Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Φόρος 45% σε καταθέσεις


Στην τελική ευθεία μπαίνει η αποστολή των ειδοποιητηρίων σε 15.000 φορολογουμένους οι οποίοι πιάστηκαν στην τσιμπίδα των διασταυρώσεων με αδικαιολόγητες αποκλίσεις μεταξύ των εισοδημάτων που δήλωσαν στην εφορία και τα εμβάσματα που έστειλαν στο εξωτερικό την τελευταία διετία και απειλούνται με φόρο τώρα 45%.

Το ύψος των εμβασμάτων που έστειλαν στο εξωτερικό και δεν καλύπτεται από τις φορολογικές δηλώσεις, ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι 54.246 φορολογούμενοι έβγαλαν την τελευταία διετία 22 δισ. ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό φροντιστήριο στα Χανιά


Σημαντική βοήθεια σε παιδιά οικογενειών που αδυνατούν να παρακολουθήσουν φροντιστηριακά μαθήματα, δίνει η λειτουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου που αποτελεί πρωτοβουλία του δήμου Χανίων, της Ένωσης Ιδιοκτητών Καθηγητών Φροντιστηρίων και του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Ξένων γλωσσών.

Για τη φετινή χρονιά, 122 παιδιά παρακολουθούν δωρεάν μαθήματα για τις τρεις τάξεις του Λυκείου και μαθήματα ξένων γλωσσών. Η επιλογή των παιδιών έγινε με αυστηρά οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια από κοινή επιτροπή της Κοινωνικής Υπηρεσίας του δήμου και των δύο φορέων.


Διαβάστε περισσότερα...

Κραυγή αγωνίας για το Σικιαρίδειο


«Λουκέτο» στη ζωή 200 παιδιών με ειδικές ανάγκες βάζει το κράτος, που κόβοντας την χρηματοδότηση στο Σικιαρίδειο ίδρυμα, το οδηγεί στην αναστολή της λειτουργίας του.

Την Πέμπτη, οι γονείς του Σικιαρίδειου και οι ουσιαστικά απολυμένοι εργαζόμενοι, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας ,με τη συμπαράσταση του δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργού Πατούλη και της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα.

Στην συγκέντρωση συμμετείχαν ο Πρόεδρος Δ.Σ κος Γαρδέλης, ο αντιδήμαρχος κος Αλεπούς, ο δημοτικός σύμβουλος κος Σμυρνής, οι εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων όπως ο κος Μαγιάκης, ο κος Φωτόπουλος ο κος Κούκουζας, ο κος Πολυχρονιάδης ο οποίος είναι και Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Αμαρουσίου, καθώς και πολλοί γονείς, παιδιά και φορείς του Αμαρουσίου και Πεντέλης.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του δήμου Αμαρουσίου, περισσότερα από 200 παιδιά με νοητική υστέρηση 14-21 χρόνων αποκλείονται από την ένταξη στο κοινωνικό σύνολο, την εκπαίδευση καταξιωμένων από καταξιωμένους ειδικούς παιδαγωγούς και καταδικάζονται όχι μόνο στην εσωστρέφεια, αλλά και παράλληλα και στην απραξία, χάνοντας πια το δικαίωμα της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης στην υφαντική και σε άλλες τέχνες.



«Για το Σικιαρίδειο ίδρυμα, που παρείχε πολύτιμο έργο στην ένταξη των παιδιών με νοητική υστέρηση ώστε να έχουν ισότιμη προσβασιμότητα σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας μας», συνεχίζει η ανακοίνωση, «ο Δήμος Αμαρουσίου έκανε μεγάλο αγώνα και εξάντλησε κάθε δυνατότητα παρέμβασης προς το Υπουργείο Παιδείας, καταφέρνοντας να διατηρηθεί σε λειτουργία το νηπιαγωγείο και το δημοτικό, όμως η προσπάθεια για τη μερίδα των παιδιών ηλικιών 14-21 ετών που σύμφωνα με το κληροδότημα του Ιδρύματος υπήρχε η δέσμευση του κράτους ότι θα επιδοτούντο, δεν ευοδώθηκε».

«Ο Δήμος Αμαρουσίου συμπαραστέκεται σε γονείς και παιδιά με νοητική υστέρηση του Σικιαρίδιου Ιδρύματος και καταδικάζει εκείνους που έφεραν την ευθύνη να χρηματοδοτήσουν. Αν δεν υπάρχουν οι σχετικοί κωδικοί χρηματοδότησης των εργαζομένων του Σικιαρίδιου στα αρμόδια Υπουργεία, καλούμε τα Υπουργεία Παιδείας και Εργασίας σε άμεση ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση, όπως εξασφαλίσουν πόρους μέσα από το ΕΣΠΑ για να χρηματοδοτηθεί η λειτουργία του Ιδρύματος και η μισθοδοσία των εργαζόμενων. Κάνουμε ένα καθολικό κάλεσμα με τη φυσική παρουσία όλων πάνω από παρατάξεις και κόμματα γιατί είμαστε και θα είμαστε δίπλα στον Άνθρωπο και ιδιαίτερα στο Παιδί που μας έχει ανάγκη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης και υπογράμμισε την αδήριτη ανάγκη μιας καθολικής συγκρότησης αυτής και των άλλων μονάδων της χώρας που προσφέρουν το πολύτιμο έργο της ΕΝΤΑΞΗΣ στα Παιδιά με Αναπηρία, και τον συντονισμό άμεσης παρέμβασης σε πανελλαδικό επίπεδο για την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση των ατόμων με αναπηρία σε τόσο μοναδικές και εξειδικευμένες δομές της χώρας




Διαβάστε περισσότερα...

Σωστή διατροφή για ένα υγιές μωρό



Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να λαμβάνει η έγκυος.

Τα μωρά έχουν μόνο μία πηγή τροφής - εσάς. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητο, περισσότερο από ποτέ, να κάνετε μια όσο το δυνατόν ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή. Δεν απαιτείται κάποιος ειδικός σχεδιασμός ούτε να τρώτε για δύο.

Διαβάστε τις παρακάτω επιλογές για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεστε. Όταν μείνετε ή σκοπεύετε να μείνετε έγκυος σκεφτείτε πόσες υγιεινές τροφές καταναλώνετε τακτικά. Τρώτε ή πίνετε κάτι που μπορεί να βλάψει το μωρό;

Απαραίτητα θρεπτικά συστατικά

Ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι σημαντικό γιατί εξασφαλίζει την υγιή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών του μωρού σας, τα οποία αρχίζουν να διαμορφώνονται περίπου στις οκτώ εβδομάδες.

Θα χρειαστείτε περίπου δύο φορές περισσότερο ασβέστιο από τη συνηθισμένη ποσότητα. Καλές πηγές ασβεστίου είναι το τυρί, το γάλα, το γιαούρτι και τα φυλλώδη, πράσινα λαχανικά.

Ωστόσο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, οπότε επιλέξετε καλύτερα προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως το αποβουτυρωμένο γάλα.

Για να λάβετε την επιπλέον καθημερινή ποσότητα ασβεστίου που χρειάζεστε, καταναλώστε: 85 γρ. σκληρό τυρί, 170 γρ. σαρδέλες, 7 φέτες ψωμί, ή 2 ποτήρια γάλα.

Τροφές με ασβέστιο: Σαρδέλα, ξηροί καρποί (τύπου brazil nuts), φρέσκο τυρί (τύπου fromage frais), αποβουτυρωμένο γάλα, τυρί με χαμηλά λιπαρά, ψωμί.

Πρωτεΐνη

Προσπαθήστε να καταναλώνετε μια ποικιλία από τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες καθώς οι ανάγκες σας αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το ψάρι, το κρέας, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι όλα καλές πηγές πρωτεϊνών.

Ωστόσο, οι ζωικές πρωτεΐνες μπορεί να έχουν και υψηλή περιεκτικότητα λίπους, οπότε περιορίστε την κατανάλωσή τους και προτιμήστε το άπαχο κρέας. Αποφεύγετε τα ελαφρώς μαγειρεμένα ή ωμά αυγά και βεβαιωθείτε ότι όλα τα αυγά που αγοράζετε είναι φρέσκα.

Τροφές με πρωτεΐνη: Αυγά, ψάρι, άπαχο κόκκινο κρέας, γιαούρτι, ρεβιθιά, πουλερικά, σκληρό τυρί, φακή.

Βιταμίνη C

Συμβάλλει στη δημιουργία ενός δυνατού πλακούντα, στην αντίσταση του οργανισμού σας στις μολύνσεις και στην απορρόφηση του σιδήρου.

Η βιταμίνη C περιέχεται στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και απαιτείται σε καθημερινή βάση καθώς ο οργανισμός δεν μπορεί να την αποθηκεύσει. Μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C χάνεται από την παρατεταμένη αποθήκευση και το μαγείρεμα.

Φροντίστε λοιπόν να καταναλώνετε μόνο φρέσκα προϊόντα και να τρώτε τα πράσινα λαχανικά είτε στον ατμό είτε ωμά.

Τροφές με βιταμίνη C: πατάτες, τομάτες, κουνουπίδι, κόκκινες, κίτρινες και πράσινες πιπεριές, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, πορτοκάλι, γκρέιπ-φρουτ, φράουλες.

Φυτικές ίνες

Οι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες πρέπει να αποτελούν σημαντικό μέρος της καθημερινής σας διατροφής καθώς καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα που είναι συνηθισμένο φαινόμενο της εγκυμοσύνης. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι επίσης σημαντικές πηγές φυτικών ινών και μπορείτε να καταναλώνετε άφοβα όση ποσότητα θέλετε.

Μην βασίζεστε υπερβολικά στο πίτουρο για την πρόσληψη φυτικών ινών, διότι μπορεί να παρεμποδίσει την απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών και επίσης υπάρχουν πολλές καλύτερες πηγές από αυτό.

Τροφές με φυτικές ίνες: Ξηροί καρποί, σμέουρα, ζυμαρικά ολικής άλεσης, αρακάς, αποξηραμένα βερίκοκα, ψωμί ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, σταφίδα, πράσο.

Φυλλικό οξύ

Το φυλλικό οξύ ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών Β και είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος του εμβρύου, ειδικά κατά τις πρώτες εβδομάδες.

Στους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης ο οργανισμός χρειάζεται μέχρι και την τριπλάσια ποσότητα φυλλικού οξέος. Το φυλλικό οξύ καταστρέφεται από το υπερβολικό μαγείρεμα και την παρατεταμένη αποθήκευση, αλλά όχι από την ψύξη. Γι' αυτό, αν δεν μπορείτε να αγοράζετε φρέσκα λαχανικά κάθε μέρα, είναι προτιμότερο να αγοράζετε κατεψυγμένα.

Καταναλώστε ψωμί και δημητριακά εμπλουτισμένα με φυλλικό οξύ - μια κανονική μερίδα συνήθως παρέχει μεταξύ 30 και 100 mcg (μικρογραμμάρια) φυλλικού οξέος. Αλλά αν δεν λαμβάνετε αρκετό φυλλικό οξύ, ακολουθώντας ακόμη και την πιο υγιεινή διατροφή, θα χρειαστεί οπωσδήποτε να πάρετε ένα συμπλήρωμα φυλλικού οξέος.

Τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ (50-100 mcg / μερίδα) είναι: τα μαγειρεμένα μαυρομάτικα φασόλια, τα λαχανάκια Βρυξελλών, ο ζωμός βοδινού, το εκχύλισμα μαγιάς, τα νεφρά, το κατσαρό λάχανο, το σπανάκι, το σταρένιο ψωμί, οι λαχανίδες, το μπρόκολο, τα πράσινα φασόλια, το ψωμί ολικής αλέσεως, τα φουντούκια.

Τροφές με φυλλικό οξύ: ψωμί ολικής άλεσης, μπρόκολο, φουντούκια, σπανάκι.

Σίδηρος

Το άπαχο κόκκινο κρέας και τα λιπαρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες, είναι οι πιο εύκολα απορροφήσιμες πηγές σιδήρου. Τα φασόλια, το σπανάκι, τα μαυρομάτικα φασόλια, το ψωμί ολικής άλεσης, τα δημητριακά και τα όσπρια είναι επίσης πλούσια σε σίδηρο, αλλά δεν απορροφούνται εξίσου εύκολα.

Ο σίδηρος απορροφάται πιο εύκολα όταν συνδυάζεται με τροφές που περιέχουν βιταμίνη C, ενώ το τσάι και ο καφές αποτρέπουν την απορρόφηση του σιδήρου.

Προσπαθήστε λοιπόν να μην πίνετε τσάι ή καφέ μαζί με τροφές πλούσιες σε σίδηρο, ειδικά αν είστε χορτοφάγος και δεν μπορείτε να καταναλώσετε τις πιο εύκολα απορροφήσιμες πηγές σιδήρου. Σε αυτήν την περίπτωση είναι προτιμότερο να πιείτε χυμό φραγκοστάφυλου ή χυμό πορτοκάλι.

Αποφεύγετε το συκώτι, καθώς είναι υπερβολικά πλούσιο σε βιταμίνη Α και σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι βλαβερό.

Τροφές με σίδηρο: σολομός, άπαχο κόκκινο κρέας, σπανάκι, αποξηραμένα βερίκοκα.

Χορτοφαγική διατροφή

Εάν ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και καταναλώνετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα, τότε παρέχετε στο μωρό σας όλα τα διατροφικά στοιχεία που χρειάζεται για να αναπτυχθεί. Το μόνο θρεπτικό συστατικό που μπορεί να σας λείπει είναι το σίδηρο.

Κι' αυτό γιατί ο οργανισμός δυσκολεύεται να απορροφήσει το σίδηρο που προέρχεται από φυτικές πηγές, οπότε μπορεί να χρειαστεί να πάρετε συμπληρώματα σιδήρου. Αν είστε αυστηρά χορτοφάγοι (vegan) και δεν τρώτε κανένα γαλακτοκομικό προϊόν, μπορεί να σας χορηγηθεί ασβέστιο και βιταμίνες D και Ε12.

Αλάτι

Παλαιότερα, οι έγκυες γυναίκες έπρεπε να περιορίσουν την ποσότητα αλατιού στη διατροφή τους, καθώς θεωρείτο ότι η υπερβολική κατανάλωση αλατιού σχετιζόταν με προβλήματα όπως το πρήξιμο και η υψηλή αρτηριακή πίεση που εμφανίζεται στην εγκυμοσύνη. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να δικαιολογούν κάτι τέτοιο.

Υγρά

Η κατανάλωση υγρών είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς τα υγρά διατηρούν τα νεφρά σας σε υγιή κατάσταση και αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα. Το νερό είναι ό,τι καλύτερο.

Τα 10 καλύτερα τρόφιμα

Αυτά τα δέκα είδη τροφίμων αποτελούν εξαιρετικές πηγές τουλάχιστον ενός θρεπτικού συστατικού. Προσπαθήστε να καταναλώνετε κάποια από αυτά μία φορά την ημέρα:

- Τυρί, γάλα, γιαούρτι: ασβέστιο, πρωτεΐνες.
- Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά: βιταμίνη C, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ.
- Άπαχο κόκκινο κρέας: πρωτεΐνες, σίδηρο.
- Πορτοκάλια: βιταμίνη C, φυτικές ίνες.
- Πουλερικά: πρωτεΐνες, σίδηρο.
- Σταφίδες και δαμάσκηνα: σίδηρο.
- Σαρδέλες: ασβέστιο, πρωτεΐνες, σίδηρο.
- Λευκά ψάρια: πρωτεΐνη.
- Ψωμί ολικής άλεσης: πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ.
- Ζυμαρικά ολικής άλεσης και καστανό ρύζι: φυτικές ίνες.

Συμπληρώματα διατροφής

Συνιστάται η πρόσληψη συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος από τη στιγμή που θα διακόψετε την αντισύλληψη μέχρι τη 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Σε περίπτωση που έχετε αναιμία, μπορεί να σας χορηγηθούν συμπληρώματα σιδήρου. Εάν κάνετε μια πλούσια διατροφή με πολλά φρέσκα τρόφιμα, αυτά ίσως είναι τα μόνα συμπληρώματα που θα χρειαστείτε. Αποφεύγετε τα συμπληρώματα που περιέχουν βιταμίνη Α.


Πηγή: http://www.mybabysworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πειραματικό φάρμακο περιορίζει τις βλάβες από εγκεφαλικό



Η ουσία ΝΑ-1εμποδίζει τα εγκεφαλικά κύτταρα να πεθάνουν.

Ένα πειραματικό φάρμακο που περιορίζει τις μόνιμες βλάβες του εγκεφάλου μετά από ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, οι οποίες οδηγούν σε αναπηρίες, δοκιμάστηκε με θετικά αποτελέσματα σε ένα μικρό δείγμα ασθενών σε 14 αμερικανικά και καναδικά νοσοκομεία.

Οι δοκιμές, μ’ επικεφαλής τον καθηγητή Μάικλ Χιλ του πανεπιστημίου του Κάλγκαρι στον Καναδά, έδειξαν ότι το φάρμακο, που περιέχει την χημική ουσία ΝΑ-1, είναι ασφαλές. Το φάρμακο δοκιμάστηκε σε 185 άτομα που είχαν ενδοαγγειακό ανεύρυσμα, από τα οποία τα μισά πήραν το φάρμακο και τα υπόλοιπα εικονικό φάρμακο.

Οι ασθενείς που πήραν το αληθινό φάρμακο, εμφάνισαν λιγότερες περιοχές με βλάβες του εγκεφαλικού ιστού και μόνο δύο άτομα εμφάνισαν μικρές παρενέργειες. Οι επιστήμονες χαρακτήρισαν υποσχόμενο το φάρμακο, αλλά είπαν ότι χρειάζεται κι άλλη κλινική έρευνα σε μεγαλύτερο δείγμα ασθενών, για να αποδειχτεί με βεβαιότητα ότι το φάρμακο παρέχει πραγματική νευρο-προστασία.

Είχαν προηγηθεί δοκιμές σε πιθήκους, που είχαν δείξει ότι η ουσία ΝΑ-1, που αναστέλλει τη δράση μιας πρωτεΐνης, εμποδίζει τα εγκεφαλικά κύτταρα να πεθάνουν, μετά τη στέρησή τους από οξυγόνο λόγω του εγκεφαλικού επεισοδίου. Προηγούμενες προσπάθειες με άλλα φάρμακα για την προστασία του εγκεφαλικού από τις επιπτώσεις του εγκεφαλικού, δεν είχαν μέχρι σήμερα θετική κατάληξη.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο ΟΓΑ για 2 χρόνια δεν θα βγάλει συντάξεις



Την αδικία στο πετσί τους θα βιώσουν 45.000 ασφαλισμένοι του ΟΓΑ που περίμεναν να βγουν στην σύνταξη το 2013 και το 2014. Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ από την στιγμή που το όριο συνταξιοδότησης ανέβηκε από τα 65 στα 67 χρόνια, θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το 2015 για να συνταξιοδοτηθούν. Την επόμενη διετία ο ΟΓΑ δεν πρόκειται να βγάλει νέες συντάξεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Μιλήστε στο κινητό σας με τα... μάτια



Μέσα στο 2013 αναμένονται οι εφαρμογές του Eye Tribe για smartphones και tablets.

Ένα βλέμμα σας θα αρκεί για να δώσετε εντολές στα smartphones και τους υπολογιστές - ταμπλέτες. Τουλάχιστον αυτό υπόσχεται η δανέζικη εταιρεία που ανέπτυξε το λογισμικό Eye Tribe, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Μπορείτε να γυρίσετε σελίδα ενώ διαβάζετε ένα e-book ή να παίξετε παιχνίδια με τα μάτια σας» δηλώνει ο Σούνε 'Αλστρουπ Γιοχάνσεν, γενικός διευθυντής και ιδρυτής της εταιρείας.

Το εξελιγμένο λογισμικό χρησιμοποιεί υπέρυθρες ακτίνες που αντανακλούν στην κόρη του ματιού, οι αντιδράσεις της οποίας καταγράφονται από την κάμερα της συσκευής - είτε πρόκειται για smartphone είτε για tablet - επιτρέποντας στους χρήστες να δώσουν οπτικές εντολές.

Το Eye Tribe, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, δημιουργήθηκε από τέσσερις διδακτορικούς φοιτητές, οι οποίοι ίδρυσαν την δική τους εταιρεία πριν από ένα χρόνο. Τον Αύγουστο, χρηματοδοτήθηκαν με 615.000 ευρώ προκειμένου να ολοκληρώσουν την έρευνά τους και να αναπτύξουν την τεχνολογία.

Εντός του 2013, σύμφωνα με τον Γιοχάνσεν, η εταιρεία στοχεύει να δώσει δωρεάν το Eye Tribe σε όλους τους ενδιαφερόμενους κατασκευαστές λογισμικού, προκειμένου εκείνοι με τη σειρά τους να αναπτύξουν εφαρμογές για έξυπνα τηλέφωνα και υπολογιστές - ταμπλέτες.

Παράλληλα, η διάδοση εφαρμογών που θα χρησιμοποιούν το Eye Tribe αναμένεται να κάνει σαφώς πιο προσιτά τα έξυπνα τηλέφωνα και τους υπολογιστές - ταμπλέτες σε άτομα σε αναπηρία.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα νέα κριτήρια για το επίδομα ανεργίας


Από τον ερχόμενο Ιανουάριο θα ισχύσουν τα νέα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας που έχουν θεσμοθετηθεί από το 2011 με το νόμο 3986/2011 Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015.

Αυτό προβλέπεται σε εφαρμοστική εγκύκλιο του νόμου που εξέδωσε η Διοίκηση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Σύμφωνα με το άρθρο 8 του νόμου, από την 1η Ιανουαρίου 2013 για τον τελικό καθορισμό της διάρκειας επιδότησης λαμβάνεται υπόψη και το τι είχε εισπράξει ο άνεργος από το 2009 και μετά.

Τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης «από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας, τετραετίας», δεν πρέπει να ξεπερνούν συνολικά τα 450. Εάν από το 2009, ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο από τα 450 ημερήσια επιδόματα, τότε, δικαιούται να επιδοτηθεί για τον υπόλοιπο αριθμό ημερήσιων επιδομάτων, μέχρι να συμπληρωθεί το όριο των 450 ημερήσιων επιδομάτων. Από 1η Ιανουαρίου 2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να ξεπερνούν τα 400».

Οι αλλαγές αφορούν κυρίως τους εποχικά επιδοτούμενους εργαζομένους δηλαδή στον επισιτιστικό και τον τουριστικό κλάδο και θα γίνουν αισθητές από το Φθινόπωρο του 2013 αφού οι διατάξεις του νόμου τίθενται σε εφαρμογή από την έναρξη επιδότησης λόγω ανεργίας που ξεκινά με το κλείσιμο των επιχειρήσεων στο τέλος της τουριστικής περιόδου και οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του κλάδου εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να χαθεί μια ολόκληρη περίοδος επιδότησης, αφού οι περισσότεροι επιδοτούμενοι έχουν ήδη ξεπεράσει από το 2009, το πλαφόν των 450 ημερών επιδότησης για το 2013 και των 400 για το 2014.



Διαβάστε περισσότερα...

Συναυλία για να βοηθηθεί ένας άνθρωπος



Μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής στο πλευρό του.

Τη στήριξη όλων χρειάζεται ο Γιάννης για να περπατήσει ξανά. Και γι’ αυτό οι φίλοι του διοργανώνουν συναυλία με πολύ γνωστούς καλλιτέχνες και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν ώστε να βάλει προσθετικά μέλη.

Η συναυλία είναι προγραμματισμένη να γίνει στις 6 Νοεμβρίου στον Βοτανικό (Ιερά Οδός και Σπύρου Πάτση) και το εισιτήριο στοιχίζει 8 ευρώ. Οι καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν (τουλάχιστον για την ώρα) είναι Μελίνα Ασλανίδου, Χρήστος Θηβαίος, Ματούλα Ζαμάνη, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Δημήτρης Καρράς, Λήδα Μανιατάκου, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Θάνος Μικρούτσικος, Πάνος Μουζουράκης, Λεωνίδας Μπαλάφας, Σταύρος Νταντούς, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης Παύλος Παυλίδης, Μιχάλης Τζουγανάκης, Υπόγεια ρεύματα, κ.ά.

Η ιστορία του Γιάννη

Ο Γιάννης δούλευε ως σερβιτόρος σε ένα γνωστό μαγαζί στο Γκάζι. Μία μέρα που είχε ρεπό, πήγε πάλι εκεί για να πιει τον καφέ του και να δει τους φίλους του. Ύστερα από κάποια ώρα πήρε το ποδήλατό του και έφυγε.

Πέρασε τις γραμμές της Κωνσταντινουπόλεως αλλά ένας γνωστός του τον φώναξε για να τον χαιρετήσει. Εκείνος γύρισε το κεφάλι του, μπήκε στις γραμμές και τότε το τρένο που περνούσε, τον παρέσυρε και συνέχισε την πορεία του. Ο Γιάννης είχε μείνει χωρίς πόδια.

Μεταφέρθηκε στο χειρουργείο και μπαίνοντας μέσα σε αυτό, είπε σε έναν γιατρό: «…γιατρέ μου κάνε ό,τι πρέπει αλλά σε παρακαλώ σκέψου ότι από εμένα μπαίνει το μεροκάματο στο σπίτι...».

Ο γιατρός του προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να μην ακρωτηριάσει τα πόδια του και τώρα ο Γιάννης αναρρώνει στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» ελπίζοντας ότι θα βρεθούν τα χρήματα για να βάλει τα προσθετικά μέλη.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πληροφορίες για τους δανειολήπτες θα δίνουν οι εφορίες



Για τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Οι εφορίες μπορούν πλέον να δίνουν πληροφορίες, για τα περιουσιακά στοιχεία, των δανειοληπτών με βάση γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Με αφορμή την απόφαση αυτή, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης υπενθυμίζει στους δανειολήπτες ότι «είναι μονόδρομος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η ένταξή τους στο ν. 3869/2010, αφού κατανοήσουν ότι θα προσέλθουν στην χρήση του, με ειλικρινή οικονομικά στοιχεία».

Η Ένωση, απευθυνόμενη στους καταναλωτές-δανειολήπτες, μέλη της ή μη τονίζει ότι είναι απαιτητό στην κατάθεση της εξωδικαστικής αίτησης να μην είναι ψευδή τα οικονομικά στοιχεία του οφειλέτη. Τώρα πλέον, πέρα από το νόμο, η υπαριθμόν126/2012 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους τονίζει κατηγορηματικά πλέον ότι έχει δικαίωμα ο δανειστής να ζητήσει από την Φορολογική Αρχή, να μάθει για την περιουσιακή κατάσταση και τα εισοδήματα του φορολογούμενου οφειλέτη, «σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 παρ.3 του Ν.3869/2010 ανεξάρτητα από τη συναίνεσή του ή μη».

«Ο πιστωτής, ως έχων έννομο συμφέρον, έχει ούτως ή άλλως το δικαίωμα να ζητήσει και από άλλες διατάξεις (αρθ.5, Ν.2690/1999) την χορήγηση στοιχείων του οφειλέτη του, που δεν εμπίπτουν σε απόρρητο ή άλλες απαγορεύσεις. Ο οφειλέτης, αν δεν επιθυμεί τη χορήγηση απόρρητων φορολογικών στοιχείων στον πιστωτή του, οφείλει να παραιτηθεί από την αίτηση του για ρύθμιση των χρεών του», σημειώνει η Ένωση.



Διαβάστε περισσότερα...

Αυξάνεται το ποσοστό των εγκαταλελειμμένων παιδιών


Ανησυχητική τάση στις πρώην κομμουνιστικές χώρες παρατηρεί η UNICEF.

Περίπου 31.000 παιδιά κάτω των τριών ετών έχουν εγκαταλειφθεί στην πρόνοια του κράτους σε πρώην κομμουνιστικές χώρες και ο αριθμός τους αυξάνεται με την οικονομική κρίση, ανακοίνωσε η UNICEF στη διάσκεψη του δικτύου Eurochild, που διεξάγεται στη Σόφια.

«Από το 2008 παρατηρείται μια ανησυχητική τάση λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Γενικότερα ο αριθμός των παιδιών που εγκαταλείπονται σε ιδρύματα ή σε ανάδοχες οικογένειες παρουσιάζει την τάση να αυξάνεται», ανακοίνωσε ο Ζαν-Κλοντ Λεγκράν, σύμβουλος της UNICEF για τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι 31.000 παιδιά κάτω των τριών ετών έχουν εισαχθεί σε ιδρύματα στις 20 χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη και στην κεντρική Ασία.

Η Ντίμα Γιάρεντ, του γραφείου της Υπάτης Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, γνωστοποίησε ότι μια εκστρατεία του ΟΗΕ ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2011 με στόχο να δοθεί τέλος στην εγκατάλειψη παιδιών κάτω των τριών ετών σε ιδρύματα, λόγω των ιδιαίτερα σοβαρών προβλημάτων που προκαλεί αυτό στην ψυχική, διανοητική και σωματική τους ανάπτυξη.

Ο Λεγκράν διευκρίνισε ότι η μεγαλύτερη τάση εγκατάλειψης εντοπίζεται σε φτωχές χώρες όπως ο Μόλδοβας, το Καζακστάν και το Τατζικιστάν.

«Εισήλθαμε σε μια νέα περίοδο κατά την οποία ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης προκαλεί νέα προβλήματα στις πιο ευάλωτες οικογένειες. Βλέπουμε εκ νέου μια τάση προσφυγής στα ιδρύματα», σημείωσε ο Λεγκράν.

Στη Βουλγαρία (με πληθυσμό 7,4 εκατομμύρια κάτοικοι) συναντάται το πιο υψηλό ποσοστό παιδιών που έχουν εγκαταλειφθεί σε αναλογία με τους κατοίκους της χώρας. Ο αριθμός των παιδιών κάτω των τριών ετών που έχουν εγκαταλειφθεί στη μέριμνα του κράτους ανήλθε εκεί από 2.209 παιδιά το 2010 σε 2.509 το 2011, δήλωσε η Ντάνι Κόλεβα της μη κυβερνητικής οργάνωσης «National Care for Children» (Εθνική Φροντίδα για τα Παιδιά).

Ο Λεγκράν αποκάλυψε παράλληλα ότι γίνεται μια προσπάθεια να κλείσουν τα ιδρύματα για τα μικρά παιδιά που έχουν εγκαταλειφθεί στις πρώην κομμουνιστικές χώρες. Ωστόσο οι εναλλακτικές πηγές φροντίδας για την υποστήριξη των ανύπαντρων μητέρων, των φτωχών οικογενειών ή των γονέων παιδιών με ειδικές ανάγκες «είναι πολύ περιορισμένες», σημείωσε.

Περισσότερα από το ένα τρίτο των παιδιών που εγκαταλείπονται στα ιδρύματα είναι παιδιά με ειδικές ανάγκες, με τα πιο υψηλά ποσοστά να συναντώνται στη Σλοβενία, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στην ΠΓΔΜ, στην Τσεχία και στην Πολωνία, κατέληξε.



Διαβάστε περισσότερα...

Στις 800 οι αιτήσεις απόρων για εξυπηρέτηση από το Κοινωνικό Παντοπωλείο



Κάθε εξάμηνο εξυπηρετούνται 200 άπορες οικογένειες και αναξιοπαθούντα άτομα.

Τις 800 «άγγιξαν» οι αιτήσεις των απόρων και οικονομικά αδυνάτων που επιθυμούν να εξυπηρετηθούν από το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» του δήμου Θεσσαλονίκης. Από αυτές τις αιτήσεις, οι 160 αφορούν μοναχικά άτομα κυρίως μεγάλης ηλικίας, ενώ μεταξύ των οικογενειών υπάρχουν και 140 οικογένειες με περισσότερα από τέσσερα παιδιά.

Το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» του δήμου, που βρίσκεται επί της οδού Μοναστηρίου 124, παρέχει είδη παντοπωλείου, απορρυπαντικά, κατεψυγμένα προϊόντα, ενδύματα, είδη οικιακού εξοπλισμού και παιχνίδια σε οικογένειες και μεμονωμένα άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Κάθε εξάμηνο εξυπηρετούνται 200 άπορες οικογένειες και αναξιοπαθούντα άτομα, μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, με την επίδειξη ειδικής κάρτας, ενώ στόχος της διοίκησης του κεντρικού δήμου είναι να ανανεώνονται συνεχώς αυτές οι οικογένειες.

«Όσους συνανθρώπους μας δεν μπορούμε να τους καλύψουμε με το Κοινωνικό Παντοπωλείο θα προσπαθήσουμε με τους εξυπηρετήσουμε μέσω της Δημοτικής Τράπεζας Τροφίμων και Ρουχισμού, είτε να τους στρέψουμε προς τα συσσίτια», δήλωσε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, Καλυψώ Γούλα.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι χάνουν από το νέο καθεστώς αποζημιώσεων


Μέχρι και οκτώ μισθούς θα απολέσουν χιλιάδες μισθωτοί.

Χιλιάδες μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, με αποδοχές από 2.000 ευρώ ως και 10.000 ευρώ και προϋπηρεσία πάνω από 16 χρόνια επηρεάζονται από το νέο σύστημα υπολογισμού των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Μόνο σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες απασχολούνται περί τις 130.000 άτομα, από αυτούς περί τις 60.000 έχουν αμοιβές άνω των 2.000 ευρώ.

Από το σύνολο των εργαζόμενων στη χώρα που είναι σήμερα ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, το 16,2% έχει αμοιβή άνω των 2.050 ευρώ. Πρόκειται συνολικά για 240.000 υπαλλήλους.

Η απόλυση γίνεται πλέον πολύ πιο συμφέρουσα για τις επιχειρήσεις αφού για παράδειγμα για έναν εργαζόμενο με 18 έτη υπηρεσίας θα πρέπει μια επιχείρηση να πληρώσει πλέον 12 μισθούς και 4.000 αντί των 14 μισθών που ίσχυε ως σήμερα, ή 12 μισθούς και 8.000 ευρώ για έναν υπάλληλο με 20 χρόνια υπηρεσίας αντί των 16 μισθών που θα έπρεπε να δώσει ως αποζημίωση με τον ισχύοντα νόμο.

Οι νέες αποζημιώσεις:

1-16 έτη : από 1 ως 12 μισθοί

17 έτη : 12 μισθοί και 2.000 ευρώ

18 έτη: 12 μισθοί και 4.000 ευρώ

19 έτη: 12 μισθοί και 6.000 ευρώ

20 έτη: 12 μισθοί και 8.000 ευρώ

21 έτη: 12 μισθοί και 10.000 ευρώ

22 έτη: 12 μισθοί και 12.000 ευρώ

23 έτη: 12 μισθοί και 14.000 ευρώ

24 έτη: 12 μισθοί και 16.000 ευρώ

25 έτη: 12 μισθοί και 18.000 ευρώ

26 έτη: 12 μισθοί και 20.000 ευρώ

27 έτη: 12 μισθοί και 22.000 ευρώ

28 έτη και άνω: 12 μισθοί και 24.000 ευρώ



Διαβάστε περισσότερα...

Αποκλεισμός εκατοντάδων παιδιών με νοητική υστέρηση



Χάνουν το δικαίωμα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης.

«Περισσότερα από 200 παιδιά με νοητική υστέρηση 14-21 χρόνων αποκλείονται από την ένταξη στο κοινωνικό σύνολο, την εκπαίδευση καταξιωμένων από καταξιωμένους ειδικούς παιδαγωγούς και καταδικάζονται όχι μόνο στην εσωστρέφεια, αλλά και παράλληλα και στην απραξία, χάνοντας πια το δικαίωμα της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης στην υφαντική και σε άλλες τέχνες» αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του.

Όπως επίσης αναφέρεται στην ανακοίνωση, για το Σικιαρίδειο ίδρυμα, που παρείχε πολύτιμο έργο στην ΕΝΤΑΞΗ των παιδιών με νοητική υστέρηση ώστε να έχουν ισότιμη προσβασιμότητα σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας μας, ο Δήμος Αμαρουσίου έκανε μεγάλο αγώνα και εξάντλησε κάθε δυνατότητα παρέμβασης προς το Υπουργείο Παιδείας, καταφέρνοντας να διατηρηθεί σε λειτουργία το νηπιαγωγείο και το δημοτικό, όμως η προσπάθεια για τη μερίδα των παιδιών ηλικιών 14-21 ετών που σύμφωνα με το κληροδότημα του Ιδρύματος υπήρχε η δέσμευση του κράτους ότι θα επιδοτούντο, δεν ευοδώθηκε.

Δίπλα στους γονείς των παιδιών του Ιδρύματος και τους ουσιαστικά απολυμένους εργαζόμενους, συμπαραστάθηκε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Σικιαρίδιου Ιδρύματος ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. Γιώργος Πατούλης, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα, οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, ο Πρόεδρος ΔΣ κος Γαρδέλης, ο αντιδήμαρχος κος Αλεπούς και οι δημοτικοί σύμβουλοι κος Σμυρνής, ο κος Μαγιάκης, ο κος Φωτόπουλος ο κος Κούκουζας, ο κος Πολυχρονιάδης καθώς και πολλοί γονείς, παιδιά εργαζόμενοι κα φορείς του Αμαρουσίου και Πεντέλης.

Ο Δήμος Αμαρουσίου από την πλευρά του συμπαραστέκεται σε γονείς και παιδιά με νοητική υστέρηση του Σικιαρίδιου Ιδρύματος και καταδικάζει εκείνους που έφεραν την ευθύνη να χρηματοδοτήσουν.

«Αν δεν υπάρχουν οι σχετικοί κωδικοί χρηματοδότησης των εργαζομένων του Σικιαρίδιου στα αρμόδια Υπουργεία, καλούμε τα Υπουργεία Παιδείας και Εργασίας σε άμεση ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση, όπως εξασφαλίσουν πόρους μέσα από το ΕΣΠΑ για να χρηματοδοτηθεί η λειτουργία του Ιδρύματος και η μισθοδοσία των εργαζόμενων. Κάνουμε ένα καθολικό κάλεσμα με τη φυσική παρουσία όλων πάνω από παρατάξεις και κόμματα γιατί είμαστε και θα είμαστε δίπλα στον Άνθρωπο και ιδιαίτερα στο Παιδί που μας έχει ανάγκη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. κος Πατούλης και κατέληξε την ομιλία του τονίζοντας την αδήριτη ανάγκη μιας καθολικής συγκρότησης αυτής και των άλλων μονάδων της χώρας που προσφέρουν το πολύτιμο έργο της ΕΝΤΑΞΗΣ στα Παιδιά με Αναπηρία, και τον συντονισμό άμεσης παρέμβασης σε πανελλαδικό επίπεδο για την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση των ατόμων με αναπηρία σε τόσο μοναδικές και εξειδικευμένες δομές της χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση.


Διαβάστε περισσότερα...

Η ανέκφραστη δασκάλα



Δε μπορεί να μαλώσει ή να γελάσει με τους μαθητές της.

Η Jane Barlow από το Staffordshire της Μεγάλης Βρετανίας υποφέρει από μια σπάνια ασθένεια, εξαιτίας της οποίας δε μπορεί να θυμώσει ή να αστειευτεί με τους μαθητές της, καθώς οποιαδήποτε ξαφνική αλλαγή στα συναισθήματά της μπορεί να την… κοιμίσει!

Η 36χρονη δασκάλα πάσχει από μια παρενέργεια της ναρκοληψίας, μιας μορφής διαταραχής ύπνου, γνωστή ως καταπληξία, η οποία προκαλείται από ξαφνική εναλλαγή συναισθημάτων, όπως σοκ, ντροπή ή ακόμη και γέλιο!

Η Jane κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να πέσει στο έδαφος ανήμπορη να κινηθεί, να δει ή να μιλήσει, καθώς «καταρρέουν» ο θωρακικοί της μύες.



Παρά την ασθένειά της η Jane καταφέρνει να «φέρνει βόλτα» τους άτακτους μαθητές της στο γυμνάσιο που εργάζεται.

Στο παρελθόν της είχε τύχει να καταρρεύσει σε σχολείο που εργαζόταν, όμως με την πάροδο των χρόνων έχει βρει έναν τρόπο να ελέγχει τον εαυτό της.



«Χρησιμοποιώ διάφορες μεθόδους τώρα, όπως για παράδειγμα να χτυπώ ρυθμικά το πόδι μου στο έδαφος για να έχω κάτι στο μυαλό μου για να παραμένω συγκεντρωμένη, γιατί όταν το κάνω αυτό καταφέρνω να “σταματήσω” τον εαυτό μου από το να καταρρεύσω» λέει η ίδια.



«Όλοι μου οι φίλοι γνωρίζουν για την κατάστασή μου και με προειδοποιούν αν πρόκειται να πουν κάποιο ανέκδοτο ώστε να συγκεντρωθώ σε κάτι άλλο» είπε ακόμη.

Πριν από λίγους μήνες δημιούργησε ένα γκρουπ στο Facebook για να ενημερώνει γονείς που έχουν παιδιά με ναρκοληψία και να τους δίνει οδηγίες για το πώς να αντιμετωπίζουν την κατάστασή τους στο σχολείο.



Διαβάστε περισσότερα...

Νομοθετική ρύθμιση από το ΥΠΕΚΑ για τα αυθαίρετα



Για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο με τις κινητοποιήσεις του ΤΕΕ.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σχεδιάζει νομοθετική παρέμβαση προκειμένου να αρθεί, εν μέρει, το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με τις επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις του ΤΕΕ.

Οι κινητοποιήσεις έχουν αποτέλεσμα την αναστολή της λειτουργίας του πληροφοριακού ηλεκτρονικού συστήματος, που διαχειρίζεται το Τεχνικό Επιμελητήριο και αφορά την υποβολή αιτήσεων, τόσο για υπαγωγή στη ρύθμιση των αυθαιρέτων, όσο και την κατάθεση των απαιτούμενων βεβαιώσεων από μηχανικούς, για να διενεργηθούν μεταβιβάσεις ακινήτων, αγοραπωλησίες κ.λ.π.

Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΚΑ, το υπουργείο σεβόμενο τη φιλοσοφία και το πνεύμα του Νόμου 4014/2011 και προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διενέργεια δικαιοπραξιών από τους πολίτες και τους συμβολαιογράφους, μελετά νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα κατατεθεί εντός των προσεχών ημερών στη Βουλή, και θα καλύψει το υφιστάμενο κενό νόμου στις περιπτώσεις μη λειτουργίας για οποιονδήποτε λόγο του πληροφοριακού ηλεκτρονικού συστήματος που διαχειρίζεται το ΤΕΕ, αλλά και για όσο χρονικό διάστημα δεν θα λειτουργεί, ώστε να είναι εφικτή σε κάθε περίπτωση η έκδοση βεβαίωσης από μηχανικό, η οποία θα προσαρτάται σε οποιοδήποτε συμβόλαιο απαιτείται.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, το ΥΠΕΚΑ καλεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, που είναι τεχνικός σύμβουλος του κράτους, να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και επισημαίνει τη βούλησή του να πράξει οτιδήποτε προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Τέλος, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, τα μη εισπραχθέντα έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο, μόνο από τα πρόστιμα και τα παράβολα, που σχετίζονται με τη διαδικασία ρύθμισης για τις αυθαίρετες κατασκευές, υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε περίπου 1.000.000 ευρώ ημερησίως.



Διαβάστε περισσότερα...

Έχασε 100 κιλά και ξανακέρδισε τη ζωή της



Βίντεο με την προσπάθεια της Janette Colantonio.

Η Janette Colantonio ήταν εθισμένη στο φαγητό. «Έτρωγα, όπως άλλοι άνθρωποι παίρνουν ναρκωτικά», εξηγεί η ίδια. Έβλεπε τη ζυγαριά της να ανεβαίνει χωρίς σταματημό, μέχρι που έφτασε να δείχνει πάνω από 180 κιλά. «Ένιωθα το σώμα μου σαν φυλακή», λέει.

Το περιστατικό που την έκανε να αλλάξει ζωή ήταν όταν μία μέρα η τροχαία τη σταμάτησε ενώ οδηγούσε, επειδή δεν φορούσε ζώνη. Αλλά δεν τη φορούσε γιατί δεν χωρούσε, για να τη φορέσει. Τότε σκέφτηκε: «Αυτό είναι. Θα πάρω την υγεία μου στα σοβαρά». Και το έκανε.

Σήμερα έχει πλέον χάσει 100 κιλά και η όψη της έχει αλλάξει τελείως. «Αυτή η μεταμόρφωση δεν αφορά μόνο τα κιλά», σχολιάζει ο γιατρός της.

Η Colantonio άλλαξε τις διατροφικές της συνήθειες, περιόρισε την επεξεργασμένη ζάχαρη, τους υδατάνθρακες και το αλάτι και πρόσθεσε φρούτα και άπαχο κρέας. Σταμάτησε να καταναλώνει επεξεργασμένα τρόφιμα, έπινε πολύ νερό και έβαλε την τακτική άσκηση στη ζωή της: γυμναζόταν από τέσσερις έως έξι φορές την εβδομάδα από μία έως τρεις ώρες.

Δείτε το βίντεο



 



Διαβάστε περισσότερα...

Πατέρας πήδηξε μπροστά σε τραίνο με την κόρη του αγκαλιά



Σκοτώθηκε ακαριαία, σώθηκε το κοριτσάκι.

Ο 28χρονος Richard Straw κλονίστηκε ανεπανόρθωτα όταν έμαθε πως η σύντροφός του είχε κρυφά σχέση με τον καλύτερό του φίλο. Κυρίως δεν άντεχε κάποιος άλλος άνδρας να μεγαλώσει την 3χρονη κόρη του Scarlett. Κι έτσι αποφάσισε να μην επιτρέψει κάτι τέτοιο να συμβεί.

Με την Scarlett στην αγκαλιά του, πήδηξε στις ράγες την ώρα που περνούσε το τραίνο. Ο ίδιος βρήκε ακαριαίο θάνατο ενώ η μικρή βρέθηκε στις γραμμές πολύ σοβαρά τραυματισμένη.

Μία εβδομάδα πριν βάλει τέλος στη ζωή του, ο Straw είχε συλληφθεί ως ύποπτος για εμπρησμό στο σπίτι του καλύτερού του φίλου Lee Bacon, τον οποίο έβλεπε η σύντροφός του Samantha Roberts.

Το ζευγάρι, από τη Βρετανία, ήταν μαζί για πέντε χρόνια και είχε χωρίσει ένα μήνα πριν την αυτοκτονία του Straw, ενώ η Roberts εγκατέλειψε το οικογενειακό σπίτι.

Η 27χρονη είχε αρχίσει να βγαίνει με τον Bacon όταν η σχέση της με τον Straw είχε αρχίσει να διαλύεται, καθώς ο Straw είχε στραφεί στον τζόγο και το ποτό.

Την ημέρα της αυτοκτονίας του είχε περάσει από το σπίτι της Roberts για να πάρει τη μικρή Scarlett για φαγητό και βόλτα στο πάρκο.

«Έδειχνε χαρούμενος», αφηγείται η Roberts. «Είπε στη Scarlett ‘αποχαιρέτα τη μαμά και πες της πως την αγαπάς’».

Όσο όμως δεν επέστρεφαν άρχισε να ανησυχεί κι έτσι πήγε στο σπίτι του Straw όπου βρήκε μηνύματα γραμμένα με γκράφιτι στον τοίχο: «Πάντα με ήθελες νεκρό», «Μαμά σε αγαπώ αντίο», «Κάνε τη δική σου οικογένεια, αυτή είναι δική μου».

Εκείνη την ώρα η Roberts δέχθηκε ένα τηλεφώνημα: ήταν η αστυνομία που την ενημέρωνε για το περιστατικό με το τραίνο.

Ο μηχανοδηγός του τραίνου, κάτω από το οποίο τερμάτισε ο 28χρονος τη ζωή του, περιέγραψε το πώς τον κοίταξε την ώρα που το τραίνο πλησίαζε. «Άρχισε να τρέχει προς τις ράγες, είδα πως κρατούσε ένα κοριτσάκι, είχε τα χέρια της γύρω από το λαιμό του και το κεφάλι της στον ώμο του».

Η μικρή Scarlett είναι σήμερα 4 ετών και έχει, σωματικά τουλάχιστον, αναρρώσει.

Δείτε τις φωτογραφίες












Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σκοτώθηκε προσπαθώντας να σώσει το γιο του



Έχασε το 60% του αίματός του και εξέπνευσε στο νοσοκομείο.

Τραγικό θάνατο βρήκε ο 48χρονος Pratik Pandya από το Λονδίνο, στην προσπάθειά του να σώσει τον 7χρονο γιο του. Ο άτυχος άνδρας συνεθλίβη από το ίδιο του το αυτοκίνητο όταν ο μικρός έλυσε κατά λάθος το χειρόφρενο καθώς έψαχνε γλυκά μέσα στο όχημα.

Όταν το αμάξι άρχισε να κυλάει, ο Pandya έτρεξε να το σταματήσει φοβούμενος για το γιο του που βρισκόταν μέσα. Αλλά το αυτοκίνητο τον «παγίδευσε» στον εξωτερικό τοίχο του σπιτιού του, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρά εσωτερικά τραύματα και ένα βαθύ κόψιμο στο πόδι.

Αμέσως μετά το αγοράκι είπε στη μαμά του: «Εγώ φταίω, εμένα προσπαθούσε να σώσει», εξηγώντας πως έλυσε κατά λάθος το χειρόφρενο.

Ο Pandya άφησε την τελευταία του πνοή δύο ημέρες αργότερα, στο νοσοκομείο, έπειτα από τρεις επεμβάσεις στις οποίες υποβλήθηκε καθώς οι γιατροί επιχειρούσαν να σταματήσουν την εσωτερική αιμορραγία.

Η τραγωδία συνέβη ενώ η οικογένεια ετοιμαζόταν να πάει για ψώνια, τον περασμένο Μάιο.

Μετά το χτύπημα ο Pandya κατάφερε να βγει, αν και σοβαρά τραυματισμένος, από το σημείο όπου είχε παγιδευτεί και κάθισε στη θέση του οδηγού, πνιγμένος στο αίμα, μέχρι να φτάσουν οι Πρώτες Βοήθειες.

Αλλά παρά τις προσπάθειες των γιατρών ήταν ήδη αργά.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι «εχθροί» του στήθους



Συμβουλές για τη φροντίδα της περιοχής.

Σύμβολο μητρότητας και ομορφιάς, το στήθος αποτελούσε και αποτελεί πάντα το πιο ευαίσθητο μέρος του γυναικείου σώματος.

Το μέγεθός του επηρεάζεται κυρίως από την κληρονομικότητα, αλλά έχει να κάνει και με την ηλικία και τη γενική κατάσταση της υγείας του οργανισμού.

Αποτελείται από αδενικά κύτταρα, λίπος, αιμοφόρα αγγεία, λεμφαγγεία και νεύρα. Περιβάλλεται από δέρμα και στηρίζεται πάνω στους μυς που καλύπτουν τη θωρακική κοιλότητα.

Ως αδένας (μαστικός) έχει μια λειτουργία η οποία επηρεάζεται από ορμόνες που σχετίζονται με τα έμμηνα, την εγκυμοσύνη και το θηλασμό.

Οι «εχθροί» του

Η φθορά του χρόνου, οι επιπτώσεις της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, καθώς και το ίδιο του το βάρος είναι οι βασικοί του εχθροί. Όμως, λόγω της θέσης του, της κατασκευής του και της βαρύτητας, το γυναικείο στήθος ταλαιπωρείται επίσης πολύ τόσο από τις κινήσεις των χεριών όσο και από κάθε άλλη κίνηση του σώματος.

Πώς μπορείτε, λοιπόν, να αντιμετωπίσετε τόσο πολλούς και σημαντικούς εχθρούς; Με ένα και μοναδικό «όπλο», εξαιρώντας την πλαστική χειρουργική: την τακτική φροντίδα από τα νεανικά σας ήδη χρόνια.

Φροντίδες ομορφιάς

Στηθόδεσμος

Η επιλογή του κατάλληλου στηθόδεσμου είναι πρωταρχική, καθώς το στήθος είναι καθημερινά εκτεθειμένο στη βαρύτητα, με αποτέλεσμα να είναι επιρρεπές στη χαλάρωση. Σε τι χρησιμεύει ο σωστός στηθόδεσμος; Βοηθάει το στήθος να διατηρείται στη θέση του και να μην επηρεάζεται από τις συνεχείς κινήσεις του σώματος.

Όσο πιο μεγάλο είναι το στήθος, τόσο μεγαλύτερη θα πρέπει να είναι η στήριξη από το στηθόδεσμο και μάλιστα από κάτω και όχι από τις τιράντες.

Σωστό μέγεθος είναι εκείνο που επιτρέπει στο στηθόδεσμο να αγκαλιάζει όλο το μαστό χωρίς να τον πιέζει και να τον σφίγγει εμποδίζοντας έτσι την κυκλοφορία στα αιμοφόρα αγγεία και στα λεμφαγγεία.

Με τις αυξομειώσεις του στήθους πρέπει να αλλάζει και ο στηθόδεσμος.

Το δέρμα του στήθους δεν θα πρέπει να ερεθίζεται από το υλικό με το οποίο είναι φτιαγμένος ο στηθόδεσμος.

Γυμναστική

Ο δεύτερος τρόπος για να παραμένει το στήθος σας όμορφο και νεανικό. Ποια είναι η βασική συμβολή της; Με αυτή δυναμώνουν οι μύες του θώρακα κι έτσι το στήθος διατηρείται στητό.

Ιδανικές ασκήσεις για το στήθος είναι οι κάμψεις (push ups) και οι εκτάσεις από ύπτια θέση με μικρά βαράκια. Επίσης, καλό κάνουν και οι ασκήσεις που δυναμώνουν την πλάτη, γιατί έτσι βοηθιέστε να κρατάτε το σώμα σας σε σωστή στάση και να μην καμπουριάζετε.

Διατροφή

Ένας σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας που αφορά στη χαλάρωση και την πτώση του στήθους είναι οι συνεχείς και απότομες αυξομειώσεις του βάρους του σώματος από τις εξοντωτικές δίαιτες. Κι αυτό γιατί αυτές επιδρούν αρνητικά στην ελαστικότητα του δέρματος των μαστών, με συνέπεια να χαλαρώνει.

Προσπαθήστε να χάνετε τα περιττά κιλά σας αργά και σταθερά – κατά μέσο όρο 1 κιλό την εβδομάδα. Επίσης, φροντίστε η δίαιτά σας να περιλαμβάνει όλα εκείνα τα ιχνοστοιχεία και τις βιταμίνες που χρειάζεστε για είστε υγιείς.

Σύντομες συμβουλές

- Μη χρησιμοποιείτε ποτέ καυτό νερό στο στήθος σας, γιατί έτσι χαλαρώνουν οι ιστοί που το περιβάλλουν.

- Καταλληλότερο για το ντους είναι το κρύο νερό.

- Αν δεν αντέχετε το κρύο νερό, κάντε εναλλακτικά τοπικό μασάζ στην περιοχή του στήθους σας με ένα σφουγγάρι με κρύο νερό.

- Εάν μπορείτε, κάντε κατά διαστήματα υδροθεραπεία σε κάποιο ινστιτούτο ομορφιάς.

- Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιείτε καθημερινά μια κρέμα σύσφιγξης και ελαστικότητας της επιδερμίδας στην περιοχή του στήθους.


Πηγή: http://www.belife.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η φοροδιαφυγή θα στοιχειοθετείται ως έγκλημα «ανεξαρτήτως σκοπού»



Με απόφαση του Αρείου Πάγου.

Ανεξαρτήτως του σκοπού του δράστη για την απόκρυψη φορολογητέας ύλης, στοιχειοθετείται πλέον το έγκλημα της φοροδιαφυγής.

Με απόφαση (285/2012) του Αρείου Πάγου αποσαφηνίζεται ότι για τη στοιχειοθέτηση του εγκλήματος της φοροδιαφυγής απαιτείται η έκδοση από το δράστη πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων ή η αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων και η γνώση έστω και με την έννοια της αμφιβολίας, της πλαστότητας ή της εικονικότητας των φορολογικών στοιχείων και η θέληση ή αποδοχή του δράστη να προβεί στην έκδοση των πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων ή να αποδεχθεί εικονικά φορολογικά στοιχεία.

Όπως τονίζεται στη σχετική απόφαση δεν απαιτείται πλέον σκοπός του δράστη για την απόκρυψη φορολογητέας ύλης, ως πρόσθετο στοιχείο για τη θεμελίωση του εγκλήματος της φοροδιαφυγής, σε αντίθεση προς το ν. 1591/1986 που απαιτούσε για την υποκειμενική θεμελίωση του αδικήματος, πλην του βασικού δόλου, αναφορικά με τα στοιχεία της αντικειμενικής του υποστάσεως, και σκοπό του δράστη να αποκρύψει τη φορολογητέα ύλη.


Διαβάστε περισσότερα...

Γυμναστείτε με κέφι


Πώς να κάνετε τη γυμναστική λιγότερο βαρετή.
Ας το παραδεχτούμε, η συχνή άσκηση μπορεί να γίνει κομματάκι βαρετή. Υπάρχουν ωστόσο λύσεις.

Γιατί για κάποιους από μας η γυμναστική είναι το απαραίτητο «κακό»: μας κρατάει σε φόρμα και μας αποτρέπει από το να μοιάζουμε με κομμάτια κρέας! Κι αυτό είναι όλο...

Για τον μη συνειδητοποιημένο λοιπόν, η γυμναστική δεν παύει να είναι μια αρκετά βαρετή διαδικασία.

Μπορεί να φτιάξει ένα σούπερ εντατικό πρόγραμμα για να τελειώνει μια ώρα αρχύτερα, μπορεί να προσλάβει και personal trainer ακόμα για να έχει λίγη αλληλεπίδραση, μπορεί όμως να κάνει και πολλά περισσότερα απ' αυτά για να μη βαριέται στην άθλησή του...

Να αλλάζετε συχνά προγράμματα



Όταν νιώσετε ότι εξαντλήσατε ένα πρόγραμμα ή απλά το βαρεθήκατε, πηγαίνετε γι' άλλα. Ανακατέψτε ασκήσεις, σετ, επαναλήψεις, βαθμούς εντατικότητας, χρονικές περιόδους, ακόμα και τις μέρες που γυμνάζεστε, για τη μεγαλύτερη δυνατή ποικιλία. Και πώς θα το κάνεις μόνοι σας;

Ώρα να ανακαλύψετε την online εφαρμογή «Muscle & Fitness Trainer»: είναι δωρεάν και, ανάλογα με το τι θέλετε να κάνετε (χάσιμο βάρους, χτίσιμο μυών κ.λπ.), σας βγάζει στη στιγμή το νέο σας προγραμματάκι. Κι αν τολμήσετε να παραλείψετε την καθημερινή σας γυμναστική, η εφαρμογή θα ενημερώσει εσάς και τους οικείους σας για την ασυνέπειά σας. Αυτό κι αν είναι κίνητρο!

Να βρείτε καλή παρέα



Και καλή παρέα είναι ένας αξιόπιστος «φίλος γυμναστηρίου», που είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, σιγουρεύεται επιπλέον και για τη δική σας συνέπεια και μπορείτε να ανταλλάξετε και καμιά κουβέντα στα εν τω μεταξύ. Προσοχή βέβαια μην ξεχάσετε τον σκοπό που πήγατε αρχικά στο γυμναστήριο...

Να θέσετε συγκεκριμένους στόχους



Το να λέτε ότι γυμνάζεστε για να «δείχνετε ωραίοι» ή να «χάσετε βάρος» δεν σας δίνει και πολλά για να παλέψετε. Αντιθέτως, θέστε μικρότερους και άμεσα υλοποιήσιμους στόχους, που θα σας δώσουν επαρκή κίνητρα: να αυξήσετε τα κιλά στον πάγκο, να χτίσετε τους τρικέφαλους που πάντα ονειρευόσασταν, τέτοια πράγματα. Το να παλεύετε για κάτι συγκεκριμένο και να βλέπετε σιγά-σιγά αποτελέσματα είναι το καλύτερο φάρμακο κατά της ανίας του γυμναστηρίου.

Να βγάλετε τη γυμναστική έξω



Τις ασκήσεις που δεν απαιτούν όργανα μπορείτε κάλλιστα να τις κάνετε σε ανοιχτό χώρο, εκεί όπου τα ερεθίσματα είναι περισσότερα και πολύ πιο ενδιαφέροντα από του γυμναστηρίου. Αφιερώστε λοιπόν μία από τις ημέρες γυμναστικής της εβδομάδας σε δραστηριότητες ανοιχτού χώρου ή κάντε τις συνηθισμένες σας ασκήσεις στο πάρκο, στην αυλή σας ή όπου αλλού αγαπάτε...


Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί κοιμάται ο άντρας μετά το σεξ



Δεν φταίει αυτός, ο εγκέφαλός του φταίει!
Αν η γυναίκα σου παραπονιέται διαρκώς για την κακιά σου συνήθεια, παρουσίασέ της ατράνταχτα επιστημονικά επιχειρήματα...

Την επόμενη φορά που η σύντροφός σου θα διαμαρτυρηθεί για την κακιά σου συνήθεια να την πέφτεις για ύπνο αμέσως μετά το σεξ (αντί να το ξημερώνεις στις αγκαλίτσες), αντιγύρισέ της ότι δεν είσαι αναίσθητος ή εγωιστής, είσαι απλώς άντρας.

Έχεις πλέον στο πλευρό σου αδιάσειστα επιστημονικά επιχειρήματα!

Γάλλοι ερευνητές βρήκαν λοιπόν ότι μετά τον οργασμό ο αντρικός εγκέφαλος «κλείνει». Είναι λες και κατεβάζει ρολά! Ο προμετωπιαίος φλοιός (γνωστός και ως «όργανο της σκέψης») καλεί τον υπόλοιπο εγκέφαλο να «απεμπλακεί», καθώς το σεξουαλικό ενδιαφέρον έχει πλέον κορεστεί.



Γιατί να «καίει λάδια» λοιπόν ο εγκέφαλος του άντρα με ανούσιες κουβεντούλες και αγκαλίτσες; Το κλείνει το μαγαζί και αύριο πάλι! Στη διαδικασία εμπλέκεται και η σεροτονίνη, η «κατευναστική» ορμόνη του οργανισμού, που διαχέεται στον εγκέφαλο και τον κάνει να υπολειτουργεί. Το αποτέλεσμα; Άνευ όρων παράδοση στον Μορφέα...

Κι ενώ μέχρι τώρα δεν είχες δικαιολογίες για τη φυσιολογική αυτή εγκεφαλική λειτουργία, ένιωθες ωστόσο τη γλυκιά κούραση μετά το σεξ να σε καλεί για έναν υπνάκο, τώρα ξέρεις το μυστικό: δεν είσαι αδιάφορος και ψυχρός σαν μάρμαρο, άντρας είσαι και ο εγκέφαλός σου σου παίζει άσχημα παιχνίδια.



Βέβαια, καθώς η έρευνα διαπίστωσε την τάση για «νανάκια» μόνο στους μισούς άντρες που συμμετείχαν, θα δικαιολογήσεις και τις γυναίκες που δεν έχουν πειστεί εντελώς...



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι νέοι κόβουν το φαγητό για χάρη του αλκοόλ



Τι είναι η «μεθυσμένη ανορεξία».

Μια νέα «μόδα» που έχει μεγάλη πέραση στους νέους, προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες και, φυσικά, στους γονείς.

Η μόδα αυτή, ονομάζεται drunkorexia, δηλαδή «μεθυσμένη ανορεξία» και συναντάται σε νέους που προτιμούν να «αντικαθιστούν» τις θερμίδες του φαγητού πίνοντας αλκοόλ.

Πολλοί νέοι, σύμφωνα με τους ειδικούς, επιλέγουν να μην τρώνε σχεδόν καθόλου όλη την ημέρα, έτσι ώστε όταν αποφασίσουν το βράδυ να βγουν, να μπορούν να μεθύσουν χωρίς να ανησυχούν για τις θερμίδες από το ποτό. Το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί και στη χώρα μας.

«Η drunkorexia δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί ως διατροφική διαταραχή γιατί βρίσκεται στην αρχή της. Οι άνθρωποι αυτοί προσπαθούν να εξισορροπήσουν με αυτό τον τρόπο την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.

Ουσιαστικά εξοικονομούν θερμίδες όλη την ημέρα για να τις καταναλώσουν υπό μορφή αλκοόλ στην έξοδό τους. Έτσι πιστεύουν ότι δεν θα έχουν επιπτώσεις στη σιλουέτα τους» λέει στον «Ελεύθερο Τύπο» η Σοφία Ελευθερίου, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, που δεν παραλείπει να τονίσει ότι η πρακτική αυτή υιοθετείται συνήθως από φοιτήτριες.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η βιταμίνη D δεν προλαμβάνει το κοινό κρυολόγημα



Ενισχύει ωστόσο ως ένα βαθμό το ανοσοποιητικό σύστημα
.
Νεοζηλανδοί επιστήμονες κατέρριψαν τον «μύθο» ότι η προληπτική λήψη βιταμίνης D παρέχει προστασία έναντι του κρυολογήματος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο JAMA.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι ενήλικοι κρυολογούν δύο έως τέσσερις φορές το χρόνο, ενώ τα παιδιά έως δέκα.

Πάντως, όπως δήλωσαν οι ερευνητές, το χειμώνα η βιταμίνη D μπορεί να ενισχύσει ως ένα βαθμό το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι άνθρωποι δημιουργούν το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης D όταν εκτίθενται στο ηλιακό φως. Η βιταμίνη D επίσης υπάρχει στα λιπαρά ψάρια, τα αυγά, τα δημητριακά και σε άλλες τροφές. Υπό κανονικές συνθήκες, οι άνθρωποι παίρνουν τις αναγκαίες ποσότητες της εν λόγω βιταμίνης από την κατάλληλη διατροφή και την επαρκή έκθεση στον ήλιο.


Πηγή: http://omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χαμηλότερο IQ έχουν τα παιδιά που τρέφονται ανθυγιεινά



Οι διαφορές στη διατροφή τους είναι και κοινωνικό θέμα.

Χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης συγκριτικά με τα παιδιά που μεγαλώνουν με φρεσκομαγειρεμένο φαγητό, έχουν εκείνα που μεγαλώνουν με χάμπουργκερ, τηγανητές πατάτες και κάθε είδους πρόχειρα φαγητά, προειδοποιούν επιστήμονες από το Λονδίνο.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν σε 4.000 παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών, διαπίστωσαν ότι η διατροφή στις τρυφερές ηλικίες μπορεί να επηρεάσει την νοητική ικανότητα και ανάπτυξη.

Οι επιστήμονες από το κολέγιο Goldsmiths του πανεπιστημίου του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι οι γονείς με υψηλότερη κοινωνικο-οικονομική κατάσταση έδιναν πιο συχνά στα παιδιά τους γεύματα παρασκευασμένα με φρέσκα συστατικά και αυτό επηρέαζε θετικά το IQ των παιδιών τους.

Αντιθέτως, η χαμηλότερη κοινωνικο-οικονομική κατάσταση συσχετίσθηκε με πολύ υψηλότερη κατανάλωση πρόχειρων φαγητών και αυτή, με τη σειρά της, με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης.

Παρόμοια ευρήματα είχε τον περασμένο μήνα και μελέτη που διεξήχθη στην Αυστραλία. Όπως έδειξε, η υγιεινή διατροφή κατά την νηπιακή ηλικία αυξάνει τον δείκτη νοημοσύνης, ενώ η κατανάλωση πολλών αναψυκτικών με ζάχαρη και γλυκισμάτων τον μειώνει.

Στην ηλικία των 8 ετών, ο δείκτης νοημοσύνης των παιδιών ήταν κατά 2 βαθμούς χαμηλότερος όταν έτρωγαν πολλά πρόχειρα φαγητά, είχαν αναφέρει ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Αδελαϊδας.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι αρνητικές συνέπειες της κατανάλωσης πρόχειρων φαγητών κατά την παιδική ηλικία δεν μπορούν να διορθωθούν αργότερα στη ζωή, με την ακολούθηση μιας υγιεινής διατροφής, διότι η ανάπτυξη του εγκεφάλου επιβραδύνεται καθώς μεγαλώνουμε.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πληθαίνουν οι αναρρωτικές λόγω κατάθλιψης



Οι πιο εκτενείς άδειες είχαν δοθεί στους Βρετανούς.

Αναρρωτική άδεια εξαιτίας της κατάθλιψης παίρνουν ένας στους δέκα εργαζόμενους, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε επτά χώρες.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη σε 7.000 εθελοντές από τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Δανία, την Ισπανία, την Γαλλία και την Τουρκία για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κατάθλιψης.

Συνολικά, το 20% των ερωτηθέντων διαγνώστηκαν με κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή τους. Τα υψηλότερα ποσοστά θετικών διαγνώσεων καταγράφηκαν στη Βρετανία (26%) και τα χαμηλότερα στην Ιταλία (12%).

Μεταξύ των εθελοντών που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη, οι Γερμανοί (το 61%), οι Δανοί (το 60%) και οι Βρετανοί (το 58%) ήταν αυτοί που χρειάστηκαν αναρρωτική λόγω κατάθλιψης, ενώ οι λιγότερες αναρρωτικές δόθηκαν στους Τούρκους (στο 25%).

Το οικονομικό κόστος της κατάθλιψης στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχε υπολογιστεί το 2010 σε 92 δισεκατομμύρια ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να αντιστοιχεί στην χαμένη παραγωγικότητα λόγω αναρρωτικών αδειών ή αδυναμία διεκπεραίωσης των επαγγελματικών καθηκόντων.

Η δημοσκόπηση έδειξε ακόμη πως κατά μέσον όρο οι πάσχοντες είχαν πάρει 36 ημέρες αναρρωτική άδεια λόγω κατάθλιψης. Οι πιο εκτενείς αναρρωτικές είχαν δοθεί στους Βρετανούς (μέσος όρος: 41 ημέρες) και οι πιο σύντομες στους Ιταλούς (23 ημέρες).

Ωστόσο, ο ένας στους τέσσερις εθελοντές παραδέχτηκε πως κρύβει από τον εργοδότη του ότι πάσχει από κατάθλιψη, με τον έναν στους τρεις να εξηγούν πως φοβούνται ότι αν το πουν, θα χάσουν τη δουλειά τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα πάντα για τις Νευροϊνωματώσεις




Τι είναι η NF

  • Οι Νευροϊνωματώσεις είναι απ’ τις πιο συχνές νευρολογικές διαταραχές που οφείλονται σε μετάλλαξη γονιδίων και συνεπώς σε δυσλειτουργία των αντίστοιχων πρωτεϊνών.
  • Διακρίνονται σε τρεις, κυρίως, τύπους: Νευροϊνωμάτωση τύπου Ι (NF1) ή νόσος von Recklinghausen, Νευροϊνωμάτωση τύπου ΙΙ (NF2) και Σβανωμάτωση.
  • Οι Νευροϊνωματώσεις είναι κληρονομικές ασθένειες. Οι τύποι Ι και ΙΙ μπορουν να κληροδοτηθούν απο τους γονείς στα παιδιά, με πιθανότητα 50% για κάθε παιδί που γεννιέται από έναν υγιή και έναν γονέα που πάσχει. Για τη Σβανωμάτωση δεν είναι γνωστά ακόμη το υπεύθυνο γονίδιο και ο τρόπος κληρονόμησης.
  • Η NF1 είναι ο πιο συχνός τύπος και αφορά σε περισσότερο απο το 85% των περιπτώσεων. Εμφανίζεται με συχνότητα 1:3.000 γεννήσεις και δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ των φύλων, των φυλών και των χωρών του κόσμου. Η NF2 εμφανίζεται με συχνότητα 1:25.000 γεννήσεις, ενώ η Σβανωμάτωση είναι ακόμα πιο σπάνια, με συχνότητα 1:40.000.
  • Οι περισσότερες περιπτώσεις NF1 είναι ήπιες. Η πορεία της νόσου, όμως, ποικίλει ευρέως από άτομο σε άτομο, ακόμα και από γονέα σε παιδί. Δεν υπάρχει τρόπος να γίνει πρόγνωση της σοβαρότητας της ασθένειας. Ένας γονέας μπορεί, για παράδειγμα, να έχει σοβαρή νόσο ενώ το παιδί του όχι. Η NF1 μπορεί να οδηγήσει σε δυσμορφία, τύφλωση, σκελετικές ανωμαλίες, όγκους των νεύρων και του εγκεφάλου, κακοήθεις όγκους και διαταραχές των γνωστικών λειτουργιών. Τα πιο κοινά της χαρακτηριστικά είναι οι καφεγαλακτόχροες (café au lait) κηλιδώδεις πλάκες του δέρματος, τα νευροϊνώματα, τα αμαρτώματα της ίριδας και οι διαταραχές των γνωστικών λειτουργιών (όπως η προσοχή).
  • Κυριότερο χαρακτηριστικό της NF2 είναι η αμφοτερόπλευρη εμφάνιση όγκων του στατικοακουστικού νεύρου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή της ακοής.
  • Κυριότερο χαρακτηριστικό της Σβανωμάτωσης είναι η εμφάνιση πολλαπλών όγκων στα νεύρα και ο, εξαιτίας της, χρόνιος πόνος.
  • Δεν υπάρχει θεραπεία για τις Νευροϊνωματώσεις, με την έννοια της ίασης. Όλες οι θεραπευτικές προσεγγίσεις αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα, όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Τύποι NF


  • Νευροϊνωμάτωση τύπου Ι (NF1)
Είναι ο πιο συχνός τύπος – τουλάχιστον το 85% των περιπτώσεων. Παλιότερα λεγόταν και περιφερική Νευροϊνωμάτωση ή νόσος του Recklinghausen, από τον άνθρωπο που πρώτος την ονόμασε και περιέγραψε λεπτομερώς, το 1882. Εμφανίζεται με συχνότητα 1:3.000 γεννήσεις, με την ίδια αναλογία μεταξύ των φύλων, των φυλών και των γεωγραφικών περιοχών του κόσμου. Είναι, έτσι, η πιο συχνή νευρολογική ασθένεια που οφείλεται σε γνωστή γονιδιακή μετάλλαξη. Συνοπτικά, χαρακτηρίζεται από την παρουσία καφεγαλακτόχροων (café au lait) κηλιδωδών πλακών στο δέρμα (μεγάλες, έντονες φακίδες), την εμφάνιση νευροϊνωμάτων – καλοήθων όγκων των ελύτρων των νεύρων– την ύπαρξη αμαρτωμάτων της ίριδας του ματιού, τις συχνές μαθησιακές δυσκολίες στην παιδική ηλικία, την πιθανή ύπαρξη σκελετικών διαταραχών, όπως η σκολίωση και, σπανιότερα, την ανάπτυξη όγκων στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.
  • Νευροϊνωμάτωση τύπου ΙΙ (NF2) 
Αυτή η μορφή της νόσου είναι σπάνια, με συχνότητα 1:25.000 γεννήσεις. Παλιότερα λεγόταν και κεντρική Νευροϊνωμάτωση. Το πιο σημαντικό της χαρακτηριστικό είναι η εμφάνιση όγκων του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός) και κυρίως η αμφοτερόπλευρη ανάπτυξη όγκων του στατικοακουστικού νεύρου, κάτι που δύναται να προκαλέσει διαταραχές της ακοής και της ισσοροπίας. Αμφοτερόπλευροι όγκοι του στατικοακουστικού νεύρου δεν παρατηρούνται στη Νευροϊνωμάτωση τύπου Ι. Απ’την άλλη, συχνά ευρήματα στη Νευροϊνωμάτωση τύπου Ι, όπως οι καφεγαλακτόχροες κηλιδώδεις πλάκες, είναι πιο σπάνια στη Νευροϊνωμάτωση τύπου ΙΙ, ενώ αμαρτώματα της ίριδας δεν παρατηρούνται ποτέ.
  • Σβανωμάτωση
Είναι μια ακόμα πιο σπάνια μορφή της νόσου, με συχνοτήτα 1:40.000 γεννήσεις. Χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη πολλαπλών όγκων των νευρικών ελύτρων που ονομάζονται σβανώματα. Τα σβανώματα εξορμούν από πολλά περιφερικά ή κρανιακά νεύρα, μπορεί να εμφανιστούν στο δέρμα και προκαλούν χρόνιο πόνο.
  • Άλλοι τύποι Νευροϊνωμάτωσης
Κατά καιρούς διάφορες ομάδες ειδικών ιατρών χαρακτήρισαν και άλλους τύπους της ασθένειας, πιο σπάνιους, με σημαντικότερο ίσως τον τύπο της τμηματικής (segmental) ή μωσαϊκής Νευροϊνωμάτωσης. Σε αυτή τη μορφή της νόσου τα διάφορα χαρακτηριστικά της εμφανίζονται μόνο σε ένα τμήμα του σώματος. Άλλος τύπος Νευροϊνωμάτωσης είναι ο φαινότυπος Watson (οικογενής NF1 me cafe au lait κηλιδώδεις πλάκες, στένωση πνευμονικής αρτηρίας και γνωσιακές διαταραχές).

Στοιχεία Γενετικής

Η ΝΕΥΡΟΪΝΩΜΑΤΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ
Η Νευροϊνωμάτωση τύπου Ι και ΙΙ, καθώς και η Σβανωμάτωση, οφείλονται σε μεταλλάξεις γονιδίων και επομένως στη δυσλειτουργία των αντίστοιχων πρωτεϊνών. Επειδή τα γονίδια κληροδοτούνται απο τους γονείς στα παιδιά, η ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί και στο παιδί ενός πάσχοντα γονέα. Διαβάστε περισσότερα στις σχετικές υποενότητες.

Γονίδια/Μεταλλάξεις





  • Γονίδια και Χρωμοσώματα
Το σώμα μας αποτελείται απο κύτταρα. Το κύτταρο είναι η δομική και λειτουργική μονάδα της ζωής, μια δομή που διαθέτει όλα τα στοιχεία για να χαρακτηριστεί ζωντανή. Υπάρχουν οργανισμοί, όπως κάποια μικρόβια, που αποτελούνται από ένα μόνο κύτταρο. ΄Αλλοι οργανισμοί, όπως ο άνθρωπος, αποτελούνται από τρισεκατομμύρια κύτταρα. Σε κάθε κύτταρο υπάρχει ο πυρήνας, με την εξαίρεση κάποιων κυττάρων, όπως τα ερυθρά αιμοσφαίρια, που δεν έχουν πυρήνα. Μέσα στον πυρήνα υπάρχει το DNA ή δεοξυριβονουκλεικό οξύ, ίδιο σε κάθε κύτταρο. Το DNA είναι ένα τεράστιο μόριο που αποτελείται από δομικές μονάδες όπως τα σάκχαρα και οι αζωτούχες βάσεις, οι οποίες ενώνονται σε σειρά η μία με την άλλη. Στη σειρά αυτή ή αλληλουχία, όπως λέγεται επιστημονικά, βρίσκεται η πληροφορία για την κατασκευή των πρωτεϊνών του κυττάρου. Η πληροφορία αυτή δεν είναι ενιαία, αλλά «κομμένη» σε πολλά κομμάτια πάνω στο DNA. Αυτά τα κομμάτια του DNA, οι αλληλουχίες, δηλαδή, βάσεων που περιέχουν πληροφορίες κατασκευής πρωτεϊνών, λέγονται γονίδια.
To DNA μέσα στον πυρήνα σχηματίζει διακριτές δομές που ονομάζονται χρωμοσώματα. Στον άνθρωπο υπάρχουν 46 χρωμοσώματα σε κάθε κύτταρο που φέρει πυρήνα, τα οποία σχηματίζουν 23 ομόλογα ζεύγη. Είναι δηλαδή ανά δύο όμοια, με την έννοια ότι περιέχουν τα ίδια γονίδια στις ίδιες θέσεις (τα ανα δύο όμοια γονίδια, τα δύο αλληλόμορφα όπως λέμε, μπορεί, ωστόσο, να διαφέρουν κατά τι στην πληροφορία που περιέχουν). Ένα από τα ζεύγη χρωμοσωμάτων είναι το ζεύγος των φυλετικών χρωμοσωμάτων, του Χ και του Υ χρωμοσώματος. Αυτά είναι τα μόνα των οποίων η κατανομή διαφέρει μεταξύ των φύλων: Ο άντρας έχει ένα Υ και ένα Χ (συμβολίζεται ΧΥ) ενώ η γυναίκα έχει δύο Χ χρωμοσώματα (ΧΧ). Τα υπόλοιπα χρωμοσώματα λέγονται αυτοσωμικά και είναι κοινά σε όλα τα κύτταρα του ανθρώπου. Καθένα από τα χρωμοσώματα περιέχει χιλιάδες γονίδια, τα οποία διακρίνονται ανάλογα σε αυτοσωμικά και φυλετικά (τα γονίδια του ανθρώπου είναι συνολικά 30.000 περίπου).
Κάθε παιδί κληρονομεί το 50% των χρωμοσωμάτων και γονιδίων του από τον πατέρα του και το άλλο 50% από τη μητέρα του. Παίρνει, δηλαδή, ένα χρωμόσωμα από κάθε ζεύγος ομολόγων χρωμοσωμάτων από τον πατέρα του και ένα χρωμόσωμα από κάθε ζεύγος ομολόγων χρωμοσωμάτων από τη μητέρα του. Αν από τον πατέρα του, που συμβολίζεται ΧΥ, πάρει το Υ χρωμόσωμα θα είναι αγόρι, αν πάρει το Χ θα είναι κορίτσι. Από τη μητέρα του (ΧΧ) παίρνει πάντα ένα Χ χρωμόσωμα.
  • Τι κάνει ένα γονίδιο

    Όπως είπαμε, ένα γονίδιο περιέχει την πληροφορία για τη σύνθεση μιας πρωτεΐνης. Οι πρωτεΐνες είναι λειτουργικά και δομικά μόρια, δηλαδή κάποιες αποτελούν τους δομικούς λίθους των κυττάρων και κατ’ επέκταση του οργανισμού και κάποιες άλλες διεκπεραιώνουν σε κυτταρικό επίπεδο όλες τις λειτουργίες του σώματός μας. Οι λειτουργίες των πρωτεϊνών ποικίλουν. Κάποιες πρωτεΐνες είναι υπεύθυνες για σημαντικές κυτταρικές λειτουργίες, όπως ο πολλαπλασιασμός των κυττάρων ενώ άλλες είναι υπεύθυνες για την αναστολή του πολλαπλασιασμού. Η τελευταία αυτή λειτουργία είναι πολύ σημαντική για την παρεμπόδιση της ανεξέλεγκτης αύξησης του αριθμού των κυττάρων, κάτι που παρατηρείται στους όγκους, όταν τέτοιου είδους πρωτεΐνες δε λειτουργούν. Οι πρωτεΐνες των γονιδίων που δυσλειτουργούν στις Νευροϊνωματώσεις επιτελούν μια τέτοια λειτουργία, λειτουργούν ογκοκατασταλτικά, και η έστω και εν μέρει απώλεια λειτουργίας τους, όπως όταν υπάρχει μετάλλαξη, οδηγεί στην εμφάνιση της αντίστοιχης μορφής της νόσου.
    • Τι είναι μετάλλαξη (ή μεταλλαγή)
    Η μετάλλαξη είναι μια αλλαγή σε ένα γονίδιο. Κάποιες φορές, κατά το διπλασιασμό του DNA, που προηγείται της διαίρεσης ενός κυττάρου σε δύο νέα κύτταρα, είναι δυνατόν να γίνουν λάθη. Έτσι, το DNA στο νέο κύτταρο δε θα είναι ακριβώς το ίδιο, ως όφειλε. Μια τέτοια αλλαγή από λάθος στην αντιγραφή του DNA λέγεται μετάλλαξη και μπορεί να μην έχει κανένα αποτέλεσμα, γιατί το DNA περιλαμβάνει και μεγάλα τμήματα που δεν είναι γονίδια. Αν όμως η μετάλλαξη γίνει μέσα σε ένα γονίδιο, η αλλοίωση της αλληλουχίας των βάσεων που προκύπτει είναι δυνατόν να αλλάξει ή και να καταστρέψει την πληροφορία για τη σύνθεση της πρωτεΐνης. Σε μια τέτοια περίπτωση, ανάλογα και με το πόσο σημαντική είναι η λειτουργία της πρωτεΐνης που δε δουλεύει πια σωστά, προκύπτουν οι γενετικές ασθένειες.
    • Η Νευροϊνωμάτωση είναι αποτέλεσμα μετάλλαξης
    Ένα γονίδιο στο χρωμόσωμα 17 περιέχει την πληροφορία για τη σύνθεση μιας πρωτεΐνης που στα αγγλικά λέγεται neurofibromin και στα ελληνικά αποδίδεται ως νευροφιμπρομίνη ή νευροϊνιδίνη. Ένα άλλο γονίδιο στο χρωμόσωμα 22 περιέχει την πληροφορία για τη σύνθεση μιας άλλης πρωτεΐνης, της merlin (μερλίνη). Η Νευροϊνωμάτωση τύπου Ι οφείλεται στην απώλεια λειτουργίας ή στη δυσλειτουργία της neurofibromin και η Νευροϊνωμάτωση τύπου ΙΙ στην απώλεια λειτουργίας ή στη δυσλειτουργία της merlin. Για τη Σβανωμάτωση είναι ακόμη σε εξέλιξη η έρευνα για το ποιο ή ποια γονίδια ευθύνονται για τη νόσο.
    • Η Νευροϊνωμάτωση τύπου Ι και ΙΙ είναι μια κληρονομική, αυτοσωμική επικρατούσα γενετική ασθένεια
    Η Νευροϊνωμάτωση Ι και ΙΙ είναι αυτοσωμική γιατί τα υπεύθυνα γονίδια βρίσκονται σε αυτοσωμικά χρωμοσώματα. Επειδή τα αυτοσωμικά χρωμοσώματα υπάρχουν και σε άντρες και σε γυναίκες, η Νευροϊνωμάτωση επηρεάζει εξίσου τα δύο φύλα και μπορεί να κληροδοτείται στα παιδιά και απο τη μητέρα και από τον πατέρα. Η Νευροϊνωμάτωση θεωρείται επικρατούσα νόσος, γιατί αρκεί η απώλεια λειτουργίας του ενός από τα δύο αλληλόμορφα γονίδια για την εμφάνισή της. Με άλλα λόγια, η ύπαρξη του φυσιολογικού αντιγράφου δεν επαρκεί για τη φυσιολογική λειτουργία της αντίστοιχης πρωτεΐνης. Το παιδί με τη νόσο γεννιέται με ένα φυσιολογικό και ένα παθολογικό γονίδιο για την πρωτεΐνη σε κάθε κύτταρό του. Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του μπορεί, σε μια ομάδα ειδικών κυττάρων του, να χάσει τη λειτουργία και του άλλου γονιδίου και τότε θα αναπτυχθούν όγκοι κατά μήκος των νεύρων του.

    Κληρονόμηση

    Τρόπος Κληρονόμησης

    Αν ένας γονέας έχει τη νόσο, κάθε παιδί του έχει 50% πιθανότητα να γεννηθεί και αυτό με τη νόσο. Η νόσος που θα εμφανίσει το παιδί είναι πάντα η ίδια με αυτή των γονιών του. Δηλαδή, αν ο γονέας έχει ΝF1, το παιδί κινδυνεύει να εμφανίσει NF1 κ.ο.κ.
    Ας πάρουμε την περίπτωση της NF1 και του χρωμοσώματος 17, αυτού που φέρει το γονίδιο για την νευροϊνιδίνη, και ας υποθέσουμε ότι ένας από τους γονείς πάσχει από τη νόσο, δηλαδή έχει ένα παθολογικό και ένα φυσιολογικό γονίδιο για τη νευροϊνιδίνη. Το φύλο του γονέα δεν έχει σημασία, αφού το χρωμόσωμα 17 είναι αυτοσωμικό και το έχουν και οι δύο γονείς.
    Σε αυτήν την περίπτωση, ο γονέας που νοσεί θα έχει ανώριμα γεννητικά κύτταρα, ωάρια ή σπερματοζωάρια, και με τα δύο χρωμοσώματα 17 (θυμίζουμε ότι τα αυτοσωμικά χρωμοσώματα σχηματίζουν ζεύγη), αλλά, μέσα από μια διαδικασία που λέγεται μείωση, κάθε ένα από τα δύο ώριμα γεννητικά κύτταρα που προκύπτουν από τη διαίρεση του κάθε ανώριμου γεννητικού κυττάρου θα έχει είτε το χρωμόσωμα με το φυσιολογικό είτε το χρωμόσωμα με το παθολογικό γονίδιο. Επομένως τα μισά ώριμα γεννητικά κύτταρα αυτού του γονέα εχουν το φυσιολογικό γονίδιο και τα άλλα μισά το παθολογικό. Τα ώριμα γεννητικά κύτταρα του άλλου γονέα περιέχουν όλα το φυσιολογικό γονίδιο.
    Απ’την ένωση, λοιπόν, των δύο αυτών ανθρώπων, προκύπτουν δύο διαφορετικά ενδεχόμενα:
    1. Ένα γεννητικό κύτταρο με το φυσιολογικό γονίδιο του γονέα που πάσχει θα ενωθεί με το γεννητικό κύτταρο του άλλου.
    2. Ένα γεννητικό κύτταρο με το παθολογικό γονίδιο του γονέα που πάσχει θα ενωθεί με το γεννητικό κύτταρο του άλλου.
    Βλέπουμε ότι η πιθανότητα το παιδί να έχει το παθολογικό γονίδιο είναι 1 στις 2, δηλαδή 50%, και αυτό ισχύει για κάθε γέννηση, ανεξάρτητα από το αν τυχόν προηγούμενο παιδί είχε γεννηθεί με ή χωρίς τη νόσο.
    Τα ίδια ποσοστά και σκεπτικό ισχύουν και για την NF2, ενώ για τη Σβανωμάτωση δεν είναι γνωστός ο τρόπος κληρονόμησης ακόμα.
    Η Νευροϊνωμάτωση μπορεί να εμφανιστεί και σποραδικά, χωρίς, δηλαδή, να κληρονομηθεί από τους γονείς. Έχει υπολογιστεί ότι από όλες τις περιπτώσεις εμφάνισης της Νευροϊνωμάτωσης τύπου Ι και ΙΙ, οι μισές αφορούν σε κληρονόμησή της από τους γονείς και οι μισές οφείλονται σε νέες, τυχαίες μεταλλάξεις που συμβαίνουν κατά τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων στα πρώτα στάδια της εμβρυικής ανάπτυξης. Με άλλα λόγια, ένα παιδί μπορεί να εμφανίσει τη νόσο τυχαία, μετά από μια μετάλλαξη στο DNA του, ακόμα κι αν οι γονείς του δεν πάσχουν οι ίδιοι και τότε η νόσος καλείται σποραδική. Το παιδί αυτό θα έχει πάντα 50% πιθανότητα να μεταβιβάσει τη νόσο στα δικά του παιδιά, οι γονείς του, όμως, δεν έχουν αυτόν τον κίνδυνο και όλα τα επόμενα παιδιά τους έχουν την ίδια πιθανότητα με κάθε άλλο άνθρωπο να εμφανίσουν τη νόσο. Για τη Σβανωμάτωση υπολογίζεται ότι σε ποσοστό 85% η νόσος είναι σποραδική.

    Κλινική Εικόνα NF
    Η NF1 είναι μια νόσος με πορεία που ποικίλει σημαντικά από άνθρωπο σε άνθρωπο, από ήπια ως πολύ σοβαρή. Κατά κανόνα, οι περισσότερες από τις εκδηλώσεις της νόσου έχουν εμφανιστεί το πολύ μέχρι την εφηβεία. Η διάγνωση της νόσου είναι συνήθως εύκολη, ήδη από τη νηπιακή ηλικία. Τα κυριότερα κλινικά χαρακτηριστικά της είναι τα ακόλουθα:
    Παράδειγμα FAQ 1
    Παράδειγμα FAQ 2
    To κυριότερο κλινικό χαρακτηριστικό της NF2 είναι τα αμφοτερόπλευρα γλοιώματα του στατικοακουστικού νεύρου, δηλαδή όγκοι του νεύρου που είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά των πληροφοριών που αφορούν στον ήχο και την ισορροπία από το αυτί στον εγκέφαλο. Έτσι, συνήθως τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας είναι διαταραχές της ακοής ή εμβοές (κουδούνισμα) στα αυτιά και πρόβλημα στη διατήρηση της ισορροπίας του σώματος. Τα συμπτώματα εμφανίζονται στην εφηβεία ή τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής.
    Άλλοι όγκοι στον εγκέφαλο (μηνιγγιώματα) ή σε άλλα περιφερικά νεύρα (σβανώματα) μπορεί επίσης να αναπτυχθούν. Τα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτούς τους όγκους οφείλονται στην καταστροφή το αντίστοιχου νεύρου και εξαρτώνται από την εντόπιση των όγκων στο σώμα. Μπορεί να αφορούν σε απώλεια αισθητικότητας σε κάποιες περιοχές του σώματος ή σε πάρεση (μεγάλη αδυναμία) ή παράλυση κάποιων μυών. Νεανικός καταρράκτης (θόλωση του φακού του ματιού) είναι επίσης ένα χαρακτηριστικό της νόσου που μπορεί να εφανιστεί σε κάποια παιδιά.
    Βασικά χαρακτηριστικά της NF1, όπως οι café au lait κηλιδώδεις πλάκες και τα νευροϊνώματα είναι πιο σπάνια σε ανθρώπους με NF2.

    Η Σβανωμάτωση είναι μια πολύ σπάνια νόσος και ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από αυτήν είναι σχετικά μικρός παγκοσμίως. Δεν έχουν γίνει εκτεταμένες μελέτες για τη νόσο και γι’αυτό τα διαγνωστικά κριτήρια και η περιγραφή των χαρακτηριστικών της υπόκεινται σίγουρα σε μελλοντικές αλλαγές, καθώς η έρευνα για την ασθένεια αυτή εξελίσσεται.
    Στους ανθρώπους με Σβανωμάτωση αναπτύσσονται όγκοι σε διάφορα νεύρα, προερχόμενοι και αυτοί, όπως και οι όγκοι στη Νευροϊνωμάτωση τύπου Ι και ΙΙ, από κύτταρα Schwann. Η διαφορά είναι ότι οι όγκοι της Σβανωμάτωσης αποτελούνται μόνο από τέτοιου τύπου κύτταρα, ενώ στους όγκους της NF1 υπάρχουν και άλλου τύπου κύτταρα. Αμιγή Σβανώματα είναι δυνατόν αν παρουσιαστούν, όμως, και σε ανθρώπους με NF2, γι’αυτό πρέπει πάντα ειδικοί γιατροί να αποκλείουν την περίπτωση νόσησης απο NF2, προτού τεθεί η διάγνωση της Σβανωμάτωσης.
    Σε αντίθεση με τους ανθρώπους που πάσχουν από Νευροϊνωμάτωση τύπου Ι ή ΙΙ, οι άνθρωποι με Σβανωμάτωση εμφανίζουν τη νόσο σε μεγαλύτερη ηλικία, γύρω στα 30, δεν εμφανίζουν άλλους τύπους όγκων πέραν των Σβανωμάτων και δεν έχουν διαταραχές των γνωστικών λειτουργιών του εγκεφάλου. Επίσης, δεν εμφανίζουν όγκους του στατικοακουστικού νεύρου, ούτε τους προκαλείται κώφωση.
    Το πιο σημαντικό πρόβλημα αυτών των ανθρώπων είναι ο χρόνιος πόνος εξαιτίας των όγκων. Οποιοδήποτε μέρος του σώματος μπορεί να πονά και συχνά περνάνε χρόνια μέχρι να βρεθεί η αιτία, γιατί αυτοί οι άνθρωποι έχουν είτε λιγοστά είτε καθόλου νευρολογικά προβλήματα.
    Περίπου στο 30% των περιπτώσεων, οι άνθρωποι με Σβανωμάτωση έχουν εστιακή νόσο, δηλαδή τα χαρακτηριστικά της νόσου εμφανίζονται μόνο σε ένα σημείο του σώματος, π.χ μόνο στη σπονδυλική στήλη ή μόνο στο ένα χέρι.

      Διάγνωση NF

      • NF1 (Διάγνωση)

      Η διάγνωση της νόσου γίνεται μόνο από εξειδικευμένους γιατρούς – παιδίατρους, νευρολόγους – και συνήθως είναι εύκολη και εφικτή κατά τη βρεφική ή νηπιακή ηλικία. Τις περισσότερες φορές αρκεί η κλινική εξέταση για να τεθεί η διάγνωση.
      Έχουν καθοριστεί ορισμένα κριτήρια, 2 ή περισσότερα απ’ τα οποία πρέπει να πληρούνται προκειμένου να τεθεί η διάγνωση της NF1.

      • Κριτήρια (Διάγνωση NF1)

      1. Έξι ή περισσότερες καφεγαλακτόχροες (café au lait) κηλιδώδεις πλάκες, μεγαλύτερες των 15mm σε μέγιστη διάμετρο στους ενήλικες ή των 5mm στα παιδιά.
      2. Δύο ή περισσότερα νευροϊνώματα ή 1 πλεγματοειδές νευροϊνωμα.
      3. Εφηλίδες (φακίδες) στη μασχαλιαία ή βουβωνική χώρα.
      4. Αμαρτώματα της ίριδας (οζίδια του Lisch).
      5. Γλοίωμα της οπτικής οδού.
      6. Συγγενής α΄ βαθμού με τη νόσο.
      7. Μια διακριτή οστική βλάβη, όπως δυσπλασία του σφηνοειδούς οστού ή λέπτυνση του φλοιού μακρών οστών με ή χωρίς ψευδάρθρωση.
      Σε περίπτωση που υπάρχουν δύο ή περισσότερα από τα παραπάνω και δεν οφείλονται σε άλλη ασθένεια τίθεται η διάγνωση της ΝF1.

      • Απαραίτητες Εξετάσεις (Διάγνωση NF1)

      Για τη διάγνωση αλλά και την εκτίμηση της βαρύτητας της νόσου χρειάζονται:
      • Η λήψη οικογενειακού και ατομικού ιστορικού για την αναζήτηση στοιχείων σχετικών με τη Νευροϊνωμάτωση. Οι γονείς και άλλα παιδιά τους πρέπει να εξετάζονται για τη νόσο.
      • Φυσική εξέταση με ιδιαίτερη εστίαση στο δέρμα, το καρδιαγγειακό σύστημα, το νευρικό σύστημα και τα οστά.
      • Εξέταση των οφθαλμών με σχισμοειδή λυχνία για την αναζήτηση αμαρτωμάτων της ίριδας.
      • Εκτίμηση της πορείας της ανάπτυξης στα παιδιά.
      • Άλλες εξετάσεις κατά περίπτωση, ανάλογα με τα σημεία και συμπτώματα. Οπωσδήποτε πρέπει να εκτιμάται περιοδικά το ύψος της αρτηριακής πίεσης. Από κάποιους ειδικούς συστήνετα, μετά τη διάγνωση, η διενέργεια ΜRI εγκεφάλου και οφθαλμικών κόγχων για την αναζήτηση γλοιωμάτων. Για τη διερεύνηση κακοήθειας από εξαλλαγή ενός πλεγματοειδούς νευροϊνώματος μπορεί να διενεργηθεί εξέταση PET (τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων).Τέλος, δεν πρέπει ποτέ να παραλείπεται η εκτίμηση των παιδιών για μαθησιακές δυσκολίες, ώστε να βοηθούνται τα παιδιά να ανταπεξέλθουν στο σχολείο.

      Ορισμένοι ειδικοί ιατροί συστήνουν πιο εκτεταμένο έλεγχο και προτείνουν εξετάσεις όπως:
      • Ψυχολογικά τεστ.
      • Απλές ακτινογραφίες του κρανίου, του θώρακα και της σπονδυλικής στήλης.
      • Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα.
      • Ακοόγραμμα ή/και δοκιμασία ακουστικής προκλήσεως εγκεφαλικού στελέχους (brain stem auditory evoked response).


      Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι μόνο γιατροί μπορούν να αποφανθούν για τη διάγνωση. Αν κάποιος άνθρωπος πιστεύει ότι πάσχει από τη νόσο πρέπει να απευθυνθεί σε νευρολόγο ή σε παιδίατρο, αν πρόκειται για το παιδί του, για να λάβει μια σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση για το αν όντως πάσχει. Είναι δε εξαιρετικά σπάνιο ως απίθανο κάποιος άνθρωπος να έχει το παθολογικό γονίδιο και να μην εμφανίζει χαρακτηριστικά της νόσου. Γι’αυτό και μια αρνητική ιατρική γνωμάτευση πρέπει να είναι καθησυχαστική.
      Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα γενετικού ελέγχου (τεστ DNA) για την διαπίστωση της ύπαρξης του παθολογικού γονιδίου, η οποία αποδεικνύει την ύπαρξη της νόσου, αλλά έχει θέση κυρίως στην προσυμπτωματική διάγνωση της NF1.
      Τέτοια δυνατότητα υπάρχει και για τη διάγνωση στο έμβρυο μιας μητέρας που πάσχει η ίδια ή ο σύζυγός της.
      Όσον αφορά στις δυνατότητες πρόληψης, ένα ζευγάρι, εκ των οποίων ο ένας γονιός πάσχει από ΝF1, μπορεί να τεκνοποιήσει με τεχνητή γονιμοποίηση. Κατά την τεχνητή γονιμοποίηση, οι ειδικοί γιατροί θα διενεργήσουν γενετικό έλεγχο (λέγεται προεμφυτευτική γενετική διάγνωση ή PGD, από τα αρχικά των λέξεων Preimplantation Genetic Diagnosis) και θα επιλέξουν για τη μεταφορά στη μήτρα της μητέρας τα έμβρυα που σίγουρα δεν φέρουν το παθολογικό γονίδιο. Έτσι, το παιδί που θα γεννηθεί ΔΕΝ θα έχει τη νόσο.

      • Διαφορική Διάγνωση (Διάγνωση NF1)

      Συνήθως η διάγνωση της NF1 είναι εύκολη. Ωστόσο, ασθένειες που μπορεί να μοιάζουν κλινικά με τη NF1 ίσως προκαλέσουν διαφοροδιαγνωστικά προβλήματα. Σε μεγάλη διαφοροδιαγνωστική δυσκολία, κάτι αρκετά σπάνιο, ο γενετικός έλεγχος θα δώσει τη λύση.
      Οι συνηθέστερες από αυτές τις ασθένειες είναι:
      Σβανωμάτωση
      Σύνδρομο Νoonan (χαμηλό ανάστημα, συγγενής καρδιοπάθεια, υπερτελορισμός, χαρακτηριστικό προσωπείο)
      Αυτοσωμική επικρατής εμφάνιση café au lait κηλιδωδών πλακών μόνο.Σύνδρομο Legius (μετάλλαξη του γονιδίου SPRED, παρόμοιος φαινότυπος με NF1)
        Ομοζυγωτία για κληρονομικό μη πολυποδιακό καρκίνο του παχέος εντέρου
        Η εικόνα του δέρματος μπορεί να είναι παρόμοια. Η Δ.Δ θα στηριχθεί στο γεγονός ότι οι γονείς δεν έχουν κλινικά χαρακτηριστικά Νευροϊνωμάτωσης ενώ τουλάχιστον ο ένας από αυτούς έχει κλινική εικόνα ή/και οικογενειακό ιστορικό χαρακτηριστικό του συνδρόμου. Συνήθως οι γονείς είναι εξ αίματος συγγενείς. Τέλος, η ανεύρεση όγκων χαρακτηριστικών του συνδρόμου υποβοηθά τη διάγνωση.
        Ασθένειες με δερματικές χρωματικές βλάβες που πιθανώς συγχέονται με Νευροϊνωμάτωση τύπου Ι
        • Σύνδρομο Leopard (πολλαπλές φακίδες, οφθαλμικός υπερτελορισμός, κώφωση, συγγενής καρδιοπάθεια)
        • Σύνδρομο ΜcCune-Albright (ακανόνιστων ορίων café au lait κηλιδώδεις πλάκες, πολυοστική ινώδης δυσπλασία)
        Ασθένειες που προκαλούν ανώμαλη σωματική αύξηση
        • Σύνδρομο Klippel-Trenaury-Weber (επιφανειακά αιμαγγειώματα, φλεβικοί κιρσοί, ημιυπερτροφία, αρτηριοφλεβώδεις ςπικοινωνίες-φίστουλες)
        • Σύνδρομο Πρωτέα (η ασθένεια που πιστεύεται ότι είχε ο Joseph Merrick, o άνθρωπος ελέφαντας – υπερόστωση, υπερανάπτυξη αμαρτωμάτων, σπίλοι του δέρματος και του συνδετικού ιστού)
         Ασθένειες χαρακτηριζόμενες από όγκους που πιθανώς συγχέονται με νευροϊνώματα
        • Πολλαπλά λιπώματα
        • Σύνδρομο Bannanyan-Riley Ruvalcuba (πολλαπλά λιπώματα, αιμαγγειώματα, μακροκεφαλία, κηλίδες στο πέος)
        • Ινωμάτωση (πολλαπλά ινώματα στο δέρμα και τα εσωτερικά όργανα)
        • Σύνδρομο πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας 2Β (φαιοχρωμοκυττώματα, βλεννογόνια νευρώματα, μυελοείδης καρκίνος του θυρεοειδούς, γαστρεντερική γαγγλιονευρωμάτωση, χαρακτηριστική συνδρόμου Marfan εικόνα σώματος)

        • NF2 (Διάγνωση)
        Για τη διάγνωση της Νευροϊνωμάτωσης τύπου ΙΙ (ΝF2) έχουν επίσης καθοριστεί κάποια κριτήρια. Η διάγνωση τίθεται όταν υπάρχουν αμφοτερόπλευρα σβανώματα του στατικοακουστικού νεύρου (εγκεφαλικό νεύρο VIII). Εναλλακτικά, η διάγνωση τίθεται όταν υπάρχει συγγενής α΄ βαθμού με τη νόσο και ο εξεταζόμενος έχειετερόπλευρο σβάνωμα στατικοακουστικού νεύρου και ηλικία κάτω των 30 ή όταν ο εξεταζόμενος έχει συγγενή α΄ βαθμού με τη νόσο και 2 από τα ακόλουθαμηνιγγίωμα, γλοίωμα, σβάνωμα (όλα τα παραπάνω είναι τύποι όγκων του νευρικού συστήματος), νεανικό καταρράκτη (θόλωση του φακού του ματιού).
        Άνθρωποι με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά πρέπει επίσης να ελέγχονται για την πιθανότητα να νοσούν από NF2:
        • Ετερόπλευρο σβάνωμα του στατικοακουστικού νεύρου, ηλικία κάτω των 30 και ένα από τα ανωτέρω χαρακτηριστικά (μηνιγγίωμα, σβάνωμα, γλοίωμα, νεανικός καταρράκτης)
        • Πολλαπλά μηνιγγιώματα (2 ή περισσότερα), ετερόπλευρο σβάνωμα του στατικοακουστικού νεύρου και ηλικία κάτω των 30
        • Πολλαπλά μηνιγγιώματα και γλοίωμα ή σβάνωμα ή νεανικός καταρράκτης.


        • ΣΒΑΝΩΜΑΤΩΣΗ (Διάγνωση)


        Τα διαγνωστικά κριτήρια για τη Σβανωμάτωση είναι τα εξής:
        Το άτομο να είναι άνω των 30 ετών ΚΑΙ
        • να έχει δύο ή περισσότερα μη ενδοδερμικά σβανώματα, εκ των οποίων το ένα τουλάχιστον να είναι ιστολογικά επιβεβαιωμένο σβάνωμα
        • να μην υπάρχει ένδειξη σβανώματος του στατικοακουστικού νεύρου σε μαγνητική τομογραφία υψηλής ευκρίνειας
        • να μην έχει μετάλλαξη χαρακτηριστική της Νευροϊνωμάτωσης τύπου ΙΙ. 

        Εναλλακτικά, η διάγνωση τίθεται σε άτομο άνω των 30 ετών με ιστολογικά επιβεβαιωμένο σβάνωμα, όχι του στατικοακουστικού νεύρου, και συγγενή α΄βαθμου με Σβανωμάτωση.
        Επειδή για τη Σβανωμάτωση δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα και η έρευνα συνεχίζεται, είναι πιθανό τα κριτήρια αυτά να αλλάξουν.

        Θεραπεία NF


        • NF1 (Θεραπεία)

        Η θεραπεία για την NF1 είναι συμπτωματική, όπως εξάλλου και για τις περισσότερες γενετικές παθήσεις.
        1. Νευροϊνώματα 
          Τα νευροϊνώματα αφαιρούνται χειρουργικά αν προκαλούν πόνο, αν μολυνθούν, αν τρίβονται στα ρούχα ή αν προκαλούν αισθητικό πρόβλημα. Δεν είναι πάντα εύκολο να αφαιρεθεί ένα νευρoΐνωμα, ιδίως ένα πλεγματοειδές νευροΐνωμα, που μπορεί να είναι μεγάλο και να διεισδύει σε γειτονικούς ιστούς ή να έχει την τάση να αιμορραγεί. Άλλες φορές υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί βλάβη στο αντίστοιχο νεύρο. Η απόφαση για την αφαίρεση πρέπει να λαμβάνεται με προσοχή, σε συνεργασία με τον ειδικό γιατρό.
        2. Μαθησιακές δυσκολίες 
          Τα παιδιά πρέπει να εξεταστούν για μαθησιακές δυσκολίες σχετικές με την ΝF1. Οι μαθησιακές διαταραχές αντιμετωπίζονται με τη συνεργασία της οικογένειας και ενός παιδοψυχολόγου ή άλλου ειδικού. Πιθανή διαταραχή της προσοχής μπορεί να αντιμετωπιστεί και με χορήγηση φαρμάκων, υπό την επίβλεψη ενός παιδοψυχίατρου.
        3. Ορθοπαιδικά προβλήματα
          Η σκολίωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με ειδικές τεχνικές και ορθοπαιδικούς νάρθηκες ή χειρουργική επέμβαση όταν ο ορθοπαιδικός το κρίνει απαραίτητο. Τα κατάγματα αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση.
        4. Γλοίωμα οπτικής οδού 
          Η ενδεικνυόμενη θεραπεία είναι η χημειοθεραπεία με ειδικά αντινεοπλασματικά φάρμακα, όταν το γλοίωμα προοδευτικά μεγαλώνει ή προκαλεί διαταραχές της όρασης. Όταν δεν προκαλεί προβλήματα αρκεί η τακτική παρακολούθηση.
        5. MPNST (Μalignant Peripheral Nerve Sheath Tumor, Κακοήθης όγκος εξ ελύτρου περιφερικών νεύρων) 
          Η ενδεικνυόμενη θεραπεία για τον όγκο αυτόν είναι η πλήρης χειρουργική αφαίρεση. Μαγνητική Τομογραφία και Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων θα δώσουν ενδείξεις καλοήθειας ή κακοήθειας ενός όγκου του νευρικού ελύτρου αλλά οριστική διάγνωση τίθεται μόνο με βιοψία. Προπάντων απαιτείται εγρήγορση για την τακτική εξέταση των πλεγματοειδών νευροϊνωμάτων και την έγκαιρη ανακάλυψη της πιθανής μετατροπής ενός τέτοιου νευροϊνώματος σε MPNST ή ενός de novo MPNST. Η γρήγορη αντιμετώπιση μπορεί να σώσει ζωές.
        Θα πρέπει να τονιστεί ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων με Νευροϊνωμάτωση τύπου Ι έχουν ήπια νόσο και πιθανώς να μην αντιμετωπίσουν παρά σπάνια κάποιο σημαντικό πρόβλημα που να χρήζει π.χ χειρουργικής θεραπείας. Οι τακτικές εξετάσεις είναι, ωστόσο, απαραίτητες, γιατί η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη της όποιας θεραπείας.
        Παρακολούθηση παιδιών (follow up)
        Κατά την πρώτη διάγνωση μπορούν να γίνουν και μία σειρά από εξετάσεις, οι οποίες θα αποτελούν και την βάση για τη σωστή παρακολούθηση του παιδιού. Αυτές είναι:
        • Μαγνητική τομογραφία των οφθαλμικών κόγχων και του εγκεφάλου (ΜRI ) ίσως σε συνδυασμό με αγγειογραφία (MRA).
        • Απλές ακτινογραφίες του κρανίου, του θώρακα και της σπονδυλικής στήλης.
        • Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα.
        • Ακοόγραμμα ή/και δοκιμασία ακουστικής προκλήσεως εγκεφαλικού στελέχους (brain stem auditory evoked response).
        • Ψυχολογικά τεστ
        • Πλήρης καρδιολογικός έλεγχος
        Περαιτέρω εξετάσεις ή επανάληψη αυτών των εξετάσεων διενεργούνται κατά περίπτωση, σύμφωνα με την κρίση του ιατρού. Υγιή κατά τα άλλα παιδιά με NF1 πρέπει να εξετάζονται ανά 6 ή 12 μήνες. Εκτιμώνται το ύψος, το βάρος, η περιφέρεια της κεφαλής, η αρτηριακή πίεση, η όραση και η ακοή, στοιχεία για τη σεξουαλική ανάπτυξη (φυσιολογική, πρώιμη, καθυστερημένη), σημεία μαθησιακών δυσκολιών, υπερκινητικότητας, κινητικά προβλήματα ή προβλήματα ομιλίας, σημεία σκολίωσης, στοιχεία για τις café au lait κηλιδώδεις πλάκες και πιθανά νευροϊνώματα. Είναι σημαντικό να ενημερώνονται και να εκπαιδεύονται οι γονείς ώστε να αναφέρουν αμέσως καινούργια συμπτώματα ή επιδείνωση υπαρχόντων.
        Επίσης, παιδιά με NF1 είναι πιθανό να αποκτήσουν συναισθηματικά προβλήματα λόγω της νόσου και οι γονείς πρέπει πάντα να αναζητούν τη βοήθεια ειδικού για να τα βοηθήσουν. Η παρακολούθηση των παιδιών πρέπει να περιλαμβάνει και εκτίμηση της ψυχολογικής κατάστασης του παιδιού.
        Παρακολούθηση ενηλίκων (follow up)
        Υγιείς κατά τα άλλα ενήλικες με NF1 πρέπει, εκτός άλλων εξετάσεων ρουτίνας, να ελέγχονται μια φορά το χρόνο για την ασθένεια. Εκτιμάται η κατάσταση του δέρματος και της σπονδυλικής στήλης, η αρτηριακή πίεση, η όραση και η ακοή και κάθε άλλο σημείο που χρήζει προσοχής κατά την κρίση του ιατρού. Μεγάλη σημασία πρέπει να δίνεται σε οποιαδήποτε αλλαγή στα νευροϊνώματα, όπως ξαφνική μεγέθυνση ή εμφάνιση πόνου, γιατί τα παραπάνω μπορεί να δηλώνουν κακοήθεια. Τονίζεται η σημασία του καρδιολογικού ελέγχου για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου σε άτομα με NF1. Όταν κρίνεται ιατρικώς απαραίτητο, όπως όταν υπάρχει όγκος ή πλεγματοειδές νευροΐνωμα, συστήνεται η διενέργεια εξέτασης MRI κάθε χρόνο ή με συχνότητα που προτείνεται από τους θεράποντες ιατρούς.
        Όλοι οι άνθρωποι με NF1 και οι γονείς παιδιών με NF1 πρέπει πάντα να θυμούνται πως οποιοδήποτε σημείο ανώμαλης αύξησης (πχ στο μέγεθος ενός νευροϊνώματος) και άλλες αλλαγές στο σώμα πρέπει να αναφέρονται στους ιατρούς ώστε να διερευνώνται κατάλληλα.


        • NF2 (Θεραπεία)
        Στοιχεία για τη θεραπεία της NF2 θα δημοσιευθούν σύντομα!

        • Για γιατρούς και ειδικούς
        Διαβάστε περισσότερα...