Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

«Μηδενική ανοχή στη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων»


Συνεχίζονται στην Αυστραλία οι καταθέσεις.

Η Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία της Αυστραλίας έχει «μηδενική ανοχή» στο θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να καλύψει μια τέτοια αποτρόπαια πράξη.

Αυτό τόνισε, εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, ο επίσκοπος Μηλιτουπόλεως Ιάκωβος καταθέτοντας στην επιτροπή που διεξάγει επίσημη έρευνα για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών σε διάφορα ιδρύματα.

Καταθέτοντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή της Βικτόριας, ο επίσκοπος Ιάκωβος είπε πως πάγια θέση της Αρχιεπισκοπής είναι κάθε καταγγελία τέτοιας φύσης να παραπέμπεται στην αστυνομία.

«Δεν μας έχει γίνει ποτέ όμως καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων» πρόσθεσε, αν και παραδέχθηκε ότι κάποιοι ίσως να ντρέπονται ή να φοβούνται και να μην επιθυμούν να προβούν σε καταγγελία.

Ο Επίσκοπος Μηλιτουπόλεως είπε πως η Αρχιεπισκοπή διατηρεί αρχείο με τις κατηγορίες σε βάρος κληρικών της. «Σε δυο περιπτώσεις καθαιρέσαμε ιερείς αλλά δεν ήταν για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων» είπε ο επίσκοπος Ιάκωβος και πρόσθεσε πως σε μια απ' αυτές τις περιπτώσεις ένας ιερέας παρακρατούσε τα χρήματα που εισέπραττε από μυστήρια των γάμων που τελούσε.

Η έρευνα στοχεύει σε θρησκευτικές ομάδες και ιδρύματα, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ιδρύματα πρόνοιας και κυβερνητικές υπηρεσίες για τις οποίες υπάρχουν κατηγορίες ότι υπέθαλπαν ή συγκάλυπταν περιστατικά παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Η σύσταση της επιτροπής έρευνας ανακοινώθηκε μετά από πιέσεις από βουλευτές και ισχυρισμούς της αστυνομίας ότι η Καθολική εκκλησία έχει συγκαλύψει στοιχεία για παιδόφιλους ιερείς.

Η κακοποίηση παιδιών από καθολικούς ιερείς έχει απασχολήσει σημαντικά και σε αρκετές περιστάσεις την κοινωνία της Αυστραλίας τα τελευταία χρόνια. Τον Σεπτέμβριο, η Καθολική εκκλησία της Βικτόρια επιβεβαίωσε ότι περισσότερα από 600 παιδιά κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από ιερείς από τη δεκαετία του 1930.



Διαβάστε περισσότερα...

Αύξηση των θέσεων εργασίας προβλέπουν το 2013 oι επιχειρήσεις


Μεγάλο ενδιαφέρον για προσλήψεις στους τομείς των πωλήσεων.

Ποσοστό 68% των ελληνικών επιχειρήσεων σχεδιάζουν να αυξήσουν ή να διατηρήσουν τον αριθμό των υπαλλήλων τους το 2013, όπως προκύπτει από τον όγδοο δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης της Regus.

Σύμφωνα με τα πορίσματα έρευνας, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 26.000 επιχειρήσεις σε 90 χώρες, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για προσλήψεις στους τομείς των πωλήσεων και του μάρκετινγκ στην Ελλάδα.

Αυτά τα θετικά αποτελέσματα διατηρούν σε σταθερά επίπεδα το δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, ο οποίος αυξήθηκε στην Ελλάδα από τον Οκτώβριο του 2012, μολονότι εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από τον παγκόσμιο μέσον όρο.

Σε διεθνές επίπεδο, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης της Regus ανέρχεται στις 114 μονάδες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά τρεις μονάδες από τον Οκτώβριο του 2012. Αντίστοιχα, στην Ελλάδα, ο δείκτης ανέρχεται στις 59 μονάδες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 15 μονάδες συγκριτικά με την τιμή του πριν από ένα εξάμηνο.

Περισσότερες από μία στις δέκα (14%) επιχειρήσεις σχεδιάζουν να αυξήσουν τον αριθμό των υπαλλήλων τους κατά περισσότερο από 5%.

Ποσοστό 44% εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις θα προσλάβουν περισσότερους εργαζόμενους στους τομείς των πωλήσεων και του μάρκετινγκ, ενώ το 26% δίνει έμφαση στο επιχειρησιακό προσωπικό.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι ποσοστό 85% των επιχειρήσεων παγκοσμίως σχεδιάζουν να αυξήσουν ή να διατηρήσουν τον αριθμό των υπαλλήλων τους το 2013, ενώ μία στις τέσσερις επιχειρήσεις σκοπεύει να αυξήσει το προσωπικό της κατά 5%.

Ένα αξιοσημείωτο ποσοστό 57% έχει στόχο να ενισχύσει τα τμήματα των πωλήσεων και του μάρκετινγκ. Μεγάλη αύξηση αναμένεται στις προσλήψεις επιχειρησιακού προσωπικού (40%), για την υποστήριξη των νέων πωλήσεων.

Οι μικρές επιχειρήσεις -παραδοσιακά, κινητήρια δύναμη για την ανάκαμψη της οικονομίας- αναμένεται να προσλάβουν σημαντικό αριθμό νέου προσωπικού (28%).

Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης έχει αυξηθεί κατά τρεις μονάδες από τον Οκτώβριο του 2012.

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό εξακολουθούν να υπερισχύουν εκείνων που δεν έχουν τέτοιες δραστηριότητες.


Διαβάστε περισσότερα...

ΔΟΕ: Κλίμα ανασφάλειας στα σχολεία


«Θολό σκηνικό στήνεται σκόπιμα στα σχολεία» υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), με αφορμή τις φήμες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες που, όπως τονίζει η ΔΟΕ, προέρχονται από ανώνυμες "διαρροές" και "έγκυρες" πληροφορίες σχετικά με αιφνιδιαστικές επισκέψεις ελεγκτών του Σώματος Επιθεωρητών- Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης σε σχολεία.

Όπως επισημαίνουν οι δάσκαλοι, «την προηγούμενη εβδομάδα, το φαινόμενο έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις με ανάλογες (αβάσιμες) πληροφορίες να διακινούνταν σε όλη τη Ελλάδα, δημιουργώντας κλίμα ανασφάλειας σε σχολεία και εκπαιδευτικούς, ενώ κάτω από το βάρος αυτών των πληροφοριών, κάποια στελέχη της διοίκησης και διευθυντές σχολικών μονάδων αντιδρούν σπασμωδικά, θέτοντας ανύπαρκτα ζητήματα για το ωράριο των συναδέλφων, τους οποίους καλούν αιφνιδιαστικά και παράνομα στα σχολεία, εκτός ωραρίου ή τους καλούν να λάβουν έγγραφη άδεια για απουσία στο "κενό" τους, προκαλώντας πανικό που επηρεάζει την ομαλή λειτουργία των σχολείων».

Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΟΕ θεωρεί ότι το θολό αυτό σκηνικό στήνεται σκόπιμα για να καλλιεργηθεί το έδαφος ότι η εκπαίδευση και τα σχολεία «βρίθουν κοπανατζήδων». Επιπλέον, η Ομοσπονδία καλεί αφενός, τα στελέχη της διοίκησης και τους διευθυντές σχολικών μονάδων να σεβαστούν τον νόμο και, αφετέρου, τον κλάδο σε επαγρύπνηση για την τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων που απορρέουν από συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, οι οποίες δεν μπορούν να καταργηθούν με φήμες και διαρροές. Καταγγέλλει, επίσης, όλους εκείνους που διασπείρουν ψευδείς πληροφορίες για επίσκεψη των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης, με προφανή στόχο να επιτείνουν το «κλίμα αποσυντονισμού» που έχουν δημιουργήσει οι εφεδρείες, οι απολύσεις «επίορκων», ο μηδενισμός των προσλήψεων και όλα εκείνα τα μέτρα που επιβάλλει η τρόικα και εφαρμόζει η κυβέρνηση.

«Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι κανείς έλεγχος δεν είναι δυνατό να μας τρομοκρατήσει, αντιθέτως θα βεβαιώσει ότι σε όλα τα σχολεία οι εκπαιδευτικοί εργάζονται και πέραν του ωραρίου και μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, αναλαμβάνουν δουλειά και στο σπίτι τους προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες των μαθητών τους» τονίζεται στη ανακοίνωση.

Σχετικά με το ωράριο εργασίας, οι δάσκαλοι επισυνάπτουν στην ανακοίνωσή τους και σχετική παλαιότερη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της Ομοσπονδίας, η οποία- αφού αναφέρεται λεπτομερώς στο νομικό πλαίσιο όσον αφορά στο ωράριο των εκπαιδευτικών- καταλήγει: «Ο εκπαιδευτικός που συμπληρώνει είτε το ωράριο διδασκαλίας και δεν του έχει ανατεθεί άλλο συγκεκριμένο έργο, είτε το ωράριο εργασίας είτε την υπερωριακή απασχόληση, δεν έχει λόγο να παραμένει στο σχολείο, ούτε και χρειάζεται συνδικαλιστική κάλυψη για την αποχώρηση αυτή».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι Κινέζοι άδειασαν τα ράφια με το γάλα στην Αγγλία


Με δελτίο θα πωλείται πλέον το βρεφικό γάλα.
Με δελτίο θα πωλείται στο εξής το βρεφικό γάλα στα βρετανικά καταστήματα, καθώς οι κινέζοι επισκέπτες της χώρας… άδειασαν τα ράφια, προκειμένου να στείλουν τα προϊόντα στην Κίνα, όπου πολλοί γονείς φοβούνται να δώσουν ντόπιο γάλα στα παιδιά τους θεωρώντας ότι ενδέχεται να είναι επικίνδυνο για την υγεία τους.

Η Βρετανική Εταιρεία Λιανικού Εμπορίου (BRC), τα μέλη της οποίας αντιπροσωπεύουν το 80% των καταστημάτων, ανέφερε ότι σε πολλά μαγαζιά έχει επιβληθεί όριο δύο κουτιά γάλακτος ανά πελάτη για να περιοριστούν οι «ανεπίσημες εξαγωγές» στην Κίνα.

Η ζήτηση για εισαγόμενο γάλα σε σκόνη παραμένει υψηλή στην Κίνα αφότου τουλάχιστον 6 βρέφη πέθαναν και άλλα 300.000 αρρώστησαν το 2008 αφού ήπιαν γάλα μολυσμένο με μελαμίνη. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα κινεζικά προϊόντα κατέρρευσε εξαιτίας του σκανδάλου αυτού που οδήγησε επίσης σε ελλείψεις στο Χονγκ Κονγκ και την Αυστραλία, καθώς πολλοί αγόραζαν ολόκληρα κιβώτια γάλακτος σε σκόνη και τα έστελναν σε συγγενείς στην Κίνα.

«Οι κυριότεροι πωλητές βρεφικού γάλακτος, δηλαδή τα σουπερμάρκετ και τα φαρμακεία, θέτουν όριο στις πωλήσεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος της BRC Ρίτσαρντ Ντοντ. «Το έκαναν επειδή ορισμένοι πελάτες αγόραζαν ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες τις οποίες πιστεύεται ότι προωθούσαν κατόπιν στην Κίνα».

Στους αγοραστές περιλαμβάνονται Κινέζοι τουρίστες και φοιτητές που είτε παίρνουν τα κουτιά στο σπίτι τους είτε τα ταχυδρομούν σε συγγενείς τους. Υπάρχουν όμως και οργανωμένες ομάδες που αγοράζουν μεγάλες ποσότητες γάλακτος και το εξάγουν στην Κίνα, όπως ανέφερε ένας επιχειρηματίας που έχει εμπλακεί σε αυτό το εμπόριο. «Υπάρχουν τριών ειδών άνθρωποι σαν εμάς. Οι πρώτοι είναι οι φοιτητές ή οι τουρίστες που τους ζητούν να στείλουν ένα-δυο κουτιά σε συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα. Κατόπιν είναι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, όπως εγώ. Η τρίτη ομάδα είναι οι μεγάλοι πωλητές, αυτοί που αγοράζουν απευθείας από τους χονδρέμπορους», εξήγησε ο άνδρας αυτός μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Sky News.

Τα σουπερμάρκετ έχουν αναρτήσει πινακίδες στις οποίες διευκρινίζουν ότι οι πελάτες μπορούν να αγοράζουν μέχρι δύο κουτιά γάλακτος σε σκόνη. Πολλοί αγοραστές στο Λονδίνο είπαν ότι παρατήρησαν σποραδικές ελλείψεις και ότι χρειάστηκε να επισκεφθούν πολλά διαφορετικά καταστήματα μέχρι να βρουν τη μάρκα που προτιμούν.

Το βρεφικό γάλα που πωλείται στη Βρετανία έναντι 10 λιρών στις κινεζικές εμπορικές ιστοσελίδες έχει έως και τετραπλάσια τιμή.

Ο γαλλικός όμιλος Danone, που παρασκευάζει τα γάλατα Aptamil και Cow & Gate, ζήτησε συγγνώμη από τους Βρετανούς καταναλωτές για τις ελλείψεις και ανακοίνωσε ότι έχει ήδη αυξήσει την παραγωγή. «Καταλαβαίνουμε ότι η αυξημένη ζήτηση πυροδοτείται από τις ανεπίσημες εξαγωγές στην Κίνα προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των γονιών που θέλουν να δώσουν στα παιδιά τους γάλα δυτικής μάρκας», ανέφερε η εταιρεία.



Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο στο Ναύπλιο


Θα χορηγούνται δωρεάν φάρμακα σε όσους αδυνατούν να τα προμηθευτούν.

Την ίδρυση Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου στον δήμο Άργους- Μυκηνών αποφάσισε, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης και ψήφισε τον κανονισμό λειτουργίας του.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτριος Κρίγγος, ευχαρίστησε τον Ιατρικό και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αργολίδας, για την καθοριστική συμβολή τους στην οργάνωση και λειτουργία της νέας κοινωνικής δομής που αναπτύσσει ο δήμος.
Ο κ. Κρίγγος πρόσθεσε, ότι «η οικονομική κρίση, η οποία μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει εκατοντάδες συμπολίτες μας στην ανεργία και η παροχή υπηρεσιών περίθαλψης στους ανασφάλιστους συνανθρώπους μας, θεωρείται, πλέον, αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε».

Στόχοι του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου, εκτός από την παροχή υπηρεσιών περίθαλψης σε ανασφάλιστους πολίτες, είναι η πρόληψη νοσημάτων και η ενημέρωση μέσω δράσεων που θα οργανώνονται και θα υλοποιούνται με τη συνεργασία και άλλων φορέων.

Από το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο θα χορηγούνται δωρεάν φάρμακα σε όσους αδυνατούν να τα προμηθευτούν, αλλά και υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα, σε άτομα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πλήρωσε το χαράτσι στην Hellas Power και του το ξαναζητούν


Σε μια απίστευτη δίνη έχει εγκλωβιστεί ένας αναγνώστης του enikos.gr, πρώην συνδρομητής της Hellas Power, ο οποίος έλαβε… ραβασάκι από το Υπουργείο Οικονομικών, ότι χρωστά το Ειδικό Τέλος Ακινήτων, ενώ το είχε καταβάλει κανονικά μέσω της εν λόγω εταιρείας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, έχουν βεβαιωθεί στη ΔΟΥ Αγίου Στεφάνου ανείσπρακτα υπόλοιπα Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε, το έτους 2011, τα οποία ο αναγνώστης του enikos.gr, τα είχε καταβάλει με τον λογαριασμό της Hellas Power που λάμβανε εκείνη την περίοδο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ευθύνη, βαραίνει την εταιρεία, Hellas Power, καθώς όπως υποστηρίζει, ήταν αυτή που δεν απέδωσε στην εφορία το ειδικό τέλος ακινήτων, με αποτέλεσμα να «φαίνεται» εκτεθειμένος ο συνδρομητής. Πλέον, η εν λόγω εταιρία έχει κλείσει και ο αναγνώστης δεν έχει που να απευθυνθεί για να βρει το δίκιο του.
Ο ίδιος, μιλάει στο enikos.gr και εξηγεί με κάθε λεπτομέρεια την υπόθεση, ενώ μας έστειλε προς δημοσίευση, τα έγγραφα τα οποία πιστοποιούν ότι έχει καταβάλει το ποσό το οποίο του βεβαιώνεται ως οφειλή.

Παρά τις προσπάθειες του να βρει ανταπόκριση στους αρμόδιους κρατικούς φορείς, μέχρι στιγμής, η οφειλή, παραμένει.

Ακούστε το ηχητικό:





Διαβάστε περισσότερα...

Το ΙΝΚΑ για τα ανασφάλιστα οχήματα


Το ΙΝΚΑ ζητά την αναστολή εφαρμογής επιβολής φορολογικών προστίμων για τα ανασφάλιστα οχήματα. Στο Κέντρο Καταγγελιών του ΙΝΚΑ, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, φθάνουν συνεχή τηλεφωνήματα από πολίτες κατόχους αυτοκινήτων που παραπονούνται, ότι, η τυχόν εφαρμογή περί προστίμων από 14 Απριλίου 13 με την τροποποίηση του 'Αρθρου 28 στο προεδρικό διάταγμα 237/1986 που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, «αποτελεί νέο χαράτσι χωρίς λόγο με ένα δόλιο και ύποπτο τέχνασμα».

Παραπονούνται για εξαναγκασμό συνεχούς υποχρεωτικής ασφάλισης του οχήματός τους που δεν το κυκλοφορούν, επειδή έχει βλάβη, επειδή το έχουν στο νησί μόνο για χρήση 1 η 2 μηνών, επειδή απουσιάζουν στο εξωτερικό, επειδή το στάθμευσαν λόγω πενίας στο χωράφι τους η στην πιλοτή τους, καθώς και για σειρά πραγματικών λόγων που πράγματι δεν το κυκλοφορούν.


Διαβάστε περισσότερα...

Δες το πρόγραμμα των εξετάσεων σου


Στις 15 Μαΐου λήγουν φέτος τα μαθήματα στα σχολεία, ενώ στις 21 Μαΐου θα αρχίσουν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις για όλες τις τάξεις του γυμνασίου, και θα διαρκέσουν ως τις 14 Ιουνίου. Οι επαναληπτικές εξετάσεις των μαθητών του γυμνασίου θα ολοκληρωθούν ως τις 20 Ιουνίου.

Αυτά προβλέπονται σε εγκύκλιο του υφυπουργού Παιδείας, Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, στην οποία ορίζεται ειδικότερα:

- Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄ και Β΄ τάξης των ημερησίων Γενικών Λυκείων καθώς, επίσης, και οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Γ΄ τάξης για τους οποίους προβλέπεται εξέταση μόνο σε επίπεδο σχολικής μονάδας, θα αρχίσουν την Τρίτη 21 Μαΐου και θα διαρκέσουν μέχρι και την Παρασκευή 14 Ιουνίου.

- Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης των εσπερινών Γενικών Λυκείων καθώς, επίσης, και οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Δ΄ τάξης για τους οποίους προβλέπεται εξέταση μόνο σε επίπεδο σχολικής μονάδας, θα αρχίσουν την Τρίτη 21 Μαΐου και θα διαρκέσουν μέχρι και την Παρασκευή 14 Ιουνίου.

- Οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Γ΄ τάξης ημερησίων Γενικών Λυκείων και Δ΄ τάξης των εσπερινών Γενικών Λυκείων, στα μαθήματα τα οποία εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο, θα αρχίσουν την Παρασκευή 17 Μαΐου και θα διαρκέσουν μέχρι και την Παρασκευή 31 Μαΐου.

- Οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Γ΄ τάξης των ημερησίων Γενικών Λυκείων και της Δ΄ τάξης των Εσπερινών Γενικών Λυκείων, στα μαθήματα τα οποία εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα διεξαχθούν από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου μέχρι και την Παρασκευή 14 Ιουνίου.

-Οι επαναληπτικές εξετάσεις των μαθητών όλων των τάξεων των ημερησίων και εσπερινών Γενικών Λυκείων να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και την Πέμπτη 20 Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι οι επαναληπτικές εξετάσεις των πανελλαδικών εξετάσεων της Γ΄ τάξης των ημερησίων Γενικών Λυκείων και της Δ΄ τάξης των εσπερινών Γενικών Λυκείων θα αρχίσουν το Σάββατο 8 Ιουνίου 2013 και θα διαρκέσουν μέχρι και το Σάββατο 15 Ιουνίου.

Όσον αφορά στα Επαγγελματικά Λύκεια:

- Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄ και της B' τάξης των ημερησίων Επαγγελματικών Λυκείων θα διεξαχθούν από τη Δευτέρα 20 Μαΐου μέχρι και την Παρασκευή 14 Ιουνίου.

-Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄, B΄ και Γ΄ τάξης των εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων θα διεξαχθούν από τη Δευτέρα 20 Μαΐου μέχρι και την Παρασκευή 14 Ιουνίου.

- Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄ τάξης των Επαγγελματικών Σχολών θα διεξαχθούν από τη Δευτέρα 20 Μαΐου μέχρι και την Παρασκευή 14 Ιουνίου.

- Οι πανελλαδικές εξετάσεις της τελευταίας τάξης ημερησίων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (Ομάδα Β΄) θα αρχίσουν την Παρασκευή 17 Μαΐου και θα διαρκέσουν μέχρι και την Παρασκευή 7 Ιουνίου.

- Οι πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (Ομάδα Α') θα αρχίσουν την Τρίτη 21 Μαΐου και θα διαρκέσουν μέχρι και την Παρασκευή 7 Ιουνίου.

-Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις των μαθητών της Γ΄ τάξης των ημερησίων Επαγγελματικών Λυκείων και της Δ΄ τάξης των εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων θα διεξαχθούν από τη Δευτέρα 10 Ιουνίου μέχρι και τη Παρασκευή 21 Ιουνίου.

Τέλος, οι πτυχιακές εξετάσεις της Β΄ τάξης των Επαγγελματικών Σχολών θα διεξαχθούν από τη Δευτέρα 20 Μαΐου μέχρι και την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013.



Διαβάστε περισσότερα...

Διευκρινίσεις για το "δωράκι"


Αποκλειστικά σε δώρα συμβολικής αξίας (βιβλία, στυλογράφο, κ.λπ.) και όχι σε χρήματα, αναφέρεται η πρόσφατη διάταξη που ψηφίστηκε και προβλέπει ότι «δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης», ξεκαθαρίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης με αφορμή «τον αδικαιολόγητο θόρυβο που προκλήθηκε» για το επίμαχο θέμα.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «παρότι δεν υπάρχει καν τρίχα για να γίνει τριχιά» διευκρινίζει «έστω και εκ περισσού» ότι η επίμαχη διάταξη «ψηφίστηκε από τη Βουλή με ομοφωνία των κομμάτων, πλην ενός που δήλωσε «παρών» και ενός άλλου που δεν συμμετείχε καν στη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου» και μεταγενέστερα του Ν. 4139/2013 (άρθρο 68).

Η διάταξη αυτή, αναφέρει το υπουργείο, «έχει πιο στενά όρια και από αυτά που έχει ήδη δεχθεί ο Άρειος Πάγος (απόφαση 540/1990), αλλά και όσα ασπάζεται η πλούσια θεωρία της ποινικής επιστήμης».

Παρότι είναι προφανές, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, ότι «η διάταξη αυτή αναφέρεται αποκλειστικά σε δώρο συμβολικής αξίας, όπως βιβλία, στυλογράφους, κ.ά. και όχι σε δώρα ιδιαίτερης αξίας πόσο μάλλον σε χρηματική καταβολή, εντούτοις επιχειρήθηκε - για ποιους λόγους άραγε;- η μετατόπιση του δημοσίου ενδιαφέροντος από το σημαντικό στο ασήμαντο και έτσι παρεμποδίζεται ίσως η κοινωνία από το να γνωρίσει, ότι για πρώτη φορά:

α) Καθίσταται υποχρεωτική η επιβολή χρηματικής ποινής στο 50πλάσιο του ωφελήματος (φακελάκι) που αποκόμισε ο δημόσιος λειτουργός, εκμεταλλευόμενος τη θέση του και την ανάγκη του πολίτη,

β) Διευρύνεται ο κύκλος των δημοσίων υπαλλήλων και αυτών του ευρύτερου δημόσιου τομέα που διασπάθισαν δημόσιο χρήμα ως προς τον κακουργηματικό χαρακτήρα της πράξης διαφθοράς και την επιβολή αυστηρότερης ποινής,

γ) Εισάγονται γι' αυτούς διατάξεις για την ταχεία εκδίκαση υποθέσεων κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως ακριβώς ισχύει και στην περίπτωση των κρατικών αξιωματούχων,

δ) Παρέχεται στις ανακριτικές αρχές το δικαίωμα άρσης κάθε απορρήτου, τραπεζικού, φορολογικού, χρηματιστηριακού, όπως επίσης και δέσμευσης λογαριασμών και

ε) Θεσμοθετείται για πρώτη φορά θέση εισαγγελέα κατά της διαφθοράς».



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θύμα επίθεσης με οξύ κέρδισε σε διάσημο τηλεπαιχνίδι


Συνεχίζει τον αγώνα της για δικαιοσύνη και για τα δικαιώματα των γυναικών.

Η Sonali Mukherjee από την Ινδία ήταν μόλις 17 χρονών όταν δέχτηκε επίθεση με μια καυστική, χημική ουσία που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό σκουριασμένων εργαλείων, από τρεις άντρες που εισέβαλλαν στο σπίτι της ενώ κοιμόταν.

Εννέα χρόνια μετά η Sonali δεν έχει παρατήσει τον αγώνα της να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Το ανήλικο τότε κορίτσι είχε απορρίψει επανειλημμένα τις προτάσεις γάμου που της έκανε ένας άντρας. Εκείνος «ντροπιασμένος» από την απόρριψη αποφάσισε να την τιμωρήσει «λούζοντάς» τη σε όλο της το σώμα με την ουσία αυτή.

Έμεινε μερικώς τυφλή και κουφή ενώ υπέστη εγκαύματα στο 70% του σώματός της. Μάλιστα, η πολιτεία δεν της προσέφερε κανενός είδους βοήθεια για τις πολυέξοδες θεραπείες που έπρεπε να ακολουθήσει.



Και σαν να μην έφτανε αυτό οι τρεις δράστες της επίθεσης αφέθησαν ελεύθεροι μετά από τέσσερις μήνες στη φυλακή, έχοντας καταδικαστεί αρχικά σε 9 χρόνια φυλάκισης!



Πλέον η 28χρονη Sonali, έχοντας καταφέρει να κερδίσει το τηλεπαιχνίδι «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος» της Ινδίας έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει τα ιατρικά της έξοδα, όμως συνεχίζει με ακόμη μεγαλύτερη θέληση τον αγώνα της για δικαιοσύνη και για τα δικαιώματα των γυναικών, αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail.



«Ήμουν μια όμορφη, γεμάτη αυτοπεποίθηση γυναίκα. Όμως η ομορφιά μου έγινε η κατάρα μου. Για τρία χρόνια μετά την επίθεση ήμουν σε κατάσταση σοκ, μη μπορώντας να κάνω οτιδήποτε. Είχα κάνει μέχρι και επίσημη αίτηση στην κυβέρνηση για ευθανασία. Άνθρωποι σαν κι αυτούς που καταστρέφουν τη ζωή άλλων πρέπει να οδηγούνται στη δικαιοσύνη. Αυτού του είδους οι επιθέσεις θα σταματήσουν μόνο όταν αρχίσουν να τιμωρούνται σκληρά οι δράστες. Δε θα τα παρατήσω μέχρι να οδηγηθούν ξανά ενώπιον των δικαστών. Θα υψώσω εγώ τη φωνή μου για όλες τις γυναίκες στην κοινωνία μας» λέει η ίδια.



Σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Thomas Reuters Foundation η Ινδία είναι η τέταρτη πιο επικίνδυνη χώρα για να ζουν οι γυναίκες.









Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι, πότε και πώς θα αποχωρήσουν από το Δημόσιο


Οι απομακρύνσεις προκύπτουν από τέσσερις πηγές.

Ο δρόμος για τις απολύσεις στο Δημόσιο άνοιξε με τη συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας. Μέχρι το τέλος του 2014 θα απομακρυνθούν 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι, από τους οποίους οι 4.000 στους 7,5 μήνες που απομένουν μέχρι την εκπνοή του έτους. Νομοσχέδια ετοιμάζονται για την κατάργηση κρατικών φορέων και τη συντόμευση της αποπομπής των επιόρκων.

Σε απολύσεις 15.000 υπαλλήλων μέχρι το 2014, εκ των οποίων 4.000 φέτος και 11.000 του χρόνου, που θα προκύψουν έπειτα από αξιολόγηση δομών, υπηρεσιών και ικανοτήτων των υπαλλήλων, συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα.

Το πράσινο φως στις απολύσεις έδωσε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, στην οποία παραβρέθηκε και ο υπουργός Α. Μανιτάκης, προκειμένου να απελευθερωθεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το «Έθνος» οι απολύσεις υπαλλήλων αποσυνδέονται από το σχέδιο της κινητικότητας-διαθεσιμότητας, στο οποίο εκτιμάται ότι θα τεθούν 25.000 υπάλληλοι οι οποίοι θα μετακινηθούν σε άλλες θέσεις.

Ειδικότερα προβλέπονται 14.000 αναγκαστικές αποχωρήσεις, συνολικά μέχρι το τέλος του 2014, εκ των οποίων 4000 μέχρι το τέλος του 2013.

Οι αποχωρήσεις αυτές προκύπτουν από τέσσερις πηγές:

1. Από τους οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα καταργηθούν διότι δεν είναι βιώσιμες και δεν εξυπηρετούν ανάγκες επιτακτικές. Οι κατάργησή τους θα αποφασιστεί μετά από αξιολόγηση σκοπιμότητας της ύπαρξής τους. Οι υπάλληλοί ιδιωτικού δικαίου που υπηρετούν εκεί θα έχουν όλη την κοινωνική προστασία που προβλέπεται από την νομοθεσία και θα τους παρασχεθεί πρόσθετη προστασία ως αντιστάθμισμα της αποχώρησής τους.

2. Από οργανισμούς του δημοσίου που θα συγχωνευθούν, έπειτα από αξιολόγηση των δομών τους. Οι υπάλληλοι που αντιστοιχούν σε πλεονάζουσες θέσεις θα αξιολογηθούν, αφού αποτιμηθούν τα προσόντα τους και είτε θα μετακινηθούν είτε θα αποχωρήσουν οικειοθελώς με αντιπαροχή κινήτρων.

3. Από πειθαρχικά υπόλογους υπαλλήλους που θα κριθούν απολυτέοι από τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια.

4. Ένα μέρος θα προέλθει ακόμη από υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, μετά από αξιολόγηση δομών, διαπίστωση θέσεων που πλεονάζουν, αποτίμηση προσόντων και εφόσον επιλέξουν να αποχωρήσουν αντί να μετακινηθούν, με κίνητρα οικειοθελούς αποχώρησης (εξαγορά πλασματικών χρόνων).

Το σημαντικότερο είναι ότι η κινητικότητα αποσυνδέεται από κάθε ενδεχόμενο αναγκαστικής αποχώρησης. Έχει αποκλειστικό σκοπό την ορθολογική ανακατανομή του προσωπικού στο δημόσιο, την άμεση κάλυψη επιτακτικών αναγκών και την αξιοποίηση των υπαλλήλων. Η αξιολόγηση των δομών στα Υπουργεία που έχει περατωθεί στους προσεχείς μήνες, με τα περιγράμματα θέσεων και την ανακατανομή του προσωπικού στις ριζικά αναδιαρθωμένες διευθύνσεις, με περιορισμένο αριθμό πλεοναζουσών θέσεων, που δεν υπερβαίνει συνολικά το 5%.



Διαβάστε περισσότερα...

Άσκηση ετοιμότητας σεισμού στα σχολεία της Πάτρας


Εκκένωση των αιθουσών, συγκέντρωση και καταγραφή μαθητών στο προαύλιο.

Άσκηση ετοιμότητας σεισμού στα σχολεία του δήμου Πατρέων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Απριλίου.

Για το θέμα παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου σήμερα το πρωί, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διαβούλευσης, Ανδρέας Φίλιας και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Διαχείρισης Μηχανολογικού Εξοπλισμού και Πολιτικής Προστασίας, Αχιλλέας Γεωργακόπουλος, με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αχαΐας –Πάτρας, Θανάση Μαργαλιά, και τον Διοικητή του Α’ Πυροσβεστικού Σταθμού Πάτρας, κ. Γιάννη Πετρούτσο, που θα είναι και υπεύθυνος από πλευράς Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την άσκηση.

Σκοπός της άσκησης ετοιμότητας είναι η διασφάλιση υψηλού επιπέδου ετοιμότητας και συντονισμού μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πολιτική Προστασία Δήμου, Πυροσβεστική, ΕΛ.ΑΣ., ΕΚΑΒ, ΕΕΣ και ΔΕΗ), για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου σεισμού.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Γεωργακόπουλος τόνισε ότι η Πολιτική Προστασία του Δήμου της οποίας προΐσταται έχει εκπονήσει σχέδιο διαχείρισης κρίσης, ενώ συμμετέχει και στην άσκηση στα σχολεία του δήμου. Έσπευσε ωστόσο να ξεκαθαρίσει, για να μην προκληθεί ανησυχία στους πολίτες, ότι δεν υπάρχει καμιά πληροφορία για επικείμενο σεισμό, αλλά ζούμε σε μια σεισμογενή περιοχή και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κατάσταση.

Ο κ. Φίλιας στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε το προηγούμενο διάστημα με τους διευθυντές των σχολείων, αλλά και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, για ζητήματα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να υπάρχει η κατάλληλη αντιμετώπιση, σε περίπτωση σεισμού ή άλλης έκτακτης ανάγκης, με γνώμονα την ανάγκη συντονισμού όλων των υπηρεσιών.

Ο κώδικας συντονισμού δήμου και σχολείων, θα είναι τα SMS που θα λάβουν όλοι οι διευθυντές ταυτόχρονα, το πρωί της Τετάρτης στις 9.30, που θα σημάνει και την έναρξη της άσκησης, με εκκένωση των αιθουσών, συγκέντρωση και καταγραφή μαθητών στο προαύλιο.

Μετά από 20 λεπτά, οι διευθυντές θα λάβουν ένα δεύτερο SMS, που θα δηλώνει το τέλος της άσκησης.

Η άσκηση θα συνεχιστεί στο 3ο Λύκειο, όπου θα διεξαχθεί εκτεταμένη άσκηση αντιμετώπισης των περιστατικών που έχουν παρουσιαστεί, λόγω του σεισμού, με τη συμμετοχή των εθελοντών της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, του ΕΚΑΒ, της Π.Υ., της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Πυροσβεστικής τέλος, το σενάριο της άσκησης στο 3ο Λύκειο, προβλέπει κατάρρευση εσωτερικής τοιχοποιίας και απεγκλωβισμός μαθητή, εκδήλωση πυρκαγιάς στο λεβητοστάσιο και διάσωση μαθητών από την ταράτσα, στην οποία επίσης έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά.

Θα ακολουθήσει ενημέρωση των μαθητών στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου από τους υπευθύνους της Πολιτικής Προστασίας την οποία σύμφωνα με τον κ. Φίλια, μπορούν να παρακολουθήσουν διαδικτυακά και οι μαθητές των υπολοίπων σχολείων από το portal του δήμου.


Πηγή: http://www.patrastimes.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανάσα για υπερχρεωμένη οικογένεια από το Ρέθυμνο


Μηδενικές δόσεις σε δημόσια υπάλληλο.

Σημαντική είναι η απόφαση του Ειρηνοδικείου Ρεθύμνου που με προσωρινή διαταγή στα πλαίσια των ασφαλιστικών μέτρων, για υπερχρεωμένη δημόσιο υπάλληλο, έγγαμη, μητέρα δύο ανηλίκων παιδιών, με περιουσιακά στοιχεία.

Η ίδια, σύμφωνα με το prismanews.gr, έχει στην διάθεση της, κύρια κατοικία αλλά και δευτερεύουσα και αυτοκίνητο για τα οποία αίτησε την διάσωσή τους και την μη ρευστοποίησή τους, αλλά και σημαντική υπερχρέωση, περίπου 400.000 ευρώ, με εισόδημα από την εργασία της, και από μίσθωμα παλαιάς κατοικίας, συνολικά 700 ευρώ , που θεωρείται και οικογενειακό εισόδημα, καθώς ο σύζυγος είναι ανάπηρος με κομμένο το επίδομα αναπηρίας.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, το Ειρηνοδικείο Ρεθύμνου με την απόφασή του διέταξε:

1. Τόσο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων όσο και από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, να μη γίνεται καμία παρακράτηση δόσεων από τον κουτσουρεμένο μισθό των 500 ευρώ, που γινόταν μέχρι σήμερα.

2. Απαγορεύει τα καταδιωκτικά μέσα, των αντιδίκων πιστωτών, να πλήξουν τα περιουσιακά στοιχεία του υπερχρεωμένο νοικοκυριού, μέχρι την ημερομηνία του τακτικού Δικαστηρίου, με την προϋπόθεση ότι η δανειολήπτρια, να αρχίσει από τον επόμενο μήνα της απόφασης, πληρώνει τα προτεινόμενα από αυτήν ποσά προς τις πιστώτριες Τράπεζες.



Διαβάστε περισσότερα...

Ενημερωτική εκδήλωση για τη λύσσα στην Πάτρα


Τη διοργάνωση αναλαμβάνει ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος.

Ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Επείγουσες κτηνιατρικές παρεμβάσεις» οργανώνει την Κυριακή 21 Απριλίου στην Πάτρα ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος (Παραρτήματα Πελοποννήσου, Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας).

Σκοπός της ημερίδας, στην οποία θα παραστεί και η πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου Αθηνά Τραχήλη, είναι η ενημέρωση για την εμφάνιση της ασθένειας της λύσσας στην Ελλάδα. Η ημερίδα θα φιλοξενηθεί στο ξενοδοχείο «Πάτρα Παλάς» και θα αρχίσει στις 10.30 το πρωί.

Θα μιλήσουν ο κοσμήτορας, καθηγητής Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Βασίλης Κοντός με θέμα «Λύσσα: από τον εφησυχασμό στην άμεση απειλή» και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Ζωή Πολυζοπούλου με θέμα «εγκεφαλοπάθειες της γάτας και πως διαφοροποιούνται από την λύσσα».


Πηγή: http://www.patrastimes.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Δεν άντεχα τον πόνο, είχα ζητήσει από τους γιατρούς να με βάλουν σε κώμα»


Αμπιντάλ: Είμαι μαχητής και ήθελα να επιστρέψω για να ζήσω τη ζωή μου όπως και πριν.

Ο Ερίκ Αμπιντάλ έχει επιστρέψει δυνατός στα γήπεδα μετά τη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο στο ήπαρ. Μέχρι όμως να την κερδίσει, πέρασε δύσκολες στιγμές όπως εξομολογήθηκε ο ίδιος σε γαλλικό μέσο.

«Όλοι έλεγαν για τη μεταμόσχευση που έκανα, αλλά στην πραγματικότητα έκανα τέσσερις ή πέντε επεμβάσεις μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Είχα χάσει συνολικά 19 κιλά. Ποτέ δεν σκέφτηκα το θάνατο και ξέρω πως ο Θεός αποφασίζει γι’ αυτά τα πράγματα. Όμως υπέφερα», ανέφερε ο Γάλλος αμυντικός.

«Θυμάμαι μια Κυριακή δεν μπορούσα να αντέξω τον πόνο. Είχα ζητήσει από τους γιατρούς να με βάλουν σε κώμα. Μετά την τέταρτη επέμβαση που μου έγινε οι γιατροί είχαν βρει πολύ υγρό στην κοιλιά μου και αναρωτιούνταν πώς άντεχα τον πόνο. Όμως είμαι μαχητής και ήθελα να επιστρέψω για να ζήσω τη ζωή μου όπως και πριν», πρόσθεσε.

Όσο για το ποδοσφαιρικό του μέλλον, είπε: «Θέλω να τελειώσω την καριέρα μου με στυλ κι αυτό σημαίνει… στο γήπεδο».


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν οικόπεδα σε φτωχές οικογένειες


Προσπάθεια του δήμου Νοτίου Πηλίου να κρατήσει τους πολίτες στον τόπο τους.

Δωρεάν μικρά οικόπεδα σε φτωχές οικογένειες, που δεν διαθέτουν ακίνητη περιουσία, θα παραχωρήσει ο δήμος Νοτίου Πηλίου, το επόμενο διάστημα σε μια προσπάθεια να κρατήσει τις οικογένειες και τους νέους στον τόπο.

Τα οικόπεδα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ταχυδρόμος» θα διανεμηθούν σε οικογένειες του δήμου και θα χρησιμοποιηθούν για την ανέγερση πρώτης κατοικίας.

Με βάση τον προγραμματισμό της Δημοτικής Αρχής πρόκειται να παραχωρηθούν σε ενδιαφερόμενους δημοτικά οικόπεδα έκτασης έως και 300 τετραγωνικών μέτρων, με τα κριτήρια επιλογής να είναι αυστηρά και τους δικαιούχους να επιλέγονται βάσει συγκεκριμένων προϋποθέσεων.

Όπως διευκρινίζεται, αποκλείεται η εκμετάλλευση των συγκεκριμένων ακινήτων για καλλιέργεια και παραγωγή αγροτικών προϊόντων, καθώς και για ανέγερση σπιτιού το οποίο δεν θα αποτελεί πρώτη κατοικία και θα πρόκειται είτε να ενοικιαστεί, είτε να χρησιμοποιηθεί ως εξοχικό.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Δημοτικής Αρχής Νοτίου Πηλίου, η παραχώρηση θα γίνει δωρεάν και ισοβίως, χωρίς να υπάρχει η προϋπόθεση επιστροφής της έκτασης στο Δήμο μετά από ορισμένα χρόνια.

Να σημειωθεί ότι για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας πρόκειται να τηρηθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων θα είναι αυστηρά, προκειμένου να μην προκύψουν είτε αδικίες, είτε περιπτώσεις δωρεάν παραχώρησης δημοτικών εκτάσεων σε δημότες, οι οποίοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία.

Παράλληλα βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας του δήμου είναι ότι οι μικρές δημοτικές εκτάσεις, οι οποίες θα παραχωρηθούν δωρεάν για την ανέγερση πρώτης κατοικίας, βρίσκονται εντός των ορίων του κάθε οικισμού, ενώ αποκλείονται από τη δράση οι αντίστοιχες που βρίσκονται εκτός ορίων.



Διαβάστε περισσότερα...

Δε θα διώκονται ποινικά οφειλέτες του Δημοσίου έως 10.000 ευρώ


Ρύθμιση-ανάσα σε χιλιάδες μικροοφειλέτες.

Ανάσα σε χιλιάδες μικροοφειλέτες του Δημοσίου που είναι αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις δίνει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με «Τα Νέα» το νομοσχέδιο θα προβλέπει πως δεν θα ασκείται ποινική δίωξη για οφειλές έως 10.000 ευρώ και θα χαρακτηρίζει ως μη εισπράξιμες αρχικές οφειλές έως 200 ευρώ, περιλαμβανομένων και των προσαυξήσεων.

Σήμερα για την υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης για μη καταβολή βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο αρκεί η συνδρομή δύο προϋποθέσεων: αφενός τα βεβαιωμένα και ληξιπρόθεσμα χρέη να υπερβαίνουν το ποσό των 5.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων, και αφετέρου να έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης καταβολής των χρεών αυτών.

Η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση θα λειτουργήσει συνδυαστικά με τη ρύθμιση που συμφωνήθηκε με την τρόικα και προβλέπει την εξόφληση χρεών προς το Δημόσιο έως και σε 48 δόσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Η συμφωνία για τις 15.000 απολύσεις


Ετοιμάζονται νομοσχέδια για την κατάργηση κρατικών φορέων και της αποπομπής των επιόρκων.

Σε απολύσεις 15.000 υπαλλήλων μέχρι το 2014, εκ των οποίων 4.000 φέτος και 11.000 του χρόνου, που θα προκύψουν έπειτα από αξιολόγηση δομών, υπηρεσιών και ικανοτήτων των υπαλλήλων, συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα.

Όπως αναφέρει «το Έθνος» Το «πράσινο φως» στις απολύσεις έδωσε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, στην οποία παραβρέθηκε και ο υπουργός Α. Μανιτάκης, προκειμένου να απελευθερωθεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Οι απολύσεις υπαλλήλων αποσυνδέονται από το σχέδιο της κινητικότητας-διαθεσιμότητας, στο οποίο εκτιμάται ότι θα τεθούν 25.000 υπάλληλοι οι οποίοι θα μετακινηθούν σε άλλες θέσεις.

Παράλληλα ετοιμάζονται νομοσχέδια για την κατάργηση κρατικών φορέων και τη συντόμευση της αποπομπής των επιόρκων.



Διαβάστε περισσότερα...

Από σήμερα αιτήσεις για ανέργους


Το πρόγραμμα αφορά 35.000 νέους.

Πρεμιέρα κάνει σήμερα το πρόγραμμα απασχόλησης «επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για νέους έως 29 ετών».

Συγκεκριμένα, η υποβολή αιτήσεων για υπαγωγή θα διαρκέσει έως τις 22 Μαΐου και αφορά 35.000 νέους ανέργους.

Το πρόγραμμα εκπονείται από τον ΟΑΕΔ. Από όσους συμμετέχουν, οι 15.000 θα είναι απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ. Οι άλλοι 20.000 είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 80 ώρες κατάρτισης και στη συνέχεια, πέντε μήνες πρακτικής άσκησης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Οι ώρες κατάρτισης θα επιδοτούνται με 5 ευρώ η κάθε μία.

Αντίστοιχα, οι μηνιαίες αποδοχές κατά τη διάρκεια της πεντάμηνης πρακτικής άσκησης θα κυμαίνονται από 400 έως 460 ευρώ.

Όλα τα παραπάνω αφορούν την πρώτη φάση του σχετικού προγράμματος. Σε δεύτερη φάση, θα δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης από τις επιχειρήσεις αυτές, σε θέσεις εργασίας, για τις οποίες θα υπάρχει ειδική επιδότηση που θα καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές των προσληφθέντων για τουλάχιστον δώδεκα μήνες.

Η υποβολή των αιτήσεων θα μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά στην ειδική σελίδα που διαμορφώθηκε για το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο http://www.voucher.gov.gr.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγίες του υπουργείου Παιδείας για τις πανελλαδικές


Τι πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι.

Στην τελική ευθεία της διαδικασίας των πανελλαδικών εξετάσεων, μπήκε το υπουργείο Παιδείας, με εγκύκλιο που εξέδωσε και στην οποία δίδονται οδηγίες στους υποψηφίους για το πώς θα αποκτήσουν κωδικό ασφαλείας (password) για την υποβολή μηχανογραφικού δελτίου, οδηγίες για την απόκτηση Δελτίου Εξεταζομένου, καθώς και τα δικαιολογητικά προκειμένου να υπαχθούν στις ειδικές περιπτώσεις για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι εισαγωγικές εξετάσεις αρχίζουν στις 17 Μαΐου, ενώ τα μαθήματα λήγουν στις 15 Μαΐου.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην εγκύκλιο του υπουργείου:

Α. Απόκτηση κωδικού ασφαλείας (password) από όλους τους υποψηφίους για υποβολή μηχανογραφικού δελτίου

Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού θα υλοποιήσει και φέτος την ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας, όλοι οι υποψήφιοι είτε των Γενικών Λυκείων -ΓΕΛ- (90% και 10%) είτε των Επαγγελματικών Λυκείων -ΕΠΑΛ- (ομάδες Α΄ και Β΄) πρέπει από 16-4-2013 ως και 26-4-2013 να προσέλθουν στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), που θα δημιουργήσουν οι ίδιοι. Με αυτό τον κωδικό, θα μπορούν σε επόμενη φάση, τον Ιούνιο, αφού μπουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr, να επεξεργαστούν και τελικά να υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό τους δελτίο. Οι ημερομηνίες για την οριστική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων θα ανακοινωθούν αργότερα. Η διαδικασία είναι απλή και φιλική προς το χρήστη, ενώ τα δικαιολογητικά για την απόκτηση του προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password) είναι ελάχιστα.

Αναλυτικά

- Οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β’ για το 90% και οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ-Α’ για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), θα επιδεικνύουν στο λύκειό τους το δελτίο εξεταζομένου ή την αστυνομική τους ταυτότητα. Σε περίπτωση εξουσιοδοτημένου από τον υποψήφιο εκπροσώπου, θα κατατίθεται στο λύκειο η πρωτότυπη εξουσιοδότηση, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια αρχή.

- Οι υποψήφιοι ημερήσιων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β’ για το 10% για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), θα επιδεικνύουν στο λύκειο την πρωτότυπη Βεβαίωση Πρόσβασης και την αστυνομική τους ταυτότητα. Σε περίπτωση εξουσιοδοτημένου από τον υποψήφιο εκπροσώπου, θα κατατίθεται στο Λύκειο η πρωτότυπη εξουσιοδότηση, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια αρχή.

Β. Υπαγωγή των υποψηφίων Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ στις ειδικές περιπτώσεις (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 - Διαδικασία και δικαιολογητικά

Όπως είναι γνωστό, για τις ειδικές περιπτώσεις των πολύτεκνων, των τρίτεκνων, και των κοινωνικών κριτηρίων καθορίζεται αριθμός επιπλέον θέσεων εισακτέων, χωρίς ηλικιακά όρια, εισοδηματικό κριτήριο και γεωγραφικό περιορισμό.

Για την ένταξη σε κάποια ειδική περίπτωση, την ίδια περίοδο από 16-4-2013 ως και 26-4-2013, που όλοι οι υποψήφιοι θα προσέλθουν στο λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), όσοι από αυτούς ανήκουν σε κάποια ειδική περίπτωση, θα προσκομίσουν στο λύκειό τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά (μαζί με το πρότυπο ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ σχετικής αίτησης) και μετά από τον έλεγχο των δικαιολογητικών, θα χαρακτηρίζονται από τον (υπο)διευθυντή ως ειδική περίπτωση (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια). Για τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία, οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν είτε από το λύκειό τους είτε από την ιστοσελίδα του ΥΠΑΙΘΠΑ (www.minedu.gov.gr) στον σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, όπου αναρτώνται όλα τα σχετικά έγγραφα, εγκύκλιοι, υποδείγματα αίτησης και υπεύθυνων δηλώσεων κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι τα παραπάνω δεν αφορούν τις ειδικές κατηγορίες των πολύτεκνων, των τρίτεκνων κλπ για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και τις Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, καθώς η διαδικασία και τα δικαιολογητικά γι' αυτές τις Σχολές καθορίζονται και ανακοινώνονται από τα αρμόδια υπουργεία.

Γ. Απόκτηση Δελτίου Εξεταζομένου για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2013 ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Την ίδια περίοδο μόνον όσοι συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ, στο Λύκειό τους θα αποκτήσουν και το Δελτίο Εξεταζομένου, με το οποίο θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα τις ημέρες των εξετάσεων.

ΓΕΝΙΚΑ: Οι υποψήφιοι τόσο για τη δημιουργία προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password), όσο και για την υποβολή και έλεγχο των δικαιολογητικών για υπαγωγή σε κάποια ειδική περίπτωση, απευθύνονται στο Λύκειο, ως εξής:

- Όσοι υποψήφιοι (μαθητές και απόφοιτοι) υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2013 των ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, θα απευθυνθούν στο αντίστοιχο ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ.

- Όσοι απόφοιτοι-κάτοχοι βεβαίωσης πρόσβασης 2011 ή 2012 από ημερήσιο ΓΕΛ ή ημερήσιο ΕΠΑΛ (ομάδα Β΄) θα υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο για το 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση, θα απευθυνθούν σε οποιοδήποτε ημερήσιο ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, κατά προτίμηση στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ή εκείνο της αποφοίτησής τους.

- Τέλος, όσοι απόφοιτοι με την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου δήλωσαν υποψηφιότητα για το 90% των θέσεων (με νέα εξέταση), αλλά τελικά δεν προσέλθουν στις πανελλαδικές σε κανένα μάθημα, αμέσως μετά τη λήξη των πανελλαδικών θα προσέλθουν στο λύκειό τους, για να τους επιστραφεί η Βεβαίωση Πρόσβασης. Αν αυτοί οι απόφοιτοι αποφασίσουν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση (το δικαίωμα αυτό έχουν οι κάτοχοι Βεβαίωσης Πρόσβασης ημερήσιων ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ-Β΄ των ετών 2011 ή 2012), θα πρέπει τον Ιούνιο να προσέλθουν πάλι στο λύκειο, προκειμένου να δημιουργήσουν νέο προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και να χαρακτηριστούν εκ νέου από τον (υπο)διευθυντή ως ειδική περίπτωση (αν ανήκουν σε κάποια ειδική περίπτωση), ακόμα και αν θα το έχουν ήδη κάνει από 16-4-2013 ως και 26-4-2013.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι προκαλεί τις κύστες στο σώμα


Πώς να απαλλαγείτε από αυτές και πότε πρέπει να ανησυχήσετε.

Μπορεί να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται σε οποιοδήποτε σημείο του σώματός σας, οι περισσότερες όμως είναι απλώς «αθώα» ογκίδια, που μπορεί να σας αναστατώσουν χωρίς λόγο.

Στο στήθος
Τι τις προκαλεί: Μπλοκαρισμένοι αγωγοί γάλακτος. Οι αδένες στο στήθος σου κρύβουν πάντα υγρά που μπορεί να περιέχουν σωματίδια τα οποία μπλοκάρουν τους μικρούς αγωγούς. Όταν συμβαίνει αυτό, ένας αγωγός γεμίζει με υγρό και μετατρέπεται σε μια απλή κύστη.

Πώς να απαλλαγείτε από αυτές: Απλώς περιμένετε. Χρειάζεται περίπου ένας χρόνος μέχρι να διασκορπιστεί το υγρό που περιέχουν οι κύστες. Στο μεταξύ, μερικές έρευνες δείχνουν ότι η μείωση της καφεΐνης μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο του στήθους που προέρχεται από τις κύστεις. Αν μια κύστη σας προκαλεί πιο έντονες ενοχλήσεις, μπορείτε να ζητήσετε από το γιατρό σας να αφαιρέσει το υγρό με παρακέντηση.

Γιατί επανεμφανίζονται: Αυτό εξαρτάται από τα επίπεδα ορμονών στον ιστό του στήθους και από τα γονίδια – μερικές γυναίκες κληρονομούν την τάση δημιουργίας κυστών. Δε χρειάζεται, όμως, να απογοητεύεστε. Οι κύστεις είναι σύνηθες φαινόμενο στις νεαρότερες ηλικίες κι όσο περισσότερο πλησιάζετε στην εμμηνόπαυση, τόσο θα λιγοστεύουν, καθώς πέφτουν τα επίπεδα των ορμονών.

Χρειάζεται να ανησυχείτε; Είναι σημαντικό να εξετάζει οποιαδήποτε καινούργια κύστη παρουσιάζετε ο γιατρός σας, αλλά αν δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, μπορείτε να ηρεμήσετε – οι κύστεις δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνου του μαστού. Μια κύστη έχει την αίσθηση μιας ρόγας σταφυλιού την οποία μπορείτε να μετακινήσετε ελαφρώς πιέζοντάς την, ενώ ένας κακοήθης όγκος είναι σκληρός και δεν μετακινείται.

Στις ωοθήκες
Τι τις προκαλεί: Η ωορρηξία. Η πιο συχνή μορφή κυστών στις ωοθήκες (οι οποίες ονομάζονται λειτουργικές) εμφανίζεται σε 2 τύπους: οι θυλακικές κύστες, οι οποίες περιέχουν το ωάριο που δεν έχει απελευθερωθεί και οι κύστες ωχρού σωματίου (corpus luteum), οι οποίες είναι γεμάτες με υγρό και σχηματίζονται μόλις η ωοθήκη απελευθερώσει ένα ωάριο. Οι δεύτερες ενδέχεται να ξεπεράσουν και το μέγεθος από ένα μπαλάκι του μπέιζμπολ και να προκαλούν οξύ πόνο.

Πώς να απαλλαγείτε από αυτές: Μην κάνετε τίποτα. Οι περισσότερες λειτουργικές κύστες εξαφανίζονται σε 8 με 12 εβδομάδες. Διαφορετικά ο γυναικολόγος σας θα σας συστήσει αντισυλληπτικά για να συρρικνώσει την κύστη ή λαπαροσκόπηση, εάν είναι τα πράγματα πιο σοβαρά.

Γιατί επανεμφανίζονται: Αν δεν ανήκετε στις γυναίκες με ενδομητρίωση οι οποίες τείνουν να εμφανίζουν περιοδικά κύστεις, τότε μπορείτε απλώς να κατηγορήσετε την… κακή σας τύχη. Οι ερευνητές προσπαθούν να καθορίσουν τι είναι αυτό που κάνει μερικές γυναίκες να έχουν προδιάθεση για δημιουργία λειτουργικών κυστών.

Χρειάζεται να ανησυχείτε; Όχι, αφού οι λειτουργικές κύστεις δεν αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. Αν ο γιατρός σας εντοπίσει κάτι ανησυχητικό στην ωοθήκη σας, μπορεί να το εξετάσει με υπέρηχο και αν βρίσκεστε μετά την εμμηνόπαυση ή πριν αλλά διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών, μπορείτε να κάνετε την εξέταση αίματος CA-125, η οποία εντοπίζει την πρωτεΐνη που βρίσκεται στα καρκινικά κύτταρα.

Στο δέρμα
Τι τις προκαλεί: Τις περισσότερες φορές, κάποιος μπλοκαρισμένος αδένας τρίχας. Το δέρμα σας αποτελείται από διάφορα στρώματα και αυτά που βρίσκονται πιο πάνω συνήθως προσπαθούν να “ξεφορτωθούν” οτιδήποτε περιττό. Όταν, όμως, παγιδευτεί μια τρίχα ή ένα κομμάτι δέρματος μπλοκάρει τον αδένα, τότε το δέρμα δημιουργεί κύστη.

Πώς να απαλλαγείτε από αυτές: Μην τις πιέσετε! Μπορεί να σπάσουν κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και να προκαλέσουν φλεγμονή, μόλυνση και ουλή. Λόγω του ότι δεν μπορείτε να τις αφαιρέσετε, θα γεμίζουν συνεχώς με υγρό. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ζητήσετε από το δερματολόγο σας να σας τις αφαιρέσει κάνοντας μια μικρή τομή, η οποία πιθανότατα δε θα αφήσει σημάδι.

Γιατί επανεμφανίζονται: Λόγω γονιδίων, ηλικίας (οι επιδερμικές κύστεις εμφανίζονται συχνότερα μετά τα 30 και τα 40) και ακμής. Από την άλλη, στις γυναίκες οι πιθανότητες εμφάνισης είναι λιγότερες, καθώς οι άντρες τις εμφανίζουν 2 φορές πιο συχνά.

Χρειάζεται να ανησυχείτε; Όχι, αν και όταν παρατηρήσετε μια κύστη στο δέρμα σας, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Οι κύστεις αυτές είναι σχεδόν πάντα ακίνδυνες, αλλά μην βασίζεστε στη δική σας διάγνωση.


Πηγή: http://omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μεγάλος και στην καρδιά ο Βαζέχα


Ένας διαφορετικός αγώνας ποδοσφαίρου θα γίνει σήμερα Δευτέρα στις 5 μ.μ. στο στάδιο Χαλκίδας με στόχο τη στήριξη των προγραμμάτων των Γιατρών του Κόσμου. Ο αγώνας θα γίνει μεταξύ της ομάδας "Φίλοι Βαζέχα" και της Α.Ο. Χαλκίδας. Αρωγός στην προσπάθεια, ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί στην Ελλάδα, ο Κριστόφ Βαζέχα.

Ποιοι θα είναι οι "Φίλοι Βαζέχα"; Οι Δέλλας, Βάντσικ, Λυμπερόπουλος, Γεωργάτος, Αποστολάκης, Χαλκιάς, Μπασινάς, Γκούμας, Αμανατίδης, Χαϊκάλης.

Έξω από το στάδιο Χαλκίδας, θα υπάρχει κινητή ιατρική μονάδα των Γιατρών του Κόσμου, από τις 10:00 έως 14:00 με διάφορες ειδικότητες γιατρών, για την παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής εξέτασης σε άτομα που δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα Υγείας.

Ο αγώνας πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της ‘Ένωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Βριλησσίων υπό την Αιγίδα της Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανάσα σε χιλιάδες μικροοφειλέτες


Ανάσα σε χιλιάδες μικροοφειλέτες του δημοσίου που είναι αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις δίνει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με Τα Νέα, το νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει δύο βασικές παρεμβάσεις: θα προβλέπεται ότι δεν θα ασκείται ποινική δίωξη για οφειλές έως 10.000 ευρώ και θα χαρακτηρίζει ως μη εισπράξιμες αρχικές οφειλές έως 200 ευρώ, περιλαμβανομένων και των προσαυξήσεων.

Σήμερα για την υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης για μη καταβολή βεβαιωμένων οφειλών προς το δημόσιο αρκεί η συνδρομή δύο προϋποθέσεων: αφενός τα βεβαιωμένα και ληξιπρόθεσμα χρέη να υπερβαίνουν το ποσό των 5.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων, και αφετέρου να έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης καταβολής των χρεών αυτών.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός να επικεντρωθεί στις εισπράξιμες οφειλές και να μη διατίθενται ανθρώπινοι πόροι για την ανεύρεση εσόδων που δεν πρόκειται να εισπραχθούν.

Η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση θα λειτουργήσει συνδυαστικά με τη ρύθμιση που συμφωνήθηκε με την τρόικα και προβλέπει την εξόφληση χρεών προς το δημόσιο έως και σε 48 δόσεις.

Σημειώνεται πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις εφορίες ανέρχονται πλέον στα 56 δισ. ευρώ, ενώ τα 14 δισ. ευρώ αυτών των χρεών έχουν δημιουργηθεί τους τελευταίους 15 μήνες. Είναι ενδεικτικό πως μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2013 δημιουργήθηκαν «νέα» χρέη της τάξεως των 1,3 δισ. ευρώ και αφορούν σε μεγάλο βαθμό φορολογουμένους που δεν μπορούν να εξοφλήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπολογισμός σύνταξης ΟΑΕΕ


Οδηγίες για τις νέες συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις στον υπολογισμό της σύνταξης παρέχονται με εγκύκλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

Ειδικότερα, παρέχονται διευκρινίσεις για διατάξεις (άρθρα 2-4 Ν. 3863/10), οι οποίες αφορούν ασφαλισμένους που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης (γήρατος ή αναπηρίας) ως 31.12.2014.

Συγκεκριμένα, για ασφαλισμένους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα (ηλικία και έτη ασφάλισης) σε φορείς κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο από 1.1.2011 ως 31.12.2014, το ετήσιο ποσοστό υπολογισμού της σύνταξης που αντιστοιχεί σε κάθε έτος ασφάλισης από 1.1.2013 και εφεξής, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 2% των συντάξιμων αποδοχών ή των ασφαλιστικών κατηγοριών, όπως αυτές ισχύουν.

Δηλαδή ο υπολογισμός του ποσού σύνταξης για το χρόνο μετά το 2013, θα γίνεται με 2% επί του ποσοστού των ασφαλιστικών κατηγοριών στις περιπτώσεις που από τις καταστατικές διατάξεις θα προκύπτει μεγαλύτερο ποσοστό.

Στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι και το ποσό σύνταξης λόγω θανάτου ορίζονται σύμφωνα με τις γενικές ή καταστατικές διατάξεις κάθε ΦΚΑ και τις διατάξεις του νόμου αυτού.

Για την κατανόηση της ανωτέρω ρύθμισης, δηλαδή για ασφαλισμένους που θεμελιώνουν δικαίωμα από 1.1.2011 ως 31.12.2014, παρατίθενται παραδείγματα:

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1°

Ασφαλισμένος ο οποίος έχει πραγματοποιήσει χρόνο ασφάλισης από 1.1.1975 ως 31.02.2013 και είναι γεννημένος το 1950, καταθέτει αίτηση συνταξιοδότησης τον 3° του 2013.

Ο ασφαλισμένος μέχρι 31.12.2010 έχει θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα (35 έτη ασφάλισης και ηλικία 60 ετών).

Επομένως, ο υπολογισμός της σύνταξής του θα γίνει με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, χωρίς να έχουν εφαρμογή τα προαναφερθέντα, διότι οι νέες διατάξεις ισχύουν για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από 1.1.2011 και μετά.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2°

Ασφαλισμένος προερχόμενος από το πρώην ΤΕΒΕ, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει χρόνο ασφάλισης από 1.1.1984 ως 31.12.2013 και είναι γεννημένος το 1947, καταθέτει αίτηση για σύνταξη τον 1/2014. Ο ασφαλισμένος δεν θεμελίωνε συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31.12.2010, αλλά από 1.1.2011 και μετά (ηλικία 65 ετών το 2012 και πλέον των 15 ετών ασφάλισης).

Η σύνταξή του θα υπολογιστεί ως ακολούθως:

α) Για χρόνο ασφάλισης έως 31.12.2012 βάσει των ισχυουσών καταστατικών διατάξεων

β) Για χρόνο ασφάλισης από 1.1.2013 και εφεξής με 2% επί του ποσοστού των ασφαλιστικών κατηγοριών Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, δεδομένου ότι από τις καταστατικές διατάξεις προκύπτει μεγαλύτερο ποσό.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 3°

Ασφαλισμένος προερχόμενος από το πρώην ΤΑΕ, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει χρόνο ασφάλισης από 1.1.1983 έως 31.12.2014 και είναι γεννημένος το 1947, καταθέτει αίτηση για σύνταξη τον 1/2015.

Ο ασφαλισμένος δεν θεμελίωνε συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31.12.2010, αλλά από 1.1.2011 και μετά (ηλικία 65 ετών το 2012 και πλέον των 15 ετών ασφάλισης).

Η σύνταξή του θα υπολογιστεί ως ακολούθως:

α) Για χρόνο ασφάλισης έως 31.12.2012 βάσει των ισχυουσών καταστατικών διατάξεων

β) Για χρόνο ασφάλισης από 1.1.2013 και εφεξής θα πρέπει να χορηγηθεί το ποσό των καταστατικών διατάξεων του πρώην ΤΑΕ (ΣΤ κατηγορία 28,54 ευρώ), διότι είναι μικρότερο από το 2% επί του ποσοστού των ασφαλιστικών κατηγοριών, σύμφωνα με το νέο τρόπο υπολογισμού.

Επομένως, θα αποδοθεί το ποσό των 28,54 ευρώ κατ’ εφαρμογή των οριζομένων στο άρθρο 4 παρ. 2.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 4°

Εστω ότι ο ανωτέρω ασφαλισμένος ζήτησε με αίτησή του την υπαγωγή του σε μικρότερη ασφαλιστική κατηγορία από 1/1/2013, την Π04.

Η σύνταξή του θα υπολογιστεί ως ακολούθως:

α) Για χρόνο ασφάλισης ως 31.12.2012, βάσει των ισχυουσών καταστατικών διατάξεων.

β) Για χρόνο ασφάλισης από 1.1.2013 και εφεξής, με 2% επί του ποσοστού των ασφαλιστικών κατηγοριών Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, δεδομένου ότι από τις καταστατικές διατάξεις προκύπτει μεγαλύτερο ποσό.



Διαβάστε περισσότερα...

Συγκέντρωση τροφίμων στην Πάφο


Ο δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας ανακοίνωσε ότι τρόφιμα αξίας 25 χιλιάδων ευρώ συγκεντρώθηκαν κατά τη χθεσινή συναυλία αλληλεγγύης στην Πάφο με τον τίτλο «Υποστηρίζω την Πάφο».

«Έχουμε προσπαθήσει πάρα πολύ να πετύχει αυτή η συναυλία ανθρωπιάς και αισθανόμαστε τεράστια ικανοποίηση, βλέποντας την ανταπόκριση του κόσμου για την ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου», τόνισε ο κ. Βέργας. Σημείωσε ότι τη συναυλία παρακολούθησαν πάνω από 10 χιλιάδες άτομα και εξήγγειλε συνέχιση της προσπάθειας συλλογής ειδών ανάγκης με τη διοργάνωση και άλλων εκδηλώσεων αλληλεγγύης.


Διαβάστε περισσότερα...

Την Τρίτη διαμαρτύρονται καθηγητές και δάσκαλοι


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας προγραμματίζουν για αύριο, Τρίτη 16 Απριλίου, στη μία μετά το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Παιδείας, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και η Διδασκαλική Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ). Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν στις απολύσεις, στην κατάργηση οργανικών θέσεων, στις υποχρεωτικές μεταθέσεις, στις συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων και σχολείων και στην αύξηση του ωραρίου.

Για τη διευκόλυνση συμμετοχής των καθηγητών στη συγκέντρωση, το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας 11.00- 14.00 για την πρωινή βάρδια και 14.00- 17.00 για την απογευματινή.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα παιδιά ρωτούν κάθε δύο λεπτά


«Μαμά, πώς γεννιούνται τα μωρά;», «Μπαμπά, γιατί ο ουρανός είναι μπλε;», «Μαμά, από τι είναι φτιαγμένες οι σκιές;»... Αυτές και άλλες 387 απορίες έχουν κάθε μέρα τα τετράχρονα, στις οποίες καλούνται να απαντήσουν αμέσως οι γονείς και κυρίως οι μητέρες.

Αν ο αριθμός αυτός ακούγεται εξωφρενικά μεγάλος, αρκεί κανείς να δει τα αποτελέσματα βρετανικής έρευνας την οποία πραγματοποίησε η ιστοσελίδα Littlewoods.com σε δείγμα 1.000 μητέρων με παιδιά ηλικίας 2-10 ετών. Είναι λοιπόν ενδεικτικό ότι οι γνώσεις της μαμάς δοκιμάζονται, αφού δέχεται κάθε χρόνο, ούτε λίγο ούτε πολύ, 105.120 ερωτήσεις από το παιδί της!



Ο αριθμός και το περιεχόμενο των ερωτήσεων διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία των παιδιών. Ετσι, τα πιο... περίεργα είναι τα κορίτσια στην ηλικία των 4 ετών, που κάνουν μία ερώτηση κάθε 1 λεπτό και 56 δευτερόλεπτα, ενώ εκείνα που φαίνεται ότι έχουν λιγότερες απορίες είναι τα 9χρονα αγόρια, καθώς οι ερωτήσεις που απευθύνουν στους γονείς τους δεν ξεπερνούν τις 144 ημερησίως.

Πάντως, τα παιδιά σε ποσοστό 82%, σύμφωνα με την έρευνα, ρωτούν αποκλειστικά τη μαμά τους· μάλιστα, ένα στα τέσσερα είπε ότι το κάνει επειδή ο πατέρας του θα του απαντήσει «ρώτα τη μητέρα σου».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι νέες αλλαγές στο εφάπαξ-Αναλυτικοί πίνακες


Νέες σαρωτικές αλλαγές έρχονται στο εφάπαξ μέσα στη χρονιά και θα επηρεάσουν πάνω από 1,3 εκατομμύριο μισθωτούς του δημοσίου, των ΔΕΚΟ, των τραπεζών, αλλά και του ιδιωτικού τομέα που ασφαλίζονται σε Ταμεία Πρόνοιας.

Αυτή τη στιγμή το θέμα του εφάπαξ "καίει" πάνω από 100.000 ασφαλισμένους οι οποίοι βρίσκονται στην πόρτα εξόδου για άμεση συνταξιοδότηση έχοντας θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γυμναστείτε ανάλογα με τον σωματότυπό σας


Εντοπίστε τις προβληματικές περιοχές και δώστε βάση σε αυτές.

Αν δεν διαθέτεις τέλειες αναλογίες, μπορείς να βασιστείς στο σωματότυπό σου για να γυμναστείς σωστά και να δεις γρήγορα αποτελέσματα. Δες σε ποια κατηγορία ανήκει ο δικός σου σωματότυπος, ποιες είναι οι προβληματικές σου περιοχές και δώσε βάση σ' αυτές.

Σωματότυπος Μήλο

Έχεις πλούσιο στήθος και ίσως λίγη «κοιλίτσα», ενώ η αναλογία μέσης, γοφών και στήθους δεν είναι πολύ ασύμφωνη. Επίσης, τα οπίσθιά σου είναι αρκετά μικρά – σχεδόν εξαφανισμένα!

Προβληματικές περιοχές: Χάνεις βάρος εύκολα στα πόδια και τα χέρια, αλλά δύσκολα από τη μέση και το στήθος. Τι να κάνεις: Διάδρομο, ποδήλατο, κοιλιακούς και ραχιαίους, καθώς και ασκήσεις για τους γλουτούς. Στόχος σου είναι να μειωθεί η περιφέρεια της μέσης, την οποία και πρέπει να μετράς τακτικά.

Σωματότυπος Αχλάδι

Οι γοφοί σου είναι πιο φαρδιοί από τους ώμους και το στήθος σου. Η μέση και οι γλουτοί σου είναι καλοσχηματισμένοι.

Προβληματικές περιοχές: Έχεις την τάση να παίρνεις βάρος στο κάτω μέρος του σώματος.

Τι να κάνεις: Για να δώσεις το σωστό σχήμα στην περιοχή των ποδιών και των γλουτών, θα πρέπει να κάνεις γυμναστική με βάρη και αεροβική για να «κάψεις» το λίπος. Μην ξεχνάς να μετράς κάθε μήνα την περίμετρο γοφών και μέσης, στοχεύοντας στη μείωση της περιφέρειας των γοφών.

Σωματότυπος Κλεψύδρα

Η μέση σου είναι λεπτή, αλλά και πολύ μικρότερη από το στήθος και τους γοφούς σου. Έχεις καμπύλες, όμορφες γάμπες και αστραγάλους.

Προβληματικές περιοχές: Παίρνεις βάρος στο πίσω μέρος των μηρών σου και το πάνω μέρος των χεριών σου.

Τι να κάνεις: Ενδυνάμωση χεριών και ασκήσεις ποδιών

Σωματότυπος Μολύβι

Είσαι πολύ αδύνατη και οι ώμοι, η μέση και οι γοφοί σου έχουν σχεδόν το ίδιο πλάτος. Η πλάτη σου, τα χέρια και οι ώμοι σου είναι όμορφα σχηματισμένα.

Προβληματικές περιοχές: Εάν πάρεις βάρος, το παίρνεις από τη μέση και κάτω, ενώ τα πόδια σου έχουν περισσότερο λίπος από το υπόλοιπο σώμα σου.

Τι να κάνεις: Άνοιγμα πλάτης στην τροχαλία, ασκήσεις για τους ώμους.


Πηγή: http://www.shape.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ιδέες για σνακ πλούσια σε ω λιπαρά


Μάθετε τις ευεργετικές επιδράσεις από την πρόσληψη ω λιπαρών.

Το ανθρώπινο σώμα είναι ικανό να παράγει όλα τα λιπαρά οξέα που χρειάζεται, εκτός από δύο: το ω 6 λιπαρό οξύ (λινελαϊκό οξύ) και το ω 3 λιπαρό οξύ (α-λινολεϊκό οξύ).

Τα παραπάνω είναι αναγκαίο να λαμβάνονται μέσω της διατροφής και γι’ αυτό τον λόγο ονομάζονται «απαραίτητα λιπαρά οξέα». Και τα δύο είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και ανάπλαση του οργανισμού, ενώ χρησιμοποιούνται επιπρόσθετα και για τη σύνθεση άλλων λιπαρών οξέων.

Τα ω 3 και ω 6 λιπαρά οξέα είναι κύρια δομικά στοιχεία της μεμβράνης των κυττάρων και πρόδρομες ενώσεις πολλών ουσιών στον οργανισμό, όπως ουσιών που εμπλέκονται στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και τη φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού.

Οι ευεργετικές επιδράσεις από την πρόσληψη ω λιπαρών είναι οι παρακάτω:

- Χαμηλότερος κίνδυνος για καρδιαγγειακές παθήσεις
- Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
- Καλή εγκεφαλική λειτουργία
- Μείωση του κινδύνου εμφάνισης οφθαλμικών παθήσεων
- Πρόληψη καρκινογένεσης
- Μείωση πόνου στις φλεγμονές
- Πρόληψη εμφάνισης άσθματος
- Μείωση κινδύνου πρόωρου τοκετού και χαμηλού βάρος γέννησης του νεογνού
- Πρόληψη σακχαρώδη διαβήτη
- Συντήρηση των υγιεινών συνηθειών

Η μέση ημερήσια πρόσληψη σε απαραίτητα λιπαρά οξέα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 γραμμάρια. Επίσης, διαφαίνονται πολύ ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της συμπληρωματικής τους χορήγησης για θεραπευτικούς σκοπούς.

Η βασικότερη πηγή ω 3 και ω 6 λιπαρών είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά, οπότε η διατροφή μας θα πρέπει να τα περιλαμβάνει 2 φορές την εβδομάδα, απαραιτήτως. Ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σολομός, πέστροφα, γαύρος, σαρδέλες, μπακαλιάρος, τόνος, γλώσσα) είναι πλούσια πηγή ω λιπαρών.

Πλούσιοι σε ω λιπαρά είναι και οι ξηροί καρποί (λιναρόσπορος, καρύδια, ηλιόσποροι, σουσάμι), οπότε, αν θέλουμε να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας σε ω 3 και ω 6 λιπαρά, ας προσθέσουμε ξηρούς καρπούς σε αυτήν. Μπορούμε, επίσης, να αλέσουμε ποικιλία ξηρών καρπών, να την τοποθετήσουμε σε ένα βαζάκι και καθημερινά να καταναλώνουμε 1-2 κουταλιές από αυτό είτε σε κάποιο σνακ ή ακόμα και στο φαγητό.

Τα έλαια, όπως το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο, έχουν, επίσης, μεγάλη περιεκτικότητα σε ω λιπαρά, καθώς και οι μαλακές μαργαρίνες.

Τέλος, από τη διατροφή μας δεν θα πρέπει να λείπουν τα πράσινα και φυλλώδη λαχανικά, καθώς είναι κι αυτά πηγές ω λιπαρών. Καθημερινά, μία μερίδα από αυτά είναι απαραίτητη στο μεσημεριανό ή το βραδινό μας γεύμα. Επίσης, μπορούν να συνοδεύουν το πρωινό μας τοστ ή το απογευματινό μας σνακ. Τέλος, εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως χυμοί και κράκερ, τα οποία μπορούν να συνεισφέρουν στις ημερήσιες ανάγκες μας.

Με βάση αυτά μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά σνακ όπως:

- Ψωμί πολύσπορο με λίγο βούτυρο (εμπλουτισμένο σε ω λιπαρά), μέλι και λίγους ξηρούς καρπούς
- Ένα τοστ με ψωμί πολύσπορο, λίγο βούτυρο (εμπλουτισμένο σε ω λιπαρά), μια φέτα γαλοπούλα, μια φέτα τυρί και λίγο μαρούλι
- Ένα γιαούρτι 2% με λίγο μέλι και μια χούφτα ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα και λιναρόσπορο)
- Ένα ποτήρι γάλα και 3-4 κρακεράκια (εμπλουτισμένα σε ω λιπαρά) και λίγο μέλι
- Ένα ποτήρι γάλα με δημητριακά με ξηρούς καρπούς και λίγο μέλι
- 2-3 κρακεράκια (εμπλουτισμένα σε ω λιπαρά) με λίγο σολομό
- Ένα ποτήρι γάλα με μια κουταλιά μέλι, 5 καρύδια και 2 κριτσίνια με σουσάμι
- 2 φέτες κέικ (φτιαγμένο με μαργαρίνη με ω λιπαρά και ξηρούς καρπούς) και έναν φυσικό χυμό

Επίσης, ελαφρύ βραδινό γεύμα:

Μια σαλάτα από πράσινα λαχανικά, με φέτες παρμεζάνας, λίγο ξίδι βαλσάμικο, λίγο ελαιόλαδο, 5-6 καρύδια και 2-3 κριτσίνια με σουσάμι ή πολύσπορα
Μια σαλάτα από πράσινα λαχανικά με λίγο σολομό ή τόνο, ελαιόλαδο και 2-3 κριτσίνια με σουσάμι ή πολύσπορα
Ένα τοστ με ψωμί πολύσπορο, λίγο βούτυρο (εμπλουτισμένο σε ω λιπαρά), μια φέτα γαλοπούλα, μια φέτα τυρί και 2-3 φύλλα μαρούλι
Μια σαλάτα από πράσινα λαχανικά, λίγο ελαιόλαδο και μια μερίδα σαρδέλα ή γαύρο ψητό.

Ας θυμόμαστε, λοιπόν, ότι η διατροφή μας πρέπει να χαρακτηρίζεται από «ισορροπία, ποικιλία, μέτρο», έτσι ώστε να μας εξασφαλίσει την επάρκεια σε σημαντικά θρεπτικάσυστατικά, μεταξύ των οποίων είναι και τα ωφέλιμα ω λιπαρά, βοηθώντας μας έτσι να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη σωματική και πνευματική μας υγεία.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απαγορεύονται οι… αλατιέρες στο Μεξικό


Η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει την κατανάλωση αλατιού.

Οι αρχές του Μεξικού αποφάσισαν να λάβουν δραστικά μέτρα, προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση αλατιού από τον πληθυσμό, απαγορεύοντας τις… αλατιέρες στα καταστήματα εστίασης.

Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων στην πρωτεύουσα του Μεξικού είναι σύμφωνοι με την εκστρατεία «Λιγότερο αλάτι, Καλύτερη υγεία» και θα συμμετέχουν στην κίνηση αυτή, αφαιρώντας τις αλατιέρες από τα τραπέζια και θα τις δίνουν στους πελάτες μόνο αν το ζητήσουν, γράφει ο Guardian.

«Θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή του κόσμου για το κακό που κάνουν στον οργανισμό τους όταν υπερβάλλουν στην κατανάλωση αλατιού. Πολλοί προσθέτουν αλάτι χωρίς να έχουν δοκιμάσει καν το φαγητό» ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Armando Ahued.

Το 31% των Μεξικανών έχει υψηλή αρτηριακή πίεση και η μέση κατανάλωση αλατιού στη χώρα είναι περίπου 11 γραμμάρια την ημέρα. Η ποσότητα αυτή είναι διπλάσια από τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...