

Ειδικότερα, δύο κλάδοι που υφίστανται έντονα τις επιπτώσεις της οικονομικής δυσπραγίας, όπως είναι τα επαγγέλματα του δημοσιογράφου και του τεχνικού/κατασκευαστικού κλάδου γίνονται αποδέκτες της «σύμπραξης» του υπουργείου Εργασίας με τους φορείς συλλογικής εκπροσώπησής τους, για την ενίσχυση των ανέργων, μέσα από την παροχή στοχευμένης επαγγελματικής εξειδίκευσης.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης απηύθυνε προσκλήσεις:

• στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης 5.000 ανέργων, συνολικού προϋπολογισμού 32.000.000 ευρώ στον τεχνικό-κατασκευαστικό κλάδο. Μέσα από τα προγράμματα κατάρτισης, που θα υλοποιηθούν με τη μέθοδο της επιταγής κατάρτισης (training voucher), οι καταρτιζόμενοι θα αποκτήσουν δεξιότητες σε νέους τομείς του τεχνικού-κατασκευαστικού κλάδου όπως εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια, αξιοποίηση ορυκτού φυσικού πλούτου κ.ο.κ.

• στις Ενώσεις Συντακτών Τύπου όλης της χώρας για την υλοποίηση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης 2.000 ανέργων δημοσιογράφων, συνολικού προϋπολογισμού 7.000.000 ευρώ. Στόχος των προγραμμάτων κατάρτισης, που θα υλοποιηθούν με τη μέθοδο της επιταγής κατάρτισης (training voucher), είναι η αναβάθμιση και πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων στη χρήση των νέων τεχνολογιών του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.

Εκτός των δύο παραπάνω νέων παρεμβάσεων, η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, επιταχύνοντας την υλοποίηση των δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», συνεχίζει την αξιολόγηση των προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας» και ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες επιλογής των Δικαιούχων φορέων για την υλοποίηση των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας στην Περιφέρεια Αττικής.

Ειδικότερα, εγκρίθηκαν 10.554 θέσεις απασχόλησης, πεντάμηνης διάρκειας, σε 47 Φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Οι φορείς αυτοί έχουν υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με 131 συμπράττοντες φορείς (κυρίως φορείς της αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού), για την απασχόληση ανέργων σε δράσεις κοινωφελούς εργασίας σε όλους τους Περιφερειακούς τομείς της Περιφέρειας Αττικής. Ο συνολικός εγκεκριμένος προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσόν των 34.000.000 € και το επίδομα κοινωφελούς εργασίας σε 625 € το μήνα.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των προτάσεων «κοινωφελούς εργασίας» για όλες της περιφέρειες της χώρας.

Σημειώνεται ότι, στη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης λειτουργεί γραφείο πληροφόρησης (help desk), το οποίο ενημερώνει και απαντά σε ερωτήματα των ενδιαφερομένων δίνοντας διακριτή πληροφόρηση για κάθε Περιφέρεια. Τα τηλέφωνα και οι αρμόδιοι ανά Περιφέρεια για παροχή πληροφόρησης είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα www.epanad.gov.gr

Στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση παρέχονται όλες οι πληροφορίες για τα προγράμματα της «Κοινωφελούς Εργασίας» (δικαιούχοι, αριθμός θέσεων, π/υ, συμπράττοντες φορείς κλπ.)».


Διαβάστε περισσότερα...

Τα σημάδια που μας στέλνει η καρδιά



Οι «προειδοποιήσεις» πριν από μια καρδιακή προσβολή.

Πριν την εκδήλωση μιας καρδιακής προσβολής παρατηρούνται συνήθως ορισμένα σημάδια που μπορούν να λειτουργήσουν προειδοποιητικά.

Η έγκαιρη διάγνωση των προειδοποιήσεων αυτών, μπορεί ακόμη και να σώσει τη ζωή κάποιου.

Ακόμη και αν κάποιος δεν πάσχει από καρδιά, καλό είναι να ξέρει ποια είναι τα σημάδια που προηγούνται ενός καρδιακού επεισοδίου ώστε να μπορεί να βοηθήσει κάποιον συγγενή ή φίλο.

Τα συμπτώματα που ακολουθούν είναι τα πιο κοινά που μπορεί να προηγηθούν μιας καρδιακής προσβολής:

- Ένα στενάχωρο συναίσθημα, ή ένας πόνος στο στήθος, πρέπει να σας ανησυχήσει. Μην τα προσπερνάτε. Απευθυνθείτε αμέσως στον οικογενειακό σας γιατρό ή σε κάποιον καρδιολόγο.

- Όταν αισθανθείτε παράξενα και ανήσυχα από τη μέση και πάνω, και κυρίως στον θώρακα, μην το παραμελήσετε.

- Όταν νιώσετε ότι σας κόβετε η ανάσα, τηλεφωνήστε αμέσως στον γιατρό.

- Ο κρύος ιδρώτας δεν θα πρέπει να σας αφήνει αδιάφορους. Μπορεί να είναι σημάδι ενός καρδιακού επεισοδίου.

- Όταν αισθάνεστε αδυναμία και κουράζεστε χωρίς να υπάρχει λόγος, καλό θα είναι να το αναφέρετε στον γιατρό σας. Μπορεί να οφείλεται σε άσχημη ψυχολογία.

- Όταν έχετε ζαλάδες και ιλίγγους, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό. Είναι συμπτώματα που τις περισσότερες φορές συνοδεύουν ένα καρδιακό επεισόδιο.

- Ύπουλο σημάδι μπορεί να θεωρηθεί και η ναυτία.

Εάν αισθανθείτε κάτι από τα παραπάνω, μιλήστε το ταχύτερο δυνατό με τον γιατρό σας. Η καρδιά προειδοποιεί. Αρκεί να της δώσετε την απαραίτητη σημασία. Η άμεση διάγνωση μπορεί να σας σώσει την ίδια σας τη ζωή.


Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλές για ένα σωστό πρωινό



Ξεκινήστε τη μέρα σας τρώγοντας ό,τι πρέπει.

Το σωστό και ισορροπημένο πρωινό είναι απαραίτητο για να ακολουθείτε μια διατροφή, λένε οι διαιτολόγοι. Αρκεί φυσικά να μην κάνετε υπερβολές.

Ένα σωστό πρωινό πρέπει να περιέχει υδατάνθρακες, λιπαρά και πρωτεΐνη, ξεκαθαρίσουν οι διαιτολόγοι. Οι υδατάνθρακες λαμβάνονται από το ψωμί, λιπαρά και πρωτεΐνες αποκτάμε από το γάλα. Το καλύτερο είναι το πρωινό μας να τα περιέχει όλα αλλά πάντα με μέτρο.

Οι ειδικοί συνιστούν να τρώμε κάθε πρωί τέσσερις κουταλιές της σούπας δημητριακά με ένα ποτήρι φρέσκο γάλα ή ένα ποτήρι γάλα με δύο φρυγανιές με δύο κουταλάκια του γλυκού μέλι ή το ίδιο μέλι απλωμένο σε μία φέτα ψωμί.

Από εκεί και πέρα, όσοι θέλουν να ακολουθούν μία διατροφή, πρέπει να λαμβάνουν γεύματα πέντε φορές τη μέρα και πάντα σε κανονικές μερίδες.


Διαβάστε περισσότερα...