Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Η λεύκανση εκτός οδοντιατρείου “κρύβει” κινδύνους για την υγεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Όλο και πιο φθηνές λύσεις για την αντιμετώπιση των οδοντιατρικών προβλημάτων που τους ταλαιπωρούν, αναζητούν οι ασθενείς, τείνοντας συχνά να παραβλέπουν τον παράγοντα ποιότητα στη θεραπεία. Ο λόγος βέβαια, δεν είναι άλλος από την οικονομική κρίση και την απουσία συμβάσεων ανάμεσα στον ΕΟΠΥΥ και τον ιδιωτικό τομέα για την παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών.

Εκμεταλλευόμενοι αυτή τη συγκυρία, καθημερινά πλέον διάφοροι επιτήδειοι επιχειρούν να παραπλανήσουν το κοινό με διαφημίσεις τάχα για παροχή υπηρεσιών λεύκανσης δοντιών, σε χώρους που δεν είναι οδοντιατρεία, εκθέτοντας σε ανυπολόγιστους κινδύνους την υγεία των ανυποψίαστων ασθενών.



Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, βλάβες στα δόντια όπως ρωγμές, τερηδόνα, εκτεθειμένες επιφάνειες των ριζών, διαβρώσεις, έντονες αποτριβές, αποτελούν πλήρη αντένδειξη για λεύκανση! Απαραίτητη, επίσης, είναι η καλή υγεία των περιοδοντικών ιστών.

Ιδιαίτερα σοβαροί είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν και κατά τη διάρκεια της θεραπείας, εφόσον αυτή δεν γίνεται από οδοντιάτρους κατά τον ενδεδειγμένο τρόπο. Είναι χαρακτηριστικό πως η μη σωστή χρήση της λυχνίας ή η χρήση ακατάλληλης λυχνίας για τη διάσπαση των χημικών ενώσεων στη λεύκανση, μπορεί να δημιουργήσει εγκαύματα βλεννογόνου, νεκρώσεις πολφού και εγκαύματα στην περιστοματική περιοχή. Μάλιστα, οι τελευταίες συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Οδοντιάτρων τείνουν στην αποφυγή χρήσης των λυχνιών εν γένει, αφού βρέθηκε ότι αφυδατώνουν την οδοντική επιφάνεια με κίνδυνο πρόκλησης βλαβών στον πολφό (αγγεία και νεύρα του δοντιού), ενώ η αλλαγή χρώματος που επιφέρουν έχει παροδική διάρκεια (μερικές ημέρες). Επίσης, εφόσον δεν τηρούνται μέτρα αποστείρωσης των εργαλείων και απολύμανσης του χώρου, υπάρχει ο κίνδυνος ακόμα και της μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων όπως το AIDS και οι Ηπατίτιδες.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για τη λεύκανση ή τον αποχρωματισμό των δοντιών με συγκέντρωση υπεροξειδίου του υδρογόνου (περιεχόμενο ή εκλυόμενο) άνω του 0,1% (>0,1% < 6% Η2Ο2), ή αντίστοιχων με δραστικές ουσίες όπως το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου, πρέπει να πωλούνται μόνο σε οδοντιάτρους και να εφαρμόζονται υπό την επίβλεψή τους, αφού οι ουσίες που απελευθερώνονται δρουν στους ζώντες ιστούς των δοντιών.

«Η λεύκανση δεν είναι κοσμητική πράξη, όπως παραπλανητικά προβάλλεται, αλλά οδοντιατρική πράξη, που πρέπει να γίνεται από οδοντίατρο και σε χώρο που έχει την απαιτούμενη άδεια/βεβαίωση λειτουργίας οδοντιατρείου ή πολυοδοντιατρείου» τονίζει σχετικό ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής (ΟΣΑ). Όπως εξηγεί περαιτέρω, η λεύκανση προϋποθέτει: 1) οδοντιατρική εκτίμηση και διάγνωση της κατάστασης των δοντιών, που μπορεί να γίνει μόνο από οδοντίατρο, 2) λήψη αποτυπωμάτων προκειμένου να κατασκευασθεί νάρθηκας για την τοποθέτηση του λευκαντικού υλικού, που επίσης γίνεται μόνο από οδοντίατρο και 3) χρήση προϊόντων λεύκανσης ή αποχρωματισμού των δοντιών. Συνεπώς θα πρέπει να γίνεται μόνο από οδοντίατρο ή υπό την άμεση εποπτεία του.

Για τη διασφάλιση των ανωτέρω, ο ΟΣΑ έχει χορηγήσει στα νόμιμα οδοντιατρεία ή πολυοδοντιατρεία σχετική βεβαίωση, προκειμένου να διακρίνονται από τα μη νόμιμα.

«Καλούμε τους ασθενείς να εκτελούν τις οδοντιατρικές πράξεις σε οδοντιάτρους που διαθέτουν νόμιμη άδεια/βεβαίωση λειτουργίας οδοντιατρείου ή πολυοδοντιατρείου. Η ποιότητα και η ασφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών προέχουν» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΟΣΑ, Αθανάσιος Υφαντής.

Σώμα Υγιές – Στόμα Υγιές



Οι στοματικές παθήσεις επηρεάζουν 3,9 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ποσοστό μεταξύ 60% και 90% παιδιών πάσχουν από οδοντική τερηδόνα. Η γενικευμένη περιοδοντίτιδα και η μη θεραπευμένη οδοντική τερηδόνα στα νεογιλά δόντια είναι μεταξύ των 10 πρώτων περισσότερο διαδεδομένων παθήσεων. Σε συνδυασμό, οι παθήσεις αυτές πλήττουν το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού. Επισημαίνεται σχετικά ότι στη χώρα μας ο δείκτης τερηδόνας στη χώρα μας έχει αυξηθεί.

Την ίδια ώρα, επιστημονικές μελέτες τεκμηριώνουν τη σημασία της στοματικής υγείας για τη συνολική υγεία του ανθρώπου. Σύμφωνα με αυτές, η κακή στοματική υγεία συνδέεται αιτιωδώς με σοβαρές νόσους όπως καρδιοαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, πνευμονία, καρκίνος του παγκρέατος κλπ.

«Καλούμε και την πολιτεία να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες μας και να εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις για ποιοτική και ασφαλή παροχή των υπηρεσιών» τονίζει ο Πρόεδρος του ΟΣΑ. «Θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ τη χρηματοδότηση από την πολιτεία της οδοντιατρικής περίθαλψης στην χώρα μας» καταλήγει.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.