Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Οσφυαλγία. Πού οφείλεται ο έντονος πόνος στην πλάτη;


Ο πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης, η οσφυαλγία, είναι μία πάθηση που ταλαιπωρεί άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών δυσκολεύοντας τη καθημερινότητά τους. Ποιο είναι, όμως, οι παράγοντες που οδηγούν στην κατάσταση αυτή και τι μπορούμε να κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε;

Τι είναι η οσφυαλγία;

Η οσφυαλγία είναι ο έντονος πόνος χαμηλά στην πλάτη και είναι ένα πρόβλημα που όλοι σχεδόν θα αντιμετωπίσουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Το κάτω μέρος της πλάτης ονομάζεται οσφυϊκή περιοχή και ο πόνος στο σημείο αυτό μπορεί να γίνει τόσο δυνατός ώστε να σας εμποδίσει ακόμη και να εργαστείτε.Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η οσφυαλγία;

Τα συμπτώματα ξεκινούν από έναν μαλακό πόνο και φτάνουν μέχρι τον «σφάχτη». Ο πόνος μπορεί να είναι τόσο έντονος που να δυσκολεύεστε να σταθείτε όρθιοι. Αν ο πόνος αυτός διαρκεί περισσότερο από τρεις μήνες, θεωρείται χρόνιος. Εάν δεν βλέπετε βελτίωση μέσα σε 72 ώρες, θα πρέπει να συμβουλευτείτε ένα γιατρό. Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι πρέπει να ζητήσετε αμέσως τη βοήθεια ενός γιατρού είναι αν ο πόνος στην πλάτη σας συνδυάζεται με προβλήματα στο έντερο ή στην ουροδόχο κύστη, με αδυναμία στα πόδια, με πυρετός και πόνος κατά τον βήχα ή την ούρηση.

Πού οφείλεται η οσφυαλγία;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν οσφυαλγία, οι σημαντικότεροι από τους οποίους είναι οι εξής:

Η εργασία σας. Εάν η περιλαμβάνει το σήκωμα ή το τράβηγμα βάρους ή οτιδήποτε στρίβει τη σπονδυλική στήλη μπορεί να συμβάλλει στον πόνο της πλάτης. Ωστόσο, αν κάθεστε σε ένα γραφείο όλη την ημέρα διατρέχετε τον ίδιο κίνδυνο, ειδικά αν καρέκλα σας είναι άβολη.

Η τσάντα σας. Αν περνάτε την τσάντα σας πάνω από τον ώμο σας καταπονείτε σημαντικά την πλάτη σας, ειδικά αν η τσάντα είναι βαριά και την φοράτε όλη την ημέρα.

Η γυμναστική σας. Η υπερβολή στο γήπεδο ή στο γυμναστήριο είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες των καταπονημένων μυών που οδηγούν σε οσφυαλγία. Φροντίστε να ακολουθείτε τις συμβουλές ενός επαγγελματία για να αποφύγετε τέτοιου είδους προβλήματα

Η στάση του σώματός σας. Η πλάτη σας πρέπει να είναι ίσια ακόμη και όταν κάθεστε στην καρέκλα. Με την κατάλληλη οσφυϊκή υποστήριξη για το κάτω μέρος της πλάτης σας, θα αποφύγετε τους πόνους.

Δισκοκήλη. Οι σπόνδυλοι της σπονδυλικής στήλης να δένουν σαν ζελέ τους δίσκους που είναι επιρρεπείς στη φθορά από τη γήρανση ή τους τραυματισμούς. Η ρήξη ενός δίσκου μπορεί πιέσει τα νωτιαία νεύρα. Πρόκειται δηλαδή για μία κήλη δίσκου που μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο.Χρόνιες Παθήσεις. Διάφορες χρόνιες παθήσεις μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλό πόνο στην πλάτη.Μερικές από αυτές είναι: η σπονδυλική στένωση, η σπονδυλίτιδα και η ινομυαλγία.

Πώς θεραπεύεται η οσφυαλγία;

Διάφορες μέθοδοι και πρακτικές είναι διαθέσιμες για την αντιμετώπιση της οσφυαλγίας. Με την καθοδήγηση του γιατρού σας θα ξεκινήσετε αυτή που κρίνεται κατάλληλη για εσάς.

Φαρμακευτική αγωγή. Ο ήπιος πόνος στην πλάτη ανακουφίζεται με αναλγητικά, όπως η παρακεταμόλη, η ιβουπροφένη ή ναπροξένη. Οι παυσίπονες κρέμες συνίστανται για τους μυϊκούς πόνους, ενώ για τον έντονο χρόνιο πόνο συνταγογραφούνται τα ανάλογα φάρμακα.

Ενέσεις. Αν απλούστερες θεραπείες και τα φάρμακα δεν βοηθούν, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ενέσεις στην πλάτη. Οι ενέσεις για τον πόνο στην πλάτη συνήθως περιέχουν στεροειδή φάρμακα.

Χειρουργική επέμβαση. Αν ο χρόνιος πόνος δεν υποχωρεί, δυσκολεύει την καθημερινότητά σας και όλες οι άλλες θεραπείες δεν προσφέρουν ανακούφιση, θα συζητήσετε με τον γιατρό σας τη λύση της χειρουργικής επέμβαση.

Φυσικοθεραπεία. Ένα πρόγραμμα αποκατάστασης μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε τους μύες σας και να επανέλθετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Μασάζ. Μελέτες που δείχνουν ότι το μασάζ μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της χρόνιας οσφυαλγίας. Μετά από 10 εβδομάδες, οι άνθρωποι που έκανα εβδομαδιαία μασάζ είχαν λιγότερο πόνο και ήταν σε θέση να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές δραστηριότητές τους.


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι ταλαιπωρεί περισσότερο τις γυναίκες στην εγκυμοσύνη;


Διάφορες είναι οι ταλαιπωρίες μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ορισμένες συμβαίνουν στις πρώτες εβδομάδες, ενώ άλλες εμφανίζονται όσο πλησιάζουμε στη γέννα. Οι συνηθέστερες, πάντως, είναι αυτές που συγκεντρώσαμε εξηγώντας παράλληλα που οφείλονται και πώς μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε.

Πόνοι στο στήθος

Οι περισσότερες έγκυες γυναίκες αισθάνονται κάποιες αλλαγές στο στήθος τους. Το μέγεθος αυξάνεται, οι γαλακτοφόροι αδένες διευρύνονται, προκαλείται σκλήρυνση του στήθους και ευαισθησία- συνήθως τους πρώτους και τους τελευταίους της εγκυμοσύνης. Μπορεί, επίσης να κάνουν την εμφάνισή τους μπλε φλέβες όσο αυξάνεται η παροχή του αίματος, οι θηλές σας μπορεί να σκουρύνουν και μερικές φορές ένα παχύρευστο υγρό, που ονομάζεται πρωτόγαλα, μπορεί να διαρρεύσει από το στήθος σας. Όλες αυτές οι αλλαγές είναι φυσιολογικές.

Τι μπορείτε να κάνετε: Φορέστε ένα σουτιέν που έχει σταθερή υποστήριξη, επιλέξτε βαμβακερό σουτιέν ή κατασκευασμένο από φυσικές ίνες, πάρτε μεγαλύτερο σουτιέν, όσο μεγαλώνει το στήθος σας ή πλύνετε το στήθος σας με ζεστό νερό και μόνο. Μην χρησιμοποιείτε σαπούνι ή άλλα προϊόντα που μπορούν να προκαλέσουν ξηρότητα.

Κόπωση

Νιώθετε κουρασμένη; Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή το μωρό σας καθώς μεγαλώνει απαιτεί επιπλέον ενέργεια. Μερικές φορές αυτό είναι σημάδι αναιμίας το οποίο είναι συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τι μπορείτε να κάνετε: Ξεκουραστείτε αρκετά, πηγαίνοντας νωρίς στο κρεβάτι για ύπνο,διατηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα, ισορροπείστε τις δραστηριότητες σας με την απαραίτητη για τις εγκυμονούσες ξεκούραση, κάντε καθημερινά μέτρια άσκηση ώστε να αυξήσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας και αν νομίζετε ότι έχετε αναιμία, απευθυνθείτε στον γιατρός σας για εξετάσεις αίματος.

Ναυτία και εμετός

Είναι πολύ συνηθισμένο να έχουμε ναυτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συμβαίνει συνήθως στην αρχή, όταν το σώμα προσπαθεί να προσαρμοστεί στα υψηλά επίπεδα των ορμονών και εξαφανίζεται από τον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης.

Τι μπορείτε να κάνετε: Αν η ναυτία είναι πρωινό πρόβλημα, τρώτε ξηρά τρόφιμα όπως δημητριακά, ψωμί ή κράκερ πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι. Προσπαθήστε να τρώτε σνακ υψηλά σε πρωτεΐνη, όπως άπαχο κρέας ή τυρί πριν πάτε για ύπνο. Επίσης, το ginger μπορεί να καταπολεμήσει την ναυτία, ενώ προτιμήστε να τρώτε μικρά γεύματα ή σνακ κάθε δύο με τρεις ώρες αντί για τρία μεγάλα γεύματα. Πίνετε υγρά όλη την ημέρα. Αποφύγετε τα πικάντικα, τηγανιτά ή λιπαρά φαγητά.

Αν σας ενοχλούν οι έντονες μυρωδιές, τρώτε τα τρόφιμα κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου για την ελαχιστοποίηση ή την αποφυγή των μυρωδιών. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας, εάν ο εμετός είναι έντονος και δεν μπορείς κρατήσεις τα υγρά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως.

Συχνοουρία

Επειδή η μήτρα σας αυξάνεται και το μωρό πιέζει την ουροδόχο κύστη σας, έχετε συχνή ανάγκη για ούρηση κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Αυτό θα συμβεί και πάλι στο τρίτο τρίμηνο, όταν το κεφάλι του μωρού πέφτει προς τη λεκάνη, πριν από τη γέννα.

Τι μπορείτε να κάνετε: Μην φοράτε εφαρμοστά εσώρουχα, παντελόνια ή καλσόν. Αν αισθάνεστε κάψιμο κατά την ούρηση, μπορεί να είναι σημάδι ουρολοίμωξης, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα εγκαίρως.

Πονοκέφαλοι

Πονοκέφαλοι μπορούν να προκύψουν ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορεί να προκληθούν από την ένταση, τη συμφόρηση, τη δυσκοιλιότητα ή ορισμένες φορές λόγω της προεκλαμψίας.

Τι μπορείτε να κάνετε: Βάλτε λίγο πάγο στο μέτωπό σας ή στο πίσω μέρος του λαιμού σας,ξαπλώστε ήσυχα σε ένα δωμάτιο με χαμηλό φωτισμό και κλείστε τα μάτια σας και προσπαθήστε να χαλαρώσετε την πλάτη, τον λαιμό και τους ώμους σας. Αν οι πονοκέφαλοι είναι έντονοι και νιώθετε ζαλισμένη ή επηρεάζεται η όρασή σας ενημερώστε το γιατρό σας.Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι επιτρέπεται να τρώει ένας διαβητικός;


Ο κ. Νίκος Τεντολούρης, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, ιατρός της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινική του Λαϊκού νοσοκομείου, συστήνει το ιδανικό διαιτολόγιο για όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Είναι σημαντική η διατροφή ενός διαβητικού ασθενή για την νόσο του;

Η σωστή διατροφή για το άτομο με διαβήτη είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία θεραπείας του. Ο διαβητικός πρέπει να επιλέγει υγιεινές τροφές, να τρώει τη σωστή ποσότητα και να παίρνει τα γεύματα στις σωστές ώρες. Ωστόσο, η σωστή διατροφή για έναν διαβητικό ασθενή είναι εκείνη που θα πρέπει να ακολουθούμε όλοι οι άνθρωποι, ακόμα και αν δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα υγείας.

Ποιες τροφές πρέπει να τρώει λοιπόν ο διαβητικός αλλά και καθένας από εμάς;

Μερικοί απλοί στόχοι υγιεινής διατροφής, εάν εφαρμοσθούν από όλη την οικογένεια θα βελτιώσουν την υγεία όχι μόνο του διαβητικού μέλους αλλά και των υπολοίπων. Οι κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται είναι οι εξής:

-Τα γεύματα καταμερίζονται μέσα στην ημέρα –κανείς, διαβητικός ή μη, δεν πρέπει να τρώει μια φορά την ημέρα ή αργά το βράδυ.

-Επιλέγονται τρόφιμα που δεν έχουν ιδιαίτερη επίδραση στο σάκχαρο του αίματος όπως πχ τα λαχανικά, τα χόρτα, το κοτόπουλο, το ψάρι και αραιότερα το κρέας.

-Επιτρέπεται η κατανάλωση 2 μερίδων φρούτου την ημέρα, καλύτερα ενδιάμεσα στα γεύματα.

-Όσον αφορά το ψωμί, πρέπει να καταναλώνεται ψωμί ολικής άλεσης. Τα όσπρια, τα λαδερά φαγητά, τα ζυμαρικά, οι πατάτες και το ρύζι επιτρέπονται στο διαβήτη, αλλά πρέπει να καταναλώνονται σε συγκεκριμένες ποσότητες 11/2-2 κούπες του τσαγιού. Το ελαιόλαδο δεν αυξάνει το σάκχαρο.

-Αποφεύγονται τα γλυκά και η ζάχαρη, καθώς αυτά αυξάνουν απότομα τις τιμές του σακχάρου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκλείονται τελείως από το διαιτολόγιο. Γλυκαντικές ουσίες (ασπαρτάμη, σακχαρίνη, στέβια κλπ) επιτρέπονται με μέτρο.

-Το βάρος διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα. Η παχυσαρκία έχει αρνητική επίπτωση στις τιμές του σακχάρου και η απώλεια έστω και λίγων κιλών βοηθάει αρκετά στη ρύθμισή του.

-Το λίπος πρέπει να περιορίζεται από το καθημερινό διαιτολόγιο. Τρόφιμα πλούσια σε λίπος οδηγούν σε αύξηση του βάρους, γεγονός που αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα αλλά και τη χοληστερίνη σας.

-Επιτρέπεται η κατανάλωση 2 ποτηριών κρασιού ή ενός ποτού την ημέρα για τους άνδρες και ενός ποτηριού κρασιού για τις γυναίκες. Η μεγάλη ποσότητα αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά το σάκχαρο ή μπορεί να προκαλέσει σοβαρή υπογλυκαιμία.Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το 2016 αλλάζει η εικόνα της ΑθήναςΣτα τέλη του 2016 αναμένεται να ολοκληρωθεί η δράστη Re-think Athens, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.

Τα έργα για την για την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου και την μετατροπή της πλατείας Συντάγματος και της πλατείας Ομονοίας σε πράσινες πλατείες θα ξεκινήσουν το 2014 και το κόστος θα φτάσει τα 90 εκατ. ευρώ, χρήματα τα οποία θα προέλθουν από κοινοτικά κονδύλια.

Δείτε το βίντεο από το MEGA
Διαβάστε περισσότερα...

Η 21χρονη που «ταλαιπωρείται» από την εμφάνισή της


«Θα ήταν ωραία να με έπαιρναν σοβαρά μερικές φορές», εξομολογείται.

«Κατάρα» χαρακτηρίζει την εμφάνισή της μια 21χρονη από το Σικάγο των ΗΠΑ, καθώς όπως λέει την έχει καταστρέψει μιας και θεωρείται… πολύ ελκυστική!

Την ιστορία της Βρετανίδας Laura Ferneeφαίνεται πως ζήλεψε η νεαρή Dana Adiva καθώς μίλησε για τις δυσκολίες που δημιουργεί η εμφάνισή της σε επεισόδιο της εκπομπής του MTV «True Lives».

Όπως αποκάλυψε, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει πρόωρα το σχολείο καθώς είχε πέσει θύμα bullying από ζηλόφθονες συμμαθήτριές της. Επιπλέον, η συνεχής προσοχή που τραβάει πάνω της, καθιστά αδύνατο το να βρει ένα σύντροφο.

Ωστόσο, δεν δίστασε να μιλήσει και για τα προτερήματα τα οποία έχει χάρη στην εμφάνισή της. «Παίρνω ό,τι θέλω και μου φέρονται σαν πριγκίπισσα. Δεν χρειάζεται να είμαι έξυπνη, γιατί έχω την εμφάνισή μου», παραδέχεται.

Ακόμη και έτσι όμως, η ίδια δεν είναι ευτυχισμένη. «Την ίδια στιγμή είναι χάλια να είσαι όμορφη, θα ήταν ωραία να με έπαιρναν σοβαρά μερικές φορές».

Και εξηγεί: «Όταν ήμουν μικρότερη, είχα συνέχεια ανθρώπους να μου λένε συνέχεια πόσο όμορφη ήμουν. Όταν όμως πήγα στο λύκειο όλα άλλαξαν. Λάμβανα τόση προσοχή από τα αγόρια, ώστε να μην τα πηγαίνω καλά με κανένα κορίτσι. Με ζήλευαν τρομερά. Λάμβανα εχθρικά μηνύματα. Συνήθως έγραφαν “απλά αυτοκτόνησε”», περιγράφει η Laura Fernee.

Παραδέχεται ακόμη ότι είχε προσπαθήσει να «κρύψει την ομορφιά της» φορώντας γυαλιά και βάφοντας τα μαλλιά της. «Προσπάθησα να κερδίσω βάρος άλλα δεν μπορούσα», παραδέχεται.

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει στο τέλος, αποφάσισε να «συμφιλιωθεί» με την εμφάνισή της και αντί να προσπαθεί να την περιορίσει, να την τονίσει προχωρώντας σε εγχείρηση τοποθέτησης εμφυτευμάτων στήθους…Διαβάστε περισσότερα...

Οι φυτοφάγοι ζουν περισσότερο


Η φυτοφαγική διατροφή μπορεί να χαρίσει σε κάποιον μερικά ακόμα χρόνια ζωής, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που υποστηρίζει ότι οι φυτοφάγοι έχουν κατά μέσο όρο 12% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με τους κρεατοφάγους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μάικλ Όρλιχ του πανεπιστημίου Λόμα Λίντα της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA Internal Medicine), μελέτησαν τις περιπτώσεις πάνω από 73.000 ανθρώπων, που όλοι ήσαν μέλη της εκκλησίας των Αντβεντιστών της Έβδομης Μέρας.

Η μελέτη χώρισε τους φυτοφάγους σε τέσσερις κατηγορίες: όσους δεν τρώνε καθόλου ζωικά προϊόντα, όσους τρώνε γαλακτοκομικά και αυγά, όσους τρώνε επίσης ψάρια, καθώς και όσους είναι ημι-φυτοφάγοι επειδή τρώνε κρέας το πολύ μια φορά την εβδομάδα.

Στη διάρκεια μιας εξαετίας, πέθαναν 2.570 άτομα από τα 73.308 που συμμετείχαν στην έρευνα και τα περισσότερα ήσαν κρεατοφάγοι. «Πρωταθλητές» της μακροζωίας αναδείχτηκαν οι φυτοφάγοι που τρώνε και ψάρι (μείωση κινδύνου πρόωρου θανάτου κατά 19%), ακολουθούμενοι κατά σειρά από τους αυστηρούς φυτοφάγους (μείωση κινδύνου 15%), όσους τρώνε και γαλακτοκομικά και, τέλος, όσους τρώνε σπάνια και κρέας. Οι άνδρες φυτοφάγοι είχαν μεγαλύτερο όφελος από τις γυναίκες φυτοφάγους.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι διάφορες φυτοφαγικές δίαιτες σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο χρονίων παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο, η υπέρταση κ.α. Όσοι είναι φυτοφάγοι, συνήθως ακολουθούν ένα ευρύτερο υγεινό τρόπο ζωής, με σωματική άσκηση, αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ, έλεγχο του πάχους κ.α. Μια προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι οι Αντβεντιστές (μία προτεσταντική αίρεση) στις ΗΠΑ ζουν τέσσερα έως επτά χρόνια περισσότερα από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Οι ερευνητές επεσήμαναν πως η μελέτη τους δείχνει ότι γενικά οι διάφοροι τύποι φυτοφαγίας είναι όχι μόνο ασφαλείς, αλλά παρέχουν σαφή πλεονεκτήματα υγείας σε σχέση με τη διατροφή όπου κυριαρχούν τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το κρέας. Πάντως μια προηγούμενη ευρωπαϊκή έρευνα του 2009 (μελέτη EPIC-Οξφόρδης) δεν είχε βρει διαφορές στη θνησιμότητα μεταξύ φυτοφάγων και μη, ίσως επειδή οι Ευρωπαίοι γενικά διατρέφονται πιο υγιεινά από τους Αμερικανούς.

Εξάλλου, μία δεύτερη μελέτη, από ερευνητές του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς των ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό επιδημιολογίας "American Journal of Epidemiology", συμπέρανε ότι ο συνδυασμός τακτικής σωματικής άσκησης, μεσογειακής διατροφής, αποφυγής καπνίσματος και ελέγχου του βάρους μειώνουν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. Όσοι υιοθέτησαν όλα τα παραπάνω, είχαν σε διάστημα 7,5 ετών κατά 80% μικρότερη θνησιμότητα σε σχέση με όσους δεν τήρησαν κανέναν από αυτούς τους παράγοντες υγιεινής συμπεριφοράς.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χάνονται εκατομμύρια από την Υγεία


Εκατομμύρια ευρώ χάνονται ετησίως από το δημόσιο σύστημα Υγείας, εξαιτίας της μη λειτουργίας χειρουργείων ημέρας, καθώς ενώ ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί από το 2011 αναμένεται ακόμη η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την εφαρμογή του, σύμφωβα με μελέτη που διεξήχθη από ομάδα ερευνητών του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).

Η μελέτη δείχνει ότι η ετήσια εξοικονόμηση δαπανών από τη λειτουργία των χειρουργείων μίας ημέρας, τόσο για τον ΕΟΠΥΥ όσο και για τον κρατικό προϋπολογισμό, μπορεί να φθάσει έως και τα 225 εκατομμύρια ευρώ.

«Σημαντικά οφέλη για τον κρατικό προϋπολογισμό, τα Ταμεία, αλλά και τους ίδιους τους ασθενείς, "υπόσχεται" η εισαγωγή του θεσμού του χειρουργείου ημέρας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ωστόσο, το ελληνικό σύστημα υγείας παρουσιάζει ιδιαίτερη υστέρηση στην ενσωμάτωση του χειρουργείου ημέρας στη στρατηγική αντιμετώπισης αρκετών περιστατικών, με αποτέλεσμα την αύξηση των ημερών νοσηλείας και συνεπώς της δαπάνης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων», ανέφερε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας της ΕΣΔΥ Γιάννης Κυριόπουλος.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το χειρουργείο ημέρας ενέχει σημαντικά μικρότερο κόστος από τις αντίστοιχες επεμβάσεις με νοσηλεία. Συνοπτικά έχει υπολογιστεί ότι το νοσοκομειακό κόστος είναι από 17% έως 70% μικρότερο για τα χειρουργεία ημέρας, συγκριτικά με τις αντίστοιχες επεμβάσεις που διεξάγονται με νοσηλεία.

Στη μελέτη αναφέρεται ότι με την εισαγωγή στο Σύστημα του θεσμού του χειρουργείου μιας ημέρας, η εξοικονόμηση δαπανών για τον ΕΟΠΥΥ υπερβαίνει τα 93 εκατομμύρια ευρώ ετησίως (στη μέση διάρκεια νοσηλείας των έξι ωρών) και τα 71 εκατομμύρια ευρώ (στη μέση διάρκεια παραμονής του ασθενούς στη δομή, που είναι 12 ώρες). Για τον κρατικό προϋπολογισμό η εξοικονόμηση που προκύπτει αγγίζει τα 225 εκατομμύρια όταν η μέση διάρκεια νοσηλείας είναι 6 ώρες και τα 171 εκατομμύρια όταν η νοσηλεία διαρκεί κατά μέσο όρο 12 ώρες.

Επίσης, μειώνεται στο ελάχιστο η εμφάνιση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, λόγω της μη παραμονής των ασθενών στο χώρο του νοσοκομείου για μεγάλο χρονικό διάστημα, και μειώνεται η ανάγκη των νοσοκομείων για κλίνες, οι οποίες επίσης αποτελούν σημαντικό παράγοντα στην εκτίμηση του κόστους μιας επέμβασης.

Τέλος, οι ασθενείς επιστρέφουν άμεσα στην οικία τους και στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Όπως είπε ο κ. Κυριόπουλος, από παλαιότερη μελέτη που διεξήχθη στη Μεγάλη Βρετανία για την ικανοποίηση των ασθενών μετά από ημερήσια επέμβαση καταρράκτη, προέκυψε ότι το 87% των ερωτηθέντων θα επέλεγε ξανά το χειρουργείο ημέρας για την ίδια επέμβαση. Άλλη μελέτη που έγινε σε γονείς έδειξε ότι το 97% των ερωτηθέντων θα επέλεγε ξανά -αν χρειαζόταν και ήταν εφικτό- το χειρουργείο ημέρας για το παιδί του.

Οι συντάκτες της μελέτης συμπεραίνουν επίσης ότι η μετατόπιση ασθενών υψηλότερου κινδύνου σε αυτόνομες δομές ημερήσιας νοσηλείας δεν συνεπάγεται αύξηση δυσμενών συνεπειών για την υγεία τους, ούτε αυξάνει την πιθανότητα εισαγωγής τους για νοσηλεία.

Ο θεσμός του χειρουργείου ημέρας οφείλει να εξετασθεί σοβαρά και να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας, υπογράμμισαν οι πρόεδροι του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλάσταράκος και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής Γιάννης Δατσέρης ανέφερε ότι προκαλεί ερωτηματικά το γεγονός, πως, ενώ η Πολιτεία έχει στη διάθεσή της ένα μέσο εξοικονόμησης πόρων, με παράλληλη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, και ενώ το νομοθετικό πλαίσιο είναι έτοιμο εδώ και ενάμιση χρόνο, το Προεδρικό Διάταγμα για την εφαρμογή του θεσμού, κωλυσιεργεί ως προς την έκδοσή του ακόμη και σήμερα.Διαβάστε περισσότερα...

Ινδία: Ομαδικός βιασμός 30χρονης Αμερικανίδας


Μια Αμερικανίδα τουρίστρια βιάστηκε από έναν οδηγό φορτηγού και δύο συνεργούς του σε κρατίδιο της βόρειας Ινδίας, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

"Η 30χρονη βιάστηκε χθες το βράδυ από άνδρες σε ένα φορτηγό. Αυτοί της είχαν προτείνει να την πάνε (κάπου) και αυτή είχε δεχθεί", δήλωσε ένας αστυνομικός του κρατιδίου Χιμασάλ Πραντές, Αμπχιμάνιου Κουμάρ.

Ο ομαδικός βιασμός έγινε στο Μανάλι, κωμόπολη στους πρόποδες των Ιμαλάϊων, που κατακλύζεται από τουρίστες και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 χιλιομέτρων από το Νέο Δελχί.

Ιατρικές εξετάσεις που έγιναν επιβεβαίωσαν τον βιασμό της τουρίστριας, πρόσθεσε ο Κουμάρ, διευκρινίζοντας ότι η αστυνομία καταζητεί τους φερόμενους ως δράστες του βιασμού.

"Η γυναίκα δεν συγκράτησε τον αριθμό της πινακίδας του φορτηγού και δεν καταλάβαινε τι έλεγαν οι ύποπτοι (στο φορτηγό). Αυτοί συνέχισαν την πορεία τους μέχρι που έφτασαν σε ένα απομονωμένο σημείο του δρόμου, όπου την βίαζαν για σχεδόν μια ώρα", διευκρίνισε ο αστυνομικός.

Όλοι οι οδηγοί φορτηγών στο Μανάλι πήραν εντολή να παρουσιαστούν στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, στο πλαίσιο της έρευνας.

Το νέο αυτό περιστατικό σημειώνεται μετά την ανακοίνωση της αστυνομίας της Καλκούτας, στην ανατολική Ινδία, ότι συνέλαβε έναν τοπικό επιχειρηματία που είναι ύποπτος ότι νάρκωσε και βίασε μια 21χρονη Ιρλανδή, η οποία εργάζεται σε τοπική φιλανθρωπική οργάνωση.Διαβάστε περισσότερα...

Μέτωπο κατά της «μαύρης» εργασίας


Ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο τον προγραμματισμό της δράσης των υπουργείων Εργασίας και Δημόσιας Τάξης για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, θα πραγματοποιηθεί αύριο, στο υπουργείο Εργασίας.

Στη συνάντηση εξετασθούν όλες οι μορφές παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, θα μετέχουν ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός Εργασίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ, Μιχάλης Κανδαράκης και ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, περίπου 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενοι στην Ελλάδα, Έλληνες και αλλοδαποί, απασχολούνται υπό καθεστώς μερικής ή συνολικής ανασφάλιστης εργασίας.


Διαβάστε περισσότερα...

ΠΟΜΙΔΑ: Δύο νέα χαράτσια


«Καθοριστικές είναι οι ημέρες που ζούμε, για τους ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας μας, γιατί δρομολογούνται δύο νέα μέτρα που θα καθορίσουν τη ζωή τη δική τους και των παιδιών τους. Τις ημέρες αυτές δρομολογούνται δύο νέα και χωρίς προηγούμενο «χαράτσια», το ένα υπέρ του κράτους και το άλλο υπέρ συγκεκριμένων ιδιωτών, που έχουν τη δύναμη να το προωθήσουν και να το επιβάλουν σε βάρος ενός λαού που χειμάζεται από τόσα δεινά. Κοινό χαρακτηριστικό και στα δύο μέτρα: Εκείνοι που τα χειρίζονται σήμερα, αρνήθηκαν στην οργάνωσή μας την παραμικρή δυνατότητα διαλόγου, έστω και για «ξεκάρφωμα»», αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΠΟΜΙΔΑ.

Πρόκειται, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της για, «τον ενιαίο φόρο ακινήτων, μια ληστρική φορολογία με κατανομή βαρών σχεδιασμένη με μικροπολιτικά και όχι δημοσιονομικά κριτήρια, που θα κάνει τους ιδιοκτήτες αστικής περιουσίας ή να τη χάσουν, ή να καταλήξουν στη φυλακή, ή και τα δύο μαζί».

Επίσης, τονίζει ότι η «ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου» θα έχει ως αποτέλεσμα διαρκείς «επιθεωρήσεις» κτιρίων με δαπάνες των ιδιοκτητών τους. «Ο αθώος και ωραιοποιημένος τίτλος του κρύβει το επαχθέστερο συντεχνιακό εφεύρημα εγχώριας έμπνευσης («Made in Greece»): τις αέναες και άσκοπες επιθεωρήσεις όλων των κτιρίων της χώρας, και ιδιαίτερα όλων των κατοικιών ανά 10ετία, με υποχρεωτικές εκ του νόμου αμοιβές που θα επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες τους! Το μέτρο αυτό από τη φύση του θα είναι η μήτρα απύθμενης γραφειοκρατίας και θεσμοθετημένης διαφθοράς, αφού ο κάθε μηχανικός θα δικαιούται να μπαίνει στο κάθε σπίτι, με δικαίωμα «ζωής και θανάτου» στην περιουσία του κάθε πολίτη, και στην ουσία να διαπραγματεύεται ο ίδιος αν το «πιστοποιητικό πληρότητας» που θα χορηγήσει, θα γραφτεί με όμικρον, ή με ωμέγα! Είναι απορίας άξιο γιατί η σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΚΑ υπέκυψε και προωθεί ένα τέτοιο μέτρο, που αξίζει πράγματι τον τίτλο του «αντιλαϊκού». Ζητάμε να αποσυρθεί από τη διαβούλευση και να εγκαταλειφθεί κάθε ιδέα για θέσπισή του! Η υπάρχουσα νομοθεσία μπορεί να καλύψει όλα τα υπάρχοντα προβλήματα», αναφέρει η ΠΟΜIΔΑ.Διαβάστε περισσότερα...

Πληρώθηκε το 50% των συνταξιούχων του ΙΚΑ


Περισσότεροι από το 50% των συνταξιούχων που δεν έλαβαν τη σύνταξη τους μέσω του τραπεζικού τους λογαριασμού λόγω έλλειψης ΑΜΚΑ και ΑΦΜ έχουν υποβάλει τα στοιχεία τους στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ και έχουν λάβει τη σύνταξη Ιουνίου, σύμφωνα με τη διοίκηση του Ιδρύματος.

Συγκεκριμένα από τους 44.018 συνταξιούχους που δεν έλαβαν σύνταξη μέσω των τραπεζών, έχουν πληρωθεί από τα υποκαταστήματα οι 29.016.

Η διοίκηση του Ιδρύματος εκτιμά ότι έως τις 7 Ιουνίου αναμένεται, με ομαλή ροή, θα υποβάλουν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ οι εναπομείναντες δικαιούχοι σύνταξης.

Σε ανακοίνωση του ΙΚΑ επισημαίνεται ότι όσοι προσέλθουν στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έως τις 7 Ιουνίου και υποβάλλουν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, θα λάβουν τη σύνταξη του μηνός Ιουνίου από τα υποκαταστήματα ενώ τη σύνταξη του Ιουλίου και τις επόμενες θα τις λάβουν μέσω τραπεζών.

Όσοι συνταξιούχοι προσέλθουν στα υποκαταστήματα μετά τις 7 Ιουνίου για να υποβάλουν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, θα λάβουν τη σύνταξη Ιουνίου από τα υποκαταστήματα, αλλά η σύνταξη του Ιουλίου δεν θα καταβληθεί μέσω του τραπεζικού τους λογαριασμού και θα πρέπει είτε να περιμένουν να τη λάβουν μέσω τραπέζης μαζί με τη σύνταξη του Αυγούστου, είτε να προσέλθουν και πάλι τον Ιούλιο στα υποκαταστήματα ΓΙΑ να τη λάβουν.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι μαθητές αγνοούν το «σαβουάρ βιβρ» του διαδικτύου


Έχουν άγνοια των κανόνων συμπεριφοράς.

Άγνοια των κανόνων συμπεριφοράς των ανηλίκων στο διαδίκτυο και των υποχρεώσεών τους online διαπιστώνουν δάσκαλοι και καθηγητές, οι οποίοι συμμετείχαν σε έρευνα της Δράσης Ενημέρωσης Saferinternet.gr.

Οι εκπαιδευτικοί κλήθηκαν να δώσουν τη γνώμη τους για σημαντικά ζητήματα ορθής και ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου από τους μαθητές τους.

Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά:

- Παρόλο που το 72% των εκπαιδευτικών πιστεύουν πως οι ανήλικοι θεωρούν ότι γνωρίζουν περισσότερα για το διαδίκτυο από ότι οι δάσκαλοι και οι γονείς τους, το 68,6% από αυτούς πιστεύει, επίσης, πώς οι ανήλικοι δεν γνωρίζουν τι είναι το «netiquette», διεθνής όρος του κώδικα δεοντολογικής συμπεριφοράς στο διαδίκτυο.

- Το 60,1% των εκπαιδευτικών επισημαίνει πως οι ανήλικοι δεν γνωρίζουν ότι η διαδικτυακή τους συμπεριφορά μπορεί να έχει συνέπειες στον φυσικό κόσμο. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, αν αναλογιστεί κανείς πως οι ανήλικοι δεν γνωρίζουν ποια πράγματα και ποιες συμπεριφορές είναι παράνομες στο διαδίκτυο, σύμφωνα με περισσότερους από τους μισούς εκπαιδευτικούς (65,1%).

- Το 79,7% των εκπαιδευτικών πιστεύουν πως οι ανήλικοι καταπατούν την πνευματική ιδιοκτησία των άλλων στο διαδίκτυο, χωρίς πολλές φορές να γνωρίζουν τους κανόνες που διέπουν την έννοια του «copyright».

- Το 49,6% των εκπαιδευτικών θεωρούν ότι οι ανήλικοι δεν γνωρίζουν ότι πρέπει να σέβονται τη γνώμη των άλλων στο διαδίκτυο, μία εκ των βασικών τους υποχρεώσεων online.

- Οι ανήλικοι δεν ζητούν συγκατάθεση για να αναρτήσουν φωτογραφίες ή βίντεο τρίτων (φίλων, συμμαθητών, γνωστών, κ.λπ.), όπως υποστηρίζει το 61,5% των εκπαιδευτικών.

- Το 39,4% των εκπαιδευτικών αποκαλύπτουν πως έχουν αντιμετωπίσει στη σχολική πορεία τους περιστατικά ψηφιακής παρενόχλησης / διακωμώδησης / συκοφαντικής δυσφήμισης μέσω κινητού, Facebook ή άλλου ιστοχώρου από μαθητές προς μαθητές ή προς δασκάλους (π.χ. παραποιημένη φωτογραφία, άσχημα σχόλια, κλοπή προφίλ).Διαβάστε περισσότερα...

Ξαναχτύπησε ο Sars στην Ιταλία;


Δέκα ύποπτα κρούσματα του ιού της νέας άτυπης πνευμονίας Sars στην Φλωρεντία, σύμφωνα με μικροβιολογικές εξετάσεις.

Δέκα άτομα προέκυψαν θετικά στον ιό της νέας άτυπης πνευμονίας Sars σε μικροβιολογικά τεστ που πραγματοποιήθηκαν στο ανοσολογικό κέντρο Καρέτζι της Φλωρεντίας, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Αναμένεται τώρα, η τελική επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων από το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της Ρώμης.

Τα άτομα που, στα πρώτα τεστ, βρέθηκαν θετικά στον συγκεκριμένο ιό δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και για τον λόγο αυτό τους ζητήθηκε να παραμείνουν προσωρινά στο σπίτι τους, αλλά δεν έχουν τεθεί σε απομόνωση.

Η μόνη περίπτωση με εμφανή συμπτώματα είναι αυτή ενός Ιορδανού πολίτη σαράντα πέντε ετών, ο οποίος εργάζεται σε ξενοδοχείο της Φλωρεντίας. Την περασμένη Τρίτη παρουσιάσθηκε σε πρώτων βοηθειών της πρωτεύουσας της Τοσκάνης, λέγοντας στους γιατρούς ότι είχε μόλις επιστρέψει από την χώρα του. Παρουσίαζε υψηλό πυρετό, αναπνευστικά προβλήματα και βήχα.

Η κατάσταση της υγείας του, πάντως, δεν φαίνεται να εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία. Όπως τονίζουν, τέλος, ιταλοί επιστήμονες, θα πρέπει να εξακριβωθεί αν πρόκειται, όντως, για μεταλλαγμένο ιό της Sars, ή για άλλη ασθένεια με παρόμοια συμπτώματα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Tο πρώτο υδατοδρόμιο του Ιονίου


Στο λιμάνι της Κέρκυρας θα δημιουργηθεί το πρώτο Υδατοδρόμιο στο Ιόνιο, μετά την ενεργοποίηση της νομοθεσίας, που καθορίζει τους όρους αδειοδότησης και λειτουργίας των Υδατοδρομίων.

Η εταιρεία Ελληνικά Υδατοδρόμια έχει καταθέσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα για πτητικό έργο στα Ιόνια νησιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κέρκυρα, η εταιρεία Ελληνικά Υδατοδρόμια θα χρησιμοποιήσει ως έδρα το νησί του Ιονίου, αρχικά, για να εκτελεί πτήσεις τσαρτερ προς τους Οθωνούς, την Ερείκουσα και τους Παξούς αλλά και πτήσεις περιήγησης τουριστών κρουαζιέρας που θέλουν να δουν την Κέρκυρα από ψηλά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

H ανεργία απειλεί μια γενιά


Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για το μέλλον της παγκόσμιας αγοράς απασχόλησης, καθώς όπως προβλέπεται στην ετήσια έκθεσή της, στις αναπτυγμένες χώρες, ιδίως στην Ευρώπη, η απασχόληση δεν αναμένεται να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα μέχρι τα τέλη του 2017, δέκα χρόνια από την αρχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, αν δεν αλλάξουν οι πολιτικές λιτότητας, μπορεί να προκληθούν σοβαρές κοινωνικές αναταραχές και στις χώρες της Ευρωζώνης.

Η έκθεση προειδοποιεί επίσης ότι σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των ανέργων θα συνεχίσει να αυξάνεται. Το 2015, οι άνεργοι αναμένεται να είναι παγκοσμίως 208 εκατομμύρια, όταν τώρα είναι 202 εκατομμύρια.

Ενα ακόμα ανησυχητικό στοιχείο που προκύπτει από την έκθεση, είναι ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η μακροχρόνια ανεργία έχει αυξηθεί σχεδόν κατά δύο τρίτα στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, γεγονός που έχει «όχι μόνο σοβαρές συνέπειες στους εργαζόμενους», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «αλλά και που αποδυναμώνει κοινωνίες που προηγουμένως ήταν σταθερές».

Οπως επισημαίνει η έκθεση, τα μέτρα εξυγίανσης εκεί που κρίνονται απαραίτητα θα πρέπει να εφαρμόζονται σε βιώσιμους ρυθμούς, ενώ θα πρέπει να δοθεί σημασία στις κοινωνικές και εργασιακές επιπτώσεις των διάφορων μακροοικονομικών πολιτικών.

Με τίτλο «Διορθώνοντας τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό», η Εκθεση αναφέρει ότι μεταξύ 2010 και 2011 οι ανισότητες εισοδήματος αυξήθηκαν σε 14 από τις 26 ανεπτυγμένες οικονομίες με τις οποίες ασχολείται, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Δανίας, της Ισπανίας και των ΗΠΑ. Τα επίπεδα ανισότητας σε επτά από τις υπόλοιπες 12 χώρες ήταν πιο ψηλά απ' ό,τι πριν την έναρξη της κρίσης. Αυτές οι «οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες θα επηρεάσουν τις προοπτικές ανάπτυξης», επισημαίνει ο Ρέιμοντ Τόρες, εκ των συντακτών της έκθεσης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Μάρκετινγκ στην αγορά εργασίας


Επαγγελματικός προσανατολισμός για μία περιζήτητη επιλογή από τους μαθητές.

Το μάρκετινγκ, και συγκεκριμένα η μοναδική σχολή που φέρει την ονομασία μάρκετινγκ και επικοινωνία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αποτελεί μια περιζήτητη επιλογή από τους μαθητές.

Ο πρώτος εισαχθείς στη σχολή είχε συγκεντρώσει 18.973 μόρια ενώ η βάση διαμορφώθηκε στα 16517 μόρια για τη γενική σειρά. 779 μαθητές όλων των κατηγοριών δήλωσαν το τμήμα ως πρώτη τους επιλογή ενώ συνολικά 8428 υποψήφιοι δήλωσαν το τμήμα στο μηχανογραφικό τους. Τι είναι όμως το μάρκετινγκ και ποιες οι επαγγελματικές δυνατότητες των αποφοίτων; Σε αυτά τα δυο θεμελιώδη ερωτήματα θα απαντήσουμε μέσα από το παρόν άρθρο.

Τι είναι το Μάρκετινγκ;

Σύμφωνα με το Βρετανικό Ινστιτούτο Μάρκετινγκ: το μάρκετινγκ είναι η διαδικασία της διοίκησης με την οποία εντοπίζονται, προβλέπονται και ικανοποιούνται οι ανάγκες του καταναλωτή με κάποιο κέρδος για την επιχείρηση.

Σύμφωνα πάλι με άρθρο της καθηγήτριας κα Αντωνάκης στην ιστοσελίδα savemarketing «έχει ως γνώμονα τον καταναλωτή και τις ανάγκες του και εστιάζει στο παραγόμενο αγαθό. Στόχος του είναι να ικανοποιήσει τις ανάγκες του καταναλωτή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε σχέση με τους ανταγωνιστές, και ως συνάρτηση να έχει μια κερδοφόρα πορεία στην αγορά».

Σύμφωνα με τον Th. Levitt, έναν από τους μεγαλύτερους δασκάλους του μάρκετινγκ ενώ « η πώληση εστιάζει στις ανάγκες του πωλητή, το μάρκετινγκ εστιάζεται στις ανάγκες του αγοραστή. Έχει δηλαδή ως στόχο την ικανοποίησή του.

Τι κάνει ο απόφοιτος του μάρκετινγκ

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αυλωνίτη οι ενέργειες που κάνει ο επαγγελματία του μάρκετινγκ είναι οι ακόλουθες:
1. Καθορίζει αν υπάρχει ζήτηση για το προϊόν
2. Αναπτύσσει και τεστάρει στην αγορά το προϊόν
3. Δίνει κάποιο όνομα στο προϊόν
4. Αναλύει τα προϊόντα των ανταγωνιστών
5. Καθορίζει την τιμή
6. Δημιουργεί τη διαφημιστή καμπάνια
7. Προσλαμβάνει και εκπαιδεύει πωλητές του προϊόντος
8. Εφαρμόζει τεχνικές προώθησης
9. Αναπτύσσει διαδικασίες για τη διανομή του προϊόντος
10. Καθορίζει τα σημεία πώλησης
(Πηγή: aode.gr)

Επαγγελματικά δικαιώματα

Οι απόφοιτοι του τμήματος μάρκετινγκ εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο και μπορούν να εργαστούν ως οικονομολόγοι και λογιστές. Μπορούν να εργαστούν στους ίδιους χώρους με τους αποφοίτους των άλλων οικονομικών σχολών (τράπεζες, σχολεία, επιχειρήσεις).

Όσοι δεν καταφέρουν να εισαχθούν στο τμήμα Μάρκετινγκ του ΟΠΑ μπορούν να ασχοληθούν με τον τομέα του μάρκετινγκ και μέσα από τα υπόλοιπα οικονομικά τμήματα εκπονώντας ένα μεταπτυχιακό. Το τμήμα του Οικονομικού Πανεπιστήμιο προσφέρει μεταπτυχιακό με τον τίτλο» Μάρκετινγκ, Επικοινωνία και Νέες Τεχνολογίες».

Ακολουθεί ένα βίντεο για το πιο πάνω μεταπτυχιακό...Όπως αναφέρεται και στον κανονισμό στο μεταπτυχιακό γίνονται δεκτοί απόφοιτοι οικονομικών τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ. Άρα μην απογοητεύεστε όσοι δεν πετύχετε την απευθείας εισαγωγή αφού υπάρχει και η δυνατότητα του μεταπτυχιακού.

Αυξημένη ανεργία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών η ανεργία των αποφοίτων του τμήματος μάρκετινγκ και επικοινωνία είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Το 60% των αποφοίτων του τμήματος δήλωσε ότι εργάζεται ενώ το 40% δήλωσε το αντίθετο.Διαβάστε περισσότερα...

Δεν παραβίασε το νόμο αλλά το μωρό πέθανε


Η 22χρονη στο Ελ Σαλβαδόρ δεν έκανε άμβλωση, η κόρη της όμως δεν τα κατάφερε.

Η νεαρή έγκυος, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης στο Ελ Σαλβαδόρ για το αν θα της επιτρεπόταν να υποβληθεί σε άμβλωση επειδή το έμβρυο που κυοφορούσε έπασχε από μία μοιραία πάθηση, γέννησε χθες με καισαρική προκειμένου να μην κινδυνεύσει η ζωή της και ταυτόχρονα να μην παραβιάσει τον νόμο, αλλά το βρέφος δεν επέζησε.

Το υπουργείο Υγείας του Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσε ότι οι γιατροί που παρακολουθούν την γυναίκα με το ψευδώνυμο «Μπεατρίς» την υπέβαλαν σε καισαρική τομή για να αφαιρέσουν το έμβρυο και να αποφύγουν την άμβλωση που είναι παράνομη στη χώρα.

Το 1999, η χώρα αυτή της κεντρικής Αμερικής απαγόρευσε όλα τα είδη αμβλώσεων. Το έμβρυο που κυοφορούσε η νεαρή γυναίκα έπασχε από ανεγκεφαλία, η οποία εμποδίζει τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου και των οστών του κρανίου. Τα βρέφη αυτά έχουν ελάχιστες πιθανότητες να επιζήσουν μετά την γέννα.

Η υπουργός Υγείας Μαρία Ιζαμπέλ Ροντρίγκες δήλωσε ότι η επέμβαση πραγματοποιήθηκε περίπου στις 11 το βράδυ και ότι η κατάσταση της Μπεατρίς, η οποία βρισκόταν στην 27η εβδομάδα της κύησης, είναι σταθερή. Λίγο αργότερα η υπουργός ανακοίνωσε ότι η νεογέννητη κόρη της Μπεατρίς πέθανε πέντε ώρες αφότου γεννήθηκε.

Η 22χρονη Μπεατρίς πάσχει από λύκο και αντιμετωπίζει προβλήματα στα νεφρά και η εγκυμοσύνη θα έθετε σε κίνδυνο την υγεία της.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε ύστερα από απόφαση την περασμένη Πέμπτη του Δια-Αμερικανικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καλούσε το Ελ Σαλβαδόρ να λάβει μέτρα για να σώσει την ζωή της γυναίκας μετά την απόρριψη από τα τοπικά δικαστήρια του αιτήματός της να υποβληθεί σε έκτρωση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ελ Σαλβαδόρ απέρριψε το αίτημά της για έκτρωση με το αιτιολογικό ότι παραβιάζει το Σύνταγμα, που, σύμφωνα με το δικαστήριο, προστατεύει την ζωή από την στιγμή της σύλληψης.

Η επιλογή της καισαρικής τομής ήταν για τις αρχές του Ελ Σαλβαδόρ ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το νομικό αδιέξοδο. Η υπόθεση έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα των αμβλώσεων στο Ελ Σαλβαδόρ και των απόψεων σε σχέση με την έκτρωση στην κυρίως ρωμαιοκαθολική Λατινική Αμερική. Ορισμένες χώρες, όπως η Κολομβία, χαλαρώνουν τους ισχύοντες κανόνες.


Διαβάστε περισσότερα...

Γυμνή ποδηλατοδρομία στη Θεσσαλονίκη


Την Παρασκευή 7 Ιουνίου στις 19:00.

Η 6η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία θα γίνει στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 7 Ιουνίου με τους ποδηλάτες να πετάνε για άλλη μια φορά τα ρούχα τους, με στόχο να γιορτάσουν την προώθηση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης.

«Ήρθε η ώρα να βάλουμε ένα STOP στην "άσεμνη" έκθεση των ανθρώπων και του πλανήτη στη ρύπανση. Ελάτε όσοι γυμνοί τολμάτε» είναι το σύνθημα της φετινής διοργάνωσης.

Η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία είναι ένα κίνημα στο οποίο συμμετέχουν περισσότερες από 70 πόλεις σε όλο τον κόσμο.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο Στίβεν Χόκινγκ στέκεται στα πόδια του


Σπάνιο φωτογραφικό ντοκουμέντο από το πρώτο του γάμο.

Ο Στίβεν Χόκινγκ παντρεύτηκε στις 14 Ιουλίου 1965 με την Τζέιν Γουάιλντ. Ο διάσημος θεωρητικός φυσικός ντύθηκε γαμπρός και πόζαρε στο φακό με την εκλεκτή της καρδιάς του.

Ο γάμος έγινε πριν ακόμα πάρει την τόσο σοβαρή τροπή η σοβαρή νευρολογική ασθένεια που τον ανάγκασε να μείνει για πάντα καθηλωμένος στο αναπηρικό καροτσάκι.

Το διαζύγιο ήρθε το 1991 όταν ο Χόκινγκ γνώρισε τη νοσοκόμα Ιλέιν Μέισον. Κι αυτός ο γάμος, όμως, δεν ευδοκίμησε και έληξε το2006 όταν ο Χόκινγκ άρχισε να ξαναπλησιάζει την πρώτη του γυναίκα με την οποία είχε αποκτήσει τρία παιδιά.Διαβάστε περισσότερα...

Σιαμαία γεννήθηκαν ενωμένα στην καρδιά


Δεν υπάρχει ελπίδα να επιβιώσουν γιατί μοιράζονται κι άλλα ζωτικά όργανα.

Η 34χρονη Basma Breiwesh από την Παλαιστίνη γνώριζε από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης της, ότι κυοφορούσε σιαμαία, όμως αρνήθηκε να κάνει έκτρωση.

«Είμαι βαθιά θρησκευόμενη και δε μπορούσα να σκοτώσω τα παιδιά μου. Χαίρομαι που τα έφερα στον κόσμο, όμως τώρα είναι στα χέρια του Θεού το αν θα καταφέρουν να ζήσουν» είπε η ίδια στο Associated Press.

Οι γιατροί ενημέρωσαν τη μητέρα τους ότι τα βρέφη ήταν ενωμένα στην καρδιά και άλλα ζωτικά όργανα και ότι η απόπειρα διαχωρισμού τους δε θα στεφόταν με επιτυχία.

Η Basma γέννησε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ. Τρεις ημέρες μετά τη γέννα και αφού οι γιατροί της μετέφεραν τα δυσάρεστα νέα, αποφάσισε να γυρίσει στο σπίτι της στη Χεβρώνα, προκειμένου να είναι κοντά στα υπόλοιπα τέσσερα παιδιά της, αναφέρει το δημοσίευμα.

Περίπου μία στις 200.000 γεννήσεις παγκοσμίως φέρνει στον κόσμο σιαμαία, σύμφωνα με την πανεπιστημιακή κλινική του Maryland.

Τα περισσότερα γεννιούνται νεκρά. Περίπου τα τρία τέταρτα των σιαμαίων διδύμων είναι θηλυκά και είναι ενωμένα έστω μερικώς στην περιοχή του στήθους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, προσθέτει το δημοσίευμα, οι πιθανότητες επιτυχούς διαχωρισμού και επιβίωσής τους αυξάνεται όταν τα σιαμαία έχουν διαφορετικά ζωτικά όργανα.

Τα σιαμαία της Basma μοιράζονταν την ίδια καρδιά, το συκώτι και άλλα ζωτικά τους όργανα και θα πέθαιναν αν οι γιατροί προσπαθούσαν να τα διαχωρίσουν. Πάντως οι πιθανότητες επιβίωσής τους δεν είναι μεγάλες.

«Είναι ένα δυσάρεστο περιστατικό» ανέφερε η διοίκηση του νοσοκομείου σε ανακοίνωσή της. «Ομάδα εξαίρετων γιατρών έφερε στον κόσμο τα σιαμαία με καισαρική, όμως περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις έδειξαν, δυστυχώς, ότι δε μπορούν να διαχωριστούν».

Σιαμαία γεννήθηκαν ενωμένα στην καρδιά


Διαβάστε περισσότερα...

Δολοφόνησαν τον αδερφό της επειδή κατήγγειλε τους βιαστές της


Η δραματική ιστορία μιας ανήλικης που έπεσε θύμα βιασμού στο Πακιστάν.

Ο γενναίος αγώνας ενός ανήλικου κοριτσιού που έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού στο χωριό της στο Πακιστάν, είναι το θέμα ενός ντοκιμαντέρ που παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ Sundance, και την περασμένη εβδομάδα μεταδόθηκε για πρώτη φορά στην αμερικανική τηλεόραση.

Οι συγχωριανοί της 13χρονης Kainat Soomro τής έβαλαν την «ταμπέλα» της «kari», δηλαδή της «μαύρης παρθένας». Μάλιστα, παρότρυναν την οικογένειά της να τη σκοτώσουν για να απαλλαγούν από το βάρος της ντροπής, όταν εκείνη το 2007 κατήγγειλε ότι την είχαν βιάσει τέσσερις άντρες.

Οι συγγενείς του ανήλικου κοριτσιού όμως αρνήθηκαν να της γυρίσουν την πλάτη και ορκίστηκαν να τη βοηθήσουν να δικαιωθεί και να σταθούν στο πλάι της, στο δύσκολο αγώνα που επέλεξε σε πείσμα των «ηθικών νόμων» που ισχύουν εδώ και αιώνες στη χώρα της.

Από το 2007 μέχρι σήμερα, ο εφιάλτης της Kainat μοιάζει ατελείωτος, γράφει δημοσίευμα της Daily Mail. Η οικογένειά της εκδιώχθηκε από το χωριό Dadu, όπου ζούσε, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που δέχτηκαν απειλές κατά της ζωής τους.

Ο πατέρας και ένας από τους αδερφούς της έπεσαν θύματα άγριου ξυλοδαρμού, ενώ ένας άλλος αδερφός της είχε εξαφανιστεί για τρεις μήνες και τελικά βρέθηκε δολοφονημένος.

Οι δράστες του βιασμού δεν τιμωρήθηκαν ποτέ για το έγκλημα που διέπραξαν. Ο δικαστής απέδωσε τις κατηγορίες της «σε αποκυήματα της φαντασίας της».

Μετά την αθώωσή τους, οι δράστες του βιασμού –όπως φαίνεται στο βίντεο- κουβεντιάζουν λέγοντας ότι η Kainat έπρεπε να «μείνει σπίτι της ήσυχη και να μη μιλήσει».

Η 19χρονη σήμερα Kainat ζει με την οικογένεια της σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Καράτσι. «Χάσαμε τα πάντα» δήλωσαν στην ιστοσελίδα news.com.au.

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Εκτός νόμου στο Πακιστάν» (Outlawed in Pakistan) μιλά για το δύσκολο αγώνα της Kainat για δικαιοσύνη.

«Μου είπαν ότι δεν είμαι πραγματικός άντρας. Ότι απέτυχα να ακολουθήσω την παράδοση. Ότι έπρεπε να έχω σκοτώσει την αδερφή μου» είπε ο αδερφός της Sabir στους κινηματογραφιστές Habiba Nosheen και Hilke Schellmann.

Διαβάστε περισσότερα...

Έτοιμη η διάταξη για προσωρινές διαταγές-ασφαλιστικά μέτρα


Θα ενταχθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.

Μετά το νομοσχέδιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ. Μανιτάκη, που προέβλεπε την κατάργηση της έκδοσης προσωρινών διαταγών και αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων από τα δικαστήρια, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει, ήδη, έτοιμη σχετική διάταξη για το ζήτημα αυτό, η οποία θα ενταχθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και προβλέπει αρκετά ασφυκτικές προθεσμίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντ. Ρουπακιώτης, με γνώμονα το σεβασμό του θεμελιώδους δικαιώματος της δικαστικής προστασίας του πολίτη προωθεί νομοθετική ρύθμιση, με την οποία επιδιώκεται η αποτροπή καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος έκδοσης προσωρινών διαταγών και αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων, χωρίς, όμως, να καταργείται επί της ουσίας η δυνατότητα παροχής δικαστικής προστασίας, που προβλέπεται από το άρθρο 20 του Συντάγματος και το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Σύμφωνα με την προωθούμενη ρύθμιση οι προθεσμίες είναι έντονα ασφυκτικές, ειδικά στις εργατικές υποθέσεις. Η συζήτηση της προσωρινής διαταγής θα προσδιορίζεται υποχρεωτικά εντός δύο εργάσιμων ημερών από την κατάθεση της αίτησης. Αν γίνει δεκτό το αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής, η σχετική αίτηση ασφαλιστικών μέτρων προσδιορίζεται για συζήτηση υποχρεωτικά μέσα σε 30 ημέρες. Σημειώνεται, ότι για την κατάθεση αιτήματος έκδοσης προσωρινής διαταγής, προϋπόθεση είναι η κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη νέα νομοθετική ρύθμιση, αναβολή της συζήτησης χορηγείται μόνο αν συντρέχει σπουδαίος λόγος στο πρόσωπο του διαδίκου. Στην περίπτωση αυτή η δικάσιμος ορίζεται υποχρεωτικά μέσα σε 30 ημέρες. Αναβολή της υπόθεσης για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν επιτρέπεται, διαφορετικά παύει αυτοδικαίως η ισχύς της προσωρινής διαταγής, εκτός αν αυτή παραταθεί από το δικαστήριο.

Επίσης, αν τα ασφαλιστικά μέτρα έχουν διαταχθεί πριν την άσκηση της κυρίας αγωγής, ο δικαστής που τα διατάσσει ορίζει υποχρεωτικά προθεσμία όχι μεγαλύτερη των 30 ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων. Αναβολή της κυρίας υπόθεσης επιτρέπεται μόνο μία φορά και σε χρόνο που δεν απέχει περισσότερο από δύο μήνες από την αρχική δικάσιμο, ενώ δεύτερη αναβολή χορηγείται μόνον αν συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας. Στην περίπτωση αυτή η νέα δικάσιμος προσδιορίζεται υποχρεωτικά εντός 30 ημερών και η απόφαση επί της αγωγής εκδίδεται από το δικαστήριο υποχρεωτικά μέσα σε τρεις μήνες από τη συζήτηση. Ειδικά για τις εργατικές υποθέσεις (απολύσεις εργαζομένων, συμβασιούχων, κ.λπ.), η απόφαση εκδίδεται οπωσδήποτε μέσα σε δύο μήνες από τη συζήτηση.

Τέλος, αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία των 30 ημερών για την άσκηση της κυρίας αγωγής αίρονται αυτοδικαίως τα ασφαλιστικά μέτρα, εκτός εάν ο ενδιαφερόμενος, μέσα στην προθεσμία αυτή, πέτυχε την έκδοση διαταγής πληρωμής.Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτές είναι οι ρυθμίσεις για όσους έχουν δάνεια


Ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους προσπαθούν να αποπληρώσουν τις δανειακές υποχρεώσεις τους, δηλαδή για για 8 στους 10 δανειολήπτες προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τα «κόκκινα δάνεια».

Το σχέδιο νόμου θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, δεδομένου ότι αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης από το Eurogroup.

Αιτιολογική έκθεση

Η ρύθμιση προβλέπει μηνιαία καταβολή για δάνεια από πιστωτικά ιδρύματα μόνο, με εμπράγματη εξασφάλιση (εγγραφή προσημείωσης – υποθήκης) πάνω στην κύρια κατοικία του δανειολήπτη, ενώ μειώνεται στο 30% του καθαρού οικογενειακού εισοδήματος.

Με το νομοσχέδιο εισάγεται νομοθετικά ένας προκαθορισμένος, για όλα τα πιστωτικά ιδρύματα, τρόπος ρύθμισης οφειλών μειώνοντας δραστικά την πιθανότητα αδικαιολόγητων αποκλεισμών και περιττής γραφειοκρατίας. Επίσης παρέχεται στο μέσο ελληνικό νοικοκυριό περίοδος διευκόλυνσης, τεσσάρων ετών, η οποία είναι τουλάχιστον 4 φορές μεγαλύτερη από αυτή που οι τράπεζες παρέχουν σήμερα στις δικές τους ρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα για διάστημα τεσσάρων ετών ο δανειολήπτης εξασφαλίζεται, ακόμη και στην περίπτωση που τα εισοδήματα του μειωθούν, αφού η δόση του θα προσαρμοσθεί αναλόγως.

Για το διάστημα των τεσσάρων ετών, εφόσον ο δανειολήπτης είναι συνεπής στις αναπροσαρμοσμένες υποχρεώσεις του, παραμένει ενήμερος, χωρίς καμία επίπτωση στο παρόν και στο μέλλον της πιστοληπτικής του ικανότητας και συνεχίζει να έχει πρόσβαση σε όλες τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Οφέλη από το πρόγραμμα διευκόλυνσης οφειλετών

Επίσης θεσπίζεται ειδική ρύθμιση για νοικοκυριά με εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα κάτω των 15.000 ευρώ, στα οποία η προσαρμογή της δόσης θα υπολογίζεται με μέγιστο επιτόκιο 0,75% + Βασικό Επιτόκιο ΕΚΤ (=1,25%) έτσι ώστε να περιορίζεται η επιβάρυνσή τους με τόκους κατά τη διάρκεια της περιόδου χάριτος.

Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει και ειδικά προνόμια για τους ανέργους, με μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας, στους οποίους εκτός από όσα προβλέπονται γενικά, παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών με πλήρη απαλλαγή τόκων για συνολικό διάστημα 6 μηνών εντός της περιόδου χάριτος. Παρέχεται έτσι ένα σημαντικό διάστημα ανακούφισης μέχρι την οικονομική του ανάκαμψη και την ομαλή επιστροφή του στην οικονομική δραστηριότητα.

Πρόγραμμα διευκόλυνσης οφειλετών

Ποιους αφορά

Δικαίωμα υπαγωγής στο πρόγραμμα έχουν:

1. μισθωτοί και συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημοσίου τομέα,

2. όσοι έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας (η δραστηριότητά τους παρέχεται αποκλειστικά σε ένα νομικό πρόσωπο),

3. άνεργοι με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή (μισθοί, συντάξεις, ενοίκια, αγροτικά εισοδήματα κλπ) έως € 25.000 και εφόσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 20% από 01.01.2010 έως σήμερα.

Επιπλέον το ως άνω ποσό αυξάνεται κατά €5.000 (δηλαδή έως €30.000 ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα) για πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή/και μόνιμη αναπηρία και για τρίτεκνους και πολύτεκνους.

Ποια δάνεια υπάγονται

Υπάγονται απαιτήσεις από πιστωτικά ιδρύματα που δεν έχουν καταγγελθεί και για τις οποίες έχει εγγραφεί προσημείωση ή υποθήκη στην κύρια κατοικία του οφειλέτη, η αντικειμενική αξία της οποίας δεν ξεπερνά τις €180.000.

Προϋποθέσεις υπαγωγής

1. το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν ξεπερνά σε αντικειμενική αξία τις €250.000 (€300.000 για τρίτεκνους, πολύτεκνους και πάσχοντες από βαριά ασθένεια)

2. το σύνολο των καταθέσεων που βρίσκονται στη κατοχή του νοικοκυριού δεν ξεπερνά τις €10.000 (€15.000 για τρίτεκνους, πολύτεκνους και πάσχοντες από βαριά ασθένεια)

3. το ανεξόφλητο υπόλοιπο των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων του νοικοκυριού (κεφάλαιο) δεν ξεπερνά τις €150.000.

Τι χορηγείται

• Περίοδος χάριτος 48 μηνών.

• Άμεση μείωση της μηνιαίας καταβολής στο 30% του μηνιαίου καθαρού εισοδήματός του νοικοκυριού.

• Η δόση καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου χάριτος θα προσαρμόζεται σε πιθανή μεταβολή του εισοδήματος.

• Η συμβατική διάρκεια του δανείου παρατείνεται κατά 48 μήνες και η αποπληρωμή του μετά την περίοδο χάριτος συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης χωρίς καμία επιβάρυνση για το δανειολήπτη.

Ειδικότερα:

• Για ετήσια καθαρά εισοδήματα έως €15.000 το επιτόκιο που προβλέπεται στη σύμβαση του δανείου περιορίζεται στο 1,25% (0,75% + βασικό επιτόκιο ΕΚΤ) και με βάση αυτό υπολογίζεται η μηνιαία δόση κατά την περίοδο χάριτος.

• Για τους ανέργους με μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας, πέραν των παραπάνω, παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών με πλήρη απαλλαγή τόκων για συνολικό διάστημα 6 μηνών εντός της περιόδου χάριτος.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανταλλάσσουν σπίτια με άδειες ταξί


Νέα ήθη και... ανταλλακτικές συνήθειες έχει φέρει και στην αγορά ακινήτων η μεγάλη κρίση, η έλλειψη ρευστότητας, αλλά και η συνεχής φορολογική επιβάρυνση της κτηματαγοράς.

Ιδιοκτήτες ακινήτων ανταλλάσσουν την περιουσία τους με άλλη, μόνιμοι κάτοικοι αστικών περιοχών ζητούν για ανταλλαγή αγροτεμάχια ή σπίτια στην περιφέρεια προκειμένου να μετακομίσουν, ενώ όλο και περισσότεροι «ενοικιάζουν» τα σπίτια ή τα καταστήματά τους χωρίς... ενοίκιο, με μόνη απαίτηση να πληρώνονται λογαριασμοί και χαράτσια.

Το πιο εντυπωσιακό, πάντως, φαινόμενο είναι αυτό της ανταλλαγής ακινήτων είτε με ακίνητα είτε ακόμη και με... άλλο είδος ανταλλαγής. Το πιο... περιζήτητο προϊόν ανταλλαγής είναι οι άδειες ταξί, μισές ή ολόκληρες. Ιδιοκτήτες σπιτιών ή οικοπέδων «καίγονται» για ανταλλαγή με τέτοια άδεια, προφανώς διότι θεωρούν ότι το επάγγελμα του ταξιτζή είναι κερδοφόρο και ταυτόχρονα οι άδειες ταξί συγκεκριμένες και ακόμη ακριβές.

Αυξάνονται κάθε μέρα

Κανείς δεν γνωρίζει πόσες συμφωνίες ανταλλαγής γίνονται καθημερινά, όμως το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες αγγελίες αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς δηλώνει ότι «υπάρχει πολύ ψωμί».

Όλο και περισσότεροι δηλώνουν έτοιμοι να αποχωριστούν την περιουσία τους για χάρη κάποιου άλλου αγαθού, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί μέχρι και εξειδικευμένες ιστοσελίδες που λειτουργούν ως «ανταλλακτήρια». Οι βασικές κατηγορίες των ιδιοκτητών που ζητούν ανταλλαγή με άλλο ακίνητο ή άλλο αγαθό είναι οι εξής:

Οι ιδιοκτήτες που έχουν περισσότερα από ένα ακίνητα και δεν μπορούν να καταβάλουν φόρους και άλλα έξοδα συντήρησης. Με δεδομένο ότι δεν μπορούν να πουλήσουν επιλέγουν την ανταλλαγή με διαφορετικά «προϊόντα» ή και με ακίνητα μικρότερης επιβάρυνσης.

Όσοι «βαρέθηκαν» το σπίτι τους ή την περιοχή όπου μένουν ή όσοι θέλουν κάποιο άλλο είδος ακινήτου. Στις περισσότερες αγγελίες ζητείται για ανταλλαγή κάποιο ακίνητο ή υπάρχουν σπίτια, οικόπεδα ή καταστήματα που προσφέρονται με αντάλλαγμα άλλο ακίνητο σε διαφορετική περιοχή ή με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, υπάρχει ιδιοκτήτης διαμερίσματος που ζητά να το ανταλλάξει με μονοκατοικία ή άλλος που μένει σε μεζονέτα στον Γέρακα και επιθυμεί να πάρει κάποιο οικόπεδο.

Όσοι θέλουν να φύγουν από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις για να ζήσουν... αγροτικά. Ζητούν εξοχικά, αγροκτήματα ή χωράφια και τα ανταλλάσσουν με κάποιο διαμέρισμα. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης διαμερίσματος στην πλατεία Αττικής δίνει διαμέρισμα 60 τ.μ. και ζητά μονοκατοικία ή διαμέρισμα στο Βαρθολομιό.

Επίσης, διαμέρισμα 71 τ.μ. στην Κυψέλη, κατασκευής του 1965, ανταλλάσσεται με κτήμα ή σπίτι στην Κύμη Ευβοίας. Ακόμη, μονοκατοικία 52 τ.μ. στην Καλλιθέα ανταλλάσσεται με οικία στην Κατερίνη, διαμέρισμα στο Πολύγωνο 60 τ.μ. ανταλλάσσεται με διαμέρισμα στα Σελήνια Σαλαμίνας και νεόδμητο διαμέρισμα στα Κάτω Πατήσια Αττικής ανταλλάσσεται με αντίστοιχο διαμέρισμα ή μονοκατοικία στο Ηράκλειο Κρήτης.

Οι... επαγγελματίες των ανταλλαγών, κάποιοι δηλαδή που το κάνουν με σύστημα. Συμφωνούν για την αξία των ακινήτων τους και αν προκύπτει διαφορά πληρώνουν σε μετρητά.

Υπάρχουν, πάντως, και αμέτρητες αγγελίες που προκαλούν έκπληξη αφού τα ανταλλασσόμενα είδη είναι εντελώς διαφορετικά. Για παράδειγμα, νταλικέρης έκανε ανταλλαγή της νταλίκας του, 33 τόνων με πρώτη άδεια κυκλοφορίας το 1997, με μονοκατοικία στον Κορινθιακό κόλπο. Ιδιοκτήτες πολυτελών αυτοκινήτων, ιστιοφόρων, άλλων σκαφών αναψυχής, καταστημάτων, αυτοκινήτων ή ολόκληρων επιχειρήσεων παίρνουν μέρος στο παζάρι που γίνεται.

Ευφάνταστες αλλά πέρα για πέρα αληθινές είναι οι αγγελίες που αλιεύσαμε και αφορούν την αγορά ακινήτων. Για παράδειγμα, σκάφος μάρκας Azimut 28 με δύο μηχανές, δύο καμπίνες, σαλοτραπεζαρία ανταλλάσσεται με οικόπεδο ή οικία. Ακόμη ο ιδιοκτήτης μιας κλασικής Κάντιλακ του '60 με 6.300 κ.ε. φαίνεται ότι τη «βαρέθηκε» και ζητά ανταλλαγή με κάποιο ακίνητο ή σκάφος.

Ένα οικόπεδο για ένα ταχύπλοο

Κάποιος πάλι προσφέρει το οικόπεδό του, το οποίο κοστολογεί 55.000 ευρώ, και ζητά ταχύπλοο σε καλή κατάσταση αντίστοιχης αξίας.

Επίσης, ιδιοκτήτης δύο οροφοδιαμερισμάτων 62 και 80 τ.μ. στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ζητά μεζονέτα-μονοκατοικία στα προάστια της πόλης. Ιδιοκτήτης οροφοδιαμερίσματος 240 τ.μ. στους Αγίους Αναργύρους ψάχνει για ανταλλαγή με κτήμα στη Νάξο ή την Πάρο.

Σύμφωνα με μία άλλη αγγελία ΕΥΒΟΙΑ Μπούρτζι, μονοκατοικία 92 τ.μ., υπερυψωμένη ισόγεια στο Μπούρτζι της Εύβοιας, κατασκευή του 1987, σε οικόπεδο 312 τ.μ., με κλιματισμό, τζάκι, ηλιακό, καινούρια αλουμίνια, υπέρυθρη θέρμανση και συναγερμό, ανταλλάσσεται με οικία στην Ερέτρια.

Τέλος, υπάρχει και κάποιος ιδιοκτήτης διαμερίσματος με κήπο, τρία τζάκια κ.λπ. στη Βουλιαγμένη που θα ήθελε ανταλλαγή με επαγγελματικό χώρο στην Ακτή Μιαούλη. Υπάρχει και ο? λάτρης της Αθήνας αφού προτίθεται να ανταλλάξει νεόδμητη μεζονέτα 90 τ.μ. σε οικόπεδο 4,5 στρεμμάτων με απεριόριστη θέα σε θάλασσα και δάσος με διαμέρισμα στην Αττική.

Η μανία της ανταλλαγής έχει και... πολυεθνικό χρώμα. Στο Ιντερνετ έχουν αναρτηθεί εκατοντάδες αγγελίες για ανταλλαγή σπιτιών σε διαφορετικές χώρες. Για παράδειγμα, η Αγγέλα διαθέτει μπανγκαλόου με δύο δωμάτια στην Κέρκυρα.

Ψάχνει σπίτι δύο δωματίων στην Κορνουάλη (Μ. Βρετανία) ή μικρό σπίτι κοντά στη θάλασσα. Επίσης, ζευγάρι που έχτισε βίλα αξίας 500.000 ευρώ στη Ζάκυνθο επιθυμεί ανταλλαγή με διαμέρισμα ή μονοκατοικία ίσης αξίας στη Βρετανία.

Αντί ενοικίου πληρώνουν τα «χαράτσια»

Το νέο φαινόμενο που καταγράφεται είναι η ενοικίαση ακινήτου χωρίς... ενοίκιο. Ο ιδιοκτήτης, είτε βρίσκεται στην επαρχία είτε έχει φύγει στο εξωτερικό και δίνει το ακίνητό του χωρίς την πληρωμή κάποιου μισθώματος. Ζητά μόνο να πληρώνονται τα χαράτσια και τα λοιπά έξοδα συντήρησης.

Για παράδειγμα, πρόσφατα, ιδιοκτήτης μεζονέτας στην Κάντζα που έφυγε για 3 χρόνια στο εξωτερικό έδωσε το ακίνητό του σε ζευγάρι χωρίς ενοίκιο και χωρίς συμβόλαιο με την προϋπόθεση να πληρώνουν φως, νερό, τηλέφωνο, έξοδα κήπου και άλλα κοινόχρηστα και φυσικά το χαράτσι. Ο ιδιοκτήτης γλιτώνει όλα αυτά τα έξοδα, ενώ το ζευγάρι με 180 ευρώ τον μήνα ζει σε ένα πανέμορφο σπίτι.

Στο κέντρο

Ακόμη, ιδιοκτήτες καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία έχουν μείνει στα... αζήτητα, εδώ και πολλούς μήνες, ζητούν επιχειρηματίες να τα μισθώσουν χωρίς ενοίκιο παρά μόνο με καταβολή εξόδων συντήρησης, λογαριασμών και του φόρου ακινήτων.

Πολλές είναι και οι αντίστροφες αγγελίες, δηλαδή π.χ. 5μελής οικογένεια ζητά σπίτι με αντάλλαγμα τη συντήρησή του. Αρκετοί ιδιοκτήτες επίσης, κυρίως κατασκευαστές με πολλά ακίνητα, συμφωνούν να τα παραχωρήσουν.

Τέλος, δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που είναι διατεθειμένοι να συμφωνήσουν την πώληση του ακινήτου, παρακρατώντας την κυριότητα και ο «αγοραστής» να μένει πληρώνοντας ένα μηνιαίο ποσό που αφαιρείται από το τελικό τίμημα και μέχρι να βρει το ρευστό για να ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα πάρετε το οικογενειακό επίδομα


Από το απόγευμα της Τετάρτης, ή το αργότερο το πρωί της Πέμπτης, θα βρίσκεται στο TaxisNet το έντυπο Α21, το οποίο θα πρέπει να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά μαζί με τη φορολογική τους δήλωση οι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων.

Η χορήγηση του επιδόματος θα γίνεται μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των φορολογικών στοιχείων, ενώ αρμόδιος φορέας για τη διεξαγωγή δειγματοληπτικών ελέγχων και την κατάθεση προσφυγών ορίζεται ο ΟΓΑ.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και δείτε το έντυπο Α21

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για να διαβάσετε τις οδηγίες συμπλήρωσης του εντύπου

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για περαιτέρω πληροφοριακά στοιχεία


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο ΟΑΣΘ αυξάνει το εισιτήριο λόγω χρεών


Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του ΟΑΣΘ να προχωρήσει στην αύξηση των εισιτηρίων προκειμένου να καλύψει τις οφειλές του κράτους προς τον Οργανισμό.

Για το θέμα μίλησε και ο γενικός γραμματέας Μεταφορών, Νίκος Σταθόπουλος.

Δείτε το ρεπορτάζ από τον ΑΝΤ1:

Διαβάστε περισσότερα...

Έμειναν χωρίς ΕΚΑΣ


Χωρίς ΕΚΑΣ έμειναν χθες οι χαμηλοσυνταξιούχοι του ΟΑΕΕ -υπολογίζεται πως είναι περίπου 90.000 άτομα- και τα χρήματα θα καταβληθούν τον επόμενο μήνα.

Τις τελευταίες μέρες επικρατεί κυριολεκτικά αλαλούμ στα ταμεία, αφού χιλιάδες συνταξιούχοι σχηματίζουν ουρές για να πάρουν εκ νέου τις συντάξεις τους (που διακόπηκαν λόγω μη απογραφής) ή να ενημερωθούν για τα μικρότερα ποσά που αιφνιδίως εισέπραξαν.

Η αρχή έγινε την Πέμπτη στο ΙΚΑ όπου διακόπηκε η καταβολή 40.000 συντάξεων επειδή οι δικαιούχοι δεν είχαν δηλώσει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ. Χιλιάδες άλλοι πήραν μικρότερα ποσά ΕΚΑΣ επειδή πέρασαν τα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ υπήρξαν και καταγγελίες πως έγιναν περικοπές με βάση το τεκμαρτό εισόδημα (αν και αυτό δεν προβλέπεται στη σχετική εγκύκλιο).

Την Παρασκευή πάνω από 2.200 συνταξιούχοι του ΤΑΠ - ΟΤΕ πήραν μικρότερο ποσό συντάξεων από αυτό που δικαιούνταν και χθες στο «επίκεντρο» βρέθηκαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παίρνουν ΕΚΑΣ.

Το ποσό που αντιστοιχεί στο επίδομα -και το οποίο κυμαίνεται από 30 έως 230 ευρώ- θα δοθεί τον επόμενο μήνα (με τα αναδρομικά). Από την πλευρά του ταμείου αναφέρεται πως με βάση τον σχεδιασμό, το επίδομα θα καταβληθεί τον Ιούλιο μαζί με τα αναδρομικά επειδή δεν ολοκληρώθηκε η επεξεργασία των στοιχείων.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών είναι στο «κόκκινο» και εκτιμάται πως το έλλειμμα είναι 800 εκατομμύρια ευρώ.

Πριν από έναν μήνα είχε αποσυρθεί διάταξη του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση για περικοπές συντάξεων των ελεύθερων επαγγελματιών (μέσα από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκτός ΦΠΑ 415.000 μικρομεσαίοι


Την απαλλαγή περίπου 415.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών από το καθεστώς του ΦΠΑ προβλέπουν ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο κατάρτισης του Νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου φέρεται να έχει υιοθετήσει την πρόταση των τεχνικών κλιμακίων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την εξαίρεση από το καθεστώς ΦΠΑ όλων των φορολογούμενων επιτηδευματιών με ετήσιο τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ.

Η πρόταση αυτή υποβλήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών τον Νοέμβριο του 2012 μέσω αναλυτικής έκθεσης για τις διαδικασίες βεβαίωσης και είσπραξης του ΦΠΑ, η οποία συντάχθηκε εκείνη την περίοδο από τους τεχνικούς εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ.

Στην έκθεση εκείνη οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ είχαν επισημάνει ότι:

1. Βάσει του άρθρου 287 της κοινοτικής οδηγίας για το κοινό σύστημα ΦΠΑ, η Ελλάδα μπορεί να εξαιρεί φορολογούμενους των οποίων ο ετήσιος τζίρος δεν υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ. Η Ελλάδα όμως δεν εφαρμόζει αυτή την εξαίρεση. Ολοι οι φορολογούμενοι επιτηδευματίες εγγράφονται υποχρεωτικά και είναι υπόχρεοι για την απόδοση του ΦΠΑ ανεξάρτητα από τον ετήσιο τζίρο τους.

2. Περίπου το 42% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών στην Ελλάδα δηλαδή 415.548 φορολογούμενοι υπόχρεοι σε ΦΠΑ δηλώνουν μηδενικό τζίρο ή ετήσιο τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ και στο σύνολό του διεκδικούν επιστροφές πιστωτικών υπολοίπων ΦΠΑ συνολικού ποσού 200 εκατ. ευρώ περίπου κάθε χρόνο, μειώνοντας έτσι τα έσοδα. Δηλαδή ο ΦΠΑ επί των εσόδων τους είναι μικρότερος κατά 200 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ των δαπανών τους με αποτέλεσμα το δημόσιο να υποχρεούται να τους επιστρέψει κάθε χρόνο ΦΠΑ ύψους 200 εκατ. ευρώ.

3. Το κόστος διαχείρισης αυτών των μικρών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο σύστημα του ΦΠΑ είναι υψηλό. Το 1/3 των απαιτήσεων για επιστροφές ΦΠΑ δημιουργείται από φορολογούμενα πρόσωπα των οποίων ο ετήσιος τζίρος δεν είναι υψηλότερος των 10.000 ευρώ. Αυτό δημιουργεί σημαντικό διοικητικό βάρος στη φορολογική διοίκηση για την επεξεργασία, την επικύρωση και τον έλεγχο ενός μεγάλου αριθμού μικρών επιστροφών, καθώς επίσης και για την καταχώριση και επεξεργασία των πληρωμών, χωρίς να υπολογίζεται και ο σχετικός κίνδυνος καταστρατηγήσεων.

4. Πρέπει να εξεταστεί η εφαρμογή ενός κατώτατου ορίου ετήσιου τζίρου για την εγγραφή των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών στο σύστημα του ΦΠΑ. Ένα κατώτατο όριο θα ανακούφιζε τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών από την παρακολούθηση ενός μεγάλου αριθμού μικρών επιχειρήσεων που αποδίδουν πολύ λίγα ή αρνητικά έσοδα.

5. Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που θα βρίσκονται κάτω από το κατώτατο όριο ετήσιου τζίρου δεν θα χρεώνουν ΦΠΑ και θα αποφεύγουν όλες τις απαιτήσεις συμμόρφωσης σχετικά με την είσπραξη του φόρου, δηλαδή την εγγραφή στο μητρώο ΦΠΑ, την τήρηση λογιστικών βιβλίων, την τιμολόγηση, την υποβολή περιοδικών δηλώσεων κ.λπ. Αν θέλουν όμως να παραμείνουν ή να εγγραφούν στο σύστημα του ΦΠΑ, θα μπορούν να το πράξουν.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέο τοπίο στη φορολογία ακινήτων


Ανατροπές στη φορολογία των ακινήτων από το 2014, με αυξομειώσεις στους φόρους ανάλογα με την έκταση, το είδος και την τοποθεσία του ακινήτου, φέρνει η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να παρουσιαστεί στην αυριανή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής.

Το σχέδιο για το νέο καθεστώς φορολογίας προβλέπει ελαφρύνσεις μέχρι και 91% σε σχέση με το "χαράτσι" της ΔΕΗ για όσους έχουν μόνο πρώτη κατοικία χαμηλής και μεσαίας αξίας, της τάξης των 150.000-200.000 ευρώ σε περιοχές εντός σχεδίου πόλης.

Αντίθετα, το φορολογικό βάρος μεταφέρεται στις πολυτελείς και μεγάλες κατοικίες που βρίσκονται κυρίως σε εκτός σχεδίου πόλης περιοχές, στους μεγαλοκτηματίες και κατασκευαστές με αδιάθετα διαμερίσματα καθώς και στους ιδιοκτήτες με κενά εμπορικά ακίνητα που δεν ηλεκτροδοτούνται.

Αισθητά υψηλότερο φόρο θα κληθούν να καταβάλουν όσοι έχουν στην κατοχή τους οικόπεδα και αγροτεμάχια εκτός σχεδίου σε Αττική, Θεσσαλονίκη, μεγάλα αστικά κέντρα της επαρχίας, τουριστικές, παραθαλάσσιες και εμπορικές περιοχές.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το δράμα της 11χρονης Σάρας


Σε ένα θαύμα ελπίζουν οι γονείς της 11χρονης Σάρας, η οποία βρίσκεται σε κώμα στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου του Ρίου. Η Σάρα πάσχει από δυσπλασία στα αγγεία του εγκεφάλου από την στιγμή που γεννήθηκε. Ξαφνικά κάποιο αγγείο έσπασε και υπήρξε μεγάλη αιμορραγία στον εγκέφαλο, την ώρα που έβλεπε τηλεόραση.

Οι γιατροί της ΜΕΘ με επικεφαλής τον Ανδρέα Ηλιάδη, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους δεν κατάφεραν να την ξυπνήσουν. Οι εξετάσεις του παιδιού έχουν φθάσει σε Γερμανία, Αγγλία ακόμη και στο Ανόβερο στο οποίο λειτουργεί ειδικό κέντρο.

Η 11χρονη Σάρα κρατιέται στη ζωή χάρη στα μηχανήματα και όλοι ελπίζουν πως θα ξυπνήσει.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

4η Ιουνίου: Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας


Προστατέψτε τα παιδιά.

Η 4η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών το 1983, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αφορμή υπήρξε η επιθετικότητα του ισραηλινού κράτους κατά μεγάλου αριθμού παιδιών παλαιστινιακής καταγωγής.

Η ημέρα αυτή θα πρέπει να μας θυμίζει ότι σ' όλο τον κόσμο υπάρχουν εκατομμύρια παιδιά, που υποφέρουν από διαφορετικών ειδών κακομεταχείριση -φυσική, ψυχική και συναισθηματική.

Οι στατιστικές τρομάζουν: 2 εκατομμύρια παιδιά σκοτώθηκαν σε πολεμικές αναμετρήσεις κατά την τελευταία εικοσαετία, ενώ 20 εκατομμύρια έζησαν σε στρατόπεδα περίθαλψης προσφύγων. 80 χιλιάδες παιδιά πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας κάθε χρόνο στη Νότιο Αμερική και την Καραϊβική.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απείλησε να αυτοκτονήσει μέσω Facebook


Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές σε Πάτρα, Ρίο και Ναύπακτο για τον εντοπισμό ατόμου που απειλεί να βάλει τέλος στη ζωή του μέσω Facebook.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χρήστες του Facebook ενημέρωσαν την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την απειλή και μέσω κινητού τηλεφώνου ο άνδρας εντοπίστηκε σε μια περιοχή ακτίνας 20 χιλιομέτρων γύρω από το Ρίο.

Διαβάστε περισσότερα...

Το ιατρείο του μαιευτήρα δεν είχε άδεια


Είχε ανοίξει γυναικολογικό ιατρείο χωρίς να διαθέτει την προβλεπόμενη άδεια.

Σε βάρος 50χρονου γυναικολόγου- μαιευτήρα χειρουργού, σχηματίστηκε δικογραφία και για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας.

Ο γιατρός, σύμφωνα με την αστυνομία, λειτουργούσε πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο, στο οποίο παρείχε ιατρικές υπηρεσίες της ειδικότητάς του, χωρίς την προβλεπόμενη από το νόμο άδεια λειτουργίας.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του ελέγχου επιβεβαιώθηκε η παροχή ιατρικών υπηρεσιών με αντίτιμο χρηματικά ποσά, που κυμαίνονταν από 40 έως 70 ευρώ, χωρίς την έκδοση απόδειξης παροχής υπηρεσιών.

Βρέθηκαν ακόμα και κατασχέθηκαν 55 κάρτες παρακολούθησης κύησης, οι οποίες φέρουν στοιχεία του Νοσοκομείου, στο οποίο είναι διορισμένος ο 50χρονος καθώς και 236 γυναικολογικές εξετάσεις διαφόρων ασθενών.


Διαβάστε περισσότερα...

Στο ΣτΕ η επιστράτευση των καθηγητών


Το πρωί της Παρασκευής εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση της ΟΛΜΕ για ακύρωση της πολιτικής επιστράτευσης των εκπαιδευτικών.

Σε σχέδιο ψηφίσματος η Ομοσπονδία αναφέρει ότι η προληπτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών, πριν καν αποφασίσει ο κλάδος τους την απεργία, είναι «μια ακραία αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική απόφαση που δεν στηρίζεται σε καμία εθνική ή διεθνή νομοθεσία».

Τον δικαστικό αγώνα των εκπαιδευτικών στηρίζει η ΑΔΕΔΥ που καλεί τα συνδικαλιστικά στελέχη των ομοσπονδιών – μελών της και των πρωτοβάθμιων σωματείων του δημόσιου τομέα να δώσουν δυναμικό «παρών» έξω από το ΣτΕ στις 9:30 π.μ..

«Ο αγώνας των εκπαιδευτικών ενάντια στα σχέδια διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης και στον αυταρχικό και αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί όχι μόνο την ποινικοποίηση των απεργιακών κινητοποιήσεων (μέσω της αντισυνταγματικής επιστράτευσης), αλλά και την ακύρωση του ρόλου των Συνδικάτων, είναι αγώνας όλων μας», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

5 μύθοι για τον ιό του AIDS


Το AIDS παραμένει δυστυχώς ένα θέμα ταμπού και αιτία κοινωνικού στιγματισμού για τους φορείς του. Κυκλοφορούν διάφοροι μύθοι σχετικά με την ασθένεια, τους τρόπους μετάδοσής της, αλλα και τον τρόπο εμφάνισής της. Καλό είναι να γνωρίζουμε τι ισχύει και τι όχι έτσι ώστε να είμαστε σε θέση και τον εαυτό μας να προστατεύσουμε και τους φορείς να αντιμετωπίζουμε όπως πρέπει.

Οι 5 συνηθέστεροι μύθοι που διαδίδονται σχετικά με τον ιό του AIDS είναι οι εξής:

1. HIV σημαίνει AIDS

Ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) είναι ένας ιός που καταστρέφει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των νόσων. Με τα σωστά φάρμακα, μπορείτε να μεταφέρετε τον ιό HIV για χρόνια ή δεκαετίες χωρίς να εξελιχθεί σε AIDS.

2. Μένουν μόνο λίγα χρόνια ζωής

Ο καθένας βιώνει τον ιό HIV με διαφορετικό τρόπο. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν AIDS μέσα σε λίγους μήνες και ο ιός εξασθενεί γρήγορα το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Άλλοι ζουν για δεκαετίες με τον ιό HIV και έχουν ένα φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής.Μπορείτε να βοηθήσετε στο να μην εξελιχθεί ο HIV σε AIDS με το να επισκέπτεστε τακτικά το γιατρός σας, ώστε να παρακολουθεί την κατάστασή σας και να κάνει τις απαραίτητες συστάσεις τις οποίες και πρέπει να ακολουθείτε πιστά.

3. Τα συμπτώματα θα μας θορυβήσουν

Κάποιοι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού HIV ακόμη για χρόνια μετά τη μόλυνση. Άλλοι έχουν συμπτώματα μέσα σε 10 ημέρες ή και σε λίγες εβδομάδες μετά την μόλυνση. Τα πρώτα αυτά συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά της γρίπης ή της λοιμώδους μονοπυρήνωσης και μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, κόπωση, εξάνθημα και πονόλαιμο. Συνήθως εξαφανίζονται μετά από μερικές εβδομάδες και δεν επανέρχονται για χρόνια. Ο μόνος τρόπος για να διαπιστωθεί αν μεταφέρετε τον ιό HIV είναι να εξεταστείτε.

4. Όταν και οι δύο έχουμε το HIV, το σεξ είναι ασφαλές

Ακριβώς επειδή και οι δύο σύντροφοι έχουν τον ιό HIV, δεν σημαίνει δεν πρέπει να λάβουν την απαραίτητη προστασία όταν κάνουν σεξ. Χρησιμοποιώντας προφυλακτικό βοηθήσετε στην προστασία σας από άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, καθώς και από άλλα στελέχη του HIV, που μπορεί να είναι ανθεκτικά στο φάρμακο που παίρνετε για τον HIV.

5. Δεν μπορείτε να αποφύγετε τις λοιμώξεις που συνδέονται με τον HIV

Λόγω τoυ εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος, τα άτομα με HIV είναι ευάλωτα σε λοιμώξεις όπως η πνευμονία, η φυματίωση, η καντιντίαση, οκυτταρομεγαλοϊός και η τοξοπλάσμωση. Ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος είναι να παίρνετε τα φάρμακά σας. Ορισμένες λοιμώξεις μπορούν να προληφθούν με φάρμακα. Επίσης, μπορείτε να μειώσει την έκθεσή σας σε ορισμένα μικρόβια, αποφεύγοντας το μαγειρεμένο κρέας, τα κιβώτια απορριμάτων και το νερό που μπορεί να έχει μολυνθεί.


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...