Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

ΕΣΑμεΑ: Τεράστια & άλυτα προβλήματα σε όλο το δημόσιο σύστημα Υγείας!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 31.01.2013

Την απρόσκοπτη διασφάλιση της λειτουργίας των μονάδων κέντρων χρονίων πασχόντων στα νοσοκομεία και την πρόσβαση κάθε ατόμου με αναπηρία ή χρόνια πάθηση στο δημόσιο σύστημα υγείας, πρόνοιας, αποκατάστασης και ψυχικής υγείας, απαιτεί για πολλοστή φορά η ΕΣΑμεΑ, δημοσιοποιώντας ξανά τα άλυτα προβλήματα του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στις μονάδες και τα κέντρα παρακολούθησής τους στα δημόσια νοσοκομεία αυξάνονται μέρα με τη μέρα, αφού απουσιάζει οποιαδήποτε προοπτική επίλυσής τους. Το επιστημονικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις ακόμα και σε υγειονομικό υλικό. Ιδιαιτέρως όμως αυτή η τραγική κατάσταση πλήττει τα άτομα με αναπηρία και τους χρόνια πάσχοντες οι οποίοι είναι έως και καθημερινοί χρήστες των δημοσιών υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας. Μονάδες τεχνητού νεφρού, κέντρα αιμορροφιλικών, διαβητολογικά ιατρεία, μονάδες μεσογειακής αναιμίας, μεταμοσχευτικά κέντρα κ.λπ. αντιμετωπίζουν την έλλειψη ιατρικού και εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού, με ότι σημαίνει αυτό για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους χρόνια πάσχοντες, ενώ οι μονάδες εντατικής θεραπείας βρίθουν από την εξάπλωση ανθεκτικών μικροβίων με απρόβλεπτες συνέπειες στην ίδια τη ζωή των νοσηλευομένων σε αυτές.

Είναι βέβαιο ότι η κατάργηση ή συγχώνευση δημόσιων νοσοκομείων σε νησιωτικές περιοχές της χώρας θα οδηγήσει σε μαζική μετανάστευση των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και θα έχει δραματικές συνέπειες όχι μόνο στην οικονομική τους ζωή αλλά και στη συνοχή της οικογενειακής τους ζωής.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί στις μονάδες κοινωνικής φροντίδας που παρέχουν υπηρεσίες σε άτομα με βαριές αναπηρίες όπως και στις μονάδες ψυχικής υγείας που οδηγούνται σε κλείσιμο. Η έλλειψη προσωπικού στο χώρο της Πρόνοιας που αποτελούσε χρόνια τώρα το φτωχό συγγενή του δημόσιου συστήματος υγείας-πρόνοιας είναι διαχρονική.

Η ίδια απογοητευτική κατάσταση επικρατεί και στο χώρο της αποκατάστασης με άγνωστη ακόμα την τύχη του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης (ΕΚΑ) που αποτελεί το μοναδικό δημόσιο κέντρο αποκατάστασης στη χώρα.

Το δημόσιο σύστημα υγείας, πρόνοιας, ψυχικής υγείας και αποκατάστασης που παρέχει υπηρεσίες στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις δεν μπορεί και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποκατασταθεί από τις εθελοντικές προσπάθειες μη κυβερνητικών οργανώσεων ούτε μπορεί να στηριχτεί στο φιλότιμο χαμηλόμισθου επιστημονικού-ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού του δημόσιου συστήματος υγείας και πρόνοιας.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. απαιτεί εδώ και τώρα τη λήψη συντονισμένων δημόσιων πολιτικών για την υγεία και την πρόνοια!

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 118 KB)
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 95 KB)



Πηγή: http://www.esaea.gr::

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.