Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Ερωτηματολόγιο έρευνας: Κυψέλες επιχειρηματικότητας


Σήμερα έλαβα το παρακάτω μήνυμα, από έναν επισκέπτη του Blog. Παρακαλώ όποιον ενδιαφέρετε να μπει και να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο που βρίσκεται στο σύνδεσμο στο τέλος του μηνύματος αυτού, ώστε να βοηθήσει τον φίλο μας. 


Καλησπέρα,
Ονομάζομαι Γαλατσάνος Κωνσταντίνος και αυτή την εποχή με τους συνεργάτες μου εργαζόμαστε στις Κυψέλες επιχειρηματικότητας (πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς), για την ανάπτυξη ενός προϊόντος που μια από τις λειτουργίες του θα είναι ο συνδυασμός νέων τεχνολογιών για την διευκόλυση ατόμων με κινητικά προβλήματα. Αυτή τη στιγμή διεξάγουμε μια έρευνα αγοράς μέσω ερωτηματολογίων και θα μας βοηθούσατε ιδιαίτερα αν μπορούσατε να προωθήσετε το ηλεκτρονικό μας ερωτηματολόγιο σε άτομα της κοινότητας σας. Ζητώ συγνώμη για την ενόχληση και ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!
Με εκτίμηση, Γαλατσάνος Κωνσταντίνος

Το ερωτηματολόγιο μας βρίσκεται εδώ: https://docs.google.com/a/wave-save.com/spreadsheet/viewform?formkey=dEhBMGQwMWhtUDlDVXBDNE1jUWJyamc6MQ

Ευχαριστώ πολύ
Νότης 
Διαβάστε περισσότερα...

«Δε σκέφτομαι να επιστρέψω στην Ελλάδα»


Η κοινωνική λειτουργός Δ. Λιότσου ζει στο Μόναχο και εξηγεί στο newsbeast.gr πώς είναι να είσαι μετανάστης.

Μεταναστεύουν στο εξωτερικό για μια καλύτερη ζωή. Φεύγουν από την οικογένειά τους, εγκαταλείπουν τον τόπο όπου μεγάλωσαν με μοναδικό σκοπό να δουλέψουν για να ζήσουν. Αυτοί είναι οι Έλληνες, σύγχρονοι πια μετανάστες. Όμως, υπήρχαν και Έλληνες που αποφάσιζαν να μεταναστεύσουν εδώ και αρκετά χρόνια.

Μία από αυτές είναι η Δέσποινα Λιότσου, κοινωνική λειτουργός, που ζει στο Μόναχο, εδώ και 42 χρόνια. Η κυρία Λιότσου έρχεται καθημερινά σε επαφή με συμπατριώτες της που θέλουν να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα. Τους βοηθά και τους συμβουλεύει για τις επόμενες κινήσεις τους. Άλλωστε, γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει να είσαι μετανάστης.

Η κοινωνική λειτουργός μιλά στο newsbeast.gr για το πώς είναι να ζεις στη Γερμανία. Για το πώς βλέπουν οι Γερμανοί τους Έλληνες αλλά και το κατά πόσο είναι εύκολο κανείς να βρει δουλειά εκεί…

- Είστε 42 χρόνια στη Γερμανία. Πώς αποφασίσατε να μεταναστεύσετε τότε;
«Ήταν οι γονείς μου στη Γερμανία. Εγώ είχα τελειώσει το λύκειο και έφυγα και εγώ για τη Γερμανία. Έμενα στην Ελλάδα με τη γιαγιά μου και τον παππού μου. Το χωριό μας, η Δράμα δηλαδή, είχε αδειάσει τότε. Όλοι έφευγαν».

- Τόσα χρόνια λοιπόν στο εξωτερικό, έχοντας δημιουργήσει εκεί την οικογένειά σας. Δεσμούς με την Ελλάδα έχετε;
«Έχω πολύ μεγάλους δεσμούς με την πατρίδα μου. Ξέρετε, οι γονείς μου ήταν εδώ στη συνέχεια επέστρεψαν στην Ελλάδα. Η κόρη μου είναι στην Ελλάδα. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στην Ελλάδα. Σκέφτεται βέβαια να έρθει μόνιμα στη Γερμανία αφού απολύθηκε».

- Στο Μόναχο έρχεστε σε επαφή με Έλληνες;
«Βέβαια, είναι μεγάλη η ελληνική κοινότητα εδώ. Υπάρχουν φυσικά και οι νεόφερτοι. Στο διεθνές κέντρο που δουλεύω, υπάρχουν και αρκετοί Έλληνες».

- Οι νεόφερτοι, όπως τους χαρακτηρίσατε, πώς αντιλαμβάνονται τη νέα πραγματικότητα;
«Μαθαίνουν, δικτυώνονται, έρχονται σε εμάς για πληροφόρηση, για να συμπληρώσουν κάποια έντυπα που χρειάζονται. Έρχονται ακόμη για συμβουλές αλλά και εκμάθηση γερμανικών. Έχουμε ακόμη παιδικό σταθμό και υπάρχουν επίσης προγράμματα για να βοηθήσουμε τα παιδιά στα νέα δεδομένα».

- Πόσοι περίπου Έλληνες υπάρχουν στο Μόναχο;
«Αυτή τη στιγμή πρέπει να έχουμε ξεπεράσει τους 25.000».

- Πόσοι περίπου Έλληνες μετανάστευσαν στη Γερμανία τον τελευταίο χρόνο;
«Όπως έχει ανακοινωθεί, οι Έλληνες που εγκαταστάθηκαν το τελευταίο χρόνο εδώ έχουν αυξηθεί κατά 43%».

- Η ζωή των Ελλήνων που έρχονται στο εξωτερικό για να εργαστούν, είναι καλύτερη; Υπάρχουν προβλήματα;
«Η Γερμανία έχει και τις δυσκολίες της. Ειδικά το Μόναχο είναι μια ακριβή πόλη και τα ενοίκια είναι υψηλά. Δεν βρίσκεις εύκολα κατοικία. Δυσκολεύουν πολύ τα πράγματα, ξέρετε, όσο αυξάνεται η ζήτηση, τόσο δυσκολότερα γίνονται. Δεν έρχονται πια μόνο Έλληνες. Έρχονται Ισπανοί, Πορτογάλοι, Κούρδοι κ.ά. Φανταστείτε ότι για ένα σπίτι περίπου 50 τμ το ενοίκιο κυμαίνεται από 600 μέχρι 800 ευρώ, ανάλογα και την περιοχή και ο βασικός μισθός του ανειδίκευτου εργάτη είναι περίπου 1.000 με 1.200 ευρώ. Εξαρτάται και σε ποια εταιρεία δουλεύει».

- Σκεφτόσασταν ποτέ το ενδεχόμενο να επιστρέψετε στην Ελλάδα;
«Στο παρελθόν το σκεφτόμουν. Όσο όμως περνούσαν τα χρόνια, τα πράγματα δυσκόλευαν. Και δεν αφήνεις πράγματα που έχεις δημιουργήσει, οπότε αποφάσισα να μείνω μόνιμα στη Γερμανία. Τα πράγματα τώρα είναι πολύ δύσκολα στην Ελλάδα και το άγχος μου είναι τι θα κάνει επαγγελματικά η κόρη μου. Εγώ πλέον άλλωστε δεν σκέφτομαι να επιστρέψω μόνιμα. Θα βγω σε λίγο καιρό στη σύνταξη και θα πηγαινοέρχομαι. Έχω πολλούς δεσμούς με την Ελλάδα».

- Πώς βλέπουν οι Γερμανοί πολίτες την κατάσταση που βιώνει σήμερα η χώρα μας;
«Στην αρχή, υπήρχε μία αρνητική στάση. Τώρα τα πράγματα αλλάζουν σιγά σιγά. Κι αυτό γιατί καταλαβαίνουν τι συμβαίνει. Αρχίζουν να προβληματίζονται και για το μέλλον τους. Παρά το γεγονός ότι ζουν καλά και οι δείκτες ανεργίες είναι χαμηλοί, δεν σημαίνει ότι όλοι οι Γερμανοί είναι καλά. Υπάρχουν κι αυτοί που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και παίρνουν κοινωνικά επιδόματα».

- Οι Έλληνες που έρχονται στη Γερμανία, τι δουλειές αναζητούν;
«Καταρχάς, έρχονται για οικονομικούς λόγους. Όμως, εκτός από εργάτες, έρχονται και πολλοί επιστήμονες. Έρχονται ακόμη πολίτες με την οικογένειά τους. Δεν είναι όλων επιλογή να μεταναστεύσουν αλλά δεν μπορούν να κάνουν και διαφορετικά».

- Υπάρχουν δουλειές αυτή τη στιγμή στη Γερμανία ή λέτε «φτάνει πια, δεν αντέχουμε άλλο»;
«Σε μερικούς κλάδους έχει μεγάλη ανάγκη η Γερμανία. Η Γερμανία έχει πολλές ανάγκες. Για παράδειγμα, εάν έχει κανείς πτυχίο παιδαγωγού, είναι σίγουρο ότι θα έχει βρει αύριο δουλειά».



Διαβάστε περισσότερα...

Παζάρι βιβλίου στην Ξάνθη


Οι εκπτώσεις σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν το 90%.

Ταξίδι στην ιστορία, τον πολιτισμό, τις τέχνες, τα γράμματα, το χιούμορ, τις περιηγήσεις, τη γαστρονομία αλλά και την παιδική αθωότητα υπόσχεται το Επαγγελματικό Σωματείο Εκδοτών Βιβλιοπωλών Ελλάδας μέσα από μια πρωτότυπη και ξεχωριστή έκθεση-παζάρι βιβλίου που για πρώτη φορά διοργανώνει στη Θράκη.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Μπαζίνας, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Επαγγελματικού Σωματείου Εκδοτών Βιβλιοπωλών, πρόκειται για ένα παζάρι βιβλίων με τη συμμετοχή 150 εκδοτών, με 500.000 βιβλία, με εκπτώσεις που ξεκινούν από 70% και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και το 90%. Αυτό σημαίνει ότι ο επισκέπτης θα βρει βιβλία από 0,50 λεπτά.

Με αφορμή την παραπάνω διοργάνωση το Επαγγελματικό Σωματείο Εκδοτών Βιβλιοπωλών Ελλάδος θα ενισχύσει με βιβλία έξι βιβλιοθήκες (δύο σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα) που θα επιλέξουν οι Δήμοι Ξάνθης, Αλεξανδρούπολης και Κομοτηνής.

Η έκθεση φιλοξενείται στο εμπορικό πάρκο Flamingo στο 4ο χλμ. της οδού Ξάνθης-Πόρτο Λάγος (παλιά Εθνική οδός Ξάνθης-Κομοτηνής) και θα διαρκέσει μέχρι τις 1 Ιουνίου 2013. Οι ώρες λειτουργίας είναι καθημερινά από τις 9.00 το πρωί έως τις 21.00 το βράδυ. Τα Σάββατα από τις 9.00 το πρωί έως τις 20.00 το βράδυ. Κυριακή και αργίες κλειστά.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα βρίσκει το πραγματικό εισόδημα η εφορία


Έλεγχοι σε καταθέσεις και σε δαπάνες.

Τη μεθοδολογία των έμμεσων τεχνικών ελέγχου μέσω των οποίων θα επιδιώκεται η εξεύρεση μη δηλωθείσας φορολογητέας ύλης περιγράφεται σε απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη.

Συγκεκριμένα, περιγράφεται το πώς θα γίνεται από τις φορολογικές υπηρεσίες η αξιοποίηση των στοιχείων, των πληροφοριών και των δεδομένων για τα έσοδα κάθε πηγής και τις δαπάνες πάσης φύσεως του φορολογουμένου, της ή του σύζυγό του, αλλά και των προστατευόμενων μελών τους.

Όπως διευκρινίζεται, οι τεχνικές εφαρμόζονται στη διαδικασία του τακτικού ελέγχου για τον προσδιορισμό του πραγματικού φορολογητέου εισοδήματος στις περιπτώσεις που υφίσταται αδικαιολόγητος πλουτισμός (περιουσιακά στοιχεία), πραγματοποιούνται δαπάνες οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα του φορολογούμενου φυσικού προσώπου (ατομικά ή και οικογενειακά) και υπάρχουν βάσιμες υποψίες ή πληροφορίες ότι το πραγματικό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το δηλωθέν.

Οι τεχνικές

Η τεχνική ανάλυσης ρευστότητας προσδιορίζει το φορολογητέο εισόδημα αναλύοντας, τα έσοδα (φορολογητέα και μη), τις αγορές και δαπάνες (επαγγελματικές, ατομικές και οικογενειακές) και τις αυξήσεις και μειώσεις των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεων (επαγγελματικών, ατομικών και οικογενειακών) του ελεγχόμενου.

Κατά την τεχνική αυτή δημιουργείται ισοζύγιο με δύο βασικές στήλες: «Πηγές Κεφαλαίων/Εσόδων» και «Αναλώσεις Κεφαλαίων/Εσόδων».

Στην πρώτη στήλη Πηγές Κεφαλαίων/Εσόδων περιλαμβάνονται τα κάθε μορφής έσοδα που έχουν εισπραχθεί στην διάρκεια της ελεγχόμενης χρήσης, των οποίων αποδεικνύεται η πραγματοποίηση και η νομιμότητα των συναλλαγών.

Στην δεύτερη στήλη Αναλώσεις Κεφαλαίων/Εσόδων περιλαμβάνονται όλες οι πραγματοποιηθείσες αναλώσεις σε μετρητά, κατά τη διάρκεια της ελεγχόμενης χρήσης. Η διαφορά μεταξύ στήλης «Αναλώσεις Κεφαλαίων/Εσόδων» και στήλης «Πηγές Κεφαλαίων/Εσόδων», θεωρείται μη δηλούμενο εισόδημα και εφόσον δεν αιτιολογείται υπόκειται σε φορολόγηση.

Η τεχνική της καθαρής θέσης του φορολογούμενου «αναδημιουργεί» το οικονομικό ιστορικό του ελεγχόμενου και προσδιορίζει φορολογητέο εισόδημα λαμβάνοντας υπόψη όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα διαθέσιμα κεφάλαια προσωπικά, οικογενειακά ή επαγγελματικά (ενεργητικό), τις υποχρεώσεις προσωπικές, οικογενειακές ή επαγγελματικές (παθητικό), τις ατομικές, οικογενειακές και επαγγελματικές δαπάνες ως και τα εισοδήματα από λοιπές πηγές (ατομικά και οικογενειακά).

Κατά την τεχνική αυτή δημιουργείται ο Πίνακας Ενεργητικού και Παθητικού για όλα τα ελεγχόμενα έτη με έτος βάσης το αμέσως προηγούμενο από το πρώτο ελεγχόμενο έτος.

Στο Ενεργητικό περιλαμβάνονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία και οι καταθέσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατά την έναρξη και λήξη εκάστου έτους.

Στο Παθητικό περιλαμβάνονται οι αντίστοιχες Υποχρεώσεις. Η διαφορά Ενεργητικού-Παθητικού αποτελεί την Καθαρή Θέση εκάστου έτους.Από την καθαρή Θέση λήξης κάθε διαχειριστικής περιόδου αφαιρείται η καθαρή θέση έναρξης.

Οι αυξήσεις/μειώσεις της Καθαρής Θέσης αναπροσαρμόζονται με τις περιπτώσεις απόκτησης περιουσιακών στοιχείων άνευ ανταλλάγματος (αιτία θανάτου, δωρεάς, γονικής παροχής, προίκας, κερδών από τυχερά παίγνια, ανταλλαγής) και τις περιπτώσεις εκποίησης αυτών, με τις ατομικές και οικογενειακές δαπάνες κάθε είδους, και συγκρίνονται με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Το βάρος της απόδειξης για τις πιο πάνω περιπτώσεις φέρει ο φορολογούμενος.

Οι προκύπτουσες διαφορές θεωρούνται μη δηλούμενο εισόδημα και εφόσον δεν αιτιολογούνται υπόκεινται σε φορολόγηση.

Η τεχνική τραπεζικών καταθέσεων και δαπανών σε μετρητά προσδιορίζει φορολογητέο εισόδημα παρακολουθώντας την κίνηση των (διαθεσίμων) κεφαλαίων του φορολογούμενου, είτε με την κατάθεση αυτών σε χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς είτε με την ανάλωσή τους σε διάφορες συναλλαγές με χρήση μετρητών.

Αναλύει τις συνολικές καταθέσεις και τα διαθέσιμα σε χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς και τις αγορές και δαπάνες σε μετρητά τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε οικογενειακό επίπεδο κατά τη διάρκεια της ελεγχόμενης χρήσης και τα συγκρίνει με τα συνολικά δηλωθέντα έσοδα.

Κατά την τεχνική αυτή από τις συνολικές τραπεζικές καταθέσεις της ελεγχόμενης χρήσης αφαιρούνται τα κατατεθειμένα ποσά που αφορούν μη υποκείμενα σε φορολογία έσοδα όπως εκταμιεύσεις δανείων, συμψηφιστικές κινήσεις και λοιπές πράξεις που δεν αποτελούν καθαρές καταθέσεις.

Στο Υπόλοιπο των καθαρών τραπεζικών καταθέσεων προστίθενται όλες οι καταβολές σε μετρητά για αγορές, δαπάνες (προσωπικές ή επαγγελματικές) και λοιπές συναλλαγές και αφαιρούνται τα μη υποκείμενα σε φορολογία έσοδα που δεν κατατέθηκαν σε λογαριασμούς.

Το νέο Υπόλοιπο αναμορφώνεται με τις αυξήσεις/ μειώσεις των εισπρακτέων λογαριασμών/απαιτήσεων και των πληρωτέων λογαριασμών/υποχρεώσεων και συγκρίνεται με το συνολικό δηλωθέν Εισόδημα. Η προκύπτουσα διαφορά θεωρείται μη δηλούμενο εισόδημα και εφόσον δεν αιτιολογείται υπόκειται σε φορολόγηση.

Όταν ελέγχεται δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην οποία και οι δύο σύζυγοι τυγχάνει να είναι υποκείμενοι στις διατάξεις του ΚΦΑΣ, μπορεί να επιλέγεται για τον κάθε ελεγχόμενο διαφορετική τεχνική ελέγχου. Για την εφαρμογή των τεχνικών στην περίπτωση αυτή οι κοινές δαπάνες μερίζονται κατ' αναλογία με τα δηλωθέντα εισοδήματα εκάστου.Σε κάθε περίπτωση οι τεχνικές ελέγχου μπορεί να συνδυάζονται με τις λοιπές διατάξεις του ΚΦΕ.

Ποιες υποθέσεις ελέγχονται

Με έμμεσες τεχνικών ελέγχου θα ελεγχθούν οι ανέλεγκτες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, για τις οποίες ισχύει μία ή περισσότερες από τις κατωτέρω περιπτώσεις:

α) υφίσταται αδικαιολόγητος πλουτισμός (περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις)

β) παρουσιάζονται μεγάλες δαπάνες που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα του φορολογούμενου φυσικού προσώπου (ατομικά και οικογενειακά) ή/και της επιχείρησης στην οποία μπορεί να συμμετέχει,

γ) τα δηλωθέντα εισοδήματα από άσκηση ατομικής επιχείρησης ή ελευθερίου επαγγέλματος δεν αποκλίνουν σημαντικά από το εκάστοτε αφορολόγητο όριο. Στην περίπτωση αυτή εντάσσονται και φυσικά πρόσωπα μέλη εταιρειών (οποιασδήποτε μορφής) με ζημιογόνα αποτελέσματα.

δ) δεν τηρούνται ή δεν επιδεικνύονται τα βιβλία και τα στοιχεία ΚΒΣ/ΚΦΑΣ,

ε) υφίστανται πληροφορίες για παράνομα ή/και αδήλωτα εισοδήματα/αγορές/ δαπάνες (επαγγελματικές, ατομικές, οικογενειακές).

Στις πιο πάνω υποθέσεις περιλαμβάνονται και αυτές για τις οποίες μία ή περισσότερες πηγές εισοδήματος (του φορολογούμενου ή της συζύγου) παραμένουν ανέλεγκτες.

Οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου εφαρμόζονται επί υποθέσεων που επιλέγονται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις για διενέργεια τακτικού ελέγχου.

Η συγκέντρωση στοιχείων

Σύμφωνα με την απόφαση η Γ.Γ.Π.Σ. συγκεντρώνει πληροφορίες και στοιχεία τόσο από υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών όσο και από τρίτες πηγές και τα παρέχει στον έλεγχο. Καταχωρεί σε βάση δεδομένων τα οριστικοποιημένα βάσει ελέγχου περιουσιακά στοιχεία του ελεγχομένου.

Κατά τον έλεγχο των υποθέσεων πραγματοποιούνται επαληθεύσεις και αξιοποιούνται α στοιχεία από τους φακέλους των Δ.Ο.Υ., από τη Γ.Γ.Π.Σ., το ΣΔΟΕ, τη Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων(ΔΟΣ), το σύστημα Vies, την Οικονομική Αστυνομία, τα Λιμεναρχεία και από κάθε άλλη υπηρεσία τα στοιχεία της οποίας θεωρούνται ότι συμβάλλουν στην ελεγκτική διαδικασία. Η συλλογή και αξιοποίηση των πιο πάνω στοιχείων μπορεί να γίνεται μέσω του πληροφοριακού συστήματος Elenxis.

Διαδικασία ελέγχου

Ο έλεγχος διενεργείται ύστερα από έγγραφη εντολή του προϊσταμένου της αρμόδιας ελεγκτικής υπηρεσίας και ακολούθως η εντολή κοινοποιείται στο φορολογούμενο.

Οι ελεγκτές συγκεντρώνουν τις δηλώσεις και τα στοιχεία για όλους τους ελεγχόμενους (υποκείμενους ή μη στις διατάξεις του ΚΦΑΣ) και εν συνεχεία πραγματοποιούνται οι ελεγκτικές επαληθεύσεις επί των βιβλίων και στοιχείων. Εφόσον διαπιστωθεί πως πρέπει να υπάρξει περαιτέρω έλεγχος εφαρμόζονται οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου.

Αμέσως εκδίδεται το ειδικό σημείωμα Έμμεσων Τεχνικών με τις βάσει ελέγχου διαφορές και το βάσει ελέγχου προσδιοριζόμενο εισόδημα και συντάσσεται έκθεση τακτικού ελέγχου φορολογίας εισοδήματος στην οποία τεκμηριώνεται η εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου και αιτιολογούνται αναλυτικά και με σαφήνεια οι προκύπτουσες διαφορές προς καταλογισμό.

Ακολούθως, εκδίδονται φύλλα ελέγχου φορολογίας εισοδήματος, πραγματοποιείται έλεγχος ΦΠΑ και λοιπών φορολογικών αντικειμένων και συντάσσονται εκθέσεις ελέγχου και εκδίδονται πράξεις ή φύλλα ελέγχου προς καταλογισμό λοιπών φορολογικών υποχρεώσεων που προκύπτουν βάσει των αποτελεσμάτων από την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου και των γενικών φορολογικών διατάξεων.

Η ελεγκτική υπηρεσία, με την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου, ζητεί από τον φορολογούμενο να παράσχει όποια στοιχεία κρίνονται από την ελεγκτική υπηρεσία απαραίτητα ως προς την περιουσιακή κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του φορολογουμένου, της συζύγου και των προστατευόμενων μελών αυτών κατά τις ελεγχόμενες χρήσεις.

Στα ανωτέρω στοιχεία, που ο φορολογούμενος υποχρεούται να παράσχει, μπορούν να συμπεριλαμβάνονται στοιχεία για ακίνητα (οικόπεδα, αγροτεμάχια, κτίσματα κάθε μορφής), για κινητά μέσα (οχήματα κάθε μορφής, πλωτά και εναέρια μέσα), για επενδύσεις/συμμετοχές κάθε μορφής, για καταθέσεις κάθε μορφής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για διαθέσιμα μετρητά, για έργα τέχνης, συλλογές και λοιπά τιμαλφή και για απαιτήσεις από τρίτους. Ειδικά ως προς τα περιουσιακά στοιχεία των κατηγοριών έργων τέχνης, συλλογών και λοιπών τιμαλφών μπορεί να απαιτηθεί η παροχή στοιχείων μόνο εφόσον η αξία εκάστου υπερβαίνει το ποσό των πέντε χιλιάδων (5000) ευρώ.

Το βάρος της απόδειξης για τα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία φέρει ο φορολογούμενος, το ύψος δε των δηλούμενων καταθέσεων και μετρητών κατά την έναρξη της πρώτης ελεγχόμενης χρήσης, προκειμένου να γίνει δεκτό, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το διαθέσιμο κεφάλαιο προηγουμένων ετών, όπως αυτό προσδιορίζεται με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Μετά την συγκέντρωση και αξιοποίηση των ευρημάτων του ελέγχου και πριν από τη σύνταξη της σχετικής έκθεσης συντάσσεται ειδικό Σημείωμα ελέγχου με τις προκύπτουσες διαφορές και το συνολικό προσδιοριζόμενο βάσει ελέγχου εισόδημα, το οποίο και κοινοποιείται στο φορολογούμενο ή το νόμιμο εκπρόσωπο αυτού.

Εντός 5 ημερών από την επίδοση, ο φορολογούμενος μπορεί να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία προκειμένου να αιτιολογήσει τις προκύπτουσες, με τη χρήση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου, διαφορές εισοδήματος.

Οι διαφορές μεταξύ προσδιορισθέντος βάσει ελέγχου και δηλωθέντος καθαρού εισοδήματος αιτιολογούνται με τεκμηριωμένα στοιχεία που προσκομίζονται από τον φορολογούμενο και δικαιολογούν έσοδα αποκτηθέντα και μη δηλωθέντα σε κάθε ελεγχόμενη χρήση, όπως πωλητήρια συμβόλαια, δηλώσεις φόρου δωρεάς- κληρονομιάς χρημάτων, κέρδη από τυχερά παίγνια γενικά, συμβάσεις δανείων και κάθε σχετικό έγγραφο το οποίο θα φέρει βεβαία ημερομηνία και στοιχεία νομιμότητας.

Για όλες τις πιο πάνω περιπτώσεις θα πρέπει να αποδεικνύεται το πραγματικό στοιχείο της συναλλαγής, όπως η πίστωση των ποσών σε λογαριασμό/ούς του ελεγχόμενου, της συζύγου ή των προστατευόμενων μελών αυτών. Σε κάθε περίπτωση το βάρος της απόδειξης φέρει ο φορολογούμενος.

Ο προσδιορισμός του φόρου

Η προκύπτουσα διαφορά μεταξύ προσδιοριζόμενου βάσει ελέγχου και δηλωθέντος καθαρού φορολογούμενου εισοδήματος για την ελεγχόμενη χρήση ή την ελεγχόμενη περίοδο (συνεχείς ελεγχόμενες χρήσεις), καταλογίζεται στη χρήση που αφορά και στις πηγές που ανάγεται εφόσον αυτό τεκμηριώνεται. Στις περιπτώσεις που αυτό δεν είναι δυνατόν κατανέμεται ισομερώς μεταξύ των ελεγχόμενων χρήσεων.

Στις περιπτώσεις ελέγχου φορολογουμένων υποκείμενων στις διατάξεις του ΚΦΑΣ, τα καθαρά κέρδη προσδιορίζονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του ΚΦΕ και συγκρίνονται με το προσδιοριζόμενο εισόδημα από την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου. Ως φορολογητέο εισόδημα λαμβάνεται το μεγαλύτερο προσδιοριζόμενο.

Κατά τον έλεγχο δήλωσης φορολογίας εισοδήματος στην οποία τυγχάνει και οι δύο σύζυγοι να είναι υποκείμενοι στις διατάξεις του ΚΦΑΣ, το επιπλέον προσδιοριζόμενο εισόδημα μερίζεται είτε στον ελεγχόμενο που αφορά, εφόσον αυτό προκύπτει σαφώς από την ελεγκτική διαδικασία, είτε και στους δύο κατ' αναλογία των δηλωθέντων καθαρών κερδών τους.

Σε περίπτωση που ο ελεγχόμενος έχει φορολογηθεί βάσει τεκμηρίων η προκύπτουσα διαφορά μεταξύ προσδιοριζόμενου βάσει ελέγχου και δηλωθέντος καθαρού φορολογούμενου εισοδήματος, μειώνεται με το επιπλέον εισόδημα που καταλογίστηκε με βάση τις αντικειμενικές/τεκμαρτές δαπάνες και υπηρεσίες.

Στις περιπτώσεις ελέγχου φορολογούμενων υποκείμενων στις διατάξεις του ΚΦΑΣ, τα ακαθάριστα έσοδα προσδιορίζονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του ΚΦΕ και λαμβάνονται υπόψη στον προσδιορισμό των φόρων, τελών και εισφορών στις λοιπές φορολογίες.

Ειδικά στην περίπτωση που το προσδιοριζόμενο, με έμμεσες τεχνικές, καθαρό εισόδημα από άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας είναι μεγαλύτερο των αντίστοιχων δηλωθέντων ακαθαρίστων εσόδων από την άσκηση της δραστηριότητας αυτής, ως ποσό ακαθαρίστων εσόδων λαμβάνεται το προσδιοριζόμενο καθαρό εισόδημα.

Στην απόφαση του Γ. Μαυραγάνης τονίζεται πως το συνολικό καθαρό εισόδημα όπως αυτό προσδιορίζεται με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου, χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό λοιπών φορολογικών υποχρεώσεων, όπως η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης.

Τα ακαθάριστα έσοδα λαμβάνονται υπόψη για τον καταλογισμό των υποχρεώσεων στις λοιπές φορολογίες, ενώ επί των υποθέσεων που ελέγχονται με την παρούσα απόφαση, επιτρέπεται η έκδοση συμπληρωματικού φύλλου ελέγχου.

Τέλος, στην απόφαση τονίζεται πως κατά την επίλυση των φορολογικών διαφορών ακολουθούνται οι κατά περίπτωση ισχύουσες διατάξεις περί διοικητικής και διαιτητικής επίλυσης αυτών, ενώ η βεβαίωση και καταβολή των προσδιοριζόμενων φόρων διενεργείται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις σε κάθε φορολογία.



Διαβάστε περισσότερα...

«Δε θα τους εγκαταλείψουμε»


Στο πλευρό οικογενειών με προβλήματα η «Αρωγή».

Στο πλευρό ενός ζευγαριού με τέσσερα ανήλικα παιδιά βρίσκεται τα τελευταία δέκα χρόνια η «Αρωγή».

Ο πατέρας της οικογένειας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας, πάσχει από επιληψία, και γι’ αυτό παίρνει σύνταξη πρόνοιας. Η σύζυγός του όμως έχει ακόμη πιο σοβαρά προβλήματα. Έχει ηπατίτιδα, όπως πληροφορούν το newsbeast.gr άνθρωποι της «Αρωγής», ωστόσο επειδή δεν είναι Ελληνίδα, είναι ανασφάλιστη και δεν μπορεί-τόσο εύκολα- να εξεταστεί.

Η ομάδα της οργάνωσης τους βοηθά τόσο στο θέμα αντιμετώπισης των προβλημάτων υγείας της μητέρας, που σημειωτέον δεν ξεπερνά ηλικιακά τα 40. Τους παρέχει ακόμη τρόφιμα προκειμένου να καλύψουν βασικές ανάγκες διατροφής ενώ στα παιδιά προσφέρουν ρούχα και παπούτσια.
Φροντίζουν βέβαια να τους καλύπτουν οικονομικά και στο θέμα της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ.

Οι άνθρωποι της «Αρωγής» λόγω των χρόνιων προβλημάτων της οικογένειας είναι σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Αρχίζει να χτυπάει η τεχνητή καρδιά


Η γαλλική εταιρεία Carmat ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε την άδεια από τις υγειονομικές αρχές τεσσάρων χωρών για να πραγματοποιήσει τεστ εμφύτευσης σε άνθρωπο της τεχνητής καρδιάς της.



Αυτή η βιοπροσθετική καρδιά, η οποία επιτρέπει την πλήρη αυτονομία του ασθενούς και θεωρείται η πιο προηγμένη στον κόσμο, θα καταστεί δυνατό να δοκιμαστεί σε τέσσερα καρδιοχειρουργικά κέντρα "διεθνούς φήμης" στο Βέλγιο, την Πολωνία, τη Σλοβενία και τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.


Διαβάστε περισσότερα...

Εξετάζεται η καθιέρωση αφορολόγητου ορίου για φυσικά πρόσωπα


Μέχρι τέλος Μαΐου το πόρισμα για τον ενιαίο φόρο ακινήτων του 2014.

Τη Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2014.

Στη σημερινή σύσκεψη, που συμμετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας εσόδων Χάρης Θεοχάρης, ο Απ. Βεζυρόπουλος από τη ΝΔ, ο Ανδρ. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και ο Δημ. Χατζησωκράτης από τη ΔΗΜΑΡ, αποφασίστηκε έως το τέλος Μαΐου να έχει παραδοθεί η εισήγηση της τρικομματικής επιτροπής για τον φόρο, προκειμένου στη συνέχεια να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σύγκλιση απόψεων των μελών της τρικομματικής επιτροπής για βασικά σημεία του νέου φόρου, που θα αντικαταστήσει το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων. Μεταξύ των θεμάτων που εξετάζονται είναι η καθιέρωση αφορολόγητου ορίου για φυσικά πρόσωπα και η αντιμετώπιση, με ευνοϊκό τρόπο, των αγροτεμαχίων που χρησιμοποιούνται για αγροτική χρήση.



Διαβάστε περισσότερα...

"Ευνοϊκές οι αλλαγές του Αρβανιτόπουλου"


Ευνοϊκές είναι, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, οι αλλαγές που έγιναν από τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τις μεταθέσεις των υπεράριθμων εκπαιδευτικών της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που επανακατατέθηκε σήμερα για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός Παιδείας με έγγραφό του ανακάλεσε προσωρινά από το ΣτΕ το επίμαχο σχέδιο διατάγματος για τις μεταθέσεις των υπεράριθμων εκπαιδευτικών και σήμερα το κατέθεσε εκ νέου με ορισμένες τροποποιήσεις.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο διατάγματος, οι εκπαιδευτικοί που έχουν συμπληρώσει 12 χρόνια προϋπηρεσία δεν θίγονται κατά κανόνα, ενώ το ποσοστό του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου που απαιτείται για το χαρακτηρισμό των εκπαιδευτικών ως υπεράριθμων μειώθηκε από το 75% στο 60%.

Ειδικότερα, το παλαιό σχέδιο διατάγματος, το οποίο αποσύρθηκε, στην πρώτη παράγραφο του άρθρου 2 που αφορά τον «χαρακτηρισμό και την κατάταξη σε πίνακες υποχρεωτικών μεταθέσεων» ανέφερε: «Οι εκπαιδευτικοί που πλεονάζουν εξολοκλήρου στην περιοχή μετάθεσης που υπηρετούν και δεν συμπληρώνουν το 75% τουλάχιστον του υποχρεωτικού τους διδακτικού ωραρίου σε σχολική μονάδα ή σε ομάδα σχολικών μονάδων της ίδιας ή διαφορετικής βαθμίδας με μαθήματα της πρώτης και δεύτερης ανάθεσης, της πρώτης και δεύτερης ειδικότητας, χαρακτηρίζονται με απόφαση του οικείου περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση των οικείων περιφερειακών υπηρεσιακών συμβουλίων, εξολοκλήρου υπεράριθμοι (εφεξής και ολικά υπεράριθμοι) στην οικεία περιοχή μετάθεσης».

Με το σημερινό σχέδιο διατάγματος που επανακατατέθηκε, η πρώτη παράγραφος του άρθρου 1 αντικαταστάθηκε ως εξής: «Οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν συμπληρώσει δώδεκα χρόνια προϋπηρεσίας και πλεονάζουν εξολοκλήρου στην περιοχή μετάθεσης που υπηρετούν και δεν συμπληρώνουν το 60% τουλάχιστον του υποχρεωτικού τους διδακτικού ωραρίου σε σχολική μονάδα ή σε ομάδα σχολικών μονάδων της ίδιας ή διαφορετικής βαθμίδας με μαθήματα της πρώτης και δεύτερης ανάθεσης, της πρώτης και δεύτερης ειδικότητας, χαρακτηρίζονται με απόφαση του οικείου περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης ύστερα από εισήγηση των οικείων περιφερειακών υπηρεσιακών συμβουλίων, εξολοκλήρου υπεράριθμοι (εφεξής και ολικά υπεράριθμοι) στην οικεία περιοχή μετάθεσης».

Παράλληλα, στο άρθρο 5 του επίμαχου διατάγματος που αφορά «την κατάταξη στους πίνακες υποχρεωτικών μεταθέσεων πανελλαδικής εμβέλειας και τη διαδικασία μετάθεσης», έγινε και δεύτερη αλλαγή.

Αναλυτικότερα, στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 5, προστέθηκε ότι «οι εκπαιδευτικοί που μετατίθενται με αυτή τη διαδικασία (σ.σ.: των υποχρεωτικών μεταθέσεων) εξαιρούνται από τη διαδικασία των υποχρεωτικών μεταθέσεων για τα επόμενα πέντε έτη».

Τέλος, έγινε ακόμη μια τρίτη αλλαγή στο επίμαχο σχέδιο διατάγματος που και πάλι είναι στο άρθρο 5.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 3 του άρθρου 5 αναδιατυπώθηκε και έχει ως εξής: «Εάν οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν τη μετάθεσή τους στην ίδια θέση ισοβαθμούν, προηγείται ο εκπαιδευτικός που επιθυμεί τη μετάθεση, κατά σειρά προτεραιότητας, για συνυπηρέτηση συζύγων και για λόγους εντοπιότητας. Στις κενές θέσεις όπου κανείς εκπαιδευτικός δεν επιθυμεί να μετατεθεί, μετατίθενται οι εξολοκλήρου υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί της γεωγραφικά και συγκοινωνιακά πλησιέστερης περιοχής μετάθεσης και μεταξύ αυτών που ανήκουν σε περιοχές ίσης απόστασης από την περιοχή που βρίσκονται οι κενές θέσεις προτάσσονται όσοι βρίσκονται σε χαμηλότερη θέση στον οικείο πίνακα υποχρεωτικής μετάθεσης πανελλαδικής εμβέλειας».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων


Πώς θα γίνεται η είσπραξη, απόδοση και επιστροφή - Τα δικαιολογητικά για απαλλαγή
.
Αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία βεβαίωσης, είσπραξης, απόδοσης και επιστροφής του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων (ΕΕΤΑ), που θα συνεχίσει να εισπράττεται μέσω των λογαρισμών του ηλεκτρικού ρεύματος, εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Αναλυτικά:

Άρθρο 1

1. Διαδικασία χορήγησης απαλλαγής

Στις περιπτώσεις που έχει εκδοθεί λογαριασμός κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος από τη Δ.Ε.Η. ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος με υπολογισμό ΕΕΤΑ, ενώ το ακίνητο απαλλάσσεται σύμφωνα με τις περιπτώσεις 7 και 8 της υποπαραγράφου Α.7. του ν. 4152/2013, τότε:

1.1. Ο κύριος ή ο επικαρπωτής του ακινήτου υποβάλλει αίτηση απαλλαγής από το ΕΕΤΑ στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.), που είναι αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματός του, προσκομίζοντας και τα δικαιολογητικά, που ορίζονται στην επόμενη παράγραφο. Η αίτηση έχει ως το υπόδειγμα 1.

1.2. Η Δ.Ο.Υ., μετά την παραλαβή της αίτησης, αποφαίνεται για την αποδοχή ή απόρριψη του αιτήματος.

Σε περίπτωση που το αίτημα γίνεται δεκτό, μετά από απόφαση του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ενημερώνεται η ηλεκτρονική εφαρμογή του ΕΕΤΑ από τη Δ.Ο.Υ. και, εάν προκύψει ποσό προς επιστροφή, τούτο επιστρέφεται στο δικαιούχο σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 83 του ΚΕΔΕ, όπως ισχύει, και της Α.Υ.Ο. 1109793/6134/24-11-1999 (ΦΕΚ 2134 Β΄) περί χορήγησης ενημερότητας, όπως ισχύει. Η απόφαση απαλλαγής από το ΕΕΤΑ έχει ως το υπόδειγμα 2.

Σε περίπτωση που το αίτημα δεν γίνεται δεκτό, η Δ.Ο.Υ. ενημερώνει τον υπόχρεο.

Η απαλλαγή από το ΕΕΤΑ διενεργείται, εφόσον ο υποκείμενος σε ΕΕΤΑ έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του για υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων, φόρου ακίνητης περιουσίας και φορολογίας εισοδήματος.

Εάν κύριος ή επικαρπωτής του ακινήτου είναι περισσότεροι του ενός, αρμόδια για τη διαγραφή ή επιστροφή του ΕΕΤΑ είναι η Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος ενός εξ αυτών. Η επιστροφή του ΕΕΤΑ πραγματοποιείται στο όνομα του κυρίου ή επικαρπωτή με το μεγαλύτερο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή άλλως στο όνομα ενός οποιουδήποτε εξ αυτών και οι λοιποί συνιδιοκτήτες δικαιούνται να απαιτήσουν την απόδοση σε αυτούς του ποσοστού που τους αναλογεί.

2. Δικαιολογητικά απαλλαγής

Η αίτηση της περίπτωσης 1.1 της προηγούμενης παραγράφου συνοδεύεται υποχρεωτικά από φωτοτυπία του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και δήλωση φόρου ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) έτους 2013 για τα νομικά πρόσωπα, πλην του Ελληνικού Δημοσίου και των αποκεντρωμένων δημόσιων υπηρεσιών που λειτουργούν ως ειδικά ταμεία, ή εκκαθαριστικό σημείωμα – δήλωση ΦΑΠ έτους 2010 ή συμβόλαιο για απόκτηση ακινήτου μετά την 1η Ιανουαρίου 2010, αν το ακίνητο για το οποίο ζητείται η απαλλαγή αποκτήθηκε μετά την ημερομηνία αυτή, για τα φυσικά πρόσωπα, και επιπλέον, κατά περίπτωση, από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) Για την απαλλαγή ακινήτων που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και τις αποκεντρωμένες δημόσιες υπηρεσίες, που λειτουργούν ως ειδικά ταμεία, το συμβόλαιο για την απόκτηση του ακινήτου ή πιστοποιητικό μεταγραφής αυτού από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο.

β) Για την απαλλαγή ακινήτων που ανήκουν σε δημοτικές επιχειρήσεις, το συστατικό τους έγγραφο ή το οικείο Φ.Ε.Κ.

γ) Για την απαλλαγή των θρησκευτικών νομικών προσώπων της περίπτωσης ιγ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 29 του ν.3842/2010, δηλαδή των κατά την παράγραφο 2 του άρθρου 13 του Συντάγματος γνωστών θρησκειών και δογμάτων, του Ιερού Κοινού του Πανάγιου Τάφου, της Ιεράς Μονής του Όρους Σινά, του Αγίου Όρους, του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, για τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούν αποκλειστικά για να επιτελούν το λατρευτικό, εκπαιδευτικό, θρησκευτικό και κοινωφελές έργο τους, το συστατικό τους έγγραφο ή το οικείο Φ.Ε.Κ. καθώς και φωτοτυπίες φορολογικών και λοιπών εγγράφων, που αποδεικνύουν την ιδιοχρησιμοποίηση των ακινήτων.

Για την απαλλαγή σωματείων ή ιδρυμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που επιδιώκουν μόνο θρησκευτικούς σκοπούς και δικαιοπρακτούν για λογαριασμό των αντίστοιχων εκκλησιών – ευκτήριων οίκων γνωστής θρησκείας ή δόγματος, με τους οποίους συνδέονται άμεσα, για τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούν για να επιτελούν το θρησκευτικό τους σκοπό:

i. άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ευκτήριου οίκου – ναού – μονής από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ή το οικείο Φ.Ε.Κ.,

ii. βεβαίωση της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ότι το πρόσωπο που υποβάλλει την αίτηση απαλλαγής είναι γνωστή θρησκεία ή δόγμα κατά την παρ. 2 του άρθρου 13 του Συντάγματος,

iii. καταστατικό του συναφούς σωματείου ή ιδρύματος, νομίμως δημοσιευμένο, από το οποίο να προκύπτει η σύνδεση αυτού με το γνωστό δόγμα ή θρησκεία και τον ευκτήριο οίκο.

δ) Για την απαλλαγή των νομικών προσώπων της περίπτωσης ε΄ της παραγράφου 7 του άρθρου 24 του ν.2130/1003, δηλαδή των ημεδαπών νομικών προσώπων που δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα, για τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούν αποκλειστικά για την εκπλήρωση των θρησκευτικών, εκκλησιαστικών, φιλανθρωπικών, εκπαιδευτικών, καλλιτεχνικών ή κοινωφελών σκοπών τους, το συστατικό τους έγγραφο νομίμως δημοσιευμένο ή το οικείο Φ.Ε.Κ. καθώς και φωτοτυπίες φορολογικών και λοιπών εγγράφων, που αποδεικνύουν την ιδιοχρησιμοποίηση των ακινήτων.

Για την απαλλαγή μη κερδοσκοπικών αλλοδαπών νομικών προσώπων με τον όρο της αμοιβαιότητας για τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούν αποκλειστικά για την εκπλήρωση των θρησκευτικών, εκκλησιαστικών, φιλανθρωπικών, εκπαιδευτικών, καλλιτεχνικών ή κοινωφελών σκοπών τους:

i. κυρωμένο αντίγραφο του συστατικού τους εγγράφου, με επίσημη μετάφρασή του,

ii. βεβαίωση της αρμόδιας αρχής της αλλοδαπής ότι το υπό κρίση νομικό πρόσωπο έχει ιδρυθεί νόμιμα, είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, επιδιώκει τουλάχιστον έναν από τους ανωτέρω αναφερόμενους σκοπούς και εξακολουθεί να υπάρχει και να εκπληρώνει στην πραγματικότητα τους σκοπούς αυτούς, με επίσημη μετάφρασή της,

iii. φωτοτυπίες φορολογικών και λοιπών εγγράφων που αποδεικνύουν την ιδιοχρησιμοποίηση των ακινήτων,

iv. το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει στην αλλοδαπή με επίσημη μετάφρασή του, σχετικά με απαλλαγή από αντίστοιχο τέλος επί των ακινήτων των ελληνικών μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων με παρόμοιους σκοπούς, ή σχετική βεβαίωση της αρμόδιας αρχής της αλλοδαπής, επίσημα μεταφρασμένη ή, σε περίπτωση αδυναμίας ταύτισης των εκατέρωθεν νομοθετικών ρυθμίσεων, βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας της αλλοδαπής αναφορικά με την εν τοις πράγμασι μη επιβολή αντίστοιχων τελών στα ελληνικά μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα.

ε) Για την απαλλαγή των αθλητικών σωματείων, ενώσεων και ομοσπονδιών, που έχουν νόμιμα αναγνωρισθεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, για τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούν αποκλειστικά ως γήπεδα ή χώρους αθλητικών εγκαταστάσεων για την πραγματοποίηση των αθλητικών τους σκοπών, βεβαίωση της πράξης αναγνώρισής τους από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, το οικείο Φ.Ε.Κ. καθώς και φωτοτυπίες φορολογικών και λοιπών εγγράφων, που αποδεικνύουν την ιδιοχρησιμοποίηση των ακινήτων.

στ) Για την απαλλαγή ακινήτων ιδιοκτησίας ξένων κρατών που χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση των πρεσβειών και προξενείων αυτών, με τον όρο της αμοιβαιότητας, βεβαίωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

ζ) Για την απαλλαγή των κοινόχρηστων χώρων των κύριων τουριστικών καταλυμάτων (ξενοδοχείων και κάμπινγκ), βεβαίωση του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου καθώς και φωτοτυπία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2013, που να αποδεικνύει ότι οι επιχείρηση ήταν ενεργή. Η επιχείρηση πρέπει να είναι ενεργή και κατά την 1η Μαΐου 2013 και τούτο να αποδεικνύεται με οποιοδήποτε τρόπο.

η) Για την απαλλαγή των κοινόχρηστων χώρων των ενοικιαζόμενων δωματίων και ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων, φωτοτυπία του ειδικού σήματος λειτουργίας του ΕΟΤ, το οποίο έχει εκδοθεί με το σύστημα των κλειδιών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 337/2000 (ΦΕΚ 281 Α΄), όπως ισχύει, καθώς και φωτοτυπία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2013, που να αποδεικνύει ότι η επιχείρηση ήταν ενεργή. Η επιχείρηση πρέπει να είναι ενεργή και κατά την 1η Μαΐου 2013 και τούτο να αποδεικνύεται με οποιοδήποτε τρόπο.

θ) Για την απαλλαγή διατηρητέων ακινήτων, εφόσον είναι κενά και έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, το οικείο Φ.Ε.Κ. χαρακτηρισμού τους καθώς και φωτοτυπίες φορολογικών και λοιπών εγγράφων, που αποδεικνύουν ότι το διατηρητέο ακίνητο είναι κενό.

ι) Για την απαλλαγή των ακινήτων που έχουν χαρακτηρισθεί ως αρχαία ακίνητα μνημεία, των ιστορικών διατηρητέων μνημείων ή έργων τέχνης και των χώρων ιστορικών ή αρχαιολογικών μνημείων, το οικείο Φ.Ε.Κ. χαρακτηρισμού τους ή βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού ή άλλης αρμόδιας δημόσιας αρχής.

ια) Για την απαλλαγή των πλήρως αδόμητων γηπέδων, σχετική βεβαίωση της τεχνικής υπηρεσίας του οικείου δήμου.

Στις περιπτώσεις στις οποίες, για τη χορήγηση απαλλαγής, απαιτείται το ακίνητο να είναι κενό ή να ιδιοχρησιμοποιείται, από τα συνυποβαλλόμενα δικαιολογητικά θα πρέπει να προκύπτει ότι αυτά συνέτρεχαν καθ’ όλο το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 1η Μαΐου 2013.

Άρθρο 2

Διαδικασία και απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση μειωμένου συντελεστή η απαλλαγής των περιπτώσεων 9, 10 και 11

1. Στις περιπτώσεις που έχει εκδοθεί λογαριασμός κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος από τη Δ.Ε.Η. ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ το ακίνητο απαλλάσσεται ή το ΕΕΤΑ πρέπει να υπολογισθεί με μειωμένο συντελεστή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις περιπτώσεις 9, 10 και 11 της υποπαραγράφου Α7 του πρώτου άρθρου του ν.4152/2013, η απαλλαγή ή ο υπολογισμός του ΕΕΤΑ με μειωμένο συντελεστή διενεργείται από την αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος του δικαιούχου Δ.Ο.Υ. σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 1 της παρούσας, εφόσον ο δικαιούχος προσκομίσει φωτοτυπία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2013, από την οποία να προκύπτει η κύρια κατοικία του αιτούντος, του εκκαθαριστικού σημειώματος φορολογίας εισοδήματος του ιδίου έτους, εφόσον αυτό έχει εκδοθεί, καθώς και του εκκαθαριστικού σημειώματος – δήλωσης ΦΑΠ έτους 2010 ή συμβόλαιο για απόκτηση ακινήτου μετά την 1η Ιανουαρίου 2010, αν το ακίνητο, για το οποίο ζητείται η απαλλαγή ή ο υπολογισμός του ΕΕΤΑ με μειωμένο συντελεστή, αποκτήθηκε μετά την ημερομηνία αυτή.

Για το χαρακτηρισμό του πολυτέκνου λαμβάνεται υπόψη, αυτοτελώς για τον αιτούντα, ο αριθμός των τέκνων των κωδικών 003 και 004 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2013, εφόσον είναι ίσος ή μεγαλύτερος των 4.

Η απόφαση απαλλαγής από το ΕΕΤΑ. ή υπολογισμού αυτού με μειωμένο συντελεστή έχει ως τα υποδείγματα 2 και 3 κατά περίπτωση.

Εκτός των ανωτέρω, ο δικαιούχος υποχρεούται να προσκομίσει και τα ακόλουθα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά:

α) προκειμένου για ανάπηρο, βεβαίωση από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) για την πιστοποίηση και το ποσοστό της αναπηρίας,

β) προκειμένου για άνεργο, βεβαίωση από τον κατά περίπτωση αρμόδιο φορέα για την ανεργία.

2. Σε περίπτωση που το ακίνητο ανήκει κατά συνιδιοκτησία σε πρόσωπο που δεν είναι ο/η σύζυγος του δικαιούχου, η απαλλαγή ή η μείωση περιορίζεται στο ποσοστό που ανήκει σε αυτούς.

3. Η απαλλαγή ή η μείωση του ΕΕΤΑ διενεργείται, εφόσον ο υποκείμενος σε ΕΕΤΑ έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του για υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων και φορολογίας εισοδήματος.

4. Ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. μπορεί να ζητήσει από τον αιτούντα, κατά την κρίση του, και οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο στοιχείο που πιστοποιεί τη συνδρομή των προϋποθέσεων του άρθρου αυτού.


Άρθρο 3

Διαδικασία βεβαίωσης του ΕΕΤΑ

1. Ενέργειες Δ.Ε.Η. και εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος

1.1. Η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος αποστέλλουν άμεσα στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) μηχανογραφημένες καταστάσεις με τους καταναλωτές στους οποίους έχει επιβληθεί το ΕΕΤΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της 1ης Μαΐου 2013, στις οποίες περιλαμβάνεται το ονοματεπώνυμο αυτών και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.), όπου υπάρχει, ο αριθμός παροχής, η διεύθυνση του ακινήτου και το ποσό του ΕΕΤΑ που έχει υπολογισθεί γι’ αυτή. Τα στοιχεία αναγράφονται σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες καταστάσεις που έχουν αποσταλεί από τους Δήμους μέχρι την 31η Μαΐου 2013 και έχουν παραληφθεί από το ΔΕΔΔΗΕ μέχρι και την 7η Ιουνίου 2013

1.2. Aν δεν καταβληθεί το τέλος, εν όλω ή εν μέρει, η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, μετά την ημερομηνία λήξης πληρωμής της τελευταίας δόσης του ΕΕΤΑ, διαγράφουν το οφειλόμενο κατά την ημερομηνία αυτή ΕΕΤΑ από τους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος των υποχρέων και αποστέλλουν κατάσταση στη Γ.Γ.Π.Σ. κατά τα οριζόμενα στην περίπτωση 1.3 του άρθρου αυτού.

1.3. Η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος οφείλουν, ταυτόχρονα με τη διαγραφή του οφειλόμενου ποσού του ΕΕΤΑ., να αποστέλλουν στη Γ.Γ.Π.Σ. καταστάσεις των καταναλωτών για τους οποίους διαγράφηκε η απαίτηση ΕΕΤΑ., στις οποίες περιλαμβάνονται το ονοματεπώνυμο και ο Α.Φ.Μ. του καταναλωτή, το ονοματεπώνυμο και ο Α.Φ.Μ. του κυρίου ή επικαρπωτή του ακινήτου, εφόσον αυτά είναι γνωστά, ο αριθμός παροχής και η διεύθυνση του ακινήτου, το συνολικό ποσό του τέλους που έχει βεβαιωθεί, το ποσό που έχει καταβληθεί και το υπόλοιπο – οφειλόμενο ποσό.

1.4. Σε περίπτωση που από τα στοιχεία της βάσης πληροφοριών του ΔΕΔΔΗΕ δεν βρεθεί ενεργός πελάτης σε οποιονδήποτε προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος κατά την 7η Ιουνίου 2013 (ενώ υπήρχε ενεργός πελάτης κατά την 1η Μαΐου 2013), ο ΔΕΔΔΗΕ αποστέλλει στη Γ.Γ.Π.Σ. κατάσταση, στην οποία αναγράφονται τα οφειλόμενα τέλη, με την παρατήρηση ότι δεν χρεώθηκαν σε λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.

1.5. Ο ΔΕΔΔΗΕ οφείλει να αποστείλει στη Γ.Γ.Π.Σ.:

α) μέχρι την 1η Ιουλίου 2013, καταστάσεις που περιλαμβάνουν τα στοιχεία όλων των παροχών, στις οποίες δεν επιβλήθηκε ΕΕΤΑ, με την αιτιολογία της απαλλαγής. Στις καταστάσεις θα αναγράφεται το ΕΕΤΑ που αντιστοιχεί στην κάθε παροχή.

β) μέχρι την 15η Ιανουαρίου 2014 κατάσταση με όλες τις νέες ηλεκτροδοτήσεις ή τις επανηλεκτροδοτήσεις, για τις οποίες δεν έχει επιβληθεί ΕΕΤΑ, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013. Στις καταστάσεις θα αναγράφεται το ΕΕΤΑ που αντιστοιχεί στην κάθε παροχή με τα στοιχεία που υπάρχουν στα μηχανογραφικά αρχεία του ΔΕΔΔΗΕ κατά την 31η Δεκεμβρίου 2013.

2. Ενέργειες της Γ.Γ.Π.Σ.

2.1. Η Γ.Γ.Π.Σ., μετά την παραλαβή και επεξεργασία των καταστάσεων της περίπτωσης 1.1. του άρθρου αυτού, τις αποστέλλει άμεσα σε όλες τις Δ.Ο.Υ., προκειμένου αυτές να προβούν στις απαλλαγές και μειώσεις σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 1 και 2 της παρούσας.

Οι ανωτέρω καταστάσεις με το σύνολο των παροχών, για τις οποίες έχει επιβληθεί ΕΕΤΑ, και το ποσό του τέλους που έχει βεβαιωθεί ανά παροχή, περιέχουν και πεδία για συμπλήρωση του Α.Φ.Μ. του κυρίου ή επικαρπωτή του ακινήτου, του αριθμού απόφασης του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. περί απαλλαγής ή μείωσης του ΕΕΤΑ, του αριθμού και της ημερομηνίας έκδοσης αυτής, του ποσού που πρέπει να επιστραφεί καθώς και του αριθμού διπλοτύπου είσπραξης.

2.2. Η Γ.Γ.Π.Σ., μετά την επεξεργασία των καταστάσεων των περ. 1.3. και 1.4. του άρθρου αυτού, τις αποστέλλει στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος του κύριου ή του επικαρπωτή του ακινήτου ή, αν δεν είναι γνωστά τα στοιχεία αυτού, στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος του καταναλωτή. Αν από τις καταστάσεις που έχουν αποσταλεί και μετά την επεξεργασία από τη Γ.Γ.Π.Σ. δεν προκύπτει η αρμόδια Δ.Ο.Υ., τότε η κατάσταση αποστέλλεται στη Δ.Ο.Υ. στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας ανήκει το ακίνητο. Ταυτόχρονα με την αποστολή των ανωτέρω καταστάσεων, οι οποίες αποτελούν χρηματικούς καταλόγους, η Γ.Γ.Π.Σ. εκδίδει και αποστέλλει ειδοποιήσεις για την οφειλή στον κύριο ή επικαρπωτή του ακινήτου ή, αν δεν είναι γνωστά τα στοιχεία αυτού, στον καταναλωτή, ενημερώνοντάς τον ταυτόχρονα για τις επιπτώσεις της μη εκπλήρωσης της υποχρέωσης αυτής.

Με τις ανωτέρω καταστάσεις – χρηματικούς καταλόγους το οφειλόμενο ποσό ΕΕΤΑ έτους 2013 βεβαιώνεται και καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου από την έκδοση του χρηματικού καταλόγου μήνα.

2.3. Η Γ.Γ.Π.Σ. επεξεργάζεται τις καταστάσεις της περίπτωσης 1.5. του άρθρου αυτού και, σε συνεργασία με τον αρμόδιο Οικονομικό Επιθεωρητή, αποστέλλει χρηματικούς καταλόγους με τους υπόχρεους σε καταβολή του τέλους στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., κατά τις διατάξεις του άρθρου 55 του π.δ.16/1989, βεβαιώνεται το ΕΕΤΑ, που δεν υπολογίστηκε μέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Η. και των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος, και καταβάλλεται σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις.

3. Ενέργειες των Δ.Ο.Υ.

3.1. Μετά την παραλαβή των χρηματικών καταλόγων της υποπερίπτωσης 2.2 της περίπτωσης 2 του άρθρου αυτού από τη Γ.Γ.Π.Σ., οι Δ.Ο.Υ. οφείλουν να μεριμνήσουν για την είσπραξη των οφειλών αυτών σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων. Μέτρα αναγκαστικής είσπραξης λαμβάνονται κατά του κυρίου ή του επικαρπωτή του ακινήτου, ο οποίος είναι και υποκείμενος στο ΕΕΤΑ και σε βάρος του οποίου έχει βεβαιωθεί η οφειλή.

Σε περίπτωση που ο καταναλωτής δεν είναι κύριος ή επικαρπωτής του ακινήτου για το οποίο οφείλεται ΕΕΤΑ, προσέρχεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., προκειμένου να υποδείξει τον κύριο ή επικαρπωτή του ακινήτου, ώστε να διαγραφεί από αυτόν το οφειλόμενο ΕΕΤΑ και να βεβαιωθεί στο όνομα του υποκείμενου σε ΕΕΤΑ. Αν δεν γνωρίζει τον υποκείμενο σε ΕΕΤΑ, οφείλει να αποδείξει στον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. με κάθε πρόσφορο τρόπο ότι δεν είναι κύριος ή επικαρπωτής του συγκεκριμένου ακινήτου και ότι δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με τον αναφερόμενο στην ατομική ειδοποίηση αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Η Δ.Ο.Υ., μετά την παραλαβή των σχετικών εγγράφων, διαγράφει το τέλος και παράλληλα ενημερώνει τη Γ.Γ.Π.Σ. για τις δικές της ενέργειες. Σε περίπτωση που η Δ.Ο.Υ. του υποκείμενου σε ΕΕΤΑ είναι διαφορετική από τη Δ.Ο.Υ. του καταναλωτή, η τελευταία διαβιβάζει το χρηματικό κατάλογο στη Δ.Ο.Υ. του υποκείμενου σε ΕΕΤΑ.

Η ίδια ως άνω διαδικασία μπορεί να ακολουθηθεί ανάλογα και από τον κύριο ή επικαρπωτή του ακινήτου, ώστε να διαγραφεί το ΕΕΤΑ, που έχει βεβαιωθεί στο όνομα του καταναλωτή, και να βεβαιωθεί στο όνομα αυτού.

Άρθρο 4

Διαδικασία απόδοσης του ΕΕΤΑ

1. Μέχρι τη συμπλήρωση της προθεσμίας που ορίζεται στην περίπτωση 14 της υποπαραγράφου Α.7 του πρώτου άρθρου του ν. 4152/2013, η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος αποδίδουν το εισπραχθέν ποσό στη Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού με τραπεζική επιταγή σε διαταγή Ελληνικού Δημοσίου, συνοδευόμενη από κατάσταση, σε δύο (2) αντίγραφα, στην οποία αναγράφεται ο μήνας και το έτος είσπραξης, το πλήθος των εισπραχθέντων ποσών ΕΕΤΑ, το συνολικό ποσό της είσπραξης, το ποσό που παρακρατήθηκε και το συνολικά αποδιδόμενο μετά την παρακράτηση ποσό.

2. Η Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού, με την παραλαβή της επιταγής, εκδίδει «οίκοθεν» αποδεικτικό είσπραξης τύπου «Α» στο όνομα της ΔΕΗ ή του εναλλακτικού προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος για το ποσό που καταθέτει. Το πρώτο αντίγραφο της κατάστασης της προηγούμενης παραγράφου παραμένει στη Δ.Ο.Υ. συσχετισμένη με το αποδεικτικό είσπραξης και το δεύτερο αντίγραφο αυτής αποστέλλεται άμεσα από τη Δ.Ο.Υ. στο Γραφείο του Τμήματος Δ’ της Διεύθυνσης Πολιτικής Εισπράξεων στη Γ.Γ.Π.Σ. προς έλεγχο των αναγραφόμενων ποσών με τα αντίστοιχα ποσά της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου. Στο τέλος κάθε μήνα η Δ.Ο.Υ. αποστέλλει και με τηλεομοιοτυπία στη Διεύθυνση Φορολογίας Κεφαλαίου του Υπουργείου Οικονομικών την απόδοση του ΕΕΤΑ για το μήνα αυτό, αναλυτικά ανά πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος.

3. Η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος υποχρεούνται στην έκδοση τιμολογίων με βάση τις διατάξεις του άρθρου 6 του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, για τα ποσά που έχουν παρακρατήσει σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης 14 της υποπαραγράφου Α7 του πρώτου άρθρου του ν.4152/2013. Τα ποσά αυτά επιβαρύνονται με τις νόμιμες κρατήσεις, 3% υπέρ ΜΤΠΥ, 2% τέλος χαρτοσήμου επί του ποσού υπέρ του ΜΤΠΥ και 20% εισφορά υπέρ ΟΓΑ επί του τέλους χαρτοσήμου, και ενεργείται παρακράτηση φόρου εισοδήματος ποσοστού 8%, σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης στ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 55 του Ν.2238/1994. Τα παραστατικά αποστέλλονται στον αρμόδιο Οικονομικό Επιθεωρητή.

4. Κατά την ίδια ημερομηνία της παραγράφου 1, η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος αποστέλλουν στη Γ.Γ.Π.Σ. καταστάσεις, στις οποίες αναγράφονται ο αριθμός παροχής, η διεύθυνση του ακινήτου, το ονοματεπώνυμο και ο Α.Φ.Μ. του καταναλωτή, όπου υπάρχει, και το εισπραχθέν ποσό ανά παροχή και στο σύνολο.

5. Μετά την πάροδο της ημερομηνίας της απόδοσης, εφόσον η ΔΕΗ ή οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος έχουν καθυστερήσει να αποδώσουν στο Δημόσιο τα χρηματικά ποσά του ΕΕΤΑ που έχουν εισπράξει, αυτά καταλογίζονται με τον οφειλόμενο τόκο υπερημερίας με καταλογιστική πράξη του αρμόδιου Οικονομικού Επιθεωρητή. Ως αρμόδιος Οικονομικός Επιθεωρητής για την παρακολούθηση της απόδοσης του ΕΕΤΑ ορίζεται η Μπαρμπαγιάννη Ελένη, με αναπληρώτρια την Κατσικερού Χριστίνα, που υπηρετούν στη Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης Αθηνών.

6. Η Διεύθυνση Φορολογίας Κεφαλαίου και η Διεύθυνση Πολιτικής Εισπράξεων του Υπουργείου Οικονομικών έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στις καταστάσεις που αναφέρονται στην παρούσα απόφαση και αποστέλλονται από το ΔΕΔΔΗΕ, τη Δ.Ε.Η. και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος στη Γ.Γ.Π.Σ.


Διαβάστε περισσότερα...

Η φωτογραφία που συγκλονίζει


Η ιστορία αυτής της φωτογραφίας πονά και συγκλονίζει. Είναι η απώλεια της μητέρας, είναι ο πόνος του αποχωρισμού. Είναι μια πραγματική ιστορία μέσα από τα μάτια ενός παιδιού...

Το κοριτσάκι αυτό έχασε τη μητέρα του στον πόλεμο. Πήγε στο ορφανοτροφείο για να μπορέσει να επιβιώσει.


Στην αυλή του ορφανοτροφείου ζωγράφισε τη μητέρα της με κιμωλία και κουλουριάστηκε στην αγκαλιά της, όπως όταν ήταν έμβρυο.

Έβγαλε τα παπούτσια της, σαν να πατούσε κάτι ιερό, αποδεικνύοντας ότι η αγάπη είναι ο πιο ιερός μας τόπος.

Το μήνυμα που περνάει η φωτογραφία σε όλο τον κόσμο: Κανένα παιδί να μη βιώσει τον πόλεμο και τις απώλειες του από εδώ και πέρα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτή είναι η απόφαση για το χαράτσι στα ακίνητα


Στη δημοσιότητα δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών η απόφαση για το χαράτσι στα ακίνητα που θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Στην απόφαση καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία βεβαίωσης, είσπραξης, απόδοσης και επιστροφής του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων (ΕΕΤΑ). Επίσης, καταγράφονται και τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν όσοι δικαιούνται απαλλαγή.



Διαβάστε την απόφαση



Διαβάστε περισσότερα...

Αυτή είναι η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας


Πριν από λίγο η ΓΣΕΕ έδωσε στη δημοσιότητα τη νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία εγκρίθηκε από τους ξενοδόχους, (ΣΕΤΕ) τους επαγγελματοβιοτέχνες (ΓΕΣΕΒΕ) και τους εμπόρους (ΕΣΕΕ), χωρίς την υπογραφή του ΣΕΒ.





Διαβάστε περισσότερα...

Δώρο ζωής στον 5χρονο από το εξωτερικό


Ευχάριστα είναι τα νέα για τον πεντάχρονο Γιώργο Φιλιππίδη από την Πάφο, ο οποίος χρειάζεται επειγόντως να υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών. Οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν για εντοπισμό συμβατού δότη απέδωσαν, αφού εντοπίσθηκαν δύο περιπτώσεις στο εξωτερικό.

Ο διευθυντής της παιδοογκολογικής κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου Λοΐζος Λοΐζου, μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ "Από Μέρα σε Μέρα", ανέφερε ότι συνολικά βρέθηκαν πέντε πιθανοί δότες, τρεις από τη Γερμανία, ένας από το Ισραήλ και ένας από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δύο από τους δότες, είπε, είναι διαθέσιμοι και ήδη στάλθηκαν στην Κύπρο τα δείγματα για τελική επιβεβαίωση από το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα.

Ο κ . Λοΐζου επιβεβαίωσε ότι το ποσοστό συμβατότητας αγγίζει το 90%, το οποίο κρίνεται πολύ καλό για την περίπτωση του μικρού Γιώργου.

Η εξεύρεση συμβατού δότη χαροποίησε την οικογένεια Φιλιππίδη. Συγγενείς του 5χρονου αγοριού ευχαρίστησαν τις χιλιάδες Κυπρίων που έσπευσαν να δώσουν αίμα, αλλά και τους ιατρούς του Ογκολογικού Κέντρου του Μακάρειου Νοσοκομείου για τη συμπαράσταση και την ψυχολογική στήριξη, που δίνουν σε αυτά τα παιδιά και τους γονείς τους. Επισήμαναν ότι η οικογένεια αναμένει ενημέρωση από τους γιατρούς, προκειμένου το 5χρονο αγοράκι να μεταβεί σε κέντρο της Γερμανίας για τη μεταμόσχευση, σε δύο εβδομάδες.

Ο μικρός Γιώργος νοσηλεύεται στην Παιδοογκολογική κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου, όπου θα παραμείνει μέχρι την μετάβασή του στη Γερμανία.

Η οικογένεια Φιλιππίδη έχει ακόμη δύο αγόρια, ηλικίας 18 και 21 ετών.



Διαβάστε περισσότερα...

«Η Ελλάδα μου, ήλιος και θάλασσα»


Ένα λογότυπο ζωγραφισμένο από μαθητή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Λιτοχώρου
.
Ο μικρός μαθητής Αστέριος Ρέυνικ, μαθητής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Λιτοχώρου, είναι ο νικητής του διαγωνισμού Doodle 4 Google, που είχε σκοπό να ενθαρρύνει τους μαθητές, 6-18 ετών, να χρησιμοποιήσουν τη δημιουργικότητά τους για να σχεδιάσουν το λογότυπο της Google

Η δική του ζωγραφιά με τίτλο «Η Ελλάδα μου, ήλιος και θάλασσα» ξεχώρισε και ο μικρός μαθητής θα δει τη ζωγραφιά του για 24 ώρες να αντικαθιστά το λογότυπο της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης.

Το doodle της Google γεμίζει από το γαλάζιο των θαλασσών μας και το λαμπρό ήλιο της χώρας μας, με την ελληνική σημαία να ξεχωρίζει σε περίοπτη θέση.

Η ψηφοφορία διήρκεσε από τις 15 Απριλίου - 7 Μαΐου 2013 και ο νικητής ανακοινώθηκε χθες. Μεταξύ άλλων θα κερδίσει ένα Chromebook, ένα Wacom tablet και μια μπλούζα με το doodle το οποίο σχεδίασε.








Διαβάστε περισσότερα...

Μείωση εισφορών για 400.000 επαγγελματίες


Τι προβλέπει η νέα εγκύκλιος του ΟΑΕΕ.

Μείωση εισφορών ως και 100 ευρώ το μήνα και ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών τους μέχρι και 100 δόσεις, για οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ, «σηματοδοτεί» για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες η νέα εγκύκλιος του ΟΑΕΕ με τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν όσοι επιλέξουν από εδώ και πέρα να ασφαλιστούν σε χαμηλότερη κατηγορία, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».

Με τη νέα εγκύκλιο, όσοι δεν έχουν καθόλου οφειλές μπορούν να επιλέξουν για την ασφάλισή τους τις αμέσως 2 χαμηλότερες κατηγορίες, μειώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο το κόστος της ασφάλισής τους κατά 50 ως και 100 ευρώ το μήνα, ενώ διπλά ωφελημένοι θα βγουν όσοι χρωστούν στον ΟΑΕΕ ποσά μέχρι 5.000 ευρώ, καθώς μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους πληρώνοντας ως και 100 δόσεις (των 50 ευρώ/μήνα) και ταυτόχρονα να επιλέξουν για τις τρέχουσες εισφορές τους δυο κατηγορίες πιο κάτω από αυτή που βρίσκονται τώρα.

Χρήση του «φθηνότερου ασφάλιστρου» μπορούν να κάνουν ανά πάσα στιγμή οι 400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες του ΟΑΕΕ που είναι συνεπείς στην πληρωμή των εισφορών τους, ενώ άλλοι 140.000 επαγγελματίες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Οργανισμού που έχει στη διάθεσή του ο «Ε.Τ», μπορούν να επωφεληθούν διπλά, καθώς έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από 1.000 μέχρι 5.000 ευρώ, τις οποίες αν ρυθμίσουν με 50 ευρώ το μήνα, μπορούν ταυτόχρονα να χαμηλώσουν κατά 2 κατηγορίες τις τρέχουσες εισφορές τους!

Μέχρι τώρα και παρά τους όποιους περιορισμούς προέβλεπε η επιλογή χαμηλότερης κατηγορίας, χρήση του μέτρου έχουν κάνει περίπου 60.000 ασφαλισμένοι.

Οσοι έχασαν το δικαίωμα να παραμείνουν στη χαμηλότερη κατηγορία το ξανακερδίζουν με τη νέα απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ενώ όσοι δεν το έχουν ασκήσει μέχρι τώρα, μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου 2 φορές, σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε χθες ο ΟΑΕΕ.

Για χρέη άνω των 5.000 ευρώ οι όροι είναι πιο αυστηροί και οι δόσεις δεν θα είναι πάνω από 48 (σ.σ.: αναμένεται η έκδοση των εγκυκλίων από τα Ταμεία).
Η εγκύκλιος

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΟΑΕΕ:

1 Σε περίπτωση απώλειας, για οποιοδήποτε λόγο, του δικαιώματος κατάταξης σε κατώτερη κατηγορία, ο ασφαλισμένος δικαιούται να επανέλθει με νεότερη αίτησή του για μία και μόνο ακόμη φορά. Και στις δύο περιπτώσεις αν υπάρχουν οφειλές, αυτές θα πρέπει πρώτα να ενταχθούν σε ρύθμιση. Το δικαίωμα κατάταξης στην επιλεγείσα κατηγορία και η καταβολή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών αρχίζουν από το επόμενο της αίτησης δίμηνο. Ενας ασφαλισμένος δηλαδή που είναι σήμερα στην 3η κατηγορία και πληρώνει 615 ευρώ το δίμηνο, μπορεί σήμερα να επιλέξει την πρώτη κατηγορία και στις 14 Ιουλίου να πληρώσει 420 ευρώ.

2 Ασφαλισμένοι που κατετάγησαν σε κατώτερη κατηγορία από 13/6/2012 (ημερομηνία δημοσίευσης προηγούμενης Υπουργικής Απόφασης) και μέχρι τη δημοσίευση της νέας απώλεσαν το δικαίωμα, για οποιοδήποτε λόγο, δύνανται να επανέλθουν για μια και μόνο φορά. Για την άσκησή του υποβάλλεται νέα αίτηση και δεν αποτελεί συνέχεια ή ενεργοποίηση της πρώτης. Ως εκ τούτου, ως ασφαλιστική κατηγορία για την ενεργοποίηση του δικαιώματος λογίζεται αυτή που έχει διαμορφωθεί κατά τη νέα αίτηση.

3 Οι εισφορές του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί από την απώλεια του δικαιώματος (πρώτη φορά) έως την ενεργοποίησή του για δεύτερη φορά καταβάλλονται στην κατηγορία που διαμορφώθηκε μετά την απώλεια της χαμηλότερης κατηγορίας.

4 Εκπρόθεσμη καταβολή (έστω και κατά μία ημέρα) ή έκπτωση από δικαίωμα ρύθμισης εισφορών συνεπάγεται την απώλεια του δικαιώματος το οποίο δεν μπορεί να ασκηθεί για τρίτη φορά.

5 Αιτήσεις για άσκηση του δικαιώματος για δεύτερη φορά, που έχουν υποβληθεί πριν από την ημερομηνία δημοσίευσης της νέας Υπουργικής Απόφασης (2/5/2013), θα ικανοποιηθούν από το επόμενο δίμηνο.

Παράδειγμα

Ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ μετά το 1993 πληρώνει σήμερα την εισφορά της 3ης κατηγορίας, δηλαδή 307 ευρώ το μήνα για σύνταξη και ασθένεια. Μπορεί να κάνει αίτηση και να επιλέξει για τα επόμενα δυο χρόνια να πληρώνει την εισφορά είτε της δεύτερης (257,34 ευρώ) είτε της πρώτης κατηγορίας (210,71 ευρώ), κατεβάζοντας έτσι το κόστος της ασφάλισής του κατά 60 έως 97 ευρώ το μήνα.

Αν τώρα ο εν λόγω ασφαλισμένος έχει ληξιπρόθεσμη οφειλή 4.500 ευρώ, τότε μπορεί και πάλι να επιλέξει χαμηλότερη κατηγορία ρυθμίζοντας παράλληλα την οφειλή του σε 90 δόσεις με 50 ευρώ κάθε μήνα.



Διαβάστε περισσότερα...

Αύξηση του τέλους ακινήτων σε όλους για να απαλλαγούν τα φτωχά νοικοκυριά


Πόσο θα είναι το ύψος του πρόσθετου φόρου.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, η οποία θα δημοσιευθεί μέσα στις επόμενες ημέρες θα εξειδικευθούν τα κριτήρια για την πλήρη απαλλαγή από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων ή για τη μείωσή του και την πληρωμή του σε περισσότερες δόσεις για τα νοικοκυριά που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας.

Συγκεκριμένα, με την απόφαση θα διευκρινίζεται σε ποιες περιπτώσεις το ΕΕΤΑ θα καταβάλλεται σε περισσότερες δόσεις, σε ποιες περιπτώσεις θα καταβάλλεται μειωμένο, αλλά και ποιοι φορολογούμενοι θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση πληρωμής του.

Το κόστος για την χρηματοδότηση της παραπάνω ελάφρυνσης υπολογίζεται μεταξύ 35 - 50 εκατ. ευρώ και εξετάζεται να χρηματοδοτηθεί από την αύξηση του ΕΕΤΑ στους περισσότερους φορολογούμενους.

Δηλαδή ανάλογα με το χαράτσι που πληρώνει κάποιος θα καλείται να καταβάλει και πρόσθετο φόρο, ώστε να καλυφθεί η τρύπα που προκύπτει από την απαλλαγή των φτωχών νοικοκυριών από το ΕΕΤΑ.

Πληροφορίες προβλέπουν πως το πρόσθετο ποσό θα επιμερισθεί ως εξής:


Πρόσθετος Φόρος
Ύψος ΕΕΤΑ
5 ευρώ
300 έως 500 ευρώ
10 ευρώ
500 έως 1.000 ευρώ
20 ευρώ
1.000 έως 2.000 ευρώ
30 ευρώ
2.000 έως 3.000 ευρώ
40 ευρώ
3.000 έως 4.000 ευρώ
50 ευρώ
4.000 έως 5.000 ευρώ


Το θέμα θα εξετασθεί σε σύσκεψη που θα έχει σε λίγη ώρα στο υπουργείο Οικονομικών η διακομματική επιτροπή για θέματα φορολογίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Υποτροφίες «Μάργκαρετ Θάτσερ» για μη προνομιούχους


Τιμούν τη μνήμη της Σιδηράς Κυρίας.

Ένα ταμείο που θα προσφέρει υποτροφίες σπουδών σε «μελλοντικούς ηγέτες», κυρίως όσους προέρχονται από φτωχές οικογένειες, δημιούργησε το βρετανικό πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ως φόρο τιμής στην πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία απεβίωσε τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Telegraph το «Ταμείο Μάργκαρετ Θάτσερ», το οποίο θα προικιστεί με 100 εκατομμύρια στερλίνες (118 εκατ. ευρώ), τελεί υπό την αιγίδα του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ και του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους του προεσβύτερου. Έχει στόχο να επιτρέψει σε νέους ανθρώπους που τα έχουν καταφέρει παρά τις όποιες δυσκολίες να φοιτήσουν στο σπουδαίο αυτό αγγλικό πανεπιστήμιο.

Κάθε χρόνο 10 υπότροφοι Θάτσερ θα επιλέγονται σ' όλο τον κόσμο, κατά προτίμηση προερχόμενοι από τα λιγότερο προνομιούχα στρώματα, διευκρινίζεται στο δημοσίευμα της συντηρητικής εφημερίδας.

Η Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία απεβίωσε στις 8 Απριλίου σε ηλικία 87 ετών, είχε σπουδάσει Χημεία στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ένας πρώην σύμβουλος της Θάτσερ, ο Τσαρλς Πάουελ, ο οποίος έχει αναλάβει να έρθει σε επαφή με χορηγούς, έλαβε επίσης την υποστήριξη των πρώην υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ και Κοντολίζα Ράις. «Την θεωρούν μια ιστορική προσωπικότητα και ήθελαν να συνδεθούν μαζί της μ' ένα τρόπο που θα θυμίζει την κληρονομιά της», εξήγησε ο Πάουελ στην εφημερίδα.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για την απασχόληση


Λίγες θέσεις για πτυχιούχους - Κυριαρχούν οι απόφοιτοι λυκείου!
Ο ΟΑΕΔ ανακοινώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα μια σειρά από θέσεις εργασίας που αφορούν όλα τα επίπεδα σπουδών.

Οι θέσεις αυτές διαμορφώνονται με βάση τις αιτήσεις των εργοδοτών στα κατά τόπους καταστήματα του ΟΑΕΔ και αναρτώνται τόσο ηλεκτρονικά όσο και έντυπα. Μέχρι και τις 14/5/2013 μέσω του Οργανισμού Απασχόλησης ζητούνταν 3241 εργαζόμενοι ανά την Ελλάδα. Η ανάλυση των θέσεων αυτών μπορεί να δώσει πολύτιμα στοιχεία για τις περιοχές με τη μεγαλύτερη ζήτηση σε προσωπικό, για τις ειδικότητες και το επίπεδο σπουδών. Μέσα από μια πρώτη ανάλυση των στοιχείων μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι ο αριθμός των θέσεων σε τουριστικές περιοχές είναι αρκετά μικρός. Συγκεκριμένα σε Κρήτη, νησιά και Χαλκιδική προσφέρονται 445 θέσεις εργασίας, δηλαδή το 13,7% των θέσεων.

Επίπεδο σπουδών. Κυριαρχούν οι απόφοιτοι λυκείου. Λίγες θέσεις για πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ

Με βάση την ανάλυση που πραγματοποιήσαμε διαπιστώσαμε ότι μικρός αριθμός εργοδοτών ζητά μέσω του ΟΑΕΔ πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ. Πιο αναλυτικά οι θέσεις που απευθύνονται σε πτυχιούχους ΑΕΙ ήταν μόλις 195 και σε πτυχιούχους ΤΕΙ 185. Αντίθεα με τους πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τη μερίδα του λέοντος την έχουν οι απόφοιτοι λυκείου στους οποίους προσφέρονται 1.243 θέσεις εργασίας.

Μικρός είναι ο αριθμός των θέσεων εργασίας για απόφοιτους δημοτικού, που είναι 116 ενώ για απόφοιτους γυμνασίου είναι 303.Για 989 θέσεις εργασίας δε διευκρινίζεται το επίπεδο σπουδών ενώ μικρός είναι ο αριθμός των θέσεων για πτυχιούχους των ΙΕΚ. Ο μικρός αριθμός ζήτησης πτυχιούχων ερμηνεύεται από το γεγονός ότι οι περισσότεροι εργοδότες ζητούν εργάτες, υπαλλήλους γραφείου, πωλητές και υπαλλήλους για τουριστικές επιχειρήσεις, θέσεις που δεν απαιτούν υψηλό επίπεδο σπουδών. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσω του ΟΑΕΔ ζητείται μόλις ένα άτομο που να έχει μεταπτυχιακό.


Επίπεδο Σπουδών
Αριθμός Θέσεων
ΑΕΙ
195
ΤΕΙ
185
Απόφοιτοι Λυκείου
1243
Άλλο
989
Γυμνάσιο
303
Δημοτικό-καθόλου σχολείο
125
Τεχνική Σχολή-Λύκειο, ΤΕΕ (Α,Β)
128
ΙΕΚ (Με και χωρίς πιστοποίηση)
69
Σχολές Μαθητείας
3
Μεταπτυχιακό
1
Σύνολο
3241



Κρήτη. Το 59% αφορά το Νομό Ηρακλείου. Ελάχιστες θέσεις στο Νομό Λασιθίου

Από τις 3241 θέσεις εργασίας οι 241 αφορούσαν την Κρήτη. Οι θέσεις αυτές προσφέρονται μέσω των ΚΠΑ2 που βρίσκονται και στους τέσσερις νομούς του νησιού. Στον πίνακα ακολουθεί η κατανομή των θέσεων ανά Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης.


Περιοχή  ΚΠΑ2 ΟΑΕΔ
Αριθμός Θέσεων
Άγ.Νικόλαος
3
Σητεία
1
Ιεράπετρα
2
Αλικαρνασσός
43
Χανιά
52
Ρέθυμνο
41
Ηράκλειο
99
Σύνολο
241


Όπως φαίνεται από τον πίνακα στα δυο ΚΠΑ του Νομού Ηρακλείου (Ηράκλειο, Αλικαρνασσός) προσφέρονται 142 θέσεις εργασίας δηλαδή το 59% των θέσεων. Δεύτερος Νομός σε προσφορά θέσεων εργασίας είναι τα Χανιά με 52 θέσεις και ποσοστό 21,6% και τρίτος το Ρέθυμνο με 41 θέσεις εργασίας και ποσοστό 17%. Αντίθετα μικρός είναι ο αριθμός των θέσεων εργασίας που προσφέρεται μέσω των τριών ΚΠΑ του Νομού Λασιθίου. Συγκεκριμένα προσφέρονται 6 θέσεις εργασίας.

Θέσεις εργασίας νησιωτικών περιοχών. Το 36,8% στη Ρόδο

Όσον αφορά τις θέσεις εργασίας που προσφέρονται μέσω των Κέντρων Απασχόλησης νησιωτικών περιοχών αξίζει να αναφέρουμε ότι ο αριθμός τους φθάνει τις 182.


Περιοχή  ΚΠΑ2 ΟΑΕΔ
Αριθμός Θέσεων
Θάσος
9
Κω
1
Αργοστόλι Κεφαλονιά
11
Ερμούπολη Σύρος
14
Ζάκυνθο
13
Κέρκυρα (Κέρκυρα,Λευκίμη)
44
Μυτιλήνη
6
Νάξο
1
Ρόδος (Ρόδος, Αρχάγγελος)
67
Σάμο
3
Λευκάδα
9
Χίο
4
Σύνολο
182


Από τον πιο πάνω πίνακα παρατηρούμε ότι οι περισσότερες θέσεις εργασίας προσφέρονται στα νησιά Κέρκυρα και Ρόδο. Το 36,8% των θέσεων εργασίας αφορά τη Ρόδο και το 24,17% την Κέρκυρα. Αντίθετα οι άλλες νησιωτικές περιοχές εμφανίζουν μικρό αριθμό θέσεων εργασίας παρά το γεγονός ότι είναι τουριστικές.

Θέσεις εργασίας στη Χαλκιδική. Μικρός ο αριθμός των θέσεων

Ο Νομός Χαλκιδικής αποτελεί τη ναυαρχίδα του τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι σημαντικό να δούμε πόσες θέσεις εργασίας προσφέρονται μέσω των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης που εδρεύουν σε αυτό το Νομό( Μουδανιά, Πολύγυρο, Αρναία).


Περιοχή  ΚΠΑ2 ΟΑΕΔ
Αριθμός Θέσεων
Πολυγύρου
7
Ν.Μουδανιών
15
Αρναία
0
Σύνολο
22

Από τον πίνακα παρατηρούμε ότι δεν είναι μεγάλος ο αριθμός των θέσεων που ζητούνται μέσω του ΟΑΕΔ στη Χαλκιδική παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο Μάιο και η τουριστική σεζόν ξεκινά στην περιοχή. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι για το Νομό Σερρών, που ο τουρισμός δεν αποτελεί κύρια απασχόληση των κατοίκων, το ίδιο διάστημα προσφέρονται 42 θέσεις εργασίας.


Διαβάστε περισσότερα...