Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Οι γυναίκες λαχανιάζουν ευκολότερα από τους άντρες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πού οφείλεται.

Ξέπνοες μένουν μετά από άσκηση ή έντονη σωματική δραστηριότητα οι γυναίκες, συγκριτικά με τους άντρες, επειδή οι πνεύμονές τους είναι μικρότεροι, ιδιαίτερα οι μύες του διαφράγματος υποχρεώνονται να δουλέψουν σκληρότερα από τους αντρικούς.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής έρευνας από επιστήμονες του καναδικού πανεπιστημίου ΜακΓκιλ, με επικεφαλής τον δρα Ντένις Τζένσεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό πειραματικής φυσιολογίας «Experimental Physiology», σύμφωνα με το BBC.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη λειτουργία του διαφράγματος, του μυός που ελέγχει τη λειτουργία των πνευμόνων, και διαπίστωσαν ότι αυτό υποχρεούται να κινηθεί πολύ πιο έντονα στις γυναίκες, ώστε να αντισταθμίσει το μικρότερο μέγεθος των πνευμόνων (οι πνεύμονες είναι συνήθως μικρότεροι σε μια γυναίκα, ακόμα κι αν αυτή έχει ίδια σωματική διάπλαση με ένα άνδρα).

Οι Καναδοί επιστήμονες συνέκριναν 25 υγιείς γυναίκες και 25 υγιείς άνδρες ηλικίας 20 έως 40 ετών, που εξασκούνταν σε ποδήλατο. Ειδική συσκευή κατέγραφε πόσο βαθιά και πόσο γρήγορα ανέπνεαν σε διαφορετικά επίπεδα έντασης της άσκησης.

Παράλληλα, καταγράφονταν τα ηλεκτρικά (νευρικά) σήματα που στέλνονταν στους μυς του διαφράγματος για να ελέγξουν την κίνησή του. Αυτή η ηλεκτρική δραστηριότητα των μυών ήταν σαφώς πιο έντονη στους γυναικείους πνεύμονες.

Όπως είπε ο Τζένσεν, το βιολογικό μειονέκτημα των μικρότερων πνευμόνων εξηγεί γιατί οι γυναίκες, όταν έχουν προβλήματα υγείας, όπως βρογχίτιδα, εμφύσημα ή καρδιοπάθειες, εμφανίζουν πιο έντονα συμπτώματα δύσπνοιας σε σχέση με τους άνδρες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.