Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Πήδηξε στο κενό για να σωθεί από τον σύζυγο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Απόπειρα αυτοκτονίας 48χρονης στην Αλεξανδρούπολη η οποία για να αποφύγει τον ξυλοδαρμό δρασκέλισε τα κάγκελα του μπαλκονιού. Νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένη στο νοσοκομείο της πόλης.

→Στην Ελλάδα, η ενδο­οικογενειακή βία αναδεικνύεται πρωταθλήτρια ανάμεσα σε άλλες μορφές βίας κατά των γυναικών.

Σοκ έχει προκαλέσει στην κοινωνία της Αλεξανδρούπολης η απόπειρα αυτοκτονίας μιας 48χρονης προκειμένου να αποφύγει την οικογενειακή βία, που όπως φαίνεται βίωνε επί χρόνια πίσω από τις κλειστές πόρτες του σπιτιού της.

Όπως έγινε γνωστό, η άτυχη γυναίκα στην ακριτική πόλη προτίμησε να διακινδυνεύσει την ίδια της τη ζωή προκειμένου να αποφύγει άλλον έναν ξυλοδαρμό από το σύζυγό της, πηδώντας από τον πρώτο όροφο. Σύμφωνα με την αστυνομία, δεν βρήκε άλλο τρόπο να σωθεί από τη σωματική βία που δεχόταν συστηματικά από το 53χρονο άνδρα της.

Κοινό μυστικό στη γειτονιά

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των γειτόνων που κατέθεσαν στους αστυνομικούς ότι ο σύζυγός της τη χτυπούσε και την έβριζε σχεδόν καθημερινά. Οι ίδιοι, όμως, δεν έβρισκαν για χρόνια το θάρρος να μιλήσουν και να καταγγείλουν αυτό που ήταν κοινό μυστικό στη γειτονιά…

Όταν τον είδε να πλησιάζει με άγριες διαθέσεις, ακόμη μια φορά, η 48χρονη δεν άντεξε. Προσπάθησε να διαφύγει επιλέγοντας ακόμη και τον θάνατο από την κόλαση που ζούσε στην οικογενειακή εστία. Στο απονενοημένο διάβημά της, δρασκέλισε τα κάγκελα του μπαλκονιού και πήδησε στο κενό, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά από την πτώση στο πεζοδρόμιο.

Ο 53χρονος έσπευσε να διαφύγει. Εξαφανίστηκε για αρκετές ώρες, αλλά οι αστυνομικοί που ειδοποιήθηκαν κατάφεραν να τον εντοπίσουν και να τον συλλάβουν. Η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώπιον της οποίας οδηγήθηκε, του άσκησε ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα για ενδοοικογενειακή βία και τον παρέπεμψε να απολογηθεί στον ανακριτή.

Η σοβαρά τραυματισμένη γυναίκα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της πόλης.

Η ενδοοικογενειακή βία

Εν έτει 2013 στην Ελλάδα, η ενδοοικογενειακή βία αναδεικνύεται πρωταθλήτρια ανάμεσα σε άλλες μορφές βίας κατά των γυναικών, όπως προκύπτει από τα δύο χρόνια λειτουργίας της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Το σύνολο των κλήσεων που δέχθηκε η γραμμή το διάστημα 11 Μαρτίου 2011 μέχρι 11 Μαρτίου 2013 ήταν 10.176, ενώ ελήφθησαν και 74 ηλεκτρονικά μηνύματα.

Η μεγάλη πλειονότητα των καταγγελιών σε ποσοστό 79%, δηλαδή 8.040 περιπτώσεις, αφορούσαν καταγγελίες έμφυλης βίας, ενώ από αυτές οι 5.968 έγιναν από τις ίδιες τις γυναίκες-θύματα. Οι υπόλοιπες καταγγελίες, που ανέρχονται σε 2.072, έγιναν από τρίτα πρόσωπα του περιβάλλοντος των κακοποιημένων γυναικών, με τους φίλους να αποτελούν το 25%, τους γονείς το 18%, ενώ ακολουθούν άλλοι συγγενείς, αδέλφια, γείτονες και άλλα άτομα. Από τις 5.968 κλήσεις που έγιναν από τις ίδιες τις κακοποιημένες γυναίκες, οι 4.629 (78%) αφορούσαν περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας. Από αυτές τις γυναίκες, οι περισσότερες (68%) είναι Ελληνίδες, ακολουθούν οι μετανάστριες (8%), τα ΑμεΑ (1%), οι μειονότητες και τα μειονεκτούντα άτομα με μικρότερα ποσοστά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι από τις γυναίκες-θύματα βίας που απάντησαν σε ερώτηση σχετική με την οικογενειακή τους κατάσταση, ποσοστό 48% είναι έγγαμες και βρίσκονται ως επί το πλείστον ανάμεσα στις ηλικίες 25 και 54. Τα αιτήματα των κλήσεων αυτών αφορούσαν: 2.583 κλήσεις (43%) ψυχοκοινωνική στήριξη, 1.950 (33%) νομική συμβουλευτική, 734 (12%) νομική βοήθεια, 451 (8%) αναζήτηση φιλοξενίας και 186 (3%) αναζήτηση εργασίας. Από τις 5.968 γυναίκες που κάλεσαν τη γραμμή, οι 3683 (62%) είναι μητέρες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.