Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου η απογραφή των ασφαλισμένων ΟΠΑΔ – ΤΥΔΚΥ


Η παράταση ισχύει μόνο για τους ασφαλισμένους της Αττικής
.
Παρατείνεται έως τις 31 Οκτωβρίου 2013, η προθεσμία απογραφής για τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ που ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής. Η παράταση ισχύει μόνο για τους ασφαλισμένους της Αττικής ενώ για τους υπόλοιπους παραμένουν σε ισχύ οι προηγούμενες προθεσμίες.

Το υπουργείο Εργασίας προχώρησε στο συγκεκριμένο μέτρο προκειμένου να διευκολύνει τους ασφαλισμένους που ήταν υποχρεωμένοι να προσέλθουν στο μοναδικό μέχρι σήμερα σημείο εξυπηρέτησης, αυτό της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΟΠΑΔ, όπου διαπιστώθηκαν φαινόμενα μακράς αναμονής και ταλαιπωρίας για εκατοντάδες ασφαλισμένους του οργανισμού.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας το πρόβλημα θα επιλυθεί με την προωθούμενη ενσωμάτωση του ΟΠΑΔ στο ΙΚΑ και τη διεύρυνση του δικτύου εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του Δημοσίου από τις δομές του ΙΚΑ στην Αθήνα και όλη την Ελλάδα.

Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί οριστική λύση και θα προκύψει σημαντική εξοικονόμηση από ενοίκια και λοιπές λειτουργικές και διοικητικές δαπάνες.

Για αυτό ακριβώς το λόγο, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, δεν απαιτείται ορισμός νέας διοίκησης (προέδρου και μελών ΔΣ) στον ΟΠΑΔ, καθώς οι σχετικές αρμοδιότητες θα ασκούνται πλέον από τη διοίκηση του ΙΚΑ.

Η παράταση της απογραφής αποτελεί προσωρινή λύση έως ότου λειτουργήσει το διευρυμένο δίκτυο των καταστημάτων του ΙΚΑ σε όλη την Αττική (τουλάχιστον 25 σε πρώτη φάση).

Η απογραφή στον ΟΠΑΔ και για το σύνολο των ασφαλισμένων του Δημοσίου, πραγματοποιείται φέτος για πρώτη φορά και έως σήμερα έχει ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση του 50% των δικαιούχων του, δηλαδή περίπου 587.000 άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένων.

Έως σήμερα επίσης, έχουν ήδη διαγραφεί 37.327 βιβλιάρια ασθενείας για τα οποία διαπιστώθηκε ότι δεν συνέτρεχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις παροχής τους (π.χ. θάνατος κυρίως ασφαλισμένων, ενηλικίωση τέκνων κ.λπ.).



Διαβάστε περισσότερα...

Μικρή φώκια αλμπίνος εγκαταλείφθηκε από τη μητέρα της


Ήταν «πολύ άσχημη» για τα μάτια της.

Η μητέρα της Junior την εγκατέλειψε στην τύχη της πριν από περίπου δύο μήνες, με αποτέλεσμα η μικρή φώκια αλμπίνος να κοντέψει να πεθάνει από ασιτία και έλλειψη φροντίδας.

Το 9 μηνών μικρό με τα κόκκινα μάτια όμως βρήκε μια ζεστή αγκαλιά στο κέντρο προστασίας Mablethorpe Seal στο Linconshire, όταν τον περασμένο Μάρτιο το εντόπισε ο ιδιοκτήτης του κέντρου Dennis Drew.

«Ακριβώς επειδή είναι πολύ διαφορετικά από τα υπόλοιπα μέλη, οι αλμπίνοι εγκαταλείπονται και δυσκολεύονται πολύ να επιβιώσουν μόνοι τους. Η Junior εγκαταλείφθηκε μάλλον γιατί η μητέρα της την έβλεπε “πολύ άσχημη”. Ευτυχώς για εκείνη τη βρήκαμε έγκαιρα. Την τυλίξαμε προσεκτικά σε μια πετσέτα και τη μεταφέραμε στο κέντρο. Είναι πολύ χαρούμενη και παιχνιδιάρα» είπε ο ίδιος.












Διαβάστε περισσότερα...

Το παρεμπόριο στο στόχαστρο του υπουργείου Ανάπτυξης


Απομιμήσεις θα κατάσχονται και θα σφραγίζονται.

Ρυθμίσεις για το παρεμπόριο, τις λαϊκές αγορές και την ενίσχυση της διαφάνειας στην εταιρική διακυβέρνηση προβλέπουν τροπολογίες που κατατέθηκαν σήμερα στο νομοσχέδιο για το «Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων».

Με τις διατάξεις αυτές, μεταξύ άλλων:

- Ενισχύονται οι ρυθμίσεις του νόμου 2190 που επιβάλουν στα μέλη ΔΣ Ανωνύμων Εταιριών να ενημερώνουν για τυχόν σύγκρουση συμφερόντων τους με αυτά της εταιρείας όπως επίσης, για τις εισηγμένες εταιρίες, οι διατάξεις που απαγορεύουν υπό προϋποθέσεις τη σύναψη συμβάσεων μεταξύ της εταιρίας και μελών του ΔΣ, συγγενών τους κλπ.

- Επιτρέπεται η πώληση τυροκομικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές, εφόσον έχουν παραχθεί σε εγκεκριμένη εγκατάσταση, φέρουν σήμανση αναγνώρισης και έχουν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για την επισήμανση και εφόσον, επίσης, κατά τη μεταφορά και πώληση τηρούνται οι απαιτήσεις του Κανονισμού (ΕΚ) 852/2004 για την υγιεινή των τροφίμων.

- Προβλέπεται ότι προϊόντα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι αποτελούν απομιμήσεις θα κατάσχονται, θα σφραγίζονται και θα φυλάσσονται με ευθύνη του ιδιοκτήτη τους, εφόσον αυτός αντιτίθεται στην άμεση καταστροφή τους και μέχρι να εκδοθεί πόρισμα περί της παραβίασης ή μη των δικαιωμάτων του διανοητικής ιδιοκτησίας.

- Ρυθμίζονται θέματα για τη λειτουργία της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, για τα Επιχειρηματικά Πάρκα, κ.α.


Διαβάστε περισσότερα...

Ζει και βασιλεύει η ανασφάλιστη εργασία


Το 2012 η αδήλωτη εργασία έχει φθάσει το 36%.

Πλούσια ήταν η συγκομιδή των ελέγχων που πραγματοποίησαν στην περιφέρεια, τους χειμερινούς μήνες, τα κλιμάκια των επιθεωρητών της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ (Ε.ΥΠ.Ε.Α. ΙΚΑ- ΕΤΑΜ).

Συγκεκριμένα, από τις 21 Σεπτεμβρίου του 2012 έως 30 Απριλίου του 2013, ελέγχθηκαν 1.920 επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνταν 6.678 εργαζόμενοι, από τους οποίους οι 2.987 ήταν ανασφάλιστοι. Επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα ύψους 1.849.500 ευρώ.

Μόνο κατά τον Απρίλιο τα κλιμάκια της Κλιμάκια της Ε.ΥΠ.Ε.Α, έλεγξαν 461 επιχειρήσεις, στις οποίες καταγράφηκαν 701 ανασφάλιστων εργαζομένων και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 447.500 ευρώ.

Οι χειμερινοί έλεγχοι διενεργήθηκαν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όλες τις ημέρες τις εβδομάδας και σε όλες τις βάρδιες απασχόλησης εργαζομένων.

Ελέγχθηκαν επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, την Αμαλιάδα, την Πάτρα, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, τη Λαμία, το Ναύπλιο, το Άργος και την Κόρινθο. Στην Κρήτη, έγιναν έλεγχοι στο Ηράκλειο, τα Χανιά και το Ρέθυμνο, στη Λακωνία, στη Σπάρτη, το Γύθειο και τους Μολάους. Ακόμη, στη Θήβα, τη Λειβαδιά, την Ιτέα, την Άμφισσα, την Καλαμάτα, την Τρίπολη, το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι, την Αμφιλοχία, τη Ρόδο, την Κατερίνη και τη Βέροια.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων δείχνουν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν το 45%.

Στην Πάτρα, για παράδειγμα, σε ελέγχους που διενεργήθηκαν τον Οκτώβριο και τον Απρίλιο, ελέγχθηκαν 172 επιχειρήσεις που απασχολούσαν 761 εργαζομένους, από τους οποίους οι 312 ήταν ανασφάλιστοι. Στο Ηράκλειο της Κρήτης ελέγχθηκαν, τον Ιανουάριο, 142 επιχειρήσεις με 595 εργαζόμενους και καταγράφηκαν 270 ανασφάλιστοι.

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ στελέχη του υπουργείου Εργασίας, τα ποσοστά που καταγράφονται μπορεί να φαίνονται εντυπωσιακά, αλλά δεν εκφράζουν την πραγματική εικόνα της αδήλωτης εργασίας. Και τούτο, γιατί εξαιτίας του μικρού αριθμού των ελεγκτών της υπηρεσίας, οι έλεγχοι είναι αναγκαστικά στοχευμένοι.

Έτσι, ελέγχονται κυρίως κλάδοι επιχειρήσεων όπου παρατηρείται εισφοροδιαφυγή (βιοτεχνίες, εργαστήρια, εστίαση, διασκέδαση, ξενοδοχεία, εμπορικές επιχειρήσεις, αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης, ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια, εταιρίες φύλαξης και καθαριότητας κλπ).

Ελέγχονται επίσης επιχειρήσεις, τις οποίες τα ηλεκτρονικά συστήματα του ΙΚΑ εντοπίζουν ως ύποπτες για εισφοροδιαφυγή ή για τις οποίες έχει προηγηθεί καταγγελία.

Η Ε.ΥΠ.Ε.Α, που αποτελεί το κύριο ελεγκτικό όργανο του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, διαθέτει μόνο 25 ελεγκτές πανελλαδικά, εκ των οποίων οι 18 βρίσκονται στην Αττική.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των εργαζομένων του ΙΚΑ έχουν επισημάνει ότι, αν και σύμφωνα με τον νόμο οι ελεγκτές εργάζονται όλο το 24ωρο και τις αργίες, ο αριθμός τους δεν επαρκεί για να ελεγχθεί το σύνολο των 400.000 ενεργών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Ε.ΥΠ.Ε.Α για το 2012, η αδήλωτη εργασία έχει φθάσει το 36% ενώ το 42% των ανασφάλιστων που καταγράφονται είναι αλλοδαποί, που δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα. Για τον λόγο αυτόν, στις επιχειρήσεις συμμετέχει και η ΕΛΑΣ.

Αντίστοιχες είναι και οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία. Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ εκτιμά ότι μόνο το ΙΚΑ θα έχει φέτος απώλειες 6,5 δισ. ευρώ από την ανασφάλιστη εργασία.

Σε παλαιότερη έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), σαν βασικές αιτίες για την αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας αναφέρονται η παρατεταμένη ύφεση, η υψηλή ανεργία, ο μεγάλος αριθμός αυταπασχολουμένων και μεταναστών, το ύψος της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών και το μέγεθος της παραοικονομίας, η οποία εκτιμάται στο 25% περίπου του ελληνικού ΑΕΠ.



Διαβάστε περισσότερα...

«Όλα στη ζωή γίνονται για κάποιο λόγο»


Ο Νίκος Ρούσσος κινείται με αμαξίδιο αλλά μέσω του ιστοτόπου του βοηθά τα ΑμεΑ.

Κουράγιο στα άτομα με αναπηρία δίνει ο Νίκος Ρούσσος. Ο Νίκος κινείται με αμαξίδιο μετά από τροχαίο. Όμως, δεν χάνει στιγμή τη δύναμή του και τη θέληση να δημιουργεί.

Δημιούργησε ένα blog (keepwalkingwithnick) στο οποίο δημοσιεύει και φωτογραφίες του αλλά και στηρίζει ΑμΕΑ.
Πρόσφατα ο Νίκος Ρούσσος εμφανίστηκε και στην εκπομπή «Πάμε Πακέτο» της Βίκυς Χατζηβασιλείου για να δώσει ένα πακέτο στη σύζυγό του και να την ευχαριστήσει.

Ο πατέρας δύο παιδιών έχει πει ότι «έφτιαξα αυτό το blog ώστε να παρουσιάσω την ζωή μου μαζί με το αμαξίδιό μου, την αποκατάστασή μου και το μεγάλωμα των γιων μου! Ελπίζω ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσω να βοηθήσω και άλλους που είναι στη θέση μου να δουν τη ζωή αισιόδοξα και να καταλάβουν ότι τίποτα δεν τελειώνει αν εμείς δεν το θέλουμε».

Η ζωή για το Νίκο Ρούσσο άλλαξε στις 26 Σεπτεμβρίου 2011 όταν με τη μηχανή του ξεκινούσε για να πάει στη δουλειά του, όμως, αντ’ αυτού κατέληξε στο ΚΑΤ. Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και τρεις μήνες μετά γύρισε, όπως αναφέρει στο κείμενο που έχει αναρτήσει, νικητής, στο σπίτι του. Ενάμιση χρόνο μετά από το ατύχημά του δημιούργησε αυτό τον ιστότοπο για να δώσει κουράγιο σε όλους εκείνους που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. «Να ξέρετε ότι όλα στη ζωή γίνονται για κάποιο λόγο… γι’ αυτό φίλοι μου keep walking with me», λέει.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν δημοσιεύονται στον ιστότοπό του.








Διαβάστε περισσότερα...

«Πράσινο φως» για το εθνικό σχέδιο καταπολέμησης της διαφθοράς


Εγκρίθηκε από το συμβούλιο μεταρρύθμισης.

Παρεμβάσεις σε νόμους και θεσμούς καθώς και στις διαδικασίες ελέγχου και ανταλλαγής πληροφοριών προβλέπει μεταξύ άλλων το στρατηγικό σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς που εγκρίθηκε από το συμβούλιο μεταρρύθμισης.

Το συμβούλιο μεταρρύθμισης για την καταπολέμηση της διαφθοράς συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, και τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη, του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, του προέδρου του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Πάνου Τσακλόγλου και της συμβούλου Σοφίας Ρίτσου.

Ειδικότερα τα μέτρα που θα ληφθούν ανά τομέα παρέμβασης είναι τα ακόλουθα:

1. Για την ενίσχυση του νομικού και θεσμικού πλαισίου προβλέπονται άμεσα νομοθετικές και θεσμικές αλλαγές σε τομείς όπως στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, στον Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, στη διαδικασία επιστροφών φόρων, στις ποινές και τα πρόστιμα που επιβάλλονται για τις φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις, στις εγγυήσεις που διασφαλίζουν τις απαιτήσεις του δημοσίου, στη θεσμοθέτηση διαφανών διαδικασιών πειθαρχικής αντιμετώπισης υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, στους νόμους προστασίας τόσο των πληροφοριοδοτών περιπτώσεων διαφθοράς όσο και των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών από κακόβουλες ενέργειες. Επίσης προβλέπεται βελτίωση των νόμων περιουσίας με στόχο να γίνουν απλούστεροι, δικαιότεροι και βασισμένοι σε διεθνείς πρακτικές.

2. Για την ενίσχυση των εσωτερικών και εξωτερικών ελέγχων προβλέπονται:

- Δημιουργία και ενίσχυση λειτουργίας Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου.

- Ενδυνάμωση και ενίσχυση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων.

- Αντικειμενική επιλογή υποθέσεων για υποθέσεις διαφθοράς υπαλλήλων σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

- Δημιουργία δεικτών αποδοτικότητας - αποτελεσματικότητας στην ανίχνευση και τη δίωξη εγκληματικών πράξεων διαφθοράς.

- Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των πειθαρχικών διαδικασιών και της τελικής έκβασής τους.

- Αξιολόγηση για το πώς να αντιμετωπιστεί η διαφθορά για θέματα που σχετίζονται με την απάτη και συνδέονται ειδικά με τη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ.

- Ειδική εκπαίδευση και σεμινάρια από τη Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου προς τους ανώτερους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών (προϊσταμένους, διευθυντές κλπ) σε σχέση με την πρόληψη και τον εντοπισμό φαινομένων διαφθοράς.

- Αντικειμενική επιλογή υποθέσεων για τον έλεγχο των φορολογούμενων βάσει επικινδυνότητας.

3. Για την ενίσχυση της συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών προβλέπονται εκτός των άλλων:

- Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως το Γενικό Επιθεωρητή, τον Εισαγγελέα και την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.

- Ενίσχυση και επέκταση της δυνατότητας διασταύρωσης στοιχείων από τρίτες πηγές και άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζει η Γ.Γ.Π.Σ. αναφορικά με την ηλεκτρονική (on-line) λήψη στοιχείων από τρίτους, μέσω συμφωνίας που θα καλύπτει ολόκληρο τον κρατικό τομέα.

- Ενίσχυση και αξιοποίηση των πληροφοριακών στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών.

4. Για την ενίσχυση της πρόληψης, της ευαισθητοποίησης και της δημόσιας ακεραιότητας προβλέπονται μεταξύ άλλων :

- Η ενθάρρυνση για καταγγελίες διαφθοράς στο υπουργείο Οικονομικών.

- Η δυνατότητα χρήσης βραβείων και κινήτρων για καινοτόμες λύσεις μείωσης της διαφθοράς.

- Η καθιέρωση μαθημάτων στα σχολεία σε θέματα ακεραιότητας για την ευαισθητοποίηση των μαθητών, αναφορικά με τις επιζήμιες επιπτώσεις της διαφθοράς σε σχέση με τις αντίστοιχες προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο.

- Η δημιουργία κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Δεοντολογίας στον οποίο εξειδικεύονται οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των υπαλλήλων που υπηρετούν στη Φορολογική & Τελωνειακή Διοίκηση.

- Η βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες με την ενίσχυση της ενημέρωσης μέσω διαδικτυακής πύλης και παροχή νομοθεσίας, ερμηνείας νόμων, διαδικασιών αλλά και παροχή συμβουλών και απαντήσεων σε ερωτήματα.

- Η βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες με τη δημιουργία και στελέχωση τμήματος ενημέρωσης πολιτών σε κάθε μεγάλη Δ.Ο.Υ αφού η άγνοια αποτελεί σημαντική πηγή διαφθοράς.

- Η δημιουργία σύγχρονης και αντικειμενικής αξιολόγησης των υπαλλήλων και υπηρεσιακή εξέλιξή τους βάσει αυτής.

Με αφορμή την ανακοίνωση του Στρατηγικού Σχεδίου, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε: «Στη διαδικασία απάλειψης του φαινομένου της διαφθοράς καθοριστικό ρόλο θα παίξει η ομογενοποίηση των διαδικασιών και η ενίσχυση των κανόνων λειτουργίας που διέπουν τον φορολογικό μηχανισμό. Η εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου αποσκοπεί στην αυτοπροστασία της ίδιας της Φορολογικής Διοίκησης που πρέπει να αποκαταστήσει τις σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία και να διαδραματίσει τον καθοριστικό ρόλο που της αναλογεί στην αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και την ελάφρυνση των οικονομικά ασθενέστερων».



Διαβάστε περισσότερα...

Εθελοντές καθαρίζουν το παραδεισένιο νησάκι της Χρυσής


Την Κυριακή 12 Μαΐου.

Την Κυριακή 12 Μαΐου ο δήμος Ιεράπετρας οργανώνει δράση καθαρισμού στη νήσο Χρυσή με τη συμμετοχή συλλόγων, φορέων και δημοτών.

Στη δράση έχουν δηλώσει συμμετοχή οι Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού, ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος, οι Σύλλογοι Αλιέων (Επαγγελματικός και Ερασιτεχνικός), ο Πολιτιστικός Σύλλογος, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, οι Πλοιοκτήτες και αρκετοί συνδημότες με τα σκάφη τους.

Η αναχώρηση από την προβλήτα κάτω από το δημαρχείο θα γίνει στις 11 το πρωί και οι πολίτες θα μεταφερθούν με σκάφος που θα διαθέσουν οι πλοιοκτήτες.



Διαβάστε περισσότερα...

Τρομακτική παραμόρφωση μετά από ενέσεις με μαγειρικό λάδι


Οι γιατροί αρνήθηκαν να της κάνουν άλλες πλαστικές με σιλικόνη.

Η Hang Mioku από την Κορέα πλήρωσε πολύ ακριβά τον εθισμό της στις… πλαστικές επεμβάσεις. Το πρόσωπο του πρώην μοντέλου παραμορφώθηκε σε τρομακτικό βαθμό, εξαιτίας ενέσεων με μαγειρικό λάδι που έκανε μόνη της, όταν οι γιατροί αρνήθηκαν να της κάνουν άλλες επεμβάσεις με σιλικόνη!

Αφού έβαλε στο πρόσωπό της σιλικόνη σε ενέσιμη μορφή που προμηθεύτηκε από τη μαύρη αγορά, η Hang κατέφυγε στη μέθοδο του… μαγειρικού λαδιού, με αποτέλεσμα το πρόσωπό της να πρηστεί και να δημιουργηθούν ουλές.

Η Hang μίλησε για το πρόβλημά της στην κορεατική τηλεόραση και οι τηλεθεατές που την παρακολούθησαν συγκέντρωσαν χρηματικό ποσό για να μπορέσει να υποβληθεί σε διορθωτική επέμβαση.

Έχει ήδη υποβληθεί σε 10 χειρουργικές επεμβάσεις, αναφέρει η Daily Mail, στις οποίες οι γιατροί έχουν αφαιρέσει από το πρόσωπο και το λαιμό της 260 γραμμάρια σιλικόνη, λάδι και άλλες ουσίες.

Παρόλ’ αυτά η Hang παραμένει παραμορφωμένη και τώρα δηλώνει ότι θα ήθελε να μπορούσε να έχει «το παλιό της πρόσωπο ξανά».











Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Οι πανελλαδικές θα γίνουν ομαλά και στην ώρα τους»


Αρβανιτόπουλος: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει με την αγωνία των νέων ανθρώπων.

«Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν ομαλά και στην ώρα τους, διαβεβαίωσε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, σε δήλωσή του μετά την απόφαση της ΟΛΜΕ να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις την πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει τη γαλήνη και την ηρεμία των μαθητών. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει με την αγωνία και τον κόπο των νέων ανθρώπων», πρόσθεσε ο υπουργός.





Διαβάστε περισσότερα...

Ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο ΕΣΠΑ


Τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ρυθμίσεις για την οικονομική και γραφειοκρατική διευκόλυνση των επιχειρήσεων που συμμετέχουν σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ και για την επιτάχυνση της απορρόφησης των Κοινοτικών κονδυλίων περιλαμβάνονται σε τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, στο νομοσχέδιο για το «Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων».

Αναλυτικά:

- Δίνεται δυνατότητα χρήσης της εγγύησης καλής εκτέλεσης και για τη λήψη προκαταβολής, χωρίς να απαιτείται η κατάθεση εγγύησης προκαταβολής. Η ρύθμιση γίνεται με στόχο τη διευκόλυνση της συμμετοχής των επιχειρήσεων στις διαδικασίες ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων, λαμβάνοντας υπόψη τη δυσμενή οικονομική κατάσταση η οποία δημιουργεί ανυπέρβλητες δυσκολίες για την προσκόμιση των εγγυήσεων.

- Απαλλάσσονται από την υποχρέωση να υποβάλουν εγγυητική επιστολή για τη χρηματοδότησή τους από το Δημόσιο, φορείς και επιχειρήσεις, που επιλέγονται να επιχορηγηθούν για έργα έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας.

- Λαμβάνονται μέτρα για τις αμοιβές των αξιολογητών έργων του ΕΣΠΑ προκειμένου να επιταχυνθεί το έργο τους και κατ' επέκταση η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, χωρίς να παραβιάζεται το ετήσιο πλαφόν των αμοιβών. Συγκεκριμένα, καταργούνται τα μηνιαία όρια αμοιβής, ενώ διατηρούνται τα όρια αμοιβής ανά πρόταση (50 ευρώ) και το όριο των επιτρεπτών αξιολογήσεων ανά έτος (50).

- Δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε επενδυτικό νόμο να παρατείνουν χρονικά τις συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) για την αγορά καινούριου μηχανολογικού εξοπλισμού από επτά σε δέκα χρόνια, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες ρευστότητάς τους.

- Αναδιοργανώνεται ο μηχανισμός παρακολούθησης της εκτέλεσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) με στόχο την πλήρη παρακολούθηση των πληρωμών που γίνονται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πέραν της Τράπεζας της Ελλάδος, μέσω των λογαριασμών των φορέων υλοποίησης - δικαιούχων που τηρούνται για τα έργα. Οι πληρωμές που πραγματοποιούνται μέσω της ΤτΕ συνεχίζουν να παρακολουθούνται από τη Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σημαίνει περισσότερη ανεργία»


Νομοθετική κατοχύρωσή της ζητούν φορείς εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων.

Στην ανεργία θα οδηγηθούν ακόμη περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί καταστηματάρχες, αν ισχύσει η απόφαση λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ στις μεγάλες εταιρείες η αλλαγή αυτή θα αυξήσει την ένταση της εκμετάλλευσης στους εργαζόμενους, όπως υποστηρίζουν, σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι εκπρόσωποι οκτώ φορέων υπαλλήλων και αυτοαπασχολούμενων του κλάδου στη Θεσσαλονίκη.

Ζητούν μάλιστα, μεταξύ άλλων, τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας και την κατάργηση όλων των νόμων και διατάξεων, που απελευθερώνουν το ωράριο.

«Τα επιχειρήματα πως η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα βοηθήσει την ανάπτυξη, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα αυξήσει τους τζίρους, συγκρούονται με την ίδια την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που μας λέει πως όσο μειώνονται οι μισθοί των εργαζομένων και οι συντάξεις, τόσο θα μειώνεται και ο τζίρος στην αγορά», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο Άλεξ καταρρίπτει το στερεότυπο του «τεμπέλη Έλληνα»


Αμφισβητεί την εικόνα που έχουν οι Ευρωπαίοι για εμάς.

Το γύρο του διαδικτύου κάνει το βίντεο της ομάδας Omikron Project, που επιχειρεί να καταρρίψει το μύθο του «τεμπέλη Έλληνα».

Στο βίντεο βλέπουμε τον Άλεξ και την Ευρώπη, η οποία «τα καταφέρνει όλα». Επικαλούμενος τα στοιχεία της Eurostat, ο Άλεξ επισημαίνει ότι οι Έλληνες δουλεύουν δύο ώρες παραπάνω σε εβδομαδιαία βάση σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά και ότι βγαίνουν στη σύνταξη τρία χρόνια αργότερα!






Διαβάστε περισσότερα...

Έκανε κλήρωση για να πληρώσει μισθούς


Ελλείψει χρημάτων διευθύντρια σχολείου έκανε… κλήρωση, για να δει ποιους καθηγητές θα πληρώσει αυτό το μήνα! Έχοντας φτάσει σε αδιέξοδο η διευθύντρια σχολείου στην Αβιλιάνα της Ιταλίας αποφάσισε να διεξάγει κλήρωση, καθώς τα χρήματα που είχε στη διάθεσή της δεν επαρκούσαν για να πληρωθούν όλοι οι αναπληρωτές, παρόλο που οι μισθοί, στο σύνολό τους, δεν ξεπερνούσαν τα 13.000 ευρώ. «Με δεδομένα τα κονδύλια που διέθετε το υπουργείο, δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε όλους τους προσωρινούς αναπληρωτές αυτό το μήνα. Αποφασίσαμε να γίνει κλήρωση και να πληρωθούν οι... τυχεροί. Όταν το υπουργείο στείλει χρήματα, θα πληρωθούν και οι υπόλοιποι.», ανέφερε η Κάρλα Μπαρέλα, συμπληρώνοντας πως δεν θα ήταν πιο δίκαιη λύση το να γίνει η πληρωμή βάσει αρχαιότητας ή αξίας. Η κλήρωση δεν αποτελεί πρωτοτυπία, καθώς έχει επαναληφθεί σε σχολείο στην Τοσκάνη. Η διευθύντρια ενημέρωσε δε και τα συνδικάτα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τη διεξαγωγή της κλήρωσης, ενώ την πραγματοποίησε ενώπιόν τους, ώστε να διασφαλίσει τη διαφάνεια και την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο Άρειος Πάγος δικαίωσε εργαζόμενο επιδικάζοντάς του αποζημίωση απόλυσης


Το Εφετείο είχε εκδώσει αντίθετη απόφαση.

Το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, ανατρέποντας εφετειακή απόφαση, δικαίωσε οδηγό αγροτικής συνεταιριστικής οργάνωσης, ο οποίος απολύθηκε μετά το κλείσιμό της, χωρίς όμως να του καταβληθεί η νόμιμη αποζημίωση, καθώς η συνεταιριστική οργάνωση επικαλέστηκε λόγους ανωτέρας βίας.

Ειδικότερα, οι αρεοπαγίτες υπογραμμίζουν στην υπ' αριθμ. 172/2013 απόφασή τους ότι «ανώτερη βία δεν συντρέχει στην περίπτωση που τα επικαλούμενα από τον εργοδότη περιστατικά ανάγονται στον κύκλο της επιχειρηματικής του δραστηριότητας και στη σφαίρα κινδύνου αυτού, αφού αυτά θα μπορούσαν εκ των προτέρων να ληφθούν υπόψη ως ενδεχόμενα κατά την κοινή πείρα και συνεπώς να αντιμετωπιστούν».

Ούτε όμως, συνεχίζουν οι δικαστές, «συνιστά ανώτερη βία, χωρίς την συνδρομή άλλης περιστάσεως, η κακή πορεία της οικονομικής καταστάσεως της επιχειρήσεως και ειδικότερα η δυσαναλογία μεταξύ των εξόδων αυτής, μεταξύ των οποίων και οι αποδοχές των εργαζομένων, και των από την επιχειρηματική δραστηριότητα εσόδων, αφού είναι γεγονός προβλέψιμο διά καταβολής της συνήθους επιμελείας, κείμενον εντός του συνήθους επιχειρηματικού κινδύνου».

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, αγροτική συνεταιριστική οργάνωση στο χώρο της γαλακτοκομίας συνεργαζόταν αποκλειστικά επί 16 συναπτά έτη με συγκεκριμένη γνωστή γαλακτοκομική εταιρεία, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η εταιρεία, με ετήσιες συμβάσεις, έδινε «φασόν» την παραγωγή σκληρών τυριών στη συνεταιριστική οργάνωση, αφού προηγουμένως της παρείχε τις πρώτες ύλες. Όμως, αιφνιδιαστικά η γαλακτοκομική εταιρεία το 2007 ανακοίνωσε στη συνεταιριστική οργάνωση ότι δεν θα ανανεώσει τη σύμβαση συνεργασίας και πρότεινε την τμηματική πρόσληψη του προσωπικού της.

Το χρονικό εκείνο σημείο η αγροτική συνεταιριστική οργάνωση είχε μεγάλες οφειλές στην Αγροτική Τράπεζα και σε ασφαλιστικά ταμεία.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές έκτακτες συνελεύσεις και τελικά αποφασίστηκε να λυθεί η συνεταιριστική οργάνωση και να τεθεί υπό εκκαθάριση. Οδηγός της συνεταιριστικής οργάνωσης, ο οποίος είχε προσληφθεί τον Σεπτέμβριο του 1988, παρέμεινε στη συνεταιριστική οργάνωση έως το τέλος της εκκαθάρισής της, οπότε τον Ιανουάριο του 2009 καταγγέλθηκε η σύμβαση εργασίας του, χωρίς όμως να του καταβληθεί η νόμιμη αποζημίωση.

Ο οδηγός προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά της συνεταιριστικής οργάνωσης. Στο Πρωτοδικείο δικαιώθηκε και του επιδίκασε το ποσό των 32.495 ευρώ ως αποζημίωση απολύσεως. Όμως, το Εφετείο (έπειτα από έφεση που άσκησε η συνεταιριστική οργάνωση) είχε αντίθετη άποψη και αναίρεσε την πρωτόδικη απόφαση, κρίνοντας ότι η οριστική και μόνιμη διακοπή της λειτουργίας της αγροτικής συνεταιριστικής οργάνωσης «έλαβε χώρα υπό απρόβλεπτες συνθήκες και περιστάσεις, ανεξάρτητες από τη βούλησή της, των οποίων οι συνέπειες δεν θα μπορούσαν να ανατραπούν, τη δεδομένη χρονική στιγμή, όση επιμέλεια και αν καταβαλλόταν και όποια μέτρα και αν λαμβάνονταν». Επομένως, -σύμφωνα με την εφετειακή απόφαση- «δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να υφίσταται και να δραστηριοποιείται από λόγους ανώτερης βίας, η δε οριστική λύση της δεν μπορούσε να αποτραπεί ακόμη και με μέτρα άκρας επιμέλειας και σύνεσης, εκ μέρους της». Και κατέληξε το Εφετείο ότι η συνεταιριστική οργάνωση δεν υποχρεούται να καταβάλει στον οδηγό τη νόμιμη αποζημίωση λόγω απολύσεως.

Ο Άρειος Πάγος, όπου οδηγήθηκε τελικά η υπόθεση, αποφάνθηκε ότι το Εφετείο έσφαλε στην κρίση του, καθώς δεν συντρέχει ανώτερη βία, αφού από τα πραγματικά περιστατικά της επίμαχης υπόθεσης θα «μπορούσαν εκ των προτέρων να ληφθούν υπόψη ως ενδεχόμενα κατά την κοινή πείρα και συνεπώς να αντιμετωπιστούν με άλλες ενέργειες, όπως εξεύρεση άλλων πελατών, αλλαγή της επιχειρηματικής δραστηριότητας κ.λπ. ενόψει μάλιστα του γεγονότος» ότι οι συμβάσεις που καταρτίζονταν με τη γαλακτοκομική εταιρεία «ήταν ετήσιας διάρκειας και ανανεώνονταν μετά από αίτηση της συνεταιριστικής οργάνωσης ως εκ τούτου, κατά την κοινή πείρα, μετά τη λήξη εκάστης σύμβασης ήταν προβλέψιμη η τυχόν μη ανανέωση αυτής».

Κατόπιν αυτών, οι αρεοπαγίτες αναβίωσαν ουσιαστικά την πρωτόδικη απόφαση με αποτέλεσμα ο οδηγός να λάβει την αποζημίωση των 32.495 ευρώ.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το ΙΚΑ απαντά σε αναγνώστη του enikos.gr


To γραφείο Τύπου του ΙΚΑ απάντησε στο enikos.gr και στη δημοσίευση καταγγελίας ασφαλισμένου, βάσει της οποίας δεν μπορούσε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά και να κλείσει ιατρικό ραντεβού...

Παραθέτουμε την απάντηση:

"Με αφορμή την ανάρτησή σας στις 09/05/2013, με τίτλο: «Καταγγελία – δεν βγάζουν γραμμή στο ΙΚΑ» η οποία αφορά στην καταγγελία αναγνώστη και ασφαλισμένου στο ΙΚΑ, ο οποίος δεν μπορεί να επικοινωνήσει τηλεφωνικά και να προγραμματίσει ιατρικό ραντεβού με τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι η εν λόγω υπηρεσία αποτελεί την Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας Αθηνών του ΕΟΠΥΥ.

Σε κάθε περίπτωση, θα προωθήσουμε την καταγγελία στο αρμόδιο γραφείο του Οργανισμού".



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Έκοψαν" τις εξετάσεις για AIDS


Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταγγέλλει πως από τον περασμένο μήνα τα Κέντρα Αναφοράς για το AIDS έχουν σταματήσει να κάνουν τις διαγνωστικές εξετάσεις για τον ιό, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Ο Σύλλογος κάνει λόγο για μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και υποστηρίζει ότι το σχετικό κονδύλι που έχει εγκριθεί για την χρηματοδότηση των Κέντρων στον προϋπολογισμό τόσο για το 2012 όσο και για το 2013 έχει μπλοκάρει η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη, «η οποία βλάπτει σοβαρά τη δημόσια υγεία».

Επιπλέον έχουν σταματήσει τα δωρεάν τεστ για τον ιό με αποτέλεσμα οι ανασφάλιστοι να πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους την εξέταση.

Ο ΙΣΑ καλεί το υπουργείο Υγείας ν΄ αποκαταστήσει άμεσα το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα Κέντρα Αναφοράς και ζητεί να ξεκινήσουν αύριο κιόλας να γίνονται πάλι τα τεστ για την διάγνωση της ασθένειας.


Διαβάστε περισσότερα...

Σε ετοιμότητα οι φαρμακοποιοί


Σε ετοιμότητα για νέες κινητοποιήσεις βρίσκονται και πάλι οι φαρμακοποιοί λόγω των συνεχόμενων καθυστερήσεων στην πληρωμή των οφειλομένων από τον ΕΟΠΥΥ.

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης επισημαίνει πως «εκκρεμεί η ολοκλήρωση της αποπληρωμής των συνταγών φαρμάκων για τον μήνα Ιανουάριο του 2013, κάτι που έπρεπε να γίνει σύμφωνα με την ισχύουσα σύμβαση και τους ισχύοντες νόμους μέχρι τις 10 Απριλίου. Επίσης εκκρεμεί η πληρωμή των συνταγών Φεβρουαρίου, η οποία επίσης έπρεπε να είχε ήδη πραγματοποιηθεί».

Στην ίδια επιστολή αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «Οι φαρμακοποιοί έχοντας πληρώσει βαρύ το τίμημα της συρρίκνωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, είμαστε πολύ περήφανοι για να συνεχίσουμε να ανεχόμαστε τον εμπαιγμό αυτό».


Διαβάστε περισσότερα...

"Χαμένη μία ολόκληρη γενιά"


"Η ανεργία των νέων Ελλήνων γίνεται ολοένα πιο δραματική. Μόλις ένας στους τρεις έχει δουλειά αυτή την ώρα. Τα Ηνωμένα Έθνη βλέπουν μία ολόκληρη γενιά να κινδυνεύει. Ωστόσο η κυβέρνηση στην Αθήνα είναι αισιόδοξη". H Süddeutsche Zeitung γράφει την αλήθεια για την ανεργία στην Ελλάδα.

Σχεδόν το σύνολο των γερμανόφωνων εφημερίδων σήμερα ασχολείται με την εκτόξευση της ανεργίας στο 27%.
"Η Ελλάδα βρίσκεται για έκτο διαδοχικό χρόνο σε ύφεση. Σχεδόν τα δύο τρίτα των νέων ανθρώπων είναι στο μεταξύ επισήμως άνεργοι" γράφει στην ιστοσελίδα της η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Για τη «χαμένη γενιά της Ελλάδας» κάνει λόγο η ηλεκτρονική έκδοση του ειδησεογραφικού τηλεοπτικού δικτύου n-tv, υπογραμμίζοντας ότι «οι αριθμοί είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικοί: Σχεδόν τα δύο τρίτα των νέων κάτω των 24 ετών στην Ελλάδα δεν έχουν δουλειά. Η ανεργία ανεβαίνει σε ύψος ρεκόρ και στην Πορτογαλία. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) είναι θορυβημένη".

Και η ιστοσελίδα της Frankfurter Rundschau κάνει λόγο για «γενιά των ανέργων» σχολιάζοντας ότι "οι προοπτικές για τους νέους Έλληνες γίνονται ολοένα δραματικότερες. (…) Τα κίνητρα πρόσληψης νέων δεν είχαν προφανώς κανένα αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση μείωσε, για παράδειγμα, τον κατώτατο μηνιαίο μισθό για τους εργαζόμενους κάτω των 25 στα 500 ευρώ για να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να απασχολούν νέους".

Τέλος η αυστριακή Die Presse γράφει ότι "η είσοδος στον επαγγελματικό βίο είναι δύσκολη κυρίως στις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας: Στην Ελλάδα και την Ισπανία περισσότεροι από ένας στους δύο νέους είναι άνεργοι. Αν συνυπολογίζονταν στη στατιστική και όσοι έχουν ήδη εγκαταλείψει την αναζήτηση εργασίας, τότε θα ήταν άνεργοι 13 εκ. νέοι αντί των 10,7 εκ. που είναι επισήμως δηλωμένοι, εκτιμά η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας".


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

17 μέρες ζωντανή κάτω από τα ερείπια


Έπειτα από δεκαεπτά ολόκληρες μέρες βρέθηκε ζωντανή από τα σωστικά συνεργεία μια γυναίκα, η οποία είχε παγιδευτεί στα ερείπια κτιρίου που κατέρρευσε στο Μπαγκλαντές. Συγκεκριμένα, και όπως ανακοίνωσε ο στρατός, σε προάστιο της πόλης Ντάκα κατέρρευσε το οκτώ ορόφων κτιριο Ράνα Πλάζα, ενώ η άτυχη – τυχερή γυναίκα είχε παγιδευτεί στο υπόγειο. Όπως αναφέρθηκε, δεν φέρει σοβαρό τραυματισμό. Η εφημερίδα Daily Star γράφει ότι, τη Ρέσνα βρήκαν μετά από δεκαεπτά μέρες οι διασώστες και της προσέφεραν τροφή και νερό. Πάντως, ο τραγικός απολογισμός από την κατάρρευση του κτιρίου ξεπερνά τα χίλια άτομα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στα θρανία κάθισε και η βία...


Αυξανόμενα ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η μάστιγα του εκφοβισμού (bulling) ανάμεσα σε παιδιά και νέους.

Οι παλιές σχολικές ή νεανικές «πλάκες» παραχωρούν πλέον, σε μεγάλο βαθμό, τη θέση τους σε ακραίες καταστάσεις που περιλαμβάνουν απειλές, ξυλοδαρμούς ακόμα και σεξουαλική κακοποίηση. Χαρακτηριστικά περιστατικά επέλεξε να μας παρουσιάσει ο ψυχολόγος Στέφανος Αλεβίζος που εργάζεται στο «Χαμόγελο του Παιδιού» και στην εθνική τηλεφωνική γραμμή για τα παιδιά SOS 1056.

Δεκατετράχρονη μαθήτρια αθηναϊκού σχολείου, βίωνε επίμονο διαδικτυακό εκφοβισμό από συμμαθήτριές της, πρακτική που έθιγε την ηθική και την αξιοπρέπειά της. Την κατηγορούσαν ψευδώς ότι είχε ενεργή σεξουαλική ζωή με ολοκληρωμένες επαφές και πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους. Η μικρή αντέδρασε στη φημολογία, λέγοντας ότι επρόκειτο για ψέματα. Στη συνέχεια επέλεξε να αντεπιτεθεί επιστρέφοντας τις κατηγορίες στις συμμαθήτριές της. Κάποια στιγμή, μετά το σχόλασμα, την ακινητοποίησαν σ' έναν παράδρομο, όπου τη χτύπησαν αλύπητα πριν την εγκαταλείψουν αιμόφυρτη.

Αλλο περιστατικό αφορούσε δεκαπεντάχρονο αγόρι σε σχολείο του Πειραιά που δεχόταν πειράγματα για τη σεξουαλική του ταυτότητα. Με ευθύνη των εκπαιδευτικών είχε, επιπλέον, αποκλειστεί από «ανδρικές» αθλητικές δραστηριότητες όπως το ποδόσφαιρο. Η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου όταν οι συμμαθητές του του κατέβασαν παντελόνι και εσώρουχο, μέσα στο προαύλιο, πράξη που επαναλάμβαναν για αρκετές ημέρες. Ο νεαρός αντέδρασε με πρωτοφανείς εκρήξεις ανεξέλεγκτου θυμού προς τους γονείς του, φθάνοντας στο σημείο να σπάσει την εξώπορτα του σπιτιού τους.

Στο πλέον οδυνηρό, ίσως, περιστατικό, δεκατετράχρονη μαθήτρια γυμνασίου της Αθήνας αυτοκτόνησε εξαιτίας του επίμονου διαδικτυακού εκφοβισμού. Η, εκ των υστέρων, έρευνα αποκάλυψε ότι οι συμμαθήτριές της τη «στόλιζαν» με απειλές, παρατσούκλια και ύβρεις. Ο εκφοβισμός συνεχίστηκε στο σχολείο, αλλά η νεαρή δεν είπε τίποτα σε κανέναν. Έδωσε  ωστόσο, τέλος στη ζωή της καταπίνοντας μεγάλη ποσότητα χαπιών.

Υπήρξε περίπτωση δεκαεπτάχρονου αγοριού αλβανικής καταγωγής σε σχολείο νησιού που έκανε απόπειρα αυτοκτονίας επειδή δεν μπορούσε να αντέξει τον συνεχή εκφοβισμό από συμμαθητές που δεν «έβλεπαν με καλό μάτι» την καταγωγή του.

Άλλη δεκατετράχρονη μαθήτρια κακοποιήθηκε σεξουαλικά από δύο συμμαθητές της που προηγουμένως την είχαν μεθύσει, ενώ άλλος ένας «απαθανάτιζε» τη σκηνή τραβώντας βίντεο με το κινητό του. Το βίντεο προβλήθηκε, στη συνέχεια, σε άλλους συμμαθητές.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ασέλγησε σε ανήλικη


Με ομόφωνη απόφαση Ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος σήμερα ο 67χρονος Ρεθυμνιώτης που συνελήφθη την περασμένη Τετάρτη κατηγορούμενος για αποπλάνηση ενός 10χρονου κοριτσιού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο 67χρονος εξακολούθησε να αρνείται τις κατηγορίες, δηλώνοντας ότι απλά κάλεσε το παιδί για να το κεράσει. Οι ισχυρισμοί του πάντως δεν φαίνεται να έπεισαν τις δικαστικές αρχές που έκριναν ότι πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έχω κατάθλιψη. Πώς μπορώ να βοηθήσω τον εαυτό μου;


Αν έχεις κάποια καταθλιπτική διαταραχή είναι πιθανό να νιώθεις εξαντλημένος, αβοήθητος, ότι δεν αξίζεις σαν άνθρωπος, ότι δεν υπάρχει ελπίδα για σένα. Τέτοιες αρνητικές σκέψεις και αισθήματα ίσως σε κάνουν να νιώσεις ότι παραιτείσαι από τη ζωή. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσεις ότι αυτές οι αρνητικές απόψεις είναι μέρος της κατάθλιψης και δεν αντικατοπτρίζουν με ορθότητα την κατάσταση.

Ο αρνητικός τρόπος σκέψης εξασθενεί όσο προχωρά η θεραπεία. Στο μεσοδιάστημα αυτό καλό θα είναι να έχεις υπ’ όψιν σου τα εξής:

- Μην θέτεις δύσκολους στόχους και μην αναλαμβάνεις μερίδιο ευθύνης μεγαλύτερο από αυτό που σου αναλογεί.

- Να ‘σπας’ μεγάλα καθήκοντα σε μικρότερα και να θέτεις προτεραιότητες. Ό,τι καταφέρνεις είναι σημαντικό.

- Προσπάθησε να είσαι με άλλους ανθρώπους και βρες κάποιον που θα μπορείς να εμπιστεύεσαι. Είναι καλύτερο από το να είσαι μόνος.

- Να συμμετέχεις σε δραστηριότητες που ίσως σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα.

- Η ήπια σωματική άσκηση, μία ταινία στον κινηματογράφο, ένας ποδοσφαιρικός αγώνας, η συμμετοχή σε θρησκευτικές, κοινωνικές ή άλλες δραστηριότητες μπορεί να σε βοηθήσουν.

- Η διάθεσή σου θα βελτιωθεί σταδιακά, όχι αμέσως. Θα σου πάρει χρόνο να νιώσεις καλύτερα.

- Συνιστάται να αναβάλλεις σημαντικές αποφάσεις, μέχρι να περάσει η κατάθλιψη. Πριν αποφασίσεις να κάνεις μία σημαντική αλλαγή -π.χ. αλλαγή δουλειάς, γάμος, διαζύγιο- συζήτησέ το με ανθρώπους που σε γνωρίζουν καλά ώστε να έχεις μία περισσότερο αντικειμενική εικόνα της κατάστασης.

- Σπάνια οι άνθρωποι “ξεφεύγουν μονομιάς” από την κατάθλιψη. Μπορούν όμως να αισθάνονται όλο και καλύτερα, κάθε μέρα που περνά.

- Να θυμάσαι ότι ο ρεαλιστικός τρόπος σκέψης θα αντικαταστήσει τον αρνητικό, ο οποίος είναι μέρος της κατάθλιψης.

- Άσε την οικογένεια και τους φίλους σου να σε βοηθήσουν.

- Να θυμάσαι: η κατάθλιψη σε κάνει να έχεις αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σου, τον κόσμο, το μέλλον, τους ανθρώπους που βρίσκονται στη ζωή σου. Οι αρνητικές σκέψεις δεν είναι ρεαλιστικός τρόπος να σκέφτεσαι τα πράγματα. Είναι σαν να βλέπεις τον εαυτό σου, τον κόσμο και το μέλλον μέσα από μία ομίχλη αρνητισμού. Μην δέχεσαι τις αρνητικές σου σκέψεις σαν αληθινές. Είναι μέρος της κατάθλιψης και θα εξαφανιστούν όταν η κατάθλιψή σου ανταποκριθεί στη θεραπεία. Αν η αρνητική και χωρίς ελπίδα οπτική που έχεις για το μέλλον σε οδηγήσει σε σοβαρές σκέψεις αυτοκτονίας, να μιλήσεις οπωσδήποτε στον ειδικό που σε παρακολουθεί και να ζητήσεις τη βοήθειά του. Η αυτοκτονία θα είναι μία μη αναστρέψιμη πράξη που θα βασίζεται στις μη ρεαλιστικές απαισιόδοξες σκέψεις σου. Κάνε μία λίστα με τηλέφωνα συγγενών και φίλων που εμπιστεύεσαι, γιατρών και θεραπευτών, γραμμών SOS, και επικοινώνησε αμέσως μόλις αρχίσεις και σκέφτεσαι το ενδεχόμενο να βάλεις τέλος στην ζωή σου.

- Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχεις μία σωστή εξέταση και διάγνωση από κάποιον ειδικό, και να ακολουθήσεις την κατάλληλη θεραπεία. Ίσως πιστεύεις ότι μπορείς να αντιμετωπίσεις μόνος την κατάθλιψη από την οποία πάσχεις. Αυτό είναι αλήθεια ότι μπορεί να συμβεί. Ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα εξής:

-Η θεραπεία, νωρίς, μπορεί να προλάβει την κατάθλιψη από το να γίνει σοβαρή ή χρόνια.

- Ο κίνδυνος για αυτοκτονία είναι μεγαλύτερος στους ανθρώπους που δεν έχουν κάποιας μορφής θεραπεία. Με την θεραπεία οι σκέψεις αυτοκτονίας αντιμετωπίζονται ασφαλέστερα.

- Όταν κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, η φαρμακευτική θεραπεία συνήθως φέρει βελτίωση από τον πρώτο μήνα.

- Η θεραπεία μπορεί να προλάβει νέα επεισόδια κατάθλιψης.

Πως μπορούν η οικογένεια και οι φίλοι να βοηθήσουν τον δικό τους άνθρωπο που πάσχει από κατάθλιψη;

Το πιο σημαντικό που μπορείς να κάνεις για τον δικό σου άνθρωπο που πάσχει από κατάθλιψη είναι να τον βοηθήσεις να έχει μία σωστή εξέταση και διάγνωση από κάποιον ειδικό και να ακολουθήσει την κατάλληλη θεραπεία. Αυτό μπορεί να συμπεριλαμβάνει το να τον ενθαρρύνεις να παραμείνει στη θεραπεία μέχρι τα συμπτώματα να αρχίσουν να υποχωρούν (μέσα σε μερικές εβδομάδες), ή να αναζητήσει εναλλακτική θεραπεία αν δεν σημειώνεται βελτίωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να συνοδεύσεις τον άνθρωπό σου στον ειδικό. Σε περιπτώσεις που γίνεται συνδυασμός ψυχοθεραπείας και χορήγησης φαρμάκων, ίσως χρειαστεί να παρακολουθείς αν λαμβάνει σωστά την φαρμακευτική του αγωγή, και ίσως να τον ενθαρρύνεις να ακολουθήσει τις οδηγίες του θεραπευτή που αφορούν τη χρήση αλκοόλ, όσο διάστημα λαμβάνει τα φάρμακα.

Επίσης ιδιαίτερα σημαντικό είναι να προσφέρεις συναισθηματική στήριξη. Αυτό σημαίνει να δείχνεις κατανόηση, υπομονή, να προσφέρεις στοργή και κουράγιο. Να συζητάς μαζί του και να τον ακούς προσεχτικά. Μην υποτιμάς τα αισθήματα που εκδηλώνει, αλλά τόνιζε τα πραγματικά γεγονότα και πρόσφερέ του ελπίδα. Βοήθησέ το όταν διαπιστώνεις ότι κάνει αρνητικές σκέψεις να τις αναγνωρίζει ως τέτοιες και στη συνέχεια να προσπαθεί να τις αντικρούσει προτείνοντας στον εαυτό του εναλλακτικές ακόμα και αν δεν πείθεται από αυτές.

Μην αγνοείς ενδείξεις που φανερώνουν σκέψεις για αυτοκτονία, και αν υπάρχουν μην αμελήσεις να τις αναφέρεις οπωσδήποτε στον θεραπευτή που τον παρακολουθεί.

Προσκάλεσέ τον σε περιπάτους, εξόδους, στον κινηματογράφο και σε άλλες δραστηριότητες. Να επιμένεις με ευγενικό και διακριτικό τρόπο όταν αρνείται τις προτάσεις σου.

Πρότρεψε τον να συμμετέχει σε δραστηριότητες που ξέρεις ότι στο παρελθόν του προσέφεραν ευχαρίστηση, όπως χόμπι, σπορ, θρησκευτικές ή πολιτιστικές δραστηριότητες αλλά μην τον πιέζεις να επιχειρήσει πολλά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Το άτομο που πάσχει από κατάθλιψη χρειάζεται ψυχαγωγία και συντροφιά, αλλά όταν υπάρχουν πολλές απαιτήσεις μπορεί να αυξηθούν τα αισθήματα αποτυχίας που νιώθει. Μην τον κατηγορείς ότι προσποιείται τον άρρωστο ή ότι τεμπελιάζει, και μην περιμένεις να συνέλθει από την μία στιγμή στην άλλη.
Με τη θεραπεία οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη, τα πάνε καλύτερα. Μην το ξεχνάς αυτό, και καθησύχαζε το ότι με την πάροδο του χρόνου, και τη βοήθεια που δέχεται θα νιώσει καλύτερα.


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι θα κάνουν οι καθηγητές των ιδιωτικών σχολείων


Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου με τους καθηγητές των ιδιωτικών σχολείων που αντιδρούν στην αύξηση του ωραρίου.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Μιχάλης Κουρουτός, πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ μετά τη συνάντηση, η αύξηση του ωραρίου δεν θα ισχύσει για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και περιμένουν γραπτή διαβεβαίωση από τον υπουργό. Κατόπιν τούτου, θα συνεδριάσει η ομοσπονδία για να αποφασίσει ποια στάση θα τηρήσει.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παρουσιάση για τη Διατροφή στις ΙΦΝΕ


Ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Αττικής σας προσκαλεί στην παρουσίαση του θέματος «Η Διατροφή στις Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου (ΙΦΝΕ) - Ελκώδης Κολίτιδα και Νόσος του Crohn» που γίνεται με σκοπό την ενημέρωση τόσο των πασχόντων όσων και του ευρύτερου κοινού.

Η παρουσίαση θα γίνει από την κα Ευσταθία Παπαδά

κλινική διαιτολόγο - διατροφολόγο MSc Πτυχιούχο Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και University College London,

την Παρασκευή 17 Μαίου 2013

και ώρα 7:00μ.μ., στο Δημαρχείο του Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Μπιχάκη 8.

Η Είσοδος είναι ελεύθερη.


Διαβάστε περισσότερα...

Επιστολή του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία για τα πεζοδρόμια στην Πτολεμαίδα


Επιστολή προς τη Δήμαρχο Εορδαίας, τον Αντιδήμαρχο Εορδαίας (Υπεύθυνος Δημοτικής Αστυνομίας), τη Διευθύντρια Δημοτικής Αστυνομίας Εορδαίας, τον Πρόεδρο Δημοτικό Συμβουλίου Εορδαίας, τους Δημοτικούς Συμβούλους και την Αστυνομική Υποδιεύθυνση Πτολεμαΐδας έστειλε ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην οποία αναφέρει πως « με το υπ’ αριθμ. 15/03-04-2013 έγγραφο του σας ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα μέλη του στην προσπελασιμότητα στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον.

Δυστυχώς μετά από ένα μήνα περίπου η κατάσταση συνεχίζει να είναι δραματική. Τα τραπεζοκαθίσματα καταλαμβάνουν ολόκληρα πεζοδρόμια. Καταστηματάρχες εκθέτουν τα προϊόντα τους κλείνοντας ολόκληρα πεζοδρόμια. Τα πεζοδρόμια είναι για τους πεζούς. (Ως πεζοδρόμιο ορίζεται ο χώρος στις πόλεις που προορίζεται για να περπατάνε οι πεζοί. Για αυτό τον λόγο και ονομάζεται πεζοδρόμιο.) Η Δημοτική Αστυνομία και η Ελληνική Αστυνομία σφυρίζουν αδιάφορα. Να τους χαιρόμαστε όλους αυτούς για την «ομορφιά» αυτής της πόλης. Σε περίπτωση ατυχήματος θα πρέπει να αναρωτηθείτε ποιός θα είναι υπεύθυνος.

Αν δεν μεριμνήσετε άμεσα ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας θα προσφύγει στην Δικαιοσύνη.
Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Μήγγος Μιχάλης
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Συμεωνίδης Μάριος



Πηγή: http://www.xronos-kozanis.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κινητοποίηση φορέων της Σάμου για το ακτοπλοϊκό


Ζητούν καλύτερη εξυπηρέτηση των νησιωτών.

Με επιστολή του προς τους δήμους και τα διοικητικά συμβούλια του Επιμελητηρίου και άλλων φορέων ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους ζητά να πάρουν θέση για την εκ περιτροπής προσέγγιση του πλοίου Νήσος Μύκονος στα λιμάνια του νομού.

Ο κ. Παπαθεοφάνους τονίζει ότι πρέπει εκ νέου να συζητηθεί το θέμα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών δεδομένης της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί και επικρατεί στην ελληνική ακτοπλοΐα προκειμένου να απαιτήσουν από το υπουργείο την καλύτερη εξυπηρέτηση των νησιωτών.

Εξάλλου στην επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών θα βρίσκονται εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, η βουλευτής του νομού, οι δήμαρχοι και ο αντιπεριφερειάρχης ώστε να καταθέσουν την πρόταση τους και να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή σύνδεση της Σάμου με τον Πειραιά.



Διαβάστε περισσότερα...

Στον αέρα οι Πανελλαδικές-Πότε απεργεί η ΟΛΜΕ


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ αποφάσισε στην συνεδρίαση του που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο απεργία την πρώτη μέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων στις 17 Μάιου και την εισήγηση πενθήμερης απεργίας στις ΕΛΜΕ από τις 20 μέχρι τις 24 Μάιου.

"Την απόφαση για την απεργία την πυροδότησε το υπουργείό με την απαράδεκτη συμπεριφορά του", τόνισε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος. Όπως είπε όλες οι συνδικαλιστικές δυνάμεις εκτός του ΠΑΜΕ συμφώνησαν με το απεργιακό αυτό πρόγραμμα.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιστράτευσης, ο κ. Παπαχρήστος είπε ότι αν γίνει "θα έχει σπάσει κάθε ρεκόρ στον τομέα της πολιτικής επιστράτευσης των εργαζομένων".

Δείτε το βίντεο από τη ΝΕΤ





Διαβάστε περισσότερα...

10 συμβουλές για υγιή και κατάλευκα δόντια


Ένα όμορφο χαμόγελο είναι στολίδι για κάθε πρόσωπο και το μυστικό της ομορφιάς είναι σε κάθε περίπτωση η υγεία! Πώς μπορούμε, όμως, να αποκτήσουμε υγιή και κατ’ επέκταση όμορφα και λαμπερά δόντια; Υπάρχουν 10 απλοί και χρηστικοί κανόνες που όλοι μπορούμε να ακολουθήσουμε:

1. Καταπολεμήστε τον φόβο για τον οδοντίατρο! Εύκολο να το λες, αλλά όχι πάντοτε εύκολο να το κάνεις. Αν σας λούζει κρύος ιδρώτας κάθε φορά που πρέπει να επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας, ένας τρόπος να ηρεμήσετε είναι να έχετε μαζί σας την αγαπημένη σας μουσική, ώστε να χαλαρώσετε περιμένοντας την σειρά σας στο σαλονάκι. Φροντίστε, επίσης, να αναπνέετε αργά και βαθιά και κυρίως να είστε σε επικοινωνία με τον γιατρό σας. Θα πρέπει να μπορείτε να συζητάτε τους όποιους φόβους σας μαζί του, ώστε να μπορέσει και εκείνος με τη σειρά του να σας βοηθήσει.

2.Βούρτσα ή νήμα; Η χρήση οδοντικού νήματος πριν το βούρτσισμα, μας βοηθά να βουρτσίζουμε τα δόντια σας πιο αποτελεσματικά, καθώς αφαιρεί τα τρόφιμα που παγιδεύονται ανάμεσα στα δόντια. Εάν δεν είστε σίγουροι για το πώς χρησιμοποιείται το νήμα, μπορείτε να ρωτήσετε τον οδοντίατρο ή τον φαρμακοποιό σας, ώστε να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς των ούλων.

3.Προσοχή με τις οδοντογλυφίδες! Η οδοντογλυφίδα βοηθά στην αφαίρεση τροφίμων που έχουν κολλήσει ανάμεσα στα δόντια, όμως είναι πολύ εύκολο με μία απότομη κίνηση να βλάψει τα ούλα μας. Προτιμήστε, λοιπόν, το οδοντικό νήμα που απομακρύνει τα υπολείμματα τροφών και καταπολεμά και την συσσώρευση πλάκας απαλλάσσοντάς μας από τα βακτήρια που σχηματίζουν εκεί.

4.Μην ξεχνάτε να αλλάζετε οδοντόβουρτσα! Οι τρίχες της οδοντόβουρτσας μπλέκονται, ισιώνουν ή φθείρονται με την πάροδο του χρόνου. Για να διατηρήσετε το χαμόγελό σας φωτεινό πρέπει να αντικαθιστάτε την οδοντόβουρτσα σας κάθε τρεις ή τέσσερις μήνες.

5.Φάτε τυρί! Η καζεΐνη και η πρωτεΐνη του γάλακτος στο τυρί βοηθά στη διατήρηση του σμάλτου των δοντιών σε άριστη κατάσταση. Επιπλέον, το τυρί είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση του ασβεστίου των δοντιών.

6.Μαγειρική σόδα για τους λεκέδες! Αν λατρεύετε τον καφέ, το κόκκινο κρασί ή οτιδήποτε άλλο αφήνει λεκέδες στα δόντια σας, η λύση για να τους αντιμετωπίσετε είναι να προσπαθήσετε να τα βουρτσίζετε με μαγειρική σόδα δύο φορές το μήνα, όπως ακριβώς θα κάνατε με την οδοντόκρεμα.

7. Τροφές που κάνουν τα δόντια να λάμπουν! Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που αφήνουν χρώμα στα δόντια μας όπως τα βατόμουρα και ο καφές. Στον αντίποδα, υπάρχουν τροφές που βοηθούν στον αποχρωματισμό, όπως τα μήλα, τα αχλάδια, τα καρότα, το σέλινο.

8.Ρυθμίστε την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση! Αν έχετε παλινδρόμηση οξέος, πρέπει να το θέσετε υπό έλεγχο ώστε να διατηρήσετε το σμάλτο των δοντιών και την στοματική σας υγεία. Τα τρόφιμα που προκαλούν συνήθως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι η σοκολάτα, το αλκοόλ, τα καφεϊνούχα ποτά όπως η σόδα, ο καφές και το τσάι, τα σκόρδα, τα κρεμμύδια, τα γαλακτοκομικά, οι ντομάτες, τα εσπεριδοειδή, η μέντα και τα πικάντικα, λιπαρά ή τηγανητά τρόφιμα.

9.Φροντίστε τη γλώσσα σας! Αντιμετωπίστε την άσχημη αναπνοή βουρτσίζοντας επιμελώς και τη γλώσσα κάθε φορά που βουρτσίζετε τα δόντια σας. Η γλώσσα σας φιλοξενεί τα βακτήρια που προκαλούν τη δυσάρεστη αναπνοή και με τον τρόπο αυτό μπορείτε να μειώσετε την οσμή που προκαλούν.

10. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί προκαλέσει ξηροστομία! Το στόμα μας χρειάζεται το σάλιο για να παραμείνει υγιές. Εκατοντάδες φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά, τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, καθώς και αντιισταμινικά, μπορούν να στεγνώσουν το σάλιο. Η φαρμακευτική αγωγή είναι η πιο κοινή αιτία της ξηροστομίας. Για να διατηρήσετε το στόμα σας υγρό, αυξήστε την πρόσληψη υγρών, ρωτήστε τον οδοντίατρό σας για τεχνητό προϊόν σάλιου, ή μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το γεύμα.


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το «άγνωστο» ανθρώπινο σώμα


Το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί σαν μια "καλοκουρδισμένη μηχανή", υπάρχουν όμως και μερικές λειτουργίες του που δεν τις γνωρίζουμε.

Διαβάστε παρακάτω ενδιαφέροντα δεδομένα για το ανθρώπινο σώμα.

1. Τα αποτυπώματα των δακτύλων των ποδιών μας είναι εξίσου μοναδικά με τα δακτυλικά μας αποτυπώματα.

2. Όταν κοιμόμαστε χάνουμε την αίσθηση της όσφρησης.

3. Ο μέσος άνθρωπος βλέπει πάνω από 1.460 όνειρα το χρόνο.

4. Κανένα μωρό δεν αναγνωρίζει χρώματα πέραν του μαύρου και του άσπρου, όταν είναι νεογέννητο.

5. Όταν η μύτη μας είναι βουλωμένη, είναι αδύνατον να μουρμουρίσουμε.

6. Είναι αδύνατο να φτερνιστούμε με τα μάτια ανοιχτά.

7. Γενικά, οι άνθρωποι διαβάζουν κατά 25% πιο αργά στην οθόνη του υπολογιστή από ό,τι στο χαρτί.

8. Ο εγκέφαλός μας είναι πιο ενεργός και σκέφτεται περισσότερο τη νύχτα από ό,τι στη διάρκεια της ημέρας.

9. Η γλώσσα είναι ο δυνατότερος μυς του σώματός μας.

10. Το σώμα ενός ενήλικου ανθρώπου διαθέτει περίπου 100 τρισεκατομμύρια κύτταρα.

11. Η γλώσσα μας έχει 3.000 γευστικούς κάλυκες.

12. Ο εγκέφαλός μας αποτελείται κατά 80% από νερό.

13. Ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να πονέσει. Παρόλο που τα σήματα του πόνου περνάνε από τον εγκέφαλο, ο ίδιος δεν νιώθει πόνο.

14. Τα οστά ενός ενήλικου ανθρώπου υπολογίζονται στο 14% του συνολικού σωματικού του βάρους.

15. Όταν γεννιόμαστε διαθέτουμε 300 οστά στο σώμα μας, αλλά στην ενήλικη ζωή μας έχουμε μόνο 206. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλά από τα κόκκαλα ενώνονται μεταξύ τους και σχηματίζουν ένα μεγαλύτερο οστό.

16. Το εξωτερικό ενός οστού είναι σκληρό, αλλά, εσωτερικά, τα κόκκαλα είναι μαλακά, καθώς αποτελούνται κατά 75% από νερό.

17. Οι άνδρες παθαίνουν λόξυγκα πιο συχνά από τις γυναίκες.

18. Ένα φτέρνισμα μπορεί να ξεπεράσει σε ταχύτητα τα 160 χλμ. την ώρα, γι’ αυτό καλύτερα να μην προσπαθούμε να το καταπνίξουμε όταν μας έρχεται.

19. Το φαγητό κατευθύνεται από το στόμα στο στομάχι μέσω του οισοφάγου μέσα σε επτά δευτερόλεπτα.

20. Τα νύχια των χεριών μεγαλώνουν σχεδόν τέσσερις φορές πιο γρήγορα από τα νύχια των ποδιών.

21. Η καρδιά των γυναικών χτυπάει πιο γρήγορα από των ανδρών. Επίσης, οι γυναίκες πεταρίζουν τα μάτια τους πιο πολύ από τους άνδρες.

22. Κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, η καρδιά μας χτυπάει 100.000 φορές.

23. Τα νεφρά μας φιλτράρουν περίπου 1,3 λίτρα αίματος κάθε λεπτό και αποβάλλουν μέχρι και 1,4 λίτρα ούρων την ημέρα.

24. Οι γυναίκες έχουν περίπου 4,5 λίτρα αίματος στο σώμα τους, ενώ οι άνδρες έχουν 5,6 λίτρα.

25. Οι άνθρωποι με πιο σκούρο δέρμα δεν αποκτούν τόσο γρήγορα ρυτίδες, όσο οι άνθρωποι με πιο ανοιχτό δέρμα.

26. Το μόνο σημείο του σώματος μας που δεν αιματώνεται είναι ο κερατοειδής χιτώνας του ματιού, καθώς παίρνει κατευθείαν οξυγόνο από το περιβάλλον.

27. Κάθε σταγόνα αίματος του σώματός μας φιλτράρεται στο ίδιο το σώμα μας πάνω από 300 φορές.

28. Ως μωρά γεννιόμαστε με ροζ πνεύμονες, οι οποίοι όμως γίνονται πιο σκουρόχρωμοι όσο αναπνέουμε μολυσμένο αέρα, δηλαδή την ατμόσφαιρα (και το κάπνισμα!).

29. Καίμε περισσότερες θερμίδες όταν κοιμόμαστε, παρά όταν βλέπουμε τηλεόραση.

30. Ο σκελετός μας αλλάζει κάθε δέκα χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε δεκαετία το σώμα μας ανανεώνεται μόνο του.

31. Το αριστερό μέρος του εγκεφάλου μας έχει τον έλεγχο της δεξιάς πλευράς του σώματός μας, ενώ το δεξί μέρος είναι υπεύθυνο για την αριστερά πλευρά του σώματος.

32. Ο εγκέφαλος μεγαλώνει γρηγορότερα μέχρι την ηλικία των πέντε ετών.

33. Ένας μέσος άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει 20 μέρες χωρίς τροφή, αλλά μόνο δύο μέρες χωρίς νερό.

34. Στο πρόσωπό μας διαθέτουμε 14 οστά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απεργία μέσα στις Πανελλαδικές εισηγείται η ΟΛΜΕ


Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ, στην οποία με ψήφους 9 υπέρ και 2 κατά ψηφίστηκε η πρόταση για απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η εισήγηση στις ΕΛΜΕ θα είναι για 24ωρη απεργία την πρώτη μέρα των εξετάσεων (17 Μάιου) και για πενθήμερη απεργία από τις 20 μέχρι τις 24/5.

Οι γενικές συνελεύσεις σε όλες τις ΕΛΜΕ θα γίνουν στις 14 Μάιου και οι γενικές συνελεύσεις των προέδρων την Τετάρτη 15 Μάιου.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

7 ανυποψίαστες εστίες μόλυνσης των παιδιών


Τα παιδιά θέλουν να εξερευνούν τα πάντα, να τα αγγίζουν, να τα μυρίζουν, να τα ανακατεύουν. Αυτό όσο ωφέλιμο και να είναι στο να γνωρίσουν τον κόσμο και το περιβάλλον γύρω τους, μπορεί να είναι καταστροφικό για την υγεία τους, καθώς υπάρχουν πολλές πηγές μικροβίων στους χώρους στους οποίους κινούνται.

Πάμε να γνωρίσουμε τα 7 πιο βρώμικα σημεία με τα οποία έρχονται καθημερινά σε επαφή τα παιδιά!

Το ποτήρι της οδοντόβουρτσας



Σύμφωνα με μελέτη του 2011, το ποτηράκι που αφήνουμε την οδοντόβουρτσά μας είναι το τρίτο σε σειρά σημείο του σπιτιού σε ό,τι αφορά στην συγκέντρωση βακτηρίων. Όταν το παιδί ακουμπάει το ποτηράκι, εκτίθεται σε μολυσμένα σταγονίδια νερού. Ο καλύτερος τρόπος για να απομακρύνετε αυτή την πηγή μόλυνσης και να προστατεύσετε τα παιδιά σας, είναι να πλένετε το ποτηράκι σε ζεστό νερό στο πλυντήριο πιάτων και μετά να το σκουπίζετε καλά.

Το πάτωμα της κουζίνας



Σταγόνες ποτών, υπολείμματα τροφών, πατημασιές κατοικίδιων και ανθρώπων γεμίζουν το πάτωμα της κουζίνας μας με βακτήρια. Ακάρεα σκόνης, μούχλα, σωματίδια των τροφίμων ακόμη και κομμάτια εντόμων βρίσκονται στο πάτωμα και μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες και κρίσεις άσθματος.

Στάσιμα νερά




Οι λιμνούλες στάσιμων νερών είναι πάντα μια δελεαστική ιδέα για παιχνίδι! Ένας κουβάς που γέμισε με νερό της βροχής, μια λακκούβα που πλημμύρισε μετά από μία καταιγίδα είναι γόνιμο έδαφος για την εμφάνιση μούχλας, μυκήτων, βακτηρίων και εντόμων όπως τα κουνούπια, τα οποία μπορούν να μεταδώσουν τον ιό του Δυτικού Νείλου και πληθώρα άλλων ασθενειών.

Οι βρύσες του σχολείου



Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου του Michigan, στις βρύσες των σχολείων υπάρχουν 800 φορές περισσότερα μικρόβια από ό,τι στα καθίσματα της τουαλέτας. Τα κρούσματα αυτά περιορίζονται αν τα παιδιά χρησιμοποιούν απολυμαντικά χεριών και οι βρύσες απολυμαίνονται καθημερινά.

Η ντουλάπα με τα παλτά



Η κρεμάστρα, η ντουλάπα που τα παιδιά ακουμπούν τις τσάντες και τα παλτά τους στο σχολείο είναι ο συχνότερος φορέας ψειρών. Κι αυτό, γιατί οι ψείρες εξαπλώνονται μέσω της ανταλλαγής καπέλων, χτενών, βουρτσών ή ρούχων.

Η αυλή του σπιτιού



Η έκθεση στα βακτήρια του χώματος είναι καλή για τα παιδιά σύμφωνα με τους ειδικούς, με προσοχής όμως σε κάποιους κινδύνους. Για παράδειγμα, θα πρέπει να είστε βέβαιοι ότι στην αυλή σας δεν υπάρχουν περιττώματα ζώων, ότι το παιδί σας έχει κάνει όλα τα ενισχυτικά εμβόλια κι ότι δεν έχει τυχόν κοψίματα ή γρατζουνιές.

Τα αντικείμενα των κατοικιδίων




Τα κατοικίδια και τα παιδιά είναι φυσικά οι καλύτεροι φίλοι. Ωστόσο, τα κατοικίδια ζώα μπορούν να μεταδώσουν βακτήρια, ιούς και παράσιτα στα παιδιά μέσω των περιττωμάτων, του σάλιου τους ή του τριχώματός τους. Γι’ αυτό, τα παιδιά πρέπει να πλένουν πάντα τα χέρια τους μετά την επαφή με τα κατοικίδια ζώα.


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...