Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

"Ο Μαραθώνιος της ντροπής"

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σήμερα διεξήχθη ο Κλασσικός Μαραθώνιος στην Αθήνα. Δεκάδες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες  αθλητές και πολίτες συμμετείχαν σε αυτή τη «γιορτή του αθλητισμού». Η μήπως δεν θα έπρεπε να ονομάζεται έτσι;

Σε εποχές μνημονίων, φτώχειας και εξαθλίωσης, ανεργίας και στέρησης βασικών αγαθών, κάποιοι θησαυρίζουν εις το όνομα της «ευγενούς άμιλλας», του «αθλητικού ιδεώδους», της «αναβίωσης του ιερού θεσμού του μαραθωνίου» και άλλων τέτοιων βαρύγδουπων δηλώσεων.

Χορηγοί δισεκατομμυρίων, τυπωμένοι πάνω σε αφίσες, κολώνες, μπλούζες αθλητών, ποτήρια, καπέλα και όπου αλλού μπορεί να φανταστεί κανείς. Εταιρείες αθλητικών ειδών, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, παιχνιδιών, αναψυκτικών και άλλες, εκμεταλλεύονται την αθρόα...
προσέλευση κόσμου και την τεράστια τηλεοπτική και όχι μόνο προβολή σε όλη την χώρα και τον πλανήτη, προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους. Οι ίδιες εταιρείες που απολύουν εργαζόμενους, δίνουν μισθούς μέχρι και 200 ευρώ και συσσωρεύουν τον πλούτο στις τσέπες των λίγων.



 

Σαν να μην έφτανε η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού προς όφελος των λίγων και ισχυρών, έρχεται και η (συνήθης πλέον) ανάλγητη στάση του κράτους, που απαγόρευσε στους ΑΜΕΑ Ολυμπιονίκες Μάκη Καλαρά και Αλέξανδρο Ταξιλδάρη να συμμετάσχουν συμβολικά στον Μαραθώνιο, με πρόσχημα την «επικινδυνότητα των αμαξιδίων τους» απέναντι στους υπόλοιπους αρτιμελείς αθλητές χρησιμοποιώντας την εξής κυνική και ειρωνική έκφραση “Κύριε Ταξιλδάρη, εσείς μπορεί να θέλετε να τρέξετε κρατώντας μια βόμβα, πρέπει να σας δεχτούμε? Σας εξηγώ ότι μπορεί να είστε επικίνδυνος για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες»..Κοινωνικός ρατσισμός στη χείριστη του μορφή, απέναντι σε ανθρώπους οι οποίοι είναι πηγή έμπνευσης για την νεολαία και την κοινωνία γενικότερα.

Ο αθλητισμός και αυτά που πρεσβεύει δεν μπορούν να εκφραστούν μια μέρα το χρόνο. Ο αθλητισμός στη υγιή του μορφή και τα ιδανικά που καλλιεργεί, έχει εκλείψει πλήρως από τις ζωές μας. Στα σχολεία το μάθημα της φυσικής αγωγής έχει τεθεί στο περιθώριο αλλά και η ερασιτεχνική ενασχόληση με οποιοδήποτε άθλημα, πραγματοποιείται στη σκιά του επαγγελματισμού και του πρωταθλητισμού. Η σωματική και πνευματική αφύπνιση δεν πρέπει να γίνεται με τα παραπάνω προσχήματα, αλλά σε καθημερινή βάση και με στόχο την υγεία, την πνευματική καλλιέργεια , την καλύτερη ζωή και τη διεκδίκηση όσων μας έχουν στερήσει με βία.

Μια φορά το χρόνο δεν αρκεί για να γυμναστούμε, δεν αρκεί για να διαδηλώσουμε, δεν αρκεί για να καταπολεμήσουμε τον ρατσισμό. Καθημερινή δράση μυαλού-πνεύματος-σώματος και αγώνα για να παραμείνουμε δραστήριοι, ζωντανοί και μακριά από την μιζέρια και την κατάθλιψη.




Το Κίνημα Δεν Πληρώνω καταδικάζει την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και την καπήλευση του Μαραθωνίου και στέκεται στο πλευρό των αθλητών Μάκη Καλαρά και Αλέξανδρο Ταξιλδαρη και καλεί όλο τον λαό να έρθει να τρέξει μαζί μας στον μαραθώνιο της ζωής και του αγώνα.

Καθημερινή πάλη σε όλα τα μέτωπα, θα φέρει την αλλαγή στις ζωές μας προς το καλύτερο και τη συνολική ανατροπή του σάπιου αυτού συστήματος.

Κωνσταντίνος Δημητριάδης
Οργανωτικός Γραμματέας της Νεολαίας του Κινήματος Δεν Πληρώνω



Πηγή: http://epitropesdiodiastop.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.