Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

13 χαστούκια στον μαθητή του!


Το γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο που δείχνει έναν καθηγητή βόλεϊ να χαστουκίζει χωρίς έλεος μαθητή του μέσα στο σχολείο. Σύμφωνα με την περιγραφή που υπάρχει στο Youtube ο καθηγητής δίνει 13 χαστούκια στον μαθητή μέσα σε 16 δευτερόλεπτα. Όπως είναι φυσικό το βίντεο έχει προκαλέσει σάλο. Το περιστατικό συνέβη σε σχολείο στο Χαμαμάτσου της Ιαπωνίας.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο ΣτΕ προσέφυγε το Πάντειο


Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε το Πάντειο Πανεπιστήμιο και ο πρύτανής του Γρηγόρης Τσάλτας ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και παράνομο το Προεδρικό Διάταγμα 76/2013 κατά το σκέλος εκείνο που αφορά στη δημιουργία Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Υπενθυμίζεται δε, ότι στο πλαίσιο του σχεδίου Αθηνά για την αναδιάρθρωση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) και των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ), εκδόθηκε το επίμαχο Π.Δ. 76/2013 με το οποίο ιδρύθηκαν Σχολές, καταργήθηκαν, συγχωνεύθηκαν και μετονομάστηκαν τμήματα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Στην προσφυγή υπογραμμίζεται, ότι το επίμαχο διάταγμα είναι αντίθετο στις επιταγές του άρθρου 16 του Συντάγματος που καθιερώνει το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ. Και αυτό γιατί αγνοήθηκαν οι αποφάσεις της συγκλήτου και του συμβουλίου διοίκησης του Ιδρύματος με τις οποίες εκφράστηκε η γνώμη τους για την ονομασία της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Ψυχολογίας.

Τόσο το άρθρο 16 του Συντάγματος, όσο και η νομοθεσία για τα ΑΕΙ (Ν. 4009/2011) ορίζουν μεν ότι με Π.Δ. μπορεί να ιδρύονται, συγχωνεύονται ή μετονομάζονται Σχολές και τμήματα στα ΑΕΙ, ωστόσο για την ονομασία των συγχωνευμένων των Σχολών κ.λπ. δεν μπορούν ανεξέλεγκτα οι συναρμόδιοι υπουργοί να δίνουν την ονομασία που επιθυμούν. Πρέπει να δίνεται στις Σχολές αυτές η ονομασία που προτείνεται από τα αρμόδια όργανα του ΑΕΙ. Στην προκειμένη περίπτωση το Πάντειο Πανεπιστήμιο δεν δέχθηκε-πρότεινε στην ονομασία της επίμαχης Σχολής να περιλαμβάνεται στον τίτλο της ο όρος «και Ψυχολογίας».

Ακόμη, επισημαίνεται στην προσφυγή, ότι το επίμαχο διάταγμα έχει μη νόμιμη αιτιολογία και ότι ο νόμος 4009/2011 είναι αντίθετος προς το άρθρο 16 του Συντάγματος.


Διαβάστε περισσότερα...

Η ταινία μικρού μήκους για την κρίση στην Ελλάδα


«Η οικονομική κρίση χτύπησε βίαια στην Αθήνα της Ελλάδας. Ενώ η Γερμανία συνεχίζει να ασκεί πίεση, όλα δείχνουν παγωμένα και έτοιμα να καταρρεύσουν. Κι όμως ένας άνθρωπος νιώθει διαφορετικά». Αυτές οι λίγες λέξεις μεταφέρουν την αίσθηση της εξαιρετικής μικρού μήκους ταινίας, του σκηνοθέτη Γιάννη Γρυπαίου, «Griechenland», που έχει κάνει αίσθηση στο διαδίκτυο.

Η μικρού μήκους ταινία «Griechenland» παρουσιάζει μία διαφορετική οπτική στην «παγωμένη» καθημερινότητα της ελληνικής πρωτεύουσας και επιφυλάσσει μία αναπάντεχη τροπή στα τελευταία δευτερόλεπτά της.

Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Γιάννης Τσαλταμπάσης και ο Γιάννης Μποστατζόγλου.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα για 2.200 ανέργους


Ξεκίνησε το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 2.200 ανέργων έως 35 ετών, πτυχιούχων ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην απασχόληση 2.200 (επιπλέον των 5.000 που είχαν αρχικά προκηρυχθεί) νέων πτυχιούχων έως 35 ετών, ελληνικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που είναι κάτοχοι πρώτου πτυχίου ή μεταπτυχιακού ή διδακτορικού ή ισότιμου τίτλου σχολών της αλλοδαπής.

«Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται σε μια σειρά δράσεων που έχουν σαν σκοπό την αντιμετώπιση της ανεργίας που πλήττει ιδιαίτερα τους νέους επιστήμονες, έτσι ώστε να υποστηριχθεί και να μη χαθεί το αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας» δήλωσε ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θεόδωρος Αμπατζόγλου και τόνισε ότι «η νέα αυτή μορφή προγραμμάτων απασχόλησης θα συνεχισθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και ο πόλεμος κατά της ανεργίας είναι συνεχής».

Οι επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν τους ανέργους δεσμεύονται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους για 27 μήνες, ενώ η επιχορήγηση διαρκεί για 24 μήνες.

Το ποσόν της επιδότησης διαμορφώνεται στο ποσό των 20 ευρώ για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για ανέργους έως 24 ετών και 25 ευρώ την ημέρα για ανέργους άνω των 24 ετών.


Διαβάστε περισσότερα...

Στο αρχείο υπόθεση κακοποίησης 7χρονου


Στο αρχείο τέθηκε ο πειθαρχικός έλεγχος δύο δικαστικών λειτουργών που κατηγορούνται για την κακοποίηση του 7χρονου παιδιού τους, όπως απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης σε ερώτηση της Μαρίας Γιαννακάκη της ΔΗΜΑΡ.

Τον Μάιο του 2012, ένα επτάχρονο αγόρι βρέθηκε χτυπημένο στη Θεσσαλονίκη και ως δράστες φέρονται οι γονείς του που είναι δικαστικοί λειτουργοί.

Η υπόθεση έφτασε μέχρι τη Βουλή, καθώς η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη είχε απευθύνει ερώτηση στον υπουργό Δικαιοσύνης, επικαλούμενη πολλαπλά δημοσιεύματα -με τα οποία ενημερώθηκε η εισαγγελέας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης- ότι υπάρχει τεκμηριωμένη από την αστυνομία καταγγελία κακοποίησης του επτάχρονου παιδιού και δύο χρόνια νωρίτερα.

Η βουλευτής ζητούσε να ενημερωθεί ποια ήταν η τελική απόφαση για την επιμέλεια του παιδιού-θύματος κακοποίησης, αν σχηματίστηκε δικογραφία από την Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης και αν έχει προσδιοριστεί ημερομηνία δίκης.

Η βουλευτής ζητούσε επίσης να ενημερωθεί αν αποφασίστηκαν πειθαρχικά μέτρα σε βάρος των δύο δικαστικών λειτουργών.

Στην έγγραφη απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου αναφέρονται τα εξής: «Σύμφωνα με έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, τον Μάιο του 2012 ενημερώθηκε η Εισαγγελία Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, ότι ένα ανήλικο αγόρι ηλικίας 7 ετών βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη χτυπημένο από τους γονείς του, οι οποίοι ήταν δικαστικοί λειτουργοί. Αμέσως η Εισαγγελέας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης παρήγγειλε ιατροδικαστική εξέταση, ιατρική και ψυχολογική εκτίμηση του ανηλίκου, από τα αρμόδια όργανα (Ιατροδικαστική Υπηρεσία, Δημόσιο Νοσοκομείο)».

Όπως γίνεται επίσης γνωστό με το έγγραφο, «από την έρευνα αυτή διαπιστώθηκε ότι η σωματική βλάβη που υπέστη το ανήλικο ήταν ελαφρά και συνάμα η ψυχολόγος γνωμάτευσε ότι το παιδί βρισκόταν σε καλή κατάσταση, με καλή ικανότητα επικοινωνίας και ήθελε να επιστρέψει σπίτι του. Για τους παραπάνω λόγους κρίθηκε ότι δεν συνέτρεχε λόγος αφαίρεσης της επιμέλειας από τους γονείς του ανηλίκου και το ανήλικο επέστρεψε στην οικία του».

Επίσης γίνεται γνωστό ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία, η οποία εκκρεμεί στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης και ότι ως προς τον πειθαρχικό έλεγχο, το πόρισμα του αρμοδίου Επιθεωρητή τέθηκε στο Αρχείο.


Διαβάστε περισσότερα...

"Βάκχες" στο Ηρώδειο για την "Ελπίδα"


Η θεατρική παράσταση "Βάκχες" του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Λιγνάδη, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Σάκης Ρουβάς, παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Ηρώδειο.

Η χθεσινή παράσταση αλλά και η αποψινή είναι οι τελευταίες της επιτυχημένης πανελλαδικής περιοδείας του έργου και είναι αφιερωμένες στο Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο "Ελπίδα" και το νέο του έργο, την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών "Όραμα Ελπίδας".

Δείτε το βίντεο από το το δελτίο ειδήσεων του Star





Διαβάστε περισσότερα...

Συμβάσεις χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών


Συμφωνία υπουργείου Ανάπτυξης και ΕΕΤ.

Συμβάσεις για χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών με κεφάλαια συνολικού ύψους 2,06 δισ. ευρώ, θα έχουν υπογραφεί ως το τέλος του χρόνου από τις τράπεζες με αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαχειρίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Τη δέσμευση αυτή ανέλαβε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), στο πλαίσιο της συμφωνίας με το υπουργείο για την επιτάχυνση της αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΕΣΠΑ, της ΕΤΕπ κλπ, που εξασφαλίζουν την παροχή ρευστότητας με χαμηλότοκα δάνεια προς την πραγματική οικονομία. Η συμφωνία προβλέπει την επίτευξη συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων ανά μήνα, μέχρι το τέλος του έτους και περιλαμβάνει δάνεια που θα εκταμιευθούν με συγχρηματοδότηση από τα ταμεία:

- Εξοικονομώ κατ' Οίκον (επενδύσεις για ενεργειακή θωράκιση κατοικιών).

- Ταμείο Επιχειρηματικότητας του ΕΤΕΑΝ, που περιλαμβάνει το Ταμείο Επιχειρηματικής Επανεκκίνησης, το Ταμείο Δανειοδοτήσεων Νήσων, το Ταμείο Εγγυοδοσίας και τις στοχευμένες δράσεις (εξωστρέφεια, θεματικός τουρισμός, πράσινες υποδομές, κλπ).

- Jeremie.

- Jessica.

- Τα δάνεια που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΤΕπ με εγγύηση από πόρους του ΕΣΠΑ και του Ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών το συνολικό ύψος των συμβάσεων από όλα τα προγράμματα θα φθάσει:

- Στο τέλος Σεπτεμβρίου σε 610 εκατ. ευρώ.

- Στο τέλος Οκτωβρίου σε 825 εκατ.

- Στο τέλος Νοεμβρίου σε 1,19 δισ.

- Και στο τέλος του έτους σε 2,06 δισ. ευρώ.

Στο Ταμείο Επιχειρηματικής Επανεκκίνησης διαπιστώνεται η μεγαλύτερη πρόβλεψη συμβάσεων, ακολουθεί το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον και τα προγράμματα EIB Guarantee Fund (με εγγύηση από πόρους ΕΣΠΑ)και EIB Global Loans (με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου). Ακολουθούν το Ταμείο Στοχευμένων Δράσεων: (Εξωστρέφεια, Θεματικός Τουρισμός, Πράσινες Υποδομές, κλπ.), τα προγράμματα JEREMIE, Jessica, το Ταμείο Δανειοδοτήσεων Νήσων και το Ταμείο Εγγυοδοσίας.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης επισημαίνει τα εξής: «Όπως είχαμε δεσμευθεί κατά τη συνάντηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών στις αρχές του μήνα, συμφωνήσαμε και δίνουμε στη δημοσιότητα συγκεκριμένους στόχους δανειοδοτήσεων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για το επόμενο τετράμηνο, που οι ίδιες οι τράπεζες συμφώνησαν να τηρήσουν. Θέσαμε συγκεκριμένους, μετρήσιμους στόχους αφενός γιατί δεν θέλουμε να μείνουμε στη θεωρία και αφετέρου για να γνωρίζουν όλοι τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις που ανελήφθησαν ως προς την αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων. Και, επίσης, για να υπάρχει διαφάνεια και έλεγχος ως προς την τήρηση των δεσμεύσεων. Προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, το υπουργείο είναι σε ετοιμότητα για τη μεταφορά πόρων σε προγράμματα που θα εμφανίσουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, εφόσον χρειαστεί».


Διαβάστε περισσότερα...

Το έριξε στο μπόντι μπίλντινγκ και σώθηκε από την ανορεξία


Από 500 θερμίδες τη μέρα τώρα καταναλώνει 5.000!

Κάποτε ζύγιζε κάτι παραπάνω από 41 κιλά, όμως τώρα σηκώνει πολύ περισσότερα.

Η 35χρονη Lisa Cross από το Πλίμουθ μισούσε το σώμα της όταν ήταν στην εφηβεία και ψώνιζε από το τμήμα παιδικών στα καταστήματα, επειδή ήταν πολύ αδύνατη.

Από τη στιγμή που ανακάλυψε τον κόσμο του... γυναικείου μπόντι μπίλντινγκ, σταμάτησε να υποσιτίζεται και άρχισε να τρώει μέχρι και δέκα γεύματα την ημέρα.

Τώρα δηλώνει πως νιώθει πιο υγιής και σέξι από ποτέ.

Λαμβάνει καθημερινά 5.000 θερμίδες, τρώγοντας βρώμη, ρύζι, πρωτεϊνικά ροφήματα, γαλοπούλα, μπριζόλες, μπρόκολο και δυναμωτικά ποτά.

«Η στάση μου απέναντι στη διατροφή έχει αλλάξει. Δεν τρώω για τη γεύση, αλλά γιατί βλέπω το φαί ως καύσιμο για τον οργανισμό μου. Κάποτε φοβόμουν ότι το φαγητό μού έκανε κακό. Είχα φτάσει σε σημείο να καταναλώνω μόνο 500 θερμίδες την ημέρα. Τώρα τρώω σχεδόν 5.000 θερμίδες τη μέρα» είπε η ίδια στη Daily Mail.



«Μπορεί να έτρωγα ένα μικρό κομμάτι φρούτου το πρωί και μετά περνούσα όλη την υπόλοιπη μέρα με νερό. Αρνιόμουν να φάω μπροστά σε άλλους και συνεχώς εφεύρισκα δικαιολογίες για να μην βρίσκομαι στο σπίτι την ώρα του φαγητού» πρόσθεσε.



Μια μέρα ξαφνικά, ενώ έκανε μπάνιο, παρατήρησε ότι έπεφταν μεγάλες τούφες από τα μαλλιά της.

«Αυτό με ξύπνησε. Δεν είχα ενέργεια καθόλου, με πονούσαν οι αρθρώσεις μου και πονούσε το σώμα μου. Αποφάσισα ότι ή θα γινόμουν καλύτερα, ή θα χειροτέρευα μέρα με τη μέρα» συνέχισε η νεαρή γυναίκα.

Όμως έχοντας περάσει τόσο καιρό φοβούμενη το φαγητό, η Lisa δεν ήξερε τι να φάει. Άρχισε να πίνει ενεργειακά ποτά και αναψυκτικά, όμως δυσκολευόταν ακόμη να φάει.



Όταν μετακόμισε στην Ιαπωνία για να διδάξει Αγγλικά γνώρισε έναν ιάπωνα μπόντι μπίλντερ, ο οποίος έγινε και σύντροφός της. Τότε ανακάλυψε την αξία της τροφής ως καύσιμο για τον οργανισμό και άρχισε να κάνει βάρη.

Στον πρώτο διαγωνισμό που συμμετείχε (NABBA Universe) η Lisa βγήκε δεύτερη. Την επόμενη χρονιά κέρδισε στον τελικό UK BFF ενώ φέτος ελπίζει ότι θα πραγματοποιήσει τον επόμενο στόχο της, που δεν είναι άλλος από το διεθνή διαγωνισμό Ms Olympia.









Διαβάστε περισσότερα...

Μάθετε τις υποτροφίες που προσφέρουν 722 φορείς


Επικαιροποιημένος οδηγός από το Υπουργείο Παιδείας.

Οι υποτροφίες που προσφέρουν κληροδοτήματα, ξένοι οργανισμοί, η Ακαδημία Αθηνών κ.α. προσφέρουν σε πολλούς φοιτητές προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς οικονομική ενίσχυση για την πραγματοποίηση των σπουδών τους σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Το Υπουργείο Παιδείας είχε προχωρήσει κατά το παρελθόν στην έκδοση οδηγών υποτροφιών που αποτελούσε πηγή ενημέρωσης για πολλούς ενδιαφερομένους. Με ανακοίνωσή του το τμήμα Α΄Υποτροφιών της Διεύθυνσης Διεθνών Εκπαιδευτικών Σχέσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων γνωστοποιεί ότι οι οδηγοί των παρελθόντων ετών επικαιροποιήθηκαν και είναι πλέον στη διάθεση των φοιτητών στον δικτυακό τόπο http://www.e-yliko.gr/htmls/scholarships/scholar_guide.aspx, αλλά και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας (www.minedu.gov.gr).

Ο οδηγός των 223 σελίδων περιλαμβάνει όλους τους Ελληνικούς κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς που χορηγούν υποτροφίες και οικονομικά βοηθήματα σε Έλληνες πολίτες πρωτίστως, και δευτερευόντως σε αλλοδαπούς πολίτες, για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού.

Παρατηρώντας κανείς τον πολυσέλιδο πίνακα περιεχομένων θα διαπιστώσει ότι περιλαμβάνονται 722 φορείς που προσφέρουν περισσότερες από 600 υποτροφίες για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι μόνο η Ακαδημία Αθηνών προσφέρει 26 υποτροφίες από κληροδοτήματα και το Πανεπιστήμιο Αθηνών 61 υποτροφίες.

Οι ενδιαφερόμενοι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές μπορούν μέσα από τον οδηγό του Υπουργείου Παιδείας να διαπιστώσουν τις προϋποθέσεις που τίθενται για κάθε υποτροφία και οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις διαφέρουν από κληροδότημα σε κληροδότημα.

Για παράδειγμα σε κάποιες υποτροφίες απαιτείται ο φοιτητής να μη χρωστά κανένα μάθημα από τα προηγούμενα έτη.

Σε άλλες πάλι περιπτώσεις ορίζεται ότι ελάχιστος βαθμός κάθε έτους πρέπει να είναι το 6,5.

Υπάρχουν υποτροφίες που απευθύνονται σε φοιτητές από συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας άλλα και από συγκεκριμένα τμήματα. Όλα αυτά όμως μπορούν να τα μάθουν οι φοιτητές αν ανατρέξουν στον οδηγό του Υπουργείου Παιδείας που είναι διαθέσιμος όπως αναφέρθηκε πιο πάνω από το διαδίκτυο.


Διαβάστε περισσότερα...

Άμεσα θα εκδοθούν οι ΚΥΑ που αφορούν τις μετατάξεις των δημοτικών αστυνομικών


Συμβολική κατάληψη του κτιρίου του δήμου Αθηναίων, στη Λιοσίων.

Άμεσα πρόκειται να εκδοθούν οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που αφορούν τα κριτήρια και τους όρους για τις μετατάξεις των δημοτικών αστυνομικών στις νέες θέσεις, ανακοίνωσαν οι δημοτικοί αστυνομικοί μετά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, δημοτικοί αστυνομικοί από όλη την Ελλάδα πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πρωτεύουσας και διαμαρτυρήθηκαν έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο υπουργός δέχθηκε αντιπροσωπεία τους, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Σωματείου, Απόστολο Κόσυβα και τον γενικό γραμματέα, Θάνο Τάτση.

Όπως ανακοίνωσαν οι δημοτικοί αστυνομικοί μετά τη συνάντηση, ο υπουργός διαβεβαίωσε πως οι ΚΥΑ βρίσκονται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας και αφορούν μετατάξεις στα υπουργεία Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης, τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας. Επίσης, όπως ανακοίνωσαν, ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει ρύθμιση για τα πλασματικά χρόνια όσων βρίσκονται στα πρόθυρα σύνταξης.

Όπως ανακοίνωσαν οι κ.κ. Κόσυβας και Τάτσης, το Σωματείο ζήτησε όσοι μεταταχθούν στην ΕΛΑΣ να ενταχθούν σε ιδιότυπο καθεστώς και να διατηρήσουν την αυτονομία τους, στο πλαίσιο της ξεχωριστής υπηρεσίας Δημοτικών Υποθέσεων. Επίσης, θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, με αίτημα να υπάρξει ποσοστό δημοτικών αστυνομικών, πέρα από τις εξαιρέσεις, που θα παραμείνει στους δήμους.

Σε κάθε περίπτωση, κάλεσαν τους δημοτικούς αστυνομικούς να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να εκδοθούν οι συγκεκριμένες ΚΥΑ.

Αυτήν τη στιγμή, οι δημοτικοί αστυνομικοί πραγματοποιούν συμβολική κατάληψη στο κτίριο του δήμου Αθηναίων, στην οδό Λιοσίων.



Διαβάστε περισσότερα...

Γιορτή ποδηλάτου στην Τεχνόπολη


Από τις 20-22 Σεπτεμβρίου.

Μια γιορτή για το ποδήλατο με εκδηλώσεις, εκθέσεις, διαγωνισμούς και «ποδηλατάδες», θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι επισκεφθούν την «Τεχνόπολις», του δήμου Αθηναίων, από τις 20 έως τις 22 Σεπτεμβρίου.

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, διοργανώνεται στον ίδιο χώρο, από την MBIKE Events & Digital, το Athens Bike Festival, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, που από το 2002 έχει καθιερωθεί ως σημαντικός θεσμός για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας που συντελούν στη διαμόρφωση και την ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους.

Πέρσι, οι επισκέπτες του Athens Bike Festival ξεπέρασαν τις 30.000. «Η φετινή διοργάνωση θα είναι ακόμη πιο δυνατή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια» ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο Σπύρος Παπαγεωργίου, διευθυντής του Athens Bike Festival. «Θα υπάρχει ακόμη καλύτερη αντιπροσώπευση της συνολικής ποδηλατικής αγοράς όσον αφορά στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχουν στους φίλους του ποδηλάτου, περισσότερες εκδηλώσεις που να καλύπτουν τα ενδιαφέροντα όλων των φίλων. Και μελλοντικός στόχος είναι η επέκτασή της σε άλλες πόλεις της Ελλάδας».

«Η Τεχνόπολις με το bike festival ενώνει τις δυνάμεις της με το δήμο προκειμένου η χρήση του ποδηλάτου να επεκταθεί, φέρνοντας μαζί της και παρεπόμενα ευεργετικά οφέλη της στο κυκλοφοριακό ζήτημα της Αθήνας» υπογραμμίζει ο Κωνσταντίνος Μπιτζάνης, διευθύνων σύμβουλος της «Τεχνόπολις», μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Κάνει μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στην μεγάλη καμπάνια για την προώθηση του ποδηλάτου που θα ξεκινήσει στο δήμο Αθηναίων, το επόμενο διάστημα, με αφορμή την προκήρυξη διαγωνισμού φέτος για ενιαίο σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων στην Αθήνα με 1000 ποδήλατα και 70 σταθμούς σε κάθε γειτονιά της πόλης. Οι πρώτοι από αυτούς θα αρχίσουν να παραδίδονται από την προσεχή άνοιξη.

Το πρόγραμμα του Athens Bike Festival, που μπορούν όλοι να απολαύσουν με είσοδο ελεύθερη, δεν θα αφήσει κανένα φίλο του ποδηλάτου ασυγκίνητο, μικρό ή μεγάλο. Οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν και να δοκιμάσουν τα μοντέλα του 2014 λίγες ημέρες μετά την επίσημη παρουσίασή τους στο Eurobike, τη μεγαλύτερη ποδηλατική έκθεση της Ευρώπης. Επιπλέον, θα μπορέσουν να δοκιμάσουν ποδήλατα σε πραγματικές συνθήκες, ενώ οι μικροί φίλοι του ποδηλάτου θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν τις πρώτες τους πεταλιές χωρίς βοηθητικές ρόδες. Ξεχωριστή παρουσία θα έχουν τα περίπτερα που προωθούν τον ποδηλατικό τουρισμό για όσους αγαπούν να κάνουν ορθοπεταλιές ακόμη και στις διακοπές τους.

Περιλαμβάνονται επίσης, μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων για περισσότερο μυημένους. «Φέτος το Athens Bike Festival δίνει την ευκαιρία στους φανατικούς φίλους του bmx και του mountain bike να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους κάτω από συνθήκες πολύ "ιδιαίτερες". Το pumptrack (πίστα ροής) είναι μια κυκλική πίστα όπου μπορεί κάποιος να κάνει ποδήλατο χωρίς να κάνει πετάλι. Στο φεστιβάλ θα είναι δυνατή η δοκιμή συγκεκριμένων μοντέλων αλλά θα δίνονται και μαθήματα για νεαρούς επίδοξους αναβάτες», σημειώνει ο κ. Παπαγεωργίου.

Το Σάββατο 21/9, πραγματοποιείται το πρώτο Athens Pumptrack Challenge, ένας διαγωνισμός που θα προσφέρει πλούσιο θέαμα. Την Κυριακή 22/9, διοργανώνεται από την ΜΚΟ Πόλεις για Ποδήλατο εκδήλωση για τα κοινόχρηστα ποδήλατα. «Η εκδήλωση», εξηγεί ο κ. Παπαγεωργίου, «φιλοδοξεί να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που ανακύπτουν σχετικά με τα συστήματα bike sharing που εμφανίζονται σταδιακά σε ελληνικές πόλεις. Τι ακριβώς είναι αυτά τα συστήματα; Ποιοι είναι οι υπάρχοντες και δυνητικοί χρήστες; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις επιτυχίας; Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν; Τι ευκαιρίες δημιουργούνται; Σε αυτά τα ερωτήματα καλούνται να δώσουν απαντήσεις οι ομιλητές της εκδήλωσης από μια διαφορετική σκοπιά ο καθένας. Παράλληλα, σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα λειτουργεί πιλοτικό σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επισκέπτες του φεστιβάλ».

Η Αθήνα γεμίζει συνεχώς ποδήλατα αλλά πόσο πιο φιλική γίνεται για τους ποδηλάτες. Σύμφωνα με τον κ Παπαγεωργίου, «αυτό που αλλάζει σημαντικά είναι η αντιμετώπιση των οδηγών των άλλων οχημάτων. Καθώς δημιουργείται μια κρίσιμη μάζα από ποδηλάτες η αντιμετώπιση των υπόλοιπων που κυκλοφορούν στο δρόμο γίνεται θετικότερη. Όσο περισσότερος κόσμος κατανοεί τα πλεονεκτήματα του ποδηλάτου, τόσο περισσότεροι το υιοθετούν τουλάχιστον για τις μικρές τους μετακινήσεις μέσα στην πόλη. Αυτό βαθμιαία έχει καταλυτική επίδραση».

«Το Athens Bike Festival είναι ένα από τα αγαπημένα μας φεστιβάλ στην Τεχνόπολη», τονίζει ο κ. Μπιζάνης, συμπληρώνοντας πως «η Τεχνόπολη δίνει έμφαση σε εκδηλώσεις που προωθούν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης στην πόλη». Στόχος, που ταυτίζεται απόλυτα με το στόχο της διοργάνωσης, όπως διατυπώνεται από τον κ. Παπαγεωργίου, που λέει πως «εκείνο που θέλει να δείξει το Athens Bike Festival είναι πως το ποδήλατο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης, τόσο ως εναλλακτικό μέσο μετακίνησης όσο και ως τρόπος ζωής».


Διαβάστε περισσότερα...

Αυστηρότερη η διαδικασία εξαίρεσης φτωχών νοικοκυριών από το «χαράτσι»


Τι αλλάζει για τους φορολογούμενους.

Αυστηρότερη καθιστά τη διαδικασία εξαίρεσης από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) των φτωχών νοικοκυριών το υπουργείο Οικονομικών.

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη η αρμοδιότητα ελέγχου και εκδόσεως αποφάσεις περί της συνδρομής ή μη των προϋποθέσεων απαλλαγής από το ΕΕΤΑ, μεταβιβάσθηκε από τις εφορίες στους προϊσταμένους των Οικονομικών Επιθεωρήσεων που εποπτεύουν τις ΔΟΥ.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δίνεται διπλή έγκριση προκειμένου κάποιος είναι να απαλλάσσεται πλήρως από το «χαράτσι» ή να το καταβάλει μειωμένο.

Σημειώνεται πως από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 οι άγαμοι φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα έως 6.000 ευρώ και οι έγγαμοι με εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 8.000 ευρώ μπορούν να καταθέτουν στις εφορίες αιτήσεις απαλλαγής από το ΕΕΤΑ συνυποβάλλοντας και τα δικαιολογητικά τους.

Οι εν λόγω φορολογούμενοι ζητούν είτε την πλήρη απαλλαγή τους από την υποχρέωση καταβολής, επικαλούμενοι σοβαρή οικονομική δυσκολία (αδυναμία να εξασφαλίσουν τροφή, ενδυμασία, περίθαλψη, κ.α.), είτε να πληρώσουν το ΕΕΤΑ σε περισσότερες δόσεις ή μειωμένο.

Στις αιτήσεις αναφέρουν πως το ακίνητο που αιτούνται να εξαιρεθεί από το ΕΕΤΑ ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία ή ποσοστό αυτών στον ή στη σύζυγο ή σε προστατευόμενο πρόσωπο, αποτελεί την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία τους και ότι δεν διαθέτουν άλλο ακίνητο, ούτε άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Ακόμη, βεβαιώνουν ότι η συνολική αξία του ακινήτου τους δεν ξεπερνούσε το 2012 τις 120.000 ευρώ και ότι η τιμή ζώνης του ακινήτου δεν υπερβαίνει τις 2.000 ευρώ.

Με την υποβολή της αιτήσεως οι φορολογούμενοι πληρώνουν 10 ευρώ, προκειμένου το ΕΕΤΑ να αποκοπή από τον λογαριασμό καταναλώσεως ηλεκτρικού ρεύματος και να βεβαιωθεί στη ΔΟΥ σε πέντε ίσες διμηνιαίες δόσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

ΦΠΑ 23% στα κέντρα διασκέδασης, 13% στις ταβέρνες


Διευκρινίσεις της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας Εισοδήματος.

Συντελεστής ΦΠΑ 23% θα ισχύει για τα προϊόντα εστίασης που παρέχονται στα κέντρα διασκέδασης και 13% για το φαγητό που σερβίρεται στις ταβέρνες και τα εστιατόρια, ανεξάρτητα αν έχουν ζωντανό μουσικό πρόγραμμα. Αυτό διευκρινίζει προς τους φορολογούμενους η Γενική Διεύθυνση Φορολογίας Εισοδήματος του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, για να ισχύει ο διαχωρισμός αυτός στο ύψος του ΦΠΑ θα πρέπει στα εστιατόρια και τις ταβέρνες οι ηχητικές εγκαταστάσεις να είναι περιορισμένης ισχύος, οι πελάτες που καταναλώνουν τα προϊόντα εστίασης να κάθονται στα τραπέζια και να μην χορεύουν. Στην περίπτωση που υπάρχει ζωντανό μουσικό πρόγραμμα και χρησιμοποιούνται μεγάλες υποδομές ηχητικών εγκαταστάσεων ή πίστα χορού θεωρείται ότι πρόκειται για κέντρο διασκέδασης και έτσι θα επιβάλλεται ΦΠΑ 23%.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα… πέταξαν όλα για καλό σκοπό


«Κορίτσια ημερολογίου» στο Castleside της Βρετανίας.

Τη θηλυκή εκδοχή της ταινίας «Άνδρες έτοιμοι για όλα» θυμίζουν τα «Κορίτσια Ημερολογίου», η αληθινή ιστορία που άρχισε στο Yorkshire, έγινε ταινία και τώρα επαναλαμβάνεται.

Αυτή τη φορά είναι οι γυναίκες του Castleside που πήραν το ρίσκο τους με σκοπό να συγκεντρώσουν χρήματα για να επισκευαστεί η αίθουσα τελετών του χωριού τους που κατέρρεε και τόλμησαν να φωτογραφηθούν ολόγυμνες.

Όταν ορισμένα μέλη του δημοτικού συμβουλίου υπονόησαν πως ίσως θα ήταν καλύτερα αν μερικά πράγματα έμεναν… καλυμμένα, τα νέα «κορίτσια ημερολογίου» συνέχισαν με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα: το δικό τους ημερολόγιο είναι ακόμα πιο τολμηρό από τις πρώτες διδάξασες.



Η 45χρονη Heather Thompson που οργάνωσε το όλο εγχείρημα εξήγησε, σύμφωνα με τη Daily Mail, πως όταν το δημοτικό συμβούλιο απέρριψε την ιδέα της, εκείνη πήρε την κατάσταση στα χέρια της.

«Με έκανε να θυμώσω πολύ. Εκείνο το βράδυ πήγα πόρτα- πόρτα ρωτώντας τον κόσμο αν ήταν πρόθυμος να συμμετάσχει. Μου έκανε κι εμένα εντύπωση πόσοι άνθρωποι απάντησαν θετικά, παρότι δεν γνωριζόμαστε», λέει.

Σύντομα βρέθηκα πολλοί πρόθυμοι- εκ των οποίων πολλοί άνδρες- να δώσουν χρήματα για τα έξοδα έκδοσης ενώ η τοπική φωτογράφος προσέφερε δωρεάν τη δουλειά της.

Από την ομάδα των «κοριτσιών», η μεγαλύτερη σε ηλικία ήταν η 76χρονη Sadie Ayton. «Στην αίθουσα αυτή έγινε η δεξίωση του γάμου μου κι έτσι ήξερα πως έπρεπε να κάνω κάτι. Όταν μου είπαν να συμμετάσχω σκέφτηκα πως βγάζω τα ρούχα μου όταν πέφτω κάθε βράδυ στο κρεβάτι, οπότε ‘γιατί όχι;’», είπε.



Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος στην αγωνία 925 εκπαιδευτικών


Τοποθετούνται σε ΙΕΚ και ΣΕΚ - Στην αναμονή 1.287 εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα.

Τελείωσε η αγωνία για 925 εκπαιδευτικούς που βρέθηκε μετά από χρόνια εργασίας στο καθεστώς της διαθεσιμότητας μετά την κατάργηση μιας σειράς ειδικοτήτων από τα επαγγελματικά λύκεια και σχολές.

Το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στη σύσταση 925 θέσεων εκπαιδευτικών σε ΙΕΚ και Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης ενώ ο Υπουργός Παιδείας υπέγραψε στις 18/9 Υπουργική Απόφαση, σχετικά με την κατανομή των θέσεων αυτών, οι οποίες θα καλυφθούν από τους εκπαιδευτικούς που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, στις 23 Ιουλίου 2013.

Με την απόφαση αυτή, μόλις 55 μέρες από την τοποθέτησή τους στη διαθεσιμότητα, οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε 50 ειδικότητες (ενδεικτικά αργυροχρυσοχοΐα, γραφιστική, φωτογραφία, τεχνίτες αυτοκινήτων, κομμωτική, αισθητική, υδραυλικοί κ.α.), επιστρέφουν σε θέση εκπαιδευτικού έργου.

Από τους 2.212 λοιπόν εκπαιδευτικούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα οι 925 επιστρέφουν στις αίθουσες. Απομένουν ακόμα 1.287 εκπαιδευτικοί που δεν έχουν τοποθετηθεί σε άλλες θέσεις και οι οποίοι αναμένουν τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας.


Διαβάστε περισσότερα...

Σημαντικές καθυστερήσεις στην εκκαθάριση 280.000 φορολογικών δηλώσεων


Πολλά προβλήματα για τους φορολογούμενους.

Σημαντικές καθυστερήσεις καταγράφονται στην εκκαθάριση 280.000 περίπου φορολογικών δηλώσεων σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει παράσχει διορία μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2013 σε χιλιάδες φορολογούμενους για να προσκομίσουν στις Εφορίες τα παραστατικά που υπέβαλαν με το Ε1 προκειμένου να εκκαθαρισθούν οι φορολογικές δηλώσεις τους.

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι ειδοποιήθηκαν μέσω του Taxisnet ότι για να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της δήλωσης που υπέβαλαν ηλεκτρονικά πρέπει να προσκομίσουν ή να αποστείλουν ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή εκτύπωση της δήλωσης με τα απαιτούμενα πρωτότυπα δικαιολογητικά στην αρμόδια ΔΟΥ φορολογίας εισοδήματος μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου.

Από τους εν λόγω φορολογούμενους οι 177.000 ειδοποιήθηκαν να προσέλθουν στις εφορίες ή να στείλουν ταχυδρομικά τα δικαιολογητικά τους πριν τις 30 Αυγούστου.

Ωστόσο, από τους 332.589 φορολογουμένους μέχρι και χθες είχαν προσέλθει και είχαν καταθέσει τα σχετικά έγγραφα οι 52.683 (15%).

Σύμφωνα με φοροτεχνικούς το πρόβλημα είναι ότι χιλιάδες φορολογούμενοι, που δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή δεν έχουν παραλάβει το ατομικό ειδοποιητήριο και δεν έχουν ενημερωθεί ότι πρέπει να περάσουν από τις εφορίες για επανέλεγχο.

Συνολικά οι υποθέσεις που δεν έχουν ελεγχθεί καθώς δεν έχουν προσκομισθεί τα στοιχεία στις εφορίες ανέρχονται στις 250.947, ήτοι στο 75% του συνόλου. Οι εφορίες έχουν ήδη εκκαθαρίσει 46.391 δηλώσεις (περίπου το 14% του συνόλου), ενώ προς εκκαθάριση ευρίσκονται άλλες περίπου 35.251 δηλώσεις, ο έλεγχος των οποίων θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη της εβδομάδας.

Σημειώνεται πως το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ολοκληρώσει την εκκαθάριση 5.300.000 φορολογικών δηλώσεων , από τις οποίες αναμένεται να εισπράξει 2,98 δισ. ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Βρήκε λαχείο που κερδίζει 4,7 εκατ. ευρώ και το επέστρεψε!


Ακόμα αναζητείται ο άγνωστος πολυεκατομμυριούχος.

Νερό στο όνομα του Manuel Reija Gonzalez θα πρέπει να πίνει ο άνθρωπος που είχε αγοράσει λαχείο που κερδίζει 4.7 εκατομμύρια ευρώ στην πόλη Λα Κορούνια της Ισπανίας. Διότι εκείνος το έχασε ή το ξέχασε, αλλά ο Gonzalez το βρήκε, είδε πως κέρδιζε και δεν το κράτησε, αλλά το κατέθεσε στις αρχές.

«Δεν σκέφτηκα ούτε για μια στιγμή να το κρατήσω, ήθελα να μπορώ να κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια με ήσυχη τη συνείδησή μου», δήλωσε ο ίδιος στο BBC.

Ο εντοπισμός του λαχείου οδήγησε και σε επίσημη αναζήτηση του πραγματικού πολυεκατομμυριούχου
Αν αυτός δεν βρεθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, τότε τα κέρδη θα πάνε στον Gonzalez.

Οι ισπανικές αρχές δεν αποκαλύπτουν ακριβώς πού ή πότε αγοράστηκε το λαχείο στη Λα Κορούνια ούτως ώστε να υπάρχει ένας έλεγχος των ανθρώπων που θα εμφανιστούν για να το διεκδικήσουν.

Το λαχείο κληρώθηκε πριν από ένα χρόνο, τον Ιούνιο του 2012, αλλά τα 4,7 εκατομμύρια που δίνει δεν τα έχει ζητήσει κανείς.

«Ήταν κάποιος που ξέχασε το δελτίο του, έβαλα τον εαυτό μου στη θέση του, είναι κάτι που κι εγώ θα μπορούσα να είχα κάνει. Πίστευα πως το καλύτερο είναι να το επιστρέψω», δήλωσε ο Reija Gonzalez, τονίζοντας πως θα είναι ευτυχισμένος αν ο νικητής βρεθεί. «Θα είναι θέλημα θεού», πρόσθεσε.

Το λαχείο έχει τοποθετηθεί στη λίστα απωλεσθέντων και ευρεθέντων στην ιστοσελίδα της πόλης- εκεί που μέχρι πρόσφατα υπήρχαν μόνο κινητά τηλέφωνα, κλειδιά και πορτοφόλια.


Διαβάστε περισσότερα...

Αναγνώριση των πτυχίων εξωτερικού και των κολεγίων


Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για το ισχύον καθεστώς στη χώρα μας.

Η εισαγωγή σε ένα τμήμα των ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν αποτελεί μονόδρομο για τους μαθητές. Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να σπουδάσουν σε μια χώρα του εξωτερικού. Η Ελλάδα έχει παράδοση στην «εξαγωγή» φοιτητών καθώς εδώ και χρόνια διατηρείται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως.

Σύμφωνα μάλιστα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση το 5,7% των ελλήνων φοιτητών σπουδάζει στο εξωτερικό, ποσοστό που φέρνει τη χώρα μας στην πρώτη δεκάδα. Όσοι επιλέξουν να φοιτήσουν σε πανεπιστήμιο ίδρυμα άλλης χώρας είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα σχετικά με την αναγνώριση των τίτλων τους τόσο σε ακαδημαϊκό επίπεδο, όσο και σε επαγγελματικό.

ΔΟΑΤΑΠ και αναγνώριση

Ο ΔΟΑΤΑΠ είναι ο φορέας που είναι αρμόδιος για την ακαδημαϊκή αναγνώριση των τίτλων του εξωτερικού. Όποιος απόφοιτος ξένου πανεπιστημίου επιθυμεί να συνεχίσει τις σπουδές σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο στην Ελλάδα οφείλει να καταθέσει στον ΔΟΑΤΑΠ το πτυχίου του μαζί με μια σειρά από δικαιολογητικά προκειμένου ο κρατικός φορέας να εξετάσει την αντιστοιχία με τα εγχώρια πτυχία. Επίσης αναγνώριση από τον ΔΟΑΤΑΠ απαιτείται και για θέσεις του δημοσίου.

Ακολούθως παρατίθενται προσκλήσεις-προκηρύξεις που επιβεβαιώνουν τα προαναφερθέντα:

Προκήρυξη Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Αριθμός Πρωτ.602/10/36944)

1) Τίτλων σπουδών και άλλων προσόντων (πτυχίο ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ, μεταπτυχιακό, διδακτορικό, τίτλο ξένης γλώσσας, αποδεικτικό γνώσης χειρισμού Η/Υ κλπ)… Σε περίπτωση πτυχίων εξωτερικού απαιτείται η αναγνώριση ισοτιμίας και αντιστοιχίας, από ΔΟΑΤΑΠ/ΔΙΚΑΤΣΑ. Ως δικαιολογητικά θα πρέπει να κατατίθενται επικυρωμένα αντίγραφα, τόσο της αναγνώρισης όσο και του πρωτότυπου τίτλου σπουδών από το Πανεπιστήμιο του εξωτερικού…

Μεταπτυχιακό «ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ» (ΦΕΚ 324/11-2-2004, τ. Β΄) 2013-14
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

[…] 3) Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο Πτυχίου Ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ ή ισότιμου της αλλοδαπής αναγνωρισμένου από το ΔΟΑΤΑΠ…

Όσοι λοιπόν σπουδάζουν στο εξωτερικό οφείλουν να γνωρίζουν ότι τα πτυχία τους δεν αναγνωρίζονται αυτομάτως ως ακαδημαϊκά αντίστοιχα με τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων. Όπως άλλωστε αναφέρεται στην ιστοσελίδα europa.eu:

«Δεν υπάρχει αυτόματη αναγνώριση των τίτλων σπουδών σε όλη την ΕΕ. Εάν λοιπόν επιθυμεί κάποιος να συνεχίσει τις σπουδές του σε άλλη χώρα της ΕΕ, μπορεί να χρειαστεί να ακολουθήσει την προβλεπόμενη εθνική διαδικασία αναγνώρισης τίτλων σπουδών της αλλοδαπής. Εάν γνωρίζει ήδη ότι πρόκειται ενδεχομένως να συνεχίσει τις σπουδές σε άλλη χώρα, ας ελέγξει κατά πόσο αναγνωρίζεται το πτυχίο στη χώρα αυτή. Τα εκπαιδευτικά συστήματα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ, οι οποίες μπορούν να εφαρμόζουν τους δικούς τους κανόνες όσον αφορά την αναγνώριση ή μη των τίτλων σπουδών που έχουν αποκτηθεί σε άλλη χώρα».

«Συγκρίνετε» το πτυχίο σας

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να λάβετε ένα «πιστοποιητικό αντιστοιχίας» του πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών σας το οποίο θα δείχνει την αντιστοιχία του τίτλου σπουδών σας με τους τίτλους σπουδών που χορηγούνται στη χώρα της ΕΕ όπου πρόκειται να μεταβείτε. Για το σκοπό αυτό, επικοινωνήστε με το κέντρο ENIC/NARIC της χώρας όπου θα θέλατε να γίνει η αντιστοίχιση του τίτλου σπουδών σας. Η χώρα αυτή μπορεί να είναι η πατρίδα σας εάν σκοπεύετε να γυρίσετε εκεί μετά την ολοκλήρωση των σπουδών σας ή μια άλλη χώρα της ΕΕ εάν πρόκειται να μετεγκατασταθείτε εκεί για να εργαστείτε ή να συνεχίσετε τις σπουδές σας.

Ανάλογα με τη χώρα στην οποία θα αξιολογηθούν οι τίτλοι σπουδών σας και τον σκοπό αυτής της αξιολόγησης, το κέντρο ENIC/NARIC είτε θα κάνει το ίδιο την αξιολόγηση, είτε θα διαβιβάσει τους τίτλους σπουδών σας στην αρμόδια αρχή.

Πριν από την αξιολόγηση, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τα παρακάτω:

- Πόσο θα κοστίσει (εάν δεν είναι δωρεάν).
- Πόσο θα διαρκέσει: Από μερικές εβδομάδες μέχρι και μερικούς μήνες, ανάλογα με τη χώρα, τον σκοπό και την πολυπλοκότητα της περίπτωσή σας.
- Τι είδους έγγραφο θα παραλάβετε: Πλήρη αναγνώριση ή συγκριτική έκθεση.
- Τι μπορείτε να κάνετε αν διαφωνείτε με την αξιολόγηση (πώς μπορείτε να προσφύγετε κατά της απόφασης).

Εάν παρέχετε έγγραφα με το μορφότυπο Europass (όπως το Παράρτημα Διπλώματος), το πτυχίο σας μπορεί να συγκριθεί και αναγνωριστεί ευκολότερα. (Πηγή: europa.eu)

Προσοχή: Ισοτιμία και αντιστοιχία

Ο ΔΟΑΤΑΠ μπορεί να αναγνωρίσει ένα πτυχίο ως ισότιμο με αυτά των ελληνικών πανεπιστημίων άλλα το πτυχίο μπορεί να μην αναγνωριστεί ως αντίστοιχο στην περίπτωση που το τμήμα που τελείωσε ο απόφοιτος του εξωτερικού ή το μεταπτυχιακό που εκπόνησε δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Το πρόβλημα αυτομάτως που δημιουργείται για κάποιον που έλαβε μόνο την ισοτιμία είναι ότι δεν μπορεί να διεκδικήσει θέσεις στο δημόσιο τομέα αφού το πτυχίο του δεν θα περιλαμβάνεται σε αυτά των προκηρύξεων. Μπορεί όμως όποιος έχει λάβει ισοτιμία να πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές σε ελληνικό πανεπιστήμιο καθώς όπως διαπιστώθηκε από σχετική έρευνα τα πανεπιστήμια ζητούν μόνο την ισοτιμία από τον ΔΟΑΤΑΠ.

Κανόνας 1

(Γενική αρχή για αναγνώριση «ισοτιμίας»)

Η ισοτιμία αναγνωρίζεται, εφόσον η διάρκεια σπουδών, η διαδικασία διδασκαλίας και μάθησης και οι όροι αξιολόγησης, προαγωγής και αποφοίτησης των σπουδαστών πληρούν τις απαιτήσεις των πανεπιστημίων της ημεδαπής.

Κανόνας 2

(Γενική αρχή για αναγνώριση «ισοτιμίας και αντιστοιχίας»)

Η ισοτιμία και αντιστοιχία αναγνωρίζεται, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την αναγνώριση της ισοτιμίας του τίτλου σπουδών και επιπλέον ο ενδιαφερόμενος έχει διδαχθεί και εξετασθεί επιτυχώς στα βασικά μαθήματα του ομοειδούς προγράμματος σπουδών της ημεδαπής. Τα βασικά μαθήματα του ομοειδούς προγράμματος σπουδών της ημεδαπής ορίζονται από την αρμόδια Εκτελεστική Επιτροπή.

Περισσότερες πληροφορίες στο σύνδεσμο: http://www.doatap.gr/gr/kanones.php

Τριετή προγράμματα σπουδών ξένων πανεπιστημίων

Πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν τριετή προγράμματα σπουδών. Στην περίπτωση αυτή καλό είναι να εκπονήσει ο ενδιαφερόμενος και ένα μεταπτυχιακό εκτός εάν το τριετές πρόγραμμα είναι εντατικό. Επίσης σε περίπτωση που τα χρόνια σπουδών στην Ελλάδα είναι 5, ενώ στο εξωτερικό είναι 3, τότε ο υποψήφιος ακόμα και αν έχει εκπονήσει και master θα εξεταστεί το πολύ σε 6 μαθήματα.

Εξέταση σε μαθήματα

Ο ΔΟΑΤΑΠ αν κρίνει ότι το αντίστοιχο πρόγραμμα σπουδών του ξένου πανεπιστημιακού ιδρύματος έχει διαφορές από το αντίστοιχο ελληνικό πρόγραμμα θα υποβάλλει τον υποψήφιο στη συμμετοχή σε εξετάσεις μιας σειράς μαθημάτων. Το παράβολο για τη συμμετοχή σε κάθε μάθημα ανέρχεται στα 145 ευρώ (http://www.doatap.gr/gr/news_extended.php?post_id=425).

Πτυχία από αναγνωρισμένα πανεπιστήμια

Στην ιστοσελίδα του ΔΟΑΤΑΠ μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να διαπιστώσει ποια πανεπιστήμια και τμήματα έχουν λάβει την αναγνώριση. Το γεγονός ότι ένα πανεπιστήμιο έχει αναγνωριστεί δεν σημαίνει ότι αποφεύγει κάποιος τον ΔΟΑΤΑΠ. Θα πρέπει να καταθέσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά αλλά επειδή υπάρχει προηγούμενη απόφαση η όλη διαδικασία είναι τυπική.

Δικαιολογητικά για την αναγνώριση βασικού τίτλου σπουδών

Όσοι επιθυμούν να μπουν στη διαδικασία της αναγνώρισης βασικού τίτλου σπουδών θα πρέπει να πληρώσουν 230,4 ευρώ για παράβολο. Για όσους επιθυμούν να αναγνωρίσουν το μεταπτυχιακό ή το διδακτορικό τους θα καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος το ποσό των 184,32 ευρώ. Για να λάβουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι σχετικά με τη διαδικασία και τα απαραίτητα δικαιολογητικά μπορούν να επισκεφθούν τον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.doatap.gr/gr/dikaiolog.php. Επίσης μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά ή να επισκεφθούν τον ΔΟΑΤΑΠ για περαιτέρω πληροφορίες:

α Τμήμα Πληροφόρησης που βρίσκεται στον 1ο όροφο του ΔΟΑΤΑΠ, Αγ. Κων/νου 54, Πλατεία Καραϊσκάκη (Στάση Μετρό: Μεταξουργείο).

β. Τηλεφωνικώς στο 210 5281000, εσ.106,110.

Χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας

Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του ΔΟΑΤΑΠ 3328/2005 η διαδικασία αναγνώρισης τίτλου της αλλοδαπής πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 3 μηνών από την ημερομηνία κατάθεσης όλων των απαραιτήτων δικαιολογητικών και έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι επιμέρους ενέργειες ελέγχου τους.

Ερωτήσεις και απαντήσεις

Στην ιστοσελίδα του ΔΟΑΤΑΠ υπάρχει σχετική ενότητα με ερωτήσεις και απαντήσεις που θα λύσουν πολλά από τα ερωτήματα των ενδιαφερόμενων σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που παρατίθενται.

Ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση. Υπάρχουν πτυχιούχοι του εξωτερικού που μπορούν να λάβουν ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση και άλλοι που μπορούν να λάβουν μόνο επαγγελματική αναγνώριση. Όσοι έχουν επαγγελματική αναγνώριση δε μπορούν να πραγματοποιήσουν μεταπτυχιακές σπουδές σε Ελληνικά πανεπιστήμια. Όσον αφορά το διορισμό τους στο δημόσιο στις προκηρύξεις απαιτείται αναγνώριση ισοτιμίας και αντιστοιχίας από τον ΔΟΑΤΑΠ. Αξίζει όμως να αναφέρουμε ότι στην τελευταία προκήρυξη για τις προσλήψεις στη δημόσια τηλεόραση αναφέρεται εκτός από τον ΔΟΑΤΑΠ και η εναλλακτική του ΣΑΕΠ.

Παρατίθεται το σχετικό απόσπασμα:

«Σε περίπτωση που οι τίτλοι έχουν αποκτηθεί στην αλλοδαπή να κατέχουν πράξη αναγνώρισης από το ΔΙΚΑΤΣΑ ή πιστοποιητικό αναγνώρισης από το ΔΟΑΤΑΠ για την ισοτιμία και αντιστοιχία ή πράξη αναγνώρισης επαγγελματικής ισοτιμίας από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικής Ισοτιμίας».

Επαγγελματική αναγνώριση πτυχιούχων Ιατρικής, Νομικής κ.α

Ο ΔΟΑΤΑΠ με σχετική του ανακοίνωση έχει κάνει γνωστό ότι δεν είναι αρμόδιος για την επαγγελματική αναγνώριση νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων. Για παράδειγμα η απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος ενός πτυχιούχου νομικής αφορά τους δικηγορικούς συλλόγους. Στον ΔΟΑΤΑΠ θα απευθυνθούν όσοι επιθυμούν την ακαδημαϊκή αναγνώριση του τίτλου των σπουδών τους.

«Αρμόδιοι φορείς για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων για την άσκηση νομοθετικά ρυθμιζομένων επαγγελμάτων είναι (α) το Συμβούλιο Αναγνωρίσεως Επαγγελματικών Προσόντων (δια του Τμήματος Δ’ Αναγνωρίσεως Επαγγελματικών Προσόντων της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Εκπαιδευτικών Θεμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού), (β) οι Περιφέρειες για τους Ιατρούς, Οδοντιάτρους, Φαρμακοποιούς, Νοσηλευτές, Μαίες (γ) το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας για τους Αρχιτέκτονες και (δ) η Μόνιμη Επιτροπή του άρθρου 4, Π.Δ. 122 (ΦΕΚ 200/Α/30-11-2010) η οποία έχει έδρα την Αθήνα και λειτουργεί στα Γραφεία του Δικηγορικού Συλλογικού Αθηνών (Δ.Σ.Α.) για τους δικηγόρους».

Κολέγια και αναγνώριση

Όσον αφορά τους κατόχους τίτλων σπουδών που αποκτήθηκαν μέσα από τη συνεργασία ενός κολεγίου με πανεπιστήμιο του εξωτερικού θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν μπορούν ακόμα να διεκδικήσουν την ακαδημαϊκή αντιστοιχία από τον ΔΟΑΤΑΠ. Έχουν όμως το δικαίωμα εφόσον πληρούνται μια σειρά από προϋποθέσεις να αναγνωρίσουν επαγγελματικά το πτυχίο τους. Εφαρμόζεται δηλαδή η οδηγία 2005/36/ΕΚ άλλα μόνο στους υπηκόους των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), καθώς και των τριών επιπλέον κρατών-μελών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ): Ισλανδία, Νορβηγία, Λιχτενστάιν, καθώς και της Ελβετίας, για όσους επιθυμούν να ασκήσουν κάποιο νομοθετικά ρυθμιζόμενο επάγγελμα στην Ελλάδα είτε ως αυτοαπασχολούμενοι, είτε ως μισθωτοί.

Παρατίθεται σχετικό χωρίο από το ΦΕΚ 229Α/2012:

«Τα πτυχία, οι τίτλοι, οι βεβαιώσεις, τα πιστοποιητικά σπουδών και οποιασδήποτε ονομασίας βεβαίωση που χορηγούν τα κολέγια των στοιχείου α’ και β’ της παρούσας παραγράφου δύνανται της αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων ανώτατης εκπαίδευσης του ελληνικού συστήματος τυπικής εκπαίδευσης σύμφωνα με την διαδικασία και τις προϋποθέσεις της Θ.16 της παρούσης».

Επίσης μπορούν και όσοι έχουν αποκτήσει πτυχίο που οδηγεί σε μη νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα όπως του δημοσιογράφου να αιτηθούν την επαγγελματική τους ισοδυναμία με τους αποφοίτους των ελληνικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Αναγνώριση μεταπτυχιακών κολεγίων

Τα μεταπτυχιακά των κολεγίων που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με πανεπιστήμιο του εξωτερικού αναγνωρίζονται από το ΣΑΕΠ σε περίπτωση που έχουν πιστοποίηση από διεθνείς οργανισμούς όπως:

i. Association to Advance Collegiate Schools of Business (A.A.C.S.B.).
ii. Accreditation Board for Engineering and Technology (A.B.E.T.).
iii. North Central Association of Colleges and Schools (N.C.A.).
iv. Association of MBAs (A.MBA.).
v. E.F.M.D. (European Foundation for Management Development) Programme Accreditation System (E.P.A.S.).
vi. European Quality Improvement System (E.QU.I.S.).
vii. New England Association of Schools and Colleges (N.E.A.S.C.).
viii. American Bar Association (A.B.A.).
ix. American Dental Association (A.D.A.).
x. National Association of Schools of Art and Design (N.A.S.A.D.).
xi. National Association of Schools of Music (N.A.S.M.).

Νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα στην Ελλάδα (Πρέπει να ισχύουν προϋποθέσεις που ορίζονται από νόμους)

Επαγγέλματα Εκπαίδευσης

Δάσκαλος (Primary school teacher)
Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής (Special needs teacher)
Εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Primary school english teacher)
Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Primary school sports teacher)
Καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Secondary school teacher)
Νηπιαγωγός (Nursery school teacher)

Επαγγέλματα Οικονομικά και Εμπορικά

Λογιστής Φοροτεχνικός (Accountant)
Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής (Chartered / certified accountant)
Οικονομολόγος (Economist)
Πτυχιούχος Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Local government administrator)
Πτυχιούχος Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (ΤΕ) - Διοίκησης (Business administrator)
Πτυχιούχος Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (ΤΕ) - Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας (Health & care administrator)
Πτυχιούχος Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (ΤΕ) -Εμπορίας και Διαφήμισης (Marketing) (Marketing manager)
Πτυχιούχος Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (ΤΕ) - Στελεχών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Εκμεταλλεύσεων (Cooperative manager)
Πτυχιούχος Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (ΤΕ) -Τουριστικών Επιχειρήσεων (Tourist industry officer)

Επαγγέλματα Γεωργίας, Δασοπονίας, Ιχθυολογίας

Γεωλόγος (ΠΕ) (Geologist)
Γεωπόνος (ΠΕ) (Agronomist / Agricultural)
Δασολόγος (ΠΕ) (Forester)
Ιχθυολόγος (ΠΕ) (Fisheries expert)
Τεχνολόγος Γεωπόνος (ΤΕ) - Γεωργικών Μηχανών και Αρδεύσεων (Agronomist technician of agricultural machinery)
Τεχνολόγος Γεωπόνος (ΤΕ) - Δασοπόνος (Agronomist & forest technician)
Τεχνολόγος Γεωπόνος (ΤΕ) - Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων (Agronomist technician)
Τεχνολόγος Γεωπόνος (ΤΕ) - Ζωικής Παραγωγής (Animal production agronomist technician)
Τεχνολόγος Γεωπόνος (ΤΕ) - Θερμοκηπιακών Καλλιεργιών και Ανθοκομίας (Flower agronomist technician)
Τεχνολόγος Γεωπόνος (ΤΕ) - Ιχθυοκομίας - Αλιείας (Agronomist & fishing technician)
Τεχνολόγος Γεωπόνος (ΤΕ) - Φυτικής Παραγωγής (Crop/plant production technician, Agronomist technician)

Επαγγέλματα Πολιτιστικά

Αρχαιολόγος (ΠΕ) (Archaeologist)
Αρχειονόμος (ΠΕ) (Archivist)
Βιβλιοθηκονόμος (ΠΕ) (Librarian )
Διερμηνέας (Interpreter )
Θεατρολόγος (Theatre expert)
Κοινωνικός Ανθρωπολόγος (Social anthropologist )
Μεταφραστής (Translator)
Γραφίστας (ΤΕ) (Graphic artist)
Τεχνολόγος Γραφικών Τεχνών (Graphic arts technician)
Φωτογράφος (ΤΕ) (Artist photographer)
Συντηρητής Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης (TE) (Conservator of antiquities & works of art)

Επαγγέλματα Τεχνικά

Αγρονόμος - Τοπογράφος Μηχανικός (ΠΕ) (Agronomist engineer)
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΠΕ) (Electrical & Computer Engineer)
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΠΕ) (Electrical & Computer Engineer)
Ηλεκτρονικός Μηχανικός (ΤΕ) (Electronics technician)
Ηλεκτρονικός Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών (ΠΕ) (Electronic & Computer Engineer)
Μηχανικός Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων (ΠΕ) (Energy Engineer)
Μηχανικός Δομικών Έργων (ΤΕ) (Building Technician)
Μηχανικός Έργων Υποδομής (ΤΕ) ( Engineer)
Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων (ΤΕ) (Electronic & Computer Systems Technician)
Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής (ΠΕ) (Information Systems Engineer)
Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων (ΠΕ) (Telecommunication engineer)
Μηχανικός Μεταλλείων - Μεταλλουργός (ΠΕ) (Mining Engineer)
Μηχανικός Οικονομίας και Διοίκησης (ΠΕ) (Financial & Management Engineer)
Μηχανικός Ορυκτών Πόρων (ΠΕ) (Mining Engineer)
Μηχανικός Οχημάτων (ΤΕ) (Graduate of the Vehicle Technological Department)
Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης (ΠΕ) (Production & Management Engineer)
Μηχανικός Περιβάλλοντος (ΠΕ) (Environment Engineer)
Μηχανικός Περιβάλλοντος (ΠΕ) (Environment Engineer)
Μηχανικός Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων (ΤΕ) (Biomedical Engineer)
Μηχανικός Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΠΕ) (Planning and Regional Development Engineer)
Μηχανολόγος και Αεροναυπηγός Μηχανικός (ΠΕ) (Aeronautical Engineer)
Μηχανολόγος Μηχανικός Βιομηχανίας (ΠΕ) (Industrial Engineer)
Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός (ΠΕ) (Marine Engineer)
Περιβαλλοντολόγος (Εnvironmentalist)
Πολιτικός Μηχανικός (ΠΕ) (Civil Engineer)
Τεχνολόγος Τροφίμων (Food technologist)
Τοπογράφος Μηχανικός (ΤΕ) (Surveying Engineer)
Χημικός Μηχανικός (ΠΕ) (Chemical Engineer)
Χημικός (ΠΕ) (Chemist)

Επαγγέλματα Υγείας

Αισθητικός (Αesthetician)
Βρεφονηπιοκόμος (Nursery Nurse)
Διαιτολόγος (ΠΕ) (Dietician)
Διαιτολόγος (ΤΕ) (Dietician)
Επισκέπτης Υγείας (Health inspector)
Επόπτης Δημόσιας Υγιεινής (Health inspector)
Εργοθεραπευτής (Occupational therapist)
Κοινωνικός Λειτουργός (ΠΕ) (Social worker)
Κοινωνικός Λειτουργός (ΤΕ) (Social worker)
Λογοθεραπευτής (Speech therapist)
Οδοντοτεχνίτης (Dental technician)
Οπτικός (Optician)
Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων (Medical laboratory technician)
Τεχνολόγος Ραδιολογίας - Ακτινολογίας (Radiographer, radiotherapist)
Φυσικός Νοσοκομείων (ΠΕ) - Μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών (Clinical physicist)
Φυσικός Νοσοκομείων (ΠΕ) - Ακτινοφυσικός Ιατρικής (Clinical physicist)
Φυσικοθεραπευτής (Physiotherapist)
Ψυχολόγος (Psychologist)



Διαβάστε περισσότερα...

Στους 468 οι φοιτητές μουσουλμανικής μειονότητας στα ΑΕΙ και ΤΕΙ με χαμηλές βάσεις


Δεν θα χάσουν τα προνόμια τους.

Δεν αναμένεται οι Έλληνες πολίτες μουσουλμανικής καταγωγής να χάσουν το δικαίωμα της εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ σε συγκεκριμένο ποσοστό θέσεων επί των εισακτέων. Η πρόνοια του Υπουργείου Παιδείας για τη συγκεκριμένη κατηγορία υποψηφίων εντάσσεται στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής όπως ανέφερε ο κ. Κεδίκογλου.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχει προκληθεί σάλος λόγω του γεγονότος ότι οι υποψήφιοι της εν λόγω κατηγορίας εισάγονται με πολύ χαμηλές βάσεις εισαγωγής. Για παράδειγμα φέτος η υψηλότερη βάση εισαγωγής για την κατηγορία των Ελλήνων μουσουλμανικής καταγωγής ήταν τα 16.086 μόρια για την Ιατρική της Θεσσαλονίκης. Για την Ιατρική Αθήνας αρκούσαν τα 12.202 μόρια ενώ λίγο πάνω από τα 11.000 μόρια κυμάνθηκε η βάση της Νομικής Κομοτηνής (11.033). Σε πολλά άλλα τμήματα αρκούσαν 4000-5000 μόρια για να εισαχθεί κάποιος σε τμήματα των ΑΕΙ.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών στο Βόλο είχε βάση εισαγωγής 4.496 μόρια, ενώ το τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας στη Λάρισα είχε βάση 4.399 μόρια. Μαθητής με 1.13 μέσο όρο στα 6 πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και άθροισμα βαθμών σε αρχαία και ιστορία 0.6 κατάφερε με μόλις 970 μόρια να εισαχθεί στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών Αθήνας.

Οι χαμηλές βάσεις εισαγωγής της εν λόγω κατηγορίας των υποψηφίων έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις πολλών μαθητών άλλα και των γονέων που βλέπουν άλλους υποψηφίους με βαθμούς 2 και 3 να εισάγονται σε τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ενώ οι ίδιοι με πολύ καλύτερες βαθμολογίες να μένουν εκτός καθώς δεν ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα. Ακολούθως παρουσιάζεται πίνακες με τα 20 τμήματα που έχουν τις υψηλότερες βάσεις εισαγωγής για τους μαθητές της μουσουλμανικής μειονότητας.

Για το 2013 το Υπουργείο Παιδείας προσέφερε 614 συνολικά θέσεις από τις οποίες οι 438 αφορούσαν μαθητές ενιαίων λυκείων, οι 169 μαθητές των ΕΠΑΛ και 7 θέσεις υποψηφίους προηγουμένων ετών χωρίς νέα εξέταση (γνωστό και ως 10%). Συνολικά εισήχθησαν σε τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ 468 Έλληνες μουσουλμανικής μειονότητας ενώ για 146 θέσεις δεν υπήρξε ενδιαφέρον.

Επειδή πολλοί μαθητές αστειευόμενοι ή και απογοητευμένοι λένε « να γίνουμε μουσουλμάνοι για να εισαχθούμε με 10 στην Ιατρική» τους ενημερώνουμε ότι η αλλαγή θρησκεύματος δεν σε εντάσσει στην κατηγορία αυτή. Για να ενταχθεί κάποιος θα πρέπει να ανήκει στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και να διαθέτει βεβαίωση Δήμου του Νομού Ξάνθης, Ροδόπης ή Έβρου.



ΤΜΗΜΑ
ΒΑΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ
ΒΑΣΗ 90%
ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)
17.699
21.054
ΙΑΤΡΙΚΗΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)
16.086
18.680
ΝΟΜΙΚΗΣ (ΑΘΗΝΑ)
16.005
18.571
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ (ΑΘΗΝΑ)
15.640
17.874
ΙΑΤΡΙΚΗΣ (ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ)
14.860
18.090
ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ (ΑΘΗΝΑ)
14.041
20.229
ΙΑΤΡΙΚΗΣ (ΛΑΡΙΣΑ)
14.040
18.250
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)
13.168
18.000
ΙΑΤΡΙΚΗΣ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ)
13.067
18.250
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)
13.046
14.084
ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)
12.875
15.288
ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΞΑΝΘΗ)
12.461
14.305
ΙΑΤΡΙΚΗΣ (ΑΘΗΝΑ)
12.202
18.916
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)
11.991
16.714
ΝΟΜΙΚΗΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)
11.941
18.400
ΙΑΤΡΙΚΗΣ (ΠΑΤΡΑ)
11.850
18.449
ΙΑΤΡΙΚΗΣ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ)
11.844
18.197
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)
11.266
17.881
ΝΟΜΙΚΗΣ (ΚΟΜΟΤΗΝΗ)
11.031
17.914
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ (ΑΘΗΝΑ)
10.972
18.039



ΕΝΙΑΙΑ ΛΥΚΕΙΑ
ΕΠΑΛ
10%
Επιτυχόντες
349
112
7
Θέσεις
438
169
7
Ποσοστό κάλυψης
79,7%
66,27%
100%

Διαβάστε περισσότερα...