Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Εξέταση αίματος βοηθάει στη διάγνωση του Αλτσχάιμερ



Φθηνότερες και ευκολότερες μεθόδους αναζητούν οι επιστήμονες.

Όσο πιο έγκαιρη είναι η διάγνωση του Αλτσχάιμερ τόσο πιθανότερη είναι η επιβράδυνση ή η αναχαίτισή της εξέλιξης της νόσου.

Οι μέθοδοι διάγνωσης που υπάρχουν σήμερα είναι δαπανηρές και οι επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο αναζητούν φθηνότερες και ευκολότερες μεθόδους. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Newcastle υποστηρίζουν ότι πραγματοποιούν πρόοδο στην εξεύρεση μιας εξέτασης αίματος που θα συμπληρώνει την εγκεφαλική απεικόνιση.

«Εντοπίζουμε τη νόσο πολύ αργά με τις απεικονιστικές τεχνικές. Οταν έχει συντελεστεί μεγάλη ζημιά στον εγκέφαλο κάποιου, είναι απίθανο να βρούμε λύση» είπε ο επικεφαλής των ερευνών Πάμπλο Μοσκάτο. Στόχος των επιστημόνων είναι να βρεθεί μια εξέταση αίματος που θα κοστίζει 50 δολάρια και θα είναι υψηλής ακριβείας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες αν η νόσος εντοπιστεί εγκαίρως τότε υπάρχει η πιθανότητα της φαρμακευτικής παρέμβασης γιατί οι φαρμακευτικές εταιρίες θα αντιληφθούν ότι υπάρχει αγορά και θα προσπαθήσουν να βρουν ένα φάρμακο.

«Εξετάζουμε τους δείκτες ανά ζεύγη. Η καλύτερη δυνατή μέτρηση γίνεται με την απεικόνιση των δεικτών στην αρχή (της νόσου) και στη συνέχεια ύστερα από 12 μήνες. Έπειτα συγκρίνεις τις αποκλίσεις ανάμεσα στα ζευγάρια των πρωτεϊνών στο διάστημα αυτό των 12 μηνών», λέει ο Μοσκάτο.


Διαβάστε περισσότερα...

Ιλιγγιωδώς τρέχει ο διαβήτης



Τι χρειάζεται για την πρόληψή του.

Καθημερινή άσκηση, σωστή διατροφή, απώλεια βάρους και διακοπή του καπνίσματος, είναι οι τέσσερις κανόνες για την πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη, της μάστιγας του 21ου αιώνα.

Βεβαίως όλες αυτές οι συμπεριφορές πρέπει να συνδυάζονται με τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις για την πρώιμη και έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη τύπου ΙΙ (όλα τα άτομα άνω των 45 ετών πρέπει να κάνουν καμπύλη σακχάρου ενώ όσοι έχουν επιβαρυμένο ιστορικό ή είναι παχύσαρκοι πρέπει πολύ πιο πριν από τα 45 έτη να κάνουν την εξέταση αυτή).

Σύμφωνα με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας κ. Ανδρέα Μελιδώνη, ο ρυθμός αύξησης του αριθμού των πασχόντων τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Πριν από λίγα χρόνια οι ειδικοί επιστήμονες υπολόγιζαν ότι το 2025 ο αριθμός των διαβητικών θα ανέρχεται σε 330 εκατομμύρια.

Σήμερα, εκτιμούν ότι σε 13 χρόνια οι πάσχοντες από διαβήτη θα είναι περισσότεροι από 500 εκατομμύρια. Ήδη, εν έτι 2012, ανέρχονται σε 350 εκατομμύρια.

Αντίστοιχα επιδημιολογικά δεδομένα για τον ελληνικό πληθυσμό, εκτιμούν ότι τα άτομα με διαβήτη υπερβαίνουν το 10% του συνολικού πληθυσμού.

Νέα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο NEJM δίνουν ελπίδες σε εκατομμύρια διαβητικούς που συγχρόνως παρουσιάζουν και σοβαρή παχυσαρκία. Σύμφωνα με αυτά, οι επτά στους δέκα (75%) πάσχοντες από διαβήτη τύπου ΙΙ και σοβαρή παχυσαρκία παρουσίασαν μετά από βαριατρική επέμβαση (γαστρικό bypass κλπ) ολοκληρωτική ύφεση έως εξάλειψη του διαβήτη τους έως και 2 χρόνια μετά την επέμβαση.

Πληθαίνουν επίσης τα δεδομένα που τεκμηριώνουν την εξαιρετική ασφάλεια των νέων φαρμακευτικών αγωγών για το διαβήτη τύπου ΙΙ, των ινκρετινικών αγωγών. Αγωγών που αξιοποιούν τις ευεργετικές για τον οργανισμό δράσεις μιας ορμόνης, της ορμόνης GLP-1.

Πρόσφατες επίσης μελέτες δείχνουν ότι έχουν συντελεστεί σημαντικά βήματα προόδου στο θέμα των αντλιών έγχυσης ινσουλίνης και των αισθητήρων γλυκόζης για τους νέους με διαβήτη τύπου Ι. Η προοπτική του βιοτεχνητού παγκρέατος (αισθητήρας γλυκόζης θα μετρά συνεχώς το σάκχαρο, θα δίνει σήμα σε ενσωματωμένη αντλία ινσουλίνης με κατάλληλο λογισμικό που θα επεξεργάζεται το σήμα και θα ρυθμίζει τη συνεχή έγχυση ινσουλίνης στον οργανισμό) φαντάζει πλέον κοντινή και ελπιδοφόρα μελλοντική θεραπευτική εκδοχή.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στα γονίδια αποτυπώνεται το κοινωνικό στρες



Το κοινωνικό περιβάλλον επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας
.
Όταν οι κοινωνικές συνθήκες αλλάζουν προς το χειρότερο τότε αυτό αποτυπώνεται αρνητικά στα γονίδιά μας και κατά συνέπεια επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία βασίστηκε σε συμπεριφορική και γενετική μελέτη των μαϊμούδων.

Είναι μία από τις πρώτες μελέτες που αποκαλύπτουν μία άμεση σχέση ανάμεσα στο κοινωνικό στάτους και στη ρύθμιση - έκφραση των γονιδίων. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι υπάρχει ένας ισχυρός και εύπλαστος δεσμός ανάμεσα στο κοινωνικό περιβάλλον και στους βιολογικούς μηχανισμούς ενός οργανισμού, με όποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό για την υγεία.

Οι ερευνητές, μ’ επικεφαλής τον καθηγητή ανθρώπινης γενετικής Γιόαβ Γκίλαντ του πανεπιστημίου του Σικάγο και την εξελικτική ανθρωπολόγο Τζένι Τουνγκ του πανεπιστημίου Ντιουκ έκαναν τα σχετικά πειράματα και διαπίστωσαν ότι όταν έπεφτε η θέση ενός πειραματόζωου στην κοινωνική ιεραρχία της κοινότητάς του, τότε, εξαιτίας του κοινωνικού στρες που βίωνε το ζώο, άλλαζε δραματικά και η έκφραση περίπου 1.000 γονιδίων του.

Μεταξύ άλλων, τα γονίδια που σχετίζονταν με τη φλεγμονή, ήταν πιο ενεργά στα ζώα που είχαν χαμηλότερο στάτους. Τα ζώα είχαν επίσης λιγότερα λευκά κύτταρα-Τ, τα οποία αποτελούν βασικό τμήμα του αμυντικού οπλοστασίου του οργανισμού κατά των καρκινικών κυττάρων και των παθογόνων μικροοργανισμών.

Από την άλλη όμως, παρατηρήθηκε και το αντίστροφο, όταν δηλαδή βελτιωνόταν η κοινωνική θέση ενός ζώου, τότε πάλι άλλαζε η έκφραση των γονιδίων, μέσα μάλιστα σε λίγες μόνο εβδομάδες, γεγονός που δείχνει ότι οι κοινωνικές δυνάμεις είναι σε θέση να επηρεάσουν γρήγορα τη γενετική ρύθμιση προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Όσον αφορά τους σχετικούς βιολογικούς μηχανισμούς, η έρευνα έδειξε ότι το κοινωνικό στρες λόγω της μεταβολής του κοινωνικού στάτους επιδρά (θετικά ή αρνητικά) αφενός στο λεγόμενο «σύστημα των ορμονών του στρες» και αφετέρου στη σύνθεση των κυττάρων στο αίμα, δύο αλλαγές που από κοινού -και σε σύντομο χρόνο- επιδρούν στη γονιδιακή έκφραση.

Η διαπίστωση της ανάλογης επίδρασης των κοινωνικών συνθηκών στα ανθρώπινα γονίδια είναι πιο δύσκολη, όπως επεσήμαναν οι ερευνητές. Αν όμως το κοινωνικό στρες επιδρά εξίσου στους ανθρώπους όπως και στα πειραματόζωα, τότε υπάρχει ένα περιθώριο αισιοδοξίας, καθώς η επίδραση δεν είναι μονομερής, δηλαδή μόνο αρνητική, αφού είναι δυνατό η βελτίωση της κοινωνικής θέσης του ατόμου να αναστρέψει τις προηγούμενες γενετικές αλλαγές και να ενισχύσει πάλι το ανοσοποιητικό σύστημά του.


Διαβάστε περισσότερα...

Κομπογιαννίτης γιατρός κακοποιούσε σεξουαλικά τις ασθενείς του



Τις είχε διαγνώσει ψευδώς με καρκίνο για να τις κακοποιεί μαζί με τη γυναίκα του.

Ένας «κομπογιαννίτης» γιατρός καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκισης, καθώς κακοποίησε σεξουαλικά δύο γυναίκες, τις οποίες είχε διαγνώσει λανθασμένα με καρκίνο.

Ο 77χρονος Reginald Gill και η 35χρονη σύζυγός του Leila ανάγκαζαν τους ασθενείς τους να υποβάλλονται σε εξευτελιστικές γυμνές εξετάσεις, και μάλιστα στο σπίτι τους, το οποίο είχαν μετατρέψει σε υποτιθέμενο ιατρικό κέντρο, στο Carmarthenshire της Ουαλίας.

Ο 77χρονος τόλμησε μάλιστα να πει σε μια γυναίκα ότι ο καρκίνος της θα θεραπευόταν εάν ένας άνδρας πιπίλιζε της θηλές της για μισή ώρα κάθε μέρα!

Ο εισαγγελέας Huw Ρις δήλωσε: «Πρόκειται για εξαπάτηση και σεξουαλική κακοποίηση αγνώστων».

Ο «τσαρλατάνος» δήλωνε στις γυναίκες ότι είχε εργαστεί ως γιατρός στο βρετανικό στρατό, ωστόσο στη πραγματικότητα είχε εργαστεί μονάχα ως μάγειρας στο σώμα εστίασης και δεν είχε καμία ιατρική κατάρτιση.

Το ζευγάρι γνώρισε τις γυναίκες σε ένα τοπικό ιατρείο και τους έταξε άμεση θεραπεία με μια νέα μέθοδο με όζον. Στη συνέχεια, ο Reginald Gill είπε στις γυναίκες ότι πάσχουν από καρκίνο, αλλά ότι μπορούσε να τις θεραπεύσει σε δύο ημέρες.

Οι γνήσιοι γιατροί διαπίστωσαν ότι καμία από τις γυναίκες δεν έπασχε από καρκίνο και η ψευδής διάγνωση αποσκοπούσε μονάχα στη σεξουαλική ικανοποίηση του ζευγαριού.

Το ζευγάρι αρνήθηκε τις κατηγορίες περί σεξουαλικής κακοποίησης.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα απασχόλησης ευπαθών ομάδων στο Ρέθυμνο



Θα επωφεληθούν, μεταξύ άλλων, άνεργοι και ανάπηροι.

Στην αντιμετώπιση του αποκλεισμού των ευπαθών κοινωνικά ομάδων στο νομό Ρεθύμνου στοχεύει το έργο «Δρόμοι Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας» που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ανάπτυξης «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες».

Οι κατηγορίες που θα ωφεληθούν από τις δράσεις είναι οι μακροχρόνια άνεργοι άνω των 45 ετών με χαμηλά τυπικά προσόντα, τα άτομα με αναπηρία, οι αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, οι γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, οι γυναίκες - άντρες θύματα trafficking, οι μετανάστες, οι παλιννοστούντες, οι πρόσφυγες, τα άτομα με θρησκευτικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες, οι αιτούντες άσυλο, οι αποφυλακισθέντες, πρώην χρήστες ουσιών, οι οροθετικοί- άστεγοι, τα άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από φτώχεια και, τέλος, τα άτομα που υπόκεινται σε διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή/και λόγω ταυτότητας κοινωνικού φύλου.

Το έργο θα υλοποιηθεί, με δημόσια δαπάνη, από την Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Ρεθεμιώτικη Συνεργασία Δημιουργικών Φορέωνν», προϋπολογισμού 535.000 ευρώ, για να βοηθηθούν ή να ξεκινήσουν νέες δράσεις όπως, επαγγελματική κατάρτιση και επιμόρφωση, πρακτική άσκηση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πότε βλάπτει το στρες και πότε ωφελεί



Ένα ισχυρό νευρικό σύστημα μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμο.

Η διαφορά μεταξύ ωφέλιμου και ανθυγιεινού στρες σχετίζεται με δύο παράγοντες: Πώς ανταποκρινόμαστε στο στρες και κατά πόσο το στρες είναι χρόνιο ή έντονο, σύμφωνα με την Wendy Mendes, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχιατρικής, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

«Το χρόνιο στρες δημιουργείται από τις συνεχείς και καταπιεστικές απαιτήσεις που βιώνουμε κατά καιρούς στη ζωή μας και μπορεί να διαταράξει τον ύπνο, να αλλάξει τις διατροφικές συνήθειες και σε ορισμένες περιπτώσεις να οδηγήσει σε ψυχικέςασθένειες όπως η κατάθλιψη, μέχρι και να επιδεινώσει κάποιες σωματικέςασθένειεςλόγω της καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος», εξηγεί η Mendes.

«Καθώς εξελισσόταν η ανθρωπότητα, μπορεί να προκαλούσε έντονο στρες η διαφυγή από μια τίγρη ή ο πόλεμος μεταξύ γειτονικών φυλών. Στη σύγχρονη εποχή, αυτά τα γεγονότα δεν είναι πια τόσο επικίνδυνα, αλλά μπορεί να προκαλέσουν παρόμοιες ψυχολογικές αντιδράσεις» επισημαίνει και φέρνει ως παραδείγματα σημαντικά γεγονότα όπως συνέντευξη για δουλειά, ομιλίες, διαγωνισμούς ή ακόμα κι ένα ραντεβού στα τυφλά.

Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν ένα ισχυρό νευρικό σύστημα μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμο όσον αφορά την ψυχική και σωματική απόδοση. «Αυξάνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο και περιφερειακά του σώματος -χέρια,πόδια- και μπορεί να αυξήσει την ψυχολογική και σωματική λειτουργία» επισημαίνει η ψυχολόγος.

Το κλειδί για να αποδειχτεί το στρες ωφέλιμο είναι να καταλάβουμε ότι είναι κάτι φυσιολογικό, το οποίο μάλιστα μπορεί να μας βοηθήσει να αντεπεξέλθουμε καλύτερα σε ορισμένες περιπτώσεις.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Mέσα στα λιποκύτταρα το γονίδιο που προστατεύει από το διαβήτη



Συναρπαστική χαρακτηρίστηκε η ανακάλυψη από τους ειδικούς.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι γονίδιο που προστατεύει από την ασθένεια βρίσκεται μέσα στα λιποκύτταρα. Αυτή η ανακάλυψη, που χαρακτηρίστηκε από τους ειδικούς «συναρπαστική», δείχνει στην ουσία ότι η ικανότητα του σώματος να ρυθμίσει το σάκχαρο μπορεί να βελτιωθεί από την παρουσία του λίπους στο σώμα. Το συγκεκριμένο γονίδιο φαίνεται να αντιστέκεται στον διαβήτη τύπου 2 μετατρέποντας τη γλυκόζη σε λιπαρά οξέα και αυξάνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα.

Στους περισσότερους παχύσαρκους τα επίπεδα του σακχάρου είναι πολύ υψηλά, επειδή το σάκχαρο εμποδίζεται να μπει στα λιποκύτταρα. Ωστόσο μια ομάδα επιστημόνων από τη Βοστώνη διαπίστωσε ότι αν αυξηθούν στον οργανισμό αυτών των ανθρώπων τα επίπεδα αυτού του γονιδίου που χαρακτηρίζεται «μεταφορέας γλυκόζης», τότε είναι εφικτή η είσοδος περισσότερου σακχάρου στα λιποκύτταρα.

Τουλάχιστον αυτό διαπιστώθηκε σε παχύσαρκα ποντίκια. Οταν το σάκχαρο μπαίνει στα λιποκύτταρα, προκαλεί μια αντίδραση του γονιδίου που ονομάζεται CHREBP, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη ρύθμιση της ευαισθησίας της ινσουλίνης, που είναι καθοριστικής σημασίας για την εκδήλωση ή μη του διαβήτη.

«Με αυτή την έρευνα αποδεικνύεται ότι είναι αβάσιμη η γενική άποψη ότι το λίπος είναι συνολικά κακό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής ερευνητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, δρ Μαρκ Χέρμαν. «Η παχυσαρκία συνδέεται κατά κανόνα με τη μεταβολική δυσλειτουργία που αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη, εγκεφαλικό και καρδιοπάθεια, αλλά υπάρχει μεγάλο ποσοστό παχύσαρκων ανθρώπων που δεν έχουν μεταβολικό σύνδρομο» προσθέτει ο ειδικός.

Οι επιστήμονες, των οποίων τα συμπεράσματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature», διαπίστωσαν επίσης ότι τα ποντίκια με φυσιολογικό βάρος που δεν είχαν το γονίδιο CHREBP εκδήλωσαν διαβητικά συμπτώματα. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το γονίδιο που λειτουργεί ως μεταφορέας γλυκόζης είναι πιο ενεργό σε αυτούς των οποίων ο οργανισμός εμφανίζει καλύτερη ισορροπία σακχάρου.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι παχύσαρκοι δέχονται περισσότερη ακτινοβολία



Οι ακτινολόγοι αυξάνουν την ισχύ του μηχανήματος για ακτινογραφίες.

Οι παχύσαρκοι άνθρωποι συχνά εκτίθενται σε περισσότερη ακτινοβολία, όταν κάνουν ακτινογραφία ή τομογραφία, επειδή οι ακτινολόγοι αυξάνουν την ισχύ του μηχανήματος προκειμένου να πετύχουν πιο καθαρή εικόνα.

Η συνέπεια είναι ότι τα άτομα με βάρος παραπάνω από το φυσιολογικό κινδυνεύουν ελαφρώς περισσότερο από καρκίνο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου Ρενσελάερ της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον κινεζικής καταγωγής καθηγητή Σιέ Τζορτζ Σου, που δημοσίευσαν τη σχετική εργασία στο περιοδικό για θέματα φυσικής στη βιοϊατρική «Physics on Medicine and Biology», σύμφωνα με το New Scientist, έκαναν εκτιμήσεις με τη βοήθεια υπολογιστικών μοντέλων και προσομοιώσεων, σχετικά με την ακτινοβολία-Χ που απορροφούν οι ιστοί ενός οργανισμού ανάλογα με το βάρος του.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ακτινογραφίες και τομογραφίες εκθέτουν τα εσωτερικά όργανα των παχύσαρκων ανδρών σε περίπου 62% περισσότερη ακτινοβολία, ενώ για τις παχύσαρκες γυναίκες η αντίστοιχη αύξηση της ακτινοβολίας είναι 59% κατά μέσο όρο.

Επειδή οι παχύσαρκοι άνθρωποι προσλαμβάνουν περισσότερη ακτινοβολία σε αυτές τις ιατρικές διαγνωστικές εξετάσεις, αντιμετωπίζουν κατά 60% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε σχέση με ένα άνθρωπο μέσου βάρους. Όμως ο κίνδυνος σε απόλυτα νούμερα παραμένει χαμηλός, κατά τους ερευνητές, και δικαιολογείται από το διαγνωστικό όφελος.

Όσες περισσότερες απεικονιστικές διαγνωστικές εξετάσεις με χρήση ακτίνων-Χ κάνει κάποιος στη ζωή του, τόσο συσσωρεύεται ακτινοβολία στον οργανισμό του και αυξάνεται έτσι σιγά-σιγά ο κίνδυνος καρκίνου, αν και πάντα παραμένει μικρός σε απόλυτα νούμερα.

Η έρευνα επισημαίνει ότι τα μηχανήματα για τις ακτινογραφίες και τομογραφίες δεν είναι ρυθμισμένα κατάλληλα για τους παχύσαρκους, με συνέπεια, όταν αυτά λειτουργούν στη συνηθισμένη ισχύ τους, να προκύπτουν θολές εικόνες, καθώς τα φωτόνια των ακτίνων-Χ δυσκολεύονται να διαπεράσουν τα στρώματα λίπους των ανθρώπων με παραπανίσια κιλά. Έτσι, οι χειριστές των μηχανημάτων αναγκάζονται να ανεβάσουν την ισχύ για να πετύχουν καλύτερη εικόνα, όμως αυτό αυξάνει την έκθεση των παχύσαρκων ατόμων στην ακτινοβολία.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός που να πετυχαίνει την καλύτερη δυνατή ισορροπία ανάμεσα στη χαμηλότερη δυνατή δόση ακτινοβολίας και στην υψηλότερη δυνατή ανάλυση της εικόνας. Η έρευνα επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξουν αυτές ακριβώς αυτές οι βελτιωτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία των απεικονιστικών ιατρικών μηχανημάτων.

Ήδη οι ερευνητές του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου Ρανσελάερ, υπό την καθοδήγηση του Σου, έχουν αναπτύξει ένα νέο λογισμικό με την ονομασία VirtualDose που βελτιστοποιεί το επίπεδο της ακτινοβολίας για κάθε ασθενή ξεχωριστά ανάλογα με το βάρος του, το ύψος του, το φύλο του, την ηλικία του και άλλες παραμέτρους (έγκυος γυναίκα κ.α.). Το λογισμικό επίσης βοηθά στον υπολογισμό της συνολικής ακτινοβολίας που παίρνει ένας άνθρωπος στη ζωή του από τις κατά καιρούς ακτινογραφίες και τομογραφίες που κάνει.

Η Καλιφόρνια πρόσφατα έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ, η οποία απαιτεί να κρατιούνται αρχεία δόσεων ακτινοβολίας για κάθε άτομο που κάνει τέτοιες εξετάσεις.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρχονται λουκέτα σε δημόσια νοσοκομεία



Πρόταση της τρόικας για το κλείσιμο περισσότερων από 35 μονάδων
.
Σχέδιο μείωσης των δημόσιων νοσοκομειακών μονάδων κατά 30% δέχθηκε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά κ. Λουκάς Παπαδήμος, σύμφωνα με έγκυρες πηγές. Σε συνάντηση που είχε πριν από δέκα ημέρες με εκπροσώπους των δανειστών, ο κ. Παπαδήμος δέχθηκε εισήγηση για δραστική περικοπή του κόστους υγείας και για το κλείσιμο περισσότερων από 35 μονάδων από τις συνολικά 126 που λειτουργούν πανελλαδικά.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της τρόικας κ. Μπομπ Τράα έχει εκφράσει την άποψη πως ο προϋπολογισμός θα ελαφρυνθεί σημαντικά εάν υπάρξει μια τέτοια δράση, η οποία ενδέχεται να αποδώσει στα δημόσια ταμεία άνω των 4 δισ. ευρώ.

Στο ίδιο σχέδιο που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χαρτιά, έχει εκφραστεί η άποψη πως θα πρέπει να υπάρξουν και άλλες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας υγείας, η οποία δεν θα είναι πια τόσο δημόσια όσο την φανταζόμαστε.

Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή στο κόστος νοσηλείας ή στις επεμβάσεις από τους ασφαλισμένους ως άμεση όμως αμοιβή, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει η ιδέα κάθε μονάδα να έχει ξεχωριστό μάνατζμεντ με υποχρεωτική απόδοση «λογαριασμού» τζίρων και κερδών στο τέλος κάθε χρήσης.

Παράλληλα έχει συζητηθεί το θέμα να μην τοποθετούνται πολιτικά στελέχη στις διοικήσεις των νοσοκομείων αλλά μόνο μάνατζερ οι οποίοι και θα φέρνουν αποτελέσματα αλλά και η δημιουργία ενός συστήματος παρακολούθησης των προμηθειών και αναγκών λειτουργίας όλων των μονάδων.

Στα σχέδια είναι κάθε μονάδα που θα είναι ζημιογόνος για πάνω από ένα συγκεκριμένο διάστημα, να κλείνει ή η διοίκησή της να αλλάζει αυτόματα. Κοινώς το σχέδιο αναφέρει πως η δημόσια υγεία θα πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική με κριτήρια του ιδιωτικού τομέα.

Από τη μεριά του ο κ. Παπαδήμος έχει διαμηνύσει πως ευθύνη για όλο αυτόν τον σχεδιασμό θα έχει η επόμενη κυβέρνηση αν και επί της ουσίας δείχνει να έχει συμφωνία με τις θέσεις του Ολλανδού επιτρόπου κ. Τράα.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο καρκίνος χτυπά 6.000 Αλβανούς ετησίως



Δεύτερη αιτία θανάτου μετά το καρδιακό.

Αυξήθηκαν κατά 20% οι διαγνωσμένες περιπτώσεις καρκίνου στην Αλβανία το 2011 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία κάθε χρόνο στη χώρα εμφανίζονται πάνω από 6.000 νέα περιστατικά καρκίνου.

«Οι ογκολογικές ασθένειες είναι η δεύτερη αιτία θανάτων στη χώρα μετά τις καρδιαγγειακές νόσους που είναι πρώτες» δήλωσε ο διευθυντής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Μητέρα Τερέζα» των Τιράνων Αγκίμ Σαλάκου.

Ο Σαλάκου, ο οποίος ενημέρωσε την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, απέδωσε την αύξηση των νέων περιστατικών καρκίνου στην περιβαλλοντική ρύπανση και την αλλαγή του τρόπου ζωής των κατοίκων, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου καταγράφονται και οι περισσότερες ογκολογικές παθήσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

«Κόβουν» χρόνια οι αλλαγές της θερμοκρασίας

«Κόβουν» χρόνια οι αλλαγές της θερμοκρασίας

«Χτυπούν» κυρίως τους ηλικιωμένους με χρόνια προβλήματα.

Όχι μόνο οι καύσωνες, αλλά ακόμα και οι σχετικά μικρές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας τα καλοκαίρια, οι οποίες όμως διαχρονικά έχουν γίνει μεγαλύτερες και συχνότερες λόγω της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να μειώσουν το προσδόκιμο ζωής των ηλικιωμένων ανθρώπων που έχουν χρόνια προβλήματα υγείας, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη αναδεικνύει ένα νέο μακροπρόθεσμο παράγοντα κινδύνου, πέρα από τους καύσωνες που έχουν άμεσες επιπτώσεις, καθώς επισημαίνει ότι ακόμα και μία αυξομείωση της θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό Κελσίου πάνω από το συνηθισμένο, εφόσον γίνεται σε βάθος χρόνου, μπορεί να αποβεί θανατηφόρα για τα άτομα της τρίτης ηλικίας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον καθηγητή περιβαλλοντικής επιδημιολογίας Τζόελ Σβαρτς και την Αντονέλα Ζανομπέτι του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγείας, ανέφεραν ότι «ανεξάρτητα από τους καύσωνες, ημέρα με την ημέρα η υψηλή διακύμανση των θερινών θερμοκρασιών μικραίνει το προσδόκιμο ζωής. Αυτή η διακύμανση μπορεί να είναι επιβλαβής για τους ευάλωτους ανθρώπους».

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν προβλέψει ότι η κλιματική αλλαγή όχι μόνο θα αυξήσει τις θερμοκρασίες του πλανήτη, αλλά και το βαθμό αυξομείωσής τους τα καλοκαίρια, ιδίως σε χώρες με μέσο γεωγραφικό πλάτος, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα. Αυτές οι πιο ευμετάβλητες θερινές θερμοκρασίες συνιστούν ολοένα πιο σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Προηγούμενες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τη σχέση ανάμεσα στους καύσωνες και στην αύξηση των θανάτων στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Όμως η νέα έρευνα, κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, επισημαίνει ότι δεν σκοτώνουν μόνο τα κύματα καύσωνα βραχυπρόθεσμα, αλλά και οι σχετικά πιο ανεπαίσθητες μεταβολές των καλοκαιρινών θερμοκρασιών μακροπρόθεσμα. Ο κίνδυνος είναι πιο αυξημένος για τους ηλικιωμένους με προβλήματα όπως διαβήτη, καρδιοπάθεια (ιδίως όσοι είχαν πάθει μη θανατηφόρο έμφραγμα στο παρελθόν), χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια κ.α.

Οι ερευνητές ανέλυσαν σε βάθος χρόνου στοιχεία για την υγεία περίπου 3,7 εκατ. ανθρώπων άνω των 65 ετών σε 135 πόλεις και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ποσοστά θανάτου είναι υψηλότερα στις πόλεις εκείνες όπου τα καλοκαίρια υπάρχουν μεγαλύτερες διακυμάνσεις του θερμομέτρου.

Κατά μέσο όρο, κάθε αύξηση κατά ένα βαθμό Κελσίου στην αυξομείωση της θερινής θερμοκρασίας αυξάνει κατά 2,8% έως 4% το ποσοστό θανάτων των ηλικιωμένων με χρόνιες παθήσεις. Αναλυτικότερα, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αυξάνεται κατά 4% για όσους έχουν διαβήτη, 3,8% για όσους είχαν υποστεί έμφραγμα κάποτε, 3,7% για όσους έχουν χρόνια προβλήματα στους πνεύμονες και 2,8% για όσους έχουν προβλήματα καρδιάς.

Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι ο κίνδυνος από τις θερμοκρασιακές μεταβολές είναι 1% έως 2% μεγαλύτερος για όσους ζουν σε συνθήκες φτώχειας και, αντίθετα, 1% έως 2% μικρότερος για όσους ζουν σε πόλεις με περισσότερο πράσινο. Όσο πιο πολύ μεγάλη είναι η μέση θερμοκρασία μιας περιοχής, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος για την υγεία από τις αυξημένες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις.

Οι ηλικιωμένοι και γενικότερα όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα δυσκολεύονται περισσότερο να προσαρμοστούν στις ακραίες θερμοκρασίες κι επίσης φαίνεται πως είναι πιο ευάλωτοι στις μεγαλύτερες από το συνηθισμένο διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι σταδιακά ο πληθυσμός γερνάει, ότι οι διάφορες χρόνιες παθήσεις γίνονται όλο και συχνές και, τέλος, ότι η κλιματική αλλαγή επιδεινώνεται, όπως είπε ο καθηγητής Τζόελ Σβαρτς, αναμένεται ότι στο μέλλον θα γίνει ακόμα πιο σημαντικό το πρόβλημα των θερμοκρασιακών διακυμάνσεων από πλευράς δημόσιας υγείας.


Διαβάστε περισσότερα...

Παράγοντας κινδύνου για αυτισμό το πάχος της μητέρας



Η παχυσαρκία της εγκύου επικίνδυνη για το παιδί.

Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού ή άλλων αναπτυξιακών διαταραχών, όπως στον προφορικό και γραπτό λόγο εμφανίζουν τα παιδιά που γεννήθηκαν από παχύσαρκες ή πολύ υπέρβαρες γυναίκες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ειδικό στη βιοστατιστική Πάουλα Κρακόβιακ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, μελέτησαν περισσότερα από 1.000 παιδιά. Βρήκαν ότι όσα είχαν γεννηθεί από παχύσαρκες μητέρες, είχαν εξαιρετικά αυξημένο (κατά 67%) κίνδυνο εκδήλωσης αυτισμού σε σχέση με τα παιδιά μητέρων με φυσιολογικό βάρος, ενώ υπερδιπλάσιος ήταν και ο κίνδυνος για άλλες αναπτυξιακές διαταραχές, όπως τα προβλήματα λόγου.

Τυπικά παχύσαρκος είναι κάποιος που ο δείκτης της μάζας του σώματός του (προκύπτει από το βάρος δια του τετραγώνου του ύψους) ξεπερνά το 30. Ο αυτισμός είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή του εγκεφάλου που δημιουργεί προβλήματα επικοινωνίας στα παιδιά. Περίπου το 1% των παιδιών εμπίπτουν στο ευρύ φάσμα των διαταραχών του αυτισμού, με συμπτώματα που μπορεί να ποικίλουν σε μεγάλο βαθμό από άποψη σοβαρότητας (π.χ. όσα πάσχουν από το σύνδρομο 'Ασπεργκερ, έχουν λιγότερα προβλήματα).

Ο αυτισμός είναι μία πολύπλοκη διαταραχή, στην οποία συνυπάρχουν περιβαλλοντικοί και γενετικοί παράγοντες. Πολλοί γονείς αυτιστικών παιδιών έχουν απόλυτα κανονικό βάρος, ενώ αντίθετα πολλοί παχύσαρκοι γονείς δεν έχουν αυτιστικά παιδιά.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι η παχυσαρκία αποτελεί ένα αυξημένο παράγοντα κινδύνου, χωρίς να είναι ακόμα γνωστό γιατί υπάρχει αυτή η συσχέτιση. Μια πιθανότητα είναι ότι η παχυσαρκία απελευθερώνει πρωτεΐνες που διευκολύνουν την εκδήλωση φλεγμονής και μερικές από αυτές τις πρωτεΐνες είναι πιθανό να εισέρχονται μέσω του πλακούντα από την έγκυο μητέρα στο έμβρυο, κάνοντας ζημιά στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλό του.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι η ανακάλυψη της σχέσης ανάμεσα στην μητρική παχυσαρκία και στον παιδικό αυτισμό δεν υποδηλώνει κατ' ανάγκη ότι η πρώτη ευθύνεται άμεσα για τον δεύτερο. Όπως είπε η Κρακόβιακ, η σχέση ανάμεσα στα δύο μπορεί να είναι έμμεση. «Ίσως δεν φταίει η ίδια η παχυσαρκία, αλλά άλλα πράγματα που οδηγούν στην παχυσαρκία, όπως τα γονίδια, το στιλ ζωής ή η διατροφή», τόνισε.

Η έρευνα έδειξε ότι περίπου μία στις τέσσερις μητέρες (ποσοστό 24%) που είχαν παιδί με αυτισμό ή άλλη αναπτυξιακή διαταραχή (λόγου κ.α.), ήταν παχύσαρκες. Περίπου μία στις πέντε μητέρες (ποσοστό 21,5%) που είχαν παιδί μόνο με αυτισμό, ήσαν παχύσαρκες. Το 14% των μητέρων με κανονικά αναπτυσσόμενο παιδί ήσαν παχύσαρκες.

Ο αυξημένος κίνδυνος δεν αφορά μόνο τις παχύσαρκες γυναίκες με δείκτη σωματικής μάζας πάνω από 30, αλλά και αυτές με δείκτη 28 ή 29, που τυπικά θεωρούνται πολύ υπέρβαρες. Αν η μητέρα έχει και διαβήτη, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, οπότε είναι ακόμα πιο επιτακτικό η έγκυος να κάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής της και να χάσει κιλά.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο διαβήτης απειλεί τους δίδυμους

Ο διαβήτης απειλεί τους δίδυμους

Πώς επηρεάζει η δίαιτα στην εγκυμοσύνη.

Μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Manchester ίσως έρχεται τελικά να εξηγήσει το γιατί οι δίδυμοι είναι πιο επιρρεπείς στην εκδήλωση διαβήτη τύπου 2 στην ενήλικη ζωή τους, αλλά και το τι μπορεί να συμβεί στα παιδιά των οποίων οι μητέρες κατά την εποχή της σύλληψής τους έκαναν δίαιτα.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν ιστούς από τον εγκέφαλο αγέννητων δίδυμων αρνιών, των οποίων οι μητέρες τρέφονταν ελάχιστα την εποχή της σύλληψής τους. Διαπίστωσαν επιγενετικές αλλαγές (δηλαδή αλλαγές που δεν ήταν γενετικά προγραμματισμένες, αλλά συντελέστηκαν εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούσαν στη μήτρα) στη δομή του DNA στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την πρόσληψη φαγητού και τη γλυκόζη. Οι αλλαγές αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και εμφάνισης διαβήτη μεταγενέστερα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η διαπίστωση αυτή αφορά και τους ανθρώπους. Επίσης, εκτιμούν ότι τα συμπεράσματα της έρευνάς τους παρέχουν νέα στοιχεία που εξηγούν γιατί οι δίδυμοι είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη διαβήτη, καθώς και τι μπορεί να συμβεί όταν κατά την εποχή της σύλληψης μια γυναίκα κάνει δίαιτα. Με άλλα λόγια, η συστηματικά μειωμένη πρόσληψη τροφής κατά τη σύλληψη εξαιτίας της δίαιτας μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες το παιδί αυτό να γίνει παχύσαρκος ενήλικας με τάση για διαβήτη τύπου 2.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology».


Διαβάστε περισσότερα...

Σκότωσε το 3 μηνών μωρό του επειδή γεννήθηκε κορίτσι



Ανεπιθύμητα τα κορίτσια στην Ινδία.

Επί μια εβδομάδα πάλευε να κρατηθεί στη ζωή. Όμως η μόλις τριών μηνών Neha Afreen, που είχε κακοποιηθεί από τον ίδιο της τον πατέρα επειδή δεν γεννήθηκε… αγόρι, δεν τα κατάφερε.

Υπέστη καρδιακή ανακοπή σε νοσοκομείο της πόλης Bangalore στο Μπαγκλαντές, όπου νοσηλευόταν.

Το μωρό εισήχθη στο νοσοκομείο στις 5 Απριλίου με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, εξάρθρωση αυχένα ενώ το κορμί του ήταν γεμάτο δαγκωματιές και χτυπήματα.

Ο πατέρας της, Umar Farooq, που εργάζεται ως βαφέας αυτοκινήτων, κατηγορείται για πρόκληση σωματικών βλαβών που οδήγησαν στο θάνατο το μόλις τριών μηνών παιδί του, επειδή ήθελε να έχει γεννηθεί αγόρι κι όχι κορίτσι.

Παρόλο που η Afreen έδειξε κάποια σημάδια βελτίωσης την περασμένη Τρίτη, η κατάσταση της υγείας της χειροτέρευσε ξαφνικά.



Η 19χρονη μητέρα της δεν άντεξε όταν ενημερώθηκε από τους γιατρούς για το θάνατο του παιδιού της. Ήταν το πρώτο της παιδί και υπέστη σοκ. Αρχικά φοβόταν να καταγγείλει τον 37χρονο άντρα της, αλλά τελικά ανέφερε στις αρχές ότι κακοποιούσε το μωρό από την ημέρα που είχε γεννηθεί.

Την περασμένη εβδομάδα γύρισε στο σπίτι τους μεθυσμένος. Αφού χτύπησε την ίδια, επειδή έφερε στον κόσμο κόρη και όχι γιο, στη συνέχεια έστρεψε το μίσος του στο μωρό.

Αφού η γυναίκα του έπεσε για ύπνο, ο Farooq έβαλε διάφορα υφάσματα στο στόμα του μωρού για να μην ακούγεται το κλάμα του και το χτύπησε με ένα αμβλύ αντικείμενο.



Όταν μέσα στη νύχτα η νεαρή μητέρα ξύπνησε και πήγε να δει το μωρό, το βρήκε να συσπάται και να κάνει εμετό. Ενημέρωσε τον άντρα της, ο οποίος δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον και με τη βοήθεια γειτόνων της το μετέφερε στο νοσοκομείο.

Ο Farooq είχε κακοποιήσει ακόμη δύο φορές το μωρό στο παρελθόν, αλλά η Reshma δεν τον ανέφερε για να σώσει το γάμο της. Τη μία φορά είχε δαγκώσει το μωρό, ενώ την άλλη έσβηνε το τσιγάρο του στο μέτωπο και το σώμα του.

Μετά το θάνατο του μωρού ο Farooq συνελήφθη και πλέον αντιμετωπίζει κατηγορίες για φόνο.

Η δολοφονία θηλυκών εμβρύων και μωρών είναι συχνό φαινόμενο στην Ινδία, ακόμη και στα ανώτερα στρώματα του πληθυσμού που έχουν και κάποιο επίπεδο εκπαίδευσης, καθώς θεωρούνται «βάρος».

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 η αναλογία αντρών και γυναικών στην Ινδία είναι 1.000 προς 914.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανταλλακτικό παζάρι την Κυριακή 22 Απριλίου



Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Την ευκαιρία να ανταλλάξουν παιδικά ρούχα, βιβλία και παιχνίδια θα έχουν όσοι βρεθούν την Κυριακή 22 Απριλίου από τις 11:00 έως τις 16:00 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, όπου διοργανώνεται ανταλλακτικό παζάρι από το free press περιοδικό για γονείς Taλκ.

«Μια όμορφη κυριακάτικη βόλτα μπορεί να συνδυαστεί με μια εξίσου όμορφη κοινωνική προσφορά, εάν περάσετε από το ανταλλακτικό μας παζάρι, στην Πειραιώς 206 στον Ταύρο. Ρούχα που πλέον το παιδί σας δεν φοράει, παιχνίδια με τα οποία έχει βαρεθεί να παίζει και βιβλία που έχει διαβάσει αρκετές φορές και πλέον δεν το συγκινούν, μπορείτε να τα ανταλλάξετε με άλλα της ίδιας κατηγορίας. Σημαντική προϋπόθεση είναι τόσο τα ρούχα, όσο και τα παιχνίδια ή τα βιβλία να είναι σε καλή κατάσταση, ώστε κάποιο άλλο παιδί να μπορεί να τα χαρεί αρκετά. Για λόγους υγιεινής, δεν ανταλλάσσονται παπούτσια και βρεφικά εξαρτήματα φαγητού», αναφέρουν οι διοργανωτές.

Μπορείτε να ανταλλάξετε τις παρακάτω κατηγορίες:

1.Ρούχα
2.Παιχνίδια και βιβλία
3.Μουσικά cd’s και dvd’s
4.Τον βρεφικό εξοπλισμό που πλέον δεν χρειάζεστε
5.Λευκά είδη
6.Είδη προσωπικής φροντίδας (μόνο εάν είναι σφραγισμένα)
7.Παιδικά αντικείμενα που είτε έχετε διπλή φορά είτε δεν χρειάζεστε πλέον
8.Αφίσες και κατασκευές

Παράλληλα με την διάδραση του Swap θα υπάρχει ειδικός ξεχωριστός χώρος όπου ο καθένας μπορεί να χαρίσει αυτά που δεν θέλει να ανταλλάξει. Τα πράγματα που τελικά θα συγκεντρωθούν, θα δοθούν στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου.

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ψυχαγωγηθούν με τα «Παραμυθομπαλώματα»: χάρτινα παπούτσια, κουρελοφούστανα, παραμυθοφούστανα κι ο ουρανός με τ΄ άστρα! Το πάπλωμα του γίγαντα, κουδουνάκια μαγικά, κουτιά που κρύβουν μυστικά, μαγικές κάπες και θαυματουργά πουγκιά, όλα τούτα κι άλλα τόσα θα τους αφηγηθεί η γνωστή παραμυθού Σάσα Βούλγαρη στις 12:30 το μεσημέρι. Ακολουθεί η προβολή της βωβής ασπρόμαυρης ταινίας «Go West», του Buster Keaton, του 1925 με διάρκεια 56΄, στον κινηματογράφο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης,.


Διαβάστε περισσότερα...

Σεμινάρια για μικρούς σεφ στην Ξάνθη



Θα έχουν την ευκαιρία να… λερωθούν με αλεύρι, ζυμάρι και σοκολάτα.

Την ευκαιρία να πειραματιστούν και διασκεδάσουν με τις μυρωδιές και τις γεύσεις, αλλά και να… λερωθούν με αλεύρι, ζυμάρι και σοκολάτα είχαν τα παιδιά που συμμετείχαν στο σεμινάριο μαγειρικής στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην Ξάνθη.

Υπό την καθοδήγηση της βραβευμένης σεφ, Στέλλας Σπανού, τα παιδιά, ηλικίας 10-12 ετών, ζύμωσαν με τα χεράκια τους και έψησαν σε μια πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα. Το αποτέλεσμα ήταν ένα πασχαλινό μενού, υψηλών απαιτήσεων, που περιλάμβανε λαμπριάτικα κουλουράκια, σοκολατένια αυγά και τζατζίκι. Επίσης, οι μικροί μάγειροι έμαθαν πώς να βάφουν αυγά.

Η σεφ Στέλλα Σπανού είναι μέλος της λέσχης αρχιμαγείρων Ελλάδος, συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής και φωτογράφος γαστρονομίας. Πραγματοποιεί μια σειρά σεμιναρίων στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης που απευθύνονται σε παιδιά, αλλά και σε μεγάλους.


Διαβάστε περισσότερα...

Έστειλαν ζωντανό μωρό στο νεκροτομείο



Τραγικό λάθος από γιατρούς στην Αργεντινή.

Ένα νεογέννητο μωρό βρέθηκε ζωντανό σε νεκροτομείο της Αργεντινής, έπειτα από λάθος που έκανε το νοσοκομείο στο οποίο γεννήθηκε. Οι γιατροί, στους οποίους ασκήθηκε μήνυση από τη μητέρα του παιδιού είχαν αρχικά δηλώσει ότι το μωρό γεννήθηκε νεκρός, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Το παιδί τοποθετήθηκε μετά τη γέννησή του σε κλειστό ψυγείο. Δεκαπέντε λεπτά αργότερα ο πατέρας του ζήτησε να το δει και ανακάλυψε ότι το παιδί ανέπνεε. Το ζευγάρι ονόμασε το παιδί «Μilagros», δηλαδή «θαύμα». «Γονατίσαμε στο πάτωμα και ευχαριστήσαμε το Θεό», δήλωσαν στους δημοσιογράφους.

Οι πέντε εργαζόμενοι του νοσοκομείου που εμπλέκονται στην υπόθεση έχουν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα.


Διαβάστε περισσότερα...

Αυξάνεται ο αριθμός των άπορων μαθητών στην Κύπρο



Πολλοί τρέφονται, πλέον, από το καθημερινό συσσίτιο.

Κατά πολύ αυξήθηκε ο αριθμός των άπορων μαθητών στην Κύπρο με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να βασίζονται στο καθημερινό συσσίτιο που προσφέρεται στα σχολεία.

Ιδιαίτερα μεγάλο είναι το πρόβλημα στην Πάφο, αλλά και στην ελεύθερη περιοχή της Αμμοχώστου. Πρόκειται κυρίως για παιδιά, τα οποία είτε προέρχονται από μονογονεϊκές οικογένειες, είτε έχουν και τους δύο γονείς άνεργους ή χαμηλόμισθους.

Οι σύλλογοι γονέων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι δυσκολεύονται λόγω της αύξησης του αριθμού των άπορων παιδιών να εξασφαλίσουν ακόμη και το καθημερινό πρωινό τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις καλύπτουν ακόμη και τις ιατροφαρμακευτικές ανάγκες κάποιων οικογενειών.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης Χρύσανθος Πιερής τόνισε ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε παιδιά να λιποθυμήσουν για να αντιδράσουμε». Το υπουργείο Παιδείας , δήλωσε ο διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης Ελπιδοφόρος Νεοκλέους, έχει ζητήσει και αναμένει να αυξηθεί το κονδύλι μαθητικής πρόνοιας.


Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνική ιματιοθήκη στη Σάμο



Νέα πρωτοβουλία της Εκκλησίας για την ανακούφιση όσων έχουν ανάγκη.

Άλλη μία προσπάθεια για την ανακούφιση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων ξεκίνησε η Εκκλησία στη Σάμο, με τη συνεργασία της Πρόνοιας. Πρόκειται για την ιματιοθήκη, ένα κέντρο ρουχισμού, παπουτσιών και παιχνιδιών, που στεγάστηκε στο ισόγειο του κτιρίου όπου βρίσκεται και το παντοπωλείο Αγάπης στη Βασιλειάδα Σχολή.

Εκεί, όσοι έχουν ανάγκη μπορούν να προμηθευτούν ρούχα και παπούτσια καινούργια από προσφορές καταστημάτων, αλλά και μεταχειρισμένα σε καλή κατάσταση,, ακόμη και αν είναι δικαιούχοι του παντοπωλείου, δίνοντας απλά μία κατάσταση με τον αριθμό των μελών της οικογένειάς τους. Κάθε μέλος της οικογένειας έχει τη δυνατότητα να πάρει μία φορεσιά τη σεζόν.

Η ιματιοθήκη θα λειτουργεί μία φορά το μήνα, ενώ θα ανακοινωθούν οι ώρες λειτουργίας της. Σήμερα άνοιξε από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και δέχθηκε πλήθος επισκεπτών, που έσπευσαν να εφοδιαστούν καινούργια ρούχα και παπούτσια για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Εξάλλου, η Ιερά Μητρόπολη Σάμου και ιδιαίτερα το παντοπωλείο διέθεσαν τρόφιμα σε 650 οικογένειες του νησιού, ενώ έστειλαν δέματα αγάπης στην Ικαρία και τους Φούρνους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πάρα πολλοί αυτοί που προσφέρουν ενδύματα, παπούτσια, τρόφιμα, είτε μεμονωμένα είτε μέσω συλλόγων.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρώτη τράπεζα τροφίμων στη Βουλγαρία



Στόχος ο περιορισμός της σπατάλης προϊόντων.

Την πρώτη Τράπεζα Τροφίμων απέκτησε η Βουλγαρία, με πρωτοβουλία κυβερνητικής ομάδας εμπειρογνωμόνων και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Η Τράπεζα Τροφίμων θα προμηθεύει με είδη διατροφής άπορους και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, στοχεύει στον περιορισμό της σπατάλης προϊόντων και σε αυτή κάνουν δωρεές παραγωγοί και έμποροι.

Μέχρι τώρα, οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού δέχονταν βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος «Φιλανθρωπία», το οποίο ολοκληρώνεται έως το τέλος του 2014, σύμφωνα με το Sofia News Agency.

Περίπου 400.000 μετρικοί τόνοι τροφίμων καταστρέφονται κάθε χρόνο στη Βουλγαρία και την ίδια στιγμή περίπου 360.000 Βούλγαροι ζουν στα όρια της επιβίωσης, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντνέβνικ» της Βουλγαρίας.

Η Τράπεζα Τροφίμων δημιουργήθηκε από ομάδα εργασίας στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Γεωργίας, Οικονομικών, Κοινωνικής Πολιτικής και Εργασίας, Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού και τη Διεύθυνση Ασφάλειας Τροφίμων.

Στο εγχείρημα μετέχουν δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις, έξι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων και μία εταιρεία υψηλής τεχνολογίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Το λεωφορείο που «θεραπεύει» το hangover



Μέσα σε 45 λεπτά θα νιώθετε σαν να μην έχετε πιει τίποτα!

Ήπιατε λιγάκι παραπάνω και σκέφτεστε το hangover της επόμενης ημέρας; Μην ανησυχείτε! Η εταιρεία Hangover Heaven υπόσχεται ότι μέσα σε μία ώρα περίπου θα νιώθετε φρέσκος σαν… να μην ήπιατε ποτέ!

Αρκεί να μη φοβάστε τις βελόνες!

Με ένα τηλεφώνημα το ειδικό λεωφορείο έρχεται κοντά σας και σας παρέχει μια θεραπεία, την οποία έχει «σχεδιάσει» ο αναισθησιολόγος Jason Burke και η οποία απομακρύνει τις τοξίνες που προκαλούν πονοκέφαλο από τον οργανισμό σας!

Πρόκειται για ένα συνδυασμό βιταμινών, φαρμάκων και αμινοξέων τα οποία μέσα σε 45 λεπτά μπορούν να σας «θεραπεύσουν» με ποσοστό επιτυχίας 90%!

Το λεωφορείο του «παραδείσου» βρίσκεται… στο Λας Βέγκας! Μαντέψτε γιατί!












Διαβάστε περισσότερα...

Τρίχρονος έμεινε 251 ημέρες σε τεχνητή καρδιά



Κατάφερε να κρατηθεί ζωντανός μέχρι να βρεθεί μόσχευμα.

Ένα αγοράκι τριών ετών κρατήθηκε στη ζωή με τεχνητή καρδιά επί 251 ημέρες, χρονικό διάστημα «ρεκόρ» για παιδιά με καρδιακά προβλήματα στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο Joe Skerratt τελικά υπεβλήθη σεμεταμόσχευση στο νοσοκομείο Great Ormond Street πριν από ένα χρόνο και πλέον η κατάσταση της υγείας του κρίνεται καλή.

Ο Joe διαγνώστηκε με διατατική μυοκαρδιοπάθεια λίγο μετά τη γέννησή του και υπέστη τρία καρδιακά επεισόδια πριν από 15 μήνες.


 


Στη διατατική μυοκαρδιοπάθεια οι διαστάσεις της καρδιάς αυξάνονται ενώ τα τοιχώματα γίνονται λεπτότερα. Έτσι η συστολική δύναμη της καρδιάς μειώνεται και ο ασθενής παρουσιάζει συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας.

Ο μικρός πέρασε εννιά μήνες της ζωής του συνδεδεμένος με ένα μηχάνημα, που ονομάζεται «Berlin heart», μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα.



«Όταν πέρασε η 200η μέρα αρχίσαμε να πιστεύουμε ότι δε θα βρισκόταν ποτέ ο δότης και ότι δεν είχαμε πολύ χρόνο μπροστά μας» είπε η μητέρα του Rachel.

«Την 251η μέρα λάβαμε το πολυπόθητο τηλεφώνημα. Μας πρόσφεραν μια καινούρια καρδιά για τον Joe. Κι αυτό χάρη στη γενναιοδωρία της οικογένειας που έχασε το παιδί της. Δε μπορούμε να φανταστούμε τι μπορεί να πέρασαν» πρόσθεσε.



Η επέμβαση πήγε καλά και μετά την ανάρρωσή του ο Joe έφαγε πίτσα το πρώτο βράδυ που γύρισε στο σπίτι του.

«Περάσαμε συνολικά 322 μέρες στο νοσοκομείο» είπε τέλος η μητέρα του.


Διαβάστε περισσότερα...

Όταν ο χρόνος δεν είναι χρήμα



Δίκτυο ανταλλαγής χρόνου χωρίς χρήματα στη Θεσσαλονίκη.

Σε λειτουργία τέθηκε από χθες Μ. Τρίτη το Κοινωνικό Δικτύο Ανταλλαγής Υπηρεσιών από την Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης, το δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη και το δήμο Καλαμαριάς. Τα μέλη του δικτυου θα ανταλλάσσουν υπηρεσίες, χωρίς χρήματα.

Όπως αναφέρει το seleo.gr, το Δίκτυο Ανταλλαγής Χρόνου time4time ή σε ελεύθερη μετάφραση «ο χρόνος μου για το χρόνο σου», αποτελεί μια ανοικτή πρωτοβουλία για όλους τους πολίτες. Πρόκειται για ένα σύστημα ανταλλαγής υπηρεσιών με «μονάδα πληρωμής» το χρόνο, χωρίς φυσικό ή λογιστικό χρήμα να παρεμβαίνει στη συναλλαγή.

Τα μέλη του δικτύου ανταλλάσσουν μεταξύ τους υπηρεσίες, χρεώνοντας απλά το χρόνο που διαθέτουν. Κυρίαρχη έννοια είναι αυτή της ισοδύναμης αξίας της κάθε προσφερόμενης ώρας, όποιο και αν είναι το επάγγελμα, όσο απλή ή σύνθετη και αν είναι η υπηρεσία.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο ραλίστας που δεν άφησε την παράλυσή του να τον πτοήσει



Ο Mats Öhman οδηγεί αυτοκίνητο 550 ίππων μόνο με τα χέρια.

Άλλο ένα λαμπρό δείγμα της ανθρώπινης θέλησης! Ο ραλίστας Mats Öhman είναι παράλυτος από τη μέση και κάτω, αυτό όμως ποτέ δεν τον σταμάτησε από το να κάνει το πάθος του πραγματικότητα...

Οδηγεί λοιπόν το supercar του στις απαιτητικές συνθήκες της αγωνιστικής οδήγησης χωρίς τη βοήθεια των ποδιών του, έχοντας το γκάζι, το φρένο και τις ταχύτητες στο δεξί του χέρι, την ώρα που στρίβει με το αριστερό!

Κι αν μάλιστα προσθέσεις το γεγονός ότι σε περίπτωση ατυχήματος ο Mats βρίσκεται σε ιδιαίτερα δεινή θέση, πώς να εγκαταλείψει δηλαδή τα συντρίμμια, το κατόρθωμά του γίνεται ακόμα πιο εκπληκτικό.

Απόλαυσε το οδηγικό θαύμα που ακούει στο όνομα Mats Öhman και το τροποποιημένο, επίσης θαύμα, αυτοκίνητό του 550 αλόγων.



Διαβάστε περισσότερα...

«Γλιτώνουν» 240.000 ευρώ από παράνομα προνοιακά επιδόματα



Μετά από ελέγχους στο Δήμο Ιωαννίνων βρέθηκαν αρκετοί «δικαιούχοι-μαϊμούδες».

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας του Δήμου Ιωαννιτών εφαρμόζοντας πιστά όσα ορίζει η νομοθεσία και πριν ακόμη κινηθούν οι διαδικασίες από το αρμόδιο υπουργείο προχώρησε σε ενδελεχείς ελέγχους σχετικά με την καταβολή επιδομάτων και τη χορήγηση βιβλιαρίων υγείας.

Σύμφωνα με το τοπικό σίκτυο epiruspost.gr, αποτέλεσμα των ενεργειών της ίδιας υπηρεσίας ήταν να τεθεί σε αναστολή η χορήγηση επιδομάτων σε δεκάδες περιπτώσεις και συνάμα να γίνει αφαίρεση βιβλιαρίων υγείας.

Συγκεκριμένα:

- Τον Δεκέμβριο του 2011 το σύνολο των προνοιακών επιδομάτων που χορηγούνταν στο Νομό Ιωαννίνων ανέρχονταν στο ποσό των 2.045.000 ευρώ. Ύστερα από τους ελέγχους που έγιναν και την αναστολή στην οποία τέθηκαν δικαιούχοι το σύνολο των επιδομάτων φτάνει στο ποσό του 1.805.000. Μειώθηκε δηλαδή κατά 240 χιλιάδες ευρώ.

- Οι δικαιούχοι των επιδομάτων που τέθηκαν σε αναστολή έχουν παραπεμφθεί στις αρμόδιες επιτροπές οι οποίες θα αποφανθούν για τη συνέχισή τους ή την οριστική διακοπή.

- Ύστερα από τους ελέγχους της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας αφαιρέθηκαν τα βιβλιάρια υγείας σε τριακόσιες περιπτώσεις, κυρίως ομογενών, καθώς κρίθηκε ότι δεν πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις.


Αποδεικνύεται λοιπόν πως η Υπηρεσία σε κανένα σημείο δεν ολιγώρησε, αλλά αντιθέτως εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες του Νόμου προχώρησε στους απαραίτητους ελέγχους τα αποτελέσματα των οποίων είναι πλέον ορατά.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξάχρονος έπαιξε με τη φωτιά και έκαψε το πρόσωπό του



ΠΡΟΣΟΧΗ: Σκληρές εικόνες.

Ο Wang Xiaopeng δεν έχει καθόλου πρόσωπο. Το εξάχρονο αγόρι από την Κίνα είχε ένα τρομακτικό ατύχημα πριν από δύο χρόνια, όταν παίζοντας με τη φωτιά… κάηκε ολόκληρος!

Ο ανήλικος προσπάθησε να ανάψει ένα σωρό από άχυρα με έναν αναπτήρα και σύντομα η φωτιά πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Ο μικρός, που ζει στην πόλη Yinchuan στην επαρχία Ningxia της Κίνας, υπέστη σοβαρά εγκαύματα, που τον άφησαν χωρίς μαλλιά, χείλια, βλέφαρα και δάχτυλα.

Δεν μπορεί να πάει στο σχολείο, γιατί δεν τον δέχεται κανένα, και έχει μόνο λίγους φίλους οι οποίοι κατάφεραν να «συνηθίσουν» τη διαφορετικότητά του.



Η οικογένειά του ξόδεψε όλη της την περιουσία για να πληρώσει τις επεμβάσεις και τη νοσηλεία του στο νοσοκομείο, όμως τους τελείωσαν τα λεφτά και αναγκάστηκαν να πάρουν εξιτήριο.

Ο γιατρός Li Jinning από το νοσοκομείο Ningxia Medical University τους είπε ότι χρειάζεται τουλάχιστον τρεις επεμβάσεις για να αποκτήσει κάποια «μορφή» το πρόσωπό του. Κάθε μία κοστίζει περισσότερα από 12.000 ευρώ.







Διαβάστε περισσότερα...

Γιατρός στη Λαμία πήρε φακελάκι από ανάπηρο



Ο 59χρονος συνελήφθη με το φακελάκι στα χέρια.

Με το φακελάκι στα χέρια συνελήφθη 59χρονος γιατρός χειρουργός - οφθαλμίατρος του νοσοκομείου Καρπενησίου, που σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία.

Ο συγκεκριμένος γιατρός, σύμφωνα με την αστυνομία, ζήτησε και πήρε 150 ευρώ από έναν άνδρα 52 ετών που έχει αναπηρία και είναι τρόφιμος στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων στο Καρπενήσι.

Ο ανάπηρος είχε επισκεφθεί τον συγκεκριμένο γιατρό και εξομολογήθηκε την απαίτηση του γιατρού, στην κοινωνική λειτουργό του Θεραπευτηρίου, αφού όπως της είπε «δεν επρόκειτο να τον χειρουργήσει ο γιατρός αν πρώτα δεν έπαιρνε τα 150 ευρώ».

Μετά από την καταγγελία της κοινωνικής λειτουργού, που ενεργούσε για λογαριασμό του ανάπηρου, προσημειώθηκαν τρία χαρτονομίσματα των 50 ευρώ στην ασφάλεια Καρπενησίου και στη συνέχεια, σήμερα το πρωί, πήγαν στο προκαθορισμένο ραντεβού στο γραφείο του χειρούργου οφθαλμίατρου στο νοσοκομείο Καρπενησίου, όπου παρέδωσαν τα 150 ευρώ που ήταν προσημειωμένα.

Λίγο αργότερα, σε έφοδο των αστυνομικών της Ασφάλειας Καρπενησίου βρέθηκαν τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα στο γραφείο του και ο γιατρός συνελήφθη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη στιγμή της σύλληψής του, ο 59χρόνος γιατρός έπαθε λιποθυμικό επεισόδιο και παρέμεινε φρουρούμενος, αρχικά στο νοσοκομείο Καρπενησίου για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Λαμίας.

Το μεσημέρι μετά από προφορική εντολή της εισαγγελέα Καρπενησίου αφέθηκε ελεύθερος ενώ σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παθητική δωροδοκία και για παράβαση καθήκοντος.


Διαβάστε περισσότερα...

Η αιμορροφιλία στην Ελλάδα



Το 75% των πασχόντων λαμβάνουν ανεπαρκή θεραπεία ή ακόμα και καθόλου.

«Κλείστε το χάσμα». Αυτό είναι το μήνυμα τηςΠαγκόσμιας Ημέρας Αιμορροφιλίας, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Απριλίου, και έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των αρμόδιων φορέων και της κοινής γνώμης σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν στα άτομα με αιμορροφιλία, καθώς η θεραπεία δεν είναι διαθέσιμη για όλους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Υπολογίζεται ότι ένας στους 1.000 ανθρώπους παρουσιάζει κάποια αιμορραγική διαταραχή. Ωστόσο, το 75% εξ αυτών εξακολουθούν να λαμβάνουν ιδιαιτέρως ανεπαρκή θεραπεία ή ακόμα και καθόλου θεραπεία.

Στην Ελλάδα ο συνολικός αριθμός ασθενών με αιμορροφιλία υπολογίζεται περίπου στους 800 με 1.000. Αυτά τα άτομα υποβάλλονται διά βίου σε θεραπεία υποκατάστασης με παράγοντες αίματος.

Μήνυμα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σχετικά με το πώς βιώνεται σήμερα η αιμορροφιλία στην Ελλάδα και τις σύγχρονες ανάγκες που καταγράφονται από την κοινότητα των ασθενών και τωνγιατρών, έδωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Σύλλογος Προστασίας Ελλήνων Αιμορροφιλικών.

Η αιμορροφιλία είναι μία σπάνια γενετική αιμορραγική διαταραχή που εμποδίζει τη σωστή πήξη του αίματος. Προσβάλλει περισσότερο τους άνδρες, εμφανίζεται κατά τη γέννηση και δεν θεραπεύεται. Πρόκειται για μια διά βίου και συνήθως κληρονομική διαταραχή. Παρόλα αυτά, μπορεί να ελεγχθεί και να αντιμετωπιστεί, μέσω της θεραπείας υποκατάστασης, δηλαδή με τη χορήγηση του παράγοντα πήξης που λείπει από το αίμα των αιμορροφιλικών. Η θεραπεία υποκατάστασης γίνεται με ενδοφλέβια έγχυση.

«Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αιμορροφιλία οφείλεται στην επαρκή και ασφαλή θεραπεία υποκατάστασης. Η κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση συμβάλλει στην ελάττωση των παρενεργειών της νόσου» σημείωσε η Όλγα Κατσαρού, γιατρός Παθολόγος, Διευθύντρια στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αιμορραγικών Διαθέσεων.

«Τα τελευταία χρόνια η ποιότητα ζωής των ατόμων με αιμορροφιλία έχει βελτιωθεί σημαντικά, χάρη στις διαρκείς προσπάθειες των γιατρών αλλά και στις νέες διαθέσιμες θεραπείες. Ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την προσπάθεια έχει η σωστή ενημέρωση, η έγκαιρη διάγνωση και η λήψη προφυλακτικής θεραπείας, από τη νεαρή ηλικία» ανέφερε ο Πλάτωνας Περιστέρης, Γραμματέας του Συλλόγου Προστασίας Ελλήνων Αιμορροφιλικών.

Στην Ελλάδα υπάρχουν εξειδικευμένα Κέντρα Αιμορροφιλικών στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, τα οποία είναι υπεύθυνα για την προμήθεια και τη χορήγηση των παραγώγων του αίματος που χρειάζονται τα άτομα με αιμορροφιλία.


Διαβάστε περισσότερα...

Βιάγκρα σε... ρινικό σπρέϊ!



Η ορμόνη ωκυτοκίνη επιδρά σεξουαλικά στους άνδρες.

Ένα νέο ρινικό σπρέι που περιέχει ωκυτοκίνη, τη λεγόμενη και «ορμόνη της στοργής», η οποία, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιείται στα μαιευτήρια για να επιταχυνθεί ο τοκετός, φαίνεται πως μπορεί να έχει και μία ακόμα, μάλλον απρόσμενη, χρήση: να βελτιώσει θεαματικά τις σεξουαλικές επιδόσεις των ανδρών, δρώντας σαν Βιάγκρα.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τους Κάι ΜακΝτόναλντ και Ντέιβιντ Φάϊφελ, που έκαναν με επιτυχία τις σχετικές δοκιμές έκαναν λόγο για δραματική βελτίωση στη σεξουαλική λειτουργία.

Ενώ είναι γνωστό ότι η ωκυτοκίνη ωθεί τους ανθρώπους να αγκαλιάζονται και να δείχνουν στοργή μεταξύ τους, τώρα ανακαλύπτεται ότι έχει σεξουαλική επίδραση στους άνδρες και μάλιστα για αρκετό χρόνο.

Οι αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι παντρεμένοι άνδρες που έπαιρναν την ωκυτοκίνη μέσω του ρινικού σπρέι δύο φορές την ημέρα, γίνονταν όχι μόνο πιο ζεστοί με τους φίλους και συναδέλφους τους, αλλά επίσης σημείωναν αισθητή βελτίωση στο σεξουαλικό πεδίο. Οι παρατηρήσεις έδειξαν ότι η λίμπιντο των ανδρών από εξασθενημένη γινόταν πάλι ισχυρή, ενώ η διέγερσή τους από δύσκολη γινόταν ξανά εύκολη. Τη βελτίωση μπορούσε να επιβεβαιώσει και η σύζυγος, που ανέφερε ότι η συζυγική σεξουαλική ζωή γινόταν πλέον «πολύ ικανοποιητική».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ωκυτοκίνη όχι μόνο μπορεί να δράσει ως Βιάγκρα, αλλά δεν περιορίζεται στη σεξουαλικότητα, καθώς επηρεάζει με χημικό τρόπο τον εγκέφαλο, ώστε να βελτιώνει γενικότερα τις διαπροσωπικές σχέσεις, αν και ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι ακόμα απολύτως ξεκάθαρος. Η ορμόνη πιστεύεται ότι αλληλεπιδρά με το σύστημα της ντοπαμίνης, που ρυθμίζει τη λειτουργία του «κέντρου ανταμοιβής και ευχαρίστησης» στον εγκέφαλο.

Όπως επεσήμαναν οι ερευνητές, δεδομένο ότι αρκετοί ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία δεν ανταποκρίνονται θετικά σε φάρμακα όπως το Βιάγκρα, υπάρχει μεγάλη ιατρική ανάγκη για μια νέα κατηγορία φαρμάκων.


Διαβάστε περισσότερα...