Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Το υπουργείο Εργασίας αποπλήρωσε οφειλές προς τον ΟΑΣΑ για τις συγκοινωνίες των ΑμεΑ


Ληξιπρόθεσμες οφειλές συγκοινωνιακών υπηρεσιών που έχουν παρασχεθεί το 2011 από τον ΟΑΣΑ σε ΑμεΑ, τα οποία δικαιούνται ελεύθερη μετακίνηση με ΜΜΜ, αποπλήρωσε το υπουργείο Εργασίας, καταβάλλοντας το ποσό των 9.974.137,50 ευρώ.

Όπως σημειώνει ο ΟΑΣΑ, η εξόφληση και των υπόλοιπών οφειλών του υπουργείου Εργασίας για τα έτη 2011, 2012, και 2013 όσον αφορά συγκοινωνιακές υπηρεσίες που παρασχέθηκαν σε ΑμεΑ, όπως επίσης σε άτομα άνω των 65, νέους κάτω των 18 καθώς και πολυτέκνους «έχει αρχίσει να υλοποιείται έπειτα από μακροχρόνια προσπάθεια του ΟΑΣΑ».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ο όμιλος ΟΑΣΑ που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια μείωση του κύκλου εργασιών του λόγω της οικονομικής ύφεσης, στηρίζει τους επιχειρησιακούς του στόχους: στον ορθολογικότερο ανασχεδιασμό του συγκοινωνιακού του έργου, στη σύναψη συμβάσεων παροχής συγκοινωνιακού έργου με την ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ αντιστοίχως, κατά το Μάιο του 2013, για πρώτη φορά μετά από πολυετείς προσπάθειες και στην σημαντική μείωση των λειτουργικών του δαπανών». Σημειώνεται ότι η ετήσια αντισταθμιστική καταβολή για υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος μειώνεται κατά 50% περίπου στη τριετία 2012-2014.

«Η χωρική κάλυψη της Αττικής με επαρκή αριθμό δρομολογίων είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του οικονομικού ιστού της πρωτεύουσας, ιδιαίτερα δε για τον πληθυσμό που δεν διαθέτει εναλλακτικά μέσα μετακίνησης», αναφέρεται, ενώ ο ΟΑΣΑ συμπληρώνει ότι ο αριθμός δρομολογίων εξαρτάται και από τα έσοδα του Ομίλου.

«Λαμβάνοντας υπόψη την παραπάνω προϋπόθεση, ο ΟΑΣΑ συνεχίζει την διεκδίκηση για την άμεση εξόφληση των υπολοίπων οφειλομένων ποσών από Υπουργεία και Δήμους με κάθε νόμιμο τρόπο», καταλήγει η ανακοίνωση.



Διαβάστε περισσότερα...

Η μάχη για την αξιοπρέπεια συνεχίζεται


Στη Σαπφούς, φτωχικό και παρατημένο δρόμο του κέντρου της Αθήνας, υπήρχαν και χθες ουρές από κόσμο που περίμενε έξω από τα γραφεία των Γιατρών του Κόσμου για να εξεταστεί. Παρόμοια ήταν η εικόνα στο Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού. Η αίθουσα υποδοχής γεμάτη από ηλικιωμένους, γονείς και παιδιά. Έχουν περάσει μόλις λίγες ημέρες από τον αιφνιδιαστικό έλεγχο της αστυνομίας και του ΕΟΦ, αλλά τα πάντα λειτουργούν όπως πριν. Οι γιατροί κι οι εθελοντές δεν πτοούνται, ενώ ο κόσμος δεν δείχνει να επηρεάζεται. Τα ερωτήματα, όμως, παραμένουν. Ποιος κρύβεται πίσω από την καταγγελία για διακίνηση ναρκωτικών; Γιατί σε μια περίοδο κατά την οποία οι ανάγκες μεγαλώνουν και ο κόσμος μένει χωρίς δουλειά και ασφάλιση βάλλονται δομές που αντικειμενικά εξυπηρετούν;
"Καθημερινά 150 επισκέψεις"

"Λειτουργούμε κοντά 25 χρόνια και το τελευταίο δίμηνο βρισκόμαστε αντιμέτωποι για πρώτη φορά με αυτή την κατάσταση", αναφέρει στην "Αυγή" η Ευγενία Θάνου, διευθύντρια των ΓτΚ. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση των ανθρώπων που έκαναν τον έλεγχο. "Δεν το πίστευαν ούτε οι ίδιοι", λέει η Ε. Θάνου, συμπληρώνοντας: "ήταν υποχρεωμένοι όμως να το κάνουν".

Πριν από ενάμιση μήνα το σκηνικό είχε επαναληφθεί. Και πάλι με αποδέκτες το Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού και τους ΓτΚ. "Μας προκαλεί εντύπωση η χρονική στιγμή που έγιναν οι έλεγχοι. Τη στιγμή που όλο και περισσότεροι μένουν χωρίς πόρους και ανασφάλιστοι". Οι ΓτΚ εξυπηρετούν καθημερινά 150 άτομα και πανελλαδικά πάνω από 350. Παλιότερα οι περισσότερες επισκέψεις γίνονταν από μετανάστες. Πλέον ο αριθμός των ντόπιων έχει πολλαπλασιαστεί. "Οι επιχειρήσεις - σκούπα της αστυνομίας έχουν εγκλωβίσει τους μετανάστες στα σπίτια τους και η φτωχοποίηση έχει επεκταθεί περισσότερο και στους Έλληνες. Έρχονται γονείς για να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, φοιτήτριες που θέλουν να κάνουν το τεστ Παπ, εγκυμονούσες για να δουν την πορεία της κύησης".
"Δεν συνταγογραφούν οι δικοί μας γιατροί"

Η χορήγηση των φαρμάκων γίνεται με δύο τρόπους. "Είτε οι ασθενείς εξετάζονται από τους γιατρούς και μετά πάνε στο φαρμακείο, είτε μας φέρνουν οι ασθενείς συνταγές από νοσοκομεία και τους δίνουμε τα φάρμακά τους. Δεν συνταγογραφούν οι δικοί μας γιατροί", τονίζει η Ε. Θάνου. Για τα φάρμακα που απαιτούνται ειδικές συνταγές "έρχονται σφραγισμένες από ψυχιατρικές κλινικές, ενώ στα φάρμακα έχουν πρόσβαση μόνο οι φαρμακοποιοί. Συνήθως δεν κρατάμε όσα είναι για καρκινοπαθείς, αλλά προσπαθούμε να τα προωθούμε στον σύλλογο για καρκινοπαθείς ή σε νοσοκομεία όπως το 'Άγιος Σάββας'". Απόφαση των ΓτΚ είναι να κινηθούν νομικά για να μάθουν από πού προέρχεται η καταγγελία, και, όπως αναφέρουν, "τότε θα μπορέσουμε να κρίνουμε συνολικά την κατάσταση".

Την ίδια περίπου τακτική ακολουθούν και στο Ελληνικό. "Δεν διακινούμε φάρμακα τα οποία χρειάζονται ειδικές συνταγές. Επειδή όλα προέρχονται από δωρεές, τα διαχωρίζουμε κι αναλόγως πράττουμε. Αν είναι για καρκινοπαθείς, τα δίνουμε στα νοσοκομεία, αν είναι για ψυχασθένεια, τα πηγαίνουμε στους κάδους του φαρμακείου. Πλέον κρατάμε πρακτικό καταστροφής", δηλώνει στην "Αυγή" η Βασιλική Ηλιοπούλου, μέλος του συντονιστικού οργάνου του Κοινωνικού Ιατρείου και εθελοντής από την πρώτη στιγμή.

"Δίνουμε μάχη για την αξιοπρέπεια. Δεν τα 'παίρνουμε' από κάπου, δεν διαφημίζουμε, δεν διαφημιζόμαστε", υπογραμμίζει η Β. Ηλιοπούλου. Αυτή η μάχη για την αξιοπρέπεια φαίνεται πως ενοχλεί, διότι "είναι μια πράξη αντίστασης και όχι φιλανθρωπίας". Και δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ. "Ο κόσμος μάς στηρίζει, πολλοί φορείς μάς συμπαραστάθηκαν και θα συνεχίσουμε", διαμηνύει. Παράλληλα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον, μετά τη νέα κυβερνητική απόφαση να κλείσουν οι ψυχιατρικές κλινικές. "Με αυτούς τους ανθρώπους τι θα γίνει;"
"Έφτιαξα τα δόντια του παιδιού μου"

Παρ' ότι η πρωτοβουλία δεν μετρά ούτε δύο χρόνια παρουσίας, το Κοινωνικό Ιατρείο στο Ελληνικό, έχει να επιδείξει σημαντικό έργο. Η Ισαβέλλα Βάρας Ντουράν, 42 ετών από τη Λατινική Αμερική, μητέρα τριών παιδιών, το ένα ΑμεΑ, κατάφερε μετά από πολλά χρόνια να κοιτάξει την υγεία των παιδιών της. "Είμαι άνεργη πολλά χρόνια και διαζευγμένη. Το βάρος της φροντίδας των παιδιών έχει πέσει όλο πάνω μου, καθώς κι ο σύζυγος λόγω προβλημάτων υγείας δεν μπορεί να συνεισφέρει. Όλες μας τις ανάγκες τις καλύπτουμε εδώ. Το παιδί είχε ένα πρόβλημα με τα δόντια του και μπορέσαμε να βάλουμε σιδεράκια". Η Ισ. Βάρας Ντουράν δεν είναι ειδική περίπτωση. Η προσέλευση στο Ιατρείο είναι μαζική. Οι επισκέψεις μπορούν να ξεπεράσουν και τις 200 σε μία μέρα. "Σήμερα είδα και μια γνωστή μου. Ο καθένας μπορεί να βρίσκεται σε ανάγκη". Αυτός ήταν κι ο σκοπός δημιουργίας της δομής.



Πηγή: http://www.avgi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πήδηξε στο κενό για να σωθεί από τον σύζυγο


Απόπειρα αυτοκτονίας 48χρονης στην Αλεξανδρούπολη η οποία για να αποφύγει τον ξυλοδαρμό δρασκέλισε τα κάγκελα του μπαλκονιού. Νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένη στο νοσοκομείο της πόλης.

→Στην Ελλάδα, η ενδο­οικογενειακή βία αναδεικνύεται πρωταθλήτρια ανάμεσα σε άλλες μορφές βίας κατά των γυναικών.

Σοκ έχει προκαλέσει στην κοινωνία της Αλεξανδρούπολης η απόπειρα αυτοκτονίας μιας 48χρονης προκειμένου να αποφύγει την οικογενειακή βία, που όπως φαίνεται βίωνε επί χρόνια πίσω από τις κλειστές πόρτες του σπιτιού της.

Όπως έγινε γνωστό, η άτυχη γυναίκα στην ακριτική πόλη προτίμησε να διακινδυνεύσει την ίδια της τη ζωή προκειμένου να αποφύγει άλλον έναν ξυλοδαρμό από το σύζυγό της, πηδώντας από τον πρώτο όροφο. Σύμφωνα με την αστυνομία, δεν βρήκε άλλο τρόπο να σωθεί από τη σωματική βία που δεχόταν συστηματικά από το 53χρονο άνδρα της.

Κοινό μυστικό στη γειτονιά

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των γειτόνων που κατέθεσαν στους αστυνομικούς ότι ο σύζυγός της τη χτυπούσε και την έβριζε σχεδόν καθημερινά. Οι ίδιοι, όμως, δεν έβρισκαν για χρόνια το θάρρος να μιλήσουν και να καταγγείλουν αυτό που ήταν κοινό μυστικό στη γειτονιά…

Όταν τον είδε να πλησιάζει με άγριες διαθέσεις, ακόμη μια φορά, η 48χρονη δεν άντεξε. Προσπάθησε να διαφύγει επιλέγοντας ακόμη και τον θάνατο από την κόλαση που ζούσε στην οικογενειακή εστία. Στο απονενοημένο διάβημά της, δρασκέλισε τα κάγκελα του μπαλκονιού και πήδησε στο κενό, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά από την πτώση στο πεζοδρόμιο.

Ο 53χρονος έσπευσε να διαφύγει. Εξαφανίστηκε για αρκετές ώρες, αλλά οι αστυνομικοί που ειδοποιήθηκαν κατάφεραν να τον εντοπίσουν και να τον συλλάβουν. Η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώπιον της οποίας οδηγήθηκε, του άσκησε ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα για ενδοοικογενειακή βία και τον παρέπεμψε να απολογηθεί στον ανακριτή.

Η σοβαρά τραυματισμένη γυναίκα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της πόλης.

Η ενδοοικογενειακή βία

Εν έτει 2013 στην Ελλάδα, η ενδοοικογενειακή βία αναδεικνύεται πρωταθλήτρια ανάμεσα σε άλλες μορφές βίας κατά των γυναικών, όπως προκύπτει από τα δύο χρόνια λειτουργίας της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Το σύνολο των κλήσεων που δέχθηκε η γραμμή το διάστημα 11 Μαρτίου 2011 μέχρι 11 Μαρτίου 2013 ήταν 10.176, ενώ ελήφθησαν και 74 ηλεκτρονικά μηνύματα.

Η μεγάλη πλειονότητα των καταγγελιών σε ποσοστό 79%, δηλαδή 8.040 περιπτώσεις, αφορούσαν καταγγελίες έμφυλης βίας, ενώ από αυτές οι 5.968 έγιναν από τις ίδιες τις γυναίκες-θύματα. Οι υπόλοιπες καταγγελίες, που ανέρχονται σε 2.072, έγιναν από τρίτα πρόσωπα του περιβάλλοντος των κακοποιημένων γυναικών, με τους φίλους να αποτελούν το 25%, τους γονείς το 18%, ενώ ακολουθούν άλλοι συγγενείς, αδέλφια, γείτονες και άλλα άτομα. Από τις 5.968 κλήσεις που έγιναν από τις ίδιες τις κακοποιημένες γυναίκες, οι 4.629 (78%) αφορούσαν περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας. Από αυτές τις γυναίκες, οι περισσότερες (68%) είναι Ελληνίδες, ακολουθούν οι μετανάστριες (8%), τα ΑμεΑ (1%), οι μειονότητες και τα μειονεκτούντα άτομα με μικρότερα ποσοστά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι από τις γυναίκες-θύματα βίας που απάντησαν σε ερώτηση σχετική με την οικογενειακή τους κατάσταση, ποσοστό 48% είναι έγγαμες και βρίσκονται ως επί το πλείστον ανάμεσα στις ηλικίες 25 και 54. Τα αιτήματα των κλήσεων αυτών αφορούσαν: 2.583 κλήσεις (43%) ψυχοκοινωνική στήριξη, 1.950 (33%) νομική συμβουλευτική, 734 (12%) νομική βοήθεια, 451 (8%) αναζήτηση φιλοξενίας και 186 (3%) αναζήτηση εργασίας. Από τις 5.968 γυναίκες που κάλεσαν τη γραμμή, οι 3683 (62%) είναι μητέρες.



Διαβάστε περισσότερα...

Περιοδεία στη διαδρομή της Φλόγας των Special Olympics


Μια ιδιαίτερη περιοδεία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη για την Πρόεδρο των Special Olympics Eλλάς Γιάννα Δεσποτοπούλου και τον Πρέσβυ του Βελγίου στην Ελλάδα Marc Van Den Reeck, με αφορμή την προετοιμασία της Τελετής Αφής της Φλόγας της Ελπίδας και τη διαδρομή που θα ακολουθήσει η Λαμπαδηδρομία για τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες Special Olympics που θα πραγματοποιηθούν στην Αμβέρσα του Βελγίου το 2014.



Με πρώτο Σταθμό την Αλεξανδρούπολη όπου έγιναν δεκτοί από τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ.κ Άνθιμο, τον Δήμαρχο κ. Ευάγγελο Λαμπάκη, την Αντιπεριφερειάρχη κ. Γεωργία Νικολάου, και στη συνέχεια στις Φέρες, συνοδευόμενοι από τον Αντιδήμαρχο κ. Νίκο Γκότση, επισκέφτηκαν τον Βυζαντινό Ναό "ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣΩΤΕΙΡΑ", στον προαύλιο χώρο του οποίου θα πραγματοποιηθεί η Τελετή της Αφής, ενώ αργότερα χάραξαν τη διαδρομή της δάδας μέσα στο δέλτα του Έβρου, ανάμεσα σε κορμοράνους, ερωδιούς και κύκνους, γεγονός που θα δώσει στους επισκέπτες, τόσο από το εξωτερικό όσο και από όλη την Ελλάδα, τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον μοναδικό αυτό βιότοπο, που προστατεύεται από το Πρόγραμμα NATURA.

Στη συνέχεια παρακολούθησαν τον π. Απόστολο Καβαλιώτη, κήρυκα Εθελοντισμού και Επίτιμο Μέλος των Special Olympics, να καθηλώνει, στο Σεμινάριο Ειδικής Αγωγής που πραγματοποιήθηκε στο ΑΝΘΙΜΕΙΟ Μητροπολιτικό Κέντρο Αλεξανδρούπολης, 170 νέους επιστήμονες, με τον παραστατικό τρόπο διδασκαλίας που τον διακρίνει, και είχαν την ευκαιρία, να μιλήσουν για τα Special Olympics και τις ευεργετικές επιπτώσεις που έχουν τα αθλητικά, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα του Φορέα στην ανάπτυξη των ατόμων με διανοητική αναπηρία.

Την επομένη, από νωρίς βρέθηκαν στην Κομοτηνή πραγματοποιώντας συναντήσεις με τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Άρη Γιαννακίδη και τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Σάββα Μελισσόπουλο, κατά τη διάρκεια των οποίων αναφέρθηκαν στις δομές της Περιφέρειας που απευθύνονται στα άτομα με αναπηρία, αντάλλαξαν πληροφορίες για τα συστήματα που εφαρμόζονται στο Βέλγιο και την Ελλάδα, εστίασαν στις ελλείψεις και δεσμεύτηκαν να διοργανώσουν σειρά Σεμιναρίων σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε στην Καβάλα με περισσότερες συναντήσεις, με τον Δήμαρχο κ. Κώστα Σιμιτσή και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Αρχέλαο Γρανά, για να βρεθούν, αργά το απόγευμα, στη μαγευτική Θάσο όπου ο Δήμαρχος κ. Κωσταντίνος Χατζηεμμανουήλ και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο τους επεφύλαξαν θερμή υποδοχή.

Σ' όλες τις πόλεις, αθλητές Special Olympics και εθελοντές, φορώντας τις ομοιόμορφες στολές τους, διηγήθηκαν τις εμπειρίες τους από τη συμμετοχή τους στους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011, αναφέρθηκαν στην κληρονομιά που άφησαν σε κάθε πόλη της Ελλάδος που συμμετείχε στο δίκτυο "ΠΟΛΙΣ ΑΜΦΙΤΡΥΩΝ 2011" και δεν παρέλειψαν να τονίσουν ότι κάνουν εντατικές προπονήσεις, ώστε να αποκτήσουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για να λάβουν μέρος στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες Special Olympics Αμβέρσα 2014.

Ο Πρέσβυς κ. Van Den Reeck εντυπωσιασμένος από την διείσδυση των Special Olympics σε όλη την Ελληνική Περιφέρεια δήλωσε: "Για το Βέλγιο η Ελλάδα είναι περισσότερα από τράπεζες και ομόλογα. Αυτό που έχει σημασία είναι η ανθρώπινη διάσταση των πραγμάτων. Εμείς σαν Πρεσβεία του Βελγίου και σαν Βέλγιο ως χώρα, αγκαλιάσαμε τον αθλητισμό των ατόμων με αναπηρία και τα Special Olympics. Σημαντική είναι η συμβολή των Φερών εδώ στον Έβρο που θα γίνει η Αφή της Φλόγας για τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες Special Olympics AΜΒΕΡΣΑ 2014 και θα διασχίσει την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με προορισμό την Αμβέρσα. Τα Special Olympics, ως θεσμός, δεν προσφέρουν μόνο στον αθλητισμό αλλα και στον πολιτισμό και στην κοινωνία και πρέπει να τον αγκαλιάσουν όλοι".

Η Πρόεδρος των Special Olympics Γιάννα Δεσποτοπούλου λίγο πριν αναχωρήσουν για Αθήνα, παρακολούθησε τις πρόβες των παιδιών για την Παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και δήλωσε στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης που κάλυψαν την επίσκεψη: "Ευχαριστώ όλους στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για μια ακόμη θερμή υποδοχή… είμαστε παλιοί γνώριμοι. Ευχαριστώ για την στήριξή σας όλα αυτά τα χρόνια σε κάθε μας δραστηριότητα…Ο στόχος της επίσκεψής μας αυτή την φορά, ήταν να προετοιμάσουμε το έδαφος για την Αφή της Φλόγας της Ελπίδας για τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες Special Olympics που θα γίνουν το 2014 στην Αμβέρσα του Βελγίου. Ο Πρέσβυς του Βελγίου στην Ελλάδα κ. Van Den Reeck ήρθε κοντά μας για να αποκτήσει τη γνώση που χρειάζεται ώστε να ενημερώσει τους αρμόδιους της Οργανωτικής Επιτροπής ΑΜΒΕΡΣΑ 2014 για το Τελετουργικό.

Θεωρώ πολύ σημαντικές τις συναντήσεις μας αφού μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε με τους Φορείς για την ανάγκη σε εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό των Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής, καθώς και για τις απαραίτητες εκείνες πρωτοβουλίες που θα δίνουν στα παιδιά τα απαραίτητα εφόδια για μια ποιοτική ζωή, όταν πλέον αποχωρήσουν από τη σχολική μονάδα… Κρίνεται ως επιτακτική η ανάγκη για επέκταση του δικτύου μονάδων αυτόνομης διαβίωσης, σε κάθε πόλη, ώστε να διασφαλιστεί το μέλλον των παιδιών, όταν οι γονείς θα έχουν εκλείψει".



Διαβάστε περισσότερα...

Στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς της Η Τράπεζα Πειραιώς


Στηρίζει τα Κοινωνικά Ιατρεία Αλληλεγγύης - 
Φροντίδα υγείας σε ευάλωτες ομάδες.

Τη στήριξη της στο θεσμό των Κοινωνικών Ιατρείων Αλληλεγγύης, ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς (Κύπρου) Λτδ.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έγινε στο χώρο του Ιατρείου Αλληλεγγύης στη Λευκωσία, ο Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μάριος Σαββίδης, μαζί με την Ευρωβουλευτή κα. Ελένη Θεοχάρους, στην οποία ανήκει η όλη πρωτοβουλία, αναφέρθηκε στο ρόλο και την αποστολή του θεσμού των Κοινωνικών Ιατρείων Αλληλεγγύης στην κοινωνία μας.

Όπως είπε ο κ. Σαββίδης, η Τράπεζα Πειραιώς έχει το τελευταίο διάστημα βοηθήσει με χορηγίες και άλλες ενέργειες τις προσπάθειες πολλών ομάδων κοινωνικής προσφοράς, όπως της Europa Donna Κύπρου, του Παγκύπριου Συνδέσμου Μητρικού Θηλασμού «Δώρο ζωής», του Συνδέσμου Ευημερίας Ατόμων με Νοητική Αναπηρία και του Συνδέσμου για άτομα με Αυτισμό. Αναφερόμενος στη νέα πρωτοβουλία της Τράπεζας Πειραιώς, είπε ότι στοχεύει στην ιατρική φροντίδα ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού που στις παρούσες δύσκολες οικονομικές συνθήκες χρειάζονται ιατρική περίθαλψη και φάρμακα.

Για την απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς να στηρίξει το θεσμό αυτό, ο κ. Σαββίδης είπε ότι εντάσσεται στα πλαίσια της κοινωνικής ευαισθησίας της Τράπεζας. Ειδικά σ’ αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, όπου πολλοί συνάνθρωποι μας δεν έχουν τους απαραίτητους πόρους για φροντίδα της υγείας τους, είπε ο κ. Σαββίδης, τα Κοινωνικά Ιατρεία μπορούν να προσφέρουν πολλά. Με τη στήριξη μας προς τα Κοινωνικά Ιατρεία, τόνισε, βοηθούμε το συνάνθρωπο μας και την ίδια την κοινωνία.

Στα πλαίσια αυτά, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι για κάθε συναλλαγή που θα κάνουν οι πελάτες της με την πιστωτική τους κάρτα τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα προσφέρει €1 προς τα Κοινωνικά Ιατρεία. Όπως είπε ο κ. Σαββίδης με τον τρόπο αυτό εμπλέκουμε και τους πελάτες μας, χωρίς όμως να τους επιβαρύνουμε, σε αυτή την προσπάθεια στήριξης και αλληλεγγύης. Σε κάποιο βαθμό βοηθείται και η κατανάλωση, στοιχείο επίσης επιθυμητό.

Τέλος, ο κ. Σαββίδης συγχάρηκε την κα. Ελένη Θεοχάρους, τους Εθελοντές Γιατρούς της Κύπρου και όλους τους εθελοντές που αφιλοκερδώς, με ανθρωπιά και ευαισθησία στέκονται δίπλα από τον κάθε άνθρωπο στην ώρα ανάγκης και τους ευχαρίστησε επίσης για την ευκαιρία που έδωσαν στην Τράπεζα Πειραιώς να είναι αρωγός στην όλη προσπάθεια.

Τα Κοινωνικά Ιατρεία Αλληλεγγύης λειτουργούν τα Σαββατοκύριακα στη Λευκωσία, Λεμεσό, Πάφο και Πόλη της Χρυσοχούς, ενώ σύντομα προγραμματίζεται η λειτουργία παρόμοιων ιατρείων και σε άλλες περιοχές της Κύπρου.

Ταυτόχρονα, ετοιμάζονται δύο κινητές μονάδες που θα επισκέπτονται απομακρυσμένα χωριά.

Οι γιατροί, οι νοσοκόμες και οι φαρμακοποιοί, που συμμετέχουν σ’ αυτή την πρωτοβουλία, εργάζονται αφιλοκερδώς και παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα επί τόπου, ενώ για εξειδικευμένη περίθαλψη οι ασθενείς παραπέμπονται σε εδικούς γιατρούς.

Γραφείο Τύπου

Τράπεζας Πειραιώς (Κύπρου) Λτδ


Διαβάστε περισσότερα...

Στο Κ.Δ.Α.Π.μεΑ οι χειροτεχνίες των παιδιών


Ζάκυνθος: Χειροτεχνίες των παιδιών του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π.μεΑ) «Ιωάννης Βαρδακαστάνης, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν αλλά και να αγοράσουν, όσοι επισκέφθηκαν το ανοιχτό παζάρι που έγινε την περασμένη Κυριακή έξω από τον «Κόκκινο Βράχο». Τριακόσια τριάντα αντικείμενα, ανάμεσα τους βραχιόλια και καρφίτσες από πηλό, γυάλινα χρωματιστά βαζάκια, τσάντες, ημερολόγια και κάδρα, δημιούργησαν τα παιδιά για να εκτεθούν. Στις 6 το απόγευμα, που τελείωσε το παζάρι, δεν είχαν μείνει παρά ελάχιστα.

Ήταν η πρώτη εξωστρεφής δράση του Κ.Δ.Α.Π.μεΑ, που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Ζακύνθου και της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου (Κ.Ε.ΔΗ.Ζ), με την υποστήριξη του Σωματείου ατόμων με αναπηρία Ζακύνθου «ΟΙ ΠΟΠΟΛΑΡΟΙ».





Στόχος του παζαριού ήταν η γνωριμία με την τοπική κοινωνία και η συγκέντρωση χρημάτων για την μεταφορά του Κ.Δ.Α.Π.μεΑ σε αυτόνομο χώρο.«Πετύχαμε πάνω από όλα να μας γνωρίσει ο κόσμος», σχολίασε ο Πρόεδρος των «Ποπολάρων», Γιάννης Γρέκας. Στον ίδιο τόνο, η κοινωνική λειτουργός του Κέντρου, Γωγώ Κωστή ανέφερε ότι «Από τις 10 το πρωί, πολλοί περαστικοί στάθηκαν πάνω από τους αυτοσχέδιους πάγκους για να δουν τα έργα των παιδιών. Μας ρωτούσαν για το Κέντρο και για το σκοπό που δημιουργήθηκε». Η κοινωνική λειτουργός ενημέρωνε τον κόσμο για την πολύπλευρη στήριξη που προσφέρει το Κέντρο στα παιδιά και στα άτομα με αναπηρία. Φέτος, που είναι ο πρώτος χρόνος λειτουργίας του Κέντρου, συμμετέχουν 25 παιδιά. Η δημιουργική απασχόληση και η προαγωγή των δεξιοτήτων τους, είναι ο στόχος των προγραμμάτων που υλοποιούνται.




Πηγή: http://imerazante.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κωνσταντίνος Λυκέτσος: Ο Ελληνας που πρωτοπορεί στις ΗΠΑ στην έρευνα για την άνοια


Παγκοσμίου φήμης ειδικός στην φροντίδα και θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών με Αλτσχάιμερ.
Σε μείζον πρόβλημα για τις κοινωνίες της Δύσης εξελίσσεται η άνοια, καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι κάθε 20 χρόνια τα ποσοστά της διπλασιάζονται, κυρίως λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης!

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γ. Λυκέτσος είναι κάτοχος της ονομαστικής έδρας Elizabeth Plank Althouse στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στις ΗΠΑ και διευθυντής Ψυχιατρικής στο Johns Hopkins Bayview και πρόσφατα βρέθηκε στη χώρα μας όπου μίλησε στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο για το πρόβλημα της άνοιας και την έρευνα που αφορά την αντιμετώπισή της.

Παγκοσμίου φήμης ειδικός στην φροντίδα και θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών με Αλτσχάιμερ (ΝΑ) και σχετιζόμενες μορφές άνοιας, αναπτύσσει βιοδείκτες με σκοπό να επιταχύνει την ανάπτυξη της θεραπείας του Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας. Παράλληλα, σχεδιάζει και διεξάγει πρωτοποριακές κλινικές δοκιμές. Ο Δρ. Λυκέτσος έλαβε το 2012 το βραβείο Επιφανών Επιστημόνων (Distinguished Scientist Award) της Αμερικανικής Ένωσης Γηριατρικής Ψυχιατρικής ενώ το 2006 είχε λάβει το βραβείο William S. Proxmire ως εξέχουσα ηγετική μορφή στον αγώνα κατά του Αλτσχάιμερ. Είναι επίσης ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου Practical Dementia Care, και επικεφαλής συντάκτης του βιβλίου Psychiatric Aspects of Neurologic Diseases: Practical Approaches to Patient Care που γνωρίζει παγκόσμια αποδοχή. Για περισσότερο από δέκα χρόνια, το όνομα του Δρ. Λυκέτσου περιλαμβάνεται στον επίσημο κατάλογο των κορυφαίων ιατρών της Αμερικής (America’s Top Doctors).



Σήμερα οι πάσχοντες από άνοια παγκοσμίως υπολογίζονται σε 34,5 εκατομμύρια, ενώ υπολογίζεται ότι το 2050 θα φτάσουν τα 115,3 εκατομμύρια. Τα 2/3 των περιστατικών άνοιας οφείλονται στη νόσο Alzheimer, η οποία αποτελεί στην πραγματικότητα ένα σύνολο νόσων.

Όπως ανέφερε στο protothema.gr o κ. Λυκέτσος, τα τελευταία χρόνια γίνονται μελέτες για τη σταδιοποίηση της νόσου μέσω της χρήσης ειδικών βιοδεικτών, καθώς πρόκειται για μία νόσο η εξέλιξη της οποίας αρχίζει πολλά χρόνια πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων. Η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί και το «κλειδί» στην αντιμετώπισή της, καθώς όσο πιο έγκαιρα δοθεί θεραπευτική αγωγή, τόσο πιο αποτελεσματικά μπορεί να επιβραδυνθεί η εξέλιξή της.

Βασικότερη εξέλιξη των τελευταίων χρόνων όσον αφορά τη νόσο, είναι η γνώση ότι για την εμφάνιση μαλλον ευθύνονται τα αμυολοειδή , δηλαδή η εναπόθεση της πρωτεϊνης αυτής σε περιοχές του εγκεφάλου, η οποία μετά από πολλές δεκαετίες καταστρέφει τελικά περιοχές του με αποτέλεσμα να «πεθαίνει».

Η νόσος ελέγχεται με φαρμακευτικές αγωγές , ο οποίες όμως στο τελικό στάδιο της νόσου δεν βοηθούν και πολύ, τονίζει ο κ. Λυκέτσος και ένα ερώτημα που θέτουν είναι οι ειδικοί είναι το πόσο νωρίς πρέπει να αρχίζει η χορήγηση της αγωγής.

Για το λόγο αυτό έχουν αρχίσει μελέτες με την ανίχνευση αμυλοειδών στον εγκέφαλο μέσω Pet δηλαδή με την μοριακή απεικόνιση του εγκεφάλου και αναμένονται συμπεράσματα μετά 6-7 χρόνια περίπου.

Η άνοια αποτελεί ένα σύμπτωμα της εκφύλισης του εγκεφάλου που μπορεί να οφείλεται και σε γενετικούς παράγοντες, σε αγγειακές παθήσεις ή και σε τραυματισμούς .

Είναι σημαντικό, τονίζει ο καθηγητής «να δείξουμε ότι τα υπάρχοντα φάρμακα δουλεύουν σε τόσο αρχικό στάδιο, γιατί έτσι θα μπορούμε ίσως να επιβραδύνουμε σημαντικά την πορεία της νόσου και να μην οδηγείται ο ασθενής στην αναπηρία.

Δοκιμάζονται και άλλες αγωγές, που δεν αφορούν τα αμυλοειδή, όπως η εισπνεόμενη ινσουλινοθεραπεία η οποία ίσως να μπορεί να βοηθήσει. Δοκιμάζεται επίσης και χειρουργική θεραπεία στην ψαλίδα, μια περιοχή του εγκεφάλου. Ο ιππόκαμπος, το «σπίτι της μνήμης» συνδέεται με τον φλοιό του εγκεφάλου μέσω της ψαλίδας. Με τον συνάδελφο νευροχειρουργό στο Τορόντο Αντρέας Λοζάνο, με δύο τρύπες βάζουμε ηλεκτρόδια δίπλα στην ψαλίδα και στη συνέχεια προχωρούμε σε ηλεκτροθεραπεία με την παροχή ρεύματος χαμηλής τάσης ρεύμα. Ο κ. Λοζάνο έχει εφεύρει την τεχνική και εγώ διευθύνω τη μελέτη.»

Χρησιμοποίησέ το ή το χάνεις!

«Είναι γεγονός» τονίζει ο κ. Λυκέτσος, «πως οι διάφορες δραστηριότητες διατηρούν τον εγκέφαλο σε καλή κατάσταση. Use it or lose it, χρησιμοποίησε το ή το χάνεις, όπως λέμε χαρακτηριστικά. Επίσης η κατάθλιψη μπορεί να είναι πρώτο σύμπτωμα της γεροντικής άνοιας και γενικά καταθλιπτική νόσος είναι παράγοντας κινδύνου αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη τη σύνδεση. Επίσης διερευνάται το πώς επηρεάζει τον εγκέφαλό μας και τις λειτουργίες του ένα έντονο τραυματικό γεγονός.»

*Ο κ. Λυκέτσος βρέθηκε στη χώρα μας για να παρουσιάσει το βιβλιό του «Ψυχιατρική των Νευρολογικών Παθήσεων, Πρακτικές Προσεγγίσεις για τη Φροντίδα του Ασθενούς» (CONSTANTINE G. LYKETSOS, PETER V. RABINS JOHN R. LIPSEY, PHILLIP R. SLAVNEY, μετάφραση-επιμέλεια Αντώνιος Μ. Πολίτης, εκδόσεις ΒΗΤΑ). Το βιβλίο απευθύνεται σε ειδικούς και εκπαιδευόμενους νευρολόγους και ψυχιάτρους και αποσκοπεί στην άρση των στεγανών μεταξύ των δύο ειδικοτήτων αλλά και την αποτελεσματικότητα των γιατρών στις απαιτητικότερες προκλήσεις της κλινικής τους πρακτικής. Κυρίως όμως αποσκοπεί στην παροχή μιας ολοκληρωμένης φροντίδας στους νευρολογικούς ασθενείς, και ως εκ τούτου στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκίνησε και 3ο κοινωνικό φροντιστήριο στην Ανθούπολη


Πάνω από 400 παιδιά γράφτηκαν στα δύο κοινωνικά φροντιστήρια της Ανθούπολης, ενώ τη Δευτέρα εγκαινιάστηκε και το 3ο κοινωνικό φροντιστήριο στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας. Στο θεσμό συνεισφέρουν 62 καθηγητές σε χώρους που έχει παραχωρήσει η Μητρόπολη Περιστερίου.

Το νέο κοινωνικό φροντιστήριο απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου, ενώ παράλληλα με τα μαθήματα θα διδάσκεται και μια ξένη γλώσσα (Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά). Το κοινωνικό φροντιστήριο του Ιερού Ναού της Ευαγγελίστριας απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου.

Όπως ανακοίνωσε ο συντονιστής της Πρωτοβουλίας Επιστημόνων για το Περιστέρι Γιώργος Βαθιώτης, σε όλους τους μαθητές των κοινωνικών φροντιστηρίων θα προσφέρεται σε μηνιαία βάση δωρεάν οδοντιατρική φροντίδα. Παράλληλα ανέφερε ότι το κοινωνικό ιατρείο, οδοντιατρείο και το ιατρείο για παιδιά με αναπηρία παρέχουν δωρεάν πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ευπαθείς ομάδες της πόλης, ενώ το τμήμα ψυχολογικής υποστήριξης και το νομικό τμήμα είναι στην υπηρεσία κάθε πολίτη που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες.

Ο επιστημονικός συντονιστής των κοινωνικών φροντιστηρίων καθηγητής κ. Βαθιώτης ευχαρίστησε εγκάρδια τον Μητροπολίτη για την αμέριστη βοήθειά του και για την παραχώρηση των απαιτούμενων χώρων διδασκαλίας.

Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Περιστερίου Χρυσόστομου, ο οποίος έκανε λόγο για “τεράστιο κοινωνικό έργο, ασύλληπτο για τα ελληνικά δεδομένα” και ευχαρίστησε το επιστημονικό προσωπικό που εργάζεται εθελοντικά για την υλοποίησή του.



Πηγή: http://www.enet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

9ο Διεθνές Συνέδριο της ΟΕΕΒ: "Εκπαίδευση και Βιβλιοθήκες στον Ψηφιακό Κόσμο"


Tο 9o Διεθνές Συνέδριο με θέμα "Εκπαίδευση και Βιβλιοθήκες στον Ψηφιακό Κόσμο" διοργανώνει η Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών (ΟΕΕΒ) στις 15 και 16 Νοεμβρίου 2013 στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο). Στόχος του συνεδρίου είναι η διερεύνηση της στενής σχέσης μεταξύ εκπαίδευσης και βιβλιοθηκών, η οποία γίνεται ισχυρότερη όταν εμπλέκεται η τεχνολογία της πληροφορίας.

Η ΟΕΕΒ προσκαλεί στο συνέδριο κοινό όχι μόνο προερχόμενο από τον τομέα της βιβλιοθηκονομίας, αλλά και από άλλα πεδία όπως αυτά της εκπαίδευσης, της διδασκαλίας και της πληροφορικής. Οι βιβλιοθήκες επιθυμούν πλέον να αναλάβουν τον ρόλο του κόμβου συνεργασίας μεταξύ βιβλιοθηκονόμων, εκπαιδευτικών και επαγγελματιών πληροφορικής προς όφελος της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.

Για τον λόγο αυτό, το συνέδριο θα φιλοξενήσει ομιλητές από το εξωτερικό και την Ελλάδα με υπόβαθρο εκπαιδευτικό, βιβλιοθηκονομικό και σχετικό με τις τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας. Η γνώση που θα μεταδώσει ο κάθε ομιλητής θα προσθέσει αξία στη διαδικασία προς την αναζήτηση καλύτερων τρόπων χρήσης της τεχνολογίας και της επιστήμης της πληροφορίας προς όφελος της σχέσης μεταξύ εκπαίδευσης και βιβλιοθηκών, η οποία αναπτύσσεται και αναδιαμορφώνεται συνεχώς.

Οι ομιλίες και τα εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν θα εξετάσουν θέματα όπως η αξιοποίηση των εκπαιδευτικών παιχνιδιών από τις βιβλιοθήκες, η αξεπέραστη αξία της ύπαρξης βιβλιοθήκης στα σχολεία, οι τρόποι χρήσης δικτύων, η δημιουργία εκπαιδευτικών πακέτων από τις βιβλιοθήκες για τους εκπαιδευτικούς και η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και της πληροφοριακής παιδείας στις βιβλιοθήκες με τη χρήση ποικίλων τεχνολογικών εργαλείων.

Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η δήλωση συμμετοχής λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου: 210 9469631 και 632 (Δευτέρα έως Πέμπτη: 8.30-20.00, Παρασκευή και Σάββατο: 8.30-15.30). Επίσημες γλώσσες του συνεδρίου είναι η Ελληνική και η Αγγλική, ενώ θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία από τα Αγγλικά στα Ελληνικά.

Οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας (έως τις 5 Νοεμβρίου) με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο: 6936 177 143, στο fax: 210 9417514 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: lib@eugenfound.edu.gr.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τους ομιλητές είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της ΟΕΕΒ.

Η Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών

Η ΟΕΕΒ συγκροτήθηκε το 2003 από εκπροσώπους από ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς και αποτελεί πρότυπο ισομερούς και ισότιμης αντιπροσώπευσης και συνεργασίας των φορέων που την απαρτίζουν. Με βασική δέσμευση την ανοιχτή και ελεύθερη ανταλλαγή πληροφοριών, κύριος στόχος της Επιτροπής είναι να συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό των ελληνικών βιβλιοθηκών και κέντρων πληροφόρησης, ώστε να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες προς τους αναγνώστες-χρήστες.

Από την ίδρυσή της κι έπειτα, η Οργανωτική Επιτροπή διοργάνωσε οχτώ συνέδρια με μεγάλη επιτυχία και πάνω από 20 εργαστήρια στα πλαίσια των συνεδρίων, αλλά και με ευρύτερη θεματολογία. Οι δραστηριότητες αυτές είχαν απήχηση σε περίπου 1500 βιβλιοθηκονόμους από 120 βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) είναι ανάμεσα στους φορείς που απαρτίζουν την ΟΕΕΒ. Οι υπόλοιποι φορείς είναι οι παρακάτω: Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Ινστιτούτο Θερβάντες Αθηνών, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, Κέντρο Τεκμηρίωσης Αμερικανικής Πρεσβείας, Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (Ε.Ε.Β.Ε.Π.), Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), Ίδρυμα Ευγενίδου, Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, Βιβλιοθήκη των Βορείων Χωρών στην Αθήνα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ), Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αμερικάνικο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης και Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

Τέλος, η Επιτροπή εκδίδει το ηλεκτρονικό βιβλιοθηκονομικό περιοδικό ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, που κυκλοφορεί τρεις φορές το χρόνο, με συνεντεύξεις, άρθρα και παρουσιάσεις βιβλιοθηκών και νέα από τον ελληνικό και διεθνή βιβλιοθηκονομικό χώρο.



Πηγή: http://www.ekt.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μετατρέπεται σε ορεινό καταφύγιο το χιονοδρομικό Ανωγείων


Στόχος η προώθηση του φυσιολατρικού τουρισμού.

Σε ορεινό καταφύγιο θα μετατραπεί το εγκαταλελειμμένο κτίσμα «χιονοδρομικού» με σκοπό την αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος και την προώθηση του φυσιολατρικού τουρισμού και την προσέλκυση επισκεπτών. Με απόφαση του ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ κ. Σταύρος Αρναουτάκης ενέταξε το έργο που είχε υποβάλει ο Δήμος Ανωγείων “ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ “ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ” ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΕ ΟΡΕΙΝΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΝΩΓΕΙΩΝ” στον Άξονα Προτεραιότητας “07 – Αειφόρος Ανάπτυξη & Ποιότητα Ζωής στην Περιφ. Κρήτης” του Ε.Π. “Κρήτη & Νήσοι Αιγαίου”. Η Πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και είναι συνολικού Προϋπολογισμού 738.481,00€.



Συγκεκριμένα στο συνολικό εμβαδόν οικοπέδου 1.163,93 τ.μ. θα πραγματοποιηθούν τα παρακάτω 2 υποέργα:

Α. οικοδομικές εργασίες

• αναβάθμιση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων

• τοποθέτηση θερμομονωτικών κουφωμάτων αλουμινίου

• επικάλυψη δώματος με την αναγκαία ενεργειακή αναβάθμιση.

• ανακατασκευή χώρων υγιεινής

• εσωτερικά κουφώματα – ερμάρια και λοιπές ξυλουργικές εργασίες

• διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου

Β. εξοπλισμός

• απαραίτητος λειτουργικός μηχανολογικός εξοπλισμός

• έπιπλα και εξοπλισμός διημέρευσης.

Το κέλυφος του κτηρίου παραμένει ως έχει και εσωτερικά γίνονται οι ελάχιστες αναγκαίες αλλαγές και διαρρυθμίσεις για να φιλοξενήσουν τις προτεινόμενες χρήσεις.

Εξωτερικά θα γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές για την διευκόλυνση της κίνησης των επισκεπτών. Προβλέπεται η δυνατότητα πρόσβασης ΑΜΕΑ.

Λειτουργικά το κτήριο θα περιλαμβάνει τους παρακάτω χώρους:

1. ΣΤΑΘΜΗ +0.00

• Ξενώνας Α = 29.64τμ – Wc Ξενώνα Α = 8.27τ.μ.

• Ξενώνας Β = 21.07τμ – Wc Ξενώνα Β = 3.24τ.μ.

• Ξενώνας Γ = 21.16τμ – Wc Ξενώνα Γ = 3.24τ.μ.

• Παρασκευαστήριο = 26.97τ.μ.

• Ενιαίος Χώρος Καθιστικού = 99.60 τ.μ.

• WC γυναικών= 11,31 τ.μ. - WC ανδρών= 11,31 τ.μ.

• Διάδρομος =23,42τ.μ

2. ΣΤΑΘΜΗ -0.60

• Πρώτες βοήθειες = 12,92τ.μ. – Wc Πρώτων Βοηθειών = 2,40τμ

• Χώρος Εξοπλισμού = 30.19τ.μ.

• Εξώστης 1 = 5.43τ.μ.

• Εξώστης 2 = 8.09τ.μ.

3. ΣΤΑΘΜΗ -1.50

• Ενιαίος χώρος = 61.66τ.μ

• Bar = 8,65τ.μ.

• Διάδρομος wc = 3.77τ.μ.

• Χώρος εισόδου = 7.81τ.μ.

4. ΣΤΑΘΜΗ +1.30

• Καθιστικός χώρος = 51.11 τ.μ.

5. ΣΤΑΘΜΗ +2.20

• Ξενώνας = 36.32τ.μ. – Wc ξενώνα = 7.74 τμ

• Ξενώνας = 16.39τ.μ. – Wc ξενώνα = 3.04 τμ

Ο Δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης δήλωσε σχετικά με την ένταξη του έργου:

Με το προτεινόμενο έργο θα ολοκληρωθούν οι εγκαταλελειμμένες σήμερα κτηριακές υποδομές που βρίσκονται στη θέση του παλιού χιονοδρομικού και θα γίνει προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού ώστε ο χώρος να λειτουργήσει ως ορεινό καταφύγιο το οποίο θα αποτελεί χώρο στάσης και ενημέρωσης επισκεπτών του ορεινού όγκου Ψηλορείτη θα παρέχει τη δυνατότητα άσκησης ψυχαγωγικών φυσιολατρικών δραστηριοτήτων και την εφαρμογή προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε συνδυασμό με άσκηση δραστηριοτήτων βουνού σε ομάδες επισκεπτών και μαθητών από όλη την Κρήτη.

Το ιδιαίτερα σημαντικό απόθεμα των φυσικών και ανθρωπογενών μνημείων του Ψηλορείτη σε συνδυασμό με τα κοινωνικά και παραγωγικά χαρακτηριστικά του τον καθιστούν ένα πλεονεκτικό χώρο για την εφαρμογή μιας ήπιας – αειφόρου ανάπτυξης.

Παράλληλα με το κτήριο του Χιονοδρομικού, στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά στην περιοχή του οροπεδίου της Νίδας και της Ζωμίνθου, υπάρχουν εγκαταλελειμμένες κτιριακές εγκαταστάσεις οι οποίες είναι προγραμματισμένο να συμπληρωθούν, να αποκατασταθούν και αφού εξοπλιστούν ανάλογα να συμβάλουν σημαντικά στην ολοκλήρωση ενός ενιαίου Δικτύου εναλλακτικών – φιλοπεριβαλλοντικών δραστηριοτήτων που θα στηρίζεται στην άρρηκτη σχέση των φυσικών και πολιτισμικών στοιχείων της περιοχής.

Η ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού, ιδιαίτερα του φυσιολατρικού τουρισμού και του οικοτουρισμού, δημιουργεί σημαντικές προοπτικές σύνδεσης των στόχων και επιδιώξεών μας για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της τοπικής μας κοινωνίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Αυτός ο οδηγός ξεπέρασε κάθε προηγούμενο


Από τους πιο ασυνείδητους.

Ο οδηγός του μαύρου αυτοκινήτου τρακάρει με ένα ταξί σε λεωφόρο του Σικάγου. Ο ταξιτζής κατεβαίνει από το όχημά του προκειμένου να δει τη ζημιά και να ανταλλάξει στοιχεία με τον υπαίτιο. Η αντίδραση όμως που συνάντησε δεν ήταν η αναμενόμενη.

Δείτε τι έκανε στην προσπάθειά του να ξεφύγει...



Για την ιστορία, ο οδηγός βρέθηκε και οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η κατάρα της μούμιας «ζει και βασιλεύει»


Οι θρύλοι γύρω από το άνοιγμα του τάφου του βασιλιά Τουταγχαμών.

Στις 24 Μαρτίου του 1923 ο βρετανικός Τύπος κατακλύστηκε από μια δυσοίωνη προειδοποίηση: «Σύμφωνα με ένα σπάνιο βιβλίο που έχω στη διάθεσή μου» έγραφε τότε η Marie Corelli –μια ηλικιωμένη μυθιστοριογράφος ρομάντζων με τάσεις προς το... υπερφυσικό- «σκληρή τιμωρία περιμένει όσους εισβάλλουν σε έναν σφραγισμένο τάφο». Παρέθετε ακόμη περιγραφές από το βιβλίο που έκαναν λόγο για «καλά κρυμμένο δηλητήριο μέσα σε κουτιά, που όποιος τα ακουμπήσει, καλύτερα να μην ξέρει πόσο θα υποφέρει».

Οι φανταστικές ιστορίες της Corelli γύρω από τις μετενσαρκώσεις και τις αστρικές προβολές ήταν οι αγαπημένες της βασίλισσας Βικτόριας.

Η συγγραφέας είχε πουλήσει στην εποχή της πολύ περισσότερα μυθιστορήματα από τους σύγχρονούς της H G Wells, Arthur Conan Doyle και Rudyard Kipling μαζί.

Δεν είχε καν σημασία που το βιβλίο «Μια αιγυπτιακή ιστορία για τις πυραμίδες» θεωρούνταν από τους μελετητές του ως μια «συλλογή παραμυθιών», γιατί όταν μιλούσε η Corelli... το κοινό παρέμενε καθηλωμένο.

Αφορμή για τις νουθεσίες της αποτέλεσε ο George Herbert, ο πέμπτος κόμης του Carnarvon. Μαζί με τον βρετανό αρχαιολόγο Howard Carter, είχε πρόσφατα ανακαλύψει τον γεμάτο θησαυρούς τάφο του Τουταγχαμών.

Η εντυπωσιακή ανακάλυψη του ανέγγιχτου τάφου του φαραώ προκάλεσε το ενδιαφέρον του Τύπου, με τους δημοσιογράφους να κατασκηνώνουν έξω από την είσοδο του τάφου στην προσπάθειά τους να... ρίξουν μια ματιά στα πολύτιμα ευρήματα καθώς μεταφέρονταν έξω από τον τάφο επάνω σε ξύλινα φορεία.

Όμως πολλοί, πέρα από τους θησαυρούς, ανέμεναν και την αποκάλυψη της μούμιας του ίδιου του βασιλιά Τουταγχαμών, η οποία ήταν καλά κρυμμένη μέσα στην τεράστια γρανιτένια σαρκοφάγο της.

Η ανακάλυψη της ζωής τους όμως, συνοδευόταν από την απόλυτη... ατυχία.

Η Corelli εμπνεύστηκε από τις αναφορές που ήθελαν τον κόμη του Carnavon να υποφέρει μέσα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Κάιρο από συμπτώματα τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού. Μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες ήταν νεκρός.

Η κατάρα της μούμιας ήταν ήδη μια δημοφιλής ιστορία, και ο θάνατος του κόμη Carnavon σε συνδυασμό με την πρόβλεψη της Corelli, τη μετέτρεψαν σε έναν από τους μεγαλύτερους θρύλους της εποχής.

Γρήγορα κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο Carter είχε βρει προειδοποιητικά σημάδια μέσα στον τάφο. Ακούστηκε ακόμη ότι υπήρχε μια πήλινη επιγραφή στην είσοδο του τάφου που έλεγε: «Ο θάνατος θα έρθει με γρήγορα φτερά όποιον αγγίξει τον τάφο του Φαραώ».

Λέγεται ακόμη ότι ο Carter το είχε θάψει μέσα στην άμμο, για να μην τρομάξουν οι εργάτες του και σταματήσουν τις ανασκαφές.

Φυσικά, η όλη ιστορία αποτέλεσε ένα «δώρο» για τους δημοσιογράφους της εποχής, οι οποίοι τέσσερις μήνες μετά την ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμών, εξακολουθούσαν να αναζητούν απελπισμένα οποιαδήποτε είδηση που σχετιζόταν με αυτόν.

Όταν βγήκε προς τα έξω η ιστορία της κατάρας, άρχισαν να μεταδίδουν καθημερινά ειδήσεις και συνεντεύξεις με λόγιους και ειδικούς για το αν τα «κακά πνεύματα» ευθύνονταν για το θάνατο του κόμη του Carnavon.

Ο Ernest Budge, επιμελητής στο Βρετανικό Μουσείο, απέρριψε τη θεωρία χαρακτηρίζοντάς την «αερολογίες».

Ο συγγραφέας περιπετειών Rider Haggard δήλωσε ότι υπηρετούσε μόνο την «αυξανόμενη τάση προλήψεων και δεισιδαιμονιών, που εκείνη την εποχή είχε κατακλύσει τον κόσμο».

Πολλοί όμως επιφανείς και σεβαστά ονόματα της εποχής υποστήριξαν μια υπερφυσική άποψη, για να εξηγήσουν τα γεγονότα.

Ο J C Mardrus (γνωστός για τη μετάφραση του έργου «Χίλιες και Μία Νύχτες») υποστήριξε ότι «ισχυρές δυνάμεις» σκότωσαν τον κόμη του Carnavon και πως θα «έπαιρναν» και τον Carter.

Ο Sir Arthur Conan Doyle έλεγε: «Θα μπορούσε κανείς να πει ότι επειδή τα μπουλντόγκ δεν δαγκώνουν τους πάντες, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κιόλας!».

Παρότι οι λόγιοι ήταν χωρισμένοι σε δύο «στρατόπεδα», δε συνέβαινε το ίδιο και με την κοινή γνώμη.

Τον Απρίλιο του 1923 η σύζυγος του κόμη του Carnarvon έφυγε από την Αίγυπτο με τη σωρό του άντρα της, μεταφέροντάς τη με ένα ατμόπλοιο. Φοβούμενοι ότι η παρουσία του πτώματος θα έφερνε γρουσουζιά στο πλοίο, πολλοί επιβάτες ακύρωσαν το ταξίδι τους.

Σήμερα, η ιστορία της κατάρας παραμένει ζωντανή στη φαντασία του κοινού. Μια αναζήτηση στη μηχανή της Google να κάνει κανείς με τις λέξεις «κατάρα» και «μούμια» θα βγάλει πάνω από 7 εκατομμύρια αποτελέσματα, ενώ η Universal Pictures έχει ήδη ανακοινώσει ότι το επόμενο καλοκαίρι θα επανακυκλοφορήσει τη σειρά «The Mummy».

Μετά το θάνατο του κόμη του Carnarvon, ο Τύπος απέδιδε σχεδόν κάθε θάνατο στην κατάρα του Τουταγχαμών: το θάνατο της προσωπικής γραμματέως του Captain Richard Bethell , η οποία βρέθηκε νεκρή στο Mayfair το 1929, του πατέρα του Lord Westbury ο οποίος πήδηξε από ένα παράθυρο μέσα στη θλίψη του, ακόμη κι ενός αγοριού που το έριξε κάτω η νεκροφόρα που μετέφερε τον Lord.

Όταν το 1934 οι δημοσιογράφοι άρχισαν να κυνηγάνε την οικογένεια ενός αιγυπτιολόγου, ο οποίος ήταν σοβαρά άρρωστος, ένας συνάδελφός του -ο Herbert Winlock- αποφάσισε να λάβει δραστικά μέτρα για να σταματήσει τις φήμες.

Έφτιαξε ένα χάρτη, ο οποίος δημοσιεύτηκε στους The New York Times, με τα ονόματα των ανθρώπων (40) που ήταν παρόντες όταν ανοίγονταν διάφορα τμήματα του τάφου. Μέσα στα επόμενα 12 χρόνια μόνο έξι από αυτούς είχαν πεθάνει.

Πιο πρόσφατα, ο επιδημιολόγος Mark Nelson από το πανεπιστήμιο της Τασμανίας στην Αυστραλία, σχεδίασε μια «επίσημη δοκιμή» της κατάρας, βασισμένος σε πρωτόκολα για τον έλεγχο των επιπτώσεων των ναρκωτικών.
Συνέκρινε ανθρώπους που ήταν στον τάφο σε πολύ σημαντικές στιγμές, με ανθρώπους που ήταν στην Αίγυπτο, όχι όμως και μέσα στον τάφο.

Η μελέτη του, που δημοσιεύτηκε το 2002 στο British Medical Journal, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η παρουσία κάποιου στον τάφο, δεν επιτάχυνε το θάνατό τους.

Μάλιστα, οι «συμμετέχοντες» στην έρευνά του έζησαν κατά μέσο όρο πάνω από 20 χρόνια αφότου ανοίχτηκε ο τάφος, είτε τον είχαν επισκεφτεί είτε όχι, γράφει ο Jo Marchant στο aeonmagazine.com.

Ωστόσο, ο θρύλος της κατάρας δεν «εξαφανίστηκε».

Ιστορίες για εκδικητικές μούμιες υπήρχαν και πριν την ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμών, ωστόσο δεν αποτελούν χαρακτηριστικό της αιγυπτιακής κουλτούρας είτε στα αρχαία χρόνια, είτε σήμερα, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Μόνο ελάχιστες προειδοποιητικές επιγραφές είχαν βρεθεί σε τάφους, οι οποίες μάλιστα προέρχονταν πάνω από χίλια χρόνια πριν από την εποχή του Τουταγχαμών και οι οποίες βρέθηκαν τόσο σε τάφους Φαραώ, όσο και σε μη βασιλικούς τάφους.

Αυτού του είδους οι προειδοποιητικές επιγραφές έλεγαν για παράδειγμα ότι δεν πρέπει να αφαιρέσει κανείς καμία πέτρα, καθώς θα γνώριζαν αντίποινα στη μετά θάνατον ζωή τους και όχι επάνω στη Γη.

Οι κατάρες ήταν γνωστές ακόμη και στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη.

Αντί όμως να απευθύνονται σε ληστές που στηλίτευαν τάφους, συνήθως αναφέρονταν σε συγκεκριμένα άτομα.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μια ρωμαϊκή επιγραφή του 1ου αιώνα π.Χ. που τώρα φυλάσσεται στο αρχαιολογικό μουσείο Johns Hopkins της Βαλτιμόρης, και η οποία καλεί τους Θεούς του Κάτω Κόσμου να τιμωρήσουν ένα σκλάβο με το όνομα Plotius, ζητώντας από αυτούς να τον τιμωρήσουν με... πυρετό στο τέλος του μήνα.

Η ιστορία της κατάρας της μούμιας, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, είναι «προϊόν» της Αγγλίας του 19ου αιώνα. Μια αιγυπτιολόγος από το Open University εντόπισε την πρώτη αναφορά σε ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας με τίτλο «The Mummy!» του 1827, από την όχι και πολύ γνωστή τότε Jane Webb Loudon, η οποία εμπνεύστηκε το μυθιστόρημά της όταν βρέθηκε μπροστά σε μια παρουσίαση μιας μούμιας στο Piccadilly Circus στο Λονδίνο.

Η Loudon τοποθέτησε την ιστορία της το 22ο αιώνα, όπου ένα ταριχευμένο πτώμα απειλούσε τη ζωή του ήρωα του βιβλίου, ενός λόγιου με το όνομα Edric.

Ακολούθησαν κι άλλοι συγγραφείς, όπως η Louisa May Alcott, που έγραψε το «Lost in a Pyramid» το1869.

Όμως το 1923 η Marie Corelli σκέφτηκε να την «προσαρμόσει» στην αληθινή ιστορία της ανακάλυψης του τάφου του Τουταγχαμών.

Η ιστορία της κατάρας του Τουταγχαμών «έζησε» στην πάροδο των χρόνων και εξελίχθηκε. Τη δεκαετία του 1970 αποτέλεσε αφορμή για έμπνευση τόσο για συγγραφείς όσο και για σκηνοθέτες ταινιών τρόμου. Και πάλι όμως, όπως τη δεκαετία του 1920 η δημοτικότητα της κατάρας τροφοδοτήθηκε από την ταραγμένη σχέση που επικρατούσε με τις επιστήμες.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, καταλήγει το άρθρο, η κατάρα έκανε και πάλι την εμφάνισή της, αυτή τη φορά στο μουσείο του Μάντσεστερ, όπου θεωρήθηκε «υπεύθυνη» για την περιστροφή ενός αγαλματιδίου. Οι φροντιστές του μουσείου ανακάλυψαν ότι ένα αγαλματίδιο με τη φιγούρα ενός αιγύπτιου ευγενούς περιστρεφόταν μυστηριωδώς κατά τη διάρκεια της νύχτας, χωρίς τη βοήθεια ανθρώπινης παρέμβασης...



Διαβάστε περισσότερα...

Προσαρμογές στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων προανήγγειλε ο Γ. Στουρνάρας


«Αναζητούμε τη βέλτιστη κατανομή της φορολογικής επιβάρυνσης» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Προσαρμογές στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, μιλώντας νωρίτερα στην συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή.

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει πιο δίκαιος φόρος από αυτόν στην ακίνητη περιουσία και προανήγγειλε διορθώσεις στην νομοθετική πρωτοβουλία για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

«Με δεδομένο το δημοσιονομικό στόχο του ενιαίου φόρου ακινήτων και με τη συνδρομή των κυβερνητικών εταίρων, αναζητούμε τη βέλτιστη κατανομή της φορολογικής επιβάρυνσης», τόνισε.

Ο ίδιος τόνισε πως η ελληνική οικονομία έχει καλύψει το 80% της απαιτούμενης προσπάθειας σε δημοσιονομικό επίπεδο, καθώς το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβερνήσεως έχει βελτιωθεί, από το 2009 μέχρι σήμερα, κατά περίπου 10% του ΑΕΠ, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει μειωθεί κατά 19% του ΑΕΠ.

«Η ολοκλήρωση του 20% της δημοσιονομικής προσαρμογής που απομένει έως το 2016 δεν θα προέλθει από οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα. Αυτά εξάντλησαν τις δυνατότητές τους», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο ίδιος τόνισε πως η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον κρατικό προϋπολογισμό ήδη από φέτος, είναι μια θετική έκπληξη, δεδομένου ότι πολλοί θεωρούσαν ότι η Ελλάδα δεν θα πιάσει αυτόν τον στόχο.

«Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους όσους μου προσάπτουν ότι κάνω υπεραισιόδοξες προβλέψεις, ότι ήταν μόλις 17 Ιανουαρίου, όταν, με δημόσια δήλωσή μου, είχα προβλέψει ότι ήδη από φέτος θα καταγράφαμε πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 0,4%. Τελικά θα το ξεπεράσουμε», είπε ο κ. Στουρνάρας.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Ο Μαραθώνιος της ντροπής"


Σήμερα διεξήχθη ο Κλασσικός Μαραθώνιος στην Αθήνα. Δεκάδες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες  αθλητές και πολίτες συμμετείχαν σε αυτή τη «γιορτή του αθλητισμού». Η μήπως δεν θα έπρεπε να ονομάζεται έτσι;

Σε εποχές μνημονίων, φτώχειας και εξαθλίωσης, ανεργίας και στέρησης βασικών αγαθών, κάποιοι θησαυρίζουν εις το όνομα της «ευγενούς άμιλλας», του «αθλητικού ιδεώδους», της «αναβίωσης του ιερού θεσμού του μαραθωνίου» και άλλων τέτοιων βαρύγδουπων δηλώσεων.

Χορηγοί δισεκατομμυρίων, τυπωμένοι πάνω σε αφίσες, κολώνες, μπλούζες αθλητών, ποτήρια, καπέλα και όπου αλλού μπορεί να φανταστεί κανείς. Εταιρείες αθλητικών ειδών, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, παιχνιδιών, αναψυκτικών και άλλες, εκμεταλλεύονται την αθρόα...
προσέλευση κόσμου και την τεράστια τηλεοπτική και όχι μόνο προβολή σε όλη την χώρα και τον πλανήτη, προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους. Οι ίδιες εταιρείες που απολύουν εργαζόμενους, δίνουν μισθούς μέχρι και 200 ευρώ και συσσωρεύουν τον πλούτο στις τσέπες των λίγων.



 

Σαν να μην έφτανε η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού προς όφελος των λίγων και ισχυρών, έρχεται και η (συνήθης πλέον) ανάλγητη στάση του κράτους, που απαγόρευσε στους ΑΜΕΑ Ολυμπιονίκες Μάκη Καλαρά και Αλέξανδρο Ταξιλδάρη να συμμετάσχουν συμβολικά στον Μαραθώνιο, με πρόσχημα την «επικινδυνότητα των αμαξιδίων τους» απέναντι στους υπόλοιπους αρτιμελείς αθλητές χρησιμοποιώντας την εξής κυνική και ειρωνική έκφραση “Κύριε Ταξιλδάρη, εσείς μπορεί να θέλετε να τρέξετε κρατώντας μια βόμβα, πρέπει να σας δεχτούμε? Σας εξηγώ ότι μπορεί να είστε επικίνδυνος για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες»..Κοινωνικός ρατσισμός στη χείριστη του μορφή, απέναντι σε ανθρώπους οι οποίοι είναι πηγή έμπνευσης για την νεολαία και την κοινωνία γενικότερα.

Ο αθλητισμός και αυτά που πρεσβεύει δεν μπορούν να εκφραστούν μια μέρα το χρόνο. Ο αθλητισμός στη υγιή του μορφή και τα ιδανικά που καλλιεργεί, έχει εκλείψει πλήρως από τις ζωές μας. Στα σχολεία το μάθημα της φυσικής αγωγής έχει τεθεί στο περιθώριο αλλά και η ερασιτεχνική ενασχόληση με οποιοδήποτε άθλημα, πραγματοποιείται στη σκιά του επαγγελματισμού και του πρωταθλητισμού. Η σωματική και πνευματική αφύπνιση δεν πρέπει να γίνεται με τα παραπάνω προσχήματα, αλλά σε καθημερινή βάση και με στόχο την υγεία, την πνευματική καλλιέργεια , την καλύτερη ζωή και τη διεκδίκηση όσων μας έχουν στερήσει με βία.

Μια φορά το χρόνο δεν αρκεί για να γυμναστούμε, δεν αρκεί για να διαδηλώσουμε, δεν αρκεί για να καταπολεμήσουμε τον ρατσισμό. Καθημερινή δράση μυαλού-πνεύματος-σώματος και αγώνα για να παραμείνουμε δραστήριοι, ζωντανοί και μακριά από την μιζέρια και την κατάθλιψη.




Το Κίνημα Δεν Πληρώνω καταδικάζει την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και την καπήλευση του Μαραθωνίου και στέκεται στο πλευρό των αθλητών Μάκη Καλαρά και Αλέξανδρο Ταξιλδαρη και καλεί όλο τον λαό να έρθει να τρέξει μαζί μας στον μαραθώνιο της ζωής και του αγώνα.

Καθημερινή πάλη σε όλα τα μέτωπα, θα φέρει την αλλαγή στις ζωές μας προς το καλύτερο και τη συνολική ανατροπή του σάπιου αυτού συστήματος.

Κωνσταντίνος Δημητριάδης
Οργανωτικός Γραμματέας της Νεολαίας του Κινήματος Δεν Πληρώνω



Πηγή: http://epitropesdiodiastop.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κόκκινη κλωστή δεμένη...


Η κατάσταση που ζούμε σήμερα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και ο λαός μοιάζουν με ένα σφιχτοδεμένο κουβάρι από κλωστές που δεν μοιάζει να μπορεί να ξετυλιχτεί, αντίθετα μάλιστα. Από όπου και να το πιάσεις, όποια κλωστή κι αν αποφασίσεις να τραβήξεις αυτό σφίγγεται και μπλέκεται όλο και περισσότερο. Και μαζί με το κουβάρι μπλεκόμαστε κι εμείς και κοντεύουμε να πνιγούμε. Η Μαρία Τριαντοπούλου γράφει τη σκέψη της ημέρας.

Ξέρω ότι όταν κάποιος αναφέρεται σήμερα στον Πολιτισμό κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως γραφικός. Την ώρα που η χώρα καίγεται σε τι μπορεί να βοηθήσει κάποιο πολιτιστικό δρώμενο, μια θεατρική παράσταση ή ένα έργο τέχνης; Πως θα καλύψει τις ζωτικές και επείγουσες ανάγκες μας ένα καλό βιβλίο, πως θα πληρωθεί ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ή του σούπερ μάρκετ με ένα ποιήμα, πως θα βρει ο άνεργος δουλειά με μια μουσική συναυλία; Μια τέτοια αντιμετώπιση όμως θα επρόδιδε όχι μόνο μια μονοδιάστατη και στενή θεώρηση της έννοιας του Πολιτισμού αλλά θα ευτέλιζε και την σπουδαιότητα του ως θεματοφύλακα των αξιών –πολιτικών και κοινωνικών- της χώρας.

Πολιτισμός δεν είναι μόνο η καλλιτεχνική και πνευματική δημιουργία, αν και αυτή είναι αναμφίβολα τρομερά σημαντική. Πολιτισμός είναι η αποδοχή του διαφορετικού, του αντιπάλου, του αλλόθρησκου και του αλλοδαπού. Πολιτισμός είναι το ήθος, πολιτικό και κοινωνικό. Πολιτισμός είναι η ισότιμη παιδεία για όλους και η σωστή δημόσια υγεία. Πολιτισμός είναι ο δημοκρατικός διάλογος και ο σεβασμός στην γνώμη και τις πεποιθήσεις του άλλου. Πολιτισμός είναι μια συνετή οικολογική αντίληψη και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Πολιτισμός είναι η σωστή ενημέρωση. Πολιτισμός είναι η ελευθερία στην έφρασηκαι η δημιουργική φαντασία. Πολιτισμός είναι ο τρόπος που συνπάρχουμε σαν κοινωνικά όντα, ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τους γύρω μας, ο τρόπος που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας και οι αξίες που τους δίνουμε. Πολιτισμός είναι η συμπεριφορά μας απέναντι στους ηλικιωμένους, στα άτομα με αναπηρία ή πνευματική υστέρηση. Πολιτισμός είναι η ευγένια της ψύχης και η γενναιοδωρία των αισθημάτων.

Με λίγα λόγια Πολιτισμός είναι εκείνο το μοναδικό, αδιόρατο και φευγαλέο στοιχείο που αγγίζει όλες τις πολλαπλές εκφάνσεις της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, τις χρωματίζει και τις χαρακτηρίζει. Όταν αυτό είναι ελλειματικό τότε η κοινωνία και κατ’ επέκταση η πολιτική ζωή του τόπου νοσεί. Νοσεί όμως και ο πολιτισμός με τη στενότερη έννοια του όρου. Περιχρακώνεται και περιθωριοποιείται η πολιτιστική δημιουργία και από πρωτεργάτης της κοινωνικής και πολιτικής μετεξέλιξης -που είναι η θέση που δικαιωματικά και νομοτελειακά της αξίζει - γίνεται ουραγός των γεγονότων και δεν μπορεί να εκπληρώσει τον πραγματικό της ρόλο που συνεχώς συρρικνούται.

Αν λοιπόν δεν λύνεται το σφιχτό κουβάρι των τραγικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, μήπως – λέω «μήπως» - αν τουλάχιστον καταφέρναμε να βρούμε την κλωστούλα που λέει «πολιτισμός» και προσπαθούσαμε να της δώσουμε τη σημασία και την αξία που της πρέπει, καταφέρναμε να λειτουργήσει εκείνη ως καταλύτης και από εκείνην ξεκινώντας να αρχίσει να ξετυλίγεται και το υπόλοιπο κουβάρι; Κι όσο γραφικό κι αν φαίνεται αυτό, ας μου επιτραπεί εμένα να ελπίζω στην τρομαχτική ισχύ αυτής της παραμελημένης κλωστής και να πιστεύω ότι ο αγώνας για πολιτισμό είναι καίριος, πρωτεύων και θεμελιώδης. Γιατί πέρα από όλα τα άλλα είναι ένας αγώνας μαζικός - καθώς μόνο έτσι μπορεί να λειτουργήσει πραγματικά- αλλά και σφαιρικός γιατί περικλύει όλες τις πτυχές της ζωής του τόπου. Είναι όμως συγχρόνως και ένας αγώνας προσωπικός γιατί προϋποθέτει συνειδητοποιημένη σταση ζωής και ενεργή συμμετοχή στις πολιτικές εξελίξεις. Τέλος είναι ένας αγώνας πολιτικός και, με τα σημερινά τραγικά δεδομένα, ένας αγώνας ουσιαστικής και πραγματικής επιβίωσης.



Πηγή: http://tvxs.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πάτρα: Κέντρο Ατόμων με αναπηρία «Άμπετ Χασμάν»


Δείγμα αναγνώρισης σε έναν άνθρωπο που προσέφερε πολλά.
Σε κέντρο «Άμπετ Χασμάν» θα μετατραπεί το Πολυδύναμο Κέντρο Ατόμων με αναπηρία, σύμφωνα με απόφαση που έχει ήδη λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας.


Πάτρα: Κέντρο Ατόμων με αναπηρία «Άμπετ Χασμάν» - Δείγμα αναγνώρισης σε έναν άνθρωπο που προσέφερε πολλά

Την Τετάρτη (30/10) πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση ονοματοδοσίας, που ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι. Το Πολυδύναμο Κέντρο βρίσκεται στην οδό Θουκυδίδου 106 στα Κρύα Ιτεών και η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Δήμο Πατρέων και τον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου.

Την πρόταση για να πάρει το Κέντρο το όνομα ενός ανθρώπου που πρόσφερε πολλά στην Πάτρα και ειδικότερα στο κομμάτι του κοινωνικού τομέα, την έκανε ο Αλέξης Σκαρμέας και έγινε αποδεκτή ομόφωνα από το Συμβούλιο. Σίγουρα είναι ένα ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης στον Άμπετ Χασμάν που συνέδεσε το όνομά του με την Πάτρα.



Πηγή: http://www.patrasevents.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαθαίνουμε τα πάντα για τη συγκομιδή της ελιάς


Μια βόλτα στους ελαιώνες της Ελλάδας.

Αποδράστε στην ελληνική φύση και δείτε από κοντά πως συλλέγεται ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά της χώρας μας, το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο.

Ανυπέρβλητης ομορφιάς τοπία και μια πλούσια παλέτα χρωμάτων, που ανταγωνίζεται τον πιο προικισμένο ιμπρεσιονιστή ζωγράφο, απλώνονται μπροστά στα μάτια σας και σας προσκαλούν να ανακαλύψετε τα μυστικά της φύσης.

Ας κάνουμε μια βόλτα στους ελαιώνες της Ελλάδας, με ξεναγό το Visit Greece!



Οι αγροτικές ασχολίες δίνουν τον τόνο και καλούν τον επισκέπτη να συμμετάσχει στο πανηγύρι της γης. Το μάζεμα της ελιάς κυριαρχεί αυτόν τον καιρό, ενώ έχει ενσωματωθεί στο πλέγμα των τουριστικών δράσεων του αγροτουρισμού-οικοτουρισμού και ως εναλλακτική επιλογή των διακοπών κοντά στη φύση.

Η συγκομιδή της ελιάς, γεωργική εργασία και οικονομική δραστηριότητα με μακραίωνη παρουσία στην Ελλάδα, κατεξοχήν ελαιοπαραγωγό χώρα, συγκαταλεγόταν μέχρι πρότινος στις αναζητήσεις και τα ενδιαφέροντα μόνο των λαογράφων και ιστορικών.



Στις μέρες μας πια, πρότυπα αγροτουριστικά καταλύματα στην Εύβοια, τη Λέσβο, την Κρήτη, την Κάλυμνο, την Πάρο, την Κεφαλονιά, την Καλαμάτα, τα Κύθηρα κ.ά. προσφέρουν στους φιλοξενούμενους τους τη δυνατότητα συμμετοχής στο μάζεμα της ελιάς, στο πλαίσιο ενός οδοιπορικού σε δραστηριότητες και αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής.

Σε ένα περιβάλλον λιτό αλλά άνετο, με τοπικό χρώμα, και για αυλή τους απέραντους ελαιώνες, ο επισκέπτης ανανεώνει τη γνωριμία του με τη φύση και έρχεται σε επαφή με όλη τη διαδικασία της συγκομιδής. Έτσι, μπορεί ο καθένας, εφόσον το επιθυμεί, να μαζέψει τις ελιές με κάποια από τις πανάρχαιες μεθόδους συλλογής τους, βοηθώντας από μια μέρα έως και κάποιες εβδομάδες.



Στη συνέχεια, θα μεταφέρει τις ελιές στο παραδοσιακό ελαιοτριβείο, όπου θα μυηθεί στον παραδοσιακό τρόπο εξαγωγής του πολύτιμου ελαιόλαδου, ώσπου αυτό να τρέξει ολόχρυσο και οι μυρωδιές του λιοτριβιού να ξεχυθούν.



Μετά το άλεσμα τους, όποιος έχει βοηθήσει μπορεί να πάρει μαζί του εν είδει αμοιβής μια ποσότητα λαδιού ή ακόμη και να γεμίσει με το φρέσκο ελαιόλαδο μπουκάλια που θα φέρουν την προσωπική του ετικέτα. Μια διαδικασία διαδραστική που υπερβαίνει τα όρια της απλής ταξιδιωτικής παρατήρησης και καθιστά τον επισκέπτη κοινωνό της αγροτικής ζωής, μια πραγματική επιστροφή, έστω και πρόσκαιρη, στον παραδοσιακό τρόπο ζωής.

Στο πανηγύρι της φύσης μέσα στους απέραντους ελαιώνες, το πάντρεμα μόχθου και απόλαυσης προσφέρει μοναδική εμπειρία σε όσους έλαβαν μέρος στο μάζεμα της ελιάς. Μια βασική γεωργική ασχολία έγινε συνάμα ήπια τουριστική δράση, πηγή μοναδικής ικανοποίησης για όσους είχαν την τύχη να είναι παρόντες.



Το τέλος της ελαιοκομιδής σηματοδοτεί πλούσιο φαγοπότι και γλέντι, ανταμοιβή της προσπάθειας όσων συμμετείχαν και αναβίωση μιας παράδοσης που ανατρέχει στους αρχαίους χρόνους. Κατά την προετοιμασία του φαγητού χρησιμοποιείται άφθονο φρέσκο ελαιόλαδο, το οποίο αποκαλύπτεται στους συνδαιτυμόνες απείρως νοστιμότερο από οτιδήποτε άλλο. Η έμπρακτη συνεισφορά αφήνει ένα ανείπωτο αίσθημα ικανοποίησης σε όσους συμμετείχαν και «νοστιμίζει» σε υπερθετικό βαθμό την εμπειρία αυτή καθαυτή, την ύπαρξή τους την ίδια.

Όμως, η σχέση με την ελιά και το ελαιόλαδο δεν σταματά εδώ! Υπάρχει πια η δυνατότητα να «υιοθετήσει» ο επισκέπτης ένα ή περισσότερα ελαιόδεντρα αποκτώντας το σχετικό πιστοποιητικό με πληροφορίες για τις συγκεκριμένες ελιές λαμβάνει μάλιστα κάθε χρόνο και το ελαιόλαδο που παράγεται από τα υιοθετημένα δέντρα.



Το προϊόν της συγκομιδής, το ελαιόλαδο, το «κίτρινο αίμα» κατά τη λαϊκή μούσα, είναι βασικό στοιχείο της ελληνικής διατροφής, ενώ είναι γνωστές οι σημαντικές καλλυντικές και φαρμακευτικές του ιδιότητες. Αποτέλεσε ανέκαθεν πηγή πλούτου και εξουσίας, ειδικά στις αρχαίες κοινωνίες ακόμη εντυπωσιάζουν οι γιγάντιες ελαιαποθήκες των μινωικών ανακτόρων με τους ευμεγέθεις πίθους, ενώ οι ψευδόστομοι αμφορείς της μυκηναϊκής εποχής μετέφεραν το πολύτιμο περιεχόμενό τους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του μεσογειακού κόσμου.

Στην κλασική Αθήνα, οι παναθηναϊκοί αμφορείς, βραβείο ζηλευτό για τους νικητές των αγωνισμάτων, προσφέρονταν γεμάτοι εξαιρετικό ελαιόλαδο Αττικής, ενώ οι Ολυμπιονίκες στέφονταν με τον κότινο, ένα απλό κλαδί ελιάς.



Στην εποχή μας, το ελληνικό ελαιόλαδο εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί στην καθημερινή μας ζωή, παγκοσμίως καταξιωμένο, με πιο πρόσφατη βράβευση αυτή του αγροτικού συνεταιρισμού Κριτσάς Λασιθίου, στις εγκαταστάσεις του οποίου τυποποιείται και εξάγεται το πασίγνωστο ελαιόλαδο άριστης ποιότητας, γνωστό και ως η «Ρολς-Ρόις» του λαδιού.



Η φιάλη που φιλοξενεί το πολύτιμο αυτό υγρό έχει βραβευτεί διεθνώς για το σχεδιασμό και τη συσκευασία, συνδέοντας τρόπον τινά την εκλεπτυσμένη παράδοση του παρελθόντος, όταν τα ελαιοδοχεία (ψευδόστομοι αμφορείς, παναθηναϊκοί αμφορείς) ήταν πραγματικά έργα τέχνης, με τη μοντέρνα έμπνευση και την καλλιτεχνική διάθεση του παρόντος.

Μακραίωνη παράδοση και πείρα, καινοτομία και επιχειρηματικότητα συμπλέκονται αρμονικά με σημείο αναφοράς την ελιά και το ελαιόλαδο. Ο επισκέπτης που θα βρεθεί στην Ελλάδα θα είναι εξαιρετικά τυχερός, ευλογημένος θα έλεγε κανείς, αν επιλέξει να λάβει μέρος σε παραδοσιακές πρακτικές που τιμούν τα δώρα της ελληνικής γης με τον πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Έτσι, θα απολαύσει στη συνέχεια το αποτέλεσμα της δικής του προσπάθειας, ένα προϊόν που έχει εδραιωθεί στις προτιμήσεις της παγκόσμιας κατανάλωσης έχοντας αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές ανά τον κόσμο.



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν εξετάσεις σε ανασφάλιστους επαγγελματοβιοτέχνες


Ογδόντα πολίτες εξετάστηκαν την Ημέρα Προληπτικής Ιατρικής Φροντίδας.

Ημέρα Προληπτικής Ιατρικής Φροντίδας για ανασφάλιστους και άνεργους επαγγελματοβιοτέχνες διοργάνωσαν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, η ΓΣΕΒΕΕ και η ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Παράρτημα του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής της ΓΣΕΒΕΕ. Οι πολίτες που προσήλθαν από νωρίς των πρωί ως αργά το μεσημέρι, είχαν την ευκαιρία οι ίδιοι και οι οικογένειές τους να εξεταστούν προληπτικά από ειδικούς γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.

Ο προληπτικός έλεγχος περιελάμβανε κλινική εξέταση από Παθολόγο, Παιδίατρο, Καρδιολόγο, Ορθοπαιδικό, καθώς και εργαστηριακές εξετάσεις από Βιοπαθολόγο, όπου χρειάζονταν.

Επίσης, τα παιδιά των ανασφάλιστων γονέων είχαν τη δυνατότητα υπερηχολογικού καρδιολογικού ελέγχου που χρειάζονται για τη βεβαίωση του σχολείου ή για τα αθλήματά τους και της χορήγησης δωρεά εμβολίων που υπαγορεύει ο βασικός εμβολιασμός και αδυνατούν να πληρώσουν οι γονείς τους.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ.Πατούλης έκανε ιδιαίτερη μνεία για τη σπουδαιότητα της πρόληψης, ειδικά σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως οι ανασφάλιστοι και οι άνεργοι συμπολίτες μας που λόγω οικονομικής δυσχέρειας παραμελούν την υγεία τους διότι δε δύνανται να την πληρώσουν. Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Καββαθάς από τη μεριά του τόνισε το μέγεθος του προβλήματος όταν 577.000 οικογένειες μέλη και πρώην μέλη της ΓΣΕΒΕΕ είναι ακάλυπτοι ασφαλιστικά χωρίς γιατρό και φάρμακα, λόγω αδυναμίας πληρωμής των ασφαλιστικών και φορολογικών τους υποχρεώσεων. Τέλος, με αφορμή την έναρξη της λειτουργίας του Παραρτήματος του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στη ΓΣΕΒΕΕ, ο Διευθυντής της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ κ.Δημτσας δήλωσε ότι με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κκ Ιερωνύμου Β΄, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, μέσω του φιλανθρωπικού της οργανισμού ΑΠΟΣΤΟΛΗ είναι κοντά σε κάθε ανασφάλιστη οικογένεια των επαγγελαμτοβιοτεχνών που πλήττονται από την οικονομική κρίση.

Συνολικά, στη σημερινή ημέρα Προληπτικής Ιατρικής Φροντίδας εξετάστηκαν 80 πολίτες, ενώ παρόμοιες εκστρατείες ιατρικής παρακολούθησης θα επαναληφθούν στο άμεσο μέλλον.

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής-παράρτημα ΓΣΕΒΕΕ λειτουργεί κάθε Τρίτη 12μμ έως 7μμ στην οδο Καποδιστρίου 24. Πληροφορίες κάθε Τρίτη 211 411 1590 και καθημερινά εκτός Σαββατοκύριακου στα κεντρικά γραφεία του Ιατρείου στην οδό Σεβαστουπόλεως 113 στο τηλ 210 3839770 από τις 9πμ έως 5μμ.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανεπαρκές το δημόσιο σχολείο στην εκμάθηση ξένων γλωσσών συγκριτικά με τα φροντιστήρια


Έρευνα σε 370 μαθητές γυμνασίων και λυκείων.

Ανεπαρκές αποδεικνύεται το δημόσιο σχολείο ως προς την εκμάθηση ξένων γλωσσών. Παρά το γεγονός ότι εδώ και χρόνια οι ξένες γλώσσες έχουν ενταχθεί στο δημοτικό, τα παιδιά συνεχίζουν να εμπιστεύονται τα κέντρα ξένων γλωσσών αφού σε ποσοστό 90% παρακολουθούν μια ξένη γλώσσα εκτός του σχολείου.

Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον εκπαιδευτικό και διδάκτορα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ. Παπαοικονόμου σε δείγμα 370 μαθητών γυμνασίων και λυκείων των νομών Φωκίδας και Φθιώτιδας.

Οι μαθητές μέσα από τις απαντήσεις που έδωσαν υποστήριξαν ότι η παρεχόμενη γνώση ξένων γλωσσών από το δημόσιο σχολείο υστερεί σημαντικά έναντι του φροντιστηρίου. Συγκεκριμένα το 70% των μαθητών δήλωσε ότι τα φροντιστήρια υπερτερούν στον τομέα αυτό ενώ στο 90% ανέρχεται το ποσοστό των μαθητών που υποστήριξαν ότι τα φροντιστήρια τους προετοιμάζουν καλύτερα για τη λήψη ενός πτυχίου.

Άλλα δυο πλεονεκτήματα των φροντιστηρίων είναι η χρήση οπτικοακουστικών μέσων (90%) και ο μικρός αριθμός των μαθητών (80%). Ο μοναδικός τομέας όπου το σχολείο υπερτερούσε έναντι του φροντιστηρίου ήταν στο περιβάλλον.

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο που καταγράφει η έρευνα είναι ότι η χρήση των νέων τεχνολογιών βοηθά στην εκμάθηση ξένων γλωσσών γεγονός που έρχεται να το επιβεβαιώσει και παλιότερη μελέτη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου σύμφωνα με την οποία οι νέες τεχνολογίες θεωρούνται καθοριστικός παράγοντας στη διδασκαλία γενικά και ιδιαίτερα στη διδασκαλία ξένων γλωσσών.

Εκτός από τις νέες τεχνολογίες οι μαθητές υποστηρίζουν ότι η εκμάθηση των ξένων γλωσσών είναι πετυχημένη όταν ξεκινά από τις μικρές σχολικές τάξεις ενώ σημαντικός παράγοντας είναι και ο χωρισμός των μαθητών σε τμήματα ανάλογα με το επίπεδό τους.

Στα συμπεράσματα της έρευνας ο ερευνητής αναφέρει ότι είναι πασιφανής η έλλειψη εμπιστοσύνης των μαθητών προς το δημόσιο σχολείο όσον αφορά την εκμάθηση ξένων γλωσσών. Ο ερευνητής βέβαια αναφέρει ότι όπως αποδείχθηκε και από άλλες έρευνες μια αιτία της τάσης των μαθητών να επιλέγουν το φροντιστήριο αποτελεί και το γεγονός ότι στο φροντιστήριο επειδή πληρώνουν αναγκάζονται και μαθαίνουν.

Επίσης σε παλαιότερες έρευνες έχει υποστηριχθεί ότι από τη στιγμή που ο εκπαιδευτικός δεν αξιολογείται με τα κριτήρια του ιδιωτικού τομέα δεν πρόκειται να παράγει αξιόλογο εκπαιδευτικό έργο.

Η έρευνα αποδεικνύει ότι υπάρχουν και ενδοσχολικά προβλήματα που μειώνουν την αξία των ξένων γλωσσών αφού οι μεγάλες τάξεις με μαθητές με διαφορετικό επίπεδο και η έλλειψη εποπτικών μέσων δίνουν μια αίσθηση προχειρότητας. Θετικό πάντως κρίνεται από τον ερευνητή η θεσμοθέτηση του κρατικού πτυχίου γλωσσομάθειας για το οποίο θα πρέπει να δίνεται στους μαθητές η δυνατότητα να δίνουν εξετάσεις στα πλαίσια του σχολείου.



Διαβάστε περισσότερα...

Από αύριο τα τέλη κυκλοφορίας


Τη Δευτέρα αναμένεται να «ανοίξει» η εφαρμογή στο Taxis.

Αύριο αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή, μέσω Taxisnet, για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για οχήματα και μοτοσυκλέτες, όπως είχε δηλώσει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης.

Καταληκτική ημερομηνία για την εξόφληση των τελών είναι η 31η Δεκεμβρίου 2013. Όπως και πέρσι έτσι και φέτος οι φορολογούμενοι μπορούν να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας, που αναλογούν στα οχήματα ιδιοκτησίας τους, στο τραπεζικό γκισέ προσκομίζοντας το έντυπο που θα εκτυπώσουν από την ειδική εφαρμογή του Taxisnet.

Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2014 δεν έχουν μεταβληθεί, σε σχέση με τα τέλη κυκλοφορίας του 2013. Ωστόσο, όσοι φορολογούμενοι διαθέτουν ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών μαζί με τα τέλη κυκλοφορίας του 2014 θα καταβάλουν και τον φόρο πολυτελείας του 2013.

Στόχος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι τα δύο «ειδοποιητήρια» να δοθούν ταυτοχρόνως στο κοινό, ωστόσο εάν η ειδική εφαρμογή για το φόρο πολυτελείας δεν είναι έτοιμη μέχρι τα τέλη της εβδομάδος, τότε θα δοθεί πρώτη σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή για τα τέλη κυκλοφορίας.

Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2014 με βάση τα κυβικά του κάθε ΙΧ έχουν ως εξής:

Από 51 κ.ε. έως 300 κ.ε. 22 ευρώ

Από 301 κ.ε έως 758 κ.ε. 55 ευρώ

Από 759 κ.ε έως 1.071 κ.ε. 120 ευρώ

Από 1.072 κ.ε έως 1.357 κ.ε. 135 ευρώ

Από 1.358 κ.ε έως 1.548 κ.ε. 240 ευρώ

Από 1.549 κ.ε έως 1.738 κ.ε. 265 ευρώ

Από 1.739 κ.ε έως 1.928 κ.ε 300 ευρώ

Από 1.929 κ.ε έως 2.357 κ.ε 660 ευρώ

Από 2.358 κ.ε έως 3.000 κ.ε 880 ευρώ

Από 3.001 κ.ε έως 4.000 κ.ε 1.000 ευρώ

Από 4.001 κ.ε και άνω 1.320 ευρώ



Διαβάστε περισσότερα...

Στο 1 δισ. δολάρια την ημέρα το κόστος της κλιματικής αλλαγής


Μειώθηκαν οι επενδύσεις για καθαρές μορφές ενέργειας.

Την περασμένη χρονιά επενδύθηκαν ένα δισεκατομμύριο δολάρια την ημέρα για την μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σύμφωνα με στοιχεία από την πιο πρόσφατη έρευνα της Πρωτοβουλίας για την Κλιματική Αλλαγή (Climate Policy Initiative- CPI), το συνολικό ποσό που ξοδεύτηκε το 2012 ήταν 5 δισεκατομμύρια λιγότερα από την προηγούμενη χρονιά.

Κι ενώ το ποσό αυτό μπορεί να ακούγεται υπέρογκο, στην πραγματικότητα δεν είναι. Είναι το μισό (περίπου 359 δισ. δολάρια το χρόνο) από αυτό που απαιτείται σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum) -δηλαδή περίπου 700 δισ. δολάρια- για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (International Energy Agency -IEA) ισχυρίζεται ότι χρειάζονται 5 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020 για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων «καθαρής ενέργειας», ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Οι επενδύσεις που σχετίζονται με το κλίμα έχουν μειωθεί σημαντικά, κάνοντας ακόμη πιο άμεση την ανάγκη για δράση» αναφέρει η έρευνα.

Σύμφωνα με την έκθεση «Landscape 2013», τα χρήματα που επενδύονται στις καθαρές μορφές ενέργειας είναι πολύ λίγα συγκριτικά με αυτά που χρησιμοποιούνται για τις επιχορηγήσεις ορυκτών καυσίμων.

Η IEA υπολόγισε ότι οι επιδοτήσεις για ορυκτά καύσιμα το 2011 έφτασαν κατά προσέγγιση τα 523 δισεκατομμύρια δολάρια, για την ανάπτυξη μόνο των αναπτυσσόμενων και αναδυόμενων οικονομιών.

Αντίθετα, οι επιδοτήσεις των καθαρών μορφών ενέργειας (ΑΠΕ) παγκοσμίως περιορίστηκαν στα 88 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων για τα βιοκαύσιμα που ανήλθαν σε 20 δισ. δολάρια.

Οι δέκα μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, ζητούν να μειωθούν οι επιδοτήσεις των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι αυξάνουν το κόστος της ενέργειας και προκαλούν στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας.

Το 38% των φετινών επενδύσεων για το κλίμα (135 δισεκατομμύρια δολάρια) προήλθαν από το δημόσιο τομέα, σύμφωνα με την έρευνα του CPI.

«Υπάρχουν στοιχεία που να μας κάνουν αισιόδοξους, παρότι οι ιδιωτικές επενδύσεις παρουσίασαν μείωση σε γενικές γραμμές, κι αυτό γιατί τα τεχνολογικά κόστη για μεγάλα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν πέσει επίσης, ίσως γιατί οι οικονομίες κλίμακας αρχίζουν να παίρνουν το προβάδισμα».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαθητές σχολάνε νωρίτερα λόγω έλλειψης καθηγητών


Περισσότερα από 1.100 κενά σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων.

Οδεύουμε προς τα Χριστούγεννα και ήδη υπάρχουν ακόμα αρκετά σχολεία από τα οποία λείπουν εκπαιδευτικοί. Το πιο πάνω γεγονός δεν προκύπτει από συνδικαλιστές των εκπαιδευτικών άλλα από επίσημα έγγραφά του Υπουργείου Παιδείας.

Σε αρκετά δημοτικά σχολεία λείπουν καθηγητές ειδικοτήτων στους οποίους μάλιστα το Υπουργείο εμφάνιζε πλεόνασμα αφού πολλοί μετακινήθηκαν από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια καθώς δεν είχαν οργανική θέση. Καθηγητές αγγλικών, γερμανικών, πληροφορικής, γυμναστές λείπουν από πολλά δημοτικά σχολεία ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στις εν λόγω ειδικότητες δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμα προσλήψεις αναπληρωτών.

Ήδη σε σχολεία της Θεσσαλονίκης τα παιδιά σχολάνε νωρίτερα καθώς λείπουν εκπαιδευτικοί αγγλικής γλώσσας.

Σε έγγραφο της η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας έχει προχωρήσει στην έγκριση της διαφοροποίησης του ωραρίου αποχώρησης από το σχολείο των μαθητών και των μαθητριών των τμημάτων Αγγλικής Γλώσσας , λόγω απουσίας εκπαιδευτικών ειδικοτήτων και μέχρι την τοποθέτηση εκπαιδευτικών, και καλεί τους διευθυντές να ενημερώσουν τους γονείς των μαθητών. Τα σχολεία όπου έχει εγκριθεί η διαφοροποίηση του ωραρίου είναι:

7ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου
5ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου
16ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου
20ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου
8ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου
13ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου 2ου Δημοτικού Σχολείου Μενεμένης
6ου Δημοτικού Μενεμένης
2ου Δημοτικού Σχολείου Καλοχωρίου
Δημοτικό Σχολείο Ακροποτάμου
Δημοτικό Σχολείο Νεοχωρούδας της Δ/νσης
Δημοτικού Σχολείου Αυλώνας - Λευκώνας Σερρών (απουσιάζουν καθηγητές Γερμανικών)

Τα πολλά κενά ιδίως σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων έρχεται να τα επιβεβαιώσει και το έγγραφο που απέστειλε η Διεύθυνση προσωπικού πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης προς το ΚΥΣΠΕ και το οποίο έχει κοινοποιηθεί από τον αιρετό κ. Μπράτη. Σύμφωνα λοιπόν με το έγγραφο αυτό τα κενά σε εκπαιδευτικούς αγγλικής γλώσσας ανέρχονται σε 742 με τα 174 εξ αυτών να εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη όπου σε πολλά σχολεία όπως προαναφέρθηκε οι μαθητές σχολάνε νωρίτερα. Δεν είναι όμως μόνο οι καθηγητές αγγλικών που λείπουν από τα δημόσια σχολεία ενώ πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα. Στα 365 ανέρχονται τα κενά των γυμναστών ενώ στους καθηγητές μουσικής φθάνουν τα 229. Συνολικά σε τρείς μόνο ειδικότητες τα κενά ξεπερνούν τα 1000 και ανέρχονται σε 1.149.

Ο Υφυπουργός και αρμόδιος για θέματα εκπαίδευσης κ. Κεδίκογλου δήλωσε στη βουλή ότι για πρώτη φορά τα σχολεία έχουν τα λιγότερα κενά παρά τους 10.000 λιγότερους αναπληρωτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των αναπληρωτών δεν μειώθηκε αισθητά καθώς μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 9400 προσλήψεις αναπληρωτών. Αυξήθηκαν κατακόρυφα οι προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ και μειώθηκαν οι προσλήψεις κρατικού προϋπολογισμού λόγω και των δεσμεύσεων του μνημονίου. Παρά όμως τις χιλιάδες προσλήψεις αναπληρωτών κενά συνεχίζουν να υπάρχουν και μάλιστα είναι ακόμα αρκετά όχι μόνο σε πρωτοβάθμια άλλα και σε δευτεροβάθμια εκπαίδευση.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...