Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

«Προσωπική άποψη ότι το δημοψήφισμα δεν συνάδει με τα διεθνή πρότυπα»


«Δεν είναι επίσημη θέση του Συμβουλίου της Ευρώπης» λέει Ολλανδός βουλευτής..
O Ολλανδός βουλευτής και πρόεδρος της Ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης Τάινι Κοξ με δήλωσή του καλεί τον ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης να διευκρινίσει, εάν η δήλωσή του για το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, είναι προσωπική του δήλωση ή επίσημη τοποθέτηση του ΣτΕ.

'Όπως είναι γνωστό ο γενικός γραμματέας του ΣτΕ Θόρμπγερν Γιάγκλαντ σε δήλωσή του, που όπως αναφέρει ο κ. Κοξ δεν έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου είχε αμφισβητήσει κατά πόσο το ελληνικό δημοψήφισμα ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Koξ - όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ - τονίζει ότι πρόκειται για την άποψη του κ. Γιάγκλαντ και όχι του Συμβουλίου της Ευρώπης και ότι το Συμβούλιο τηρεί την αρχή ότι δεν αναμειγνύεται στις εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες των κρατών μελών του. Επίσης, υπογραμμίζει ότι δεν θεωρεί πως αυτή ήταν η πρόθεση του Γενικού Γραμματέα και ότι η απόφαση για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος ελήφθη σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζονται στο Ελληνικό Σύνταγμα σχετικά με δημοψήφισμα για κρίσιμο εθνικό θέμα, υπερψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων και επικυρώθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Σχετικά με την περιπλοκότητα ή μη του ερωτήματος, ο κ. Koξ επισημαίνει ότι το 2005 οι Ολλανδοί ψηφοφόροι κλήθηκαν να αποφασίσουν για το σχέδιο Ευρωπαϊκού Συντάγματος, χωρίς κανείς να θεωρήσει ότι η επιλογή τους πάνω σε ένα τόσο περίπλοκο και μακροσκελές κείμενο ήταν αντικανονική.

Κατόπιν τούτου, ο πρόεδρος της Ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ζητά από τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης να διευκρινίσει εάν πρόκειται για προσωπική του δήλωση ή για επίσημη τοποθέτηση εκ μέρους και για λογαριασμό του Συμβουλίου της Ευρώπης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

To Greek or not to Greek


Ιδού το ερώτημα σύμφωνα με την Deutsche Welle.

«Δεδομένου ότι η Ελλάδα παραπαίει από τις επιπτώσεις μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης, Έλληνες ομογενείς στη Βόννη στέκονται στο πλευρό των συμπατριωτών τους στην πατρίδα, αλλά είναι απρόθυμοι να διαλέξουν πλευρά», αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle και παρουσιάζει μέσα από μια σειρά από φωτογραφίες το δίλημμα «To Greek or not to Greek»…

«Μαθαίνω Ελληνικά»



Χαρτοπετσέτα ελληνικού εστιατορίου στην Γερμανία με λίστα κοινών ελληνικών εκφράσεων μεταφρασμένες στα γερμανικά.

Χιλιάδες Έλληνες



Η Γερμανία έχει πάνω από 320.000 Έλληνες ομογενείς σύμφωνα με το Μητρώο Αλλοδαπών (AZR). Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι Έλληνες είναι η πέμπτη μεγαλύτερη κοινότητα μεταναστών στη Γερμανία, μετά τους Τούρκους, του Πολωνούς, τους Ιταλούς και τους Ρουμάνους.

Αύξηση αυτοκτονιών



Ο Πρωτοπρεσβύτερος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Βόννη, Σωκράτης Νταλλής λέει ότι ο αριθμός των αυτοκτονιών έχει αυξηθεί από τότε που τέθηκαν σε εφαρμογή τα μέτρα λιτότητας.

Ελληνική κουζίνα



Η ελληνική κουζίνα έχει μεγάλη πέραση στη Γερμανία, όπως αυτή η μικρή πιτσαρία.

Οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουν



Η Elena Aliki Papyrou, ζει στην Βόννη εδώ και δέκα χρόνια. «Οι άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν επιλέξει διεφθαρμένες κυβερνήσεις στο παρελθόν και πρέπει να είναι πιο απαιτητικοί όταν πρόκειται για την επιλογή των ηγετών τους», λέει.

Φαγητό και πολιτική δεν μπερδεύονται



Οι Έλληνες ιδιοκτήτες εστιατορίων στη Βόννη δεν θέλησαν να μιλήσουν για την κρίση στη χώρα τους. Ο λόγος; Έχουν χάσει πελάτες όταν κατά το παρελθόν, είχαν μιλήσει σε δημοσιογράφους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άγρια κόντρα on air Σαράφογλου-Γρηγοριάδη για το δημοψήφισμα


Άγρια κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στην δημοσιογράφο του MEGA Μαρία Σαράφογλου και τον ηθοποιό Κλέων Γρηγοριάδη.

Ο γνωστός καλλιτέχνης είναι ανάμεσα στους 200 ανθρώπους του πολιτισμού που τάσσονται υπέρ του "ΟΧΙ" στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Ο κ. Γρηγοριάδης αρχικά ανάφερε πως «η συμπεριφορά των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών είναι αήθης για να μην πω κάτι πιο βαρύ. Έχετε την αίσθηση ότι δίνετε ισότιμο βήμα σε όλους;» με την δημοσιογράφο να απαντά πως «εμείς φιλοξενούμε όλες τις απόψεις».

Η ένταση ανάμεσα στους δύο ανέβαινε συνεχώς με την Μαρία Σαράφογλου να συμπληρώνει λέγοντας «δεν φταίω εγώ εάν όλες οι κοινωνικές ομάδες τάσσονται υπέρ του ΝΑΙ». Ο Κλεών Γρηγοριάδης τότε ανέφερε πως «όλες οι κοινωνικές ομάδες που εσείς προβάλλετε τάσσονται υπέρ του ΝΑΙ» και συμπλήρωσε «να ψηφίσουμε ΟΧΙ για να φύγει η χούντα της ιδιωτικής τηλεόρασης από την Ελλάδα. Να τα μαζέψει και να πάει από εκεί που ήρθε».

Δείτε το βίντεο του MEGA.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προσφυγή 12 δικηγόρων στο ΣτΕ για το δημοψήφισμα


Προσφυγή με την οποία ζητούν να απορριφθεί η αίτηση ακύρωσης του δημοψηφίσματος, κατέθεσαν στο ΣτΕ 12 δικηγόροι.

"Η απόπειρα ματαίωσης του δημοψηφίσματος με δικαστική απόφαση δεν θα περάσει" επισημαίνουν οι δικηγόροι.

Η προσφυγή θα συζητηθεί μαζί με την αίτηση ακύρωσης του δημοψηφίσματος που κατέθεσαν οι δύο πολίτες την Παρασκευή ώρα 12 μ. στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Διαβάστε εδώ την προσφυγή

Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση στην υποβολή μηχανογραφικών λόγω δημοψηφίσματος


Τροποποίηση στις ημέρες προγραμματισμένης λειτουργίας των Λυκείων.

Λόγω της επικείμενης διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, για το οποίο τα περισσότερα Λύκεια της χώρας θα λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα, η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων παρατείνεται ως και την Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015.

Ως εκ τούτου το υπουργείο προχώρησε στην τροποποίηση των ημερών προγραμματισμένης λειτουργίας των Λυκείων για την υποστήριξη της ηλεκτρονικής υποβολής του Μηχανογραφικού Δελτίου (Μ.Δ.) ως εξής: όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ανεξάρτητα από την προγραμματισμένη εφημερία) θα λειτουργήσουν επιπλέον την Τρίτη 14-7-2015 και την Παρασκευή 17-7-2015 κι όχι στις 3-7-2015 και στις 7-7-2015.

Είναι ευνόητο, αναφέρεται στο έγγραφο του υπουργείου, ότι οι 2 εκπαιδευτικοί που θα είναι παρόντες στα Λύκεια θα αποζημιωθούν για αυτές τις 2 μέρες (δηλαδή μόνο για τις 14 και 17 Ιουλίου) για μη χρήση θερινής άδειας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συγκέντρωση ομογενών στη Νέα Υόρκη


Τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο - Δείτε το βίντεο.

Στο Athens Square Park (Πλατεία Αθηνών) στην Αστόρια έδωσαν το «παρών» Ελληνοαμερικανοί κάθε ηλικίας, ανταποκρινόμενοι στα δυο παράλληλα καλέσματα για συγκεντρώσεις συμπαράστασης προς τον ελληνικό λαό, εν μέσω της κορύφωσης της κρίσης αλλά και της αντίστροφης μέτρησης πριν το δημοψήφισμα.

Στο χώρο, γράφει το πόρταλ ομογενών newgreektv, πραγματοποιήθηκαν ουσιαστικά δυο συγκεντρώσεις: Η πρώτη ήταν της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, η οποία, βάσει και της επίσημης δήλωσης του προέδρου της, Πέτρου Γαλάτουλα, δεν είχε συγκεκριμένη «γραμμή» για ναι ή όχι στο δημοψήφισμα της Κυριακής, εστιάζοντας στην ανάγκη συμπαράστασης προς τους Έλληνες, στις δύσκολες στιγμές που περνάει η Ελλάδα. Η δεύτερη, ήταν αυτή των παραρτημάτων Νέας Υόρκης του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπως επίσης και της Αριστερής Κίνησης, η οποία έστελνε μήνυμα για υπερψήφιση του ΟΧΙ και πλήρη απόρριψη του προτεινόμενου προγράμματος από τους δανειστές.

Μάλιστα, η διάσταση αυτή στην οπτική των δυο καλεσμάτων προκάλεσε διαφωνίες, καθώς υπήρξαν πολλοί παραβρισκόμενοι που υποστήριξαν ότι ήρθαν ξεκάθαρα για να φωνάξουν υπέρ του «όχι», με αποτέλεσμα να μην τους καλύπτει η «ουδετερότητα» της Ομοσπονδίας. Στο σημείο αυτό, παρενέβη ο καθηγητής του Queens College, Νίκος Αλεξίου, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Νέας Υόρκης και πρόσωπο με καθολικό σεβασμό μεταξύ των ομογενών, ο οποίος πήρε τον λόγο και υπενθύμισε σε όλους ότι τους ενώνει η αγάπη για την Ελλάδα και η κοινή επιθυμία για ένα καλύτερο αύριο στην χώρα, εν μέσω των δύσκολων στιγμών που περνάει.

Πάντως, η διαφωνία ξεπεράστηκε όταν ακούστηκε από τα μεγάφωνα ο εθνικός ύμνος, σε μια στιγμή ομοθυμίας, η οποία ασφαλώς χαρακτηρίστηκε από έντονη συναισθηματική φόρτιση.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συγκέντρωση υπέρ του «Όχι» από τον ΣΥΡΙΖΑ αύριο στο Σύνταγμα


Θα ακολουθήσει συναυλία με Μάλαμα, Ιωαννίδη, Μικρούτσικο, Χαϊνηδες, Βιτάλη και άλλους καλλιτέχνες.

Συναυλία με την συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών θα πραγματοποιηθεί αύριο βράδυ στις 7.30 στο Σύνταγμα όπου επίσης θα γίνει η συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ για το δημοψήφισμα, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο τύπου του κόμματος. Με το σύνθημα «απαντάμε στο σκηνικό φόβου που θέλουν να επιβάλουν, με τα τραγούδια μας, με τη δυνατή φωνή μας».

Συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά:

Ρίτα Αντωνοπούλου, Ελένη Βιτάλη, Ηρώ, Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαϊδης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Σωκράτης Μάλαμας, Αφροδίτη Μάνου, Γιώργος Μεράντζας, Θάνος Μικρούτσικος, Χαϊνηδες, Ραλία Χρηστίδου.

Την εκδήλωση ανοίγει ο Γιώργος Κιμούλης και παρουσιάζει ο Πασχάλης Τσαρούχας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συντονισμένες ενέργειες για την προστασία της Αμφίπολης


Σύσκεψη για το μνημείο Καστά στο υπουργείο Πολιτισμού.
Σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων με αντικείμενο την προστασία και ανάδειξη του μνημείου Καστά στην Αμφίπολη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο της διεπιστημονικής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί υπό τον συντονισμό της Αν. Γενικής Γραμματέως κυρίας Μαρίας Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη. Μετά την καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το μνημείο από την ανασκαφή του έως σήμερα, οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού προχωρούν σε συντονισμένες ενέργειες βάσει συγκεκριμένου προγραμματισμού σύμφωνα με τις αρχές και την δεοντολογία που διέπουν τις επεμβάσεις των μνημείων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, μετά από σειρά αυτοψιών και επανειλημμένες συναντήσεις στις οποίες τέθηκαν τα ζητήματα σε διεπιστημονική βάση, συντάχθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές για την εξασφάλιση των πρανών του τύμβου, τη διευθέτηση της απορροής των ομβρίων, τον έλεγχο και την ενίσχυση της στερεωτικής διάταξης (υποστύλωση) του τάφου προς εξασφάλιση της ευστάθειας του καθώς και την ενόργανη παρακολούθηση μικρομετακινήσεων από δυναμικά φαινόμενα (ωθήσεις γαιών κ.α.).

Επίσης πραγματοποιήθηκαν οι προαπαιτούμενες εργασίες για την εκπόνηση των μελετών συντήρησης των δομικών λίθων, των επιχρισμάτων, των δαπέδων, καθώς και του γραπτού και γλυπτού διακόσμου του μνημείου. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε ενόργανη αναγνώριση των χρωστικών με τη χρήση φορητού XRF και πολυφασματικής κάμερας και παρήχθησαν δοκίμια θυσιαζομένων κονιαμάτων για τη στερέωση των λίθων του αντιθήματος του περιβόλου. Η σύνθεσή τους θα αποτιμηθεί μετά την ωρίμανσή τους και σε σχέση με τα χαρακτηριστικά του αρχαίου δομικού υλικού.

Ενέργειες έχουν γίνει για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πιστώσεων, ώστε οι εργασίες να πραγματοποιηθούν πριν από την έλευση του χειμώνα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποζημιώσεις σε 14.997 παραγωγούς από τον ΕΛΓΑ


Αφορά ζημιές στη φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο.

Τους πίνακες με τους δικαιούχους αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου για ζημιές τα έτη 2013-2014, καθώς και την πληρωμή κρατικών ενισχύσεων για τις περιόδους 2011-2012 απέστειλε ο ΕΛΓΑ στην Τράπεζα Πειραιώς.

Το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων φτάνει το ύψος των 5.768.795 ευρώ, αφορά 14.997 δικαιούχους 22 νομών, με τους νομούς όμως Έβρου και Σερρών να απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος, καθώς ελήφθη υπόψη η δοκιμασία που υπέστησαν από τις φετινές εκτεταμένες πλημμύρες.Το συνολικό ποσό των προγραμμάτων Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ) για 1.853 δικαιούχους, ανέρχεται σε 1.799.550 με τον μεγαλύτερο όγκο να αφορά τους φακέλους των ετών 2011 και 2012.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ρομπότ σκότωσε εργαζόμενο της Volkswagen


Τον χτύπησε με δύναμη πάνω σε μεταλλική επιφάνεια.
Φρικτό θάνατο βρήκε ένας εργάτης σε εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας της Volkswagen, στην πόλη Baunatal στη Γερμανία. Όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα, ένα ρομπότ άρπαξε έναν εργάτη και τον χτύπησε με δύναμη πάνω σε μια μεταλλική επιφάνεια με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα. Σύμφωνα με το BBC, θύμα είναι ένας 22χρονος που εργαζόταν στην ομάδα που είχε αναλάβει την εγκατάσταση του ρομπότ, όταν από λάθος, ο βραχίονας του μηχανήματος τον χτύπησε με ορμή σε σκληρή επιφάνεια.

Ο εκπρόσωπος της VW, Heiko Hillwig, είπε ότι το δυστύχημα οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, αναφέρει το Associated Press.

Ο 22χρονος πέθανε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δυσκολίες και προοπτικές για τη Νομική


Δεύτερη η Ελλάδα σε αριθμό δικηγόρων ανά 100.000 κατοίκους.

Γίνε παιδί μου γιατρός ή δικηγόρος. Αυτή είναι μια συνήθης γονεϊκή προτροπή προς τα παιδιά. Δυο επαγγέλματα με μεγάλη κοινωνική αναγνώριση που θέλγουν τους μαθητές. Στο παρόν άρθρο θα εστιάσουμε στη νομική που αποτελεί τη “ναυαρχίδα” της θεωρητικής κατεύθυνσης. Άραγε η μεγάλη κοινωνική αναγνώριση συνοδεύεται και από υψηλές απολαβές και εξασφαλισμένη εργασία; Στα αγωνιώδη αυτά ερωτήματα θα δώσουμε ακολούθως απαντήσεις.


Βάσεις και προτιμήσεις

Εδώ και χρόνια λειτουργούν μόνο τρία τμήματα νομικής ανά την Ελλάδα, σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Κομοτηνή. Ο μικρός αριθμός των τμημάτων θα υποστήριζε κάποιος αποτελεί θετικό στοιχείο για την απορρόφηση των αποφοίτων. Θα συμφωνούσαμε μαζί του αν και ο αριθμός των εισαχθέντων ήταν μικρός.

Για το 2014 ο αριθμός των εισαχθέντων διαμορφώθηκε στους 1.200 ενώ για το 2015 έχουμε μια μικρή μείωση με τον αριθμό των θέσεων να ανέρχεται σε 1.190

Η ζήτηση των τμημάτων, όπως άλλωστε γίνεται αντιληπτό και από τις βάσεις εισαγωγής, είναι από τις υψηλότερες. 3.674 συνολικά μαθητές είχαν τα τμήματα της νομικής ως πρώτη τους επιλογή ενώ 13.632 τα δήλωσαν στο μηχανογραφικό τους.




Εργασιακές διέξοδοι

Οι επιλογές που έχει ένας νέος δικηγόρος μόλις ολοκληρώσει τις σπουδές του, όπως αναφέρονται και σε σχετική παρουσίαση του γραφείου διασύνδεσης σπουδών και σταδιοδρομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι οι ακόλουθες.

Δικηγόρος: προϋποθέτει τη διενέργεια πρακτικής άσκησης στο πλευρό Δικηγόρου, για χρονικό διάστημα 18 μηνών. Στο τέλος της άσκησης ακολουθούν γραπτές και προφορικές εξετάσεις ενώπιον πολυμελούς επιτροπής (δικαστών και δικηγόρων), για τη λήψη της άδειας άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος και την εγγραφή στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο.

Συμβολαιογράφος: μετά από επιτυχή συμμετοχή σε εξετάσεις. Το επάγγελμα του συμβολαιογράφου παραμένει κλειστό: υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός συμβολαιογράφων στην περιφέρεια κάθε Εφετείου, οπότε ο διαγωνισμός διενεργείται όταν κενωθούν υπάρχουσες θέσεις συμβολαιογράφων (λόγω συνταξιοδότησης ή θανάτου), για πολύ λίγες θέσεις κάθε φορά. Βέβαια η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μερικό άνοιγμα καθώς πλέον προκηρύσσει και νέες θέσεις αυξάνοντας τον αριθμό τους.

Δικαστής/ Εισαγγελέας: μετά από επιτυχή συμμετοχή στον ιδιαίτερα δύσκολο διαγωνισμό εισαγωγής στην Εθνική Σχολή Δικαστών (www.esdi.gr). Προϋποθέσεις: προηγούμενη 2ετής άσκηση δικηγορίας, ηλικία (από 28 – 40 ετών). Υπάρχουν δύο κατευθύνσεις, της Διοικητικής και της Πολιτικής – Ποινικής Δικαιοσύνης. Ο διαγωνισμός διεξάγεται σε δύο στάδια, προκριματικό (γραπτός) και τελικό (προφορικός). Η φοίτηση διαρκεί 16 μήνες και είναι αμειβόμενη. Για την αποφοίτηση, ακολουθείται ένα σύνθετο σύστημα αξιολόγησης του σπουδαστή, το οποίο περιλαμβάνει την αξιολόγησή του κατά τη φοίτηση, το βαθμό που έλαβε στις εξετάσεις αποφοίτησης (γραπτές και προφορικές) και την αξιολόγησή του στο στάδιο της πρακτικής άσκησης.

Εξωνομικά Επαγγέλματα: Πέρα από τα τρία νομικά με τη στενή έννοια του όρου επαγγέλματα, ο πτυχιούχος Νομικής έχει και άλλες ενδιαφέρουσες επαγγελματικές προοπτικές όπως, ενδεικτικά:

Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (www.ekdd.gr): ύστερα από εισαγωγικό διαγωνισμό, πολλά από τα μαθήματα του οποίου είναι νομικού περιεχομένου. Η Ε.Σ.Δ.Δ. διαθέτει διάφορα Τμήματα (Δημόσιας Διοίκησης, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εμπορικών Ακολούθων, Ακολούθων Τύπου), οι απόφοιτοι των οποίων καταλαμβάνουν ανώτερες θέσεις δημοσίων υπαλλήλων, κάποιες από τις οποίες προϋποθέτουν θητεία στο εξωτερικό, με υψηλές αποδοχές.

Διοικητικός υπάλληλος, είτε στο δημόσιο (μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ) είτε στον ιδιωτικό τομέα. Εντάσσονται στην κατηγορία ΠΕ διοικητικών, ΠΕ νομικών, ΠΕ διοικητικού/οικονομικού

Διπλωματικό Σώμα: ύστερα από εξετάσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών (www.mfa.gr). Απαραίτητη προϋπόθεση η καλή γνώση όσο το δυνατόν περισσότερων ξένων γλωσσών. Οι υποψήφιοι έχουν κατά κανόνα προχωρήσει εκ των προτέρων σε μεταπτυχιακές σπουδές στο Διεθνές Δίκαιο.

Δικαστικοί επιμελητές: Μετά από αλλαγές στη νομοθεσία πλέον θέση δικαστικών επιμελητών θα μπορούν να διεκδικούν μόνο απόφοιτοι της Νομικής. Η προκήρυξηγια τον διαγωνισμό δικαστικών επιμελητών 2015

Ανεργία – επαγγελματικές δυσκολίες - Ευρωπαϊκές έρευνες

Για να βρούμε στοιχεία για τους δικηγόρους ανατρέξαμε σε Ευρωπαϊκές Έρευνες. Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση της CEPEJ (Report on "European judicial systems – Edition 2014 (2012 data): efficiency and quality of justice), η Ελλάδα έχει μια από τις μεγαλύτερες αναλογίες δικηγόρων ανά 100.000 κατοίκους. Συγκεκριμένα έχει 380.7 δικηγόρους ανά 100.000 (χωρίς τους νομικούς συμβούλους) και κατατάσσεται στη δεύτερη θέση πανευρωπαϊκά πίσω από το Λουξεμβούργο.

Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας οι δικηγόροι από το 2006 έως το 2012 παρουσίασαν αύξηση στη χώρα μας 11.5%.






Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΣΕΙΒ: Τα αποθέματα ιατροτεχνολογικών προϊόντων επαρκούν για 20-30 ημέρες


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Σύνδεσμος.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατροτεχνολογικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), με ανακοίνωσή του στην οποία τονίζει πως τα αποθέματα επαρκούν για 20-30 ημέρες.

«Την κρίσιμη αυτή περίοδο για την οικονομία και την χώρα, τα μέλη του, πασχίζουν να συνεχίσουν την απρόσκοπτη προμήθεια των Νοσοκομείων με τα απαραίτητα υλικά.

Επειδή το τοπίο που διαγράφει η έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με εισαγωγές Ιατροτεχνολογικών προϊόντων είναι ακόμη στην φάση της υλοποίησης και δεν έχει ακόμη λειτουργήσει από τις Τράπεζες, ενημερώνουμε ότι τα αποθέματα των εταιρειών-μελών του ΣΕΙΒ, επαρκούν για 20 - 30 ημέρες, πλην ορισμένων εξειδικευμένων υλικών όπου πιθανόν να έχουν ήδη εμφανιστεί ελλείψεις στα Νοσοκομεία.

Υπογραμμίζουμε ότι οι Οίκοι του εξωτερικού έχουν αυξημένη ανησυχία για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα και είναι επιφυλακτικοί στην εκτέλεση των παραγγελιών προς τους αντιπροσώπους τους. Οι περισσότερες εταιρείες έχουν μειώσει τις παραδόσεις υλικών, εντούτοις διασφαλίζουν προς το παρόν τον εφοδιασμό της αγοράς με τα απαραίτητα υλικά», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΕΙΒ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν έγινε αποκομιδή απορριμμάτων λόγω έλλειψης καυσίμων


Προβλήματα σε υπηρεσίες καθαριότητας δήμων από τις κλειστές τράπεζες.
Προβλήματα καταγράφονται στη λειτουργία των υπηρεσιών των δήμων της Πελοποννήσου, με πρώτη την υπηρεσία καθαριότητας, λόγω του κλεισίματος των τραπεζών. Σήμερα στον δήμο Κορινθίων δεν έγινε αποκομιδή απορριμμάτων λόγω έλλειψης καυσίμων και, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Χρήστος Μελέτης, μόνο ένα απορριμματοφόρο κινήθηκε μαζεύοντας τα σκουπίδια από το νοσοκομείο και την αγορά της πόλης.

Ωστόσο, από αύριο και για τις επόμενες περίπου πέντε ημέρες θα κινηθούν κανονικά τα απορριμματοφόρα, αφού -όπως πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος Κορινθίων- ο δήμος μπόρεσε και έβαλε χρήματα στο λογαριασμό της προμηθεύτριας εταιρείας και αυτή με τη σειρά της εξασφάλισε μετρητά, παρήγγειλε καύσιμα και προμήθευσε τον δήμο.

Ο δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής υπογράμμισε επίσης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι με απόφασή του από τη Δευτέρα, έχουν περιοριστεί οι κινήσεις των οχημάτων του δήμου στο ελάχιστο, προκειμένου να υπάρχουν καύσιμα για τα απορριμματοφόρα και για τυχόν έκτακτες ανάγκες.

Στην Ερμιονίδα ο δήμαρχος Δημήτρης Σφυρής, τόνισε ότι τα καύσιμα που έχει ο δήμος επαρκούν ως Τρίτη για να γίνεται αποκομιδή των απορριμμάτων. Ο κ. Σφυρής εξέφρασε, επίσης, την αγωνία του γιατί ο δήμος του είναι τουριστικός και αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή με τις τράπεζες θα προκληθεί ζημιά στην περιοχή. Ήδη, ανέφερε, από πληροφορίες που έχει υπάρχουν ακυρώσεις διαμονής.

Στο Ναύπλιο ο δήμαρχος Δημήτρης Κωστούρος σημείωσε σχετικά: «κάνουμε ήδη τα πάντα. Είμαστε τουριστικός δήμος και δεν μπορούμε να μην μαζεύουμε σκουπίδια». Ο κ. Κωστούρος επισήμανε ότι «κινούμαστε με μετρητά, γιατί οι προμηθευτές καυσίμων θέλουν μετρητά, ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν τις εταιρείες» κι εξήγησε πως δεν υπάρχει η πίστωση της μιας εβδομάδας.

Ο δήμαρχος Ναυπλίου τόνισε ότι όλοι προσπαθούν και δουλεύουν περισσότερο, ενώ ανέφερε πως είναι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης, αφού λόγω των κλειστών τραπεζών δεν μπορεί να πιστωθούν οι λογαριασμοί του προσωπικού και τους δόθηκε προκαταβολή 80 ευρώ από τα χρήματα που υπήρχαν στο χρηματοκιβώτιο του ταμείου της επιχείρησης.

Στον δήμο Μονεμβασιάς για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και να εξοικονομήσουν καύσιμα, έχουν σταματήσει κάθε χωματουργική και άλλη εργασία γινόταν, ανέφερε ο αντιδήμαρχος Κώστας Μαυρομιχάλης. Επιπλέον σημείωσε πως έχουν μειώσει τις ημέρες αποκομιδής των απορριμμάτων και παράλληλα προχώρησαν σε μια έκτακτη προμήθεια πετρελαίου, για την κίνηση των απορριμματοφόρων, προκειμένου να μπορέσουν, όπως τόνισε, να ανταποκριθούν για τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιος παίρνει τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας αν παραιτηθεί ο Παυλόπουλος


Τι ορίζει το Σύνταγμα στο υποθετικό σενάριο.

Αρκετά ήταν τα σενάρια τις τελευταίες ημέρες, τα οποία έκαναν λόγο για την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκαν, αντιθέτως διαψεύστηκαν από συνεργάτες του κυρίου Παυλόπουλου.

Τι θα συνέβαινε όμως στην περίπτωση κατά την οποία οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνονταν και ο Προκόπης Παυλόπουλος παραιτείτο από τη θέση του;

Πρακτικά, σύμφωνα με το άρθρο 34 του Συντάγματος περί αναπλήρωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας, όταν ο ίδιος για κάποιο λόγο αποφασίσει να παραιτηθεί ή κωλύεται να ασκήσει τα καθήκοντά του, τη θέση του καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της τελευταίας Βουλής. Σε αυτή την περίπτωση δηλαδή καθήκοντα Προέδρου αναλαμβάνει άμεσα η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Όταν περάσουν 30 ημέρες από τη στιγμή που ο Πρόεδρος σταμάτησε να ασκεί τα καθήκοντά του, συγκαλείται η Βουλή ακόμα και αν έχει διαλυθεί, για να αποφασίσει – απαραίτητη προϋπόθεση η συγκέντρωση 180 βουλευτικών ψήφων – εάν συντρέχει λόγος για εκλογή νέου Προέδρου. Επιπλέον, με βάση τα όσα ορίζει το Σύνταγμα η διαδικασία αναπλήρωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να διαρκέσει περισσότερο από έξι συνολικά μήνες από τη στιγμή που σταμάτησε να ασκεί τα καθήκοντά του.

Χαρακτηριστική ήταν περίπτωση αναπλήρωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας ιστορικά, όταν παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, στις 10 Μαρτίου του 1985.

Είχε προηγηθεί η ρήξη με τον Ανδρέα Παπανδρέου στις 9 Μαρτίου της ίδιας χρονιάς, όταν ο τότε πρωθυπουργός πρότεινε ως υποψήφιο τον Χρήστο Σαρτζετάκη. Ο Καραμανλής παραιτήθηκε από τη θέση του, και καθήκοντα Προέδρου ανέλαβε προσωρινά ο πρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Αλευράς. Στην πορεία των εξελίξεων προέκυψε ζήτημα για το αν ο Αλευράς είχε δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία που ακολούθησε για την ανάδειξη Πρόεδρου της Δημοκρατίας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε 531.201 ανέρχονται οι εκλογείς στην Περιφέρεια Κρήτης


Σε ετοιμότητα για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο εκλογικός μηχανισμός της Περιφέρειας Κρήτης για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της Κυριακής 5 Ιουλίου. Το μεγαλύτερο ποσοστό του εκλογικού υλικού όπως ψηφοδέλτια, έντυπες δηλώσεις, εκλογικοί κατάλογοι , έχει ήδη παραληφθεί, ενώ αύριο Παρασκευή αναμένονται και τα βιβλία-πρακτικά της ψηφοφορίας σύμφωνα με την γενική διευθύντρια της Περιφέρειας Κρήτης Χρύσα Ελευθερίου.

Επίσης η κ. Ελευθερίου τονίζει ότι η διαδικασία παράδοσης των εκλογικών σάκων στους δήμους του νησιού θα έχει ολοκληρωθεί έως το πρωί του Σαββάτου. Σύμφωνα με την Περιφέρεια σε όλη την Κρήτη οι εκλογείς ανέρχονται σε 531.201 εκ των οποίων οι 251.272 στο Ηράκλειο, 68.169 στο Λασίθι, 140.906 στα Χανιά και στο Ρέθυμνο 70.854.

Συνολικά 1.149 εκλογικά τμήματα έχουν οριστεί σε όλο το νησί για την πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο 494, στα Χανιά 298, στο Ρέθυμνο 195 και στο Λασίθι 162. Επίσης σε 12 εκλογικά τμήματα θα ψηφίσουν οι λιμενικοί, οι πυροσβέστες , οι στρατιωτικοί αλλά και οι κρατούμενοι στις φυλακές .


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση της ισχύος των δελτίων τεχνικού ελέγχου οχημάτων


Για όσο διάστημα θα είναι κλειστές οι τράπεζες.
Την παράταση της ισχύος των δελτίων τεχνικού έλεγχου οχημάτων για όσο διάστημα θα είναι κλειστές οι τράπεζες ανακοίνωσε η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Ερμίνα Κυπριανίδου.

Συγκεκριμένα η ισχύς των δελτίων τεχνικού έλεγχο οχημάτων που έχουν ημερομηνία λήξης από τις 29-6-2015 μέχρι τις 6-7-2015 και έχουν εκδοθεί από τα δημόσια και ιδιωτικά ΚΤΕΟ της Περιφέρειας Αττικής παρατείνεται για διάστημα ενός μηνός από την ημερομηνία που θα αρθούν οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στις ελληνικές τράπεζες σχετικά με τη διακίνηση κεφαλαίων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατσέλη: Λειτουργούν 1.155 υποκαταστήματα για τις συντάξεις


Διευκρινίσεις από την πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

«Για την καταβολή συντάξεων στους δικαιούχους λειτουργούν 1.155 τραπεζικά καταστήματα από τις τράπεζες-μέλη της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, τονίζει η πρόεδρος της ΕΕΤ Λούκα Κατσέλη, με δήλωσή της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Από χθες, και κατά τη υπόλοιπη διάρκεια της τραπεζικής αργίας, από τα τραπεζικά καταστήματα που καταβάλλουν συντάξεις στους δικαιούχους ή από τα Κέντρα Ειδικών Συναλλαγών πραγματοποιούνται παράλληλα καταθέσεις καθώς και έκδοση νέων χρεωστικών καρτών και πληρωμές σε λογαριασμούς καταθέσεων, σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται από κάθε τράπεζα, σημειώνει η κ. Κατσέλη και προσθέτει:

«Οι συναλλασσόμενοι θα πρέπει να ενημερώνονται σχετικά από τις ανακοινώσεις της τράπεζας συνεργασίας τους. Για συγκεκριμένες συναλλαγές, οι οποίες κρίνονται αναγκαίες για τη διαφύλαξη ενός δημόσιου ή κοινωνικού συμφέροντος, αρμόδια να αποφασίζει είναι η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών που έχει συσταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Τα αιτήματα πρέπει να υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους στα κέντρα τηλεφωνικής εξυπηρέτησης (call centers) των πιστωτικών ιδρυμάτων ή/και μέσω υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης στις ιστοσελίδες των πιστωτικών ιδρυμάτων, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες που τους παρέχονται. Στη συνέχεια, η Τράπεζα αποστέλλει αίτημα στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών η οποία και αξιολογεί την έγκριση του συνόλου ή μέρους του ποσού των εν λόγω συναλλαγών.

Για τους ανά τράπεζα αριθμούς τηλεφωνικής εξυπηρέτησης, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ανατρέχουν στο από 30 Ιουνίου Δελτίο Τύπου της ΕΕΤ».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζεται η ομαλή τροφοδοσία της αλυσίδας φαρμάκου


Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, αναφέρει ο ΣΦΕΕ.
Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας σχετικά με την επάρκεια φαρμάκων την κρίσιμη αυτή περίοδο.

«Ο Σύνδεσμος, ως θεσμικός εκπρόσωπος των εταιριών μελών του, ελληνικών και πολυεθνικών, βρίσκεται σε συνεχή και στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή και απρόσκοπτη τροφοδότηση της αλυσίδας φαρμάκου.

Είναι ξεκάθαρο ότι η υγεία και η πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε φάρμακα και θεραπείες οφείλει να παραμείνει έξω από το κάδρο του πολιτικού κλίματος και μακριά από κάθε προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης.

Ο Σύνδεσμος και τα μέλη του συνεχίζουν και θα συνεχίσουν, με ψυχραιμία, σύμπνοια και προσήλωση να στέκονται δίπλα στους Έλληνες πολίτες και την χώρα», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΦΕΕ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνες σε έξι σπίτια για παιδική πορνογραφία


Δύο συλλήψεις, δικογραφίες σε βάρος άλλων τεσσάρων ατόμων.
Νέα υπόθεση παιδικής πορνογραφίας εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο διεξαγωγής στοχευμένης έρευνας με την κωδική ονομασία «RINA», σε συνεργασία με αλλοδαπές Αρχές.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, ηλικίας 32 και 38 ετών, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ σχηματίστηκαν δικογραφίες τακτικής διαδικασίας σε βάρος ακόμα τεσσάρων ημεδαπών, ηλικίας 24, 30, 37 και 50 ετών.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από στοχευμένη διαδικτυακή έρευνα, σε συνεργασία με αλλοδαπές Αρχές, σε δίκτυο διαμοιρασμού αρχείων P2P, για κατοχή και διακίνηση υλικού πορνογραφίας ανηλίκων. Συγκεκριμένα, ο διαδικτυακός έλεγχος επικεντρώθηκε στην καταγραφή των ηλεκτρονικών ιχνών ατόμων, που κατείχαν και είχαν πρόσφορο προς διαμοιρασμό συγκεκριμένο αρχείο πορνογραφίας ανηλίκων.

Από τον έλεγχο προέκυψαν εφτά ηλεκτρονικά ίχνη, που αντιστοιχούσαν σε έξι χρήστες εντός της ελληνικής επικράτειας και συγκεκριμένα σε συνδρομητές εταιρειών παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και τηλεφωνίας.

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενεργήθηκε ενδελεχής ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των δεδομένων και στοιχείων της υπόθεσης. Εκδόθηκε Διάταξη και Βούλευμα για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και αλληλογραφία με τους αρμόδιους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και τηλεπικοινωνιών, προς διακρίβωση των διαχειριστών - κατόχων των επίμαχων ηλεκτρονικών ιχνών.

Κατά το χρονικό διάστημα από 18 μέχρι και 25 Ιουνίου 2015 διεξήχθησαν νομότυπες έρευνες σε περιοχές των νομών Πέλλας, Μαγνησίας, Αιτωλοακαρνανίας, Αττικής και Θεσσαλονίκης στις οικίες των έξι εμπλεκομένων.

Από τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- Δύο φορητοί Η/Υ
- Έξι εσωτερικοί σκληροί δίσκοι
- Ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για τις δέουσες εργαστηριακές εξετάσεις.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγούνται στον αρμόδιο Εισαγγελέα. Οι σχηματισθείσες για την υπόθεση δικογραφίες τακτικής διαδικασίας, θα υποβληθούν αρμοδίως.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Απαλλαγές από τη φορολογία σε ΑμεΑ 80%


Δελτίου Τύπου 02.07.2015


Αρ. Πρωτ.: 1842

Μετά από αγώνες και πιέσεις της ΕΣΑμεΑ και των φορέων της, αποκαταστάθηκε με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μια μεγάλη αδικία για τους συνταξιούχους με αναπηρία και τις γνωματεύσεις των οικείων υγειονομικών επιτροπών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α).

Πολλοί ήταν οι συνταξιούχοι που διαμαρτυρήθηκαν στη Συνομοσπονδία οι οποίοι επιχείρησαν να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις και διαπίστωσαν ότι το taxis δεν τις κάνει δεκτές και τους καλεί να προσκομίσουν στην εφορία γνωμάτευση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής του ΚΕΠΑ, με την οποία εκ νέου πιστοποιείται η ύπαρξη αναπηρίας.

Την περσινή χρονιά το ζήτημα είχε αντιμετωπισθεί με εγκύκλιο που έδινε τη δυνατότητα στα άτομα με αναπηρία να προσκομίσουν βεβαίωση από τον ασφαλιστικό τους φορέα με την οποία πιστοποιείται η αναπηρία τους και η σύνταξη που λαμβάνουν. Τη φετινή χρονιά όμως ανακλήθηκε η επίμαχη παράγραφος με την οποία διευκολύνονταν άτομα με βαριά αναπηρία, και τώρα καλούνται και πάλι να αποδείξουν την αναπηρία τους (ΠΟΛ 1088).

Ως γνωστό η Ε.Σ.Α.μεΑ. έχει καταδικάσει πολλές φορές τον γραφειοκρατικό δαίδαλο των ΚΕΠΑ και την ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλει τα άτομα με αναπηρία. Η συγκεκριμένη απόφαση προσέθεσε άλλο ένα εμπόδιο στη καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία.

Με την ΠΟΛ 1132/25.6.2015 αυτή η αδικία αποκαταστάθηκε. Η ΕΣΑμεΑ συνεχίζει και επιμένει ότι το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για τους συνταξιούχους με αναπηρία 67% και πάνω.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (135.95 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Για την αποτροπή της κατάρρευσης της Πρόνοιας


Δελτίο Τύπου 02.07.2015


Αρ. Πρωτ.: 1838

Με δύο επείγουσες επιστολές προς το υπουργείο Εργασίας και τους λοιπούς εμπλεκόμενους, η ΕΣΑμεΑ και η ΠΟΣΓΚΑμεΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων Ατόμων με Αναπηρία) ζητούν και διεκδικούν την αποτροπή της κατάρρευσης του προνοιακού συστήματος.

Οι τραγικές καθυστερήσεις στην καταβολή των εγκεκριμένων ποσών στο πλαίσιο της ήδη πενιχρής χρηματοδότησης των Συλλόγων Γονέων Κηδεμόνων Α.μεΑ. που λειτουργούν ως πιστοποιημένοι Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Πρόνοιας και παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες στα άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, τις οδηγούν σε οικονομικό αδιέξοδο, με ολέθριες συνέπειες στη λειτουργία των υπηρεσιών και προγραμμάτων τους.

Η μη εκταμίευση των ποσών έχει οδηγήσει όλους τους ανωτέρω Φορείς στη μη καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων και στην καθυστέρηση της καταβολής των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών, με δραματικές συνέπειες για τη βιωσιμότητά τους. Είναι αδιανόητο να μην καλύπτει το κράτος τις δικές του υποχρεώσεις αναφορικά με τη χρηματοδότηση αυτών των φορέων, οι οποίοι λειτουργούν για να καλύψουν την αδυναμία του κράτους για παροχή υπηρεσιών σε άτομα με βαριές αναπηρίες, και να μην τους διευκολύνει στην καταβολή των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων.

Ζητείται η άμεση νομοθετική κάλυψη αυτού του τόσο σοβαρού ζητήματος, ώστε να μην χρεοκοπήσουν οι δομές που ιδρύθηκαν και λειτουργούν δεκαετίες τώρα με το πείσμα και το μεράκι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, στηρίζοντας ουσιαστικά το παραγκωνισμένο προνοιακό σύστημα της χώρας.

Παρόμοιο είναι το πρόβλημα και στη χρηματοδότηση της παράτασης του προγράμματος των Κέντρων Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας (Κ.Δ.Η.Φ. Α.μεΑ.) που προσφέρουν υποστηρικτικές υπηρεσίες στα άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες.

Οι γονεϊκοί φορείς-μέλη της Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ., που υλοποιούν μέσω των Κ.Δ.Η.Φ.Α.μεΑ. το Πρόγραμμα: «Ενέργειες Στήριξης Ηλικιωμένων και Λοιπών Ατόμων που χρήζουν βοήθειας για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των εμμέσως ωφελούμενων ατόμων», αναμένουν εδώ και έξι μήνες την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ, καθώς και της Προγραμματικής Σύμβασης προκειμένου να προχωρήσει η χρηματοδότησή τους.

Η μη έκδοση όμως της προβλεπόμενης ΚΥΑ, σε συνδυασμό με τη μη επιχορήγηση των φορέων αυτών από το Υπουργείο Εργασίας μέσω των Περιφερειών, έχουν δημιουργήσει δυσεπίλυτα προβλήματα, με κίνδυνο την κατάρρευση όλων αυτών των γονεϊκών δομών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που προσφέρουν υποστηρικτικές υπηρεσίες στα άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες.

Οι επιστολές εδώ και εδώ.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (136.3 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δημοψήφισμα: Μάθε που ψηφίζεις σε αυτό το τηλέφωνο


Τηλεφωνικό κέντρο ενημέρωσης των πολιτών για το που θα ψηφίσουν την Κυριακή στο δημοψήφισμα έθεσε σε λειτουργία το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Έτσι, παράλληλα με την εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου (www.ypes.gr), οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερώνονται σχετικά και μέσω του τηλεφωνικού αριθμού 213 136 1500.

Οι ώρες λειτουργίας της γραμμής είναι από τις 08:00 έως τις 21:00 και την Κυριακή, ανήμερα του δημοψηφίσματος, τις ώρες που θα παραμείνουν ανοιχτές οι κάλπες, δηλαδή από τις 07:00 έως τις 19:00.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΠΟΕΣΥ: Οι δημοσιογράφοι πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων


«Στην παρούσα κρίσιμη φάση που διέρχεται ο τόπος, καλείται ο δημοσιογραφικός κόσμος της χώρας να αρθεί για μία ακόμη φορά στο ύψος των περιστάσεων, υπηρετώντας το δημόσιο αγαθό της Ενημέρωσης με υψηλό αίσθημα ευθύνης και με πιστή τήρηση των κανόνων δημοσιογραφικής δεοντολογίας», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΥ και προσθέτει:

«Ενόψει δε του δημοψηφίσματος της Κυριακής, καλούνται ο συνάδελφοι να προβάλουν ισότιμα όλες τις απόψεις, αποφεύγοντας τη μονοδιάστατη παρουσίαση των γεγονότων και τη διάχυση φοβικών συνδρόμων στο κοινωνικό σώμα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) υπερασπίζεται με κάθε μέσο την ανεξάρτητη και ακηδεμόνευτη Ενημέρωση προς όφελος όλης της κοινωνίας χωρίς φόβους, φοβίες και πάθη.

Η ΠΟΕΣΥ απευθύνει έκκληση προς όλους να σέβονται το δημοσιογράφο και το ρόλο του».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν θα υπάρξουν διακοπές ρεύματος αναφέρει η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ


Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και οι εργαζόμενοι του Ομίλου θα υποστηρίξουν, στο μέτρο του δυνατού, κάθε προσπάθεια της διοίκησης του Ομίλου ΔΕΗ για την ομαλή λειτουργία του συστήματος ηλεκτροδότησης και αντιμετώπισης των προβλημάτων που ενδεχομένως θα δημιουργηθούν ενώ είναι ευνόητο ότι δεν θα υπάρξουν διακοπές παροχών λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που υπάρχουν στα νοικοκυριά.

Αυτό αναφέρει η ΓΕΝΟΠ σε σημερινή ανακοίνωση τονίζοντας ότι πιστεύει στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας "χωρίς νεοφιλελεύθερες πολιτικές και μνημόνια" ενώ εκφράζει την ελπίδα η η απόφαση της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος να είναι η ενδεδειγμένη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πόση εκλογική άδεια μπορείτε να πάρετε


Χορήγηση ειδικής εκλογικής άδειας με αποδοχές, για τη συμμετοχή στο δημοψήφισμα για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, προβλέπει απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνου Σκουρλέτη.

Συγκεκριμένα, με βάση της διατάξεις της εκλογικής νομοθεσίας, όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όσοι γενικώς απασχολούν προσωπικό και υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα, υποχρεούνται να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές για τη διευκόλυνση της συμμετοχής τους στην ψηφοφορία κατά το Δημοψήφισμα της 5 ης Ιουλίου 2015.

Ο αριθμός των ημερών αδείας απουσίας, που χορηγείται για τη μετάβαση στον τόπο άσκησης του εκλογικού του δικαιώματος καθορίζεται ως ακολούθως:

1. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

α. Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

β.Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών.

γ. Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών (3) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

δ. Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

2. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

α. Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

β. Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ΄ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

γ. Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Για όσους εκ των μισθωτών, που μετακινούνται, η Κυριακή 5 Ιουλίου 2015 είναι εργάσιμη ημέρα, αυτή θεωρείται ως ημέρα ειδικής αδείας απουσίας με αποδοχές.

Σημειώνεται ότι η κατά τα ανωτέρω χορηγούμενες άδειες δεν συμψηφίζονται με την ετήσια άδεια μετ΄ αποδοχών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ιστορία πίσω από τον άντρα που αρνήθηκε να χαιρετήσει ναζιστικά


Τι ακολούθησε μετά το περιστατικό του 1936.

Ο χαρακτηριστικός χαιρετισμός των Ναζί, το «sieg heil», υιοθετήθηκε από το ναζιστικό κόμμα το 1930 και ήταν υποχρεωτικός για όλους τους Γερμανούς πολίτες ως απόδειξη της πίστης τους στον Φύρερ, το κόμμα και το έθνος.

Ο August Landmesser, ο άντρας που βλέπετε στη φωτογραφία μέσα στον κόκκινο κύκλο, ήταν ο μοναδικός Γερμανός που αρνήθηκε να σηκώσει το δεξί του χέρι και να χαιρετήσει, παρουσία του Χίτλερ σε ένα συλλαλητήριο του 1936. Ο Landmesser ήταν ένας πιστός Ναζί: εντάχθηκε στο Ναζιστικό Κόμμα το 1931 και άρχισε να εργάζεται σκληρά για την εδραίωσή του.

Δυο χρόνια αργότερα, ωστόσο η μοίρα του παίζει ένα μάλλον περίεργο παιχνίδι μιας και ερωτεύεται την Irma Eckler, μια εβραία, την οποία ζήτησε σε γάμο το 1935. Μετά τον αρραβώνα τους, ο Landmesser διώκεται από το ναζιστικό κόμμα, συνελήφθη και κρίθηκε ένοχος για «φυλετικό ατιμασμό» σύμφωνα με το ναζιστικό ρατσιστικό νόμο. Η Irma συνελήφθη και εκείνη το 1938 από την Γκεστάπο τη στιγμή που ο σύζυγός της εξέτιε την ποινή του στη φυλακή Fuhlsbüttel.

Τον Ιανουάριο του 1941, ο πρώην ναζί, στάλθηκε στο μέτωπο, σε μια μονάδα για πρώην κρατούμενους και «ανεπιθύμητους». Δεν είδε ποτέ την οικογένειά του… Όσο για την αγαπημένη του Irma, εκείνη στάλθηκε σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου και πέθανε μαζί με άλλους 14.000. Το ζευγάρι έκανε δυο κόρες, η μια στάλθηκε σε οργανοτροφείο και η άλλη μεγάλωσε με τη γιαγιά της.





Η Irma Eckler




Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ελάφρυνση χρέους εισηγείται το ΔΝΤ


«Στα 50 Δισ. οι χρηματοδοτικές ανάγκες».
Ελάφρυνση χρέους κατά 30%, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο εισηγείται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Έκθεση Βιωσιμότητας, η οποία εκδόθηκε το απόγευμα της Πέμπτης.

Στην έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αναφέρει ότι ακόμα και αν η οικονομική πολιτική της χώρας επανέλθει, τα δάνεια που έχει λάβει από την Ευρώπη, «θα χρειαστεί να επεκταθούν σημαντικά" και ότι η χώρα θα χρειαστεί περισσότερη χρηματοδότηση».

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος για την τριετία 2015-2018 θα φθάσουν τα 50 δισεκ. ευρώ και εκτιμά ότι είναι αναγκαίο ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας ύψους τουλάχιστον 36 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την Έκθεση, το ΔΝΤ προβλέπει ότι το χρέος της χώρας θα βρίσκεται στο 150% του ΑΕΠ το 2020 και κοντά στο 140% του ΑΕΠ το 2022.
Το Ταμείο επισημαίνει ότι ότι εξαιτίας της εύθραυστης δυναμικής που παρουσιάζει το Δημόσιο Χρέος απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις μεταξύ των πιστωτών της χώρας προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνει να επεκταθεί η περίοδος χάριτος που έχει παραχωρηθεί για τα δάνεια του Μνημονίου στα 20 χρόνια και σταδιακή αποπληρωμή των δανείων που έχει χορηγήσει η ΕΕ στα 40 χρόνια.

Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα που πρότεινε η Αθήνα θα χρειαστεί χρηματοδότηση ύψους 36 δις ευρώ αν και οι Ευρωπαίοι το εκτιμούν χαμηλότερα ενώ ανέφερε ότι ακόμα και αν η Ελλάδα επιτύχει πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ και ανάπτυξη 1% πάλι θα απαιτηθεί "κούρεμα"


Πηγή: http://www.ethnos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι του πολιτισμού λένε "Όχι"


Με σύνθημα: "Ήρθε η ώρα του μεγάλου ΟΧΙ", σημειώνεται στο κείμενο της Επιτροπής Πολιτισμού για την Υπεράσπιση του ΟΧΙ, ότι "o Ελληνικός λαός την επόμενη Κυριακή στο δημοψήφισμα λέει ΟΧΙ:

-στις προτάσεις των δανειστών που προβλέπουν απάνθρωπα μέτρα λιτότητας-

-στα μνημόνια εξάρτησης και υποτέλειας του ελληνικού λαού

-στην διαρκή εξαθλίωση, ανεργία, φτώχεια

-στην κατάργηση της ελεύθερης βούλησης ενός λαού να επιλέγει το παρόν και το μέλλον του

-στην αποικιοκρατική αντίληψη των δανειστών.

-στην ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού από Τρόικα.

-στα τελεσίγραφα και στους εκβιασμούς των δανειστών.

-στην καταδίκη της επόμενης γενιάς.

-στην Ευρώπη των λίγων και ισχυρών.

-στον φόβο.

Λέει ΟΧΙ γιατί είναι ο μόνος τρόπος να υπερασπιστεί τη Δημοκρατία και τη λαϊκή του κυριαρχία. Ζητάμε τη στήριξη όλων των Ευρωπαίων πολιτών που πιστεύουν στη Δημοκρατία, για μια Ευρώπη των λαών, της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Αλληλεγγύης. Λέμε ΟΧΙ, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να πούμε ΝΑΙ στη ΖΩΗ. ΝΑΙ στην Ευρώπη των λαών, της Αλληλεγγύης και της Ειρήνης. Την ΚΥΡΙΑΚΗ ψηφίζουμε ΟΧΙ για την αξιοπρέπειά μας".

Για να διαβάσετε τα ονόματα των υπογραφόντων, καθώς και δηλώσεις καλλιτεχνών που υποστηρίζουν το "Όχι" πατήστε εδώ

Το μήνυμα υπέρ του "Όχι", υπογράφουν σκηνοθέτες, ηθοποιοί, ερμηνευτές, μουσικοί και εν γένει προσωπικότητες από όλους τους τομείς του πολιτισμού:

Νίκος Κούνδουρος (σκηνοθέτης), Νένα Βενετσάνου (τραγουδίστρια), Βασίλης Παπακωνσταντίνου (τραγουδιστής), Τάνια Τσανακλίδου (τραγουδίστρια), Μίρκα Παπακωνσταντίνου (ηθοποιός), Αφροδίτη Μάνου (τραγουδοποιός-ερμηνεύτρια), Λάκης Χαλκιάς (τραγουδιστής), Ματούλα Ζαμάνη (τραγουδίστρια), Θοδωρής Αμπαζής (σκηνοθέτης-αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής Εθνικού Θεάτρου), Υρώ Μανέ (ηθοποιός), Χάρρυ Κλυνν, Ντίνα Κώνστα (ηθοποιός), Μαρία Καβογιάννη (ηθοποιός), Αργύρης Ξάφης (ηθοποιός), Κλέων Γρηγοριάδης (ηθοποιός), Λένα Πλάτωνος (μουσικός), Κώστας Καλδάρας (συνθέτης), Γεράσιμος Γεννατάς (ηθοποιός), Γιάννης Ζουγανέλης (ηθοποιός), Τζένη Δριβάλα (σοπράνο), Γιάννης Μπαχ Σπυρόπουλος (συνθέτης-στιχουργός-μουσικός παραγωγός), Σταμάτης Κραουνάκης (συνθέτης) Γιώργος Χρανιώτης (ηθοποιός), Σοφία Παπάζογλου (τραγουδίστρια), Τζόυς Ευείδη (ηθοποιός), Κυριάκος Κατζουράκης (εικαστικός), Μηνάς Χατζησάββας (ηθοποιός), Χάρης Γρηγορόπουλος (ηθοποιός), Γεράσιμος Σκιαδαρέσης (ηθοποιός), Σταύρος Ζαλμάς (ηθοποιός), Όμηρος Πουλάκης (ηθοποιός), Βέτα Μπετίνη (ηθοποιός), Γιώργος Χασάπογλου (συγγραφέας), Αλεξάνδρα Παυλίδου (ηθοποιός), Ρήγας Αξελός (ηθοποιός), Νίκος Σούλης (σκηνοθέτης), Λαοκράτης Βάσσης (φιλόλογος-συγγραφέας), Μάνια Παπαδημητρίου (ηθοποιού), Πηνελόπη Πιτσούλη (ηθοποιός), Κάτια Γέρου (ηθοποιός), Αθήνα Τσιλίρα (ηθοποιός), Τάκης Βαμβακίδης (ηθοποιός), Αννίτα Δεκαβάλλα (Θέατρο Εξαρχείων), Θέμης Μουμουλίδης (σκηνοθέτης), Θέμης Ανδρεάδης (τραγουδοποιός), Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος (σκηνοθέτης), Γιάννης Μποσταντζόγλου (ηθοποιός), Σάρα Γανώτη (ηθοποιός-σεναριογράφος), Μαρία Κεχαγιόγλου (ηθοποιός), Καίτη Κωνσταντίνου (ηθοποιός), Λέανδρος Πολενάκης (συγγραφέας), Τζίνα Πολίτη (πανεπιστημιακός), Λαέρτης Βασιλείου (ηθοποιός), Σοφία Βογιατζάκη (ηθοποιός), Χάρης Μαυρουδής (ηθοποιός), Μανόλης Μαυροματάκης (ηθοποιός), 'Αννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους (ηθοποιός), Κώστας Φαλελάκης (ηθοποιός), Νίκος Αλευράς (σκηνοθέτης), Γιώργος Κορδέλλας (σκηνοθέτης), Κώστας Μπερικόπουλος (ηθοποιός), Νίκος Αμπατζής (σκηνοθέτης), Γιάννης Αναστασάκης (ηθοποιός), Ντίνος Καρύδης (ηθοποιός), Έλενα Πατρικίου (ιστορικός-σκηνοθέτρια), Δημήτρης Καρατζιάς (ηθοποιός-σκηνοθέτης),

Παναγιώτης Μεντής (συγγραφέας-ηθοποιός), Γιώργος Ψυχογιός (ηθοποιός), Καλλιόπη Βέττα (τραγουδίστρια), Γιάννης Ιωάννου (συνθέτης-ενορχηστρωτής), Ιωσήφ Ιωσηφίδης (ηθοποιός), Μαργαρίτα Συγγενιώτου (λυρική τραγουδίστρια), 'Αννα Χατζησοφιά (συγγραφέας-ηθοποιός), Κωνσταντίνος Τζαμιώτης (συγγραφέας), Ελένη Τζώρτζη (ηθοποιός), Νίκος Τουλιάτος (μουσικός), Θωμάς Τσαλαπάτης (ποιητής), Νάνσυ Σπετσιώτη (σκηνοθέτης), Διονύσης Τσιλιμίδος (δημοσιογράφος), Δημήτρης Χαβρές (ηθοποιός), Κώστας Χαριτάτος (συνθέτης), Έρση Χατζηαργυρού (γλύπτρια), Βαγγέλης Χατζησίμος (λυρικός καλλιτέχνης), Αγγέλα Χρυσοβιτσάνου (γλύπτρια), Βασίλης Σπυρόπουλος (ηθοποιός), Στάθης Βούτος (ηθοποιός), Νίκος Σταυρακούδης (ηθοποιός-σεναριογράφος), Ελένη Παξινού (σνεαριογράφος-συγγραφέας), Τάκης Μελίδης (σκηνοθέτης), Νίκος Κορογιάννης (ηθοποιός), Esther Andre-Gonzales (σκηνοθέτης), Βασίλης Λουφέτος (ηθοποιός), Φαίη Τζανετοπούλου (σκηνοθέτης), Μαρίκα Θωμαδάκη (κριτικός-σκηνοθέτης-πανεπιστημιακός), Ειρήνη Μαργαρίτη (ποιήτρια), 'Ακης Σιδέρης (ηθοποιός), Σπύρος Σαραφιανός (ηθοποιός), Μαίρη Ανδρέου (ηθοποιός), Μάνος Ψιστάκης (σεναριογράφος), Αντρέας Καλαβρούζος (ηθοποιός), Δώρα Χρυσικού (ηθοποιός), Σταμάτης Τζελέπης (ηθοποιός), Νίκος Αβαγιαννός (ηθοποιός), Διονύσης Βίτσος (εκδότης), Σάκης Τσιλίκης (μουστικός), Πετρή Σαλπέα (τραγουδίστρια), Κώστας Σκόνδρας (μουσικός), Μαρία Κόμη-Παπαγιαννάκη (ηθοποιός), Μαρία Δούση (ηθοποιός), Μαρία Μιχαήλ (ψυχολόγος), Φανή Αδαμίδου (ηθοποιός), Μαρία Καρακίτσου (ηθοποιός), Σάββας Κωφίδης (ποδοσφαιριστής), Ντίνα Αβαγιαννού (ηθοποιός), Νίκος Αναστασόπουλος (ηθοποιός), Μάνος Αντωνιάδης (μουσικός), Φώτης Αποστολάρας (μουσικός-καθηγητής μουσικής), Δημήτρης Αρβανίτης (γραφίστας), Νίκος Αρβανίτης (ηθοποιός), Ελένη Σούμη (εικαστικός), Μάκης Σπετσιέρης (πρ. Σωμ. Εργαζ. Εθνικού Θεάτρου), Εύα Στυλάντερ (ηθοποιός), Φώτης Αρμένης (ηθοποιός), Ελένη Αστρινάκη (ποιήτρια-σεναριογράφος), Έλενα Βακάλη (χορεύτρια), Γεωργία Βεληβασάλη (τραγουδίστρια), Βασίλς Καΐλας (ηθοποιός), Γιώργος Βούρος (ηθοποιός-σκηνοθέτης).

Τάκης Βουτέρης (Θέατρο Εξαρχείων), Αγγελική Τόμπρου (ηθοποιός), Φύλλη Γεωργιάδου (λυρική τραγουδίστρια), Κώστας Γεωργόπουλος (μουσικός), Αντωνία Γιαννούλη (ηθοποιός), Μανώλης Γιούργος (εκπαιδευτικός-ηθοποιός), Τάσος Γκρους (συνθέτης), Αλμπέρτα Τσοπανάκη (σκηνοθέτης-ηθοποιός), Πέτρος Δαμουλής (ηθοποιός-μουσικός-σκηνοθέτης), Ελένη Δαφνή (ηθοποιός), Νίκος Δαφνής (ηθοποιός-σκηνοθέτης), Βασιλική Δέλλιου (ηθοποιός), Στέφανος Δημητρίου (αν. Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας Παν/μίου Ιωαννίνων), Χρύσα Διαμαντοπούλου (ηθοποιός), Μαίρη Εσπέρ (τραγουδίστρια-καθηγήτρια Μουσικής), Αλέξανδρος Ζαχαρίας (ηθοποιός-χορογράφος), Ηλίας Ζερβός (ηθοποιός), Κωστής Ζευγαδέλλης (συνθέτης), Θοδωρής Καζής (σκηνοθέτης), Ελένη Καλαρά (ηθοποιός), Μαίρη Καλδάρα (Ίδρυμα Κακογιάννη), Χριστοφορος Κανάκης (μουσικός), Δημήτρης Καντιώτης (ηθοποιός-σκηνοθέτης), Αθηνά Αλεξοπούλου (ηθοποιός), Αλεξάνδρα Παυλίδου (ηθοποιός), Σταύρος Καπελούζος (παραγωγός), Παναγιώτης Καποδίστριας (ηθοποιός-σεναριογράφος), Λεφτέρης Καπώνης (συγγραφέας), 'Αννα Καραγεωργιάδου (τραγουδίστρια-καθηγήτρια μουσικής), Κώστας Κατωμέρης (ηχολήπτης), Κώστας Κεχαγιόγλου (ηχολήπτης), Κώστας Κλάδης (ηθοποιός), Χρήστος Κοκότζης (μουσικός), Φωτεινή Κοτρώτση (σκηνοθέτης), Βασίλης Κουκαλάνι (ηθοποιός), Χρήστος Κωνσταντέλλος (σκηνογράφος), Ελεάνα Κωνσταντέλου (φωτογράφος), Μαριάννα Λαγούρου (ηθοποιός), Ειρήνη Λεβίδη (δ/νων σύμβουλος Θεάτρου Οδού Κυκλάδων), Ιώννης Λεωντάρης (σκηνοθέτης), Κώστας Λιβιεράτος (δοκιμιογράφος-εκδόσης Αλεξάνδρεια), Δέδες Λιωνής (αρχαιολόγος), Μαρία Λυσικάκου (Κινηματοθέατρο Τριανόν), Μαρία Μαγγανάρη (ηθοποιός), Κυριακή Μάλαμα (σκηνοθέτης), Ισαβέλλα Μαυράκη (σκηνοθέτης), Μαρία Μαυροματάκη (ηθοποιός), 'Αννα Μαχαιριανάκη (σκηνογράφος), Κώστας Μεσσάρης (ηθοποιός), Όλγα Μοσχοχωρίτου (κριτικός θεάτρου-δικηγόρος), Σπύρος Μπιμπίλας (ηθοποιός), Γιώργος Μπλανάς (ποιητής), Χάρης Μποσίνας (ηθοποιός).

Καλλιρόη Μυριαγκού, Στέργιος Νενές (ηθοποιός), Βασίλης Ντούρος (σκηνοθέτης), Ιώνναα Παπατάκη (ηθοποιός), Δημήτρης Παλαιοχωρίτης (ηθοποιός-πρόεδρος ΣΕΗ), Γεώργιος Παπαϊωάννου (επικ. Καθ. Μουσικολογίας Ιόνιο Παν/μίου), Εριάννα Πόθου (μουσικός), Δέσποινα Ρεβύθη (λυρική τραγουδίστρια), Βασίλης Ρουβάλης (συγγραφέας-δημοσιογράφος), Ζαχαρίας Ρόχας (ηθοποιός), Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου (ηθοποιός), Νώντας Σαρλής (σκηνοθέτης-μοντέρ), Ζώγια Σεβαστιανού, Μάκης Σεβίλογλου (τραγουδοποιός), Μαρία Σιδέρη, Κώστας Σιμένος (ηθοποιός), Γιωργία Σιώκου (ποιήτρια), 'Ασπα Σιώκου (σκηνοθέτης), Ελένη Σπυριδάκη (κοινωνιολόγος-πολ. Επιστήμων), Γιάννης Παπαδόπουλος (πανεπιστημιακός), Μαρία Εξαρχουλάκου (δικηγόρος), Βασιλική Παπαβασιλοπούλου (πανεπιστημιακός), Χρήστος Παπασωτηρίου (δικηγόρος), Εμμανουήλ Θωμαδάκης (επιχειρηματίας), Μαρίνα Θωμαδάκη (καθηγήτρια), Νιόβη Πεπέ (ηθοποιός), Ισμήνη Πεπέ (ηθοποιός), Κωνσταντίνος Θωμαδάκης (γιατρός), Χαράλαμπος Παπαβασιλόπουλος (επιχειρηματίας), Γιώργος Μακρής (σεναριογράφος-ηθοποιός), Συμεών Τσακίρης (ηθοποιός), Ροντήρη Κλεοπάτρα (ηθοποιός), Ελπίδα Παππά (ηθοποιός), Μπέσυ Μάλφα (ηθοποιός).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απεβίωσε σε ηλικία 106 ετών ο «βρετανός Σίντλερ»


Ο Σερ Νίκολας Γουίντον είχε σώσει εκατοντάδες εβραιόπουλα.

Ο Σερ Νίκολας Γουίντον, γνωστός και ως ο «Βρετανός Σίντλερ», ο οποίος είχε σώσει κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου 669 παιδιά από την Τσεχία και τη Σλοβακία, στην πλειονότητά τους εβραϊκής καταγωγής, από βέβαιο θάνατο στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης, απεβίωσε την Τετάρτη, σε ηλικία 106 ετών, ανακοίνωσε ο Ροταριανός όμιλος του Μέιντενχεντ, στη νότια Βρετανία.

«Με μεγάλη θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο Σερ Νίκι Γουίντον απεβίωσε γαλήνια το πρωί» αναφέρει ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ομίλου, του οποίου ο Σερ Γουίντον ήταν μέλος και χρημάτισε για μια περίοδο πρόεδρος.

«Ο κόσμος έχασε έναν σπουδαίο άνθρωπο. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ την ανθρωπιά που έδειξε ο Σερ Νίκολας Γουίντον σώζοντας τόσα παιδιά από το Ολοκαύτωμα» έγραψε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

ser

«Θα παραμείνει για πάντα ένα σύμβολο θάρρους, βαθιάς ανθρωπιάς και απίστευτης σεμνότητας» έγραψε από τη δική του πλευρά ο Τσέχος πρωθυπουργός Μποχούσλαβ Σομπότκα, επίσης στο Twitter.

Ο Σερ Γουίντον είχε λάβει την ανώτατη τιμητική διάκριση του τσεχικού κράτους από τα χέρια του τσέχου προέδρου Μίλος Ζέμαν, ο οποίος σήμερα χαρακτήρισε τον εκλιπόντα «έναν άνθρωπο ο οποίος προκαλούσε τον θαυμασμό με το θάρρος του».

Ο Νίκολας Γουίντον περί τα τέλη του 1938, νεαρός υπάλληλος τότε του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, είχε πάει στην Πράγα προσκεκλημένος ενός φίλου του που εργαζόταν στη βρετανική πρεσβεία. Κατόπιν του είχε ζήτησε βοήθεια, καθώς ένα τμήμα της τότε Τσεχοσλοβακίας βρισκόταν κάτω από τη ναζιστική μπότα και η χώρα ήταν πια γεμάτη καταυλισμούς προσφύγων.

Ο Γουίντον άνοιξε γραφείο σε ένα ξενοδοχείο της Πράγας όπου υποδεχόταν εβραίους γονείς, που ήθελαν να βρεθεί ασφαλές καταφύγιο για να φύγουν τα παιδιά τους. Αντιμετώπιζε ένα ιδιαίτερα δύσκολο καθήκον: για να εκδοθεί βίζα για τη Βρετανία έπρεπε να βρεθεί για κάθε παιδί μια ανάδοχη οικογένεια που θα το υιοθετούσε και να δοθεί εγγύηση. Ο Γουίντον συγκέντρωνε και χειριζόταν επίσης τα χρήματα για τη μεταφορά των παιδιών με τρένο.

Από τον Μάρτιο ως τον Αύγουστο του 1939 ο Βρετανός συνέβαλε με αυτόν τον τρόπο να μεταβούν στη χώρα του 669 παιδιά με οκτώ τρένα. Ένας ένατος συρμός, που θα μετέφερε 250 παιδιά, την 3η Σεπτεμβρίου, εμποδίστηκε να αναχωρήσει όταν η Βρετανία μπήκε στον πόλεμο. Και τα 250 παιδιά εξαφανίστηκαν χωρίς κανένα ίχνος.

Ο Γουίντον συνήθιζε να λέει ότι δεν έκανε κάτι το εξαιρετικό, παρότι ο Τύπος τον υμνούσε και του έδωσε το προσωνύμιο «ο Βρετανός Σίντλερ», παραπέμποντας στον γερμανό βιομήχανο Όσκαρ Σίντλερ, που έσωσε 1.200 Εβραίους επί των ημερών του Τρίτου Ράιχ.

Αυτή η σεμνότητα του επέτρεπε να κρύβει, ακόμη και από την ίδια του την οικογένεια, τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε για να επιβιώσουν αυτά τα παιδιά. Η γυναίκα του ανακάλυψε τυχαία, σχεδόν μισό αιώνα αργότερα, μέσα σε μια παλιά τσάντα, τον κατάλογο των παιδιών και τα γράμματα των γονιών τους.

Ο Νίκολας Γουίντον έλαβε τον τίτλο του Σερ από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ το 2002.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...