Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Μην ξυπνάτε τον υπνοβάτη



Πώς να αντιμετωπίσετε τις νυχτερινές «βόλτες».

Ένα από τα πιο περίεργα φαινόμενα είναι να δούμε το παιδί μας ή το σύντροφο μας να περπατά και να κοιμάται συγχρόνως. Υπάρχει κίνδυνος; Τι ακριβώς συμβαίνει; Θα πάθει κάτι αν τον ξυπνήσουμε;

Το περπάτημα ενός ανθρώπου που κοιμάται επιστημονικά ονομάζεται υπνοβασία. Η υπνοβασία συνήθως ξεκινάει περίπου 90-120 λεπτά από την στιγμή που το παιδί (ή ο ενήλικας) αποκοιμηθεί.

Πρόκειται για ένα επεισόδιο το οποίο τα άτομα κάνουν συνήθως αδέξιες κινήσεις και μιλάνε μπερδεμένα χωρίς να βγάζουν νόημα, ενώ υπάρχει περίπτωση να σηκωθούν από το κρεβάτι και να συνεχίσουν να περπατούν σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Ένας στους έξι ανθρώπους έχει υπνοβατήσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Η υπνοβασία εμφανίζεται πιο συχνά στα μικρά παιδία (5 - 12 ετών). Τα περισσότερα από αυτά το ξεπερνούν καθώς ενηλικιώνονται, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με αποτέλεσμα 1 στους 40 ενήλικες να υπνοβατεί.

Το φύλο δεν επηρεάζει την συχνότητα της εμφάνισης της υπνοβασίας. Συμβαίνει το ίδιο σε άνδρες και γυναίκες. Τα πιο συχνά αίτια είναι κληρονομικά, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, η «ανωριμότητα» του παιδικού εγκεφάλου, η έλλειψη μαγνησίου, το άγχος / στρες, κάποια φάρμακα (ναρκωτικά, ηρεμιστικά/υπνωτικά), ο πυρετός, η αποφρακτική άπνοια ύπνου, η κρίση πανικού, ο υπερθυρεοειδισμός.

Τι πρέπει να κάνετε αν το παιδί σας υπνοβατεί


Δεν το ξυπνάμε, αλλά και να το κάνετε δεν πρόκειται να πάθει τίποτα. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε! Αν προσπαθήσετε να το ξυπνήσετε, υπάρχει πιθανότητα να αυξήσετε την διάρκεια του επεισοδίου και επιπλέον να προκληθεί κάποια αντίσταση ή και βία από το παιδί.

Επίσης, προσέξτε τα παρακάτω:

- Για να αποφύγετε τραυματισμούς αφαιρέστε τα επικίνδυνα αντικειμένα από τις περιοχές που το παιδί σας θα μπορούσε να βρεθεί.
- Καλό είναι το παιδί να κοιμάται στο ισόγειο του σπιτιού σας. Κατά το δυνατόν κρατήστε τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά και κλειδωμένα.
- Κατευθύνετε το παιδί σας, όσο πιο απαλά μπορείτε, πίσω στο κρεβάτι, χωρίς να του μιλήσετε, να του φωνάξετε και χωρίς να κάνετε θόρυβο.
- Μην το ταρακουνήσετε. Μπορείτε να προλάβετε το επεισόδιο αν ξυπνήσετε το παιδί περίπου 15-20 λεπτά πριν από τη συνηθισμένη ώρα της εκδήλωσης και στη συνέχεια αν το κρατήσετε άγρυπνο το διάστημα κατά το οποίο τα επεισόδια συνήθως εμφανίζονται.
-Μην κάνετε το παιδί σας να αισθανθεί ντροπή για την υπνοβασία. Μη μιλάτε προσβλητικά για το γεγονός και φυσικά μη σκεφτείτε ποτέ να το τιμωρήσετε.

Συνήθως, δεν χρειάζονται ειδικές θεραπείες για την υπνοβασία. Τα περισσότερα παιδιά ξεπερνούν μόνα τους την υπνοβασία. Εάν το παιδί σας υπνοβατεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μιλήστε με το γιατρό σας.


Πηγή: http://iatropedia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πιείτε καφέ πριν τον ύπνο για να... ξυπνήσετε



Τονώνεται καλύτερα ο οργανισμός.

Για τους επαγγελματίες οδηγούς τα ταξίδια αποτελούν αληθινό γολγοθά όταν αναγκάζονται να οδηγούν νυσταγμένοι, παρ’ ότι θα προτιμούσαν να κοιμηθούν λίγο ή έστω να πάψουν να νυστάζουν με τη βοήθεια ενός δυνατού καφέ.

Η καλύτερη ιδέα όμως είναι να συνδυάζουν και τα δύο για να τονωθούν - και όχι κατ’ ανάγκην με τη σειρά που θα νόμιζε κανείς, γράφει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Οι ειδικοί σε θέματα ύπνου κατά κανόνα συνιστούν να αποφεύγουμε την καφεΐνη και τα άλλα διεγερτικά πριν από τον ύπνο, διότι θα τον ταράξουν. Μοιραία, λοιπόν, οι περισσότερες μελέτες για την υπνηλία στο τιμόνι έχουν συγκρίνει την αναζωογονητική δύναμη της σιέστας με αυτήν ενός φλιτζανιού καφέ.

Ωστόσο, αν και οι μελέτες αυτές έχουν δείξει ότι μια σιέστα 15-30 λεπτών είναι αρκετή για να αυξηθούν η εγρήγορση και οι επιδόσεις του οδηγού πίσω από το τιμόνι, ο καφές έχει αναδειχθεί λίγο καλύτερη επιλογή.

Σε μια σειρά νεότερων μελετών όμως, ερευνητές από την Αγγλία ανακάλυψαν ότι τη μεγαλύτερη τόνωση παρέχει ο κατάλληλος συνδυασμός των δύο: πρώτα πρέπει κάποιος να πιει τον καφέ και αμέσως να κοιμηθεί για 15 λεπτά.

Η μέθοδος αυτή πιστεύεται ότι αποδίδει επειδή η σύντομη διάρκεια του ύπνου απαλλάσσει τον εγκέφαλο από μια ουσία που του προκαλεί την υπνηλία (λέγεται αδενοσίνη), ενώ η καφεΐνη χρειάζεται 20 λεπτά για να δράσει στον οργανισμό, οπότε αρχίζει να επιδρά μόλις ανοίξει κανείς τα μάτια του.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Το μαγειρεμένο κρέας δίνει περισσότερη ενέργεια



Σχετίζεται με την εξέλιξη του ανθρώπου.

Το μαγειρεμένο κρέας παρέχει περισσότερη ενέργεια σε σχέση με το ωμό και μπορεί να έχει βοηθήσει στην ανθρώπινη εξέλιξη, αναφέρει νέα έρευνα.

Το εύρημα ότι το μαγείρεμα αυξάνει την ενέργεια που παίρνουμε από το κρέας δημιουργεί επίσης ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που τρέφεται ο μοντέρνος άνθρωπος, δήλωσε η Rachel Carmody, του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Για την έρευνά της, χορήγησε σε 2 ομάδες ποντικών διαφορετικά είδη τροφής, κρέας ή γλυκοπατάτες για 40 μέρες. Η τροφή προετοιμάστηκε με 4 τρόπους. Ωμή και ολόκληρη, ωμή και τριμμένη, μαγειρεμένη και ολόκληρη και μαγειρεμένη και τριμμένη.

Παρακολουθήθηκαν αλλαγές στο Δείκτη Μάζας Σώματος των ποντικών σε συνάρτηση με τη συχνότητα χρήσης της ρόδας εξάσκησης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το μαγειρεμένο κρέας παρείχε περισσότερη ενέργεια στα ποντίκια σε σχέση με το ωμό.

Η Carmody δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι εξίσου σχετικά με την ανθρώπινη εξέλιξη και τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε τη διατροφή στις μέρες μας. Δήλωσε ότι δημιουργεί έκπληξη πως δεν κατανοούμε τις βασικές ιδιότητες των τροφών που καταναλώνουμε. Παρατήρησε ότι δεν κατανοούμε την επίδραση που έχει όλη η προσπάθεια που καταβάλλουμε στη μαγειρική και παρουσίαση των φαγητών στην ενέργεια που παίρνουμε από την τροφή και πως η ενέργεια είναι η πρωταρχική αιτία για την οποία τρώμε, αρχικά.

Οι πρώτοι άνθρωποι κατανάλωναν ωμό κρέας 2,5 εκατ. χρόνια πριν αλλά σημειώθηκε ξαφνική αλλαγή περίπου 1,9 εκατ. χρόνια πριν. Τα σώματά τους έγιναν μεγαλύτερα, ο όγκος και η πολυπλοκότητα του εγκεφάλου αυξήθηκαν και φάνηκαν προσαρμογές κατάλληλες για τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων.

Ορισμένες θεωρίες υποδεικνύουν ότι το αυξημένο κρέας στη διατροφή οδήγησε σε αυτά τα εξελικτικά αποτελέσματα αλλά τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν άλλη αιτία-το μαγειρεμένο κρέας παρείχε στους πρώτους ανθρώπους περισσότερη ενέργεια.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences».


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πιθανή ένδειξη καρκίνου μια στοματική πληγή



Ο καρκίνος του στόματος μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Mια μικρή πληγή στο στόμα, που δεν πονάει, ή ένας όγκος στη στοματική κοιλότητα, ο οποίος έχει την τάση να μεγαλώνει, μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρκίνου.

Ο καρκίνος του στόματος αντιπροσωπεύει το 5-6% των κακοήθων νεοπλασιών του οργανισμού και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο, καθώς δεν γίνεται έγκαιρη αφού οι περισσότεροι ασθενείς αγνοούν την ύπαρξη μιας τέτοιας μορφής καρκίνου.

Όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια των εργασιών του 31ου Πανελλήνιου Οδοντιατρικού Συνεδρίου που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του στόματος μπορεί να γίνει από τον οδοντίατρο και οδηγεί σε πιο εύκολη θεραπεία έως και ίαση. Αντίθετα, σε καθυστερημένη διάγνωση, το ποσοστό επιβίωσης μόλις φθάνει το 50%.

Ενοχοποιητικοί παράγοντες για τον καρκίνο του στόματος είναι χημικές ουσίες, τις οποίες προσλαμβάνει ο άνθρωπος είτε με τη διατροφή, είτε με το νερό, είτε με το κάπνισμα. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση του καρκίνου του στόματος στις γυναίκες επειδή υπάρχει αύξηση του αριθμού των καπνιστριών. Έτσι, ενώ παλαιότερα η αναλογία στον καρκίνο του στόματος ανδρών/γυναικών ήταν 6-7/1 σήμερα είναι 4,5/1.

Ο καρκίνος του στόματος έχει χαρακτηριστεί ως η «νόσος των φτωχών», καθώς τα περισσότερα κρούσματα εμφανίζονται στις πιο φτωχές πληθυσμιακές ομάδες που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, αλλά και στη σωστή ενημέρωση.


Διαβάστε περισσότερα...

Ναι ή όχι στη μείωση του αλατιού;



Οφέλη και προβλήματα.

Η μείωση της κατανάλωσης αλατιού ίσως τελικά δεν είναι τόσο επωφελής για την καρδιά, καθώς μια νέα δανέζικη επιστημονική έρευνα διαπίστωσε πως μπορεί μεν αυτή η μείωση να κάνει καλό στην πίεση του αίματος, όμως μπορεί παράλληλα να αυξήσει το επίπεδο της χοληστερόλης, του λίπους και των ορμονών στο αίμα, όλοι παράγοντες που αυξάνουν τους καρδιαγγειακούς κινδύνους.

Έτσι, σύμφωνα με την μελέτη, οι καλές και οι κακές συνέπειες από την μείωση του αλατιού μπορεί να εξισορροπούνται, με συνέπεια όχι μόνο κανείς να τρώει ανάλατα φαγητά αλλά επιπλέον να μην έχει και καμία ουσιαστική ωφέλεια για την καρδιά του.

Οι ερευνητές έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά πρόσφατων μελετητών που έχουν αμφισβητήσει τα θεωρούμενα ως δεδομένα μακροπρόθεσμα οφέλη της δραστικής μείωσης του αλατιού από τη διατροφή μας.

Φέτος τον Ιούλιο, μια συγκριτική επανεξέταση (μετα-ανάλυση) επτά μελετών πάνω στο ζήτημα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Cochrane Library», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μέτρια μείωση στην κατανάλωση αλατιού δεν μειώνει καθόλου τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να πεθάνει ή να αποκτήσει καρδιαγγειακό πρόβλημα.

Οι Δανοί ερευνητές συμφωνούν ότι υπήρξε πρόωρη η ιατρική σύσταση για μείωση του αλατιού, γιατί, όπως λένε, δεν υποστηρίζεται από τα μέχρι τώρα επιστημονικά στοιχεία. Άλλοι ερευνητές, πιο επιφυλακτικοί, όπως ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Μαϊάμι Τζόσεν Ράϊζερ, ζητούν να υπάρξουν περαιτέρω έρευνες σχετικά με τις συνέπειες του αλατιού και, μέχρι τότε, υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να παραμείνει ως έχει, για προληπτικούς λόγους, η σύσταση περί μείωσης της κατανάλωσης του αλατιού.

Οι Δανοί ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα από 167 μελέτες, στις οποίες οι συμμετέχοντες -άλλοι έτρωγαν πολύ αλάτι και άλλοι λίγο- παρακολουθούνταν κατά μέσο όρο επί ένα μήνα. Όπως διαπιστώθηκε, όσοι κατανάλωναν λίγο αλάτι, εμφάνισαν μια μικρή μείωση στην πίεση του αίματός τους, κάτι που ήταν πιο φανερό σε όσους είχαν ήδη υπέρταση και στους οποίους η μείωση του αλατιού επέφερε μεγαλύτερη μέση μείωση της πίεσης κατά 3,5%.

Όμως, από την άλλη, η μείωση του αλατιού οδήγησε σε μέση αύξηση κατά 2,5% στο επίπεδο της χοληστερίνης και κατά 7% στα τριγλυκερίδια. Αυξήθηκαν επίσης τα επίπεδα των ορμονών που ρυθμίζουν την ποσότητα του αλατιού στον οργανισμό, με συνέπεια να βοηθιέται το σώμα να κατακρατά περισσότερο αλάτι, παρά να το αποβάλει με τα ούρα.

Οι καρδιολόγοι συνήθως συστήνουν ότι μια διατροφή χαμηλή σε αλάτι δεν πρέπει να ξεπερνά το ενάμισι γραμμάριο την μέρα.


Διαβάστε περισσότερα...

Μαύρη σοκολάτα η θαυματουργή!



Χαρίζει μακροζωία και έχει αντικαρκινική δράση.

Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να θεωρούμε τη σοκολάτα απαγορευτική για μια κομψή σιλουέτα, όμως η μαύρη σοκολάτα μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την υγεία μας.

Είναι αντιγηραντική:
Η μαύρη σοκολάτα έχει αντιοξειδωτικά που καταστέλλουν τη βλαβερή δράση των ελεύθερων ριζών, είτε παρεμποδίζοντας τη δημιουργία τους, είτε καταστρέφοντας ή αδρανοποιώντας τις, είτε παρεμποδίζοντας την οξειδωτική αλυσιδωτή αντίδρασή τους.

Μειώνει την πίεση:
Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Βοστόνης η μαύρη σοκολάτα μειώνει την κακή (LDL) χοληστερόλη, βελτιώνει την κατάσταση των αγγείων και αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη των κυττάρων.

Είναι αντικαρκινική:
Το πανεπιστήμιο της Georgetown, σε έρευνα που διεξήγαγε, απομόνωσε μια ουσία του κακάο, την προκυανιδίνη και εξέτασαν τη δράση της σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων του μαστού. Το πόρισμα της έρευνας κατέληξε η προκυανιδίνη σταματούσε τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Έχει αντιβηχική δράση:
Ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου εξέτασαν την αποτελεσματικότητα της θεοβρωμίνης στον βήχα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η θεοβρωμίνη ήταν κατά 30% αποτελεσματικότερη εναντίον του επίμονου βήχα ακόμη και από την κωδεϊνη που θεωρείται καλό αντιβηχικό φάρμακο, χωρίς παρενέργειες.

Χαρίζει μακροζωία:
Τελευταία έχουν δημοσιευθεί ορισμένα συμπεράσματα μιας έρευνας που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη ότι οι καταναλωτές σοκολάτας ζουν ένα χρόνο περισσότερο από τους μη καταναλωτές, και αυτό το αποδίδουν στις πολυφαινόλες και τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στη σοκολάτα.

Δεν προκαλεί εθισμό:
Έρευνα που διεξήχθη στην Νέα Υόρκη έδειξε ότι η σοκολάτα δεν δημιουργεί εθισμό.


Πηγή: http://www.omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Με το ίδιο προσωπικό θα εξυπηρετούνται Νοσοκομείο, ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ



Τον σχεδιασμό λειτουργίας του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ρεθύμνου με αφορμή την ένταξή του στο ΕΣΥ και συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, καταρτίζουν ο Διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος Γιώργος Μοσχοβάκης και ο πρόεδρος του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Νίκος Ντακάκης.

Για το λόγο αυτό συναντήθηκαν χθες στο Νοσοκομείο, μια συνάντηση στην οποία παρέστη και ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Δημήτρης Τσαχάκης, προκειμένου να εξετάσουν κατά πόσο μπορεί να είναι λειτουργικό το Κέντρο με τα νέα δεδομένα.

Το γεγονός της μεγάλης έλλειψης προσωπικού στο νοσοκομείο δυσχεραίνει την κατάσταση βέβαια, όμως φαίνεται πως υπάρχει η αισιοδοξία από τις δυο πλευρές ότι με το υπάρχον προσωπικό και των δύο ιδρυμάτων θα εξυπηρετηθούν και οι δύο δομές στο πλαίσιο του εφικτού. Άλλωστε οι προσλήψεις έχουν παγώσει και αποτελεί όνειρο το νέο προσωπικό.

Μια σκέψη, όπως μας είπε ο κ. Μοσχοβάκης, είναι το φυσικοθεραπευτήριο του νοσοκομείου να μεταφερθεί στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και εκεί να εξυπηρετούνται τόσο οι ασθενείς του νοσοκομείου όσο και του Κέντρου. «Έχουμε τρεις φυσικοθεραπευτές. Μπορούμε να μεταφέρουμε το φυσικοθεραπευτήριο στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ με τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό και να εξυπηρετούνται εκεί οι ανάγκες και του νοσοκομείου», σημείωσε.

Παράλληλα μια ακόμη σκέψη είναι να μεταφερθεί στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ο ξενώνας βραχείας παραμονής (μια δομή ψυχικής υγείας) με τη δυνατότητα να φιλοξενεί τόσο εξυπηρετούμενους του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ όσο και ασθενείς του νοσοκομείου. «Θα κερδίσουμε και οι δύο από αυτό, αφού θα φιλοξενούνται οι ψυχικά ασθενείς που είναι σταθεροποιημένοι στον ξενώνα και όσοι εξυπηρετούμενοι του Κέντρου πρέπει για κάποιον λόγο να μείνουν λίγες μέρες σε αυτόν». Το προσωπικό βέβαια θα είναι εκ των έσω, κάτι που ο κ. Μοσχοβάκη θεωρεί ότι μπορεί να γίνει.

Σε ό,τι αφορά το διοικητικό προσωπικό, εκεί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα αφού ούτε το ίδιο το νοσοκομείο έχει όσους χρειάζεται και προς το παρόν δεν έγινε κουβέντα για αυτό.

Ο κ. Ντακάκης εκτιμά πάντως πως θα καταστεί εφικτό να υπάρξει ένα άτομο που χρειάζεται μαζί με τον υποδιοικητή που θα διοριστεί, για την υποστήριξη του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ σε διοικητικό επίπεδο.



Διαβάστε περισσότερα...

Δεν το βάζουν κάτω



Το χρονοδιάγραμμα των δυναμικών κινητοποιήσεων που προγραμματίζει το Παραολυμπιακό κίνημα, με αφορμή την άνιση μεταχείριση του αθλητισμού ατόμων με αναπηρίες από την Πολιτεία, συζητήθηκε στη συγκέντρωση των σωματείων της Αθήνας, που διοργάνωσε η ΕΑΟΜ-ΑμεΑ σε αίθουσα της ΓΓΑ.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (ΕΠΕ), Γιώργος Φουντουλάκης, έδωσε το σύνθημα της τελικής «αντεπίθεσης», με κινητοποιήσεις αρχής γενομένης από την επόμενη εβδομάδα στο Υπουργείο Πολιτισμού-Τουρισμού, κάτω από τη «στέγη» του οποίου βρίσκεται η ΟΠΑΠ Α.Ε. από την οποία το παραολυμπιακό κίνημα προσδοκά ένα σημαντικό ποσό στο πλαίσιο της προετοιμασίας ενόψει Λονδίνου, όπως δηλαδή συνέβη και στην περίπτωση των υπολοίπων αθλητικών ομοσπονδιών.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να βάλει ταφόπλακα στον αθλητισμό ατόμων με αναπηρίες. Πρέπει να περισώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα κι αυτό, από τη στιγμή που κάποιοι δεν θέλουν διάλογο, θα το επιδιώξουμε μέσω των κινητοποιήσεων. Και όσο αντέξουμε…», είπε ο κ. Φουντουλάκης στους εκπροσώπους των σωματείων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η ΕΑΟΜ-ΑμεΑ, αντίθετα από άλλες ομοσπονδίες, έχει βγάλει όλο σχεδόν το πρόγραμμα των αγωνιστικών υποχρεώσεών της. Ακόμη κι αυτές που απομένουν θα προσπαθήσουμε να τις πραγματοποιήσουμε».

Ο κ. Φουντουλάκης, αφού ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για τις ενημερωτικές συναντήσεις που είχε αλλά και θα έχει τις προσεχείς ημέρες με τους αρχηγούς κομμάτων (σ.σ ήδη πραγματοποιήθηκε με τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα), ζήτησε δυναμική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.

«Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε κινητοποίηση έξω από το υπουργείο πολιτισμού-τουρισμού. Ο κ. Γερουλάνος παρά τις δεσμεύσεις του για οριστική λύση στο πρόβλημά μας, το οποίο σε αυτό το σημείο θα πρέπει να θυμίσω ότι ξεκινάει από το 2009 όταν και ανήκαμε στο Υπουργείο Πολιτισμού, δείχνει να αγνοεί το κίνημά μας κάτι που μας ενοχλεί ιδιαίτερα. Εφόσον δεν υπάρξει άμεση λύση, τότε προγραμματίζουμε δυναμική κινητοποίηση στη Βουλή με τη συμμετοχή και των σωματείων της κεντρικής Ελλάδας και της Μακεδονίας.

Δεν είμαστε τα κορόιδα του ελληνικού αθλητισμού. Και αν κάποιοι μας θεωρούν, τότε με την επιθετική διαμαρτυρία την οποία προγραμματίζουμε είναι σίγουρο ότι θα αλλάξουν γνώμη. Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα και αυτό ακριβώς μας οπλίζει με δύναμη για να βγούμε στους δρόμους. Ας καταλάβουν αυτοί οι κύριοι, ότι οι ανάπηροι δεν πρόκειται να κλειστούν στα σπίτια τους, κάτι που ενδεχομένως θα επιθυμούσαν. Θα αναλάβουν δράση για το καλό του ελληνικού παραολυμπιακού κινήματος. Για το δικό τους καλό».



Πηγή
http://www.rodiaki.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απατεώνες μαζεύουν λεφτά, τάχα για τους ανάπηρους

ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.






Νέο περιστατικό χθες στους πεζόδρομους που …έληξε άδοξα! Ο απατεώνας εξαφανίσθηκε μετά από παρέμβαση πολίτη.


Νέο περιστατικό εκμετάλλευσης της ευαισθησίας των πολιτών σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στους πεζόδρομους της Καβάλας και ειδικότερα στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου όπου άνδρας, υποδυόμενος τον κουφό, επαιτούσε κρατώντας μάλιστα και ένα τετράδιο στο οποίο αναγραφόταν πως τα χρήματα που συγκεντρώνει θα διατεθούν γα την ανέγερση …Πανελλαδικού Ιδρύματος για τη στήριξη ατόμων με αναπηρία, μεταξύ αυτών και παιδιών. Φαίνεται ωστόσο πως η εκστρατεία ενημέρωσης που το τελευταίο χρονικό διάστημα έκανε ο σύλλογος ατόμων με αναπηρία της Καβάλας ώστε οι πολίτες να είναι υποψιασμένοι απέναντι σε τέτοιες κινήσεις, κάποιος έδειξε ενδιαφέρον και στο άκουσμα της λέξης Αστυνομία, οι αναπηρίες …ως δια μαγείας εξαφανίστηκαν!


«Υποδυόταν πως ήταν κωφός. Μάζευε χρήματα και μάλιστα επώνυμα. Είχε και ένα τετράδιο και έλεγε πως προσπαθούν να φτιάξουν ένα Πανελλαδικό ίδρυμα για την προστασία παιδιών με αναπηρίες κλπ. Αναφερόταν σε διάφορα θέματα αναπηριών ώστε να πετύχει τα μεγαλύτερα δυνατά έσοδα. Έδειξε ενδιαφέρον το μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Πασχαλίδης και ο κύριος αυτός έφυγε στο άκουσμα της λέξης Αστυνομία. Προφανώς δεν ήταν ανάπηρος γιατί όταν ζορίστηκε φάνηκε πως δεν έχει προβλήματα», δήλωσε χθες στο ΣΤΟΥΝΤΙΟ 7 εκ μέρους του Νομαρχιακού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρίες Ν. Καβάλας Μάκης Κρεμμύδας ο οποίος έδωσε και ένα ακόμα σημαντικό στοιχεία. Σύμφωνα λοιπόν με τον ίδιο τα ποσά που αναγράφονταν στο τετράδιο, από τα χρήματα δηλαδή που άφησαν οι διερχόμενοι πολίτες, ήταν πάρα πολύ μεγάλα. «Αυτό που λέγαμε και τις προηγούμενες φορές. Ότι στο όνομα της αναπηρίας κάποιοι βρίσκουν τον τρόπο να συγκεντρώνουν χρήματα. Ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες εποχές», σημείωσε ο κ. Κρεμμύδας, επισημαίνοντας πως όλα αυτά έγιναν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Κάτι που αποδεικνύει πως οι πολίτες είναι ευαισθητοποιημένοι απέναντι στο ζήτημα της αναπηρίας και βοηθούν.


«Για άλλη μια φορά θέλουμε να διαχωρίσουμε τη θέση μας από όλα αυτά. Είμαστε γνωστά πρόσωπα στην τοπική κοινωνία της Καβάλας και ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει πως αυτά δεν γίνονται από εμάς. Το έχουμε πει πολλές φορές. Αν τώρα κάποιος θέλει να δωρίσει το οτιδήποτε, μπορεί να ενημερωθεί στα γραφεία μας. Αυτό που γίνεται εξευτελίζει τα ίδια τα άτομα με αναπηρίες…» επεσήμανε ο κ. Κρεμμύδας σημειώνοντας, κάτι που επανειλημμένα ειπωθεί. Ότι οι τα άτομα με αναπηρίες απαιτούν από την Πολιτεία και όχι από τους πολίτες… «Οι μέρες είναι δύσκολες. Η Πολιτεία πρέπει να υπολογίζει πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα αν δεν θέλουμε να βρεθούμε όλοι προ εκπλήξεων», υπογράμμισε ο κ. Κρεμμύδας.




Πηγή: http://www.evdomi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δημητριακά και ίνες ασπίδα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου



Η κατανάλωση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα δημητριακά, ιδίως πλήρη, και φυτικές ίνες, σύμφωνα με μια νέα βρετανο-ολλανδική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι για κάθε δέκα γραμμάρια πρόσθετης κατανάλωσης ινών τη μέρα, μειώνεται κατά 10% ο κίνδυνος καρκίνου του εντέρου. Οι ίνες στα φρούτα και τα λαχανικά δεν φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο ανάλογα.

Τα πλήρη δημητριακά και οι ίνες, όπως έχουν δείξει άλλες έρευνες, συμβάλλουν στην προστασία από καρδιαγγειακά προβλήματα, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία. Οι Βρετανοί επιστήμονες αξιολόγησαν συγκριτικά (μετα-ανάλυση) όλες τις δημοσιευμένες έρευνες μέχρι τώρα σχετικά με τη σχέση διατροφής-καρκίνου του εντέρου, οι οποίες συνολικά αφορούν παρατηρήσεις από περίπου 2 εκατ. άτομα. Έτσι, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αύξηση στην κατανάλωση ινών και πλήρων (αναποφλοίωτων και ανεπεξέργαστων) σιτηρών -μαύρο ψωμί, καφέ ρύζι, δημητριακά, κουάκερ- βοηθούν σημαντικά κατά της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.

«Όσο περισσότερο τρώει κανείς τέτοια δημητριακά και ίνες, τόσο το καλύτερο. Ακόμα και μέτριες ποσότητες ωφελούν», δήλωσε η υπεύθυνη ερευνήτρια. Υπολογίστηκε ότι τρεις μερίδες δημητριακών και γενικότερα ανεπεξέργαστων σιτηρών τη μέρα (περίπου 90 γραμμάρια) μειώνουν κατά 20% τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι ερευνητές είπαν ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να διευκρινιστεί πιο αναλυτικά ποια ακριβώς είδη ινών και σιτηρών και σε ποιες ποσότητες έχουν την μεγαλύτερη ωφέλεια.

Εξάλλου, μια άλλη αμερικανική επιστημονική έρευνα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες από φρούτα, λαχανικά και πλήρη δημητριακά μειώνει στους εφήβους τον κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο, άρα για την καρδιά και για το διαβήτη.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι «επαγγελματίες» παραβάτες χαλάνε την υγεία τους





Η ροπή προς την εγκληματικότητα τους εκθέτει σε κινδύνους.


Οι άνθρωποι που στη ζωή τους έχουν κατ' επανάληψη αψηφήσει το νόμο και έχουν κάνει διάφορες παραβάσεις και εγκληματικές πράξεις, δεν διαταράσσουν μόνο το κοινωνικό σώμα, αλλά και τον δικό τους οργανισμό, με συνέπεια να έχουν χειρότερη υγεία από μια ηλικία και μετά, σύμφωνα με μια νέα βρετανο-αμερικανική επιστημονική έρευνα.


Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Κάρντιφ στην Ουαλία και Τέξας στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζόναθαν Σέφερντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα εγκληματολογίας και υγείας «Criminal Behaviour and Mental Health», μελέτησαν τις περιπτώσεις 400 ανδρών και βρήκαν ότι η υγεία των «επαγγελματιών» παραβατών επιδεινωνόταν συνήθως μετά τα 40 έτη τους. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν πιο πιθανό να μπουν σε νοσοκομείο ως μεσήλικες και ακόμα ήταν 13 φορές πιθανότερο να μείνουν ανάπηροι κάποια στιγμή. Από το δείγμα των 400 ατόμων που μελετήθηκαν, το 62% δεν είχε παραβεί ποτέ το νόμο, το 24% μόνο στην εφηβεία, ενώ το 14% ήσαν χρόνιοι παραβάτες.


Είναι αξιοσημείωτο ότι οι κατ' επανάληψη παραβάτες του νόμου όταν ήσαν πιο νέοι, στην εφηβεία τους και μέχρι τα 30 τους περίπου, είχαν γενικά καλύτερη υγεία από τον μέσο όρο και γενικότερα είχαν καλύτερη σωματική «φόρμα» σε σχέση με τους νομιμόφρονες συμπολίτες τους.


Όμως σταδιακά αυτή η εικόνα αλλάζει, με αποτέλεσμα μετά την ηλικία των 48 ετών όσοι είχαν παραβατική συμπεριφορά καθ' υποτροπή, να έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες νοσηλείας σε νοσοκομείο κατά την προηγούμενη πενταετία σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.


Όπως είπαν οι ερευνητές, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πού οφείλεται αυτό, αλλά εκτίμησε ότι παίζει ρόλο η πιο ριψοκίνδυνη συμπεριφορά όσων ρέπουν στην εγκληματικότητα, καθώς αυτή οδηγεί ευκολότερα σε τραυματισμούς και ατυχήματα. Είναι πάντως σίγουρο, επεσήμανε, ότι «όσοι συνεχίζουν να παραβαίνουν το νόμο κατ' επανάληψη ως ενήλικες, κινδυνεύουν περισσότερο από κακή υγεία σε σχέση με τις άλλες ομάδες του πληθυσμού, ακόμα και σε σχέση με αυτούς που παρέβησαν το νόμο ως έφηβοι, αλλά μετά σταμάτησαν».




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σκύλος–ρομπότ θα καθοδηγεί τυφλούς



Μια εφεύρεση που θα βοηθήσει χιλιάδες τυφλούς έκανε η Ιαπωνική εταιρεία NSK σε συνεργασία με Πανεπιστήμιο ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Πρόκειται για ένα ρομπότ – σκύλο το οποίο είναι κατάλληλο για να οδηγεί τυφλούς. Είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε να περπατάει σε ανώμαλο έδαφος ενώ στις επίπεδες επιφάνειες μπορεί να επιταχύνει. Ο «σκύλος» ελέγχεται με την πίεση που ασκείται στις χειρολαβές και αν και είναι από το 2005 σε πειραματικό στάδιο αναμένεται αν γίνει στο μέλλον βασικό εργαλείο των τυφλών.

Δείτε το video με το πώς κινείται και λειτουργεί ο ρομποτικός σκύλος:



Διαβάστε περισσότερα...

Ο χαλκός προστατεύει από το Αλτσχάιμερ



Μία ουσία σύμμαχος της μνήμης!
Ο χαλκός παίζει ουσιαστικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου και η έλλειψή του μπορεί να είναι επιζήμια για τη μνήμη, τη σκέψη και την προσωπικότητα μας.

O χαλκός είναι μια ουσιαστική θρεπτική ουσία για το σώμα μας. Μπορούμε να είμαστε ευτυχείς, για μια φορά ακόμα, διότι η επιστημονική έρευνα απέδειξε ότι ο χαλκός βοηθάει στην προστασία του εγκεφάλου από τη νόσο Αλτσχάιμερ όπως υποστηρίζει ο John Fennell, Διευθύνων Σύμβουλος του Κέντρο Ανάπτυξης Χαλκού.

Ένα πειραματικό φάρμακο (PBT2) που αναπτύχθηκε από την Εταιρεία Ερευνών Νευροεκφυλιστικών Διαταραχών, βελτίωσε την αποκατάσταση της μνήμης και της σκέψης σε πάσχοντες από Αλτσχάιμερ με την δράση ενεργών μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του ψευδαργύρου, σε νευρώνες του εγκεφάλου που έχουν πληγεί από την ασθένεια.

Ο χαλκός σαν ιχνοστοιχείο υπάρχει στα στρείδια, την σοκολάτα και στα μανιτάρια σε μεγάλες ποσότητες.


Πηγή: http://iatropedia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το σαγόνι μικραίνει όσο μεγαλώνουμε



Επηρεάζεται από κληρονομικούς και ανατομικούς παράγοντες.

Το σαγόνι συρρικνώνεται με την ηλικία και μπορεί να οδηγήσει σε στριμωγμένα πρόσθια δόντια στους ηλικιωμένους, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Σουηδοί ερευνητές εξέτασαν εκμαγεία των σαγονιών φοιτητών οδοντιατρικής το 1949, όταν ήταν 20 χρονών, και επανεξέτασαν τα εκμαγεία των φοιτητών που κατασκευάστηκαν το 1959 και 1989.

Ο Lars Βondemark, του Πανεπιστημίου του Malmo, δήλωσε ότι ανακάλυψε ότι μετά από 40 χρόνια υπάρχει όλο και λιγότερος χώρος για τα δόντια στα σαγόνια.

Η μειωμένη ποσότητα χώρου για τα πρόσθια δόντια ήταν το αποτέλεσμα λίγων χιλιοστών συρρίκκνωσης σε μήκος και πλάτος των σιαγόνων, κυρίως της κάτω.

Το μέγεθος συρρίκνωσης του σαγονιού ποικίλλει μεταξύ των ανθρώπων και επηρεάζεται από κληρονομικούς και ανατομικούς παράγοντες. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι αλλαγές είναι αρκετά σημαντικές ώστε οι άνθρωποι να προσέχουν αλλαγή στον τρόπο που δαγκώνουν το φαγητό.

Σε αυτή την περίπτωση είναι καλό να γνωρίζουμε ότι είναι φυσιολογικό, δήλωσε ο Bondemark.

Οι γιατροί χρειάζεται να λαμβάνουν υπόψη τη συνεχή συρρίκνωση του σαγονιού όταν σχεδιάζουν μεγάλη εργασία στα δόντια.

Ο Bondemark δήλωσε ότι δουλεύουν ενάντια στη φύση και είναι δύσκολο να κατασκευάσουν κάτι που είναι εντελώς σταθερό.

Πρόσθεσε ότι μπορούν επίσης να αποκλείσουν τον φρονιμίτη ως αιτία, επειδή ακόμα και άνθρωποι που δεν έχουν φρονιμίτη έχουν στριμωγμένα μπροστινά δόντια.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ελπιδοφόρα θεραπεία για τα προβλήματα δισκοκήλης



Υποσχόμενη μέθοδος για σταδιακή μείωση του πόνου.

Πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας πάσχουν από οσφυϊκή ή αυχενική δισκική παθολογία και συνήθως μπαίνουν σε ένα ατέρμονο κύκλο θεραπειών με αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά, κατάκλιση, μασάζ κλπ.

Άλλοι έχουν χειρουργηθεί χωρίς μεγάλη επιτυχία ή η κήλη έχει υποτροπιάσει αρκετά γρήγορα, ή σε άλλο σπονδυλικό επίπεδο. Η δισκική παθολογία συνήθως είναι μια χρόνια κατάσταση με υφέσεις και εξάρσεις που ταλαιπωρούν τον ασθενή και υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής του.

Τα τελευταία χρόνια έχει έρθει από την Αμερική μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για το δισκικό πρόβλημα. Λέγεται αποσυμπίεση (spinal Decompression) και βοηθά το αίτιο του προβλήματος και όχι το σύμπτωμα.

Πρόκειται για μια επεμβατική μη χειρουργική θεραπεία με πολύ καλά δημοσιευμένα αποτελέσματα (βελτίωση μέχρι 80% των περιπτώσεων ανάλογα την ηλικία, τη σοβαρότητα και τη χρονιότητα του προβλήματος. Αυτή η θεραπεία πρέπει να γίνεται από πιστοποιημένους θεραπευτές που ξέρουν την εμβιομηχανική της σπονδυλικής στήλης και γνωρίζουν τις αντενδείξεις της θεραπείας).

Λόγω της ιδιομορφίας του δίσκου (κακή αιμάτωση, πλούσια νεύρωση, αλλαγές με το πέρασμα του χρόνου κλπ.) η θεραπεία κρατά γύρω στις 6 εβδομάδες με πλάνο 3 θεραπείες την εβδομάδα και μετά την 4η εβδομάδα 2 θεραπείες την εβδομάδα και έναρξη του σταδίου της σταθεροποίησης με ειδικές ασκήσεις για τους μυς γύρω από την σπονδυλική στήλη.

Επίσης τα συμπτώματα της δισκικής πίεσης στο ισχιακό νεύρο ή στο νωτιαίο σάκο φεύγουν σταδιακά:

- σταδιακή μείωση του πόνου
- ο μυϊκός σπασμός χαλαρώνει
- η ευκαμψία της σπονδυλικής στήλης αυξάνεται
- η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται
- ο ουλώδης ιστός διατείνεται
- η πίεση στο ισχιακό νεύρο σταματά
- η υδροστατικότητα του δίσκου βελτιώνεται
- έχουμε ανάταξη της κήλης.

Η αποσυμπίεση είναι η πιο ελπιδοφόρα θεραπεία για τα προβλήματα δισκοκήλης σήμερα και μέσα από την επιστημονική έρευνα θα προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες και στο μέλλον.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ανατροφή ενός παιδιού του «κόσμου»



Βοηθήστε το παιδί σας να ενταχθεί ομαλά στις διαφορετικές κουλτούρες.

Ταινίες, παιδικές σειρές, ειδήσεις, φαγητά από άλλες χώρες, facebook … μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους τα παιδιά μυούνται καθημερινά και από πολύ μικρές ηλικίες στην ιδέα ενός ενιαίου κόσμου πάνω στον πλανήτη. Πώς όμως καταφέρνουν να διαχειριστούν αυτά τα μηνύματα; Πώς μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά να κατανοήσουν και να αγκαλιάσουν διαφορετικές κουλτούρες και αξίες; Πώς θα μπορέσουν να αναπτύξουν και να διαμορφώσουν την προσωπική τους ταυτότητα ανάμεσα σε τόσες πολλές και διαφορετικές επιρροές;

1. Ταξιδεύοντας με τα παιδιά σας… από το σπίτι.
Βοηθήστε τα παιδιά να κατανοήσουν την έννοια του χώρου. Τοποθετήστε έναν παγκόσμιο χάρτη σε ένα σημείο του σπιτιού όπου το επισκέπτεται πολύ συχνά όλη η οικογένεια, ώστε να αποσπά συνέχεια το ενδιαφέρον σας. Κάθε φορά που ένα καινούριο μέρος, χώρα ή πόλη εμφανίζεται στο λεξιλόγιο του σπιτιού μέσα από μια ταινία, τις ειδήσεις ή μια σειρά, αναζητήστε το μαζί πάνω στο χάρτη και σημειώστε το με μια πινέζα. Στη συνέχεια μπορείτε να ταξιδέψετε στις συνήθειες και την κουλτούρα της χώρας ή της πόλης αυτής διαβάζοντας ιστορίες και παραμύθια, αναζητώντας εικόνες και παραδοσιακά αντικείμενα της περιοχής, μαγειρεύοντας φαγητά και παίζοντας παιχνίδια, παραλληλίστε τον τρόπο ζωής ξένων χωρών με τον τρόπο ζωής των ανθρώπων σε διαφορετικές περιοχές της χώρας μας (ορεινές vs παραθαλάσσιες ή νησιώτικες κοκ).

2. Συζητήστε.
Ιδιαίτερα αυτό το διάστημα τα παιδιά έρχονται σε επαφή συνεχώς με δύσκολες έννοιες και ειδήσεις από διάφορα μέρη του κόσμου. Συναναστρέφονται καθημερινά συμμαθητές και φίλους από διαφορετικές χώρες του κόσμου και διαφορετικές κουλτούρες. Ανοίξτε μια συζήτηση στα παιδιά σας για να ακούσετε τις απορίες τους. Αναζητήστε τις χώρες που σας αναφέρουν μαζί στο χάρτη και συζητήστε μαζί τους πως πιστεύουν πως μπορεί να ζουν τα παιδιά στις χώρες αυτές.

3. Χρησιμοποιήστε μουσικά μηνύματα…
Ακούστε μουσικές από όλον τον κόσμο μαζί με τα παιδιά σας όταν κάνετε δουλειές ή όταν μαγειρεύετε. Παρατηρήστε τις διαφορετικές προφορές, μεταφράστε μαζί στίχους, αναζητήστε διαφορετικούς ρυθμούς στις μουσικές και πως αυτοί μπορεί να συνδέονται με την ιστορία του κάθε τόπου.

4. Πηγαίνετε cinema.
Πόσες φορές έχετε δει με τα παιδιά σας ξενόγλωσσες ταινίες. Θυμηθείτε κάθε φορά να κάνετε μια μικρή συζήτηση για συνήθειες και γεγονότα της ταινίας τα οποία συνδέονται με τη διαφορετική κουλτούρα των ανθρώπων. Πως φαίνεται να ζουν τα παιδιά, τι τρώνε, πως πηγαίνουν στο σχολείο και γιατί. Μπορείτε να σχεδιάσετε μάλιστα μετά την προβολή της ταινίας να μαγειρέψετε ένα γεύμα εμπνευσμένο από τη χώρα που είδατε στην ταινία.

5. Χρησιμοποιήστε τις ξένες γλώσσες.
Μπορεί η εκμάθηση μιας ή και περισσότερων ξένων γλωσσών να είναι μέσα στο πρόγραμμα του παιδιού σας. Αφήστε τα ίδια να σας μεταφέρουν τις γνώσεις τους ή παίξτε παιχνίδια με ξένες λέξεις για να κατανοήσετε τον κόσμο τους και για να τους μάθετε πως μπορούν να χρησιμοποιούν τις ξένες γλώσσες στην καθημερινότητά τους π.χ. intrenet.

Τα παιδιά μεγαλώνουν έτσι κι αλλιώς σε ένα περιβάλλον όπου η έννοια του χώρου διευρύνεται και καλλιεργείται η ιδέα ενός πολίτη του κόσμου. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να προβληματιστεί πάνω στα μηνύματα αυτά, να πάρει πληροφορίες και να διαμορφώσει την προσωπικότητά του.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...