Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Μοναξιά & Εθισμός στο Ιντερνέτ!…






Γράφει ο Γιώργος Πιπερόπουλος


Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου (ιντερνέτ) διαπιστώνω ότι μια αχλή μυστηρίου συνεχίζει να περιβάλλει τον κόσμο των κομπιούτερ και της ψηφιακής τεχνολογίας στην οποία στηρίζεται το διαδίκτυο (Ιντερνέτ) δημιουργώντας για τους αδαείς και κάποιες μαγικές διαστάσεις.


Στην κοινωνιολογία της γνώσης διαπιστώνεται και με το ιντερνέτ ότι συμβαίνει με κάθε άλλη μορφή ραγδαίας υπέρβασης των συνόρων της ανθρώπινης γνώσης. Δηλαδή, τεχνογνωσία και τεχνολογία εξελίσσονται πολύ πιο γρήγορα από την αναγκαία παράλληλη εξέλιξη των πλαισίων ηθικής και...
δεοντολογίας για να ελεγχθεί η ροή και η χρήση του πλούτου των πληροφοριών που παρέχει το διαδίκτυο.


Υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με το ιντερνέτ που αφορούν στα αυταρχικά καθεστώτα, άλλοι αφορούν σε παιδιά και άλλοι που αφορούν ώριμα στην ηλικία άτομα που υποφέρουν από μοναξιά!


Η πρώτη περίπτωση αφορά στο πρόσφατο παράδειγμα της “συνεννόησης» μεγάλων αριθμών ατόμων με τη χρήση προγραμμάτων ηλεκτρονικής κοινωνικής δικτύωσης που είχαμε στην Αίγυπτο όπου το καθεστώς Μουμπάρακ επέλεξε να «κατεβάσει» τον διακόπτη του ιντερνέτ σε προσπάθεια διακοπής επικοινωνίας και πληροφοριών ανάμεσα στους διαδηλωτές.


Υπάρχουν όμως και άλλοι καθημερινοί “κίνδυνοι” από την χρήση του ιντερνέτ σε περιπτώσεις π.χ. ανηλίκων που απαντούν στο ερώτημα που παρουσιάζεται στην οθόνη του κομπιούτερ «είστε άνω των 18 ετών» πατώντας ΝΑΙ με το «ποντίκι» τους για να δούνε φιλμ και φωτογραφίες πορνό και να παίξουν σε ηλεκτρονικά καζίνο φορτώνοντας τις πιστωτικές κάρτες των γονιών τους.


Τελικά υπάρχουν και κάποιοι κίνδυνοι από την υπερβολική χρήση του ΙΝΤΕΡΝΕΤ ακόμη και για τα ώριμα στην ηλικία άτομα;


Η απάντηση μου είναι ΝΑΙ!...


Οι επιστήμονες συμπεριφοράς μελετούμε το χώρο της επίδρασης που μπορεί να έχει η πολύωρη και μακρόχρονη χρήση του ΙΝΤΕΡΝΕΤ στον ψυχοσυναισθηματικό κόσμο και την κοινωνική συμπεριφορά του χρήστη. Ερευνητικές προσπάθειες τεκμηριώνουν σποραδικά κρούσματα ψυχωτικής συμπεριφοράς που συνδέεται με υπερβολική χρήση των κομπιούτερ σε άτομα συναισθηματικά ανώριμα.


Χωρίς να οδηγηθούμε σε υστερικές αντιδράσεις μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει κάποια συγκεκριμένη συμπτωματολογία που προδίδει προβλήματα στη γένεση ή την εξέλιξή τους; Η απάντηση είναι ότι κάποια άτομα μπορεί να θεωρηθούν εξαρτημένα από το διαδίκτυο (ιντερνετομανείς ) εφόσον παρουσιάζουν τουλάχιστον 4 από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά :


1) Το ιντερνέτ βρίσκεται διαρκώς στη σκέψη τους,
2) Αναλώνουν αυξανόμενα χρονικά διαστήματα για να αντλήσουν ικανοποίηση από τη χρήση του ιντερνετ
3) Παρουσιάζουν αδυναμία ελέγχου της επιθυμίας για χρήση του ιντερνετ
4) Αισθάνονται νευρικότητα και δείχνουν ευερεθιστικότητα όταν προσπαθούν να περιορίσουν ή να κόψουν εντελώς τη χρήση του διαδικτύου
5)Χρησιμοποιούν το ιντερνέτ ως μέθοδο «φυγής» από προβλήματα που τα απασχολούν ή για να ξεπεράσουν μια άσχημη ψυχική διάθεση
6) Αναγκάζονται να πουν ψέματα σε συγγενείς και φίλους για το χρόνο που αναλώνουν στη χρήση του ιντερνετ
7) Θέτουν σε κίνδυνο μια προσωπική σχέση ή επαγγελματικά ενδιαφέροντα και καριέρα καθώς εμπλέκονται στον κόσμο του διαδικτύου
8) Εξακολουθούν να παίζουν στο ιντερνέτ μολονότι έχουν ήδη ξεπεράσει τον προϋπολογισμό στα έξοδα των τηλεφωνικών συνδέσεων
9) Αισθάνονται συμπτώματα στερητικού συνδρόμου όταν αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στο δίκτυο
10) Ασχολούνται με το δίκτυο περισσότερο χρόνο από αυτόν που αρχικά προγραμματίζουν


Άτομα με πρόβλημα εθισμού στο ιντερνέτ (ιντερνετομανείς) μοιάζουν στις δομές προσωπικότητας στον χαρακτήρα και το συναισθηματικό τους φάσμα με παθολογικούς παίκτες, αυτούς που όλοι αποκαλούμε τζογαδόρους όλων των μορφών ακριβώς επειδή τους διακρίνει η γνωστή αποτυχία ελέγχου της συμπεριφοράς τους χωρίς να βρίσκονται υπό την επίδραση ψυχοτρόπων ουσιών. Για το λόγο αυτό και οι θεραπευτική αντιμετώπισή τους έχει εμφανή υποδομή ψυχοκοινωνικής δυναμικής


Τι κρίμα, που μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της μοναξιάς και αλλοτρίωσης που σημάδεψε πικρόχολα το τέλος του 20ου αιώνα τώρα στον 21ο αιώνα, κάποιοι συνάνθρωποί κλεισμένοι στη μοναξιά τους, ξεκομμένοι από παρέες, φίλους και γνωστούς βρίσκουνε παρηγοριά σερφάροντας ώρες ατέλειωτες στο ιντερνέτ, απορροφημένα στο μοναχικό κόσμο της συναρπαστικής έγχρωμης εικόνας κάποιου ψυχρού, άψυχου, κομπιούτερ....
Διαβάστε περισσότερα...

Το «πρόχειρο» φαγητό μειώνει το IQ των παιδιών


Σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, η διατροφή με πρόχειρα και επεξεργασμένα τρόφιμα όχι μόνο παχαίνει και γενικά είναι ανθυγιεινή, αλλά μπορεί να μειώσει και το IQ των παιδιών. Συγκεκριμένα, η μελέτη συμπέρανε ότι τα παιδιά που τρώνε συχνά φαγητά κακής ποιότητας, όταν μεγαλώσουν, έχουν κατά μέσο όρο ελαφρώς μικρότερο δείκτη νοημοσύνης.

Οι ερευνητές της Σχολής Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, που δημοσίευσαν τα πορίσματά τους στο περιοδικό επιδημιολογίας «Journal of Epidemiology and Community Health» του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου, μελέτησαν σε βάθος χρόνου περίπου 14.000 παιδιά, γεννημένα τα έτη 1991 και 1992, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, στα τρία, τέσσερα, επτά και οκτώμισι χρόνια τους.

Οι γονείς των παιδιών κλήθηκαν να καταγράψουν αναλυτικά το είδος φαγητών και ποτών που κατανάλωναν τα παιδιά τους, ενώ στο τέλος (σε ηλικία οκτώμισι ετών) τα παιδιά έκαναν τεστ νοημοσύνης.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρχε σημαντική διαφορά στις επιδόσεις ανάμεσα στα παιδιά που έτρωγαν πολλά κατεργασμένα φαγητά με λίπη και ζάχαρη, σε σχέση με όσα κατανάλωναν υγιεινές τροφές, με πολλές σαλάτες, φρούτα, λαχανικά και ρύζι. Πιο αναλυτικά, το 20% των παιδιών της πρώτης κατηγορίας, που είχαν δηλαδή ανθυγιεινή διατροφή, είχε κατά μέσο όρο δείκτη νοημοσύνης (IQ) 101, έναντι 106 που είχαν τα παιδιά που έτρωγαν υγιεινές τροφές.

«Η διαφορά δεν είναι τεράστια, είναι πολύ μικρή, όμως καθιστά αυτά τα παιδιά λιγότερο ικανά να τα βγάλουν πέρα στο σχολείο, καθώς και με διάφορα άλλα πράγματα στη ζωή τους» δήλωσε η ερευνήτρια.

Η επικεφαλής της έρευνας διευκρίνισε ότι πρέπει να γίνουν κι άλλες μελέτες, για να διαπιστωθεί κατά πόσο αυτή η «ψαλίδα» στη νοημοσύνη διατηρείται και τα επόμενα χρόνια, καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, αν και οι ερευνητές υποψιάζονται ότι το πρόβλημα έχει μονιμότερη βάση, ακόμη και αν στο μεταξύ η διατροφή των νέων γίνει πιο υγιεινή.

Όσον αφορά στο γιατί μια ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να υποσκάψει τη νοημοσύνη, η ερευνήτρια εκτίμησε ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα με λίπη και ζάχαρη στερούνται σημαντικών βιταμινών και άλλων ουσιών ζωτικών για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, οι οποίες παίζουν κρίσιμο ρόλο στην αρχή της παιδικής ηλικίας, καθώς ο εγκέφαλος μεγαλώνει με ταχύτερο ρυθμό τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής του παιδιού. «Η ανθυγιεινή διατροφή δεν βοηθά στην καλή ανάπτυξη του εγκεφάλου» τόνισε η ερευνήτρια.



Διαβάστε περισσότερα...

Πού οφείλεται η υπνοβασία;


To μυστικό που οδηγεί κάποια άτομα στο να υπνοβατούν πιστεύουν ότι εντόπισαν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον.

Οι επιστήμονες, αφού παρακολούθησαν τα μέλη μιας οικογένειας υπνοβατών, που ανήκαν σε τέσσερις διαφορετικές γενεές, είδαν ότι το γενετικό «μυστικό» της υπνοβασίας κρύβεται σε ένα τμήμα του χρωμοσώματος 20.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό «Νeurology», το να φέρει κάποιος ακόμη και ένα αντίγραφο του ελαττωματικού DΝΑ είναι αρκετό ώστε να τον κάνει υπνοβάτη. Οι Αμερικανοί ειδικοί ελπίζουν ότι θα επιτύχουν στο μέλλον να στοχεύσουν τα ακριβή γονίδια που οδηγούν στην υπνοβασία και να αναπτύξουν νέες θεραπείες για ένα πρόβλημα που επηρεάζει το 10% των παιδιών και έναν στους 50 ενηλίκους.

Έτσι, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ένας από τους κύριους «ενόχους» για την υπνοβασία φαίνεται ότι είναι το γονίδιο της δεαμινάσης- αδενοσίνης, το οποίο «κατοικεί» στο χρωμόσωμα 20 και έχει ήδη συνδεθεί με το αποκαλούμενο στάδιο ΝRΕΜ του ύπνου (πρόκειται για το στάδιο του βαθέος, χωρίς όνειρα, ύπνου που εμφανίζεται λίγο μετά την ώρα που αποκοιμόμαστε).



Διαβάστε περισσότερα...

Νέος βηματοδότης ασφαλής μέσα στους μαγνητικούς τομογράφους


Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τον πρώτο καρδιακό βηματοδότη που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι ασφαλής μέσα στους μαγνητικούς τομογράφους.
Οι βηματοδότες είναι ιατρικές συσκευές που εμφυτεύονται στο σώμα, για να θεραπεύουν τις καρδιακές αρρυθμίες. Έως τώρα, οι ασθενείς με βηματοδότη δεν μπορούν να υποβληθούν σε μαγνητική τομογραφία, διότι τα μαγνητικά πεδία και οι ραδιοσυχνότητες που χρησιμοποιούνται στη διάρκειά τους μπορεί να διαταράξουν τις ρυθμίσεις του βηματοδότη ή να προκαλέσουν υπερθέρμανση των καλωδίων του, λανθασμένο ηλεκτροσόκ στην καρδιά, εγκαύματα και άλλα προβλήματα.
Ο νέος βηματοδότης, που ονομάζεται «Revo MRI Sure Scan Pacing System», συμπεριλαμβάνει μία λειτουργία, η οποία ενεργοποιείται πριν από μία μαγνητική τομογραφία, για να μπορέσει ο ασθενής να εξεταστεί με ασφάλεια.
Ωστόσο, η χρήση του στις μαγνητικές τομογραφίες θα περιοριστεί σε ορισμένους ασθενείς, σε συγκεκριμένα τμήματα του σώματος και με συγκεκριμένες παραμέτρους εξέτασης.
Γι’ αυτό τον λόγο, για να μπορεί να τον εμφυτεύσει ένας καρδιολόγος, θα πρέπει να υποβληθεί σε ειδική εκπαίδευση, τονίζει η FDA στην ανακοίνωσή της, ενώ εκπαίδευση θα χρειαστούν και οι ακτινολόγοι που θα πραγματοποιούν τις μαγνητικές τομογραφίες.
«Η έγκριση του βηματοδότη Revo αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προόδου» δήλωσε ο δρ Τζέφρι Σάρεν, διευθυντής του Κέντρου Συσκευών & Ακτινολογικής Υγείας (CDRH) της FDA. «Όσοι ασθενείς πληρούν τις προδιαγραφές της συσκευής θα μπορέσουν να διατηρήσουν την καρδιολογική θεραπεία τους, επωφελούμενοι και από την υψηλής ακρίβειας διαγνωστική ικανότητα της μαγνητικής τομογραφίας».
«Οι ασθενείς με εμφυτευμένες συσκευές στο σώμα τους, δεν μπορούν να κάνουν μαγνητική τομογραφία, διότι μπορεί να υπάρξουν συνέπειες, άλλοτε απλώς ενοχλητικές και άλλοτε απειλητικές για τη ζωή τους» σημείωσε ο δρ Λάρι Α. Τσίνιτζ, διευθυντής στο Τμήμα Καρδιακής Ηλεκτροφυσιολογίας και στο Κέντρο Καρδιακού Ρυθμού του Ιατρικού Κέντρου Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
«Με τον νέο βηματοδότη θα αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα αυτών των ασθενών. Το Ιατρικό Κέντρο Langone θα είναι το πρώτο στη Νέα Υόρκη που θα αρχίσει να εμφυτεύει αυτή τη νέα συσκευή».
Σύμφωνα με την FDA, οι μισοί από τους ασθενείς που φορούν βηματοδότη χρειάζονται κάποια στιγμή μαγνητική τομογραφία, αλλά δεν μπορούν να υποβληθούν σε αυτήν.
Πριν δώσει την τελική της έγκριση, η FDA εξέτασε τα ευρήματα κλινικής μελέτης με 484 ασθενείς, στους 464 εκ των οποίων εμφυτεύθηκε η νέα συσκευή. Οι 211 από τους ασθενείς με τη νέα συσκευή υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία και κανένας δεν παρουσίασε επιπλοκή.
Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν παλαιότερα στοιχεία από μελέτες σε ζώα, προγράμματα ηλεκτρονικής εξομοίωσης και άλλες μη κλινικής μελέτες.
Ο βηματοδότης Revo κατασκευάζεται από την εταιρεία Medtronic Inc. στη Μινεσότα.



Διαβάστε περισσότερα...

«Τροποποιημένο πρόγραμμα επιχορήγησης 200.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών, για τη διατήρηση τουλάχιστον 400.000 θέσεων εργασίας, σε επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα»

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 7-2-2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


«Τροποποιημένο πρόγραμμα επιχορήγησης 200.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών, για τη διατήρηση τουλάχιστον 400.000 θέσεων εργασίας, σε επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα»

Ξεκινά αύριο Τρίτη, 8-2-2011 η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα στο τροποποιημένο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση (για διάστημα 12 μηνών) 200.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης, με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών και παράλληλα τη διατήρηση τουλάχιστον 400.000 θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα 18 μηνών. Η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων θα λήξει αυτόματα μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος αιτήσεων, ύστερα από την κάλυψη των θέσεων.

Οι αλλαγές που επήλθαν στο πρόγραμμα αφορούν τα εξής σημεία:

1. Οι επιχειρήσεις που απασχολούν άνω των 50 ατόμων μπορούν να επιχορηγούνται στο εξής για 30 εργαζόμενους κατ΄ ανώτατο όριο, αντί των 80 εργαζομένων που ίσχυε με το προηγούμενο πρόγραμμα.

2. Στο νέο πρόγραμμα δύνανται να ενταχθούν και οι επιχειρήσεις που απασχολούν έναν εργαζόμενο με πλήρη απασχόληση. Στην κατηγορία αυτή η επιδότηση αντιστοιχεί στο 75% των μηνιαίων εργοδοτικών εισφορών.

3. Σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία η ενίσχυση που θα λάβει μια επιχείρηση, αθροιζόμενη με οποιαδήποτε άλλη ενίσχυση έχει λάβει ή θα λάβει η επιχείρηση, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών. Ειδικά για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των οδικών μεταφορών το συνολικό ποσό ενισχύσεων δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών.

Κατά τα λοιπά ο προϋπολογισμός του προγράμματος φθάνει τα 992.000.000 ευρώ. Ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει πέραν των επιδοτούμενων και αντίστοιχο αριθμό προσωπικού με μη επιδοτούμενους εργαζόμενους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η μη πραγματοποίηση 
απολύσεων προσωπικού τρεις μήνες πριν την υποβολή αίτησης για ένταξη σε αυτό, όπως και καθ’ όλη τη διάρκειά του. 

Σε περίπτωση απολύσεων προσωπικού οφείλει να έχει αντικαταστήσει το μισθωτό έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Το πρόγραμμα δίνει έμφαση στις ειδικές ομάδες εργαζομένων, δηλαδή: άτομα με αναπηρία και εργαζόμενους ηλικίας 50 ετών και άνω.

Ο ΟΑΕΔ καλύπτει το ποσό που αντιστοιχεί στις μηνιαίες εργοδοτικές εισφορές του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, για όλους τους κλάδους κύριας και της επικουρικής ασφάλισης.

Το ποσό επιχορήγησης φθάνει το 100% των εισφορών για επιχειρήσεις με δύο εργαζόμενους και άνω και το 75% για τις επιχειρήσεις με ένα άτομο πλήρους απασχόλησης. Οι εισφορές υπολογίζονται με βάση τις πραγματικές μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές των εργαζομένων - επιχορηγουμένων που αντιστοιχούν μέχρι του ύψους των: 2.000 ευρώ για τα άτομα με αναπηρία, 1.800 ευρώ για εργαζόμενους ηλικίας 50 ετών και άνω και 1.300 ευρώ για τους κοινούς εργαζόμενους.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ στη διεύθυνση www.oaed.gr.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - «Τροποποιημένο πρόγραμμα επιχορήγησης 200.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών, για τη διατήρηση τουλάχιστον 400.000 θέσεων εργασίας, σε επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα»


Πηγή: http://www.oaed.gr

---------------------

Πρόγραμμα επιχορήγησης 200.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών, για τη διατήρηση τουλάχιστον 400.000 θέσεων εργασίας, σε επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα

Πληροφοριακό Έντυπο

Φ.Ε.Κ.

Δελτίο Τύπου

Ανακοίνωση


Πηγή: http://www.oaed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πτώση στους θανάτους από καρκίνο στην Ευρώπη

Φωτογραφία από καμπάνια κατά του καρκίνου του στήθους

Πτώση στο συνολικό ποσοστό των θανάτων από καρκίνο στην Ευρώπη προβλέπουν οι ειδικοί για το 2011.

Συνολικά εκτιμάται ότι περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από καρκίνο φέτος, καταγράφοντας πτώση 7% για τους άνδρες και 6% για τις γυναίκες.
Συγκεκριμένα θα συνεχιστεί η πτώση στα ποσοστά καρκίνου του στομάχου, του παχέος εντέρου, στήθους, μήτρας, προστάτη και πνεύμονα των ανδρών ενώ οι καρκίνοι του πνεύμονα στις γυναίκες αναμένεται να αυξηθούν, σύμφωνα με τους ερευνητές, που δημοσιεύουν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο Annals of Oncology.
Οι καθηγητές Κάρλο Λα Βέτσια του Πανεπιστημίου του Μιλάνου στην Ιταλία και Φάμπιο Λέβι του Πανεπιστημίου της Λοζάνης στην Ελβετία μελέτησαν τα ποσοστά καρκίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά και ξεχωριστά σε έξι ευρωπαϊκές χώρες: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Έχοντας ως βάση την τάση των ποσοστών καρκίνου μεταξύ 1970 και 2007, προέβλεψαν ότι το 2011 θα σημειωθούν 1.281.436 θάνατοι εκ των οποίων 721.252 ανδρών και 560.184 γυναικών, σε σύγκριση με 1.256.001 το 2007, 703.872 ανδρών και 552.129 γυναικών, καταγράφοντας πτώση 7% και 6% αντίστοιχα. Σε αντιστοιχία με τον πληθυσμό το 2011 αναμένεται να πεθάνουν 142,8 άνδρες ανά 100.000 και 85,3 γυναίκες ανά 100.000.
Η γενική πτωτική τάση στα ποσοστά θανάτου από καρκίνο βασίζεται κυρίως στην πτώση της θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού στις γυναίκες και από καρκίνο του πνεύμονα και τους παχέος εντέρου για τους άνδρες.
"Οι καρκίνοι του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του στήθους είναι αυτοί που προκαλούν τους περισσότερους θανάτους και αυτοί που παρουσιάζουν τις σημαντικότερες μεταβολές", επισημαίνουν οι ερευνητές.
Άνοδο καταγράφουν οι θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα στις γυναίκες με 13,12 θανάτους ανά 100.000 από 12,55 ανά 100.000 το 2007.
Ωστόσο, μια ανησυχητική αύξηση στους θανάτους από καρκίνου του παγκρέατος στις γυναίκες, που είχε παρατηρηθεί το 2004, φαίνεται να σταθεροποιείται.
Ο πιο συνήθης θανατηφόρος καρκίνος παραμένει αυτός του πνεύμονα και στο 80% των περιπτώσεων σχετίζεται με το κάπνισμα, όπως υποστήριξε ο καθηγητής Στίβεν Σπίρο, του Βρετανικού Ιδρύματος Πνεύμονα.
"Τα τελευταία 30 χρόνια, τα ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα έχουν υποχωρήσει στους άνδρες καθώς τείνουν να κόβουν τον κάπνισμα. Ωστόσο συνεχίζουν να είναι υψηλά για τις γυναίκες, το 25% των οποίων συνεχίζει να καπνίζει”, επισημαίνει ο ίδιος.

Διαβάστε περισσότερα...

Σοκολάτα: Η «σούπερ τροφή»;


Σύμφωνα με νέα έρευνα, η σκούρα σοκολάτα και το κακάο μπορεί να αποτελέσουν μελλοντικά  τις «σούπερ τροφές», λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε αντιοξειδωτικά.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η αντιοξειδωτική δραστηριότητα της σκούρας σοκολάτας και της σκόνης κακάο ήταν ισοδύναμη ή υψηλότερη σε σχέση με αυτήν άλλων «σούπερ τροφών» σε σκόνη ή χυμών, όπως το κράνμπερι και το ρόδι.
Τα αντιοξειδωτικά είναι ομάδα συστατικών, γνωστών για την καταπολέμηση των επιπτώσεων του οξειδωτικού στρες σε κύτταρα στον οργανισμό, ενώ θεωρείται όλο και περισσότερο ότι έχουν ιδιότητες που προστατεύουν την καρδιά.
Δύο ομάδες αντιοξειδωτικών συγκεκριμένα, οι πολυφαινόλες και τα φλαβονοειδή, που περιέχονται σε αρκετά φρούτα και σπόρους, αποτελούν στόχο έρευνας λόγω των δυνητικά υγιεινών αποτελεσμάτων τους. Τροφές και φρούτα με υψηλά επίπεδα τέτοιων αντιοξειδωτικών έχουν ονομαστεί «σούπερ τροφές».
Η Suzanne Steinbaum, από το Πανεπιστήμιο Lenox Hill της Νέας Υόρκης, σημείωσε ότι οι ουσίες αυτές βοηθούν τις αρτηρίες να παραμένουν υγιείς, ενώ μπορούν να προστατεύσουν έναντι των καρδιαγγειακών νόσων.
Στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από την Hershey Company και δημοσιεύεται στο περιοδικό «Chemistry Central Journal», οι ερευνητές, αφού συνέκριναν το ολικό περιεχόμενο φλαβονοειδών και πολυφαινόλης, καθώς και τη δραστηριότητα αντιοξειδωτικών του κακάο και της σκούρας σοκολάτας έναντι «σούπερ φρούτων», κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι η αντιοξειδωτική δραστηριότητα της σκόνης κακάο ήταν υψηλότερη σε σχέση με όλες τις άλλες σκόνες «σούπερ φρούτων» που αναλύθηκαν, με εξαίρεση τον χυμό ροδιού.
Η σκούρα σοκολάτα είχε επίσης την υψηλότερη συνολική περιεκτικότητα φλαβονοειδών ανά μερίδα σε περισσότερα από 500ml. Όλοι οι χυμοί των «σούπερ τροφών» είχαν λιγότερα από 200ml ανά μερίδα αυτού του είδους αντιοξειδωτικού.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι οι σκόνες κακάο, τα ροφήματα και η σκούρα σοκολάτα που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα περιείχαν φυσικό κακάο.
Ωστόσο, η σοκολάτα, ως δυνητικά σούπερ τροφή, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, καθώς οι θερμίδες και τα γραμμάρια λιπαρών ανά μερίδα είναι πολύ υψηλότερα σε σχέση με αυτά των χυμών φρούτων.



Διαβάστε περισσότερα...

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τις πιθανότητες θανάτου από καρδιακή προσβολή


Ο σύγχρονος τρόπος ζωής συνοδεύεται από αρκετές ώρες εργασίας, ενώ οι οικογενειακές υποχρεώσεις αυξάνουν τις ώρες που χρειάζεται κανείς καθημερινά, προκειμένου να ανταποκριθεί σε όλα όσα τον απασχολούν, με αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να αναγκαζόμαστε να «κόψουμε» μερικές ώρες ύπνου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Warwick, το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, όταν κοιμόμαστε λιγότερες από 6 ώρες ημερησίως, αυξάνονται κατά 50% οι πιθανότητες θανάτου από καρδιακή προσβολή, ενώ το ποσοστό εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου ανέρχεται σε 15%.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ο καθηγητής καρδιολογίας και επιδημιολογίας, Francesco Cappuccio και η λέκτορας Michelle Miller, οι οποίοι εξέτασαν 470.000 άτομα από 8 χώρες για χρονικό διάστημα από 7 έως 25 έτη.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «European Heart Journal».


Διαβάστε περισσότερα...

Ζήτημα γονιδίων η κατάθλιψη


Ορισμένοι άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση να βλέπουν τα πράγματα γύρω τους μαύρα, τείνοντας σταδιακά στην κατάθλιψη, επειδή εκ γενετής παράγουν χαμηλότερη ποσότητα μιας εγκεφαλικής χημικής ουσίας.  Αυτό υποστηρίζει  μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία ίσως ρίχνει φως στο γιατί η απογοήτευση και η κατάθλιψη φαίνεται να πλήττουν μερικούς ανθρώπους, ήδη από τη νεανική ηλικία, περισσότερο από άλλους.

Οι ερευνητές του Τμήματος Ψυχιατρικής του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν υπό τον καθηγητή Μπράιαν Μίκι, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ψυχιατρικό περιοδικό «Archives of General Psychiatry» του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τη βρετανική «Telegraph», ανακάλυψαν ότι ένα μόριο (νευροπεπτίδιο Υ), που σχετίζεται με την όρεξη και το στρες, καθορίζει σε σημαντικό βαθμό αν κάποιος βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο.

Όσοι έχουν σε μικρότερο βαθμό αυτή την ουσία έχουν γενικά πιο αρνητική διάθεση απέναντι στη ζωή, δυσκολεύονται περισσότερο να τα βγάλουν πέρα με τις καταστάσεις που προκαλούν άγχος και τελικά είναι πιο ευάλωτοι στην εκδήλωση κατάθλιψης.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το εν λόγω νευροπεπτίδιο είναι γενετικά προγραμματισμένο (μερικοί άνθρωποι έχουν μια συγκεκριμένη γενετική παραλλαγή στο DNA τους) και ελπίζουν ότι η ανακάλυψή τους θα οδηγήσει σε νέες μεθόδους έγκαιρης και πιο εξατομικευμένης διάγνωσης και καταπολέμησης της κατάθλιψης στους ανθρώπους που έχουν τη σχετική γενετική προδιάθεση.

Χρησιμοποιώντας την τεχνική της λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης (fMRI) του εγκεφάλου, οι επιστήμονες κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα εθελοντών, καθώς αυτοί ανταποκρίνονταν σε μια σειρά από ουδέτερες λέξεις (π.χ. «υλικό»), θετικές (π.χ. «ελπίδα») ή αρνητικές (π.χ. «δολοφόνος»).

Οι άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα του συγκεκριμένου νευροπεπτιδίου αντιδρούσαν (στον προμετωπιαίο φλοιό τους) ιδιαίτερα έντονα στις αρνητικές λέξεις, σε σχέση με όσους είχαν υψηλά επίπεδα της ουσίας.

Σε ένα δεύτερο πείραμα, οι εθελοντές υποβλήθηκαν για λίγα λεπτά σε μια εμπειρία αβλαβούς αλλά αισθητού πόνου και παράλληλα κλήθηκαν να εκφράσουν συναισθηματικά την εμπειρία τους πριν και μετά το τεστ.

Όσοι είχαν λιγότερα νευροπεπτίδια Υ στον εγκέφαλό τους είχαν την μεγαλύτερη εμπειρία πόνου από τους υπολοίπους, τόσο πριν (εν αναμονή του πόνου) όσο και μετά.

Τέλος, οι ερευνητές μελέτησαν το γενετικό υλικό ανθρώπων με σοβαρή κατάθλιψη και βρήκαν ότι σε αυτούς υπάρχουν, σε αναλογία μεγαλύτερη του μέσου όρου, άτομα που έχουν τη γενετική παραλλαγή, η οποία μειώνει το επίπεδο του νευροπεπτιδίου Υ.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα ψυχοφάρμακα μειώνουν τον όγκο του εγκεφάλου


Τη σταδιακή μείωση του όγκου του εγκεφάλου φέρεται να προκαλούν τα φάρμακα που χορηγούν οι ψυχίατροι σε άτομα που πάσχουν από ψυχώσεις, σύμφωνα με έρευνα που έκαναν Αμερικανοί επιστήμονες. Προς το παρόν πάντως συνιστούν στους γιατρούς να μην κάνουν αλλαγές στις φαρμακευτικές συνταγές.


Εδώ και περίπου δεκαπέντε χρόνια υπήρχαν οι ενδείξεις ότι οι σχιζοφρενείς έχουν κατά μέσο όρο μικρότερο εγκέφαλο (περίπου 5 – 7%) συγκριτικά με το μέσο όρο του πληθυσμού. Αυτό που δεν ήτανε γνωστό ήταν αν για τη συρρίκνωση αυτή ευθύνεται η ίδια η ασθένεια ή τα φάρμακα.
Η νέα έρευνα με επικεφαλή τον Αμερικάνο νευροεπιστήμονα και ψυχίατρο Μπενγκ Τσουν Χο του πανεπιστημίου της Αϊόβα, δείχνει πως τελικά τα αντιψυχωσικά φάρμακα παίζουν ρόλο.
Χρησιμοποιώντας την τεχνική της μαγνητικής σε 211 ασθενείς για περίπου 7 χρόνια οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως η διάρκεια της φαρμακευτικής αγωγής, σε συνδυασμό με το είδος των φαρμάκων και τη δοσολογία, επηρεάζουν αρνητικά και το συνολικό όγκο του εγκεφάλου και ειδικότερα τη φαιά ουσία του εγκεφάλου.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ψυχιατρικό περιοδικό "Archives of General Psychiatry" του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου.

Διαβάστε περισσότερα...

Citroen και Peugeot προωθούν την πρόσληψη ατόμων με ειδικές ανάγκες


Την κοινωνική ευαισθησία αποδεικνύει το group PSA (Peugeot – Citroen) με την κίνηση που προώθησε ο αντιπρόεδρος του τμήματος ανθρωπίνων πόρων και ποιότητας, Claude Brunet, να υπογράψει συμφωνία με τρεις μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, που ασχολούνται με την κοινωνική ένταξη και την απασχόληση ατόμων με ειδικές ανάγκες. Σκοπός της νέας συμφωνίας είναι η ενδυνάμωση των κινήτρων, ώστε στα επόμενα χρόνια να ενισχυθεί η πρόσληψη ΑΜΕΑ. Αυτά τα κίνητρα περιλαμβάνουν:

- Τη σωστή ενημέρωση του προσωπικού και των στελεχών, ώστε να εξαλειφθούν οι όποιες προκαταλήψεις σχετικά με το θέμα.
- Την εντατικότερη επικοινωνία της PSA Peugeot Citroën με διάφορους φορείς προκειμένου να είναι πιο εφικτές οι διαδικασίες προσλήψεις ΑΜΕΑ (π.χ. δίκτυα πρόσληψης, εκπαιδευτικούς οργανισμούς, κ.τ.λ.).
- Την προώθηση των προγραμμάτων πρακτικής εκπαίδευσης σε ΑΜΕΑ.

Από το 2000, ο Όμιλος έχει υπογράψει μια σειρά σχετικών συμφωνιών, για να προωθηθούν προγράμματα που υποστηρίζουν την απασχόληση για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Παράλληλα, η PSA βοήθησε στην ίδρυση του οργανισμού Pas@pas που στηρίζει την προμήθεια υλικών από προμηθευτές οι οποίοι προσλαμβάνουν άτομα με ειδικές ανάγκες. Για περισσότερα από 20 χρόνια, ο Όμιλος αποτελεί τον μεγαλύτερο αγοραστή στη Γαλλία από τέτοιους προμηθευτές. Το 2009, η αξία προμηθειών της PSA από οργανισμούς που έχουν προσλάβει άτομα με ειδικές ανάγκες ανήλθε στα 31 εκατ. ευρώ και αφορά σε 6 εταιρείες, 5 εκ των οποίων βρίσκονται κοντά στα εργοστάσια της εταιρείας και εξασφαλίζουν εργασία σε 1.754 άτομα με ειδικές ανάγκες.

Τέλος, το 2010, ο όμιλος είχε σε παγκόσμιο επίπεδο περισσότερους από 5.300 εργαζομένους με ειδικές ανάγκες, αριθμός που ξεπερνά το νομικό όριο για τις γαλλικές εταιρείες του 6%.



Διαβάστε περισσότερα...