Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Μειώσεις και εκπτώσεις στις τιμές της ΔΕΥΑΡ


Πολύτεκνοι και ΑμεΑ θα πληρώνουν λιγότερα χρήματα για το νερό τους.
Νέα τιμολογιακή πολιτική ισχύει πλέον και επίσημα στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ρεθύμνου μετά και την απόφαση για τις νέες τιμές που πήρε χθες το δημοτικό συμβούλιο.

Η πρόταση που είχε καταρτίσει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΡ εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο, αφού ψήφισαν υπέρ αυτής όλες οι δημοτικές παρατάξεις, πλην του δημοτικού συμβούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Μανούσου Μανουσογιάννη.

Στα χαρακτηριστικά του νέου τιμολογίου είναι οι αυξομειώσεις στις δημοτικές ενότητες, με στόχο σταδιακά να επιτευχθεί μία ενιαία τιμή, αφού στο παρελθόν οι καποδιστριακοί δήμοι παρουσίαζαν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ τους. Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι αποφασίστηκαν σημαντικές εκπτώσεις για τα ΑμεΑ και για τους πολύτεκνους, γεγονός που προκάλεσε ικανοποίηση.

Όπως τόνισαν και ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, Άγγελος Μαλάς, η οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΡ πλέον ήταν τέτοια που είχε ως αποτέλεσμα να μπορεί η διοίκηση να προχωρήσει σε μειώσεις και εκπτώσεις. «Επιστρέφουμε στην κοινωνία περίπου 500 χιλιάδες ευρώ μέσω εκπτώσεων», σχολίασε στο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Μαρινάκης, ενώ την ικανοποίησή τους για την πρόταση εξέφρασαν και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Νίκος Νίνος και ο δημοτικός σύμβουλος της Εναλλακτικής Κίνησης, Μιχάλης Ανδρουλάκης. Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Μανούσος Μανουσογιάννης, δεν υπερψήφισε την πρόταση.

ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
• Μείωση μηνιαίας τιμής παγίου από 6,24 ευρώ σε 6,00 ευρώ στις εξής κατηγορίες τιμολόγησης: 1 έως 7, 11, 12 και 14.
• Μείωση τιμής παγίου από 14,75 ευρώ σε 14,20 ευρώ το τρίμηνο για την κατηγορία 10.
• Μείωση τιμής παγίου από 6,69 ευρώ σε 6,43 ευρώ το τρίμηνο για την κατηγορία 13.
• Mείωση τιμής παγίου στις κατηγορίες 8 & 9 από 6,24 ευρώ σε 6,00 ευρώ και λόγω έκδοσης διμήνου λογαριασμού σε 12 ευρώ /δίμηνο.
• Μείωση τιμής τιμολογίου για κατοικίες 10% (κατηγορίες 1,10,13) για καταναλώσεις έως 100 κ.μ..
• Μείωση τιμής τιμολογίου 8% όσον αφορά σε:
- Ενοικιαζόμενα Δωμάτια (κατ. 2)
- Ξενοδοχεία (κατ. 8-9)
- Βιοτεχνίες (κατ. 4)
- Γραφεία καταστήματα (κατ. 3)
- Εστιατόρια (κατ. 5)
• Μείωση τιμής αποχέτευσης των ξενοδοχείων που πληρώνουν ανά κλίνη κατά 5%.
• Μείωση τιμολόγησης βοθρολυμάτων 35% από 3,12 ευρώ / κ.μ. σε 2,00 ευρώ/ κ.μ.
• Εφαρμογή καρτών προπληρωμένου τέλους για την αποχέτευση, τις οποίες θα πληρώνουν κατευθείαν οι καταναλωτές στο μεταφορέα.
• Μείωση τεκμαρτού τιμολογίου κατοικιών, που δεν προμηθεύονται νερό από τη ΔΕΥΑΡ αλλά έχουν μόνο αποχέτευση και χρέωση από 100% σε ποσοστό 50% επί της τεκμαρτής αξίας νερού .
• Μείωση τιμολογίου 5% που αφορά σε κατοικίες για τους οικισμούς: Μαρουλάς, Χρωμοναστήρι, Καπεδιανά, Πρασσές.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΚΑΔΙΟΥ
• Μείωση των 20 κ.μ. δωρεάν νερού σε 10 κ.μ. που αφορά στο πρωτεύον δίκτυο ύδρευσης .
• Αύξηση τιμολογίου κατά 10% που αφορά στις ξενοδοχειακές μονάδες.
• Μείωση τιμολογίου αποχέτευσης κατά 5% σε ξενοδοχειακές μονάδες που χρησιμοποιούν μόνο την αποχέτευση και όχι την ύδρευση.
• Ενσωμάτωση του 80% στην τιμή του νερού .

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΙΚ.ΦΩΚΑ
• Αύξηση μηνιαίας τιμής παγίου από 1,75 ευρώ σε 2,00 ευρώ σε όλες τις κατηγορίες.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΠΠΑΙΩΝ
• Αύξηση μηνιαίας τιμής παγίου από 0,75 ευρώ σε 1,00 ευρώ σε όλες τις κατηγορίες.
• Έκδοση λογαριασμών σε τετραμηνιαία βάση αντί σε εξαμηνιαία.
• Το τιμολόγιο διαμορφώνεται ως εξής:
Για κατανάλωση νερού 0-100 κ.μ. 0,20 ευρώ /κ.μ.
Για κατανάλωση νερού >100 κ.μ. 0,50 ευρώ /κ.μ.

ΓΕΝΙΚΑ
• Έκδοση λογαριασμών για ξενοδοχεία για το σύνολο του δήμου σε διμηνιαία βάση.
• Συμπλήρωση (εισοδηματικά κριτήρια) όσον αφορά στη Δημοτική Ενότητα Ρεθύμνου και την επέκταση για το σύνολο των Δημοτικών Ενοτήτων του πολυτεκνικού τιμολογίου με έκπτωση 30% για ετήσια εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ και 2.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο πάνω από τα τέσσερα.
• Συμπλήρωση (εισοδηματικά κριτήρια) όσον αφορά στη Δημοτική Ενότητα Ρεθύμνου και την επέκταση για το σύνολο των Δημοτικών Ενοτήτων του τιμολογίου της κατηγορίας 13 ατόμων με ειδικές ανάγκες με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως 80%, εφόσον διαθέτουν ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ και περιουσία έως 300.000 ευρώ, μετά από συνεννόηση μεταξύ του Προέδρου του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Ν. Ρεθύμνης, του Δημάρχου Ρεθύμνης και του Προέδρου ΔΣ ΔΕΥΑΡ. Για άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% δεν απαιτούνται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
• Το Διοικητικό Συμβούλιο δύναται σε περιπτώσεις αποδεικνυόμενης απορίας, να κρίνει κατά περίπτωση και να παρέχει εκπτώσεις και απαλλαγή παγίου.
• Μείωση τέλους επανασύνδεσης σε περίπτωση διακοπής από 20 ευρώ σε 10 ευρώ».


Διαβάστε περισσότερα...

Πανελλήνιο ρεκόρ η Μούτσιου στο αεροβόλο τουφέκι πρηνηδόν μεικτό R5


Το πανελλήνιο ρεκόρ της Δώρας Μούτσιου στο αεροβόλο τουφέκι πρηνηδόν μεικτό R5, σημάδεψε το πανελλήνιο πρωτάθλημα σκοποβολής που διεξήχθη στο σκοπευτήριο της Ελευσίνας. Η αθλήτρια του ΑΣ ΑμεΑ Δόξα, είχε 600/600 και 208,8 στον α` τελικό, συνολική επίδοση που σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς της ISSF αποτελεί πανελλήνιο ρεκόρ.

«Η επίδοση μου δίνει δύναμη να συνεχίσω τον αγώνα που δίνω με την σκλήρυνση κατά πλάκας. Την πρώτη ημέρα των αγώνων τα πράγματα δεν πήγαν όπως ακριβώς ήθελα, όμως κατάφερα να μαζέψω τα κομμάτια μου ώστε στον αγώνα του R5 να φτάσω στην επίδοση που ήθελα και η οποία ισοδυναμεί με πανελλήνιο ρεκόρ, κάτι που με χαροποιεί εις διπλούν», ήταν η δήλωση της Δώρας Μούτσιου.

Σε συλλογικό επίπεδο, ο Τριπτόλεμος συγκέντρωσε τρία χρυσά και τέσσερα χάλκινα μετάλλια, ενώ η Δόξα είχε δύο χρυσά μετάλλια καθώς και ένα ασημένιο. Οι τρεις πρώτοι/ες ανά αγώνισμα:

Αεροβόλο Τουφέκι Πρηνηδόν Μεικτό-R5

1. Δώρα Μούτσιου (Δόξα) 600 + 208,8
2. Αναστάσιος Μπούτης (Αετοί Αθήνας) 597 + 207,4
3. Ευάγγελος Κακοσαίος (Τριπτόλεμος) 591

Αεροβόλο Πιστόλι Ανδρών-P1

1. Δημήτρης Καριώτης (Τριπτόλεμος) 548
2. Πέτρος Παυλάκος (Σπάρτακος) 529
3. Γιώργος Πετρόπουλος (Τριπτόλεμος) 455

Αεροβόλο Πιστόλι Γυναικών-Ρ2

1. Ελένη Ζάμπουρα (Αετοί Αθήνας) 333
2. Κατερίνα Παναγιώτου (Δόξα) 327
3. Μαρία Μπαζάκου (Σπάρτακος) 290

Αεροβόλο Τουφέκι Ανδρών-R1

1. Σωτήρης Γαλόγαυρος (Τριπτόλεμος) 568
2. Κωνσταντίνος Μπάρμπας (Σπάρτακος) 530
3. Γιώργος Στεφανάτος (Θερμαϊκός) 441

Αεροβόλο Τουφέκι Γυναικών-R2

1. Αναστασία Μάγκου (Δόξα) 368

Αεροβόλο Τουφέκι Πρηνηδόν Μεικτό-R3

1. Κυριάκος Μακρής (Σπάρτακος) 581
2. Κωνσταντίνος Μπάρμπας (Σπάρτακος) 574
3. Σωτήρης Γαλόγαυρος (Τριπτόλεμος) 573

Αεροβόλο Τουφέκι Μεικτό-R4

1. Ευάγγελος Κακοσαίος (Τριπτόλεμος) 588 + 204,6
2. Αναστάσιος Μπούτης (Αετοί Αθήνας) 591 + 203,8
3. Καλλιόπη Καπάτου (Τριπτόλεμος) 570


Διαβάστε περισσότερα...

Έντονη διαμαρτυρία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών σχετικά με απαράδεκτη τακτική των ΚΕ.Π.Α.


Προς: Υποδιοικητή ΙΚΑ κο Δ. Πατσούρη

Κοιν: 1) Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κο Ι. Βρούτση

2) Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κο Ν. Παναγιωτόπουλο 3) Γενική Γραμματέα Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κα Ε. Μπέκου

4) Διοικητή ΙΚΑ, κο Ρ.Σπυρόπουλο

5) Προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας,

Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κο Σ. Κοκκινάκη

6) Ε.Σ.Α.μεΑ.

Θέμα: Έντονη διαμαρτυρία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών σχετικά με την απαράδεκτη τακτική των ΚΕ.Π.Α., για τη μη ειδοποίηση των αιτούντων περί του ορισμού της ακριβούς ημερομηνίας και ώρας εξέτασής τους από τις αρμόδιες επιτροπές.

Κύριε Υποδιοικητά,

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), ο επίσημος Κοινωνικός Εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), διαμαρτύρεται εντονότατα, γιατί στις άπειρες ταλαιπωρίες στις οποίες υπόκεινται οι τυφλοί και τα άτομα με προβλήματα όρασης, προκειμένου να αποκτήσουν την πιστοποίηση του ποσοστού αναπηρίας, ήρθε να προστεθεί και η αδιανόητη τακτική των ΚΕ.Π.Α., τα οποία τους τελευταίους μήνες δεν ενημερώνουν τους αιτούντες για τον ορισμό της ημερομηνίας και της ώρας κατά την οποία πρέπει να παραστούν ενώπιον των αρμόδιων επιτροπών
.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, πολλοί συνάδελφοι να έχουν χάσει, χωρίς υπαιτιότητά τους, το προγραμματισμένο ραντεβού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αναπηρική τους σύνταξη, το προνοιακό τους επίδομα και την ασφαλιστική τους κάλυψη. Η πρόσφατη διάταξη νόμου, η οποία προβλέπει την παράταση της λήψης μόνο της αναπηρικής σύνταξης έως την 31η Οκτωβρίου 2013, σε καμιά περίπτωση δε λύνει το πρόβλημα, πρώτον, γιατί η ακούσια αναμονή στις περιπτώσεις αυτές υπερβαίνει το εξάμηνο και δεύτερον, διότι στη διάταξη δε συμπεριλαμβάνεται η συνέχιση λήψης του προνοιακού επιδόματος ή της ασφαλιστικής κάλυψης.

Τονίζουμε εδώ, ότι η υπαίτια αυτή συμπεριφορά εκ μέρους της αρμόδιας αρχής, επισύρει τουλάχιστον διοικητικές κυρώσεις. Ζητούμε την άμεση αποστολή εγκυκλίου για την υποχρεωτική ενημέρωση γραπτώς των αιτούντων εντός εύλογης προθεσμίας, διαφορετικά θα προχωρήσουμε στη διεκδίκηση αποζημιώσεων για παραλείψεις εκ μέρους της Διοίκησης.

Με εκτίμηση

Για το Γ.Σ. της Ε.Ο.Τ.

Ο Πρόεδρος

Νικόλαος Γιαλλούρης

Η Γενική Γραμματέας

Παρασκευή Τσαβαλιά


Διαβάστε περισσότερα...

Συμπόσιο «Προσβασιμότητα των Δημόσιων Χώρων»


Στις 12 Ιουνίου.

Συμπόσιο με θέμα 'Προσβασιμότητα των Δημόσιων Χώρων' διοργανώνουν στις 12 Ιουνίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το ΤΕΕ, ο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών - Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων) και το Ελληνικό Τμήμα της UIA (Union Internationale des Architectes - Διεθνής Ένωση Αρχιτεκτόνων).

Από το 2003, την Ευρωπαϊκή Χρονιά των Ατόμων με Αναπηρία, η ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής αλλά και γενικότερα η προσβασιμότητα των δημόσιων χώρων και του δομημένου περιβάλλοντος από όλους τους πολίτες με προσωρινές ή μόνιμες δυσκολίες κινητικότητας (αρρώστιες, ατυχήματα, 3η ηλικία, έγκυες, πολίτες και ταξιδιώτες με φορτία και βαλίτσες, γονείς με παιδικά καροτσάκια κλπ) έχει αναχθεί σε προτεραιότητα για τα κράτη μέλη.

Όλα τα είδη αναπηρίας, κινητική, οπτική, ακουστική, συναισθηματική, νοητική και γνωστική, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε όλων των ειδών τα κατασκευαστικά έργα, ιδιωτικά και δημόσια. Ο δημόσιος χώρος είναι το πρώτο βήμα για την προσβασιμότητα και την ανεξάρτητη διαβίωση και γι’ αυτό το σκοπό οι αρχιτέκτονες και οι πολεοδόμοι θα πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Η προσβασιμότητα των πόλεων και των δημοσίων χώρων γενικότερα, συμπεριλαμβανομένων των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων, αποτελεί το θεμέλιο λίθο για κάθε τέτοια προσπάθεια, χωρίς την οποία οι υπόλοιποι στόχοι καθίστανται μάταιοι. Για να επιτευχθούν όμως όλ’ αυτά είναι απαραίτητη η κατάλληλη εκπαίδευση των αρχιτεκτόνων και των πολεοδόμων, η οποία στις πλείστες των περιπτώσεων είναι ελλιπής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις πέντε χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα η Ελλάδα και η Ρουμανία δεν παρέχουν καμία εκπαίδευση σ’ αυτό τον τομέα.

Έχοντας επίγνωση όλων των παραπάνω, το πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία μιας πολύγλωσσης ηλεκτρονικής πλατφόρμας-εργαλείο για τον προγραμματισμό, το σχεδιασμό και τη δημιουργία προσβάσιμων υποδομών και δημόσιων χώρων στα αγγλικά, γαλλικά, ελληνικά, ιταλικά και ρουμανικά για αρχιτέκτονες, τεχνικούς της δημόσιας διοίκησης και επαγγελματίες. Στο έργο εμπλέκονται εταίροι από 5 χώρες: Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Ιταλία και Ρουμανία.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες αποδείξεις σώζουν - Πως θα μειώσετε τον φόρο


Διευκρινίσεις σχετικά τις δαπάνες που οδηγούν σε μείωση του φόρου εισοδήματος και τις αποδείξεις που πρέπει να υποβάλλουν οι φορολογούμενοι με τη φετινή φορολογική τους δήλωση δίνει με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών.

Η εγκύκλιος εστάλη σε όλες τις εφορίες ενόψει της υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει από τον Απρίλιο.

Ειδικότερα στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: Με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων συνυποβάλλονται κατά περίπτωση τα εξής δικαιολογητικά από τα οποία αποδεικνύεται η πραγματοποίηση από το φορολογούμενο των δαπανών, τις οποίες αυτός επικαλείται για μείωση του φόρου που προκύπτει στο εισόδημα του. Αυτά είναι: ΔΑΠΑΝΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ Αποδείξεις που έχουν εκδοθεί από τον εκμισθωτή ή το νόμιμο εκπρόσωπό του. Αντί των οικείων αποδείξεων καταβολής ενοικίου, ο φορολογούμενος δικαιούται να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, από την οποία να προκύπτει το ποσό του ενοικίου που καταβλήθηκε από αυτόν για κύρια κατοικία του ιδίου και της οικογένειάς του, ως και τα στοιχεία των δικαιούχων στους οποίους το κατέβαλε και ο αριθμός του φορολογικού μητρώου των εκμισθωτών. Ποσοστό 10% της δαπάνης ενοικίου, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.000 ευρώ, μειώνει το συνολικό φόρο. Τα ίδια ισχύουν και για το μίσθωμα που καταβάλλει ο φορολογούμενος που μισθώνει κατοικίες για τις στεγαστικές ανάγκες των τέκνων του που σπουδάζουν σε πόλη που δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία. Η μείωση αυτή αναγνωρίζεται μόνο όταν ο φορολογούμενος αναγράφει στις οικείες ενδείξεις της ετήσιας αρχικής (εμπρόθεσμης ή εκπρόθεσμης) δήλωσης φόρου εισοδήματος τον ΑΦΜ του εκμισθωτή. Αν πρόκειται για εκμισθωτές που δεν κατοικούν ούτε διαμένουν στην Ελλάδα, μπορεί να αναγράφεται ο ΑΦΜ του πληρεξουσίου ή του νόμιμου εκπροσώπου τους. Για τους ανήλικους εκμισθωτές, που δεν έχουν ΑΦΜ, αναγράφεται ο ΑΦΜ του προσώπου που έχει την επιμέλεια του ανηλίκου.

Όσοι παίρνουν στεγαστικό επίδομα, ανεξάρτητα από το ύψος του, δεν δικαιούνται την έκπτωση αυτή. Ομοίως, δε δικαιούνται τη μείωση αυτή οι φορολογούμενοι, όταν οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους, ή τα τέκνα που τους βαρύνουν έχουν πλήρη κυριότητα ή κατοχή (επικαρπία, δικαίωμα οίκησης) εξολοκλήρου, σε οικία με επιφάνεια τουλάχιστον ίση με εκείνη της μισθωμένης κύριας κατοικίας, η οποία βρίσκεται στον ίδιο νομό με τη μισθωμένη. Το ίδιο ισχύει και όταν η πιο πάνω οικία ανήκει εξ αδιαιρέτου είτε στο φορολογούμενο και στη σύζυγό του είτε στο φορολογούμενο και στα τέκνα που τους βαρύνουν είτε στη σύζυγό του και στα τέκνα που τους βαρύνουν.

ΔΑΠΑΝΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ Για την απόδειξη της καταβολής του ποσού των ασφαλίστρων, με βάση τις οικείες ασφαλιστικές συμβάσεις, απαιτείται απόδειξη είσπραξης του ποσού των ασφαλίστρων ή σχετική βεβαίωση, από τις οποίες προκύπτει το είδος της ασφαλιστικής κάλυψης και το καθαρό καταβαλλόμενο ποσό των ασφαλίστρων, χωριστά από τυχόν οποιαδήποτε άλλη σχετική επιβάρυνση του ασφαλισμένου. Επίσης, τα στοιχεία του συμβαλλομένου και των ασφαλιζόμενων προσώπων, καθώς και ο αριθμός και η ημερομηνία της σχετικής σύμβασης.

Ποσοστό 10% της δαπάνης αυτής, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.200 Euro για άγαμο και τα 2.400 Euro για οικογένεια, μειώνει το συνολικό φόρο. Το ποσό της δαπάνης μειώνει το φόρο μόνο εφόσον έχει περιληφθεί στην αρχική δήλωση (εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη).

ΔΑΠΑΝΗ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ Για την απόδειξη της καταβολής των διδάκτρων για ιδιαίτερα, κατ' οίκον, μαθήματα και για φροντιστήρια απαιτείται απόδειξη παροχής υπηρεσιών για το ποσό της αμοιβής, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (πλέον Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών), όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά. Ποσοστό 10% της δαπάνης αυτής, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.000 ευρώ μειώνει το συνολικό φόρο.

Επιπλέον, για την απόδειξη καταβολής των δαπανών ασφαλίστρων ζωής ή θανάτου και διδάκτρων που καταβάλλει ο διαζευγμένος γονέας για τα τέκνα του που δεν βαρύνουν αυτόν, αλλά τον άλλο γονέα τους με τον οποίο συγκατοικούν, απαιτείται και υπεύθυνη δήλωση ότι τα τέκνα είναι προστατευόμενα του άλλου γονέα με βάση το άρθρο 7 του ΚΦΕ, καθώς και τα στοιχεία των τέκνων και του άλλου γονέα (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, έτος γέννησης, διεύθυνση κατοικίας ΑΦΜ και ΔΟΥ).

ΔΑΠΑΝΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ Για την απόδειξη της καταβολής του ποσού των ασφαλιστικών εισφορών σε ταμεία ασφάλισης του υπόχρεου, απαιτείται η σχετική βεβαίωση ή απόδειξη του ασφαλιστικού φορέα από την οποία προκύπτει το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που η καταβολή τους είναι υποχρεωτική από το νόμο, καθώς και το ποσό των καταβαλλόμενων εισφορών στις περιπτώσεις προαιρετικής ασφάλισης σε ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο, χωριστά από τυχόν άλλα ποσά για εκπρόθεσμη κτλ.

Καταβολή των εισφορών.

Ποσοστό 10% της δαπάνης αυτής μειώνει το συνολικό φόρο. ΔΑΠΑΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ Έξοδα ιατρικής περίθαλψης Ως έξοδα ιατρικής περίθαλψης θεωρούνται οι αμοιβές που καταβάλλονται στην ημεδαπή και στην αλλοδαπή σε ιατρούς φυσικά πρόσωπα όλων των ειδικοτήτων για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, οι αμοιβές σε οδοντιάτρους για οδοντοθεραπεία, οδοντοπροσθετική και γναθοχειρουργική. Επίσης, περιλαμβάνονται οι δαπάνες για φυσιοθεραπεία, λουτροθεραπεία, λογοθεραπεία και για επισκέψεις σε ψυχολόγο. Στις παραπάνω δαπάνες δεν περιλαμβάνονται οι δαπάνες που γίνονται για τους ίδιους λόγους σε νοσοκομεία, κλινικές, ιατρικά κέντρα κλπ. καθώς και για δαπάνες διαρκούς κάλυψης ιατρικών αναγκών.

Για την απόδειξη της καταβολής απαιτείται διπλότυπη απόδειξη, η οποία εκδίδεται από τον ιατρό κατά την είσπραξη της αμοιβής σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ΚΒΣ (πλέον Κ.Φ.Α.Σ.), όπως ισχύουν κάθε φορά. Για την αναγνώριση της δαπάνης για λογοθεραπεία και για ψυχολόγο, εκτός από τη γνωμάτευση του γιατρού απαιτείται και βεβαίωση του γιατρού ότι έλαβε υπόψη του τα πορίσματα του ψυχολόγου ή λογοθεραπευτή για την παροχή των τελικών υπηρεσιών του. Έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης Ως έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης θεωρούνται οι πιο κάτω δαπάνες, για την απόδειξη της καταβολής των οποίων απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά: Α. Προκειμένου για νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές: α) Διπλότυπη απόδειξη της κλινικής, από την οποία να προκύπτει το ποσό της δαπάνης, για τη νοσηλεία του ασθενή. Για την έκδοση αυτής της απόδειξης εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις του ΚΒΣ (πλέον Κ.Φ.Α.Σ.), όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά.

β) Βεβαίωση του διευθυντή της κλινικής για το χρόνο νοσηλείας του ασθενή και το ποσό των εξόδων αυτής, αναλυτικά κατά είδος εξόδου.

B. Προκειμένου για νοσήλια σε κρατικά και λοιπά νοσηλευτικά ιδρύματα: α) Διπλότυπη απόδειξη είσπραξης του νοσηλευτικού ιδρύματος, από την οποία να προκύπτει το ποσό της δαπάνης, για τη νοσηλεία του ασθενή.

(β) Βεβαίωση του διευθυντή του νοσηλευτικού ιδρύματος, για το χρόνο νοσηλείας του ασθενή και το ποσό των εξόδων αυτής, αναλυτικά κατά είδος εξόδου.

Στις πιο πάνω υποπεριπτώσεις, όταν στην οικεία απόδειξη είσπραξης αναγράφεται ο χρόνος της νοσηλείας και αναλυτικά τα έξοδα της κατά είδος εξόδου, δεν απαιτείται η πιο πάνω ιδιαίτερη, βεβαίωση του διευθυντή του νοσηλευτικού ιδρύματος, νοσοκομείου ή κλινικής.

Γ .Έξοδα για την απασχόληση νοσοκόμου α) Βεβαίωση του θεράποντα ιατρού, με την οποία να βεβαιώνεται το είδος της νόσου από την οποία πάσχει ο ασθενής, η διάρκειά της, καθώς και η ανάγκη απασχόλησης νοσοκόμου, λόγω της σοβαρότητας της νόσου.

β) Απόδειξη είσπραξης της αμοιβής από το πρόσωπο που πρόσφερε υπηρεσίες ως νοσοκόμος, στην οποία πρέπει να αναφέρεται το ονοματεπώνυμό του, το όνομα του πατέρα του, ο αριθμός φορολογικού μητρώου ή ταυτότητας, η διεύθυνση της κατοικίας του και η χρονική διάρκεια παροχής των υπηρεσιών του, νόμιμα υπογραμμένη.

Δ. Έξοδα σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων και προσώπων που πάσχουν από κινητική αναπηρία, οι οποίες εδρεύουν στην Ελλάδα.

α) Διπλότυπη απόδειξη παροχής υπηρεσιών, η οποία εκδίδεται από τη επιχείρηση που εισπράττει την αμοιβή σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΒΣ (πλέον Κ.Φ.Α.Σ.), όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά.

β) Βεβαίωση του διευθυντή ή του νόμιμου εκπροσώπου της επιχείρησης για τον ακριβή χρόνο της περίθαλψης του προσώπου που κατέβαλε ή για το οποίο καταβλήθηκε η δαπάνη, καθώς και το ποσό αυτής κατά κατηγορία δαπάνης.

Ε. Έξοδα αγοράς και τοποθέτησης οργάνων στο σώμα του ασθενή και αντικατάστασης μελών του σώματός του με τεχνητά.

Σε περίπτωση που η σχετική δαπάνη αποτελεί μέρος των εξόδων νοσοκομειακής περίθαλψης, απαιτούνται τα δικαιολογητικά που προαναφέρθηκαν στην πιο πάνω περίπτωση. Σε περίπτωση που ο ίδιος ο ασθενής προμηθεύεται τα όργανα ή τα τεχνητά μέλη από το ελεύθερο εμπόριο, απαιτείται απόδειξη λιανικής πώλησης. Η απόδειξη αυτή, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ΚΒΣ (πλέον Κ.Φ.Α.Σ.),, πρέπει να περιέχει, εκτός από τα στοιχεία που ορίζουν αυτές οι διατάξεις και το ονοματεπώνυμο του αγοραστή, καθώς και το είδος του πωλούμενου πράγματος.

Σε περίπτωση αγοράς γυαλιών όρασης ή φακών επαφής ή ακουστικών βαρηκοίας, εκτός από την απόδειξη που προβλέπει ο ΚΒΣ (πλέον Κ.Φ.Α.Σ.), απαιτείται και βεβαίωση γιατρού, η οποία παραμένει στο φάκελο του φορολογουμένου και ισχύει ως δικαιολογητικό αγοράς γυαλιών όρασης, φακών επαφής και ακουστικών βαρηκοίας (για μια πενταετία). ΣΤ. Ειδικές δαπάνες περίθαλψης ανάπηρων παιδιών.

α) Διπλότυπη απόδειξη είσπραξης, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΒΣ (πλέον Κ.Φ.Α.Σ.), όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά.

β) Βεβαίωση του διευθυντή της σχολής ή του θεραπευτηρίου από την οποία να προκύπτει ότι το τέκνο του υπόχρεου πάσχει από ανίατο νόσημα ή είναι τυφλό ή κωφάλαλο ή έχει διανοητική καθυστέρηση, ο ακριβής χρόνος της φοίτησης ή της περίθαλψης, γενικά, του ανάπηρου τέκνου, για το οποίο καταβλήθηκε η αμοιβή, καθώς και το ποσό της, αναλυτικά, κατά κατηγορία δαπάνης.

γ) Στοιχεία, από τα οποία να αποδεικνύεται ότι τα τέκνα είναι άγαμα ή διαζευγμένα ή τελούν σε κατάσταση χηρείας και ότι το ετήσιο φορολογούμενο και απαλλασσόμενο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ. Νοσήλια που καταβάλλονται στην αλλοδαπή ΔΑΠΑΝΗ ΔΩΡΕΩΝ Για την απόδειξη της καταβολής του ποσού των δωρεών ή χορηγιών, απαιτούνται τα ακόλουθα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά: Α) Προκειμένου για δωρεά ιατρικών μηχανημάτων και ασθενοφόρων αυτοκινήτων στα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και νοσοκομεία Ν.Π.Ι.Δ. που επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό: - Βεβαίωση του δωρεοδόχου ότι έγινε αποδεκτή η δωρεά.

- Αντίγραφο του πρωτοκόλλου παράδοσης - παραλαβής. - Σε περίπτωση αγοράς και άμεσης παράδοσης των δωρούμενων αντικειμένων, το νόμιμο στοιχείο που προβλέπεται από τον ΚΒΣ (πλέον Κ.Φ.Α.Σ.), από το οποίο προκύπτει η αξία τους.

Σε περίπτωση που ο δωρητής κατείχε από πριν τα δωρηθέντα αντικείμενα, η αξία τους προσδιορίζεται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ.

Β) Προκειμένου για δωρεά χρηματικών ποσών στο Δημόσιο τους Ο.Τ.Α., το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, τους Ιερούς ναούς, τις ιερές μονές του Αγίου Όρους, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, την Ιερά Μονή Σινά, την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και νοσοκομεία Ν.Π.Ι.Δ. που επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων: - Διπλότυπη απόδειξη ή γραμμάτιο είσπραξης του ποσού της δωρεάς ή χορηγίας, η οποία εκδίδεται από το νόμιμο εκπρόσωπο του δωρεοδόχου.

- Βεβαίωση ή αντίγραφο της οικείας πράξης του νόμιμου εκπροσώπου του δωρεοδόχου από την οποία να προκύπτει η αποδοχή της δωρεάς και η καταχώρηση του ποσού αυτής στα επίσημα βιβλία του δωρεοδόχου.

Σε περίπτωση δωρεάς χρηματικών ποσών με όρο, βεβαίωση του νόμιμου εκπροσώπου του δωρεοδόχου από την οποία να προκύπτει το ύψος του καθαρού προϊόντος που περιέρχεται στο δωρεοδόχο.

Γ) Προκειμένου για δωρεά χρηματικών ποσών στα κοινωφελή ιδρύματα, τα σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με υπηρεσίες εκπαίδευσης, τα Ν.Π.Δ.Δ., τα Ν.Π.Ι.Δ.

με κοινωφελείς σκοπούς κλπ, και χορηγίες στα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ν.Π.Ι.Δ. με σκοπούς πολιτιστικούς: - Διπλότυπη απόδειξη ή γραμμάτιο είσπραξης του ποσού της δωρεάς ή χορηγίας, η οποία εκδίδεται από το νόμιμο εκπρόσωπο του δωρεοδόχου.

- Βεβαίωση ή αντίγραφο της οικείας πράξης του νόμιμου εκπροσώπου του δωρεοδόχου από την οποία να προκύπτει η αποδοχή της δωρεάς και η καταχώρηση του ποσού αυτής στα επίσημα βιβλία του δωρεοδόχου.

Όταν τα ποσά των ανωτέρω δωρεών ή χορηγιών, με εξαίρεση τις δωρεές που καταβάλλονται στους δωρεοδόχους της περ. Β', υπερβαίνουν τα 300 ευρώ ετησίως, κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό του δωρεοδόχου ή του αποδέκτη της χορηγίας, που έχει ανοιχθεί σε τράπεζα ή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, και εκτός των παραπάνω δικαιολογητικών, απαιτείται και το οικείο γραμμάτιο είσπραξης της Τράπεζας ή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, στο οποίο πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία που αναφέρονται στις διατάξεις του άρθρου 9 του ν. 2238/1994.

Αν το πρωτότυπο έχει δοθεί στο δωρεοδόχο για την είσπραξη του ποσού που δωρήθηκε, υποβάλλεται αντίγραφο του γραμματίου, κυρωμένο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή την Τράπεζα, από την οποία εκδόθηκε.

Για τα χρηματικά ποσά που καταβάλατε για πολιτιστικές χορηγίες του ν.3525/2007 στο Δημόσιο, ΟΤΑ, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και στις αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες του άρθρου 741 Α.Κ. που επιδιώκουν σκοπούς πολιτιστικούς, απαιτείται επικυρωμένο αντίγραφο της απόφασης του Υπουργού Πολιτισμού με την οποία χαρακτηρίζεται η χορηγία ως πολιτιστική, τα πρωτότυπα αποδεικτικά καταβολής των ποσών εάν η χορηγία είναι χρηματικό ποσό και την Υπουργική Απόφαση για την εκτίμηση της αξίας της χορηγίας εάν αυτή έγινε σε είδος ή άυλα αγαθά ή υπηρεσίες, καθώς και το αποδεικτικό παράδοσης και παραλαβής της χορηγίας. Για την απόδειξη της καταβολής των δωρεών χρηματικών ποσών υπέρ κρατικών φορέων και παρεμφερών κοινωφελών νομικών προσώπων (οργανισμών, ιδρυμάτων, κ.λπ. ), εγκατεστημένων σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) / Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ), τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι αυτά που ορίζονται στο Κεφάλαιο ΣΤ του άρθρου 6 της 1017701/306/Α0012/ΠΟΛ.1040/19.2.2001 (ΦΕΚ 232 Β') απόφασης του Υπουργού Οικονομικών. Εάν από τα δικαιολογητικά αυτά δεν προκύπτει ο μη κερδοσκοπικός και κοινωφελής χαρακτήρας των προσώπων αυτών, απαιτείται βεβαίωση αυτών, στην οποία θα αναγράφεται ότι είναι νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που επιδιώκουν κοινωφελή σκοπό. Όλα τα ανωτέρω δικαιολογητικά πρέπει να είναι μεταφρασμένα νόμιμα.

Ποσοστό 10% αυτών των δαπανών μειώνει το φόρο. Η μείωση αυτή γίνεται εφόσον τα ποσά των δωρεών και χορηγιών υπερβαίνουν συνολικά τα 100 ευρώ.

Το συνολικό ποσό των δωρεών και χορηγιών επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσοστό 10% του συνολικού εισοδήματος.

ΔΑΠΑΝΗ ΤΟΚΩΝ Για την απόδειξη της καταβολής των τόκων, απαιτείται, προκειμένου για: α) Στεγαστικά δάνεια, σχετική βεβαίωση της Τράπεζας ή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ή άλλου πιστωτικού οργανισμού, από την οποία να προκύπτει ότι πρόκειται για στεγαστικό δάνειο για απόκτηση πρώτης κατοικίας (αγορά ή ανέγερση ή αποπεράτωση), ότι έχει εγγραφεί υποθήκη ή προσημείωση σε ακίνητο του φορολογουμένου ή του άλλου συζύγου ή των τέκνων τους που τους βαρύνουν, το ποσό μόνο των δεδουλευμένων συμβατικών τόκων (ληξιπρόθεσμων και απαιτητών) που όφειλε και κατέβαλε αυτός μέσα στο έτος 2012, καθώς και το έτος σύναψης του δανείου.

β) Νέα δάνεια που λαμβάνονται για εξόφληση παλιών στεγαστικών δανείων που είχαν ληφθεί για αγορά πρώτης κατοικίας, βεβαίωση της Τράπεζας ή γενικά του φορέα που χορήγησε το νέο δάνειο, από την οποία να προκύπτει ότι πρόκειται για νέο δάνειο για εξόφληση παλιού στεγαστικού δανείου, που είχε ληφθεί για αγορά πρώτης κατοικίας με υποθήκη ή προσημείωση σε ακίνητο του φορολογουμένου ή του άλλου συζύγου ή των τέκνων τους που τους βάρυναν, το ανεξόφλητο ποσό του παλιού δανείου και ο χρόνος λήξης του, ότι οι δεδουλευμένοι τόκοι που καταβλήθηκαν το έτος 2012 αφορούν το τμήμα του νέου δανείου που καταβλήθηκε για εξόφληση του υπόλοιπου ποσού του παλιού δανείου που δεν είχε εξοφληθεί μέχρι τη σύναψη του νέου δανείου, καθώς και ότι έχει εγγραφεί και για το νέο δάνειο υποθήκη ή προσημείωση σε ακίνητο του φορολογουμένου ή του άλλου συζύγου ή των τέκνων τους που τους βαρύνουν.

γ) Στεγαστικά δάνεια για απόκτηση πρώτης κατοικίας που χορηγούνται από ασφαλιστικές επιχειρήσεις στους υπαλλήλους τους, βεβαίωση αυτών που να περιλαμβάνει τα στοιχεία που αναφέρονται στην προηγούμενη περίπτωση α'.

δ) Προκαταβολές που έχουν χορηγηθεί από τα Ταμεία Αλληλοβοηθείας Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, σχετική βεβαίωση αυτών, από την οποία να προκύπτει ότι ο φορολογούμενος είναι βοηθηματούχος του αντίστοιχου Ταμείου, ότι η προκαταβολή χορηγήθηκε σ' αυτόν με βάση τις διατάξεις του άρθρου 18 του ν.δ. 398/1974 (Φ.Ε.Κ. 116 Α') για απόκτηση πρώτης κατοικίας, το ποσό των τόκων, καθώς και ότι οι τόκοι αυτοί είναι δεδουλευμένοι και καταβλήθηκαν μέσα στο έτος 2012.

ε) Δάνεια που έχουν χορηγηθεί από τράπεζες, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τα Ταχυδρομικά Ταμιευτήρια και λοιπούς πιστωτικούς οργανισμούς στο φορολογούμενο για αναστήλωση, επισκευή, συντήρηση ή εξωραϊσμό διατηρητέων κτισμάτων, καθώς και κτισμάτων που βρίσκονται σε περιοχές χαρακτηριζόμενες ως παραδοσιακά τμήματα πόλεων ή ως παραδοσιακοί οικισμοί, βεβαίωση αυτών που να περιλαμβάνει το ποσό των δεδουλευμένων τόκων που καταβλήθηκαν μέσα στο έτος 2012, καθώς και επικυρωμένο αντίγραφο της οικείας απόφασης για χαρακτηρισμό των κτισμάτων ως διατηρητέων ή σημείωση για την κανονιστική πράξη με την οποία χαρακτηρίσθηκε η περιοχή, που βρίσκονται τα κτίσματα, ως παραδοσιακό τμήμα πόλεως ή ως παραδοσιακός οικισμός.

Στις πιο πάνω περιπτώσεις αν, εκτός από τους τόκους που είναι δεδουλευμένοι, καταβλήθηκαν τόκοι υπερημερίας, τα ποσά αυτών των τόκων πρέπει να αναφέρονται χωριστά στην οικεία βεβαίωση, δεδομένου ότι τα ποσά αυτά δεν εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα. Στη βεβαίωση καταβολής των τόκων στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας, θα αναγράφεται η συνολική επιφάνεια της κατοικίας, που αποκτιέται, σε τετραγωνικά μέτρα, καθώς και το ποσό του δανείου. Εάν το δάνειο έχουν λάβει οι σύζυγοι από κοινού, στη βεβαίωση του καθενός θα αναγράφεται το ποσό του δανείου που του αναλογεί.

ΔΑΠΑΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ Για την απόδειξη της δαπάνης για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου που εντάσσονται σε έργα του επιχειρησιακού προγράμματος «Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη» στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3614/2007 ή και για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου που θα προκύψουν μετά από ενεργειακή επιθεώρηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3661/2008 και τις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ' εξουσιοδότησή του, απαιτούνται τα νόμιμα δικαιολογητικά, που εκδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΒΣ (πλέον Κ.Φ.Α.Σ.). Οι δαπάνες αυτές αφορούν στα ακόλουθα: α) την αντικατάσταση του λέβητα πετρελαίου για την εγκατάσταση τηλεθέρμανσης ή για νέα εγκατάσταση τηλεθέρμανσης ή συστήματος που κάνει χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και για παρεμβάσεις στο υφιστάμενο σύστημα που αφορούν σε σύστημα αντιστάθμισης στον καυστήρα/λέβητα σε συνδυασμό με αυτονομία θέρμανσης και μόνωση σωληνώσεων.

β) την αλλαγή εγκατάστασης κεντρικού κλιματισμού χρήσης καυσίμου από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο ή για νέα εγκατάσταση φυσικού αερίου.

γ) την αγορά και εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών και για την εγκατάσταση κεντρικού κλιματισμού με χρήση ηλιακής ενέργειας.

δ) την αγορά και εγκατάσταση αποκεντρωμένων συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που βασίζονται σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (φωτοβολταϊκά, μικρές ανεμογεννήτριες) και συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και ψύξης - θέρμανσης με χρήση φυσικού αερίου ή ανανεώσιμων πηγών.

ε) τη θερμομόνωση σε υφιστάμενα κτήρια με τοποθέτηση διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων και θερμομονωτικών πλαισίων/κουφωμάτων (συμπεριλαμβάνονται εξωτερικά καλύμματα, παντζούρια και ρολά) και τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος ή/και στην οροφή (δώμα ή στέγη).

στ) τη δαπάνη για τη διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης από αρμόδιο επιθεωρητή. Ποσοστό 10% της δαπάνης για ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου αφαιρείται από το φόρο και το ποσό της δαπάνης επί της οποίας υπολογίζεται η μείωση δε μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ.

- Σε ότι αφορά τις δαπάνες που συνδέονται με τη χορήγηση του αφορολόγητου ποσού της φορολογικής κλίμακας ισχύουν τα ακόλουθα: Οι δαπάνες που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα για την αγορά και λήψη υπηρεσιών, εφόσον προσκομιστούν τα νόμιμα στοιχεία όπως ορίζονται από τις διατάξεις του Κ.Β.Σ (πλέον Κ.Φ.Α.Σ.). Στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνονται και τα ειδικά στοιχεία που εκδίδουν οι επιχειρήσεις λόγω των συγκεκριμένων υπηρεσιών που παρέχουν (π.χ. αποδείξεις των Ε.Λ.Τ.Α., εταιρειών Courier, πινακίδια χρηματιστηριακών εταιρειών για την αμοιβή των παρεχόμενων υπηρεσιών μόνο κλπ), όπως και οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών των κοινόχρηστων χώρων εκτός από τις δαπάνες εξόφλησης των λογαριασμών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης αυτών μετά τον επιμερισμό τους στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών.

Επίσης, περιλαμβάνεται και η δαπάνη για παροχή υπηρεσιών από συμβολαιογράφο για σύνταξη συμβολαίου απόκτησης ακινήτου, εφόσον βέβαια η δαπάνη αυτή δεν εμπίπτει στις αντικειμενικές δαπάνες του άρθρου 17 του ΚΦΕ (π.χ. γονική παροχή ή δωρεά).

Όταν στις περιπτώσεις αυτές η αμοιβή του συμβολαιογράφου αναγράφεται στο συμβόλαιο, τότε για την απόδειξη της πραγματοποίησης αυτής της δαπάνης επισυνάπτονται από τον φορολογούμενο φωτοτυπίες των σελίδων του συμβολαίου από τις οποίες προκύπτει η δαπάνη.

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ ότι, δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, οι δαπάνες για ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες γενικά, για εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και όσες δαπάνες με βάση άλλες φορολογικές διατάξεις λαμβάνονται υπόψη για φορολογικές ελαφρύνσεις.

Συγκεκριμένα δεν λαμβάνονται υπόψη: α) οι δαπάνες για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων κλπ. οχημάτων, για ανέγερση ακινήτου, για τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων κλπ.

β) οι δαπάνες για ασφάλιση ζωής ή θανάτου, οι εισφορές που καταβάλλονται στα ταμεία ασφάλισης του φορολογούμενου, οι τόκοι στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία, τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης κλπ.

γ) οι δαπάνες για ενοίκιο κύριας κατοικίας, για παράδοση κατ' οίκον μαθημάτων ή για φροντιστήρια, για τόκους στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας, κλπ.

δ) οι δαπάνες για ασφάλιστρα πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων, για δικαστικές δαπάνες και για αμοιβή δικηγόρων για δίκες μισθωτικών διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας κατ' ορόφους οι οποίες εκπίπτουν από το ακαθάριστο εισόδημα των ακινήτων.

Επίσης, δε λαμβάνεται υπόψη το κόστος αγοράς κρατικών λαχείων, τα ποσά που καταβάλλονται για τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια (πχ. ΚΙΝΟ, ΣΤΟΙΧΗΜΑ, κλπ) και η δαπάνη εισόδου σε ΚΑΖΙΝΟ, καθόσον στις πιο πάνω περιπτώσεις δεν πραγματοποιείται αγορά αγαθών ή παροχή υπηρεσιών όπως επιβάλλει ο νόμος, αλλά οι εν λόγω δαπάνες αφορούν το κόστος ή την προϋπόθεση συμμετοχής σε τυχερά παιχνίδια.

Από το ποσό των ανωτέρω δαπανών, εξαιρούνται τα ποσά των δαπανών που συλλέχθηκαν μέσω της «Κάρτας Αποδείξεων». Το ποσό των αποδείξεων δαπανών που απαιτείται να προσκομιστούν ορίζεται σε ποσοστό 25% του ατομικού εισοδήματος του φορολογούμενου, του δηλούμενου και φορολογούμενου, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις και για ποσό εισοδήματος μέχρι 60.000 Euro.


Πηγή: http://www.rethymnoguide.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σοβαρή καταγγελία από γονείς με παιδιά που γεννήθηκαν με σύνδρομο Ντάουν


"Είμαστε γονείς παιδιών που γεννήθηκαν με σύνδρομο Ντάουν. Μπορεί το πρόσωπό τους να διαφέρει λίγο από το δικό μας, αλλά οι άνθρωποι με σύνδρομο Ντάουν δεν παύουν να βιώνουν τα ίδια συναισθήματα με εμάς. 
Χαρά, λύπη, περηφάνια, απογοήτευση, επιβράβευση και απόρριψη. Ποιος είναι αυτός που θα τους χαρακτηρίσει, κρίνει από τη γενετική διαφορά και όχι από το χαρακτήρα τους. Όπως όλα τα παιδιά και τα δικά μας δουλεύουν σκληρά και προσπαθούν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Ερωτεύονται και κάνουν σχέδια. Μαθαίνουν χορό και έχουν χόμπι. Πονάνε και πληγώνονται το ίδιο και πετάνε από χαρά για τους ίδιους λόγους. Ας κοιτάξουμε λίγο πέρα από την τελειότητά μας, πριν χαρακτηρίσουμε τέτοια παιδιά ανάπηρα, να καταλάβουμε ότι πρόκειται για την δική μας πνευματική αναπηρία, να αγαπήσουμε και να εκτιμήσουμε το διαφορετικό. Καταγγέλλουμε λοιπόν, την απαράδεκτη συμπεριφορά του διευθυντή του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Α΄ Βαθμίδας ......., προς τους μαθητές του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής από την έναρξη της σχολικής χρονιάς που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Τα παιδιά μας δέχτηκαν και δέχονται από την πρώτη ημέρα στο σχολείο τους μια απίστευτη σκληρή επίθεση χωρίς όρια. 
Ο κ. ....... συμπεριφέρεται στα παιδιά μας ανάγωγα και δεν εφαρμόζει καθόλου την ειδική μεταχείριση που οφείλει να κατέχει και να χρησιμοποιεί σε παιδιά με Ειδικές Ανάγκες και συγκεκριμένα με σύνδρομο Ντάουν. Μάλλον ο κύριος αυτός δεν γνωρίζει που βρίσκεται και προπάντων τι σημαίνει Ειδική Αγωγή, και αυτό αποδεικνύεται εύκολα από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα αγγελούδια μας. Από την άλλη, η δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι υποχρεωμένη να λαμβάνει σοβαρά υπόψη της ποιους ορίζει εκεί ως αρμόδιους Ειδικούς Εκπαιδευτικούς σε αυτές τις τόσο αθώες κι ευαίσθητες ψυχούλες. Να ελέγχει την λειτουργία του σχολείου ώστε να απαλλάξει τα παιδιά από ανθρώπους που ξεσπούν πάνω τους για δικά τους οφέλη. 
Ο κ. ..... είναι ανέντιμο και άνανδρο εκ μέρους του να ασκεί ψυχολογική βία κατά των παιδιών μας, επειδή ο ίδιος ήρθε εξ αρχής προκατειλημμένος στο σχολείο για δικούς του λόγους, απαγορεύοντας μάλιστα ρητά να αγκαλιάζουν οι καθηγητές τα παιδιά μας. Αυτό και μόνο αποδεικνύει την αμάθεια του κυρίου αυτού, καθώς έπρεπε να γνωρίζει πως ο τρόπος προσέγγισης των παιδιών με σύνδρομο Ντάουν είναι μόνο η αγκαλιά, η αγάπη και τίποτε άλλο. 
Αντιθέτως, ο κ. ..... εκδηλώνει μνησικακίες στα παιδιά μας και τα κάνει να νιώθουν δυσάρεστα λες και είναι κακοποιοί. Κάθε μέρα όλο και πληγώνει τα παιδιά με διάφορους τρόπους κι έπεισε και κάποιους καθηγητές να φέρονται ανάλογα. Με λίγα λόγια τα παιδιά μας δέχονται μια βάναυση ρατσιστική επίθεση από τον ίδιο και από μερικούς καθηγητές που ακολουθούν τα βήματά του. Τα παιδιά υπέστησαν μια ψυχολογική καταπίεση κι έπεσαν σε μελαγχολία μ ε αποτέλεσμα να αρνούνται καθημερινά να πάνε στο σχολείο τους λέγοντάς μας: «Δεν μας αγαπάνε εκεί, δεν θέλουμε να πάμε σχολείο, καλύτερα να καθίσουμε στο σπίτι μας». 
Το σχολείο, από τότε που ανέλαβε διευθυντής ο κ. ....... έχει γίνει άγρια ζούγκλα. Ο ίδιος και μερικοί καθηγητές (όχι όλοι, ευτυχώς), χρησιμοποιούν τις εξής φράσεις στους μαθητές: «Άντε να μην ξυπνήσω στραβά ένα πρωί και σας πάρει και σας σηκώσει», «έλα βρε τράβα από εδώ», και διάφορα τέτοια. 
Ο δε κ. ....... όταν του δόθηκε από τον γιο μου, μαθητή της Γ΄ Γυμνασίου, δικαιολογητικό απουσιών, είπε στο παιδί: «Τι είναι αυτό το μπακαλόχαρτο που μου έφερες, πάρτο από εδώ». Είναι αντιπαιδαγωγικό να χαρακτηρίζει μπαλακόχαρτο, παρουσία του μαθητή, νόμιμο ιατρικό πιστοποιητικό, δικαιολογητικό απουσιών και επιπλέον να αναφέρει τις απουσίες του παιδιού μου δημοσίως στους καθηγητές πληγώνοντάς το χωρίς να σέβεται την παρουσία του. Μήπως όμως είναι ο ίδιος υπεύθυνος για τις απουσίες του παιδιού μου; Μήπως ασκεί ψυχολογική πίεση στο παιδί εσκεμμένα για να το αναγκάσει να μην ξαναπάει στο σχολείο του; 
Επίσης ο κ. ........, όπως και μερικοί όμοιοί του σπρώχνουν βίαια τα παιδιά και τους συμπεριφέρονται σαν να ήταν ζώα. Υπό την διεύθυνσή του τα παιδιά έχουν ξεχάσει τι σημαίνει εκπαιδευτική εκδρομή, τι σημαίνουν Χριστούγεννα, τι σημαίνουν γιορτές και γενικά όλες εκείνες οι εκδηλώσεις που χαροποιούν ιδιαίτερα ένα παιδί με Ειδικές Ανάγκες και που το χρειάζεται πολύ περισσότερο από ένα «φυσιολογικό παιδί». Δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την ουσιαστική εξέλιξη των μαθητών. Η κατάσταση που επικρατεί στο σχολείο είναι ανεξέλεγκτη, αφού αδιαφορεί για τυχόν ανάρμοστες συμπεριφορές ορισμένων παιδιών στο χώρο του σχολείου, μετατρέποντας έτσι το σχολείο σε γήπεδο και δεν φροντίζει να τηρήσει την τάξη και την ασφάλεια που είναι υποχρεωμένος να θέσει. 
Αυτό που τον ενδιαφέρει μόνο είναι όταν κάνουν τα παιδιά μας απουσίες να τις δικαιολογούν εγκαίρως, να τηρεί πρόγραμμα διδασκαλίας στα πλαίσια ενός κανονικού σχολείου, αδιαφορώντας για τις ανάγκες και τις ανάλογες ικανότητες όλων των παιδιών, πιστεύοντας πως πράττει το σωστό. Δεν είναι δυνατόν ένα σχολείο Ειδικής Αγωγής να κάνει Μαθηματικά με εξισώσεις και κλάσματα, που δεν μπορούν να κάνουν παιδιά σε κανονικά σχολεία και να εκνευρίζεται κιόλας που τα παιδιά μας αδιαφορούν για το μάθημα. Έχει το θράσος μάλιστα να παρακινεί τους καθηγητές να παίρνουν τηλέφωνα στο σπίτι των παιδιών αναφέροντας την αδιαφορία του μαθητή για το μάθημα. Όταν τηλεφώνησαν λοιπόν και για το δικό μου το παιδί, είπα στην καθηγήτρια να του δείξει αγάπη, ώστε να το προσεγγίσει. Κι εκείνη μου απάντησε ότι αυτό δεν της επιτρέπεται από τον διευθυντής της. Χρειάστηκε να την παρακαλέσω να είναι πιο γλυκιά με το παιδί μου και να της εξηγήσω ότι παιδιά με σύνδρομο Ντάουν λειτουργούν μόνο με αγάπη…. αν δεν γνωρίζουν τι σημαίνει σύνδρομο Ντάουν, τι Αυτισμός, τότε τι δουλειά έχουν όλοι αυτοί εκεί; Μήπως έγινε κάποιο λάθος στην πρόσληψή τους; Αλλά ακόμη κι αν δεν έγινε, γιατί πρέπει άνθρωποι χωρίς αισθήματα και ευαισθησίες να βρίσκονται σε ένα τέτοιο ειδικό περιβάλλον και να μην ελέγχονται από πουθενά; 
Ο κ. ...... δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την ουσιαστική εξέλιξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες και ούτε καν για τον τρόπο προσέγγισής τους. Είναι σαν να μην υπάρχει, με την διαφορά ότι η παρουσία του προκαλεί ψυχολογική καταπίεση στα παιδιά μας. Δεν ενδιαφέρεται να φτιάξει ούτε καν το σχολείο που στάζουν οι τοίχοι του από τα νερά της βροχής, αλλά και ούτε να το κάνει πιο λειτουργικό και ευχάριστο ώστε να προσεγγίσει τα παιδιά μας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το μάθημα. Θα μπορούσε με την μηνιαία επιδότηση που παίρνει για το σχολείο από το κράτος να φτιάξει το σχολείο μας, αλλά το πρόβλημά του είναι μόνο να αλλάξουμε κτίριο και ώσπου να γίνει αυτό τα παιδιά να κρυώνουν και να βρέχονται. 
Είναι ανήκουστο και απαράδεκτο ο κ. ....... να επικαλείται τον κανονισμό του σχολείου για να επιβάλλει τα δικά του θέλω. Άραγε ποιον κανονισμό μπορεί οποιοσδήποτε διευθυντής σχολείου ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής να επιβάλλει σε παιδιά με ειδικές ανάγκες; 
Επιπλέον, ο κ. ....... με θράσος και δειλία αποκαλεί εμάς τους γονείς με απρεπείς χαρακτηρισμούς, όπως εξωσχολικούς, βλάκες και εκφράσεις που ταιριάζουν μόνο στο επίπεδο αυτού του κυρίου και όχι σε εμάς και που μόνο σε στέκια περιθωριακών τύπων τα ακούει κανείς. Άλλωστε υπερηφανεύεται ότι είναι τύπος του πεζοδρομίου, δηλαδή ότι τα προβλήματα του σχολείου τα λύνει στο πόδι, στην εξωτερική καγκελόπορτα του σχολείου με τους γονείς (στο πεζοδρόμιο). Τόσο απλά! Οι αρμόδιοι της Β/θμιας Εκπ/σης γνωρίζουν ότι ο κ. Διευθυντής που τοποθετήθηκε είναι ανεπαρκής και δεν έπραξε τα δέοντα όπως όφειλε να κάνει; Βέβαια, τα προβλήματα δυστυχώς δεν σταματάνε εδώ και θα γίνονται χειρότερα όσο παραμένει ο ίδιος στο σχολείο αυτό. 
Εφόσον ο κ. ........ αδυνατεί να επιβάλλει την τάξη και την ασφάλεια στο σχολείο, η κατάσταση που επικρατεί εκεί έχει ξεφύγει, καθώς ένας επιθετικός μαθητής, με την αδιαφορία του διευθυντή, η επιθετικότητά του ξεπέρασε τα όρια. Έφτασε να είναι άκρως επικίνδυνη για την σωματική ακεραιότητα των άλλων παιδιών και όχι μόνο, αφού το παιδί αυτό έχει ξεφύγει εντελώς. Εκτός από την ανάρμοστη συμπεριφορά του συγκεκριμένου παιδιού και την λεκτική αυθάδεια που χρησιμοποιεί ανεξέλεγκτα έχει γίνει επικίνδυνος πλέον στα πλαίσια του σχολικού κανονισμού του κ. ....... Συγκεκριμένα, στις αρχές Φεβρουαρίου 2013 το παιδί αυτό κρατώντας έναν κοφτερό χαρτοκόπτη, που στα χέρια του έγινε ένα επικίνδυνο όπλο, επιτέθηκε σε μαθητή με Αυτισμό λέγοντάς του: «Θα σε σκοτώσω» κι ευτυχώς επενέβη ένας υπεύθυνος και αξιόλογος καθηγητής και τον απώθησε με πολύ δυσκολία από ένα χτύπημα, ίσως και μοιραίο, με κίνδυνο τη ζωή του. 
Ο κ. ....... έλαβε γνώση αυτού του γεγονός και όχι μόνο απέκρυψε το συγκεκριμένο συμβάν, αλλά ούτε καν ειδοποίησε τους γονείς αυτών των παιδιών, έριξε ευθύνες αλλού και δεν φρόντισε το παιδί αυτό να αξιολογηθεί αν είναι επικίνδυνο για την σωματική ακεραιότητα των παιδιών μας, ώστε να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα. Η προϊστάμενη αρχή ενημερώθηκε γι’ αυτό το περιστατικό; Αν ενημερώθηκε, ποιες ήταν οι ενέργειές της; Γνωρίζει τελικά ο κ. ........ τι σημαίνει Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση; Με ποια κριτήρια αξιολόγησης έγινε η επιλογή του και τοποθετήθηκε σ’ αυτήν την τόσο υπεύθυνη θέση; Να σας υπενθυμίσουμε εδώ ότι τα παιδιά μας προστατεύονται από τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας και έχουν και αυτά δικαίωμα στην Εκπαίδευση. Άραγε τι εκπαίδευση όμως μπορεί να παρέχεται σ’ αυτό το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής με ανειδίκευτο και χωρίς εμπειρία εκπαιδευτικό προσωπικό; Το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής και τα παιδιά μας χρειάζονται έναν Διευθυντή λειτουργό που να τα υπηρετεί πραγματικά. Το σχολείο είναι θεσμός και δεν είναι τσιφλίκι κανενός. Ανήκει μόνο στα παιδιά μας και η συμμετοχή τους σε αυτό έχει σκοπό να κάνει τη ζωή τους καλύτερη και όχι κόλαση. Όταν απαγορεύεις σε κάποιον την καλλιέργεια του πνεύματος κατά έναν τρόπο τον σκοτώνεις. Πέρυσι επισκεφθήκαμε το γραφείο της Β/θμιας Εκπ/σης και μας ανέφεραν ότι το σχολείο αυτό θα επανδρωθεί με καθηγητές ειδικευμένους και αξιόλογους και θα φροντίσουν να μην πειράξει ποτέ κανείς τα παιδιά μας, καθώς είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι με αυτά τα παιδιά. Μήπως όμως τελικά δεν έκαναν κάτι άμεσα ώστε να αποφευχθούν τα ψυχοφθόρα αυτά γεγονότα που συμβαίνουν στο σχολείο και η βάναυση συμπεριφορά του συγκεκριμένου διευθυντή; 
Καταγγέλλουμε την απάνθρωπη συμπεριφορά του κ. ...... εις βάρος των παιδιών μας, είναι ακατάλληλος, ανεπαρκής, ανειδίκευτος για ένα τόσο ευαίσθητο περιβάλλον που υπάρχουν εύθραυστες ψυχούλες και αναζητούν μόνο λίγη αγάπη και ανθρωπιά. Απαιτούμε την άμεση απομάκρυνση του κ. ....... από το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής, καθώς η παρουσία του μόνο κακό προξενεί και τίποτα περισσότερο για τα αγγελούδια μας. Μόνο έτσι θα επανέλθει η τάξη στο χώρο του σχολείου και η ψυχική ηρεμία στα παιδιά μας. 
Η προϊστάμενη αρχή της Β/θμιας Εκπ/σης γνώριζε όλα τα γεγονότα και την κατάσταση που επικρατεί στο σχολείο και αδιαφόρησε; Ζητάμε την άμεση απομάκρυνση του επιθετικού μαθητή, καθώς κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των παιδιών μας και να γίνει η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντός του, διότι αν συμβεί κάποιο μοιραίο γεγονός, ευθύνη τότε θα φέρετε όλοι εσείς που γνωρίζατε και αδιαφορήσατε. 
Τα δικά μας παιδιά απαιτούν την φροντίδα και τον σεβασμό σας. Το δικό σας καθήκον είναι να κάνετε σωστά τη δουλειά σας. Εδώ θα θέλαμε να κάνουμε θερμή παράκληση να ληφθεί σοβαρά υπόψη η ψυχική οδύνη των παιδιών με Ειδικές Ανάγκες και να υπάρχουν μόνιμοι καθηγητές στα σχολεία Ειδικής Αγωγής, ώστε τα παιδιά μας να μένουν με ανθρώπους που πραγματικά τα αγαπάνε και όχι να έχουν το άγχος κάθε χρόνο τι Ειδικούς Εκπαιδευτικούς θα συναντήσουν, αν θα τους φέρονται όμορφα και αν πραγματικά θέλουν να τα βοηθήσουν. 
Θα έπρεπε να το εξετάσετε πολύ υπεύθυνα το θέμα αυτό και να μην βιώνουν παιδιά με Ειδικές Ανάγκες κάθε χρόνο ψυχικές δοκιμασίες από καθηγητής χωρίς Ειδική Αγωγή. Έπρεπε να εφαρμόζεται κάτι τέτοιο και όχι τα παιδιά αυτά να ταλαιπωρούνται διαρκώς από τέτοιες επώδυνες ψυχικές καταστάσεις. Πού είναι η ευαισθησία γι’ αυτά τα παιδιά; Γιατί χρειάζεται πάντα εμείς οι γονείς να βροντοφωνάζουμε να σεβαστείτε τα δικαιώματα των παιδιών μας; Ποιοι έχουν την δικαιοδοσία να παίζουν με τις ψυχές αυτών των αγγέλων; Γιατί πια πρέπει να σας θυμίζουμε εμείς τα αυτονόητα; Αν σας έχουμε κουράσει απαιτώντας τα νόμιμα δικαιώματα των παιδιών μας, άλλο τόσο μας κουράσατε κι εσείς επισημαίνοντάς σας κάθε τόσο τα ίδια πράγματα. Ευχόμαστε να δείτε εσείς με άλλη ματιά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας από την απαράδεκτη συμπεριφορά κάποιων που θέλουν να θεωρούνται Ειδικοί Εκπαιδευτικοί και να τα βοηθήσετε να απαλλαγούν από την ψυχολογική καταπίεση δίνοντάς τους ό,τι τους αξίζει. Τουλάχιστον σεβασμό, αν όχι αγάπη. Κλείνοντας θα θέλαμε να ρωτήσουμε τον κ. .......: 
 Πού είναι η επικοινωνία, η προσέγγιση και οι διαπροσωπικές σχέσεις του Διευθυντή με τον μαθητή; 
 Πού υπάρχει διαφοροποίηση στην αντιμετώπιση του παιδιού με διαπιστευμένες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σύνδρομο Ντάουν; 
 Πού υπάρχει η ενθάρρυνσή του; 
 Τι μέτρα λαμβάνονται στο σχολείο ώστε να νιώθουν οι μαθητές α) ασφαλείς, β) ότι τους φροντίζουν και γ) ότι αναγνωρίζεται η αξία τους; 
 Που είναι η προστασία και ενίσχυση της αυτοεκτίμησης του παιδιού, δημιουργώντας ευκαιρίες για επιτυχία, επικοινωνώντας με ζεστασιά και αποδοχή; 
 Που είναι η χρησιμοποίηση επιβραβεύσεων; 
 Υπάρχει επικέντρωση στην παιδαγωγική αποστολή του σχολείου; Χτίζουμε την προσαρμοστικότητα και την αυτοεκτίμηση των μαθητών, δουλεύοντας για μια σχολική κουλτούρα που επιτρέπει: 
• ευκαιρίες για επιτυχία 
• ανάπτυξη ικανοτήτων 
• ευκαιρίες συμμετοχικότητας 
• αίσθηση χρησιμότητας Αντίθετα διακρίνουμε την ειρωνεία, τον αυταρχισμό, τον διασυρμό. 

Όλο αυτό φυσικά, δεν βοηθάει στη βελτίωση της κατάστασης του παιδιού, αντίθετα του προκαλεί ζημιά. Τα παιδιά μας αρνούνται πλέον να πηγαίνουν σε αυτό το σχολείο, αν και μαθησιακά είναι αρκετά καλά, με μεγάλη προσπάθεια στο σπίτι όμως και όχι στο σχολείο-εξεταστήριο-δικαστήριο. Άρα έχουμε πλήρη αποτυχία του σχολείου και των εκπαιδευτικών στο ρόλο και στα καθήκοντά τους. Διότι φαίνεται, να έχουν ξεχάσει τη βασική αποστολή του ειδικού σχολείου που είναι η διαπαιδαγώγηση των μαθητών, η διαμόρφωση της συμπεριφοράς και της προσωπικότητας, που βέβαια αυτά δεν χτίζονται αλλά γκρεμίζονται με τους τρόπους που έχουν υιοθετήσει. Περιμένουμε κι ελπίζουμε στις δικές σας ενέργειες που θα βγάλουν τα παιδιά μας κι εμάς από την πλήρη αδιέξοδο. Αν πάλι δεν μπορέσετε ούτε κι εσείς να επιληφθείτε επί του θέματος, εμείς θα γνωστοποιήσουμε το πρόβλημά μας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προκειμένου να βρεθεί η ανάλογη λύση στον δύσκολο αγώνα των παιδιών μας. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.- Οι αγανακτισμένοι γονείς των μαθητών του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής, Σαράντης Σαράντης, Μάγκενα Χρυσοβαλάντου, Αντώνιος Σουνδάς, Ουρανία Χατζημάρκου"


Πηγή: http://www.tvkosmos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καλλιτέχνες με ειδικές ανάγκες στέλνουν μηνύματα περιφερειακής ειρήνης


Η Ρόζα Μοϊσόβσκα από την πΓΔΜ και ο Μπόικο Γκασπέρουτ από τη Σλοβενία έχουν ειδικές ανάγκες, ωστόσο δεν επέτρεψαν σε αυτό να τους εμποδίσει να εκφράζονται καλλιτεχνικά. Μπορεί κανείς να δει έργα τους στα γραφεία πολλών πολιτικών, προέδρων και πρωθυπουργών ανά τον κόσμο.

Μοϊσόβσκα και Γκασπερούτ ζωγραφίζουν κρατώντας το πινέλο με το στόμα τους. Ανέφεραν ότι επιθυμούν να στείλουν μήνυμα ειρήνης και ανοχής μέσω της τέχνης τους, και να δείξουν στον κόσμο πως οι πολίτες των Βαλκανίων είναι γεμάτοι αγάπη και κατανόηση.

Οι δυο τους συμμετείχαν στη διεθνή καλλιτεχνική αποικία του προηγούμενου μήνα στην Οχρίδα, η οποία περιελάμβανε δεκάδες καλλιτέχνες με ειδικές ανάγκες από όλη την περιοχή.

Η Μοϊσόβσκα, η οποία ζωγραφίζει με το στόμα από την ηλικία των 7 ετών, δήλωσε στους SETimesότι επιθυμεί να δείξει ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες μπορούν να εργάζονται και να εκφράζουν τη δημιουργικότητά τους όπως οποιοδήποτε άλλο άτομο, χωρίς αναπηρία.


"Ζωγραφίζω με το στόμα επειδή τα πόδια και τα χέρια μου δεν κινούνται. Τα έργα μου αναπαριστούν τη ζωή, και εμπνέομαι από την Αγία Γραφή. ...Θέλω να δώσω αγάπη και να δείξω ότι έχουμε αγάπη μέσα μας και τι αισθανόμαστε, και πως ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο", δήλωσε η Μοϊσόβσκα, προσθέτοντας πως οι λαοί των Βαλκανίων πρέπει να προσπαθήσουν να συμβιώσουν και όχι να παραμερίσουν ο ένας τον άλλο.

Από τα έργα που έχει δώσει σε παγκόσμιους ηγέτες, ανέφερε πως το αγαπημένο της πήγε στον εκλιπόντα Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β', η εικόνα ενός λουλουδιού, το οποίο, όπως αναφέρει, αποτελεί σύμβολο αγάπης και ειρήνης.

"Η κοινωνικοποίηση με καλλιτέχνες από τα Βαλκάνια αποτελεί απόδειξη πως μπορούμε να συνεργαστούμε μεταξύ μας", δήλωσε η Μοϊσόβσκα. "Προσπαθούμε να είμαστε μαζί ακόμα και καθημερινά, με στόχο να κινηθούμε λίγο πιο κοντά, αν και είναι δύσκολο. Προσπαθούμε να υπερνικήσουμε όλα τα εμπόδια που υπάρχουν μεταξύ του κόσμου, και μέσω των εικόνων προσπαθούμε να στείλουμε μηνύματα ζωής".

Ο Γκασπεράτ ανέφερε πως ζωγραφίζει με το στόμα από το 1969. Έχει πραγματοποιήσει 110 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε 400 ομαδικές εκθέσεις ανά τον κόσμο.

"Όσο το δυνατόν περισσότερο, ο κόσμος πρέπει να βλέπει τα έργα μας και αυτός είναι και ο στόχος μας... να στέλνουμε μηνύματα αγάπης και ειρήνης στον κόσμο. Πρέπει να αγαπάμε ο ένας τον άλλον, να δίνουμε αγάπη, και όχι μίσος. Οι ρατσιστικές και θρησκευτικές διαφορές δεν πρέπει να αποτελούν λόγο μη συνεργασίας, όλοι μας ζούμε στα Βαλκάνια", δήλωσε ο Γκασπεράτ στους SETimes.

Ο Γκασπεράτ ανέφερε πως τα έργα ζωγραφικής του είναι γεμάτα ζωηρά χρώματα και μήνυμα συνεργασίας και καλής βούλησης μεταξύ όλων των ανθρώπων.

"Ευτυχία είναι όταν έχεις ένα καλό φίλο ή γείτονα, και αυτό χρειαζόμαστε στα Βαλκάνια. Πρέπει να μείνουμε μαζί όπως παλιά", ανέφερε.

Ο Μπράνιμιρ Γιοβανόβσκι, πολίτης της πΓΔΜ ο οποίος κέρδισε χρυσό μετάλλιο στους αγώνες αεροβόλου ανδρών στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 1992 στη Βαρκελώνη και πρόεδρος της Mobility Macedonia, δήλωσε στους SETimes πως άτομα με ειδικές ανάγκες από τα Βαλκάνια επιθυμούν να δείξουν πως συμβαίνουν καλά πράγματα στην περιοχή.

"Τα Βαλκάνια αποτελούν τον τόπο γέννησής μας, όπου έζησαν οι πρόγονοί μας, και όπου θα ζήσουν οι γενιές μας, και είναι πολύ λογικό να θέλουμε να αφήσουμε ένα σημάδι στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή του κόσμου. Η αντίληψη που έχει ο κόσμος για μας, ότι είμαστε επικίνδυνοι και ότι αποτελούμε εδάφη πολέμου, είναι λανθασμένη".

Έργα που φιλοτεχνήθηκαν στην καλλιτεχνική αποικία στην Οχρίδα θα παρουσιαστούν σε μερικές διεθνείς εκθέσεις, όπως στις 3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Παρόμοιες καλλιτεχνικές αποικίες θα διενεργηθούν αργότερα αυτό το έτος σε Νόβι Κνέζεβατς, Σερβία και Σλοβενία.

Η Σόφκα Κρτσέβα, γενική γραμματέας της Εθνικής Ένωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στην πΓΔΜ, ανέφερε πως οι εκδηλώσεις αποτελούν ένδειξη ότι η περιοχή μπορεί να ξεπεράσει παλιές συγκρούσεις και προκαταλήψεις.

"Απόδειξη αυτού είναι η συνεργασία μεταξύ των οργανώσεων από το σύνολο της πρώην Γιουγκοσλαβίας", δήλωσε η Κρτσέβα στους SETimes. "Η κοινωνικοποίηση και η συνεργασία θα υπάρχουν πέραν των διαφορών από πολιτικές αναταραχές και διαφωνίες μεταξύ των γειτόνων στα Βαλκάνια. Η συνεργασία μεταξύ αυτών των οργανώσεων αποτελεί καλό παράδειγμα για όλους σε αυτή την επικράτεια".

Διαβάστε περισσότερα...

Αν. Μακεδονία: Θεμελίωση ασφάλειας και φιλοξενίας


Θεμελιώθηκε σήμερα από τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, Άρη Γιαννακίδη, και τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, Γιάννη Ξανθόπουλο, το έργο «Κατασκευή τριών στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης-οικοτροφείων ΑμεΑ, Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Δράμας». Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο προϋπολογισμού 1.640.000€, την εποπτεία και την ευθύνη υλοποίησης του οποίου έχει η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας. 

Στις τρεις μονάδες που θα δημιουργηθούν θα φιλοξενούνται συνολικά 18 άτομα, σε συνθήκες που θα προσομοιάζουν με αυτές του οικογενειακού περιβάλλοντος και αναμένεται να συμβάλλουν τα μέγιστα στην ομαλή κοινωνική ένταξη των τροφίμων. Το έργο κατασκευάζεται δίπλα στο ήδη υφιστάμενο κτήριο φυσικής αποκατάστασης και επαγγελματικής κατάρτισης παιδιών με αναπηρία του Θ.Χ.Π. Δράμας, με στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου υποστηρικτικού πλαισίου που θα περιλαμβάνει ταυτόχρονα μονάδες ανοιχτής και κλειστής παρέμβασης για τα άτομα με αναπηρία. Την τελετή του αγιασμού που προηγήθηκε της θεμελίωσης τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας, κ. Παύλος. Παρόντες ήταν ακόμη ο Βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδης, ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, ο αρμοδιος Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας κ. Γρηγορίου, ο Γενικός Γραμματές του Δήμου Δράμας κ. Μουρατίδης, δημοτικοί σύμβουλοι, στελέχη της διοίκησης και του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του ιδρύματος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Ε. Δράμας. 

Στις δηλώσεις του ο κ. Γιαννακίδης χαρακτήρισε τις τρεις υπό ανέγερση στέγες ως ένα έργο-σύμβολο που αποπνέει αισιοδοξία σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία και, αφού ευχαρίστησε τόσο τη διοίκηση του ιδρύματος όσο και τον Αντιπεριφερειάρχη και τις υπηρεσίες της Π.Ε. Δράμας, επεσήμανε πως ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων του ΕΣΠΑ που εκτελέστηκαν ή θα εκτελεστούν στην Π.Ε. Δράμας έχει φτάσει πλέον στα 100.000.000€. Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Γιάννης Ξανθόπουλος, ευχαρίστησε τις τεχνικές υπηρεσίες της Π.Ε. Δράμας για την αρτιότητα της μελέτης του έργου, χάρη στην οποία έγινε δεκτή χωρίς καθυστερήσεις η ένταξή του στο ΕΣΠΑ, και τόνισε την άμεση ανταπόκριση του Περιφερειάρχη στο σχετικό αίτημα της Π.Ε. Δράμας. “Πρόκειται για μια πρωτοπόρα δομή που αναμένεται να αποδώσει εξαιρετικά αποτελέσματα. Εμείς από την πλευρά μας, ως υπεύθυνοι για την επίβλεψη της κατασκευής, θα μεριμνήσουμε ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό” συμπλήρωσε.


Πηγή: http://www.eparousia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γέλιο... αξία ανεκτίμητη!


Το γέλιο μακραίνει τη ζωή, ανοίγει την καρδιά, δημιουργεί νέους φίλους και ομορφαίνει τη μέρα μας. Επίσης, όπως είναι αναμενόμενο, βοηθάει τα παιδιά να ξεπερνούν ευκολότερα τις αναποδιές της καθημερινότητας. Τα πράγματα που τα παιδιά βρίσκουν αστεία εξαρτώνται από αυτά που σκέφτονται και αισθάνονται συμπεριλαμβανομένων των πιο καλοκρυμμένων μυστικών και φόβων τους.

Η αίσθηση του χιούμορ αρχίζει να αναπτύσσεται από τη βρεφική ηλικία ενώ η ενθάρρυνση και η συμπαράσταση των γονιών είναι πολύ σημαντική. Τι μπορεί να ξέρει από χιούμορ ένα μωρό;

Ξέρουμε ότι θα πρέπει να περιμένουμε έως την ηλικία των δεκαοκτώ μηνών μέχρι να έχει τη γλωσσική ικανότητα να καταλάβει ένα πολύ απλό αστείο. Και θα πρέπει να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο πριν μπορέσει να πει κάτι αστείο το ίδιο. Πάντως η αίσθηση παρά την έλλειψη της έκφρασης αρχίζει να αναπτύσσεται από τον τέταρτο – πέμπτο μήνα της ζωής του. Περίπου αυτή την εποχή το βρέφος θα αρχίσει να αντιδρά σε συγκεκριμένα ερεθίσματα όπως οι γκριμάτσες ή το γέλιο. Καθώς ο μπαμπάς παίρνει πάνω από την κούνια αστείες εκφράσεις ή γελάει δυνατά το μωράκι ανταποδίδει και γελάει επίσης σαν να καταλαβαίνει το αστείο.

Όμως δεν είναι αυτός ο λόγος. Σε αυτή την ηλικία δεν διαθέτει την ικανότητα του συμβολισμού, με απλά λόγια δεν μπορεί να προσποιηθεί ότι αυτό που βλέπει παριστάνει κάτι άλλο. Άρα όταν ο μπαμπάς «κάνει το λιοντάρι», δεν καταλαβαίνει ότι αυτό είναι ένα αστείο. Ανταποκρίνεται στη χαρά που βλέπει ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του και στον ήχο της φωνής του.

Εφόσον αυτός γελά γελάει και αυτό. Η μίμηση των γονέων και σε αυτή την περίπτωση έχει μεγάλη αξία διότι η αίσθηση του χιούμορ είναι κάτι που μεταδίδεται καλύτερα έμπρακτα. Σε αρκετά μεγάλο ποσοστό οι γελαστοί γονείς αποκτούν γελαστά παιδιά, καθώς η συνήθειά τους να αστειεύονται και να χαμογελούν συχνά ενθαρρύνει τα παιδιά τους να κάνουν το ίδιο. Στην ηλικία των δεκαπέντε μηνών περίπου ένα μωράκι είναι σε θέση να κατανοήσει πως όταν η μαμά «νιαουρίζει» παριστάνει κάτι άλλο από αυτό που είναι.

Νιώθει ότι αυτό είναι ένα αστείο και μπορεί να το απολαύσει για όσο διάστημα το παιχνίδι παραμένει μέσα στα όρια των δυνατοτήτων του. Παίξτε μαζί του αλλά σταματήστε μόλις δείτε ότι η προσοχή του στρέφεται αλλού ή αρχίζει να φοβάται. Μεγαλώνοντας και καθώς μιλάει κάθε μέρα όλο και καλύτερα θα απολαμβάνει πιο πολύπλοκες μιμήσεις κάθε κατάστασης που ξεφεύγει από τα δεδομένα. Στο τέλος περίπου του δεύτερου έτους το παιδί ξεκινά τις πρώτες του απόπειρες να φτιάξει τα δικά του αστεία.

Θα παίρνει την τσάντα του μπαμπά του και θα προσποιείται ότι ξεκινάει για τη δουλειά του, ή θα κρύβει ένα παιχνίδι σε ένα εμφανές σημείο και θα ξεκαρδίζεται γιατί θα προσποιείται ότι δεν ξέρετε που πήγε. Τα αστεία παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού καθώς φωτίζουν την καθημερινότητα και την κάνουν απρόοπτη πηγή διασκέδασης και χαράς. Επίσης, ευνοούν την ανάπτυξη της φαντασίας και της δημιουργικότητας καθώς το μωράκι σας προσπαθεί να κατασκευάσει γεγονότα που θα το κάνουν να γελάσει και να ευχαριστηθεί. Η αίσθηση του χιούμορ μεταδίδεται από τους γονείς στα παιδιά.

Μάθετε στο παιδί σας την αξία της κωμωδίας γελώντας και παίζοντας μαζί του από τις πρώτες μέρες της ζωής του. Ενθαρρύνετε τα παιχνίδια που περιέχουν μιμήσεις και γέλια και χρήση της φαντασίας. Οι πρώτες ενδείξεις της ανάπτυξης του χιούμορ εμφανίζονται στην ηλικία των 15 μηνών περίπου, όταν το μικρό σας πρωτοαποκτά και την ικανότητα συμβολισμού. Τώρα πλέον καταλαβαίνει αν κάτι είναι αστείο ή όχι.

Όταν οι ενήλικοι γελούν είναι επειδή αυτό που ακούν ή βλέπουν τους φαίνεται αστείο αλλά για ένα παιδάκι προσχολικής ηλικίας τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο ξεκάθαρα. Πολύ συχνά απλώς μιμούνται το γέλιο του μπαμπά ή της μαμάς ή των άλλων παιδιών που βρίσκονται εκείνη τη στιγμή κοντά τους. Τα τρίχρονα πιτσιρίκια είναι ιδιαιτέρως επιρρεπή στην αυθόρμητη συνήθειά τους να αντιγράφουν γενικά τα μοντέλα συμπεριφοράς που βλέπουν γύρω τους. Τα πράγματα που τα μωρά βρίσκουν πραγματικά αστεία είναι αυτά που εντυπωσιάζουν όπως τα ψάρια που φοράνε γυαλιά, το κρυφτό, οι παράξενοι ήχοι, το σκυλί σας που φταρνίζεται. Πρακτικά οτιδήποτε ξεφεύγει από αυτό που θεωρείται κανονικό και δεδομένο τους γαργαλάει τις χορδές του γέλιου.

Τα τρίχρονα παιδιά διασκεδάζουν επίσης εξαιρετικά με τον ήχο των λέξεων, με το να βάζουν στη σειρά λέξεις με ομοιοκαταληξία αλλά χωρίς κανένα λογικό νόημα. Καθώς οι προτάσεις πρέπει κανονικά να σχηματίζουν μια προβλέψιμη πρόταση, οι λέξεις που γεννιούνται από το πουθενά και τελειώνουν όλες στο ίδιο γράμμα είναι αστείες. Καθώς η παράβαση των κανόνων γοητεύει τα παιδιά το χιούμορ της τουαλέτας είναι ιδιαιτέρως αγαπητό. Όλα τα τετράχρονα γνωρίζουν ποιες είναι οι απαγορευμένες λέξεις ακόμη και αν δεν ξέρουν ακριβώς τι σημαίνουν και για ποιο λόγο απαγορεύονται.

Διαισθάνονται πάντως την εντύπωση που κάνουν και αυτό τους είναι αρκετό. Ευτυχώς για τους γονείς αυτή η φάση συμπεριφοράς γρήγορα εξαφανίζεται αν δεν της δώσουν ιδιαίτερη σημασία. Όταν κάτι πάντως είναι εντελώς έξω από τα καθιερωμένα, ίσως πάψει να είναι ευχάριστο για το παιδί και να μετατραπεί σε τρομακτικό. Αυτή είναι και η αιτία που μερικά παιδιά προσχολικής ηλικίας φοβούνται το τσίρκο. Αν ένας κλόουν εμφανιστεί από το πουθενά βαμμένος και κρυμμένος πίσω από μία φανταχτερή στολή το παιδάκι δεν είναι σίγουρο ότι είναι κάτι καλό που πρέπει να το χαρεί. Επίσης δεν είναι σίγουρο κατά πόσον είναι μεταμφιεσμένος και όχι πραγματικό τέρας. Σε αυτή την ηλικία η γραμμή μεταξύ του αστείου και του φοβερού είναι αρκετά λεπτή.

Αν ο μπαμπάς προσποιείται ότι είναι στεναχωρημένος και κλαίει στην αρχή το μικρό θα το βρει αστείο και θα γελάσει. Αν όμως το αστείο κρατήσει αρκετή ώρα δεν είναι απίθανο να αρχίσει να κλαίει και το ίδιο, καθώς πλέον δεν πιστεύει ότι αυτό γίνεται στα ψέματα αλλά κάτι κακό έγινε. Από την ηλικία των πέντε ετών και μετά τέτοια επεισόδια μειώνονται πάρα πολύ καθώς το μωράκι σας δεν είναι πλέον τόσο αθώο και εύπιστο.

Το γέλιο μειώνει το άγχος. Τα παιδιά συχνά βρίσκουν αστεία πράγματα τα οποία οι ενήλικοι θεωρούν πολύ σοβαρά. Για παράδειγμα όταν ένα καρτούν χτυπάει κάποιο άλλο με ένα μεγάλο τηγάνι στο κεφάλι, το πιτσιρίκι σας θα γελάσει και εσείς θα αναρωτηθείτε αν κρύβει μέσα του αιμοβόρικα ένστικτα που ακόμη δεν έχετε ανακαλύψει.

Η αλήθεια είναι απλούστερη, καθώς το μικρό απλά προσλαμβάνει το αστείο όπως παρουσιάζεται στην ταινία όπου κανένας δεν φαίνεται να τραυματίζεται σοβαρά. Ένας άλλος λόγος ανταπόκρισης τους σε αυτές τις σκηνές είναι διότι έτσι τους δίνεται η ευκαιρία να διακωμωδήσουν κάποιος βαθύτερους φόβους και ανησυχίες γύρω από τον τραυματισμό ή το θάνατο. Τα παιδιά επίσης διασκεδάζουν τις φοβίες τους σχετικά με κάποιο τραυματισμό κάνοντας αστεία για ανθρώπους που έχουν κάποια αναπηρία ή διαφορά από τους άλλους.

Παρόλο που οι λόγοι για αυτή τη συμπεριφορά είναι κατανοητοί δεν σημαίνει ότι οι γονείς θα πρέπει να ανεχθούν ή να επιτρέψουν αυτή την συμπεριφορά. Αντίθετα σωστό είναι να την αποθαρρύνουν άμεσα. Αυτό που θα έπρεπε να ενθαρρύνουν είναι η διάθεση των παιδιών τους να βρίσκουν θετικούς και δημιουργικούς τρόπους να εκφράζουν την αίσθηση του χιούμορ τους. Και μπορείτε να το πετύχετε αυτό δείχνοντας την εκτίμηση σας για τα αστεία και τις ιστορίες που σας διηγείται ακόμη και όταν μπλέκουν τόσο τις λεπτομέρειες που ξεχνούν να σας πουν το σημαντικό. Απολαύστε τα σενάρια που φτιάχνουν ακόμη και όταν σας φαίνονται τελείως τρελά και βοηθήστε το να βλέπει πάντα και την καλή πλευρά μίας δύσκολης κατάστασης. Στο κάτω κάτω το να μεγαλώνει κανείς είναι μία δύσκολη και πολύ απαιτητική εργασία.

Ευτυχώς το χιούμορ είναι μία ασφαλής μόνιμη και αποτελεσματική διέξοδος στην οποία πάντα μπορούμε να καταφεύγουμε. Από τα δύο έως τα πέντε ο καλύτερος τρόπος για να χειριστείτε την διάθεση του παιδιού σας να κάνει «χιούμορ τουαλέτας» είναι να την αγνοήσετε. Τα παιδιά περιμένουν τη στιγμή που θα σας κινήσουν το ενδιαφέρον και όταν αυτή δεν έρχεται συνήθως χάνουν το ενδιαφέρον τους.

Μερικές φορές τα μικρά διασκεδάζουν το φόβο τους μήπως τραυματιστούν ή πάθουν κάτι κακό κοροϊδεύοντας άτομα μα σωματικές ή διανοητικές αναπηρίες. Είναι σημαντικό να αποθαρρύνετε αυτή τη συμπεριφορά αμέσως, βοηθώντας το να καταλάβει τη διαφορά μεταξύ του να είσαι αστείος και να είσαι αγενής.


Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράρτημα κοινωνικών υπηρεσιών απέκτησε η Ευκαρπία


Ξεκίνησε εδώ και 3 βδομάδες η πιλοτική λειτουργία του παρατήματος κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου Παύλου Μελά στην Ευκαρπία. Πρόκειται για αποκεντρωμένη υπηρεσία της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου, στην οποία μπορούν να απευθύνονται όλοι οι κάτοικοι της δημοτικής ενότητας Ευκαρπίας.

Το παράρτημα της Ευκαρπίας λειτουργεί στο χώρο του πρώην δημαρχείου και προσφέρει στους πολίτες υπηρεσίες συμβουλευτικής όπως ψυχολογική, κοινωνική, εργασιακή και μαθησιακή στήριξη.

Οι δημότες μπορούν ταυτόχρονα να πληροφορούνται για διάφορα κοινωνικά προγράμματα όπως το κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό φροντιστήριο, το κοινωνικό ιατρείο, οι παιδικές κατασκηνώσεις, το πρόγραμμα κατασκήνωσης για ΑΜΕΑ, το πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τη δημοτική τράπεζα αίματος και το δίκτυο εθελοντών.

Το παράρτημα λειτουργεί από τις 7 το πρωί έως τις 3:30 το μεσημέρι.

«Μετά τις “Μέρες Υγείας” συνεχίζουμε να δημιουργούμε δίκτυα μέριμνας, και φροντίδας, προσπαθώντας να προσφέρουμε κοινωνικές υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών σε όλους τους δημότες μας. Σ“ αυτή τη δύσκολη εποχή για τη χώρα μας είναι σημαντικό να οργανώνονται και να θωρακίζονται οι τοπικές κοινωνίες. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζουμε και συμπαραστεκόμαστε στους πολίτες που πλήττονται από την κρίση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος.


Διαβάστε περισσότερα...

Χρηστή διακυβέρνηση και ανθρώπινα δικαιώματα στο ΕΣΥ


Τα Δημόσια Συστήματα Υγείας παγκοσμίως αποτελούν ανοιχτούς κοινωνικούς θεσμούς. Κατά την επιμαρτυρία του στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ο ειδικός αγορητής για το Δικαίωμα στη Υγεία, Πωλ Χαντ (2008), παρομοίασε τα Συστήματα Υγείας με τα Δικαστικά Συστήματα οπού η πρόσβαση είναι καθολική και απρόσκοπτη και ταυτόχρονα διέπεται από κανόνες. Κατά τον ίδιο τρόπο που ένα Δικαστικό Σύστημα οφείλει να αποδίδει δικαιοσύνη σεβόμενο θεσπισμένους δικονομικούς κανόνες που διασφαλίζουν δίκαιη δίκη και ιση μεταχείριση , το Υγειονομικό Σύστημα οφείλει να βελτιώνει την υγεία του πληθυσμού και του καθενός ατομικά σεβόμενο όχι μόνο ιατρικούς αλλά νομικούς και ηθικούς κανόνες που διέπουν την παροχή της φροντίδας υγείας και την κοινωνική προστασία γενικότερα.

Το πλαίσιο που καθορίζει τις διαδικασίες με τις οποίες το ΕΣΥ οφείλει να συμμορφώνεται ορίζεται κυρίως από νομικούς κανόνες που έχουν διατυπωθεί (α) στο Ελληνικό Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, (β) στον Ευρωπαϊκό Χάρτη των Θεμελιωδών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Χάρτη Κοινωνικών Δικαιωμάτων και το Κοινοτικό Δίκαιο, (γ) στο Διεθνές Δίκαιο και τις Συμβάσεις του ΟΗΕ που έχει κυρώσει η χώρα μας και αφορούν στο«Δικαίωμα στην Υγεία». Η νομική ερμηνεία των κειμένων αυτών και η σύγχρονη νομολογία διαμορφώνουν σήμερα ένα σύνθετο πλέγμα ατομικών ελευθεριών που εκτείνονται από την διαθεσιμότητα και την προσβασιμότητα αγαθών και υπηρεσιών (σε όλες της τις διαστάσεις – φυσική, οικονομική, πρόσβαση στην πληροφορία, ιση μεταχείριση-) έως την πολιτισμική αποδοχή της παρεχόμενης φροντίδας και την ποιότητα της. Η παροχή φροντίδας υγείας άπτεται προφανώς του Δικαίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην Ελλάδα ο διάλογος για τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ εστιάζει κυρίως σε προτάσεις που αφορούν στην βελτίωση της τεχνικής αποδοτικότητας του συστήματος (ηλεκτρονική συνταγογράφηση) , την ανακατανομή των πόρων (συγχωνεύσεις κλινικών, αναδιάταξη ανθρώπινου δυναμικού) και την εξοικονόμηση χρημάτων. Αναντίρρητα οι συζητήσεις που συμβάλλουν στην αποδοτικότερη λειτουργία του ΕΣΥ και τη βελτίωση των δεικτών υγείας είναι χρήσιμες και αναγκαίες. Πιο χρήσιμο όμως θα ήταν εάν αφετηρία του διαλόγου αποτελούσαν οι νομικές υποχρεώσεις της πολιτείας απέναντι στους πολίτες σχετικά με την προσβασιμότητα, την διαθεσιμότητα, την αποδοχή και την ποιότητα των υπηρεσιών και αγαθών υγείας καθώς μια πλειάδα περιστατικών δείχνουν ότι το ΕΣΥ, όπως είναι σήμερα, δεν εγγυάται πλήρως το σεβασμό, τη προστασία και την εκπλήρωση του δικαιώματος των πολιτών για υγεία και ποιοτική περίθαλψη και ευθύνεται το ίδιο σε ένα βαθμό για την οικονομική του αιμορραγία.

Τα παραδείγματα που θα μπορούσε να παραθέσει κανείς για να τεκμηριώσει την παραβίαση των αρχών του Δικαίου και του Συντάγματος είναι αναρίθμητα. Ελλιπείς και ακατάλληλες υποδομές και υπηρεσίες για άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, ακατάλληλη φροντίδα για άτομα και παιδιά με ψυχικές παθήσεις και οροθετικούς ασθενείς, δυσμενείς φυλετικές η άλλες διακρίσεις στην παροχή της φροντίδας υγείας , ιατρικά σφάλματα που κοστίζουν στο ΕΣΥ και έχουν υποβαθμίσει δραματικά την ποιότητα της φροντίδας, ελλείψεις φαρμάκων, ιατρικών προϊόντων και βοηθητικών συσκευών για άτομα με χρόνιες παθήσεις, αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην αποζημίωση δαπανών υγείας. Το πιο χαρακτηριστικό και ντροπιαστικό για το σύστημα υγείας της χώρας μας παράδειγμα παραβίασης των θεμελιωδών αρχών του Δικαίου αποτελεί η δημοσιοποίηση των στοιχείων των ιεροδούλων φορέων του HIV/AIDS τον περασμένο χρόνο μετά την άστοχη απόφαση του ΥΥΚΑ για την οποία ο Συνήγορος του Πολίτη αποφάνθηκε με πόρισμα του ότι προσβάλλει βάναυσα την αξιοπρέπεια του ανθρωπίνου προσώπου και τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό.

Από την άλλη το ΥΥΚΑ επιδίδεται σε ασκήσεις επι χάρτου διαμορφώνοντας «οράματα» για την υγεία των Ελλήνων και το ΕΣΥ, οράματα που εκφράζουν μόνο αυτούς που τα διαμόρφωσαν. Δηλαδή την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Η παντελής απουσία διαβούλευσης με τις ομάδες ασθενών και τη κοινωνία των πολιτών για τα ζητήματα πολιτικής υγείας στη χώρα μας καθιστά τέτοια σχέδια κενά περιεχομένου. Ακόμα περισσότερο δεν αντανακλούν κατ ελάχιστο την Ευρωπαϊκή Στρατηγική 2020 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο οποίος καλεί πλέον τις κυβερνήσεις να εστιάσουν τις προσπάθειες τους όχι απλώς στις εκβάσεις όπως η βελτίωση του επιπέδου υγείας του πληθυσμού, της αποδοτικότητας και ποιότητας των υπηρεσιών αλλά στην χρηστή διακυβέρνηση των Υγειονομικών Συστημάτων και την εκπλήρωση του Δικαιώματος στην Υγεία. Ο ΟΗΕ στην έκθεση καταληκτικών παρατηρήσεων για τα Δικαιώματα του Παιδιού για τη χώρα μας εκφράζει ανησυχία για την αδυναμία πρόσβασης των παιδιών σε υπηρεσίες υγείας και συστήνει την ανάπτυξη δεικτών παρακολούθησης εφαρμογής της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Αντ αυτού , το ΥΥΚΑ σχεδιάζει συστήματα μέτρησης της αποδοτικότητας του προσωπικού στο ΕΣΥ στην προσπάθεια να ευαρεστήσει την Τροικα και να δικαιολογήσει τις μελλοντικές απολύσεις στο ΕΣΥ.

Τα περιστατικά αυτά και πολλά ακόμα που δεν γνωρίζουμε υποδεικνύουν την αδήριτη ανάγκη να ανοίξει ένας διάλογος για τον εκσυγχρονισμό του Εθνικού μας Συστήματος Υγείας που θα δεν θα εξαντλείται στις τεχνοκρατικές προσεγγίσεις βελτίωσης της αποδοτικότητας και της μέτρησης των εκροών αλλά θα θέτει στο επίκεντρο το συνταγματικά κατοχυρωμένο «Δικαίωμα στη Υγεία». Χρειάζεται να παρατηρήσουμε το ΕΣΥ από διαφορετική οπτική γωνία που θα επιτρέπει την εξέταση αθέατων πτυχών των δομών και κυρίως διαδικασιών στην παροχή φροντίδας και να ξεφύγουμε από την τυραννία της διαμόρφωσης πολιτικής υγείας με βάση μόνον τα αποτελέσματα (κυρίως οικονομικά). Η οικονομική κρίση δεν μπορεί να αποτελέσει το άλλοθι της πολιτείας για την απεμπόληση της υποχρέωσης της να προασπίσει και να εκπληρώσει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Στο επίκεντρο μια τέτοιας προσέγγισης στη βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την ενδυνάμωση του ΕΣΥ βρίσκονται πρωτίστως και κυρίως οι διαδικασίες, πολιτικές ή άλλες, παροχής φροντίδας και η μέτρηση συμμόρφωσής τους με το Δίκαιο. Η συμμετοχική λήψη των αποφάσεων στην επιλογή των προτεραιοτήτων και η διαβούλευση με τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού; η ισότητα και η αρχή της μη διάκρισης; ο σεβασμός της πολιτισμικής και σεξουαλικής ετερότητας ; η διαφάνεια, η εποπτεία και η λογοδοσία. Οι κώδικες αυτοί που έχουν παγκόσμιο χαρακτήρα φαίνεται πως δεν έχουν μετεγγραφεί στο «λογισμικό» του ΕΣΥ και σε αρκετές περιπτώσεις καταπατώνται.

Το «Δικαίωμα στην Υγεία» και οι ηθικές επιταγές που απορρέουν από αυτό μπορούν να εμπλουτίσουν τον αξιακό πυρήνα του ΕΣΥ , να συμβάλλουν στον επανακαθορισμό των θεμελιωδών αρχών λειτουργίας τους και να ενδυναμώσουν την θέση των χρηστών του μέσα σε αυτό . Οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της χώρας επιβάλλουν να ανοίξει ένας τέτοιος διάλογος. Οι πολίτες το απαιτούν. Ας ελπίσουμε οι σχεδιαστές της πολιτικής υγείας να το θελήσουν.



Πηγή: http://www.tovima.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Είκοσι τόνοι προϊόντων σε αναξιοπαθούντες


Παραγωγοί από την Κρήτη στο πλευρό οικογενειών της Θεσσαλονίκης.

Παραγωγοί οπωροκηπευτικών από την Ιεράπετρα της Κρήτης έστειλαν προϊόντα συνολικού βάρους είκοσι τόνων σε οικογένειες της Θεσσαλονίκης που πλήττονται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση.

Η μεταφορά των προϊόντων έγινε ύστερα από συνεργασία των Τμημάτων του Ερυθρού Σταυρού σε Ιεράπετρα και Θεσσαλονίκη και μοιράστηκαν σε είκοσι φορείς, τις τρεις μητροπόλεις της Θεσσαλονίκης και σε μεμονωμένες οικογένειες με βάση της καταγραφές στις υπηρεσίες του Ερυθρού Σταυρού.

Η διανομή των 3.168 κιβωτίων έγινε στα γραφεία του Ερυθρού Σταυρού στη Θεσσαλονίκη.


Διαβάστε περισσότερα...

Ξέμειναν από οξυγόνο στην Εντατική!


Τραγικές καταστάσεις στο νοσοκομείο Σάμου.
Συναγερμός σήμανε χθες το απόγευμα στο νοσοκομείο της Σάμου, όταν άρχισε ξαφνικά να χτυπά το κουδούνι χαμηλής παροχής οξυγόνου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Εκείνη τη στιγμή υπήρχαν τρεις ασθενείς διασωληνωμένοι, υπό μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Άμεσα κινητοποιήθηκε το προσωπικό της ΜΕΘ, ενώ έφτασε βοήθεια και από άλλα τμήματα και οι ασθενείς άρχισαν να υποστηρίζονται αναπνευστικά με χειροκίνητο τρόπο.

Ύστερα από 45 λεπτά η παροχή οξυγόνου επανήλθε, καθώς βρέθηκε οξυγόνο το οποίο, όμως, όπως εκτιμάται, επαρκεί μέχρι το Σάββατο το μεσημέρι.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το πρόβλημα προέκυψε επειδή η εταιρεία που προμηθεύει το νοσοκομείο, δίνει υψηλότερες τιμές από αυτές του παρατηρητηρίου του υπουργείου, με αποτέλεσμα να μην προχωρά η διαδικασία προμήθειας οξυγόνου.

Για το θέμα αυτό υπήρξε ανακοίνωση από την συντονιστική επιτροπή Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Σάμου στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Δεν πρόκειται για βλάβη ή ατύχημα. Το νοσοκομείο ξέμεινε από οξυγόνο. Τόσο απλά, τόσο επικίνδυνα, τόσο εγκληματικά. Ουδείς ανησύχησε, ουδείς φρόντισε, ουδείς ενημέρωσε. Οι προμηθευτές δεν έφερναν οξυγόνο λόγω χρεών του νοσοκομείου, η διοίκηση το θεώρησε απολύτως φυσιολογικό. Οι τρεις ασθενείς κινδύνεψαν σοβαρά. Ο ένας παρουσίασε σοβαρή επιδείνωση μετά το επεισόδιο. Δεν γνωρίζουμε πόσοι ασθενείς έπαιρναν οξυγόνο εκείνη την περίοδο και τι συνέπειες είχε η διακοπή του για 45 λεπτά. Ευτυχής συγκυρία που δεν υπήρχε ασθενής στο χειρουργείο. Η παροχή αποκαταστάθηκε γιατί ένας προμηθευτής έφερε 50 φιάλες οξυγόνου. Τελειώνει αύριο το μεσημέρι. Μέχρι αυτήν τη στιγμή δεν έχει εξασφαλιστεί νέα προμήθεια».



Διαβάστε περισσότερα...

Η μεσογειακή διατροφή αποκτά ανταγωνιστή


Κερδίζει έδαφος η «Δίαιτα Νόμα» από τη Σκανδιναβία.

Η μεσογειακή διατροφή, που θεωρείται διεθνώς η κατ' εξοχήν επωφελής για την υγεία, κυρίως της καρδιάς, φαίνεται πως αποκτά «ανταγωνιστές».

Μια νέα φινλανδική επιστημονική έρευνα προβάλλει την υγιεινή διάσταση της σκανδιναβικής διατροφής, της λεγόμενης «Δίαιτας Νόμα», η οποία επίσης έχει να εμφανίσει «διαπιστευτήρια» όσον αφορά τη μείωση της χοληστερόλης, αν και σε μικρότερο βαθμό από τη μεσογειακή δίαιτα, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάτι Ουουσιτούπα του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και Κλινικής Διαιτολογίας του πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Journal of Internal Medicine», σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, αναφέρουν ότι η σκανδιναβική διατροφή, που είναι πλούσια σε κυνήγι, ψάρια και καρπούς, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για την καρδιά. Υποστηρίζουν, έτσι, ότι μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση έναντι της μεσογειακής διατροφής, ιδίως για τους βορειοευρωπαίους που δεν είναι πάντα εύκολο να προσαρμοστούν στις διατροφικές συνήθειες των νοτιοευρωπαίων.

Η μεσογειακή διατροφή, που βασίζεται στο ελαιόλαδο, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα ψάρια, εδώ και χρόνια έχει κατ' επανάληψη χαρακτηριστεί από αλλεπάλληλες επιστημονικές έρευνες ως η ιδανική για την προστασία της καρδιάς και γενικότερα των αγγείων, προστατεύοντας από την αθηροσκλήρωση. Παράλληλα, η μεσογειακή διατροφή θεωρείται ότι μειώνει τον κίνδυνο άλλων χρόνιων παθήσεων (καρκίνου, διαβήτη κ.α.).

Σύμφωνα όμως με τη νέα μελέτη, «η αποδοχή της μεσογειακής διατροφής δεν είναι εύκολη σε άλλα μέρη του Δυτικού κόσμου, πιθανώς λόγω δυσκολίας να αλλάξουν οι διατροφικές συνήθειες, λόγω πολιτισμικών διαφορών στη γεύση, αλλά και εξαιτίας της περιορισμένης διαθεσιμότητας ορισμένων μεσογειακών τροφίμων».

Η νέα έρευνα βασίστηκε σε ένα μικρό δείγμα 166 παχύσαρκων ατόμων από διάφορες σκανδιναβικές χώρες, που έτρωγαν είτε ελεύθερα, είτε με βάση τη «δίαιτα Νόμα». Και οι δύο ομάδες εθελοντών κατανάλωναν ίδιο αριθμό θερμίδων καθημερινά, αλλά η δεύτερη ομάδα της «Νόμα» έτρωγε περισσότερους καρπούς (όπως φραγκοστάφυλα ή μύρτιλλα), περισσότερα ψάρια (τρεις φορές την εβδομάδα), περισσότερα τοπικά λαχανικά, μόνο δημητριακά ολικής άλεσης και λίγα λιπαρά (βούτυρα κ.α.).

Μετά από έξι μήνες, η ομάδα που ακολουθούσε τη «δίαιτα Νόμα» εμφάνισε κατά μέσο όρο πτώση 4% στο επίπεδο της «κακής» χοληστερόλης (LDL), καθώς και αύξηση στην «καλή» χοληστερόλη (HDL). Συγκριτικά όμως, η μεσογειακή δίαιτα έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να ρίξει την χοληστερόλη περισσότερο, κατά 6% έως 9%.

Η σκανδιναβική δίαιτα εμφανίστηκε να ρίχνει και το επίπεδο των χημικών ουσιών στον οργανισμό, που προκαλούν χρόνια φλεγμονή. Ο υπεύθυνος της έρευνας χαρακτήρισε τα ευρήματα «ενθαρρυντικά από την άποψη της δγμόσιας υγείας, καθώς ακόμα και μικρές μειώσεις στην "κακή" χοληστερόλη μπορούν να έχουν σημαντική επίπτωση στην καρδιαγγειαξκή θνησιμότητα».

Όπως εκτίμησε ο Ουουσιτούπα, αν κανείς ακολουθήσει τη «δίαιτα Νόμα» για πέντε έως δέκα χρόνια, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα πρόωρου καρδιαγγειακού θανάτου κατά 10% έως 15% και τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 κατά 20% έως 40%. Οι ισχυρισμοί αυτοί θα πρέπει όμως να επιβεβαιωθούν και από άλλες έρευνες στο μέλλον.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι παράγοντες προκαλούν άγχος


Το στρες μας κοστίζει πέντε χρόνια από τη ζωή μας.

Τις ώρες που χάνουμε καθημερινά λόγω του άγχους υπολόγισε μια νέα βρετανική μελέτη. Ένας ενήλικας λοιπόν χάνει λόγω άγχους 2 ώρες την ημέρα ή αν προτιμάτε 14 ώρες την εβδομάδα, σε γενική απεικόνιση 5 χρόνια από τη ζωή του.

Το άγχος για την δουλειά, το κόστος ζωής, την ποιότητα ζωής και την υγεία κυριαρχεί στους περισσότερους από μας. Κυριολεκτικά εξουσιάζει τη ζωή, μας αποσπά την προσοχή και δημιουργεί προβλήματα στον ύπνο. Το 45% των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα (δείγμα 2.000 Bρετανών) παραδέχθηκαν ότι το άγχος τους προκάλεσε προβλήματα υγείας, ενώ μόλις το 32% δήλωσε ότι απευθύνθηκε σε γιατρό για την διαχείριση του άγχους.

Ας δούμε όμως ποιοι είναι οι παράγοντες που προκαλούν άγχος σύμφωνα με την βρετανική μελέτη.

Τα βασικά θέματα που προκαλούν άγχος

Η Παχυσαρκία
Η Ηλικία/Γηρατειά
Η Έλλειψη αποταμιεύσεων / αβέβαιο οικονομικό μέλλον
Η συνολική φυσική κατάσταση
Τα Δάνεια και οι υπεραναλήψεις
Η Έλλειψη ενέργειας
Τα Χρέη πιστωτικών καρτών
Η Πληρωμή ενοικίου ή υποθηκών
Η Εργασιακή σιγουριά
Η Δίαιτα
Η καθαριότητα του σπιτιού
Η αναζήτηση εργασίας
Η ερωτική ζωή
Η Γενικότερη έλλειψη χαράς
Οι ρυτίδες και η γερασμένη εμφάνιση
Αν είναι ή όχι ελκυστικοί
Η σωματική διάπλαση
Η επίτευξη επαγγελματικών στόχων
Η αγάπη του συντρόφου τους
Αν έχουν επιλέξει τον σωστό σύντροφο
Αν έχουν διαλέξει τη σωστή καριέρα
Φιλικά ή οικογενειακά θέματα
Η ικανότητα ως γονιός
Οι κακές συνήθειες / εθισμός
Η οδήγηση
Η υγεία του κατοικίδιου
Η υγεία του παιδιού
Η έννοια της ένδυσης (τι θα βάλω σήμερα)
Ανησυχία ότι «κάτι» έχω αλλά δεν έχω πάει ακόμη στο γιατρό
Η πιθανή απιστία του συντρόφου

Τα πιο συχνά προβλήματα που προκαλεί το άγχος

Άυπνα βράδια
Χαμένη αυτοπεποίθηση
Καυγάδες με το σύντροφο
Μειωμένη όρεξη
Χαμηλή εργασιακή απόδοση
Απόσταση από το σύντροφο
Αποφυγή κοινωνικών εκδηλώσεων
Αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ
Υπερβολικές αντιδράσεις
Ναυτία

Αν σε όλα αυτά ή σε κάποια από αυτά αναγνωρίζετε τον εαυτό σας και δεν σας αρέσει κάντε κάτι για να το αλλάξετε. Ζητήστε ακόμη και την βοήθεια ειδικού. Το άγχος όταν ξεπερνάει το επίπεδο του να είναι δημιουργικό και γίνεται βρόχος τότε είναι η στιγμή να το αντιμετωπίσετε ως ασθένεια.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...