Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Τεστ αίματος ελέγχει την εξέλιξη του καρκίνου του πνεύμονα

Μετρά τα κυκλοφορούντα στο αίμα καρκινικά κύτταρα και υπόσχεται αποτελεσματικότερες θεραπείες.



Τεστ αίματος ελέγχει την εξέλιξη του καρκίνου του πνεύμονα
Η μέτρηση των κυκλοφορούντων στο αίμα καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα μπορεί να οδηγήσει σε χορήγηση των αποτελεσματικότερων θεραπειών για κάθε ασθενή

Λονδίνο

Η μέτρηση του αριθμού των καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα που κυκλοφορούν στο αίμα ενός ασθενούς μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό της επιθετικότητας του καρκίνου και στην πρόβλεψη για εφαρμογή της αποτελεσματικότερης δυνατής θεραπείας.

Αυτό αναφέρουν ερευνητές που εργάζονται για το φιλανθρωπικό ίδρυμα Cancer Research UK ύστερα από μελέτη σε δείγματα αίματος 101 ασθενών με μη μικροκυταρικό καρκίνο του πνεύμονα (μορφή της νόσου που δείχνει μεγάλη ανθεκτικότητα στις θεραπείες). Οι επιστήμονες μέτρησαν στα δείγματα τον αριθμό των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων πριν και μετά την υποβολή των ασθενών σε έναν κύκλο χημειοθεραπείας.

Απλός και αποτελεσματικός έλεγχος 
Ανακάλυψαν ότι οι ασθενείς που είχαν πέντε ή περισσότερα καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα στην κυκλοφορία του αίματος εμφάνιζαν πολύ χειρότερα ποσοστά επιβίωσης – 4,3 μήνες κατά μέσο όρο σε σύγκριση με 8,1 μήνες στην ομάδα ασθενών που διέθετε λιγότερα από πέντε κυκλοφορούντα καρκινικά κύτταρα στο αίμα.

Τα νέα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Clinical Oncology», μαρτυρούν ότι η μέτρηση των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων στο αίμα μπορεί να αποτελέσει έναν απλό και αποτελεσματικό τρόπο ελέγχου της απόκρισης των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα στις θεραπείες. Μάλιστα ο έλεγχος θα καθίσταται δυνατός μέσα στις πρώτες εβδομάδες από την έναρξη της θεραπείας επιτρέποντας στους γιατρούς να προχωρήσουν σε αλλαγές του θεραπευτικού σχήματος, εάν αυτό είναι αναγκαίο.

«Απαιτείται τώρα να δοκιμάσουμε τη μέθοδο σε μεγαλύτερους αριθμούς ασθενών. Εάν τα πρώτα ευρήματά μας επιβεβαιωθούν από τις μεγαλύτερες δοκιμές, θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε θεραπείες ‘κομμένες και ραμμένες’ στα μέτρα του κάθε ασθενούς» σημείωσε η Φιόνα Μπλάκχολ, γιατρός από το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο The Christie του Μάντσεστερ που συμμετείχε στη μελέτη.

Προς νέες θεραπείες 
Ο καρκίνος του πνεύμονα σκοτώνει 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως σε ετήσια βάση και συνδέεται με πολύ χαμηλά ποσοστά επιβίωσης καθώς στα δύο τρίτα των ασθενών η διάγνωση γίνεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο της νόσου. Ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των περιπτώσεων της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου προκαλείται εξαιτίας του καπνίσματος ενώ λιγότεροι από το 15% των ασθενών επιβιώνουν για διάστημα που ξεπερνά την πενταετία από τη στιγμή της διάγνωσης.

Οι βρετανοί ερευνητές ελπίζουν ότι τα καινούργια ευρήματα θα οδηγήσουν μελλοντικά σε καλύτερα ποσοστά επιβίωσης μέσω της ανάπτυξης νέων φαρμάκων. Όπως ανέφερε η Καρολάιν Ντάιβ από το Πανεπιστήμιο του Μάντεστερ που επίσης συμμετείχε στη μελέτη «εάν μελλοντικά μπορούμε να μετράμε τον αριθμό των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων πριν την υποβολή του ασθενή σε χημειοθεραπεία αλλά και αργότερα σε περίπτωση υποτροπής του καρκίνου, θα εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας σχετικά με τις διαδικασίες που οδηγούν σε φαρμακοανθεκτικότητα και τελικώς θα επιτύχουμε να αναπτύξουμε καινούργιες, πιο αποτελεσματικές θεραπείες».


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Η δίαιτα μας κάνει ευέξαπτους!

Έρευνα υποστηρίζει ότι η προσπάθεια για αυτοέλεγχο αυξάνει την επιθετικότητά μας.



Η δίαιτα μας κάνει ευέξαπτους!
Το στρες της αυτοσυγκράτησης κάνει όσους κάνουν δίαιτα επιρρεπείς σε βίαιες συμπεριφορές.

Λος Αντζελες

Η πίεση που προκαλούν οι δίαιτες στον αυτοέλεγχό μας οδηγεί σε ξεσπάσματα θυμού και ενισχύει ακόμη και την προτίμησή μας σε βίαιες ταινίες, υποστηρίζει νέα αμερικανική μελέτη.

Όπως δημοσιεύουν στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Consumer Research», εδικοί των πανεπιστημίων Northwestern και της Καλιφόρνιας παρατήρησαν σε έρευνά τους ότι οι εθελοντές που επέλεγαν να φάνε ένα μήλο αντί για μία σοκολάτα έτειναν να επιλέγουν ταινίες με βίαιο και εκδικητικό περιεχόμενο.

Είδαν ακόμα, ότι οι συμμετέχοντες που λόγω οικονομικών δυσκολιών επέλεγαν μια δωροεπιταγή για το σουπερμάρκετ αντί για μια υπηρεσία σε σπα, έδειχναν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την εικόνα ενός θυμωμένου προσώπου συγκριτικά με εκείνη ενός τρομαγμένου.

Σε μια τρίτη δοκιμασία, οι εθελοντές κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ δύο μηνυμάτων που αφορούσαν τη δημόσια πολιτική: το ένα είχε επιθετικό χαρακτήρα και το δεύτερο πιο θλιμμένο ύφος. Τα άτομα που ακολουθούσαν δίαιτα έδειξαν να υποστηρίζουν το επιθετικό μήνυμα με μεγαλύτερη θέρμη σε σχέση με το δεύτερο.

Προσωπικές και κοινωνικές προεκτάσεις
«Προσπαθήσαμε να εξετάσουμε κατά πόσον η πίεση στον αυτοέλεγχό μας μπορεί πράγματι να οδηγήσει σε συμπεριφορές θυμού και ανάλογες επιλογές, ακόμη και σε καταστάσεις όπου τέτοιου είδους συμπεριφορές είναι πιο διακριτικές» αναφέρουν οι συγγραφείς των μελετώνΝτέιβιντ Γκαλ και Ουέντι Λιού.

«Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι η πίεση αυτή αυξάνει τις πιθανότητες των ατόμων που ακολουθούν κάποια δίαιτα να εμφανίσουν βίαιες συμπεριφορές απέναντι σε άλλους» προσθέτουν.

«Οι πολιτικοί λοιπόν, οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τα πιθανά αρνητικά συναισθήματα που θα μπορούσαν να προέρχονται από επιπλέον πιέσεις που δέχεται το κοινό στο πλαίσιο των καθημερινών του επιλογών» τονίζουν οι ειδικοί.

«Αντίθετα, παρεμβάσεις που προσφέρουν περισσότερες επιλογές θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε θετικές συμπεριφορές, απέναντι σε μακροπρόθεσμους στόχους» καταλήγουν.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Εγκρίθηκε το πρώτο χάπι για τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Υπόσχεται καλύτερη ποιότητα ζωής με λιγότερες παρενέργειες


Εγκρίθηκε το πρώτο χάπι για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
Στη σκλήρυνση κατά πλάκας το προστατευτικό περίβλημα μυελίνης που «ντύνει» τους νευράξονες καταστρέφεται.

Βρυξέλλες

Η πρώτη από του στόματος θεραπεία για την πολλαπλή σκλήρυνση (γνωστή ως σκλήρυνση κατά πλάκας) έλαβε σήμερα έγκριση κυκλοφορίας στην ΕΕ. Η ουσία φινγκολιμόδη (εμπορική ονομασία Gilenya) της εταιρείας Novartis εγκρίθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για χορήγηση σε ασθενείς με σημαντικά ενεργή υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας παρά τη θεραπεία με ιντερφερόνη-β ή σε ασθενείς με ταχέως εξελισσόμενη σοβαρή υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας.
Το Gilenya έδειξε ανώτερη αποτελεσματικότητα έναντι της ενδομυϊκής ιντερφερόνης β-1αη οποία αποτελεί την πιο κοινή συνταγογραφούμενη θεραπεία αυτή τη στιγμή για την ασθένεια, μειώνοντας τις υποτροπές κατά 52% στον ένα χρόνο. Παράλληλα από διετή μελέτη προέκυψε ότι το Gilenya μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο επιδείνωσης της αναπηρίας.

Μετά τις ΗΠΑ η Ευρώπη
Σημειώνεται ότι η ευρωπαϊκή έγκριση του φαρμάκου έρχεται έξι μήνες μετά την αντίστοιχη έγκριση που δόθηκε από την αρμόδια αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας αποτελεί μια νόσο του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος που οφείλεται στην καταστροφή της μυελίνης η οποία περιβάλλει τους νευράξονες – τους άξονες δηλαδή των νευρικών κυττάρων μέσω των οποίων μεταδίδονται οι πληροφορίες. Μέχρι σήμερα οι μόνες υπάρχουσες θεραπείες για την ασθένεια είναι ενέσιμες και έτσι η πρώτη θεραπεία σε κάψουλα για την αντιμετώπιση της νόσου η οποία «πλήττει» περισσότερους από 500 χιλιάδες Ευρωπαίους εκτιμάται ότι θα σημάνει μια νέα εποχή με καλύτερη ποιότητα ζωής για πολλούς πάσχοντες. 


Διαβάστε περισσότερα...

Βλαστικά κύτταρα «συρρικνώνουν» υπερτροφικές καρδιές

Η θεραπεία προσέφερε σημαντική βελτίωση ακόμη και 11 χρόνια μετά το έμφραγμα



Βλαστικά κύτταρα «συρρικνώνουν» υπερτροφικές καρδιές
Μια βλαστοκυτταρική θεραπεία υπόσχεται μείωση της διόγκωσης της καρδιάς μετά από έμφραγμα.

Μαϊάμι Βλαστικά κύτταρα (και) εναντίον διόγκωσης της καρδιάς μετά από έμφραγμα! Αυτή τη νέα χρήση των πολυδύναμων κυττάρων ανακάλυψαν ειδικοί του Ινστιτούτου για τα Βλαστικά Κύτταρα στην Ιατρική Σχολή Μίλερ του Πανεπιστήμιου του Μαϊάμι.

Η νέα προσέγγιση η οποία έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία σε μικρού εύρους κλινική δοκιμή (συνολικά οκτώ ασθενείς) αφορά λήψη των βλαστικών κυττάρων από τον μυελό των οστών του ασθενούς και στη συνέχεια έγχυσή τους στο κατεστραμμένο τμήμα της καρδιάς του. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Circulation Research» δείχνουν σημαντική βελτίωση στην καρδιακή λειτουργία μέσα σε τρεις μήνες. Δείχνουν επίσης μείωση κατά 18% του ουλώδους ιστού και συρρίκνωση κατά 15%-20% του μεγέθους του καρδιακού μυός μέσα σε ένα έτος από τη θεραπεία.

Η δοκιμή 
Συγκεκριμένα οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε οκτώ άνδρες με μέση ηλικία τα 57 έτη, οι οποίοι είχαν υποστεί έμφραγμα έως και 11 χρόνια πριν. Αφαίρεσαν κύτταρα του μυελού των οστών από το ισχίο των ασθενών και τα καλλιέργησαν στο εργαστήριο.

Η έγχυση των κυττάρων στην καρδιά έγινε με χρήση ενός ειδικού καθετήρα ο οποίος επέτρεψε να εισαχθούν τα κύτταρα στο ακριβές σημείο του οργάνου που παρουσίαζε βλάβη.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δύο τύπους βλαστικών κυττάρων – μονοπύρηνα κύτταρα και μεσεγχυματικά κύτταρα. Παρότι δεν ήταν σαφές εάν ένας από τους δύο τύπους βλαστικών κυττάρων ήταν πιο αποτελεσματικός στη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας σε σύγκριση με τον άλλον, η συνολική προσέγγιση έδωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα χωρίς μάλιστα να εμφανιστούν σοβαρές παρενέργειες. Σύμφωνα με τους ειδικούς η θεραπεία εκτιμάται ότι θα κοστίζει 10.000-15.000 δολάρια (περίπου 7.000-10.000 ευρώ), συμπεριλαμβανομένων των νοσηλίων.

Εφαρμογή μέσα στη δεκαετία
Το γεγονός ότι μόνο οκτώ ασθενείς έχουν μέχρι στιγμής συμμετάσχει στη δοκιμή της θεραπείας μαρτυρεί ότι απαιτείται υπομονή μέχρις ότου διεξαχθούν μεγαλύτερου εύρους δοκιμές, σημειώνουν οι επιστήμονες. Ωστόσο, ο καθηγητής Ιατρικής Τζόσουα Χέιρ που ήταν εκ των επικεφαλής της μελέτης, τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση «τα νέα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Η θεραπεία αναπτύσσεται την τελευταία δεκαετία και τώρα καταφέραμε να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προόδου». Σύμφωνα με τον καθηγητή εάν και οι επόμενες δοκιμές στεφθούν με επιτυχία ίσως η προσέγγιση αρχίσει να εφαρμόζεται ευρέως μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Σημειώνεται ότι η υπερτροφία της καρδιάς μπορεί να είναι το αποτέλεσμα διαφορετικών προβλημάτων όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και η μυοκαρδιοπάθεια. Στη διόγκωση της καρδιάς συντελούν επίσης οι παθήσεις των καρδιακών βαλβίδων και η υψηλή αρτηριακή πίεση με δεδομένο ότι προκαλούν σκλήρυνση του καρδιακού μυός. 


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Φάρμακα «έσπασαν» τον εγκεφαλικό φραγμό

Ελπίδα για αποτελεσματικότερες θεραπείες ενάντια σε Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ


Ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός αποτελεί μια «ασπίδα» που προστατεύει τον εγκέφαλο από επικίνδυνους εχθρούς. Την ίδια στιγμή όμως δεν επιτρέπει την είσοδο και σε χρήσιμα φάρμακα.


Λονδίνο Μια νέα μέθοδος «μεταφοράς» των φαρμάκων στον εγκέφαλο αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Η καινούργια ανακάλυψη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Νature Biotechnology» ανοίγει τον δρόμο για πιο αποτελεσματικές θεραπείες σε ό,τι αφορά ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, η νόσος του Πάρκινσον και η μυϊκή δυστροφία.

Η ερευνητική ομάδα επέτυχε να μεταφέρει φάρμακα στον εγκέφαλο ποντικών με Αλτσχάιμερ εκμεταλλευόμενη τους ίδιους τους «μεταφορείς» του οργανισμού –μικροσκοπικά σωματίδια που εκλύονται με φυσικό τρόπο από τα κύτταρα και ονομάζονται exosomes.

«Οχήματα» μεταφοράς φαρμάκων 
Τα σωματίδια αυτά, όταν κυκλοφορήσουν στο αίμα, δρουν ως «οχήματα» μεταφοράς φαρμάκων επιτυγχάνοντας να διαπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, μια κυτταρική μεμβράνη που προστατεύει τον εγκέφαλο από εν δυνάμει εχθρούς. Ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός αποτελεί μια πολύτιμη φυσική άμυνα του οργανισμού ενάντια σε βλαβερά χημικά που κυκλοφορούν στο σώμα αλλά την ίδια στιγμή αποτρέπει και κάποια χρήσιμα φάρμακα από το να εισέλθουν στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνητών από την Οξφόρδη δρα Μάθιου Γουντ «είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται η μεταφορά νέων ‘βιολογικών’ φαρμάκων στον εγκέφαλο μέσω του αιματοεγκεφαλικού φραγμού».

Φραγμός- «ασπίδα»
Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί πολλά νέα φάρμακα τα οποία στοχεύουν συγκεκριμένα μονοπάτια διαφορετικών ασθενειών. Ωστόσο παρότι τέτοιου είδους φαρμακευτικοί παράγοντες έχουν δώσει καλά αποτελέσματα στο εργαστήριο, εμφανίζονται συχνά προβλήματα στη μεταφορά τους στο σημείο - «στόχο» μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα εμπόδια αυτά γίνονται ακόμη μεγαλύτερα όταν τα φάρμακα πρέπει να εισέλθουν στον εγκέφαλο εξαιτίας της ισχυρής «ασπίδας» που ονομάζεται αιματοεγκεφαλικός φραγμός.

Ωστόσο ο δρ Γουντ πιστεύει ότι η μέθοδος του ίδιου και της ομάδας του μπορεί να «νικήσει» τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό προς όφελος πολλών ασθενών με νόσους που «χτυπούν» τον εγκέφαλο. Πάντως ο επιστήμονας παραδέχεται ότι ο δρόμος είναι ακόμη μακρός προτού η τεχνική του εφαρμοστεί σε ανθρώπους. 





Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Μπριζόλες το μυστικό για ήρεμα μωρά


Μπριζόλες το μυστικό για ήρεμα μωρά
Μπριζόλες και αυγά θα πρέπει να τρώει μια έγκυος γυναίκα αν θέλει το μωρό της να γεννηθεί ήσυχο.

Λονδίνο 
Ολλανδοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι για να είναι ένα μωρό ήσυχο και να μην κλαίει πολύ θα πρέπει η μητέρα του κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης να έχει αυξημένα επίπεδα μιας βιταμίνης που περιέχεται στα αβγά, στο κοτόπουλο, στις μπριζόλες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από τις υπόλοιπες να γεννήσουν ήσυχα μωρά. Σύμφωνα με την έρευνα οι έγκυοι με χαμηλά επίπεδα της Β12 γεννούν βρέφη που κλαίνε τουλάχιστον τρεις φορές ημερησίως.

Οι επιστήμονες μέτρησαν αρχικώς τα επίπεδα της Β12 στο αίμα 4 χιλιάδων γυναικών που βρίσκονταν στην 12η εβδομάδα της κύησης. Στην συνέχεια ζήτησαν από τις γυναίκες αυτές,  τρεις μήνες αφότου είχαν γεννήσει,  να τους αναφέρουν πόσο ήσυχα ή ανήσυχα ήταν τα μωρά που έφεραν στον κόσμο.

Οι ερευνητές συνδύασαν τις απαντήσεις των εθελοντριών με τα επίπεδα της Β12 που είχαν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο πιο χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης είχε μια έγκυος τόσο πιο "φασαριόζικο" γεννιόταν το μωρό της.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Β12 παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος του εμβρύου ενώ επίσης σχετίζεται και με την υγεία του αίματος. Η έλλειψη της Β12 συνδέεται με αναιμία, κόπωση, δυσκοιλιότητα και απώλεια βάρους.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Ακούμε καλά;


Από την Εκπομπή "Όλα για την υγεία μου" που θα προβληθεί στις 26/3/2011 και ώρα 16:00 στο Mega.






- Υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί δεν ακούει καλά;
Οι γονείς μπορούν να αντιληφθούν έγκαιρα εάν το παιδί έχει πρόβλημα με την ακοή. Σημάδια όπως το να ξυπνάει το παιδί από έντονους θορύβους (π.χ. τηλέφωνο, δυνατό χτύπημα πόρτας κ.τλ.) ή να μην ανταποκρίνεται στους ήχους (π.χ. εάν τρίψουμε ένα κομμάτι χαρτί πίσω από το αυτί και δεν γυρίσει ) πρέπει να προβληματίσουν τους γονείς. Αν παρατηρηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα στην ακοή του παιδιού, πρέπει να γίνει ακουολογικός έλεγχο, ο οποίος μπορεί να γίνει ακόμη και ένα μήνα μετά τη γέννηση.

- Μόνο οι θόρυβοι επηρεάζουν την ακοή μας;
Ο θόρυβος αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ακοή μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο άνθρωπος μπορεί να ακούσει έως και 85 ντεσιμπέλ.
Ωστόσο, εκτός από τον θόρυβο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να βλάψουν (λιγότερο ή περισσότερο) την ακουστική μας ικανότητα. Αυτοί είναι: οι τραυματισμοί στο αυτί (π.χ. από κάποιο παιχνίδι), η υψηλή ένταση του ήχου στα ακουστικά που χρησιμοποιούμε για να ακούσουμε μουσική, οι λοιμώξεις και οι ωτίτιδες, ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων (π.χ. αντιβιοτικά), οι βουτιές στη θάλασσα και σε κάποιες περιπτώσεις τα αεροπορικά ταξίδια

- Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η απώλεια ακοής;
Συχνά, η απώλεια ακοής είναι σταδιακή και τις περισσότερες φορές την αντιλαμβάνεται όχι ο άνθρωπος που πάσχει αλλά το περιβάλλον του. Εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως απότομο βάρος στο αυτί, βουητό ή σφύριγμα, δυσανεξία στους ήχους, εμφάνιση ιλίγγου. Λόγω της μείωσης της ακουστικής ικανότητας, ο άνθρωπος που εμφανίζει το πρόβλημα αρχίζει να μιλάει πιο δυνατά, δυναμώνει περισσότερο από το φυσιολογικό την ένταση της τηλεόρασης, αν μιλάει κάποιος από μακριά δεν μπορεί να ακούσει όλες τις λέξεις αν κάποιος του μιλάει από μακριά, πλησιάζει πιο κοντά ή ρωτάει τι είπε εκείνος που μίλησε.

- Πως αντιμετωπίζεται η βαρηκοΐα;
Η βαρηκοΐα αντιμετωπίζεται ανάλογα με την βαρύτητά της. Τα φάρμακα ενδείκνυνται στις περιπτώσεις προσωρινής βαρηκοΐας. Τα ακουστικά, που με τη βοήθεια της τεχνολογίας έχουν γίνει πλέον μικροσκοπικά, ενισχύουν την ακοή και δίνουν ποιότητα στον ήχο, δηλαδή κάνουν τον διαχωρισμό ανάμεσα σε ήχο και θόρυβο. Τα κοχλιακά εμφυτεύματα μπορούν να επαναφέρουν την ακοή σε παιδιά με κώφωση, σε ενήλικες που έχασαν την ακοή τους και σε κωφάλαλους που ξέρουν χειλανάγνωση.
Το χειρουργείο ενδείκνυται σε συγκεκριμένες παθήσεις που προκαλούν βαρηκοΐα καθώς και στις περιπτώσεις που το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με κανένα άλλο τρόπο.
Στην αντιμετώπιση της βαρηκοΐας έχει θέση και η λογοθεραπεία, η οποία συμβάλλει σημαντικά στην επικοινωνία όσων πάσχουν. Με τη βοήθεια της λογοθεραπείας τα παιδιά εκφράζονται και να αναπτύσσονται σε νοητικό επίπεδο ενώ οι ενήλικες αναπτύσσουν τις δεξιότητες ακρόασης.

- Ο ίλιγγος και η ζάλη μπορεί να σχετίζονται με την ακοή;
Το σύστημα της ακοής και της ισορροπίας του αιθουσαίου είναι ένα σύστημα. Το ένα επηρεάζει το άλλο και για αυτό το λόγο πρέπει να εξετάζονται πάντα και τα δυο μαζί.

-Τι είναι τα κοχλιακά εμφυτεύματα;
Τα κοχλιακά εμφυτεύματα είναι ηλεκτρόδια τα οποία τοποθετούνται χειρουργικά μέσα στον κοχλία του αυτιού με σκοπό την αποκατάσταση της ακοής σε άτομα με κώφωση. Πέρα από το εσωτερικό τμήμα, αποτελούνται και από ένα εξωτερικό το οποίο μοιάζει με το κλασσικό ακουστικό βαρηκοΐας, που μεταφέρει τα ηχητικά ερεθίσματα μέσα στο αυτί.


Πηγή: http://www.megatv.com


Η εκπομπή έχει και υπότιτλους. Όποιος θέλει να την δει μπορεί να μπει στο επόμενο link: Εκπομπή ή εδώ
Διαβάστε περισσότερα...

Ελπίδα για θεραπεία του αυτισμού

Εντοπίστηκε πρωτεΐνη - «κλειδί» που συνδέεται με την εκδήλωση της διαταραχής



Ελπίδα για θεραπεία του αυτισμού
Η ερμηνεία του Ντάστιν Χόφμαν στην ταινία «Ο άνθρωπος της βροχής» έφερε τα προβλήματα του αυτισμού κοντά στο ευρύ κοινό. Οι ερευνητές εντόπισαν τώρα μια πρωτεϊνη που παίζει ρόλο - κλειδί στην ανάπτυξη της ασθένειας και δίνει ελπίδες για μελλοντική θεραπεία της.

ΛονδίνοΕρευνητές στις ΗΠΑ εντόπισαν μια πρωτεΐνη η οποία φαίνεται ότι είναι πιθανό να παίζει κεντρικό ρόλο στην εμφάνιση αυτιστικών συμπεριφορών. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Duke τροποποίησαν γενετικά ποντίκια με τρόπο τέτοιο ώστε να φέρουν μια μεταλλαγμένη εκδοχή του γονιδίου που ελέγχει την παραγωγή της πρωτεΐνης Shank 3. Η πρωτεϊνη αυτή βρίσκεται στις συνάψεις, στα σημεία επαφής δηλαδή μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων (νευρώνων) που αποτελούν τις "πύλες" επικοινωνίας μεταξύ τους.

Αν και έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα εκατοντάδες γονίδια που συνδέονται με τον αυτισμό, εντούτοις ο ακριβής μηχανισμός, η βιοχημεία και άλλοι παράγοντες (π.χ περιβαλλοντικοί) που οδηγούν στην εμφάνιση της διαταραχής παραμένουν άγνωστοι. Κάθε ασθενής διαθέτει από μία έως μερικές από τις μεταλλάξεις των σχετιζόμενων γονιδίων, πράγμα που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την προσπάθεια ανάπτυξης φαρμάκων για τον αυτισμό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια με το μεταλλαγμένο γονίδιο εμφάνιζαν σοβαρά προβλήματα κοινωνικότητας, δεν ήθελαν να έχουν σχέσεις και επαφές με τα υπόλοιπα, εμφανίζοντας τάσεις απομόνωσης. Η εκτίμησή τους είναι ότι οι μεταλλαγμένες μορφές του γονιδίου εμποδίζουν την ομαλή επικοινωνία ανάμεσα στους νευρώνες γεγονός που πιστεύουν ότι μπορεί να ευθύνεται τελικά για την εμφάνιση του αυτισμού.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι η μεταλλαγμένη μορφή της πρωτεΐνης Shank 3 στα ποντίκια προκάλεσε δυσλειτουργία στην επικοινωνία των νευρώνων. Φωτίζει τον μηχανισμό που προκαλεί τα προβλήματα αυτιστικής συμπεριφοράς και ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων μεθόδων θεραπείας» αναφέρουν οι ερευνητές στο άρθρο τους που δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Nature.

Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Η ζωή με τη ραδιενέργεια

Πώς αλλάζει η ζωή μετά το πυρηνικό ατύχημα; Ανθρωποι, ζώα και φυτά, έδαφος και υπέδαφος, όλα υφίστανται αλλοιώσεις, άμεσες ή σε βάθος χρόνου.



Η ζωή με τη ραδιενέργεια
Ευχόμαστε τα καλύτερα στο αισιόδοξο κοριτσάκι της φωτογραφίας που φιλοξενείται σε καταυλισμό σεισμοπαθών. Δυστυχώς τα παιδιά είναι πολύ πιό ευάλωτα από τους ενήλικες στη ραδιενέργεια.

Είναι γνωστό ότι η ραδιενέργεια κόστισε τη ζωή στη Μαρία Κιουρί, την επιστήμονα που την ανακάλυψε, μαζί με τον σύζυγό της Πιέρ. Από την εποχή της Μαρίας Κιουρί ως σήμερα, οι επιπτώσεις της ραδιενέργειας στους ζωντανούς οργανισμούς έχουν μελετηθεί εκτενώς. Περιττό να πούμε ότι οι περισσότερες μελέτες έχουν διεξαχθεί σε πειραματόζωα. Δυστυχώς όμως η ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι και τα ατυχήματα σε πυρηνικά εργοστάσια, με χαρακτηριστικότερο του Τσερνόμπιλ, παρείχαν στους επιστήμονες τη δυνατότητα να μελετήσουν τις επιδράσεις της ιονίζουσας ακτινοβολίας και στον άνθρωπο. Φαίνεται δε ότι τα μαθήματα του Τσερνόμπιλ θα αποδειχθούν χρήσιμα και στην περίπτωση της Φουκουσίμα...

Πώς επιδρά η ακτινοβολία

Η ιονίζουσα ακτινοβολία η οποία εκπέμπεται από τα ραδιενεργά ισότοπα διαπερνά τον ανθρώπινο οργανισμό και επιδρά στους ιστούς και στα όργανά του. Πρακτικά, μεταφέρει ενέργεια στα κύτταρα και προκαλεί ιονισμό των ατόμων. Οι συνέπειες από την έκθεση στην ιονίζουσα ακτινοβολία στη φυσιολογία των οργανισμών έχουν μελετηθεί εκτενώς καθ' όλη τη διάρκεια του περασμένου αιώνα. Ιδιαίτερα καλά έχει μελετηθεί η επίπτωση της ιονίζουσας ακτινοβολίας στο γενετικό υλικό. Γνωρίζουμε ότι αυτή διασπά το DNA και ότι το κύτταρο ανταποκρίνεται στην προκαλούμενη βλάβη. Ειδικότερα, αν η βλάβη είναι μικρής έκτασης, ή ακόμη αν ο ρυθμός καταστροφής του DNA είναι μικρός (όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις μικρών συνεχών δόσεων ακτινοβολίας), το κύτταρο θέτει σε λειτουργία τους μηχανισμούς επιδιόρθωσης που διαθέτει και πετυχαίνει να αποκαταστήσει τη βλάβη. Οταν όμως η δόση είναι ισχυρή και οι βλάβες που έχουν προκληθεί μεγάλες, το κύτταρο πεθαίνει είτε άμεσα είτε αφού διαιρεθεί μερικές φορές.
Ο θάνατος ορισμένων κυττάρων δεν είναι απαραίτητα καταστρεπτικός για τον οργανισμό. Εξάλλου ο κυτταρικός θάνατος αποτελεί μέρος των φυσιολογικών διεργασιών που διασφαλίζουν την ομοιόσταση ενός οργανισμού. Οταν όμως ο οργανισμός έχει δεχθεί υψηλές δόσεις ακτινοβολίας και ο αριθμός των κυττάρων που θα οδηγηθεί στον θάνατο είναι μεγάλος, είναι δυνατόν να υπάρξει πλημμελής λειτουργία των οργάνων. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι κυτταρικοί τύποι που πολλαπλασιάζονται με γρήγορους ρυθμούς είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο. Ετσι το δέρμα, τα αιμοποιητικά κύτταρα του μυελού των οστών και τα επιθηλιακά κύτταρα του γαστρεντερικού συστήματος (τα κύτταρα που επιστρώνουν το εσωτερικό του στομάχου και των εντέρων) είναι τα πρώτα θύματα της ιονίζουσας ακτινοβολίας.

Σε τί οφείλονται τα συμπτώματα
Αυτή η μεγαλύτερη ευαισθησία των ταχέως πολλαπλασιαζόμενων κυττάρων στην ιονίζουσα ακτινοβολία εξηγεί και το είδος των συμπτωμάτων που εμφανίζονται πρώτα ύστερα από έκθεση σε ραδιενέργεια: ναυτία και εμετοί, που ακολουθούνται από διάρροιες, πυρετό και πονοκεφάλους. Εκτεταμένος κυτταρικός θάνατος ύστερα από ισχυρή δόση ακτινοβολίας οδηγεί σε πολυοργανική ανεπάρκεια και θάνατο του οργανισμού. Το φαινόμενο περιγράφεται με τον όρο «ντετερμινιστικά αποτελέσματα» (deterministic effects), και ήταν αυτά που ευθύνονταν για τους πρώτους θανάτους που υπήρξαν στο Τσερνόμπιλ και αφορούσαν κυρίως το προσωπικό του εργοστασίου (24 άτομα τα οποία πέθαναν μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες από το ατύχημα). Ενα άλλο χαρακτηριστικό ντετερμινιστικό αποτέλεσμα είναι η ανάπτυξη καταρράκτη μεταξύ των ατόμων που δέχθηκαν μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας.

Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις

Χαμηλότερες δόσεις ακτινοβολίας δεν προκαλούν αυτά τα έντονα πρώιμα συμπτώματα, καθώς οι κυτταρικοί επιδιορθωτικοί μηχανισμοί προλαβαίνουν να αποκαταστήσουν τις προκαλούμενες βλάβες. Ωστόσο οι επιδιορθωτικοί μηχανισμοί δεν είναι τέλειοι. Ετσι ορισμένες βλάβες παραμένουν ή επιδιορθώνονται πλημμελώς και το κύτταρο υφίσταται τις συνέπειες. Σε πολλές περιπτώσεις το κύτταρο γίνεται καρκινικό (όχι άμεσα, αλλά ακόμη και μετά το πέρας πολλών ετών), ενώ αν η βλάβη συμβεί στα γαμετικά κύτταρα (ωάρια, σπερματοζωάρια) μεταφέρεται και στις επόμενες γενιές. Με άλλα λόγια οι επιπτώσεις της έκθεσης σε ραδιενέργεια συχνά διαπιστώνονται όχι μόνο στα άτομα που εκτέθηκαν σε αυτήν αλλά και στους απογόνους τους. Φαινόμενα όπως η ανάπτυξη καρκίνου ή η εμφάνιση κληρονομήσιμων ανωμαλιών ονομάζονται στοχαστικά αποτελέσματα και η συχνότητα εμφάνισής τους (όχι η δριμύτητά τους) εξαρτάται από τη δόση της ακτινοβολίας που τα προκάλεσε. Καθώς τα στοχαστικά αποτελέσματα δεν προκαλούνται μόνο από τη ραδιενέργεια και μπορεί να συμβούν πολλά χρόνια μετά την έκθεση σε αυτήν, οι ερευνητές συχνά δυσκολεύονται να τα αποδώσουν σε συγκεκριμένα αίτια.
Αφού λοιπόν οι επιπτώσεις στην υγεία των χαμηλών δόσεων ακτινοβολίας δεν μπορούν να μετρηθούν απευθείας, οι ερευνητές εξάγουν συμπεράσματα από τα μετρήσιμα αποτελέσματα των υψηλών δόσεων. Λειτουργούν δε με την αποδοχή ότι δεν υπάρχει δόση ιονίζουσας ακτινοβολίας χωρίς δυνητικά βλαβερές συνέπειες για τον οργανισμό και ότι η συχνότητα των στοχαστικών αποτελεσμάτων σε χαμηλές δόσεις είναι αναλογική αυτών που προκαλούνται από τις ισχυρές δόσεις. Μετά το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ, το Baylor College of Medicine στο Χιούστον των ΗΠΑ, σε συνεργασία με ένα πλήθος επιστημόνων απ' όλον τον κόσμο, μελέτησε τα αποτελέσματα της έκθεσης σε χαμηλές δόσεις ιονίζουσας ακτινοβολία σε πληθυσμούς από την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία. Είκοσι χρόνια μετά το ατύχημα οι επιστήμονες ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα των μελετών τους σε ένα συνέδριο που διοργανώθηκε για τον σκοπό αυτόν.
Αν και οι ερευνητές περιόρισαν τις μελέτες τους σε συγκεκριμένους πληθυσμούς κοντά στο Τσερνόμπιλ, αξίζει να σημειωθεί ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρεται πως λίγες ώρες μετά το ατύχημα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας παρατηρήθηκαν στην Πολωνία, στη Δανία, στη Σουηδία, στην Ελλάδα, στη Φινλανδία, στη Νορβηγία, στη Μεγάλη Βρετανία και στη Γερμανία.

Τα συμπεράσματα από το Τσερνόμπιλ 
* Η επίδραση της ιονίζουσας ακτινοβολίας στον πληθυσμό είναι περισσότερο επικίνδυνη για τις ηλικίες μεταξύ 0 και 14 ετών και μπορεί να έχει τις πλέον αρνητικές συνέπειες. Στην Ουκρανία μετά το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ παρατηρήθηκε αύξηση της εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου στα παιδιά. Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 5,8 φορές στα μικρά παιδιά και κατά 10 φορές στα νεογέννητα.
* Οι εγκυμονούσες γυναίκες εμφάνισαν ψυχιατρικές ασθένειες με μεγαλύτερη συχνότητα, ενώ τα παιδιά που δέχθηκαν ακτινοβολία κατά την εμβρυϊκή ζωή τους εμφάνισαν αυξημένα ποσοστά νευρολογικών διαταραχών ή και καθυστέρηση στη νοητική ανάπτυξή τους σε σχέση με παιδιά «καθαρών» περιοχών.
* Παρατηρήθηκε μικρή σχετικά αύξηση των λευχαιμιών. Ομοίως αυξήθηκαν οι συμπαγείς όγκοι αλλά και τα καρδιαγγειακά.
* Τα φαινόμενα βρίσκονται σε εξέλιξη. Αναμένεται να συνεχιστεί η παρατηρούμενη αύξηση δυσλειτουργιών του θυρεοειδούς, η οποία με τη σειρά της συνεισφέρει στην αύξηση των αναπαραγωγικών δυσλειτουργιών, ιδιαίτερα μεταξύ γυναικών που ήταν παιδιά ή έφηβες όταν συνέβη το ατύχημα.
* Ομοίως αναμένεται ότι η πρώτη γενιά παιδιών που θα γεννηθεί από τα παιδιά που έζησαν στις μολυσμένες περιοχές θα εμφανίζει αυξημένα ποσοστά γενετικών ασθενειών και ανωμαλιών κατά τη γέννηση.

Θύμα και το περιβάλλον
Η ιονίζουσα ακτινοβολία δεν επιδρά όμως μόνο στον άνθρωπο, αλλά και στο περιβάλλον. Τελευταίες μελέτες στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ (η οποία έχει ακτίνα 30 χιλιομέτρων), δείχνουν ότι δεν υπάρχει ραδιενέργεια στην επιφάνεια της γης. Η ραδιενέργεια που αρχικά είχε φθάσει στο έδαφος έχει τώρα προχωρήσει σε βάθος 5-10 εκατοστών. Φυσικά έχει περάσει στον υδροφόρο ορίζοντα, όπου μετρούνται ακόμη πολύ υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας. Αμέσως μετά το ατύχημα είχαν υπάρξει ανησυχίες για την υδάτινη δεξαμενή που υδρεύει το Κίεβο, αλλά, σύμφωνα με τις ουκρανικές Αρχές, σήμερα τα επίπεδα ραδιενέργειας εκεί είναι κατά πολύ μικρότερα από τα όρια που επιβάλλει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Το μολυσμένο νερό στη ζώνη αποκλεισμού, αν και δεν χρησιμοποιείται από ανθρώπους, έχει συμβάλει στο να περάσει η ραδιενέργεια στην τροφική αλυσίδα. Τα μανιτάρια, τα φρούτα του δάσους (όπως τα μύρτιλα και τα βατόμουρα), τα ψάρια και το κυνήγι της περιοχής είναι μολυσμένα.
Τα πουλιά που ζουν μόνιμα ή είναι περαστικά από την περιοχή του Τσερνόμπιλ μελέτησαν δύο ερευνητές του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie του Παρισιού προκειμένου να εντοπίσουν τις συνέπειες της διαβίωσης σε ραδιενεργό περιβάλλον. Είναι γνωστό ότι η ραδιενέργεια δημιουργεί μεγάλα ποσά ελεύθερων ριζών στον οργανισμό και ότι αυτός αξιοποιεί τα αντιοξειδωτικά που διαθέτει προκειμένου να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες και ως εκ τούτου να αποσοβήσει τις συνέπειες της έκθεσης σε ραδιενέργεια. Το φαινόμενο της εξουδετέρωσης των ελεύθερων ριζών από τα αντιοξειδωτικά έχει μελετηθεί στα αποδημητικά πουλιά τα οποία κατά τη διάρκεια των πτήσεων εκτίθενται σε μεγάλα ποσά κοσμικής ακτινοβολίας.

Τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά

Από τέτοιου είδους μελέτες είναι καλά τεκμηριωμένο ότι τα επίπεδα αντιοξειδωτικών των αποδημητικών πουλιών είναι πολύ χαμηλότερα όταν φθάνουν στον προορισμό τους σε σχέση με τα αντίστοιχα της αρχής του ταξιδιού τους. Οι γάλλοι ερευνητές, οι οποίοι δημοσίευσαν τα αποτελέσματα των παρατηρήσεών τους στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Αpplied Ecology» (2007, τεύχος 44, σελ. 909-919), εστίασαν την προσοχή τους σε ορισμένα είδη πουλιών τα οποία χρησιμοποιούν αντιοξειδωτικά όπως τα καροτενοειδή και για τον χρωματισμό των φτερών τους. Εφόσον οι ουσίες αυτές εναποτεθούν στα φτερά, δεν μπορούν να απελευθερωθούν για άλλη χρήση, δεν θα μπορούσαν δηλαδή τα πουλιά να τις αποσπάσουν από τα φτερά για να τις χρησιμοποιήσουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών.
Οπως σημειώνεται στο άρθρο τους, οι ερευνητές είχαν προβλέψει ότι με βάση τα παραπάνω δεδομένα οι συνέπειες της ραδιενέργειας θα έπρεπε να είναι ισχυρότερες για είδη που αξιοποιούν τα καροτενοειδή για τον χρωματισμό των φτερών τους σε σχέση με είδη που αξιοποιούν τη μελανίνη. Πράγματι, η μελέτη τους κατέδειξε την ισχυρότερη μείωση του αριθμού των πουλιών με φτερά που οφείλουν το χρώμα τους στα καροτενοειδή, σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη. Ταυτόχρονα παρατηρήθηκαν αυξημένα ποσοστά αλμπινισμού, πράγμα που σημαίνει ότι η αξιοποίηση των αντιοξειδωτικών για την επιβίωση μείωσε τα επίπεδά τους τόσο ώστε να μην είναι δυνατός ο χρωματισμός των φτερών.

Ανανέωση χλωρίδας και πανίδας
Προφανώς, ο χρωματισμός δεν ήταν η μόνη συνέπεια της ραδιενέργειας στα πουλιά. Οπως και στα ζώα, παρατηρήθηκε αύξηση των γενετικών ανωμαλιών, π.χ. κακοσχηματισμένα άκρα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες που μελέτησαν την πανίδα στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ, δεν είναι εύκολο να υπολογιστούν τα ακριβή ποσοστά των γενετικών ανωμαλιών, καθώς τα ζώα με ανώμαλη μορφολογία γίνονται ευκολότερα βορά των υπολοίπων.
Με γενετικές ανωμαλίες ή χωρίς, η χλωρίδα και η πανίδα στη ζώνη αποκλεισμού έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Και όχι μόνο: χωρίς τον άνθρωπο και τον πολιτισμό του τα ζώα ζουν ανενόχλητα και αυξάνονται σε αριθμούς. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι αριθμοί των αγριογούρουνων έχουν οκταπλασιαστεί σε σχέση με την εποχή πριν από το ατύχημα και τώρα το μόνο που φοβούνται αυτά τα ζώα είναι οι αρχαίοι θηρευτές τους, οι λύγκες, οι οποίοι έχουν εμφανίσει επίσης τεράστια αύξηση του αριθμού τους. 


ΤA ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ
Οι συνέπειες από την έκθεση στην ιονίζουσα ακτινοβολία εξαρτώνται και από το είδος του ισοτόπου.
* Ευγενή αέρια όπως το ξένον και το κρυπτόν δεν απορροφώνται από τον ανθρώπινο οργανισμό και θεωρούνται σχετικά ακίνδυνα.
* Το ιώδιο-131, αν και έχει πολύ μικρό χρόνο ημιζωής (μία εβδομάδα), είναι πολύ τοξικό, καθώς ο οργανισμός το συγκεντρώνει όλο στον θυρεοειδή. Μετά το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ τα κρούσματα του καρκίνου του θυρεοειδούς αυξήθηκαν δραματικά, φθάνοντας τις 6.000. Οι άνθρωποι δεν εισέπνευσαν το ραδιενεργό ιώδιο, αλλά πιθανότατα το έλαβαν μέσω της κατανάλωσης γάλακτος. Τα παιδιά εμφανίζονται ιδιαίτερα ευαίσθητα σε αυτό.
Για προληπτικούς λόγους στην Ιαπωνία μοιράζονται χάπια ιωδιούχου καλίου. Η προληπτική χορήγηση ιωδιούχου καλίου στην Πολωνία μετά το ατύχημα του Τσερνόμπιλ κράτησε τα κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδούς σε φυσιολογικά επίπεδα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι με τη χορήγηση ιωδιούχου καλίου ο θυρεοειδής κορέννυται σε ιώδιο και δεν απορροφά το ραδιενεργό ισότοπο.
* Το καίσιο-137 είναι διαλυτό στο νερό και έτσι φθάνει στον άνθρωπο από τον υδροφόρο ορίζοντα. Πειράματα σε σκύλους έδειξαν ότι μια δόση 44 μικρογραμμαρίων ραδιενεργού καισίου ανά κιλό ιστού επέφερε τον θάνατο σε διάστημα 3 εβδομάδων. Ετσι θεωρείται ιδιαίτερα τοξικό και για τον άνθρωπο. Αντίδοτο στο ραδιενεργό καίσιο, το οποίο κατανέμεται ομοιόμορφα στον οργανισμό με κάπως αυξημένες συγκεντρώσεις στο μυϊκό σύστημα, είναι το κυανούν της Πρωσίας ή Πρωσικό μπλε. Πρόκειται για μια συνθετική χρωστική η οποία συνδέεται μαζί του και επιταχύνει την αποβολή του από τον οργανισμό.
* Το πλουτώνιο-239 είναι περισσότερο επικίνδυνο όταν εισπνέεται (παρά όταν καταπίνεται), καθώς συμβάλλει στην ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα. Σοβαρότερη είναι η επίδρασή του στο περιβάλλον, λόγω του τεράστιου χρόνου ημιζωής.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΙΡΟΣΙΜΑ - ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ 

Τα επίπεδα της ραδιενέργειας που εκλύθηκε από το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ ήταν 400 φορές υψηλότερα σε σχέση με εκείνα των βομβών που έπεσαν στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι. Οι εκρήξεις των βομβών απελευθέρωσαν μεγάλα ποσά ακτίνων Γάμμα και νετρονίων για ένα μικρό διάστημα χρόνου και προκάλεσαν μικρής έκτασης μόλυνση του περιβάλλοντος. Το ατύχημα του Τσερνόμπιλ (το οποίο από τεχνικής απόψεως δεν θεωρείται πυρηνική έκρηξη, αλλά απελευθέρωση ατμού που προκλήθηκε από απότομη αύξηση της θερμοκρασίας) οδήγησε στην έκλυση μεγάλων ποσών ραδιενέργειας από τον αντιδραστήρα. Εκτός από το καίσιο-137 και το στρόντιο-90 (τα οποία έχουν χρόνο ημιζωής περί τα 30 χρόνια), απελευθερώθηκε επίσης πλουτώνιο, με χρόνο ημιζωής 24.000 χρόνια.

ΗΜΙΖΩΗ ΚΑΙ ΖΩΗ...

Ο χρόνος ημιζωής ενός ισοτόπου είναι ο χρόνος που απαιτείται για να εκτονωθεί η μισή ραδιενέργειά του. (Είναι δηλαδή το διάστημα που χρειάζεται ο πυρήνας του ατόμου για να αποβάλει με τη μορφή ιονίζουσας ακτινοβολίας τη μισή του ενέργεια.) Από τον ορισμό γίνεται προφανές ότι ο κίνδυνος που διατρέχουμε από την επαφή μας με ένα ραδιενεργό στοιχείο μειώνεται μεν, αλλά καθόλου δεν εξαφανίζεται μετά το πέρας του χρόνου ημιζωής του. Παραδείγματος χάριν, αν ένα ισότοπο έχει χρόνο ημιζωής μία εβδομάδα, δεν σημαίνει ότι αυτό είναι ακίνδυνο ύστερα από μία εβδομάδα. Σημαίνει μόνο ότι ύστερα από μία εβδομάδα τα ποσά ραδιενέργειας που εκπέμπει είναι τα μισά της αρχικής. Χρειάζεται άλλη μία βδομάδα για να φθάσουμε στο ένα τέταρτο της αρχικής και ούτω καθεξής. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του πλουτωνίου-239, το οποίο έχει χρόνο ημιζωής 24.000 χρόνια. Θα απαιτηθούν 240.000 χρόνια (10 χρόνια ημιζωής) για να απομείνει το 0,1% της αρχικής ραδιενέργειας και 720.000 χρόνια (30 χρόνια ημιζωής) για να θεωρηθεί ασφαλής μια περιοχή που μολύνθηκε με αυτό.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 2.300 ανέργων ατόμων ευπαθών κοινωνικών ομάδων


Εγκύκλιος Ι.Κ.Α. Αρ. 22/21.3.2011


Αθήνα 21/3/2011
Αριθμ. Πρωτ. Ε40/179

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ
ΤΜΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΟΙΝΩΝ ΕΠΙΧ/ΣΕΩΝ

Ταχ. Διεύθυνση : Αγ. Κων/νου 8
10241 ΑΘΗΝΑ
Αριθ. τηλεφώνου : 210 52 15 242, 245, 246, 247
FAX: 210 52 23 228
Ε - mail: asfika@otenet.gr

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ.: 22

ΘΕΜΑ : «Πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 2.300 ανέργων ατόμων ευπαθών κοινωνικών ομάδων» 
ΣΧΕΤ. : εγκύκλιο 50/10, εγκύκλιο 70/10, εγκύκλιο 79/10 & Γεν. Έγγραφο Ε40/530/10-09-2010

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις της με αριθ. 20537/752/18-10-2010 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 1663/τ.Β72010) που αφορούν «Πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 2.300 ανέργων» και θέτουμε υπόψη σας τα εξής :

ΓΕΝΙΚΑ

Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, ως κίνητρο για την πρόσληψη 2.300 ανέργων εκ των οποίων οι 2.200 με πλήρη απασχόληση και οι 100 με μερική.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ - ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ :

Για να υπαχθεί μία επιχείρηση στο πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πριν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση του προσωπικού της, λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας ή εθελουσίας εξόδου που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών κυρίως κινήτρων. Σε περίπτωση απόλυσης, η επιχείρηση θα πρέπει να έχει αντικαταστήσει το μισθωτό έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα. 

Λεπτομέρειες για τους δικαιούχους εργοδότες, ωφελούμενα άτομα καθώς επίσης και προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα αναφέρονται στο άρθρο 4 της κοινοποιούμενης Υπουργικής Απόφασης.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ - ΠΟΣΟ - ΟΡΟΙ - ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ :

Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε τριάντα έξι (36) μήνες.

Μετά τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για δώδεκα (12) μήνες ακόμα.

Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στις ασφαλιστικές εισφορές, για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. και της επικουρικής ασφάλισης του Ε.Τ.Ε.Α.Μ., καθώς και στις ασφαλιστικές εισφορές, εκείνων που το Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. εισπράττει ή συνεισπράττει υπέρ Φορέων και Κλάδων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Επίσης, ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται επιπλέον το ποσό που αντιστοιχεί στις ασφαλιστικές εισφορές, των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και των επιδομάτων αδείας, για τους μήνες που αυτά καταβάλλονται.

Ως βάση για τον ποσοστιαίο υπολογισμό των ανωτέρω ποσών επιχορήγησης λαμβάνονται οι πραγματικές ακαθάριστες αποδοχές των εργαζομένων/επιχορηγουμένων που αντιστοιχούν μέχρι του ύψους του κατώτατου βασικού μισθού, όπως ορίζεται κάθε φορά από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.).

Το ποσό επιχορήγησης υπολογίζεται σε ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) επί των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) που αντιστοιχούν στην πλήρη ή μερική απασχόληση και για τα τρία έτη από την κάθε πρόσληψη και αποδίδεται μέσω της χρέωσης του αλληλόχρεου λογαριασμού Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. - Ο.Α.Ε.Δ. και της αντίστοιχης πίστωσης του λογαριασμού του εργοδότη, εκτός του ποσού επιχορήγησης, που αντιστοιχεί σε ασφαλιστικές εισφορές, των λοιπών επικουρικών ταμείων, το οποίο καταβάλλεται απευθείας στην επιχείρηση.

Ως μερική απασχόληση για υπαγωγή στο πρόγραμμα θεωρείται η κατ' ελάχιστον τετράωρη ημερήσια απασχόληση του εργαζόμενου.

Η επιχορήγηση θα υπολογίζεται για κάθε μήνα πλήρους απασχόλησης για τους μισθωτούς και για τους ημερομισθίους, εφόσον υπάρχουν 15 τουλάχιστον ημέρες ασφάλισης που αντιστοιχούν σε πλήρες ωράριο εργασίας για εργαζόμενους Α.με.Α. και 20 τουλάχιστον ημέρες ασφάλισης για τις υπόλοιπες ομάδες.

Οι αναφερόμενες υποχρεώσεις ισχύουν ανάλογα και για τους επιχορηγούμενους λόγω μερικής απασχόλησης.

Εφόσον το προηγούμενο προσωπικό της επιχείρησης ασφαλιζόταν για λιγότερο από (20) ημέρες το μήνα και εξακολουθεί να εφαρμόζεται το ίδιο καθεστώς απασχόλησής του και μετά την υπαγωγή της επιχείρησης στο πρόγραμμα, τότε θα συνεχίζεται κανονικά η επιχορήγηση.

Σε αντίθετη όμως περίπτωση (πλήρης απασχόληση του μη επιχορηγούμενου προσωπικού) η επιχείρηση υποχρεούται να το ασφαλίσει για (20) τουλάχιστον ημέρες κατά μήνα.

Κατά τη διάρκεια της δέσμευσης πρέπει να υπάρχουν δέκα πέντε (15) τουλάχιστον ημέρες ασφάλισης κατά μήνα για επιδοτούμενους Α.με.Α. και είκοσι (20) τουλάχιστον ημέρες ασφάλισης κατά μήνα για τις υπόλοιπες ομάδες ως και για κάθε μη επιχορηγούμενο μισθωτό.

Κατά τη συνολική διάρκεια ισχύος του προγράμματος (διάρκεια επιχορήγησης και περίοδος δέσμευσης) είναι δυνατόν ο μισθωτός, επιχορηγούμενος ή μη, να πραγματοποιήσει μόνο για (3) τρείς μήνες κατ' έτος, κάτω των ανωτέρω αναφερομένων ημερών ασφάλισης.

Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας (παλαιές και νέες) καθ' όλη τη διάρκεια του συνολικού προγράμματος, που ανέρχεται συνολικά σε 48 μήνες.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ (Α.Π.Δ.) - ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Οι εργοδότες οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο ανωτέρω πρόγραμμα επιχορήγησης των ασφαλιστικών εισφορών, του Ο.Α.Ε.Δ., θα υποβάλλουν Κανονικές (01) Α.Π.Δ. Α' τριμήνου 2011, στις προθεσμίες που ορίζονται με το Γενικό Έγγραφο Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. Ε40/7/12-1-2011 με καταχωρημένους όλους τους εργαζόμενούς τους.

Οι επιχειρήσεις οι οποίες εντάχθηκαν στο πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του τελευταίου διμήνου 2010 δύνανται να υποβάλλουν την Α.Π.Δ. Δ' τριμήνου 2010 έως 29/4/2011 χωρίς την επιβολή κυρώσεων, με κατάθεση μαγνητικών μέσων (για Κανονικές 01 Α.Π.Δ. και Συμπληρωματικές 04 Α.Π.Δ.) στο αρμόδιο Υποκ/μα Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. της έδρας του εργοδότη.

Οι ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν στους επιδοτούμενους εργαζόμενους και αντιστοιχούν στις αποδοχές μισθολογικών περιόδων 10ος, 11ος, 12ος/2010, 1ος/2011 και 2ος/2011 θα θεωρηθούν εμπρόθεσμες (άνευ προσθέτων τελών) εάν καταβληθούν έως 29/4/2011. Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής θα επιβάλλονται οι σχετικές κυρώσεις κατά τα γνωστά.

Εάν έχουν αποδοθεί, από επιδοτούμενες επιχειρήσεις, επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές ενώ δεν τις όφειλαν, δύναται να επιστραφούν ως αχρεωστήτως καταβληθείσες ή να συμψηφιστούν.

Προκειμένου να γίνει ορθή απεικόνιση των ασφαλιστικών στοιχείων των επιδοτουμένων/εργαζομένων στις Α.Π.Δ. των εργοδοτών, κατωτέρω παραθέτουμε σχετικό παράδειγμα : 


- Εργοδότης έχει ενταχθεί τον 10°/2010 στο ειδικό τριετές πρόγραμμα ενίσχυσης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη ανέργων ατόμων ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Η εγγραφή μηνός 11°/2010 για επιδοτούμενο εργαζόμενο ο οποίος αμείβεται με μικτές αποδοχές 739,56 €, θα εμφανίζεται ως εξής :



32
ΠΑΚΕΤΟ ΚΑΛΥΨΗΣ
101
39
ΑΠΟΔΟΧΕΣ
739,56
40
ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ
118,33
41
ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗ
207,52
42
ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ
325,85
44
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΟΔΟΤΗ (%)
100
45
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΟΔΟΤΗ (ΠΟΣΟ)
325,85
46
ΚΑΤΑΒΛΗΤΕΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ
0


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν οι αποδοχές (πεδίο 39) υπερβαίνουν τον κατώτατο βασικό μισθό (ΕΓΣΣΕ ), δεν υπολογίζεται επιδότηση για το επιπλέον ποσό των αποδοχών:


32
ΠΑΚΕΤΟ ΚΑΛΥΨΗΣ
101
39
ΑΠΟΔΟΧΕΣ
1000
40
ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ
160
41
ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗ
280,60
42
ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ
440,60
44
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΟΔΟΤΗ (%)
100
45
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΟΔΟΤΗ (ΠΟΣΟ)
325,85
46
ΚΑΤΑΒΛΗΤΕΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ
114,75


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

- Σε περίπτωση ένταξης της επιχείρησης στο πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια του μήνα, η απεικόνιση της ασφάλισης θα πραγματοποιείται με τη συμπλήρωση δύο (2) εγγραφών (το άθροισμα των ημερών ασφάλισης δεν πρέπει να υπερβαίνει τις ημερολογιακές του μήνα αναφοράς).



Ο ΓΕΝΙΚΟΣ Δ/ΝΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΕΛΛΑΣ
Διαβάστε περισσότερα...