Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Αναρρωτική άδεια έως 15 ημέρες


«Όποιος αναπληρωτής εκπαιδευτικός παίρνει αναρρωτική άδεια πάνω από 15 μέρες χάνει την εκπαιδευτική του προϋπηρεσία, δεν πληρώνεται και ...απολύεται!! » σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), με αφορμή εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, με την οποία καθορίζεται το πλαίσιο αναρρωτικών αδειών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και των αδειών, λόγω επιπλοκών κύησης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, στην εγκύκλιο ορίζεται ότι «οι αναπληρωτές "...δικαιούνται πάντοτε αδείας, διάρκειας όχι μεγαλύτερης του μισού μήνα συνολικά..."».

Η διάταξη αυτή αποτελεί μέρος πλέον και της Σύμβασης Εργασίας, που υπογράφουν οι αναπληρωτές, όπου αναφέρεται ότι: «Δεν αναγνωρίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας το υπερβάλλον των 15 ημερών διάστημα αναρρωτικής άδειας, σε εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 657 και 658 του Αστικού Κώδικα, περί χρονικού διαστήματος αξίωσης καταβολής μισθού σε περίπτωση αναρρωτικής άδειας, και του αριθμ. 1470/22/08/2008 γνωμοδοτικού εγγράφου του Γραφείου του Νομικού Συμβούλου του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α., περί αδειών εκπ/κών ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου».

Επίσης, στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι «οι ίδιοι εκπαιδευτικοί (οι αναπληρωτές) μετά τη συμπλήρωση ... μισού μήνα, με αποδοχές, απολύονται εφόσον ήθελε κριθεί ότι η περαιτέρω απουσία τους συνιστά σπουδαίο λόγο, που, κατά τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, δικαιολογεί καταγγελία σύμβασης εργασίας ιδιωτικού δικαίου...»!

Σχολιάζοντας την εγκύκλιο, οι δάσκαλοι επισημαίνουν ότι «η συγκεκριμένη απόφαση του υπουργείου Παιδείας οδηγεί τους συναδέλφους αναπληρωτές σε απόλυση μέσα στη σχολική χρονιά και χτυπά χωρίς ντροπή ακόμα και τη μητρότητα, στερώντας την εκπαιδευτική προϋπηρεσία από τις έγκυες αναπληρώτριες συναδέλφους. Οι αποφάσεις αυτές, εξαθλιώνουν τους εκπαιδευτικούς με πρώτους τους αναπληρωτές, όπως άλλωστε και όλους τους εργαζόμενους».

Οι δάσκαλοι ζητούν από τον υπουργό Παιδείας να πάρει πίσω την εγκύκλιο, να δοθεί σε όλους τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αναγνώριση της εκπαιδευτικής τους προϋπηρεσίας και να ληφθούν μέτρα στήριξης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, όπως δωρεάν μετακίνηση, επίδομα θέρμανσης και επίδομα ενοικίου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα τσιγάρο νόμος


Η Ελλάδα αρνείται να συμμορφωθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στην συνάντηση της Σεούλ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στο Πρωτόκολλο που υιοθετήθηκε από όλα τα κράτη μέλη –συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας- επιβάλλει την εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος ιχνηλασίας για την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας τσιγάρων μέσα στην επόμενη πενταετία. Στην ίδια λογική φαίνεται να κινείται και ο νέος αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα υγείας και προστασίας των καταναλωτών, κ. Τόνιο Μποργκ, ανακοινώνοντας τις εργασίες για τη νέα οδηγία για τον έλεγχο των προϊόντων καπνού. Που σημαίνει πως μόλις οι ευρωπαίοι εταίροι μας καταλήξουν στην διαμόρφωση της νέας οδηγίας -ενώ εμείς εδώ ακόμη ταλαντευόμαστε με το ποιούς θα πάμε και το ποιούς θα αφήσουμε- θα προσθέσουμε ακόμη μια οικονομική υποχρέωση με την μορφή προστίμου αυτή την φορά, στις “λίγες” που έχουμε ως κράτος.

Ύφεση για τέσσερα συνεχόμενα πλέον χρόνια, νέο φορολογικό νομοσχέδιο άρτι ψηφισμένο και η μάχη με την φοροδιαφυγή (που η επιτυχής αντιμετώπισή της θα έδινε μια καλή και αναγκαία ώθηση στα έσοδα), ακόμα να μην δίνεται με την πρέπουσα σοβαρότητα που οι ανάγκες και το μέγεθος της υπαγορεύουν, συνηγορούν στο ότι είναι άξιο απορίας, γιατί όλες οι έως τώρα κυβερνήσεις, που μάλιστα τελούν και υπό το καθεστώς μνημονίων, δεν δίνουν προτεραιότητα τόσο σε εύκολα όσο και άμεσα μέτρα, όπως η καταπολέμηση της λαθρεμπορίας των τσιγάρων.
Με αρωγό πλέον την τεχνολογία (γρήγορη αναγνώριση της προέλευσης του τσιγάρου με «σάρωση» των πληροφοριών που το ίδιο κουβαλάει), όπως προκύπτει κι από μια πρόσφατη ανάλυση του Euromonitor, υπάρχουν πλέον τα νέα συστήματα ιχνηλασίας, δοκιμασμένα στην πράξη, με θεαματικά για τα κράτη που τα εφαρμόζουν αποτελέσματα στην προσπάθειά τους να ανακτήσουν χαμένα έσοδα.

Είναι τουλάχιστον ηθικά “άκομψο” σε μια χώρα που το μαχαίρι κυριολεκτικά (κι ίσως για πρώτη φορά) έχει φτάσει στο κόκκαλο των μισθωτών και των συνταξιούχων -με τις οικονομικές απώλειες που αυτοί έχουν υποστεί- το ελληνικό κράτος να μην κάνει τίποτα για ένα θέμα που ακόμα και οι γείτονές μας έχουν λύσει. Την ανάκτηση δηλαδή εσόδων που για την Ελλάδα υπολογίζονται στα 600 εκατομμύρια ευρώ, όσα δηλαδή περίπου εξοικονομεί κι από την μείωση στις συντάξεις. Ποσό που αντιστοιχεί στο 15% του συνόλου των χρημάτων από την νόμιμη εμπορία και που ισούται με την απώλεια εσόδων για το δημόσιο από το λαθρεμπόριο. Αν υπολογίσουμε τα έσοδα από την έως τώρα εμπειρία χωρών που την έχουν εφαρμόσει (όπως η Τουρκία, η Βραζιλία, η Αγγλία, ο Καναδάς κ.α.) από τον πρώτο κιόλας χρόνο της εφαρμογής του νέου τρόπου ελέγχου, υπάρχει δυνατότητα εισροής στα κρατικά ταμεία περισσότερων από 400 εκατομμύρια ευρώ από τον πρώτο κιόλας χρόνο.

Στην έναρξη της τωρινής οικονομικής κρίσης το 2009 η ελληνική κυβέρνηση άρχισε να διερευνά τα συστήματα ιχνηλασίας, μετά και την διαπίστωση πως αποδεδειγμένα πλέον αποτελούν μέρος της λύσης του προβλήματος, με πρόβλεψη που υπήρξε στον Ν.3943/2011. Ακολούθησε μια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος κι από τις αρχές του περασμένου έτους βρίσκεται στην διάθεση του Υπουργείου Οικονομικών το πόρισμα της επιτροπής που αξιολόγησε τις προτάσεις. Ένα χρόνο μετά το Υπουργείο δρομολογεί ακόμα «άμεσα» τις διαδικασίες. Η αδράνεια αυτή γίνεται ακόμα σκληρότερη όταν μετατραπεί σε αριθμούς: Μετρώντας από τα μισά του έτους, δηλαδή τον Ιούλιο του 2012, η καθυστέρηση αυτή αντιστοιχεί σε 200 εκατομμύρια ευρώ που θα μπορούσαν να είχαν μπεί στα ταμεία χωρίς να πληγεί κι άλλο καμιά κοινωνική ομάδα, πλην αυτών που κερδίζουν απ΄την λαθρεμπορία.

Ίσως η ανάγκη έντασης της προσπάθειας πάταξης της φοροδιαφυγής -που κρίνεται απ΄όλους ως επιβεβλημένη για το 2013 αν θέλουμε να “ξεσκαλώσει” η ελληνική οικονομία ώστε να τεθούν οι βάσεις για μια μελλοντική ανάπτυξη- σε συνδυασμό με την ανάληψη, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, των καθηκόντων του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων που ανέλαβε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Χάρης Θεοχάρης, δημιουργήσουν τελικά μια κινητικότητα προς αυτή την κατεύθυνση.

Πέραν των στενών οικονομικών παραμέτρων που λόγω κατάστασης κερδίζουν σε προτεραιότητα, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παραβλεφθεί και μια ακόμη σοβαρή διάσταση του θέματος. Αυτή της Δημόσιας Υγείας.


Διαβάστε περισσότερα...

H εξομολόγηση ενός άστεγου


Ο αριθμός των αστέγων αυξήθηκε δραματικά το τελευταίο διάστημα. Πρόκειται για ανθρώπους που βρέθηκαν στο δρόμο όχι από άποψη, από αλκοολισμό ή ψυχικά προβλήματα αλλά από τη σύγχρονη μάστιγα της ανεργίας. Ενδεικτικό παράδειγμα, είναι ο 51χρονος Λάμπρος, ο οποίος έχασε τη δουλειά του, αδυνατούσε να πληρώσει το νοίκι του και μοιραία βρέθηκε στο δρόμο.

" Όλα ξεκίνησαν πριν δύο χρόνια, όταν ξαφνικά έχασα τη δουλειά μου. Ήμουν ξενοδοχοϋπάλληλος στην Αθήνα, έπαιρνα έναν αρκετά ικανοποιητικό μισθό, ο οποίος μου εξασφάλιζε και ένα ταξίδι ετησίως στο εξωτερικό, προκειμένου να βλέπω τα παιδιά μου που ζουν εκεί. Πλέον δε μπορώ να κάνω τίποτα, ζω στον ξενώνα του ΚΥΑΔΑ τους τελευταίους εφτά μήνες και μιλάω με τα παιδιά μου σπάνια, μέσω διαδικτύου, όποτε έχω αυτή τη δυνατότητα. Για να μην τρελαθώ, προσπαθώ όσο μπορώ να γεμίζω το χρόνο μου με δραστηριότητες. Για να μην σκέφτομαι τι συνέβη ξαφνικά, από τη μία στιγμή στην άλλη. Συμμετέχω στη θεατρική ομάδα που δημιουργήσαμε στο ΚΥΑΔΑ και εργάζομαι εθελοντικά συμμετέχοντας καθημερινά στη διανομή του φαγητού σε άπορους και άστεγους" .

Ο Λάμπρος στέλνει το δικό του μήνυμα στην πολιτική ηγεσία. "Καταστράφηκαν οι ζωές μας, τόσο απλά και εύκολα. Στην ηλικία που είμαι αδυνατώ να βρω δουλειά, όλες οι πόρτες στην αγορά εργασίας είναι κλειστές για μένα. Κανείς από του πολιτικούς δεν έδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον για εμάς. Μιλάνε συνεχώς για ανάπτυξη και πολιτισμό. Πως είναι δυνατόν να ζεις σ'αυτή τη χώρα, να βλέπεις γύρω σου τόση φρίκη και να παριστάνεις τον πολιτισμένο;".


Πηγή: http://www.metrogreece.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μείωση των τιμολογίων εξετάζει η ΕΥΔΑΠ


Μείωση των τιμολογίων της, εξετάζει η ΕΥΔΑΠ καθώς υπάρχουν μεγάλα αποθέματα στους ταμιευτήρες της που επαρκούν για τα επόμενα 3 με 4 χρόνια, ανακοίνωσε το μεσημέρι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Στέλιος Σταυρίδης.

Ο τρόπος μείωσης των τιμολογίων θα αποφασιστεί και θα υλοποιηθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο και θα αφορά όλες τις καταναλώσεις, διευκρίνισε.

Σύμφωνα με στοιχειά που παρουσίασε ο κ. Σταυρίδης, περίπου 100.000 καταναλωτές δυσκολεύονται να πληρώσουν έναν με δύο λογαριασμούς τον χρόνο, ενώ πάνω από 200.000 οικογένειες, ετησίως, ζητούν διακανονισμούς.

Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε, επίσης, ότι προχωρά η διαδικασία είσπραξης των τεραστίων χρεών που έχουν οι δήμοι και το δημόσιο (περίπου 523 εκατ. ευρώ οφείλει το δημόσιο και 330 οι δήμοι). Πρωταθλητές στα χρέη είναι το υπουργεία Ανάπτυξης και Αθλητισμού και οι δήμοι Μαραθώνα και Φυλής.

Εξάλλου, η ΕΥΔΑΠ μελετά ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους περίπου 90.000 καταναλωτές που εμφανίζονται, ετησίως, με εσωτερικές διαρροές στο δίκτυο.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ δεν θέλησε να πάρει θέση για το θέμα της ιδιωτικοποίησης, λέγοντας ότι αυτό είναι δουλειά της κυβέρνησης και «αυτό που με ενδιαφέρει εμένα είναι να είμαι ένας καλός μάνατζερ στην επιχείρηση προς όφελος των καταναλωτών».



Διαβάστε περισσότερα...

Κανονικά οι εξετάσεις στις αστυνομικές σχολές


Τροπολογία αναφορικά με το πρόβλημα της μη εισαγωγής ιδιωτών υποψηφίων σπουδαστών στις αστυνομικές σχολές, έκανε δεκτή ο Υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Τη συγκεκριμένη τροπολογία, την κατέθεσε ο Βουλευτής Δράμας της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτριος Κυριαζίδης και την στήριξαν άλλοι 34 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην τροπολογία «Κατά το σχολικό έτος 2012-2013 οι εξετάσεις εισαγωγής ιδιωτών στη Σχολή Αστυφυλάκων και στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας θα πραγματοποιηθούν κανονικά και οι επιτυχόντες θα εγγραφούν στις οικείες σχολές κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016». Με την εν λόγω νομοθετική ρύθμιση επιλύεται δια νόμου το πρόβλημα που προκάλεσε η ένεκα των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας έκδοση της υπ’ αριθμ. ΕΜ/2/125/2012 Κοινής Υπουργικής Απόφασης, δυνάμει της οποίας δεν θα εισάγονταν για δύο συνεχόμενες ακαδημαϊκές περιόδους ιδιώτες και ως εκ τούτου οι υποψήφιοι μαθητές της Γ’ Λυκείου του τρέχοντος σχολικού έτους δεν θα μπορούσαν να δηλώσουν τις αστυνομικές σχολές και να πετύχουν την εισαγωγή τους σε αυτές, αν και είχαν ήδη δηλώσει τα σχετικά μαθήματα και προετοιμάζονταν εντατικά για τις Πανελλήνιες.

Με την παρέμβαση αυτή αποκαταστάθηκε στο μέτρο του εφικτού ένα πρόβλημα που είχε δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στους υποψηφίους μαθητές του Λυκείου και τις οικογένειές τους.










Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μικρογεύματα σε 250.000 μαθητές


Από το τέλος Φεβρουαρίου θα διατίθεται καθημερινά σε 250.000 μαθητές δημοτικών σχολείων σε όλη την Επικράτεια μικρό γεύμα ενός φρούτου, ενός γάλακτος και ενός τοστ, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Μιλώντας στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου για την οργάνωση και λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, ο κ. Αρβανιτόπουλος ενημέρωσε ότι εξασφαλίστηκαν από κοινοτικούς πόρους 60 εκατ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν για την καταπολέμηση του υποσιτισμού στα σχολεία.

«Είχα δεσμευτεί ότι θα προσπαθήσουμε να δώσουμε λύση στο θέμα του υποσιτισμού με έναν τρόπο που να μην δημιουργεί κοινωνικές διακρίσεις» ανέφερε.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το συγκλονιστικό γράμμα για την Ελένη που "έφυγε"


Συγκλονίζει το γράμμα ενός αναγνώστη για τη σύζυγό του, την Ελένη, η οποία πριν από λίγο καιρό έχασε την μάχη με τον καρκίνο. Σας το παραθέτουμε αυτούσιο όπως ακριβώς έφτασε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του enikos.gr.

Διαβάστε αναλυτικά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΝΙΤΣΑ ΜΟΥ (που έφυγε τόσο νωρίς από κοντά μου)

Έφυγες πολύ νωρίς χαμόγελο της ζωής μου. Τι θα κάνω χωρίς εσένα τώρα; Ποιος θα μου λέει τώρα που βρίσκεται το κάθε πράγμα στο σπίτι; Τα πάντα μου θυμίζουν εσένα γλυκιά μου αγάπη. Το ημερολόγιο που κάθε πρωί ξεκολλούσες την κάθε ημέρα και μου έλεγες ποιανού αγίου εορτή είναι έχει μείνει κολλημένο στις 2 Δεκεμβρίου 2012, την ημέρα που έφυγες για πας στην αγκαλιά της Παναγίας που τόσο πολύ λάτρευες. Θυμάσαι που μου έλεγες κάθε φορά που είχαμε άσχημα αποτελέσματα, για να μου δώσεις κουράγιο, αντί να σου δώσω εγώ: Γιώργο μου έλεγες μη κλαις η Παναγίτσα είναι μαζί μου θα το ξεπεράσουμε και αυτό.

Αυτά τα 8 χρόνια μωρό μου που πάλευες με τον καρκίνο, μαζί σου έγινα καλύτερος άνθρωπος. Έγινα πιο ήρεμος, συμπονετικός, αληθινός. Το ασταμάτητο χαμόγελό σου, παρά τα όσα περνούσες με τις χημειοθεραπείες , το αστείρευτο γέλιο σου μέχρι και τις τελευταίες μέρες στο νοσοκομείο μου έδιναν κουράγιο και δύναμη να συνεχίσω τον αγώνα μας.

Ήσουν ο καλύτερος άνθρωπος που γνώρισα στην ζωή μου, με έκανες, μας έκανες όλους καλύτερους ανθρώπους. Ερχόσουν κοντά μας πάντα στις δύσκολες στιγμές, στεκόσουν αθόρυβα, διακριτικά, ήσουν πάντα εκεί για να μας στηρίξεις και να μας δίνεις δύναμη. Έφυγες νωρίς. Όμως είμαι σίγουρος πως ο Θεός έχει σημαντικότερα σχέδια για σένα.

Πόσο δύναμη έκρυβες μέσα σε αυτό το μικρό σου σωματάκι! Τι πέρασες καρδούλα μου όλα αυτά τα χρόνια μόνο εσύ το ξέρεις, κανένας άλλος, ούτε καν εγώ! Τις ασταμάτητες χημειοθεραπείες, τις ακτινοβολίες, τα ραδιενεργά στρόντια και ρήνια, την εγχείρηση αφαίρεσης όγκου στον εγκέφαλο, την εγχείρηση οστεονέκρωσης στη γνάθο, την εγχείρηση πλευροδοσίας στον πνεύμονα και τόσα και τόσα άλλα. Όμως εσύ εκεί αισιόδοξη, χαρούμενη, ακλόνητη, να μου λες μόνο Γιωργάκη μου θέλω να γίνω καλά για να μπορώ να χορέψω, μου λείπει ο χορός.

Αυτό όμως που με συγκλόνισε και δεν το ήξερα, ήταν που τον Δεκέμβριο του 2011, όταν μάθαμε ότι έχεις 3 νέους όγκους στο κεφάλι, πήρες τηλέφωνο στον Παπά μας στη Χαλκίδα, κρυφά από εμένα και του είπες: Παπούλη μου εγώ θα πεθάνω. Είχες καταλάβει μέσα σου ότι πλησιάζει το τέλος. Όμως αντί να παραιτηθείς από τη ζωή, έδινες κουράγιο και δύναμη σε μένα και μου έλεγες: θα το ξεπεράσουμε Γίωργο μου και αυτή τη φορά. Τι αστείρευτη δύναμη ψυχής, τι θάρρος! Νομίζω ότι από τη στιγμή εκείνη κατάφερες και νίκησες το φόβο του θανάτου. Δεν φοβόσουν να πεθάνεις. Ήξερες ότι θα πας κάπου καλύτερα, πιο ήσυχα, πιο όμορφα.

Αυτό ζητούσα και εγώ τις 3 τελευταίες ημέρες στο νοσοκομείο, αφού ήρθε και η αδελφούλα σου από τη Αμερική, μη αντέχοντας να σε βλέπω να ταλαιπωρείσαι  έσκυψα στο αυτάκι σου και σου ψιθύρισα με λυγμούς Μωράκι μου γλυκό, εγώ και τα παιδιά μας θα είμαστε καλά, πήγαινε να ξεκουραστείς, να ηρεμήσεις και καλή αντάμωση καρδούλα μου.

Εσύ μάλλον με άκουσες και το ίδιο βράδυ έπεσες σε κώμα. Και μετά από μία ημέρα έφυγες ήσυχα για την γειτονιά των αγγέλων. Ο θεός μου έκανε τη χάρη. Τον παρακαλούσα να φύγεις ήσυχα χωρίς πόνους, αφού έτσι έγινε.

Ελενίτσα μου… μου λείπεις πολύ, στριφογυρίζεις στο μυαλό μου. Όλα μέσα στο σπίτι μας μου θυμίζουν εσένα, η μυρωδιά σου υπάρχει διάχυτη παντού.

Αυτό τα 8 χρόνια που πάλεψες, στα νοσοκομεία και τις χημειοθεραπείες, σ' αγάπησα ακόμη πιο πολύ. Σε αγάπησα για την αισιοδοξία και την δύναμή σου. Ακόμη και στο κρεβάτι του πόνου για τα παιδιά μας και εμένα ανησυχούσες.

Αυτός ήταν ο ρόλος σου τελικά! Να ανησυχείς και να ενδιαφέρεσαι και να βοηθάς τους άλλους.

Αυτές οι με δάκρυα λέξεις αγάπη μου γλυκιά, ας γίνουν η συντροφιά σου στο όμορφο και ακούραστο ταξίδι σου.

Μετά από τον χαμό σου ποτέ ξανά δεν θα είμαι ίδιος άνθρωπος.

Καλό ταξίδι γλυκό μου κοριτσάκι.

Καλό ταξίδι ταλαιπωρημένο μου κορμάκι.

Καλό ταξίδι χιλιοτρυπημένα μου χεράκια από τις ενέσεις.

Καλό ταξίδι ματάκια μου όμορφα.

Καλό ταξίδι, αγαπουλίνι μου.

Καλό ταξίδι, γλυκό μου χαμογελάκι.

Δεν θα σε ξεχάσω ποτέ όσο ζω. Και όταν έρθει και η δική μου ώρα θα έρθω να σε βρω και θα τα λέμε πάλι μαζί, όπως μέχρι τώρα. Θα είσαι πάντα στην καρδιά μου.

Ήδη εκεί που είσαι θα βρεις τον παππού σου και την γιαγιά σου που τόσο αγαπούσες, τον θείο σου τον Κωστή που τον φρόντιζες μικρή αφού ήταν 14 χρόνια ανάπηρος, και την Φώφη και άλλους φίλους και θα μπορείς τώρα να χορέψεις άφοβα μαζί τους.

Να μας προσέχεις όλους από εκεί ψηλά. Να συνεχίσεις να μου δίνεις δύναμη και κουράγιο.

Μην ανησυχείς για τα παιδάκια μας, θα τα φροντίζω και θα τα προσέχω, όπως σου υποσχεθήκαμε και εγώ και η αδελφούλα σου η Βαγγελίτσα.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΥ

Ελένη 1967-02 ΔΕΚ 2012·······45 ετών

15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013


Διαβάστε περισσότερα...

Κρούσματα μηνιγγίτιδας στην Πάτρα


Σε έξαρση βρίσκεται αυτή την περίοδο η μηνιγγίτιδα. Σύμφωνα με πληροφορίες στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο παίδων της Πάτρας νοσηλεύονται ήδη οκτώ παιδιά.

Στο νοσοκομείο νοσηλεύεται και ένα 3χρονο αγοράκι από την Αμαλιάδα η πορεία της υγείας του οποίου κρίνεται σοβαρή, αλλά χαρακτηρίζεται σταθερή.

Το παιδί εξετάστηκε έγκαιρα από παιδίατρο της Αμαλιάδας και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με όλα τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας. Οι γιατροί, ξεκίνησαν αμέσως την ενδεδειγμένη αγωγή, γεγονός που βοήθησε το παιδάκι να έχει μια σταθερή πορεία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση για τη μεταφορά μαθητών


Την παράταση των συμβάσεων για τη μεταφορά των μαθητών αποφάσισε ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, κατά τη διάρκεια της χθεσινής του συνεδρίασης.

Πιο συγκεκριμένα, ορίστηκε να ισχύσει μέχρι 30 Ιουνίου 2013 για τη μεταφορά των μαθητών ΑμΕΑ και μέχρι 30 Μαρτίου 2013 για τους μαθητές των μουσικών, καλλιτεχνικών, διαπολιτισμικών και άλλων σχολείων.

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός δήλωσε με αφορμή την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ότι «με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους 18.000 μαθητές που μεταφέρουμε καθημερινά και τις οικογένειές τους αποφασίσαμε τη νέα αυτή παράταση. Η κοινωνία σήμερα περνά πολύ δύσκολες στιγμές και πρέπει όλοι να στεκόμαστε δίπλα της και όχι απέναντί της».

Ωστόσο, παρατήρησε ότι εδώ και μία δεκαετία, έχουν περάσει εννέα αλλαγές νόμου και το πρόβλημα παραμένει άλυτο, για να συμπληρώσει ότι «σήμερα, θέσαμε εκ νέου το θέμα στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και αποφασίστηκε η πραγματοποίηση κοινής σύσκεψης με το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να συζητηθεί η κατανομή στις 13 Περιφέρειας των οφειλομένων από τη μεταφορά των μαθητών.

Η Περιφέρεια Αττικής διαθέτει κάθε χρόνο περισσότερα από 22 εκατομμύρια ευρώ για τη μεταφορά μαθητών. Μάλιστα, το Σεπτέμβριο του 2012 και μπροστά στο ενδεχόμενο η σχολική χρονιά να ξεκινούσε και οι μαθητές να μην είχαν μέσο να φτάσουν στα σχολεία τους, η Περιφέρεια Αττικής διέθεσε επιπλέον 3 εκατ. ευρώ αποκλειστικά από δικούς της πόρους.

Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στα κρατητήρια γιατί δεν είχε να πληρώσει την κλήση!


Στα κρατητήρια βρέθηκε ένας 30χρονος άστεγος στην Πάτρα για μια παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ύψους 300 ευρώ, την οποία είχε κάνει πριν από χρόνια.

Ο 30χρονος δεν έχει γονείς και συγγενείς του και έχει μείνει άνεργος, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανείς για να τον στηρίξει και να τον βοηθήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες τον άτυχο άνδρα τον συνέλαβαν κατά τη διάρκεια ελέγχου καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν είχε πληρώσει την κλήση όπως είχε ορίσει παλιά το Πταισματοδικείο, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο κρατητήριο και να μην έχει καν να πληρώσει τα 35 ευρώ που χρειάζονταν για να απελευθερωθεί.

Λύση στο πρόβλημά του έδωσε ο Κοινωνικός Τομέας του Δήμου Πατρέων ο οποίος ενημερώθηκε για τη σύλληψη.

Στο κρατητήριο μαθαίνουμε ότι έσπευσε ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Κοινωνικού Τομέα Θεοχάρης Μασσαράς ο οποίος πλήρωσε τα 35 ευρώ από την τσέπη του και ο παραβάτης ελευθερώθηκε.

Ο κ. Μασσαράς βρήκε τον 30χρονο στο κρατητήριο δεμένο στο καλοριφέρ με χειροπέδες από το ένα χέρι και ο Δήμος του παραχώρησε στέγη και τροφή.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρόφιμα στους πολύτεκνους


Στον Σύλλογο Πολυτέκνων νομού Ηρακλείου, παραδόθηκαν σήμερα τόνοι τροφίμων από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και ξεκίνησε ήδη η διανομή τους στους δικαιούχους- μέλη του, που αριθμούν τις 4.181 οικογένειες, στο πλαίσιο του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας «Δωρεάν Διανομή Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η παράδοση έγινε στις εγκαταστάσεις της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, του προεδρείου του Συλλόγου Πολυτέκνων, αλλά και στελεχών της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, που είχε αναλάβει τον έλεγχο και την διεκπεραίωση της διανομής των τροφίμων στους φορείς υλοποίησης του προγράμματος, που ανέρχονται συνολικά σε 23 για το Ηράκλειο.

Ο Σύλλογος Πολυτέκνων πήρε για τα μέλη του σε κιλά: Ζυμαρικά 43.084 κιλά, ρύζι 62.966 κιλά, φέτα ΠΟΠ 11.664 κιλά, γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ 8.411 κιλά και λάδι 18.617 λίτρα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προβληματική η Υπηρεσία Συντάξεων


Σταϊκούρας: Οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου έχουν αποδυναμωθεί.

Στη «δραματική αποδυνάμωση» των υπηρεσιών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, την κατακόρυφη αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης και την αθρόα προσέλευση ασφαλισμένων προκειμένου να ενημερωθούν για τις αλλαγές στη συνταξιοδοτική νομοθεσία, αποδίδει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τα προβλήματα που εντοπίζονται στην Υπηρεσία Συντάξεων, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Την άμεση στελέχωση της υπηρεσίας έχει ζητήσει η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, επισημαίνοντας ότι πολλοί ασφαλισμένοι, ιδίως όσοι επισκέπτονται το Γενικό Λογιστήριο από την επαρχία, περιμένουν ουρά στο δρόμο για να εξυπηρετηθούν από το Γραφείο Ενημέρωσης Ασφαλισμένων.

«Οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έχουν αποδυναμωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή του Ν. 4024/2011, που είχε ως συνέπεια, αφενός την άμεση συνταξιοδότηση μεγάλου αριθμού υπαλλήλων και αφετέρου τη θέση σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας μέρους των υπηρετούντων υπαλλήλων» αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας. Όπως ενημερώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, η ολοκλήρωση του άρθρου 5 του Ν. 4002/2011 της ενοποίησης των Διευθύνσεων Κανονισμού και Εντολής Πληρωμής Πολιτικών Συντάξεων, θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του απαιτούμενου σήμερα χρόνου για την απονομή σύνταξης κατά 4 μήνες περίπου.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρεται, επίσης, στις «αλλεπάλληλες αλλαγές στη συνταξιοδοτική νομοθεσία του Δημοσίου» και στις αυξήσεις των αιτήσεων συνταξιοδότησης, οι οποίες από 15.928 το έτος 2009 ανήλθαν σε 33.928 το 2010 και σε 28.480 το 2011, με συνέπεια την αθρόα προσέλευση των ενδιαφερομένων στην Υπηρεσία Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προκειμένου να ενημερωθούν για τις αλλαγές. Επίσης, δημιουργήθηκαν πρόσθετες ανάγκες για πληροφόρηση του κοινού μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας και υποβολής σχετικών αιτήσεων.

«Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει θέσει σε εφαρμογή ηλεκτρονική πύλη ενημέρωσης. που ενσωματώνει το σύνολο των ασφαλιστικών αλλαγών. Ταυτόχρονα, προωθείται η επέκταση των θέσεων διαδικτυακής πρόσβασης των υπαλλήλων της Υπηρεσίας Συντάξεων», ενημερώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και προσθέτει ότι με την καθιέρωση του θεσμού της προκαταβολής, στο 50% του βασικού μισθού, της σύνταξης από το Δημόσιο θα απαλειφθεί το μισθοδοτικό κενό μέχρι την απονομή της οριστικής σύνταξης.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι επιχειρήσεις που θα πάρουν επιδότηση


Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται - Από τις 25/2 ξεκινούν οι αιτήσεις
.
Από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 25 Απριλίου 2013 θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής προτάσεων για ένταξη στο πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου – Υπηρεσιών, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013», δημόσιας δαπάνης 456 εκατ. ευρώ.

Τα ποσοστά ενίσχυσης των επενδύσεων κλιμακώνονται από 40 έως 60 %, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την Περιφέρεια, ενώ για τις νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις προβλέπεται δυνατότητα χρηματοδότησης και των λειτουργικών δαπανών (π.χ. ενοίκια, μισθοδοσία κλπ.) σε ποσοστό 25%, οι οποίες πάντως δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 40% του προϋπολογισμού του επιχειρηματικού σχεδίου.

Η προθεσμία ολοκλήρωσης των επενδύσεων είναι 15 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης για τους κλάδους Μεταποίησης και Τουρισμού και 12 μήνες για το «Εμπόριο -Υπηρεσίες».

Οι δαπάνες, που ενισχύονται, περιλαμβάνουν: Κτίρια- εγκαταστάσεις, μηχανήµατα – εξοπλισµό παραγωγής, μεταφορικά μέσα, εξοπλισμό και εγκαταστάσεις προστασίας περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας, δικαιώματα τεχνογνωσίας, πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας, λογισμικό και υπηρεσίες, προβολή – προώθηση, αμοιβές συμβούλων και λειτουργικές Δαπάνες.

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει υποχρεωτικά με ηλεκτρονική διαδικασία, μέσω της ιστοσελίδας: http://www.ependyseis.gr/.

Οι εταιρείες που μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα

Επιλέξιμες είναι μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, υφιστάμενες (με δύο ή περισσότερες διαχειριστικές χρήσεις) και νέες ή υπό σύσταση, στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου-Υπηρεσιών. Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός είναι 30.000 έως 300.000 ευρώ για τη Μεταποίηση, 20.000 έως 300.000 ευρώ για τον Τουρισμό και 20.000 έως 100.000 ευρώ για το Εμπόριο -Υπηρεσίες. Οι προϋποθέσεις συμμετοχής των δυνητικών δικαιούχων των ενισχύσεων, είναι οι ακόλουθες, ανάλογα με την κατηγορία των ενισχυόμενων επιχειρήσεων (υφιστάμενες ή νέες - υπό σύσταση):

Υφιστάμενες Επιχειρήσεις:

- να μην εμπίπτουν στα κριτήρια διαχωρισμού πράξεων των Ταμείων με το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας (Παράρτημα 3 του Οδηγού, που επισυνάπτεται στο τέλος του κειμένου)
- να υλοποιήσουν το επενδυτικό σχέδιο σε έναν ή περισσότερους επιλέξιμους ΚΑΔ της ίδιας Θεματικής Ενότητας
- να διαθέτουν τον/τους δηλούμενο/ους ΚΑΔ πριν την υποβολή της επενδυτικής πρότασης
- να είναι εγκατεστημένες και να έχουν καταστατική έδρα στην ελληνική επικράτεια
- να είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με το Παράρτημα Ι του Καν. (ΕΚ) 800/2008 (Παράρτημα 4 του Οδηγού)
- να μη βρίσκονται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση,
- να μην εκκρεμεί σε βάρος τους ανάκτηση ενίσχυσης
- να λειτουργούν νόμιμα, δηλαδή να έχουν την κατά περίπτωση εν ισχύ άδεια λειτουργίας ή την υποβληθείσα στον αρμόδιο φορέα αίτηση ανανέωσης αυτής ή πιστοποιητικό από το αρμόδιο Επιμελητήριο, σε περίπτωση που βάσει νόμου δεν απαιτείται άδεια λειτουργίας. Επιχειρήσεις, που στερούνται νόμιμης άδειας λειτουργίας, καθώς και επιχειρήσεις των οποίων η άδεια έχει λήξει χρονικά και δεν έχουν υποβάλλει αίτηση για έκδοση ανανεωμένης άδειας λειτουργίας μέχρι την ημερομηνία υποβολής της πρότασης, απορρίπτονται εξαρχής από το Πρόγραμμα
- να μην είναι προβληματικές επιχειρήσεις, όπως αυτές ορίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 2. παρ. 2.1, σημεία 9,10,11 των κατευθυντηρίων γραμμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2004/C/244/02)
- να λειτουργούν αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες μορφές επιχειρήσεων: ατομική επιχείρηση, Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε., Α.Ε., Ι.Κ.Ε.
- να τηρούν βιβλία Β' ή Γ' κατηγορίας του Κ.Β.Σ.
- να διαθέτουν ή να δεσμευθούν ότι θα μεριμνήσουν για τις κατάλληλες υποδομές, με σκοπό την ελαχιστοποίηση των εμποδίων πρόσβασης ατόμων με αναπηρία, όπου αυτό είναι απαραίτητο και αναγκαίο. Ως υποδομές νοούνται τόσο οι κτιριακές υποδομές, όσο και οι ηλεκτρονικές εφαρμογές, που απευθύνονται στο πελατειακό κοινό (π.χ. ιστοσελίδες και λοιπές ηλεκτρονικές εφαρμογές όπως ηλεκτρονικά σημεία πληροφόρησης ή/και εξυπηρέτησης κ.λ.π.)
- να υποβάλλουν στα επενδυτικά σχέδιά τους δαπάνες, που δεν έχουν χρηματοδοτηθεί και δεν έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους
- να δεσμευτούν ότι τα επενδυτικά τους σχέδια δεν έχουν υποβληθεί για ένταξη και δεν θα υποβληθούν σε άλλο πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους
- να υποβάλλουν έως μία επενδυτική πρόταση ανά Α.Φ.Μ.

Νέες - Υπό σύσταση Επιχειρήσεις:

- να μην εμπίπτουν ή να δεσμεύονται ότι δεν θα εμπίπτουν στα κριτήρια διαχωρισμού πράξεων των Ταμείων με το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας
- να υλοποιήσουν το επενδυτικό σχέδιο σε έναν ή περισσότερους επιλέξιμους ΚΑΔ της ίδιας Θεματικής Ενότητας
- οι νέες επιχειρήσεις να διαθέτουν τον/τους δηλούμενο/ους ΚΑΔ πριν την υποβολή της επενδυτικής πρότασης, ή, οι υπό σύσταση επιχειρήσεις να διαθέτουν τον/τους δηλούμενο/ους ΚΑΔ πριν την πρώτη εκταμίευση επιχορήγησης
- να είναι εγκατεστημένες ή να προτίθενται να εγκατασταθούν στην Ελληνική επικράτεια
- να έχουν ή να δεσμευτούν ότι θα έχουν την ιδιότητα της Μικρομεσαίας Επιχείρησης σύμφωνα με το Παράρτημα Ι του Καν. (ΕΚ) 800/2008, λαμβανομένων υπόψη των όρων για τη διατήρηση της ιδιότητας αυτής σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 παραγρ. 2 αυτού (Παράρτημα 4 του Οδηγού)
- να λειτουργούν νόμιμα, δηλαδή να έχουν την κατά περίπτωση εν ισχύ άδεια λειτουργίας ή την υποβληθείσα στον αρμόδιο φορέα αίτηση έκδοσης/ανανέωσης αυτής ή πιστοποιητικό από το αρμόδιο Επιμελητήριο σε περίπτωση που βάσει νόμου δεν απαιτείται άδεια λειτουργίας. Επιχειρήσεις, που στερούνται νόμιμης άδειας λειτουργίας, καθώς και επιχειρήσεις των οποίων η άδεια έχει λήξει χρονικά και δεν έχουν υποβάλλει αίτηση για έκδοση ανανεωμένης άδειας λειτουργίας μέχρι την ημερομηνία υποβολής της πρότασης, απορρίπτονται εξαρχής από το πρόγραμμα. Ειδικά οι υπό σύσταση επιχειρήσεις πρέπει να δεσμεύονται ότι θα λειτουργήσουν νόμιμα και να πληρούν τον παρόντα όρο στην ολοκλήρωση του έργου τους
- να λειτουργούν ή να προτίθενται να λειτουργήσουν αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες μορφές επιχειρήσεων: ατομική επιχείρηση, Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε., Α.Ε., Ι.Κ.Ε
- να τηρούν ή να δεσμευτούν ότι θα τηρήσουν εφόσον εγκριθούν βιβλία Β' ή Γ' κατηγορίας του Κ.Β.Σ.
- να μην βρίσκονται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση (μόνο για τις νέες επιχειρήσεις)
- να μην εκκρεμεί σε βάρος τους ανάκτηση ενίσχυσης (μόνο για τις νέες επιχειρήσεις)
- να διαθέτουν ή να δεσμευθούν ότι θα μεριμνήσουν για τις κατάλληλες υποδομές με σκοπό την ελαχιστοποίηση των εμποδίων πρόσβασης ατόμων με αναπηρία, όπου αυτό είναι απαραίτητο και αναγκαίο. Ως υποδομές νοούνται τόσο οι κτιριακές υποδομές όσο και οι ηλεκτρονικές εφαρμογές που απευθύνονται στο πελατειακό κοινό (π.χ. ιστοσελίδες και λοιπές ηλεκτρονικές εφαρμογές όπως ηλεκτρονικά σημεία πληροφόρησης ή/και εξυπηρέτησης κ.λ.π.)
- να υποβάλλουν στα επενδυτικά σχέδιά τους δαπάνες που δεν έχουν χρηματοδοτηθεί και δεν έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους
- να δεσμευτούν ότι τα επενδυτικά σχέδια δεν έχουν υποβληθεί για ένταξη και δεν θα υποβληθούν σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους
εφόσον αιτηθούν λειτουργικές δαπάνες, θα πρέπει ο κύριος μέτοχος της επιχείρησης να μην έχει κλείσει κατά το προηγούμενο δωδεκάμηνο επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην ίδια σχετική αγορά ή σε όμορες αγορές
- να υποβάλλουν έως μία επενδυτική πρόταση ανά Α.Φ.Μ./υπό σύσταση επιχείρηση.

Μένουν εκτός τα αγροτικά προϊόντα

Εκτός του προγράμματος είναι η πρώτη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, δεν επιτρέπεται από τον κοινοτικό κανονισμό. Η πρώτη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων επιδοτείται από το τέως FEOGA.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται

- Αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας και Αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας ή Βεβαίωση παρακράτησης (απόδοσης) φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
- Σύμβαση εκχώρησης επιχορήγησης με τράπεζα ή άλλο πιστωτικό ίδρυμα, εφόσον έχει γίνει εκχώρηση
- Πρακτικό, όπου δηλώνεται ότι δεν έχει εκχωρηθεί η επιχορήγηση, εφόσον δεν έχει γίνει εκχώρηση.
- Πρακτικό Δ.Σ. για Α.Ε.
- Πρακτικό Γ.Σ. για Ε.Π.Ε.
- Τυχόν τροποποιήσεις του καταστατικού σύστασης της εταιρίας και ΦΕΚ
- Βεβαίωση της οικείας Περιφέρειας περί μη περαιτέρω τροποποίησης του καταστατικού
- Πιστοποιητικό μη πτώχευσης και μη αίτησης για πτώχευση
- Πιστοποιητικό μη θέσης σε εκκαθάριση
- Πιστοποιητικό μη θέσης σε αναγκαστική διαχείριση
- Για ορισμό εκπροσώπου για είσπραξη χρημάτων, εφόσον δεν έχει γίνει εκχώρηση
- Πρακτικό Δ.Σ. για Α.Ε
- Πρακτικό Γ.Σ. στις Ε.Π.Ε.
- Μετοχική σύνθεση και σύνθεση του Δ.Σ.
- Αθεώρητο τιμολόγιο επιχορηγήσεων § 3 του άρθρου 12 του ΠΔ 186/26-5-92)
- Απόδειξη παραλαβής της επιταγής εφόσον η πληρωμή γίνεται με επιταγή ή απόδειξη είσπραξης αν γίνει απευθείας κατάθεση στον λογαριασμό του δικαιούχου.

Στην περίπτωση καταβολής προκαταβολής, πέραν των ανωτέρω αιτείται η υποβολή ισόποσης Εγγυητικής Επιστολής καθώς και η προσκόμιση νομιμοποιητικών εγγράφων όσον αφορά στην εγκεκριμένη θέση εγκατάστασης της επένδυσης (π.χ. Συμβόλαιο Ιδιοκτησίας, Μισθωτήριο κλπ).

Στην περίπτωση καταβολής της τελικής δόσης της δημόσιας δαπάνης, πέραν των ανωτέρω, απαιτείται η υποβολή της άδειας λειτουργίας της μονάδας εν ισχύ ή απαλλαγής, όπου απαιτείται, που να περιλαμβάνει τον εξοπλισμό που προμηθεύτηκε η επιχείρηση στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου της.

Σε περίπτωση, που κατά την ολοκλήρωση του έργου δεν είναι διαθέσιμη η εν ισχύ άδεια λειτουργίας, θα πρέπει κατ' ελάχιστον να προσκομισθεί η υποβληθείσα στον αρμόδιο φορέα αίτηση ανανέωσης αυτής.

Η νέα ή ανανεωμένη άδεια είναι υποχρεωτικό να προσκομισθεί στον Ενδιάμεσο Φορέα Επιχειρησιακού Προγράμματος 'Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα', το αργότερο μέχρι και έξι μήνες από την ολοκλήρωση του έργου.


Πηγή: http://www.news.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παραδόθηκε το νέο κτίριο ΤΕΙ Ζακύνθου


Περίπου 400 φοιτητές θα φιλοξενούνται στις αίθουσες διδασκαλίας.

Το νέο κτίριο που θα στεγάζει τις ανάγκες διδασκαλίας για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του ΤΕΙ στη Ζάκυνθο, παραδόθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία στην διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος.

Πριν από δέκα μέρες άρχισε η μεταφορά του εκπαιδευτικού, επιστημονικού και ερευνητικού εξοπλισμού από τα τέσσερα κτίρια στα οποία λειτουργούν σήμερα τα δύο τμήματα του ΤΕΙ στη Ζάκυνθο.

Στο νέο κτίριο του ΤΕΙ υπάρχουν 12 εργαστηριακές αίθουσες, 7 εκπαιδευτικές αίθουσες, αλλά και διοικητικές. Οι αίθουσες διδασκαλίας είναι σε θέση να φιλοξενήσουν περίπου 400 φοιτητές και αυτό προσθέτει αξία στο ίδρυμα, γιατί αφενός υπάρχουν πολλές αίθουσες και αφετέρου διαφορετικής δυναμικότητας η κάθε μία, ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο πρώτος Έλληνας οδηγός χωρίς χέρια


Ο 44χρονος Νίκος από τη Θεσσαλονίκη οδηγεί με τεχνητά μέλη.

Κουράγιο και ψυχική δύναμη έχει ο 44χρονος Νίκος από τη Θεσσαλονίκη που μπορεί να μην έχει χέρια έχει όμως θέληση για ζωή.

Ο Νίκος έχασε τα χέρια του σε εργατικό ατύχημα όταν ήταν ακόμα πολύ νέος. Δεν άφησε όμως αυτό το γεγονός να σταματήσει και τη ζωή του. Είναι γεμάτος ζωντάνια, περνάει τη μέρα του στο κατάστημα που διατηρεί στην περιοχή της Τούμπας και πρόσφατα έκανε άλλο ένα μεγάλο βήμα ζωής.

Είναι ο πρώτος Έλληνας οδηγός που πιάνει το τιμόνι του αυτοκινήτου του με δύο τεχνητά μέλη.




Πηγή: http://www.seleo.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνες εφηβικές συμπεριφορές στο internet


Το 30% έχει συναντηθεί με αγνώστους.

Το 30% των εφήβων κοριτσιών δηλώνει ότι έχει γνωρίσει από κοντά άγνωστα πρόσωπα με τα οποία συνομιλούσαν στο internet, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Pediatrics. Η επικίνδυνη αυτή συμπεριφορά είναι πιο πιθανό να υιοθετηθεί από έφηβες που έχουν ήδη πέσει θύματα κακοποίησης ή είναι παραμελημένες από την οικογένειά τους.

Οι έφηβες αυτές σύμφωνα με τους ερευνητές είναι πιο πιθανό να προβάλουν πιο προκλητικά προφίλ online αυξάνοντας τις πιθανότητες να αποτελέσουν στόχο.

Η έρευνα έδειξε ότι τα υψηλού κινδύνου προφίλ (δηλαδή προκλητικά) είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε πραγματικές συναντήσεις εκτός διαδικτύου. Οι συναντήσεις αυτές μπορεί να είναι ασφαλείς, αλλά μπορεί να είναι και εξαιρετικά επικίνδυνες όπως αποκαλύπτεται από τις ίδιες τις μαρτυρίες κοριτσιών που συμμετείχαν σε προηγούμενη πιλοτική έρευνα όπου είχαν ερωτηθεί αν είχαν συναντήσει κάποιον άγνωστο εκτός διαδικτύου.

Στην τρέχουσα έρευνα συμμετείχαν 251 κορίτσια 14-17 ετών και διαπιστώθηκε ότι το 30% των κοριτσιών ανέφεραν ότι είχαν offline συναντήσεις με ανθρώπους που είχαν γνωρίσει στο Internet και των οποίων την ταυτότητα δεν είχαν επιβεβαιώσει πριν την συνάντηση.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μακροζωία δίνει στους μεσήλικες ο γάμος


Αυξημένος ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από τη μοναξιά.

Αν κανείς δεν έχει σύζυγο ή ένα μόνιμο σύντροφο κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας, τότε αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε άλλες, που δείχνουν ότι ο γάμος και γενικότερα η συμβίωση αποτελεί παράγοντα που αυξάνει το προσδόκιμο ζωής για άνδρες και γυναίκες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ. Ιλένε Ζίγκλερ του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Ντιουκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό συμπεριφορικής ιατρικής «Annals of Behavioral Medicine», ανέλυσαν δεδομένα από περίπου 4.800 ανθρώπους και διαπίστωσαν ότι η ύπαρξη συζύγου ή συντρόφου κατά τη μέση ηλικία, αποτελεί προστατευτικό παράγοντα έναντι του θανάτου.

Όσοι δεν είχαν παντρευτεί ποτέ είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με όσους είχαν ένα σταθερό γάμο στην ενήλικη ζωή τους. Οι εργένηδες και όσοι έχασαν το σύντροφο τους, χωρίς να τον αντικαταστήσουν, είχαν κατά μέσο όρο μειωμένη πιθανότητα να ζήσουν έως τα βαθιά γεράματα.

Ακόμα και όταν άλλοι παράγοντες ληφθούν υπόψη (η κοινωνικοοικονομική κατάσταση καθενός, η προσωπικότητά του, το πόσο ριψοκίνδυνος είναι στη ζωή του κ.α.), ο σταθερός γάμος φαίνεται πως αυξάνει το προσδόκιμο ζωής. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συντροφικότητα του γάμου και γενικότερα της συμβίωσης αποτελεί σημαντικό συναισθηματικό και πρακτικό στήριγμα στη μέση ηλικία, η έλλειψη του οποίου εξηγεί την αυξημένη πιθανότητα του πρόωρου θανάτου.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέες ελπίδες για τη θεραπεία του διαβήτη


Φωτογράφισαν τον τρόπο με τον οποίο η ινσουλίνη αλληλεπιδρά με τον υποδοχέα.

Αυστραλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να φωτογραφήσουν τον τρόπο με τον οποίο η ινσουλίνη αλληλεπιδρά με τον «υποδοχέα» και απορροφάται από τα κύτταρα. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι αυτό μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την παρασκευή νέων φαρμάκων που θα βοηθήσουν στη θεραπεία του διαβήτη.

«Μέχρι τώρα δεν υπήρχε καμία τρισδιάστατη εικόνα της ινσουλίνης όταν αλληλεπιδρά με τον υποδοχέα», δήλωσε ο βιολόγος του πανεπιστημίου της Μελβούρνης, Μάικ Λόρενς. «Ήταν ένα κομμάτι που έλειπε». Ο Λόρενς δήλωσε ότι η ανακάλυψη ήταν το αποτέλεσμα 20ετούς έρευνας.

Ο επιστήμονας είπε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες εργάζονταν στην ουσία στο σκοτάδι, αφού δεν είχαν άμεση γνώση της πολύπλοκης διαδικασίας για το πώς αλληλεπιδρά η ινσουλίνη με τον υποδοχέα για την απορρόφηση της γλυκόζης από το αίμα.

Ο Λόρενς ήταν ο επικεφαλής μιας ομάδας Αυστραλών, Αμερικανών, Βρετανών και Τσέχων ερευνητών και εξηγεί ότι η κατανόηση της διαδικασίας μπορεί να οδηγήσει στην ανακάλυψη νέων μεθόδων για τη χορήγηση ινσουλίνης ή στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών φαρμάκων.



Διαβάστε περισσότερα...

Ευρωπαϊκή μάχη κατά του υδραργύρου


Οι εκπομπές του επηρεάζουν την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών.

Οι εκπομπές υδραργύρου στην Ευρώπη στοιχίζουν έως και 9 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως καθώς μειώνουν τις πνευματικές ικανότητες των παιδιών, επισημαίνουν ερευνητές σε έκθεση που προετοίμασαν ενόψει των τελικών συνομιλιών εκπροσώπων κυβερνήσεων από όλον τον κόσμο, οι οποίες άρχισαν σήμερα στην Γενεύη και αποσκοπούν στην σύναψη μιας συνθήκης του ΟΗΕ για τον έλεγχο του υδραργύρου.

Κάθε χρόνο, από 1,5 ως 2 εκατομμύρια παιδιά γεννιούνται στην Ευρώπη με ανεβασμένα επίπεδα υδραργύρου, σύμφωνα με την έρευνα αυτή που έκαναν διάφορες εθνικές υπηρεσίες υγείας και δημοσιεύεται αυτήν την εβδομάδα στην επιθεώρηση Περιβαλλοντική Υγεία.

Καθώς η ουσία αυτή εισέρχεται στον ανθρώπινο οργανισμό κυρίως μέσω των θαλασσινών, οι έγκυες στην νότια Ευρώπη είχαν, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου.

Ο υδράργυρος, ο οποίος εκπέμπεται από τα εργοστάσια, τα ορυχεία και την καύση κάρβουνου, προκαλεί ζημιά στο νευρικό σύστημα.

Οι ερευνητές, οι οποίοι επιζητούσαν να μάθουν σε ποια επίπεδα η έκθεση σε υδράργυρο μειώνει την νοημοσύνη και την οικονομική παραγωγικότητα, υπολογίζουν τις ζημίες σε 8 με 9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στη Γενεύη συναντώνται από σήμερα εκπρόσωποι κυβερνήσεων από όλον τον κόσμο για έναν τελικό γύρο συνομιλιών που έχει στόχο τη σύναψη μιας συνθήκης ως την Παρασκευή.

Στόχος των συνομιλιών αυτών είναι η μείωση των εκπομπών υδραργύρου από τα ορυχεία και την βιομηχανία, ο έλεγχος των προϊόντων που περιέχουν υδράργυρο και η αντιμετώπιση του προβλήματος των μολυσμένων εγκαταστάσεων.



Διαβάστε περισσότερα...

Καταδίκη Βελγίου για απάνθρωπη μεταχείριση σε ψυχικά ασθενή κρατουμένου


Από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση σε βάρος ψυχικά ασθενούς κρατουμένου καταδικάσθηκε το Βέλγιο από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εκδικάζοντας την προσφυγή Κλάες κατά Βελγίου, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε το Βέλγιο για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια και για παραβίαση των διατάξεων της Σύμβασης που απαγορεύουν τα βασανιστήρια και την απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση.

Υποχρέωσε τις Βελγικές αρχές να καταβάλλουν στον ενάγοντα 16.000 ευρώ, ως αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Ο Αντρέ Κλάες είχε συλληφθεί και κρατηθεί για πρώτη φορά το 1978, εξαιτίας του ότι είχε βιάσει επανειλημμένα τα αδέλφια του αλλά, σύμφωνα με απόφαση του ποινικού δικαστηρίου του Βελγίου, κρίθηκε ότι δεν ήταν ποινικά υπεύθυνος για τις πράξεις του.

Έκτοτε και μέχρι το 1994, ο Κλάες συνελήφθη πολλές φορές για σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον αγοριών και κοριτσιών και αποφασίσθηκε ο εγκλεισμός του σε ψυχιατρικά ιδρύματα των Βελγικών φυλακών.

Το Δικαστήριο, ωστόσο, παρατήρησε ότι ο προσφεύγων είχε μία χρόνια σοβαρή διαταραχή και μία νοητική αναπηρία, η οποία είχε διαγνωσθεί απο ψυχίατρο και διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια κράτησης του Κλάες στα ψυχιατρικά ιδρύματα των Βελγικών φυλακών, δεν του είχε προσφερθεί η κατάλληλη θεραπεία και φροντίδα για την κατάσταση του.

Το Δικαστήριο μάλιστα χαρακτηρίζει διαρθρωτικό το πρόβλημα της ανεπαρκούς φροντίδας σε ψυχικά ασθενείς κρατουμένους των Βελγικών φυλακών κι επαναλαμβάνει την θεμελιώδη σημασία που έχει η παροχή κατάλληλης θεραπείας σε ψυχικά νοσούντες κρατούμενους.


Διαβάστε περισσότερα...

Το Θαύμα της Άννυ Σάλιβαν


Μια τρυφερή, αληθινή ιστορία συνέβη στον αμερικάνικο νότο στα τέλη του 19ου αιώνα κι στάθηκε η αφορμή για ένα εξαιρετικό θεατρικό κείμενο με τίτλο «Το Θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» στο θέατρο Μπρόντγουεϊ.

Στο πρωταγωνιστικό ρόλο βλέπουμε την Αγγελική Δαλιάνη υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Διαμαντόπουλου σε μια παράσταση που αξίζει να δείτε. Ηρωίδες του έργου είναι δύο γυναίκες -πρότυπα θέλησης και πίστης- η Έλεν Κέλλερ και η δασκάλα της, Άννυ Σάλιβαν.

Σε βρεφική ηλικία, η Έλεν Κέλλερ έχασε όραση, ακοή και φωνή και μέχρι τα έξι χρόνια ήταν ένα αγρίμι, το οποίο ζούσε μέσα στη σιωπή και το σκοτάδι. Οι γονείς της στην απόγνωσή τους κάλεσαν την Άννυ Σάλιβαν, μια εικοσάχρονη δασκάλα, που ήταν άτομο με αναπηρία και η ίδια αφού είχε μειωμένη όραση, για να τη βοηθήσει. Με την επιμονή της και κυρίως με την αγάπη της κατόρθωσε να μετατρέψει τη μικρή σ' ένα χαρισματικό πλάσμα με σπάνιες πνευματικές αρετές.

Η μικρή Έλεν ξεπέρασε όλα της τα προβλήματα και με την υπομονετική καθοδήγηση της δασκάλας της κατάφερε να μιλήσει με τη νοηματική γλώσσα, να γράφει και να διαβάζει με τη μέθοδο Μπράιγ. Σπούδασε σε γνωστά κολέγια, όπου αρίστευσε και στη συνέχεια αφιέρωσε όλη της τη ζωή στην εκπαίδευση των τυφλών και κωφών, διδάσκοντας καινούργια παιδαγωγικά συστήματα και διαφωτίζοντας γονείς και δασκάλους μέσα από την οδυνηρή της εμπειρία.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χάπι ντομάτας «φάρμακο» για εγκεφαλικά και εμφράγματα


Τονώνει την κυκλοφορία του αίματος.

Ένα χάπι που περιέχει το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, βασικό συστατικό της ντομάτας, εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της ελαστικότητας των αρτηριών και στην προστασία του εσωτερικού τους τοιχώματος, του ενδοθηλίου.

Η λυκοπένη (ή λυκοπένιο) είναι η ουσία στη φλούδα της ντομάτας που της χαρίζει το κόκκινο χρώμα της και είναι γνωστό ότι διασπά τα λιπώδη ιζήματα στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών.

Η λήψη του συγκεκριμένου συμπληρώματος διατροφής αντιστοιχεί στην κατανάλωση σχεδόν τριών κιλών ντομάτας και οι δημιουργοί του είναι αισιόδοξοι για την ευεργετική του δράση στο καρδιακό σύστημα.

Σύμφωνα πάντως με τα αποτελέσματα μια πρώτης μικρής έρευνας σε 36 καρδιοπαθείς και 36 υγιείς ενήλικες με μέσο όρο ηλικίας τα 67 χρόνια φάνηκε ότι η λήψη του χαπιού αυξάνει την ελαστικότητα των αγγείων κατά 50%, τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και βελτιώνει την κατάσταση του ενδοθηλίου.

Η έρευνα διενεργήθηκε στο πανεπιστήμιο Cambridge και παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Πράσινο τσάι για την επιδερμίδα


Βοηθάει στην αντιμετώπιση των ρυτίδων.

Πολλοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν τη γήρανση του δέρματος όπως η ρύπανση, το κάπνισμα, η έκθεση στον ήλιο, και η δίαιτα. Τα καλά νέα είναι ότι οι ρυτίδες και οι κηλίδες από τον ήλιο μπορεί να αντιμετωπιστούν δραστικά με τη βοήθεια του πράσινου τσαγιού.

Όταν ξαναβρεθείτε λοιπόν σε κάποιο κατάστημα για αγορά καλλυντικού προϊόντος ελέγξτε αν περιέχει εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού αφού αυτό θα σας βοηθήσει να ξεφορτωθείτε τις αισθητές γραμμές στο πρόσωπό σας και θα σας δώσει πιο νεανική όψη.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κίνδυνος για λουκέτο


Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί η λειτουργία του κολυμβητηρίου Ηρακλείου. Η απουσία ρευστού απειλεί τη λειτουργία της μοναδικής πισίνας του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου στο Ηράκλειο και μάλιστα εάν δεν βρεθεί λύση για οικονομική ενίσχυση, είναι βέβαιο ότι η πισίνα δεν θα λειτουργήσει ποτέ ξανά το χειμώνα. Το θέμα φέρνει στη Βουλή με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Αθλητισμού Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ο Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης.

Να σημειωθεί ότι από το Σεπτέμβριο του 2011 τα οκτώ σωματεία του Ηρακλείου πληρώνουν εξ' ολοκλήρου το πετρέλαιο θέρμανσης της μικρής πισίνας και κατά καιρούς το χλώριο της. Πρόσφατα έγινε παραγγελία θερμικού παπλώματος για την μικρή πισίνα μετά από χορηγία του Περιφερειακού Ταμείου Κρήτης και παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν τα σωματεία με την αδυναμία του Κράτους, τώρα η μονάδα του Ε.Α.Κ.Η. της οποίας το προσωπικό έχει μειωθεί αρκετά (ολόκληρη μονάδα διαθέτει ένα συντηρητή) κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να κλείσει.

Στο έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρει ότι: τα σωματεία δυσκολεύονται να επιβιώσουν, διότι οι γονείς δεν μπορούν να ανταποκριθούν πλέον οικονομικά για ευνόητους λόγους και βρίσκονται σε πλήρη εξαθλίωση πληρώνοντας υπέρογκα ποσά σε ιδιωτικές πισίνες αλλά και στην εταιρεία της πισίνας του Δήμου Ηρακλείου, όπου αναγκαστικά έχουν στραφεί προκειμένου να μη σταματήσουν οι αθλητικές δραστηριότητες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κάψτε το λίπος με ένα μόνο ρόφημα


Ενεργοποιεί τον μεταβολισμό.

Πολλές γυναίκες ταλαιπωρούνται με τα περιττά κιλά και το λίπος, κάνοντας συνεχώς προσπάθειες για να τα απομακρύνουν, είτε δοκιμάζοντας προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο και έχουν μεγάλο κόστος ή με εξαντλητικές δίαιτες.

Αν τα παραπάνω σας θυμίζουν κάτι, δεν είναι ανάγκη να ταλαιπωρείστε τόσο πολύ, όταν μπορείτε να πετύχετε τον στόχο σας με τη βοήθεια ενός ροφήματος που ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και σας βοηθάει να κάψετε περισσότερες θερμίδες και λίπος, σε συνδυασμό πάντα με κάποια διατροφή. Το εν λόγω ρόφημα βασίζεται σε απλά βότανα και όπως δηλώνουν οι ειδικοί, έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

Για την παρασκευή του θα χρειαστείτε:

- Δενδρολίβανο
- Καρπό κόλα
- Φλοιό φασολιού
- Πράσινο τσάι

Τρόπος παρασκευής:

Ανακατέψτε ίσες ποσότητες από κάθε υλικό μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια ρίξτε ένα κουτάλι της σούπας από το μείγμα σε ένα λίτρο νερό που βράζει για μισό λεπτό και έπειτα σβήστε τη φωτιά. Αφήστε το για δεκαπέντε λεπτά και στη συνέχεια σουρώστε το. Το ρόφημα σας είναι έτοιμο.

Τρόπος χρήσης:

Πίνετε καθημερινά 2 ροφήματα -όχι όμως πριν πάτε για ύπνο- και σύντομα θα δείτε εμφανή αποτελέσματα!


Πηγή: http://www.beautetinkyriaki.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα βρώμικα σεντόνια «τραβάνε» τα ακάρεα


Νούμερο ένα κίνδυνος για αλλεργικούς.

Τα βρώμικα σεντόνια «τραβάνε» τα ακάρεα. Τον κώδωνα του κινδύνου κροούει ένας κορυφαίος βρετανός αλλεργιολόγος. Αφορμή στάθηκε μία έρευνα που διεξήχθη σε δείγμα 2.000 Βρετανών και έδειξε πως μόλις οι τέσσερις στους δέκα αλλάζουν τα σεντόνια τους μία φορά την εβδομάδα.

Πάνω από ένας στους τρεις (το 36%) τα αλλάζουν κάθε δεκαπέντε ημέρες, ενώ το 17% μόλις μία φορά το μήνα ή και σπανιότερα ακόμα.

Μεταξύ αυτών, δε, είναι και κάποιοι (σχεδόν το 1%) που λένε ότι τα αλλάζουν μία φορά τον... χρόνο.

Και αν νομίζετε ότι οι γυναίκες είναι αυτές που αλλάζουν τα σεντόνια συχνότερα, τότε κάνετε λάθος.

Περισσότερες από τις μισές εθελόντριες είπαν ότι δεν αλλάζουν τα σεντόνια τους κάθε εβδομάδα, ενώ το 12% δήλωσαν πως τα αλλάζουν μόνο μία φορά το μήνα. Αντίστοιχα στους άντρες, το 40% δήλωσαν πως τα αλλάζουν κάθε εβδομάδα, ενώ το 8% είπαν πως τα αλλάζουν ακόμα πιο συχνά.

Η αραιή αλλαγή των σεντονιών αποτελεί κίνδυνο για την υγεία και μπορεί να αποβεί άκρως επιβαρυντική.

Τα βρώμικα σεντόνια, όμως, μπορεί αν επιδεινώσουν ορισμένα προβλήματα υγείας, κατά τον δρα Άνταμ Φοξ, παιδοαλλεργιολόγο στο νοσοκομείο St' Thomas του Λονδίνου.

«Περνάμε στο κρεβάτι το ένα τρίτο της ζωής μας, γεμίζοντάς το με διάφορα απορρίμματα. Καθημερινά, το σώμα μας απορρίπτει εκατομμύρια δερματικά κύτταρα, πολλά από τα οποία πέφτουν από την τριβή του σώματος με τα κλινοσκεπάσματα και έτσι καταλήγουν ανάμεσα στα σεντόνια μας».

«Επιπλέον», συνεχίζει ο Φοξ, το σώμα μας παράγει διαρκώς ιδρώτα και σμήγμα (λίπος) που επίσης καταλήγουν στα σεντόνια.

«Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται πάνω στο κρεβάτι μας ένα μικροπεριβάλλον, το οποίο βρίσκουν ιδιαίτερα ελκυστικό τα ακάρεα της οικιακής σκόνης».

Τα ακάρεα είναι μικροσκοπικά έντομα τα οποία παράγουν περιττώματα γεμάτα αλλεργιογόνα, που προκαλούν πολλά δεινά στους ανθρώπους.

Όταν, λ.χ., τα εισπνεύσει ένας ευαίσθητος άνθρωπος, μπορεί να εκδηλώσει κρίση άσθματος και αλλεργική ρινίτιδα, ενώ όταν έρχονται σε επαφή με το δέρμα μπορεί να προκαλέσουν έκζεμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Έκκληση για την προστασία της υγείας από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών


Αναφέρεται με ανακοίνωσή του στους κινδύνους της αιθαλομίχλης.

Έκκληση για την προστασία της δημόσιας υγείας από την απειλή της αιθαλομίχλης και τη φύλαξη των δασών κάνει στους πολίτες ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Εδώ και τώρα πρέπει να δράσουμε όλοι μαζί για τη φύλαξη των δασών, την προφύλαξη των πολιτών και τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας από την απειλή της αιθαλομίχλης.

· Δε θα προδώσουμε το μέλλον των παιδιών μας από λάθος χειρισμούς.

· Δε θα παραδώσουμε την υγεία των πολιτών μας σε λογιστικούς υπολογισμούς.

Επαγρυπνώντας τον τελευταίο μήνα στην απειλή της δημόσιας υγείας που λέγεται αιθαλομίχλη, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έκρουσε επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου για τα μέτρα πρόληψης που χρήζουν άμεσης εφαρμογής, προκειμένου να περιοριστούν οι αυξημένοι ρύποι από τα καυσόξυλα και τις ξυλόσομπες.

Όμως, οι μετρήσεις του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Ερευνητικού Σταθμού παρακολούθησης αιωρούμενων σωματιδίων του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» δείχνουν ότι η συγκέντρωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων έφτασε στη Λυκόβρυση τα 158 μg/m3, στο Μαρούσι τα 117 μg/m3, στην Αριστοτέλους τα 102 μg/m3 και στον Πειραιά τα 75 μg/m3, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία, όχι μόνο γιατί οι μετρήσεις ήταν αρκετά πάνω από το επιτρεπτό όριο των 50 μg/m3, αλλά κυρίως γιατί αποδεδειγμένα, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ, η υπέρβαση του επιτρεπτού ορίου πάνω από 35 φορές το χρόνο είναι άμεσα συνδεδεμένη με σοβαρά προβλήματα υγείας τόσο του αναπνευστικού όσο και του καρδιαγγειακού συστήματος.

Μετά από απόφαση του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ο Πρόεδρος κος Πατούλης εξουσιοδοτήθηκε να παρακολουθεί την υπεύθυνη επιτροπή του Ε.ΚΕ.Π.Υ που έχει αναλάβει τη διαχείριση των ρύπων από τα αιωρούμενα μικροσωματίδια της ατμόσφαιρας, προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη επιδημιολογική καταγραφή των πληθυσμών "υψηλού κινδύνου" και των νοσημάτων που εμφανίζουν.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τους γιατρούς μέλη του που είναι στην πρώτη γραμμή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας να καταγράφουν τα σχετιζόμενα περιστατικά.

Με την παράλληλη καταγραφή από το Ε.ΚΕ.Π.Υ των αντίστοιχων περιστατικών στα ΤΕΠ των δημόσιων και ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων, και των εισαγωγών τους, θα υπάρχει συνολική αποτίμηση του προβλήματος.

Τα περιστατικά που μπορεί να προσέλθουν στον ιδιώτη γιατρό, στις μονάδες ΕΟΠΥΥ, στα νοσοκομεία ή ακόμη και μόνο στα φαρμακεία της περιοχής είναι αλλεργίες, ενόχληση στην κατάποση, φαινόμενα τοξικότητας από τους ρύπους (και κυρίως από το ΝΟ) που προσέρχονται με άτυπα συμπτώματα, έως παροξυσμικός βήχας, αναπνευστική δυσχέρεια, καρδιαγγειακά προβλήματα».


Διαβάστε περισσότερα...

Η κουφή κομμώτρια ψυχολόγος σκύλων!


Τη φήμη του Εντι Μέρφι, ο οποίος στην ταινία «Ντόκτορ Ντουλίτλ» άκουγε τα ζώα να του μιλούν, φαίνεται πως ζήλεψε μια κομμώτρια στη Βρετανία, που ισχυρίζεται ότι μπορεί να ακούσει τις φωνές των ζώων και να διαγνώσει τις ασθένειές τους. Οι υπερφυσικές ικανότητες της Μάντι Καρ, της αποκαλούμενης και ψυχολόγου των ζώων, δεν σταματούν εκεί, αλλά επεκτείνονται και στον... άλλο κόσμο, καθώς η 39χρονη είναι πεπεισμένη ότι της μιλάνε ακόμη και πνεύματα κατοικίδιων ζώων που έχουν αποβιώσει!

Βέβαια για κάποιους η είδηση δεν είναι ότι μια νεόκοπη κομμώτρια στην Αγγλία μπορεί και ακούει τις μύχιες σκέψεις των ζώων, αλλά ότι πολλοί είναι εκείνοι που πληρώνουν ή θα ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν 100 λίρες για μια επίσκεψη στην ψυχολόγο των ζώων, ώστε να δουν από κοντά την 39χρονη να «συζητάει» με ετοιμοθάνατα κατοικίδια, να κάνει διάγνωση και να μεταφέρει τις τελευταίες τους επιθυμίες στους ιδιοκτήτες. Η 39χρονη Μάντι Καρ από το Σέφιλντ της Βρετανίας υποστηρίζει ότι ανακάλυψε το χάρισμά της στην ηλικία των 20 ετών, όταν άκουσε μια παράξενη φωνή να την καλεί, ενόσω έκοβε τα μαλλιά ενός πελάτη.

«Οταν συνειδητοποίησα ότι μου μιλούσε ο σκύλος που ανήκε στον πελάτη, φοβήθηκα πάρα πολύ, δεν ήξερα αν ήμουν καλά ή αν τρελάθηκα» λέει η κομμώτρια που, όπως υποστηρίζει στη συνέχεια, αρκεί να κοιτάξει τη φωτογραφία ενός ζώου για να διαγνώσει από τι πάσχει ή να ακούσει τι λέει, ακόμη και ιστορίες για τον ιδιοκτήτη του!

Η Καρ γεννήθηκε κωφή και φοράει ακουστικά ακοής, αναπηρία στην οποία η ίδια αποδίδει τις ψυχικές της ικανότητες που της επιτρέπουν να ακούει ακόμη και τα πνεύματα των ζώων.



Διαβάστε περισσότερα...

Βαρέα και... πλασματικά


Οι προϋποθέσεις για την εξαγορά χρόνου απασχόλησης στα βαρέα και ανθυγιεινά μέχρι και το 2015 σε ειδικότητες που εξαιρέθηκαν από τον σχετικό κατάλογο προβλέπονται σε εγκύκλιο του ΙΚΑ.

Η διάταξη αφορά όσους ασφαλισμένους συγκεντρώνουν αθροιστικά τις εξής προϋποθέσεις:

- Δεν έχουν συμπληρώσει έως 31 Δεκεμβρίου 2011 στα βαρέα 3.600 μέρες ασφάλισης οι "παλαιοί" ασφαλισμένοι ή 3.375 οι "νέοι" ασφαλισμένοι.

- Κατά τη χρονική περίοδο από 1ης Ιανουαρίου 2012 έως 31 Δεκεμβρίου 2015 απασχολήθηκαν ή θα απασχοληθούν πραγματικά σε εργασίες ή ειδικότητες που εξαιρέθηκαν από τον νέο πίνακα των βαρέων.

Η αναγνώριση αφορά τη συμπλήρωση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για συνταξιοδότηση με το ειδικό αυτό καθεστώς και όχι των ελάχιστων προϋποθέσεων χρόνου ασφάλισης στα βαρέα έως 31 Δεκεμβρίου 2011.

Η συγκεκριμένη αναγνώριση προϋποθέτει την υποβολή αιτήματος για απονομή σύνταξης με το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Kαλύτερα σκάφος παρά αυτοκίνητο


Με φοροαπαλλαγές στους σκαφάτους επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών να τονώσει τη συγκεκριμένη αγορά, σε αντιδιαστολή με άλλους κλάδους οι οποίοι έχουν λυγίσει υπό το βάρος της υπερφορολόγησης.

Ετσι, μετά τις παρεμβάσεις, ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.000 κυβικών εκατοστών τετραετίας πληρώνει τέλος πολυτελούς διαβίωσης 440 ευρώ το χρόνο και 660 ευρώ τέλη κυκλοφορίας, ενώ ιδιοκτήτης μηχανοκίνητου σκάφους αναψυχής 12 μέτρων και κάτω, έχει απαλλαγή.

Η επιχειρηματολογία σαφώς έχει να κάνει με την προσπάθεια τόνωσης του τουρισμού.

Δείτε στη φωτογραφία παρακάτω ενδεικτικά παραδείγματα, όπως δημοσιεύουν τα Νέα:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο 18χρονος Νίκος βρίσκει τον δρόμο του


Το όνειρό του να γίνει μάγειρας παίρνει σάρκα και οστά.

Ο 18χρονος μαθητής του Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου, που έμεινε άστεγος καθ' υπόδειξη των γονιών του, προσπαθεί να βρει το δρόμο του.

Αυτή είναι η πρώτη φωτογραφία του Νίκου που δημοσιεύεται από το Εσπερινό Γυμνάσιο Ηρακλείου στην σχολή Μαγειρικής Kappa Studies στο Ηράκλειο.

Θυμίζουμε ότι προ ημερών οι πολύτεκνοι γονείς του, τον έδιωξαν από το σπίτι.

Ευτυχώς για εκείνον, από την πρώτη στιγμή που δημοσιεύτηκε η ιστορία του, η κοινωνία της Κρήτης ανταποκρίθηκε και παρέχει την όποια δυνατή βοήθεια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το νέο νομοσχέδιο για τον τουρισμό


Νομοσχέδιο – σκούπα, που αλλάζει τα πάντα στον τουρισμό, έδωσε για δημόσια διαβούλευση το υπουργείο. Με τις σχετικές ρυθμίσεις ανοίγει ο δρόμος για μεγάλες τουριστικές επενδύσεις, δίνεται η δυνατότητα του θεσμού των ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας (condo hotels), της εκμίσθωσης τουριστικών επαύλεων, ενώ γίνεται προσπάθεια αναδιοργάνωσης του ΕΟΤ και αναμόρφωσης του νομοθετικού πλαισίου που θα συμβάλει στην ανάπτυξη ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος στον κλάδο. Το ν/σ τίθεται σε διαβούλευση έως την Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013.

Σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, με το σχέδιο νόμου επιδιώκεται ο εξορθολογισμός και η ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών του Υπουργείου Τουρισμού και των εποπτευόμενων από αυτό φορέων με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, την διευκόλυνση των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας στον τουρισμό, την εξοικονόμηση πόρων και την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων την χώρας στον τομέα αυτό. Εν συνεχεία ρυθμίζονται ζητήματα που αίρουν χρόνιες αγκυλώσεις που επέβαλλαν αναχρονιστικοί νόμοι οι οποίοι εμπόδιζαν την τουριστική οικονομία να προσαρμοστεί στα σύγχρονα δεδομένα της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς και να καταστεί ανταγωνιστική στο διεθνές περιβάλλον.

Στις βασικές ρυθμίσεις προβλέπονται τα εξής:

Μεταφέρονται στο υπουργείο Τουρισμού η Διεύθυνση Μελετών και Επενδύσεων του ΕΟΤ, μέρος της Διεύθυνσης Ποιοτικού ελέγχου και εποπτείας της αγοράς (που αφορά σε προτάσεις για ρυθμίσεις) και η Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων, η οποία συστάθηκε με το άρθρο 12 του ν.4002/2011 (one stop shop).

∙ Ανασυγκροτείται η Διεύθυνση Ποιοτικού Ελέγχου και Εποπτείας Αγοράς του ΕΟΤ με στόχο την καλύτερη εποπτεία και τον έλεγχο.

∙ Θεσπίζονται θέσεις Τουριστικών Ακολούθων στις χώρες όπου δεν λειτουργούν Γραφεία Εξωτερικού του ΕΟΤ, ενώ με απόφαση της υπουργού Τουρισμού και σχετική εισήγηση του Δ.Σ. του ΕΟΤ μπορεί να αναστέλλεται η λειτουργία των Γραφείων Εξωτερικού του ΕΟΤ.

∙ Συστήνονται στο υπουργείο Τουρισμού, Διεύθυνση Τουριστικής Εκπαίδευσης, υπαγόμενη στην αρμοδιότητα της Γενικής Διεύθυνσης Τουριστικής Πολιτικής, Οικονομικής και Διοικητικής Οργάνωσης, καθώς και Παρατηρητήριο Τουρισμού, για την αξιοποίηση των στοιχείων και πορισμάτων του «Δορυφόρου Λογαριασμού», τη μελέτη της τουριστικής αγοράς και την έκδοση πορισμάτων για την τουριστική ανάπτυξη.

∙ Συγκροτείται στο υπουργείο Τουρισμού Διαρκής Συντονιστική Επιτροπή για θέματα τουρισμού σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων υπουργείων, υπό την προεδρία του υπουργού Τουρισμού.

∙ Μετονομάζεται σε Γενική Διεύθυνση Τουριστικής Πολιτικής, Οικονομικής και Διοικητικής Οργάνωσης η Γενική Διεύθυνση Τουριστικής Πολιτικής και Οργάνωσης του υπουργείου Τουρισμού.

∙ Καθορίζονται οι ορισμοί, ρυθμίζονται ζητήματα αναγνώρισης, πιστοποίησης λειτουργίας εργαστηρίων και οικονομικής εκμετάλλευσης ιαματικών φυσικών πόρων, για την ανάπτυξη του Ιαματικού Τουρισμού.

∙ Βελτιώνεται το θεσμικό πλαίσιο και ορίζονται οι προϋποθέσεις λειτουργίας Οργανωμένων Υποδοχέων Τουριστικών Δραστηριοτήτων, για την ανάπτυξη στρατηγικών επενδύσεων και τη διευκόλυνση και ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας.

∙ Διευρύνεται το πεδίο των εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής με την ένταξη και εγκαταστάσεων ειδικών μορφών τουρισμού (π.χ. κέντρα ιαματικής θεραπείας - θερμαλισμού, αναζωογόνησης, ευεξίας, αισθητικής, καταδυτικού τουρισμού, εγκαταστάσεις ανάδειξης περιβαλλοντικών, ιστορικών, θρησκευτικών ή πολιτιστικών στοιχείων κ.α.), εφόσον ενσωματώνονται λειτουργικά στο τουριστικό κατάλυμα. Προβλέπεται η χρονομεριστική μίσθωση και υπάρχουν προβλέψεις και για καταλύματα με γκολφ.

∙ Εισάγεται ένα νέο τουριστικό προϊόν και δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας Ξενοδοχείων Συνιδιοκτησίας (condo hotels), τα οποία μπορούν να λειτουργούν με μακροχρόνιες εκμισθώσεις.

∙ Δίνεται η δυνατότητα εκμίσθωσης και τουριστικών επαύλεων μέχρι τρεις μήνες ανά έτος.

∙ Ρυθμίζονται θέματα χαρακτηρισμού, οριοθέτησης, χωροθέτησης και ανάπτυξης περιοχών ΠΟΤΑ.

∙ Καθορίζονται οι όροι δόμησης τουριστικών εγκαταστάσεων εντός οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων.

∙ Προσδιορίζονται τα δικαιολογητικά για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας σε σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα σε συνδυασμό με ειδικές τουριστικές υποδομές.

∙ Καθορίζονται οι ζώνες ανάπλασης και οι γενικές χρήσεις γης καθώς και οι γενικοί όροι και περιορισμοί δόμησης για την ολοκληρωμένη ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου Αττικής με τη δημιουργία Συνεδριακού Κέντρου διεθνούς εμβέλειας.

∙ Ρυθμίζονται θέματα Ειδικών Φόρων και Τελών σε ακίνητα του ν. 3342/2005. Επιβάλλεται ειδικός φόρος υπέρ των οικείων ΟΤΑ Α΄ βαθμού σε ποσοστό 0,50% επί των εισπράξεων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν στα Ολυμπιακά Συγκροτήματα, τα οποία απαλλάσσονται κάθε άλλου φόρου.

∙ Επιτρέπονται προσωρινές και λυόμενες εγκαταστάσεις για έκτακτες εκδηλώσεις μέγιστης διάρκειας τεσσάρων μηνών στα Ολυμπιακά συγκροτήματα.

∙ Απλοποιείται το πλαίσιο αδειοδότησης και χωροθέτησης και τακτοποιούνται λειτουργικά οι τουριστικοί λιμένες, οι οποίοι δεν έχουν λάβει άδεια λειτουργίας.

∙ Δίνεται η δυνατότητα τροποποίησης των επιτρεπόμενων χρήσεων σε περιοχές του διατάγματος για την παραλιακή ζώνη της Αττικής.

∙ Επιλύονται θέματα οριοθέτησης των χιονοδρομικών κέντρων της χώρας και δίνεται προθεσμία δύο ετών για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας.

∙ Επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων εντός ζώνης τουριστικού λιμένα, Κυριακές και αργίες για τουριστικούς σκοπούς.

∙ Συστήνεται Γενικό Μητρώο και Υπηρεσία Μιας Στάσης στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ), καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας της.

∙ Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στα διαθέσιμα κεφάλαια του ΞΕΕ.

∙ Επιτρέπεται η μακροχρόνια εκμίσθωση για τουριστικούς σκοπούς των ακινήτων των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού.

∙ Επιτρέπεται στις επιχειρήσεις επιπλωμένης κατοικίας που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του ν.557/1987 να ενταχθούν ως επιχειρήσεις ενοικιαζομένων διαμερισμάτων μέχρι της κατηγορίας δύο κλειδιών με το καθεστώς του ν.3190/03.

∙ Τακτοποιούνται θέματα κατάταξης επιχειρήσεων ενοικιαζομένων δωματίων σε μικρά νησιά.

∙ Προσαρμόζεται στις σημερινές συνθήκες της αγοράς το αντάλλαγμα απλής χρήσης αιγιαλού από τα ξενοδοχειακά καταλύματα.

∙ Ρυθμίζονται οι προδιαγραφές, οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας και οι κυρώσεις για την ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα.

∙ Επιλύονται οι εκκρεμότητες σε σχέση με τη λειτουργική τακτοποίηση των αυθαιρέτων σε τουριστικές εγκαταστάσεις.

∙ Ρυθμίζονται θέματα αδειοδότησης και κυκλοφορίας νέων και μεταχειρισμένων ειδικών τουριστικών λεωφορείων δημόσιας χρήσης.

∙ Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν γραφεία ενοικίασης μοτοσικλετών άνω των 50 κ.ε.

∙ Δεν επιτρέπεται η άσκηση συγκοινωνιακού έργου στα ειδικά τουριστικά λεωφορεία δημόσιας χρήσης.

∙ Διευρύνεται ο τύπος των ιδιόκτητων μεταφορικών μέσων των τουριστικών επιχειρήσεων.

∙ Υπάγονται στο υπουργείο Τουρισμού τα κλιμάκια ελέγχου της τουριστικής αγοράς και ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την οργάνωση, τη λειτουργία και τη διαδικασία ελέγχου και επιβολής κυρώσεων.

∙ Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την αξιοποίηση των ακινήτων και εγκαταστάσεων της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στην Αρχαία Ολυμπία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο στο Ναύπλιο


Θα χορηγούνται δωρεάν φάρμακα σε όσους αδυνατούν να τα προμηθευτούν.

Την ίδρυση Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου στον δήμο Άργους- Μυκηνών αποφάσισε, στην τελευταία συνεδρίασή του, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης και ψήφισε τον κανονισμό λειτουργίας του.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτριος Κρίγγος, ευχαρίστησε τον Ιατρικό και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αργολίδας, για την καθοριστική συμβολή τους στην οργάνωση και λειτουργία της νέας κοινωνικής δομής που αναπτύσσει ο δήμος.

Ο κ. Κρίγγος πρόσθεσε, ότι «η οικονομική κρίση, η οποία μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει εκατοντάδες συμπολίτες μας στην ανεργία και η παροχή υπηρεσιών περίθαλψης στους ανασφάλιστους συνανθρώπους μας, θεωρείται, πλέον, αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε».

Στόχοι του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου, εκτός από την παροχή υπηρεσιών περίθαλψης σε ανασφάλιστους πολίτες, είναι η πρόληψη νοσημάτων και η ενημέρωση μέσω δράσεων που θα οργανώνονται και θα υλοποιούνται με τη συνεργασία και άλλων φορέων.

Από το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο θα χορηγούνται δωρεάν φάρμακα σε όσους αδυνατούν να τα προμηθευτούν, αλλά και υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα, σε άτομα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ώρα κρίσης για 180.000 εκπαιδευτικούς


Οι τελικές προτάσεις του υπ. Παιδείας για την αξιολόγηση.

Η ώρα της... κρίσης πλησιάζει για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα περάσουν από αξιολόγηση, όπως προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο θα δοθεί τις επόμενες μέρες προς διαβούλευση, αφού μέχρι τις 10 Μαρτίου πρέπει να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Με τα μέχρι τώρα γνωστά στοιχεία φαίνεται ότι οι εκπαιδευτικοί θα αξιολογούνται κάθε ένα ή δύο χρόνια από τον διευθυντή του σχολείου ως προς το υπηρεσιακό τους έργο και κάθε τέσσερα χρόνια για το παιδαγωγικό/διδακτικό τους έργο από σχολικό σύμβουλο.

Επίσης, δάσκαλοι και καθηγητές θα έχουν έναν ατομικό φάκελο αξιολόγησης, στον οποίο θα καταγράφονται όλες οι δράσεις τους. Σε αυτόν τον φάκελο θα μπορεί να συμπληρώνει και ο ίδιος ο εκπαιδευτικός τις δραστηριότητές του που θεωρεί άξιες αναφοράς.

Οι εκπαιδευτικοί που δεν θα έχουν θετική αξιολόγηση θα περνούν από επιμορφωτικά προγράμματα και στη συνέχεια θα επαναξιολογούνται, αλλά δεν θα μπορούν να διεκδικούν θέσεις ευθύνης.

Το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι η αξιολόγηση δεν θα έχει χαρακτήρα τιμωρίας. Δάσκαλοι και καθηγητές, όμως, πιστεύουν ότι θα είναι το μέσο για την... έξοδό τους από τις σχολικές αίθουσες.

Όπως αναφέρει το Έθνος, η αξιολόγηση σύμφωνα με τις προτάσεις που υπάρχουν ως τώρα, θα αφορά σε πέντε επίπεδα.

Το εκπαιδευτικό περιβάλλον, το σχεδιασμό και την προετοιμασία της διδασκαλίας, τη διεξαγωγή και την αξιολόγησή της, αλλά και την υπηρεσιακή συνέπεια και τα τυπικά προσόντα του κάθε εκπαιδευτικού.


Διαβάστε περισσότερα...

Όλη η εγκύκλιος για τα βαρέα και ανθυγιεινά


Τις προϋποθέσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, καθώς και τον τρόπο εξαγοράς σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (Β.Α.Ε.) για την περίοδο από 1/1/2012 έως 31/12/2015 σε εργασίες ή ειδικότητες που εξαιρέθηκαν από τον νέο Πίνακα καθορίζει εγκύκλιος που εξέδωσε η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Σύμφωνα με τον νόμο 3863/2010 μεταβλήθηκαν τα όρια ηλικίας για τις γυναίκες ασφαλισμένες (ενώ δεν εθίγησαν τα όρια ηλικίας για τους άνδρες ασφαλισμένους στον Κ.Β.Α.Ε καθώς επίσης και τα μικρότερα όρια ηλικίας για τους απασχολούμενους/ες σε οικοδομικές εργασίες κ.λ.π.), που απασχολούνται σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες, χωρίς να μεταβάλλονται οι χρονικές προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, για τις ανωτέρω ασφαλισμένες αυξήθηκε κατά ένα έτος, από 1/1/2011, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, προκειμένου να εναρμονισθεί σταδιακά με το ισχύον για τους άνδρες ασφαλισμένους στον Κ.Β.Α.Ε. όριο ηλικίας (60ο). Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή χορηγείται πλέον σύνταξη στο όριο ηλικίας που ισχύει κατά το έτος συμπλήρωσης τουλάχιστον 4.500 ημερών ασφάλισης εκ των οποίων 3.600 στον Κ.Β.Α.Ε., υπό τον όρο, οι 1.000 ημέρες εξ αυτών να έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 13 χρόνια πριν από την αίτηση για σύνταξη ή πριν από τη συμπλήρωση του απαιτούμενου κάθε φορά ορίου ηλικίας.

Όρια ηλικίας 2013

Παράλληλα σύμφωνα με τον νόμο 4093/2012 από 1.1.2013 το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης με τις διατάξεις του Κ.Β.Α.Ε. για τους άνδρες ασφαλισμένους πριν από την 1.1.1993 αυξάνεται κατά 2 έτη και πλέον ανέρχεται στο 62ο έτος (ενώ για τους απασχολούμενους σε οικοδομικές εργασίες ή στις υπηρεσίες υγιεινής καθαριότητας των Ο.Τ.Α. αυξάνεται επίσης κατά 2 έτη και ανέρχεται πλέον στο 60ο έτος), χωρίς να αλλάζουν οι χρονικές προϋποθέσεις.

Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης με τις ίδιες διατάξεις των γυναικών «παλαιών» ασφαλισμένων εξομοιώνεται από 1.1.2013 με αυτό των ανδρών. Επισημαίνεται ότι οι αλλαγές στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που επήλθαν με την ανωτέρω διάταξη δεν καταλαμβάνουν τα μέχρι τις 31.12.2012 θεμελιωμένα ή κατοχυρωμένα δικαιώματα συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων γυναικών στον Κ.Β.Α.Ε., ανεξάρτητα από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης.

Για την θεμελίωση δικαιώματος σε πλήρη σύνταξη λόγω γήρατος των «νέων ασφαλισμένων» (ανδρών και γυναικών), που απασχολούνται σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες και ασφαλίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Β.Α.Ε., από 1.1.2013 το όριο ηλικίας ανέρχεται πλέον στο 62ο έτος, ενώ δεν μεταβάλλονται οι χρονικές προϋποθέσεις (4.500 ημέρες εργασίας, από τις οποίες τα 3/4 (δηλ. 3.375 ημέρες) σε ειδικότητες που καλύπτονται από τον Κ.Β.Α.Ε.).

Επειδή όμως βάσει των διατάξεων του άρθρ. 4 του Ν. 4093/2012, θεμελιωμένο δικαίωμα μέχρι 31/12/2012 δεν θίγεται, οι ασφαλισμένοι που μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία έχουν συμπληρώσει τις χρονικές προϋποθέσεις και το 60ο έτος της ηλικίας τους, διατηρούν το δικαίωμα συνταξιοδότησης στο όριο αυτό.

Αναγνώριση Βαρέων

Παράλληλα καθορίζεται ο τρόπος αναγνώρισης χρόνου πραγματικής απασχόλησης περιόδου από 1/1/2012 έως 31/12/2015 σε εργασίες ή ειδικότητες που εξαιρέθηκαν από το νέο Πίνακα Β.Α.Ε., προκειμένου να συμπληρώσουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις χρόνου ασφάλισης, για τη συνταξιοδότησή τους με το καθεστώς των Β.Α.Ε. Έτσι για την αναγνώριση οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν αθροιστικά τις κάτωθι προϋποθέσεις:

α) Δεν έχουν συμπληρώσει έως 31/12/2011 στα Β.Α.Ε. 3.600 ημέρες ασφάλισης οι «παλαιοί ασφαλισμένοι» ή 3.375 ημέρες ασφάλισης οι «νέοι ασφαλισμένοι» (σημ. συνυπολογίζεται χρόνος ασφάλισης που διανύθηκε σε Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, σε Οικοδομοτεχνικές Εργασίες ή σε απασχόληση ως προσωπικό καθαριότητας των Ο.Τ.Α.).

β) Κατά την χρονική περίοδο από 1/1/2012 έως 31/12/2015 απασχολήθηκαν ή θα απασχοληθούν πραγματικά σε εργασίες ή ειδικότητες, που εξαιρέθηκαν από το νέο Πίνακα Β.Α.Ε., ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την 1/1/2012.

Η αναγνώριση αφορά την συμπλήρωση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για συνταξιοδότηση με το καθεστώς του Κ.Β.Α.Ε. και όχι των ελάχιστων προϋποθέσεων χρόνου ασφάλισης στα Β.Α.Ε. έως 31/12/2011 (3.600 ημέρες ασφάλισης οι «παλαιοί ασφαλισμένοι» ή 3.375 ημέρες ασφάλισης οι «νέοι ασφαλισμένοι»), για όσους απασχολούνται σε εργασίες ή ειδικότητες που εξαιρέθηκαν από τον ισχύοντα από 1/1/2012 νέο πίνακα Β.Α.Ε., ώστε οι εργοδότες τους να τους ασφαλίζουν και στο κλάδο Βαρέων.

Η συγκεκριμένη αναγνώριση προϋποθέτει την υποβολή αιτήματος για απονομή σύνταξης με το καθεστώς των Β.Α.Ε..

Η παρεχόμενη με αυτές δυνατότητα αναγνώρισης, με εξαγορά, χρόνου ασφάλισης στα Β.Α.Ε. αφορά αποκλειστικά όσο χρόνο είναι απολύτως απαραίτητος (υπολειπόμενος) τόσο στη κύρια, όσο και στην επικουρική ασφάλιση, για να συμπληρωθούν οι ελάχιστες ειδικές προϋποθέσεις χρόνου ασφάλισης για συνταξιοδότηση με το καθεστώς των Β.Α.Ε. (κύρια και επικουρική σύνταξη).

Επομένως, όσον αφορά την κύρια σύνταξη, για μεν τους παλαιούς ασφαλισμένους τις προϋποθέσεις των 3.600 ημερών ασφάλισης στον Κ.Β.Α.Ε., από τις οποίες 1.000 τα τελευταία 13 χρόνια πριν από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας ή την αίτηση συνταξιοδότησης, για δε τους ασφαλισμένους από 1.1.1993, τις 3.3.75 ημέρες ασφάλισης στον ανωτέρω κανονισμό.

Στον αναγνωριζόμενο χρόνο, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβεί τις 1.200 ημέρες ασφάλισης για περίοδο απασχόλησης από 1/1/2012 έως 31/12/2015, μπορεί να συμπεριληφθούν και χρόνοι κανονικής άδειας ή ασθένειας μέχρι ένα μήνα κατ’ έτος για κάθε περίπτωση (άρθρο 12 παρ.4 του Ν.1469/1984), εφόσον αφορούν απασχόληση κατά την ανωτέρω χρονική περίοδο σε εργασίες ή ειδικότητες που εξαιρέθηκαν από το νέο πίνακα Β.Α.Ε.. Η θέσπιση ανώτατου συνολικού και όχι κατ’ έτος ορίου αναγνωριζόμενων ημερών ασφάλισης συνεπάγεται ότι, είναι δυνατόν να αναγνωρισθούν και περισσότερες από 300 ημέρες ασφάλισης κατ’ έτος.

Εξαγορά

Η εξαγορά, ανεξάρτητα από το χρόνο υποβολής του αντίστοιχου συνταξιοδοτικού αιτήματος και έκδοσης της απόφασης αναγνώρισης, γίνεται με βάση το κατώτατο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί στις 31/12/2011 (33,57 €) και με ποσοστά 3,60% για το κλάδο κύριας σύνταξης (Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.) και 2% για την επικουρική ασφάλιση (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης- Ε.Τ.Ε.Α. /τέως Ε.Τ.Ε.Α.Μ.)..

Δηλαδή, 1,21 € (33,57 € Χ 3,60%) για κάθε ημέρα αναγνώρισης στο Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. και 0,67 € (33,57€ Χ 2% ) για κάθε ημέρα αναγνώρισης στo Ε.Τ.Ε.Α..

Η εξόφληση γίνεται είτε εφάπαξ (εντός τριμήνου, από την επόμενη της κοινοποίηση της απόφασης ημέρα), οπότε παρέχεται έκπτωση 15%, είτε σε μηνιαίες δόσεις, ο αριθμός των οποίων ισούται με τον αριθμό των αναγνωριζόμενων μηνών, με παρακράτηση του ποσού κάθε δόσης από το ποσό της σύνταξης (το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης είναι αυτό που αντιστοιχεί σε 25 αναγνωριζόμενες ημέρες).


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο 36% οι ανασφάλιστοι


Περισσότεροι από ένας στους τρεις εργαζομένους είναι ανασφάλιστοι, όπως προκύπτει από τους ελέγχους που διενήργησε το ΙΚΑ στη διάρκεια του 2012.

Από τις 19.083 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, 1.034 ήταν αναπόγραφες, δηλαδή δεν εμφανίζονταν καν στο ΙΚΑ ως απασχολούσες προσωπικό, ενώ από το σύνολο των 60.769 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, οι 22.006 ή το 36% ήταν ανασφάλιστοι.

Μάλιστα, το φαινόμενο της ανασφάλιστης εργασίας δεν αφορά τόσο τους μετανάστες, όπως στο παρελθόν, αλλά κυρίως τους Έλληνες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παρέμβαση για τους υπερχρεωμένους


Με στόχο να δημιουργηθεί και ένα δίχτυ προστασίας θα κινηθεί προσεχώς η κυβέρνηση, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη των τριών αρχηγών. Προς την κατεύθυνση αυτήν κρίνεται σκόπιμο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιοποίησης αντίστοιχων κοινοτικών κονδυλίων, ενώ θα εξεταστούν παρεμβάσεις για τη στήριξη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...