Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Οι τελικές ρυθμίσεις για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις



Τι περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών.

Τα όρια κάτω από τα οποία δεν μπορούν να μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις μετά την εφαρμογή των νέων περικοπών, περιλαμβάνει το άρθρο 6 του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την εφαρμογή του Μνημονίου, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Η πρόβλεψη αυτή κρίθηκε αναγκαία για να μη δημιουργηθούν ανισορροπίες μεταξύ συνταξιούχων των οποίων οι συντάξεις βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο αλλά υπόκεινται σε διαφορετικά ποσοστά μείωσης. Χωρίς αυτή την πρόνοια, δικαιούχος που λαμβάνει επικουρική σύνταξη 280 ευρώ και θα είχε μείωση κατά 15%, θα μπορούσε να λαμβάνει μετά τη μείωση, ποσό μεγαλύτερο από δικαιούχο σύνταξης των 300 ευρώ που θα είχε μείωση κατά 20%.

Έτσι, σύμφωνα με τη διάταξη, για τις συντάξεις έως 250 ευρώ, που μειώνονται κατά 10%, το ποσό της σύνταξης μετά την μείωση, δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 200 ευρώ.

Για τις συντάξεις από 250,01 έως 300 ευρώ, οι οποίες μειώνονται κατά 15%, το ποσό της σύνταξης μετά την μείωση, δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 225 ευρώ.

Αντίστοιχα, για τις επικουρικές συντάξεις από 300,01 ευρώ και άνω οι οποίες μειώνονται κατά 20%, το ποσό της σύνταξης μετά την μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 255 ευρώ.

Όσον αφορά τα ποσά της μηνιαίας κύριας σύνταξης που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ, αυτά μειώνονται κατά 12% από την 1η Ιανουαρίου του 2012. Η μείωση αυτή, καταλαμβάνει και το 50% του συνολικού ποσού κύριας και επικουρικής σύνταξης που χορηγείται από το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑΜ σε συνταξιούχους που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη.

Για τη μείωση λαμβάνεται υπόψη το ποσό της κύριας σύνταξης που ήταν καταβλητέα την 1/1/2012.

Το ποσό της κύριας σύνταξης μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.300 ευρώ.

Στις περιπτώσεις σύνταξης λόγω θανάτου και όταν οι δικαιούχοι είναι περισσότεροι από έναν, η μείωση γίνεται επί του συνολικού ποσού της σύνταξης για το ποσόν που υπερβαίνει τα 1.300,00 ευρώ. Το ποσό που απομένει, επιμερίζεται ανάλογα με τα ποσοστά των δικαιούχων.

Οι μειώσεις θα είναι αναδρομικές από την 1/1/2012, και θα παρακρατηθούν σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τη σύνταξη Μαΐου του 2012.


Διαβάστε περισσότερα...

Wi-fi και στις αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ



Το σύστημα λειτουργεί στα βαγόνια της Α΄ και Β΄ θέσης.

Σύντομα οι επιβάτες των αμαξοστοιχιών 50/59 και 51/58 της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που πραγματοποιούν το ταξίδι Αθήνα-Θεσσαλονίκη, θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο, μέσω των smartphones κινητών τους ή των υπολογιστών τους, μέσω δικτύου wi-fi.

Ήδη, όπως ανακοίνωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι επιβάτες των συγκεκριμένων αμαξοστοιχιών έχουν βελτιωμένη επικοινωνία μέσω κινητού τηλεφώνου καθώς και δυνατότητα πρόσβασης στο Internet με smartphones ή usb sticks, μετά την εγκατάσταση συστήματος βελτίωσης του σήματος, σε συνεργασία με τις τρεις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας Cosmote, Vodafone και Wind.

Το σύστημα αυτό λειτουργεί μέσω της τεχνολογίας ψηφιακής αναμετάδοσης και έχει πραγματοποιηθεί στα βαγόνια Α' και Β' θέσης και εστιατορίου. Σχετικές ενδείξεις ενημερώνουν τους επιβάτες στα βαγόνια, όπου έχει υλοποιηθεί η βελτίωση σήματος.



Διαβάστε περισσότερα...

Τεχνική ποινή σε ΑΜΕΑ στο Εργοτέλης-Χαλκίδα!




Tεχνική ποινή στον πάγκο του Εργοτέλη στην αναμέτρηση των “κιτρινόμαυρων” στο παιχνίδι με την Χαλκίδα έδωσε ο διαιτητής Χρηστίδης λόγω διαμαρτυρίας ενός φιλάθλου ΑΜΕΑ!

Ούτε η παράταση, ούτε το πως ολοκληρώθηκε το παιχνίδι ανάμεσα στον Εργοτέλη και τη Χαλκίδα ήταν τα στοιχεία που στιγμάτησαν το ματς στο Λίντο. Το κεντρικό θέμα της αναμέτρησης στάθηκε η απόφαση του κ.Χρηστίδη, διαιτητή του παιχνιδιού, να δώσει τεχνική ποινή στον πάγκο των “κιτρινόμαυρων”, έπειτα από διαμαρτυρία φίλαθλου ΑΜΕΑ, που βρίσκονταν δίπλα σε αυτόν. Το παιδί, γνωστό στη μπασκετικη κοινωνία του Ηρακλείου για τη λατρεία του στην πορτοκαλί θεά, διαμαρτυρήθηκε για μία φάση προς το τέλος της αναμέτρησης αλλά ο ρέφερι ενοχλήθηκε από την αντίδρασή του και έστειλε τους φιλοξενούμενους στη γραμμή των βολών. Αυτός ακριβώς ήταν και ο λόγος που οι γηπεδούχοι “απάντησαν” ως εξής: “Σε περίπτωση που κερδίζαμε η νίκη θα ήταν αφιερωμένη σε αυτό το παιδί”…




Διαβάστε περισσότερα...

Ανεργοι φοιτητές βρίσκουν δουλειά μέσω του πανεπιστημίου



Θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης προσφέρει σε φοιτητές του το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ ήδη επιλέχθηκαν οι πρώτοι 25 για να καλύψουν εποχιακές ανάγκες σε διάφορες υπηρεσίες του ιδρύματος.

Σε σχετική προκήρυξη που έκανε το ακαδημαϊκό ίδρυμα εκδήλωσαν ενδιαφέρον 1.500 φοιτητές, από τους οποίους θα επιλέγονται κάθε φορά 25 άτομα για 4ωρη απασχόληση, τρεις φορές την εβδομάδα, σε θέσεις όπως τα κυλικεία, ο εκδοτικός οίκος του πανεπιστημίου, το Λογότυπο, είτε για να καλύπτουν ανάγκες σε μεταφορές, ακόμη και στις καλοκαιρινές κατασκηνώσεις της Καλάνδρας Χαλκιδικής.

Η επιλογή των φοιτητών γίνεται με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, αλλά και ειδικές κατηγορίες (ΑμεΑ) ή πρόσθετα κριτήρια (τα επαγγέλματα των γονιών), ώστε να εξασφαλίζεται η ισότιμη συμμετοχή όλων στην τελική κατάταξη. Σε περίπτωση μάλιστα ισοβαθμίας, προτεραιότητα έχουν οι φοιτητές που είναι περισσότερο συνεπείς στα ακαδημαϊκά τους καθήκοντα (έχουν περάσει περισσότερα μαθήματα ή έχουν μεγαλύτερη βαθμολογία).

«Η προκήρυξη θέσεων μερικής απασχόλησης στο πανεπιστήμιο θα γίνεται κάθε χρόνο, στην αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς. Αυτή τη στιγμή έχουν επιλεγεί με βάση την συγκεκριμένη διαδικασία οι 25 πρώτοι φοιτητές, που θα καλύψουν κάποιες ανάγκες στο Λογότυπο και αλλού» δήλωσε ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Παντής, και υπογράμμισε ότι οι φοιτητές θα πληρώνονται και θα ασφαλίζονται με βάση αυτά που προβλέπει η εργατική νομοθεσία για την μερική απασχόληση.


Πηγή: http://www.ethnos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναβαθμίστηκε η πισίνα του ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης για τα παιδιά με αναπηρία


Περισσότερα παιδιά με αναπηρίες απ΄όλη τη βόρεια Ελλάδα θα μπορεί να φιλοξενεί πλέον οανακαινισμένος χώρος του τμήματος θεραπευτικής κολύμβησης της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ) Θεσσαλονίκης.

Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ η αναπληρώτρια διευθύντρια της ΕΛΕΠΑΠ, Λένα Βράνη, ο χώρος της πισίνας και τα αποδυτήρια αναβαθμίστηκαν για να μπορούν να εξυπηρετούν περισσότερα παιδιά.

«Μέχρι τώρα συμμετείχαν στα προγράμματα θεραπευτικής κολύμβησης περίπου 50 παιδιά εβδομαδιαίως ενώ τώρα θα μπορούν να έρχονται 90» αναφέρει, τονίζοντας ότι ελλείψει υποδομών, παλαιότερα υπήρχε ακόμα και πολύμηνη λίστα αναμονής.

Όπως εξηγεί, τα προγράμματα γίνονται από το 1992 από εξειδικευμένους θεραπευτές και απευθύνονται σε παιδιά με κινητικές ή εγκεφαλικές αναπηρίες, με σημαντικά αποτελέσματα.

«Πρόκειται για εναλλακτική μορφή θεραπείας που χαλαρώνει και ψυχαγωγεί τα παιδιά τα οποία μπορούν να κινηθούν άνετα μέσα στο νερό» συμπληρώνει.

Τα εγκαίνια του ανακαινισμένου χώρου θα γίνουν στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος, στους Ελαιώνες Πυλαίας, την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στις 13:00. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από τη χορωδία των παιδιών της ΕΛΕΠΑΠ και η Μαρί Κυριακού, συγγραφέας παραμυθιών, θα χαρίσει βιβλία της στα παιδιά.


Πηγή: http://www.newpost.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κινέττα: Ράμπα πρόσβασης ΑΜΕΑ στη θάλασσα



Με το σύνθημα, «Δικαίωμα στη θάλασσα έχουν και τα άτομα με κινητικά προβλήματα» η Περιφερειακή ενότητα Δυτικής Αττικής με πολιτικό επικεφαλής την αντιπεριφερειάρχη Σταυρούλα Δήμουεξασφάλισε την εγκατάσταση ειδικής ράμπας πρόσβασης στη θάλασσα ατόμων με αναπηρία στην παραλία της Κινέττας από το τρέχον έτος.

Η θετική εμπειρία από την τοποθέτηση τέτοιου είδους ράμπας στην παραλία του Αλεποχωρίου τον Αύγουστο του 2011 έδωσε την αφορμή την Αντιπεριφερειάρχη να προβεί σε αυτήν την ενέργεια. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση ήταν προϊόν συνεργασίας της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Μεγαρέων και ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Πατρών υπό τον καθηγητή κ. Βασίλειο Κωστόπουλο

Το καλοκαίρι του 2012 ακόμα περισσότεροι συνάνθρωποί μας με κινητική αναπηρία θα μπορούν αξιοπρεπώς, διαθέτοντας αυτονομία, να απολαμβάνουν τα θαλάσσια μπάνια τους, τα οποία πολλές φορές είναι απαραίτητα ακόμα και για την ίδια την υγεία τους.

Η ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑ ΤΗΣ ΡΑΜΠΑΣ
Ο μηχανισμός / διάταξη για την αυτόνομη πρόσβαση ατόμων με αναπηρία στη θάλασσα αποτελεί παγκόσμια κατοχυρωμένη ευρεσιτεχνία της παραπάνω ομάδας πανεπιστημιακών και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού 2011 υπήρχαν 5 εγκαταστάσεις οι οποίες λειτουργούσαν Αττική, στην Αχαΐα και στην Πάφο .
Αποτελείται από ράμπα πρόσβασης μήκους περίπου 15 μέτρων, κάθισμα κινούμενο με ηλεκτρικό ρεύμα – το οποίο λαμβάνεται από την ηλιακή ακτινοβολία και συλλέγεται σε μπαταρία – και αδιάβροχο τηλεχειριστήριο.


Πηγή: http://www.megaraonair.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στα ΚΕΠ από αύριο η απογραφή των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων



Εκατέρωθεν απόδοση ευθυνών για έλλειψη οργάνωσης.

Με την απογραφή των δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων από αύριο, Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, σε οποιοδήποτε ΚΕΠ, χωρίς την αναγνωριστική απόφαση της διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, επιχειρεί ο δήμος Αθηναίων να θέσει οριστικό τέλος στις άσχημες σκηνές που καταγράφηκαν χθες στη δημοτική υπηρεσία πρόνοιας επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας, για την εξασφάλιση αναγνωριστικών αποφάσεων των απογεγραμμένων δικαιούχων.

Με χθεσινοβραδυνή ανακοίνωσή του, ύστερα από διαβουλεύσεις των αρμόδιων οργάνων, ο δήμος Αθηναίων κοινοποιεί «ο αυστηρός έλεγχος των αναγνωριστικών αποφάσεων των απογεγραμμένων δικαιούχων θα γίνει μετά το πέρας της απογραφής».

Χθες, στο κτίριο της Λ. Αλεξάνδρας, όπως και την προηγούμενη Παρασκευή στην αντίστοιχη διεύθυνση του δήμου Αιγάλεω, είχαν συρρεύσει εκατοντάδες άνθρωποι που δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν χαρτί προτεραιότητας για τη βεβαίωση απογραφής του προνοιακού επιδόματος. Οι ουρές που δημιουργήθηκαν χθες έξω και μέσα στο κτίριο της Λ. Αλεξάνδρας, όπως αντίστοιχα και οι ουρές της Παρασκευής στον δήμο Αιγάλεω, προκάλεσαν σειρά αρνητικών σχολίων για τη δυνατότητα διαχείρισης του θέματος από τις δημοτικές αρχές.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρης Κουκουλόπουλος δήλωσε ότι «κακώς οι υπηρεσίες μοιράζουν χαρτάκια. Έχουν ενημερωθεί όλοι οι δήμοι για να στέλνουν τις βεβαιώσεις ταχυδρομικά». Ο υφυπουργός Υγείας Μάρκος Μπόλαρης μίλησε και ο ίδιος για «έλλειψη συντονισμού μεταξύ των δημοτικών αρχών».

Ειδικά για τον δήμο Αθηναίων δήλωσε: «Μιλήσαμε με τους αρμοδίους που επιβλέπουν από πλευράς του δήμου Αθήνας τα σχετικά με την απογραφή.

Μας είπαν ότι έχουν δώσει σχεδόν τα μισά έγγραφα, ότι το πρόβλημα το οποίο υπήρξε την Παρασκευή και σήμερα είναι πρόβλημα που αντιμετωπίζεται. Στην πρόταση για το αν πρέπει να επαναλάβουμε το θέμα της ταχυδρομικής αποστολής όπως στην περίπτωση του Αιγάλεω, οι αρμόδιοι ήταν επιφυλακτικοί. Είπαν ότι διαχειρίζονται το πρόβλημα και δεν χρειάζεται να μπουν σε ταχυδρομική αποστολή».

Κι αν ο δήμος Αθηναίων απάντησε με μια λιτή ανακοίνωση για τον τρόπο με τον οποίον προτίθεται να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά τής Εθνικής Συνοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, ο δήμαρχος Αιγάλεω Χρ. Καρδαράς την προηγούμενη Παρασκευή υπήρξε δριμύς.

Δήλωσε ότι «το πρόβλημα προκλήθηκε από την ανευθυνότητα των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών τα οποία παρά τις πιέσεις μας εδώ και καιρό, να εγκρίνουν σχετική δαπάνη προκειμένου να αποσταλούν οι αναγκαίες βεβαιώσεις απογραφής στους δικαιούχους των προνοιακών επιδομάτων, κώφευαν μέχρι να αναδειχθεί το θέμα στα ΜΜΕ. Το ποσό που απαιτείτο για την ταχυδρομική αποστολή των σχετικών βεβαιώσεων ανέρχεται σε 32.000 ευρώ».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ντ. Ρόβλιας, ζήτησε άμεση έρευνα για την ταλαιπωρία των χιλιάδων πολιτών στον δήμο Αιγάλεω.

Το θέμα είναι ότι στο πλαίσιο της σύστασης του Ενιαίου Εθνικού Μητρώου Προνοιακών Επιδομάτων, οι διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας όλης της Ελλάδας πρέπει να παραλάβουν τις βεβαιώσεις απογραφής. Οι αριθμοί πρωτοκόλλου των βεβαιώσεων είναι απαραίτητοι για την απογραφή που θα γίνει στα ΚΕΠ.

Στη συνέχεια τα προνοιακά επιδόματα θα δίνονται από τους νεοσύστατους καλλικρατικούς δήμους. Οι υπάλληλοι των διευθύνσεων, που στο πλαίσιο του Καλλικράτη με την κατάργηση των νομαρχιών πέρασαν στη δικαιοδοσία των δήμων, επέμειναν σε πολλές περιπτώσεις ότι δεν είχαν λάβει καμία ενημέρωση από το υπ. Υγείας για τη νέα διαδικασία.

Από την πλευρά της, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία υποστηρίζει ότι ανάλογα φαινόμενα παρουσιάσθηκαν στους Αμπελοκήπους και στη Θεσσαλονίκη και αναφέρει ότι «οι τεράστιες ουρές που σημειώνονται έξω από ΚΕΠ και Προνοιακά Τμήματα δήμων δείχνουν ότι το σύστημα απογραφής έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, που αντί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στον πολίτη με αναπηρία, τον έχει γεμίσει φόβους και ανασφάλεια για την τύχη του προνοιακού επιδόματος, το οποίο στην πλειονότητα των αναπήρων αποτελεί μοναδική πηγή εισοδήματος».

Επίσης, αναφέρει ότι σε επιστολή της στα συναρμόδια υπουργεία πριν ξεκινήσει η διαδικασία απογραφής είχε καταθέσει τους προβληματισμούς της και είχε υποβάλει εμπεριστατωμένες προτάσεις για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων που λειτουργούν απαξιωτικά για τους πολίτες με αναπηρία.


Διαβάστε περισσότερα...

Όλο και πιο πολλοί αναζητούν τροφή σε συσσίτια



Στις ενορίες των Χανίων τρέφονται καθημερινά περισσότεροι από 850 άνθρωποι.

Καθημερινά αυξάνεται και στα Χανιά η λίστα των ανθρώπων οι οποίοι αναζητούν λίγη τροφή στα συσσίτια, που έχουν οργανώσει η τοπική κοινωνία και η εκκλησία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, μόνο από το Πολιτιστικό Κέντρο της Μητρόπολης Κυδωνίας- Αποκορώνου, όπως δήλωσε ο υπεύθυνος συσσιτίων πατέρας Νικόλαος Γιαννακουδάκης, κάθε μέρα, από τα τέλη Ιουλίου, σιτίζονται πολίτες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αρχικά μοιράζονταν, σε ημερήσια βάση, 200 μερίδες φαγητού. Από τον Οκτώβριο, οι μερίδες αυξηθήκαν στις 400, ενώ η ζήτηση συνεχώς μεγαλώνει.

Το κεντρικό συσσίτιο της Μητρόπολης τροφοδοτεί ενορίες, που δεν έχουν τη δυνατότητα να οργανώσουν δικά τους. Πρόκειται για ενορίες γύρω από την πόλη των Χανίων και το συσσίτιο μοιράζεται σε 20 σημεία. Αν σε αυτή την πρωτοβουλία προστεθεί και ανάλογη των ενοριών της πόλης, ο αριθμός των μερίδων ξεπερνά τις 850, την ημέρα.

Η πρωτοβουλία της εκκλησίας στηρίζεται και στη συμπαράσταση ιδιωτών. Το σημερινό συσσίτιο περιλάμβανε ψάρια, καθώς ιδιοκτήτης τράτας προσέφερε 200 κιλά από την «ψαριά» της ημέρας.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι άδειες αλιείας από τις αντιπεριφέρειες



Προκειμένου να αποφορτιστεί ο φόρτος εργασίας στα λιμεναρχεία.

Από τις αντιπεριφέρειες και όχι από τα λιμεναρχεία, θα εκδίδονται πλέον οι άδειες αλιείας, που θα είναι ατομικές και θα έχουν ισχύ για δύο χρόνια.

Αυτό προβλέπεται στο νομοσχέδιο για το θαλάσσιο τουρισμό το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί έως το τέλος του μήνα.

Η έκδοση των αδειών από τις αντιπεριφέρειες γίνεται προκειμένου να αποφορτιστεί ο φόρτος εργασίας στα λιμεναρχεία, ενώ εξετάζεται το αίτημα η έκδοση των αδειών, να γίνεται και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ).

Σύντομα αναμένεται επίσης να συνταχθεί προεδρικό διάταγμα που θα ορίζει τα επαγγελματικά κριτήρια για να είναι κάποιος αλιέας.

Το προεδρικό διάταγμα θα συνταχθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και θα γνωμοδοτήσει το Συμβούλιο Αλιείας στο οποίο θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των αλιέων.


Διαβάστε περισσότερα...

«Καίει» το δήμο Αιγάλεω το πόρισμα των επιθεωρητών



Δεν χειρίστηκε σωστά την απογραφή των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων.

Εξεδόθη το πόρισμα των Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων στο δήμο Αιγάλεω την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης επιθεώρησης, η Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας δεν εκτίμησε σωστά τις απαιτήσεις που συνεπαγόταν η διαδικασία χορήγησης των βεβαιώσεων σε τόσο μεγάλο αριθμό δικαιούχων, δεν προέβη σε σχεδιασμό των απαραίτητων ενεργειών και επέδειξε αδυναμία χειρισμού του προβλήματος.

Σύμφωνα με την έκθεση επιθεώρησης ο δήμαρχος Αιγάλεω δεσμεύεται να επιβάλλει τις αναγκαίες κυρώσεις.

Την περασμένη Παρασκευή εκατοντάδες πολίτες περίμεναν στην ουρά, κάποιοι μάλιστα ποδοπατήθηκαν, έξω από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας του δήμου Αιγάλεω, προκειμένου να πάρουν τη βεβαίωση απογραφής για τα προνοιακά επιδόματα.

Ο υφυπουργός Υγείας είχα χαρακτηρίσει την κατάσταση απαράδεκτη, επιρρίπτοντας ευθύνες στο δήμο, ενώ ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνος Ρόβλιας είχε διατάξει επείγουσα έρευνα.


Διαβάστε περισσότερα...

Οικογενειακή... υποδοχή στη Σαρακοστή



Αυτή την Κυριακή στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του δημοτικού με τους γονείς τους υποδέχεται αυτή την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Καλώς την την κυρα-Σαρακοστή με το γιορτινό τραπέζι της» παραδοσιακά εδέσματα θα ταξιδέψουν παιδιά και γονείς στα έθιμα του τόπου μας.

Κάτι λείπει όμως! Τι είναι αυτό; Μα φυσικά η ταραμοσαλάτα, που περιμένει τους επισκέπτες να τη φτιάξουν!

Είναι απαραίτητη η έγκαιρη τηλεφωνική κράτηση, λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, σε εργάσιμες ημέρες και ώρες στο τηλέφωνο: 212 254 0600.

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, Ταύρος 177 78
(δίπλα από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών)
www.hellenic-cosmos.gr/


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν είσοδος στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους



Ισχύει για ανέργους, καθημερινά, με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας.

Στο πλαίσιο πρωτοβουλιών ενίσχυσης της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής η διοίκηση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, αποφάσισε την καθιέρωση δωρεάν εισόδου στους χώρους του στους ανέργους.

Η δωρεάν είσοδος στο Μουσείο ισχύει καθημερινά όλες τις ημέρες της εβδομάδας με επίδειξη της κάρτας ανεργίας.

Η πρωτοβουλία, λέει ο διευθυντής του Μουσείου Νίκος Ζούρος, «έχει ως στόχο να διατηρηθεί η πρόσβαση στους πολιτιστικούς χώρους και τα πολιτιστικά δρώμενα των οικονομικά αδύναμων ομάδων ατόμων όλων των ηλικιών προκειμένου να επισκεφτούν το Μουσείο και να γνωρίσουν το Απολιθωμένο Δάσος και τη φυσική κληρονομιά της Λέσβου».


Διαβάστε περισσότερα...

Η ιστορία της μπλε οικογένειας



Δεν πρόκειται για Photoshop, αλλά για πραγματική νόσο.

Στα Απαλάχια όρη στηρίζεται ένα ιατρικό παράδοξο, το οποίο είναι τόσο ασυνήθιστο που αρχικά φαίνεται σαν μια τεράστια απάτη.

Πίσω στο 1800, μια απομονωμένη οικογένεια στο ανατολικό Κεντάκι, με γαλλικές ρίζες, βίωνε μια άκρως περίεργη κατάσταση, καθώς τα παιδιά που γεννιούνταν είχαν μπλε… επιδερμίδα!

Αποτέλεσμα της επιμειξίας και ενδογαμίας, τα μέλη της οικογένειας Fugate γεννήθηκαν με μια σπάνια πάθηση που οδηγούσε στον αποχρωματισμό της επιδερμίδας τους.

Το μυστήριο πίσω από την οικογένεια, που έχει μπερδέψει και εκπλήξει χιλιάδες ανθρώπους, φαίνεται ότι επιτέλους λύθηκε.

Η ιστορία ξεκίνησε όταν ο Γάλλος Martin Fugate, εγκαταστάθηκε στις όχθες του ανατολικού Κεντάκι στις αρχές του 19ου αιώνα.

Παντρεύτηκε μια κοκκινομάλλα Αμερικανίδα, ονόματι Elizabeth Smith, η οποία είχε πολύ χλωμή επιδερμίδα και η ένωση τους σχημάτισε μια γενετική μετάλλαξη που είχε ως αποτέλεσμα την μπλε επιδερμίδα των απόγονών τους.

Κοιτάζοντας το πορτρέτο, φαίνεται σαν έχει δεχτεί η φωτογραφία επεξεργασία από το Photoshop ή ότι πρόκειται για τα… Στρουμφάκια. Ωστόσο, η επιστήμη αποδεικνύει ότι πρόκειται αληθινό γεγονός.

Η πάθηση ονομάζεται μεθαιμοσφαιριναιμία (γνωστή και ως met-H) και μειώνει την ικανότητα του ατόμου να μεταφέρει οξυγόνο στο αίμα του. Ως αποτέλεσμα, το αίμα του είναι πιο σκούρο από εκείνο που συναντάμε συνήθως στις φλέβες των ανθρώπων.

Επειδή η οικογένεια Fugate ζούσε σε μια τόσο απομονωμένη περιοχή, αλληλοπαντρευόταν με τη γειτονική οικογένεια για γενεές, κάτι που σημαίνει «φτωχή» ανταλλαγή γονιδίων και συχνότερη εμφάνιση του γονιδίου met-H.

Η οικογένεια ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1958, όταν ένας εκ των μπλε ανδρών, Luke Combs, απόγονος της οικογένειας Fugate, πήγε τη λευκή του σύζυγο στο νοσοκομείο του Κεντάκι, στο οποίο οι γιατροί ασχολήθηκαν περισσότερο με τον ίδιο παρά με τη γυναίκα του.

Εκτός από το πλήρη αποχρωματισμό του δέρματος, δεν εντοπίζονται άλλα σοβαρά προβλήματα που να σχετίζονται με τη νόσο.

Το 1980, βρέθηκε η θεραπεία, όπου ο μπλε άνθρωπος πίνει μια χημική ουσία που είναι και η ίδια μπλε. Αυτή μετατρέπει το αίμα στη κανονική του απόχρωση και αλλάζει και ο τόνος του δέρματος. Ωστόσο, λόγω της διασποράς των υγρών, η λύση διαρκεί μόνο για μια ημέρα, οπότε ο πάσχων θα πρέπει να πίνει το υγρό κάθε μέρα.


Διαβάστε περισσότερα...

Εφαρμογή για πληκτρολόγηση μηνυμάτων από τυφλούς



Το BrailleTouch παρέχει στο χρήστη ακρίβεια 92%
.
Ερευνητές του Georgia Institute of Technology ανέπτυξαν την εφαρμογή BrailleTouch, η οποία απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν έχουν όραση. Συγκεκριμένα, η εφαρμογή, με ένα σύστημα αφής ανυψωμένων κουκκίδων Braille επιτρέπει στους τυφλούς να πληκτρολογούν και να στέλνουν γραπτά μηνύματά από οποιαδήποτε οθόνη αφής.
Επιπλέον, η εφαρμογή «εισάγει» τρία νέα κουμπιά στην κάθε πλευρά της οθόνης αναπαριστώντας έτσι τις έξι κουκκίδες του κώδικα Braille για το αγγλικό αλφάβητο.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να πληκτρολογήσει μέχρι και 32 λέξεις το λεπτό με μεγάλη ακρίβεια της τάξης του 92%.

Ακολουθεί βίντεο με την εφαρμογή…






Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπάρχει έλλειμμα πληροφόρησης των φορολογουμένων



Για την αμφισβήτηση των τεκμηρίων διαβίωσης
.
Έλλειμμα πληροφόρησης των φορολογουμένων σε επίπεδο ΔΟΥ και Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, καθώς και άρνηση, ή ανεπαρκή καθοδήγηση από πλευράς αρμοδίων υπαλλήλων για την αμφισβήτηση των τεκμηρίων διαβίωσης, διαπιστώνει σε πόρισμά του ο Συνήγορος του Πολίτη.

Η ανεξάρτητη αρχή, που δέχθηκε πολλές διαμαρτυρίες, διότι οι ΔΟΥ δεν παρείχαν τις απαραίτητες πληροφορίες και διευκρινίσεις για τη δυνατότητα αμφισβήτησης των τεκμηρίων διαβίωσης, παρατηρεί ότι πολλοί φορολογούμενοι δεν μπόρεσαν να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια και υποχρεώθηκαν να καταβάλουν φόρο για εισόδημα που δεν απέκτησαν ποτέ.

Ο Συνήγορος, όπως αναφέρει στο πόρισμά του, εστίασε την προσοχή του σε δύο κατηγορίες πολιτών για τις οποίες -λόγω ειδικών συνθηκών- προκύπτει αυξημένη υποχρέωση πληροφόρησης σχετικά με τη δυνατότητα αμφισβήτησης των τεκμηρίων, τους κατοίκους εξωτερικού και τους πολίτες που δεν είχαν εισοδήματα (ή είχαν πολύ χαμηλά εισοδήματα) τα τελευταία έτη και για τον λόγο αυτό δεν κατέβαλαν φόρους.

Από τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ανεξάρτητη αρχή διαπιστώθηκε έλλειμμα πληροφόρησης των πολιτών τόσο σε επίπεδο ΔΟΥ όσο και Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), καθώς και άρνηση ή ανεπαρκής καθοδήγηση από πλευράς αρμοδίων υπαλλήλων.

Δεδομένης, μάλιστα, της δυσμενέστατης οικονομικής συγκυρίας, που διανύει η χώρα, ο Συνήγορος του Πολίτη τονίζει ότι η διοίκηση όφειλε να έχει επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία και να έχει προβεί με όλα τα μέσα (ηλεκτρονικά, έντυπα) που έχει στη διάθεσή της και με αυξημένη επιμέλεια στη διασφάλιση της πλήρους ενημέρωσης των φορολογούμενων για τη δυνατότητα αμφισβήτησης των τεκμηρίων διαβίωσης.

Ο Συνήγορος του Πολίτη στο πόρισμά του προτείνει:

1. Το υπουργείο να πληροφορεί μέσω του διαδικτυακού τόπου του και να ενημερώνει μέσω του Τύπου πριν την κατ' έτος υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

2. Να αναγράφονται στα εκκαθαριστικά σημειώματα η δυνατότητα και οι προϋποθέσεις αμφισβήτησης της αντικειμενικής δαπάνης και μείωσης ή / και διαγραφής του αναλογούντος φόρου.

3. Οι ΔΟΥ να καθοδηγούν επαρκώς τους φορολογούμενους πολίτες.


Διαβάστε περισσότερα...

«Φουντώνει» ο υποσιτισμός των παιδιών στα σχολεία



Έντονο το πρόβλημα σε οικογένειες στην Πάτρα.

Σε συνάντηση με τους διευθυντές των δημοτικών σχολείων 6ο και 19ο της Αγ. Βαρβάρας προχώρησε η Λαϊκή Επιτροπή Προσφυγικών και η Επιτροπή Αγώνα Αγ. Βαρβάρας στην Πάτρα και ενημερώθηκε για την έλλειψη διατροφής που παρατηρείται στα μικρά παιδιά και έχει πάρει έκταση.

Οι εκπρόσωποι των λαϊκών επιτροπών πραγματοποίησαν άμεσα παράσταση διαμαρτυρίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος στον κ. Β. Χονδρογιάννη διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, που επίσης διαπιστώθηκε από τις υπεύθυνες δηλώσεις του ότι σχεδόν σε όλα τα σχολεία υπάρχει έντονο πρόβλημα διατροφής των παιδιών και παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις, όπως δημοσιεύει το dete.

Αποδεικνύεται πως συνέπεια της ραγδαίας επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης των γονέων τους από την αντιλαϊκή πολιτική που φορτώνει τα βάρη της κρίσης στις εργατικές οικογένειες, πολλά μικρά παιδιά υποσιτίζονται καθημερινά και ο αριθμός τους όλο μεγαλώνει.

Η Λαϊκή Επιτροπή Προσφυγικών καταγγέλλει την στάση της Υπουργού Παιδείας της κυβέρνησης του «Μαύρου Μετώπου» που απροκάλυπτα αρνείται την οργανωμένη διατροφή των παιδιών από τον κρατικό προϋπολογισμό, «στο όνομα της οικονομίας» προκειμένου να πληρωθούν οι πολυεθνικοί όμιλοι και οι ξένοι μεγαλοτοκογλύφοι.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόσφεραν απλόχερα 730 κιλά λάδι



Μαθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

Οι κάτοικοι του χωριού Δήμαινα στην Επίδαυρο, δίνοντας μαθήματα ανθρωπιάς και κοινωνικής αλληλεγγύης, ευαισθητοποιημένοι από τα κελεύσματα των καιρών, συγκέντρωσαν εθελοντικά επτακόσια κιλά ελαιόλαδο προσφέροντάς το στους Συλλόγους «Χαμόγελο του Παιδιού» και «Κιβωτός».

Συγκεκριμένα, προσέφεραν 370 κιλά στην «Κιβωτό» και 360 κιλά στο «Χαμόγελο του Παιδιού», στο σπίτι που έχει στην Αρχαία Κόρινθο.


Διαβάστε περισσότερα...

Γιορτάστε την Αποκριά στην Αθήνα



Τι θα συμβεί στην πρωτεύουσα το σαββατοκύριακο 25-26 Φεβρουαρίου.

Σε αποκριάτικους ρυθμούς θα μπει η Αθήνα το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς 25 και 26 Φεβρουαρίου, όπου στα στενά της Πλάκας, θα αναβιώσει το πατροπαράδοτο καρναβάλι. Καντάδες, γαϊτανάκι, μπουλούκι καρναβαλιστών και πολλά παραδοσιακά αθηναϊκά έθιμα σε πολλές άλλες περιοχές θα συνθέσουν ένα μοναδικό εορταστικό κλίμα για όλες τις ηλικίες.

Η πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων Παναγιώτα Ψαράκη μιλώντας για τις φετινές εκδηλώσεις, δήλωσε:

«Η ανταπόκριση των Αθηναίων στο κάλεσμα του δήμου Αθηναίων για τη φετινή αποκριά ήταν θερμή και αυτό συνιστά την καλύτερη επιβεβαίωση για την προσπάθειά μας, δίνοντάς μας δύναμη να συνεχίσουμε και τις υπόλοιπες μέρες, όπου θα αναβιώσουμε το πλακιώτικο καρναβάλι και περιμένουμε όλο τον κόσμο να διασκεδάσει μαζί μας, φεύγοντας για λίγο από την καθημερινότητά του».

Έτσι, το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου στις 17.00 στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Ακροπόλεως η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων θα ερμηνεύσει κλασικές καντάδες και οπερέτες.

Στις 17.00 η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων με ρυθμούς Latin θα βρίσκεται στην πλατεία Μοναστηρακίου, ενώ στις 19.00 οι «Μορφές Έκφρασης» κατεβαίνουν στη Διαδρομή της Πλάκας με καρναβαλικά δρώμενα και γαϊτανάκι.

Στις 20.00 όποιος βρεθεί στην Πλατεία Μοναστηρακίου θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει κουβανέζικη μουσική και χορό.

Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στις 13.00 η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων σε ρυθμούς Latin θα βρίσκεται απέναντι από τον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Θησείο, ενώ την ίδια ώρα η Big Band του Δήμου Αθηναίων θα παίξει στην Πλατεία Μοναστηρακίου.

Το βράδυ στις 19:00 οι «Μορφές Έκφρασης» κατεβαίνουν, εκ νέου, στη Διαδρομή της Πλάκας με καρναβαλικά δρώμενα και γαϊτανάκι και στις 20:00, στην ίδια περιοχή, η μπάντα χάλκινων «Balkana mama» θα ζωντανέψει το πλακιώτικο καρναβάλι με αποκριάτικους ρυθμούς και με μπουλούκι καρναβαλιστών.

Σημειώνεται ότι μαζί με το αποκριάτικο γλέντι που προσφέρει ο δήμος Αθηναίων, οι καταστηματάρχες της Πλάκας προσφέρουν αποκριάτικο πιάτο με το κρασί του στην τιμή των 4.50 ευρώ.

Ο δήμος Αθηναίων θα κλείσει τον κύκλο της αποκριάς την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου με τα καθιερωμένα κούλουμα σε δύο σημεία της πόλης:

Στο Λόφο του Φιλοπάππου όπου θα προσφερθούν φασολάδα, λαγάνες και ελιές υπό τους ήχους της μουσικής από το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του δήμου Αθηναίων με τη Νάντια Καραγιάννη και το Νίκο Καραγιάννη.

Στο Πάρκο ΚΑΠΑΨ (Τριφυλλίας και Λάμψα - Αμπελόκηποι), το πέταγμα του αετού θα συνοδευτεί από παραδοσιακό γλέντι σε συνεργασία με την 7η Δημοτική Κοινότητα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμπελοκήπων.

Υπενθυμίζεται ότι η Διαδρομή Πλάκας είναι η εξής:

Μετρό Ακροπόλεως - Σέλλευ - Βύρωνος - Πλ. Αγ. Αικατερίνης - Πλ. Φιλομούσου - Κυδαθηναίων - Αδριανού - Τριπόδων - Φλέσσα (αριστερά) Λυσίου - Μάρκου Αυρηλίου (Αέρηδες) - Αδριανού έως την Πλ. Μοναστηρακίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Μαζί με τα εκκαθαριστικά και η έκτακτη εισφορά



Στο 1,5% από 5% η μείωση στην εφάπαξ καταβολή.

Μαζί με το εκκαθαριστικό της εφορίας θα αποσταλεί στους φορολογούμενους και η έκτακτη εισφορά για τα εισοδήματα του 2011.

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά το πολύ σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, εφόσον η εκκαθάριση της δήλωσής τους ολοκληρωθεί έως και τον Ιούλιο. Σε διαφορετική περίπτωση θα καταβάλουν την εισφορά σε δύο δόσεις ή και σε μία, αν η εκκαθάριση ολοκληρωθεί από τον Οκτώβριο και μετά.

Η ρύθμιση αυτή θα προβλέπεται στο νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή και περιλαμβάνει τις περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις καθώς και άλλα μέτρα που συμφωνήθηκαν μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας στο πλαίσιο του νέου μνημονίου.

Παράλληλα θα προβλέπεται ότι για τους φορολογούμενους που θα πληρώσουν εφάπαξ την έκτακτη εισφορά η μείωση του φόρου δεν θα είναι 5% όπως συνέβη με την εισφορά για τα εισοδήματα του 2010, αλλά θα περιοριστεί στο 1,5%.

Σημειώνεται ότι η έκτακτη εισφορά για τα εισοδήματα του 2010 καταβάλλεται από τους φορολογούμενους σε έξι μηνιαίες δόσεις ενώ για το 2012 γίνεται μηνιαία παρακράτησή της στους μισθούς, μαζί με το φόρο εισοδήματος.


Διαβάστε περισσότερα...

Όρους στην αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων βάζει το Μνημόνιο



Αλλαγές στον ιδρυτικό νόμο του ΔΟΑΤΑΠ.

Οι κάτοχοι των διπλωμάτων ξένων κολεγίων κρατών μελών της Ε.Ε. θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να εργάζονται στην Ελλάδα υπό τους ίδιους όρους όπως και οι κάτοχοι ελληνικών πτυχίων, μετά τις αλλαγές που επιτάσσει το νέο Μνημόνιο στην αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.

Σημειώνεται πως ο ΔΟΑΤΑΠ είναι ο αρμόδιος οργανισμός για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών της αλλοδαπής Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης και τη παροχή πληροφοριών σχετικά με σπουδές Ανώτατης Εκπαίδευσης στην αλλοδαπή και στην ημεδαπή.

Το νέο Μνημόνιο επιβάλει στην κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, περιλαμβανομένης της συμμόρφωσης με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει προσχέδιο νόμου μέχρι το τέλος Μαρτίου 2012, προς υιοθέτηση εντός του δεύτερου τριμήνου του έτους προκειμένου να αρθεί η απαγόρευση της αναγνώρισης των επαγγελματικών τίτλων που προέρχονται από διπλώματα τα οποία απονέμονται βάσει συμφωνίας δικαιόχρησης (ξένων κολεγίων).

Ακόμη, η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει να επικαιροποιεί τα στοιχεία ως προς τον αριθμό των αιτήσεων που εκκρεμούν προς αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και τα αποστέλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για να εφαρμοστούν όλα αυτά θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στον ιδρυτικό νόμο του ΔΟΑΤΑΠ.


Διαβάστε περισσότερα...

Αποκριάτικη γιορτή για παιδιά με ειδικές ανάγκες



Σήμερα το απόγευμα στο Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.

Αποκριάτικη εκδήλωση για τα παιδιά του Ειδικού Ψυχαγωγικού Κέντρου του Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνει η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη σήμερα στις 6 το απόγευμα στο Κέντρο Πολιτισμού Τούμπας (Γρ. Λαμπράκη & Κλεάνθους 57).

Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο των δράσεών της για την κοινωνικοποίηση και την ψυχαγωγία των ΑμεΑ.

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με μια ξεχωριστή δράση χαράς και ψυχαγωγίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Ευχάριστα τα νέα για τους άντρες... αλλά και τις γυναίκες



Πικάντικες λεπτομέρειες για το σεξ που ίσως δεν γνωρίζατε.

Προφανώς, είναι επιλογή του κάθε ανθρώπου το πότε θα έχει την πρώτη του σεξουαλική επαφή. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η γενετική παίζει κι αυτή το ρόλο της στο πόσο εύκολα θα πάρει κανείς την απόφαση.

Έρευνα που έγινε σε δίδυμα που διαχωρίστηκαν στη γέννα δείχνει ότι υπάρχει ένας ισχυρός γενετικός σύνδεσμος για τη χρονική στιγμή που θα επιλέξει κάποιος να χάσει την παρθενιά του.



«Δεν πρόκειται για κάποιο γονίδιο που υπαγορεύει να κάνει κάποιος σεξ σε συγκεκριμένη ηλικία», δηλώνει η επικεφαλής της έρευνας και ψυχολόγος του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Ωστόσο, κληρονομικά χαρακτηριστικά όπως ο παρορμητισμός επηρεάζουν την απόφαση μας.

Η κλειτορίδα είναι κυρίως εσωτερικό όργανο




Μπορεί να μην κατανοούν ακριβώς τον τρόπο λειτουργίας της αλλά οι περισσότεροι σίγουρα γνωρίζουν που βρίσκεται η κλειτορίδα. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν είναι ότι πρόκειται για ένα εσωτερικό όργανο που δεν διεγείρεται μόνο εξωτερικά.

Η κλειτορίδα προκαλεί σεξουαλική ευχαρίστηση χάρη στο πλήθος των νευρικών απολήξεων που συγκεντρώνει στη κορυφή της. Συγκεκριμένα, έχει περίπου 6.000 περισσότερες νευρικές απολήξεις από αυτές που συναντά κανείς στην κορυφή του ανδρικού μορίου.

Το σπέρμα είναι εξαιρετικά θρεπτικό




Με περίπου 15 θερμίδες ανά «μερίδα» το σπέρμα περιέχει τις ίδιες πρωτείνες με το ασπράδι ενός μεγάλου αυγού, καθώς και βιταμίνη C, ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνη B12.

Και μπορεί να μην είναι τόσο υγιές όσο κάποια φρούτα και λαχανικά αλλά μάλλον δεν υπάρχουν βιταμίνες που να συνδυάζουν υγεία και ευχαρίστηση.

Το σεξ βοηθάει να είστε υγιείς




Η σεξουαλική επαφή μια ή δύο φορές την εβδομάδα ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα καθώς αυξάνει τα επίπεδα της ανοσοσφαιρίνης Α στον οργανισμό. Η ανοσοσφαιρίνη Α είναι ένα αντίσωμα που βοηθάει στην πρόληψη της γρίπης καταπολεμώντας προκαταβολικά τους ιούς.

Η σεξουαλική επαφή κάνεις τις γυναίκες πιο γοητευτικές



Όταν οι γυναίκες κάνουν σεξ το επίπεδο των οιστρογόνων διπλασιάζεται με αποτέλεσμα τα μαλλιά να γίνονται πιο λαμπερά και το δέρμα απαλότερο. Επίσης, η αύξηση της ροής του αίματος λόγω οργασμού κάνει τα μάγουλα και τα χείλη πιο κόκκινα.

Αν είστε σεξουαλικά ενεργοί είναι πολύ πιθανό να κολλήσετε κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα




Έρευνες έχουν δείξει ότι το 80% των σεξουαλικά δραστήριων ενηλίκων θα αποκτήσουν κάποια στιγμή κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα αν και είναι πολύ πιθανό να μην το αντιληφθούν ποτέ.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το 80% των ανθρώπων αυτών που αποκτούν ένα από τα 25 διαφορετικά είδη των νοσημάτων αυτών δεν έχουν το παραμικρό σύμπτωμα.

Τα αντισυλληπτικά επηρεάζουν το γούστο των γυναικών στους άντρες



Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που κάνουν χρήση αντισυλληπτικών επιλέγουν για σύντροφο τους άντρες που είναι λιγότερο γοητευτικοί και χειρότεροι στο κρεβάτι καθώς αυτοί οι άντρες είναι πιο πιθανό να επιδιώκουν μια πιο μακροχρόνια σχέση.

Επίσης, οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά έμεναν στις σχέσεις τους κατά μέσο όρο δύο χρόνια περισσότερο από αυτές που δεν έκαναν χρήση των φαρμάκων.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό συμβαίνει επειδή το χάπι αυτό αλλάζει τη χημεία του γυναικείου εγκεφάλου με αποτέλεσμα να τις κάνει να επιθυμούν περισσότερο μια μακροχρόνια σχέση παρά να βρουν κάποιον με τον οποίο θα ταιριάζουν απόλυτα σεξουαλικά.

Η διατροφή επηρεάζει τη γεύση του σπέρματος




Το ότι η διατροφή παίζει ρόλο στα κιλά είναι ευρέως γνωστό. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν οι άντρες είναι ότι επηρεάζει και τη γεύση του σπέρματος. Γι’ αυτό αν δείτε τη σύντροφο σας να διστάζει να σας ικανοποιήσει στοματικά μην το πάρετε προσωπικά... καλύτερα να εξετάσετε ποιο ήταν το τελευταίο σας γεύμα. Φρούτα όπως το κίουι, το πεπόνι και ο ανανάς απαλύνουν τη γεύση του σπέρματος ενώ η μπίρα και ο καφές αφήνουν μια πικρή γεύση.


Διαβάστε περισσότερα...

Κρίσιμη η σωστή επιλογή γιατρού



Συμβουλές για να αποφύγετε την ταλαιπωρία.

Ο δεκάλογος της σωστής επιλογής γιατρού που θα σας γλυτώσει από πολλές περιπέτειες στο μέλλον.

1. Μπορεί να σας ακούγεται κάπως ακραίο αλλά θα πρέπει να αποφεύγετε συστηματικά τις χειρουργικές ειδικότητες. Επίσκεψη στον χειρουργό, ισοδυναμεί σχεδόν με εθελοντική είσοδο στο χειρουργείο. Κι αυτό, πιο συχνά απ’ όσο φαντάζεστε, δεν είναι απαραίτητο.

2. Αν ο γιατρός δεν σας αφιερώσει χρόνο για τη λήψη πολύ λεπτομερούς ιστορικού, προσωπικού και οικογενειακού, αλλάξτε τον χωρίς δεύτερη σκέψη! Οι πιθανότητες ιατρικού λάθους και ταλαιπωρίας σας με άσκοπες εξετάσεις και θεραπείες, είναι πάρα πολύ υψηλές.

3. Αν ο γιατρός γράφει φάρμακα και εξετάσεις με χαρακτηριστική ευκολία, αλλάξτε τον. Στην καλύτερη περίπτωση δεν ξέρει τι κάνει, στη χειρότερη ξέρει ότι σας βασανίζει για να κερδίσει χρήματα. Καθόλου σπάνιο επίσης.

4. Αν ο γιατρός χρησιμοποιεί υπερβολικά ιατρική ορολογία και σας βομβαρδίζει με άγνωστες λέξεις, αλλάξτε τον. Αρνείται να επικοινωνήσει μαζί σας κι αυτό, εκτός των άλλων, επιβαρύνει την υγεία και επιβραδύνει, ψυχολογικά, την ανάρρωσή σας.

5. Αν ο χειρουργός βιάζεται πολύ να σας οδηγήσει στο χειρουργείο, αλλάξτε τον. Μια ή δυο εβδομάδες, ώστε να πάρετε κι άλλες γνώμες, να ενημερωθείτε από το διαδίκτυο, να ρωτήσετε συγγενείς και φίλους, δεν επηρεάζουν την έκβαση στα μη οξέα περιστατικά. Ο γιατρός που βιάζεται το κάνει για το πορτοφόλι σας, όχι για σας.

6. Αν ο γιατρός σας αποτελεί κινητή έκθεση πολυτελών ειδών και αξεσουάρ, αν ό,τι φοράει κι ό,τι κρατάει κραυγάζουν την …επωνυμία τους, αλλάξτε τον. Όχι μόνο γιατί δείχνει την κουλτούρα και τις προτεραιότητές του, αλλά και γιατί θα πρέπει να …ενισχύσετε τη συλλογή του.

7. Μη δίνετε στο γιατρό την εντύπωση ότι, προκειμένου για την υγεία, το χρήμα δεν είναι για σάς θέμα! Πολύ πιθανό να είναι για κείνον θέμα, οπότε θα ξοδευτείτε πολύ και θα ταλαιπωρηθείτε ακόμα περισσότερο.

8. Να θυμάστε ότι το 90% των νοσημάτων είναι αυτο-ιόμενα ή ευκολοθεράπευτα και από το υπόλοιπο 10%, για το 90% η ιατρική δεν έχει λύση. Επομένως εκτιμείστε όλως ιδιαιτέρως το μετριοπαθή γιατρό ο οποίος αρχικά σας συμβουλεύει κι έπειτα συζητάει μαζί σας τις πιθανές θεραπείες. Στο κάτω κάτω, δώστε …χρόνο στον εαυτό σας να γίνει καλά. Η έλλειψη υπομονής κοστίζει!

9. Αποφεύγετε τις προσφορές για δωρεάν εξετάσεις και επισκέψεις σε γιατρούς, που παρέχουν σήμερα τόσοι και τόσοι, στον ιδιωτικό τομέα, με πρώτες τις τράπεζες. Μην ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη! Σπάνια θα φύγετε αλώβητοι από τέτοιες διαδικασίες. Στην καλύτερη περίπτωση θα μπλέξετε με περαιτέρω εξετάσεις και φάρμακα, στη χειρότερη θα …χειρουργηθείτε ή και θα …συγχωρεθείτε.

10. Αν έχετε κάποιο ειδικό, σχετικά σπάνιο ή σοβαρό πρόβλημα υγείας να θυμάστε ότι το εξωτερικό αποτελεί πολλές φορές την καλύτερη λύση – αν όχι και τη φθηνότερη.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ταχύτερη φθορά νοητικών λειτουργιών στους άντρες καπνιστές



Τα πρώτα συμπτώματα αρχίζουν ήδη από την ηλικία των 45 ετών.

Ταχύτερη έκπτωση νοητικών λειτουργιών με το πέρασμα του χρόνου παρουσιάζουν οι άντρες καπνιστές σε σχέση με όσους δεν καπνίζουν, αλλά και με τις γυναίκες καπνίστριες.

Σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα οι άνδρες καπνιστές παθαίνουν φθορά νοητικών λειτουργιών που αντιστοιχεί σε ένα άνθρωπο δέκα χρόνια μεγαλύτερό τους, ο οποίος δεν καπνίζει.

Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν ανάλογο φαινόμενο στις γυναίκες καπνίστριες, ενώ στους άνδρες καπνιστές τα πρώτα συμπτώματα νοητικής έκπτωσης αρχίζουν ήδη από την ηλικία των 45 ετών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι το κάπνισμα «αποτελεί μια από τις σοβαρότερες απειλές για τη δημόσια υγεία που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο κόσμος», αφού προκαλεί μεταξύ άλλων καρκίνο των πνευμόνων και άλλες χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις.

Μια αιτία που ο εγκέφαλος των γυναικών φαίνεται πιο προστατευμένος σε σχέση με των ανδρών από το κάπνισμα, σύμφωνα με τους βρετανούς επιστήμονες, πιθανώς είναι ότι οι άνδρες καπνίζουν συστηματικά περισσότερο, αλλά το θέμα πρόκειται να διερευνηθεί περαιτέρω σε μελλοντικές έρευνες.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 5.100 ανδρών και 2.150 γυναικών με μέση ηλικία 56 ετών, δηλαδή στο μεταίχμιο μεταξύ μέσης και τρίτης ηλικίας. Η μελέτη έδειξε ότι ένας 50χρονος καπνιστής έχει παρόμοια νοητική φθορά με ένα 60χρονο μη καπνιστή. Όσοι έχουν κόψει το κάπνισμα πριν από πολλά χρόνια, δεν φαίνεται να έχουν ταχύτερη μείωση των νοητικών λειτουργιών τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτρονική διόρθωση για το ΕΤΑΚ



Ξεκινάει η λειτουργία της υπηρεσίας.

Σε λειτουργία τίθεται από σήμερα η σελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για να ελεγχθούν προβλήματα στο ΕΤΑΚ του 2009.

Όπως είπε στο ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρης Θεοχάρης, όποιος δεν έχει λάβει ακόμα εκκαθαριστικό, θα μπορεί μέσω της σελίδας να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις, προκειμένου να το παραλάβει.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, μέσα στο α’ εξάμηνο του 2012 θα σταλούν σταδιακά εκατοντάδες χιλιάδες σημειώματα για πληρωμές φόρων ακινήτων του 2009, του 2010 και του 2011.

Οι λογαριασμοί θα αρχίσουν να αποστέλλονται με καταιγιστικούς ρυθμούς καθώς θα γίνει εκκαθάριση 1.000.000 δηλώσεων ΕΤΑΚ 2009 και θα σταλούν σε 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων τα εκκαθαριστικά σημειώματα για να πληρωθούν συνολικά 50 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια θα σταλεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2010 σε 170.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000.


Διαβάστε περισσότερα...

Μυθιστόρημα επιτρέπει στους αναγνώστες να επιλέξουν το τέλος



Μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα σε 11 διαφορετικές εκδοχές.

Τη δυνατότητα να δώσουν στο βιβλίο το τέλος που επιθυμούν δίνει στους αναγνώστες Βρετανίδα συγγραφέας.

Το τελευταίο έργο της Caroline Smaile με τίτλο «99 λόγοι γιατί» επιτρέπει σε αυτούς που θα το διαβάσουν να διαλέξουν ανάμεσα σε έντεκα διαφορετικές εκδοχές, αναλόγως με το αν επιθυμούν ένα ευχάριστο ή ένα πιο μελό φινάλε.

Η συγγραφέας πήρε την απόφαση αυτή όταν αναγνώστες των δύο προηγούμενων της βιβλίων εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για το άσχημο τέλος που αυτά είχαν.

Οι αναγνώστες θα διαμορφώνουν το αποτέλεσμα απαντώντας σε ερωτήματα πολλαπλών επιλογών όπως για παράδειγμα γύρω από τους χαρακτήρες των ηρώων, αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο να φανεί η διάθεση τους.

Αν και πάλι το τέλος δεν τους ικανοποιήσει, οι αναγνώστες μπορούν να πειραματιστούν εκ νέου.


Διαβάστε περισσότερα...