Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Ο ύπνος το καλύτερο αναλγητικό


Η αυξημένη ευαισθησία στον πόνο είναι το επακόλουθο μιας υποβόσκουσας υπνηλίας.

Σχεδόν δύο ώρες έξτρα ύπνος το βράδυ μπορούν να καταπραΰνουν τον πόνο περισσότερο και από τα ισχυρά, οπιούχα αναλγητικά, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, την δράση αυτή παρέχει όταν φροντίζει κάποιος να κοιμηθεί σχεδόν 10 ώρες το βράδυ, αντί για τις 8 που γενικώς συνιστώνται ως οι απολύτως απαραίτητες.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Sleep», πραγματοποιήθηκε σε 18 υγιείς εθελοντές, οι οποίοι είτε έπρεπε να κοιμούνται οκτώ ώρες κάθε βράδυ είτε να μείνουν στο κρεβάτι επί 10 ώρες το βράδυ, επί τέσσερις νύχτες στη σειρά.

Οι ερευνητές όπως αναφέρουν τα Νέα, μέτρησαν κατ’ αρχήν την υπνηλία που είχαν στη διάρκεια της ημέρας, χρησιμοποιώντας τη δοκιμασία των πολλαπλών καταγραφών του λανθάνοντα χρόνου έλευσης του ύπνου (multiple sleep latency test– MSLT).

Η δοκιμασία αυτή είναι ουσιαστικά μια σειρά τεστ που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να διαγνώσουν τα προβλήματα του ύπνου και βασίζεται στην καταγραφή των κυμάτων του εγκεφάλου, των κινήσεων των ματιών, του καρδιακού ρυθμού και του μυϊκού τόνου.

Επιπλέον, αξιολόγησαν την ευαισθησία των εθελοντών τους στον πόνο, χρησιμοποιώντας μία πηγή θερμότητας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι εθελοντές που έμεναν στο κρεβάτι επί 10 ώρες, κοιμόντουσαν τελικά 1,8 ώρες περισσότερες απ’ ό,τι εκείνοι που σηκώνονταν μόλις συμπλήρωναν το σύνηθες οκτάωρο.

Ο πρόσθετος ύπνος συσχετίσθηκε με αυξημένη εγρήγορση στη διάρκεια της ημέρας και σημαντικά μειωμένη ευαισθησία στον πόνο.

Στην πραγματικότητα, οι ιδιαίτερα ξεκούραστοι εθελοντές μπορούσαν να κρατήσουν το δάκτυλό τους πάνω στην πηγή θερμότητας επί 25% περισσότερη ώρα, καθώς έδειχναν να έχουν χάσει σε σημαντικό βαθμό την ευαισθησία τους στον πόνο.

Η διαφορά αυτή, γράφουν οι ερευνητές από το νοσοκομείο Henry Ford του Ντιτρόιτ, είναι μεγαλύτερη από εκείνη που σε προγενέστερες μελέτες έχει παρατηρηθεί έπειτα από τη λήψη 60 mg κωδεϊνης – ενός ισχυρού οπιούχου αναλγητικού.

Τα ευρήματα αυτά, σε συνδυασμό με στοιχεία από προγενέστερες μελέτες, υποδηλώνουν ότι η αυξημένη ευαισθησία στον πόνο που παρατηρείται στους κουρασμένους ανθρώπους είναι το επακόλουθο της υποβόσκουσας υπνηλίας τους.

«Μας εξέπληξε το μέγεθος της μείωσης στην ευαισθησία του πόνου, σε σύγκριση με τη μείωση που επιτυγχάνεται με την λήψη κωδεϊνης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τίμοθι Ρερς, ειδικός σε θέματα διαταραχών ύπνου.

«Τα ευρήματά μας σημαίνουν πως έχει πολύ μεγάλη σημασία οι πάσχοντες από χρόνιους πόνους να κοιμούνται πολύ-το ίδιο και όσοι προετοιμάζονται για χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες επώδυνες ιατρικές πράξεις».Διαβάστε περισσότερα...

Σύνταγμα: Πρωτοχρονιάτικο γεύμα για όλους


Γεύμα για όλο τον κόσμο ετοιμάζουν πολίτες, που με δική τους πρωτοβουλία, έχουν στήσει καζάνια στην πλατεία Συντάγματος και μαγειρεύουν…

Το βίντεο μας έστειλε αναγνώστης του enikos.gr:


Διαβάστε περισσότερα...

Βρούτσης: Επίδομα ανεργίας σε επαγγελματίες και βιοτέχνες


Ανατροπές και στα εργασιακά, στον ιδιωτικό τομέα φέρνει η νέα χρονιά. Ο κατώτατος μισθός καθορίζεται στα 586 ευρώ, παγώνουν οι τριετίες ως το 2016, ενώ η χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος θα είναι προαιρετική για τους εργοδότες.

Μιλώντας στο MEGA, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης τόνισε ότι το επίδομα ανεργίας θα καταβάλλεται και σε ανέργους επαγγελματοβιοτέχνες και καταστηματάρχες.

Δείτε το βίντεο από το MEGA
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν δέχθηκαν το 1 ευρώ για τα τέλη


Στην Δ.Ο.Υ. Τρικάλων, βρέθηκαν σήμερα μέλη του Κινήματος «Δεν Πληρώνω και Αλληλεγγύης Τρικάλων», προκειμένου να καταθέσουν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων 1 ευρώ έκαστος ως οφειλή για τα τέλη κυκλοφορίας.

Οι πολίτες που δεν έχουν, δεν μπορούν και δεν θέλουν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας βρέθηκαν σήμερα στην ΔΟΥ Τρικάλων για να καταβάλουν από 1 ευρώ ο καθένας για τα τέλη κυκλοφορίας στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, διότι τα τέλη κυκλοφορίας, σύμφωνα με τον νόμο και το Σ.τ.Ε., δεν είναι φόρος, αλλά ανταποδοτικό τέλος, και κακώς και παρανόμως εισπράττονται», ανέφεραν μεταξύ άλλων στο trikalanews.gr ο δικηγόρος Χρήστος Σταμόπουλος και ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Ρίτσος.

Όμως στην Δ.Ο.Υ. Τρικάλων, επικαλούμενοι οι αρμόδιοι Νομολογία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (40/2012) αρνούνταν να εισπράξουν το 1 ευρώ, επικαλούμενοι ότι βάσει της Νομολογίας, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, δέχεται οφειλές που αφορούν σε υποθέσεις μεταξύ ιδιωτών και όχι οφειλές πολίτη προς το Κράτος.

«Εμείς με αίτησή μας, ζητούμε επανεξέταση της υπόθεσης από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, διότι τα τέλη κυκλοφορίας είναι πλέον …ιδιωτική υπόθεση από την στιγμή που οι δρόμοι εκχωρήθηκαν σε ιδιωτικές εταιρείες», ανέφερε ο κ. Σταμόπουλος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα γονίδια ευθύνονται για την ανοχή σας στον πόνο


Ανοίγει ο δρόμος για πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

Η ανοχή στον πόνο «κρύβεται» στα γονίδια, αναφέρει νέα έρευνα. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση PLOS Genetics υπάρχουν άνθρωποι που αισθάνονται λιγότερο έντονα τον πόνο σε σχέση με άλλους, κι αυτό μπορεί να οφείλεται σε ένα σετ γονιδίων που «συνεργάζονται» και «ρυθμίζουν» την αίσθηση αυτή.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η γνώση αυτή θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο στη δημιουργία πιο αποτελεσματικών θεραπειών για την ανακούφιση από τον πόνο.

Είναι ήδη άλλωστε γνωστό ότι οι άνθρωποι που έχουν ευαισθησία στον πόνο που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνιο πόνο, ο οποίος μπορεί να διαρκέσει και για πάνω από έξι μήνες, ανέφερε ο Dr Frances Williams από το τμήμα γενετικής και επιδημιολογίας του πανεπιστημίου King's College του Λονδίνου.Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Facebook… παχαίνει


Όταν μιλάει κανείς με στενούς φίλους τείνει να τρώει πιο πολύ.

Όσοι χρησιμοποιούν το Facebook παχαίνουν, αλλά όχι για τους λόγους που ίσως να φαντάζεστε, όπως το ότι κάνουν καθιστική ζωή.

Ερευνητές από τα πανεπιστήμια Columbia και Pittsburgh κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι «κοινωνικοποιούνταν» συχνά μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν υψηλά επίπεδα αυτοεκτίμησης, αλλά χαμηλότερα επίπεδα αυτοελέγχου.

Η ομάδα των ερευνητών εκτιμά ότι εξαιτίας αυτού του παράγοντα παίρνει κανείς βάρος και όχι τόσο λόγω του καθιστικού τρόπου ζωής.

Όπως αναφέρουν σε μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο Journal of Consumer Research: «Η χρήση των διαδικτυακών μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να έχει θετική επίδραση στην αυτοπεποίθηση και την ευημερία του ατόμου. Ωστόσο, αυτό το αυξημένο αίσθημα αυτοεκτίμησης μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στη συμπεριφορά του. Ακριβώς επειδή οι καταναλωτές νοιάζονται για την εικόνα που παρουσιάζουν στους στενούς τους φίλους, η χρήση των μέσων δικτύωσης ενισχύει το αίσθημα αυτοεκτίμησης των χρηστών την ώρα που βρίσκονται στο διαδίκτυο, ενώ τείνουν να εμφανίζουν χαμηλότερο αυτοέλεγχο μετά την περιήγησή τους σε αυτά».Διαβάστε περισσότερα...

Όσο πιο πολλά αδέρφια έχει ο άντρας τόσο πιο γόνιμος είναι


Πιο παραγωγικοί όσοι έχουν κι άλλους αδερφούς.

Ψάχνετε να βρείτε το τέλειο ταίρι για εσάς και μέσα σε αυτά που «ζητάτε» από εκείνον θέλετε επίσης να σας «χαρίσει» μια μεγάλη οικογένεια.

Αν δεν έχει αδέρφια ίσως θα έπρεπε να αρχίσετε να αναζητάτε άλλο σύντροφο!

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Sheffield, οι οποίοι αναφέρουν ότι όσους περισσότερους αδερφούς έχει ένας άντρας, τόσο πιο γόνιμος είναι.

Τα αποτελέσματα της μελέτης τους δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Asian Journal of Andrology, όπου σύμφωνα με τη θεωρία τους αναφέρεται ότι οι γονείς που έχουν καλά γονίδια για ανδρική γονιμότητα είναι πιο πιθανό να κάνουν αγόρια.

«Βρήκαμε ότι όσο πιο πολλούς αδερφούς έχει κάποιος –σε σχέση με άλλους που έχουν αδερφές- τόσο πιο γρήγορα είναι τα σπερματοζωάριά του, αυξάνοντας τις πιθανότητες γονιμότητάς του. Τα πολλά αρσενικά αδέρφια υποδεικνύουν ακόμη ότι οι γονείς τους έχουν ισχυρά γονίδια για ανδρική γονιμότητα, τα οποία μπορούν να περάσουν στους γιους τους» ανέφερε ο Dr Allan Pacey.Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χιτώνας Αγάπης» από τον Ιερό Ναό Παναγίας Επισκέψεως


Βοήθεια στους απόρους στα Τρίκαλα.

Περισσότερες από εκατό οικογένειες της πόλης των Τρικάλων και των χωριών έχουν ωφεληθεί μέχρι σήμερα από τη δραστηριότητα του Ιερού Ναού Παναγίας Επισκέψεως Τρικάλων, που φέρει τον τίτλο «Χιτώνας Αγάπης».

Ως γνωστόν διανέμονται καθημερινά σε στεγασμένο χώρο στα προπύλαια του Ναού δωρεάν καθαρά και σε καλή κατάσταση ρούχα σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Ρούχα παιδικά, ανδρικά και γυναικεία.

Σε δηλώσεις του ο εμπνευστής και υπεύθυνος του Χιτώνα Αγάπης Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Γραδούλας ανέφερε ότι καθημερινά η προσέλευση ανθρώπων που έχουν ανάγκη ένδυσης είναι πολύ μεγάλη. Άνθρωποι κάθε ηλικίας προσέρχονται και επιλέγουν ρούχα για τους ίδιους ή για την οικογένειά τους.


Διαβάστε περισσότερα...

ΙΣΑ: Κινδυνεύει η υγεία των πολιτών


"Η φθηνή λύση στη θέρμανση με καυσόξυλα και ξυλόσομπες θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, ιδιαίτερα των μικρών παιδιών και των χρονίως πασχόντων", αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε ανακοίνωσή του.

"Στο κατώφλι του 2013, τα τζάκια και οι λέβητες με καυσόξυλα καθώς και οι ξυλόσομπες, που τα προηγούμενα χρόνια είχαν εγκαταλειφθεί ή και απαγορευθεί, αποτελούν και πάλι μια νέα πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης που θέτει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην απαγορευμένη ζώνη για την τσέπη όλο και περισσότερων πολιτών.

Η απουσία ελεγκτικών μηχανισμών στην παράνομη υλοτόμηση ακόμα και δασών και η καθ όλα αποδεκτή «κλοπή» καυσόξυλων που συμβαίνει σε μικρή ή μεγάλη κλίμακα, μετέτρεψαν την πηγή της ζωής, το ξύλο που είναι ο βασικός βιοάνθρακας της φύσης, να μετατραπεί για πολλούς στη φθηνότερη λύση θέρμανσης για το φετινό χειμώνα στην Ελλάδα", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

"Η καύση του ξύλου αυτού με βασικό στοιχείο τον άνθρακα, προκαλεί καθημερινά ολοένα και μεγαλύτερη συγκέντρωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων – προϊόντων της καύσης, των suspended particulate matter) στην ατμόσφαιρα. Ας σημειωθεί δε, ότι τα παραδοσιακά τζάκια με καυσόξυλα και οι ξυλόσομπες εκλύουν περίπου 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα μικροσωματίδια ανά κιλό καύσιμης ύλης από έναν σύγχρονο καυστήρα.

Τους τελευταίους δύο μήνες, στο Μαρούσι και στο Κορωπί διαπιστώθηκε 18 φορές αύξηση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο των 50 μg/m3 (μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα). Τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, μαζί με τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, επιτείνουν και άλλοι τοξικά προϊόντα τη ίδιας καύσης του βιοάνθρακα όπως τα SO2, NO2, NO, CO, CO2, Pb και άλλα.

Όσον αφορά στην επίδραση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην υγεία ανθρώπινου οργανισμού, τα μικροσωματίδια διαχωρίζονται, ανάλογα με τη διάμετρο τους: σ’ εκείνα που έχουν διάμετρο από 2,5 έως 10 μm, που συνήθως αποτελούνται από οξείδια του αργιλίου, πυρίτιο, σίδηρο και είναι εισπνεύσιμα, και σε αυτά με διάμετρο μικρότερη των 2,5 μm που παράγονται σε τεράστιες ποσότητες από καυσόξυλα και ξυλόσομπες και μπορούν να διεισδύσουν βαθύτερα στα πνευμόνια και να προκαλέσουν σοβαρότερη βλάβη. Η ικανότητα του αναπνευστικού συστήματος του ανθρώπου να προστατεύε­ται από τα αιωρούμενα στο περιβάλλον μικροσωματίδια καθορίζεται κυρίως από το μέγεθος και τη χημική σύσταση των τελευταίων.

Η συνεχιζόμενη μάλιστα εναπόθεση των μικροσωματιδίων αυτών σε όλο το μήκος του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού, προκαλεί σοβαρή βλάβη στο αναπνευστικό επιθήλιο. Στο ανώτερο αναπνευστικό επικάθονται τα μεγαλύτερης διαμέτρου μικροσωματίδια. Όσο πιο μικρή είναι η διάμετρός τους τόσο μεγαλύτερη είναι η διείσδυση τους στους πνεύμονες ως τις τελικές κυψελίδες. Τα πολύ μικρής διαμέτρου μικροσωματίδια, λόγω της διεισδυτικότητάς τους και λόγω των σταθερών συμπλόκων που σχηματίζουν, εισχωρούν στο εσωτερικό των κτιρίων, των σπιτιών, των κλινοσκεπασμάτων και προκαλούν πληθώρα αναπευστικων προβλημάτων από άσθμα, αλλεργικές βρογχίτιδες, αποφρακτικές πνευμονοπάθειες κα. Επίσης, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα αιωρούμενα μικροσωματίδια με διάμετρο <7 br="br" m="m">
"Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι τα αιωρούμενα μικροσωματίδια με διάμετρο μικρότερη του 0.1 μm μπορεί να περάσουν μέσα από τις κυτταρικές μεμβράνες και να διαπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό του εγκεφάλου και να προκαλέσουν σοβαρή εγκεφαλική βλάβη. Ακόμα στην περίπτωση της αιθάλης που εκπέμπεται από τους σύγχρονους κινητήρες ντίζελ  τα μικροσωματίδια μπορεί να μεταφέρουν και καρκινογόνα στοιχεία στην επιφάνειά τους (όπως π.χ. βενζοπυρένια)

Τη στιγμή που χιλιάδες πολίτες με τα παιδιά τους, γίνονται εθελοντές μιας προσπάθειας ανθρωπιστικής διάσωσης του οξυγόνου που αναπνέουμε και κάθε Κυριακή, σε συνεργασία με την ΣΠΑΠ και άλλους φορείς, βάζουν ένα μικρό δεντράκι σαν ανάσα ζωής, είναι λυπηρό και αποτρόπαιο να παρατηρούνται φαινόμενα αυτοκαταστροφής του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, επειδή αποτελούν την πιο φθηνή λύση.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ως διαρκής θερματοφύλακας της δημόσιας Υγείας, κρούει τον κώδωνα για τη σοβαρότητα ενός φαινομένου που έχει λάβει απειλητικές διαστάσεις και θέτει σε κίνδυνο την υγεία εκατομμυρίων πολιτών και προμηνύει τον αφανισμό της ζωτικής πηγής οξυγόνου και οικολογικής ισορροπίας στο περιβάλλον, τα δάση μας.

Για αυτό, στόχος του ΙΣΑ είναι να επιταθεί κάθε προσπάθεια από την Πολιτεία που θα μπορέσει να διαφυλαξει την υγεία όλων των πολιτών και να προλάβει τα σοβαρά νοσήματα, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά και τους χρονίως πάσχοντες. Σε αυτήν την προπάθεια, θα είμαστε αρωγοί για να διαφυλάξουμε όλοι μαζί τα δάση μας, τα παιδιά μας και την ίδια μας τη ζωή."


Διαβάστε περισσότερα...

Με κλίμακα το πέναλτι φόρου για τις αποδείξεις


Θα αφορά μόνον σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

Στην κλιμάκωση, ανάλογα με το εισόδημα του φορολογούμενου, της ποινής φόρου, που επιβάλλεται όταν δεν συγκεντρώνεται ο απαραίτητος αριθμός αποδείξεων, προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει συνταχθεί σχετική διάταξη, που θα κατατεθεί ως τροπολογία στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, και η οποία προβλέπει πως η ποινή φόρου για τις αποδείξεις θα κλιμακώνεται από το 10% και θα ανέρχεται έως και στο 22% και θα αφορά μόνον σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

Οι φορολογούμενοι θα εξακολουθούν να ζητούν και να συλλέγουν αποδείξεις, η συνολική αξία των οποίων θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 25% του εισοδήματος τους (πραγματικού ή τεκμαρτού), για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ, που προβλέπεται με τη νέα φορολογική κλίμακα.

Ωστόσο, όσοι δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις, θα έχουν πέναλτι φόρου, το οποίο θα ανέρχεται - σύμφωνα με πληροφορίες - στο 10% για όσους έχουν εισόδημα έως 25.000 ευρώ και θα διαμορφώνεται στο 22%, για όσους έχουν εισόδημα άνω των 42.000 ευρώ.

Το πέναλτι θα επιβάλλεται επί της διαφοράς μεταξύ της αξίας των αποδείξεων, που θα έχουν μαζέψει, και της αξίας των αποδείξεων, που ισοδυναμεί με το 25% του μεγαλύτερου ποσού μεταξύ ετησίου δηλωθέντος ή ετησίου τεκμαρτού εισοδήματος.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 25.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις συνολικού ύψους 6.250 ευρώ για να έχει την έκπτωση φόρου. Στην περίπτωση, που μαζέψει λιγότερες αποδείξεις, π.χ. 5.500 ευρώ, τότε θα πληρώσει έξτρα φόρο 75 ευρώ (6.250 - 5.500 = 750 Χ 10% = 75).Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινά την Πρωτοχρονιά η διάθεση δεσμίδας εισιτηρίων με έκπτωση


Θα εφαρμοστεί στα εισιτήρια όλων των τιμών.

Αλλαγές έρχονται τη νέα χρονιά στις αστικές συγκοινωνίες, αφού ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, ξεκινά η διάθεση στο επιβατικό κοινό της δεσμίδας των 11 εισιτηρίων, από τα οποία το ένα θα διατίθεται δωρεάν.

Η συγκεκριμένη παροχή θα εφαρμοσθεί στα ενιαία εισιτήρια αξίας 1,4 ευρώ (ολόκληρο), 0,7 ευρώ (μειωμένο) και στα εισιτήρια μίας διαδρομής (με λεωφορεία, τρόλεϊ ή τραμ) αξίας 1,2 ευρώ (ολόκληρο) και 0,6 ευρώ (μειωμένο).

Τα εισιτήρια αυτά θα αναγράφουν σε εμφανές σημείο της εμπρόσθιας και οπίσθιας όψης, με κόκκινο χρώμα, ότι αποτελούν εισιτήρια δεσμίδας 11 τεμαχίων. Επίσης, εκτός των σταθερών πρόσθετων ασφαλείας που περιέχονται σε όλα τα εισιτήρια, η συγκεκριμένη κατηγορία θα περιλαμβάνει και πρόσθετες εκτυπωτικές ασφάλειες.

Τα παραπάνω εισιτήρια δεν θα πωλούνται μεμονωμένα, αλλά σε ειδική πλαστική συσκευασία και θα διατίθενται αποκλειστικά από τα εκδοτήρια των ΟΣΥ. ΑΕ (λεωφορεία, τρόλεϊ) και ΣΤΑΣΥ ΑΕ (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ).

Στόχος του ΟΑΣΑ είναι να δώσει κίνητρα στους επιβάτες, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της εισιτηριοδιαφυγής στις αστικές συγκοινωνίες. Η μη πληρωμή των εισιτηρίων υπολογίζεται ότι κοστίζει από 25 έως 37,5 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.
Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα, να θυμίσουμε, ότι από τον Ιανουάριο οι παραβάτες θα μπορούν να πληρώνουν το 50% του βεβαιωμένου προστίμου εάν η πληρωμή γίνει αμέσως ή σε διάστημα 10 ημερών από την ημέρα που έγινε η παράβαση.Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι δικαιούνται φθηνό ρεύμα


Διέξοδος για χιλιάδες νοικοκυριά τα Κοινωνικά Τιμολόγια της ΔΕΗ.

Οι επικείμενες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος θα επιφέρουν νέες μεγάλες επιβαρύνσεις στου καταναλωτές.

Ωστόσο, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αναμένεται να διευρύνει τις προϋποθέσεις υπαγωγής των καταναλωτών στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ και να δώσει έτσι ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά.

Με τα Κοινωνικά Τιμολόγια της ΔΕΗ οι καταναλωτές μπορούν να κερδίσουν ονομαστική έκπτωση από 10% έως και 20% στον λογαριασμό του ηλεκτρικού, εφόσον η κατανάλωση είναι εντός του προκαθορισμένου, από το υπουργείο Περιβάλλοντος πλαισίου.

Σημειώνεται πως το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) αφορά αποκλειστικά σε κύρια κατοικία που το όνομα του λογαριασμού είναι στο όνομα του δικαιούχου ή συζύγου και παρέχεται υπό προϋποθέσεις, οι οποίες διαφέρουν ανά ομάδα δικαιούχων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όποιος υπερβεί το ανώτατο όριο κατανάλωσης, χάνει τελείως την έκπτωση του ΚΟΤ, ενώ οι κιλοβατώρες αφορούν σε κατανάλωση ημέρας και μόνο.

Η εκτιμώμενη έκπτωση είναι από 10% για τους δικαιούχους του ΚΟΤ1 έως 20% για αυτούς τους ΚΟΤ2. Θα πρέπει να σημειωθεί πως και τα δύο ΚΟΤ, ισχύουν σε κατανάλωση από 0-800 KWh, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η έκπτωση επιβάλλεται στο «φθηνό» ρεύμα καθώς από τις 801 KWh και πάνω οι χρεώσεις αυξάνονται.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

-Άτομα με χαμηλό εισόδημα (ΚΟΤ1 δικαιούνται έκπτωση 10%).

• Να έχουν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ατομικό αφορολόγητο των μισθωτών - συνταξιούχων, δηλαδή τις 12.000.

-Τρίτεκνοι (ΚΟΤ1 δικαιούνται έκπτωση 10%).

• Θα πρέπει ο αιτών να είναι τρίτεκνος με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ατομικό αφορολόγητο όριο της κατηγορίας των τριτέκνων δηλαδή 23.500 ευρώ.

-Άτομα με αναπηρία (ΚΟΤ2 δικαιούνται έκπτωση 20%).

• Θα πρέπει ο αιτών είναι άτομο με αναπηρία μεγαλύτερη από 67% ή άτομο που το βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία μεγαλύτερη από 67% και τo οικογενειακό εισόδημα του να είναι μικρότερο από το ατομικό αφορολόγητο όριο, όπως αυτό διαμορφώνεται, με τον συνυπολογισμό όλων των ατόμων της οικογενείας με αναπηρία 67% και άνω.

- Μακροχρόνια άνεργοι (ΚΟΤ2 δικαιούνται έκπτωση 20%).

• Θα πρέπει ο αιτών είναι άνεργος για τουλάχιστον 12 συνεχόμενους μήνες στις 30 Νοεμβρίου του 2010 με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από τις 12.000 ευρώ.Διαβάστε περισσότερα...

Παραδοσιακοί γάμοι και... καρναβάλια


Η «ψυχή» των εθίμων της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων.

Προσκλητήρια δεν υπάρχουν, όμως όλοι γνωρίζουν ότι ο γάμος θα γίνει στις 31 Δεκεμβρίου. Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία και παραπέμπει στο τέλος της μέχρι τώρα μοναχικής πορείας ενός νέου και μιας νέας και την αρχή της κοινής τους ζωής με πολλές ελπίδες και προσδοκίες.

Οι προετοιμασίες γίνονται με πυρετώδεις ρυθμούς και βρίσκουν τη νύφη να ετοιμάζει τη φορεσιά της και τον γαμπρό και τους φίλους του να ξεσκονίζουν τις... προβιές τους.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, εκείνοι, άλλωστε, πρέπει να είναι έτοιμοι για όλα, για να προστατέψουν το «κορίτσι» από αυτούς που θέλουν να το κλέψουν.

Για να τρομάξουν τους «κακούς» θα φορέσουν στο πρόσωπο φασόλια για δόντια και πιπεριές για κέρατα και θα ξεχυθούν στους δρόμους, ξορκίζοντας την απειλή.

Προσκεκλημένοι αυτού του ιδιόμορφου γάμου που θα γίνει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο «χωριό του Άγιου Βασίλη» στην κεντρική πλατεία της Σιταριάς Φλώρινας είναι όλοι όσοι επιθυμούν να ξεφύγουν για λίγο από την πραγματικότητα, να φέρουν πάλι στο μυαλό τους παιδικές μνήμες από κάλαντα και χριστουγεννιάτικες μεταμφιέσεις αλλά και να γευτούν όσα θα τους προσφέρει γενναιόδωρα η τοπική κοινωνία: τσιγαρίδες, κρασί και παραδοσιακή φασολάδα Πρεσπών.

ι παραπάνω εκδηλώσεις, με τη γνωστή σε πολλούς ονομασία «Μπαμπάρια», που θα αναβιώσουν και σε άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας, θα ανοίξουν σε λίγες μέρες τον κύκλο των πρωτοχρονιάτικων εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν τα Ραγκουτσάρια, τα πρωτοχρονιάτικα καρναβάλια της δυτικής Μακεδονίας αλλά και τις παραλλαγές τους: τα Μπουμπουσάρια, άλλη μια γιορτή μεταμφιέσεων στη Σιάτιστα και τους Μωμόγερους στο Κιλκίς και τα Αλωνάκια Κοζάνης.

Τις εκδηλώσεις θα συμπληρώσουν η Σούρβα στην Καστοριά, οι Φωταροί στο Παλαιόκαστρο του Πολυγύρου, τα έθιμα της Καμήλας και της νύφης στη Γαλάτιστα, οι Αράπηδες στη Νικήσιανη Καβάλας και τα Τζαμαλάρια στην Άρνισσα Πέλλας.

Ξεχωριστό τόνο στο τοπίο των χειμωνιάτικων εκδηλώσεων και εθίμων θα δώσει και ο προστάτης των χιονοδρόμων Άγιος Σεραφείμ, ανήμερα της γιορτής του οποίου, στις 3 Ιανουαρίου, θα τελεστεί θεία λειτουργία στο χιονοδρομικό κέντρο Σελίου.

Πιο συγκεκριμένα, την ίδια μέρα με τον γάμο στη Σιταριά της Φλώρινας, παραμονή αλλά και ανήμερα Πρωτοχρονιάς οι μεταμφιεσμένοι Μωμόγεροι θα αναβιώσουν στα Αλωνάκια Κοζάνης. Επίσης την 1η Ιανουαρίου στη μία το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί το θεατρικό δρώμενο «Τα Μωμοέρα» στον Άγιο Μάρκο του Κιλκίς, μπροστά από το καφενείο «Νέα Λαραχανή».

Και αν ακόμη μερικοί είναι επιφυλακτικοί σε τέτοιες εξορμήσεις, ο Δήμος Βοϊου Κοζάνης γνωστοποιεί ότι οι παρέες των Μπουμπουσαριών που θα συμμετέχουν στην παρέλαση ανήμερα των Θεοφανίων, θα βραβευτούν από το Δήμο και από το Ίδρυμα Παπαγεωργίου με ανάλογα χρηματικά ποσά. Αρκεί, βέβαια, όποιος ενδιαφέρεται να δηλώσει συμμετοχή τηλεφωνώντας στον δήμο.

Προπομπός των πρωτοχρονιάτικων καρναβαλιών θα είναι στις περιοχές της Καστοριάς τα «μπουλούκια», οι ομάδες των μεταμφιεσμένων, που θα διοργανωθούν την 1η Ιανουαρίου στην Κορησό, την Κλεισούρα και τη Λιθιά. Παρελάσεις θα γίνουν στις 2 Ιανουαρίου στην Κορησό, τη Λιθιά και το Μαυροχώρι, ενώ στις 5 Ιανουαρίου ξεκινά το κατ' εξοχήν καρναβάλι, τα Ραγκουτσάρια από το δημαρχείο της Καστοριάς.

Όλες αυτές τις μέρες, τα παιδιά θα κουβαλούν μαζί τους τη σούρβα, το χλωρό κλαδί κρανιάς που θα στολίσουν με πολύχρωμες κλωστές και την ημέρα των Θεοφανίων, ο Άγιος Βασίλης θα τους μοιράσει δώρα. Τα «μπουλούκια» θα «ξεχυθούν» και πάλι στους δρόμους με ζωντανή μουσική από λαϊκές ορχήστρες σε καστοριανούς ρυθμούς και την Τρίτη 8 Ιανουαρίου το έθιμο θα κορυφωθεί με την παρέλαση στην οδό Μητροπόλεως. Εξάλλου, τα Ραγκουτσάρια στο Άργος Ορεστικό θα αρχίσουν το απόγευμα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς και θα ολοκληρωθούν στις 2 Ιανουαρίου.

Για όσους, άλλωστε, βρίσκονται πιο κοντά στη Χαλκιδική, ευκαιρία για διασκέδαση θα προσφέρει το δρώμενο των Φωταρών στις 6 Ιανουαρίου στο Παλαιόκαστρο του Δήμου Πολυγύρου. «Σήκου παππά και δέσποτα, σήκου κι μη κοιμάσι, σήκου να πας στην εκκλησιά να ψάλεις να διαβάσεις» λέει η ευχή από το έθιμο που προστάζει τους καλαντιστές να πουν παντού τα κάλαντα των φώτων. Μαζί με τραγούδια και δρώμενα, οι τοπικοί σύλλογοι θα προσφέρουν επίσης χωριάτικο λουκάνικο και κρασί και θα στήσουν χορό στην πλατεία του χωριού.

Λίγο μακρύτερα, στη Γαλάτιστα, θα αναβιώσει το έθιμο της Καμήλας και της Νύφης στις 6 και 7 Ιανουαρίου. Το έθιμο έχει τις ρίζες του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και βασίζεται στο γεγονός της αρπαγής μιας πολύ όμορφης κοπέλας, της Μανιώς από τον Αγά του χωριού, με σκοπό να την κλείσει στο χαρέμι του.

Τα παλικάρια, με επικεφαλής τον αγαπημένο της, αποφασίζουν να πάρουν πίσω την κοπέλα και να τελέσουν τον γάμο. Σοφίζονται, έτσι, το τέχνασμα της Καμήλας, κάτι παρόμοιο με τον Δούρειο Ίππο, για να σώσουν τελικά τον γάμο. Την ημέρα των Θεοφανίων θα κατασκευαστεί το ομοίωμα της Καμήλας ενώ η αναπαράσταση του γάμου θα γίνει στις 7 Ιανουαρίου.

Τις εκδηλώσεις της εποχής κλείνουν οι Αράπηδες της Καβάλας και της Δράμας, που ντυμένοι με προβιές και κουδούνια ξορκίζουν το κακό και φέρνουν το αισιόδοξο μήνυμα της ζωής, αλλά και τα «τζαμαλάρια» της Πέλλας που παραπέμπουν και πάλι σε παραδοσιακό γάμο, στον οποίο το «μπουμπάρι» το ζιζάνιο, μπαίνει ανάμεσα στους νεόνυμφους και τους παρενοχλεί.


Διαβάστε περισσότερα...

Δε φταίτε εσείς αν έχετε παραπανίσια κιλά


Η παχυσαρκία μπορεί να οφείλεται σε βακτήρια του εντέρου.

Προσπαθείτε να χάσετε κιλά αλλά δεν μπορείτε; Μην απελπίζεστε, καθώς όπως επισημαίνουν ερευνητές ενδέχεται να μη φταίτε εσείς για το γεγονός ότι δε μπορείτε να αδυνατίσετε αλλά… ένα συγκεκριμένο είδος βακτηρίου στο έντερό σας.

Η επαναστατική αυτή μελέτη υποστηρίζει ότι οι δίαιτες αδυνατίσματος μπορεί να αλλάξουν ή να αλλοιώσουν τα βακτήρια που υπάρχουν μέσα στο στομάχι και τα οποία «καταπολεμούν» το πάχος.

Ερευνητές από τη Σανγκάη μελέτησαν ποντίκια που είχαν εκτραφεί για να είναι «ανθεκτικά στην παχυσαρκία». Τα ποντίκια αυτά παρέμεναν αδύνατα παρότι η διατροφή τους ήταν πλούσια και δεν ασκούνταν καθόλου.

Όταν όμως στα ποντίκια αυτά εγχύθηκε το ανθρώπινο βακτήριο enterobacter, σύντομα αυτά… πάχυναν!

Το συγκεκριμένο βακτήριο έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία, καθώς έχει εντοπιστεί σε μεγάλες ποσότητες στο έντερο ενός εθελοντή με νοσογόνο παχυσαρκία, αναφέρουν οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Jiaotong της Σανγκάης.

Σύμφωνα λοιπόν με τους επιστήμονες το βακτήριο αυτό «μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση παχυσαρκίας στους ανθρώπους» αναφέρεται στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό έντυπο της International Society for Microbial Ecology.


Διαβάστε περισσότερα...

Κόλλησε η βελόνα… στο μυαλό της


Ακούει τα ίδια τραγούδια συνέχεια «μέσα της».

Όλοι ξέρουμε πόσο ενοχλητικό μπορεί να καταλήξει να γίνει το αγαπημένο μας κομμάτι ή οποιοδήποτε άλλο που για κάποιο λόγο μας «κολλάει» στο μυαλό.

Φανταστείτε πώς μπορεί να νιώθει η 84χρονη Cath Gamester από το Λίβερπουλ η οποία πάσχει από τόσο έντονες ηχητικές «παραισθήσεις» που ο μόνος τρόπος για να απαλλαγεί από αυτές είναι να… βάλει ηλεκτρική σκούπα.

Η γλυκύτατη Cath έχει το «σύνδρομο του μουσικού αυτιού», που σημαίνει ότι ακούει μέσα στο κεφάλι της συνεχώς έξι κομμάτια, σαν να παίζουν κανονικά στο ηχοσύστημα μέσα στο δωμάτιό της.Το «σύνδρομο» αυτό της εμφανίστηκε το 2010, εξαιτίας ενός «ενοχλητικού» -όπως τον χαρακτήρισε η ίδια- γείτονά της.

«Ξύπνησα το πρωί από τη μουσική. Έπαιζε το κομμάτι "God save the Queen". Νόμιζα ότι προερχόταν από το διπλανό δωμάτιο και έπαιζε συνέχεια» είπε.

Και παρότι τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα και άλλοι γνωστοί ήχοι και ρυθμοί της ακουγόντουσαν εντελώς «πραγματικοί», στην… πραγματικότητα «έπαιζαν» μέσα στο μυαλό της!Η λίστα που αναπαράγει μέσα της η 84χρονη περιλαμβάνει τα εξής τραγούδια: Silent Night, Abide with Me, You'll Never Walk Alone, Land of Hope και Glory.

Ένα ακόμη, που το έχει σιχαθεί είναι το «Happy Birthday». «Κάθε φορά που εύχομαι σε κάποιον εμφανίζεται. Το σιχαίνομαι» είπε στο BBC.Η ηλικιωμένη γυναίκα από το Λίβερπουλ δεν είναι η μοναδική πάσχουσα. Η «ασθένεια» είναι πολύ σπάνια και επηρεάζει έναν στις 10.000 ανθρώπους άνω των 65 ετών.

Η ίδια ισχυρίζεται ότι της εμφανίστηκε όταν άρχισε να παίρνει αντικαταθλιπτικά για να ξεπεράσει το χαμό της αδερφής της. Όταν σταμάτησε να παίρνει τα χάπια… δε συνέβη το ίδιο και με τα τραγούδια.
Διαβάστε περισσότερα...

Η κάνναβη καθιστά τον πόνο πιο ανεκτό


Νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η κάνναβη καθιστά πιο ανεκτό τον πόνο παρά τον μειώνει, υποδεικνύει νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Χρησιμοποιώντας απεικονιστικές μεθόδους, ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ψυχοενεργή ουσία στην κάνναβη μειώνει τη δραστηριότητα σε περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με συναισθηματικές πλευρές του πόνου.

Ωστόσο η επίδραση στον πόνο ποίκιλε σε μεγάλο βαθμό.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό «Pain».

Οι ερευνητές επέλεξαν 12 υγιείς άντρες να λάβουν μέρος στη μικρή έρευνα.

Δόθηκαν στους συμμετέχοντες είτε 15 mgTHC (delta-9-tetrahydrocannabinol) – το συστατικό που ευθύνεται για το ανέβασμα- είτε εικονικό φάρμακο.

Στη συνέχεια το δέρμα του ποδιού των εθελοντών αλείφθηκε με κρέμα για να προκληθεί πόνος. Η κρέμα ήταν είτε ψευδής είτε περιείχε τσίλι, που προκάλεσε αίσθηση καψίματος.

Κάθε συμμετέχων υποβλήθηκε σε 4 μαγνητικές τομογραφίες που αποκάλυψαν πώς η εγκεφαλική δραστηριότητα άλλαζε όταν μειώθηκε η αίσθηση του πόνου.

Ο ερευνητής Dr Michael Lee, του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δήλωσε ότι ανακάλυψε πως με την THC, σε μέσους ανθρώπους, αυτοί δεν ανέφεραν αλλαγή στο κάψιμο αλλά ο πόνος τους ενοχλούσε λιγότερο.

Μαγνητική τομογραφία έδειξε μειωμένη δραστηριότητα σε σημαντικές περιοχές του εγκεφάλου που εξηγούν την ανακούφιση του πόνου που ένιωσαν οι συμμετέχοντες.

Ο Dr Lee υπέδειξε ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη του ποιος θα ωφεληθεί από τη λήψη κάνναβης για την ανακούφιση του πόνου επειδή δεν το κάνουν όλοι. Πρόσθεσε ότι στο μέλλον μπορεί να κατορθώσουμε να προβλέψουμε ποιος θα ανταποκρίνεται στην κάνναβη αλλά χρειάζονται έρευνες σε ασθενείς με χρόνιο πόνο σε μεγαλύτερες περιόδους.

Πρόσθεσε ότι η κάνναβη δεν φαίνεται να δρα ως συμβατικό φάρμακο για τον πόνο. Ορισμένοι άνθρωποι ανταποκρίνονται καλά, άλλοι καθόλου ή ακόμα και φτωχά.

Οι απεικονιστικές εξετάσεις έδειξαν μικρή μείωση στις περιοχές του εγκεφάλου που κωδικοποιούν την αίσθηση του πόνου, που είναι αυτό που τείνουμε να βλέπουμε με φάρμακα όπως τα οπιοειδή.

Αντ’ αυτού η κάνναβη φαίνεται να επηρεάζει κυρίως τη συναισθηματική αντίδραση στον πόνο με ποικίλους τρόπους.

Ο Mick Serpell, του Glasgow University, δήλωσε ότι η έρευνα επιβεβαίωσε αυτό που ήδη είναι γνωστό. Υπογραμμίζει το γεγονός ότι η κάνναβη μπορεί να είναι τρόπος αποσύνδεσης για τον ασθενή παρά ανακουφιστικό του πόνου-αλλά μπορούμε να το δούμε να συμβαίνει με τα οπιοειδή επίσης.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν υπάρχει χρόνος για… σεξ


Δυσκολεύονται να βρουν χρόνο για το άλλο τους μισό τα ζευγάρια.

Το να καταφέρει ένα ζευγάρι να βρει χρόνο για να περάσει μερικές… ιδιωτικές στιγμές με το άλλο του μισό αποδεικνύεται ότι δεν είναι και τόσο εύκολο πράγμα.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι για περισσότερο από το ένα τρίτο των ανθρώπων, το σεξ συμβαίνει όταν τελικά καταφέρουν να ξεκλέψουν λίγο χρόνο ανάμεσα στη δουλειά και τις οικογενειακές υποχρεώσεις… ακόμη κι αν η στιγμή που βρίσκουν δεν είναι η καταλληλότερη από άποψη διάθεσής τους.

Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήγαγε η ιστοσελίδα ερωτικών βοηθημάτων Lovehoney ένα 23% απάντησε ότι η αιτία που συμβαίνει αυτό είναι ότι ο σύντροφός του δεν είναι… διαθέσιμος!

Ως αποτέλεσμα, τα ζευγάρια έχουν 13 φορές περισσότερες πιθανότητες να κάνουν σεξ κατά τη διάρκεια της νύχτας ή αργά το απόγευμα.

Το 65% από τα 300 ζευγάρια που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι έκαναν σεξ τη νύχτα, από τις 11 μέχρι τη μία μετά τα μεσάνυχτα.

Το 20% δήλωσε ότι προτιμά τις… πρωινές περιπτύξεις ενώ ένα 10% τις απογευματινές.

Μόνο το 28% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε ότι έκανε σεξ όποτε είχε όρεξη, με τους υπόλοιπους να το «στριμώχνουν» ανάμεσα στις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους.

«Αυτό υποδεικνύει δύο πράγματα: ότι οι ζωές μας είναι εξαιρετικά απασχολημένες και γεμάτες στρες. Δεύτερον, ότι δεν έχουμε το σεξ ως προτεραιότητά μας. Συνήθως μπαίνει τελευταίο στη λίστα των πραγμάτων που “έχουμε να κάνουμε” και κατά συνέπεια είναι το πρώτο που βγαίνει από αυτή, ειδικά όταν είμαστε κουρασμένοι» δήλωσε η sex expert, Tracey Cox.

«Κανείς χρειάζεται ενέργεια και να έχει στη διάθεσή του χρόνο για να κάνει καλό σεξ. Όταν γίνεται αργά τη νύχτα, μετά από μια πολύ κουραστική μέρα, δεν είναι και το πιο ιδανικό» πρόσθεσε.


Διαβάστε περισσότερα...

Επιπλοκές στην υγεία του Τσάβες


Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, ο οποίος αναρρώνει μετά από την εγχείρηση για καρκίνο που υποβλήθηκε, έχει υποστεί «νέες επιπλοκές στην υγεία του", δήλωσε χθες ο Αντιπρόεδρος Νίκολας Μαντούρο.

Η υγεία του προέδρου παραμένει «εύθραυστη», είπε. Ο Μαντούρο μίλησε από την Αβάνα στην Κούβα, όπου ο Τσάβες υποβάλλεται σε θεραπεία.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ανακοίνωσε για πρώτη φορά πως πάλευε με τον καρκίνο τον Ιούνιο του 2011.

Ο Τσάβες δεν έχει αποκαλύψει τι είδους καρκίνο έχει, και η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει κυκλοφορήσει λίγες λεπτομέρειες σχετικά με την ασθένεια του Τσάβες, τροφοδοτώντας εκτεταμένες υποψίες σχετικά με την υγεία του και το πολιτικό του μέλλον.


Διαβάστε περισσότερα...

Μωρό «μιλάει» στην νοηματική


Χωρίς να έχει κανένα πρόβλημα ακοής ή ομιλίας, η μικρή πρωταγωνίστρια του βίντεο που ακολουθεί, αν και μόλις ενός χρόνου, γνωρίζει τη νοηματική ώστε να επικοινωνεί με τους γονείς της.

Η μητέρα της την έχει μάθει πάνω από πενήντα λέξεις να αναγνωρίζει όταν τις ακούει και τριάντα λέξεις στη νοηματική.

Διαβάστε περισσότερα...

Τι αλλάζει σε ασφαλιστικό και εργασιακές σχέσεις το 2013


Μια νέα πραγματικότητα στο ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, περιμένει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της χώρας το 2013, καθώς οι ρυθμίσεις που τίθενται σε εφαρμογή, αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα.

Με την είσοδο του νέου έτους, αυξάνονται τα ανώτατα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση από τα 65 στα 67 έτη και από τα 60 στα 62 έτη το κατώτατο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης.

Από τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας, εξαιρούνται οι ασφαλισμένες που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως μητέρες ανήλικων τέκνων, οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων, οι ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί στην εργασιακή εφεδρεία και οι ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2012.

Οι συντάξεις μειώνονται από 5% έως 20%. Οι μειώσεις επέρχονται από το πρώτο ευρώ σε ποσά κύριας και επικουρικής σύνταξης αθροιστικά, από 1.000 και άνω.

Για τους συνταξιούχους καταργείται η χορήγηση των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας, ενώ αλλάζει ο τρόπος χορήγησης του ΕΚΑΣ το οποίο με το νέο έτος θα χορηγείται σε όσους πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια και έχουν συμπληρώσει το 64ο έτος της ηλικίας τους αντί του 60ου που ισχύει έως σήμερα.

Ακόμη, θεσπίζεται ανώτατο όριο στη σύνταξη που καταβάλλεται στις άγαμες θυγατέρες θανόντων συνταξιούχων του Δημοσίου, το οποίο ανέρχεται στα 720 ευρώ μηνιαίως, ενώ προβλέπονται εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή της συγκεκριμένης σύνταξης.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στο ύψος των εφάπαξ, τα οποία περικόπτονται έως 83%, σε 20 Τομείς Πρόνοιας που παρουσίασαν ελλείμματα.

Το μέτρο αφορά, όσους υπέβαλλαν αίτηση χορήγησης εφάπαξ, από την 1η Αυγούστου 2010 και μετά.

Ως προς τα εργασιακά, αλλάζει ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση και το ανώτατο όριο περιορίζεται στους 4 από έξι 6 μήνες.

Το ύψος της αποζημίωσης παραμένει αμετάβλητο για όσους εργάζονται ως 16 χρόνια και δικαιούνται έως 12 μισθούς.

Καταργείται σε ό,τι αφορά τους μισθολογικούς όρους η καθολική ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και ο βασικός μισθός θα ορίζεται με νόμο μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Ειδικότερα, για τους υπάλληλους άνω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται σε 586,08 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες άνω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 26,18 ευρώ. Για τους υπάλληλους κάτω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται 510,95 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες κάτω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 22,83 ευρώ.

Με την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων, οι αποζημιώσεις των εργαζομένων με προϋπηρεσία μεγαλύτερη των 16 ετών "παγώνουν" στο σημερινό ύψος, ασχέτως του πόσα χρόνια εργασίας επιπλέον θα συμπληρώσουν μέχρι την ενδεχόμενη απόλυσή τους. Κάθε επιπλέον μισθός που θα λάβουν ως αποζημίωση πέραν των 12, δεν μπορεί να ξεπερνά τα 2.000 ευρώ.Οι τριετίες διατηρούνται "παγωμένες", ενώ καταργείται το επίδομα γάμου.

Καταργούνται όλα τα επιμέρους πολυτεκνικά επιδόματα και θεσπίζεται επίδομα στήριξης τέκνων το οποίο κυμαίνεται από 40 ευρώ για το πρώτο παιδί φθάνει τα 180 ευρώ τον μήνα για 4 παιδιά και προσαυξάνεται κατά 60 ευρώ για περισσότερα παιδιά, με εισοδηματικά κριτήρια.

Ο ελάχιστος χρόνος ημερήσιας ανάπαυσης μειώνεται στις 11 ώρες από 12 που ισχύει σήμερα και αποσυνδέεται το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων από το ωράριο των εργαζομένων.

Καθιερώνεται η 6ήμερη εβδομαδιαία εργασία για ορισμένους κλάδους, όπως το λιανεμπόριο, χωρίς επιπλέον αμοιβή ή ρεπό, αρκεί ο χρόνος απασχόλησης να μην ξεπερνά τις 40 ώρες την εβδομάδα.

Καταργείται η προϋπόθεση της προέγκρισης από την Επιθεώρηση Εργασίας των υπερωριών, ενώ η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα γίνεται με κλαδικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις.

Καταργούνται τέλος, οι ειδικές επιδοτήσεις ανεργίας και οι ειδικές εισοδηματικές ενισχύσεις και καθιερώνεται τακτικό επίδομα ανεργίας για 12 μήνες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο υπέροχος πλανήτης Γη...


Δείτε μερικές εικόνες από τον υπέροχο πλανήτη Γη που θα σας κόψουν την ανάσα…

Διαβάστε περισσότερα...

Δόθηκε παράταση για τα τέλη και την κατάθεση πινακίδων


Παράταση μέχρι τις 8 Ιανουαρίου στην προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και για την κατάθεση των πινακίδων, αποφάσισε το Υπουργείο Οικονομικών.

Η προθεσμία έληγε σήμερα, αλλά για τη διευκόλυνση των φορολογούμενων αποφασίστηκε να δοθεί παράταση λίγων ημερών.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών:

Παράταση προθεσμίας για την εμπρόθεσμη καταβολή τελών κυκλοφορίας έτους 2013 και για τη θέση των οχημάτων σε ακινησία.

Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, η προθεσμία για την εμπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας έτους 2013, που λήγει σήμερα 31/12/2012, καθώς και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία, παρατείνεται έως και τις 08/01/2013.Διαβάστε περισσότερα...

Πιστωτικές κάρτες κατά της φοροδιαφυγής


Τη διεύρυνση της χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της πάταξης της φοροδιαφυγής.

Για το λόγο αυτό, εξετάζεται το ενδεχόμενο να περιοριστεί το όριο συναλλαγών, πάνω από το οποίο οι πληρωμές θα πρέπει να γίνονται αποκλειστικά με κάρτες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου, το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους όλες οι συναλλαγές άνω των 500 ευρώ θα είναι εφικτές μόνο με τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, έναντι του ποσού των 1.500 ευρώ, το οποίο ισχύει σήμερα. Μάλιστα, δεν αποκλείεται έως το τέλους του 2013 το ποσό αυτό να μειωθεί ακόμη περισσότερο.

Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι το κυνήγι του ΦΠΑ θα καταστεί ευκολότερο, καθώς οι τράπεζες θα αποστέλλουν τα στοιχεία των συναλλαγών στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, διαχωρίζοντας, παράλληλα, τον ΦΠΑ και καταθέτοντας τον απευθείας σε λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ θα πιστώνουν τον λογαριασμό του φορολογουμένου μόνο με το καθαρό ποσό της συναλλαγής.

Στην κατεύθυνση αυτή, το Υπουργείο εξετάζει την παροχή κινήτρων που θα δελεάσουν τους καταναλωτές για να προτιμήσουν τον ηλεκτρονικό τρόπο πληρωμής, όπως δώρα ή χρήματα.

Σε ό,τι αφορά τους φορολογούμενους με μεγάλη περιουσία, υπολογίζεται ότι θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 1.200 έλεγχοι έως τον Ιούνιο και 2.600 έως το Δεκέμβριο, να έχει εισπραχθεί το 40% των φόρων και προστίμων έως τον Ιούνιο και το 65% έως το Δεκέμβριο, όπως επίσης να έχουν σταλεί τουλάχιστον 50 υποθέσεις στον Εισαγγελέα έως τα μέσα του επόμενου έτους και 110 υποθέσεις έως το τέλος του έτους.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όλες οι φορολογικές αλλαγές του 2013


Φορτωμένος με 13 φορολογικές αλλαγές -οι οποίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία παίρνουν παρά δίνουν- έρχεται ο νέος χρόνος για 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενους.

Η πρώτη "κρυάδα" θα φανεί στην καταβολή μισθών και συντάξεων τον Ιανουάριο, οπότε τίθεται σε ισχύ η νέα μηνιαία παρακράτηση φόρου, η οποία είναι ευνοϊκή μόνο για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα και δεν έχουν παιδιά.

Το καλό νέο είναι ότι το 2013 η εφορία απαιτεί μόνο μία και όχι δύο, όπως πέρυσι, έκτακτη εισφορά η οποία παρακρατείται από το μισθό ή τη σύνταξη και επομένως τα εκκαθαριστικά θα είναι κάπως καλύτερα.

Από την άλλη πλευρά, δεν θα λείψουν και οι εκπλήξεις. Το υπουργείο Οικονομικών ακόμα μελετά το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων που θα αντικαταστήσει από το 2013 το χαράτσι μέσω ΔΕΗ, αλλά και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ενώ μένει να αποδειχθεί στην πράξη αν το 2013 θα υλοποιηθεί η μνημονιακή δέσμευση, που έμεινε στα χαρτιά τα δύο προηγούμενα χρόνια, για εξομοίωση των αντικειμενικών τιμών ακινήτων με τις αγοραίες.

Το «ευτύχημα» είναι, ότι μετά από δύο αναβολές, η πτώση των αγοραίων τιμών είναι τέτοιου μεγέθους ώστε στις περισσότερες περιπτώσεις θα προκύψουν μειώσεις αντικειμενικών παρά αυξήσεις.

Αναλυτικά όπως προκύπτει από το φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή αλλά και από τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών το 2013 φέρνει:

1. Παρακράτηση.
Μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιες μικτές αποδοχές πάνω από 20.000 ευρώ αλλά και μισθωτοί με παιδιά και χαμηλότερα εισοδήματα θα έχουν επιβαρύνσεις, οι οποίες θα φανούν στις μηνιαίες αποδοχές τους, καθώς η αλλαγή της φορολογικής κλίμακας μεταβάλλει απευθείας και τη μηνιαία παρακράτηση.

Στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν κατά την πληρωμή των αποδοχών του Ιανουαρίου, μικρές αυξήσεις αποδοχών έως 28 ευρώ το μήνα, για ετήσιο εισόδημα της τάξης των 9.000-10.000 ευρώ.

Μεγάλοι χαμένοι στο μέτωπο της μηνιαίας παρακράτησης, είναι οι οικογενειάρχες, οι οποίοι μετά την κατάργηση του έξτρα αφορολογήτου καλούνται να πληρώσουν τον ίδιο φόρο με μισθωτό χωρίς παιδιά και το ίδιο εισόδημα.

Οι απώλειες στο μηνιαίο μισθό, για μισθωτούς με ένα παιδί ξεκινούν από το επίπεδο ετήσιων μικτών αποδοχών ύψους 8.000 ευρώ, για μισθωτούς με δύο παιδιά από τα 12.000 ευρώ και πάνω και για μισθωτούς με τρία παιδιά από ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ και πάνω.

2. Νέα κλίμακα.
Κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2012, που θα δηλωθούν το 2013, δεν αλλάζει τίποτα. Οι μεγάλες αλλαγές έρχονται κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2013, τα οποία θα δηλωθούν το 2014 και θα εφαρμοστεί η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων.Η νέα κλίμακα καθιερώνει συντελεστή 22% για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ , 32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ (κλιμάκιο εισοδήματος από 25.001 έως 42.000 ευρώ) και 42% για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.

Το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ καταργείται και στη θέση του καθιερώνεται σταθερή έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ την οποία κερδίζουν στο σύνολό της όσοι έχουν εισοδήματα έως 21.000 ευρώ. Για υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος και μηδενίζεται για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν εισόδημα που υπερβαίνει τα 42.000 ευρώ χάνουν εντελώς το αφορολόγητο αλλά από την άλλη πλευρά όμως, για όσους έχουν εισόδημα έως 21.000 ευρώ το αφορολόγητο πρακτικά διευρύνεται από τα 5.000 ευρώ το 2012 στα 9.500 ευρώ. Η εφαρμογή της νέας κλίμακας για μισθωτούς –συνταξιούχους φέρνει ελαφρύνσεις για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και επιβαρύνσεις σε υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.

3. Παιδιά χωρίς αφορολόγητο αλλά με επίδομα.
Φορολογούμενοι με παιδιά χάνουν από το 2013 το πρόσθετο αφορολόγητο, εξέλιξη που φορτώνει με έξτρα φόρους όλες τις οικογένειες. Τις επιβαρύνσεις έρχονται να αντισταθμίσουν μέχρι ενός εισοδηματικού ορίου, δύο επιδόματα που καθιερώνονται: το μηνιαίο επίδομα τέκνων το οποίο ανέρχεται σε 40 ευρώ για κάθε παιδί, από το πρώτο παιδί με εισοδηματικά κριτήρια και το ετήσιο πολυτεκνικό επίδομα 500 ευρώ που δικαιούνται για κάθε παιδί όσοι έχουν από τρία τέκνα και πάνω.

Οικογένεια με ένα παιδί και εισόδημα έως 9.000 ευρώ δικαιούται το σύνολο του επιδόματος τέκνων, για εισόδημα από 9.000 έως 18.000 ευρώ το επίδομα περιορίζεται κατά ένα τρίτο και για εισόδημα άνω των 27.000 ευρώ χορηγείται μόνο το ένα τρίτο του επιδόματος. Τα όρια αυτά αυξάνονται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων. Το πολυτεκνικό επίδομα των 500 ευρώ δικαιούνται οικογένειες με εισόδημα έως 45.000 ευρώ.

Η καταβολή των επιδομάτων σχεδιάζεται για το δεύτερο εξάμηνο του 2013, αφού προκύψουν πρώτα οι δικαιούχοι μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

4. Φοροαπαλλαγές.
Τους κουνάμε το μαντήλι. Από το 2013 "κόβονται" οι φοροαπαλλαγές για τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια κύριας κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν, ασφάλιστρα και δίδακτρα φροντιστηρίων, οδηγώντας σε σημαντικές επιβαρύνσεις. Παραμένουν σε ισχύ οι φοροαπαλλαγές που αφορούν ιατρικά έξοδα και νοσήλια, διατροφή μεταξύ συζύγων και δωρεές σε δημόσιο και κοινωφελή ιδρύματα. Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών είναι ικανή να μετατρέψει τις μικροελαφρύνσεις που προκύπτουν με βάση τη νέα κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισόδημα έως 25.000 ευρώ σε επιβαρύνσεις. Μισθωτός με εισόδημα 15.000 ευρώ που όφειλε με την παλιά κλίμακα 400 ευρώ και με τη νέα 350 ευρώ, αρκεί να έχει ένα στεγαστικό δάνειο οι τόκοι του οποίου του εξασφάλιζαν έκπτωση φόρου 100 ευρώ για να μετατραπούν οι ελαφρύνσεις σε επιβαρύνσεις.

5. Αποδείξεις.
Μένουν μέχρι να φύγουν. Το μέτρο συλλογής αποδείξεων παραμένει και το 2013 . Θα αφορά όμως μόνο μισθωτούς και συνταξιούχους και η ποινή φόρου που ήταν μέχρι φέτος 10% θα κλιμακώνεται από 10% έως και 22% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

6. Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Επειδή το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί τους ελεύθερους επαγγελματίες εστία φοροδιαφυγής, αλλά παράλληλα δεν μπορεί και να τους «πιάσει» από το 2013 θα τους αλλάξει τα φώτα στο φόρο. Χάνουν το αφορολόγητο και θα έχουν από το 2013, τη δική τους ξεχωριστή κλίμακα με συντελεστές 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και 33% για εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ.

Για τις νέες ατομικές εμπορικές ή νέους ελεύθερους επαγγελματίες με πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από την 1-1-2013 κα μετά και για τα τρία πρώτα χρόνια, ο συντελεστής φόρου μειώνεται σε 13% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις ο συντελεστής φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών Α.Ε και Ε.Π.Ε αυξάνεται από το 20% στο 26% και για τα μερίσματα ο φόρος μειώνεται από 25% στο 10%. Για Ο.Ε, Ε.Ε κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές εταιρείες και κοινοπραξίες επιβάλλεται φόρος με βάση την κλίμακα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών (26% έως 50.000 ευρώ και 33% για μεγαλύτερα κέρδη).

7. Πάνω και το τέλος επιτηδεύματος.
Ήρθε ως έκτακτος φόρος το 2011 και λόγω έκτακτων συνθηκών αυξάνεται από το 2013 οπότε και θα εξεταστεί μήπως και δεν μας τελειώσει το 2014 αλλά μείνει μέχρι το 2016.

Προς το παρόν, το 2013 αυξάνεται το τέλος επιτηδεύματος από 500 ευρώ σε 1.000 ευρώ για εμπορικές επιχειρήσεις με έδρα σε πόλεις με περισσότερους από 20.000 κατοίκους (800 ευρώ για περιοχές με λιγότερο πληθυσμό) , σε 600 ευρώ (από 300 ευρώ) για κάθε υποκατάστημα και σε 650 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις. Ειδικά για ελεύθερους επαγγελματίες που αμείβονται με μπλοκάκι ενώ είναι κατ’ ουσία μισθωτοί, το τέλος επιτηδεύματος παραμένει στα 500 ευρώ εφόσον έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρεις εργοδότες ή και με περισσότερους εργοδότες εφόσον το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από έναν εξ αυτών.

8. Αγρότες.
Τέρμα τα δίφραγκα, λένε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα τηρούν και οι αγρότες βιβλία και στοιχεία και έτσι όχι μόνο θα χτυπηθεί η φοροδιαφυγή αλλά θα πέσουν και οι τιμές αφού θα κοπεί η φόρα των μεσαζόντων που δηλώνουν ότι αγοράζουν π.χ. 2 ευρώ ενώ έχουν αγοράσει το αρχικό προϊόν 20 λεπτά. Επειδή όμως τα βιβλία στα χωράφια δεν περνάνε ατάκα κι επιτόπου, ο συντελεστής φόρου 13% και η υποχρέωση τήρησης βιβλίων και στοιχείων μετατέθηκε για το 2014.

9. Ενοίκια και φόρος υπεραξίας.
Ξεχωριστή κλίμακα φορολογίας εισοδήματος αποκτούν και όσοι εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια. Από το 2013, εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 10%, ενώ για υψηλότερα ποσά ενοικίων ο φόρος θα υπολογίζεται με συντελεστή 33% ενώ διατηρείται και ο συμπληρωματικός φόρος 1,5% και 3% που ίσχυε έως το 2012. Παράλληλα επειδή στο παρελθόν σημείωσε τέτοια εισπρακτική επιτυχία που… καταργήθηκε, επανέρχεται δριμύτερος ο φόρος υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων. Με συντελεστή 20% θα επιβάλλεται στη διαφορά μεταξύ τιμής κτήσης και τιμής πώλησης και συντελεστές απομείωσης ανάλογα με το χρόνο διακράτησης του ακινήτου.

10. Και ενιαίος φόρος ακινήτων.
Άλλος ένας έκτακτος φόρος που γίνεται μόνιμος. Στη φορολογία κεφαλαίου το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει την αντικατάσταση του ειδικού τέλους ακινήτων (το γνωστό χαράτσι το οποίο θα ήταν θεωρητικά αρχικά έκτακτος φόρος για ένα έτος, μετά πήγε μέχρι το 2014 και τώρα παγιώνεται) και του ΦΑΠ από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ο οποίος θα εφαρμοστεί εντός του 2013 κατά πάσα πιθανότητα με μικρό (έως 50.000 ευρώ) ή και καθόλου αφορολόγητο και θα αφορά κάθε είδους ακίνητο: από σπίτια και καταστήματα έως αγροτεμάχια και οικόπεδα εντός και εκτός σχεδίου. Το Μάρτιο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μνημονίου θα πρέπει να υπάρξει και εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες.

11. Καταθέσεις και μετοχές.
Όσοι εισπράττουν τόκους καταθέσεων θα διαπιστώσουν ότι για τους τόκους που τους πιστώθηκαν στο τέλος Δεκεμβρίου η παρακράτηση φόρου είναι αυξημένη από το 10% στο 15%. Ο νέος αυτός συντελεστής θα συνοδεύσει τη φορολόγηση των τόκων καταθέσεων και το 2013 αλλά επιβλήθηκε αναδρομικά από το Δεκέμβριο για λόγους ξεκάθαρα εισπρακτικούς. Από τον Απρίλιο έρχεται και ο φόρος υπεραξίας στις μετοχές. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι επιβάλλεται φόρος υπεραξίας κατά τις πωλήσεις μετοχών εταιρειών εισηγμένων στο Χ.Α που αποκτώνται μετά την 1η Απριλίου. Ο συντελεστής ορίζεται σε 20% και επιβάλλεται στη διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης.

12. Δηλώσεις.
Υποχρεωτική γίνεται το 2013 η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για κάθε φυσικό πρόσωπο μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του. Υποχρεωτική γίνεται άλλωστε και η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για κάθε φορολογούμενο, ενώ καθιερώνεται προκαθορισμένο χρονικό διάστημα για την υποβολή των δηλώσεων. Μέχρι πέρυσι υποχρέωση να υποβάλλει φορολογική δήλωση είχε κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον το ετήσιο φορολογούμενο εισόδημά του υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ, καθώς και όταν είναι μικρότερο από 3.000 ευρώ, εφόσον στο συνολικό εισόδημα του υπόχρεου περιλαμβάνεται και ζημιά από εμπορική ή γεωργική επιχείρηση. Στην περίπτωση μισθωτών, όριο για την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης ήταν τα 5.000 ευρώ.

13. Έκτακτη εισφορά.
Με την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων το καλοκαίρι οι φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν ότι παίρνουν μια σχετική ανάσα σε σχέση με την περυσινή υπερφορολόγηση με την πληρωμή διπλής έκτακτης εισφοράς: μια για τα εισοδήματα του 2011 που ήρθε με το εκκαθαριστικό και μία για τα εισοδήματα του 2012 που παρακρατούνταν κάθε μήνα από το μισθό. Φέτος, θα πληρωθεί η έκτακτη εισφορά για τα εισοδήματα του 2013 η οποία θα παρακρατείται κάθε μήνα από μισθούς και συντάξεις εφόσον σε ετήσια βάση υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ.

Το τέλος επιτηδεύματος θα χρεωθεί κανονικά και αυξημένο επίσης με τα φετινά εκκαθαριστικά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μόνο 2 στους 10 αγόρασαν πετρέλαιο


Οκτώ στους δέκα καταναλωτές δεν αγόρασαν φέτος πετρέλαιο και στράφηκαν υποχρεωτικά σε φθηνότερες λύσεις για να ζεσταθούν, όπως τζάκια, σόμπες και pellet, με αποτέλεσμα το νέφος στην Αθήνα να αυξηθεί και να φθάσει σε επικίνδυνα επίπεδα.

Το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προχώρησε σε συστάσεις περιορισμού των τζακιών, τα οποία εκλύουν στην ατμόσφαιρα επικίνδυνα σωματίδια για την υγεία του ανθρώπου.

Τα στοιχεία που δημοσιεύει η Ημερησία είναι αποκαλυπτικά. Μόνο οι δύο στους δέκα καταναλωτές κατάφεραν να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης. Η παραγγελία τις περισσότερες φορές δεν ξεπερνούσε τα 300 λίτρα.

Η φετινή περίοδος διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε όπως κάθε χρόνο στις 14 Οκτωβρίου. Μέχρι σήμερα οι πωλήσεις πετρελαίου εμφανίζονται μειωμένες έως 75% σε σχέση με πέρυσι.

Η απότομη κάμψη των πωλήσεων συμπαρέσυρε, όπως ήταν αναμενόμενο, και τα έσοδα του κράτους εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Πέρυσι οι πρατηριούχοι είχαν διαθέσει στην αγορά περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο λίτρα πετρελαίου θέρμανσης.

Φέτος οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης «αγγίζουν» τα 250 εκατομμύρια λίτρα μέχρι σήμερα.

Τα έσοδα του κράτους έκαναν βουτιά έως 75% τους τελευταίους δυόμισι μήνες.

Οι χαμηλές πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης έφεραν έσοδα μόλις 100 εκατ. ευρώ τα οποία επιτεύχθηκαν λόγω της υψηλής φορολογίας. Το 2011 τα έσοδα είχαν ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα.

Ο δεύτερος μεγάλος χαμένος από την υπέρμετρη φορολόγησή του είναι οι πρατηριούχοι, οι οποίοι να σημειωθεί είχαν στηρίξει την ύπαρξή τους στη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

«Λουκέτα»
Ο φετινός χειμώνας θα οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις σε λουκέτο, αφού η διανομή πετρελαίου τούς κάλυπτε σημαντικό μέρος των εξόδων της επιχείρησης.

Το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθεια να περιορίσει τις επιπτώσεις έβαλε σε εφαρμογή το επίδομα θέρμανσης, το οποίο όμως δεν ήταν δυνατό να αντισταθμίσει τις απώλειες καθώς χρηματοδοτεί μόλις με 0,28 ευρώ το λίτρο, όταν η συνολική του αξία ανέρχεται στο 1,5 ευρώ το λίτρο.

Το πανάκριβο καύσιμο ως πηγή θέρμανσης έβαλε στο... ψυγείο τους πολίτες της χώρας.

Στελέχη της αγοράς πετρελαίου υποστηρίζουν ότι το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να αναθεωρήσει το αρχικό σχέδιο, το οποίο επέφερε μόνο αρνητικά αποτελέσματα.

Οι πολίτες έγιναν «όμηροι» του χειμώνα, τα έσοδα του κράτους είναι σχεδόν ανύπαρκτα και τα πρατήρια καυσίμων κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση μίας εβδομάδας για τα τέλη;


Μερικές ημέρες παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, που κανονικά λήγει σήμερα τελευταία ημέρα του έτους, προανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Χάρης Θεοχάρης, με δηλώσεις του, σε πρωινές εκπομπές. Η επίσημη απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί σε 1-2 ώρες είπε ο κ.Θεοχάρης.

Σύμφωνα με τον ίδιο η πληρωμή των τελών θα παραταθεί μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας .

Ήδη, το 80% των πολιτών που έχουν υποχρέωση να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας έχει προχωρήσει στην εξόφλησή τους. Μόνο την Παρασκευή, όπως είπε ο κ.Θεοχάρης , 860.000 προσήλθαν να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας , δημιουργώντας ρεκόρ προσέλευσης σε μια ημέρα.

Επίσης μέχρι εκείνη την ημέρα 80.000 περίπου κατέθεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας στην εφορία. Πέρυσι τις είχαν καταθέσει περίπου 100.000.Διαβάστε περισσότερα...

"Φτωχότερο" το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι


Στα απολύτως απαραίτητα περιόρισαν τις αγορές τους και τις ημέρες των εορτών οι καταναλωτές, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους δαπανήθηκε για την κάλυψη πάγιων, δανειακών και φορολογικών υποχρεώσεων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Real.gr, τις τελευταίες 20 ημέρες ο τζίρος στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ σημείωσε πτώση κατά περίπου 7%-8%σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Το νέο αρνητικό ρεκόρ στην κατανάλωση τροφίμων αποτυπώνει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την οικονομική ασφυξία που βιώνουν χιλιάδες καταναλωτές. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του το Real.gr, τον Οκτώβριο οι πωλήσεις στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ σημείωσαν περαιτέρω επιδείνωση, παρουσιάζοντας κάμψη 7%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2012 η πτώση ανερχόταν σε 5,5%. Μάλιστα, παράγοντες του οργανωμένου λιανεμπορίου εκτιμούν ότι η πτώση στις πωλήσεις του κλάδου είναι πολύ πιθανό να φτάσει ακόμη και το 9%-10% το επόμενο διάστημα. Αναλυτικότερα, προβλέπουν περαιτέρω συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης, λόγω των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις που θα ισχύσουν από τις αρχές του νέου έτους, αλλά και του νέου φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο περιλαμβάνει πρόσθετους φόρους για όλους τους πολίτες.

Το σημαντικότερο απ’ όλα, όμως, είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά τον Οκτώβριο παρατηρήθηκε ραγδαία πτώση σε βασικές κατηγορίες τροφίμων, όπως είναι το κρέας, σε ποσοστό 13%, από5%που ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο, στο ψάρι κατά 15%(από 13%), στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά κατά 11% (από 6%), στα τυποποιημένα τρόφιμα 5% (από 2,5%) και στα γαλακτοκομικά 4%, από3%που ήταν πριν από περίπου 8 μήνες. Μάλιστα, ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που δείχνουν ότι η πτώση της κατανάλωσης στα τυποποιημένα, στα φρούτα και στα λαχανικά έχει διπλασιαστεί τους τελευταίους 8 μήνες, καθώς πρόκειται για προϊόντα που καλύπτουν τις βασικές διατροφικές ανάγκες των καταναλωτών.

Εκτός όμως από τη γενικότερη οικονομική δυσπραγία που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές, στη μείωση της κατανάλωσης έχουν οδηγήσει οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές στα τρόφιμα (13%) και σε άλλα προϊόντα, όπως στα αναψυκτικά και στα χαρτικά (23%). Παράλληλα, η συνεχής επιβολή νέων φόρων έχει αναγκάσει πολλούς πολίτες να διαθέτουν ένα μεγάλο κομμάτι των μηνιαίων αποδοχών τους στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Την ίδια στιγμή οι καταναλωτές εστιάζουν την προσοχή τους ως επί το πλείστον στις προσφορές που πραγματοποιούν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι με δεδομένη την αύξηση του κόστους στις πρώτες ύλες σε διεθνές επίπεδο, παράγοντες της αγορές δεν αποκλείουν το επόμενο διάστημα να υπάρξουν ανατιμήσεις σε μια σειρά από βασικά αγαθά, σε ποσοστό που ενδεχομένως να κυμαίνεται από 3% έως 5%.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ουρές στις εφορίες για την κατάθεση πινακίδων


Τελευταία ημέρα σήμερα της καταβολής των τελών κυκλοφορίας και σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων, κ. Χάρη Θεοχάρη, το 80% των κατόχων Ι.Χ. έχουν πληρώσει τα τέλη.

Τελευταία ημέρα σήμερα και για την κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας και στις εφορίες έχουν δημιουργηθεί ουρές. Στη ΔΟΥ Παλλήνης, από το πρωί, δεκάδες πολίτες, περιμένουν στην ουρά, για να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους.

Δείτε το βίντεο από το MEGA: 


Διαβάστε περισσότερα...

Η Aesha περιμένει το «καινούριο» της πρόσωπο


Ο άντρας της τής έκοψε τη μύτη και τα αυτιά – Σκληρές εικόνες.

Η Aesha Mohammadzai που πιστεύει ότι είναι 21 ή 22 ετών πρόκειται σύντομα να αποκτήσει ένα «καινούριο» πρόσωπο, καθώς οι γιατροί προχωρούν τη διαδικασία «ανακατασκευής» του.

Η νεαρή κοπέλα από το Αφγανιστάν βασανίστηκε από τον ίδιο της τον άντρα, ο οποίος της έκοψε τη μύτη και τα αυτιά, όταν εκείνη προσπάθησε να ξεφύγει από τα χέρια του και το γάμο τους γιατί ήταν πολύ βίαιος.

Πριν από δύο χρόνια μετακόμισε στις ΗΠΑ και σε έξι μήνες πρόκειται να υποβληθεί στην επέμβαση που θα της αλλάξει και πάλι (όμως προς το καλύτερο αυτή τη φορά) τη ζωή σε νοσοκομείο στο Bethesda του Μέριλαντ.

Για το λόγο αυτό οι γιατροί τοποθέτησαν εμφύτευμα στο μέτωπό της και νέος ιστός καλύπτει την άλλοτε ανύπαρκτη μύτη της, προκειμένου να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν το «έξτρα» δέρμα για την αποκατάστασή της.

Η Aesha που δεν έχει πάει ποτέ στο σχολείο και δεν έχει γιορτάσει ποτέ γενέθλια, πλέον δηλώνει ότι δε φοβάται να κοιτάξει τον εαυτό της σε καθρέφτη, γιατί πλησιάζει η ημέρα της επέμβασής της.

«Δε με νοιάζει. Όλοι έχουν κάποιο πρόβλημα. Στην αρχή φοβόμουν πολύ. Φοβόμουν να με κοιτάξω στον καθρέφτη. Φοβόμουν ακόμα και τη σκέψη του τι θα μπορούσε να μου συμβεί στο μέλλον. Αλλά δε φοβάμαι πια. Πλέον γνωρίζω ποιο είναι το νόημα της ζωής και πώς να ζω» είπε η ίδια στο CNN.Η ιστορία της Aesha έγινε γνωστή τον Αύγουστο του 2010 μέσα από το περιοδικό Time. Το «σφαγμένο» πρόσωπό της ήταν στο εξώφυλλό του, προκαλώντας αισθήματα φρίκης στον υπόλοιπο κόσμο. Ήταν το σύμβολο της καταπίεσης που υφίστανται οι γυναίκες στο Αφγανιστάν.Όταν ήταν 12 χρονών ο πατέρας της υποσχέθηκε να την παντρέψει με ένα μαχητή των Ταλιμπάν για να ξεχρεώσει ένα χρέος του. Το μικρό κορίτσι δόθηκε στην οικογένειά του, οι οποίοι την κακοποιούσαν και την ανάγκαζαν να κοιμάται σε ένα στάβλο μαζί με τα ζώα.Όταν εκείνη προσπάθησε να διαφύγει ανεπιτυχώς, της έκοψε τη μύτη και τα αυτιά για να την τιμωρήσει. Την άφησε στα βουνά για να πεθάνει κι εκείνη κατάφερε να πάει έρποντας στο σπίτι των παππούδων της.Νοσηλεύτηκε σε αμερικανικό ιατρικό κέντρο, όπου παρέμεινε για 10 εβδομάδες και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε μυστικό κρησφύγετο στην Καμπούλ, προτού φύγει αεροπορικώς για τις ΗΠΑ χάρη σε φιλανθρωπικό σωματείο και φιλοξενηθεί σε μια οικογένεια εκεί.Σήμερα ζει με τους Mati και Jamila Arsala και τη 15χρονη κόρη τους.«Αυτό που συνέβη είναι μέρος του εαυτού μου, μέρος της ζωής μου και θα το κουβαλάω για πάντα μέσα μου. Αλλά πρέπει να ζήσω και πρέπει να μπορώ να αγαπήσω ξανά» είπε ακόμη η Aesha.

Διαβάστε περισσότερα...

Πέντε «κακές» τροφές που θα πρέπει να τρώτε


Γνωρίστε τα «παρεξηγημένα» τρόφιμα.
Το φυστικοβούτυρο είναι μια συμπυκνωμένη πηγή θερμίδων, έτσι μην το παρακάνετε. Αλλά έτσι και αλλιώς δεν χρειάζεται να φάτε πολύ μεγάλη ποσότητα για να αισθανθείτε ικανοποιημένοι: μόλις μία κουταλιά της σούπας (90 θερμίδες) φυστικοβούτυρο αρκεί.

Τρώω το φυστικοβούτυρο σχεδόν κάθε μέρα επειδή είναι γευστικό και πολύ θρεπτικό. Το φυστικοβούτυρο παρέχει πρωτεΐνη και φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη Β σημαντική για την υγιή ανάπτυξη των νέων κυττάρων.

Δείτε παρακάτω άλλα 4 «παρεξηγημένα» τρόφιμα και γιατί θα πρέπει να τα καταναλώνετε- με μέτρο, φυσικά.

Αυγά
Η κακή φήμη: Μια σημαντική πηγή χοληστερόλης, τα αυγά θα πρέπει να αποφεύγονται απ’ όσους ανησυχούν για την υγεία της καρδιάς τους.
Η καλή αλήθεια: Τα κορεσμένα λίπη και τα τρανς λιπαρά είναι περισσότερο ένοχα για την αύξηση της χοληστερόλης του αίματος από τη διαιτητική χοληστερόλη. Επιπλέον, τα αυγά είναι πολύ χορταστικά: σε μία μελέτη, τα άτομα που έτρωγαν αυγά ομελέτα και ψωμί για πρωινό, αισθάνονταν πιο χορτασμένοι, έτρωγαν λιγότερο στο μεσημεριανό γεύμα, από ό,τι όταν έτρωγαν ένα κουλούρι που είχε τον ίδιο αριθμό θερμίδων. Ο κρόκος του αυγού περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, ουσίες που έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η κύρια αιτία τύφλωσης σε άτομα άνω των 50 ετών.

Βοδινό κρέας
Η κακή φήμη: το βοδινό είναι πλήρες σε κορεσμένα λιπαρά και διαιτητική χοληστερόλη, και έτσι όσοι νοιάζονται για την υγεία της καρδιάς τους θα πρέπει να το αποφεύγουν.
Η καλή αλήθεια: το άπαχο βοδινό κρέας είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά πηγή πρωτεΐνης και σιδήρου, ένα μέταλλο απαραίτητο για να μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες σε όλα τα κύτταρα του σώματος-και πολλές γυναίκες (σε αναπαραγωγική ηλικία) παρουσιάζουν έλλειψη σιδήρου. Επιλέξτε μπριζόλες που έχουν βαθύ κόκκινο χρώμα.

Σοκολάτα
Η κακή φήμη: Η σοκολάτα έχει πολλά λιπαρά, πολλή ζάχαρη, έχει καταπληκτική γεύση, κι έτσι δεν πρέπει να την τρώμε.
Τα καλά νέα: Η μαύρη σοκολάτα περιέχει φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες που φαίνεται να έχουν αντιπηκτικά αποτελέσματα, το οποίο μπορεί να ωφελήσει την καρδιαγγειακή υγεία. Και, πρόσφατα, ερευνητές στην Ελβετία ανέφεραν ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας (30γρ) κάθε μέρα για δύο εβδομάδες, μείωσε τις ορμόνες του στρες, περιλαμβανομένης της κορτιζόλης.

Πατάτες
Η κακή φήμη: Οι πατάτες έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, αυξάνουν το σάκχαρο άρα θα πρέπει να αποφεύγονται από άτομα με διαβήτη.
Τα καλά νέα: Οι πατάτες είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, καλίου και βιταμίνη C. Κι αν δε τρώτε την πατάτα σκέτη ο γλυκαιμικός δείκτης δεν έχει καμία σημασία. Μια υψηλού γλυκαιμικού δείκτη πατάτα γίνεται χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη γεύμα αν απλώς προσθέσετε λίγο ελαιόλαδο, επειδή το προστιθέμενο λίπος βοηθά στην επιβράδυνση της απορρόφηση των υδατανθράκων της πατάτας.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μεταλλαγμένος υπερ-σολομός στα σούπερ μάρκετ


Ασφαλής προς κατανάλωση, λένε οι ΗΠΑ.

Ένας γενετικά τροποποιημένος σολομός, που αναπτύσσεται με διπλάσιους ρυθμούς σε σχέση με τα συμβατικά ψάρια, ενδέχεται σύντομα να βρίσκεται στα ράφια των αμερικανικών σούπερ μάρκετ.

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να βρει καμία επιστημονική αιτιολογία για να απαγορεύσει την παραγωγή του σολομού. Συνεπώς, όπως όλα δείχνουν, το ψάρι που περιέχει επιπλέον γονίδια από άλλα δύο είδη ψαριών, θα γίνει το πρώτο μέλος του ζωικού βασιλείου που κρίνεται ασφαλές προς κατανάλωση.

Τα αυγά σολομού Ατλαντικού «AquAdvantage» αναπτύχθηκαν από την AquaBounty Technology, με έδρα τη Μασαχουσέτη. Η εταιρία ήθελε να βρει έναν τρόπο να επιταχύνει την παραγωγή για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην παγκόσμια ζήτηση για θαλασσινά.

Σε προσχέδιο της αξιολόγησής της, η FDA επαναβεβαιώνει το αρχικό πόρισμά της, ότι ο σολομός δεν είναι πιθανό να βλάπτει την υγεία ή το περιβάλλον. Η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί σε διάστημα δύο μηνών.

Πολλοί, ωστόσο, χαρακτηρίζουν το γενετικά τροποποιημένο σολομό «Φρανκεν - ψάρι». Εκφράζουν φόβους ότι, εάν «αποδράσει» στη φύση, θα ζευγαρώσει με άγρια ψάρια υποβαθμίζοντας το γενετικό υλικό του απειλούμενου σολομού του Ατλαντικού.

Από την άλλη μεριά η AquAdvantage επιμένει ότι τα ψάρια της - αποκλειστικά στείρα θηλυκά- θα βρίσκονται περιορισμένα σε ασφαλείς δεξαμενές στην ξηρά.


Διαβάστε περισσότερα...

Εξωσωματική γονιμοποίηση «made in Greece»


Εκατοντάδες παιδιά από την Αυστραλία γεννήθηκαν στην Ελλάδα.

Τουλάχιστον 600 παιδιά της Αυστραλίας γεννήθηκαν στην Ελλάδα με την μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης IVF που εφαρμόζει ο Ελληνοαυστραλός γιατρός Κώστας Πάντος στην Κλινική του Κέντρου Ανθρώπινης Αναπαραγωγής «Γένεσις».

Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στο αυστραλιανό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της SBS, ο ίδιος ο επιστήμονας με τις επιστημονικές επιτυχίες και καινοτομίες του οποίου ασχολείται συχνά τόσο ο αυστραλιανός όσο και ο διεθνής Tύπος.

Ο Δρ. Πάντος λέει πως πολλά από τα ζευγάρια από την Αυστραλία, τα οποία έρχονται στην Ελλάδα να πάρουν ξένο ωάριο από δότες αλλά και άλλα με το δικό τους γενετικό υλικό, έχουν κάνει πολλές αποτυχημένες προσπάθειες στην Αυστραλία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας γυναίκας από τη Μελβούρνη που έκανε 40 προσπάθειες στην Αυστραλία και έμεινε έγκυος στην Ελλάδα με την πρώτη σε δίδυμα.

Ο Έλληνας επιστήμονας εξηγεί ότι όσοι έρχονται στην Ελλάδα για ξένο γενετικό υλικό, είναι γιατί στην Αυστραλία ο δότης πρέπει να είναι γνωστός και να έχει πρόσβαση στο αρχείο το παιδί, οπότε μόλις ενηλικιωθεί έχει το δικαίωμα να επιδιώξει να συναντήσει το βιολογικό του πατέρα ή μητέρα. Αυτό απωθεί πάρα πολλά ζευγάρια αλλά και δότες τη στιγμή που ξέρουν ότι κάποια μέρα θα χτυπήσει την πόρτα ένα παιδί και θα πει «μπαμπά» ή «μαμά».


Διαβάστε περισσότερα...

Γονίδιο οδηγεί τις γυναίκες στον αλκοολισμό


Η ανακάλυψη θεωρείται ότι θα βοηθήσει σημαντικά τα άτομα υψηλού κινδύνου.

Μια γονιδιακή παραλλαγή που επηρεάζει την ενδορφίνη, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Βόννης και του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας, οδηγεί τις γυναίκες στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Η ενδορφίνη, όπως βρέθηκε και σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, παίζει σημαντικό ρόλο στην ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ, κυρίως στα θηλυκά, καθώς πρόκειται για μια ορμόνη, γνωστή και σαν ορμόνη της ευτυχίας, που ενεργοποιεί αυτό που είναι γνωστό ως σύστημα επιβράβευσης στον εγκέφαλο και εξασφαλίζει καλή διάθεση.

Αυτό μπορεί να συμβεί μετά την άσκηση, μετά από κατανάλωση σοκολάτας, μετά από ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα κ.λπ. Ο οργανισμός έπειτα προσπαθεί να επαναλάβει τη θετική διάθεση και έτσι οδηγούμαστε στους εθισμούς. Χωρίς αυτή την ορμόνη, η επιθυμία για αλκοόλ μειώνεται κατά πολύ και η επίδρασή της σημειώθηκε ιδιαίτερα στα ποντίκια γένους θηλυκού.

Η ανακάλυψη αυτή θεωρείται ότι θα βοηθήσει σημαντικά στην αναγνώριση ατόμων υψηλού κινδύνου, έτσι ώστε να γίνουν οι κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση εξάρτησης από το αλκοόλ.


Πηγή: http://omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να πιούμε το ποτό χωρίς να μας πειράξει


Η επιλογή αναψυκτικού μάς μεθάει ευκολότερα.

Το ιδανικό είναι να πίνουμε το ποτό μας σκέτο, χωρίς αναψυκτικό. Η επιλογή του αναψυκτικού αντενδείκνυται γιατί περιέχει υδατάνθρακες, που μας δίνουν περισσότερη ενέργεια (θερμίδες), κάνουν το ποτό πιο γλυκό οπότε μας μεθάει ευκολότερα αλλά πίνουμε και περισσότερο επειδή είναι πιο ευχάριστο στη γεύση.

Αντίθετα αν συνοδέψουμε το ποτό μας με νερό ή πάγο κρατάει περισσότερο και αραιώνεται το αλκοόλ που περιέχει οπότε και μεθάμε δυσκολότερα.

Αν πάλι επιμένουμε στην προσθήκη του αναψυκτικού τότε είναι σκόπιμο να διαλέξουμε τη σόδα που δεν περιέχει ζάχαρη. Όσον αφορά την μπύρα είναι καλύτερο να τη σερβίρουμε με αφρό.

Καταρχήν ο αφρός προστατεύει την μπύρα από την επαφή της με το οξυγόνο, οπότε και δεν την αφήνει να οξειδωθεί, βοηθώντας την έτσι να κρατήσει καλύτερα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της (τη γεύση, το άρωμα κλπ.).

Από την άλλη πλευρά όταν η μπύρα κάνει αφρό στο ποτήρι ελευθερώνεται το ανθρακικό που περιέχει με αποτέλεσμα να μας προστατεύει κατά κάποιο τρόπο από όλα τα προβλήματα που προκαλεί το ανθρακικό όπως είναι το πολύ φούσκωμα στο στομάχι και η ανάγκη για επιτακτική ούρηση.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περιορίστε το αλάτι στη διατροφή σας


Σοβαρούς κινδύνους ελλοχεύει η υπερβολική χρήση του.

Οι ανάγκες μας σε αλάτι κάθε μέρα, δεν ξεπερνούν τα 5 γραμμάρια, περίπου δηλαδή ένα κουταλάκι του γλυκού.

Δυστυχώς οι άνθρωποι καταναλώνουν πολύ περισσότερο από ότι χρειάζεται ο οργανισμός τους και συχνά πάνω από 10 γραμμάρια ημερησίως. Οι λόγοι είναι πολλοί, τα έτοιμα φαγητά που αγοράζουμε και τα προπαρασκευασμένα τρόφιμα, είναι πλούσια σε αλάτι. Υπολογίζεται ότι 75% του αλατιού που τρώμε προέρχεται από έτοιμα φαγητά ή τρόφιμα.

Το αλάτι προσθέτει γεύση στα φαγητά μας γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλές. Τόσο κατά το μαγείρεμα των φαγητών όσο και στο πιάτο μας, η προσθήκη αλατιού αποτελεί μια βαθιά ριζωμένη συνήθεια.

Ωστόσο πόσο καλά γνωρίζετε το αλάτι, τις ωφέλιμες δράσεις του αλλά και τους σοβαρούς κινδύνους που μπορεί να δημιουργεί η απρόσεχτη χρήση του;

Το αλάτι ή αλλιώς χλωριούχο νάτριο, είναι απαραίτητο για τη ζωή. Χρειάζεται για πολλές λειτουργίες του σώματος. Στο αίμα είναι βασικός ηλεκτρολύτης, διατηρείται σε φυσιολογικά πλαίσια με διάφορους μηχανισμούς (ορμόνες, νεφρική λειτουργία, διατροφή).

Η πτώση του νατρίου κάτω από τα κανονικά επίπεδα είναι επικίνδυνη και μπορεί ακόμη να οδηγήσει στο θάνατο. Όμως η υπερβολική κατανάλωση αλατιού δημιουργεί σοβαρούς κίνδυνους όπως υψηλή πίεση, έμφραγμα μυοκαρδίου και εγκεφαλικά επεισόδια.

Για να κόψετε το αλάτι από τη διατροφή σας αποφύγετε να προσθέτετε αλάτι στο φαγητό ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

Αν καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε αλάτι, όπως φέτα και ελιές ξαρμυρίστε τες βάζοντάς τες σε νερό πριν τις καταναλώσετε.

Οι έτοιμες επεξεργασμένες τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου κι αυτό γιατί το νάτριο αποτελεί συντηρητικό μέσο διατήρησης των τροφών. Αποφύγετε έτοιμες σάλτσες, πατατάκια, γαριδάκια και έτοιμα γεύματα. Μαγειρεύοντας μόνοι σας τα γεύματα σας μπορείτε να ελέγξετε πόσο αλάτι θα μπει στο πιάτο σας. Επιλέξτε φρέσκα κρέατα, πουλερικά και ψάρια, αντί για επεξεργασμένα ή καπνιστά.

Αν καταναλώνετε κονσέρβες όπως τόνο, ξεπλύνετε το περιεχόμενο για να απομακρύνετε το αλάτι.

Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων που θέλετε να καταναλώσετε. Επιλέξτε τροφές με χαμηλή συγκέντρωση νατρίου, όπως δημητριακά, κράκερ, σάλτσες ζυμαρικών, κονσερβοποιημένα λαχανικά και κάθε άλλη τροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Προτιμήστε τροφές που αναγράφουν πάνω στη συσκευασία «ελεύθερες αλατιού» (<5mg br="br" mg="mg">
Προσέξτε επίσης και συστατικά όπως γλουταμινικό μονονάτριο, μαγειρική σόδα, μπέικιν πάουντερ και βενζοϊκό νάτριο, τα οποία είναι συστατικά του αλατιού. Ακόμη επιλέξτε τροφές με λιγότερο από 5% νάτριο ανά μερίδα. Το νάτριο είναι «συστατικό» του αλατιού και πρέπει να τρώτε λιγότερα από 2.400 mg την ημέρα.
Αντικαταστήστε το αλάτι στις συνταγές με βότανα ή άλλα καρυκεύματα, όπως δενδρολίβανο, θυμάρι, βασιλικό, κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό, δυόσμο, κάρυ, κορίανδρο, πιπερόριζα, ρίγανη κ.α. Χρησιμοποιήστε λαχανικά για να δώστε γεύση στο φαγητό σας.

Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε κάλιο το οποίο αποβάλλει το αλάτι από τον οργανισμό μας. Το κάλιο εξισορροπεί την υψηλή συγκέντρωση νατρίου και μπορεί να περιορίσει τις επιδράσεις του αλατιού στην αρτηριακή πίεση. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι:

1.Φρέσκα φρούτα όπως η μπανάνα και το αχλάδι και έτοιμα ροφήματα με χυμό φρούτων, πλούσια σε κάλιο και χωρίς νάτριο

2. Λαχανικά όπως το σπανάκι, η ντομάτα, το μπρόκολο και οι φακές.

3. Φρέσκα ψάρια όπως ο σολομός

4. Ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά και τέλος

5. Προϊόντα επάλειψης εμπλουτισμένα σε κάλιο

Αν τρώτε έξω, ζητήστε να μην προσθέσουν αλάτι στο πιάτο σας.
Σε φαγητά που δεν περιέχουν σάλτσα αντικαταστήστε το αλάτι με χυμό λεμονιού, η έντονη γεύση του καλύπτει την μειωμένη περιεκτικότητα αλατιού.

Προσθέστε το αλάτι στο τέλος του μαγειρέματος και όχι στην αρχή. Με αυτόν τον τρόπο έχετε πιο έντονη τη γεύση του με λιγότερη ποσότητα.

Φροντίστε η αλατιέρα σας να έχει πολύ μικρές τρύπες, για να προστεθούν μικρές ποσότητες αλατιού στο φαγητό σας κάθε φορά που την χρησιμοποιείτε.

Η σταδιακή μείωση του αλατιού από τη διατροφή σας δε σημαίνει ότι τα φαγητά σας θα είναι άνοστα, αντιθέτως τα οφέλη θα είναι μεγάλα τόσο στο σωματικό σας βάρος όσο και στην υγεία.
Διαβάστε περισσότερα...