Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Αυξάνεται το ποσοστό των εγκαταλελειμμένων παιδιών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανησυχητική τάση στις πρώην κομμουνιστικές χώρες παρατηρεί η UNICEF.

Περίπου 31.000 παιδιά κάτω των τριών ετών έχουν εγκαταλειφθεί στην πρόνοια του κράτους σε πρώην κομμουνιστικές χώρες και ο αριθμός τους αυξάνεται με την οικονομική κρίση, ανακοίνωσε η UNICEF στη διάσκεψη του δικτύου Eurochild, που διεξάγεται στη Σόφια.

«Από το 2008 παρατηρείται μια ανησυχητική τάση λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Γενικότερα ο αριθμός των παιδιών που εγκαταλείπονται σε ιδρύματα ή σε ανάδοχες οικογένειες παρουσιάζει την τάση να αυξάνεται», ανακοίνωσε ο Ζαν-Κλοντ Λεγκράν, σύμβουλος της UNICEF για τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι 31.000 παιδιά κάτω των τριών ετών έχουν εισαχθεί σε ιδρύματα στις 20 χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη και στην κεντρική Ασία.

Η Ντίμα Γιάρεντ, του γραφείου της Υπάτης Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, γνωστοποίησε ότι μια εκστρατεία του ΟΗΕ ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2011 με στόχο να δοθεί τέλος στην εγκατάλειψη παιδιών κάτω των τριών ετών σε ιδρύματα, λόγω των ιδιαίτερα σοβαρών προβλημάτων που προκαλεί αυτό στην ψυχική, διανοητική και σωματική τους ανάπτυξη.

Ο Λεγκράν διευκρίνισε ότι η μεγαλύτερη τάση εγκατάλειψης εντοπίζεται σε φτωχές χώρες όπως ο Μόλδοβας, το Καζακστάν και το Τατζικιστάν.

«Εισήλθαμε σε μια νέα περίοδο κατά την οποία ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης προκαλεί νέα προβλήματα στις πιο ευάλωτες οικογένειες. Βλέπουμε εκ νέου μια τάση προσφυγής στα ιδρύματα», σημείωσε ο Λεγκράν.

Στη Βουλγαρία (με πληθυσμό 7,4 εκατομμύρια κάτοικοι) συναντάται το πιο υψηλό ποσοστό παιδιών που έχουν εγκαταλειφθεί σε αναλογία με τους κατοίκους της χώρας. Ο αριθμός των παιδιών κάτω των τριών ετών που έχουν εγκαταλειφθεί στη μέριμνα του κράτους ανήλθε εκεί από 2.209 παιδιά το 2010 σε 2.509 το 2011, δήλωσε η Ντάνι Κόλεβα της μη κυβερνητικής οργάνωσης «National Care for Children» (Εθνική Φροντίδα για τα Παιδιά).

Ο Λεγκράν αποκάλυψε παράλληλα ότι γίνεται μια προσπάθεια να κλείσουν τα ιδρύματα για τα μικρά παιδιά που έχουν εγκαταλειφθεί στις πρώην κομμουνιστικές χώρες. Ωστόσο οι εναλλακτικές πηγές φροντίδας για την υποστήριξη των ανύπαντρων μητέρων, των φτωχών οικογενειών ή των γονέων παιδιών με ειδικές ανάγκες «είναι πολύ περιορισμένες», σημείωσε.

Περισσότερα από το ένα τρίτο των παιδιών που εγκαταλείπονται στα ιδρύματα είναι παιδιά με ειδικές ανάγκες, με τα πιο υψηλά ποσοστά να συναντώνται στη Σλοβενία, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στην ΠΓΔΜ, στην Τσεχία και στην Πολωνία, κατέληξε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.