Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Μόλις που τα βγάζουν πέρα έξι στους δέκα Έλληνες


Πάντως οι επιχειρηματικές προσδοκίες βελτιώνονται, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.

Στις 85,8 μονάδες, ένα από τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας, διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, αποτυπώνοντας την βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών, όπως ανακοίνωσε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. Σε επίπεδο νοικοκυριών, πάντως, η κατάσταση παραμένει ζοφερή, με κυρίαρχη την απαισιοδοξία και έξι στους δέκα πολίτες να δηλώνουν πως βρίσκονται οικονομικά σε οριακό σημείο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του ΙΟΒΕ, το 59% των ελληνικών νοικοκυριών δηλώνει πως «μόλις που τα βγάζει πέρα», όταν το αντίστοιχο ποσοστό πριν από ένα μήνα ήταν στο 53%.

Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, ο σχετικός δείκτης υποδηλώνει σταθεροποίηση, σε πολύ χαμηλά όμως επίπεδα.

Κατά το ΙΟΒΕ, οι αβεβαιότητες των προηγούμενων μηνών έχουν σαφώς αμβλυνθεί, ενώ η συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από τους εταίρους μας, εμπεδώνει μια σχέση μεγαλύτερης αξιοπιστίας, η οποία αξιολογείται θετικά από τους συμμετέχοντες στην έρευνα.

Οι περισσότεροι συμφωνούν στο ότι η χρονιά που διατρέχουμε θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς το κόστος της προσαρμογής θα διαχυθεί στο σύνολο της οικονομίας, ειδικά στο πρώτο εξάμηνο.

Ωστόσο ταυτόχρονα δημιουργείται η πεποίθηση ότι ολοκληρώνεται ένας κύκλος παρεμβάσεων και το ενδεχόμενο της σταθεροποίησης της οικονομίας είναι πιο κοντά.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει «αναιμική», καθώς η ανεργία διογκώνεται και αποκτά δυσμενή διαρθρωτικά χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας να απαιτεί ισχυρότερες και πιο αποφασιστικές παρεμβάσεις.

Ειδικότερα:

- Στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής παραμένουν αμετάβλητες, ενώ η μικρή βελτίωση στις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης αντισταθμίζεται από τη διόγκωση των αποθεμάτων.

- Στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους και εκείνες για την τρέχουσα ζήτηση δεν μεταβάλλονται, με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση να βελτιώνονται ελαφρώς.

- Στο Λιανικό Εμπόριο, ο δείκτης των εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνεται, με τις προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των πωλήσεων όμως να επιδεινώνονται και τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να αποκλιμακώνονται.

- Στις Κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων εντείνονται, αλλά η ανάκαμψη από τις χαμηλές προσδοκίες για την απασχόληση του τομέα ωθεί το συνολικό δείκτη σε άνοδο.

-Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας δεν καταγράφουν αξιοσημείωτη μεταβολή, ενώ η αποκλιμάκωση της πρόθεσης για αποταμίευση το επόμενο 12μηνο αντισταθμίζεται από ελαφρώς λιγότερο δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, σταθερά δυσμενείς είναι οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση ενώ αμετάβλητες παραμένουν και οι προβλέψεις τους για την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Συγκεκριμένα, οι προβλέψεις των πολιτών τον Ιανουάριο για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, τους προσεχείς 12 μήνες δεν μεταβάλλονται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με το σχετικό δείκτη να κινείται εκ νέου στις -65,7 μονάδες.

Το 74% (από 78%) των ερωτηθέντων κρίνει ότι το επόμενο διάστημα η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί ελαφρά ή αισθητά, ενώ ένα 5% (από 4%) αναμένει το αντίθετο.

Εν τω μεταξύ, σταθερές παραμένουν και οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας το προσεχές 12μηνο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -67,8 μονάδες. Το ποσοστό των καταναλωτών που προβλέπουν ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση περιορίζεται στο 76% (από 79%) ενώ ένα 12% (από 9%) αναμένει σταθερότητα.

Οι αντίστοιχοι δείκτες σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη διαμορφώνονται στις -26,3 και -28,9 μονάδες.

Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες χάνει τον Ιανουάριο έδαφος και διαμορφώνεται στις -77,2 μονάδες (από -72,3), με τα 9 στα 10 ελληνικά νοικοκυριά να θεωρούν μη πιθανή ή καθόλου πιθανή την αποταμίευση το επόμενο 12μηνο (από 88%).

Σε σχέση με την ανεργία, το 88% των πολιτών (από 92%) προβλέπει ότι το επόμενο 12μηνο η ανεργία θα αυξηθεί ελαφρά ή αισθητά. Μόλις ένα 4% (από 2%) κρίνει ότι θα μειωθεί ελαφρά.

Το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους περιορίζεται στο 12% τον Ιανουάριο (από 17% που ήταν το Δεκέμβριο).



Διαβάστε περισσότερα...

Ο δήμος Τρίπολης θα παράγει βιοντίζελ από τηγανέλαια


Θα χρησιμοποιηθούν ως καύσιμη ύλη για τα οχήματά του.

Ο δήμος Τρίπολης οργανώνεται και προχωρά στην παραγωγή βιοντίζελ από τηγανέλαια μέσω ειδικής επεξεργασίας, που θα χρησιμοποιήσει ως καύσιμη ύλη, για τα οχήματά του, με στόχο τη μείωση των δαπανών του.

Μάλιστα, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης έδωσε το «πράσινο φως» με ομόφωνη απόφασή του, να προχωρήσει ο δήμος στον εξοπλισμό για την παραγωγή καυσίμου που θα καλύπτει τις ανάγκες του, ενώ έμμεσα ενθαρρύνει τους αγρότες της περιοχής στην καλλιέργεια ενεργειακών φυτών που θα χρησιμοποιηθούν για τον ίδιο σκοπό.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Κωνσταντίνο Κατσαφάνα, στόχος του δήμου πέραν της υποχρέωσης προς την Κοινοτική Οδηγία (2003/30/ΕC), είναι η συμβολή στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης, αλλά και της μείωσης των εκπομπών CO2, ενώ «βραχυπρόθεσμος στόχος είναι η εγκατάσταση συγκεκριμένης μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής βιοντίζελ που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα οχήματα του δήμου μειώνοντας κατά το ήμισυ την αξία των καυσίμων».

Ο κ. Κατσαφάνας σημείωσε, ότι από έρευνα που έχει διενεργηθεί στην περιοχή των διοικητικών ορίων του δήμου Τρίπολης, τα καταστήματα εστίασης έχουν τη δυνατότητα παραγωγής περίπου 70.000 λίτρων από τηγανέλαια ετησίως, ενώ παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης απροσδιόριστης ποσότητας από τους μαθητές των σχολείων, ενώ εξετάζεται από τη δημοτική αρχή η δυνατότητα παραγωγής βιοντίζελ από την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών.

Υπογράμμισε, ότι η κατανάλωση πετρελαίου από τον στόλο των οχημάτων του δήμου Τρίπολης ανέρχεται περίπου στα 65.000 λίτρα ετησίως και η προοπτική μετεστερεοποίησης των φυτικών και ζωικών λιπών και ελαίων μπορεί να καλύψει, τόσο τις ανάγκες των οχημάτων κίνησης, όσο και μέρος της κατανάλωσης πετρελαίου στους καυστήρες των σχολείων.

Τέλος, σημειώνεται ότι το συνολικό κόστος της επένδυσης, για τον εξοπλισμό και την παραγωγή 70.000 λίτρων καυσίμου στον δήμο Τρίπολης, που θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του, είναι για το πρώτο έτος 0,375 ευρώ ανά λίτρο και για τα επόμενα χρόνια το κόστος παραγωγής είναι μόλις 0,15 ευρώ ανά λίτρο, γεγονός που θα ωφελήσει τον δήμο και περιβαλλοντικά, κυρίως όμως οικονομικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Ένα χωριό μαζεύει τρόφιμα για κολατσιό μαθητών


Κίνηση ανθρωπιάς στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου.

Τα τελευταία 24ωρα γίνονται προσπάθειες ώστε σε καθημερινή βάση να υπάρχει η δυνατότητα δεκάδες παιδιά άπορων οικογενειών να έχουν να φάνε έστω ένα κουλούρι.

Εξάλλου, οι γονείς αποκαλύπτουν πως το τελευταίο διάστημα μαθητές που δεν έχουν να αγοράσουν ούτε ένα κουλούρι, σιτίζονται ουσιαστικά με βοήθεια της εκκλησίας και άλλων ιδιωτικών πρωτοβουλιών.

Ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου περιγράφει την εφιαλτική κατάσταση και καλεί όσους γονείς έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν για τη σίτιση των συμμαθητών των παιδιών τους.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το prismanews.gr, το πρόβλημα δεν εντοπίζεται σε μεμονωμένα παιδιά αλλά σε δεκάδες περιπτώσεις μαθητών που δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν το κολατσιό τους και ουσιαστικά υποσιτίζονται.

Τα τελευταία 24ωρα γίνονται προσπάθειες ώστε σε καθημερινή βάση να υπάρχει η δυνατότητα δεκάδες παιδιά άπορων οικογενειών να έχουν να φάνε έστω ένα κουλούρι.

Εξάλλου, οι γονείς αποκαλύπτουν πως το τελευταίο διάστημα μαθητές που δεν έχουν να αγοράσουν ούτε ένα κουλούρι, σιτίζονται ουσιαστικά με βοήθεια της εκκλησίας και άλλων ιδιωτικών πρωτοβουλιών.

Ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου περιγράφει την εφιαλτική κατάσταση και καλεί όσους γονείς έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν για τη σίτιση των συμμαθητών των παιδιών τους.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το prismanews.gr, το πρόβλημα δεν εντοπίζεται σε μεμονωμένα παιδιά αλλά σε δεκάδες περιπτώσεις μαθητών που δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν το κολατσιό τους και ουσιαστικά υποσιτίζονται.

Η επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου:

«Αγαπητοί μας Γονείς,

Οι δύσκολες ημέρες της οικονομικής κρίσης που περνάει η χώρα μας δυστυχώς δεν ήταν δυνατόν να μην επηρεάσει και τη σχολική κοινότητα της αγροτικής επαρχίας.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε αντιληπτό ότι και στα σχολεία του Αρκαλοχωρίου υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα οι οικογένειες τους να τους εξασφαλίσει το μεσημεριανό γεύμα τους, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου & Βιάννου, άρχισε η διανομή φαγητού σε 40-50 παιδιά καθημερινώς και στα δύο δημοτικά σχολεία.

Το φαινόμενο όμως συνεχώς και επιδεινώνεται με αποτέλεσμα να μοιράζεται σε αρκετά παιδιά ακόμη και το δεκατιανό τους κατά τα διαλείμματα. Όλα τα προϊόντα, πρέπει να σημειώσουμε, τα προσφέρουν διάφορες επιχειρήσεις τις ευρύτερης περιοχής που συνεργάζονται με την Ιερά Μητρόπολη μας.

Τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου παρατηρήσαμε, λόγω της επιδείνωσης του φαινόμενου, να στερούνται του δεκατιανού τους ακόμα περισσότερα παιδιά στο σχολείο μας. Στην έκκληση μας για βοήθεια ανταποκρίθηκε, μετά από αίτημα μας, η Τράπεζα Χανίων που μας πρόσφερε, για δύο μήνες, 20 κουλούρια καθημερινώς, μέχρι την 31η Ιανουαρίου.

Ως Σύλλογος Γονέων καλούμε όσους γονείς έχουν τη δυνατότητα και όποτε μπορούν να βάζουν, μαζί με το δεκατιανό του παιδιού τους, ότι επιπλέον μπορούν (φρούτο, κέικ, σάντουιτς, κουλουράκια, κ.α.) ώστε τα παιδιά να το αφήνουν στο γραφείο του διευθυντή και από εκεί θα γίνεται η διανομή τους στα παιδιά που το έχουν ανάγκη. Ευχαριστούμε για την κατανόηση σας, τη συνεργασία σας και ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκριση σας.


Διαβάστε περισσότερα...

Εθελοντική αιμοδοσία από το δήμο Αμαρουσίου


Διοργανώνεται το διήμερο, 12 και 13 Φεβρουαρίου.

«Δίνω ζωή. Είναι στο αίμα μου!». Με αυτό το μήνυμα ο δήμος Αμαρουσίου ετοιμάζει τη 12η εθελοντική αιμοδοσία.

Το διήμερο, που μπορείτε να δώσετε όλοι αίμα, διοργανώνει ο Οργανισμός Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του δήμου Αμαρουσίου «ΑΜΑΡΥΣΙΑ ΑΡΤΕΜΙΣ»(ΟΚΟΙΠΑΔΑ) για την ενίσχυση της Δημοτικής Τράπεζας Αίματος, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών που θα χρειαστούν μετάγγιση αίματος.

Η 12η Εθελοντική Αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Αμαρουσίου (Βασ. Σοφίας 9 & Δ. Μόσχα), την Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013, από 9:00 έως 14:00 και την Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013, 14:00 – 20:00.

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, καλεί όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν. «Η συμμετοχή μας στην εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί μία πράξη ύψιστης κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπό μας. Είναι δώρο ζωής για κάποιον, ο οποίος θα έχει απόλυτη ανάγκη από μετάγγιση αίματος. Δίνοντας δέκα λεπτά από το χρόνο μας, σε μία ανώδυνη διαδικασία για εμάς, προσφέρουμε την ελπίδα να σωθεί μια ζωή» σημειώνει στο μήνυμά του ο κ. Πατούλης.

Η εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το κινητό συνεργείο Αιμοδοσίας του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ».



Διαβάστε περισσότερα...

«Κόπηκε το δάχτυλο του μωρού κι έπεσε στα πόδια της»


«Εάν δεν ξέρεις άστο» είπε στην φοιτήτρια η μητέρα του βρέφους.

«Θέλω να μου κάνουν τα έξοδα να πάω το μωρό σε νοσοκομείο στην Αθήνα αλλά μου λένε να το πάρω με δική μου ευθύνη», είπε η Μαρία Παριανού, η μητέρα του βρέφους το οποίου εκπαιδευόμενη νοσηλεύτρια έκοψε το δάχτυλο στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης.

Περιγράφοντας στο Alpha 9,89 το περιστατικό, η κ. Παριανού είπε: «Πήγε η κοπελιά να βγάλει την πεταλούδα από το χέρι του παιδιού και της είπα εάν δεν ξέρεις άστο, αλλά εκείνη επέμεινε. Κόπηκε το δάχτυλο του μωρού κι έπεσε στα πόδια της»!


Διαβάστε περισσότερα...

Ενιαία απογραφή για τους δικαιούχους συντάξεων λόγω θανάτου


Αποφασίστηκε σε σύσκεψη του υπουργείου Εργασίας.

Ο ενιαίος τρόπος απογραφής δικαιούχων συντάξεων αιτίας θανάτου (συντάξεις χηρείας, άγαμες θυγατέρες, ανήλικα τέκνα) δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας.

Η υλοποίηση της ειδικής αυτής απογραφής θα πραγματοποιηθεί άμεσα, με την υποστήριξη κυρίως του υπουργείου Εσωτερικών, με τη λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία για τους συνταξιούχους καθώς σε πρώτη φάση θα γίνει με τη διαδικασία διασταύρωσης στοιχείων.

Εφόσον υπάρξουν κενά και αποκλίσεις, θα απαιτηθεί αυτοπρόσωπη παρουσία των δικαιούχων.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανήλικος κρεμάστηκε επειδή τον κορόιδευαν στο σχολείο


Αντιμετώπιζε μαθησιακές δυσκολίες.

Κρεμασμένος μέσα στο δωμάτιο του βρέθηκε ένας δεκαπεντάχρονος από το Walsall της Αγγλίας. Οι οικογένειά του ισχυρίζεται ότι ο Joshua Maddox έφτασε σε αυτό το σημείο επειδή οι συνομήλικοι του τον κορόιδευαν για τις μαθησιακές δυσκολίες που αντιμετώπιζε κι επειδή είχε σχέση με ένα νεαρότερό του κορίτσι.

Ο Joshua έπασχε από υπερκινητικότητα και έλλειψη συγκέντρωσης, με αποτέλεσμα να δέχεται έντονη κριτική από τους συμμαθητές του επειδή δεν τα πήγαινε και τόσο καλά με τα μαθήματά του.

Η μητέρα του Michelle ανέφερε στη Daily Mail, ότι οι συμμαθητές του τον αποκαλούσαν επίσης και «παιδεραστή» επειδή είχε σχέση τους τελευταίους δύο μήνες με ένα κορίτσι δύο χρόνια μικρότερό του.



Μετά τον τραγικό θάνατό του, το κορίτσι απηύθυνε δραματική έκκληση να τιμωρούνται πιο αυστηρά όσοι κοροϊδεύουν τους άλλους.



«Θέλω οι νέοι να δουν τα τραγικά αποτελέσματα που έχει ο εκφοβισμός και να μάθουν να συμπεριφέρονται διαφορετικά σε όσους αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα. Όσοι κοροϊδεύουν και εκφοβίζουν άλλους πρέπει να τιμωρούνται πιο αυστηρά. Κατά βάθος φοβάμαι ότι δε θα γίνει τίποτα και το κακό θα συμβεί και σε άλλη οικογένεια» πρόσθεσε.



Διαβάστε περισσότερα...

Δημουλιάς: Αδύνατη η είσπραξη των προνοιακών επιδομάτων χωρίς προϋπολογισμό στο δήμο


Δεν πέρασαν παρά τέσσερις ημέρες από τη στιγμή που αντιδήμαρχος Πύργου, αρμόδιος σε θέματα πρόνοιας επισήμαινε τον κίνδυνο μη καταβολής των προνοιακών επιδομάτων
λόγω έλλειψης προϋπολογισμού στο δήμο και επιβεβαιώθηκε. Η υπηρεσία Πρόνοιας του Δήμου Πύργου έχει αποστείλει την κατάσταση με τους δικαιούχους και τα ποσά που αντιστοιχούν στον καθένα προς το υπουργείο από τις αρχές Ιανουαρίου, ως όφειλε.

Πλην όμως, μεσολάβησαν τα γνωστά γεγονότα της ακύρωσης των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επανάληψη των δημαιρεσιών για τις δυο θέσεις. Ως εκ τούτου ανεβλήθη και η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου με θέμα την έγκριση του προϋπολογισμού του Δήμου. Η μη καταβολή των επιδομάτων προς τους δικαιούχους συνανθρώπους μας με σοβαρά προβλήματα υγείας ή άλλα ( π. χ απροστάτευτων τέκνων), ενεγράφη στις «παράλληλες απώλειες».

Στο μεταξύ χθες υπεγράφη από το υπ. Εσωτερικών η απόφαση κατανομής των ποσών που αντιστοιχούν στα προνοιακά επιδόματα για όλους τους Δήμους της χώρας. Πέρα από τη συνήθη καθυστέρηση των δέκα (πάνω- κάτω ημερών) από την υπουργική υπογραφή έως ότου φτάσουν τα ποσά στον κάθε δικαιούχο, στον Δήμο του Πύργου η καθυστέρηση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Δεν εξαιρούνται τα προνοιακά
Ο κ. Δημουλιάς χθες προσπαθούσε να διευκρινίσει αν οι πληρωμές που αφορούν στα προνοικά επιδόματα μπορούν να γίνουν κατ΄ εξαίρεση, από τις άλλες πληρωμές του δήμου.
Δυστυχώς όπως μας δήλωσε η απάντηση που πήρε ήταν αρνητική. Ο επίτροπος δεν μπορεί να εγκρίνει τη δαπάνη χωρίς τις αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής και τον προϋπολογισμό εγκεκριμένο από το Δ.Σ του Πύργου

Ως εκ τούτου τώρα : θα πρέπει να συνεδριάσει η οικονομική επιτροπή του Δήμου Πύργου που εγκρίνει τον προϋπολογισμό, να σταλεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου και να τον εγκρίνει. Ακολούθως η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου να εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και μόνον τότε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες καταβολής των επιδομάτων!

Σε περίπτωση δε, που αναβληθεί και η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της προσεχούς Παρασκευής, η καθυστέρηση θα ξεπεράσει κατά πολύ το δεκαήμερο !

«Να μην πληρώσουν λάθη άλλων»
Ο κ. Δημουλιάς, έχει πάμπολλες φορές καταγγείλει την αναλγησία της πολιτείας έναντι των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, με αφορμή τις καθυστερήσεις στην καταβολή τους.
Σ’ αυτή την περίπτωση το μόνο που θέλησε να δηλώσει είναι να μην καταδικαστούν οι συμπολίτες μας με ειδικές ανάγκες και εξ αιτίας καθυστερήσεων που θα προέλθουν από «δικές μας» ενέργειες.

«Θα πρέπει να συνεδριάσει άμεσα και έκτακτα το Δημοτικό Συμβούλιο και μόνο για αυτό το λόγο» τονίζει ο κ. Δημουλιάς και εν συνεχεία να πιέσουμε όλοι μαζί να εγκριθούν με ταχύτατες διαδικασίες οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου από τον κ. Αγγελάκα για να μπορέσουμε να πληρώσουμε τους ανθρώπους. Γι αυτούς ακόμα και αυτό το ελάχιστο επίδομα που παίρνουν είναι θέμα επιβίωσης. Δεν μπορεί να τους ταλαιπωρεί έτσι το κράτος, να καθυστερεί την πληρωμή τους σχεδόν ένα τετράμηνο και τέλος να μην μπορούμε και εμείς να τους τα αποδώσουμε», καταλήγει.



Πηγή: http://ilialive.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμια ημέρα κατά της κλειτοριδεκτομής


Έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η 6η Φεβρουαρίου κάθε χρόνου να είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής, για την ευαισθητοποίηση του διεθνούς κοινού και ιδιαίτερα των Αφρικανών για τη βάρβαρη αυτή πρακτική, που προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία της γυναίκας.

Η κλειτοριδεκτομή είναι ο ευνουχισμός των γεννητικών οργάνων των γυναικών και συναντάται κυρίως στις μουσουλμανικές χώρες της Αφρικής, χωρίς να υπάρχει καμία αναφορά στο Κοράνι

Η πράξη αυτή αποτελεί ένδειξη υποταγής της γυναίκας στο μελλοντικό της σύζυγο και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, την έχουν υποστεί 150 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται 2 εκατομμύρια.

Αναφορές για την κλειτοριδεκτομή υπάρχουν στους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι τον 5ο αιώνα π.Χ. οι Φοίνικες, οι Χετταίοι και οι Αιθίοπες πραγματοποιούσαν κλειτοριδεκτομή στα κορίτσια τους, ενώ ο Στράβων στους ελληνιστικούς χρόνους την αποκαλεί «γυναικεία περιτομή».


Διαβάστε περισσότερα...

Φωτοβολταϊκά στα δημοτικά κτίρια


Υπογράφηκαν οι συμβάσεις μεταξύ του Δήμου Μουζακίου της ΔΕΗ και τη ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) που αφορούν την εγκατάσταση επτά φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος 10kW έκαστο σε αντίστοιχες στέγες δημοτικών κτιρίων.

Όπως έγινε γνωστό ο Δήμος Μουζακίου για τα επτά φωτοβολταϊκά συστήματα, ισχύος 10kW έκαστο, που εντάσσονται στο Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών σε κτιριακές εγκαταστάσεις, και θα εγκατασταθούν στο Κινηματοθέατρο - Πολιτιστικό Κέντρο Μουζακίου, 1ο Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου, Δημοτικό Σχολείο & Νηπιαγωγείο Μαγούλας, Γυμνάσιο Φαναρίου, Γυμνάσιο Μαγούλας, Δημοτικό Σχολείο Μαυρομματίου και Γυμνάσιο Αγναντερού.

Ο Δήμος Μουζακίου έχει πλέον υπογεγραμμένες όλες τις αναγκαίες συμβάσεις σύνδεσης με το δίκτυο χαμηλής τάσης με την ΔΕΔΔΗΕ καθώς επίσης και τις συμβάσεις συμψηφισμού με τη ΔΕΗ. Μετά την υπογραφή των παραπάνω συμβάσεων ο Δήμος Μουζακίου έχει πλέον «κλειδώσει» την τιμή πώλησης της κιλοβατώρας στα 0,25€ για τα επόμενα 25 χρόνια.

Συνοπτικά αναφέρεται ότι η εκτίμηση του συνολικού κόστους του έργου για τα επτά φωτοβολταϊκά συστήματα, συμπεριλαμβανομένου όλου του εξοπλισμού αλλά και των εργασιών εγκατάστασης μέχρι και την ολοκλήρωση της σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ, ανέρχεται στις 133.000 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Μετά την εγκατάσταση και λειτουργία των οκτώ φωτοβολταϊκών συστημάτων ο Δήμος Μουζακίου αναμένεται να εισπράττει ετησίως περίπου 25.000€, για τα επόμενα 25 έτη, από την πώληση της πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας στη ΔΕΗ.

«Αξιοποιούμε τις δυνατότητες που μας δίνουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προκειμένου να ενισχύσουμε οικονομικά το Δήμο μας και έτσι προχωρούμε στην τοποθέτηση Φωτοβολταϊκών σε 7 δημοτικά κτίρια» δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός.


Διαβάστε περισσότερα...

Κλείνει το Ταμείο Αναπήρων;


Στο στόχαστρο βρίσκεται το Ταμείο Αρωγής Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Δημοκρατία.

Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Ελευσινιώτης, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, έχει σκοπό να το κλείσει και να "απαλλοτριώσει" τα 11 εκατ. ευρώ που είναι το αποθεματικό του, απολύοντας παράλληλα τους υπαλλήλους που εργάζονται σε αυτό.

Το χειρότερο απ' όλα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, είναι ότι ως πρόσχημα χρησιμοποιείται η τρόικα, ενώ στα χέρια τους οι άνθρωποι του Ταμείου έχουν απαντήσεις από επίσημους φορείς της Ε.Ε. που επισημαίνουν ότι ποτέ η τρόικα δεν έχει θέσει τέτοιο θέμα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Είστε διαβητικός; Σας αφορά


Με ανακοίνωσή του ο ΕΟΠΥΥ γνωστοποιεί ότι απλοποιούνται οι διαδικασίες χορήγησης αναλώσιμων υλικών για τους διαβητικούς.

Αναλυτικά:

«Οι διαδικασίες χορήγησης αναλώσιμων υλικών για τους διαβητικούς απλοποιούνται και καθιερώνεται νέος τρόπος χορήγησης του αναλώσιμου υγειονομικού υλικού του διαβήτη για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Από 1-3-2013 η χορήγηση των αναλώσιμων υγειονομικών υλικών του Διαβήτη θα γίνεται με αναγραφή σε παραπεμπτικό. Ο ασφαλισμένος θα προμηθεύεται τα αναλώσιμα υλικά του Διαβήτη, όπως πριν, από τα συμβεβλημένα από τον ΕΟΠΥΥ φαρμακεία και εταιρείες, πληρώνοντας μόνο την προβλεπόμενη από την νομοθεσία συμμετοχή του και όχι την καταβολή του συνόλου της αξίας αναλώσιμων υλικών και στην συνέχεια την είσπραξη του ποσού που κατέβαλε από τις υπηρεσίες παροχών υγείας, στις περιπτώσεις που εκδίδονταν παραπεμπτικά από πιστοποιημένους ιατρούς.

Η συνταγογράφηση θα γίνεται από όλους τους ιατρούς σχετικής ειδικότητας (ιατρικές μονάδες, ή ιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ή θεράποντες ιατρούς πιστοποιημένους ή ιατρών Κρατικών Δομών) σε ιατρικές γνωματεύσεις, διατακτικές ή σε παραπεμπτικά.

Με τον νέο τρόπο χορήγησης αναλώσιμων υλικών του Διαβήτη, ο ασφαλισμένος θα μπορεί να εξυπηρετείται από όλους τους ιατρούς (συμβεβλημένους ή μη) και θα ελέγχεται πλήρως η συνολική κατανάλωση του αναλώσιμου υγειονομικού υλικού προς όφελος του ασφαλισμένου».



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Καμία εξαίρεση για την πινακίδα"


Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ξεκαθαρίζει ότι καμία επαγγελματική δραστηριότητα δεν εξαιρείται από την υποχρέωση ανάρτησης της… περιβόητης πλέον πινακίδας.

Αναλυτικά:

"Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο, διευκρινίζεται ότι απολύτως καμία επαγγελματική δραστηριότητα δεν εξαιρείται από την υποχρέωση ανάρτησης πινακίδας με την οποία ενημερώνεται ο συναλλασσόμενος για το δικαίωμά του να μην καταβάλλει αντίτιμο των υπηρεσιών που έλαβε, εφ’ όσον δεν έχει λάβει και νόμιμο παραστατικό. Καμία εξαίρεση δεν υπάρχει επίσης και ως προς την ουσία του μέτρου, δηλαδή το δικαίωμα του καταναλωτή να μην πληρώσει αν δεν λάβει απόδειξη.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα, έγγραφο- απάντηση της Διεύθυνσης Τιμών παροχής Υπηρεσιών προς τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών με αριθμό πρωτοκόλλου Α4-17/28-1-2013, διευκρινίζεται ότι η απάντηση της υπηρεσίας προέκυψε από υποκειμενική ερμηνεία της αναφοράς περί τηρουμένου τιμοκαταλόγου, στη σχετική αγορανομική διάταξη".



Διαβάστε περισσότερα...

Μύθος ότι το σεξ «καίει» θερμίδες


Πρέπει να προσπαθήσετε πιο πολύ.

Τελικά είναι μύθος ότι με το σεξ μπορεί κανείς να… χάσει θερμίδες και κατά συνέπεια μπορεί να αποφύγει το «ραντεβού» με το γυμναστήριο.

Ο μέσος άνθρωπος «καίει» κατά μέσο όρο 21 θερμίδες με κάθε σεξουαλική επαφή, λένε οι ειδικοί.

Σύμφωνα με τον David Allison, βιοστατιστικολόγο στο πανεπιστήμιο Alabama του Birmingham, η σεξουαλική επαφή που διαρκεί περίπου έξι λεπτά «καίει» μόλις και μετά βίας 21 θερμίδες, όσο δηλαδή και ένας περίπατος.

Γι’ αυτό μην το βάζετε κάτω… απλά αυξήστε το χρόνο που περνάτε στο κρεβάτι σας ιδρώνοντας!



Διαβάστε περισσότερα...

Ο γάμος μάς προφυλάσσει από έμφραγμα


Αυξημένο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι μοναχικοί άνθρωποι.

Ο γάμος μακραίνει τη ζωή! Αυτό προκύπτει από έρευνα φιλανδών επιστημόνων, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ανύπαντροι και οι μοναχικοί άνθρωποι έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος.

Αντίθετα, τα παντρεμένα ζευγάρια και κυρίως αυτά της μέσης ηλικίας, καθώς και όσοι έχουν μακροχρόνιες σχέσεις, έχουν μικρότερες πιθανότητες θνησιμότητας εξαιτίας ενός καρδιαγγειακού επεισοδίου.

Για την έρευνα, οι επιστήμονες μελέτησαν πάνω από 15.300 περιπτώσεις εμφραγμάτων του μυοκαρδίου σε ανθρώπους άνω των 35 ετών για μια περίοδο περίπου δέκα ετών. Περίπου τα μισά περιστατικά από αυτά, κατέληξαν στο θάνατο του ασθενούς μέσα στις επόμενες 28 μέρες μετά το έμφραγμα.

Όπως προέκυψε από την ανάλυση, τα εμφράγματα ήταν κατά 58% έως 66% συχνότερα στους ανύπαντρους άντρες, σε σχέση με τους παντρεμένους. Όσον αφορά στη θνησιμότητα μέσα στις επόμενες 28 ημέρες, από τους παντρεμένους άντρες ηλικίας 65 έως 74 ετών κατέληξαν οι 866 ανά 100.000, ενώ από τους ανύπαντρους οι 1.792 ανά 100.000. Αντίστοιχα, από τις παντρεμένες γυναίκες κατέληξαν οι 247 ανά 100.000, έναντι των 493 ανά 100.000 μεταξύ των ανύπαντρων.

Η μεγάλη έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει αντίστοιχες παλαιότερες, που έχουν δείξει ότι η μοναχική ζωή αυξάνει τη θνησιμότητα, και ειδικά εξαιτίας ενός καρδιαγγειακού προβλήματος. Σαν πιθανές αιτίες, οι φινλανδοί ερευνητές ανέφεραν τα εξής:

- Οι παντρεμένοι πιθανώς έχουν καλύτερη κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, τρέφονται πιο υγιεινά και απολαμβάνουν μεγαλύτερη κοινωνική υποστήριξη από τους ανύπαντρους, με αποτέλεσμα να έχουν γενικά καλύτερη υγεία.

- Όταν πάθουν έμφραγμα, οι παντρεμένοι συχνά μπορούν να στηριχτούν στη γυναίκα ή στα παιδιά τους για να ειδοποιήσουν έγκαιρα ένα ασθενοφόρο, με αποτέλεσμα να εισάγονται ταχύτερα στο νοσοκομείο και να ξεκινά πιο γρήγορα η διαδικασία της ανάνηψης.

- Οι παντρεμένοι και όσοι συζούν, κάνουν καλύτερη θεραπευτική αγωγή, αφότου φύγουν από το νοσοκομείο, σε σχέση με όσους μένουν μόνοι τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Αγροτικές επιδοτήσεις 6 εκατ. ευρώ


Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.agrotikianaptixi.gr του Διοικητικού Τομέα Κοινοτικών Πόρων η προκήρυξη για την υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων στο πλαίσιο των μέτρων 311, 312, 313 του Αξονα 3 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», συνολικού πρϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ Δημόσιας Δαπάνης, καθώς χθες έπεσαν οι σχετικές υπογραφές.

Το μέτρο προβλέπει δαπάνες για:

- Ίδρυση  επέκταση και εκσυγχρονισμό βιοτεχνικών μονάδων, επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών και ειδών διατροφής, βελτίωση υποδομής επιχειρήσεων με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και δικτύωση ομοειδών ή συμπληρωματικών επιχειρήσεων όλων των κλαδων της τοπικής οικονομίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι άντρες δε μπορούν να καταλάβουν τι σκέφτεστε


Τους είναι δύσκολο να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα του άλλου.

Άντρες εκεί έξω, την επόμενη φορά που η γυναίκα σας σας φωνάξει λέγοντάς σας ότι δεν έχετε ιδέα για το τι σκέφτεται, να της απαντήσετε ότι έχει δίκιο.

Άλλωστε τη γκρίνια δε θα τη γλιτώσετε, οπότε προς υπεράσπισή σας πείτε της ότι είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο αυτό που της λέτε.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου επιβεβαίωσαν ότι οι άντρες όντως δυσκολεύονται να «διαβάσουν» τα συναισθήματα του άλλου.

Οι ερευνητές μελέτησαν μια ομάδα ανδρών και γυναικών στους οποίους έδειξαν φωτογραφίες με διάφορα πρόσωπα και τους έκαναν συγκεκριμένες ερωτήσεις. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης κατέγραφαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους και σύμφωνα με την έρευνά τους οι διαφορές ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες ήταν μικρές στην ερώτηση αν μοιάζουν έξυπνοι αυτοί που απεικονίζονταν στις φωτογραφίες.

Όταν όμως τους ρώτησαν για το κατά πόσο προσεγγίσιμοι και ανοιχτοί ήταν οι άνθρωποι στις φωτογραφίες, οι άνδρες χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να απαντήσουν.

Και παρότι τελικά μπορεί να απάντησαν το ίδιο με τις γυναίκες, φαίνεται ότι τους ήταν πιο δύσκολο να διατυπώσουν τις απόψεις τους.

Τα εγκεφαλογραφήματα έδειξαν αυξημένη ροή αίματος στην περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα συναισθήματα.

Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, δείχνει ότι ο ανδρικός εγκέφαλος πρέπει να «δουλεύει» πιο πολύ για να παίρνει ανάλογες αποφάσεις.

Ο καθηγητής Stephen Lawrie που έγραψε τη μελέτη δήλωσε ότι αυτό συμβαίνει για να έχουν οι άνδρες το χρόνο που απαιτείται για να δώσουν τη «σωστή» απάντηση. Όταν όμως στην πραγματική ζωή καλούνται να πάρουν μια απόφαση γρήγορα, ενδέχεται να κρίνουν λανθασμένα τις σκέψεις τρίτων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση PLoS ONE.



Διαβάστε περισσότερα...

Πόιντ σύστεμ από την εφορία για τα πρόστιμα


Το σχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών και την εκλογίκευση των φορολογικών προστίμων και ποινών άρχισε να καταστρώνει το υπουργείο Οικονομικών.

Στη σύσκεψη της 14μελούς επιτροπής υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γ, Μαυραγάνη έγινε μια πρώτη κουβέντα για τα δύο νέα νομοσχέδια της φορολογικής μεταρρύθμισης τα οποία αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή μέχρι το τέλος Απριλίου.

Τα δύο νομοσχέδια θα αφορούν:

1. Το νέο Κώδικα Φορολογίας εισοδήματος. Ο ισχύον κώδικας θα αντικατασταθεί με έναν απλούστερο. Οι πηγές εισοδήματος θα αναφέρονται αναλυτικά καθώς και οι περιπτώσεις φορολογούμενων που εμπίπτουν σε κάθε διάταξη. Θα αφαιρεθούν οι διατάξεις που σχετίζονται με το χρόνο υποβολής όλων των φορολογικών δηλώσεων. Επίσης θα κατατεθεί νέος Κώδικας για την Περιουσία. Θα απλοποιηθούν οι διατάξεις που αφορούν σε κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχής καθώς και άλλες διατάξεις που σχετίζονται με το κεφάλαιο. Ακόμη για πρώτη φορά θα προβλέπεται η διενέργεια εκτεταμένου ηλεκτρονικού ελέγχου πόθεν έσχες μέσω της ανάπτυξης συστημάτων που θα διασταυρώνουν όλα τα δεδομένα που υπάρχουν όχι μόνο στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και σε άλλες βάσεις δεδομένων Δημόσιων υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό θα επανασχεδιαστεί το έντυπο Ε1 (φορολογική δήλωση) και θα κληθούν όλοι πολίτες ανεξαρτήτως επαγγέλματος να δηλώσουν όλα τα κινητά περιουσιακά τους στοιχεία μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι καταθέσεις.

2. Την αναδιοργάνωση φοροεισπρακτικού μηχανισμού και φορολογικής διοίκησης. Στο νομοσχέδιο αυτό θα περιλαμβάνονται τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών καθώς και το νέο ποινολόγιο της εφορίας που θα βασίζεται σε μία μορφή ποιντ σύστεμ όπου οι ποινές και τα πρόστιμα θα συνδεθούν με τη βαρύτητα και συχνότητα των φορολογικών παραβάσεων. Στα νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που εξετάζονται περιλαμβάνεται η υποχρεωτική χρήση χρεωστικών η πιστωτικών καρτών στις συναλλαγές των πολιτών με στόχο τον καθημερινό έλεγχο των συναλλαγών και την άμεση απόδοση του ΦΠΑ. Σε πρώτη φάση το πλαφόν των συναλλαγών πάνω από το οποίο θα απαιτείται χρωστική ή πιστωτική κάρτα θα ορισθεί στα 500 ευρώ, αλλά πιθανόν μέσα στο 2013 να μειωθεί περαιτέρω. Η ηγεσία του υπουργείου σχεδιάζει κίνητρα προκειμένου να δελεάσει τους φορολογούμενους είτε μέσω επιστροφής χρημάτων ή κάποιου bonus.

Σύσκεψη για τα ακίνητα

Όλα τα εναλλακτικά σενάρια για την επιβολή του νέου φόρου στα ακίνητα θα εξετασθούν στη σημερινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής υπό τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα την ώρα που οι ιδιοκτήτες ακινήτων εντείνουν τις αντιδράσεις τους και απειλούν να καταθέσουν στην κυριολεξία τα κλειδιά των ακινήτων τους στο υπουργείο Οικονομικών.

Σε επιστολή που έστειλε χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα τονίζεται πως ο στόχος για ετήσια έσοδα ύψους 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ από το νέο φόρο ακίνητης περιουσίας είναι απόλυτα ανέφικτος.

Το βασικό σενάριο που υπάρχει μέχρι τώρα για το νέο φόρο στα ακίνητα προβλέπει ατομικό αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ για ζευγάρι έγγαμων φορολογούμενων. Για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων εξετάζεται να καθιερωθεί ξεχωριστή κλίμακα και να υπάρχει ειδικό αφορολόγητο για τους κατ΄ επάγγελμα αγρότες. Σε κάθε περίπτωση, ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα θα πρέπει να αποδίδει έσοδα 3 δισ. ευρώ ετησίως.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κακοποιούσαν παιδιά σε νοσοκομείο


Σάλος έχει δημιουργηθεί στην Ρουμανία μετά την αποκάλυψη ότι νοσοκόμες κακοποιούσαν παιδιά σε νοσοκομείο. Οι σκηνές που θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί είναι σοκαριστικές. Οι νοσοκόμες έδεναν τα μικρά παιδιά με κορδέλες από τα κάγκελα της κούνιας για να μην τις ενοχλούν.






Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες αλλαγές εξετάζονται στο Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων


Προϋπόθεση η δημιουργία αυτόματου μηχανισμού αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών.

Τη μείωση του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, θέτει ωστόσο ως προϋπόθεση τη δημιουργία αυτόματου μηχανισμού αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών σε πανελλαδικό επίπεδο.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων έχουν ξεπεράσει σήμερα σε πολλές περιπτώσεις τις εμπορικές αξίες. Οιαδήποτε δε αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα καθιστούσε σχεδόν απαγορευτικές τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη εξετάσει αλλαγές στο Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων, υποστηρίζοντας πως η αύξηση των αντικειμενικών αξιών από θα καθιστούσε τους συντελεστές 8% - 10% που εφαρμόζονται σήμερα ακόμη πιο απαγορευτικούς και θα οδηγούσε σε τέλμα την αγορά ακινήτων.

Για την λόγο αυτό εξετάζεται η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών να συνοδευτεί από μείωση του φόρου μεταβίβασης (κοντά στο 5% σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες).

Την ώρα που η Ελλάδα επιβάλλει φόρο 10% στις αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων ακινήτων (τα καινούρια υπάγονται σε ΦΠΑ 23%) στην Αυστρία επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 3,5%, στην Ιρλανδία ο συντελεστής κυμαίνεται από 1% ως 2%, στην Ιταλία ο φόρος κυμαίνεται μεταξύ 7% -10%, ενώ στη Βρετανία δεν φορολογούνται οι αγορές ακινήτων μέχρι το επίπεδο των 125.000 λιρών.

Σημειώνεται πως από το φόρο στη μεταβίβαση οικοδομών η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει για το 2013 έσοδα 155,3 εκατ. ευρώ, ενώ από το φόρο στη μεταβίβαση οικοπέδων και αγροκτημάτων αναμένονται το 2013 έσοδα 85 εκατ. ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν μαθήματα σε άπορους ή οικονομικά αδύναμους μαθητές


Από το δήμο Τρικάλων.

Στην ίδρυση και λειτουργία Κοινωνικής Δομής Ενισχυτικής Διδασκαλίας, η οποία θα έχει ως στόχο τη δωρεάν παροχή εκπαιδευτικής αρωγής σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οικογένειες των οποίων, λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα συγκεκριμένα έξοδα, προχώρησε ο Δήμος Τρικκαίων.

Ειδικότερα, ο Δήμος Τρικκαίων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Τρικάλων θα παρέχει δωρεάν μαθήματα σε άπορους ή οικονομικά αδύναμους μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι μαθητές των σχολικών μονάδων του Δήμου Τρικκαίων οι οποίοι θα ενταχθούν σ' αυτό μετά από αίτησή τους και υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών και ανάλογα με τις θέσεις που θα προσφερθούν δωρεάν από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Τρικάλων.

Η επιλογή των μαθητών στο πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας θα γίνει από την Οργανωτική Επιτροπή της Κοινωνικής Δομής Ενισχυτικής Διδασκαλίας, σύμφωνα με τη σειρά προτεραιότητας που θα προκύψει μετά από την αξιολόγηση της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας του Δήμου και τη διαθεσιμότητα που θα υπάρχει στα φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Πήρε φωτιά το πρόσωπό του επάνω στη σκηνή


Υπέστη εγκαύματα δευτέρου βαθμού παρότι φορούσε προστατευτική μάσκα.

Ένας 24χρονος ζογκλέρ που έκανε πρόβα για την παράσταση που ανεβαίνει στη Λυρική Σκηνή του Σικάγο, μεταφέρθηκε με εγκαύματα δευτέρου βαθμού στο πρόσωπο και το λαιμό και πρώτου βαθμού στα χέρια.

Ο νεαρός Wesley Daniel ετοιμαζόταν να κάνει ένα κόλπο κατά το οποίο έπρεπε να φυσήξει ένα εύφλεκτο υγρό από το στόμα του μπροστά από μια αναμμένη δάδα, όταν για άγνωστο λόγο πήρε φωτιά η προστατευτική μάσκα που φορούσε.
Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση και αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

«Όταν τυλίχτηκε στις φλόγες το κεφάλι του έπαθε πανικό. Προσπαθούσε να βγάλει τη μάσκα και πήγαινε πάνω κάτω φορώντας τα ξυλοπόδαρά του και τελικά έπεσε κάτω από τη σκηνή» είπε ο Edward Voci στο ABC Local, που παρακολουθούσε την πρόβα.



Ένας υπάλληλος του θεάτρου έσβησε τη φωτιά με πυροσβεστήρα, ενώ όσοι θεατές ήταν παρόντες στην πρόβα αρχικά πίστεψαν ότι όλα ήταν στημένα.



Η συγκεκριμένη σκηνή πάντως είχε πάρει και την έγκριση της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Σικάγο.

«Πιστεύω ότι δεν έκλεισε γρήγορα το στόμα του και η φωτιά πέρασε στο στόμα του και πήγε στα ρούχα του» είπε μια άλλη θεατής.




Διαβάστε περισσότερα...

Η συνθετική μαριχουάνα της προκάλεσε εγκεφαλική βλάβη


Μια έφηβη από το Τέξας κόντεψε να χάσει τη ζωή της.

Η 17χρονη Emily Bauer από το Τέξας λίγο έλειψε να πεθάνει, όταν αφού κάπνισε συνθετική μαριχουάνα την οποία είχε αγοράσει από ένα βενζινάδικο, έπαθε σειρά εγκεφαλικών.

Η οικογένειά της τώρα δημοσιοποιεί την ιστορία της ελπίζοντας ότι θα αυξηθεί η επαγρύπνηση για τους κινδύνους που διατρέχουν οι νέοι που δε διστάζουν να δοκιμάσουν τις βλαβερές αυτές ουσίες.

Η Emily υπέστη σοβαρή εγκεφαλική βλάβη, παράλυση ενώ έχασε και την όρασή της.

Το «ψεύτικο χόρτο» που είναι αλλιώς γνωστό και ως «Spice» ή «K2» είναι ένα φυτικό μίγμα που έχει περιλουστεί με χημικές ουσίες και το οποίο προκαλεί το ίδιο «αίσθημα» όπως η μαριχουάνα, σύμφωνα με το National Institute on Drug Abuse.

Διαφημίζεται ως μια «νόμιμη εναλλακτική» της μαριχουάνας κι ενώ πολλές αμερικανικές πολιτείες το έχουν απαγορεύσει, οι κατασκευαστές του προϊόντος τροποποίησαν τα συστατικά και… επέστρεψε και πάλι στα ράφια.



Η Emily που δοκίμασε να καπνίσει την «ψεύτικη μαριχουάνα» με τους φίλους της τον περασμένο Δεκέμβρη, μέσα σε 15 λεπτά είχε αρχίσει να νιώθει έντονο πονοκέφαλο, ζητώντας επίμονα να ξαπλώσει.

«Έπαθε πολλά εγκεφαλικά, με αποτέλεσμα να μπει σε μια ψυχωτική κατάσταση, κατά τη διάρκεια της οποίας δε μπορούσε να συγκρατήσει τα ούρα της, έπεφτε πάνω σε τοίχους, είχε παραισθήσεις και συμπεριφερόταν βίαια» είπε η αδερφή της στο CNN.



Τελικά οι φίλοι της κάλεσαν την αστυνομία για να τη συγκρατήσουν και να τη βάλουν στο ασθενοφόρο για να τη μεταφέρουν στο νοσοκομείο, όπου προσπάθησε να δαγκώσει τα κάγκελα και το ιατρικό προσωπικό.

«Πιστεύαμε ότι όταν θα περνούσε η επήρεια του ναρκωτικού θα την παίρναμε σπίτι και θα της εξηγούσαμε τους κινδύνους που διέτρεχε. Αρχικά δεν είχαμε φανταστεί ότι θα ήταν τόσο σοβαρό, αλλά 24 ώρες μετά εξακολουθούσε να είναι βίαιη και άρχισε να αυτοτραυματίζεται. Καταλάβαμε ότι κάτι πήγαινε στραβά, γιατί υποτίθεται ότι δεν είσαι “ανεβασμένος” για τόσο πολύ» είπε ακόμη.

Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι εξαιτίας των εγκεφαλικών είχε πάθει αγγειίτιδα και δεν κυκλοφορούσε σωστά το οξυγόνο στον εγκέφαλό της.



«Μέσα σε τέσσερις μέρες από το θα γίνει καλά και θα την βάλουμε σε κέντρο απεξάρτησης, περάσαμε στο δεν ξέρουμε αν θα τα καταφέρει να επιζήσει» είπε ο πατριός της.

«Συναντηθήκαμε με την ομάδα των νευρολόγων οι οποίοι μας έδειξαν εικόνες από τον εγκέφαλο της Emily. Μας είπαν ότι οι λευκές περιοχές ήταν νεκρές…» είπε η μητέρα της και πρόσθεσε: «Το 70% ήταν άσπρο».

Οι γιατροί τους ενημέρωσαν ότι η Emily δεν θα ήταν σε θέση να αναγνωρίσει την οικογένειά της πια και πως δε θα μπορούσε να ξαναχρησιμοποιήσει τα χέρια και τα πόδια της.

Τότε, οι γονείς της πήραν τη δύσκολη απόφαση να τη βγάλουν από το αναπνευστικό μηχάνημα και να διακοπεί η χορήγηση τροφής, όμως εκείνη συνέχισε να παλεύει για τη ζωή της.

Ένα πρωί που η μητέρα της μπήκε στο δωμάτιο, απευθυνόμενη στην κόρη της είπε: «Καλημέρα, σ’ αγαπώ». Έκπληκτη άκουσε μια βραχνή φωνή να της απαντάει: «Κι εγώ σ’ αγαπώ».

«Παρότι δε μπορούσε να κουνηθεί, είναι τυφλή και δύσκολα θα μπορούσε να γνωρίζει τι συμβαίνει γύρω της, γελούσε με τα αστεία μας και προσπαθούσε να ψιθυρίζει κι εκείνη» είπε ακόμη η αδερφή της.

Η οικογένειά της δε γνωρίζει πόσο ακόμη μπορεί να βελτιωθεί η κατάστασή της, όμως έχει αρχίσει ήδη να κινεί τα χέρια και τα πόδια της και πριν από λίγο καιρό άρχισε πάλι να τρώει στερεά τροφή.

Οι γονείς της ξεκίνησαν έναν αγώνα για την ενημέρωση των νέων, ιδρύοντας το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Synthetic Awareness For Emily.




Διαβάστε περισσότερα...

Ανώτατο όριο ήχου στις συσκευές θεσπίζεται από την Ε.Ε.


Θα έρχονται προρυθμισμένες στα 85dB.

«Μέτωπο» απέναντι στη δυνατή ένταση ήχου των ηλεκτρονικών συσκευών ανοίγει η Ε.Ε., καθώς από το Φεβρουάριο όλες οι ατομικές συσκευές αναπαραγωγής ήχου που πωλούνται στη Γηραιά Ήπειρο πρέπει να έχουν προρυθμισμένο όριο που φτάνει τα 85dB.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο του 2008, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε προειδοποίηση, σύμφωνα με την οποία η παρατεταμένη ακρόαση σε υψηλή ένταση μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη στην ακοή.

Την ανακοίνωση αυτή έρχεται τώρα να συμπληρώσει η λήψη μέτρων που επιβάλουν στις εταιρείες να έχουν ένα προρυθμισμένο ανώτατο όριο στις συσκευές τους. Ωστόσο, ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει το όριο, ρυθμίζοντας τη συσκευή στα μέχρι και 100dB. Εάν ο χρήστης ξεπεράσει το όριο, προειδοποιήσεις σχετικά με τους κινδύνους θα πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε 20 ώρες ακρόασης.

«Ακούγοντας μουσική στα 80dB ή λιγότερο θεωρείται ασφαλές, χωρίς να έχει σημασία πόσο πολύ ή πόσο συχνά χρησιμοποιούνται οι ατομικές συσκευές αναπαραγωγής. Αυτό το επίπεδο ήχου είναι σχεδόν ίδιο με κάποιον που φωνάζει ή το θόρυβο από την κυκλοφορία σε παρακείμενο δρόμο», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Διαβάστε περισσότερα...

Έσωσε το σπίτι της δανειολήπτρια στα Χανιά


Ρύθμισε τα χρέη της και πέτυχε περίοδο χάριτος τεσσάρων ετών.

Ρύθμισε τα χρέη της, πέτυχε περίοδο χάριτος τεσσάρων ετών, αλλά και έσωσε το σπίτι της δανειολήπτρια νοικοκυρά στα Χανιά η οποία δεν έχει εισόδημα εκτός από μια μειωμένη σύνταξη του συζύγου της.

Σύμφωνα με το flashnews.gr, η υπόθεση εκδικάστηκε στο Ειρηνοδικείο Χανίων.

H Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης αναφέρει σχετικά:

«Βραχνάς για ηλικιωμένο ζευγάρι, είχαν γίνει τα τηλεφωνήματα των εισπρακτικών εταιρειών, για χρέος της γυναίκας-συζύγου , η οποία δεν εργάζεται ζει και βιώνει από την σύνταξη του συνταξιούχου συζύγου της, ο οποίος όμως συγχρόνως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και λόγω αυτών και της παρατεταμένης ύφεσης από την οικονομική .κατάσταση της Χώρας, δεν έχει εργασία.

Δηλαδή δεν έχει εισόδημα παρά μόνο από την πενιχρή σύνταξη του συζύγου της.

Η εν λόγω δανειολήπτρια είναι χρεωμένη σε δύο Τράπεζες και σε έξι πιστωτικά προϊόντα συνολικού ύψους οφειλής 34.706,67 Ευρώ.Το δικαστήριο την καλεί αφού εξαιρεί από την εκποίηση το ακίνητο που αποτελεί την δυνητική κύρια κατοικία της δανειολήπτριας να καταβάλει 30.852 ευρώ ήτοι ποσοστό 84,65%. του χρέους της, απαλλάσσοντας την από το υπόλοιπο των χρεών που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν».

Το Ειρηνοδικείο Χανίων, με απόφασή του:

α) Ρύθμισε το χρέη της δανειολήπτριας με μηνιαίες καταβολές επί μια τετραετία
β) Εξαίρεσε από την εκποίηση ακίνητο 80τ.μ με παλαιωμένη οικία 80 τ.μ
γ) Της χορήγησε περίοδο χάριτος τεσσάρων ετών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης
Κλήθηκε δε για τη διάσωση του ακινήτου της να καταβάλλει επί επτά έτη (84) μήνες χωρίς ανατοκισμό με μέσω επιτόκιο στεγαστικού δανείου.
δ) "Κουρεύεται" και το χρέος κατά 15,34% ήτοι περίπου 4000 Ευρώ



Διαβάστε περισσότερα...

Καταδικάζουν το σχέδιο «Αθηνά»


Αντιδρούν φοιτητές των ΤΕΙ στη συγχώνευση σχολών.

Δεν σταματούν οι αντιδράσεις από καθηγητές, φοιτητές και τις οικογένειες για την μη εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά».
Οι φοιτητές με ανακοινώσεις τους γνωστοποιούν τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να κλείσουν σχολές και να συγχωνευθούν με άλλες.

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι φοιτητές του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και δη του τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, αναφέρουν ότι «Πριν από το σχέδιο Αθηνά, το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα Τμήματα Τουριστικών Επιχειρήσεων στην Ελλάδα καθώς διαθέτει μεγάλο αριθμό μελών Ε.Π. (καθηγητών), πολύ μεγάλο αριθμό ενεργών φοιτητών αλλά και υψηλή ζήτηση από υποψήφιους φοιτητές.

Η επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων του Τμήματος είναι ικανοποιητική ακόμα και στην παρούσα οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως παρόμοια ειδικευμένα Τμήματα (τουριστικών σπουδών) δεν υπάρχουν σε κανένα πανεπιστήμιο της Ελλάδας. Τα τελευταία 15 έτη, το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης έχει επανειλημμένως διακριθεί διεθνώς σε θέματα έρευνας, διδασκαλίας και εξωστρέφειας στον ακαδημαϊκό χώρο του τουρισμού και παράλληλα έχει αναπτύξει πολύπλευρες συνεργασίες με ανάλογα τμήματα πολλών ξένων πανεπιστημίων».

Η ανακοίνωση συνεχίζεται, με την αναφορά ότι: «Ο τουρισμός αποτελεί τον ισχυρότερο και σημαντικότερο οικονομικό κλάδο της χώρας μας, συνεισφέρει άμεσα και έμμεσα το 16-18% του ΑΕΠ και αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη. Απόδειξη των παραπάνω αποτελούν τα λόγια του πρόεδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Γ. Τσακίρη, ο οποίος εκτίμησε πως από το 2009 ο τουρισμός “είναι ο μόνος κλάδος του ιδιωτικού τομέα που έχει δημιουργήσει 60.000 νέες θέσεις απασχόλησης, τη στιγμή που σε όλους τους υπολοίπους τομείς, με εξαίρεση ορισμένους τομείς του Δημόσιου, η απασχόληση έχει συρρικνωθεί”.

Η υψηλής ποιότητας τριτοβάθμια τουριστική εκπαίδευση σε επίπεδο Α.Ε.Ι., την οποία υπηρετεί με σθένος επί 40 έτη το Τμήμα μας, είναι αναγκαία για την ομαλή ανάπτυξη του τουρισμού στην χώρα μας.

Η σχεδιαζόμενη κατάργηση του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και η μετατροπή του σε "κατεύθυνση" με λιγοστά τουριστικά μαθήματα του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Σερρών (όπου δεν υπάρχει ουδεμία υποδομή που να καλύπτει τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες του Τμήματός μας), στην πράξη καταργεί την τουριστική εκπαίδευση σε επίπεδο Α.Ε.Ι., απαξιώνει τις τουριστικές σπουδές και μελλοντικά θα αποστερήσει την ελληνική τουριστική βιομηχανία από άξια νέα στελέχη! Παράλληλα, οι άρτιες και υψηλού κόστους κατασκευής εγκαταστάσεις, υποδομές και εργαστήρια του Τμήματός μας στη Θεσσαλονίκη θα καταστραφούν με αποτέλεσμα την κατασπατάληση των χρημάτων και της περιουσίας του ελληνικού λαού, τη στιγμή μάλιστα που όλοι βιώνουμε την παρούσα οικονομική κρίση...

Η μετακίνηση του Τμήματός μας αλλά και άλλων Τμημάτων του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στο ΤΕΙ Σερρών και η μετατροπή του σε "κατεύθυνση" του εκεί Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, γίνεται σε μια χρονική στιγμή στην οποία το μόνο που θα καταφέρει είναι η οικονομική εξαθλίωση περισσότερων από 12.000 φοιτητών και των οικογενειών τους, απαξιώνοντας το επίπεδο σπουδών τους, των πτυχίων τους και των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων. Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα πολυέξοδη και πρακτικά ανέφικτη η εκ νέου κατασκευή εκπαιδευτικών εργαστηρίων στις Σέρρες. Μπορεί η Ελλάδα την οικονομικής κρίσης να σπαταλήσει τόσα πολλά χρήματα άνευ λόγου και αιτίας; Είναι δυνατόν να απορροφάται το μεγάλο, κεντρικό και ισχυρό Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης από το μικρό και χωρίς τις αναγκαίες υποδομές περιφερειακό ΤΕΙ Σερρών; Ποια επιστημονική, ακαδημαϊκή, οικονομική, πολιτική ή άλλη αιτιολόγηση μπορεί να υπάρξει για ένα τόσο εξόφθαλμα εσφαλμένο γεγονός; Γιατί πρέπει να απαξιωθεί η ανώτατη τουριστική εκπαίδευση στην Ελλάδα;
Η ζημία για την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και για την πόλη της Θεσσαλονίκης και την τουριστική βιομηχανία της Βόρειας Ελλάδας είναι ανυπολόγιστη, όπως υπέρμετρο είναι το οικονομικό και κοινωνικό κόστος που θα πρέπει να καταβάλλουν 12.000 οικογένειες, και μάλιστα άνευ λόγου και αιτίας. Χιλιάδες φοιτητές μαζί με τους καθηγητές τους και διοικητικούς υπαλλήλους καλούνται άμεσα να μετοικήσουν σε άλλες πόλεις, αφενός διαλύοντας στη πράξη τις οικογένειές τους και αφετέρου υποβαθμίζοντας πλήρως τις σπουδές τους. Οι φοιτητές αποτελούσαν ανέκαθεν ανάσα ζωής για την Θεσσαλονίκη και ήταν ο ενεργός πυρήνας της - τώρα όμως αποδιώχνονται...

Καλούμε όλους τους πολίτες αλλά και τους φορείς της πόλης να στηρίξουν τον δίκαιο αγώνα που κάνουμε για την διατήρηση της λειτουργίας του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και την παραμονή του στον φυσικό του χώρο όπου βρίσκεται και τώρα. Απευθύνουμε ιδιαίτερη έκκληση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στον Δήμο Θεσσαλονίκης, στο Δήμο Εχέδωρου αλλά κυρίως στους τουριστικούς φορείς, ενώσεις και συλλόγους αλλά και σε κάθε μία τουριστική επιχείρηση ξεχωριστά, ιδιαίτερα σε όσες εδρεύουν στην κεντρική Μακεδονία, να στηρίξουν τη συνέχιση της λειτουργίας του Τμήματος που τόσα χρόνια τους παρέχει ειδικευμένα στελέχη! Καλούμε τον αξιότιμο Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο να επανεξετάσει το ζήτημα της μετακίνησης στις Σέρρες - και της ουσιαστικής κατάργησης - της Σχολής Διοίκησης & Οικονομίας του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, και κυρίως να επανεξετάσει το φλέγον θέμα της διατήρησης σε λειτουργία του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Το σύνολο των καθηγητών, των φοιτητών και του διοικητικού προσωπικού του Τμήματός μας, κατά την διάρκεια κοινής συνέλευσης η οποία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013, αποφάσισε τη διαρκή δυναμική κινητοποίηση όλων μας με κάθε πρόσφορο μέσο, με στόχο τη διατήρηση της λειτουργίας του Τμήματος. Θα δώσουμε με αυταπάρνηση τη μάχη μας μέχρι το τέλος, με στόχο τη βελτίωση και όχι τη κατάργηση της ανώτατης τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα!

Οι καθηγητές, οι φοιτητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονικης».


Διαβάστε περισσότερα...

«Πάω να πεθάνω, συγγνώμη...»


Το μήνυμα που έστειλε 24χρονη στον άντρα και τον εραστή της.

Με το παντελόνι της κρεμάστηκε η 24χρονη έγκυος Tammy Paterson η οποία δεν μπορούσε να διαλέξει ανάμεσα στο σύζυγό και τον εραστή της. Έτσι, αφού έστειλε και στους δύο το ίδιο μήνυμα στο κινητό, που έλεγε «πάω να πεθάνω, συγγνώμη», κρεμάστηκε στο δωμάτιό της με το παντελόνι της.

Η Tammy είχε γνωρίσει το σύζυγό της Ian Paterson στο εργοστάσιο που δούλευε και αμέσως ερωτεύτηκαν. Παντρεύτηκαν το 2009 και απέκτησαν μία κόρη, ενώ η Tammy ξεκίνησε σπουδές στο κολέγιο Deeside στη βόρεια Ουαλία. Σύμφωνα με το σύζυγό της Ian οι δύο τους βρίσκονταν σε διάσταση από τον περασμένο Μάιο, αν και είχαν προσπαθήσει ανεπιτυχώς να κρατήσουν το γάμο τους ζωντανό.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της η Tammy ερωτεύτηκε έναν καθηγητή της, τον 36χρονο John Lewis. Σύμφωνα με τον Lewis την περίοδο που σύναψαν σχέση ήταν και οι δύο πολύ ευάλωτοι. « Δεν ήξερα ότι ήταν παντρεμένη με παιδί. Μου εμπιστεύτηκε τα προβληματά της. Ένιωθε ότι μπορούσε να με εμπιστευτεί» είπε στο δικαστήριο.

«Είχα πιστέψει ότι είχε εγκαταλείψει το σύζυγό της. Με είχε ρωτήσει «αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά, θα έβγαινες μαζί μου;» είπε ο Lewis. H σχέση τους ξεκίνησε λίγο πριν το τέλος της χρονιάς και όπως επισημαίνει ο 36χρονος «Την αγαπούσα και ήθελα να είμαι μαζί της».

Λίγο καιρό μετά την έναρξη της σχέσης η Tammy του ανακοίνωσε ότι ήταν έγκυος και ότι ήθελε να κρατήσει το παιδί. Αργότερα, όμως, άλλαξε γνώμη και υποστήριξε ότι ήθελε να κάνει έκτρωση. Ο Lewis είπε ότι ήθελε να την στηρίξει στην απόφασή της. «Ελπίζαμε σε ένα κοινό μέλλον» είπε ο 36χρονος.

Ο σύζυγος της Tammy δεν είχε ιδέα για τη σχέση της, ενώ εκείνη του ανακοίνωσε ότι ήταν έγκυος από τον εραστή της. Στις 5 Ιουλίου η νεαρή γυναίκα είχε προγραμματίσει να κάνει την έκτρωση, όμως δεν εμφανίστηκε ποτέ στην κλινική. Την ίδια μέρα οι δύο άντρες έλαβαν το επίμαχο μήνυμα στο οποίο η 24χρονη δήλωνε την πρόθεσή της να πεθάνει. Ο εραστής της βρήκε το πτώμα της στο σπίτι της στην Ουαλία.


Η 24χρονη Tammy με τον εραστή και καθηγητή της John Lewis


Με το σύζυγό της Ian Paterson










Διαβάστε περισσότερα...

Καθοδόν ο «Ιπποκράτης» για τα παιδιά που τον χρειάζονται


Ξεκινάει το ταξίδι του κινητού πολυϊατρείου παροχής προληπτικής ιατρικής.

Σε μια ξεχωριστή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο δόθηκε η εκκίνηση του νέου «οδοιπορικού» του κινητού πολυϊατρείου του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», «Ιπποκράτης», που φιλοδοξεί το 2013 να καλύψει τις ανάγκες σε παροχή προληπτικής ιατρικής 18.000 παιδιών στην Ελλάδα.

Διαθέτοντας τμήματα παιδιατρικού, παιδιοκαρδιολογικού, ακουολογικού, οφθαλμολογικού και οδοντιατρικού εξοπλισμού και με δυνατότητα τηλεϊατρικής σύνδεσης με εξειδικευμένες μονάδες, ο «Ιπποκράτης» δίνει τη δυνατότητα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων σε παιδιά, με έμφαση σε αυτά που λόγω κοινωνικών, οικονομικών και άλλων δυσκολιών δεν έχουν την κατάλληλη παρακολούθηση και φροντίδα.

Τη δράση του «Ιπποκράτη» θα ενισχύσουν και οι άλλες δύο κινητές μονάδες προληπτικής ιατρικής που διαθέτει «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Οφθαλμιατρικής & Ωτορινολαρυγγολογίας και Παιδιατρικής & Οδοντιατρικής.

Το «ταξίδι» θα διαρκέσει έως τα τέλη του Δεκεμβρίου. Στο διάστημα αυτό, οι μονάδες θα επισκεφθούν 5 γεωγραφικές περιφέρειες της Ελλάδας, διανύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα με στόχο την παροχή υπηρεσιών σε περισσότερα από 18.000 παιδιά. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» υλοποιεί προγράμματα Προληπτικής Ιατρικής από το 2002, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, Υγείας και Παιδείας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους ιατρικούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα καθώς και με την υποστήριξη του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2002 έως και το 2012 έχουν συνολικά εξεταστεί 23.852 παιδιά σε όλη τη χώρα.

Κινητήριος δύναμη της φετινής διαδρομής του «Ιπποκράτη» είναι ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Johnson & Johnson Corporate Citizenship Trust. Χάρη στην οικονομική ενίσχυση του οργανισμού διασφαλίσθηκαν οι απαραίτητοι πόροι για την υλοποίηση του προγράμματος του 2013 για τον «Ιπποκράτη» και την παροχή των πολύτιμων υπηρεσιών του στα παιδιά.

«Η Johnson & Johnson είναι μια εταιρεία με παρουσία παγκόσμια, κυρίως όμως με ευαισθησία που επικεντρώνεται στα θέματα και στις ανάγκες του κάθε τόπου όπου δραστηριοποιείται. Η δραστηριότητά μας αφορά στους τομείς των καταναλωτικών και φαρμακευτικών προϊόντων και διαγνωστικών εργαλείων με στόχο τη συνεισφορά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και υγείας των πολιτών. Η φιλοσοφία της συμμετοχής και της προσφοράς στην κοινωνία αποτελεί βασική αρχή, όπως αποτυπώνεται στο πλαίσιο αρχών μας, στο «Πιστεύω» (Credo) της J&J, και που πρωτοβουλίες όπως η σημερινή επιβεβαιώνουν» δήλωσε η Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Johnson & Johnson Ελλάς Καταναλωτικά Προϊόντα, κα Έρρικα Λαμπριανού, η οποία κατά την παρουσίασή της αναφέρθηκε στη λειτουργία του Johnson & Johnson Corporate Citizenship Trust. «O Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Johnson & Johnson Corporate Citizenship Trust υλοποιεί ενέργειες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, μέσω στρατηγικών συνεργασιών, με κοινό πυρήνα όλων το πεδίο της υγείας. Το Trust έχει ευρεία δράση σε όλη την περιοχή ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), έχοντας υποστηρίξει 118 projects σε περισσότερες από 40 χώρες».


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: «Κ. Στουρνάρα, ακόμη αναμένεται η υλοποίηση των δεσμεύσεών σας προς τα ΑμεΑ» Το αναπηρικό κίνημα δηλώνει ενάντιο στην επιβολή οποιουδήποτε νέου φόρου ακινήτων


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 01.02.2013

Τα άτομα με αναπηρία δεν μπορούν να μην ανησυχούν όταν η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών αγνοεί συστηματικά το αίτημα της Ε.Σ.ΑμεΑ να υπολογιστεί το πρόσθετο κόστος κάλυψης αναγκών που πηγάζει από την κάθε αναπηρία και να ληφθεί αυτό το πρόσθετο κόστος υπόψη στο σχεδιασμό και στη λήψη οικονομικών μέτρων.

Αφορμή για τη διατράνωση του αιτήματος οι ειδήσεις των τελευταίων ημερών για την επιβολή νέου φόρου στα ακίνητα, ο οποίος ενδέχεται να αφορά ακόμα και τους μικροϊδιοκτήτες.

Απόλυτα δικαιολογημένη είναι η αναστάτωση συνταξιούχων και εργαζόμενων ΑμεΑ που παρέλαβαν εχθές μειωμένες τις συντάξεις και τους μισθούς τους. Απόλυτα δικαιολογημένη είναι η αναστάτωση των συνταξιούχων αναπηρίας των 720€, οι οποίοι για πρώτη φορά το έτος 2012 κατέβαλαν φόρο εισοδήματος. Απόλυτα δικαιολογημένη είναι η αναστάτωση χιλιάδων «φυλακισμένων» στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ, των οποίων έχει ανασταλεί η σύνταξη ή το προνοιακό επίδομα. Είναι απόλυτα δικαιολογημένη η αναστάτωση χιλιάδων μικροσυνταξιούχων και χαμηλόμισθων της αναπηρικής οικογένειας που καλούνται σε πολλές περιπτώσεις να καταβάλλουν συμμετοχή για τα φάρμακα, ιατρικές διαγνωστικές εξετάσεις κ.λπ.

Οι δεσμεύσεις του υπουργού Οικονομικών περί «βοήθειας των οικονομικά ασθενέστερων και εξαίρεση των χαμηλότερων εισοδημάτων από τη φορολογία» ΔΕΝ καθησυχάζουν, αφού το πάγιο αίτημα της Ε.Σ.ΑμεΑ για την υπαγωγή στο μειωμένο συντελεστή του ΕΕΤΗΔΕ και των ατόμων με ποσοστό αναπηρίας 67% στους οποίους ανήκουν και άτομα με μόνιμες και βαριές αναπηρίες όπως θαλασσαιμικοί, άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, ινσουλινοεξαρτώμενοι διαβητικοί με επιδεινούμενες επιπλοκές κ.λπ., δεν έχει ικανοποιηθεί. Ακόμη αναμένεται η υλοποίηση των δεσμεύσεων του κ. Στουρνάρα ότι θα αντιμετωπιστούν οι κατηγορίες της βαριάς αναπηρίας με ενιαίο τρόπο και θα υπάρξει τροποποίηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που αφορούσε στις συνταξιοδοτικές διατάξεις του ν. 4093/2012.

Η Ε.Σ.ΑμεΑ. καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, την Κυβέρνηση, τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου να αναλογιστούν ότι σε αυτή την οικονομική κρίση που χαρακτηρίζεται για την ένταση και τη διάρκειά της, η έλλειψη συντονισμένων, προστατευτικών οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών για την προστασία των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Η επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών επισυνάπτεται.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 118 KB)
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 94 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ενημέρωση για την εγκύκλιο του υπ. Παιδείας για την πιστοποίηση αναπηρίας υποψηφίων που επιθυμούν την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια με το σύστημα της ποσόστωσης 5%


Ανακοίνωση 01.02.13

Σύμφωνα με την υπ΄ αριθ : Φ.251/4788/Β6/ 14/01/2013 εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας οι υποψήφιοι που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις μπορούν να εισαχθούν καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων στις σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρ. 35 του Ν.3794/2009 (ΦΕΚ 156/Α’/4-9-2009).

Όλες οι πληροφορίες στο επισυναπτόμενο.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 121 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 117 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

«Τα παιδιά των μεταναστών που έχουν φέρει τη ζωή τους εδώ έχουν δικαίωμα στην ελληνική ιθαγένεια»


Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου παρουσίασε σήμερα την ενημερωτική της καμπάνια για το δικαίωμα των παιδιών μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα στην ελληνική ιθαγένεια, σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη.

Τη συνέντευξη τύπου συντόνισε ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Δημήτρης Χριστόπουλος. Η συγγραφέας Μαρία Παπαγιάννη μετέφερε την ιστορία του μικρού Γιάννη: «Η μαμά και ο μπαμπάς ήρθαν από μια μακρινή χώρα που τη λένε Πακιστάν. Την έχω δει στο χάρτη.  Μια παλάμη είναι, αλλά μη νομίζετε, κι η Ελλάδα μια παλάμη είναι». Ο Αντώνης Καφετζόπουλος επανέλαβε την πεποίθησή του ότι οι μετακινήσεις των ανθρώπων ήταν πάντα η κινητήριος δύναμη που κατάφερε να κάνει αυτόν τον πλανήτη, πλανήτη των ανθρώπων. Η Κατεβάν Ντιναλισβίλι επισήμανε πως χάρη στους ανθρώπους που βλέπουν κάτι πέρα από τη γλώσσα κατάφερε να σταθεί στα πόδια της στη χώρα: «Η Ελλάδα είναι πλέον δική μου πατρίδα και, όταν μιλάω για εμάς, μιλάω πλέον και εσάς και εμένα μαζί». Τέλος, ο ηθοποιός Στέφανος Μουαγκιέ τόνισε πως δεν υπάρχουν ξένες ψυχές, υπάρχουν μόνο ψυχές που ξενίζουν.

Παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τα σποτ που θα προβληθούν κατόπιν έγκρισης του ΕΣΡ σε τηλεοπτικά κανάλια, και θα διαχυθούν από το διαδίκτυο και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας είναι πως τα παιδιά των μεταναστών που έχουν φέρει τη ζωή τους εδώ έχουν δικαίωμα στην ελληνική ιθαγένεια


ΣΠΟΤ 1



ΣΠΟΤ 2



ΣΠΟΤ 3



ΣΠΟΤ 4



Συνοψίζοντας τα βασικά σημεία της καμπάνιας, «θέλουμε παιδιά μεταναστών:
•    Ενσωματωμένα στην πολιτική μας κοινότητα και όχι περιχαρακωμένα στις εθνικές τους ομάδες
•    Με ταυτότητα, κυριολεκτικά και μεταφορικά: με δελτίο ταυτότητας αλλά και ορατά στη δημόσια σφαίρα και όχι παιδιά από το πουθενά
•    Να νιώθουν ότι δικαιούνται να ανήκουν στο ελληνικό έθνος. Διότι, πολλά από αυτά, άλλο έθνος δεν ξέρουν
•    Να νιώθουν ασφάλεια στην Ελλάδα και όχι φόβο: ο φόβος είναι εχθρός της κοινωνικής συνοχής
•    Ενταγμένα στην κοινωνία και όχι περιθωριοποιημένα και αποκλεισμένα
•    Συμμέτοχα στην κοινή μοίρα των Ελλήνων εργαζομένων, εφόσον και τα ίδια ή/και οι γονείς τους το επιθυμούν
Για το λόγο αυτό θέλουμε παιδιά μεταναστών τα οποία, εφόσον οι γονείς τους έχουν ριζώσει στον τόπο αυτό, να δικαιούνται το κομμάτι που τους αναλογεί από το ανήκειν στον ελληνικό λαό. Θέλουμε, δηλαδή, δικαιώματα, ειρήνη και κοινωνική ισορροπία για όλους τους ανθρώπους που ζουν σε αυτόν τον τόπο, επειδή ακριβώς ζούνε μαζί μας». Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, στελέχη των Οικολόγων Πράσινων, εκπρόσωποι κοινοτήτων και μεταναστευτικών οργανώσεων, εκπρόσωποι του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, ενώ μεταφέρθηκε και μήνυμα του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση.
Τα σποτ είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: www.hlhr.gr, και στα κανάλια του youtube: http://youtu.be/AE7AHs_cBis, http://youtu.be/KEj8rNUIMGQ, http://youtu.be/odrrEZ4wd0k, http://youtu.be/Kwff6fgNjpE.


Πηγή: http://www.hlhr.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Εφιαλτική για την αναπηρική οικογένεια η σκέψη και μόνο κατάσχεσης μισθών, περιουσιακών στοιχείων, καταθέσεων


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 31.01.2013

Αυτές τις ημέρες δημοσιεύματα του Τύπου προαναγγέλλουν ότι μικροοφειλέτες του Δημοσίου, εάν δεν καταφέρουν να τακτοποιήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο κατασχέσεων σε μισθούς, συντάξεις και καταθέσεις τους.

Παράλληλα, τις ίδιες ημέρες, συνταξιούχοι και εργαζόμενοι με αναπηρία και μέλη των οικογενειών τους που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία παραλαμβάνουν μειωμένες τις συντάξεις και τους μισθούς τους. Ειδικά για τους εργαζόμενους που είναι άτομα με αναπηρία ή γονείς κηδεμόνες σύζυγοι ατόμων με αναπηρία οι μειώσεις αυτές σηματοδοτούν την πλήρη οικονομική εξαθλίωσή τους. Η Πολιτεία δεν έχει λάβει κανένα προστατευτικό μέτρο για τα εισοδήματά τους από την αρχή της οικονομικής κρίσης…

Συνταξιούχοι, εργαζόμενοι δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και ειδικά οι χιλιάδες φυλακισμένοι του ΚΕΠΑ των οποίων έχει ανασταλεί η σύνταξη ή το επίδομα τους, έχουν δικαιολογημένα αναστατωθεί με τα δημοσιεύματα περί κατασχέσεων μικροοφειλετών του δημοσίου, αφού είναι οι πρώτοι που θα αντιμετωπίσουν τη αδυναμία τακτοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

Η σκέψη και μόνο κατάσχεσης μισθών, περιουσιακών στοιχείων, καταθέσεων μικροοφειλετών φαντάζει εφιαλτική και άδικη για κάθε ελληνική οικογένεια που αυτή τη στιγμή αγωνίζεται για την επιβίωσή της. Δεν θα δεχτούμε σε οποιαδήποτε περίπτωση να βρεθεί αντιμέτωπος ούτε ένας πολίτης με αναπηρία με την κατάσχεση μισθού σύνταξης ή περιουσιακού του στοιχείου λόγω οφειλών του στο δημόσιο.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 92 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 117 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Παρέμβαση Ε.Σ.Α.μεΑ. στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για τους διαβητικούς


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30.01.2013

Δικαιολογημένη αναστάτωση έχει προκληθεί στους ασφαλισμένους με σακχαρώδη διαβήτη, αφού στην τελευταία εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ δεν διευκρινίζεται με σαφήνεια ότι με το νέο τρόπο συνταγογράφησης θα χορηγείται στον ασφαλισμένο από το φαρμακείο το αναλώσιμο υλικό, καταβάλλοντας μόνο το ποσοστό συμμετοχής στο φαρμακείο όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Η συνταγογράφηση σε διατακτική-παραστατικό-ιατρική γνωμάτευση παραπέμπει στη διαδικασία καταβολής όλου του ποσού στο φαρμακοποιό και κατάθεσης των αποδείξεων αγοράς από τους ασφαλισμένους στις παροχές των ταμείων. Σε αυτή την περίπτωση είναι βέβαιο ότι οι ασφαλισμένοι με διαβήτη θα αντιμετωπίσουν σοβαρό οικονομικό αδιέξοδο.

Αυτή η πολιτική θα οδηγήσει σε αδυναμία συνέχισης της θεραπευτικής αγωγής των ασφαλισμένων με σακχαρώδη διαβήτη, και η διακοπή της θεραπευτικής αγωγής με τη σειρά της θα οδηγήσει στην εμφάνιση και επιδείνωση επιπλοκών που οδηγούν σε βαριές και μη αναστρέψιμες αναπηρίες (π.χ. τύφλωση, διαβητικό πόδι, νεφροπάθεια).

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητάει την δέσμευση του ΕΟΠΥΥ απέναντι στο σύνολο των ασφαλισμένων με σακχαρώδη διαβήτη ότι με το νέο σύστημα οι ασφαλισμένοι θα συνεχίσουν να αποδίδουν κατά την αγορά αναλωσίμου υλικού (ταινίες μέτρησης, βελόνες, σκαρφιστήρες κ.λπ.) μόνο το ποσοστό συμμετοχής όπως αυτό προβλέπεται από τον νέο Κανονισμό Παροχών.

Ζητά η προσπάθεια ελέγχου των δημοσιονομικών υγείας, ελέγχου αδικαιολογήτων ανεξέλεγκτων δαπανών παρελθουσών περιόδων να μην καταλήγει εις βάρος της υγείας και της ζωής ατόμων με σοβαρή χρόνια πάθηση όπως είναι τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Η επιστολή - παρέμβαση της ΕΣΑμεΑ επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 93 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 119 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

Με ονοματεπώνυμο οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών στην Ε.Ε.


Για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης των εσόδων από παράνομες δραστηριότητες
.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε δύο νομοθετικές προτάσεις για να ενισχύσει τους υφιστάμενους κανόνες της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης των εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην Ευρώπη.

Πρόκειται για μια οδηγία για την πρόληψη της χρήσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τον σκοπό της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και για έναν κανονισμό για τις πληροφορίες που εφεξής θα συνοδεύουν τις μεταφορές κεφαλαίων ώστε να εξασφαλίζεται η «δέουσα ιχνηλασιμότητα» αυτών των μεταφορών.

Ειδικότερα, η νέα οδηγία προβλέπει έναν σαφή μηχανισμό για την ταυτοποίηση από τις τράπεζες και άλλα νομικά πρόσωπα των πραγματικών δικαιούχων των λογαριασμών μιας εταιρείας, ενώ θα απαιτείται από τα νομικά πρόσωπα να τηρούν αρχεία σχετικά με την ταυτότητα των προσώπων που βρίσκονται στην πραγματικότητα πίσω από την κάθε εταιρεία.

Θα πρέπει επίσης να διενεργούν τους κατάλληλους ελέγχους και να διαθέτουν τις κατάλληλες διαδικασίες, προκειμένου να γνωρίζουν τον πελάτη με τον οποίο έχουν δοσοληψίες.

Ιδιαίτερο βάρος δίδεται στο ζήτημα των «πολιτικώς εκτεθειμένων προσώπων» των οποίων τα έσοδα θα είναι υπό παρακολούθηση, ενώ απολύτως δικαιολογημένη θα πρέπει εφεξής να είναι κάθε πληρωμή ποσού άνω των 7.500 ευρώ με ρευστό.



Διαβάστε περισσότερα...