Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Τι είναι για το παιδί η παιδική χαρά;



Ποια είναι τα οφέλη αλλά και οι κίνδυνοι που παραμονεύουν.

Το παιχνίδι είναι ένδειξη ψυχικής υγείας και ανάπτυξης. Μέσα από αυτό το παιδί εξερευνά τον κόσμο , μαθαίνει , παίρνει αποφάσεις, κοινωνικοποιείται , γίνεται ανεξάρτητο, αναπτύσσει την σκέψη και αντίληψή του, οξύνει την φαντασία του, εκφράζεται, μιμείται, μαθαίνει κανόνες.

Ιδιαίτερα, στις μεγάλες πόλεις όπου ο μόνος τόπος που μπορούν τα παιδιά να παίξουν είναι μέσα στο σπίτι, η παιδική χαρά είναι ένας καλός χώρος που προσφέρει στο παιδί απλόχερα όλα τα παραπάνω.

Εκεί, ωστόσο , θα συναντήσει κανείς παιδιά ήσυχα, ζωηρά, μικρά , μεγάλα, γονείς υπερπροστατευτικούς και άλλους πιο χαλαρούς. Είναι όπως φαίνεται μία μικρή κοινωνία.

Οφέλη:
• Βελτίωση αδρής κινητικότητας, ισορροπίας, συντονισμού των κινήσεων, οπτικοκινητικού συντονισμού
• Ενίσχυση ανεξαρτησίας
• Βελτίωση κοινωνικοποίησης μέσω της συναναστροφής με τα άλλα παιδιά
• Βελτίωση δεξιοτήτων προσανατολισμού στον χώρο
• Ακολουθία κανόνων μέσα από το ομαδικό παιχνίδι
• Καλυτέρευση της σχέσης του σώματός του στο χώρο μέσω της επεξεργασίας πληροφοριών στο αιθουσαίο σύστημα
• Βελτίωση στασικής ασφάλειας άρα και ενίσχυση της αυτοπεποίθησής του όταν κινείται στο χώρο
• Οργάνωση συμπεριφοράς
• Βελτίωση επεξεργασίας πληροφοριών στο απτικό σύστημα
• Κινητικός σχεδιασμός

Οι κίνδυνοι που παραμονεύουν σε μία παιδική χαρά δεν είναι λίγοι. Εύκολα μπορεί να προκληθούν τραυματισμοί λόγω πτώσεων, παγίδευσης δακτύλων ή ποδιών, ακόμα και λόγω της κακής συντήρησης του εξοπλισμού. Γι’ αυτό όσοι συνοδεύουν ένα παιδάκι στην παιδική χαρά , καλό είναι να μην κάθονται αμέριμνοι αλλά να έχουν συνέχεια στο νου τους το παιδάκι τους.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται το χαράτσι της ΔΕΗ



Σε πέντε δόσεις η εξόφλησή του.

Τις επόμενες μέρες θα δουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς της ΔΕΗ την πρώτη δόση του ειδικού τέλους ακινήτων. Όσοι δεν πληρώσουν το χαράτσι δεν απειλούνται με διακοπή ρεύματος, αν και η Εφορία θα μπορεί να κάνει κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Η εξόφληση του τέλους θα μπορεί να γίνει ως το τέλος Απριλίου του επόμενου έτους, μέσα σε πέντε διμηνιαίες δόσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Κονδύλι 600.000 ευρώ σε δήμους της Δυτ. Ελλάδας



Για την ενίσχυση των κοινωνικών τους δομών.

Με το χρηματικό ποσό των 600.000 ευρώ θα ενισχυθούν οι περιφερειακές ενότητες της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, για την ενίσχυση των κοινωνικών τους δομών, όπως για παράδειγμα τα κοινωνικά παντοπωλεία.

Κάθε μία από τις περιφερειακές ενότητες θα χρηματοδοτηθεί με 200.000 ευρώ και ήδη υπεγράφησαν οι τρεις πρώτες προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των δήμων Αγρινίου, Μεσολογγίου και Ναυπακτίας. Τα ποσά με τα οποία επιχορηγούνται οι δήμοι είναι 30.000 ευρώ για το δήμο Αγρινίου, 20.000 ευρώ για το δήμο Μεσολογγίου και 15.000 ευρώ για το δήμο Ναυπακτίας.

Μετά την υπογραφή των συμβάσεων ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γεωργιόπουλος σε δηλώσεις που έκανε υπογράμμισε το διαρκές ενδιαφέρον της Περιφέρειας για την υποστήριξη των κοινωνικών δομών που διατηρούν οι δήμοι, ιδιαίτερα όπως τόνισε «σε μια περίοδο που ολοένα αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που βιώνουν συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού.»

Παράλληλα, ο Γ. Γεωργιόπουλος τόνισε ότι η περιφέρεια βρίσκεται σε ετοιμότητα, ώστε να προχωρήσει σε ανάλογες συμβάσεις και με άλλους δήμους που διατηρούν παρόμοιες κοινωνικές δομές σε όλη τη Δυτική Ελλάδα.

Τέλος, όπως σημειώνεται από την Περιφέρεια «η αρχική κατανομή έγινε με βάση τα πληθυσμιακά μεγέθη του κάθε δήμου».


Διαβάστε περισσότερα...

Έλληνες ανακάλυψαν εργαλείο πρώιμης διάγνωσης Αλτσχάιμερ



Είναι το πρώτο που δημιουργείται παγκοσμίως.

Το πρωτόκολλο πρώιμης διάγνωσης της νόσου Alzheimer σχεδίασαν Έλληνες ερευνητές του Ιόνιου Πανεπιστημίου, ανοίγοντας το δρόμο για την πρόληψη και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση και θεραπεία της νευροεκφυλιστικής νόσου, που απασχολεί ολοένα και περισσότερο τις σύγχρονες κοινωνίες και παρουσιάζει ραγδαία επιδείνωση.

Το εργαλείο είναι το πρώτο που δημιουργείται παγκοσμίως και ήδη το ενδιαφέρον από ελληνικές και ξένες φαρμακευτικές βιομηχανίες για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της ερευνητικής ομάδας είναι μεγάλο.

«Βρήκαμε τους δείκτες εκείνους και τις συσχετίσεις τους που μπορούν να οδηγήσουν στην πρώιμη διάγνωση της νόσου. Το υβριδικό διαγνωστικό πρωτόκολλο συνίσταται στη συλλογή και αξιολόγηση ατομικών δεδομένων, όπως μικροβιολογικές, πρωτεϊνικές και γονιδιακές εξετάσεις, αλλά και στην καταγραφή και αξιολόγηση εξειδικευμένων υποκυτταρικών βιολογικών σημάτων» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Παναγιώτης Βλάμος.

Πριν ένα χρόνο η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε το φαινόμενο της «ηλεκτρικής θρόμβωσης», δηλαδή του μηχανισμού εκείνου που εξηγεί μία σειρά δυσλειτουργιών στην εσωτερική μεμβράνη των μιτοχονδρίων, επηρεάζοντας την ποσότητα και την λειτουργία των κυτταρικών αυτών οργανιδίων, που σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τη νόσο Alzheimer.

Οι Ελληνες επιστήμονες συνέχισαν την έρευνά τους, μελετώντας περαιτέρω τις υπεραγώγιμες ιδιότητες των μιτοχονδριακών μεμβρανών, καθώς και άλλους μετρήσιμους βιολογικούς παράγοντες του ανθρώπινου οργανισμού, πριν καταλήξουν στο εργαλείο της πρώιμης διάγνωσης της νόσου. Για το σκοπό αυτό έλαβαν υπόψη υπάρχοντα κλινικά δεδομένα, πάνω στα οποία ταυτοποίησαν τους δείκτες του πρωτοκόλλου.

Ανάμεσα στους δείκτες που συνυπολογίζει το πρωτόκολλο διάγνωσης, περιλαμβάνεται και η πρωτεϊνη Q, που φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην αγωγιμότητα των μιτοχονδρίων, ενώ διαπιστώνεται ότι οι αυξημένες συγκεντρώσεις ψευδαργύρου και χαλκού μπορούν να διευκολύνουν τις βλάβες από την ηλεκτρική θρόμβωση, που προκαλεί την άνοια.
Σύμφωνα με τον κ.Βλάμο, το πρωτόκολλο πρώιμης διάγνωσης μπορεί να εφαρμοστεί εξατομικευμένα, δηλαδή με ατομικές εξετάσεις που μπορεί να έχουν ποσοστό επιτυχίας 100%, αλλά επίσης με στατιστικούς δείκτες, ή με την δημιουργία στο μέλλον αυτόνομης διαγνωστικής συσκευής. Στα πλεονεκτήματα του εργαλείου διάγνωσης είναι ότι οι εξετάσεις των δεικτών δεν απαιτούν χρόνο, ενώ το πραγματικό τους κόστος είναι μικρό.


Διαβάστε περισσότερα...

«Πράσινο φως» για φάρμακο κατά του καρκίνου του μαστού



Ενέκρινε τη χρήση του η Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χρήση του φαρμάκου ως θεραπευτική αγωγή για τις μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες που έχουν προσβληθεί από καρκίνο του μαστού με θετικό στους ορμονικούς υποδοχείς (HR+), σε συνδυασμό με ένα ακόμη φάρμακο, το Exemestane.

Σύμφωνα με κλινική μελέτη φάσης ΙΙΙ, που διεξήχθη από το εργαστήριο σε δείγμα 724 ασθενών, η θεραπευτική αγωγή με το Afinitor σε συνδυασμό με το Exemestane διπλασιάζει την περίοδο επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου σε 7,8 μήνες, από 3,2 μήνες με την αγωγή μόνο με το Exemestane.

«Ενισχύοντας την ενδοκρινική θεραπεία, το Afinitor παρατείνει σημαντικά την περίοδο χωρίς εξέλιξη του όγκου στις γυναίκες που έχουν προσβληθεί από καρκίνο του μαστού με θετικό στους ορμονικούς υποδοχείς (HR+)», επισήμανε ο Χοσέ Μπασέλγκα, του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, ένας από τους επικεφαλής της μελέτης.

Οι ενδοκρινικές θεραπείες παραμένουν μια βασική αγωγή για τις γυναίκες που έχουν προσβληθεί από τη νόσο αυτή, οι οποίες ωστόσο κινδυνεύουν να αναπτύξουν μια αντίσταση στη συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή, την οποία επιδιώκει να θεραπεύσει το Afinitor.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι δείχνουν τα νύχια για την υγεία σας



Μάθετε αν αντιμετωπίζετε προβλήματα.

Τα νύχια μπορούν να αποκαλύψουν μυστικά για την υγεία σας. Για παράδειγμα ένα λευκό σημάδι εδώ ή κάποια σκασίματα της επιφάνειας μπορούν να αποτελέσουν ενδείξεις σοβαρών παθήσεων.

Μάθετε λοιπόν τι δείχνουν τα νύχια σας
Τα πολύ θαμπά νύχια μπορούν να κρύβουν μία πολύ σοβαρή ασθένεια όπως για παράδειγμα, αναιμία, καρδιακή ανεπάρκεια, κ.ά.

Τα λευκά νύχια μπορούν να αποτελέσουν ένδειξη ηπατικής βλάβης, όπως για παράδειγμα ηπατίτιδα.

Σε κάποια μόλυνση από μύκητα μπορεί να οφείλεται το κιτρίνισμα των νυχιών. Όταν, η μόλυνση επεκτείνεται, η επιφάνεια του νυχιού μπορεί να αποκτήσει κλίση, ή μπορεί τα νύχια να γίνουν πιο παχιά αλλά και πιο εύθραυστα.

Τα νύχια που σπάνε εύκολα συνδέονται με παθήσεις του θυρεοειδούς. Και όταν τρώτε τα νύχια σας είτε πρόκειται για ένα κακό συνήθειο που έχετε είτε για άγχος που δεν ξέρετε πώς να το καταπολεμήσετε.

Οπότε, εάν δείτε ότι τα νύχια σας αποκτούν ένα από τα παραπάνω σημάδια, οφείλετε να το κοιτάξετε.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η βραδινή εργασία αποσυντονίζει τον οργανισμό



Επιρρεπείς σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό οι εργαζόμενοι.

Να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό κινδυνεύουν όσοι εργάζονται σε νυχτερινή βάρδια σύμφωνα με μία νέα καναδο-νορβηγική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη συμπέρανε ότι το πρόβλημα αφορά γενικότερα, αν και σε μικρότερο βαθμό, όσους εργάζονται όχι μόνο το πρωί, αλλά σε ακανόνιστες ή εναλλασσόμενες βάρδιες.

Στο παρελθόν η εργασία σε νυχτερινές βάρδιες, η οποία μπορεί να αποσυντονίσει το βιολογικό ρολόι του οργανισμού έχει συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο για υψηλή πίεση και διαβήτη και οι ερευνητές συστήνουν στους εργαζόμενους να περιορίσουν, στο μέτρο που μπορούν, τη νυχτερινή εργασία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Νταν Χάκαμ του πανεπιστημίου Western στο Οντάριο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν και συνέκριναν στοιχεία από 34 δημοσιευμένες έρευνες που αφορούν μεγάλο δείγμα πληθυσμού (πάνω από 2 εκατ. εργαζόμενους) στο πλαίσιο μιας έρευνας που αποκαλείται μετα-ανάλυση.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η εργασία σε βάρδιες φαίνεται να αυξάνει, κατά μέσο όρο, κατά 23% τον κίνδυνο εμφράγματος, κατά 24% τον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου και κατά 5% τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Όσοι εργάζονται κυρίως το βράδυ, έχουν μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο (κατά 41%),

Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι σε μία αναπτυγμένη χώρα, όπου συχνά οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε βάρδιες (π.χ. ένας στους τρεις εργαζόμενους στον Καναδά), το 7% των εμφραγμάτων και των περιστατικών στεφανιαίας νόσου, καθώς και σχεδόν το 2% των εγκεφαλικών θα μπορούσαν να συσχετισθούν με την εργασία σε βάρδιες. Πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εργασία σε βάρδιες δεν βρέθηκε να συνδέεται με αυξημένη γενική θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία.

«Οι εργαζόμενοι σε βάρδιες, ιδίως τη νύχτα, βρίσκονται στο πόδι όλη τη μέρα και δεν έχουν αρκετή ξεκούραση. Το νευρικό τους σύστημα βρίσκεται σε συνεχή ενεργοποίηση, πράγμα κακό για την παχυσαρκία ή την χοληστερόλη». Όπως είπε, οι εργαζόμενοι τη νύχτα πρέπει να έχουν το νου τους για πρόωρα συμπτώματα (υψηλή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, υψηλό σάκχαρο, αύξηση βάρους κ.α.), που μπορεί να δείχνουν ότι δημιουργείται καρδιαγγειακό πρόβλημα» είπε ο Χάκαμ.

Η νυχτερινή εργασία, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή της όρεξης και της πέψης, εξάρτηση από ηρεμιστικά χάπια ή διεγερτικές ουσίες, μειωμένη εργασιακή απόδοση και αυξημένα λάθη στη δουλειά, με συνέπεια ακόμα και ατυχήματα. Οι ειδικοί συστήνουν σε εργοδότες και εργαζόμενους η νυχτερινή εργασία να μην είναι μόνιμη και οι εργαζόμενοι να έχουν κατά καιρούς την ευκαιρία να κοιμούνται κανονικά το βράδυ.


Διαβάστε περισσότερα...

Κρύος καφές για ενυδάτωση το καλοκαίρι;



Η διούρηση δεν αποτελεί δείκτη αφυδάτωσης.

Η κατανάλωση καφέ αποτελεί καθημερινή συνήθεια των περισσοτέρων ανθρώπων. Το χειμώνα τον προτιμούν καυτό, το καλοκαίρι όμως οι περισσότεροι απολαμβάνουν παγωμένους καφέδες.

Η πλειονότητα άλλωστε των Ελλήνων ονειρεύεται τις διακοπές τους σε μια παραλία, με το αγαπημένο του φραπέ ανά χείρας. Αλλά και τις άλλες ημέρες του καλοκαιριού πολλοί είναι αυτοί που καταναλώνουν καθημερινά παγωμένο καφέ, είτε στον χώρο εργασίας είτε σε στιγμές χαλάρωσης στο σπίτι.

Από την άλλη πλευρά, το καλοκαίρι είναι και η εποχή που λόγω υψηλών θερμοκρασιών πρέπει να φροντίζουμε περισσότερο για την ενυδάτωσή μας.

Ο καφές έρχεται και αυτός να παίξει τον δικό του ρόλο για αυτό το σκοπό και αυτό γιατί αποτελεί ένα ακόμη ρόφημα που καταναλώνουμε καθημερινά.

Μια πιθανή παραπάνω διούρηση στην περίπτωση κατανάλωσης υπερβολικής ποσότητας καφεΐνης, σχετίζεται με την ούτως ή άλλως αυξημένη πρόσληψη υγρών όταν καταναλώνονται πολλοί καφέδες, όπως και αν καταναλώνονταν οποιαδήποτε άλλα ροφήματα ή νερό, και όχι με την καφεΐνη.

Η ποσότητα καφεΐνης που μπορεί να επιδείξει μια τέτοια δράση είναι πολύ δύσκολο να τη φτάσει κανείς.

Η ενδεικτική ποσότητα καφεΐνης που έχουν οι καφέδες φαίνονται στον παρακάτω πίνακα του «coffee Science Information Centre».



Εξετάζοντας σχετικές μελέτες φαίνεται ότι, η κατανάλωση μιας μέτριας ποσότητας καφεΐνης, μικρότερης από 450 mg περίπου, δεν φαίνεται να σχετίζεται με σημαντική αφυδάτωση. Είναι σημαντικό όμως να καταλάβει κανείς ότι η διούρηση δεν αποτελεί δείκτη αφυδάτωσης.

Μια σημαντική παρατήρηση λοιπόν είναι ότι, αυτό που καταναλώνουμε δεν είναι καφεΐνη αλλά ρόφημα καφέ που περιέχει επίσης και νερό. Έτσι τα άτομα που καταναλώνουν καθημερινά καφέ, αποφεύγοντας την κατανάλωσή του μπορεί να αφυδατωθούν περισσότερο, ιδιαίτερα εάν δεν τα αντικαταστήσουν με άλλες πηγές υγρών. Επιπλέον, σε έρευνα που έγινε σε αθλητές όπου η ενυδάτωση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, βρέθηκε ότι ο καφές μπορεί να ενυδατώσει το ίδιο καλά με άλλα ροφήματα.

Κρύος ή ζεστός καφές το καλοκαίρι;

Η απάντηση που θα δώσουν οι περισσότεροι είναι κρύος. Αλλά και η επιστημονική άποψη είναι η ίδια, καθώς φαίνεται ότι υγρά σε χαμηλότερες θερμοκρασίες από τη θερμοκρασία δωματίου (μικρότερες των 22°C) είναι πιο ευχάριστα στην κατανάλωση τους, ειδικά κατά τη διάρκεια άσκησης ή έντονης εργασιακής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα να πίνουμε περισσότερα και να έχουμε έτσι καλύτερη ενυδάτωση. Έτσι, η ενυδάτωση έχει να κάνει με την ποσότητα καφέ που καταναλώνεται ανεξάρτητα αν είναι ζεστός ή κρύος, απλώς ο κρύος κυριαρχεί την καλοκαιρινή περίοδο.

Επιπρόσθετα, η κατανάλωση υγρών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση είναι μέσα στις βασικές οδηγίες μεγάλων αθλητιατρικών οργανισμών όπως του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθλητιατρικής (American College of Sports Medicine) προς τους αθλητές. Επομένως, αν είστε λάτρης των θαλάσσιων σπορ ή όταν παίζετε ρακέτες ή άλλα παιχνίδια στην παραλία, ένας κρύος καφές, εκτός από άφθονο νερό, θα σας ενυδατώσει, ενώ ταυτόχρονα θα σας τονώσει. Οι λάτρεις του καφέ λοιπόν μπορούν να συνεχίσουν να καταναλώνουν άφοβα καφέ και το καλοκαίρι χωρίς να υπάρχει ανησυχία αφυδάτωσης εξαιτίας της καφεΐνης.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντιμετωπίστε την ηλίαση



Τι πρέπει να κάνετε.

Δεν είναι καθόλου δύσκολο να πάθετε ηλίαση, αν δεν προσέξετε. Λίγο η συνεχής έκθεση στον ήλιο, λίγο το γεγονός ότι δεν λαμβάνετε την κατάλληλη προστασία όπως για παράδειγμα καπέλο, γυαλιά ηλίου και αντηλιακό, μπορεί να συμβάλλουν στο να σας χτυπήσει ο ήλιος.

Τι κάνετε σε αυτή την περίπτωση

Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να μεταφερθούν τα άτομα που πάσχουν από ηλίαση σε δροσερό μέρος με πολλή προσοχή ούτως ώστε να μην τους έρθει απότομη η διαφορά ζεστού κρύου.

Εκτός αυτού, πρέπει το άτομο που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα να πίνει αρκετές ποσότητες νερού.

Στην περίπτωση που κάποιος λαμβάνει φάρμακα πρέπει να το αναφέρει στο γιατρό του, καθώς είναι πιθανό να χρειαστεί κάποια αλλαγή στην αγωγή προσωρινά.



Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο σημαντικό είναι το νερό για τον οργανισμό μας



Πού βοηθά.

Η σωστή ενυδάτωση είναι σημαντική τόσο για τη σωματική όσο και για τη νοητική κατάσταση του ατόμου. Δεν είναι τυχαίο που ένας ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να αντέξει για αρκετό καιρό χωρίς φαγητό ενώ λίγες μόνο μέρες χωρίς νερό.

Το σώμα μας αποτελείται κατά 2/3 περίπου από νερό ενώ αποβάλουμε καθημερινά περίπου 2-2,5 λίτρα υγρών κυρίως από τα ούρα και κατά ένα μικρότερο ποσοστό από τον ιδρώτα, την αναπνοή και τα κόπρανα. Τους καλοκαιρινούς μήνες το ανθρώπινο σώμα έχει αυξημένες ανάγκες σε υγρά λόγω της αυξημένης εφίδρωσης.

Γιατί το νερό είναι τόσο σημαντικό για τον ανθρώπινο οργανισμό;

Αποβολή τοξινών: Η επαρκής κατανάλωση νερού βοηθά στην διατήρηση του όγκου αίματος και την μεταφορά θρεπτικών ουσιών στο σώμα και την αποβολή των τοξινών από τα νεφρά. Οι τοξίνες επίσης αφαιρούνται από το σώμα μέσω του ιδρώτα που επίσης παράγεται από το νερό.

Διατήρηση της Θερμοκρασίας Σώματος: Κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται σημαντικά. Η παραγωγή κρύου ιδρώτα που παρατηρείται κατά τη διάρκεια της άσκησης και η σταδιακή εξάτμισή του έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος και την αποφυγή εκδήλωσης θερμοπληξίας.

Λίπανση των αρθρώσεων: Όλοι οι μύες και οι αρθρώσεις χρειάζονται ενυδάτωση για να απορροφούνται οι κραδασμοί και να αποφεύγεται η τριβή των αρθρώσεων.

Βοηθάει στη χώνεψη: H επαρκής κατανάλωση νερού βοηθά στη σωστή πέψη των τροφών και σε συνδυασμό με φυτικές ίνες βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Λαμπερό δέρμα: Όταν ο οργανισμός ενυδατώνεται διάφορα υδρόφυλλα στοιχεία όπως το υαλουρονικό οξύ συγκρατούν υγρασία στην επιφάνεια του δέρματος και προσφέρουν λάμψη και υγεία στο δέρμα.

Νοητική ευεξία: Ακόμη και μια πτώση της ενυδάτωσης κατά 1-5% μπορεί να επιφέρει σωματική και νοητική κόπωση. Πολλές φορές τα αίτια των πονοκεφάλων προέρχονται από την έλλειψη σωστής ενυδάτωσης ενώ η κατανάλωση υγρών μετά από πονοκεφάλους μπορεί να τους εξαλείψει. Η σωστή ενυδάτωση μειώνει επίσης προβλήματα συγκέντρωσης και προβλήματα μνήμης.

Απώλεια κιλών: H κατανάλωση νερού βοηθά στο να δουλεύουν όλα τα συστήματα του οργανισμού σωστά και να πραγματοποιούνται οι χημικές καύσεις του μεταβολισμού όπως πρέπει. Η έλλειψη ενυδάτωσης προκαλεί την αύξηση της ορμόνης του άγχους, κορτιζόλη, που έχει ως αποτέλεσμα την εναπoθέτηση κοιλιακού λίπους. Επίσης, αν καταναλώνουμε αρκετά υγρά αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κορεσμού και κατ΄επέκταση την κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων φαγητού. Το νερό επίσης αντικαθιστά άλλα υγρά που πιθανόν να προσφέρουν θερμίδες όπως οι χυμοί και τα αναψυκτικά και το κάνει σύμμαχο στην απώλεια των κιλών.

Οι παλιές συστάσεις για κατανάλωση νερού αναφέρουν ότι θα πρέπει το άτομο σε γενικές γραμμές να καταναλώνει δύο λίτρα νερό τη μέρα. Οι νέες συστάσεις αναφέρουν ότι γενικά πρέπει να καταναλώνουμε υγρά π.χ νερό, χυμούς, τσάι γιατί και αυτά έχουν ως βάση το νερό και βοηθούν στην ενυδάτωση του ατόμου. Επίσης θα πρέπει να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά γιατί και αυτά αποτελούνται κατά ένα 80-90% από νερό και βοηθούν στην ενυδάτωση του ατόμου ενώ σε συνδυασμό με τις βιταμίνες και τις φυτικές ίνες που προσφέρουν βοηθούν στην περαιτέρω υγεία του οργανισμού.

Γενικά θα πρέπει να έχουμε το συνήθειο να καταναλώνουμε συχνά υγρά και να μην περιμένουμε να έρθει η αίσθηση της δίψας γιατί μέχρι τότε το σώμα είναι ήδη αφυδατωμένο. Σε αρκετά άτομα δεν αρέσει το ότι το νερό δεν έχει γεύση και έτσι δεν το προτιμούν. Σε τέτοιες περιπτώσεις το άτομο μπορεί να καταναλώνει φρέσκους χυμούς και τσάγια ζεστά ή κρύα ή μπορεί να προσθέσει κάτι στο νερό που μπορεί να δώσει γεύση όπως φέτες λεμονιού, φύλλα μέντας και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κατεψυγμένα φρούτα αντί για παγάκια.

Η σωστή ενυδάτωση παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία γιατί βοηθά στην γενική ευεξία του ατόμου. Το καλύτερο τεστ για να βεβαιωθεί κάποιο άτομο ότι καταναλώνει την ποσότητα των υγρών που χρειάζεται είναι το χρώμα των ούρων του. Εάν το χρώμα είναι ανοιχτόχρωμο τότε σημαίνει ότι το άτομο είναι ενυδατωμένο ενώ αντίθετα στη στέρηση υγρών και στην αφυδάτωση, τα ούρα παίρνουν ένα πολύ σκούρο κίτρινο χρώμα.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι την αφυδάτωση



Ποιες οδηγίες πρέπει να ακολουθούν τα άτομα τρίτης ηλικίας.

Καλοκαίρι, υψηλές θερμοκρασίες, δυσάρεστα συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος, η κούραση, η ζάλη, κ.ά. Και όλα αυτά λόγω της αφυδάτωσης, μιας φυσικής συνέπειας των υψηλών θερμοκρασιών και της μη επαρκούς κατανάλωσης νερού.

Τι συμβαίνει όμως στα άτομα τρίτης ηλικίας;

Το νερό είναι ένα απαραίτητο διατροφικό στοιχείο και η αφυδάτωση αποτελεί την πιο συχνή αιτία υδρο-ηλεκτρολυτικών διαταραχών στην τρίτη ηλικία. Η υποδιψία (διψούν λιγότερο συχνά από το φυσιολογικό και έτσι δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες τους) είναι η κυριότερη αιτία ανεπαρκούς πρόσληψης ύδατος (δηλαδή ημερήσιας πρόσληψης κάτω του 1,5 λίτρου) στους ηλικιωμένους.

Επίσης όσον αφορά τη λειτουργία των νεφρών τους, ακόμη και μετά από σημαντική στέρηση υγρών αποβάλουν υπότονα ούρα καθώς οι νεφροί χάνουν την ικανότητα συμπύκνωσης των ούρων, όπως συμβαίνει σε νεότερες ηλικίες. Άλλες φορές πάλι λόγω της κατανάλωσης πολλών φαρμάκων, χάνουν τη γεύση τους και αυτό επίσης επηρεάζει την πρόσληψη υγρών. Για τους παραπάνω λόγους θα πρέπει οι ηλικιωμένοι να καταναλώνουν νερό πριν ακόμη διψάσουν.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα άτομα εκείνα που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν (π.χ. άτομα με αναπηρία, με προβλήματα όρασης κ.ά.) και άτομα που πάσχουν από άνοια. Στην περίπτωση αυτή οι οικογένειες των ατόμων θα πρέπει να αναλάβουν την φροντίδα τους.

Γενικές συμβουλές για τα άτομα τρίτης ηλικίας:

Να πίνουν νερό πριν ακόμη διψάσουν.

Να προτιμούν δροσερό νερό και όχι πολύ παγωμένο ώστε να καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα.

Να πίνουν νερό σταδιακά μέσα στην ημέρα.

Να κάνουν μικρά- ελαφριά και συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα για να μην επιβαρύνουν το πεπτικό τους σύστημα.

Να τρώνε άφθονα φρούτα και λαχανικά τα οποία βοηθούν στην ενυδάτωση.

Να αποφεύγουν μεγάλες ποσότητες καφέ και αλκοόλ.

Να αποφεύγουν τις μεγάλες μετακινήσεις σε ώρες όπου οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές.


Πηγή: http://www.iator.gr/
Διαβάστε περισσότερα...

Οι παράγοντες που οδηγούν σε συσσώρευση λίπους



Το τρίπτυχο της επιτυχίας για επίπεδη κοιλία.

Οι άνθρωποι που ακολουθούν σταθερά υγιεινή διατροφή και ασκούνται σε τακτά διαστήματα και σε εβδομαδιαία βάση έχουν λιγότερο κοιλιακό λίπος, ακόμη και στα βαθύτερα στρώματα.

Αντίθετα, οι καπνιστές σε σύγκριση με τους μη καπνιστές εμφανίζουν μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά, στα στρώματα αυτά που το επιπλέον λίπος θεωρείται επικίνδυνο για σοβαρά νοσήματα.

Ερευνητές από την πανεπιστημιακή κλινική της Ουτρέχτης διαπίστωσαν πως όσοι διατηρούσαν έναν υγιεινό τρόπο διατροφής είχαν λιγότερο κοιλιακό λίπος σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν τις ίδιες συνήθειες. Το ίδιο διαπίστωσαν όταν συνέκριναν αυτούς που γυμνάζονται με αυτούς που δεν συμπεριελάμβαναν τη γυμναστική στο πρόγραμμά τους.

Οι ασκούμενοι, όπως και αυτοί που ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή, είχαν λιγότερο κοιλιακό λίπος και μάλιστα λιγότερο σπλαχνικό λίπος, που θεωρείται υπεύθυνο για την εκδήλωση ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2 και νοσήματα της καρδιάς.

Επίσης, ενώ σύμφωνα με προγενέστερες έρευνες, οι καπνιστές διατηρούν κατά μέσο όρο χαμηλότερο βάρος από τους μη καπνιστές, εντούτοις με τα νέα ευρήματα διαπιστώθηκε πως το σπλαχνικό λίπος των καπνιστών είναι περισσότερο από το αντίστοιχο των μη καπνιστών.

Η πιθανή αιτιολόγηση, όσον αφορά τις γυναίκες, εστιάζεται στο ότι το κάπνισμα μειώνει τη δράση των οιστρογόνων και ωθεί τον οργανισμό στην παραγωγή ανδρικών ορμονών, οι οποίες «επιτρέπουν» την επιπλέον συσσώρευση λίπους.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποια τα συμπτώματα της αφυδάτωσης



Προσοχή στις καλοκαιρινές συνήθειες.

Οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν περίοδο χαλάρωσης και διαλείμματος από κάθε συνήθειά μας.

Το άσχημο φυσικά είναι ότι οι περισσότεροι συνδυάζουμε τη χαλάρωση με το φαγητό και το αλκοόλ είτε πρόκειται για ένα ποτήρι παγωμένης μπύρας είτε για κάποιο δροσερό κοκτέιλ.

Το θέμα όμως είναι ποια είναι η επίδραση του αλκοόλ στο σώμα μας. Όπως λένε οι διατροφολόγοι, το αλκοόλ αλλά και η ζέστη προκαλούν αφυδάτωση. Επομένως, ο συνδυασμός και των δύο αυξάνει τις πιθανότητες να αφυδατωθείτε.

Πώς θα το καταλάβετε; Τα κύρια συμπτώματα είναι η ναυτία, η ζάλη, οι κράμπες, ο πονοκέφαλος κ.ά. Εκτός όμως από τα προβλήματα που μπορούν να σας παρουσιαστούν, το αλκοόλ περιέχει και πολλές θερμίδες… Οπότε, προσοχή!



Διαβάστε περισσότερα...

Η διατροφή της εγκύου τους καλοκαιρινούς μήνες



Τι πρέπει να προσέχει η μέλλουσα μητέρα.

Το καλοκαίρι έφτασε και μαζί του και έφτασαν και οι υψηλές θερμοκρασίες, που για όλους μας αλλά κυρίως για τις εγκύους είναι «βασανιστικές» .

Το καλοκαίρι όμως είναι και η πιο απολαυστική εποχή του χρόνου, παρόλο που κρύβει αρκετούς κινδύνους για την υγεία μας και πολύ περισσότερο για τις μέλλουσες μαμάδες.

Παρακάτω μερικές απλές οδηγίες τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσει η έγκυος να γίνει η ζωή της ίδιας και του μωρού της πιο άνετη:

-Μεγάλη κατανάλωση νερού. Θα πρέπει να πίνει τουλάχιστον 1,5 – 2 λίτρα την ημέρα. Αν δεν γνωρίζει την προέλευση του νερού συστήνεται η κατανάλωση εμφιαλωμένου

-Η διατροφή της εγκύου είναι απαραίτητο να περιέχει φρούτα και λαχανικά και όχι τροφές που περιέχουν πολλές θερμίδες όπως: λίπη, σάλτσες, τηγανιτά, γλυκά, σοκολάτες, λευκό ψωμί, αναψυκτικά, μπισκότα, πάστες, πίτες και πίτσες.

-Καθημερινή λήψη ενός πολυβιταμινούχου συμπληρώματος διατροφής.

-Περιορισμός του αλατιού, το οποίο είναι υπεύθυνο για οιδήματα και υψηλή πίεση (προεκλαμψία).

-Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.

-Επιτρέπονται 1-2 καφέδες την ημέρα κατά προτίμηση ελληνικός, γαλλικός ή οποιοσδήποτε ντεκαφεϊνέ.

Πέραν όμως της διατροφή, διαβάστε μερικές απλές οδηγίες για να γίνουν οι διακοπές της μέλλουσας μαμάς και του μωρού της υπέροχες:

-Να μην αμελεί το αντηλιακό και την ενυδατική κρέμα για πρόσωπο και σώμα, καθώς και τα γυαλιά ηλίου και το καπέλο.

-Να αποφεύγει όσο το δυνατόν την έκθεση στον ήλιο. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το έντονο ηλιακό φως μπορεί να προκαλέσει πρόωρες συστολές της μήτρας που οδηγούν σε πιθανό πρόωρο τοκετό. Επιπλέον, η έκθεση στον ήλιο προκαλεί απώλεια υγρών και εν τέλει αφυδάτωση της εγκύου.

-Να αποφεύγει τα σκούρα χρώματα στα ρούχα κατά την διάρκεια της ημέρας.

-Να κυκλοφορεί τις πολύ πρωινές ώρες και τις απογευματινές αφού έχει πέσει η θερμοκρασία.

-Προσοχή στα πολύωρα ταξίδια.

-Όχι ταξίδια σε περιοχές που δεν έχουν ιατρική κάλυψη.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κρύος ή ζεστός καφές το καλοκαίρι;



Η ενυδάτωση έχει να κάνει με την ποσότητα καφέ που καταναλώνεται.

Η κατανάλωση καφέ αποτελεί καθημερινή συνήθεια των περισσοτέρων ανθρώπων. Το χειμώνα τον προτιμούν καυτό, το καλοκαίρι όμως οι περισσότεροι απολαμβάνουν παγωμένους καφέδες. Η πλειονότητα άλλωστε των Ελλήνων ονειρεύεται τις διακοπές τους σε μια παραλία, με το αγαπημένο του φραπέ ανά χείρας. Αλλά και τις άλλες ημέρες του καλοκαιριού πολλοί είναι αυτοί που καταναλώνουν καθημερινά παγωμένο καφέ, είτε στον χώρο εργασίας είτε σε στιγμές χαλάρωσης στο σπίτι.

Από την άλλη πλευρά, το καλοκαίρι είναι και η εποχή που λόγω υψηλών θερμοκρασιών πρέπει να φροντίζουμε περισσότερο για την ενυδάτωση μας. Ο καφές έρχεται και αυτός να παίξει τον δικό του ρόλο για αυτό το σκοπό και αυτό γιατί αποτελεί ένα ακόμη ρόφημα που καταναλώνουμε καθημερινά.

Μια πιθανή παραπάνω διούρηση στην περίπτωση κατανάλωσης υπερβολικής ποσότητας καφεΐνης, σχετίζεται με την ούτως ή άλλως αυξημένη πρόσληψη υγρών όταν καταναλώνονται πολλοί καφέδες, όπως και αν καταναλώνονταν οποιαδήποτε άλλα ροφήματα ή νερό, και όχι με την καφεΐνη. Η ποσότητα καφεΐνης που μπορεί να επιδείξει μια τέτοια δράση είναι πολύ δύσκολο να τη φτάσει κανείς. Η ενδεικτική ποσότητα καφεΐνης που έχουν οι καφέδες φαίνονται στον παρακάτω πίνακα.

ΕΙΔΟΣ ΚΑΦΕ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΚΑΦΕΪΝΗ
Γαλλικός καφές (200 ml) 115-175 mg
Στιγμιαίος καφές (200 ml) 65-100 mg
Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (200 ml) 2-3 mg
Εσπρέσο (30 ml) 30-40 mg
Ελληνικός καφές (50 ml) 40 mg
Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (50 ml) 1 mg

Εξετάζοντας σχετικές μελέτες φαίνεται ότι, η κατανάλωση μιας μέτριας ποσότητας καφεΐνης, μικρότερης από 450 mg περίπου, δεν φαίνεται να σχετίζεται με σημαντική αφυδάτωση. Είναι σημαντικό όμως να καταλάβει κανείς ότι η διούρηση δεν αποτελεί δείκτη αφυδάτωσης.

Μια σημαντική παρατήρηση λοιπόν είναι ότι, αυτό που καταναλώνουμε δεν είναι καφεΐνη αλλά ρόφημα καφέ που περιέχει επίσης και νερό. Έτσι τα άτομα που καταναλώνουν καθημερινά καφέ, αποφεύγοντας την κατανάλωσή του μπορεί να αφυδατωθούν περισσότερο, ιδιαίτερα εάν δεν τα αντικαταστήσουν με άλλες πηγές υγρών.

Επιπλέον, σε έρευνα που έγινε σε αθλητές όπου η ενυδάτωση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, βρέθηκε ότι ο καφές μπορεί να ενυδατώσει το ίδιο καλά με άλλα ροφήματα.

Κρύος ή ζεστός καφές το καλοκαίρι;

Η απάντηση που θα δώσουν οι περισσότεροι είναι κρύος. Αλλά και η επιστημονική άποψη είναι η ίδια, καθώς φαίνεται ότι υγρά σε χαμηλότερες θερμοκρασίες από τη θερμοκρασία δωματίου (μικρότερες των 22°C) είναι πιο ευχάριστα στην κατανάλωση τους, ειδικά κατά τη διάρκεια άσκησης ή έντονης εργασιακής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα να πίνουμε περισσότερα και να έχουμε έτσι καλύτερη ενυδάτωση.

Έτσι, η ενυδάτωση έχει να κάνει με την ποσότητα καφέ που καταναλώνεται ανεξάρτητα αν είναι ζεστός ή κρύος, απλώς ο κρύος κυριαρχεί την καλοκαιρινή περίοδο.

Επιπρόσθετα, η κατανάλωση υγρών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση είναι μέσα στις βασικές οδηγίες μεγάλων αθλητιατρικών οργανισμών όπως του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθλητιατρικής (American College of Sports Medicine) προς τους αθλητές.

Επομένως, αν είστε λάτρης των θαλάσσιων σπορ ή όταν παίζετε ρακέτες ή άλλα παιχνίδια στην παραλία, ένας κρύος καφές, εκτός από άφθονο νερό, θα σας ενυδατώσει, ενώ ταυτόχρονα θα σας τονώσει. Οι λάτρεις του καφέ λοιπόν μπορούν να συνεχίσουν να καταναλώνουν άφοβα καφέ και το καλοκαίρι χωρίς να υπάρχει ανησυχία αφυδάτωσης εξαιτίας της καφεΐνης.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς βλέπουν τον εαυτό τους τα υπέρβαρα άτομα



Υπάρχουν διαφορές σε σχέση με όσους έχουν φυσιολογικό βάρος;
Ερευνητές προσπάθησαν να εξετάσουν και να εξηγήσουν τη σχέση μεταξύ της εικόνας σώματος και της «αυτό-αποτίμησης», σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα. Με άλλα λόγια, θέλησαν να μάθουν πώς βλέπουν τον εαυτό τους τα άτομα με υπερβάλλον βάρος και αν υπάρχει κάποια διαφορά, σε σχέση με άτομα με φυσιολογικό βάρος. Επίσης, θέλησαν να διερευνήσουν τα κριτήρια με τα οποία αξιολογούν την ποιότητα της ζωής τους, καθώς και το αν και κατά πόσο είναι ικανοποιημένοι από αυτή.

Αξιολογήθηκε σύνολο 100 ατόμων, αποτελούμενα από δύο ισάριθμα γκρουπ: φυσιολογικού βάρους και υπερβάλλοντος βάρους άτομα. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα άτομα με υπερβάλλον βάρος, σε σύγκριση με τα άτομα φυσιολογικού βάρους, χαρακτηρίζονται από υψηλότερη αυτοεκτίμηση. Φάνηκε ότι η ποιότητα ζωής των ατόμων με υπερβάλλον βάρος εξαρτάται πολύ από την προσωπική και οικογενειακή τους κατάσταση, καθώς και από την οικονομική τους ευμάρεια. Μάλιστα, φάνηκε έντονα πως η αξιολόγηση αυτή δεν στηρίζεται καθόλου στην εικόνα του σώματος ή τη φυσική εμφάνιση.

Όσον αφορά στα συμπτώματα κατάθλιψης, δεν βρέθηκαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις δύο ομάδες. Αυτό φανερώνει, πως η διαφορά στο BMI δεν επηρεάζει την «αυτο-αποτίμηση», καθώς διαφορετικά είναι τα κριτήρια στα άτομα των δύο ομάδων. Με άλλα λόγια, οι τομείς της ζωής όπου δίνεται προτεραιότητα για την αυτο-αποτίμηση διαφέρουν μεταξύ των ατόμων αυτών, σε σύγκριση με τα άτομα με φυσιολογικό βάρος. Τα άτομα με υπερβάλλον βάρος αποφεύγουν να συμπεριλάβουν την εικόνα σώματος στα κριτήρια αυτό-αξιολόγησης, ίσως για να αποφύγουν το δυσάρεστο συναίσθημα που μπορεί να τους προκληθεί. Έτσι, δίνουν περισσότερη βάση στην κοινωνική, οικογενειακή και οικονομική επιτυχία. Αντίθετα, τα άτομα με φυσιολογικό βάρος, στην αξιολόγηση της ποιότητας ζωής τους, δίνουν μεγάλη σημασία στη σωματική τους υγεία και εικόνα.

Το συμπέρασμα είναι, πως τόσο τα άτομα με φυσιολογικό βάρος, όσο και τα άτομα με περισσότερο βάρος, χρησιμοποιούν τα «δυνατά» τους σημεία, ώστε να αξιολογήσουν τον εαυτό τους. Τα άτομα με υπερβάλλον βάρος νιώθουν την ανάγκη να αξιολογήσουν τον εαυτό του πιο θετικά, ίσως για να αντισταθμίσουν την αρνητική αξιολόγηση που λαμβάνουν από τον περίγυρό τους, ενώ αντίθετα, τα άτομα με φυσιολογικό βάρος φαίνεται να είναι πιο «αυστηρά» με τον εαυτό τους.

Τα ευρήματα της μελέτης αυτής μας προβληματίζουν για τον στιγματισμό και τον κοινωνικό ρατσισμό που δέχονται τα άτομα με υπερβάλλον βάρος. Εδώ και πολλά χρόνια, το αδύνατο ισούται με το όμορφο, υγιές, ευτυχισμένο, αποδεκτό και γι’ αυτό ευθύνονται τα κοινωνικά πρότυπα που έχουν επικρατήσει.

Ως αποτέλεσμα, τα άτομα που δεν ταιριάζουν ακριβώς με αυτό το πρότυπο, θεωρούνται από το σύνολο αλλά και από τον εαυτό τους, αποτυχημένα και ανάξια. Ας αναλογιστούμε όλοι μας, πως η αντίληψη αυτή συμφέρει τη βιομηχανία «αδυνατίσματος», τη βιομηχανία τροφίμων, μόδας κ.λπ. και δεν αντιπροσωπεύει λογικά και ρεαλιστικά πρότυπα.

Ας σκεφτούμε το πόσο έχουμε πέσει θύματα των προτύπων αυτών, ποιοι τα έχουν θέσει και κατά πόσο θέλουμε εμείς να ταυτίζουμε την ευτυχία μας με ένα άπιαστο όνειρο, γεγονός που εγγυάται ένα συνεχές αίσθημα ανικανοποίητου, τόσο σε άτομα με υπερβάλλον, όσο και σε άτομα με φυσιολογικό βάρος.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εμφύτευμα θα επαναφέρει την όραση σε τυφλούς



Οι πρώτες κλινικές δοκιμές θα ξεκινήσουν το 2013.

Μια πρωτοποριακή εφεύρεση μπορεί πολύ σύντομα να επαναφέρει την όραση σε όσους υποφέρουν από τύφλωση λόγω εκφύλισης ωχράς κηλίδας, γλαυκώματος ή καταρράκτη.

Το εμφύτευμα ονομάζεται Bio Retina και είναι αποτέλεσμα έρευνας μιας σχετικά νέας εταιρίας από το Ισραήλ. Θα προσφέρει στους τυφλούς ασθενείς τη δυνατότητα να βλέπουν σε ασπρόμαυρες αποχρώσεις παρόμοιες με αυτή μιας οθόνης υπολογιστή, σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν πρόσωπα, ακόμα και να δουν τηλεόραση.

Το Bio Retina αποτελείται από διάφορα μικροσκοπικά εξαρτήματα σε νανοκλίμακα και έχει μέγεθος περίπου όσο η επιφάνεια ενός παιδικού νυχιού. Η εταιρία χαρακτηρίζει απλή την 30λεπτη επέμβαση που χρειάζεται για να τοποθετηθεί, η οποία γίνεται υπό τοπική αναισθησία και περιλαμβάνει το κόλλημα του εμφυτεύματος στο πίσω μέρος του τραυματισμένου αμφιβληστροειδούς.

Μαζί με το εμφύτευμα ο ασθενής χρειάζεται ένα ζευγάρι γυαλιά κανονικού μεγέθους τα οποία μετατρέπουν το φως σε ηλεκτρικούς παλμούς. Αυτοί με τη σειρά τους διεγείρουν τους νευρώνες του ματιού και έτσι στέλνουν τις εικόνες στον εγκέφαλο. Το πρωτότυπο κατασκευάστηκε το 2011 και οι πρώτες κλινικές δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο 2013.



Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Ra'Anan Gefen δήλωσε πως «μιλάμε για περίπου δεκαπλάσια ποιότητα ανάλυσης (από τις υπάρχουσες θεραπείες) και σε αποχρώσεις του γκρίζου αντί για απλά ασπρόμαυρες. Το καλύτερο που μπορούν να κάνουν οι υπάρχουσες ιατρικές τεχνικές είναι να προσφέρουν 50% πιθανότητα στον ασθενή απλά να ξεχωρίζει την πόρτα του δωματίου του. Εμείς (η Bio-Retina) ελπίζουμε να καταφέρουμε κάτι πολύ παραπάνω».



Η επαναφορά της όρασης είναι στιγμιαία, ενώ η ανάρρωση παίρνει περίπου μια εβδομάδα και το κόστος της επέμβασης υπολογίζεται αρχικά γύρω στα 40.000 ευρώ.

Δείτε σχετικό βίντεο...




Διαβάστε περισσότερα...

Οι σκύλοι προστατεύουν τα βρέφη από λοιμώξεις



Σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Τα μωρά που ζουν σε σπίτι με κατοικίδια, ιδιαίτερα με οικόσιτους σκύλους παθαίνουν σπανιότερα ωτίτιδες και λοιμώξεις του αναπνευστικού σε σύγκριση με εκείνα που ζουν σε σπίτια χωρίς κατοικίδια, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην αμερικανική επιθεώρηση Pediatrics, δεν εξηγεί τον λόγο αυτού του φαινομένου, αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι η επαφή με έναν σκύλο ο οποίος περνά τουλάχιστον κάποιον χρόνο εκτός σπιτιού μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός παιδιού τον πρώτο χρόνο της ζωής του.

Και οι γάτες παρέχουν ανάλογη προστασία στα βρέφη, αλλά σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τους σκύλους.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 397 παιδιών στην Φινλανδία οι γονείς των οποίων κρατούσαν ημερολόγιο κάθε εβδομάδα καταγράφοντας την κατάσταση της υγείας του παιδιού τους τον πρώτο χρόνο της ζωής του και συγκεκριμένα ηλικίας από εννέα έως 52 εβδομάδων. Με βάση αυτά τα ημερολόγια, οι ερευνητές μέτρησαν ότι το 35% των παιδιών πέρασε την πλειοψηφία του πρώτου έτους τους με ένα κατοικίδιο σκύλο και το 24% με μια γάτα.

Συνολικά, τα βρέφη που ζούσαν σε σπίτια με γάτες ή σκύλους είχαν κατά 30% μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού--περιλαμβανομένων βήχα, ρινίτιδας, καταρροής και πυρετού--και σχεδόν 50% μικρότερες πιθανότητες για ωτίτιδα.

«Όταν τα παιδιά είχαν επαφή με σκύλο ή με γάτα στο σπίτι ήταν σημαντικά πιο υγιή στη διάρκεια της περιόδου πραγματοποίησης της έρευνας», αναφέρεται στη μελέτη ειδικών του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Kuopio της Φινλανδίας. Μεγαλύτερη προστασία αποδείχτηκε ότι είχαν τα παιδιά εκείνα τα οποία βρίσκονταν στο σπίτι με τον σκύλο τους για έως και έξι ώρες καθημερινά σε σχέση με τα παιδιά εκείνα που δεν είχαν σκύλο ή που είχαν σκύλο που βρισκόταν μονίμως στον κήπο.

«Εικάζουμε ότι η επαφή με ζώα όπως και η βρωμιά και τα μικρόβια που φέρνει ένας σκύλος μέσα στο σπίτι μπορεί να βοηθήσει στην ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού, οδηγώντας σε πιο συγκροτημένη ανοσοποιητική αντίδραση και μικρότερη διάρκεια των λοιμώξεων», αναφέρει η μελέτη. Η βελτίωση της υγείας τους ήταν σημαντική ακόμη κι όταν οι ερευνητές απέκλεισαν άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο φλεγμονής, όπως το να μην έχουν θηλάσει, το να πηγαίνουν σε βρεφονηπιακό σταθμό, να έχουν μεγαλώσει από ασθματικούς ή καπνιστές γονείς ή να έχουν αδέλφια.

Επιπλέον, τα βρέφη που κατοικούσαν με σκύλους χρειάζονταν λιγότερα αντιβιοτικά. Παλαιότερες έρευνες είχαν αντικρουόμενα αποτελέσματα καθώς κάποιες διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που συμβιώνουν με κατοικίδια με τρίχωμα δεν έχουν κάποιο όφελος για την υγεία τους, ενώ άλλες αποφάνθηκαν ότι η επαφή με τα ζώα παρείχε στα βρέφη κάποια προστασία απέναντι στα κρυολογήματα και στα στομαχικά προβλήματα. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της, η μελέτη αυτή διαφοροποιείται από παλαιότερες στο ότι επικεντρώνεται μόνο στον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού και δεν αφορά μεγαλύτερες ηλικίες.

Οι εμπειρογνώμονες ανέφεραν πάντως ότι ενώ όλες οι έρευνες δεν συμφωνούν ότι η έκθεση σε σκύλους και γάτες βοηθά στην προστασία των παιδιών από τα αναπνευστικά προβλήματα, υπάρχει μια γενική τάση προς αυτή την κατεύθυνση.


Πηγή: http://www.noikokyra.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ασπίδα κατά του καρκίνου του οισοφάγου η ασπιρίνη



Περισσότερο από τις γυναίκες κινδυνεύουν οι άντρες.

Σχεδόν κατά το ήμισυ περιορίζει τον κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου του οισοφάγου, η ασπιρίνη. Σύμφωνα με μία νέα μελέτη που έκαναν ερευνητές από το γενικό νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, σε 434 εθελοντές, όσοι έπαιρναν συστηματικά ασπιρίνη είχαν κατά 44% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οισοφάγο Barrett.

Ο οισοφάγος Barrett είναι μία διαταραχή που προσβάλλει τα κύτταρα του οισοφάγου και αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του οισοφάγου.

Η μελέτη έδειξε ακόμη πως οι άνδρες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες από τις γυναίκες να παρουσιάσουν τη νόσο, γεγονός που υποδηλώνει ότι πιθανώς θα ωφελούνται περισσότερο από την προληπτική λήψη ασπιρίνης.

Τα κρούσματα καρκίνου του οισοφάγου αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό τις τελευταίες δεκαετίες, γεγονός που οι ειδικοί συσχετίζουν μεταξύ άλλων με το κάπνισμα και την κατάκλιση αμέσως μετά το γεύμα.

Οι συνήθειες αυτές μπορεί να προκαλέσουν τις λεγόμενες καούρες, οι οποίες ουσιαστικά οφείλονται στην παλινδρόμηση των οξέων του στομάχου προς τον οισοφάγο.

Τα γαστρικά οξέα, όμως, με τον καιρό «καίνε» το εσωτερικό τοίχωμα του οισοφάγου και όταν η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται για αρκετά χρόνια δημιουργούνται βλάβες που αποτελούν τον οισοφάγο Barrett, ο οποίος θεωρείται προκαρκινική κατάσταση.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον ένας στους τέσσερις ενήλικες πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, διατρέχοντας αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν κάποια στιγμή οισοφάγο Barrett.

Ωστόσο, οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη λένε πως δεν πρέπει να αρχίσει κανείς να παίρνει ασπιρίνη με μοναδικό στόχο να προστατευθεί από τον καρκίνο του οισοφάγου, διότι πρώτα πρέπει να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Συνταξιούχοι παράτυπα δεν υπέβαλλαν φορολογική δήλωση



Οι περιπτώσεις θα διερευνηθούν εξονυχιστικά από τις υπηρεσίες του υπ. Εργασίας.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται στην Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) η διαδικασία διασταύρωσης των συνταξιούχων που δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή δηλώνουν μικρότερα ποσά.

Ο επικεφαλή της ΓΓΠΣ κ. Χάρης Θεοχάρης έχει παραλάβει από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση όλα τα στοιχεία των συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών ταμείων με τα ποσά των συντάξεων που αυτοί λαμβάνουν και προχωρεί στην επαλήθευση τους με τα στοιχεία των ορολογικών δηλώσεων.

Με τις διασταυρώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, αφενός θα εντοπισθούν όσοι δεν δηλώνουν στην Εφορία τη σύνταξή τους ή δηλώνουν ποσό μικρότερο από εκείνο που εισπράττουν και, αφετέρου, όσοι λαμβάνουν σύνταξη«μαϊμού», αφού αυτοί δεν φαίνονται πουθενά στην Εφορία.

Ήδη, οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των ασφαλιστικών φορέων και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, εντοπίζουν έναν αριθμό συνταξιούχων που δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση, ή δηλώνουν μικρότερα ποσά.

Οι περιπτώσεις αυτές θα διερευνηθούν εξονυχιστικά από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, εφόσον η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εκτιμά ότι εκεί, κατά κύριο λόγο, εντοπίζεται και το μεγαλύτερο ποσοστό παραβατικότητας.



Διαβάστε περισσότερα...

Η προσβασιμότητα των ΑμεΑ στην πόλη του Ρεθύμνου



Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Μαρινάκη- Βαρδακαστάνη.

Δράσεις και έργα που θα γίνουν σε δημόσιους χώρους στο Ρέθυμνο, τα οποία θα διευκολύνουν και θα εξασφαλίσουν ακόμη περισσότερο την προσπελασιμότητα σε όλους τους κατοίκους και ιδιαιτέρως των πολιτών με κινητικά προβλήματα, θα ανακοινωθούν σύντομα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ρεθύμνης, Γιώργη Μαρινάκη.

Αυτό ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της συνάντησης του πρόεδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρίες, Γιάννη Βαρδακαστάνη και του προέδρου του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρίες Ρεθύμνου, Δημήτρη Τσαχάκη, με τον δήμαρχο Γ. Μαρινάκη.

Ο δήμαρχος, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, εξήρε την προσωπικότητα του κ. Βαρδακαστάνη και τον συνεχάρη για το σπουδαίο έργο που επιτελεί, αναγνωρίσιμο σε όλη την Ευρώπη και που αποδεικνύεται από τα καθήκοντα που ανέλαβε ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ.

Παράλληλα, εξέφρασε τη σταθερή πρόθεση του δήμου να συμβάλλει ουσιαστικά σε κάθε δράση που εξασφαλίζει προσβασιμότητα στα Άτομα με Αναπηρία, ενώ και ο σχεδιασμός των έργων που εκτελεί ο δήμος διαπνέεται -όπως είπε- από αυτή τη φιλοσοφία.

«Η προσπελασιμότητα, η ασφαλής μετακίνηση και η δυνατότητα πρόσβασης σε κάθε υπηρεσία, μνημείο, κάθε επισκέψιμο χώρο, αποτελεί ένδειξη Πολιτισμού και λειτουργικότητας μιας πόλης, για το σύνολο των κατοίκων και επισκεπτών της» τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

Ενδεικτική άλλωστε του ενδιαφέροντος του Ρεθύμνου σε θέματα βιώσιμης κινητικότητας και προσβασιμότητας είναι και η κοινή πρόταση που κατέθεσε μαζί με την κυπριακή πόλη της Αγίας Νάπας και την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία για ένταξη στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα "Ελλάδα- Κύπρος 2007-2013" η οποία έγινε δεκτή. Η πρόταση περιλαμβάνει ένα σύνολο έργων και παρεμβάσεων που αποσκοπούν στη βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών προσβασιμότητας σε Άτομα με Αναπηρία.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρίες βρέθηκε στο Ρέθυμνο προσκεκλημένος του πολιτιστικού συλλόγου Ζωνιανών για τη γιορτή του Βοσκού και του Τυριού, που για 5η συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε στις πλαγιές του Ψηλορείτη.


Διαβάστε περισσότερα...

Καταβάλλονται άμεσα τα προνοιακά επιδόματα του διμήνου Μαΐου - Ιουνίου



Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό εσωτερικών Χαράλαμπο Αθανασίου, η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων θα ξεκινήσει να καταβάλλεται από τη Δευτέρα 6 Αυγούστου.

Ο κ. Αθανασίου δήλωσε ότι θα δοθούν οι δόσεις Μαΐου-Ιουνίου ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ.

Δείτε τη δήλωσή του στο βίντεο ΑΝΤ1.



Διαβάστε περισσότερα...

Μαμά 73 εκατοστών



Με μια σπάνια γενετική ασθένεια, γνωστή ως ατελής οστεογένεση, γεννήθηκε πριν από 36 χρόνια η Στέϊσι Χέραλαντ εμποδίζοντάς την να έχει κανονικό ύψος. Το ύψος της λοιπόν είναι μόλις 73 εκατοστά.

Αυτό όμως δεν την εμπόδισε να παντρευτεί και να γίνει μητέρα τρεις φορές. Ο άντρας της έχει ύψος 1.80 και όπως λέει θέλει να αποκτήσει και άλλα παιδιά.

Η ίδια υποστηρίζει ότι: «Μέχρι στιγμής τα τρία παιδιά είναι αρκετά, αλλά θέλουμε στο μέλλον να κάνουμε κι άλλα παιδιά. Ακούμε με προσοχή την άποψη των γιατρών, αλλά δεν έχουν πάντα δίκιο και κάνουμε αυτό που αισθανόμαστε εμείς ότι είναι καλύτερο».

Δείτε τις φωτογραφίες












Διαβάστε περισσότερα...

Προσοχή στις καισαρικές τομές



Μία στις δέκα γυναίκες που γεννούν μωρό με καισαρική, καταλήγουν να αναπτύξουν μόλυνση στην περιοχή της χειρουργικής τομής, γεγονός που τους προκαλεί πόνο και τις αναγκάζει συχνά να καταφύγουν στο νοσοκομείο, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο διεθνές μαιευτικό- γυναικολογικό περιοδικό "Journal of Obstetrics and Gynaecology", σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», αναφέρουν ότι οι γυναίκες που έχουν συχνότερα πρόβλημα με μόλυνση στην περιοχή της καισαρικής τους, είναι οι παχύσαρκες και όσες γεννάνε σε ηλικία κάτω των 20 ετών.

Η μελέτη αφορούσε περίπου 4.100 γυναίκες που γέννησαν σε 14 βρετανικά νοσοκομεία με καισαρική και από αυτές, μετά τον τοκετό, το 9,6% μολύνθηκε γύρω από την τομή. Από τις μολύνσεις, το 88% ήσαν επιφανειακές και περιορίστηκαν στο δέρμα, αλλά το 12% αφορούσε βαθύτερες και σοβαρότερες μολύνσεις. Περίπου το 6% των γυναικών αναγκάστηκαν να κάνουν νέα εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Κατά μέσον όρο οι μολύνσεις έκαναν δέκα μέρες για να εμφανισθούν μετά τη γέννα, ενώ οι πιο σοβαρές αναπτύχθηκαν το πολύ εντός οκτώ ημερών. Ένα ποσοστό των γυναικών μολύνθηκαν ήδη κατά την αρχική εισαγωγή τους στην κλινική για τον τοκετό.

Οι υπέρβαρες γυναίκες με δείκτη σωματικής μάζας 25- 30 έχουν 1,6 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα μόλυνσης, ενώ οι παχύσαρκες με δείκτη άνω του 30 έχουν 2,4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με μία γυναίκα φυσιολογικού βάρους.

Οι ερευνητές συστήνουν να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στο ζήτημα των μολύνσεων μετά από τις καισαρικές και τονίζουν ότι δεν πρέπει οι γυναίκες να γεννούν με καισαρική, αν δεν υπάρχει κάποια ιατρική αιτία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται η πρώτη λυπητερή


Η πρώτη δόση του ειδικού τέλους ακινήτων, η εξόφληση του οποίου θα μπορεί να γίνει σε πέντε διμηνιαίες δόσεις, περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ που αποστέλλονται τις επόμενες ημέρες.

Η ΔΕΗ έχει λάβει όλα τα στοιχεία από τους δήμους για τις νέες τιμές ζώνης, δεδομένου ότι είχαν διαπιστωθεί προβλήματα ως προς τον υπολογισμό του φόρου.

Όσοι δεν καταβάλλουν το τέλος δεν απειλούνται με διακοπή του ρεύματος, ωστόσο η εφορία μπορεί να προχωρήσει σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στη φυλακή άνεργος πατέρας



Στα κρατητήρια για χρέη 5.000 ευρώ προς το δημόσιο οδηγήθηκε ένας άνεργος Ηρακλειώτης πατέρας 7 παιδιών.

Πρόκειται για τον πρόεδρο της κίνησης Ομάδα Αλληλεγγύης Αγίας Αικατερίνης, Μηνάς Χατζηδάκης, ο οποίος διατηρούσε στο παρελθόν εμπορικό κατάστημα και φόρεσε χειροπέδες για βεβαιωμένα χρέη προς τον ΟΑΕΕ.

Η είδηση προκαλεί τουλάχιστον προβληματισμό, καθώς ο γνωστός για την κοινωνική του δράση Ηρακλειώτης κινδυνεύει να καταλήξει στη φυλακή αφού αδυνατεί να καλύψει το χρέος του απευθύνοντας έκκληση βοήθειας σε κοινωνικούς φορείς και πολίτες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μια εναλλακτική μέθοδος για γυμναστική



Γνωρίστε τη Zumba.

Τα τελευταία χρόνια, ένα από τα πιο δημοφιλή μαθήματα γυμναστικής στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο αποτελεί η Zumba.

Ενσωματώνοντας τη διασκέδαση, το χορό, τη γυμναστική και το party, καθιερώθηκε σαν μία ισχυρή κίνηση στη βιομηχανία του fitness. Τα τελευταία στοιχεία μιλάνε για περίπου 12 εκατομμύρια ανθρώπους, 110.000 τοποθεσίες και περισσότερες από 125 χώρες!

Τι ακριβώς εννοούμε όταν αναφερόμαστε στη zumba; Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει χορό αλλά και αερόβια στοιχεία.

Μία χορογραφία Zumba περιλαμβάνει λίγο από salsa, hip hop, merengue, mambo, samba, flamenco, μέχρι πολεμικές τέχνες αλλά και tango! Άλλωστε αυτό που την κάνει τόσο ξεχωριστή είναι η μεγάλη ποικιλία της, οι εναλλαγές ρυθμού, η ένταση και η χαρά της κίνησης.

Ξεκίνησε τελείως τυχαία, για αυτό ακόμα και σήμερα χαρακτηρίζεται «ευτυχές ατύχημα». Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, στην Κολομβία, ο εκπαιδευτής φυσικής κατάστασης Alberto «Beto» Perez, πήγε να διδάξει μια τάξη παραδοσιακού μαθήματος aerobic ξεχνώντας την κασέτα του. Έτσι αυτοσχεδίασε, ξεκινώντας ένα μάθημα με μουσική από ταινίες που είχε στην τσάντα του.

Ο κόσμος το λάτρεψε, γιατί ήταν απλό, ευχάριστο, δίχως ανούσια μετρήματα της μουσικής, παρά μόνο ελεύθερες κινήσεις και μουσική. Από εκείνο το σημείο, και με την βοήθεια αργότερα των κατάλληλων ανθρώπων από την Αμερική, μαζί βέβαια με το ανάλογο μάνατζμεντ, απογειώθηκε και κατέκτησε την κορυφή των ομαδικών προγραμμάτων!

Τα προγράμματα της Zumba περιλαμβάνουν προς το παρόν 8 διαφορετικές κατηγορίες:

-Zumba fitness (υψηλή ένταση, λάτιν και έθνικ beat)
-Ζumba gold (αφορά κυρίως αρχάριους, ηλικιωμένους, με εύκολες κινήσεις και μουσική latin, salsa, merengue, ragggaeton)
-Ζumba toning (συνδυασμός ασκήσεων τόνωσης μυών και καρδιοαναπνευστικής αντοχής)
-Aqua zumba ( συναρπαστική προπόνηση στο νερό)
-Zumbatomic (αποκλειστικά για παιδιά 4-12 ετών)
-Zumba in the circuit (30 λεπτά χορός σε συνδυασμό με ασκήσεις δύναμης)
-Zumba Gold Toning (εύκολο πρόγραμμα, που συνδυάζει κίνηση με ελαφριά προπόνηση ενδυνάμωσης)
-Zumba Centao (λειτουργική προπόνηση με επίκεντρο το κέντρο του σώματος)

Παρά τη διαδεδομένη δημοτικότητα της Zumba, υπάρχουν ελάχιστες έρευνες που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά της. Θα αναφέρουμε επιγραμματικά δύο από αυτές, που πραγματοποιήθηκαν σε πανεπιστήμια της Αμερικής.

Στην πρώτη έρευνα, που έγινε στο University of Wisconsin-La Crosse campus, αποδείχθηκε πως οι συμμετέχοντες στα μαθήματα zumba βρίσκονται στα αποδεκτά όρια βελτίωσης της φυσικής κατάστασης, καταναλώνοντας περίπου 9,5 θερμίδες στο λεπτό, ή 369 συνολικές θερμίδες σε ένα 40λεπτό πρόγραμμα.

Η μόνη άλλη δημοσιευμένη μελέτη στο Adelphi University, ανέφερε χαμηλότερα ποσά θερμίδων και συγκεκριμένα μεταξύ 6,6 και 7,4 αντί 9,5 της προηγούμενης μελέτης, διαφορά που μπορεί βέβαια να οφείλεται σε διαφορετικό εξοπλισμό, διαφορετικούς προπονητές, καθώς και στην εμπειρία των ασκούμενων.

Ανεξάρτητα από τις παραπάνω διαφορές και την προφανή αποτελεσματικότητά της, η αυξανόμενη δημοτικότητα της zumba χρήζει περαιτέρω έρευνας.

Στην χώρα μας, τα περισσότερα γυμναστήρια καθώς και αρκετές σχολές χορού, έχουν εντάξει τη Zumba στο καθημερινό τους πρόγραμμα. Βλέποντας την άνοδο του συγκεκριμένου είδους εξάσκησης, προσπαθούν να προσελκύσουν νέα μέλη και να διατηρήσουν τα υπάρχοντα.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν κάποιο μάθημα, να συμμετέχουν σε αυτό και να αποφασίσουν αν είναι αυτό που τους ταιριάζει ή όχι. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα τους κεντρίσει το ενδιαφέρον και θα απολαύσουν μία κεφάτη ώρα με γυμναστική, μουσική και χορό!


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εισοδηματική ενίσχυση 300 ευρώ για μαθητές δημοτικού και γυμνάσιου



Όταν το οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ.

Τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά για την πληρωμή της εισοδηματικής ενίσχυσης οικογενειών που έχουν χαμηλά εισοδήματα και παιδιά που πηγαίνουν στο δημοτικό και στο γυμνάσιο (υποχρεωτικής εκπαίδευσης) προβλέπει απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.

Το ύψος της εισοδηματικής ενίσχυσης ανέρχεται στο ποσό των 300 ευρώ ετησίως για κάθε παιδί-μαθητή υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Δικαιούχοι της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων και των μονογονεϊκών, Ελλήνων υπηκόων και υπηκόων κρατών-μελών της Ε.Ε., που έχουν ανήλικα τέκνα που φοιτούν σε δημόσια σχολεία υποχρεωτικής εκπαίδευσης, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ.

Ως υποχρεωτική εκπαίδευση, νοείται η φοίτηση του μαθητή στις τάξεις του δημοτικού σχολείου και του γυμνασίου. Η εισοδηματική αυτή ενίσχυση παύει να καταβάλλεται μετά το πέρας της υποχρεωτικής εκπαίδευσης του μαθητή και σε κάβε περίπτωση με την συμπλήρωση του 16ου έτους της ηλικίας του.

Όπως αναφέρει η απόφαση με τη λήξη του σχολικού έτους οι δικαιούχοι της εισοδηματικής ενίσχυσης υποβάλλουν τις αιτήσεις στο διευθυντή του οικείου σχολείου, ο οποίος εκδίδει ειδική βεβαίωση.

Οι αιτήσεις διαβιβάζονται στην οικεία Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία μετά την συγκέντρωση όλων των δικαιολογητικών από τα σχολεία που υπάγονται στη χωρική αρμοδιότητα αυτής, εκδίδει τη σχετική απόφαση ανάληψης υποχρέωσης, συντάσσει την κατάσταση πληρωμής, ελέγχει την πληρότητα των δικαιολογητικών και τα προωθεί στις οικείες Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου για την έκδοση του σχετικού χρηματικού εντάλματος.

Απαραίτητη για την διαδικασία είναι η βεβαίωση του διευθυντή δημόσιου σχολείου πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από την οποία να προκύπτει η εγγραφή του μαθητή σε τάξη υποχρεωτικής εκπαίδευσης και η κανονική παρακολούθηση των μαθημάτων κατά το σχολικό έτος που έληξε.

Ακόμη, απαραίτητο είναι το αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος του οικονομικού έτους για το οποίο αιτείται η εισοδηματική ενίσχυση ή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του ίδιου έτους (Έντυπου Ε1) αν κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης δεν έχει παραληφθεί το εκκαθαριστικό σημείωμα. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν υποχρεούται στην υποβολή φορολογικής δήλωσης υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση θεωρημένη από την Εφορία.

Οι παραπάνω δαπάνες δεν υπόκεινται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και βαραίνουν τους οικείους ειδικούς φορείς του προϋπολογισμού των περιφερειακών υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας.


Διαβάστε περισσότερα...

Νίκησε τον καρκίνο και κόλλησε μόλυνση από το σκύλο της



Η μοίρα της επιφύλασσε σκληρό παιχνίδι.

Η 32χρονη Hannah Rinehart έχει δώσει αρκετές μάχες στη ζωή της. Έχει νικήσει ήδη δύο φορές τον καρκίνο και τώρα δίνει ακόμη μία μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Η νεαρή γυναίκα, που η τύχη δεν της χαμογέλασε στη ζωή, υποβλήθηκε σε ακρωτηριασμό άνω και κάτω άκρων ύστερα από μια πολύ σοβαρή και εξαιρετικά σπάνια μόλυνση που «κόλλησε» από το κουτάβι της.

Ένα βακτήριο εισήλθε στον οργανισμό της καταστρέφοντας τους ιστούς στα άκρα της και προκαλώντας της υψηλό πυρετό. Οι γιατροί αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε ακρωτηριασμό όλων των άκρων της, όταν υπέστη σηπτικό σοκ από το οποίο προκλήθηκαν πολλά κυκλοφορικά προβλήματα στον οργανισμό της.

Οι γιατροί πιστεύουν ότι «κόλλησε» capnocytophaga, που υπάρχει στο σάλιο των σκύλων.

Η Hannah έχει νικήσει τον καρκίνο δύο φορές από τότε που ήταν 18 χρονών. Έπασχε από λέμφωμα Hodgkin και ήταν «καθαρή» τα τελευταία επτά χρόνια.

Υποβλήθηκε σε δύο μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών, εξαιτίας των οποίων εξασθένησε το ανοσοποιητικό της σύστημα κάνοντάς το πιο ευάλωτο σε βακτήρια.

«Δεν έχει πίκρα για όσα της επιφύλασσε η μοίρα. Έχει τρομερό ενθουσιασμό για τη ζωή. Είναι αγωνίστρια» είπε ο σύζυγός της.











Διαβάστε περισσότερα...

Ευρωπαϊκή βοήθεια στην Αφρική



Το χέρι της απλώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις χώρες της Αφρικής προκειμένου να θωρακιστούν για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκταμιεύσει 22 εκατ. ευρώ προς την μαύρη Ήπειρο.

Έπειτα από αυτή την απόφαση η ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια που έχει προσφέρει η ΕΕ στην Αιθιοπία, την Κένυα, το Τζιμπουτί και τη Σομαλία ανέρχεται σε 791 εκατ. ευρώ από πέρυσι, οπότε έπληξε την περιοχή η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 60 ετών.

«Σήμερα χάρη στην αύξηση των βροχοπτώσεων και την εργασία των ανθρωπιστικών οργανώσεων, ο λιμός έχει υποχωρήσει. Παρόλα αυτά η πείνα, οι εκτοπισμοί και η ανασφάλεια παραμένουν», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.



Να αποτρέψουν θανάτους

Η νέα αυτή βοήθεια της ΕΕ έχει στόχο να μετριάσει τις επιπτώσεις από μελλοντικές ανθρωπιστικές κρίσεις προσφέροντας τρόφιμα, νερό, υπηρεσίες υγείας και υγιεινής στις τοπικές κοινωνίες, δήλωσε η ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για την Ανθρωπιστική Βοήθεια Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στην περιοχή, λόγω του λιμού, πεθαίνουν από πείνα 4 στα 10.000 παιδιά κάθε μέρα, περισσότερα από 2.000.000 παιδιά υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό ενώ μισό εκατομμύριο παιδιά κινδυνεύουν άμεσα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων, υπολογίζει ότι 12.000.000 άνθρωποι χρειάζονται άμεσα βοήθεια.



Διαβάστε περισσότερα...

Πνίγηκε σε κανάλι ενώ ο πατέρας του έβλεπε τηλεόραση



Ο δύο ετών Jehovah δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.

Ο μόλις δύο ετών Jehovah Pembele πνίγηκε το περασμένο Σάββατο σε ένα κανάλι κοντά στο σπίτι του στο Northampton την ώρα που ο πατέρας του έβλεπε στην τηλεόραση τον αγώνα της Εθνικής Αγγλίας με το Καμερούν στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο μικρός έπαιζε μαζί με άλλα παιδιά της γειτονιάς έξω από το σπίτι του και σε κάποια στιγμή απομακρύνθηκε.

Εντοπίστηκε σε απόσταση 100 μέτρων μακριά στο κανάλι Grand Union Canal και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, αλλά άφησε την τελευταία του πνοή την επόμενη μέρα.

«Ο πατέρας του μικρού βγήκε από το σπίτι του γείτονα που είχε πάει για να δει τον αγώνα και πήγε στο δικό του σπίτι που βρίσκεται απέναντι για να πάρει κάτι να πιεί. Τότε ο Jehovah έπαιζε με το ποδήλατό του στο δρόμο. Πέντε λεπτά μετά που επέστρεψε ο πατέρας του ο μικρός έλειπε. Το ποδήλατο ήταν στο δρόμο, αλλά ο Jehovah δεν ήταν πουθενά. Ρώτησε αν τον είδε κανείς και άρχισε να ψάχνει παντού. Όλη η γειτονιά άρχισε να ψάχνει και μισή ώρα μετά οι αρχές τον βρήκαν μέσα στο κανάλι» είπε ένας γείτονας της οικογένειας.
Διαβάστε περισσότερα...