Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Τσουκνίδα, η θεραπευτική



Ανακαλύψτε τις ευεργετικές της ιδιότητες!

Για πολλούς είναι ένα ζιζάνιο, για αυτούς όμως που ξέρουν, είναι ένα από τα πιο θρεπτικά και θεραπευτικά φυτά που συναντάμε στην ελληνική ύπαιθρο. Η τσουκνίδα στην αρχαιότητα έχαιρε μεγάλης αναγνώρισης από τους γιατρούς της εποχής. Στην προσπάθεια τους να θεραπεύσουν τους ασθενείς τους, μελετούσαν τα βότανα και ανακάλυπταν τις ευεργερτικές τους ιδιότητες.

Για φαρμακευτικούς λόγους χρησιμοποιούνται τα φύλλα, τα άνθη και οι ρίζες της. Τα φύλλα της περιέχουν μυρμηκικό οξύ, χλωροφύλλη, σεροτονίνη, ακετυλοχολίνη, γλυκοκινόνες, και τανίνες. Είναι καλή πηγή βιταμίνης Α, C και Ε, βιταμίνης Β1, Β2, Β3 και Β5. Επίσης είναι καλή πηγή ασβεστίου, σιδήρου, φολικού οξέος, κάλιου, μαγγάνιου, μαγνήσιου, φωσφόρου, σελήνιου και ψευδάργυρου.

Η απουσία οξαλικού οξέος, την κάνει κατάλληλη για άτομα που πάσχουν από αναιμία, γιατί χωρίς το οξαλικό απορροφάται μεγαλύτερη ποσότητα σιδήρου. Επιπλέον, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C που βοηθά στην ακόμα καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

Έχει βρεθεί ότι έχει αντισπασμωδική δράση, σε περιπτώσεις ρευματισμών ή ισχιαλγίας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και την αντιμετώπιση της οξείας ή χρόνιας νεφρίτιδας, του ίκτερου, παθήσεων της χολής, του έλκους του στομάχου, βρογχικών παθήσεων και χρόνιων διαρροιών ή δυσκοιλιότητας.

Η περιεκτικότητα της σε σεκρετίνη, βοηθά στη διατήρηση της ευγλυκαιμίας στους διαβητικούς, αφού διεγείρει το πάγκρεας. Η ισταμίνη τής προσδίδει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, ικανή να ανακουφίσει τα συμπτώματα φλεγμονωδών νοσημάτων.

Ακόμη, η τσουκνίδα έχει διουρητική δράση και προάγει την καλή λειτουργία των νεφρών. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποβολή πετρών από αυτά ή να θεραπεύσει τις ουρολοιμώξεις και την υπερπλασία του προστάτη, αν είναι σε αρχικό στάδιο.

Η κατανάλωσή της μπορεί να ωφελήσει ιδιαίτερα την γυναίκα, αφού βοηθά στις διαταραχές της έμμηνου ρύσεως και στο σταμάτημα της αιμορραγίας μετά τον τοκετό.

Με εξωτερική χρήση, ανακουφίζει τους ασθενείς που πάσχουν από αρθρίτιδα, ποδάγρα, νευραλγίες, τενοντίτιδες, ισχιαλγία και γενικότερα πόνους των αρθρώσεων. Επίσης μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών, εγκαυμάτων, στα τσιμπήματα των εντόμων, στο έκζεμα και στις αιμορροΐδες.

Τέλος, στο πλαίσιο της γενικής τόνωσης του ανθρώπινου οργανισμού, θεωρείται ότι ενισχύει τη σεξουαλική λειτουργία.

Για όσους θέλουν να μαζέψουν τσουκνίδα, δεν χρειάζεται να πάνε μακριά! Βρίσκεται στους περισσότερους αγρούς, ειδικά σε μέρη που έχουν περάσει ζώα και έχει κοπριά, αφού αγαπά το άζωτο. Έχει ύψος έως και ένα μέτρο, ίσιο κορμό που καλύπτεται, όπως και τα φύλλα, από τριχούλες, που στο άγγιγμα τους προκαλούν έντονο κνησμό. Το μάζεμά της θέλει προσοχή, αφού τα οδοντωτά φύλλα της μάλλον προειδοποιούν ότι θα ακολουθήσει τσούξιμο, ερεθισμός και πόνος σε όποιον την ακουμπήσει χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις. Πάντα όμως δίπλα στην τσουκνίδα, φυτρώνει η μολόχα. Αν τρίψετε τα φύλλα της μολόχας πάνω στον ερεθισμό, θα ανακουφιστείτε άμεσα.

Όπως και πολλά άλλα χόρτα, η τσουκνίδα ήταν ένα θρεπτικό φαγητό, σε εποχές φτώχειας και πολέμων. Δεν κοστίζει, αφθονεί στους αγρούς και υπάρχουν πολλοί γευστικοί τρόποι παρασκευής της. Οι νοικοκυρές την ετοιμάζουν βραστή, με αγνό παρθένο ελαιόλαδο και λεμόνι, την χρησιμοποιούν σε πίτες και κρητικά καλλιτσούνια, την προσθέτουν στα τσιγαριαστά χόρτα ή παρασκευάζουν πομάδα (πέστο) με ελαιόλαδο. Επίσης, στο παραδοσιακό σφουγγάτο της Κρήτης, που στην ουσία είναι η σύγχρονη ομελέτα με χόρτα ή λαχανικά εποχής.

Η τσουκνίδα μπορεί να καταναλωθεί και ως αφέψημα. Βράζοντας μερικά ξερά φύλλα σε νερό, έχετε ένα φάρμακο για το κρύωμα και τον βήχα, την αλλεργική ρινίτιδα, την υπέρταση, την αρθρίτιδα και διάφορες παθήσεις του πεπτικού συστήματος.

Η κατανάλωσή της ωστόσο, θα πρέπει να γίνει με σύνεση και κατόπιν συννενοήσεως με τον θεράποντα ιατρό σας, γιατί μπορεί να αλληλεπιδράσει με την φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείτε. Καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωσή της από γυναίκες που πάσχουν από αδενώματα της μήτρας ή κυοφορούν και από άτομα που παρουσιάζουν αυξημένη πηκτικότητα στο αίμα και αρτηριοσκλήρυνση.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ρίξτε το στο περπάτημα!



Αδυνατίζει και κάνει καλό στον εγκέφαλο.

Το περπάτημα είναι ένας από τους ασφαλέστερους και ευκολότερους τρόπους για… αεροβική γυμναστική! Και μην ξεχνάτε το καλύτερο.

Δεν σας κοστίζει τίποτα!

Το πόσο χρόνο και τι αποστάσεις πρέπει να καλύπτει κανείς περπατώντας εξαρτάται από το πόσο γυμνασμένος είναι, από την ηλικία και άλλους παράγοντες όπως ο τρόπος ζωής, διατροφής, προβλήματα υγείας κ.τ.λ.

Τα οφέλη από «μικρές δόσεις» γυμναστικής, όπως το περπάτημα, εκτός του ότι θωρακίζουν την καρδιά είναι και πιο αποτελεσματικά από το αν για παράδειγμα κάποιος δεν γυμνάζεται καθόλου μέσα στην εβδομάδα και… τα δίνει όλα στο γυμναστήριο το σαββατοκύριακο!

Ερευνητές του Χάρβαντ μελέτησαν περισσότερες από 18.000 γυναίκες και βρήκαν ότι 90 λεπτά ζωηρό περπάτημα την εβδομάδα ή περίπου 15 λεπτά την ημέρα, ήταν ό,τι έπρεπε για τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης της νόσου Alzheimer στο μέλλον.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Pittsburgh βρήκαν ότι όσο περισσότερο περπατούσε κάποιος που ανήκε στην τρίτη ηλικία, τόσο καλύτερες επιδόσεις είχε σε γνωστικές ικανότητες και τόσο μεγαλύτερος ήταν ο εγκέφαλός τους. Το μέγεθος του εγκεφάλου συνδέεται με την εμφάνιση της νόσου Alzheimer.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι κάθε μορφή φυσικής δραστηριότητας, είτε πρόκειται για κηπουρική, είτε για τις δουλειές του σπιτιού, το κολύμπι ή οποιοδήποτε άλλο άθλημα, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της συγκεκριμένης νόσου.

Όταν εκείνοι που ακολουθούν τη λεγόμενη «καθιστική ζωή» αρχίσουν να εντάσσουν στην καθημερινότητά τους κάποιο είδος άσκησης, ο εγκέφαλός τους μεγαλώνει, στις περιοχές «μνήμης» όπως ο μετωπιαίος λοβός και ο ιππόκαμπος.

Ο Dr. Arthur Kramer και οι συνεργάτες του από το πανεπιστήμιο του Illinois μελέτησαν εθελοντές ηλικίας από 58 έως 77 χρονών, τους οποίους ενέταξαν σε δύο γκρουπ. Στο πρώτο οι εθελοντές έπρεπε να περπατούν και στο άλλο έκαναν διατάσεις και ασκήσεις τόνωσης.

Μετά από έξι μήνες οι… περιπατητές εμφάνισαν αυξημένη ροή αίματος στα κυκλώματα του εγκεφάλου που ελέγχουν τη χωρική ικανότητα την περιπλοκότητα της σκέψης, συγκριτικά με όσους έκαναν διατάσεις και ασκήσεις τόνωσης.

Παρόλο που οι διατάσεις και οι ασκήσεις τόνωσης των μυών είναι σημαντικό κομμάτι σε οποιοδήποτε πρόγραμμα γυμναστικής, τα ευρήματα του καθηγητή Kramer υποδεικνύουν την προστιθέμενη αξία των καρδιαγγειακών ασκήσεων στη διατήρηση της καλής υγείας και λειτουργίας του εγκεφάλου.

Η αεροβικές ασκήσεις βελτιώνουν άλλωστε τη διανοητική οξύτητα με διάφορους τρόπους. Η άσκηση κάνει την καρδιά να χτυπά πιο γρήγορα, στέλνοντας περισσότερο αίμα στον εγκέφαλο, κάτι που φαίνεται να αντιστρέφει τη διαδικασία κυτταρικών αλλοιώσεων που σχετίζονται με τη γήρανση.

Διεγείρει ακόμη την ανάπτυξη νέων συνάψεων (τις περιοχές σύνδεσης των νευρώνων) και κάνει τα εγκεφαλικά κύτταρα να ανταποκρίνονται περισσότερο και γρηγορότερα στα εξωτερικά ερεθίσματα.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι οχτώ καλύτερες τροφές για μακροζωία



Επιλέξτε τις και φτάστε τα 100!
Τις οχτώ τροφές που συνδέονται με την μακροζωία δημοσίευσε σε άρθρο του το περιοδικό Forbes.

Οι τροφές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ψάρια, καρότο και πράσινο τσάι και καταναλώνοντάς τες αυξάνονται οι πιθανότητες να συμπληρώσετε... έναν αιώνα ζωής!

Ψάρι

Όλοι γνωρίζουν πλέον για το ρόλο που παίζουν στην διατροφή τα ω-3 λιπαρά που μας παρέχει. Νέες μελέτες συνδέουν την κατανάλωση του ψαριού και των συγκεκριμένων λιπαρών με την υγεία της καρδιάς: θεωρείται ότι με την κατανάλωση 3 γευμάτων με ψάρι την εβδομάδα ή 30 γραμμ. ψάρι καθημερινά, ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων μειώνεται κατά 50%.

Σκόρδο

Ως ισχυρό «φυτικό αντιβιοτικό», είναι αναντικατάστατο για την πρόληψη και τη θεραπεία των κρυολογημάτων. Πλέον έχει αποδειχτεί και η προληπτική του δράση εναντίων κάποιων μορφών του καρκίνου, όπως του στομάχου και του εντέρου. Σημαντικός είναι και ο ρόλος του σκόρδου στην πρόληψη καρδιακών νοσημάτων, καθώς περιέχει ουσίες που «καθαρίζουν» τα τοιχώματα των αρτηριών και προλαμβάνουν τις θρομβώσεις.

Φράουλα

Πολύ πιο πλούσια σε βιταμίνη C από την πιο γνωστή πηγή της, τα εσπεριδοειδή, αποτελεί ακόμα «βόμβα σιδήρου» ενώ μερικές από τις χρωστικές που υπάρχουν στη σύσταση της, εμποδίζουν τον σχηματισμό στον οργανισμό μιας κατηγορίας ενζύμων τα οποία ενοχοποιούνται για το ότι εντατικοποιούν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Καρότο

Η βήτα-καροτίνη, που υπάρχει στη σύσταση του, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες καταστρέφουν τη δομή των κυττάρων προκαλώντας σοβαρές διαταραχές όπως η καρκινογέννηση. Την ίδια στιγμή έχει ευεργετική επίδραση στο δέρμα και στην όραση. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η πολύτιμη αυτή ουσία αφομοιώνεται καλύτερα από τον οργανισμό σε συνδυασμό με τα λιπαρά, γι΄ αυτό πρέπει πάντα να προσθέτετε επαρκείς ποσότητες λαδιού ή άλλη πηγή λιπαρών στις σαλάτες ή τα φαγητά που περιέχουν καρότο.

Μπανάνα

Περιέχει ουσίες που εμποδίζουν την γρήγορη κατανομή της ζάχαρης στο αίμα. Επίσης, η μπανάνα περιέχει εκτός των άλλων και μαγγάνιο– ουσία καθοριστικής σημασίας για πολλές σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού (συμμετέχει στον σχηματισμό του συνδετικού και νευρικού ιστών, τη σύνθεση της χοληστερόλης, το μεταβολισμό των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων, παίρνει μέρος στην πήξη του αίματος και τη δράση της ινσουλίνης. κ.ά).

Πράσινο τσάι

Οι ευεργετικές ιδιότητες του οφείλονται κυρίως στις κατεχίνες που εμποδίζουν την ανάπτυξη της αρτηριοσκλήρυνσης και προλαμβάνουν μερικές μορφές καρκίνου.

Σόγια

Τα τελευταία χρόνια έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων μια που αποδεικνύεται ότι η κατανάλωση της σχετίζεται με μειωμένα ποσοστά καρκίνων του μαστού και του προστάτη. Η σόγια και ειδικά τα φύτρα της, παρέχει στον οργανισμό μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Β και λεκιθίνης, συστατικών με θετική δράση στις εγκεφαλικές λειτουργίες και το νευρικό σύστημα.

Γάλα

Πηγή πολύτιμων πρωτεϊνών, λιπιδίων που αφομοιώνονται εύκολα από τον οργανισμό και φυσικά ασβεστίου. Εκτός του ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, διαπιστώθηκε μια αξιόλογη προληπτική του δράση στην ανάπτυξη καρδιοπαθειών και εγκεφαλικών επεισοδίων.


Πηγή: http://www.omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα στην Αυστραλία για τα εμφυτεύματα στήθους



Ανησυχούν 4.500 γυναίκες.

Έρευνα, για τον πιθανό κίνδυνο που διατρέχουν 4.500 γυναίκες στην Αυστραλία από την τοποθέτηση εμφυτευμάτων στήθους γαλλικής εταιρείας που χρησιμοποιούσε επικίνδυνα υλικά, θα κάνει το αυστραλιανό υπουργείο Υγείας.

Η Διοίκηση Θεραπευτικών Προϊόντων θα συναντηθεί με ειδικούς συμβούλους προκειμένου να συζητηθεί το επίμαχο θέμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζονται τα προβλήματα με τη μεταφορά μαθητών



Η δίμηνη παράταση δεν λύνει τα προβλήματα των δήμων.

Επιστολή για την μεταφορά μαθητών απέστειλε το ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, στον αρμόδιο υφυπουργό Εσωτερικών, Πάρι Κουκουλόπουλο καθώς εκτιμά ότι η δίμηνη παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων, θα δώσει προσωρινή ανακούφιση αλλά δεν θα επιλύσει τα προβλήματα για πολλούς δήμους.

Η ΠΕΔ ζητάει την παράταση των συμβάσεων μέχρι το τέλος του σχολικού έτους, για όσους δήμους το επιθυμούν.

Επίσης, ζητά νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει για όσους δήμους προέβησαν σε διαπραγμάτευση μετά από άγονο διαγωνισμό, το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης:

Α)Να νομιμοποιείται, ακόμη και σε περίπτωση υπέρβασης του μέγιστου προϋπολογιζόμενου κόστους των δρομολογίων, που προέκυψε με τον μαθηματικό τύπο.

Β)Να ισχύει για υπογραφή σύμβασης αναδρομικά, για όποιο χρονικό διάστημα διενεργήθηκαν δρομολόγια άνευ συμβάσεως.

Για όσους Δήμους έχουν λάβει σχετικές αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων για σύναψη συμβάσεων με τα Κ.Τ.Ε.Λ. -και το Ελεγκτικό Συνέδριο απεφάνθη ότι κωλύεται η υπογραφή τους- την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν αναδρομικά στις παραταθείσες συμβάσεις.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μεταφοράς των μαθητών για τα επόμενα σχολικά έτη, να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στον μαθηματικό τύπο ώστε το προϋπολογιζόμενο μέγιστο κόστος των δρομολογίων να είναι αντίστοιχο του πραγματικού κόστους της μεταφοράς.


Διαβάστε περισσότερα...

Αφαίρεση όγκου... ενενήντα κιλών!



Η επέμβαση θα διαρκέσει δέκα ώρες και οι πιθανότητες επιτυχίας είναι 50%.

Σε επέμβαση για την αφαίρεση ενός όγκου 90 κιλών από το πόδι του υποβάλλεται σήμερα ένας Βιετναμέζος. Ο πλαστικός χειρουργός Μακέι Μακίνον και έξι Βιετναμέζοι γιατροί ξεκίνησαν την επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου από το πόδι του Νγκουγιέν Ντουϊ Χάι σήμερα το πρωί.

O όγκος, πλάτους ενός μέτρου, αναπτύσσεται στο δεξί πόδι του 32χρονου άνδρα εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια παρά τον ακρωτηριασμό από το γόνατο και κάτω στον οποίο υποβλήθηκε πριν από 14 χρόνια.

Τον τελευταίο μήνα ο όγκος μεγάλωσε δέκα εκατοστά σε διάμετρο και από 80 κιλά που ζύγιζε έγινε 90, είπαν οι γιατροί του.

«Δεν γνωρίζω πότε θα ολοκληρωθεί η επέμβαση, αλλά οι γιατροί λένε ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον δέκα ώρες», είπε ο αδελφός του Χάι.

Ο δρ Ζεράρ Ντεβίν, διευθυντής του νοσοκομείου, ο οποίος επιβλέπει την επέμβαση, δήλωσε ότι είναι επικίνδυνη και εκτίμησε ότι το ποσοστό επιτυχίας της είναι 50%.

Το μέγεθος του όγκου έχει αλλοιώσει τη σπονδυλική στήλη και τα οστά της λεκάνης του Χάι, ενώ του προκαλεί πρόβλημα στο αναπνευστικό και στο κυκλοφορικό.

Την επέμβαση θα μεταδώσει απευθείας το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο MorningStar Entertainment.


Διαβάστε περισσότερα...

Παζάρι βιβλίου στην πλατεία Κλαυθμώνος



Ξεκινά στις 20 Ιανουαρίου.

Βιβλία σε τιμές που ξεκινούν από μόλις 0,50 ευρώ θα βρουν όσοι επισκεφθούν το παζάρι βιβλίου, την μεγαλύτερη και πιο οργανωμένη εκποίηση βιβλίου που θα ξεκινήσει στις 20 Ιανουαρίου στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Καθημερινά και τις Κυριακές από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, 150 εκδότες εκποιούν 500.000 βιβλία σε πολύ χαμηλές τιμές.

Οι εκπτώσεις των βιβλίων στην εκποίηση παζάρι αρχίζουν από 70% και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και το 90%.

Ο μοναδικός περιορισμός είναι τα βιβλία που εκποιούνται να έχουν εκδοθεί μέχρι και το 2006 και όχι αργότερα. Δηλαδή δεν υπάρχουν βιβλία που εκδόθηκαν το 2007 ή το 2008.

Το παζάρι βιβλίου που θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ) και το Επαγγελματικό Σωματείο Εκδοτών-Βιβλιοπωλών Ελλάδος (ΕΣΕΒΕ).


Διαβάστε περισσότερα...

Τραβήξτε καζανάκι με κλειστό καπάκι!



Διαφορετικά τα μικρόβια διασπείρονται.

«Νέφος» βακτηριδίων, που εγκαθίστανται στις παρακείμενες επιφάνειες, σηκώνεται όταν τραβήξουμε το καζανάκι στη λεκάνη, ενώ το καπάκι είναι ακόμα ανοιχτό.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της έρευνας που διεξήχθη στη Βρετανία και μάλιστα σε λεκάνες νοσοκομείου όπου -τι ειρωνεία!- τα καπάκια αφαιρούνται σκόπιμα ώστε να αποφεύγεται η επιμόλυνση από τα βρώμικα χέρια.

Οι επιστήμονες τοποθέτησαν κόπρανα μολυσμένα με ένα επικίνδυνο ενδονοσοκομειακό βακτήριο, το κλωστρίδιο difficile, που αποτελεί αιτία πολύ σοβαρής διάρροιας.

Τράβηξαν το καζανάκι με ανοιχτό το καπάκι και διαπίστωσαν ότι το βακτήριο εκτοξευόταν 25 εκατοστά πάνω από το κάθισμα των λεκανών και στη συνεχεία έπεφτε στις γύρω επιφάνειες.

Μιάμιση ώρα αργότερα το το βακτήριο εξακολουθούσε ν υπάρχει στη λεκάνη, το πάτωμα και το νιπτήρα. Όταν οι επιστήμονες επανέλαβαν το πείραμα με κλειστά τα καπάκια, δεν εντοπίστηκε ίχνος του βακτηρίου στις γύρω περιοχές, με εξαίρεση τα ίδια τα καπάκια.

Είναι σαφές από αυτά τα πειράματα ότι το καπάκι της λεκάνης υπάρχει για κάποιο λόγο», τόνισε ο επικεφαλής της έρευνα δρ Μαρκ Ουϊλκοξ.


Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί



Παρά τη δέσμευση για την αποπληρωμή μέρους των οφειλών.

Οι φαρμακοποιοί της Αθήνας και του Πειραιά, αλλά και άλλων περιοχών της χώρας εμφανίζονται αποφασισμένοι να εξακολουθήσουν να μη χορηγούν φάρμακα με πίστωση, όπως διαφαίνεται από την απογευματινή συνεδρίαση των εκπροσώπων τους.

«Ο αγώνας των φαρμακοποιών εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής θα συνεχιστεί, καθώς εκτός από τους φαρμακοποιούς της Αττικής, πολλοί σύλλογοι της περιφέρειας αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία τους», επισημαίνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, Κ. Λουράντος, ο οποίος εκτιμά ότι το θέμα των οφειλών προς τους φαρμακοποιούς δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει.

Το γεγονός ότι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί, όχι μόνον της Αττικής, αλλά και άλλων περιοχών της χώρας δείχνει ότι ουσιαστικά απορρίπτεται η χθεσινή πρόταση του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θ. Αμπατζόγλου, για αναστολή των κινητοποιήσεων, αφού τα αρμόδια υπουργεία δεσμεύτηκαν ότι θα αποπληρώσουν ένα σημαντικό μέρος των οφειλών (250 εκατ. ευρώ από τα 400 εκατ. ευρώ) προς τους επαγγελματίες του κλάδου.


Διαβάστε περισσότερα...

Η κοπάνα από το σχολείο βλάπτει



Οι συχνές απουσίες συνδέονται με κατάθλιψη και αντικοινωνική συμπεριφορά.

Να εμφανίσουν προβλήματα ψυχολογικής φύσης κατά τη διάρκειας της εφηβείας ή και αργότερα κινδυνεύουν οι μαθητές που απουσιάζουν συχνά από το σχολείο, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Child Development.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Τζέφρι Γουντ, επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο στον οποίο μπορεί να μπει ένας μαθητής αφού οι ψυχολογικές διαταραχές, που είναι πιθανό να προκληθούν από την παρατεταμένη απουσία, οδηγούν σε νέες, αναγκαστικές απουσίες για λόγους ασθενείας αυτή τη φορά.

Σύμφωνα με την έρευνα, μαθητές από την πρώτη τάξη του δημοτικού έως την τρίτη τάξη του γυμνασίου που εμφανίζουν ψυχολογικές διαταραχές, όπως είναι η αντικοινωνική συμπεριφορά και η κατάθλιψη, χάνουν πολύ περισσότερες ώρες μαθημάτων στη διάρκεια μιας χρονιάς σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο και σε σύγκριση με τους υπόλοιπους συμμαθητές τους. Παράλληλα, οι μαθητές που απουσίαζαν παρατεταμένα από το σχολείο μια χρονιά, τείνουν να εμφανίσουν αντικοινωνική συμπεριφορά ή ακόμη και κατάθλιψη τα επόμενα χρόνια. Για παράδειγμα, μαθητές του Γυμνασίου που απουσίαζαν επί είκοσι μέρες από το σχολείο έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψη στο Λύκειο.

Στην έρευνα, που διεξήχθη σε 17.000 μαθητές στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεργάστηκαν ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας, του Λος Άντζελες (UCLA), της Φλόριντας, της Βοστώνης και του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς.


Διαβάστε περισσότερα...

«Ομαλά η χορήγηση φαρμάκων»



Αισιόδοξος ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα ο Μ. Τιμοσίδης.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υφυπουργός Υγείας, Μιχ. Τιμοσίδης, για την ομαλή χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους, από σήμερα.

«Χθες βρέθηκε λύση με τους φαρμακοποιούς. Εκτιμώ και θέλω να πιστεύω ότι από σήμερα θα γίνεται ομαλά η χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους, χωρίς να τους δημιουργούν άλλα προβλήματα», υπογράμμισε μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Βήμα» ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης.

Σε ό,τι αφορά στον Ενιαίο Οργανισμό Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΕΟΠΥ) ο κ. Τιμοσίδης ανέφερε ότι και ο υπουργός Υγείας είχε αναγνωρίσει πως «υπάρχει μια αίσθηση πως ο νέος φορέας που πάει να δημιουργηθεί θα αντιμετωπίσει τέτοιου είδους προβλήματα και δυσκολίες» και πρόσθεσε: «μένω σ’ αυτή τη διαπίστωση και λέω ότι είμαστε εδώ για να δούμε τι έγινε από την πλευρά των δύο συναρμόδιων υπουργείων για τον ΕΟΠΥ, ως ενιαίου φορέα για τους γιατρούς και τους λειτουργούς του. Να δούμε εάν, πράγματι, υπάρχουν οι λόγοι για τους οποίους έχει προκληθεί αυτή η αντίδραση».



Διαβάστε περισσότερα...

Εισαγωγή υποψηφίων ειδικών περιπτώσεων με βάση τη γενική σειρά σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ κατ’ εφαρμογή του άρθρου 36 του ν. 4027/2011 (ΦΕΚ 233 Α΄)




Δελτίο Τύπου



Σε συνέχεια σχετικής νομοθετικής ρύθμισης που ψηφίστηκε στη Βουλή, κατ’ εξαίρεση και μόνο για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012, οι επιτυχόντες των ειδικών περιπτώσεων που τελικά δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στις ειδικές κατηγορίες, αφού διαγράφηκαν από τα Τμήματα ή Σχολές αρχικής εισαγωγής, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος, εισάγονται με τη γενική σειρά στη Σχολή ή το Τμήμα της επόμενης προτίμησής τους βάσει του μηχανογραφικό τους δελτίου. Προϋπόθεση εισαγωγής είναι να έχουν συγκεντρώσει σύνολο μορίων ίσο ή μεγαλύτερο με αυτό του τελευταίου εισαχθέντα στη συγκεκριμένη Σχολή ή Τμήμα, με τη γενική σειρά. Επιπλέον, οι διαγραφέντες διατηρούν το δικαίωμα συμμετοχής στις Πανελλήνιες Εξετάσεις από το τρέχον έτος.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται από σήμερα, 05/01/2012, τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας (www.minedu.gov.gr), πληκτρολογώντας τον τετραψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο-Όνομα-Πατρώνυμο-Μητρώνυμο).

Οι επιτυχόντες στα Τμήματα και τις Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης πρέπει να προσέλθουν για εγγραφή αυτοπροσώπως ή με νομίμως εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο από την Τρίτη 10/01/2012 μέχρι και την Παρασκευή 13/01/2012 και να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά:

-Αίτηση για εγγραφή

-Τίτλο απόλυσης: απολυτήριο ή πτυχίο ή αποδεικτικό του σχολείου αποφοίτησης ή νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο των τίτλων αυτών

-Υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλη σχολή ή τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα

-Έξι (6) φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας

-Εκτός των παραπάνω, και μόνο όσοι πέτυχαν από το Γενικό Λύκειο και ΕΠΑΛ - ΟΜΑΔΑ Β΄ (90% και 10%) υποβάλλουν και νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης πρόσβασης

Κατά την προσέλευσή τους για εγγραφή, οι εισαχθέντες πρέπει να έχουν μαζί τους το δελτίο αστυνομική ταυτότητα ή άλλο δημόσιο έγγραφο, από το οποίο να αποδεικνύονται τα ονομαστικά τους στοιχεία και η ακριβής ημερομηνία γέννησης.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση οι εισαχθέντες μπορούν να απευθύνονται στις Γραμματείες των οικείων σχολών. Επισημαίνεται, ιδιαίτερα, ότι όλοι οι επιτυχόντες πρέπει να φροντίσουν για την έγκαιρη εγγραφή τους μέσα στην παραπάνω προθεσμία. Όσοι δεν θα εγγραφούν στο οριζόμενο χρονικό διάστημα, χάνουν οριστικά το δικαίωμα εγγραφής τους.


Για τα Αποτελέσματα πατήστε εδώ.
Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.
Ολόκληρος ο νόμος 4027/2011 εδώ.
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν υπήρξε θάνατος από ελονοσία



Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν καταγραφεί συνολικά 57 κρούσματα.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕEΛΠΝΟ) με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι, που να οφείλονται σε ελονοσία σε καμία περιοχή της χώρας, διαψεύδοντας δημοσίευμα εφημερίδας, που έκανε λόγο για θανάτους από τη νόσο.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνει ότι έχουν καταγραφεί κρούσματα ελονοσίας στην περιοχή του δήμου Ευρώτα. Κατά τη διάρκεια του 2011, έχουν δηλωθεί στο Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ συνολικά 57 κρούσματα ελονοσίας εκ των οποίων 27 σε Έλληνες, χωρίς ιστορικό μετακίνησης σε χώρες ενδημικές για ελονοσία, 7 σε αλλοδαπούς από μη ενδημικές χώρες και 23 σε αλλοδαπούς από ενδημικές χώρες (κυρίως από το Πακιστάν).

Όλα τα κρούσματα ελονοσίας, που έχουν καταγραφεί στη Λακωνία, οφείλονται στο πλασμώδιο vivax (P.vivax), το οποίο εμφανίζει συνήθως ηπιότερη κλινική εικόνα. Ένας υπερήλικας ασθενής στη Λακωνία, ο οποίος έπασχε από ελονοσία, απεβίωσε λόγω σοβαρών υποκείμενων νοσημάτων.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, το ΚΕΕΛΠΝΟ συνεχίζει την επαγρύπνηση και κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Θεωρείται ότι η περίοδος μετάδοσης της ελονοσίας στην περιοχή έχει διακοπεί από τις 13 Νοεμβρίου 2011, ενώ το τελευταίο περιστατικό σε έλληνα υπήκοο ανέφερε έναρξη συμπτωμάτων στις 18 Οκτωβρίου 2011.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ και το υπουργείο Υγείας βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για το θέμα της ελονοσίας. Μάλιστα, με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα ελονοσίας στην περιοχή, το αντίστοιχο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC-Atlanta) εξέδωσε στα τέλη Οκτωβρίου 2011 οδηγία για τους ταξιδιώτες προς Λακωνία με σύσταση χημειοπροφύλαξης για την ελονοσία, η οποία άρθηκε στις 16/12/2011, «γεγονός που επιβεβαιώνει ότι έχουν δρομολογηθεί οι κατάλληλες δράσεις και ληφθεί τα σωστά μέτρα ελέγχου της επιδημίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ και το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έχει ήδη αναπτύξει Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για τον Έλεγχο της Ελονοσίας στην Ελλάδα, το οποίο καθορίζει τις δράσεις για την επόμενη περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας των ανωφελών κουνουπιών (άνοιξη-φθινόπωρο 2012).

Σε ό,τι αφορά στον ιό του Δυτικού Νείλου (ΔΝ), διευκρινίζεται ότι πρόκειται για διαφορετικό λοιμώδες νόσημα, το οποίο μεταδίδεται με το απλό κουνούπι (γένος Culex) και δε συσχετίζεται σε καμία περίπτωση με την είσοδο και παραμονή μεταναστών στην Ελλάδα, υπογραμμίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Κατά τη διάρκεια του 2011 διαγνώστηκαν συνολικά 101 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του ΔΝ, από τα οποία 76 εμφάνισαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Σημειώθηκαν επίσης 8 θάνατοι σε ασθενείς άνω των 65 ετών με υποκείμενα νοσήματα. Τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του ΔΝ εμφανίστηκαν σε νοτιότερες περιοχές της χώρας, κυρίως δε στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Αττικής. Το τελευταίο περιστατικό εμφάνισε συμπτώματα στις 18 Οκτωβρίου 2011.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συμμετέχει σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ μαζί με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και άλλους ακαδημαϊκούς και δημόσιους φορείς με θέμα τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές, όπως η ελονοσία και η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου.


Διαβάστε περισσότερα...