Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Συζητήθηκαν οι προσφυγές των καναλιών στο ΣτΕ


Τι υποστήριξαν οι δικηγόροι των καναλιών.

Τα νομικά τους επιχειρήματα διασταύρωσαν ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας οι εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του Δημοσίου στη διάρκεια της συζήτησης των προσφυγών κατά των τηλεοπτικών αδειών και των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.

Οι δικηγόροι των τηλεοπτικών σταθμών Mega Channel, Antenna, Αlpha, Skai, Star Channel και Epsilon TV (E-TV) και της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας υπογράμμισαν τις αντιρρήσεις τους γύρω από το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ζητώντας οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις να κριθούν αντισυνταγματικές.

Επιχειρηματολογώντας ανέφεραν μεταξύ άλλων πως :

- αρμόδιο για να προχωρήσει στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών είναι μόνο το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, το οποίο δεν μπορεί να αποκατασταθεί από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.

- ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών είναι αυθαίρετος, καθώς δεν υπάρχει η απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση για το πώς κατέληξε η διοίκηση σε αυτό το νούμερο

- η τιμή εκκίνησης που ορίστηκε στα τρία εκατομμύρια ευρώ είναι επίσης αυθαίρετη, αφού δεν προκύπτει ούτε από τις δύο μελέτες που συντάχθηκαν για το ζήτημα, μεταξύ των οποίων αυτή του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας.

- ακόμη δεν έχουν εκδοθεί χάρτες συχνοτήτων και μέχρι σήμερα οι ενδιαφερόμενοι δεν γνωρίζουν τη χωρητικότητα του φάσματος, με αποτέλεσμα να καλούνται να καταβάλουν τουλάχιστον τρία εκατ. ευρώ χωρίς να γνωρίζουν όλα τα δεδομένα

«Φοβούνται τους νέους παίχτες στο παιχνίδι. Θέλουν να διατηρηθεί αυτή η παρανομία εσαεί. Να παίξουν αυτοί το παιχνίδι για να επηρεάζουν το δημόσιο βίο όπως θέλουν» απάντησαν οι δικηγόροι του δημοσίου προσθέτοντας ότι «Υπάρχει συνταγματική υποχρέωση να γίνει ο διαγωνισμός. Όλα τα άλλα είναι συσκότιση. Η σκοπιμότητα είναι να δημιουργηθεί σύγχυση, η οποία έχει σχέση με την προειδοποιητική επιστολή της επιτροπής, η οποία δεν έχει την παραμικρή σχέση με το αντικείμενο».

Όπως επεσήμαναν:

- το ΕΣΡ είχε πρόβλημα νόμιμης συγκρότησης. Είχε κριθεί αντισυνταγματική η παράταση της λειτουργίας του και για αυτό κρίθηκε απαραίτητο πριν το διαγωνισμό να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, με αποτέλεσμα να ακολουθηθεί η επίμαχη διαδικασία. Επίσης, ειπώθηκε ότι η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας έγινε για πρώτη και μόνο μία φορά, ενώ αν ακολουθείτο κατά γράμμα το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα έπρεπε να είχαν ήδη κλείσει αφού δεν διαθέτουν την απαραίτητη αδειοδότηση και ήδη είναι παράνομοι.

- δεν τίθεται θέμα έννομου συμφέροντος, καθώς δεν υφίσταται κάποια άμεση βλάβη στις εταιρίες. Η αρμοδιότητα του αριθμού των σταθμών και της τιμής εκκίνησης ύψους 3 εκατ. ευρώ, είναι - όπως είπαν- ζήτημα αρμοδιότητας υπουργού, καθώς το ΕΣΡ δεν έχει αποκλειστική αρμοδιότητα.

- η τηλεόραση είναι ένας ευαίσθητος τομέας και πρέπει να προσαρμόζεται στις κρατούσες κοινωνικές συνθήκες. Ο διαγωνισμός γίνεται για την αποκατάσταση της νομιμότητας, καθώς στο σχετικό νόμο δεν υπάρχει περιθώριο διακριτικής ευχέρειας, αλλά συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται.

Η προθεσμία για να υποβληθούν τα υπομνήματα των δυο πλευρών ορίστηκε μέχρι τις 20 Ιουλίου ενώ η απόφαση της Ολομέλειας αναμένεται το επόμενο διάστημα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Του έκοψαν το ρεύμα και πήγε να βάλει φωτιά στη ΔΕΗ


Πανικός προκλήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο κατάστημα της ΔΕΗ στην Κατερίνη επί της οδού Ειρήνης, όταν ένας 48χρονος άντρας όρμησε μέσα στο κτίριο, άδειασε στο πάτωμα μπροστά από τα ταμεία ένα μπουκάλι που περιείχε μέσα βενζίνη και απείλησε να βάλει φωτιά γιατί του έκοψαν το ηλεκτρικό ρεύμα, επειδή είχε απλήρωτους λογαριασμούς.

Στο κατάστημα της ΔΕΗ υπήρχε εκείνη την ώρα αρκετός κόσμος στην ουρά και προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση στους υπάλληλους της ΔΕΗ και τους πελάτες.

Πολύ γρήγορα όμως κατέφτασαν στο σημείο αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ με τις μηχανές τους και συνέλαβαν τον 48χρονο, ο οποίος κρατείται στην αστυνομική διεύθυνση Κατερίνης με τις κατηγορίες για απόπειρα εμπρησμού και για διατάραξη κοινής ειρήνης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το νέο χαρακτηριστικό του Facebook για καλύτερη επικοινωνία


Δείτε πώς θα αλλάξετε τη ρύθμιση.

Εάν στο Facebook δεν έχετε φίλους μόνο από την Ελλάδα και αρκετές φορές δυσκολεύεστε να καταλάβετε τις δημοσιεύσεις τους και να απαντήσετε ή να σχολιάσετε, τότε η λύση έρχεται από το ίδιο το κοινωνικό δίκτυο.

Τώρα ο γίγαντας των κοινωνικών δικτύων έχει κάνει διαθέσιμο ένα νέο χαρακτηριστικό που επιτρέπει στους χρήστες να γράψουν δημοσιεύσεις σε πολλές γλώσσες. Η διαδικασία είναι απλή: Θα μπορείτε να γράψετε ένα σχόλιο ή δημοσίευση και στη συνέχεια, να επιλέξετε σε ποιες πρόσθετες γλώσσες θέλετε να μεταφραστεί αυτό. Έπειτα, με τη νέα ρύθμιση, το νέο πολυγλωσσικό εργαλείο του Facebook θα επιλέξει ποια έκδοση θα δημοσιεύσει στους φίλους σας, ανάλογα με τις ρυθμίσεις της δικής τους γλώσσας. Αν για παράδειγμα κάποιος έχει ρυθμίσει τη γλώσσα του στα Ιταλικά και εσείς την επιλέξετε για μετάφραση, τότε θα του εμφανιστεί στη γλώσσα του απευθείας.

Η ομάδα πίσω από αυτή την ενημέρωση του λογισμικού έγραψε σε μια σχετική δημοσίευση: «Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το Facebook για να μοιράζονται πληροφορίες και ιδέες σε πολλές διαφορετικές γλώσσες και στην πραγματικότητα το 50% της κοινότητάς μας μιλάει μια γλώσσα εκτός από Αγγλικά. Οι περισσότεροι άνθρωποι μάλιστα δεν μιλούν τη γλώσσα του άλλου, και έτσι σκεφτόμαστε πάντα τρόπους για να συμβάλλουμε ώστε οι γλώσσες να μην είναι εμπόδιο για την επικοινωνία μέσω Facebook».

Αυτή η ρύθμιση μάλιστα θα διευκολύνει και όσους ξέρουν τη γλώσσα κάποιου φίλου τους, αλλά προτιμούν να γράφουν στη δική τους για να καταλαβαίνουν και οι υπόλοιποι που διαβάζουν.

Για να ενεργοποιήσετε αυτή τη νέα λειτουργία, αρκεί να πάτε στις ρυθμίσεις της γλώσσας για την ενεργοποίηση του πολυγλωσσικού εργαλείου ώστε να μπορείτε να διαλέγετε σε ποια γλώσσα θα μεταφράζεται η δημοσίευσή σας. Προς το παρόν η ρύθμιση αφορά 45 γλώσσες, αλλά θα προστεθούν σταδιακά και άλλες για να καλυφθεί όλο το κοινό του Facebook παγκοσμίως.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σύγχρονη «Μήδεια» σκότωσε τα 4 παιδιά της και προσπάθησε να αυτοκτονήσει


Γλίτωσε το πέμπτο παιδί της το οποίο κυνηγούσε.

Η νεαρή Shanynthia Gardner κατηγορείται για τη δολοφονία των τεσσάρων από τα πέντε παιδιά της, συμπεριλαμβανομένου ενός μωρού 6 μηνών!

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής Sun, το περιστατικό σημειώθηκε στο Τενεσί των ΗΠΑ, όπου η γυναίκα σκότωσε τα παιδιά της με μαχαίρι κρεοπωλείου, ενώ μετά προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή της.

Μετά την άγρια επίθεση εναντίων των τεσσάρων παιδιών της, βγήκε έξω από το διαμέρισμά της και άρχισε να κυνηγάει το πέμπτο, ηλικίας 7 ετών. Στη συνέχεια επέστρεψε στο σπίτι και προσπάθησε να αυτοκτονήσει.

Η Gardner, κατηγορείται σύμφωνα με τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, για τον τεμαχισμό των λαιμών των τεσσάρων παιδιών της ηλικίας μεταξύ 6 μηνών και 4 ετών. Η αστυνομία ανέφερε ότι βρήκε τα άψυχα σώματα των παιδιών που σκότωσε η σύγχρονη «Μήδεια» μέσα στο διαμέρισμα, ενώ στο λουτρό αίματος βρέθηκε το μαχαίρι κρεοπωλείου.

Η αστυνομία και το ασθενοφόρο έφτασαν στο σημείο αφού οι γείτονες άκουσαν τις κραυγές του επτάχρονου που είχε σωθεί από τα χέρια της μητέρας του. Οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι το μεγαλύτερο αγόρι ήταν «σώο» μετά το αιματηρό συμβάν και τώρα είναι υπό επιτήρηση και ψυχολογική υποστήριξη.

Μιλώντας στα τοπικά μέσα, ο σερίφης ανέφερε ότι η τοπική κοινωνία έχει σοκαριστεί μετά το αιματηρό συμβάν. Η Gardner, της οποίας τα κίνητρα παραμένουν ασαφή, κατηγορείται επίσης για κακοποίηση και παραμέληση παιδιών, ενώ δεν είναι γνωστή η προηγούμενη κατάσταση της οικογένειας κι αν αντιμετώπιζαν άλλα προβλήματα.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιχείρηση διάσωσης στην Κίνα μετά από κατολίσθηση


Οι σφοδρές βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει το θάνατο 23 ανθρώπων.

Επτά άνθρωποι αγνοούνται μετά από κατολίσθηση που παρέσυρε πέντε σπίτια στην επαρχία Γκουϊτζόου, στα νοτιοδυτικά της Κίνας, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Επιχείρηση διάσωσης στην Κίνα μετά από κατολίσθηση

Η κατολίσθηση έγινε στις 02:00 τα ξημερώματα, σύμφωνα με ανακοίνωση των Αρχών, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Την Παρασκευή οι σφοδρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν κατολίσθηση στην πεδιάδα της Γκουϊτζόου, προκαλώντας το θάνατο 23 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων επτά.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έδεσαν σκυλί στην ταράτσα και το άφησαν να πεθάνει


Οι ιδιοκτήτες του σκύλου είναι άφαντοι.

Δεν έχουν τελειωμό τα περιστατικά κακοποίησης ζώων, μη φροντίδας τους και αμέλειας πολλών ιδιοκτητών. Ένα νέο περιστατικό στην Κύπρο είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας μετά από φωτογραφίες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου.

Ένα σκυλί αφέθηκε να πεθάνει δεμένο στην ταράτσα πολυκατοικίας, προκαλώντας για άλλη μια φορά τη δυσφορία και την οργή φιλόζωων.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε το Κόμμα των Ζώων και όπως έχει αναρτήσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο πρόεδρος του, Κυριάκος Κυριάκου, καταχωρήθηκε καταγγελία τόσο στην Αστυνομία, όσο και στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, για την ανεύρεση των ιδιοκτητών του σκυλιού, οι οποίοι όπως αναφέρθηκε «είναι άφαντοι». «Μόλις πριν από λίγο μας έστειλαν φωτογραφία σκύλου ο οποίος αφέθηκε και πέθανε σε ταράτσα και οι ιδιοκτήτες είναι άφαντοι. Πέθανε ίσως με τον χειρότερο και πιο βασανιστικό τρόπο.

Το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου ειδοποίησε αστυνομία και κτηνιατρικές υπηρεσίες, να διεξάγουν έρευνες και να ανευρεθούν οι ιδιοκτήτες», αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Κυριάκου.







Διαβάστε περισσότερα...

Δεύτερη αναγκαστική προσγείωση στα Χανιά χθες βράδυ


Βραδιά αναγκαστικών προσγειώσεων χθες βράδυ στο αεροδρόμιο Χανιών. Μετά την πρώτη προσγείωση που έγινε από Boeing της εταιρείας Condor και για την οποία ελήφθησαν έκτακτα μέτρα ασφαλείας που περιλάμβαναν και κλείσιμο τμήματος του δρόμου που οδηγεί στο αεροδρόμιο, είχαμε και δεύτερη αναγκαστική προσγείωση.

Πρόκειται για δεύτερο Boeing που εκτελούσε το δρομολόγιο Λούτον Αγγλίας - Ηράκλειο αναγκάστηκε να αλλάξει κατεύθυνση και αντί για Ηράκλειο να προσγειωθεί Χανιά.

Συγκεκριμένα, ένα πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο αεροσκάφος σε μηχανισμό που ευθύνεται για τη μείωση της ταχύτητάς του, ανάγκασε τον πιλότο και τον πύργο ελέγχου να αποφασίσουν να γίνει η προσγείωση στον αερολιμένα Χανίων ακι όχι στο Ηράκλειο. Τα Χανιά διαθέτουν μεγαλύτερο διάδρομο που κρίθηκε απαραίτητος για την προσγείωση του αεροσκάφους από τη στιγμή που αυτό μπορεί να αντιμετώπιζε πρόβλημα στη μείωση της ταχύτητάς του.

Μάλιστα, ο δρόμος που οδηγεί προς το αεροδρόμιο παρέμεινε κλειστός για τα αυτοκίνητα για λόγους ασφαλείας στην περίπτωση που η προσγείωση δεν έληγε αισίως κάτι που ευτυχώς δεν χρειάστηκε καθώς το Boeing "πάτησε" έδαφος με επιτυχία και χωρίς προβλήματα.


Πηγή: http://flashnews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα νέα σενάρια για τα τέλη κυκλοφορίας του 2017


Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να επανέλθει το αυτοκόλλητο.

Στην τελική ευθεία έχει μπει η επεξεργασία σεναρίων για τα τέλη κυκλοφορίας που πρόκειται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι φέτος για το 2017. Τα σενάρια επεξεργάζεται ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών και σύντομα πρόκειται να παραδώσει το πόρισμα με τις προτάσεις της στο οικονομικό επιτελείο.

Οι βασικές κατευθύνσεις που έχει δώσει η ηγεσία του υπουργείου στα μέλη της επιτροπής είναι η αύξηση του στόλου των αυτοκινήτων που θα κυκλοφορήσουν στους ελληνικούς δρόμους το 2017 μέσω της παραλαβής των πινακίδων από χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι λόγω της φορολογίας επέλεξαν τα τελευταία χρόνια να θέσουν τα οχήματά τους σε ακινησία.

Τα σενάρια που εξετάζει η επιτροπή για τα τέλη κυκλοφορίας προβλέπουν:

  • Τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας με βάση του ρύπους ακόμη και για παλαιότερα οχήματα από αυτά που ισχύει αυτό σήμερα. Σημειώνεται ότι για οχήματα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά τα τέλη υπολογίζεται με βάση τους ρύπους ενώ για τα παλαιότερα οχήματα υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό. Ο πρόταση που εξετάζεται προβλέπει τον υπολογισμό με βάση τους ρύπους για οχήματα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά από την 1η Ιανουαρίου 2007.
  • Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να επανέλθει το αυτοκόλλητο το οποίο θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους. Θα περιλαμβάνει και ειδικό τσιπάκι με πληροφορίες για το αν το όχημα είναι ασφαλισμένο και έχει περάσει ΚΤΕΟ και θα δίνεται δωρεάν στα οχήματα με ελληνικές πινακίδες για τα οποία καταβάλλονται τέλη κυκλοφορίας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όργιο απάτης με πειραγμένες αντλίες - Τι λένε οι βενζινοπώλες


Σε έξαρση βρίσκεται πάλι η απάτη με την «κλοπή της μάνικας».

Λαβράκι έβγαλαν οι πρώτοι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης σε βενζινάδικα στον Κορυδαλλό, στον Ταύρο, το Κερατσίνι και τη Νίκαια.

Όπως όλα δείχνουν σε έξαρση βρίσκεται πάλι η απάτη με την «κλοπή της μάνικας» και ήδη οι πρώτοι έλεγχοι που ξεκίνησε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης εντόπισαν ένα στα τρία πρατήρια να έχουν πειράξει τις αντλίες καυσίμων, αδειάζοντας από 5% έως και 11% τα ρεζερβουάρ των οχημάτων και τις τσέπες των οδηγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», η διεύθυνση Μετρολογίας της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας εδώ κι έναν μήνα ενεργοποίησε εκ νέου τις εφόδους σε βενζινάδικα με τη χρήση του «μυστικού αυτοκινήτου». Αυτό διαθέτει κρυφό εξοπλισμό, ειδικό ρεζερβουάρ, και έχει τη δυνατότητα να μετρά τις πραγματικές ποσότητες των λίτρων που φεύγουν από τα στόμια των αντλιών.

Στα 50 λίτρα αμόλυβδης με τιμή 1,43 το λίτρο ο οδηγός χάνει από 3,5 έως οκτώ ευρώ. Ή σε σχέση με την τιμή της αμόλυβδης η κλοπή κυμαίνεται από επτά έως 15 λεπτά το λίτρο.

Μάλιστα οι πρατηριούχοι χρησιμοποιούν πλέον νέα εξελιγμένα συστήματα για να κλέβουν στην αντλία και οι κλασικοί έλεγχοι δεν μπορούν να εντοπίσουν το λογισμικό.

-----------

Ζητούν να επιβάλλεται το οριστικό κλείσιμο του πρατηρίου.

Να επιβληθεί η εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων εισροών- εκροών και λογιστικής και γεωγραφικής διακίνησης καυσίμων, σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα στάδια, ώστε ούτε μια σταγόνα καυσίμου να μη βρίσκεται εκτός ελέγχου και στους κατά σύστημα παραβάτες να επιβάλλεται το οριστικό κλείσιμο του πρατηρίου, χωρίς να είναι δυνατή η επαναλειτουργία ζητά η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος.

Η ΟΒΕ κάνει λόγο για διάτρητο και αποσπασματικό σύστημα ελέγχων στην αγορά καυσίμων, που δεν μπορεί να συλλάβει όλη την παραβατικότητα. Τονίζει ακόμη ότι ο τρόπος έλεγχου «στην ουσία απαξιώνει και υποτιμά τα συστήματα εισροών - εκροών, των οποίων επωμίσθηκε το κόστος ο κλάδος χωρίς καμία επιδότηση μέχρι τώρα, και τα οποία δεν ελέγχονται με αξιόπιστο και ολοκληρωμένο τρόπο».

«Αποσπασματικοί έλεγχοι μπορεί να ικανοποιούν το αίσθημα του καταναλωτή, αλλά στην ουσία αναβάλλουν τη λύση του προβλήματος. Δεν είμαστε αντίθετοι με αυτούς, αλλά γνωρίζουμε ότι δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα», καταλήγει η ΟΒΕ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έχασε τον προσανατολισμό του και κάλεσε την Πυροσβεστική


Το πρωί της Κυριακής ένας 50χρονος Ολλανδός στην Κρήτη κάλεσε την Πυροσβεστική ζητώντας βοήθεια.

Όπως ενημέρωσε, βρισκόταν σε περιπατητικό μονοπάτι ανάμεσα σε Μπάλο και Φαλάσαρνα και δεν μπορούσε να συνεχίσει την πεζοπορία του διότι... του είχε φύγει ο πάτος του παπουτσιού.

Η υπηρεσία έστειλε ένα όχημα με δύο υπαλλήλους προκειμένου να τον εντοπίσουν, καθώς βρίσκεται 2,5 χιλιόμετρα μέσα στο φαράγγι.

Ωστόσο, μόλος έφτασαν ο 50χρονος αποκάλυψε πως είπε ψέματα για το παπούτσι. Όπως τόνισε, η αλήθεια ήταν ότι είχε χάσει τον προσανατολισμό του.

Σε ερώτηση των πυροσβεστών γιατί να πει ψέματα, εκείνος αποκρίθηκε «το έκανα γιατί έτσι πίστευα ότι θα έρθετε πιο γρήγορα».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το απίστευτο «ξύλο»« στο Ελλάδα - Κροατία


Δείτε πως η πισίνα μετατράπηκε σε... αρένα στη διάρκεια του αγώνα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κροατία στο τουρνουά πόλο του Βελιγραδίου.




Πηγή: http://www.pamesports.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται το πρώτο τηλεκοντρόλ για σκύλους


Το ποιος θα πάρει στα χέρια του το τηλεκοντρόλ, είναι πάντα πηγή μεγάλης εξουσίας -και άρα διαμάχης- σε μια οικογένεια, επειδή αυτός ελέγχει τι θα δει όλη η οικογένεια στην τηλεόραση.

Τώρα, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο, καθώς προβάλλουν νέοι διεκδικητές του τηλεκοντρόλ: Oι σκύλοι του σπιτιού!

Η βρετανική εταιρεία ζωοτροφών και άλλων προϊόντων για κατοικίδια Wagg, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Κεντρικού Λάνκασιρ, σύμφωνα με τη βρετανική «Daily Mail», δημιούργησε το πρώτο τηλεκοντρόλ που επιτρέπει στους σκύλους να αλλάζουν κανάλια κατά (σκυλίσια) βούληση.



Σύμφωνα με τους δημιουργούς του σκυλο-τηλεκοντρόλ, το νέο προϊόν απευθύνεται κυρίως σε όσους ιδιοκτήτες σκύλων νιώθουν μεγάλες ενοχές που αφήνουν τον «καλύτερο φίλο» τους μόνο στο σπίτι. Τώρα πια, θα μπορεί να δει τηλεόραση και μάλιστα να επιλέξει πρόγραμμα. Βέβαια, όταν όλη η οικογένεια είναι στο σπίτι το βράδυ, μπορεί η παρακολούθηση της τηλεόρασης να γίνει κάπως πιο...περίπλοκη.

Το τηλεκοντρόλ καλύπτει μια μεγάλη επιφάνεια και μοιάζει σαν στρωματάκι, πάνω στο οποίο είναι σχεδιασμένα τα «πλήκτρα», ώστε να τα πατάει ο σκύλος - και βέβαια το ένα πλήκτρο έχει σχήμα κόκαλου. Επειδή οι σκύλοι δεν βλέπουν καλά το κόκκινο και το πράσινο, το τηλεκοντρόλ έχει μπλε-κίτρινο χρώμα.

Επιπλέον, είναι κατασκευασμένο από ενισχυμένο πλαστικό, ώστε να μην μπορούν να το μασήσουν οι σκύλοι (είναι και αυτό ένα πρόβλημα...). Προς το παρόν, το τηλεκοντρόλ βρίσκεται σε φάση δοκιμών από 20 σκύλους και αναμένεται να βγει στην αγορά το 2017, με τιμή γύρω στις 50 λίρες.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι ο μέσος σκύλος βλέπει πάνω από εννέα ώρες τηλεόραση την εβδομάδα. Εννέα στους δέκα ιδιοκτήτες σκύλων λένε ότι ο σκύλος τους κάθεται τακτικά στον καναπέ δίπλα τους και βλέπει τηλεόραση.

Τα πιο δημοφιλή (μεταξύ των σκύλων) προγράμματα είναι όσα δείχνουν άλλους σκύλους, ιδίως όταν κάνουν διάφορα «κόλπα». Τώρα, που θα αλλάζουν και κανάλια, σίγουρα οι σκύλοι θα βλέπουν πολύ περισσότερη τηλεόραση.

Το τηλεκοντρόλ για σκύλους εντάσσεται σε μια σειρά διαδραστικών καινοτομιών και εφαρμογών (apps) που έχουν εμφανισθεί τα τελευταία χρόνια και απευθύνονται σε κατοικίδια ζώα, όπως είναι το «έξυπνο» κόκαλο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πότε καταβάλλεται ο φόρος εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε εταιρίες


Διευκρινίσεις από τον γ.γ Δημοσίων Εσόδων.

Διευκρινίσεις για τις προθεσμίες καταβολής του φόρου που προκύπτει από δηλώσεις που είτε υποβάλλονται μέχρι το τέλους του φορολογικού έτους, είτε είναι δηλώσεις φυσικών προσώπων, τα οποία συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, που τηρούν απλογραφικά βιβλία δίνει με απόφασή του ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής. Υπενθυμίζεται ότι η καταληκτική προθεσμία υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος λήγει στις 15 Ιουλίου. Ειδικότερα σύμφωνα με την απόφαση:

- Ο φόρος, που τυχόν προκύπτει από δηλώσεις, οι οποίες υποβάλλονται καθ’ όλη την διάρκεια του φορολογικού έτους (σε περίπτωση, που ο φορολογούμενος αποβιώσει ή μεταφέρει την κατοικία του στο εξωτερικό ή στην περίπτωση τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών), καταβάλλεται εφάπαξ, μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του φορολογικού έτους.

- Ο φόρος, που τυχόν προκύπτει από δηλώσεις φυσικών προσώπων, τα οποία συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, που τηρούν απλογραφικά βιβλία και οι οποίες έχουν καταληκτική ημερομηνία υποβολής τη 15η Αυγούστου 2016, καταβάλλεται σε δύο (2) ισόποσες διμηνιαίες δόσεις (έως τις 30 Σεπτεμβρίου η πρώτη και έως τις 30 Νοεμβρίου η δεύτερη).

Σημειώνεται ότι για τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα η καταβολή του φόρου θα γίνει σε τρεις διμηνιαίες δόσεις με την πρώτη καταληκτική ημερομηνία να λήγει στις 31 Ιουλίου και τις επόμενες στο τέλος των μηνών Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το ΠΑΜΑΚ συνδράμει τις προσπάθειες για την επιστροφή των Γλυπτών


«Προσθέτει το λιθαράκι του στην υποστήριξη του πάγιου αιτήματος».

Τις προσπάθειες της Ελληνικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών της Ακρόπολης (ΕΕΕΓΑ) συνδράμει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, υπογράφοντας συμφωνία τριετούς συνεργασίας με το Σωματείο. Η συμφωνία θα υπογραφεί αύριο, Τρίτη, από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητή Αχιλλέα Ζαπράνη και τον πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών της Ακρόπολης- ΕΕΕΓΑ, Ευάγγελο Φυλακτό.

«Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας προσθέτει το λιθαράκι του στην υποστήριξη του πάγιου αιτήματος επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς και στην περαιτέρω παγκόσμια προβολή και διάδοση της ιστορίας και των συμβολισμών του ιερού βράχου της Ακρόπολης. Το μνημόνιο που υπογράφουμε περιλαμβάνει δράσεις εθνικής και διεθνούς εμβέλειας με πολιτισμικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Ζαπράνης, προσθέτοντας ότι «θεωρούμε σημαντικό το κομμάτι της έρευνας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας στα σχολεία, με αντικείμενο το επίπεδο γνώσης των μαθητών για την ελληνική ιστορία και την ιστορία του βράχου της Ακρόπολης».

Η συμφωνία συνεργασίας ΠΑΜΑΚ-ΕΕΕΓΑ προβλέπει συνεργασία και υποστήριξη για την ανάληψη κοινών δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων στη χώρα και στο εξωτερικό με την υποστήριξη της Ελληνικής ομογένειας, αξιοποίηση και συνεργασία χρηματοδοτούμενων επιχειρησιακών (ευρωπαϊκών και ελληνικών) προγραμμάτων, μεταφράσεις των κειμένων της ΕΕΕΓΑ που αναρτώνται στις ηλεκτρονικές της διευθύνσεις (με προτεραιότητα στην Αγγλική, Ρωσική, Γερμανική και Κινεζική Γλώσσα), συνεργασία για την ανάθεση στον εκδοτικό οίκο του Πανεπιστημίου εκδόσεων της ΕΕΕΓΑ κ.α.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κοζάνη: Με άριστα πήρε το απολυτήριο της η 82χρονη Σουλτάνα Γκέσου!


Με βαθμό 19.6 πήρε το απολυτήριο της η 82χρονη Σουλτάνα Γκέσου από την Κοζάνη, ολοκληρώνοντας τη φοίτηση της στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.

33srhtftrsahjsrusyrtystjytjyt

Η 82χρονη κ. Σουλτάνα θα συνεχίσει όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης για να ολοκληρώσει τον κύκλο σπουδών της, καθώς ήδη έχει εγγραφεί και στο Λύκειο.

Η κ. Γκέσου αρίστευσε τελειώνοντας την Τρίτη τάξη του Γυμνασίου έμαθε να χειρίζεται υπολογιστή για τις ανάγκες των μαθημάτων και είχε πολύ καλή συνεργασία με τους συμμαθητές της αλλά και τους καθηγητές της, όπως είπε, ενώ όνειρό της πάντως ήταν να γίνει δασκάλα.

Η 82χρονη πρότεινε ανεπιφύλακτα σε όλους να ακολουθούν τα όνειρά τους και να παλεύουν για αυτά.


Πηγή: http://www.kozanilife.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το διαστημικό σκάφος Juno πάει βόλτα στον Δία


Εκδήλωση στην Αθήνα με αφορμή την ιστορική αποστολή.

Το διαστημικό σκάφος Juno φιλοδοξεί να αποκαλύψει, με τα οκτώ επιστημονικά όργανά του και την έγχρωμη κάμερά του, τι κρύβεται κάτω από την μέχρι σήμερα αδιαπέραστη ατμόσφαιρα του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, του Δία. Η ατμόσφαιρα αυτή είναι διάσημη για τις τεράστιες θύελλες που μαίνονται σε αυτήν, με πιο γνωστή την λεγόμενη «μεγάλη ερυθρά κηλίδα», η οποία είναι διπλάσια απο τη Γη, αν και συρρικνώνεται τα τελευταία χρόνια.

Τα χαράματα της Τρίτης 5 Ιουλίου το κινούμενο με ηλιακή ενέργεια αμερικανικό διαστημικό σκάφος Juno (Ήρα), που έχει μέγεθος γηπέδου μπάσκετ, θα φθάσει στον Δία μετά από ένα μακρύ ταξίδι πέντε ετών και περίπου τριών δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων. Στις 6:18 το πρωί, ώρα Ελλάδος, το σκάφος αναμένεται να εισέλθει σε τροχιά γύρω από τον Δία.

Η όλη διαδικασία πυροδότησης του βρετανικής κατασκευής κινητήρα του, ώστε το σκάφος να «φρενάρει» και να βρεθεί στη σωστή θέση, θα διαρκέσει 35 λεπτά. Τα σήματα από τον Δία έως τη Γη -και αντίστροφα- που στέλνονται και λαμβάνονται από τις κεραίες του Δικτύου Βαθέος Διαστήματος στην Καλιφόρνια και στην Αυστραλία, χρειάζονται 48 λεπτά για να διατρέξουν την απόσταση των 860 εκατομμυρίων χιλιομέτρων μεταξύ Juno-Γης και να φθάσουν στον προορισμό τους, οπότε όλο αυτό το χρονικό διάστημα θα υπάρχει αγωνία κατά πόσο όλα έχουν εξελιχθεί ομαλά. Αν το Juno δεν επιβραδύνει όταν και όσο πρέπει, ώστε να αφεθεί στην πανίσχυρη βαρυτική «αρπάγη» του πλανήτη, τότε θα προσπεράσει τον Δία. Επειδή δεν θα υπάρχει οδός επιστροφής για το σκάφος, η αποστολή κόστους 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα έχει αποδειχθεί πεταμένα χρήματα.

Αν όλα πάνε καλά, θα χρειασθούν μήνες χειρισμών, έως ότου το Juno βρεθεί στην τελική τροχιά του και αρχίσει την επιστημονική αποστολή του τον Νοέμβριο. Ενώ η πρώτη περιφορά του γύρω από τον Δία θα διαρκέσει 53 μέρες, η οριστική (επιστημονική) τροχιά του θα διαρκεί μόνο 14 μέρες. Σημειωτέον ότι ο Δίας περιστρέφεται με τρομερή ταχύτητα, πολύ πιο γρήγορα από τη Γη, με αποτέλεσμα η μέρα του να διαρκεί μόλις δέκα γήινες ώρες περίπου, ενώ το έτος του (η περιφορά γύρω από τον Ήλιο) διαρκεί 12 γήινα έτη.

Το Juno θα μελετήσει για πρώτη φορά ενδελεχώς τον γιγάντιο πλανήτη, διαπερνώντας σε βάθος εκατοντάδων χιλιομέτρων την πυκνή νέφωση που τον καλύπτει και καταγράφοντας το βαρυτικό και μαγνητικό πεδίο του, καθώς και τη δυναμική και τη σύνθεση της ατμόσφαιράς του. Μεγάλο ζητούμενο παραμένει αν ο πλανήτης διαθέτει στερεό πυρήνα, κάτι που οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν, αλλά έως τώρα δεν έχουν μπορέσει να επιβεβαιώσουν. Επίσης ελπίζεται να απαντηθεί ένα άλλο μεγάλο αίνιγμα: πόσο νερό περιέχει ο Δίας, ο οποίος, όπως τα άστρα, αποτελείται κυρίως από δύο απλά και κοινά στοιχεία, το υδρογόνο και το ήλιο, υπό μεγάλη όμως πίεση.

Το Juno θα είναι το πρώτο σκάφος που θα «βουτήξει» σε ύψος μόλις 5.000 χλιομέτρων πάνω από τα νέφη των πόλων του πλανήτη, αντί για τη συνήθη τροχιά γύρω από τον ισημερινό, ενώ στη συνέχεια θα απομακρύνεται πολύ από τον Δία, εωσότου τον πλησιάζει ξανά. Η ασυνήθιστη αυτή άκρως ελλειπτική τροχιά πάνω από τους πόλους επιλέχθηκε για να προσταευθεί το Juno από τις τρομερές ζώνες ακτινοβολίας γύρω από τον Δία, που θα μπορούσαν να καταστρέψουν τα ηλεκτρονικά συστήματα του σκάφους.

Είναι εξίσου ασυνήθιστο ότι η κάμερα JunoCam θα βρίσκεται στη διάθεση και του κοινού. Οι επιστήμονες της αποστολής έχουν δημιουργήσει ένα διαδικτυακό τόπο, όπου οι ερασιτέχνες αστρονόμοι θα εντοπίζουν ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά πάνω στον πλανήτη, ενώ θα ζητούν η κάμερα να κάνει συγκεκριμένες παρατηρήσεις και μάλιστα θα ψηφίζουν για το πού θα πρέπει να κοιτάξει! Η ψηφοφορία θα αρχίσει το φθινόπωρο.

Μετά από τη συμπλήρωση περίπου 20 μηνών και 37 περιφορών γύρω από τον Δία, ο οποίος έχει περίμετρο σχεδόν 11 φορές μεγαλύτερη και μάζα 300 φορές μεγαλύτερη της Γης, το Juno, με μια βουτιά καμικάζι, θα αυτοσυντριβεί στον πλανήτη τον Φεβρουάριο του 2018. Αυτό θα γίνει επειδή οι υπεύθυνοι της αποστολής δεν θέλουν να ρισκάρουν την πιθανότητα να μολυνθεί με τυχόν γήινα μικρόβια του σκάφους η Ευρώπη -ένας από τους συνολικά 67 γνωστούς δορυφόρους του Δία- που μπορεί να φιλοξενεί ζωή.

Το πρώτο σκάφος που πέρασε κοντά από τον Δία, ήταν το Pioneer 10 της NASA το 1973 και το πρώτο που τέθηκε σε τροχιά γύρω του, ήταν το επίσης αμερικανικό Galileo (1995-2003). Η επόμενη επίσκεψη στη γειτονιά του Δία θα γίνει από το σκάφος JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), το οποίο αναμένεται να εκτοξευθεί το 2022 με κύριο προορισμό τον δορυφόρο Γανυμήδη.

Περισσότερα για την αποστολή Juno μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα www.nasa.gov/juno. Το κοινό μπορεί να παρακολουθεί την εξέλιξη της αποστολής στο Facebook και στο Twitter
Εκδήλωση στην Αθήνα

Με αφορμή την ιστορική αποστολή η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Europlanet διοργανώνει το βράδυ της Τρίτης (19:00-20:30) εκδήλωση ανοικτή στο κοινό, στο ξενοδοχείο Coral στο Παλαιό Φάληρο (Λ.Ποσειδώνος 35).

Θα περιλαμβάνει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με διακεκριμένους επιστήμονες, που θα αναλύσουν με απλά λόγια τη σημασία της αποστολής. Θα υπάρξει ζωντανή σύνδεση με τον επιστημονικό υπεύθυνο καθηγητή Σκοτ Μπόλτον (Ινστιτούτο Ερευνών Southwest στο Τέξας) και τον ερευνητή καθηγητή Μισέλ Μπλανκ (γαλλικό Αστεροσκοπείο Midi-Pyrénées), στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης (JPL) της NASA.

Θα συμμετάσχουν επίσης οι ελληνικής καταγωγής αστρονόμοι Αθηνά Κουστένη και Γιάννης Δάνδουρας του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας, καθώς και ο καθηγητής διαστημικής φυσικής Γιάννης Δαγκλής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι επιστήμονες θα συζητήσουν με το κοινό απαντώντας στις απορίες του.

Για δήλωση συμμετοχής στην ιστοσελίδα www.eventbrite.co.uk/e/juno-public-event-tuesday-5-july-2016-athens-tickets-


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παρουσιάστρια τραυματίστηκε σε μαγικό τρικ που «στράβωσε»


Ατύχημα και ουρλιαχτά on air - Δείτε βίντεο.

Ο εικονιζόμενος μάγος έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του σόου «Πολωνία έχεις ταλέντο» και όταν εμφανίστηκε σε πρωινή εκπομπή της πολωνικής τηλεόρασης, η παρουσιάστρια Marzena Rogalska ήταν πρόθυμη να συμμετάσχει σε ένα «μαγικό» κόλπο του.

Η 46χρονη έπρεπε να χτυπήσει με το χέρι της μια χαρτοσακούλα που περιείχε ένα καρφί και σύμφωνα με το κόλπο δεν θα πάθαινε τίποτα. Αλλά τα πράγματα δεν πήγαν όπως ο μάγος τα προγραμμάτιζε κι έτσι η παρουσιάστρια κάρφωσε το χέρι της στο κρυμμένο καρφί- και φυσικά ούρλιαξε από τον πόνο.

Αρχικά ο μάγος μάλλον νόμιζε πως επρόκειτο για αστείο αλλά λίγες στιγμές μετά συνειδητοποίησε πως η γυναίκα πονούσε πραγματικά πολύ.

Τελικά εκείνη απομακρύνθηκε από το πλατό και δεν ξαναεμφανίστηκε στην υπόλοιπη διάρκεια της εκπομπής.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς, είχε γίνει πρόβα του τρικ off camera και όλα είχαν πάει καλά.












Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πλάκες Κατακόλου: Απολαμβάνουν το αγαθό της κολύμβησης μέσω του Seatrack!


Το πρώτο τους μπάνιο με το πρωτοπόρο σύστημα Seatrac απόλαυσαν χθες στην παραλία «Πλάκες» του Κατακόλου τα μέλη και οι φίλοι του Σωματείου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων της ΠΕ Ηλείας, παρουσία πλήθους πολιτών και πολιτικών εκπροσώπων της Ηλείας.

Τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου δεν μπορούσαν να κρύψουν τη χαρά τους από το γεγονός ότι πλέον έχουν τη δυνατότητα όλοι οι πολίτες με κινητικά προβλήματα να απολαμβάνουν το αγαθό της θάλασσας και της κολύμβησης, εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους προς όλους όσοι συνέβαλαν στην εγκατάσταση του μηχανισμού στην παραλία.

Όπως τονίστηκε, έγινε ένα μικρό πρώτο βήμα, καθώς απομένουν αρκετά συμπληρωματικά έργα που πρέπει να γίνουν για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ωστόσο η θάλασσα πλέον δεν είναι ανέφικτο όνειρο, αλλα πραγματικότητα. Ταυτόχρονα, οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης εξέβρασαν τη βεβαιότητα ότι ως το ερχόμενο καλοκαίρι θα υπάρχει μόνιμη εγκατάσταση Seatrac στην παραλία, ενώ στόχος η εγκατάσταση του συστήματος και σε άλλες παραλίες της Ηλείας.

Ο πρόεδρος του Σωματείου, Παντελής Παπαπαναγιώτου, φανερά συγκινημένος, εξέφρασε τις ευχαριστίες τους προς όλους τους συντελεστές του εγχειρήματος και υπογράμμισε ότι είναι μια ημέρα-σταθμός για τους ΑμεΑ, υπερτονίζοντας το «ζεστό» ενδιαφέρον του κόσμου για τις δράσεις τους.



Λίγο μετά τις 11:30, ο οργανωτικός γραμματέας του Σωματείου, Γιώργος Παπανικολόπουλος, δοκίμασε το Seatrac και απόλαυσε τα εξαιρετικά νερά του Κατακόλου, εξηγώντας το λειτουργικό μέρος του μηχανισμού, καταχειροκροτούμενος από τους παρευρισκομένους. Ο ίδιος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές, αποκαλύπτοντας ότι ήδη έχει κάνει 4 μπάνια, και ζήτησε από τους αρμόδιους φορείς να μεριμνήσουν ώστε το ερχόμενο καλοκαίρι η εγκατάσταση του Seatrac να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα. Στη συνέχεια δοκίμασαν το μηχανισμό και έκαναν το πρώτο τους μπάνιο στη θάλασσα και τα υπόλοιπα μέλη του Σωματείου, σε κλίμα συγκίνησης και ενθουσιασμού για ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο Βοηθός Περ/ρχη Ολυμπισμού, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Δημ.Κωσταριάς, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Πύργου, Ν.Βλαχαντώνης, ο Α. Δ. Ηλείας, Ταξίαρχος Κων/νος Στεφανόπουλος, ο Λιμενάρχης Κατακόλου, Στ.Κουκουνάρης, κ.ά.


Πηγή: http://www.patrisnews.com
Διαβάστε περισσότερα...

Οι Μακεδόνες που ζουν στα Ιμαλάια σε υψόμετρο 2.200 μέτρων


Υπάρχουν Μακεδόνες που ζουν στα Ιμαλάια; H απάντηση είναι ναι. Μένουν απομονωμένοι σε υψόμετρο πάνω από 2.000 μέτρα, δηλώνουν απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και είναι πιστοί στον Δία. Από την Ελλάδα ζητούν υποστήριξη καθώς δεν θέλουν με τίποτα να υποκύψουν στο Πακιστάν και να εξισλαμιστούν. Ο ηγέτης τους, το όνομα του οποίου σημαίνει βασιλιάς των λιονταριών, μίλησε στο STAR.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι δικαιούνται επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης


Κοινοποιήθηκε από το υπουργείο Εργασίας η εγκύκλιος για την καταβολή επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης στους ανασφάλιστους υπερήλικες και σε όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Ειδικότερα:

1. Τροποποιήθηκαν οι προϋποθέσεις για χορήγηση σύνταξης από τον ΟΓΑ στους ανασφάλιστους υπερήλικες. Με τις ανωτέρω διατάξεις, μεταξύ των άλλων προϋποθέσεων για τη χορήγηση ή την επαναχορήγηση της σύνταξης, περιλαμβανόταν και η πρόβλεψη να μην λαμβάνουν ή να μην δικαιούνται οι ίδιοι σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης ή το Δημόσιο, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ανεξαρτήτως ποσού.

2. Με το άρθρο 93 του ν. 4387/2016, επέρχεται εξορθολογισμός των προαναφερόμενων διατάξεων με τη χορήγηση πλέον από τον ΟΓΑ ενός επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης στους ανασφάλιστους υπερήλικες και σε όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, με κριτήρια που έχουν ως γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 91 του ανωτέρω νόμου, το εν λόγω ειδικό επίδομα αποτελεί προνοιακή παροχή και η καταβολή του βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Προϋποθέσεις καταβολής της παροχής: Α. Να έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας.

Β. Να μην λαμβάνουν ή να μην δικαιούνται να λάβουν σύνταξη από το εξωτερικό ή οποιαδήποτε ασφαλιστική ή προνοιακή παροχή από την Ελλάδα, μεγαλύτερη από το πλήρες ποσό του μηνιαίου επιδόματος που καθορίζεται με τον παρόντα νόμο στο ποσό των 360 ευρώ. Σε περίπτωση που η κατά τα ανωτέρω σύνταξη ή παροχή που λαμβάνουν είναι μικρότερη από 360 ευρώ, χορηγείται στους δικαιούχους το ποσό της διαφοράς που προκύπτει, μετά την αφαίρεση από το επίδομα του ποσού της σύνταξης ή της παροχής που λαμβάνουν από άλλη πηγή. Αν η διαφορά που προκύπτει είναι μικρότερη από 20 ευρώ, δεν καταβάλλεται επίδομα. Σημειωτέον ότι, σε περίπτωση μεταβολής του ποσού της σύνταξης ή της παροχής που λαμβάνουν από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, οι δικαιούχοι υποχρεούνται να το δηλώσουν αμέσως, προκειμένου να τροποποιηθεί αναλόγως το ποσό του επιδόματος.

Γ. Να διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα 15 συνεχόμενα έτη (αντί των 20 ετών που προβλεπόταν στο ν. 4093/2012), πριν από την υποβολή της αίτησης για τη λήψη του επιδόματος ή 15 έτη μεταξύ του 17ου και του 67ου έτους της ηλικίας τους, εκ των οποίων τα 10 συνεχόμενα πριν την υποβολή της αίτησης και εξακολουθούν να διαμένουν στην Ελλάδα και μετά τη λήψη της παροχής. Δ. Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά τους, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημά τους να μην υπερβαίνει το ποσό των 4.320 ευρώ ή, στην περίπτωση εγγάμων, το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα, δεν υπερβαίνει το ποσό των 8.640 ευρώ. Επισημαίνεται ότι το ποσό του επιδόματος καταβάλλεται πλήρες ή καταβάλλεται η διαφορά, εφόσον συντρέχει συνταξιοδότηση ή λήψη παροχής και από άλλο φορέα, μόνο εφόσον πληρούνται αθροιστικά τα ανωτέρω κριτήρια και ο αιτών την παροχή έχει συμπληρώσει στη χώρα τουλάχιστον 35 πλήρη έτη διαμονής και μειώνεται κατά 1/35 για κάθε ένα έτος που υπολείπεται των 35 ετών διαμονής στη χώρα.

Εξαιρέσεις από την καταβολή της παροχής:

Εξαιρούνται της παροχής:

α) Οι μοναχοί/ές, οι οποίοι διαμένουν σε ιερές μονές και συντηρούνται από αυτές.

β) Όσοι εκτίουν ποινή στερητική της ελευθερίας και

γ) οι ανασφάλιστοι υπερήλικες ή όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, εφόσον ο/η σύζυγος λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή μεγαλύτερη από την παροχή.

3. Για τον υπολογισμό του εισοδήματος δεν λαμβάνονται υπόψη:

α) Οι οικονομικές ενισχύσεις που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρίες, λόγω της αναπηρίας τους.

β) Το διατροφικό επίδομα που χορηγείται στους πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και στους μεταμοσχευμένους.

γ) Το επίδομα ανεργίας.

δ) Η διατροφή που καταβάλλεται σε ανήλικο τέκνο με δικαστική απόφαση ή με συμβολαιογραφική πράξη ή με ιδιωτικό έγγραφο.

4. Περιουσιακά κριτήρια

Ακίνητη περιουσία

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του αιτούντος δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 90.000 ευρώ.

β) Κινητή περιουσία Το τεκμήριο αντικειμενικής δαπάνης της κινητής περιουσίας του αιτούντος (επιβατικά ΙΧ, ΜΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 6.000 ευρώ.

5. Το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης καταβάλλεται σε μηνιαία βάση από την 1η του επόμενου της υποβολής της αίτησης μήνα. Εκκρεμείς αιτήσεις σε οποιοδήποτε στάδιο διοικητικής διαδικασίας, κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εξετάζονται με τις προϋποθέσεις του νόμου αυτού. Ποσά συντάξεων που εισπράχθηκαν, μέχρι τη διακοπή της παροχής του ανασφάλιστου υπερήλικα, όπως προβλέπονταν από τις διατάξεις της περίπτωσης 5 της υποπαραγράφου ΙΑ6. της παρ.ΙΑ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012, δεν αναζητούνται.

6. Οι ανασφάλιστοι υπερήλικες που λαμβάνουν ήδη, πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου παροχή από τον ΟΓΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1296/1982, όπως αυτός τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του ν. 4093/2012, εξακολουθούν να λαμβάνουν την παροχή, σύμφωνα με τις ισχύουσες κατά τη δημοσίευση του ν. 4387/2016 διατάξεις.

7. Οι ρυθμίσεις του άρθρου 69 του ν.4144/2013 (Α' 88), που αφορούν τις περιπτώσεις που ο σύζυγος του ανασφάλιστου υπερήλικα έχει κηρυχθεί σε αφάνεια ή τις περιπτώσεις εγγάμων που βρίσκονται σε διάσταση, εφαρμόζονται και για την εξέταση των προϋποθέσεων καταβολής του επιδόματος της κοινοποιούμενης διάταξης.

8. Τέλος, από τις διατάξεις του άρθρου 93 προβλέπεται ότι με απόφαση του υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που εκδίδεται, ύστερα από γνώμη του διοικητικού συμβουλίου του ΟΓΑ, καθορίζονται τα δικαιολογητικά, η διαδικασία καταβολής της παροχής και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πετυχημένοι στην κρίση


Την ώρα που η αγορά πλήττεται από τα απανωτά λουκέτα, ορισμένες επιχειρήσεις έχουν βρει τη συνταγή της επιτυχίας μέσα στην κρίση. Μάλιστα κάποιοι από εκείνους που κατάφεραν να πετύχουν ήταν μέχρι πρόσφατα άνεργοι.

Δείτε το βίντεο από τον ALPHA




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συγκλονιστικό ντοκουμέντο: Έτσι κοιμάται ο μεγάλος λευκός καρχαρίας


Η κάμερα του Discovery Channel "έπιασε" για πρώτη φορά στα χρονικά τον ύπνο ενός μεγάλου λευκού καρχαρία. Πρόκειται για την "Έμμα" και η καταγραφή έγινε για λογαριασμό της εκπομπής Shark Week.

Τα πλάνα ελήφθησαν από κατευθυνόμενο ρομπότ - υποβρύχιο ανοιχτά της Γουαδαλούπης. Επί χρόνια, οι μελετητές προσπαθούσαν να καταλάβουν πώς αναπαύεται ο λευκός θηρευτής των θαλασσών, όταν δεν κυνηγάει. Η "Έμμα", κοιμάται μεν αλλά δεν σταματά να κινείται, καθώς αν μείνει ακίνητη θα σταματήσει να αναπνέει μέσω των βραγχίων της.

Ορισμένα είδη καρχαριών μπορούν να αναπνεύσουν χωρίς να κινούνται, όμως αυτό δεν ισχύει για τους λευκούς καρχαρίες. Στην πραγματικότητα, όπως πλέον αποδεικνύεται, όταν κοιμούνται μπαίνουν σε μια φάση κατατονική, στην οποία "υπολειτουργούν".




Πηγή: http://www.usay.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναζητείται γιατρός και νοσηλευτής για το Καστελόριζο - Προσφέρονται οικονομικά κίνητρα


Την παροχή οικονομικών κινήτρων στον γιατρό- επιμελητή Β' Γενικής Ιατρικής- και στον νοσηλευτή που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να εργαστούν στο Καστελόριζο, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να ενισχυθούν οικονομικά, για χρονικό διάστημα 2 ετών ένας ή μία γιατρός με ειδικότητα Επιμελητή Β΄ Γενικής Ιατρικής με το ποσό των 450 ευρώ μηνιαίως και μία νοσηλεύτρια ή ένας νοσηλευτής με το ποσό των 200 ευρώ μηνιαίως.

Τα οικονομικά αυτά κίνητρα θα δοθούν στον γιατρό και τον νοσηλευτή που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και θα επιλεγούν με τις νόμιμες διαδικασίες προκειμένου να εργαστούν στο Καστελόριζο και θα είναι επιπλέον του μισθού και των άλλων οικονομικών κινήτρων που παρέχονται σε αυτούς από το Κράτος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παρατείνεται η υποβολή δήλωσης για τους αγρότες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια


Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δήλωσης ιδιότητας για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο σχέδιο νόμου, με τίτλο «Πλαίσιο για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ενσωμάτωση της Οδηγίας 2013/30/ΕΕ, τροποποίηση του ΠΔ 148/2009 και άλλες διατάξεις», που κατατέθηκε τέλη της περασμένης εβδομάδας, στη Βουλή, οι δηλώσεις των κατ' επάγγελμα αγροτών μπορούν να υποβληθούν μέσα σε προθεσμία 2 μηνών από τη δημοσίευση του εν λόγω νόμου.

Όπως τονίζεται στην Αιτιολογική Έκθεση, «σε περίπτωση μη υποβολής της δήλωσης κατά το προηγούμενο εδάφιο ή διαπίστωσης ανακριβούς δήλωσης επανακαθορίζεται αναδρομικά η τιμή αποζημίωσης για το έτος 2015, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον πίνακα Α της περίπτωσης 1α της υποπαραγράφου ΙΓ.1 της παραγράφου ΙΓ του άρθρου πρώτου του ν. 4254/2014.

Η τιμή αποζημίωσης των αγροτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, που έχει καθοριστεί από την έναρξη ισχύος του παρόντος χωρίς την υποβολή δήλωσης, επανυπολογίζεται αναδρομικά μετά την εμπρόθεσμη, κατά τα ανωτέρω, υποβολή αυτής».πίσης, με το άρθρο 44, προβλέπεται η ένταξη ηλιοθερμικών σταθμών ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 10 MW στα έργα της περίπτωσης δ1 της παραγράφου 10 του άρθρου 8 του ν. 3468/2006 (Α΄129). Έτσι, επιτρέπεται πλέον και στα έργα αυτά η παράταση της ισχύος της άδειας εγκατάστασης για χρονικό διάστημα ίσο με αυτό που απαιτείται για την εκτέλεση του έργου , μετά την υποβολή και την έγκριση από την αδειοδοτούσα αρχή, τεκμηριωμένης πρότασης με συνημμένο χρονοδιάγραμμα από τον κάτοχο της άδειας.

Η ρύθμιση αφορά δύο έργα που εντάχθηκαν τα τέλη του 2013 στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης NER 300 και που περιλαμβάνονται μεταξύ των 23 που χρηματοδοτεί σε όλη την Ευρώπη το πρόγραμμα. Πρόκειται για το έργο MINOS, εγκατεστημένης ισχύος 52 MW, στο Λασίθι της Κρήτης και για το έργο MAXIMUS, εγκατεστημένης ισχύος 132 MW, στη Φλώρινα.

Η ρύθμιση αποσκοπεί στην εξασφάλιση δυνατότητας υλοποίησης των εν λόγω έργων, καθώς πρόκειται για καινοτόμα έργα επίδειξης χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και αφορούν τεχνολογίες που δεν είναι ακόμα εμπορικά διαθέσιμες. Συνεπώς, απαιτούν χρόνους υλοποίησης μεγαλύτερους από αυτούς που προβλέπονται για έργα ΑΠΕ με εμπορικά διαθέσιμες τεχνολογίες. Έτσι, η αναδρομικότητα της εφαρμογής της προτεινόμενης νομοθετικής ρύθμισης από εφαρμογής του ν. 4203/ 2013 (01.11.2013), κρίνεται απαραίτητη για τη συνέχιση υλοποίησης των εν λόγω επενδύσεων, ειδικότερα της χρηματοδότησής τους και για τη δυνατότητα συνέχισης υλοποίησης για τα έργα που είχαν εξασφαλίσει άδεια εγκατάστασης και για τα οποία υπάρχει περιορισμός στην έκδοση νέας.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

18χρονος Θεσσαλονικιός μπήκε στο ρεκόρ Γκίνες


Μία ευχάριστη έκπληξη επιφύλασσε ο φετινός χρόνος για τον 18χρονο Τόμας Αροτιουνιάν από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, κάνοντας μονόζυγο, έχοντας πάνω του 18 κιλά.

18χρονος Θεσσαλονικιός μπήκε στο ρεκόρ Γκίνες

Με καταγωγή από την Αρμενία, ο Τόμας μεγάλωσε και ζει στην Μενεμένη και τα τελευταία πέντε χρόνια προπονείται καθημερινά με στόχο να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Φέτος, τελείωσε το λύκειο και μαζί με αυτό δεν περίμενε ότι θα γίνει και κάτοχος ρεκόρ Γκίνες!

Βάζοντας στόχους αλλά και την προπόνηση στην καθημερινότητά του, ο Τόμας θέλησε να ξεπεράσει τον εαυτό του και να «αγγίξει» αυτό που για άλλους θεωρείται ακατόρθωτο. Στη 1 Μαρτίου, ο Τόμας κατόρθωσε να φτάσει το νέο ρεκόρ, κάνοντας 27 έλξεις με 18 κιλά πάνω του, σε διάστημα ενός λεπτού. Αργότερα, στις 8 Ιουνίου του ανακοινώθηκε ότι το ρεκόρ εγκρίθηκε και πλέον είναι κάτοχος ρεκόρ Γκίνες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα thestival.gr.

«Οι έλξεις είναι μια δύσκολη άσκηση, μια άσκηση που δύσκολα ξεπερνάς τον εαυτό σου. Έπρεπε να κάνω αρκετά για να γίνω καλύτερος από το χθες. Κάποιες φορές έβγαζα πληγές στα χέρια μου από το μονόζυγο, αλλά αγαπάω αυτό που κάνω και δεν το θεωρώ δύσκολο», τονίζει ο Τόμας.

Πλέον, νιώθει περήφανος και πιο δυνατός. «Νιώθω πως μπορώ να σπάσω οποίο ρεκόρ θέλω», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος σκέφτεται να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό, σπουδάζοντας Πληροφορική, ενώ μελλοντικά σχεδιάζει να διοργανώσει μία εκδήλωση, στην οποία θα ξεπεράσει ένα ή και περισσότερα ρεκόρ Γκίνες σε μία μέρα. Ωστόσο, όπως λέει ο ίδιος, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να βρει χορηγούς και υποστηρικτές.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνελήφθησαν η 62χρονη "μάγισσα" και ο γιος της που έκαναν όργια


Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκονται η 62χρονη "μάγισσα" και ο 41χρονος γιος της, που εξανάγκαζαν μια γυναίκα σε ερωτικά τρίγωνα, προκειμένου να της "λύσουν" υποτιθέμενα μάγια.

Οι αστυνομικοί τους συνέλαβαν στη Βαρυμπόμπη και αναμένεται να οδηγηθούν στη φυλακή, καθώς έχουν καταδικαστεί ερήμην σε φυλάκιση.

Η 62χρονη "μάγισσα" και ο γιος της είχαν συλληφθεί το 2013 και προφυλακίστηκαν, ωστόσο μετά από έξι μήνες ο 41χρονος βγήκε από τη φυλακή με περιοριστικούς όρους μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση. Το ίδιο συνέβη στη συνέχεια και με την μητέρα του. Πριν από λίγο καιρό έγινε το δικαστήριο που επέβαλε ποινή φυλάκισης 12 ετών στην 62χρονη και ποινή φυλάκισης 10 ετών στον γιο της.

Το χρονικό της υπόθεσης

Μητέρα και γιος βαρύνονταν με τις κατηγορίες της απάτης κατ' εξακολούθηση, κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, περιουσιακού οφέλους και αντίστοιχης ζημίας, που υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 30.000 ευρώ, απλής συνέργειας στην παραπάνω πράξη, εκβίασης από κοινού κατ' εξακολούθηση, παράνομης οπλοκατοχής και παράβασης του νόμου «περί προστασίας του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Όλα άρχισαν το 2003, όταν μια 24χρονη τότε γυναίκα την οποία είχε εγκαταλείψει ο σύντροφός της κατέφυγε στην εν λόγω "μάγισσα", η οποία της είπε πως της έχουν κάνει μάγια. Πείθοντάς την ότι μπορούσε να της "λύσει" τα μάγια, κατάφερε να της αποσπάσει μέσα σε μια δεκαετία 112.000 ευρώ.

Κάποια στιγμή μάλιστα, την υποχρέωσε να συνευρίσκεται ερωτικά με τον γιο της, ενώ στη συνέχεια την έπεισε ότι πρέπει να συμμετέχει σε ερωτικό τρίγωνο με την ίδια και τον γιο της.

Η 62χρονη και ο γιος της βιντεοσκοπούσαν τα ερωτικά όργια τα οποία πραγματοποιούσαν επί δύο μήνες. Η "μάγισσα" απείλησε την γυναίκα πως εάν δεν της έδινε 19.000 ευρώ, τότε θα δημοσιοποιούσε τα βίντεο.

Η κοπέλα πράγματι έδωσε τα χρήματα, ωστόσο οι εκβιασμοί συνεχίστηκαν και η γυναίκα αποφάσισε να απευθυνθεί στην αστυνομία. 'Έτσι, στο ραντεβού που είχε κλείσει με τους δύο δράστες στην Βαρυμπόμπη εμφανίστηκαν οι αστυνομικοί και τους συνέλαβαν.

Στην έρευνα που είχε πραγματοποηθεί στο σπίτι της "μάγισσας", είχαν εντοπιστεί αρκετά κέρινα ομοιώματα ανθρώπων, βιβλία μαγείας, σύνεργα για μυστικιστικές τελετές και δύο όπλα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εφορίες: Μόνο μία φορά επιτρέπεται η άρση ακινησίας στα ΙΧ!


Χάος έχει προκληθεί στις εφορίες από ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που έχουν πραγματοποιήσει άρση ακινησίας καταβάλλοντας ολόκληρο το ποσό των μειωμένων Τελών Κυκλοφορίας μέχρι τα τέλη του 2016 και για κάποιους λόγους επιθυμούν να πραγματοποιήσουν εκ νέου «ακινησία» στα οχήματα αλλά οι εφοριακοί τους προειδοποιούν πως δεν θα θα τους ξαναδώσουν πίσω τις πινακίδες αν αιτηθούν εκ νέου άρση ακινησίας!

Το θέμα που έχει προκύψει «αγγίζει» χιλιάδες εμπόρους και εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που πραγματοποιούν άρσεις ακινησίας καθώς οι μεν πρώτοι υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπορούν να πουλήσουν κάποιο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο που προμηθεύτηκαν από πελάτη ή τους το έχει αφήσει στο κατάστημα ώστε να βρεθεί αγοραστής ενώ οι δε ιδιώτες καταναλωτές που έχουν πραγματοποιήσει άρση ακινησία και για λόγους οικονομικούς, υγείας, εργασίας, βλάβης οχήματος, κ.ά. δεν μπορούν να κάνουν για δεύτερη φορά άρση ακινησίας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο 1083 - 23/6/2016 αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι: «Επίσης στην περίπτωση που έχει γίνει άπαξ χρήση ενός εκ των τριών ανωτέρω χρονικών περιόδων άρσης της ακινησίας και ο κάτοχος αιτείται εκ νέου άρση ακινησίας, τότε θα καταβάλλονται τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας (αφαιρουμένου του ποσού των τελών κυκλοφορίας που έχει καταβληθεί) σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 του ν. 2367/1953, όπως ισχύει».

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών η λέξη «άπαξ» που υπάρχει στην εγκύκλιο απαγορεύει τη διαδικασία κατάθεσης ή άρσης ακινησίας για πάνω από μία φορά ακόμη και αν ο κάτοχος έχει καταβάλει το αντίτιμο των Τελών Κυκλοφορίας που του αναλογεί μέχρι το τέλος του έτους.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia.gr τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου «ξέχασαν» να συμπεριλάβουν τις περιπτώσεις που κάποιος πραγματοποίησε άρση ακινησίας στο όχημά του καταβάλλοντας ολόκληρο το ποσό των Τελών Κυκλοφορίας που του αναλογούσε αλλά για λόγους υγείας ή άλλους προσωπικούς λόγους αναγκάστηκε να φύγει στο εξωτερικό για λίγους μήνες με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να καταθέσει εκ νέου τις πινακίδες του οχήματός του ώστε να γλιτώσει από την ασφάλεια, τα τεκμήρια αλλά και το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης που ενδεχομένως να υπάρχει.

Με την «ερμηνεία» που δίνουν οι εφοριακοί σε περίπτωση που κάποιος βγάλει από την ακινησία το όχημά του και εκ νέου πραγματοποιήσει ακινησία ακόμη και αν έχει καταβάλει τα Τέλη Κυκλοφορίας μέχρι το τέλος του έτους δεν μπορεί να κάνει δεύτερη άρση ακινησίας!

Σύμφωνα με φοροτεχνικούς η συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα αντισυνταγματικότητας και βέβαια κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με νομοθετική ρύθμιση και όχι με εγκύκλιο!

Παράλληλα αναφέρουν στο Enikonomia.gr πως από τη στιγμή που ο κάτοχος ενός ΙΧ έχει εξοφλήσει τα Τέλη Κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους δεν μπορεί κανείς να τους απαγορεύσει την κατάθεση ή άρση ακινησίας του οχήματός του...


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο "Ελ. Βενιζέλος"


Με επιτυχία προσγειώθηκε πριν από λίγα λεπτά στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ένα αεροσκάφος των Ισραηλινών αερογραμμών.

Το Boeing 737, εκτελούσε το δρομολόγιο Βενετία – Τελ Αβίβ, όταν οι χειριστές του αεροσκάφους κατά τη διάρκεια της πτήσης, διαπίστωσαν ένα μηχανικό πρόβλημα.

Αμέσως, ζήτησαν από τον πύργο ελέγχου να πραγματοποιήσουν αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπως και έγινε.

Όλοι οι επιβάτες, είναι καλά στην υγεία τους.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...