Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Σύντομα διαθέσιμο εμβόλιο ενάντια στη μηνιγγίτιδα Β


Τον επόμενο χρόνο αναμένεται να κυκλοφορήσει ένα νέο εμβόλιο ενάντια στη μηνιγγίτιδα Β, για την οποία δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή προστασία.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το νέο εμβόλιο, το οποίο ονομάζεται «Βexsero» και καλύπτει τον οργανισμό ενάντια σε 800 θανατηφόρα στελέχη του μηνιγγιτιδόκοκκου Β, θα μειώσει σημαντικά τους θανάτους παιδιών εξαιτίας της ασθένειας.
Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα σώσει πολλά παιδιά από αναπηρίες (τύφλωση, εγκεφαλικές βλάβες, ακρωτηριασμένα άκρα) που προκαλούνται από τη μηνιγγίτιδα Β.
Τα αποτελέσματα δοκιμών του εμβολίου, που έγιναν σε 7.500 παιδιά, εφήβους και ενηλίκους έδειξαν ότι το Βexsero προκάλεσε την παραγωγή αντισωμάτων ενάντια στο 77% των 800 γενετικώς διαφορετικών στελεχών της συγκεκριμένης μορφής μηνιγγίτιδας.
Η παρασκευάστρια εταιρεία του εμβολίου «Νovartis» ζήτησε την περασμένη εβδομάδα έγκριση κυκλοφορίας του εμβολίου από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων και είναι πιθανό να τη λάβει μέσα στους επόμενους μήνες.

Το «Βexsero» αναπτύχθηκε με βάση την αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος του μηνιγγιτιδόκοκκου Β, η οποία επέτρεψε την επιλογή πρωτεϊνών που είναι περισσότερο αποτελεσματικές ενάντια σε πολλά στελέχη που προκαλούν τη νόσο. Σημειώνεται ότι σε λίγες μόνο χώρες κυκλοφορεί εμβόλιο το οποίο καλύπτει μόνο ένα στέλεχος της μηνιγγίτιδας Β.

Διαβάστε περισσότερα...

Γονιδιακή θεραπεία «επιδιορθώνει» βλάβες της καρδιάς


ΛΟΝΔΙΝΟ Η γονιδιακή θεραπεία θα μπορούσε να «επιδιορθώσει» καρδιές που έχουν υποστεί βλάβες χαρίζοντας μάλιστα στον οργανισμό τα οφέλη της άσκησης, σύμφωνα με νέα μελέτη ειδικών του Ινστιτούτου για τον Καρκίνο Ντάνα Φάρμπερ στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν συγκεκριμένα ότι η παρέμβαση στο DΝΑ μπορεί να αναστρέψει τις βλάβες που υφίσταται η καρδιά λόγω τραυματισμού και να μιμηθεί την επίδραση που έχουν στον οργανισμό δύο εβδομάδες άσκησης. Αν και το πείραμα αφορούσε ποντίκια, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι ανοίγει τον δρόμο της αποκατάστασης βλαβών στην καρδιά ανθρώπων μέσω της αναγέννησης του καρδιακού μυός.

Οι ερευνητές παρενέβησαν στο γονίδιο C/ΕΡΒ-beta το οποίο, όπως φάνηκε στα πειράματα, οδήγησε στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του καρδιακού μυός στα ποντίκια. Μάλιστα η αύξηση του αριθμού των κυττάρων ήταν αντίστοιχη με εκείνη που επιτυγχάνεται σε υγιή ποντίκια τα οποία κολυμπούν ως και τρεις ώρες ημερησίως, αναφέρουν οι επιστήμονες στο επιστημονικό περιοδικό «Cell».

Οπως ευλόγως θα υπέθετε κάποιος, η αύξηση των κυττάρων του καρδιακού μυός μέσω της γονιδιακής παρέμβασης οδήγησε σε ελαφρά διόγκωση της καρδιάς των ζώων. Ωστόσο αυτό φάνηκε να χαρίζει στην καρδιά πολλά οφέλη, κάνοντάς την ανθεκτική στο στρες και στην υψηλή αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παρατήρηση αυτή μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά σε καλύτερες θεραπείες για την καρδιακή ανεπάρκεια.
 

Πηγή: Εφημερίδα "Το Βήμα"
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα συσκευή θα αντιμετωπίζει το ροχαλητό


Το δυνατό ροχαλητό, εκτός του ότι είναι ενοχλητικό, μπορεί να μαρτυρά την ύπαρξη υπνικής άπνοιας. Το σύνδρομο αυτό συνδέεται με την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας ακόμη και με καρδιακά επεισόδια.
Τώρα, διαφορετικές εταιρείες ξεκινούν δοκιμές μιας εμφυτεύσιμης συσκευής που μοιάζει με βηματοδότη και η οποία μπορεί να βοηθήσει ορισμένους ασθενείς με υπνική άπνοια.
Η αποφρακτική υπνική άπνοια προκαλείται κυρίως εξαιτίας του ότι η γλώσσα και οι μύες του λαιμού χαλαρώνουν πολύ κατά τη διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν παροδικά την αναπνοή επί 30 δευτερόλεπτα ή και περισσότερο τη φορά. Το αποτέλεσμα είναι ότι το άτομο παλεύει να ανασάνει και ξυπνά. Αυτός ο φαύλος κύκλος επαναλαμβάνεται 30 ή και περισσότερες φορές την ώρα, στερώντας ποιότητα ύπνου.
Η φιλοσοφία πίσω από το πειραματικό εμφύτευμα αφορά σε διέγερση του νεύρου που ελέγχει τη βάση της γλώσσας μέσω της παροχής ήπιου ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο οι μύες της γλώσσας θα παραμένουν στη θέση τους και δεν θα χαλαρώνουν μπλοκάροντας τους αεραγωγούς.
Στα τέλη Ιανουαρίου του 2011, η αμερικανική εταιρεία Ιnspire Μedical Systems σχεδιάζει να εφαρμόσει σε 100 ασθενείς με υπνική άπνοια μια δοκιμή της υπογλώσσιας νευρικής διέγερσης.
Παρόμοια εμφυτεύματα αναπτύσσουν άλλες δύο αμερικανικές εταιρείες. Η «ΙmΤhera Μedica»l ελπίζει ότι θα ξεκινήσει κλινικές δοκιμές του εμφυτεύματός της αργότερα μέσα στο 2011, ενώ η «Αpnex Μedical» έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα αρχίσει μικρού εύρους δοκιμή του δικού της εμφυτεύματος.

Διαβάστε περισσότερα...

Και η ήπια κατάθλιψη χρειάζεται αγωγή


Σύμφωνα με δημοσίευμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας, τα αντικαταθλιπτικά χάπια μπορούν να βοηθήσουν ακόμη και σε περιπτώσεις ήπιας κατάθλιψης.

Το δημοσίευμα που βασίστηκε στα πορίσματα μελέτης του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον καταρρίπτει τις πρόσφατες παραινέσεις του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου προς τους ψυχιάτρους για συνταγογράφηση σκευασμάτων για την κατάθλιψη μόνο σε προχωρημένο στάδιο.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι μισοί από τους συμμετέχοντες της έρευνας - 115 στο σύνολο- ξεκίνησαν ψυχοθεραπεία για 12 εβδομάδες, ενώ οι άλλοι μισοί μαζί με τις συνεδρίες ψυχοθεραπείας ακολούθησαν και φαρμακευτική αγωγή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές,  διαπιστώθηκε ότι όσοι υποβάλλονταν σε ψυχοθεραπεία και παράλληλα έπαιρναν αντικαταθλιπτικά χάπια απέκτησαν καλύτερη ποιότητα ζωής στο τέλος των 12 εβδομάδων, με έναν στους επτά να παρουσιάζει θεαματική καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής του, σε σύγκριση με την ομάδα που δεν ακολουθούσε φαρμακευτική αγωγή.


Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνα για αλλεργίες τα κοσμήματα από νικέλιο


Όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, τα μοντέρνα κοσμήματα που περιέχουν νικέλιο μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και ερεθισμούς.

Σύμφωνα με τον Αντρέας Γιέσπερ, μέλος της Ένωσης Γερμανών Δερματολόγων, τα τυπικά συμπτώματα είναι η ερυθρότητα του δέρματος, η φαγούρα, τα μικρά σπυράκια ή και φλύκταινες μετά την επαφή της ευαίσθητης περιοχής με το μέταλλο.

Τα συμπτώματα φαίνεται να διαρκούν από μία έως τέσσερις μέρες μετά την πρώτη επαφή με το μέταλλο και  εξαφανίζονται σταδιακά έπειτα από τη διακοπή της χρήσης του κοσμήματος.

Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν ή ενταθούν, ο ασθενής πρέπει να επισκεφθεί δερματολόγο, που θα του χορηγήσει τοπική θεραπεία με κορτιζονούχα αλοιφή, η οποία ανακουφίζει άμεσα.

Το νικέλιο χρησιμοποιείται κυρίως για να κάνει τα κοσμήματα ανθεκτικότερα. Η περιεκτικότητά του είναι μεγαλύτερη στα φτηνά κοσμήματα από την Άπω Ανατολή. Φερμουάρ, κουμπιά και σκελετοί γυαλιών περιέχουν επίσης νικέλιο.


Διαβάστε περισσότερα...

Ευεργετικό το άγριο τριαντάφυλλο


Τα κυνόροδα, όπως λέγονται αλλιώς τα άγρια τριαντάφυλλα, είναι πλούσια σε βιταµίνη C και αντιβιοτικά στοιχεία. Το έγχυµά τους θεωρείται ιδανικό για πονοκέφαλο και ζαλάδες αλλά και για τις άφθες.

Όσο για το ροδόνερο που φτιάχνεται από τα φύλλα τους, ηρεµεί το κουρασµένο πρόσωπο και τα ερεθισµένα βλέφαρα, ενώ χαρίζει λάµψη και φρεσκάδα.


Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θέλετε ευτυχισμένη σχέση; Πείτε όχι στο προγαμιαίο sex


Τα ζευγάρια που αποφεύγουν να έχουν σεξουαλικές σχέσεις πριν από τον γάμο έχουν τελικά μια πιο σταθερή και ευτυχισμένη σχέση, αλλά και καλύτερη σεξουαλική επαφή. Αυτό ισχυρίζεται ότι διαπίστωσε μια νέα αμερικανική έρευνα, που έρχεται να αναθερμάνει πατροπαράδοτες αντιλήψεις, τις οποίες ο περισσότερος κόσμος θεωρεί πια ξεπερασμένες.

Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές της Σχολής Οικογενειακής Ζωής του (μορμονικού) Πανεπιστημίου Μπρίγκαμ Γιανγκ της Γιούτα, υπό τον καθηγητή Ντιν Μπάσμπι, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό οικογενειακής ψυχολογίας «Journal of Family Psychology», μελέτησαν περισσότερα από 2.000 παντρεμένα άτομα σχετικά με την ποιότητα των σχέσεων με τον/την σύντροφό τους στο πλαίσιο του γάμου τους, σε συνάρτηση με το πότε ξεκίνησαν να κάνουν σεξ μαζί του/της.

Η έρευνα, σύμφωνα με τους Αμερικανούς ψυχολόγους, έδειξε ότι υπάρχουν ωφέλειες στην τακτική της καθυστέρησης, όσον αφορά στις σεξουαλικές σχέσεις σε σύγκριση με όσους προτιμούν να προχωρούν αμέσως ή πριν από τον γάμο σε σεξουαλική επαφή με το έτερον ήμισύ τους.
Έτσι, όσα ζευγάρια περίμεναν μέχρι να παντρευτούν για να κάνουν σεξ με τον/την αγαπημένο/η τους ανέφεραν ότι στη συνέχεια ο γάμος και η σχέση τους ήταν κατά 22% πιο σταθερή.

Επίσης, τα άτομα που επέλεξαν να μη βιαστούν στο θέμα του σεξ δήλωσαν κατά μέσο όρο αυξημένα -σε ποσοστό 20% - επίπεδα ικανοποίησης από τη σχέση τους, 12% καλύτερη επικοινωνία, αλλά και 15% καλύτερη ποιότητα σεξ. Όσον αφορά στα ζευγάρια που είχαν προγαμιαίες σεξουαλικές σχέσεις, η έρευνα έδειξε ότι υπήρχαν και πάλι οφέλη, αλλά τα μισά περίπου σε σχέση με όσους περίμεναν να παντρευτούν πρώτα για να κάνουν σεξ.

 Η αξία της σεξουαλικής αυτοσυγκράτησης για την κατοπινή σταθερότητα και ποιότητα της σχέσης και του γάμου, σύμφωνα με τους ερευνητές, φαίνεται να ισχύει ανεξάρτητα από το μορφωτικό επίπεδο των συντρόφων, τη θρησκεία τους, τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων που έχουν προηγηθεί και την χρονική διάρκεια της σχέσης πριν από τον γάμο.

«Υπάρχουν περισσότερα σε μια σχέση από το σεξ, αλλά βρήκαμε ότι όσοι περιμένουν περισσότερο είναι πιο ευτυχισμένοι από τη σεξουαλική πλευρά της σχέσης τους. Αυτό συμβαίνει ίσως επειδή έχουν μάθει να μιλάνε μεταξύ τους και να αντιμετωπίζουν τα όποια προβλήματα ανακύπτουν» δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας Ντ. Μπάσμπι.

Διαβάστε περισσότερα...

Έχετε νεύρα; Φάτε ζάχαρη


Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Την επόμενη φορά που θα νιώσετε το αίμα να σας ανεβαίνει στο κεφάλι, φάτε μια κουταλιά ζάχαρη: μια νέα μελέτη υποδηλώνει πως είναι ό,τι χρειάζεται για να κατευνάσετε τον θυμό σας – τουλάχιστον προσωρινά.

Η μελέτη έδειξε πως όσοι πίνουν ένα ποτήρι λεμονάδα με ζάχαρη αντιδρούν λίγη ώρα αργότερα λιγότερο επιθετικά σε έναν ξένο που τους προκαλεί απ’ ό,τι όσοι πίνουν ένα ποτήρι με τεχνητό γλυκαντικό.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στην γλυκόζη – στο σάκχαρο του αίματος, το οποίο παρέχει ενέργεια στον εγκέφαλο.

«Η αποφυγή των επιθετικών παρορμήσεων απαιτεί αυτοέλεγχο και ο αυτοέλεγχος θέλει πολλή ενέργεια. Η γλυκοζή παρέχει αυτή την ενέγεια στον εγκέφαλο», λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μπραντ Μπούσμαν, καθηγητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο. «Η μελέτη μας έδειξε ότι ένα ρόφημα με ζάχαρη παρέχει την παροδική "έκρηξη" ενέργειας που απαιτείται για να μην ξεσπάμε στους άλλους».

Ο καθηγητής Μπούσμαν επισημαίνει ότι το εύρημα της νέας μελέτης είναι πολύ σημαντικό, διότι σε μελέτες που έχει πραγματοποιήσει με συνεργάτες του έχει διαπιστώσει πως όσοι δυσκολεύονται να μεταβολίσουν ή να χρησιμοποιήσουν την γλυκόζη, είναι πιο επιθετικοί και λιγότερο πρόθυμοι να συγχωρήσουν τους άλλους.

Ο αριθμός αυτών των ανθρώπων αυξάνεται διαρκώς διότι το πρόβλημα αφορά πρωτίστως τα άτομα με διαβήτη, που είναι εκατοντάδες εκατομμύρια παγκοσμίως – και σχεδόν ένα εκατομμύριο στην Ελλάδα.

«Ο διαβήτης δεν βλάπτει μόνο τον οργανισμό, αλλά ως φαίνεται επηρεάζει και την συμπεριφορά, γεγονός που σημαίνει ότι έχει συνέπειες και στις κοινωνικές σχέσεις», λέει. «Ο υγιής μεταβολισμός της γλυκόζης δεν αποκλείεται να συμβάλλει στο να έχουμε υγιείς κοινωνικές σχέσεις, παρέχοντάς μας αυτοέλεγχο».


Η μελέτη

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην διαδικτυακή έκδοση της επιθεώρησης «Aggressive Behavior», 62 φοιτητές έμειναν τρεις ώρες νηστικοί και στη συνέχεια οι μισοί ήπιαν ένα ποτήρι λεμονάδα με ζάχαρη και οι υπόλοιπο λεμονάδα με τεχνητό γλυκαντικό.

Οι ερευνητές περίμεναν οκτώ λεπτά, για να αυξηθεί το σάκχαρό τους, και στη συνέχεια τους υπέβαλλαν σε τεστ επιθετικότητας. Όπως τους είπαν, έπρεπε να πιέζουν ένα κουμπί όσο πιο γρήγορα μπορούσαν σε 25 διαφορετικές περιστάσεις και ότι η ταχύτητα ήταν εξαιρετικά σημαντική διότι ήταν χωρισμένοι σε ζευγάρια (δίχως να γνωρίζουν εναντίον ποιου συναγωνίζονταν) και όποιος καθυστερούσε να πατήσει το κουμπί θα άκουγε έναν διαπεραστικό ήχο με τα ακουστικά που φορούσε.

Ο ήχος είχε διάφορα επίπεδα – από 60 έως 105 ντεσιμπέλ (αντιστοιχούν σε όσα εκπέμπει ένας συναγερμός πυρκαγιάς).

Τα επίπεδα του ήχου καθόριζαν κατά την έναρξη κάθε επιμέρους δοκιμασίας οι ίδιοι οι εθελοντές.

Η επιθετικότητα αξιολογήθηκε από την ένταση του ήχου που επέλεγαν οι εθελοντές πριν πριν τους προκαλέσει το ζευγάρι τους.

Με βάση μια κλίμακα βαθμολόγησης του ήχου από το 0 έως το 10, όσοι εθελοντές είχαν πιει λεμονάδα με ζάχαρη επέλεξαν επίπεδα ήχου ίσα με 4,8 βαθμούς, ενώ όσοι είχαν πιει λεμονάδα με τεχνητό γλυκαντικό είχαν μέσο όρο 6,06 – άρα ήταν πολύ πιο επιθετικοί.

«Απ’ όσο γνωρίζουμε αυτή είναι η πρώτη μελέτη που υποδηλώνει ότι μπορεί να κατασταλλεί η επιθετικότητα με τη βοήθεια της ζάχαρης», τονίζει ο δρ Μπούσμαν. «Αν και η κατανάλωση ζάχαρης δεν πρέπει να θεωρηθεί πανάκεια, όσοι παθαίνουν εκρήξεις θυμού και χάνουν τον έλεγχο θα μπορούσαν ίσως να επωφεληθούν από τα ευρήματά μας, ώστε να ξεπερνούν πιο εύκολα τις οξύθυμες παρορμήσεις τους».


Διαβάστε περισσότερα...

Φάρμακο υπόσχεται... στενότερα ρούχα


Ένα νέο ενέσιμο φάρμακο, που θα κυκλοφορήσει σε μόλις τρία χρόνια, υπόσχεται ρούχα δύο νούμερα μικρότερα μέσα σε έξι μήνες!
Η ουσία λιραγλουτίδη, κύριο συστατικό του φαρμάκου, έδωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα, βοηθώντας άτομα που πάλευαν με το βάρος τους επί έτη να χάσουν περίπου 10 κιλά. Το συγκεκριμένο φάρμακο φαίνεται επίσης ότι έχει πολλαπλή ευεργετική δράση, καθώς μειώνει την αρτηριακή πίεση, αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη και αντιμετωπίζει τον διαβήτη.

Η λιραγλουτίδη χρησιμοποιείται ήδη για τη θεραπεία του διαβήτη και αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται σε 5.000 παχύσαρκους άνδρες και γυναίκες. Σύμφωνα με την παρασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου, «Νovo Νordisk» με έδρα στη Δανία, η δοκιμή αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2013 και, αν όλα πάνε καλά, η λιραγλουτίδη θα αρχίσει να χορηγείται και κατά της παχυσαρκίας σε τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δοκιμής του φαρμάκου, άτομα που έλαβαν λιραγλουτίδη έχασαν 10 κιλά κατά μέσον όρο σε διάστημα έξι μηνών. Επιπλέον, το 28% των ατόμων που λάμβαναν την υψηλότερη δόση λιραγλουτίδης έχασε τουλάχιστον το 10% του σωματικού βάρους του. Οι γυναίκες έχασαν 7,5 εκατοστά κατά μέσον όρο από την περίμετρο της μέσης.

Διαβάστε περισσότερα...