Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Οι Κινέζοι άδειασαν τα ράφια με το γάλα στην Αγγλία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με δελτίο θα πωλείται πλέον το βρεφικό γάλα.
Με δελτίο θα πωλείται στο εξής το βρεφικό γάλα στα βρετανικά καταστήματα, καθώς οι κινέζοι επισκέπτες της χώρας… άδειασαν τα ράφια, προκειμένου να στείλουν τα προϊόντα στην Κίνα, όπου πολλοί γονείς φοβούνται να δώσουν ντόπιο γάλα στα παιδιά τους θεωρώντας ότι ενδέχεται να είναι επικίνδυνο για την υγεία τους.

Η Βρετανική Εταιρεία Λιανικού Εμπορίου (BRC), τα μέλη της οποίας αντιπροσωπεύουν το 80% των καταστημάτων, ανέφερε ότι σε πολλά μαγαζιά έχει επιβληθεί όριο δύο κουτιά γάλακτος ανά πελάτη για να περιοριστούν οι «ανεπίσημες εξαγωγές» στην Κίνα.

Η ζήτηση για εισαγόμενο γάλα σε σκόνη παραμένει υψηλή στην Κίνα αφότου τουλάχιστον 6 βρέφη πέθαναν και άλλα 300.000 αρρώστησαν το 2008 αφού ήπιαν γάλα μολυσμένο με μελαμίνη. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα κινεζικά προϊόντα κατέρρευσε εξαιτίας του σκανδάλου αυτού που οδήγησε επίσης σε ελλείψεις στο Χονγκ Κονγκ και την Αυστραλία, καθώς πολλοί αγόραζαν ολόκληρα κιβώτια γάλακτος σε σκόνη και τα έστελναν σε συγγενείς στην Κίνα.

«Οι κυριότεροι πωλητές βρεφικού γάλακτος, δηλαδή τα σουπερμάρκετ και τα φαρμακεία, θέτουν όριο στις πωλήσεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος της BRC Ρίτσαρντ Ντοντ. «Το έκαναν επειδή ορισμένοι πελάτες αγόραζαν ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες τις οποίες πιστεύεται ότι προωθούσαν κατόπιν στην Κίνα».

Στους αγοραστές περιλαμβάνονται Κινέζοι τουρίστες και φοιτητές που είτε παίρνουν τα κουτιά στο σπίτι τους είτε τα ταχυδρομούν σε συγγενείς τους. Υπάρχουν όμως και οργανωμένες ομάδες που αγοράζουν μεγάλες ποσότητες γάλακτος και το εξάγουν στην Κίνα, όπως ανέφερε ένας επιχειρηματίας που έχει εμπλακεί σε αυτό το εμπόριο. «Υπάρχουν τριών ειδών άνθρωποι σαν εμάς. Οι πρώτοι είναι οι φοιτητές ή οι τουρίστες που τους ζητούν να στείλουν ένα-δυο κουτιά σε συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα. Κατόπιν είναι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, όπως εγώ. Η τρίτη ομάδα είναι οι μεγάλοι πωλητές, αυτοί που αγοράζουν απευθείας από τους χονδρέμπορους», εξήγησε ο άνδρας αυτός μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Sky News.

Τα σουπερμάρκετ έχουν αναρτήσει πινακίδες στις οποίες διευκρινίζουν ότι οι πελάτες μπορούν να αγοράζουν μέχρι δύο κουτιά γάλακτος σε σκόνη. Πολλοί αγοραστές στο Λονδίνο είπαν ότι παρατήρησαν σποραδικές ελλείψεις και ότι χρειάστηκε να επισκεφθούν πολλά διαφορετικά καταστήματα μέχρι να βρουν τη μάρκα που προτιμούν.

Το βρεφικό γάλα που πωλείται στη Βρετανία έναντι 10 λιρών στις κινεζικές εμπορικές ιστοσελίδες έχει έως και τετραπλάσια τιμή.

Ο γαλλικός όμιλος Danone, που παρασκευάζει τα γάλατα Aptamil και Cow & Gate, ζήτησε συγγνώμη από τους Βρετανούς καταναλωτές για τις ελλείψεις και ανακοίνωσε ότι έχει ήδη αυξήσει την παραγωγή. «Καταλαβαίνουμε ότι η αυξημένη ζήτηση πυροδοτείται από τις ανεπίσημες εξαγωγές στην Κίνα προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των γονιών που θέλουν να δώσουν στα παιδιά τους γάλα δυτικής μάρκας», ανέφερε η εταιρεία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.