Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Η διάγνωση του καρκίνου...σκοτώνει



Aυξάνεται 6 φορές ο κίνδυνος εμφράγματος όταν ανακοινωθεί στον ασθενή.

Οι άνθρωποι που μαθαίνουν ότι έχουν καρκίνο, αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας ή θανατηφόρου εμφράγματος κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μετά τη διάγνωση, σύμφωνα με μία νέα σουηδική επιστημονική έρευνα.Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Φανγκ Φανγκ του Ινστιτούτου Καρολίνσκα και την επιδημιολόγο Κάτια Φολ του πανεπιστημίου του Ορέμπρο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μελέτησαν πάνω από 6 εκατ. ανθρώπους άνω των 30 ετών για μια χρονική περίοδο 15 ετών, από τους οποίους πάνω από 500.000 είχαν διαγνωστεί με καρκίνο.

Οι Σουηδοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος αυτοκτονίας αυξάνει κατά τουλάχιστον 12 φορές κατά την πρώτη εβδομάδα μετά τη διάγνωση για καρκίνο και κατά σχεδόν πέντε φορές μέσα το επόμενο τρίμηνο.

Επίσης, ο θάνατος από καρδιαγγειακή αιτία, κυρίως από έμφραγμα, αυξάνεται κατά σχεδόν έξι φορές την πρώτη φορά μετά τη διάγνωση για καρκίνο και κατά 3,3 φορές τον επόμενο μήνα.

Το ψυχολογικό στρες από τη διάγνωση είναι αυτό που προκαλεί τα καρδιαγγειακά προβλήματα, καθώς η έκλυση των ορμονών του στρες, όπως οι κατεχολαμίνες και τα κορτικοστεροειδή, προκαλούν φυσικές αλλαγές στο κυκλοφορικό σύστημα.

Η αύξηση των αυτοκτονιών και εμφραγμάτων αφορά κυρίως τη διάγνωση για καρκίνους που είναι δύσκολο να θεραπευτούν, όπως του οισοφάγου, του παγκρέατος, του ήπατος, των πνευμόνων και του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η δρ Φολ επεσήμανε ότι ο κίνδυνος για τον ασθενή αυξάνει πολύ γρήγορα μετά τη διάγνωση, αλλά μειώνεται σταδιακά κατά το επόμενο έτος.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι το ποσοστό αυτοκτονιών είναι διπλάσιο μεταξύ των καρκινοπαθών (ανεξαιρέτως είδους καρκίνου) σε σχέση με όσους δεν έχουν καρκίνο. Αν και ο κίνδυνος υποχωρεί όσο περνάει ο καιρός, ένα χρόνο μετά τη διάγνωση παραμένει περίπου τριπλάσιος σε σχέση με ένα μη καρκινοπαθή. Οι άνθρωποι με προϋπάρχουσα κατάθλιψη κινδυνεύουν περισσότερο.

Αντίθετα, μετά από ένα χρόνο ουσιαστικά παύει να είναι αυξημένος ο κίνδυνος εμφράγματος για όσους διαγνώστηκαν ότι είναι καρκινοπαθείς. Η σουηδική μελέτη δεν έλαβε υπόψη της τις απλές απόπειρες αυτοκτονίας, ούτε τα μη θανατηφόρα εμφράγματα.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η αιμορροφιλία στην Ελλάδα



Το 75% των πασχόντων λαμβάνουν ανεπαρκή θεραπεία ή ακόμα και καθόλου
.
«Κλείστε το χάσμα». Αυτό είναι το μήνυμα τηςΠαγκόσμιας Ημέρας Αιμορροφιλίας, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Απριλίου, και έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των αρμόδιων φορέων και της κοινής γνώμης σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν στα άτομα με αιμορροφιλία, καθώς η θεραπεία δεν είναι διαθέσιμη για όλους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Υπολογίζεται ότι ένας στους 1.000 ανθρώπους παρουσιάζει κάποια αιμορραγική διαταραχή. Ωστόσο, το 75% εξ αυτών εξακολουθούν να λαμβάνουν ιδιαιτέρως ανεπαρκή θεραπεία ή ακόμα και καθόλου θεραπεία.

Στην Ελλάδα ο συνολικός αριθμός ασθενών με αιμορροφιλία υπολογίζεται περίπου στους 800 με 1.000. Αυτά τα άτομα υποβάλλονται διά βίου σε θεραπεία υποκατάστασης με παράγοντες αίματος.

Μήνυμα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σχετικά με το πώς βιώνεται σήμερα η αιμορροφιλία στην Ελλάδα και τις σύγχρονες ανάγκες που καταγράφονται από την κοινότητα των ασθενών και των γιατρών, έδωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Σύλλογος Προστασίας Ελλήνων Αιμορροφιλικών.

Η αιμορροφιλία είναι μία σπάνια γενετική αιμορραγική διαταραχή που εμποδίζει τη σωστή πήξη του αίματος. Προσβάλλει περισσότερο τους άνδρες, εμφανίζεται κατά τη γέννηση και δεν θεραπεύεται. Πρόκειται για μια διά βίου και συνήθως κληρονομική διαταραχή. Παρόλα αυτά, μπορεί να ελεγχθεί και να αντιμετωπιστεί, μέσω της θεραπείας υποκατάστασης, δηλαδή με τη χορήγηση του παράγοντα πήξης που λείπει από το αίμα των αιμορροφιλικών. Η θεραπεία υποκατάστασης γίνεται με ενδοφλέβια έγχυση.

«Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αιμορροφιλία οφείλεται στην επαρκή και ασφαλή θεραπεία υποκατάστασης. Η κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση συμβάλλει στην ελάττωση των παρενεργειών της νόσου» σημείωσε η Όλγα Κατσαρού, γιατρός Παθολόγος, Διευθύντρια στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αιμορραγικών Διαθέσεων.

«Τα τελευταία χρόνια η ποιότητα ζωής των ατόμων με αιμορροφιλία έχει βελτιωθεί σημαντικά, χάρη στις διαρκείς προσπάθειες των γιατρών αλλά και στις νέες διαθέσιμες θεραπείες. Ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την προσπάθεια έχει η σωστή ενημέρωση, η έγκαιρη διάγνωση και η λήψη προφυλακτικής θεραπείας, από τη νεαρή ηλικία» ανέφερε ο Πλάτωνας Περιστέρης, Γραμματέας του Συλλόγου Προστασίας Ελλήνων Αιμορροφιλικών.

Στην Ελλάδα υπάρχουν εξειδικευμένα Κέντρα Αιμορροφιλικών στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, τα οποία είναι υπεύθυνα για την προμήθεια και τη χορήγηση των παραγώγων του αίματος που χρειάζονται τα άτομα με αιμορροφιλία.


Διαβάστε περισσότερα...

Χαλαρώστε με stretching



Ασκήσεις για να αποβάλετε το καθημερινό στρες.

Χαλαρώστε τον αυχένα
Η κακή στάση του σώματος μπροστά στον υπολογιστή είναι συνήθως υπεύθυνη για τους πόνους στον αυχένα που αισθάνεστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα και συχνά έχει ως αποτέλεσμα έντονους πονοκεφάλους. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα κάθε φορά που κάνετε διάλειμμα από την εργασία σας και ανακουφίστε την περιοχή του αυχένα.

1. Αγκαλιάστε τη βάση του κεφαλιού σας, με τους αντίχειρες να ακουμπούν στο κάτω μέρος του πιγουνιού και τα υπόλοιπα δάχτυλα στο πίσω μέρος της βάσης του κεφαλιού.
2. Τραβήξτε απαλά με τη βοήθεια των δαχτύλων το κεφάλι σας προς το ταβάνι και μείνετε σε αυτή τη θέση για 30΄΄.
3. Επαναφέρετε το κεφάλι σας με αργές, μαλακές κινήσεις.

Tip: Αποφύγετε τις απότομες και βίαιες κινήσεις. Η κίνηση πρέπει να είναι ήπια και απαλή.

Τεντώστε τα πόδια
Αν νιώθετε τους μυς των ποδιών σας πιασμένους, δοκιμάστε να τους χαλαρώσετε με τις παρακάτω ασκήσεις.

Όρθιοι
1. Σταθείτε όρθιοι και πιαστείτε από κάποιο σταθερό σημείο (π.χ. τοίχο, ντουλάπα, βιβλιοθήκη).
2. Σηκωθείτε στις μύτες των ποδιών σας και προσπαθήστε να παραμείνετε σε αυτή τη θέση για 30΄΄.
3. Στη συνέχεια, ρίξτε το βάρος του σώματός σας από τις μύτες στις φτέρνες (σηκώνοντας, δηλαδή, τα δάχτυλα των ποδιών από το πάτωμα) και μείνετε σε αυτή τη θέση για 30΄΄.

Καθιστοί
1. Καθίστε στο πάτωμα με τεντωμένα τα πόδια ευθεία μπροστά σας.
2. Σηκώστε το ένα πόδι από το έδαφος (περίπου στις 45 μοίρες) με λυγισμένο το γόνατο και κάντε περιστροφικές κινήσεις στον αστράγαλο για 1΄.
3. Στη συνέχεια, κατεβάστε το πόδι στην προηγούμενη θέση και κάντε την ίδια κίνηση με το άλλο πόδι.

Ελευθερώστε τους ώμους
Αν αισθάνεστε πιασμένους τους ώμους σας επειδή δουλεύετε πολλές ώρες μπροστά σε υπολογιστή, προσπαθήστε να βελτιώσετε τη στάση του σώματός σας. Τα παρακάτω βήματα θα σας βοηθήσουν να ανοίξετε το στέρνο σας και να ενεργοποιήσετε τους μυς των ώμων.

1. Πάρτε ένα σκουπόξυλο και κρατήστε το με τα χέρια τεντωμένα πάνω από το κεφάλι σας.
2. Λυγίστε τα χέρια σας, φέρνοντας το σκουπόξυλο πίσω από το κεφάλι όσο πιο μακριά από το σώμα σας μπορείτε.
3. Μείνετε σε αυτή τη θέση για 8-10΄΄ και επαναφέρετε με αργές κινήσεις το σκουπόξυλο μπροστά από το κεφάλι σας.

Ανακουφίστε τη μέση
Παραπονιέστε συχνά για πόνο στη μέση; Δεν είστε οι μόνοι, αφού αποτελεί ίσως τον συχνότερο μυϊκό πόνο. Βάλτε την παρακάτω άσκηση στην καθημερινότητά σας και θα δείτε εμφανή διαφορά.

1. Ξαπλώστε ανάσκελα με τα γόνατα λυγισμένα και τα πέλματα ανοιχτά στο άνοιγμα των ώμων. Ξεκουράστε το κεφάλι σας ακουμπώντας το πάνω σε ένα μαξιλάρι ή χοντρό βιβλίο πάχους περίπου 5 εκ., έτσι ώστε το πιγούνι σας να ακουμπάει στο στέρνο. Αφήστε τους αγκώνες σας χαλαρά στο πάτωμα και τοποθετήστε τις παλάμες σας στο ύψος του στήθους.
2. Νιώστε τη σπονδυλική σας στήλη να μακραίνει (σαν να σας τραβάει ένα σχοινί από το κεφάλι) καθώς χαλαρώνετε και βυθίζετε προς το πάτωμα τους ώμους και τους μυς της μέσης σας. Μείνετε σε αυτή τη θέση για 15-20΄΄.
3. Στη συνέχεια, στρέψτε το σώμα σας αργά προς τη δεξιά πλευρά, φέρτε τα γόνατά σας στο στήθος και επιστρέψτε στην προηγούμενη θέση.

Ηρεμήστε την κοιλιά
Η παρακάτω διατατική άσκηση χαλαρώνει, ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνει το διάφραγμά σας κάνοντας ουσιαστικά ένα είδος μασάζ στους κοιλιακούς μυς.

1. Ξαπλώστε ανάσκελα με τα γόνατα λυγισμένα. Οι παλάμες σας να ακουμπούν στο πάτωμα, στο ύψος του στήθους.
2. Πάρτε βαθιά εισπνοή και εκπνεύστε καθώς ανασηκώνετε με τα πέλματα και τις παλάμες από το έδαφος τον κορμό σας, έτσι ώστε να σχηματίσει μια ευθεία.
3. Μείνετε σε αυτή τη θέση για 10΄΄ και στη συνέχεια επανέλθετε στην αρχική σας θέση.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να ρυθμίσετε τα δάνειά σας



Ποια έγγραφα μπορείτε να προσκομίσεις για να σας διευκολύνουν.

«Πονοκέφαλο» στους Έλληνες προκαλούν τα δάνεια. Καθημερινά οι εισπρακτικές εταιρείες σας… ζαλίζουν στα τηλεφώνα ρωτώντας σας με επιμονή πότε θα πληρώσετε τη μηνιαία δόση του δανείου σας. Και φυσικά αδιαφορούν για το αν είστε άνεργος ή για το αν θα έχετε χρήματα για ένα πιάτο φαγητό…

Κανείς όμως δεν σας επιρρίπτει ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχετε περιέλθει. Γι’ αυτό να θυμάστε ότι η ανεργία, οι περικοπές στους μισθούς και η πτώση της καταναλωτικής κίνησης μπορεί να είναι τα «όπλα» σας για να διαπραγματευτείτε με την τράπεζα προκειμένου να βρείτε τρόπους να ρυθμίσετε τις οφειλές σας.

Γι’ αυτό δείτε με ποιους τρόπους μπορείτε σε συνεργασία με την τράπεζα να βρείτε λύσεις που θα ικανοποιήσουν και τις δύο πλευρές…

Προτού πείτε ότι δεν θα πληρώσετε τις οφειλές, μπορείτε να απευθυνθείτε στην τράπεζά σας με τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έχουν μειωθεί τα εισοδήματά σας σε σχέση με την εποχή που ζητήσατε δάνειο. Τέτοια στοιχεία μπορεί για παράδειγμα να είναι η κάρτα ανεργίας στην περίπτωση που χάσατε τη δουλειά σας. Παλιά και νέα μισθοδοσία αν σας έγινε μείωση μισθού ή χαρτί νοσοκομείου αν αντιμετωπίζετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Αυτές είναι κάποιες από τις βασικές προϋποθέσεις σε περίπτωση που το αίτημά σας γίνει δεκτό.

Αν πάλι έχετε αρκετά δάνεια και κάρτες, το πιο πιθανό είναι να σας γίνει μία συνολική ρύθμιση σε όλα αυτά. Έτσι, θα προκύψει ένα νέο δάνειο με ένα μεσοσταθμικό επιτόκιο (το οποίο θα υπολογιστεί ανάλογα με τα δάνεια). Το επιτόκιο αυτό δεν θα επιβαρύνει με επιπλέον χρήματα τους πελάτες και ούτε θα του εξοικονομήσει χρήματα, εκτός κι αν του γίνει κάποια έκπτωση επιτοκίου από την τράπεζά του. Η μόνη ρύθμιση που μπορεί να γίνει με το νέο αυτό «συγκεντρωτικό» δάνειο είναι να μικρύνει η δόση του με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του, το τελικό ποσό που θα πληρώσει όμως ο δανειολήπτης θα είναι μεγαλύτερο λόγω τόκων.

Να θυμάστε βέβαια ότι δε μπορείτε να κάνετε πολλές ρυθμίσεις σε μία τράπεζα. Κι αυτό γιατί οι περισσότερες δέχονται μέχρι δύο ρυθμίσεις χωρίς επιπλέον εξασφάλιση κάποιου εγγυητή. Στην τρίτη ρύθμιση θα σας ζητηθεί ή εγγυητής ή προσημείωση ενός ακινήτου. Αν δεν μπορείτε να αντεπεξέλθετε, το πιθανότερο είναι ότι η ρύθμιση δεν θα γίνει.

Στην περίπτωση πάντως που σκέφτεστε να απευθυνθείτε σε κάποια άλλη τράπεζα για να ρυθμίσετε τα δάνειά σας, πρέπει να γνωρίζετε ότι κάτι τέτοιο γίνεται σπάνια αυτή την εποχή. Κι αυτό γιατί είναι λίγες οι τράπεζες που μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν στο ρίσκο να χάσουν χρήματα αν τελικά δεν καταφέρετε να πληρώσετε τα χρέη σας.


Διαβάστε περισσότερα...

Τίποτα, τίποτα δεν τον σταματά!



Φωτογραφίες και βίντεο του 35χρονου που ζει τη ζωή απ' την αρχή.

Έκανε ελεύθερη πτώση, αλεξίπτωτο πλαγιάς, ορειβασία, ραπέλ, καγιάκ, σκί κι έχει ανέβει τέσσερις φορές στην κορυφή του Mount Snowdon. Το εντυπωσιακό είναι πως ο Barry West που λατρεύει την αδρεναλίνη είναι παράλυτος και καθηλωμένος σε αμαξίδιο.

Ο 35χρονος έχασε την ικανότητα να κινεί τα χέρια και τα πόδια του σε ένα αυτοκινητικό ατύχημα όταν ήταν έφηβος, με αποτέλεσμα να έχει παραλύσει από το λαιμό και κάτω. Αρνήθηκε όμως να αφήσει τις δυσκολίες αυτές να τον κρατήσουν πίσω.

Κατάφερε να γίνει εκπαιδευτής κατάδυσης ενώ δεν αμέλησε και τα καλλιτεχνικά του ενδιαφέροντα μαθαίνοντας να ζωγραφίζει με το στόμα.

Το νέο στοίχημα για τον γενναίο Barry είναι η κατάκτηση του Κιλιμάντζαρο!

«Οι άνθρωποι με ρωτούν αν θα έκανα όλα αυτά τα πράγματα που κάνω εάν δεν είχε προηγηθεί ο τραυματισμός μου. Προφανώς δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα αλλά αυτά που επιτυγχάνω τώρα είναι πολύ ωραιότερα από αυτά που θα μπορούσα να είχα κάνει παλαιότερα», δηλώνει.

«Στην αρχή ήταν δύσκολο, δεν μπορώ να πω πως δεν ήταν. Αλλά πάντα σκεφτόμουν πως πρέπει να συνεχίζεις», προσθέτει. Στα 19 του χρόνια ο Barry προσπάθησε να αποφύγει έναν ασβό που βγήκε ξαφνικά στο δρόμο κι έπεσε με το βαν του πάνω σε ένα δέντρο με αποτέλεσμα να σπάσει σε δύο σημεία το λαιμό του.

Καθηλώθηκε σε αναπηρικό αμαξίδιο και πέρασε οκτώ πολύ δύσκολα και επώδυνα χρόνια. Όλα άλλαξαν το 2007 ενώ μιλούσε με ένα φίλο του επίσης παράλυτο. «Μου είπε πως είχε μόλις κάνει ελεύθερη πτώση. Σοκαρίστηκα», λέει. «’Πώς το έκανε αυτό;’ διερωτήθηκα και τον φαντάστηκα να προσγειώνεται πάνω στο αμαξίδιό του». Αυτό ήταν αρχή καθώς ο Barry αποφάσισε να ακολουθήσει τα βήματα του φίλου του.

Έκανε για πρώτη φορά πτώση με αλεξίπτωτο το 2008. «Ο γιατρός μου δεν με άφηνε στην αρχή», αφηγείται, «έλεγε πως η αδρεναλίνη μπορεί αν μου ανέβαζε πολύ την πίεση και να πέθαινα πριν φτάσω στη γη. Μου πήρε ένα χρόνο να τον μεταπείσω και μετά ένιωθα σαν… αθάνατος!»

Το όνειρο του Barry παραμένει- μέχρι στιγμής όμως!- ανικανοποίητο: να ιππεύσει. «Θα ήθελα να ιππεύσω άλογο. Όχι μόνο να καθίσω πάνω του αλλά να καλπάζουμε μαζί χωρίς κανείς να κρατά τα ηνία», λέει.


















Διαβάστε περισσότερα...

Το Πάρκινσον θα ξεπεράσει τον καρκίνο σε συχνότητα εμφάνισης



Είναι η δεύτερη πιο συχνά εμφανιζόμενη νευροεκφυλιστική νόσος μετά το Αλτσχάιμερ
.
Περισσότεροι από 1,2 εκατ. άνθρωποι ζουν με Πάρκινσον στην Ευρώπη σήμερα και αυτός ο αριθμός αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2030.

Στην Ελλάδα 24.000 άνθρωποι πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον. Η μέση ηλικία εκδήλωσης της νόσου είναι τα εξήντα χρόνια, ενώ πάνω από ένας στους 10 ανθρώπους διαγιγνώσκεται πριν από την ηλικία των πενήντα. Η νόσος του Πάρκινσον είναι πιο διαδεδομένη στους άνδρες παρά στις γυναίκες και μπορεί να επηρεάσει τον οποιονδήποτε.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η δεύτερη πιο συχνά εμφανιζόμενη νευροεκφυλιστική νόσος (μετά τη νόσο του Αλτσχάιμερ) και ο επιπολασμός της θα συνεχίσει να αυξάνει καθώς αυξάνει και το ποσοστό των ηλικιωμένων στο συνολικό πληθυσμό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι η νόσος του Πάρκινσον θα ξεπεράσει τον καρκίνο σε συχνότητα εμφάνισης μέχρι το 2040.

«Το Πάρκινσον είναι ασθένεια με πολλά πρόσωπα και εκδηλώνεται σε κάθε ασθενή διαφορετικά, με κινητικά και μη κινητικά προβλήματα, που επηρεάζουν καταλυτικά την ποιότητα της ζωής του αλλά και των φροντιστών του», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Παναγιώτης Ζήκος, ειδικός, νευρολόγος και πρόεδρος της «Επίκουρος Κίνηση», (Ελληνική Εταιρεία εθελοντών και ασθενών για τη νόσο Πάρκινσον), με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ασθένειας του Πάρκινσον.

Η πλημμελής διαχείριση της νόσου λόγω καθυστέρησης στη διάγνωση και λόγω έλλειψης έγκυρης ενημέρωσης δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην υγεία του ασθενή, αλλά και επιβαρύνει οικονομικά τόσο τους ίδιους όσο και τα ευρωπαϊκά κράτη, με κόστος που αγγίζει τα 13,9 δισ. ευρώ είπε ο κ. Ζήκος.

Η νόσος του Πάρκινσον κατά κύριο λόγο χαρακτηρίζεται από κινητικά συμπτώματα, τα οποία περιλαμβάνουν τρέμουλο, ακαμψία, βραδυκινησία και αστάθεια, γι' αυτό και η αρχική της ονομασία ήταν «τρομώδης παράλυση». Συνδέεται επίσης και με συμπτώματα που δεν έχουν άμεση σχέση με την κίνηση, τα οποία περιλαμβάνουν απώλεια της γεύσης και της αίσθησης της όσφρησης, διαταραχές ύπνου, γαστρεντερικά προβλήματα, δυσκοιλιότητα, δυσκολία κατάποσης.

Στο ιστορικό της νόσου του Πάρκινσον, επίσης, περιλαμβάνονται διαταραχές όπως άγχος, πόνος, κόπωση, κατάθλιψη, σεξουαλική δυσλειτουργία, παραισθήσεις και ψύχωση, γνωστική δυσλειτουργία και άνοια. Αυτά τα συμπτώματα συχνά έχουν ως αποτέλεσμα την ανάγκη για επιπλέον φροντίδα και για νοσηλεία.

Ο Κώστας Ματσουκάς, 67 ετών, γεωπόνος, διαγνώστηκε με Πάρκινσον πριν από περίπου 8 χρόνια. Τα τρία τελευταία χρόνια υπήρξε ραγδαία επιδείνωση της υγείας του που άλλαξε δραματικά την καθημερινότητά του και τη ζωή της οικογενείας του. «Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα μόνος μου ούτε τις πιο απλές κινήσεις», είπε ο κ. Ματσουκάς, συμπληρώνοντας ότι όλα αυτά του δημιούργησαν τεράστιο ψυχολογικό βάρος. «Σήμερα, πρόσθεσε, χάρη στην προσπάθεια που καταβάλλει η «Επίκουρος Κίνηση»' για έγκυρη ενημέρωση, έμαθα για όλες τις θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν και επέλεξα σε συνεργασία με το γιατρό μου την καταλληλότερη για μένα αγωγή». Η ζωή του έχει βελτιωθεί αρκετά και όπως είπε αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την ιστορία του ώστε και άλλοι ασθενείς να μάθουν ότι υπάρχουν λύσεις.

«Η επιλογή της καταλληλότερης φαρμακευτικής αγωγής παίζει καίριο ρόλο στην εξέλιξη της υγείας του ασθενή και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του», είπε ο κ. Ζήκος.

Αν και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τρόπος αποτροπής της επιδείνωσης της νόσου, υπάρχει τόσο η δυνατότητα της φαρμακευτικής αγωγής όσο και η επεμβατική αντιμετώπιση, ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η έγκαιρη φαρμακευτική αγωγή και οι σύγχρονες επεμβατικές μέθοδοι καθυστερούν την επιδείνωση της νόσου και μειώνουν την οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς».

Η συνεχιζόμενη έρευνα έχει οδηγήσει σε σημαντικά αποτελέσματα στον τομέα της αντιμετώπισης της νόσου, αλλά χρειάζεται να γίνουν ακόμα περισσότερα ώστε να μπορούμε να λέμε ότι υπάρχουν μέθοδοι που καθυστερούν αποτελεσματικά ή ακόμα και σταματούν ή εν τέλει αντιστρέφουν την πορεία της ασθένειας, είπαν οι επιστήμονες.

Η βαρύτητα της νόσου του Πάρκινσον διαφέρει από άτομο σε άτομο (καθώς κάθε περίπτωση είναι μοναδική). Επίσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα συμπτώματα μπορούν να ποικίλλουν από τη μία ημέρα στην άλλη και σχεδόν πάντα περιλαμβάνουν επιπτώσεις τόσο σωματικές όσο και γνωστικές και ψυχολογικές.

Δυστυχώς, όμως, όπως είπε ο Ιωάννης Παπατριανταφύλλου, ψυχίατρος, η νόσος του Πάρκινσον δεν έχει ενταχθεί στις αναπηρίες, ενώ δεν υπάρχει και κοινή ευρωπαϊκή κατεύθυνση.

Η «Επίκουρος Κίνηση», ως μέλος της ευρωπαϊκής εταιρείας για τη νόσο του Πάρκινσον, συμμετείχε στη δημιουργία και παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Κοινής Διακήρυξης για τα Πρότυπα Φροντίδας στη νόσο του Πάρκινσον στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με σκοπό να ενθαρρύνει την ισότητα και βελτιστοποίηση της θεραπείας της νόσου, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Επίσης, συμμετέχει και στην οργάνωση ενός δικτύου υποστήριξης από ευρωβουλευτές για τη νόσο του Πάρκινσον.


Διαβάστε περισσότερα...

Πιο ευάλωτες οι γυναίκες σε προβλήματα λόγω έλλειψης σιδήρου



Πώς ενισχύεται η απορρόφηση του από τον οργανισμό.

Η κούραση και η αδυναμία που πολλές γυναίκες αισθάνονται δεν είναι διόλου απίθανο να οφείλεται στην έλλειψη σιδήρου.

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστήμιου του Cordell η χαμηλή αντοχή συνδέεται άμεσα με μειωμένη πρόσληψη σιδήρου ενώ και άλλες μελέτες έχουν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα.

Και αν τα προβλήματα από την έλλειψη του στοιχείου αφορούν γενικά και τα δύο φύλα, οι γυναίκες είναι πιο «εκτεθειμένες» καθώς κατά τη διάρκεια της περιόδου η έλλειψή του είναι μεγαλύτερη.

Την έλλειψη αυτή, πέρα από συμπληρώματα -που καλό είναι να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας πριν τα πάρουμε-, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και με άλλους τρόπους.

Αρχικά, οι τροφές πλούσιες σε σίδηρο όπως το σπανάκι, το κόκκινο κρέας και τα όσπρια πρέπει συχνά να βρίσκουν θέση στο τραπέζι μας.

Επίσης, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη C βοηθάει στη γρηγορότερη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. Έτσι η ιδανική διατροφική επιλογή, είναι ο συνδυασμός προϊόντων πλούσιων και σε βιταμίνη C, πέραν αυτών με σίδηρο.


Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνες οι συχνές ακτινογραφίες δοντιών



Αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης όγκων στον εγκέφαλο.

Τα άτομα που υποβάλλονται τακτικά σε ακτινογραφίες δοντιών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν όγκους του εγκεφάλου, επισημαίνει μελέτη αμερικανών ερευνητών που συνιστούν να αποφεύγονται τέτοιου είδους εξετάσεις σε ετήσια βάση.

Η έρευνα διεξήχθη υπό την Ελίζαμπεθ Κλάους, του πανεπιστημίου του Γέιλ και βασίζεται σε στοιχεία που συλλέχθηκαν από 1.453 αμερικανούς ασθενείς, ηλικίας 20 έως 79 ετών, που πάσχουν από μηνιγγίωμα, έναν γενικά καλοήθη όγκο του εγκεφάλου.

Οι ασθενείς που υποβάλλονταν κάθε χρόνο σε ακτινογραφία δοντιών και εκτίθεντο συνεπώς σε ακτίνες Χ, διέτρεχαν από 1,4 φορές έως τριπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν μηνιγγίωμα, σε σχέση με μια ομάδα μάρτυρα ασθενών σε καλή υγεία, επισημαίνει η μελέτη.

Το ποσοστό της συχνότητας των κρουσμάτων εξαρτάται από τον τύπο της οδοντικής εξέτασης που γίνεται, καθώς οι ακτίνες Χ μπορούν συνεπώς να χρησιμοποιούνται με διαφόρους τρόπους και από την ηλικία του ασθενή.

Το μηνιγγίωμα είναι ένας όγκος που σχηματίζεται μέσα στη μεμβράνη που αναπτύσσει ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός. Τις περισσότερες φορές οι όγκοι αυτοί είναι καλοήθεις, δεν αναπτύσσονται πολύ γρήγορα, αλλά μπορούν να προκαλέσουν ανεπάρκειες και να επιφέρουν το θάνατο.

Οι οδηγίες της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Εταιρίας συνιστούν μια οδοντική εξέταση στα παιδιά κάθε χρόνο ή μια φορά κάθε δύο χρόνια, στους εφήβους κάθε 18 μήνες ή ανά τριετία και στους ενήλικες κάθε δύο με τρία χρόνια.


Διαβάστε περισσότερα...

Αντισυλληπτικά για την αντιμετώπιση του πόνου πριν την περίοδο



Κατάλληλα μπορεί να φανούν για τα συμπτώματα του προεµµηνορυσιακού σύνδροµου.

Δεν είναι μικρός ο αριθμός των γυναικών που αντιμετωπίζουν διαταραχές για ένα χρονικό διάστημα που προηγείται της περιόδου.

Τα συμπτώματα αυτά είναι τόσο ψυχολογικής φύσεως όσο και σωματικής και μπορεί να περιλαμβάνουν ζαλάδα, πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους, ενόχληση στο στήθος αλλά και άγχος, θυμό και κατάθλιψη. Οι επιστήμονες ονομάζουν την πάθηση αυτή προεµµηνορυσιακό σύνδροµο.

Στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αυτών, σύμφωνα με διάφορες μελέτες, μπορεί να συμβάλει η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών και κυρίως αυτών της τέταρτης γενιάς. Επιπλέον, οι μειωμένες παρανέργιες που έχει η γενιά αυτή σε σχέση με παλαιότερα χάπια τα καθιστά λιγότερο επίφοβα.

Φυσικά, η λήψη τους και η επιλογή του κατάλληλου για κάθε γυναίκα, πρέπει να γίνει έπειτα από επίσκεψη στον γυναικολόγο, ο οποίος είναι ο αρμόδιος για να παράσχει τις συμβουλές του.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι προσφέρει η νηστεία στη διατροφή μας;



Τα οφέλη των τροφών που καταναλώνουμε τις ημέρες αυτές.

Τις ημέρες αυτές της νηστείας, καταναλώνουμε συνήθως αμυλούχες τροφές, που είναι εξίσου σημαντικές πηγές ενέργειας για τον οργανισμό μας όσο και το κρέας.

Το κρέας, το οποίο, δυστυχώς, κατά κανόνα υπερκαταναλώνουμε, τις περισσότερες φορές δεν μας βοηθά αλλά μας επιβαρύνει, γεμίζοντας τον οργανισμό μας με τοξίνες και πολλά λιπαρά.

Την περίοδο της νηστείας, το αντικαθιστούμε με φυτικές πρωτεΐνες, εξίσου υψηλής βιολογικής αξίας, αφού σε αυτές εμπεριέχονται πολλά απαραίτητα αμινοξέα, σε σωστές αναλογίες για τις ανάγκες του οργανισμού.

Επίσης, την περίοδο αυτή καταναλώνουμε αρκετές ποσότητες λιπαρών οξέων, και μάλιστα ακόρεστων, που συμβάλλουν στη διατήρηση της χοληστερόλης σε χαμηλά επίπεδα.

Το ελαιόλαδο, ένας από τους πρώτους παράγοντες για τη διατήρηση και βελτίωση της καλής χοληστερόλης, καθώς περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, καταναλώνεται σε μεγαλύτερη ποσότητα, λόγω των λαδερών φαγητών που συνηθίζονται την περίοδο αυτή.

Άλλος ένας λόγος που η περίοδος της νηστείας βοηθά την υγεία μας είναι η πρόσληψη πολλών βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων, τα οποία εμπεριέχονται κυρίως σε φυτικές πηγές, όπως τα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά.


Πηγή: http://www.myself.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η κοινωνική θέση επηρεάζει την άμυνα του οργανισμού



Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα έρευνας σε πιθήκους.

Έρευνα που έγινε σε μακάκους και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences» έδειξε ότι η κοινωνική θέση επηρεάζει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η ερευνητική ομάδα μέτρησε τα επίπεδα κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος σε δέκα ομάδες πιθήκων μακάκων η καθεμία από τις οποίες αποτελούνταν από πέντε θηλυκές που βρίσκονταν σε διαφορετική ιεραρχική θέση μέσα στην ομάδα.

Συγκεκριμένα, φάνηκε ότι οι πίθηκοι που βρίσκονται πιο ψηλά στην ιεραρχία έχουν πιο αυξημένη δραστηριότητα στα κύτταρα που «ενεργοποιούνται» και συνδέονται με την ανοσία.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα των υπό μελέτη κυττάρων μπορούσαν οδηγήσουν στην πρόβλεψη της θέσης του συγκεκριμένου πιθήκου στην ιεραρχία με ακρίβεια 80%.


Διαβάστε περισσότερα...

Η χρήση του σουτιέν και οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία



Χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή επιλογή του στηθόδεσμου.

Ταυτίζεται με τη γυναικεία φύση και τη θηλυκότητα περισσότερο από κάθε άλλο ρούχο. Πότε όμως το σουτιέν μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία των μαστών;

Οι επιπτώσεις που έχει στην υγεία των μαστών ο στηθόδεσμος, όπως ονομάζεται στα ελληνικά το σουτιέν, έχει αποτελέσει το αντικείμενο αρκετών επιστημονικών μελετών.

Στο παρελθόν υπήρξαν έρευνες που συσχέτιζαν τη χρήση στηθόδεσμων με μπανέλες με καρκίνο του μαστού, όμως οι επιστήμονες σήμερα αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών καταρρίφθηκαν σύντομα, καθώς στερούνταν επιστημονικής τεκμηρίωσης.

Σύμφωνα με τους μαστολόγους ωστόσο, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή επιλογή του σουτιέν, αφού μακροπρόθεσμα μπορεί να προκληθεί παραμόρφωση ή πόνος στο μαστό από κάποιο, για παράδειγμα, πολύ στενό στηθόδεσμο.

Η σωστή επιλογή

Οι περισσότερες γυναίκες επιλέγουν το σουτιέν σύμφωνα με τις επιταγές της μόδας. Ωστόσο, η επιλογή του στηθόδεσμου πρέπει να πληροί ορισμένα σημαντικά κριτήρια τα οποία τίθενται υπεράνω μόδας.

Πρώτα από όλα το σουτιέν θα πρέπει να μας παρέχει στήριξη και άνεση χωρίς να προκαλεί πίεση. Για το λόγο αυτό το σωστό μέγεθος αποτελεί το βασικό κριτήριο όταν διαλέγουμε σουτιέν.

Καλό είναι να αποφεύγουμε τις πολύ σκληρές μπανέλες, ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στην επιλογή του υφάσματός του, που ως επί το πλείστον πρέπει να είναι βαμβακερό.

Η σωστή χρήση

Για τη χρήση του σουτιέν κατά τη διάρκεια του ύπνου έχουν ειπωθεί πολλά. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτή μπορεί να γίνεται κυρίως από γυναίκες με μεγάλο μαστό προκειμένου να υπάρχει καλύτερη στήριξη, γεγονός όμως που δεν κρίνεται απαραίτητο.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και κατά το πλύσιμο του στηθόδεσμου, καθώς χρειάζεται πολύ καλό ξέβγαλμα του απορρυπαντικού.

Χρήσιμες συμβουλές

-Δοκιμάστε το σουτιέν πριν το αγοράσετε προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για το σωστό νούμερο.

-Προτιμήστε στηθόδεσμους κατασκευασμένους από φιλικά για το δέρμα υφάσματα – κατά προτίμηση βαμβακερά.

-Αποφύγετε τις πολύ σκληρές μπανέλες.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτροκαρδιογράφημα μπορεί να προβλέψει το έμφραγμα

Ηλεκτροκαρδιογράφημα μπορεί να προβλέψει το έμφραγμα

Κυρίως σε άτομα άνω των 70 ετών.

Ακόμα κι ένα κοινό τεστ που καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς, το ηλεκτροκαρδιογράφημα, αν ερμηνευθεί σωστά, θα μπορούσε να προβλέψει έγκαιρα ένα μελλοντικό έμφραγμα σε κατά τα άλλα υγιείς ενηλίκους άνω των 70 ετών, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Ρέτο Άουερ του τμήματος επιδημιολογίας και βιοστατιστικής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια μελέτησαν περίπου 2.200 ηλικιωμένους ηλικίας 70 - 79 ετών για 8 χρόνια.

Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι όσοι άνθρωποι ήδη από το πρώτο ηλεκτροκαρδιογράφημα, που μετρά τη γενική κατάσταση της καρδιάς, εμφάνιζαν μικρές ανωμαλίες, είχαν κατά μέσο όρο 35% μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα στο μέλλον, ενώ όσοι εμφάνιζαν πιο σημαντικές ανωμαλίες στο πρώτο τεστ, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες (51%) για έμφραγμα.

Στην ουσία, η νέα μελέτη υποστηρίζει ότι ο γιατρός είναι δυνατό να αξιοποιεί πιο αποτελεσματικά τις πληροφορίες ενός ηλεκτροκαρδιογραφήματος, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες κινδύνου (υψηλή χοληστερόλη, πίεση, κάπνισμα, βάρος κ.α.), για να προβλέψει καλύτερα ποιος άνθρωπος κινδυνεύει περισσότερο από έμφραγμα.

Το συγκεκριμένο τεστ ρουτίνας είναι φθηνό, ανώδυνο και μη επεμβατικό, αλλά, κατά τους ερευνητές, είναι ακόμα πρόωρο να υπάρξει γενική σύσταση, ώστε το ηλεκτροκαρδιογράφημα να γίνεται από όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, ακόμα κι αν δεν έχουν συμπτώματα, ούτε καρδιολογικό ιστορικό.

Από την άλλη, όπως επισήμαναν, ένα τέτοιο διαγνωστικό τεστ απαιτεί εμπειρία για την σωστή ερμηνεία του, καθώς οι πιο μεγάλες ανωμαλίες της καρδιάς μπορεί μεν να φαίνονται εύκολα, αλλά οι πιο ανεπαίσθητες δεν είναι εύκολο να εντοπισθούν.

Οι ερευνητές, ακόμα, διαπίστωσαν ότι ο ίδιος άνθρωπος διαχρονικά εμφανίζει διαφορετικές μικρο-ανωμαλίες στο ηλεκτροκαρδιογράφημά του. Μέχρι οι επιστήμονες να βρουν ένα αξιόπιστο τρόπο να αξιοποιούν το ηλεκτροκαρδιογράφημα για την πρόβλεψη ενός πιθανού μελλοντικού εμφράγματος σε κάθε ξεχωριστό ασθενή, οι άνθρωποι θα πρέπει να φροντίζουν να θέτουν υπό έλεγχο τους διάφορους παράγοντες κινδύνου για την καρδιά τους, προχωρώντας σε αλλαγή συνηθειών στον τρόπο ζωής τους (υγιεινή διατροφή, σωματική άσκηση, κόψιμο τσιγάρου, μείωση βάρους, έλεγχος χοληστερόλης και πίεσης κ.α.).





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατερίνη: Μετά τις πατάτες φέρνουν ελαιόλαδο χωρίς μεσάζοντες



Μετά από την επιτυχημένη δράση προμήθειας πατάτας για το καταναλωτικό κοινό, απευθείας από τους παραγωγούς, η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας συνεχίζει τις δραστηριότητές της με την προμήθεια μεγάλης ποσότητας εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου.

Η πρόσκληση απευθύνεται προς όλους τους αγροτικούς συνεταιρισμούς της χώρας, αλλά και προς τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα επεξεργασίας ελαιοκάρπου, παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας ελαιόλαδου, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν από 50 έως 300 τόνους εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, οξύτητας < 0,3%, εσοδείας 2012, σε συσκευασία μεταλλικού δοχείου χωρητικότητας πέντε λίτρων.

Για το σκοπό αυτό καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι προμηθευτές να πάνε στην πόλη της Κατερίνης, έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους πολίτες της τοπικής κοινωνίας να δοκιμάσουν το λάδι που πρόκειται να αγοράσουν και να συναποφασίσουν, μέσω δημόσιας ψηφοφορίας, την επιλογή του καταλληλότερου προμηθευτή.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να βρίσκονται την 22 Απριλίου 2012, από 10:00 έως 14:00, στην Κατερίνη για λάβουν μέρος στο δειγματισμό που θα οργανωθεί στην κεντρική Πλατεία της πόλης, στο διαμορφωμένο από τους εθελοντές χώρο.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι απαραίτητες τροφές για την υγεία της γυναίκας



Οι 10 ουσίες που πρέπει να περιλαμβάνονται στις διατροφικές επιλογές.

Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνονται συχνά ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε ουσίες απαραίτητες για την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Ωστόσο, γενικότερα οι διατροφικές απαιτήσεις και ανάγκες είναι διαφορετικές για κάθε φύλο. Οι 10 τροφές που ακολουθούν θεωρούνται οι πλέον απαραίτητες για τη γυναικεία κοινότητα.

Λιναρόσπορος: Πρόκειται για μια σημαντική πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων που συμβάλουν στην προστασία της καρδιάς καθώς και φυτικών ινών. Ενδείκνυται η κατανάλωσή του στο πρωινό μαζί με τα δημητριακά.

Σολομός: Μια ακόμη πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων που μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη καρδιοπαθειών, μια από τις κύριες αιτίες πρόωρου θανάτου μεταξύ των γυναικών. Ακόμη ο σολομός έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ενώ ταυτόχρονα χαμηλή σε χοληστερόλη. Στις ωφέλιμες ουσίες πρέπει τέλος να προστεθούν η βιταμίνη Β, το ασβέστιο, σίδηρος, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος.

Λάχανο: Η τακτική του κατανάλωση είναι σημαντική και ιδιαίτερα κατά τους μήνες της εγκυμοσύνης, μιας και περιέχει φυλλικό οξύ, η έλλειψη του οποίου μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο νευρικό σύστημα του παιδιού. Επιπλέον, είναι μια πηγή βιταμίνης Β.

Σόγια: Βασική της λειτουργία που την καθιστά απαραίτητη, είναι η μείωση της κακής χοληστερόλης και η αύξησης της καλής.

Σίδηρος: Οι συνέπειες της έλλειψής του είναι λίγο-πολύ γνωστές σε όλους και οι γιατροί συχνά τονίζουν ότι πρέπει να φροντίζουμε να μην έχουμε έλλειψη του απαραίτητου αυτού μετάλλου και μάλιστα αν είναι δυνατόν πρωτίστως από φυσικές πηγές παρά από συμπληρώματα. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι τα όσπρια, το κόκκινο κρέας, το συκώτι, τα πράσινα και φυλλώδη λαχανικά, τα μπιζέλια, τα πουλερικά, τα στρείδια και άλλα.

Φασόλια: Μια πλούσια πηγή φυτικών ινών που ένα μόλις μισό φλιτζάνι φασολιών καλύπτει το ¼ της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας. Επιπλέον, έχουν σημαντικά οφέλη στην καλή λειτουργία της καρδιάς ενώ ταυτόχρονα περιέχουν και λίγα λιπαρά.

Ασβέστιο: Βασική ασπίδα κατά της οστεοπόρωσης που αφορά ιδιαίτερα της γυναίκες, είναι η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι 800mg, χωρίς να είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες χρειάζονται ακόμη περισσότερο. Φυσικά, βασική πηγή δεν είναι άλλη από τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Μπρόκολο: Πρόκειται για μια ακόμη καλή πηγή ασβεστίου χωρίς όμως οι θρεπτικές ουσίες που προσφέρει να τελειώνουν εκεί. Περιέχει κάλιο, βιταμίνη Β και άλλες απαραίτητες για την καλή υγεία ουσίες.

Β-Καροτένιο: Την φυσική αυτή χημική ουσία μπορούμε να βρούμε σε πορτοκάλια, πορτοκαλί και κίτρινα λαχανικά, ντομάτες και κίτρινα φρούτα όπως το πεπόνι. Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού, καθώς και στη γρήγορη ανάπλαση του δέρματος και επούλωση των τραυμάτων.

Νερό: Η επαρκής πρόσληψη νερού είναι απαραίτητη ανεξαρτήτως φύλου. Βοηθά στην απώλεια βάρους ενισχύοντας τη δυνατότητα του σώματος να μεταβολίσει το λίπος.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί μιλάμε στον ύπνο μας;



Τι δείχνουν οι έρευνες για την υπνολαλία.

Σχεδόν όλοι μας έχουμε ακούσει σε κάποια φάση της ζωής μας την φράση «μιλούσες στον ύπνο σου το βράδυ». Η φράση αυτή μπορεί να προκαλέσει διάφορα συναισθήματα, από έκπληξη έως ντροπή και ανησυχία, αλλά πάντοτε εγείρει ένα ερώτημα: «Τί έλεγα;»

Συνήθως τίποτα το ενδιαφέρον, είναι η απάντηση. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι περισσότερες «κουβέντες του ύπνου» δεν είναι αξιοσημείωτες σκέψεις, αλλά απλώς σύντομες, ανούσιες, «σκόρπιες» λέξεις που διαρκούν ένα ή δύο δευτερόλεπτα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου (NSF) των ΗΠΑ, η ομιλία στη διάρκεια του ύπνου – γνωστή και ως υπνολαλία – μπορεί να εκδηλωθεί σε κάθε στάδιό του.

Όταν συμβαίνει στο στάδιο REM, κατά το οποίο αναπτύσσονται και τα όνειρα, προκαλείται από ένα «κινητικό ρήγμα» των διαλόγων που βλέπουμε στο όνειρό μας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το στόμα και οι φωνητικές χορδές, που φυσιολογικά είναι ανενεργές όταν κοιμόμαστε, ενεργοποιούνται παροδικά και εκφέρουμε δυνατά τις λέξεις που εκστομίζει κάποιος από τους «πρωταγωνιστές» του ονείρου μας.

Η υπνολαλία μπορεί να εμφανιστεί και στη διάρκεια των «μεταβατικών αφυπνίσεων», δηλαδή όταν μισοξυπνάμε καθώς περνάμε από το ένα στάδιο του ύπνου στο άλλο.

Και στις δύο περιπτώσεις, η ομιλία μας εκδηλώνεται όταν «εισβάλλουν» στον ύπνο ορισμένα στοιχεία της αφύπνισης, γεγονός που μας επιτρέπει να μιλήσουμε αλλά μας εμποδίζει να πούμε κάτι που έχει νόημα για όποιον το ακούει.

Είναι δύσκολο να υπολογισθεί η συχνότητα της υπνολαλίας, επειδή συνήθως κοιμόμαστε όταν συμβαίνει και, αν δεν υπάρχει κάποιος ξύπνιος δίπλα μας, δεν ενημερωνόμαστε ποτέ για το συμβάν.

Μελέτες, πάντως, έχουν δείξει πως περισσότερα από τα μισά παιδιά παρουσιάζουν σποραδικά υπνολαλία, με την συχνότητα της εμφάνισής της να μειώνεται καθώς μεγαλώνουν.

Η χρόνια υπνολαλία στους ενήλικες θεωρείται διαταραχή του ύπνου και μπορεί να οφείλεται στο στρες και σε άλλους παράγοντες.

Επειδή, εξάλλου, η υπνολαλία οφείλεται σε παροδικές αλληλοκαλύψεις των διαφορετικών σταδίων του συνειδητού, συνήθως διαρκεί πολύ λίγο – μερικά δευτερόλεπτα, στη διάρκεια των οποίων εκφέρουμε λίγες λέξεις.

Ωστόσο, έχουν καταγραφεί και σπάνιες περιπτώσεις, κατά τις οποίες ο πάσχων δίνει ολόκληρη… ομιλία την ώρα που κοιμάται. Ακόμα κι αυτές οι περιπτώσεις είναι ως επί το πλείστον ασυναρτησίες, αλλά ακόμα κι αν μοιάζουν να έχουν νόημα και να αποκαλύπτουν κάτι «σημαντικό», δεν πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν.

Και αυτό διότι, σύμφωνα με το NSF, η επιστήμη και ο νόμος δεν θεωρούν την υπνολαλία προϊόν του συνειδητού ή της λογικής σκέψης και συνεπώς είναι εντελώς αναξιόπιστη.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ρίσκαρε τη ζωή της για το αγέννητο παιδί της



Καρκινοπαθής καθυστέρησε τη χημειοθεραπεία για να γεννήσει την κόρη της.

Η 32χρονη Sarah Brook από το βόρειο Λονδίνο αποφάσισε να καθυστερήσει τη χημειοθεραπεία της ώστε να γεννηθεί υγιές το παιδί της και τώρα δεν θα ζήσει για να δει την κόρη της να μεγαλώνει.

Η Sarah ήταν έξι μηνών έγκυος όταν έμαθε ότι οι πρωινές ναυτίες και οι πόνοι στη μέση δεν ήταν τα γνωστά συμπτώματα μιας εγκυμονούσας, αλλά ένας όγκος στο έντερο.

Οι γιατροί την ενημέρωσαν ότι οι ορμόνες της μεγέθυναν επικίνδυνα τον όγκο και θα μπορούσε να καθυστερήσει τη χημειοθεραπεία της μόνο για δύο εβδομάδες, πριν χειροτερέψει η κατάστασή της. Η απόφαση ήταν προειλημμένη.

«Ήθελα να γίνω μαμά και να συνεχίσω να είμαι σύντροφος και ο καλύτερος φίλος του άντρα μου για όσο μπορέσω» λέει η 32χρονη, που γέννησε πρόωρα με καισαρική την κόρη της, την οποία αποκαλεί «μικρό μαχητή».

Ο καρκίνος έχει κάνει μεταστάσεις στο πάγκρεας, τους πνεύμονες και το λαιμό και σύμφωνα με τους γιατρούς η ταχεία εξάπλωση και ανάπτυξη των καρκινικών όγκων της Sarah έχει εντοπιστεί σε άλλους 25 ανθρώπους παγκοσμίως.

«Ήξερα ότι το να αποκτήσω παιδί θα άλλαζε τη ζωή μου, αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ πόσο. Το συναίσθημα μόλις την είδα ήταν μόνο αγάπη» είπε η Sarah.









Διαβάστε περισσότερα...

Πασχαλινά έθιμα σε όλην την Ελλάδα



Σε ατμόσφαιρα ξεχωριστής κατάνυξης.

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας . Γιορτάζεται μοναδικά σε όλη την Ελλάδα όπου υπάρχουν και διάφορα ήθη και έθιμα που έχουν την τιμητική τους, όλα μέσα σε μια ατμόσφαιρα ξεχωριστής κατάνυξης.

Καθ’ όλη την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, στην εκκλησία, υπάρχει λειτουργία κατά την οποία και εξιστορούνται τα πάθη του Χριστού.

Η Μεγάλη Εβδομάδα, είναι και εβδομάδα νηστείας για τους χριστιανούς. Σημαντικότερες ημέρες είναι η Μεγάλη Τετάρτη και η Μεγάλη Παρασκευή κατά τις οποίες νηστεύουμε και το λάδι.

Σημαντικότερα από τα έθιμα της χώρας, τις άγιες μέρες του Πάσχα, είναι τα εξής:

Θράκη: Στην Θράκη, ένα σημαντικό έθιμο είναι και το «κάψιμο του Ιούδα». Σύμφωνα με το έθιμο αυτό, τα παιδιά αφού φτιάξουν το ομοίωμα του Ιούδα, το περιφέρουν από σπίτι σε σπίτι και ζητούν κλαδιά. Αυτά θα τα χρησιμοποιήσουν την Μεγάλη Παρασκευή μετά την περιφορά του Επιταφίου, όπου βάζοντάς τους φωτιά θα «κάψουν» τον Ιούδα. Συνηθίζεται μέρος της στάχτης αυτής, να παίρνουν για να την ρίξουν στα μνήματα.

Αράχωβα: Σημαντικό έθιμο στην Αράχωβα, είναι η περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου. Ανήμερα του Πάσχα, ντόπιοι ντυμένοι με παραδοσιακές στολές, περιφέρουν την εικόνα του Άγιου, ενώ την επόμενοι ημέρα πραγματοποιείται ο αγώνας των γερόντων. Διάφοροι άνδρες μεγάλης ηλικίας, ξεκινούν έναν αγώνα σε ανηφορικό δρόμο, από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, έως τον λόφο. Πίσω τους ακολουθούν χορευτικά συγκροτήματα που τους συνοδεύουν, ενώ ακολουθούν και άλλες δοκιμασίες και αγωνίσματα που ονομάζονται «κλέφτικα».

Κύθνος: Στην Κύθνο, έχουν ένα ιδιαίτερο πασχαλινό έθιμο, το έθιμο της «κούνιας». Σύμφωνα μ’ αυτό, την Κυριακή του Πάσχα στην κεντρική πλατεία του χωριού, στήνεται μια κούνια στην οποία κουνιούνται εναλλάξ αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές στολές. Σύμφωνα με το έθιμο, όποιο αγόρι κουνήσει ένα κορίτσι και το αντίθετο, δεσμεύεται ενώπιων Θεού και ανθρώπων, για γάμο!

Πάτμος: Στο νησί της Πάτμου, έχουν ένα μοναδικό έθιμο, που κάθε χρόνο έχει την τιμητική του στην χώρα του νησιού και αυτό είναι το έθιμο του «νιπτήρα». Αυτός λοιπόν στολίζεται με βάγια και πολύχρωμα ανοιξιάτικα λουλούδια. Την Μεγάλη Πέμπτη οι κάτοικοι του νησιού, αναπαριστούν τον Μυστικό Δείπνο.

Ύδρα: Στην Ύδρα, έχουν ένα ξεχωριστό έθιμο την Μεγάλη Παρασκευή. Εκεί στην συνοικία Καμίνι, ο Επιτάφιος μπαίνει στην θάλασσα και διαβάζεται η ακολουθία του. Ξεχωριστή θέση έχουν και τα πολύχρωμα βαρελότα που φωτίζουν στην συνέχεια τον ουρανό.

Ζάκυνθος: Στο νησί της Ζακύνθου, ο Επιτάφιος, γίνεται με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Εκεί , σύμφωνα με ένα πανάρχαιο έθιμο, η περιφορά του Επιταφίου, γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου, ενώ με την ανατολή του ηλίου, ο Δεσπότης σηκώνει την Ανάσταση.

Χίος: Στην Χίο, έχουμε το γνωστό σε όλους μας πια έθιμο, του «ρουκετοπόλεμου». Αυτό είναι ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Οι κάτοικοι των ενοριών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής, δύο εκκλησιών που βρίσκονται αντικριστά, έφτιαχναν παλιά, αυτοσχέδια κανονάκια, που με τα χρόνια εξελίχθηκαν σε αυτοσχέδιες ρουκέτες. Ο ρουκετοπόλεμος, αποτελεί ένα ιδιαίτερο έθιμο στην Χίο, γι’ αυτό και η προετοιμασία των ρουκετών ξεκινά αμέσως μετά το Πάσχα για να είναι έτοιμες τον επόμενο χρόνο.

Ρόδος: Στην Ρόδο, τα παιδιά το Μεγάλο Σάββατο γυρνούν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν τον «Λάζαρο». Το αντίτιμο είναι χρήματα ή αυγά, τα οποία και συγκεντρώνουν για να τα δώσουν αργότερα στους ιερείς. Ένα ακόμα έθιμο της ημέρας είναι και τα λεγόμενα «Λαζαράκια». Αυτά, είναι πασχαλινά κουλούρια που φτιάχνουν οι νοικοκυρές του νησιού σε στριφτό σχήμα. Τα «Λαζαράκια» συμβολίζουν το σώμα του Λαζάρου που ήταν τυλιγμένο σε σάβανο.

Λεωνίδιο: Στο Λεωνίδιο, γίνεται κάτι μοναδικό. Το βράδυ της Ανάστασης, οι πιστοί των ενοριών, κατασκευάζουν φωτεινά «αερόστατα» τα οποία και αφήνουν να πετάξουν ψηλά.


Διαβάστε περισσότερα...

Διανομή ρούχων στην Πάτρα



Θα συνεχιστεί μέχρι τις 26 Απριλίου.

Τη Μεγάλη Τρίτη ξεκίνησε η διανομή ρούχων στην Πάτρα από τη δημοτική ιματιοθήκη σε 850 οικογένειες που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Η διανομή έγινε και χθες, θα σταματήσει μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα, και τις υπόλοιπες μέρες το πρόγραμμα θα έχει ως εξής:

* 17,18 και 19 Απριλίου 10:00-13:00
* 24,25,26 Απριλίου 10:00-13:00

Ο αριθμός των ατόμων που θα κάθε φορά θα παραλαμβάνουν τα ρούχα καθορίζεται μέσω της Τράπεζας Τροφίμων, από την οποία οι δικαιούχοι παίρνουν την ειδική κάρτα που δίνεται μέσω του Κοινωνικού Οργανισμού του δήμου και με αυτήν πηγαίνουν στη Δημοτική Ιματιοθήκη.


Διαβάστε περισσότερα...

Δεν έχει χρήματα να «ταΐσει» τους φοιτητές το Παν/νιο Θεσσαλίας



Από Σεπτέμβριο δεν θα προσφέρει φαγητό η φοιτητική λέσχη.

Δεν σταματούν τα προβλήματα και οι πονοκέφαλοι για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Εκτός από τα άδεια ταμεία και τις ΔΕΚΟ που απειλούν με διακοπές παροχών, το τοπικό Ίδρυμα ήρθε αντιμέτωπο με το θέμα της σίτισης των φοιτητών.

Όπως αναφέρει η τοπική εφημερίδα «Ταχυδρόμος», οι πρυτανικές αρχές έθεσαν το θέμα στη Σύνοδο των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε προχθές και ζητούν την άμεση παρέμβαση της πολιτείας, καθώς η ευθύνη είναι δική της.

Σύμφωνα με τον Αντιπρύτανη κ. Μιχάλη Ζουμπουλάκη ο νέος νόμος του Υπουργείου Παιδείας κατήργησε ένα προεδρικό διάταγμα το οποίο περιείχε τους όρους σίτισης, όπως για παράδειγμα τους δικαιούχους, τον τρόπο υλοποίησης της διαδικασίας και άλλα πολλά.

Ενώ θα έπρεπε το κενό αυτό του νόμου να είχε καλυφθεί με νέο προεδρικό διάταγμα, αυτό δεν έγινε και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια ρύθμιση για το ζήτημα.

Κατόπιν αυτών ο διαγωνισμός που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την ανάδειξη νέου αναδόχου για τη σίτιση των φοιτητών είναι άκυρος και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν θα υπάρχει σίτιση από το Σεπτέμβριο!

«Από τη στιγμή που μάθαμε τι συμβαίνει κινήσαμε κάθε διαδικασία που μπορούσαμε. Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε τους φοιτητές μας χωρίς σίτιση. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και πρέπει να το δει η πολιτεία. Αυτό θα μπορούσε να λυθεί άμεσα με ένα προεδρικό διάταγμα, όμως τώρα που λύθηκε η Βουλή και προκηρύχθηκαν εκλογές η λύση του θέματος θα μετατεθεί και πολύ φοβούμαστε ότι θα χάσουμε πολύτιμο χρόνο» υπογράμμισε ο κ. Ζουμπουλάκης.

Το Πανεπιστήμιο και οι φοιτητές είναι καλυμμένοι μέχρι τις 30 Ιουνίου, δηλαδή μέχρι τη λήξη του προηγούμενου διαγωνισμού. Από κει κι έπειτα θα προκύψει μεγάλο πρόβλημα.

Το ζήτημα θεωρείται άκρως σημαντικό, μιας και η φοιτητική λέσχη εξυπηρετεί εκατοντάδες φοιτητές ιδίως αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης, οι οποίοι έχουν στραφεί σ' αυτή την παροχή για την εξοικονόμηση χρημάτων. Να σημειωθεί πως το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν κι άλλα Πανεπιστήμια στη χώρα με τις πρυτανικές αρχές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.


Διαβάστε περισσότερα...

Αναβιώνει και φέτος το παραδοσιακό παζάρι των Βουκολιών



Κάθε χρόνο την Μ. Παρασκευή αποτελεί σημείο αναφοράς για τα Χανιά.

Το παραδοσιακό παζάρι των Βουκολιών που οργανώνεται κάθε χρόνο την Μεγάλη Παρασκευή, αποτελεί σημείο αναφοράς για τα Χανιά. Στην σημερινή του μορφή, το παζάρι είναι ουσιαστικά μια εμποροπανήγυρης και ζωοπανήγυρης που συγκεντρώνει εκατοντάδες μικροπωλητές αλλά και πλήθος κόσμου από κάθε γωνιά της Κρήτης.

Την ευθύνη της οργάνωσης και λειτουργίας έχει πλέον ο δήμος Πλατανιά καθώς οι Βουκολιές αποτελούν ένα από τα δημοτικά του διαμερίσματα.

Το παραδοσιακό παζάρι των Βουκολιών έχει την δική του ιστορία. Οι Βουκολιές, πριν και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν το εμπορικό κέντρο της κεντρικής και ανατολικής Κισάμου και μέρος του κεντρικού Σελίνου. Η περιοχή, καθώς ήταν γεωργοκτηνοτροφική, συγκέντρωνε κόσμο για πώληση και ανταλλαγή προϊόντων. Ένα παζάρι, ένας τόπος δηλαδή δημόσιας αγοράς, το μοναδικό ίσως στην Κρήτη, που ξεκίνησε τον καιρό της Τουρκοκρατίας.

Το παζάρι των Βουκολιών, τα παλαιότερα χρόνια, ήταν ένας από τους κυριότερους χώρους για οικονομικές συναλλαγές και κοινωνικές σχέσεις και λειτουργούσε κάθε Σάββατο.

Οι ημέρες που το παζάρι έφθανε στο αποκορύφωμά του ήταν την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου και την Μεγάλη Παρασκευή κατά την οποία μάλιστα γίνονταν και τα συνοικέσια και για αυτό, κατέβαιναν κορίτσια στις Βουκολιές από τα γύρω χωριά.

Στα χρόνια της άνθισής του καταλάμβανε όλη τη σημερινή πλατεία των Βουκολιών. Το εμπόριο ζώων, είναι αυτό που κυριαρχούσε από παλιά. Οι κτηνοτρόφοι έφερναν ολόκληρα κοπάδια από πρόβατα, κατσίκια και βόδια, που σφάζονταν ή πουλιούνταν εκεί.

Η ατμόσφαιρα θύμιζε γιορτή και ήταν μια ευκαιρία για φίλους και συγγενείς να ξαναβρεθούν, αφού, καθώς δεν υπήρχαν ξενοδοχεία, όσοι έρχονταν για το παζάρι αναγκάζονταν να καταλύουν σε φιλικά και συγγενικά σπίτια.
Παραμονή του παζαριού στήνονταν υπαίθριες ταβέρνες που τηγάνιζαν ψάρια, πατάτες και έψηναν κρέας.

Τη Μεγάλη Παρασκευή καταναλώνονταν πολλοί χοχλιοί (σαλιγκάρια) και σαρακοστιανά και πωλούνταν πάνω από χίλια ζώα.

Εκτός από τα παζάρι των Βουκολιών, φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά θα πραγματοποιηθεί και παζάρι στην Κίσαμο όπου τοπικές επιχειρήσεις θα εκθέτουν και θα πουλούν προϊόντα. Tο παζάρι γινόταν μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980, είχε σταματήσει και αναβίωσε πέρυσι με πρωτοβουλία του δήμου και του εμπορικού συλλόγου της περιοχής. Για πρώτη φορά παζάρι, θα πραγματοποιηθεί και στο χωριό Βρύσες του δήμου Αποκορώνου.


Διαβάστε περισσότερα...

Χίλια εξακόσια περιστατικά άνοιας κάθε εβδομάδα!



Προβληματίζονται οι αρχές στην Αυστραλία.

H άνοια είναι η πλέον διαδεδομένη ασθένεια που σχετίζεται με την τρίτη ηλικία, στην Αυστραλία, η ταχύτητα, δε, με την οποία αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών προβληματίζει την πολιτεία. Πάνω από 1.600 νέες περιπτώσεις άνοιας σημειώνονται κάθε εβδομάδα στην Αυστραλία. Ο αριθμός των προσβληθέντων από την ασθένεια αυτή πρόκειται να διπλασιαστεί εντός της επόμενης εικοσαετίας, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Η μελέτη η οποία διεξήχθη με εντολή του Υπουργείου Υγείας και Τρίτης Ηλικίας, εντόπισε ότι το σύστημα υπεύθυνο για την φροντίδα των ηλικιωμένων της Αυστραλίας, δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των 280.000 ατόμων που πάσχουν από άνοια.

Ο υπουργός υπεύθυνος για θέματα Ψυχικών Ασθενειών και Ηλικιωμένων, Μαρκ Μπάτλερ, δήλωσε ότι η έρευνα η οποία στηρίχθηκε σε συνεντεύξεις με 1000 ηλικιωμένους, τους συγγενείς και τους φροντιστές τους, αποδεικνύει ότι υπάρχουν τεράστια κενά στην φροντίδα ατόμων που πάσχουν από άνοια και τα προβλήματα που σχετίζονται μ' αυτόν τον τομέα εξακολουθούν να μη συγκεντρώνουν την προσοχή που απαιτείται από το σύστημα το οποίο φανερά χωλαίνει.


Διαβάστε περισσότερα...

Εμβόλιο ασπίδα κατά του καρκίνου



Επιτίθεται σε μόριο που εντοπίζεται στο 90% των ειδών της νόσου.

Η είδηση κάνει το γύρο του κόσμου και γεμίζει ελπίδες για ένα πιο υγιές μέλλον τους ασθενείς οι οποίοι έχουν αυξημένο κίνδυνο να χάσουν την ζωή τους από καρκίνο. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις δοκιμάστηκε με επιτυχία ένα εμβόλιο που επιτίθεται σε μόριο το οποίο υπάρχει στο 90% των καρκίνων.

Στην δοκιμή, η οποία έγινε για να ελεγχθεί κατ’ αρχήν η ασφάλειά του, συμμετείχαν 10 πάσχοντες από πολλαπλούν μυέλωμα, μία μορφή αιματολογικού καρκίνου. Όλοι τους έδειξαν μεγαλύτερη αντοχή εναντίον της νόσου, ενώ τρεις από τους 7 που ήδη ολοκλήρωσαν τη θεραπεία τους, δεν έχουν πλέον ενδείξεις της νόσου, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Το νέο εμβόλιο είναι σχεδιασμένο για θεραπευτικούς λόγους και όχι για προληπτικούς, όπως τα περισσότερα άλλα που υπάρχουν και τα οποία αποκαλούνται προφυλακτικά εμβόλια. Στόχος του θεραπευτικού αντινεοπλασματικού εμβολίου είναι να βοηθήσει τον οργανισμό να καταπολεμήσει τον καρκίνο. Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, στο μέλλον θα μπορεί να χορηγείται μαζί με τα υπάρχοντα φάρμακα για να εντείνει την δράση τους, καθώς και μετά τις χειρουργικές θεραπείες για να εμποδίζει την υποτροπή του καρκίνου.

Πάντως οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα χρειαστούν ακόμα αρκετά χρόνια κλινικών δοκιμών έως ότου αρχίσει η ευρεία διάθεσή του – κάτι που υπολογίζεται ότι είναι εφικτό να γίνει μέσα στην επόμενη δεκαετία.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θεραπεία κατά του καρκίνου η άθληση και ο καφές



Καφεΐνη και άσκηση προστατεύουν από τον καρκίνο του δέρματος
.
H καφεΐνη και η άσκηση αποτελούν έναν πολύ καλό συνδυασμό στη μάχη κατά του καρκίνου του δέρματος. Τα πρώτα συμπεράσματα έρευνας έδειξαν ότι το συγκεκριμένο «δίδυμο» μείωσε κατά 62% τους καρκινικούς όγκους του δέρματος σε ποντίκια επιρρεπή στον καρκίνο. Επίσης οι όγκοι συρρικνώθηκαν κατά 85%.

«Διαπιστώσαμε ότι αυτός ο συνδυασμός ως θεραπεία μπορεί να μειώσει την εκδήλωση καρκίνου του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία, τουλάχιστον στα ποντίκια. Πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε τα ίδια ευρήματα και στους ανθρώπους και ανυπομονούμε να δούμε τον συνδυασμό άσκησης και καφεΐνης να ωφελεί κάποια στιγμή τους ασθενείς μας» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Γιάο Πινγκ Λου από τη Φαρμακευτική Σχολή «Rutgers Ernest Mario» του Νιου Τζέρσεϊ στις ΗΠΑ.

Στην έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, παρατηρήθηκε επίσης ότι και ξεχωριστά η καφεΐνη και η γυμναστική έχουν θετική επίδραση στην υγεία των ποντικών. Ωστόσο ο συνδυασμός των δύο είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Τα ποντίκια στα οποία δινόταν μόνο καφεΐνη είχαν 27% λιγότερους καρκινικούς όγκους από τα ποντίκια στα οποία δεν δινόταν η ουσία, ενώ το μέγεθος των όγκων τους ήταν 61% μικρότερο.

Στα ποντίκια που μόνο ασκούνταν η δραστηριότητα των καρκινικών όγκων μειώθηκε κατά 35% και το μέγεθός τους κατά 70%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα ποντίκια που ασκούνταν και έπαιρναν καφεΐνη ο δείκτης της φλεγμονής, κύριος ένοχος του καρκίνου, μειώθηκε κατά 92%.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χαλασμένα τρόφιμα;



Τηλεφωνείστε στο 11717.

Στοχεύοντας στη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, ο ΕΦΕΤ προχώρησε στη λειτουργία της γραμμής 11717, η οποία λειτουργεί παράλληλα με το νέο κέντρο λήψης αναφορών. Η λειτουργία του κέντρου ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2011 και η μέχρι τώρα πορεία του δείχνει ότι αποτελεί ακόμα ένα ισχυρό εργαλείο στη διάθεση των καταναλωτών.

Το κέντρο λήψης αναφορών στεγάζεται στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΦΕΤ και δέχεται αναφορές ηλεκτρονικά (μέσω της ηλεκτρονικής πύλης του φορέα www.efet.gr), αυτοπροσώπως (στα γραφεία του φορέα) και μέσω του νέου πανελλήνιου πενταψήφιου αριθμού κλήσης του ΕΦΕΤ 11717.

Η χρέωση για την κλήση προς τον πενταψήφιο αριθμό κοστίζει μία αστική μονάδα ανεξάρτητα από την περιοχή του καλούντος. Από τις αρχές του έτους έχουν υποβληθεί μέσω της παραπάνω γραμμής 200 αναφορές από καταναλωτές, οι οποίες έχουν ήδη αξιολογηθεί και διαχειρίζονται στα αρμόδια τμήματα του ΕΦΕΤ.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Μίχας επεσήμανε ότι : «Η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των καταναλωτών αποτελεί βασική προτεραιότητα του ΕΦΕΤ και αυτό είναι και το κύριο στοίχημα για εμάς.

Η σκληρή και υπεύθυνη δουλειά του προσωπικού του ΕΦΕΤ ενισχύεται και με τη συμβολή των ίδιων των καταναλωτών, τη βοήθεια των οποίων επιζητούμε και ενθαρρύνουμε με τη νέα γραμμή επικοινωνίας που δημιουργήσαμε, το πενταψήφιο 11717. Μέσω αυτής της γραμμής οι αναφορές αξιολογούνται και διερευνούνται άμεσα, ενώ τα ερωτήματα των συμπολιτών μας διαβιβάζονται στις αρμόδιες υπηρεσίες».


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυξήθηκαν τα καρδιαγγειακά λόγω κρίσης

Αυξήθηκαν τα καρδιαγγειακά λόγω κρίσης

Η επίδραση της οικονομικής κρίσης στην υγεία της καρδιάς.

Βρισκόμαστε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης, αλλά η δική μας καρδιά δείχνει να δοκιμάζεται. Αυτό σημείωσαν, μεταξύ άλλων, σήμερα οι καρδιολόγοι, με αφορμή το 27ο Διεθνές Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας, που διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, από 19 έως 21 Απριλίου στην Αθήνα.

Ο καρδιολόγος Δημήτρης Ρίχτερ παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την επίπτωση της οικονομικής κρίσης στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, σε όλες τις χώρες σε οικονομική κρίση επιδεινώνεται η ποιότητα διατροφής και αυτό σε συνδυασμό με το αυξημένο άγχος/ κατάθλιψη και τα αυξημένα ποσοστά καπνίσματος οδηγεί σε αυξημένη καρδιαγγειακή θνησιμότητα. «Δεν έχουμε ακόμη στατιστικά για την Ελλάδα, αλλά δεν προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά» είπε κ. Ρίχτερ και ανέφερε ότι έχει καταγραφεί σε όλες τις χώρες που βρέθηκαν σε οικονομική κρίση, σημαντική αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η οικονομική κρίση στις ΗΠΑ το 1929-1937 οδήγησε σε 20% αύξηση των θανάτων από στεφανιαία νόσο, και στη Ρωσία την εποχή του μετακομμουνισμού και των ιδιωτικοποιήσεων, για κάθε ιδιωτικοποίηση οι άντρες της περιοχής εκείνης εμφάνιζαν αύξηση θνησιμότητας τα επόμενα δύο χρόνια κατά 13%, κυρίως λόγω της μαζικής ανεργίας που ακολουθούσε. Τέλος, στην Αργεντινή την εποχή της μεγάλης κρίσης, η ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα αυξήθηκε σημαντικά στα καρδιαγγειακά νοσήματα (6,9% έναντι 2,9% για το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και 16% έναντι 11% για την καρδιακή ανεπάρκεια), πιθανόν λόγω της σημαντικής φθοράς του κρατικού συστήματος υγείας.

Ο καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της στεφανιαίας νόσου, τόσο στη διάγνωση όσο και στη θεραπεία με τα νέας γενιάς στεντ (stent). Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα δεδομένα για ένα νέο τύπο stent που επενδύεται με τη φαρμακευτική ουσία μπεβασιζουμάμπη, η οποία αναστέλλει τη δημιουργία νεοαγγείων, που δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε πρόσφατα στην Α′ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Από τις πρώτες μελέτες σε ανθρώπους που έχουν πραγματοποιηθεί κατά το τελευταίο έτος, φαίνεται ότι η ουσία αυτή έχει - όπως όλα τα νέα stent - πολύ μικρό ποσοστό επαναστένωσης (2-3%), ενώ παράλληλα μειώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη δημιουργία νεοαγγείων. Με αυτό τον τρόπο διατηρεί την αθηρωματική πλάκα σταθερή και προλαμβάνει νέα εμφράγματα.

Όπως παρουσιάσθηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας στη Γαλλία (ESC Congress, Αύγουστος 2011, Παρίσι), η πενταετής παρακολούθηση των ασθενών στους οποίους εμφυτεύθηκε αυτό το stent έδειξε ότι η χρήση τους είναι ασφαλής και ότι παρουσιάζουν ποσοστά επαναστένωσης ανάλογα με αυτά των άλλων stent, χωρίς να είναι απαραίτητη η λήψη διπλής αντιαιμοπεταλιακής αγωγής για διάστημα μεγαλύτερο των 2 ετών.


Διαβάστε περισσότερα...

Και όμως υπάρχουν και αυτοί οι φόβοι



Οι πιο περίεργες ανθρώπινες ψυχώσεις.

Πολλοί άνθρωποι διακατέχονται από φόβους που σε εμάς τους υπόλοιπους προκαλούν απορία. Και όμως ο ανθρώπινος ψυχισμός είναι απρόβλεπτος και επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά ότι "τα πάντα είναι στο μυαλό". Ας δούμε κάποιους από τους απίθανους αυτούς φόβους:

- Φόβος του χαρτιού (παπυροφοβία)

Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν φοβούνται όλοι το χαρτί με τον ίδιο τρόπο: κάποιοι δεν μπορούν να το ακουμπάνε, άλλοι δεν αντέχουν το σκίσιμό του, το τσάκισμά του, μερικοί δεν ανέχονται το βρεγμένο χαρτί κ.ο.κ. (ανάμεσά τους είναι και η διάσημη ηθοποιός Μέγκαν Φοξ). Η αλήθεια είναι, όμως, ότι επειδή το χαρτί είναι στην καθημερινότητά μας με διάφορους τρόπους, δεν μπορούμε εύκολα να ξεφύγουμε από αυτό και μια τέτοια φοβία μπορεί να είναι εξουθενωτική, ενώ η θεραπεία της μπορεί να περιλαμβάνει ένα συνδυασμό γνωσιακής συμπεριφοριστικής θεραπείας, απευαισθητοποίησης και, αν χρειάζεται, αγχολυτικών φαρμάκων – και ενός… ηλεκτρονικού αναγνώστη.

- Φόβος της ποίησης

Μήπως τα σονέτα σας κάνουν να ιδρώνετε, τα χαϊκού σας κάνουν να κρύβεστε και τα ποιήματα εν γένει σας προκαλούν πανικό και δυσφορία; Τότε μάλλον πάσχετε από αυτή την περίεργη φοβία, όπου η ποίηση σας προκαλεί κρύο ιδρώτα. Ο λόγος για μια τέτοια κατάσταση συνήθως προκύπτει από το πώς γνωρίσαμε αρχικά τη λογοτεχνία και κατά πόσο ασπαζόμαστε τη θεωρία ότι η ποίηση είναι για ακαδημαϊκούς, για την υψηλή κοινωνία κι εμείς δεν θα μπορέσουμε να την καταλάβουμε. Η ποίηση στην πραγματικότητα είναι μια μορφή έκφρασης στην οποία δεν είμαστε συνηθισμένοι σε καθημερινή βάση, γι’ αυτό και μας προκαλεί αμηχανία.

- Φόβος του σαγονιού

Όχι, δεν έχει να κάνει με το διπλοσάγονο, ούτε με το να προτιμάμε ένα διαφορετικό πηγούνι σε εμάς ή στους άλλους. Πρόκειται για το φόβο να κοιτάξουμε ή να ακουμπήσουμε αυτό το μέρος του σώματος, είτε αυτό ανήκει σε εμάς, είτε σε κάποιον άλλο και το περίεργο είναι πως όσοι πάσχουν από αυτή τη φοβία, καταλαβαίνουν ότι είναι παράλογη. Σαν θεραπεία χρησιμοποιείται και πάλι η συζήτηση και φάρμακα ανά περίσταση.

- Φόβος του ύπνου (υπνοφοβία)

Ο καλός, ποιοτικός νυχτερινός ύπνος είναι αυτός που θα μας χαρίσει και θα διατηρήσει την πνευματική και σωματική μας υγεία. Παρ’ όλ’ αυτά υπάρχουν άνθρωποι για τους οποίους ο ύπνος μπορεί να αποτελέσει βάσανο, φοβούμενοι τους εφιάλτες ή το να τους συμβεί κάτι κακό όσο κοιμούνται. Η θεραπευτική προσέγγιση της υπνοφοβίας είναι παρόμοια με τις υπόλοιπες φοβίες: πρώτα ανακαλύπτεται η ρίζα του προβλήματος και στη συνέχεια ακολουθείται γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία.

- Φόβος του… φόβου (φοβοφοβία)

Όσοι πάσχουν από φοβοφοβία πιθανότατα δεν κατάφεραν να διαβάσουν ως εδώ λόγου του… φόβου τους. Οι άνθρωποι αυτοί φοβούνται μην αναπτύξουν κάποια φοβία λίγο παραπάνω από το φυσιολογικό και μεταξύ άλλων αποφεύγουν να μαθαίνουν ή να κάνουν πράγματα που μπορεί να τους «ξυπνήσουν» κάποιο φόβο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...