Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Έρχονται αντικειμενικές τιμές στο ύψος των αγοραίων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δημιουργείται Τράπεζα Πληροφοριών με στόχο την εξομοίωση.

Συνεδριάζει εντός της εβδομάδας η ειδική επιτροπή που έχει αναλάβει να προχωρήσει στην δημιουργία Τράπεζας Πληροφοριών με στόχο να εξομοιωθούν οι αντικειμενικές και αγοραίες τιμές των ακινήτων.

Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία έχει αναλάβει τη μελέτη και διαμόρφωση της νέας διαδικασίας προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών, θα παρουσιάσει μέχρι τις αρχές Ιουλίου 2013 ένα νέο νομικό πλαίσιο υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Ο νέος αυτός μηχανισμός θα αντλεί πληροφορίες από τις μισθώσεις, τις μεταβιβάσεις και τις εκτιμήσεις των αγοραίων τιμών ακινήτων ανά την Ελλάδα.

Σημαντικό ρόλο στο μηχανισμό αυτό θα έχουν τα δεδομένα που συλλέγονται για τις αξίες των ακινήτων από τις τράπεζες όταν αυτές χορηγούν στεγαστικά δάνεια, αλλά και δεδομένα από τις βάσεις δεδομένων εκτιμητών ακινήτων, κυρίως μεγάλων εταιρειών που συνεργάζονται με το Δημόσιο.

Έως ότου συγκεντρωθούν, όμως, οι εν λόγω πληροφορίες για τις αντικειμενικές ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας έχει ζητήσει από την Επιτροπή να αξιοποιήσει τα δεδομένα που είχαν συγκεντρώσει οι Επιτροπές του υπουργείου Οικονομικών το 2005, αλλά και οι Επιτροπές που συστήθηκαν από το 2009, προσαρμόζοντάς τα στα νέα δεδομένα της αγοράς.

Σημειώνεται πως το υφιστάμενο σύστημα έχει πολλές στρεβλώσεις και σε πολλές περιπτώσεις οι αντικειμενικές αξίες μπορεί να ξεπερνούν ακόμη και κατά 60% τις πραγματικές.

Σήμερα οι τιμές συναλλαγών των νεόδμητων κατοικιών είναι υψηλότερες των αντικειμενικών και οι ποσοστιαίες διαφορές ποικίλλουν, οι τιμές συναλλαγών στα παλαιά ακίνητα είναι χαμηλότερες των αντικειμενικών σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό ανά περιοχή, ενώ οι τιμές των καταγεγραμμένων πράξεων προσεγγίζουν τις χαμηλότερες ζητούμενες τιμές, δηλαδή, ο αγοραστής είναι κυρίαρχος του πωλητή και πετυχαίνει πάντα χαμηλές τιμές.

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση στις ακριβές περιοχές. Στην περιοχή της Φιλοθέης, οι αγοραπωλησίες δεν ξεπερνούν τα 4.000-5.000 ευρώ/τ.μ., όταν οι αντικειμενικές αξίες ξεπερνούν τα 8.000 ευρώ/τ.μ. Στη Βουλιαγμένη, με ανώτατη αντικειμενική αξία 8.800 ευρώ/τ.μ., οι κατοικίες παλαιάς κατασκευής πωλούνται από 3.000 έως 5.000 ευρώ/τ.μ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.