Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Πρόληψη και θεραπεία των ραγάδων


Πρακτικές συμβουλές για την αποφυγή εμφάνισης του προβλήματος.

Σίγουρα η πρόληψη σε όλες τις διαταραχές που ανατρέπουν την υγεία μας, είναι το καλύτερο. Κάτι τέτοιο και στην περίπτωση των ραγάδων μας γλιτώνει από «μπελάδες» που ευτυχώς βέβαια έχουν να κάνουν μόνο με την εμφάνιση.

Τι να κάνω για να το προλάβω

Απλά φροντίστε τον εαυτό σας, δηλαδή:

- Τρώτε υγιεινά ώστε να παρέχετε τα απαραίτητα στοιχεία στα κύτταρα του δέρματος για να παράγουν τις ωφέλιμες ίνες του.

- Πίνετε αρκετό νερό μια που ενισχύει τις αντοχές του δέρματος.

- Φροντίστε για την ενυδάτωση της επιδερμίδας με καλλυντικά (που καλό είναι να μην είναι φορτωμένα με επικίνδυνες χημικές ουσίες).

- Ακολουθήστε ισορροπημένο τρόπο ζωής χωρίς «σκαπανεβάσματα» τόσο στο σωματικό βάρος, όσο και στη ψυχική διάθεση.

- Ακολουθήστε άσκηση με μέτρο και αποφύγετε τη χρήση πρωτεϊνούχων και ορμονικών σκευασμάτων.

- Ακούστε το σώμα σας και φροντίστε το.

Όλα τα παραπάνω κάνουν καλό όχι μόνο στην πρόληψη της εμφάνισης ραγάδων αλλά στη γενικότερη καλή υγεία.

Οι ραγάδες είναι μια ατροφική ουλή. Σχηματίζεται στα σημεία του δέρματος όπου οι κολλαγόννες και ελαστικές ίνες δεν επαρκούν για να ενισχύσουν την περιοχή σε μια απότομη μεταβολή μήκους. Το δέρμα μας αποτελείται από κύτταρα, ίνες και νερό. Τα δομικά κύτταρα του δέρματος (επιθυλιακού τύπου) παράγουν 3 ειδών ίνες, που συγκρατούν όλα τα επιμέρους στοιχεία στην θέση τους. Αυτές είναι: οι κολλαγγόνες που είναι υπεύθυνες για την συγκράτηση του νερού, οι δικτυωτές για το πλέγμα πάνω στο οποίο στηρίζονται τα υπόλοιπα στοιχεία και οι ελαστικές για την επαναφορά του δέρματος στην αρχική του θέση αν τραβηχτεί κατά 1,5 φορά.

Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ομαλή λειτουργία τόσο της παραγωγής αυτών των σημαντικών ινών, όσο και της αποτελεσματικότητας τους στην εργασία που επιτελούν. Ας αναφέρουμε μερικούς:

Απότομη αύξηση βάρους, αλλά και μείωση που διαταράσσει τις δυνάμεις τάσης που ασκούνται στο δέρμα.

Απότομη αύξηση ύψους, που αυξάνει το μήκος του δέρματος ξαφνικά και μόνιμα.

Γενετική προδιάθεση, που καθορίζει την αρχή και το τέλος της λειτουργικής χρονικής διάρκειας των δερματικών κυττάρων, επομένως και της παραγωγής ινών από αυτά.

Έλλειψη νερού, δομικό συστατικό του δέρματος αλλά και ολόκληρου του σώματος που αυξάνει την αντίστασή του σε καταστάσεις διάτασης.

Έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων, σημαντικά υλικά για την δημιουργία των ινών του δέρματος.

Ορμονικές διαταραχές, που αυξάνουν την κατακράτηση, διαταράσσουν την ισορροπία του βάρους αλλά και της διάθεσης με τις επακόλουθες παρενέργειες (πχ «επιδρομή» στη ζαχαρούχα τροφή).

Τύπος δέρματος, που καθορίζει τις αντοχές του σε καταστάσεις στρες.

Πού εμφανίζονται

Οπουδήποτε έχουμε δέρμα, με μεγαλύτερη πιθανότητα όμως στις περιοχές που έχουμε μεγαλύτερη τάση για απότομη μεταβολή μήκους του δέρματος (αρθρώσεις, περιοχές με συσσώρευση λιπώδους ιστού, περιοχές απότομης αύξησης του μυϊκού τόνου, περιοχές καταγμάτων)

Σε ποιους εμφανίζονται

Σε αθλητές που αυξάνουν την μυϊκή μάζα απότομα, σε άτομα που είναι στην εφηβεία και αλλάζουν γρήγορα το σώμα τους, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης (σε ποσοστό 90%), αλλά και σε απότομες αλλαγές βάρους.

Γενικότερα στον καθένα μας, όταν συντρέχουν ένας ή -τις περισσότερες φορές-, παραπάνω από ένας από τους παράγοντες που ευνοούν την δημιουργία ραγάδων.

Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης, αφού πλέον δημιουργηθούν;

Η αρχή λειτουργίας όλων των δραστικών θεραπειών για την αντιμετώπιση των ραγάδων είναι η ελεγχόμενη καταστροφή του δέρματος γύρω και μέσα στην ζώνη της ραγάδας και ταυτόχρονα η ενίσχυση της ανάπλασης και αναγέννησης του.

Έτσι έχουμε δραστικές επεμβάσεις που καταστρέφουν τις στοιβάδες της επιδερμίδας και δερμίδας σταδιακά και με τα κατάλληλα καλλυντικά αναπλάθεται το δέρμα σε διάστημα ενός μήνα, όπως:

- Lazer
- Μεσοθεραπεία
- Peeling (Φυτικό, Χημικό, Δερμοαπόξεση)
- Υπερήχους
- Ηλεκτροδιέγερση
- Συνδυαστικές μεθόδους που γίνονται στις ραγάδες με κόκκινο χρωματισμό (καλή αιμάτωση δηλαδή). Σε αυτές έχουμε πολλές πιθανότητες βελτίωσης έως και εξαφάνιση τους.

Από την άλλη οι ραγάδες με λευκό, υπόλευκο χρωματισμό έχουν λιγότερες πιθανότητες βελτίωσης και σίγουρα μετά από πολλαπλές επεμβατικές εφαρμογές.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα οφέλη για τον οργανισμό από την κατανάλωση ροδάκινου


Οι ευεργετικές ιδιότητες του καλοκαιρινού φρούτου.

Το ζουμερό φρούτο του καλοκαιριού έχει πολύ περισσότερες ιδιότητες από την πλούσια γεύση του.

Το ροδάκινο ήρθε στην Ευρώπη πιθανότατα από την Κίνα περίπου το 100 μ.Χ. και γρήγορα κατέκτησε όλο τον κόσμο καθώς η ροδακινιά είναι το πιο δημοφιλές οπωροφόρο δέντρο για καλλιέργεια μετά τη μηλιά.

Το ροδάκινο συμβολίζει τη γονιμότητα και θεωρείται ιδανικό για δίαιτα καθώς αποτελείται κατά 89% από νερό.

Επιπλέον το ροδάκινο είναι ένα φρούτο θησαυρός για τον οργανισμό. Περιέχει σύμπλεγμα βιταμινών κυρίως C και Ε που δρουν προστατευτικά για το γαστρεντερικό, ενισχύει το ανοσοποιητικό, είναι καλό διουρητικό και υπακτικό. Περιέχει επίσης πρωτεϊνες, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, φώσφορο, βιοτίνη, σίδηρο και ασβέστιο.

Ροδάκινο – Οφέλη για τον οργανισμό

- Μειώνει την LDL-χοληστερόλη

- Δρα ως ηρεμιστικό και αγχολυτικό. Χάρη στην περιεκτικότητα του σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες, είναι ιδανικό για όσους υποφέρουν από άγχος, υπερένταση και νιώθουν κόπωση.

- Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και είναι πολύτιμο για την υγεία και την ομορφιά του δέρματος.

- Ιδανικό για όσους βρίσκονται σε δίαιτα καθώς προσφέρει λίγες θερμίδες μόλις 40 στα 100γρ. καθόλου λίπος και μεγάλη ποσότητα βιταμινών.

Στην αγορά θα βρείτε πολλές ποικιλίες ροδάκινων, όπως οι γιαρμάδες, τα νεκταρίνια, τα λευκόσαρκα ροδάκινα κ.α.. αντίστοιχες είναι και οι διαφορές στη γεύση και το άρωμα.

Τα ροδάκινα συλλέγονται από τον Ιούνιο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Ο καλύτερος τρόπος είναι να καταναλώνονται φρέσκα, μπορούν όμως να γίνουν εξίσου γευστικές μαρμελάδες, κομπόστα, λικέρ.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Είδος προς εξαφάνιση οι γιατροί στον ΕΟΠΥΥ Ρεθύμνου


Επίκαιρη ερώτηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Υγείας.

Χωρίς βασικές ειδικότητες γιατρών έχει μείνει ο ΕΟΠΥΥ Ρεθύμνου, καθώς τους τελευταίους μήνες έχουν λήξει οι συμβάσεις 9 γιατρών χωρίς όμως να ανανεωθούν.

Σε επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας, που δημοσιεύει το flashnews.gr, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α. Ξανθός αναφέρει: Εδώ και 2 μήνες έχουν λήξει οι συμβάσεις 9 γιατρών όλων των ειδικοτήτων που υπηρετούσαν στην Υγειονομική Μονάδα του ΕΟΠΥΥ Ρεθύμνου.

Η δέσμευση του Υπουργείου Υγείας ότι θα ανανεωθούν οι συμβάσεις αυτές μέχρι την οριστική αναμόρφωση της Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας δεν έχει υλοποιηθεί.

Αυτή η εξέλιξη έχει οδηγήσει στην πλήρη αποδιοργάνωση της υγειονομικής μονάδας του ΕΟΠΥΥ στο Νομό Ρεθύμνου, αφού στην πράξη έχουν μειωθεί κατά 45% οι υπηρετούντες γιατροί και έχουν μείνει μόνο 8 γιατροί και 3 οδοντίατροι .

Αντί να προχωρήσει η προκήρυξη των 14 απαραίτητων θέσεων γιατρών όλων των ειδικοτήτων που από το Μάιο του 2012 έχει «παγώσει», ήρθε η μη ανανέωση των συμβάσεων να στερήσει τελείως την Υγειονομική Μονάδα του ΕΟΠΥΥ Ρεθύμνου από βασικές ειδικότητες όπως καρδιολόγου, ορθοπεδικού, οφθαλμίατρου, ΩΡΛ , ακτινολόγου κλπ.

Σε μια περίοδο όμως που το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του Ρεθύμνου αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των κατοίκων και των χιλιάδων επισκεπτών του Νομού, σε μια συγκυρία οικονομικής ανέχειας και αδυναμίας των πολιτών να ανταποκριθούν στο συνεχώς αυξανόμενο κόστος για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, η πλήρης αποδυνάμωση και της Μονάδας του ΕΟΠΥΥ συρρικνώνει ακόμα περισσότερο τις διαχρονικά ελλειμματικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας του Νομού και θα υποβαθμίσει δραματικά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην περιοχή.

Στην επίκαιρη ερώτησή του, ο κ. Ξανθός ρωτά τον υπουργό:

1. Προτίθεται να διασφαλίσει την άμεση ανανέωση των συμβάσεων των γιατρών που αποχώρησαν; Ή θα επιμείνει στην υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων για 10% μείωση των υπηρετούντων γιατρών του ΕΟΠΥΥ το 2013 και 10% το 2014;

2. Προτίθεται να ενισχύσει την Υγειονομική Μονάδα του ΕΟΠΥΥ Ρεθύμνου με το απαραίτητο ιατρικό-νοσηλευτικό-παραϊατρικό προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία των Ιατρείων και Εργαστηρίων της;



Διαβάστε περισσότερα...

Επιστημονικό βήμα προς την παραγωγή οργάνων εμβρύων


Σημαντικά ευρήματα σε πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σημαντική συνεισφορά στην Ανεγεννητική Ιατρική και την Εμβρυολογία, αποτελούν τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας σε έμβρυα, η οποία διενεργήθηκε από το Εργαστήριο Αναγεννητικής Ιατρικής, Εμβρυολογίας και Βλαστοκυττάρων του πανεπιστημίου Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πανεπιστημίου, τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο παγκοσμίου φήμης επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications». Επικεφαλής του Εργαστηρίου είναι ο δρ Παντελής Γεωργιάδης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ένας βασικός στόχος της Αναγεννητικής Ιατρικής είναι να επιφέρει επανάσταση στην ιατρική, μέσω της κατασκευής λειτουργικών οργάνων (π.χ. καρδιά, συκώτι, νεφροί και πνεύμονες) από επιστήμονες, για σκοπούς αντικατάστασης μη λειτουργικών οργάνων λόγω γήρανσης, ασθένειας, τραυματισμού, ή κληρονομικής ανωμαλίας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η ανακάλυψη πέτυχε κυρίως δύο στόχους. Ο πρώτος στόχος είναι ότι, από πλευράς εμβρυολογίας, συνεισέφερε στη γονιδιακή κατανόηση της πιο συχνής επιπλοκής εγκυμοσύνης (ανεξήγητοι εμβρυϊκοί θάνατοι πρώτου τριμήνου εγκυμοσύνης). Ο δεύτερος στόχος είναι ότι έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση των κυτταρικών και γονιδιακών παραγόντων που επιφέρουν τη δημιουργία όλων των οργάνων, φέρνοντας πιο κοντά τον πολυπόθητο στόχο της κατασκευής λειτουργικών οργάνων από επιστήμονες.

Η συγκεκριμένη έρευνα χρησιμοποίησε πειραματικές μεθοδολογίες αιχμής και χρηματοδοτήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας, με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Προσοχή στη δικλοφενάκη για όσους έχουν προβλήματα καρδιάς


Πρόκειται για φάρμακο που αποτελεί δραστική ουσία πολλών παυσίπονων.

Η δικλοφενάκη είναι ένα φάρμακο που ανήκει στα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ) και αποτελεί δραστική ουσία πολλών παυσίπονων, τα οποία λαμβάνονται για την αντιμετώπιση οξέων και χρόνιων πόνων και φλεγμονών. Μάλιστα, εκατομμύρια άνθρωποι τη λαμβάνουν για μια σειρά από παθήσεις, όπως π.χ. η αρθρίτιδα, ο μυϊκός σπασμός, η κεφαλαλγία, ο πονόδοντος, οι πόνοι περιόδου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) του Ηνωμένου Βασιλείου, οι ασθενείς με καρδιακά προβλήματα καλό είναι να σταματήσουν τη χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου, καθώς φαίνεται να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου για ορισμένους ασθενείς.

Έτσι, η Ρυθμιστική Αρχή συστήνει σε όσους πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο να σταματήσουν τη λήψη της εντελώς, ενώ οι καπνιστές και τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένη χοληστερόλη και διαβήτη να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν τη χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου.

Βέβαια, όπως ξεκαθαρίζουν οι αρμόδιοι, η δικλοφενάκη θα συνεχίσει να παρέχει ασφαλή και αποτελεσματική ανακούφιση από τον πόνο, εκτός από τους ασθενείς, οι οποίοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιπτώσεις στην υγεία από την έλλειψη διακοπών


Τι δείχνουν οι έρευνες.

Κάτι η έλλειψη χρημάτων, κάτι οι νέες συνθήκες και απαιτήσεις στη ζωή μας πολλοί είναι εκείνοι που σχεδιάζουν να μην κάνουν διακοπές. Είτε από ανάγκη, είτε από επιλογή αυτό κρύβει πολλούς κινδύνους για την υγεία μας λένε οι ειδικοί. Στην πραγματικότητα δεν κάνετε καλό ούτε στην τσέπη σας, ούτε στη δουλειά σας καθώς το μικρότερο κόστος που μπορείτε να πληρώσετε είναι η μειωμένη παραγωγικότητα και απόδοση.

Επιπτώσεις στην υγεία από την έλλειψη διακοπών

- Οι γυναίκες που δεν κάνουν διακοπές έχουν 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη, σύμφωνα με μια κλινική έρευνα που έγινε στο Marshfield του Wisconsin.

- Οι άνδρες που δεν κάνουν τουλάχιστον μια εβδομάδα διακοπές κάθε χρόνο έχουν κατά 30% αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν θανατηφόρα καρδιακή νόσο. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας έρευνας 9 ετών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης που μελέτησε 12.000 άνδρες, ηλικίας 35 – 57 ετών.

- Όσοι άνδρες δεν κάνουν έστω μια εβδομάδα ποιοτικών διακοπών κάθε χρόνο εμφανίζουν προβλήματα όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία και έντονο στρες.

- Άνδρες και γυναίκες με έλλειψη διακοπών αρρωσταίνουν πιο συχνά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το στρές που προκαλείται πλήττει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και αυξάνει τον κίνδυνο δυσλειτουργίας των επινεφριδίων, εμφάνισης πονοκεφάλων και του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

- Η έλλειψη διακοπών ενισχύει τη γήρανση καθώς αυξάνει την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες που σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Βιολογική Ψυχιατρική.

Κάντε μια χάρη στον οργανισμό και την υγεία σας. Δώστε του μια εβδομάδα ποιοτικών διακοπών ακόμη κι αν αυτές είναι στο ίδιο σας το σπίτι, αρκεί να μείνετε μακριά από το συνηθισμένο εργασιακό σας πρόγραμμα.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χαράτσι από 1% - 4% στα κοινωνικά επιδόματα


Εισφορά αλληλεγγύης από 1% έως 4% στα κοινωνικά επιδόματα. Σε ποιες περιπτώσεις εξαιρούνται οι άνεργοι.
Ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1% - 4% θα επιβληθεί στα επιδόματα που καταβάλλονται σε ανέργους, αναπήρους, πολυτέκνους και χαμηλοσυνταξιούχους, παρά το γεγονός ότι τα ποσά αυτά απαλλάσσονται από τη φορολογία εισοδήματος.

Η ειδική εισφορά θα επιβληθεί στα επιδόματα επικίνδυνης εργασίας, στα ποσά των τόκων καταθέσεων τα οποία υπερέβησαν τα 250 ευρώ το 2012, στους τόκους από έντοκα γραμμάτια, ομόλογα και REPOS, στα κέρδη από πωλήσεις μετοχών, μεριδίων αμοιβαίων και εταιρικών μεριδίων, στα μερίσματα ανωνύμων εταιριών και ΕΠΕ, στις αμοιβές και τους μισθούς των διοικητικών συμβουλίων των ανωνύμων εταιριών, στα εισοδήματα από την εκμετάλλευση φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθώς και στα ποσά επιδοτήσεων και αποζημιώσεων που δόθηκαν επί της αγροτικής παραγωγής.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει θεσπίσει διάταξη με την οποία προβλέπεται ότι από φέτος είναι υποχρεωτική η δήλωση όλων των παραπάνω εισοδημάτων, τα οποία είτε απαλλάσσονται από τον φόρο είτε φορολογούνται αυτοτελώς.

Τα εισοδήματα αυτά, από τη στιγμή που θα δηλωθούν υποχρεωτικά, θα συναθροιστούν με τα υπόλοιπα ποσά εισοδημάτων (από μισθούς, συντάξεις, ακίνητα, επιχειρήσεις κ.λπ.) που θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι.

Στις περισσότερες περιπτώσεις το άθροισμα όλων αυτών των εισοδημάτων θα είναι μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ, οπότε οι φορολογούμενοι θα υποχρεώνονται να πληρώσουν, για το συνολικό ποσό όλων των εισοδημάτων τους, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία θα υπολογίζεται με συντελεστές 1% έως 4%.

Ειδικότερα, η εισφορά αλληλεγγύης θα ανέρχεται σε 1% για συνολικό ποσό ετήσιου εισοδήματος από 12.000 έως 20.000 ευρώ, σε 2% για συνολικό ετήσιο εισόδημα από 20.001 έως 50.000 ευρώ, σε 3% για ετήσιο εισόδημα από 50.001 έως 100.000 ευρώ και σε 4% για ετήσιο εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ.

Τα μόνα φοροαπαλλαχθέντα ή αυτοτελώς φορολογηθέντα ποσά τα οποία είναι υποχρεωτικό να δηλωθούν φέτος αλλά δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν με ειδική εισφορά αλληλεγγύης είναι οι αποζημιώσεις απολύσεων, τα εφάπαξ που χορήγησαν τα ασφαλιστικά ταμεία σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν καθώς επίσης και ορισμένα επιδόματα που, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν αποτελούν εισόδημα, όπως το διατροφικό επίδομα, το επίδομα τυφλότητας, το επίδομα τοκετού, τα επιδόματα λουτροθεραπείας, εισπνευσοθεραπείας, αεροθεραπείας, ενεσοθεραπείας κ.λπ.

Η εγκύκλιος Θεοχάρη

Όλα τα παραπάνω διευκρινίζονται σε εγκύκλιο που εξέδωσε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, κ. Χ. Θεοχάρης. Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο:

1) Στους κωδικούς 659-660 του πίνακα 6, στην τρίτη σελίδα της φετινής φορολογικής δήλωσης πρέπει να αναγραφούν υποχρεωτικά όλες οι παρακάτω κατηγορίες εισοδημάτων αυτοτελώς φορολογούμενων, ώστε να υπαχθούν σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης:

-Οι τόκοι καταθέσεων τραπεζών, μόνο εφόσον υπερέβησαν συνολικά το ποσό των 250 ευρώ κατά το έτος 2012.

-Οι τόκοι έντοκων γραμματίων και ομολόγων του Δημοσίου.

-Οι τόκοι από ομολογίες που εκδίδονται από εταιρίες ή επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ελλάδα.

-Οι τόκοι ομολογιακών δανείων που εκδίδονται στην αλλοδαπή.

-Κάθε είδους αμοιβή των μελών των Δ.Σ., τα μερίσματα, κέρδη, εισοδήματα από πράξεις RΕΡOS.

- Το εξωιδρυματικό επίδομα και το ποσό με το οποίο προσαυξάνεται η σύνταξη τυφλών (όχι ολικά τυφλών) και προσώπων με απόλυτη αναπηρία κάτω από 80%.

- Οι συντάξεις αλλοδαπής προέλευσης που φορολογούνται μόνο στην αλλοδαπή.

- Οι συντάξεις και τα επιδόματα που καταβλήθηκαν στις πολύτεκνες μητέρες.

- Τα κέρδη από την πώληση μετοχών εισηγμένων και μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

- Τα ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας.

- Τα μερίσματα ημεδαπών και αλλοδαπών ναυτιλιακών εταιριών.

3) Στα εισοδήματα που απαλλάσσονται από το φόρο και πρέπει να δηλωθούν υποχρεωτικά, προκειμένου να επιβαρυνθούν με ειδική εισφορά αλληλεγγύης, περιλαμβάνονται επίσης:

- το ΕΚΑΣ, το οποίο πρέπει να δηλωθεί στους κωδικούς 305-306 του πίνακα 6

- το επίδομα ανεργίας, το οποίο πρέπει να δηλωθεί στους κωδικούς 661-662 του πίνακα 6

- τα ποσά των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων επί της γεωργικής παραγωγής, τα οποία πρέπει να δηλωθούν στους κωδικούς 995-996.

Πότε και πώς εξαιρούνται οι άνεργοι

Οι άνεργοι που θα δηλώσουν για το 2012 ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα να εξαιρεθούν από την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης εκ των υστέρων, δηλαδή αφού πρώτα κληθούν να πληρώσουν την εισφορά με το εκκαθαριστικό της φορολογικής τους δήλωσης.

Για να απαλλαγεί φέτος ένας άνεργος από την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, θα πρέπει να πληροί αθροιστικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Να λαμβάνει επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ ή να είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο των ανέργων του ΟΑΕΔ για τουλάχιστον 12 συνεχόμενους μήνες, ούτως ώστε να χαρακτηρίζεται μακροχρόνια άνεργος. Οι προϋποθέσεις αυτές πρέπει να συντρέχουν στο πρόσωπό του την 30ή Απριλίου 2013. Συνεπώς, μακροχρόνια άνεργος, για την εφαρμογή του νόμου κατά το οικονομικό έτος 2013 νοείται αυτός που είναι συνεχόμενα εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ, τουλάχιστον από 30/4/2012 έως και 30/4/2013.

β) Να μην έχει, κατά το χρόνο υπολογισμού και επιβολής της εισφοράς «πραγματικά εισοδήματα», γεγονός το οποίο οφείλει να δηλώσει υπεύθυνα ο φορολογούμενος, μαζί με την αίτηση απαλλαγής του από την εισφορά που θα υποβάλει στη ΔΟΥ μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού σημειώματος. Η υπεύθυνη δήλωση θα ελεγχθεί κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης το επόμενο οικονομικό έτος (το 2014).

Διευκρινίζεται ότι «πραγματικά εισοδήματα» εννοούνται τα εισοδήματα από ακίνητα, εμπορικές επιχειρήσεις, ελευθέρια επαγγέλματα, κινητές αξίες και γεωργικές δραστηριότητες κι όχι τα εισοδήματα που προέρχονται από μισθούς. Στην έννοια του «πραγματικού εισοδήματος» δεν περιλαμβάνονται τα εισοδήματα που προσδιορίζονται με βάση τα τεκμήρια, δηλαδή με βάση τις ετήσιες «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» και τις ετήσιες «δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων».

Τι ισχύει για αναπήρους, εφάπαξ, αποζημιώσεις

Από την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, εξαιρούνται, για όλα τους τα εισοδήματα, οι κινητικά ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω. Τα άτομα με κινητική αναπηρία 80% ακριβώς εξαιρούνται μόνο από την εισφορά και όχι από την επιβολή του φόρου εισοδήματος, ενώ τα άτομα με κινητική αναπηρία άνω του 80% εξαιρούνται και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και από το φόρο εισοδήματος.

Το γεγονός αυτό πρέπει να δηλώνεται υπεύθυνα, από τον ίδιο τον φορολογούμενο, στην περίπτωση 19 του πίνακα 2 της πρώτης σελίδας της δήλωσης (έντυπο Ε1) στους κωδικούς 913-914.

Από την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης εξαιρούνται και οι ακόλουθες περιπτώσεις εισοδημάτων:

- η αποζημίωση λόγω λύσης εργασιακής σχέσης

- τα εφάπαξ των ταμείων πρόνοιας και των ασφαλιστικών οργανισμών,

- οι αμοιβές υπαλλήλων της Ε.Ε.

Τα παραπάνω ποσά πρέπει να δηλωθούν στους κωδικούς 657-658 του πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης, προκειμένου κατά την εκκαθάριση να μην υπολογιστεί γι’ αυτά η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

-Οσα επιδόματα-βοηθήματα δεν φέρουν τα απαραίτητα γενικά εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος, όπως είναι το διατροφικό επίδομα, το επίδομα τυφλότητας, το επίδομα τοκετού, τα επιδόματα λουτροθεραπείας, εισπνευσοθεραπείας, αεροθεραπείας, ενεσοθεραπείας κ.λπ.


Πηγή: http://news247.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας σε ημερίδα για τα άτομα με αναπηρίες


Με μεγάλη μου χαρά απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή ημερίδα με τίτλο «Η μετάβαση από το ιατρικό στο κοινωνικό μοντέλο της αναπηρίας». Θα ήθελα να συγχαρώ τόσο το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσο και την Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) για το σπουδαίο και αξιέπαινο έργο το οποίο επιτελούν στηρίζοντας τα άτομα με αναπηρίες και τα δικαιώματά τους.

Τα άτομα με αναπηρία συχνά βιώνουν έντονα τον κοινωνικό αποκλεισμό με ανεπίτρεπτες συμπεριφορές και προκαταλήψεις που η κοινωνία πολλές φορές δημιουργεί. Γι’ αυτό η αναπηρία αποτελεί θέμα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα άτομα με αναπηρία θεωρούνται μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει ως πρωταρχικό στόχο την επίτευξη της κοινωνικής τους ενσωμάτωσης και της ενεργού συμμετοχής και δραστηριοποίησης σε όλους τους τομείς της ζωής.

Η πολιτεία και η κοινωνία θα πρέπει να άρουν τους κοινωνικούς φραγμούς, να επιχειρήσουν την επίτευξη της ισότιμης συμμετοχής των ατόμων με αναπηρίες στην κοινωνικοοικονομική και πολιτιστική ζωή του τόπου, αλλά πρωτίστως θα πρέπει να καταπολεμήσουν κάθε είδος κοινωνικού αποκλεισμού ο οποίος οδηγεί στον διαχωρισμό ή και τον αποκλεισμό ατόμων με αναπηρία από την υπόλοιπη κοινωνία.

Η αναπηρία είναι μια πολύπλοκη, δυναμική, πολύπλευρη κατάσταση η οποία σχετίζεται τόσο με το άτομο όσο και με το περιβάλλον του. Η αναπηρία, σωματική, αισθητηριακή, ψυχική ή διανοητική, είναι μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο όρος «αναπηρία» δεν θα έπρεπε να ξενίζει κανέναν αφού αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας. Η εμπειρία και η βίωση της αναπηρίας είναι, βέβαια, διαφορετική για το κάθε άτομο και συναρτάται με την κατάσταση της υγείας, τους προσωπικούς παράγοντες, όπως είναι το φύλο, το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο και η κουλτούρα, καθώς και με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες της ζωής ενός ατόμου.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για την Αναπηρία του 2011, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η αναπηρία δεν μπορεί να τύχει θεώρησης μόνο μέσα από το ιατρικό ή το κοινωνικό μοντέλο, αλλά προσεγγίζεται μέσα από ένα συνδυασμό των δύο, το κοινωνικο-ιατρικό ή το βιο-ψυχο-κοινωνικό μοντέλο, όπως αποκαλείται πιο επιστημονικά.

Έρευνες οδήγησαν στη μετατόπιση του μοντέλου της αναπηρίας από το ιατρικό στο κοινωνικό. Το περιβάλλον των ατόμων έχει κυρίαρχο ρόλο στην εμπειρία της αναπηρίας καθώς και στη διαιώνισή της, και μπορεί να ενισχύσει τις δυσκολίες, δημιουργώντας εμπόδια και περιθωριοποίηση. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όμως, δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο στα θέματα της σωματικής προσβασιμότητας σε κτήρια ή στην πληροφόρηση. Η γνώση, η ευαισθητοποίηση και η επιμόρφωση των ανθρώπων, η εξάλειψη του στίγματος και των προκαταλήψεων είναι σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη αφού αλλάζοντας νοοτροπίες μπορούμε να αλλάξουμε κοινωνίες και ζωές.

Σημαντικότατο βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες στην Κύπρο αποτελεί η κύρωση και η έναρξη της ισχύος, από το 2011, της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες. Η Σύμβαση αυτή αποτελεί ένα πρακτικό εργαλείο που υποδεικνύει τα μέτρα, τα προγράμματα και τις δράσεις που πρέπει να αναπτύξουμε, επιπρόσθετα από τα υφιστάμενα, για την προώθηση, την προστασία και τη διασφάλιση πλήρους και ισότιμης απόλαυσης των δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών από όλα τα άτομα με αναπηρίες.

Με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνω ότι η πρώτη Έκθεση της Κύπρου και το πρώτο Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία βρίσκονται σε εξέλιξη και θα υποβληθούν σύντομα στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες. Τα δύο αυτά έγγραφα έχουν δημιουργηθεί με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων στα διάφορα Υπουργεία, Τμήματα και Υπηρεσίες καθώς και εκπροσώπων της ΚΥΣΟΑ. Το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα παρακολουθεί και θα ελέγχει την υλοποίηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες, όπως προνοεί η Σύμβαση.

Η προσπάθεια αποφυγής των κινδύνων για κοινωνικό αποκλεισμό των ατόμων με αναπηρίες είναι και ο λόγος που το 2009 δημιουργήθηκε το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες. Το Τμήμα είναι υπεύθυνο, ανάμεσα σε άλλα, για την εφαρμογή της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, τη διαχείριση σχεδίων κοινωνικών παροχών και την εφαρμογή μέτρων και προγραμμάτων επαγγελματικής αποκατάστασης.

Το Τμήμα εργάζεται, εξάλλου, πάνω σε ένα καινοτόμο έργο για την εισαγωγή του «Νέου Συστήματος Αξιολόγησης της Αναπηρίας και Λειτουργικότητας», το οποίο θα παρέχει συστηματική, επιστημονική και ολιστική αξιολόγηση των αναγκών και δυνατοτήτων των ατόμων με αναπηρίες. Η αξιολόγηση θα γίνεται βάσει της μεθοδολογίας της Διεθνούς Ταξινόμησης της Λειτουργικότητας, Αναπηρίας και Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία αξιολογεί τόσο την αναπηρία όσο και την αλληλεπίδραση του ατόμου με το περιβάλλον του, στηρίζεται δηλαδή στο κοινωνικο-ιατρικό μοντέλο.

Παρά τις σοβαρές δυσκολίες που η κρίση έχει προκαλέσει στα δημόσια οικονομικά, παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην υλοποίηση των στόχων μας όσον αφορά την κοινωνική ενσωμάτωση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες και προσπαθούμε, στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας, να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης.

Είμαι απόλυτα βέβαιη ότι χάρη στις κοινές προσπάθειες και τα στοχευμένα μέτρα όλων το μέλλον των ατόμων με αναπηρίες στην Κύπρο θα έχει λιγότερες διακρίσεις, κοινωνικό αποκλεισμό και ανισότητα και πολύ μεγαλύτερη απόλαυση και σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Με αντιλογισμό θα διορθωθεί το λάθος στο ειδικό τέλος ακινήτων


Το υπουργείο αναγνώρισε το λάθος με τους λογαριασμούς κοινοχρήστων.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες σε λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος έχει υπολογισθεί έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων (ΕΕΤΑ), για κοινόχρηστους χώρους, έχει ήδη δοθεί εντολή ώστε η τακτοποίηση των υποθέσεων να γίνει, χωρίς ταλαιπωρία των πολιτών.

Αυτό διευκρινίζει με ανακοίνωση του, το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο επισημαίνει ότι όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν πληρώσει το λογαριασμό μπορούν να το κάνουν, χωρίς να καταβάλουν και το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών, η ΔΕΗ θα σταματήσει την αποστολή των λογαριασμών με ΕΕΤΑ στις περιπτώσεις αυτές. Έτσι η συντριπτική πλειοψηφία των περίπου 130.000 περιπτώσεων δεν θα επηρεαστεί. Για όσους, όμως, έχουν λάβει ήδη λογαριασμό με ΕΕΤΑ, θα γίνει αντιλογισμός -μείωση του ποσού- στον επόμενο λογαριασμό. Έτσι δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτε, ανεξαρτήτως αν εξόφλησαν ή όχι το λογαριασμό τους. Όσοι όμως δεν τον έχουν πληρώσει, μπορούν να εξοφλήσουν τον λογαριασμό, χωρίς το ΕΕΤΑ.

Το ζήτημα, όπως αναφέρει το υπουργείο, δημιουργήθηκε από τη λανθασμένη αναγραφή της απαλλαγής στους λογαριασμούς της ΔΕΗ (λάθος πιστοποιητικό από τους Δήμους).


Διαβάστε περισσότερα...

Ερώτηση ΚΚΕ με θέμα τα Κέντρα Εκτίμησης και Πιστοποίησης της Αναπηρίας


"Οι ανάπηροι της χώρας μας έχουν χαρακτηρίσει δικαίως τα ΚΕΠΑ ως σφαγεία που κατακρεουργούνται δικαιώματα σε επιδόματα και συντάξεις αλλά και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οδηγώντας στην εξαθλίωση κυριολεκτικά δεκάδες χιλιάδες ανάπηρους και τις οικογένειες τους. Γιατί όταν μειωθεί το ποσοστό αναπηρίας κάτω από το 67% χάνουν το επίδομα αλλά και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, παίρνουν ποσοστά από 35% - 50%, καρκινοπαθείς και ψυχικά πάσχοντες «αποθεραπεύονται» με τις αποφάσεις των επιτροπών. Ενώ τυφλοί χωρίς καθόλου μάτια παίρνουν 80%. Πάνω από 60.000 ανάπηροι και χρόνιοι πάσχοντες υπολογίζονται σήμερα αυτοί που περιμένουν για πάνω από 3 μήνες για να εξεταστούν από τα ΚΕΠΑ.


Ενώ για το διάστημα που περιμένουν να επανεξεταστούν μένουν χωρίς κανένα εισόδημα και περίθαλψη για μήνες. Το πρόσφατο μέτρο για να καταβάλλεται για αυτό το διάστημα το 50% της σύνταξης αφορά ένα μέρος μόνο και δεν αντιμετωπίζει το κύριο πρόβλημα, αυτό καθεαυτό το θέμα των περικοπών αλλά και της μεγάλης αναμονής που φτάνει για ένα μεγάλο μέρος(νευρολογικά και ψυχιατρικά περιστατικά) και τους 15 μήνες.

Η κυβέρνηση σηκώνει την προπαγάνδα περί των αναπήρων «μαϊμού» γιατί θέλει να συγκαλύψει την σχεδιαζόμενη επέλαση κατά των αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων, για να συμπιεστεί το εισόδημα της εργατικής λαϊκής οικογένειας, για να στηριχθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου. Για να φορτωθεί το κόστος για τη στήριξη του αναπήρου και του χρονίως πάσχοντα στην ήδη εξαθλιωμένη εργατική λαϊκή οικογένεια.

Αυτό που έχει δικαιολογημένα ανησυχήσει, ακόμη περισσότερο, τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους είναι οι δηλώσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης για νέα μαζική επανεξέταση όλων των αναπήρων και ενιαιοποίηση των κριτηρίων για τις όποιες παροχές για όλες τις κατηγορίες. Οι όποιες παροχές θα δίνονται σε αυτούς που έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% αλλά και σε αυτούς με προϋποθέσεις(εισοδηματικά και άλλα κριτήρια). Πράγμα που σημαίνει μαζικό πετσόκομμα παροχών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει ούτως ώστε: Να μην γίνει ούτε ένα ευρώ περικοπή στα επιδόματα και τις συντάξεις των ΑΜΕΑ, να γίνει επαναφορά σε μισθούς και συντάξεις στο προ περικοπών επίπεδο.
Να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Να μην σταματάει η επιδότησή τους για όσο χρόνο εκκρεμεί η επανεξέτασή τους από τις επιτροπές και να ενισχυθούν άμεσα με 1000€ όλες οι οικογένειες των ΑΜΕΑ για να μπορέσουν στοιχειωδώς να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις τις κρίσης."

Ο Βουλευτής
Σπύρος Χαλβατζής


Διαβάστε περισσότερα...

Η δημοτική αστυνομία του δήμου Νεάπολης - Συκεών εξυπηρετεί κατ' οίκον δημότες με προβλήματα μετακίνησης


Δημοτικοί αστυνομικοί του δήμου Νεάπολης - Συκεών επισκέπτονται καθημερινά στα σπίτια τους ηλικιωμένους που αδυνατούν να σηκωθούν από τα κρεβάτια τους και άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρές κινητικές δυσκολίες και τους παρέχουν υπηρεσίες που τους γλιτώνουν από κάθε είδους γραφειοκρατική ταλαιπωρία.
Οι υπηρεσίες αφορούν κυρίως εξουσιοδοτήσεις, πιστά αντίγραφα, βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής, υπεύθυνες δηλώσεις και οποιοδήποτε άλλο έγγραφο χρειάζεται τη σφραγίδα του δήμου.

Οι δημοτικοί αστυνομικοί εξυπηρετούν το μήνα περισσότερους από 250 δημότες με προβλήματα μετακίνησης που ζουν στις γειτονιές των Συκεών, της Νεάπολης, του Αγίου Παύλου και των Πεύκων, στη Θεσσαλονίκη.
"Μπορεί να έχουμε έως και 20 ραντεβού την ημέρα. Τις περισσότερες φορές εξυπηρετούμε ηλικιωμένους που είναι στο κρεβάτι με φιάλες οξυγόνου, παιδιά με αναπηρία αλλά και δημότες που είχαν ατύχημα με αυτοκίνητο ή μηχανάκι και δεν μπορούν για κάποιο διάστημα να μετακινηθούν. Τους γλιτώνουμε από ταλαιπωρία και τους παρέχουμε εξουσιοδοτήσεις και άλλα έγγραφα", δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο υπεύθυνος υπάλληλος, Φίλιππος Παπαδόπουλος.

Παράλληλα, τα στελέχη της δημοτικής αστυνομίας ενημερώνονται από τους δημότες για διάφορα θέματα και προβλήματα που καταγράφουν στις περιοχές τους και στη συνέχεια τα μεταβιβάζουν στις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες προς διευθέτηση και άμεση επίλυση.
Την δέσμευση ότι η δημοτική αστυνομία θα βρίσκεται δίπλα στους πολίτες 24 ώρες το 24ωρο, ώστε να φανεί χρήσιμη και να αναβαθμίζει την ποιότητα της ζωής, επισημαίνουν τόσο ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης όσο και ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, Τάσος Τσακιρίδης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείνουν καθημερινά ραντεβού καλώντας στο 2310 671100, εσωτερικά 181 και 163.


Διαβάστε περισσότερα...

Είσαι ένας από τους 72.000 δικαιούχους δωρεάν διακοπών; - Δείτε τα κριτήρια επιλογής



Ποιοι δικαιούνται και με ποια κριτήρια επιδότηση διακοπών από το Υπουργείο Τουρισμού.
Πρόγραμμα επιδότησης διακοπών για 72.000 δικαιούχους ανακοίνωσε το Υπουργείο Τουρισμού, προκειμένου να δώσει την ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες να περάσουν λίγες ημέρες ξεκούρασης. Όπως τόνισε η Υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη, το πρόγραμμα "Τουρισμός για όλους" αφορά την περίοδο 2013-2014 και και στην υλοποίηση του συμμετέχει ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού. Η έναρξη του προγράμματος γίνεται τον Ιούλιο και ξεδιπλώνεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη από τον Ιούλιο μέχρι το Δεκέμβριο και η δεύτερη από το Φεβρουάριο του 2014 έως τις 31 Μαΐου 2014.

Η διάρκεια των διακοπών ορίζεται μέχρι τις πέντε (5) διανυκτερεύσεις, ενώ η συνολική δαπάνη αγγίζει τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Η χορήγηση των δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού εξαήμερων διακοπών, θα πραγματοποιηθεί από τα ΚΕΠ.

Ποιοι είναι δικαιούχοι
Στο Πρόγραμμα 6ήμερων Διακοπών μπορούν να συμμετέχουν οι παρακάτω κατηγορίες δικαιούχων με τα προστατευόμενα μέλη τους με την προϋπόθεση ότι δεν είναι δικαιούχοι αντίστοιχων προγραμμάτων του τέως Οργανισμού Εργατικής Εστίας ή του Οργανισμού Αγροτικής Εστίας ή του Ταμείου Νομικών.

Πιο συγκεκριμένα:
Μόνιμοι υπάλληλοι και Συνταξιούχοι του Δημόσιου Τομέα και των Ν.Π.Δ.Δ.

Μισθωτοί ή συνταξιούχοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ, εφόσον δεν τους παρακρατούνται εισφορές υπέρ της Εργατικής Εστίας

Εν ενεργεία ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε., οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν είναι δικαιούχοι του προγράμματος της τέως Εργατικής Εστίας

Συνταξιούχοι του Ο.Α.Ε.Ε. με την προϋπόθεση ότι αποδεδειγμένα δεν είναι δικαιούχοι του προγράμματος της τέως Εργατικής Εστίας

Οι ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ

Οι συνταξιούχοι ΤΑΠΟΤΕ (εφόσον συνταξιοδοτήθηκαν από 01/01/1978 ως 31/12/2005)

Άτομα τα οποία είναι ασφαλισμένοι της Πρόνοιας ή τα οποία λαμβάνουν επίδομα απορίας ή αναπηρίας από την Πρόνοια έστω και αν είναι ασφαλισμένοι σε άλλον ασφαλιστικό φορέα ως προστατευόμενα μέλη.

Άτομα τα οποία είναι αυτασφαλιζόμενοι του Ι.Κ.Α προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν από αυτό.

Άτομα με αναπηρία 67% και άνω ανεξαρτήτως εισοδήματος, εφόσον ανήκουν σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες δικαιούχων.

Πολύτεκνοι (τέσσερα τέκνα και άνω)

Τα εισοδηματικά όρια υπαγωγής στο Πρόγραμμα διαμορφώνονται ως εξής:
- 16.000 ευρώ για μεμονωμένα άτομα,
- 28.000 ευρώ για οικογένειες (συν 1.500 ευρώ για κάθε παιδί)
- 35.000 ευρώ για πολύτεκνους (συν 1.500 ευρώ για κάθε παιδί).

Για τα άτομα της Τρίτης ηλικίας, δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια.

Στην περίπτωση του οικογενειακού εισοδήματος τα έσοδα υπολογίζονται αθροιστικά από το σύνολο των μελών της οικογένειας ανεξάρτητα αν είναι δικαιούχοι ή μη του Προγράμματος.

Δικαιολογητικά:
Οι δικαιούχοι, για να έχουν δικαίωμα να παραλάβουν Δελτία Διακοπών, θα πρέπει να προσκομίσουν στα ΚΕΠ τα παρακάτω δικαιολογητικά:

Φωτοτυπία, του εκκαθαριστικού σημειώματος 2012 που αφορά εισοδήματα του 2011 ή φωτοαντίγραφο της φορολογικής δήλωσης του έτους 2013 που αφορά εισοδήματα του 2012 για όσους έκαναν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση το 2013.

(Δεν υποχρεούνται στην προσκόμιση εκκαθαριστικού σημειώματος τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω, και οι πολύτεκνοι).

Φωτοτυπία Αστυνομικής Ταυτότητας.

Φωτοτυπία των βιβλιαρίων ασθενείας σε ισχύ από τα οποία να προκύπτουν τα στοιχεία του ασφαλισμένου και των προστατευομένων μελών του.

Απόδειξη κράτησης μέσω Τράπεζας σε ένα από τα καταλύματα που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα

Πρόσθετα δικαιολογητικά:
Οι μισθωτοί ή οι συνταξιούχοι από έμμισθη εργασία χωρίς ασφάλεια Δημοσίου θα προσκομίζουν βεβαίωση του εργοδότη ή του Ασφαλιστικού Φορέα, ότι δεν είναι δικαιούχοι της τgnto.gov.gr ή visitgreece.grέως Εργατικής Εστίας

Τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω θα προσκομίζουν Φωτοτυπία Απόφασης Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής από την οποία να προκύπτει το ποσοστό αναπηρίας.

Οι άποροι και τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω που λαμβάνουν επίδομα Πρόνοιας ή αναπηρίας θα προσκομίζουν Φωτοτυπία του επιδόματος απορίας ή και του βιβλιαρίου ασφάλισης.

Για τα προστατευόμενα τέκνα λόγω σπουδών θα συνυποβάλλεται αντίγραφο πιστοποιητικού σπουδών ή Φωτοτυπία φοιτητικής ή σπουδαστικής ταυτότητας. Η ηλικία των προστατευομένων μελών θα αποδεικνύεται από την αστυνομική τους ταυτότητα (για τους άνω των 14 ετών) ή από τη ληξιαρχική πράξη γέννησης. Για τα άνεργα τέκνα ως 24 ετών θα προσκομίζεται σχετική βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ.

Οι πολύτεκνοι θα συνυποβάλλουν αντίγραφο της κάρτας πολυτέκνων.

Οι κατηγορίες των δικαιούχων που δεν υποχρεούνται σε φορολογική δήλωση λόγω χαμηλών εισοδημάτων θα συνυποβάλλουν Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 περί της μη υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης.

Διαβάστε αναλυτικά την εγκύκλιο καθώς και όλες τις υποπεριπτώσεις από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Τουρισμού gnto.gov.gr ή visitgreece.gr και πληροφορηθείτε κάθε λεπτομέρεια από ειδικό τετραψήφιο αριθμό του ΕΟΤ 1572 ή το ΚΕΠ της περιοχής σας.



Διαβάστε περισσότερα...

Προσπάθειες για έναρξη λειτουργίας Κέντρου Πιστοπίησης αναπηρίας


Ο Δήμος Κεφαλλονιάς ανταποκρινόμενος στην ανάγκη των Δημοτών μας για σύσταση και λειτουργία Κέντρου Πιστοποίησης αναπηρίας στο νησί μας έστειλε επιστολή προς τον Διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο, καθώς και στον Υποδιοικητή κ. Πατσούρη Διονύσιο.

Στην επιστολή του Δημάρχου τονίζονται οι περιπτώσεις δημοτών μας που έχουν ζητήσει εξέταση τόσο στο ΚΕΠΑ όσο και κατ’ οίκον λόγω αδυναμίας μετακίνησης τους, με αναμονή που ξεπερνάει τους 14 μήνες. Παράλληλα, αναφέρεται η σπατάλη του ελάχιστου ή ανύπαρκτου εισοδήματος τους για την συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην διαδικασία εξέτασης τους από το ΚΕΠΑ Πατρών.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν, την ταλαιπωρία, το οικονομικό κόστος και τις χρονοβόρες διαδικασίες στις οποίες υφίστανται οι Δημότες μας. Για τους παραπάνω λόγους ο Δήμος μας αιτείται την άμεση και επιτακτική ανάγκη λειτουργίας και στην Κεφαλονιά ενός ΚΕΠΑ μόνιμα και σταθερά.


Πηγή: http://www.mykefalonia.com
Διαβάστε περισσότερα...

Daily Mail: Ρεπορτάζ για παιδιά που ζουν σε ορφανοτροφεία λόγω κρίσης


Ειδικό ρεπορτάζ της Daily Mail, για τη σύγχρονη Ελληνική τραγωδία του Βρετανού δημοσιογράφου Ian Birrell.(ο Ian Birrell είναι πρώην αναπληρωτής εκδότης στην "The Independent ", co-founder στην Africa Express και εργάστηκε ως συνεργάτης του Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη διάρκεια της εκλογικής του εκστρατείας το 2010)

Ο δημοσιογράφος , Ian Birrell επισκέφθηκε την Αθήνα, και έκανε επιτόπιο ρεπορτάζ στο Τζάνειο ορφανοτροφείο, συνομίλησε με παιδιά που ζουν στο ορφανοτροφείο, όχι γιατί είναι ορφανά ή γιατί προέρχονται από προβληματικές οικογένειες. Πολλά από τα παιδιά προέρχονται από οικογένειες μεσαίας τάξης που δεν έχουν λεφτά να τα ταΐσουν.

Τα παιδιά, ξεχασμένα θύματα της κρίσης στην Ευρωζώνη, παραδόθηκαν στο ορφανοτροφείο από τους γονείς τους, που δεν άντεχαν πλέον οικονομικά να τα ταΐσουν.

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει προκαλέσει πόνο και δυστυχία σε όλη τη χώρα.

Σε μια χώρα όπου η σημασία της οικογένειας είναι μεγάλη για την καθημερινή ζωή, οι νεαρότεροι πολίτες της κουβαλούν τα μεγαλύτερα βάρη της κρίσης.

Δέκα τοις εκατό των παιδιών της χώρας βρίσκονται αντιμέτωπα με την πείνα.

Οι εκπαιδευτικοί ακυρώνουν τα μαθήματα γυμναστικής, γιατί τα παιδιά υποσιτίζονται και βλέπουμε μαθητές να ψάχνουν σε κάδους για τρόφιμα.

Ο Αλέξανδρος και η Όλγα Ελευθεριάδου επισκέφθηκαν τα παιδιά τους Νικόλαο και Βικτώρια που ζουν στο Τζάνειο.

Οι δύο γονείς έχασαν τις δουλειές τους στο χώρο της εστίασης πριν από δύο χρόνια. Ο Αλέξανδρος παρέδιδε πίτσες, και η Όλγα εργάστηκε σε ένα κατάστημα με σάντουιτς.

Στο Τζάνειο, ο 9χρονος Νικόλαος Ελευθεριάδης πρόσφερε στον Ian Birrell, ένα κομμάτι κέικ

Όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε τι κάνει, το παιδί απάντησε με ντροπαλό χαμόγελο «Καλά, εγώ είμαι σκληρό καρύδι»Ο Αλέξανδρος και η Όλγα Ελευθεριάδου έχουν να θρέψουν πέντε παιδιά με το κοινωνικό επίδομα των £ 400, ενώ κάνουν κάποιες δουλειές του ποδαριού (μαύρη εργασία στην παραοικονομία)

Τους είναι επώδυνο να αποχωρίζονται τα παιδιά τους.

Η ιστορία του ζευγαριού, υπογραμμίζει τη σκληρότητα της ζωής στη σύγχρονη Ελλάδα, όπου η οικονομία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση – και εξακολουθεί να συρρικνώνεται κατά πέντε τοις εκατό το χρόνο – ενώ το ποσοστό ανεργίας είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Σχεδόν το ένα τρίτο των ενηλίκων είναι άνεργοι, όπως και τα δύο τρίτα των νέων κάτω από 25 ετών.

Ο Ian Birrell αναφέρει τις περικοπές των μισθών κατά 30% μέσα σε λίγα χρόνια, το κλείσιμο της ΕΡΤ για οικονομικούς λόγους, τη δυσβάσταχτη φορολογία και τον κίνδυνο για εκλογές.

Η κλίμακα της κρίσης στη χώρα μας, είναι τέτοια ώστε η οικονομική συρρίκνωση είναι δύο φορές χειρότερη από αυτή της Βρετανίας κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης της δεκαετίας του 1930.

Το πρόγραμμα λιτότητας επιβάλλει να μειωθούν κατά 150.000 οι 800.000 θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα, που οι περισσότερες είναι προϊόν πολιτικής κηδεμονίας και αποτελούν βασική αιτία -παράλληλα με την ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή- για να βουλιάξει η χώρα στο χρέος των 11 εκατομμυρίων.

Μία οικογένεια αναγκάστηκε να βάλει τέσσερα παιδιά ηλικίας 6 έως και 14 ετών στο ορφανοτροφείο όταν το εστιατόριο του πατέρα χρεοκόπησε.

Η σκληρή νομοθεσία οδήγησε τον πατέρα στη φυλακή ενώ η μητέρα δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Ένα 11χρονο κοριτσάκι είπε ότι αγωνιούσε για να δει τη μαμά του κάθε Παρασκευή, ο πατέρας του πέθανε και η άνεργη μάνα δεν είχε λεφτά να το ταΐσει.

Ο 45χρονος Μενέλαος Τσαούσης, 45, πρώην διευθυντής του ιδρύματος δήλωσε πως οι Ελληνικές οικογένειες δεν συνηθίζουν να διασπώνται , αυτές οι καταστάσεις είναι ιδιαίτερα τραυματικές για τις οικογένειες».

Η Ελληνική φιλανθρωπική οργάνωση «Το Χαμόγελο του Παιδιού», είπε ότι πέρυσι βοήθησε 10.927 παιδιά , με προμήθειες έκτακτης ανάγκης όπως τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια, σχολικά βιβλία και ψυχολογική υποστήριξη. Το προηγούμενο έτος, ο αριθμός ήταν 4.465 παιδιά.

Σύμφωνα με την κοινωνική λειτουργό και υπεύθυνη επικοινωνίας Τάνια Σχίζα υπάρχουν δωρητές τους, που έγιναν θύματα της κρίσης και τώρα οι ίδιοι έχουν ανάγκη στήριξης.

Η κ.Σχίζα μίλησε για τους νεόπτωχους που είναι απρόθυμοι να ζητήσουν βοήθεια –από περηφάνια και αξιοπρέπεια- και επιδεινώνουν έτσι την κατάστασή τους.

Ο κ.Π. Σαλίχος, ψυχολόγος καθηγητής στο Παιδικό Χωριό SOS Βάρης, αναφέρει τη σημαντική αλλαγή στην Ελληνική κοινωνία τα τελευταία τρία χρόνια, και δηλώνει πως «ποτέ δεν αντιμετωπίσαμε τέτοιες καταστάσεις, υπήρχαν μόνο απλά κοινωνικά προβλήματα όπως η χρήση ναρκωτικών».

Κάποια παιδιά είναι σε τόσο κακή κατάσταση που μόλις και μετά βίας μιλούν σε ένα σχολείο, ένας στους έξι μαθητές του είναι υποσιτισμένος. Εκπαιδευτικοί άρχισαν να μοιράζουν φρούτα, σάντουιτς και γάλα . Κάποιοι μαθητές εμφανίζουν μειωμένες σχολικές επιδόσεις, σημάδι ψυχικού τραύματος από την κρίση. Τα ποσοστά αυτοκτονιών και τα προβλήματα ψυχικής υγείας σε όλες τις ηλικίες έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά τα τελευταία τρία χρόνια.

Μια εφημερίδα ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι μια «κοινωνία στα πρόθυρα της νευρικής κρίσης».


Διαβάστε περισσότερα...

Κρατούν τα “εισιτήρια”


Ανακοινώθηκαν πριν λίγες μέρες από την ΕΑΟΜ-ΑμεΑ τα ονόματα των δεκαεννιά αθλητών και τεσσάρων αθλητριών που θα ταξιδέψουν στη Λυών και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου 19-28 Ιουλίου.

Ο Θανάσης Μπαράκας του ΑΣ «Δωδεκάνησος» και ο Ιωάννης Πρώτος από τους Αετούς Αθηνών είναι οι Ρόδιοι που περιλαμβάνονται στη λίστα για τη σημαντική διοργάνωση στη Γαλλία. Για τη συμμετοχή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα δεν ήταν απαραίτητη απλώς η επίτευξη ενός ορίου αλλά ο αθλητής ή η αθλήτρια έπρεπε να είναι μέσα στην πρώτη οκτάδα της παγκόσμιας κατάταξης την τελευταία διετία για το οποιοδήποτε αγώνισμα. Μετά την διεξαγωγή του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος στο ΟΑΚΑ, οι δύο αθλητές απλώς επιβεβαίωσαν και βελτίωσαν τις επιδόσεις τους με αποτέλεσμα να ετοιμάζονται για το ταξίδι στη Γαλλία.

Ο Θανάσης Μπαράκας στις 24 Ιουλίου το απόγευμα θα συμμετάσχει στο τριπλούν της κατηγορίας 11 και το πρωί της 27ης Ιουλίου στο μήκος. Ο Ιωάννης Πρώτος στις 21 Ιουλίου το πρωί θα λάβει μέρος στο μήκος της κατηγορίας 13, στις 25 του μήνα είναι προγραμματισμένοι οι ημιτελικοί και στις 26 ο τελικός των 400μ.
Η ελληνική αποστολή αναχωρεί από Αθήνα το πρωί της 19ης Ιουλίου, ενώ η τελετή έναρξης θα γίνει στο στάδιο της Λυών το βράδυ της ίδιας μέρας. Η επιστροφή θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουλίου, ελπίζοντας όλοι με πολλά μετάλλια στις αποσκευές, όπως έγινε στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας το 2011.

Λίγα λόγια για τη διοργάνωση:

Για την πόλη:
Η Λυών είναι πόλη της νοτιοανατολικής Γαλλίας, πρωτεύουσα της περιφέρειας του Ρον-Αλπ και του νομού του Ροδανού. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, μετά το Παρίσι και τη Μασσαλία και ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 472. 305 κατ. (2006). Για την ευρύτερη περιοχή της Λυών όμως, ο πληθυσμός, σύμφωνα με την απογραφή του 2004, ανέρχεται σε 1.367.086 κατοίκους, καθιστώντας την πόλη ως ένα από τα σημαντικότερα μητροπολιτικά κέντρα της Ευρώπης.

Οι συμμετοχές:
Στη σημαντικότατη διοργάνωση για τα δεδομένα του Παραολυμπιακού Κινήματος και όχι μόνο, αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 1300 αθλητές-αθλήτριες από 90 χώρες, πολλοί απ’ αυτούς μάλιστα έχοντας στην κατοχή τους μετάλλια και παγκόσμια ρεκόρ από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το περσινό φθινόπωρο. Παράλληλα, είναι μια καλή ευκαιρία για παραπάνω πόντους στο δρόμο προς τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο το 2016.

Οι εγκαταστάσεις:
Οι εγκαταστάσεις του σταδίου της γαλλικής πόλης, στο οποίο θα διεξαχθεί το πρωτάθλημα καλύπτουν έκταση 178 εκταρίων και βρίσκονται στην ανατολική πλευρά της. Υπάρχουν δύο προπονητικά κέντρα, το ένα απέχει 5χλμ. από το στάδιο και το άλλο 14, ώστε να μην χρειάζεται να ταλαιπωρούνται κατά τη μετακίνησή τους οι αθλητές και οι αθλήτριες, λαμβάνοντας υπόψη και την απαιτούμενη άνεση. Στη Λυών επίσης υπάρχει ο διεθνής αερολιμένας της καθώς και τρεις σιδηροδρομικοί σταθμοί.


Μια αναδρομή
στη διοργάνωση:
1994-Βερολίνο
(Γερμανία)
Η γερμανική πρωτεύουσα φιλοξένησε το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της IPC παίρνοντας μέρος 1154 αθλητές από 63 χώρες.

1998-Μπέρμιγχαμ
(Αγγλία)
Πάνω από 1000 αθλητές-αθλήτριες εκπροσωπώντας 60 χώρες συμμετείχαν στη διοργάνωση, στην οποία έσπασαν 78 παγκόσμια ρεκόρ, ενώ οι αποστολές 55 χωρών επέστρεψαν στη βάση τους έχοντας έστω ένα μετάλλιο στις αποσκευές τους.

2002-Λιλ (Γαλλία)
Το 3ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα φιλοξενήθηκε στη γαλλική πόλη 20-28 Ιουλίου του έτους εκείνου με 1000 αθλητές-αθλήτριες από 78 χώρες να συμμετέχουν.

2006- ʼσσεν (Ολλανδία)
Το επίτιμο μέλος της IPC πριγκίπισσα Μάργκαριτ κήρυξε την έναρξη των αγώνων στο Στάδιο Ντε Σμελτ. Σε εννιά μέρες που διήρκεσαν οι αγώνες, από 2 έως 10 Σεπτεμβρίου, 1097 αθλητές-αθλήτριες από 76 χώρες έσπασαν 51 παγκόσμια ρεκόρ ,ενώ στην κορυφή του πίνακα των μεταλλίων βρέθηκε η Κίνα με 55 στο σύνολο, εκ των οποίων τα 22 χρυσά.

2011- Κράιστ τσερτς
(Νέα Ζηλανδία)
Από 21 έως 30 Ιανουαρίου 1000 αθλητές-αθλήτριες 80 χωρών έλαβαν μέρος ,με τον πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Χον Τζον Κέι να κηρύσσει την επίσημη έναρξη της διοργάνωσης ,κατά τη διάρκεια της οποία έσπασαν 57 παγκόσμια και 173 εθνικά ρεκόρ. Πάλι η Κίνα «συνέλλεξε» τα περισσότερα μετάλλια, 21 χρυσά, 22 ασημένια και 15 χάλκινα.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο Γολγοθάς των ατόμων με αναπηρία


Η κυβέρνηση εκλήθη επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια να προωθήσει δραστικές περικοπές. Ο συνδυασμός βιασύνης και διοικητικού χάους, ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, «γέννησε» ανοσιουργήματα.

Η αντιμετώπιση των ατόμων με αναπηρία είναι από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας είχε σκοπό την «εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης όσον αφορά τον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας».

Σύμφωνα με την Καθημερινή, από την 1η Σεπτεμβρίου 2011, καταργήθηκαν όλες οι υγειονομικές επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας που υπήρχαν στο Δημόσιο, στις νομαρχίες και στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και αντικαταστάθηκαν από 54 γραμματείες ΚΕΠΑ ανά την επικράτεια.

Θεωρητικά, έμπαινε τέλος, έτσι, στο προβληματικό παλαιό καθεστώς. Στην πράξη, όμως, ξεκίνησε ένας μακρύς γραφειοκρατικός εφιάλτης για δεκάδες χιλιάδες άτομα με αναπηρία.

Και αυτό γιατί κάθε ανάπηρος που έληγε η γνωμάτευσή του και έπρεπε να ανανεωθεί, ή που έφτανε σε ηλικία συνταξιοδότησης, έπρεπε να υποβληθεί εκ νέου σε διαδικασία πιστοποίησης της πάθησής του, από τις νεοσύστατες τριμελείς επιτροπές των ΚΕΠΑ. Το ίδιο συνέβη και σε πολλούς των οποίων οι γνωματεύσεις ήταν σε ισχύ. Τα κριτήρια επιλογής των ελεγχόμενων παραμένουν ασαφή.

Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, στην Αττική, από τη στιγμή υποβολής της αίτησης για εξέταση από την επιτροπή του ΚΕΠΑ, χρειάζονται κατά μέσο όρο 3-4 μήνες μέχρι να κληθεί ο «υποψήφιος».

Στην περιφέρεια συχνά περνά πάνω από ένας χρόνος. Τραγικότερη όλων είναι η κατάσταση στα νησιά. Μέχρι πρότινος, άτομα με αναπηρία από οποιοδήποτε νησί της Δωδεκανήσου ήταν υποχρεωμένα να ταξιδέψουν δύο φορές στη Ρόδο για τη διαδικασία ΚΕΠΑ.


Διαβάστε περισσότερα...

Ενταξη στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών έως τις 15 Ιουλίου


Προθεσμία ως τις 15 Ιουλίου έχουν όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην κατηγορία των «ευάλωτων πελατών» των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, της ΔΕΗ ή άλλης να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους για την φετινή περίοδο, σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου με τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ένταξη στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών.

Η ένταξη στο Μητρώο εξασφαλίζει σειρά διευκολύνσεων για τους πελάτες, που αφορούν από τους διακανονισμούς στην πληρωμή του λογαριασμούς ρεύματος, ως τη μη διακοπή της παροχής σε περίπτωση μη εξόφλησης, στο πλαίσιο των διατάξεων του νέου Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, που έχει καταρτίσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

ιστοσελιδα<<Σύμφωνα με την απόφαση, οι αιτήσεις για την ένταξη στο Μητρώο υποβάλλονται ηλεκτρονικά, απ' ευθείας ή μέσω των προμηθευτών, στην ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από 1ης Οκτωβρίου ως την 15η Δεκεμβρίου κάθε χρόνου για ένταξη που θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Υποβολή εκτός προθεσμιών μπορεί να γίνει, αλλά η εφαρμογή θα αφορά τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου. Ειδικά για φέτος, οι αιτήσεις θα υποβληθούν από τη δημοσίευση της απόφασης ως τις 15 Ιουλίου 2013.

Πελάτες που έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ρεύματος εντάσσονται αυτόματα στο Μητρώο, χωρίς να χρειστεί να καταθέσουν νέα αίτηση.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Δικαίωμα ένταξης έχουν καταναλωτές με ετήσιο, συνολικό οικογενειακό εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό κάτω των 12.000 ευρώ, χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος, προσαυξανόμενο κατά 50% αν ο πελάτης διαμένει σε νησί με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.

Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα του πελάτη. Το όριο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης ρεύματος είναι οι 1.500 kWh. Για τους τρίτεκνους το εισοδηματικό όριο είναι τα 23.500 ευρώ ετησίως και το όριο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης οι 1.700 kWh. Ανάλογες προϋποθέσεις προβλέπονται για τους άνεργους, τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω, ή τους βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και άνω, τα άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης, τους πελάτες άνω των 70 ετών και τους πολύτεκνους.

Οι αιτήσεις στο www.deddie.gr συνοδεύονται από στοιχεία της αστυνομικής ταυτότητας, στοιχεία του λογαριασμού ρεύματος, το ΑΦΜ κ.λπ. Περισσότερες πληροφορίες στο www.ypeka. gr.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι αλλάζει στο νόμο για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα;


Ο νόμος 4161/2013, επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη μέχρι σήμερα τηρούμενη διαδικασία για τη ρύθμιση οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων (ν.3869/2010).

Προσπαθώντας με τον πλέον άμεσο και κατανοητό τρόπο, να παρουσιάσουμε τις αλλαγές αυτές σε καθεμία και καθέναν σας, τις συνοψίσαμε στις παραγράφους που ακολουθούν. Αναλυτικότερα:

Παραμένει η υποχρέωση των πιστωτριών, κατόπιν σχετικού αιτήματος του οφειλέτη να του παραδώσουν, χωρίς επιβάρυνση,αναλυτική κατάσταση των οφειλών του κατά κεφάλαιο, τόκους και έξοδα, καθώς και το επιτόκιο με το οποίο εκτοκίζεται η οφειλή, ωστόσο πλέον παρατείνετε το χρονικό διάστημα σε δέκα εργάσιμες ημέρες. Ενώ προστίθεται στο περιεχόμενο της, η αναγραφή του ποσού που αντιστοιχεί στο 10% της τελευταίας ενήμερης δόσης.

Τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο οποίος μέχρι σήμερα συνιστούσε προϋπόθεση του παραδεκτού της αίτησης του αρ.4 ν.3869/10, αντικαθιστά η δυνητική διαμεσολάβηση
. Μέσω αυτής, ο εκάστοτε οφειλέτης πριν την αίτησή του μπορεί να αποταθεί στο Συνήγορο του Καταναλωτή, στην Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού (άρ. 11 ν. 2251/1994), στοΜεσολαβητή Τραπεζικών Επενδυτικών Υπηρεσιών, σε Ενώσεις Καταναλωτών ή σε δικηγόρο, προκειμένου από κοινού με τις πιστώτριές του, να αναζητήσει μία «εξωδικαστική» ρύθμιση των χρεών του.

Σημείωση:Αν επιλέξει ο οφειλέτης να στραφεί στη διαμεσολάβηση, θα πρέπει μαζί με την αίτηση του αρ. 4 του ν.3869/10 να προσκομίσει και πρακτικό αποτυχίας της διαμεσολάβησης.

Αναφορικά με την αίτηση του αρ.4, ν.3869/2010 η οποία κατατίθεται στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο, δεν είναι εκ του νόμου επιβεβλημένο να συνοδεύεται από έγγραφα(σχετικά με την περιουσία του, τα κάθε φύσης εισοδήματά του, τους πιστωτές και τις απαιτήσεις τους)και υπεύθυνη δήλωση(για την ορθότητα και πληρότητα των καταστάσεων ενεργητικού και παθητικού της περιουσίας του και των πιστωτριών του και τις μεταβιβάσεις εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί ακινήτων, στις οποίες προέβη την τελευταία τριετία.)

Σημείωση: Αν ωστόσο προβεί σε κατάθεση εγγράφων, αυτή πρέπει να γίνει εντός 5 ημερών από τη κατάθεση της αίτησης.

Η επίδοση της αίτησης του αρ.4 του ν.3869/2010 στις πιστώτριες, γίνεται εντός 15 ημερών από τη κατάθεση της (αντί ενός μηνός που ίσχυε μέχρι σήμερα). Ενώ υποχρεωτικά επιδίδεται και σε τυχόν εγγυητές.

Επίσης, με το ν.4161/2013 αλλάζει πλήρως η διαδικασία (παρατηρήσεις, τροποποιημένο σχέδιο, νέες παρατηρήσεις) που ακολουθούσε έως σήμερα τη κατάθεση της αίτησης για την υπαγωγή στο ν.3869/2010. Εντός μηνός από την επίδοση οι πιστωτές οφείλουν να καταθέσουν στο φάκελο τις απόψεις τους για το σχέδιο ρύθμισης των οφειλών του αιτούντος ( οι οποίες μέχρι πρότινος κατατίθεντο εντός δύο μηνών από την κατάθεση της αίτησης).Καταργείται δε, η δυνατότητα του οφειλέτη για νέο τροποποιημένο σχέδιο, κατόπιν της κατάθεσης παρατηρήσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Εισάγεται ένα νέο στάδιο πριν τη συζήτηση της αίτησης, η ημέρα επικύρωσης, κατά την οποία είτε θα επικυρωθεί ο ενδεχόμενος προδικαστικός συμβιβασμός από τον Ειρηνοδίκη, είτε θα συζητηθεί ενδεχόμενο αίτημα για την έκδοση προσωρινής διαταγής
. Η ημέρα επικύρωσης προσδιορίζεται υποχρεωτικώς δύο (2)μήνες μετά την κατάθεση της αίτησης. Μέχρι την ημέρα της επικύρωσης δεν επιτρέπεται η λήψη καταδιωκτικών μέτρων κατά του οφειλέτη, καθώς και η μεταβολή της πραγματικής και νομικής κατάστασης της περιουσίας του. Από την ημέρα κατάθεσης της αίτησης ο οφειλέτης υποχρεούται να προβαίνει σε μηνιαίες καταβολές.

Αν δεν επέλθει συμβιβασμός και επικύρωση, ο Ειρηνοδίκης αποφασίζει κατά την ημέρα επικύρωσης, κατόπιν αιτήματος του οφειλέτη ή πιστωτή ή και αυτεπαγγέλτως, την αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων κατά του οφειλέτη, τη διατήρηση της πραγματικής και νομικής κατάστασης της περιουσίας του, καθώς και την καταβολή μηνιαίων δόσεων μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αίτησης. (αντί αιτήματος για την έκδοση προσωρινής διαταγής, όπως συνέβαινε έως τώρα)

Οι μηνιαίες καταβολές κατανέμονται συμμέτρως σε όλες τις πιστώτριες, με εξαίρεση τη περίπτωση όπου υπάρχει αίτημα για τη διάσωση της κύριας κατοικίας από τη ρευστοποίηση, οπότε ικανοποιούνται προνομιακά οι έχουσες εμπράγματη εξασφάλιση πιστώτριες, ως συνέβαινε έως σήμερα, και ξεκινούν ήδη από τη κατάθεση της αίτησης. Το ποσό των καταβολών ορίζεται ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του αιτούντος, δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 10% των μηνιαίων δόσεων, που όφειλε να καταβάλει σε όλους τους δανειστές μέχρι τη στιγμή της υποβολής της αίτησης. Τίθεται δε ως κατώτατο όριο του συνολικού ποσού τα 40 ευρώ μηνιαίως.

Σε περίπτωση που ο οφειλέτης καθυστερεί υπαιτίως την καταβολή των δόσεων που ορίζονται από τον Ειρηνοδίκη για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών (3) μηνών, εφαρμόζεται αναλογικά το άρθρο 11 παρ.2 του ν.3869/2010.

Σημείωση: Εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται εξαιρετικά με μικρότερες ή μηδενικές καταβολές οι επί μακρόν άνεργοι, οι πάσχοντες από αναπηρία και οι άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις.

Μετά τη συζήτηση ενώπιον του Ειρηνοδίκη κατά την ημέρα επικύρωσης ο οφειλέτης ή κάθε άλλος που έχει έννομο συμφέρον μπορεί να ζητήσει από το αρμόδιο δικαστήριο που δικάζει κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων την αναστολή της εκτελεστικής διαδικασίας κατά του οφειλέτη. Αναστολή της αναγκαστικής εκτέλεσης μπορεί να ζητηθεί και μετά την έκδοση της οριστικής απόφασης, εφόσον έχει ασκηθεί εμπρόθεσμα έφεση από τον οφειλέτη. Η αναστολή χορηγείται εάν πιθανολογείται ότι από την εκτέλεση θα προκληθεί ουσιώδης βλάβη στα συμφέροντα του αιτούντος και ότι θα ευδοκιμήσει η αίτηση. Η χορήγηση της αναστολής επάγεται αυτοδικαίως την απαγόρευση διάθεσης των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.

Οι οφειλέτες και οι πιστωτές δύνανται να συμβιβάζονται και μετά την ημέρα επικύρωσης έως την ημερομηνία συζήτησης της αίτησης σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας, οπότε εμφανίζονται ενώπιον του Ειρηνοδίκη, υποβάλλουν το σχέδιο και ζητούν την επικύρωσή του. Το σχέδιο επικυρώνεται από τον Ειρηνοδίκη και αποκτά πλέον ισχύ δικαστικού συμβιβασμού. Η αίτηση για ρύθμιση και απαλλαγή από τις οφειλές ανακαλείται αυτοδικαίως.

Μετά τη συζήτηση της αίτησης, ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλει μηνιαίως και για χρονικό διάστημα τριών έως πέντε ετών,το ποσό που θα οριστεί από τον Ειρηνοδίκη, συμμέτρως κατανεμημένο, προς ικανοποίηση των πιστωτριών του (αντί των τεσσάρων ετών που όριζε ο νόμος μέχρι σήμερα).Σε περίπτωση που οι πραγματοποιηθείσες καταβολές στους πιστωτές είναι μικρότερες αυτών που η απόφαση ορίζει τότε ο οφειλέτης υποχρεούται να εξοφλήσει το ποσό της διαφοράς, έντοκα εντός ενός έτους από το πέρας των καταβολών που θα ορισθούν με τη δικαστική απόφαση.

Η υποχρέωση των μηνιαίων καταβολών, προ της συζήτησης της αίτησης, εφαρμόζεται και για εκκρεμούσες αιτήσεις κατά τη δημοσίευση του ν.4161/2013. Στην περίπτωση αυτή, ο οφειλέτης επιλέγει ελευθέρως το ποσό καταβολής βάσει των όσων ήδη αναφέραμε.

Απαιτήσεις από καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ και των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ σε περίπτωση κοινού λογαριασμού. Με δήλωση του καταθέτη προς ένα εκ των πιστωτικών ιδρυμάτων προσδιορίζεται ο λογαριασμός για τον οποίο θα ισχύει το ακατάσχετο.

Διαβάστε περισσότερα...

Ο Αθλητικός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Ν. Κιλκίς «ΚΟΥΡΟΣ», στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου 2013


Με τη συμμετοχή 6 αθλητών και έπαθλο τη συμμετοχή στο πλαίσιο του «ευ αγωνίζεσθαι» έληξε η συμμετοχή του Αθλητικού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Ν. Κιλκίς «ΚΟΥΡΟΣ», στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου 2013 που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από την 6 έως και τις 9 Ιουνίου.

Η συμμετοχή στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ήταν σημαντική καθώς μετά από μια χρονιά που σημαδεύτηκε από την οικονομική κρίση και προπονήσεις χωρίς πληρότητα στα απαιτούμενα μέσα, δόθηκε η ευκαιρία στην ομάδα να δοκιμασθεί έναντι άλλων και να εξαχθούν τα σχετικά συμπεράσματα. Αναλυτικά τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

- Ο Αμοιρίδης Αδάμ κατέκτησε την πέμπτη θέση στα 400 μέτρα και την έβδομη στα 200 μ.

- Η Πασχαλίδου Όλγα διακρίθηκε στην τέταρτη θέση στη σφαίρα

- Η ομάδα της σκυταλοδρομίας με τους Πουμπουρίδη Κώστα, Πιλιτσόπουλο Σπύρο, Μακρίδη Γιάννη και Αμοιρίδη Αδάμ επίσης έφθασε ένα βήμα πριν από το βάθρο κατακτώντας την τέταρτη θέση

Την ευχαρίστηση της συμμετοχής και την υπόσχεση για πιο δυνατή προσπάθεια έδωσαν οι


- Πιλιτσόπουλος Σπύρος στα ημιτελικά των 100 μ. τρέξιμο

- Πουμπουρίδης Κωσταντίνος στα 100 και 200 μ. τρέξιμο

- Μακρίδης Γιάννης και Καρυπίδης Ηλίας στη σφαίρα

- Πασχαλίδου Όλγα στα 100 μ. τρέξιμο

Με πενιχρά μέσα κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, τόσο στους χώρους των δομών όσο και στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο που ευγενικά παραχωρεί ο Δήμος Κιλκίς, οι αθλητές με αναπηρία βάζουν στόχους, επιμένουν και τους πετυχαίνουν. Οι προπονήσεις γίνονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα υπό την καθοδήγηση της γυμνάστριας κας Νάντιας Μπουρλούκα ενώ ως βοηθός στην αποστολή του Πανελληνίου Πρωταθλήματος στην Αθήνα συμμετείχε ο κ. Πουμπουρίδης Ηλίας.


Πηγή: http://www.kilkistoday.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πράσινο φως για μωρά με τρεις γονείς


Γιατρός της βρετανικής κυβέρνησης επεσήμανε ότι δεν θα επηρεαστεί το πυρηνικό DNA.

Μωρά με γενετικό υλικό από 3 γονείς θα μπορούν να γεννιούνται από το 2015. Μια νέα μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης, στην οποία ελαττωματικά γονίδια της μητέρας αντικαθίστανται με τα αντίστοιχα μιας δότριας, πρόκειται να επιτρέψει η βρετανική κυβέρνηση. Έτσι, τα βρέφη που θα γεννιούνται θα είναι γενετικά τροποποιημένα και θα φέρουν το γενετικό υλικό τριών ατόμων.

Η νέα τεχνική υπόσχεται την εξάλειψη σοβαρών κληρονομικών ασθενειών. Οι επικριτές της, όμως, τονίζουν ότι οδηγεί στη γέννηση «μωρών κατά παραγγελία» και επομένως τίθεται θέμα βιοηθικής.

Η αρχίατρος της βρετανικής κυβέρνησης, Dame Sally Davies, επισήμανε ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί το πυρηνικό DNA, που καθορίζει τα χαρακτηριστικά μας, όπως είναι το χρώμα των ματιών. «Η βιοηθική είναι ένα θέμα που με απασχολεί πολύ, επειδή ο πατέρας μου είναι θεολόγος», τόνισε. «Ωστόσο, πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να σώζουμε μωρά από το να γεννιούνται με τρομερές ασθένειες, χωρίς να επεμβαίνουμε στα χαρακτηριστικά τους ή στον τρόπο συμπεριφοράς τους. Άλλωστε, δεν υπάρχουν σκέψεις για αλλαγές στο πυρηνικό DNA».

Παρ’ όλες όμως τις διαβεβαιώσεις, η τεχνική έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Ο δρ. David King, διευθυντής της οργάνωσης «Human Genetics Alert», υποστήριξε ότι «οι τεχνικές αυτές είναι άχρηστες και μη ασφαλείς».


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με έλλειψη βιταμινών


Από πού θα λάβουμε την απαραίτητη ουσία.

Αν και οι σύγχρονες διατροφικές συνήθειες μας φορτώνουν με πολλές θερμίδες, στερούν ωστόσο από τον οργανισμό βασικά θρεπτικά συστατικά. Δείτε η έλλειψη ποιων βιταμινών συνδέεται με διάφορα προβλήματα...

Ξηροδερμία και προβλήματα στην όραση

Τι σας λείπει: Βιταμίνη Α

Μια οριακή έλλειψη βιταμίνης Α θα αυξήσει την ευαισθησία σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και σε δερματικές παθήσεις.

Πού θα τη βρείτε: Στο γάλα, τον κρόκο αυγού, το βούτυρο, το συκώτι, τα λαχανικά και τα φρούτα με έντονο κίτρινο/πορτοκαλί χρώμα (π.χ. καρότα, γλυκοπατάτες, πεπόνια) καθώς και σε μαργαρίνες και χυμούς φρούτων.

Κακοδιαθεσία

Τι σας λείπει: Βιταμίνη C

Βοηθά στη σύνθεση των ορμονών που ρυθμίζουν τη διάθεση. Ακόμη συμπτώματα όπως το μάτωμα των ούλων, η απώλεια δοντιών, καθώς επίσης και η εξάντληση, η αδυναμία, η ευερεθιστικότητα και το μυϊκό άλγος δηλώνει έλλειψη. Μια παρατεταμένη οριακή έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να μην οδηγήσει σε κλινικά συμπτώματα, αλλά μπορεί να προδιαθέτει υπέρ μιας ενδεχόμενης καρδιοπάθειας και εξασθένισης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πού θα την βρείτε: Στα φρούτα (κυρίως στα εσπεριδοειδή, ακτινίδια, φράουλες, παπάγια, μάνγκο, πεπόνι), στα λαχανικά (π.χ. μπρόκολο, κόκκινη πιπεριά, κουνουπίδι), στο μοσχαρίσιο συκώτι, στα στρείδια κτλ.

Μυϊκοί σπασμοί, αϋπνία, νευρικότητα

Τι σας λείπει: Ασβέστιο και βιταμίνη D.

Πού θα τα βρείτε: Στα λιπαρά ψάρια (τόνος, σολομός, σαρδέλα, σκουμπρί, πέστροφα, ρέγκα, λαυράκι, φαγκρί, κολιός) στα δημητριακά πρωινού, στις μαργαρίνες και στους χυμούς φρούτων.

Άφθες στο στόμα, κάψιμο στα χείλη και ενοχλήσεις στη γλώσσα

Τι σας λείπει: Ριβοφλαβίνη (Β2).

Συχνή είναι και η δερματίτιδα κάτω ή δίπλα στη μύτη. Τα μάτια μπορούν επίσης να προσληφθούν και να παρουσιαστεί αίσθηση καψίματος, κνησμός και παρουσία κούρασης σε αυτά.

Πού θα την βρείτε: Μαγιά, συκώτι, εμπλουτισμένα δημητριακά, αυγά, γάλα, κοτόπουλο.

Νιώθετε κόπωση, κατάθλιψη ή έχετε απώλεια μνήμης;

Τι σας λείπει: Νιασίνη.

Είναι μια από τις πιο σταθερές βιταμίνες Β και δεν επηρεάζεται από το ηλιακό φως, τον αέρα ή το αλκαλικό περιβάλλον. Η μόνη σημαντική απώλεια νιασίνης παρατηρείται με το μαγείρεμα.

Πού θα την βρείτε: Ρύζι, καστανό ρύζι, τόνο, κοτόπουλο, μπρόκολο.

Κάνετε αυστηρές δίαιτες; Ίσως παρουσιάσετε έλλειψη βιταμίνης Ε.

Η έλλειψή της δεν οδηγεί βραχυπρόθεσμα σε κάποια συγκεκριμένη ασθένεια, αλλά η χρόνια έλλειψη θεωρείται ότι συμβάλλει στην εμφάνιση καρκίνου και καρδιοπαθειών.

Θα την βρείτε: Στο ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, τις μαργαρίνες, το φυστικοβούτυρο, τα σπαράγγια, το αβοκάντο, τα αυγά, τα θαλασσινά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα κράκερ, τους χυμούς φρούτων και δημητριακά πρωινού. Η απορρόφησή της γίνεται καλύτερα όταν συνδυάζεται με την κατανάλωση λιπών και ελαίων.


Πηγή: http://omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση θα προσφέρει υπηρεσίες στα ΑμεΑ


Το κενό που έχει αφήσει το Κράτος εδώ και χρόνια έρχεται να καλύψει η πρώτη Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) στη Ρόδο, οι «Ασκληπειάδες» που έχει ξεκινήσει ήδη τη λειτουργία της και τις υπηρεσίες της μπορούν να δέχονται ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, δηλαδή από Άτομα με Αναπηρίες μέχρι ηλικιωμένοι.

Την πρώτη Κοιν.Σ.ΕΠ. λοιπόν, παρουσίασαν χθες οι ίδιοι που την απαρτίζουν και γι’ αυτήν μίλησε κυρίως ο Πρόεδρος του Δωδεκανησιακού Συλλόγου ΑμΕΑ κ. Μανόλης Ζηδιανάκης ενώ παρόντες ήταν και άλλα μέλη της όπως η ψυχολόγος, η κοινωνική λειτουργός κ.α.
Καταρχήν, αυτή η μορφή συνεταιρισμού η οποία είναι καινούργια στη χώρα μας, μέχρι

στιγμής-απ’ ό,τι έχει γίνει γνωστό, τουλάχιστον-στην περιοχή μας έχει εφαρμοστεί, για άλλους τομείς, στο νησί της Κω ενώ στη Ρόδο υπάρχει η πρόταση για να λειτουργήσει μ’ αυτό τον τρόπο το πάρκο του Ροδινιού.

Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις απαρτίζονται από τα ίδια τα άτομα ή τους φορείς που προσφέρουν τις υπηρεσίες, δηλαδή οι ίδιοι απασχολούνται και διευθύνουν τον Συνεταιρισμό.

Η λογική είναι να προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες έναντι χαμηλού αντιτίμου και κυρίως σε τομείς όπου το Κράτος «υπολειτουργεί», υπηρεσίες μάλιστα που ενέχουν έντονα και το στοιχείο της κοινωνικής προσφοράς και, παράλληλα, μπορούν οι ίδιοι οι μέτοχοι της Κοιν.Σ.Επ. να έχουν απασχόληση, οπότε συνεισφέρει και στον περιορισμό της ανεργίας.

Μιλώντας, λοιπόν, χθες ο κ. Ζηδιανάκης για την πρωτοβουλία τους αυτή, είπε, καταρχήν, ότι ξεκίνησε από το κενό που διαπιστώνεται και στην περιοχή μας για την κάλυψη των αναγκών και των υπηρεσιών προς τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Επιπλέον, λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας, υφίσταται αδυναμία κάλυψης των αναγκών και για μία μορφή τουρισμού, τον ιατρικό.

Ο ίδιος, εξήγησε ότι η Κοιν.Σ.Επ. δεν ανήκει σε επιχειρηματίες αλλά σε όλους τους εργαζόμενους στους οποίους και κατανέμονται τα κέρδη. Σημειώνεται ότι οι Κοιν.Σ.Επ. εποπτεύονται από το Υπουργείο Εργασίας.

Οι «Ασκληπειάδες» είναι η πρώτη τέτοιας μορφής επιχείρηση στον τομέα της κοινωνικής ευθύνης. Απαρτίζεται από ένα Νομικό Πρόσωπο που είναι η περιφερειακή ομοσπονδία των ΑμΕΑ και 13 φυσικά πρόσωπα ενώ είναι μία δομή «ανοιχτή» και μπορεί να συμμετάσχει όποιος το επιθυμεί.

Ήδη, ξεκίνησαν να ενημερώνουν τους ξενοδόχους ενώ άμεσα θα τοποθετηθούν και ενημερωτικά σταντ στα ξενοδοχεία και θα εκδοθεί σήμα πιστοποίησης. Επίσης, έχει συναφθεί προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια.

Μάλιστα, μέχρι τώρα 25 άτομα έχουν δεχθεί τις υπηρεσίες της ενώ έχουν γίνει πάνω από εκατό μετακινήσεις.

Οι ειδικότητες που αυτή τη στιγμή έχει οι Κοιν.Σ.Επ. και μπορεί να παρέχει τις αντίστοιχες υπηρεσίες είναι φυσικοθεραπευτής, ψυχολόγος, κοινωνική λειτουργός, νοσηλευτές, γιατρός και φυσικά οδηγός.

Για παράδειγμα, μπορεί να παρέχει υπηρεσίες «Βοήθεια στο Σπίτι», μετακινήσεις π.χ. στο αεροδρόμιο ενώ διαθέτει και ένα αμαξίδιο για την Παλιά Πόλη και επίσης βρίσκεται στη διαδικασία να προμηθευτεί και ένα ειδικό μηχάνημα που βοηθάει τα ΑμΕΑ να επισκέπτονται αρχαιολογικούς χώρους κτλ.

Όσο για την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί αυτή χαρακτηρίζεται προσιτή και μπορούν να δέχονται τις υπηρεσίες και ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ. Για παράδειγμα, μία μετακίνηση κοστίζει όσο με το ταξί με μία μικρή προσαύξηση επειδή πάντα υπάρχει μαζί και συνοδός.



Διαβάστε περισσότερα...

Πειραματικό εμβόλιο κατά του διαβήτη τύπου 1


Καταστρέφει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη.

Εφικτή θα είναι, πιθανόν, στο μέλλον η καταπολέμηση του διαβήτη τύπου 1, καθώς για πρώτη φορά ένα υπό δοκιμή εμβόλιο «εκπαιδεύει» το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να πάψει να πυροδοτεί την πάθηση, καταστρέφοντας τα κύτταρα, τα οποία παράγουν ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα.

Οι πρώτες δοκιμές σε 80 ασθενείς άφησαν πολλές υποσχέσεις, καθώς έδειξαν ότι το εμβόλιο μπορεί να «επαναπρογραμματίσει» το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί πιο σωστά, κάτι που μπορεί να καθυστερήσει ή και να εμποδίσει την εμφάνιση του διαβήτη. Είναι ενθαρρυντικό επίσης ότι δεν παρατηρήθηκαν παρενέργειες του εμβολίου.

Οι αμερικανοί και ολλανδοί ερευνητές, με επικεφαλής τον ειδικό στην ανοσολογία καθηγητή παιδιατρικής και νευρολογίας Λόρενς Στάιμαν της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημιίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Reuters, έκαναν λόγο για «σημαντικό βήμα». Όπως είπε ο Λόρενς Στάιμαν, «τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ίσως είναι εφικτό να πετύχουμε το όνειρο των ανοσολόγων να απενεργοποιήσουμε μια υποομάδα των δυσλειτουργικών ανοσοποιητικών κυτtάρων, χωρίς να απορρυθμίσουμε όλο το ανοσοποιητικό σύστημα».

Στην περίπτωση του διαβήτη τύπου 1 (λεγόμενου και «παιδικού»), ο ίδιος ο οργανισμός -για λόγους που δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως- καταστρέφει τα κύτταρα βήτα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη, με συνέπεια ο ασθενής να χρειάζεται σε όλη τη ζωή του να λαμβάνει πρόσθετη ορμόνη για να ρυθμίσει το σάκχαρο. Στον πιο συνηθισμένο διαβήτη τύπου 2 («των ενηλίκων»), η πάθηση συνήθως είναι μεταβολικού χαρακτήρα και επιδεινώνεται από την ανθυγιεινή διατροφή, την έλλειψη σωματικής άσκησης και την παχυσαρκία.

Κανονικά ένα εμβόλιο χρησιμοποιείται για να «μάθει» στο ανοσοποιητικό σύστημα πώς να επιτίθεται σε παθογόνα μικρόβια και ιούς. Όμως, στην περίπτωση του διαβήτη τύπου 1, οι αμερικανοί ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα εμβόλιο για τον αντίθετο σκοπό, δηλαδή για να οδηγήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να σταματήσει την επίθεση των αντισωμάτων εναντίον του ίδιου του εαυτού του (για αυτό ονομάζεται και «αντίστροφο εμβόλιο DNA»).

Το εμβόλιο (γνωστό ως TOL-3021) στοχεύει στα συγκεκριμένα λευκοκύτταρα που καταστρέφουν τα κύτταρα βήτα στο πάγκρεας, χωρίς να επηρεάζει άλλα τμήματα του ανοσοποιητικού συστήματος (κάτι που συνήθως κάνει τον ασθενή πιο ευάλωτο σε άλλες ασθένειες, όπως ο καρκίνος και οι λοιμώξεις). Μετά την εβδομαδιαία χορήγηση του εμβολίου επί τρεις μήνες, το επίπεδο των λευκοκυττάρων υποχώρησε και οι εξετάσεις αίματος έδειξαν ότι η λειτουργία των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη, βελτιώθηκε στους ασθενείς.

Το εμβόλιο βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο και θα χρειαστούν κλινικές δοκιμές σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών, ώστε να διαπιστωθεί η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητά του. Όπως είπε ο καθηγητής Λόρενς Στάιμαν, η επίδρασή του φαίνεται να διαρκεί για δύο περίπου μήνες και μετά χρειάζονται περιοδικές δόσεις για ανανέωση της δράσης του.

Ένα παρόμοιο «αντίστροφο» εμβόλιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον και σε άλλες αυτοάνοσες παθήσεις, όπως δήλωσαν οι αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι ήδη έχουν ιδρύσει την εταιρία Toleron για την εμπορική αξιοποίηση του εμβολίου, κάτι που πάντως -αν όντως συμβεί- θα γίνει μετά από αρκετά χρόνια.

Παράλληλα, και άλλες ερευνητικές ομάδες εργάζονται για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά του διαβήτη τύπου 1, με στόχο να χορηγείται σε άτομα με γενετική προδιάθεση για τη νόσο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι περίπου το 10% των διαβητικών στον κόσμο έχουν διαβήτη τύπου 1 και οι υπόλοιποι τύπου 2.


Διαβάστε περισσότερα...