Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Προσφυγικό: Ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεσα λύσεις


Εξακόσιοι μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν ήδη στη Σλοβενία

Τουλάχιστον άλλοι 1.800 αναμένονται τις επόμενες ώρες.

Εξακόσιοι μετανάστες έφθασαν σήμερα το πρωί στη Σλοβενία προερχόμενοι από την Κροατία μετά το κλείσιμο, κατά τη διάρκεια της νύχτας, των συνόρων της Ουγγαρίας με την Κροατία και τουλάχιστον άλλοι 1.800 αναμένονται τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, της κροατικής κυβέρνησης και του κροατικού οργανισμού σιδηροδρόμων.

«Εξακόσιοι άνθρωποι έχουν φθάσει μέχρι στιγμής, 300 στον συνοριακό σταθμό του Πετισόβτσι και 300 σε εκείνον του Γκρουσκόβιε», δήλωσε εκπρόσωπος της UNHCR, η Καρολίν βαν Μπούρεν.

Και άλλες ομάδες αναμένονται το απόγευμα γύρω στις 15:00 (16:00 ώρα Ελλάδας) στο Γκρουσκόβιε και γύρω στις 17:00 (18:00 ώρα Ελλάδας) στο Πετισόβτσι, πρόσθεσε, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένους αριθμούς.

Ο Κροάτης υπουργός Εσωτερικών, Ράνκο Οστόγιτς, επιβεβαίωσε πως 600 μετανάστες έφθασαν στη διάρκεια του πρωινού στα σύνορα με τη Σλοβενία.

«Η κατάσταση όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές από τη Σερβία και τη μεταφορά τους προς τη Σλοβενία εξομαλύνεται σιγά σιγά», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός.

Ο κροατικός οργανισμός σιδηροδρόμων επιβεβαίωσε εξάλλου πως ένα τρένο που μεταφέρει 1.800 μετανάστες εγκατέλειψε την Τοβάρνικ, στα σύνορα με τη Σερβία, και αναμένεται γύρω στις 16:30 (17:30 ώρα Ελλάδας) στο Τσακόβετς, κοντά στα σύνορα με τη Σλοβενία.

Η Κροατία και η Σλοβενία έχουν δεχθεί να δημιουργήσουν έναν νέο διάδρομο προκειμένου οι μετανάστες να μπορέσουν να φθάσουν στη Δυτική Ευρώπη μετά το κλείσιμο από τη Βουδαπέστη κατά τη διάρκεια της νύχτας των συνόρων της με την Ουκρανία απ΄όπου διήλθαν 170.000 άνθρωποι μέσα σε έναν μήνα.

--------------

Ο στρατός θα βοηθήσει την αστυνομία στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών

Δηλώσεις του πρωθυπουργού της Σλοβενίας.

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα χρησιμοποιήσει τον στρατό για την παροχή «επιμελητειακής» βοήθειας στη διαχείριση της προσφυγικής ροής, καθώς χιλιάδες άτομα αναμένεται να διασχίσουν τα σύνορα της Κροατίας με τη Σλοβενία μετά το κλείσιμο των ουγγρο-κροατικών συνόρων.

«Η προσφυγή στον στρατό δεν σημαίνει ότι υπάρχει έκτακτη κατάσταση στη Σλοβενία...Απλώς ο στρατός θα βοηθήσει την αστυνομία σε επιμελητειακό επίπεδο και με τον εξοπλισμό», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ.

Τουλάχιστον 2.400 πρόσφυγες διέσχισαν σήμερα τα σύνορα της Κροατίας με τη Σλοβενία, με ενδιάμεσο προορισμό την Αυστρία. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να τριπλασιαστεί τις προσεχείς ημέρες.

Από τον στρατό ζητήθηκε «τεχνική βοήθεια, στην οποία θα περιλαμβάνεται παρακολούθηση με ελικόπτερα και η χρησιμοποίηση φορτηγών και άλλων μέσων», διευκρίνισε ο υπυοργός Εσωτερικών Μπόστιαν Σέφιτς, εξηγώντας ότι στον στρατό δεν θα μεταβιβασθούν «εξουσίες της αστυνομίας».

Η Σλοβενία ανακοίνωσε ότι διαθέτει 8.000 θέσεις προσωρινής στέγασης, που αντιστοιχούν στον αριθμό των ανθρώπων που υπολογίζεται ότι θα διασχίζουν καθημερινά τη χώρα.

Στην πράξη, πρόσφυγες διέσχισαν σήμερα τη Σλοβενία σε διάστημα λίγων ωρών, αφού καταγράφηκαν στα σύνορα, και έφθασαν στα σλοβενο-αυστριακά σύνορα, με τελικό προορισμό, για την πλειοψηφία, τη Γερμανία.

--------------

Αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ζητά η Μέρκελ

Εν όψει της της επίσκεψής της στην Τουρκία.

Για την ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, έκανε και πάλι λόγο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Η Μέρκελ, ενόψει της επίσκεψής της αύριο στην Κωνσταντινούπολη, τάσσεται ακόμη υπέρ του χαρακτηρισμού της Τουρκίας ως «ασφαλούς χώρας προέλευσης».

«Θα προχωρήσουμε πραγματικά, μόνο αν βρούμε μια πανευρωπαϊκή απάντηση στις προσφυγικές ροές. Γι’ αυτό συγκεντρώνομαι από τη μια πλευρά σε αυτό που μπορούμε να κάνουμε σε εθνικό επίπεδο και από την άλλη πλευρά εργάζομαι για ευρωπαϊκές λύσεις, ιδιαίτερα για μια πιο αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας», δηλώνει η κυρία Μέρκελ στη Frankfurter Allgemeine Zeitung και επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύεται πολύ εντατικά με την Τουρκία, με στόχο να επιτευχθεί μια «ισορροπία συμφερόντων». «Πρόκειται π.χ. για τη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, η οποία, στην πρακτική της εφαρμογή έχει μια σειρά από αδυναμίες. Επιπλέον, χρειαζόμαστε μια καλύτερη συνεργασία στα ελληνοτουρκικά σύνορα», τονίζει η καγκελάριος και εξηγεί ότι ταξιδεύει στην Τουρκία προκειμένου να δώσει ώθηση σε αυτές τις συνομιλίες. «Θα πρέπει να βρούμε μια ισορροπία συμφερόντων. Δικό μας συμφέρον είναι να βάλουμε σε καλύτερη τάξη και να ελέγξουμε τη ροή των προσφύγων, το συμφέρον της Τουρκίας είναι να λάβει ελάφρυνση του βάρους της», προσθέτει.

Όπως αναφέρει η Α. Μέρκελ, σημείο εκκίνησης των συνομιλιών αποτελεί η πεποίθηση της Άγκυρας ότι η Ευρώπη έμεινε τα τελευταία πέντε χρόνια μακριά από τις συνέπειες του εμφύλιου πολέμου στη Συρία, ενώ αντιθέτως η Τουρκία σήκωσε πολύ μεγάλο βάρος, το οποίο, κατά την άποψη του Ταγίπ Ερντογάν, έπρεπε να έχει κατανεμηθεί καλύτερα. «Εγώ πάντως δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη», διευκρίνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στο θέμα των ταξιδιωτικών θεωρήσεων, η Άνγκελα Μέρκελ δηλώνει ότι οι συζητήσεις για τη βίζα συνδέονταν πάντα με τη συμφωνία επανεισδοχής, η οποία στο μεταξύ έχει τεθεί σε ισχύ. «Στο θέμα της βίζας υπάρχουν κάποια βήματα που μπορούμε να κάνουμε πιο γρήγορα, ενώ άλλα θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο», σημειώνει, αλλά φαίνεται πολύ πιο ανοιχτή στο ενδεχόμενο να δοθεί στην Τουρκία το στάτους της «ασφαλούς χώρας προέλευσης». «Είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ και, ως τέτοια, η μόνη η οποία δεν έχει αυτό το στάτους. Βεβαίως εξακολουθεί να μας προκαλεί ανησυχία το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή η κατάσταση των Κούρδων, παραταύτα θα το θεωρούσα λάθος να αρνηθούμε επί της αρχής στην Τουρκία αυτό το στάτους», καταλήγει.

--------------

Συμπαράσταση του Βερολίνου στους πρόσφυγες


Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν απόψε τους κεντρικούς δρόμους του Βερολίνου κρατώντας κεριά, με σκοπό να σχηματίσουν ανθρώπινη αλυσίδα μήκους 30 χιλιομέτρων μεταξύ του ανατολικού και του δυτικού τμήματος της πόλης, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους πρόσφυγες.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον Ιερέα Πέτερ Κραντς από το Οικουμενικό Κέντρο του Σαρλότεμπουργκ, ο οποίος το 2003 είχε διοργανώσει ανθρώπινη αλυσίδα 100.000 ανθρώπων ενάντια στον πόλεμο του Ιράκ.

--------------

Αίτημα για φράχτη στα σύνορα Γερμανίας και Αυστρίας

«Η εσωτερική μας τάξη βρίσκεται σε κίνδυνο».

Η Γερμανία θα πρέπει να υψώσει έναν φράχτη στα σύνορά της με την Αυστρία προκειμένου να περιορίσει την εισροή προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Αστυνομικών.

Ο Ράινερ Βεντ δήλωσε στην εφημερίδα Welt am Sonntag: «Αν θέλουμε σοβαρά να επιβάλουμε ελέγχους στα σύνορα, θα πρέπει να υψώσουμε έναν φράχτη κατά μήκος των γερμανικών συνόρων. Υποστηρίζω αυτή την ιδέα».

Ο Βεντ εξήγησε ότι η δημιουργία ενός φράχτη κατά μήκος των γερμανικών συνόρων θα προκαλέσει μια «αλυσιδωτή αντίδραση».

«Αν κλείσουμε με αυτό τον τρόπο τα σύνορά μας, τότε και η Αυστρία θα κλείσει τα σύνορά της με τη Σλοβενία. Ακριβώς αυτή την αντίδραση χρειαζόμαστε», τόνισε.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Βεντ, οι σχεδιαζόμενες περιοχές τράνζιτ στα σύνορα της Γερμανίας δεν πρόκειται να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα χωρίς τον φράχτη.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Αστυνομικών υπογράμμισε ότι η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να στέλνει το μήνυμα: «Ελάτε όλοι εδώ».

«Η εσωτερική μας τάξη βρίσκεται σε κίνδυνο. Βρισκόμαστε μπροστά σε κοινωνικές αναταραχές. Κάποιος πρέπει να τραβήξει το φρένο και αυτός μπορεί να είναι μόνο η (Γερμανίδα καγκελάριος) Άγκελα Μέρκελ».

--------------

Κραυγή αγωνίας προσφύγων που ζουν σε σκηνές στη Γερμανία

«Κρυώνουμε» τονίζουν καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.
«Κρυώνουμε!»: πρόσφυγες οι οποίοι στην καλύτερη περίπτωση μένουν σε σκηνές στη Γερμανία βγάζουν μια κραυγή αγωνίας καθώς η θερμοκρασία πέφτει και ζητούν από τις αρχές να βρουν μια λύση για τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν φτάσει στη χώρα.

«Μας λένε ότι θα κάνουν κάτι, αλλά δεν μας λένε πότε. Ίσως όταν όλοι έχουμε γίνει παγάκια!», κατήγγειλε ο Χουσέιν, ένας Αφγανός 25 ετών, που αρνήθηκε να πει το πραγματικό του όνομα και ο οποίος κοιμάται εδώ και έναν μήνα σε μια από τις μη θερμαινόμενες σκηνές που έχουν στηθεί στο Αμβούργο.

«Τη νύχτα δεν μπορούμε να μείνουμε περισσότερο από μία ώρα στη σκηνή», συνέχισε.

Στο Αμβούργο στη βόρεια Γερμανία, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, η θερμοκρασία έχει πέσει κατακόρυφα κάνοντας τις νύχτες χωρίς θέρμανση εφιάλτη. Και ο γερμανικός χειμώνας, γνωστός για τη σφοδρότητά του, δεν έχει ακόμη αρχίσει.

Στη Σαξονία, στην ανατολική Γερμανία, ο Ερυθρός Σταυρός που φροντίζει 10.000 πρόσφυγες, κρούει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου.

Οι μη θερμαινόμενες σκηνές «αποτελούν ένα υγειονομικό πρόβλημα: άνθρωποι έχουν αρρωστήσει εξαιτίας του κρύου», εξήγησε ο Καλ Κράνιχ, ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης. «Μοιράσαμε τους υπνόσακους και τις κουβέρτες που είχαμε όμως δεν αρκούν».

Προς το παρόν όλοι οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην περιοχή «μεταφέρθηκαν» σε θερμαινόμενες σκηνές, διευκρίνισε ο Κράνιχ. Όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί νέοι πρόσφυγες στεγαστούν σε μέρη που δεν θερμαίνονται.

Στο Αμβούργο, όπου 4.000 από τους 30.000 πρόσφυγες κοιμούνται σε σκηνές, κάποιοι διαδήλωσαν τις προηγούμενες ημέρες καταγγέλλοντας τις επισφαλείς συνθήκες διαβίωσής τους. «Κρυώνουμε», έγραψαν σε ένα χαρτόνι.

Συνολικά στη Γερμανία τουλάχιστον 42.000 πρόσφυγες, από τους 305.000 στους οποίους παρέχουν φροντίδα τα κρατίδια, δεν έχουν σκεπή πάνω από το κεφάλι τους, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εφημερίδας Die Welt.

Όμως με 800.000 ως 1 εκατομμύριο πρόσφυγες που αναμένεται να δεχθεί φέτος η χώρα, το Βερολίνο είναι αντιμέτωπο με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, η οποία το αναγκάζει να χρησιμοποιήσει φαντασία για να αντεπεξέλθει: κατασκευή χωρών από κοντέινερ, επίταξη στρατώνων ή ακόμη και μετατροπή σε καταλύματα καταστημάτων με είδη κατασκευών και σπιτιού.

Στο Βερολίνο μια από τις αίθουσες όπου τον Ιανουάριο θα διεξαχθεί μια γεωργική έκθεση μετατράπηκε σε κέντρο υποδοχής προσφύγων, στο οποίο έχουν εγκατασταθεί χίλιοι άνθρωποι.

Επίσης έχουν επιταχθεί γυμναστήρια, προκαλώντας την αγανάκτηση κάποιων γονιών, αν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δεσμεύθηκε ότι δεν πρόκειται «για μια μόνιμη λύση».

Όμως ο πρωθυπουργός της Βάδης- Βιρτεμβέργης, μια από τις πιο πλούσιες περιοχές της Γερμανίας, ο Βίνφριντ Κρέτσμαν προειδοποίησε: «Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε καταλύματα με ένα μαγικό ραβδί».

«Προς το παρόν διαχειριζόμαστε την κατάσταση, όμως αυτό γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο», πρόσθεσε.

--------------

Στην Κωνσταντινούπολη για το προσφυγικό η Μέρκελ

Η καγκελάριος θέλει να εδραιώσει την ευρωπαϊκή συμφωνία με τη χώρα.

Την Κωνσταντινούπολη επισκέπτεται σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει τη βοήθεια της Τουρκίας στον περιορισμό της εισροής προσφύγων από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη.

Η Μέρκελ θέλει να εδραιώσει την ευρωπαϊκή συμφωνία με την Τουρκία προσφέροντας στην Άγκυρα βοήθεια και πιο στενούς δεσμούς με την ΕΕ με αντάλλαγμα να ενθαρρύνει τους πρόσφυγες να παραμείνουν στο τουρκικό έδαφος.

Όμως πηγαίνοντας στην Κωνσταντινούπολη μόλις δύο εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία, η γερμανίδα καγκελάριος κινδυνεύει να επιτρέψει στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τη σύρει στην προεκλογική εκστρατεία του κόμματός του, εν μέσω των αυξανόμενων ανησυχιών στην Ευρώπη σχετικά με την ελευθερία του λόγου στην εύθραυστη δημοκρατία της Τουρκίας.

«Έχει καταφέρει να βάλει τον εαυτό της σε μια κατάσταση όπου δεν κερδίζει κανείς», δήλωσε ο Εκίν Ντελιγκέζ, ένας γερμανός βουλευτής των Πράσινων με τουρκική καταγωγή.

«Και σε αυτή την κατάσταση η Μέρκελ εμφανίζεται επιθυμώντας τη φιλία! Ο Ερντογάν το γνωρίζει αυτό και το εκμεταλλεύεται», τόνισε ο ίδιος.

Η γερμανίδα καγκελάριος φαίνεται να μη διαθέτει αρκετά διαπραγματευτικά χαρτιά για να καταφέρει να περάσει το δικό της απέναντι στην Τουρκία, κυρίως καθώς μόλις 10 ημέρες πριν είχε επαναλάβει την αντίθεσή της στην ένταξη της Άγκυρας στην ΕΕ.

Η δήλωση αυτή της Μέρκελ έγινε πριν την πρόταση της ΕΕ προς την Τουρκία ενός «σχεδίου δράσης» για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, στο οποίο περιλαμβάνεται «η ανανέωση» των ενταξιακών συνομιλιών, καθώς και το ενδεχόμενο να εκδίδονται πιο εύκολα βίζες για τους Τούρκους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.

Ο Ερντογάν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έχουν συμφέρον να αποφύγουν να φανεί ότι ξεπουλιούνται για να βοηθήσουν τους αχάριστους Ευρωπαίους.

Ο τούρκος πρόεδρος εκμεταλλεύεται αυτή την ευκαιρία για να ενισχύσει την επιρροή του στην Ευρώπη και τη Μέρκελ. Εξάλλου την Παρασκευή κατηγόρησε και πάλι την ΕΕ για ανειλικρίνεια σε ό,τι αφορά τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία.

Στην πραγματικότητα τόσο ο Ερντογάν όσο και η Μέρκελ γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο βραχυπρόθεσμα η Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ. Όμως και οι δύο έχουν κάτι να κερδίσουν από τη σημερινή συνάντηση:

Για τη γερμανίδα καγκελάριο η επιβεβαίωση από την Τουρκία της δέσμευσής της στο σχέδιο δράσης είναι σημαντική ώστε να περιοριστεί η εισροή προσφύγων στη χώρα της και να μειωθεί η πίεση που ασκείται στην Μέρκελ στο εσωτερικό ακόμη και από το ίδιο της το κόμμα.

Για τον τούρκο πρόεδρο, το να κερδίσει μια υπόσχεση ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε οι Τούρκοι πολίτες να μπορούν να ταξιδεύουν στην ΕΕ χωρίς βίζα ενδέχεται να τον ενισχύσει πολιτικά ενόψει των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου. Παράλληλα η ένταξη της Τουρκίας στον κατάλογο με τις «ασφαλείς χώρες» μπορεί να βοηθήσει τον τουρισμό της χώρας.

Ένας γερμανός αξιωματούχος δήλωσε την Τετάρτη ότι το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να στηρίξει την πρόταση της ΕΕ να συμπεριληφθεί η Τουρκία σε αυτό τον κατάλογο, κάτι το οποίο μέχρι τώρα η Γερμανία αντιμετώπιζε επιφυλακτικά εξαιτίας των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Άγκυρα και του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει την κουρδική μειονότητα.

Όμως η Μέρκελ δέχεται πιέσεις να μην θυσιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα προς όφελος της ευρωπαϊκής ρεαλπολιτίκ.

«Η Μέρκελ θα πρέπει να θέσει τις αρχές πάνω από την πολιτική στις συζητήσεις της με την τουρκική κυβέρνηση», δήλωσε ο Άντριου Γκάρνερ της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο η Άγκυρα αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες.

--------------

Στο πλευρό των προσφύγων η Θεσσαλονίκη


Συναυλία, ανοιχτή στο κοινό, με στόχο την εκδήλωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που φθάνουν καθημερινά στην Ειδομένη διοργανώνεται σήμερα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της δράσης «Περνάμε τα Σύνορα», με ευθύνη της «Πρωτοβουλίας Πολιτών Θεσσαλονίκης».

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ξεκίνησε στη μια το μεσημέρι και θα λήξει στις οκτώ το βράδυ, με τη συμμετοχή διαφόρων μουσικών σχημάτων και συγκροτημάτων, καλλιτεχνών, αλλά και εθελοντών που συγκεντρώνουν ήδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες.

Οι διοργανωτές απευθύνουν έκκληση προς τους πολίτες να συνεισφέρουν στην προσπάθεια φέρνοντας ξηρά τροφή (κρουασάν, σταφίδες, φρυγανιές, μπισκότα, κ.α.) βρεφικά ειδή, κουβέρτες, αδιάβροχα και υπνόσακους, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη προσωπικής υγιεινής (σαπούνια, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες, μωρομάντηλα, χαρτί υγείας, κ.τ.λ.), παιχνίδια κ.α.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η εξέλιξη του ανθρώπου σε 1 λεπτό


Ο καλλιτέχνης παλαιοντολογίας John Gurche έχει ξοδέψει πολλά χρόνια μελετώντας τα οστά των προγόνων του ανθρώπου, δημιουργώντας έτσι την πιο ακριβή εικόνα της ανθρώπινης εξέλιξης. Σ’ ένα βίντεο διάρκεια ενός λεπτού με τον τίτλο “Shaping Humanity (σ.σ. δίνοντας σχήμα στην ανθρωπότητα”) καταγράφεται με λεπτομέρεια η αλλαγή του ανθρώπινου είδους εκατομμύρια χρόνια μετά την εμφάνισή του στη Γη. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα βλέπουμε πώς το ανθρώπινο πρόσωπο από μορφή πιθήκου στην αρχή έφτασε να έχει το σημερινό σχήμα, όπως αυτό αποτυπώνεται στην τελευταία εικόνα μέσα από το πρόσωπο του ίδιου του δημιουργού.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι φριχτότεροι κυνηγοί μαγισσών μιας άλλης εποχής


Οι άνθρωποι που παλούκωναν και έκαιγαν μαζικά γυναίκες κατηγορώντας τες για επίκληση του υπερφυσικού.

Μπορεί σήμερα η μαγεία και τα πεπραγμένα της να αφορούν σε ένα πολύ μικρό ποσοστό της Δύσης, υπήρχαν ωστόσο εποχές που αποτελούσαν κολοσσιαία απειλή για τις χριστιανικές κοινωνίες Ευρώπης και Αμερικής, βλέπε Μεσαίωνας δηλαδή.

Ένα εκρηκτικό μείγμα εμμονικής υστερίας, άγνοιας και φόβου πυροδότησε ένα φανατισμένο κυνήγι μαγισσών, από το οποίο ξεπήδησε και άνθισε φυσικά ένας νέος επαγγελματικός κλάδος, αυτός του κυνηγού δαιμονικών κεφαλών!

Κι αν δεν μιλούσαμε για τον άδικο και τραγικό θάνατο χιλιάδων ανθρώπων που κατηγορήθηκαν για μαγεία και ρίχτηκαν στη φωτιά, θα ήταν πράγματι ιστορική ειρωνεία να επικηρύσσονται και να κυνηγιούνται λυσσαλέα άνθρωποι για αδικήματα που δεν διέπραξαν ποτέ…

Ο βενεδικτίνος μοναχός Μπαλτάζαρ φον Ντέρνμπαχ



Ο μοναχός του 16ου αιώνα που πέρασε όλη του σχεδόν τη ζωή σε φραγκισκανό μοναστήρι του γερμανικού κρατιδίου της Έσσης έγινε κάποια στιγμή ηγούμενος, υπηρετώντας τον Θεό από την τρυφερή ηλικία των 12 ετών. Μεγαλώνοντας, διαδέχτηκε στην ηγεσία του θείο του ηγούμενο, όταν και εγκαινίασε μια περίοδο φρίκης στο κρατίδιο.

Ήδη από την πρώτη στιγμή, ο Μπαλτάζαρ έβγαλε ένα φιρμάνι που απαγόρευε στο ποίμνιο την προσχώρηση στην αντιμεταρρύθμιση του προτεσταντισμού, αναγκάζοντας τους πιστούς να επιστρέψουν στον ρωμαιοκαθολικισμό. Οι αντιδημοφιλείς πράξεις του τον ανάγκασαν να παραιτηθεί κάποια στιγμή από την εξουσία, καθώς ξέσπασαν εν τω μεταξύ θρησκευτικές ταραχές. Όταν κόπασαν τα έκτροπα, ο Ντέρνμπαχ επέστρεψε στη θέση του το 1602 (έπειτα από 25 χρόνια), αν και αυτή τη φορά επικέντρωσε τη μήνη του στις μάγισσες, πυροδοτώντας έτσι ένα από τα μεγαλύτερα κυνήγια μαγισσών της μεσαιωνικής ιστορίας!

Ακόμα και γερμανίδες αριστοκράτισσες δεν ξέφυγαν από τη μανία που ηγούμενου και πολλές αναγκάστηκαν να ομολογήσουν μαρτυρικά ότι κυοφορούσαν ακόμα και το μωρό του Σατανά, τον ίδιο τον Αντίχριστο, για να γλιτώσουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους. Περισσότερες από 200 γυναίκες κάηκαν στην πυρά του τρίχρονου κυνηγιού του Ντέρνμπαχ κατηγορούμενες για μαγεία, καθώς ο δικαστής που ενθρόνισε ο ηγούμενος στο θρησκευτικό δικαστήριο μοιραζόταν τις ίδιες ακριβώς φανατικές απόψεις. Μετά τον θάνατό του το 1605, οι δίκες μαγισσών σταμάτησαν στην Έσση και ο δικαστής του καταδικάστηκε τελικά σε θάνατο και καρατομήθηκε…

Ο γάλλος άρχοντας Νικολά Ρεμί



Αν τα χρονικά που τον αφορούν είναι ακριβή, τότε μιλάμε για τον παραγωγικότερο κυνηγό μαγισσών του Μεσαίωνα, καθώς ο γάλλος δημόσιος λειτουργός μπλέχτηκε στην καταδίκη και την απάνθρωπη εκτέλεση περισσότερων από 900 μαγισσών! Τα δικαστικά μητρώα δεν σώζονται ωστόσο και παρά τη διαβόητη φήμη του ως ανηλεής και αιμοσταγής δικαστής, ο αριθμός ενδέχεται να έχει παραφουσκωθεί από τον μαύρο θρύλο του.

Σύμφωνα με τα προσωπικά κιτάπια του ίδιου, ο Ρεμί εξόντωσε 128 ανθρώπους και όπως έλεγε είχε καλό λόγο γι’ αυτό. Ο φέρελπις δικηγόρος έχασε τον πρωτότοκο γιο του και κατηγόρησε έναν ζητιάνο ότι τον είχε καταραστεί, βάζοντας κατόπιν στο στόχαστρο τη μαγεία. Τέτοια ήταν μάλιστα τα πεπραγμένα του με το κυνήγι των μαγισσών και την κάθαρση της χριστιανικής κοινωνίας από τις υπερφυσικές δυνάμεις που ανέβηκε σύντομα τα σκαλιά της ιεραρχίας, γινόμενος ολοένα και πιο δυνατός. Και παρανοϊκότερος φυσικά!

Το 1583 έγινε ευγενής και το 1591 αρχιδικαστής στη Λωρραίνη, καθώς η φήμη του προηγούνταν πια. Όταν δεν κυνηγούσε μάγισσες, έγραφε για μάγισσες, τέτοια ήταν η μανία του, την οποία περιέβαλε τώρα με ιστορικά στοιχεία και χαλκευμένα ντοκουμέντα. Το σύγγραμμά του «Δαιμονολατρεία» κυκλοφόρησε το 1595 και έγινε το απόλυτο βιβλίο αναφοράς για το κυνήγι μαγισσών σε όλη τη μεσαιωνική Ευρώπη. Σύμφωνα με τις πεποιθήσεις του, η μαγεία έρρεε στις φλέβες όλης της οικογένειας, κάτι που σήμαινε ότι αν ένα μέλος κατηγορούνταν για μαγεία, τότε όλη η φαμίλια έπρεπε να εξοντωθεί για να απαλλαγεί η κοινωνία από το δαιμονικό. Αυτή ήταν η προσωπική του σταυροφορία, το ξεκλήρισμα όλης της σατανικής οικογένειας…

Ο ιδιαίτερος Ιεροεξεταστής Αλόνσο ντε Σαλαζάρ Φριάς



Η περίπτωση του Σαλαζάρ παραμένει μοναδική στα χρονικά του κυνηγιού μαγισσών, παρά το γεγονός ότι ήταν ένας από τους πιο σκληροπυρηνικούς ισπανούς Ιεροεξεταστές και εγκαινίασε ένα από τα μαζικότερα κυνήγια μαγισσών στη Ναβάρα των αρχών του 17ου αιώνα. Κι αυτό γιατί ξεκίνησε την καριέρα του ως υπερασπιστής συνήγορος των μαγισσών! Ήταν όμως και το άλλο: ενώ πίστευε στη μαγεία και την παραδειγματική τιμωρία των μαγισσών, δεν θεωρούσε κατ’ ανάγκη ότι οι μάγισσες έπρεπε να εκτελούνται.

Το εκτεταμένο κυνήγι μαγισσών που είχε ξεκινήσει στη Γαλλία πυροδότησε γενικευμένη υστερία στη θρησκόληπτη Ισπανία και ειδικά στο κρατίδιο της Ναβάρας. Ο ολοένα και αυξανόμενος αριθμός κατηγοριών αλλά και ομολογιών τελικά (λόγω των φριχτών βασανιστηρίων) έκαναν την κοινωνία να πιστέψει ότι υπήρχε πράγματι μια μυστικιστική σέχτα μαύρης μαγείας στην περιοχή, όταν και ανέλαβε η Ιερά Εξέταση να διαλευκάνει την υπόθεση. Ο Σαλαζάρ ήταν ένας από τους τρεις αρμόδιους Ιεροεξεταστές και μάλιστα ο πιο διαλλακτικός και λογικός, όσο και αν αυτός ο όρος δεν προσιδιάζει στη συγκεκριμένη περίπτωση!

Ο Σαλαζάρ δεν πίστεψε ποτέ ότι η υποτιθέμενη σέχτα των μαγισσών αριθμούσε τόσα πολλά μέλη, καθώς οι σημειώσεις έφτασαν να περιλαμβάνουν κάποια στιγμή τα ονόματα τουλάχιστον 7.000 ανθρώπων που είχαν κατηγορηθεί ή παραδεχτεί ότι εντρυφούσαν σε αποκρυφιστικές τελετές! Το ισπανικό κυνήγι μαγισσών θα ήταν σαφώς πιο μαζικό χωρίς τον ψύχραιμο Σαλαζάρ, ο οποίος ως αρχιδικαστής έψαχνε για περισσότερες αποδείξεις. Απέρριπτε, για παράδειγμα, κάθε υπόθεση παιδικής κατηγορίας για μαγεία, ακόμα και όταν υπήρχε έγγραφη ομολογία του παιδιού(!), την ίδια ώρα που δεν θεωρούσε επαρκείς τις φήμες και απέρριπτε τέτοια κατηγορητήρια. Στο τέλος, μόλις(!) 31 άνθρωποι καταδικάστηκαν για μαγεία από τις 7.000 υποθέσεις που χειρίστηκε ο Ιεροεξεταστής και 11-12 από αυτούς κατέληξαν στην πυρά…

Ο ταγμένος δικαστής Ρότζερ Νόγουελ



Παρά το γεγονός ότι το Πεντλ Χιλ δεν είναι τόσο γνωστό, στα ιστορικά κιτάπια χαρακτηρίζεται ως «το Σάλεμ της Αγγλίας», καθώς εκεί έλαβε χώρα μια σειρά από τις πλέον διαβόητες δίκες μαγισσών της βρετανικής ιστορίας κατά το 1612. Η δίκη κατέληξε όχι μόνο στην εκτέλεση 10 ανθρώπων, αλλά έθεσε και ένα φριχτό δεδικασμένο για τέτοιες υποθέσεις που θα επηρέαζε μέχρι και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού (περιλαμβανομένου του Σάλεμ)!

Πριν από την εν λόγω δικαστική περιπέτεια λοιπόν, οι μαρτυρίες παιδιών κάτω των 14 ετών δεν θεωρούνταν πουθενά στην Ευρώπη αξιόπιστες και οι καταθέσεις τους δεν γίνονταν δεκτές σε καμιά δικαστική αίθουσα. Κι όμως, στο Πεντλ Χιλ η καταδίκη στηρίχθηκε στη μαρτυρία εννιάχρονου κοριτσιού! Κι αυτό γιατί ο βασιλιάς Ιάκωβος Α’ της Αγγλίας είχε άρει κάθε τέτοιο περιορισμό σε δίκες μαγισσών, καθώς ήθελε να απαλλάξει τη χώρα του από τη μαγεία και ήταν διατεθειμένος να φτάσει πολύ μακριά για να το πετύχει αυτό.

Ο Ρότζερ Νόγουελ ήταν ο τοπικός δικαστής, στα αυτιά του οποίου έφτασε η ιστορία ενός νεκρού εμπόρου που είχε πεθάνει όταν τον καταράστηκε μια μάγισσα γιατί δεν της πουλούσε τα αγαθά του. Ήξερε ότι ο βασιλιάς κυνηγούσε τις μάγισσες και ο ίδιος δεν αγαπούσε ακριβώς τους καθολικούς, η περίσταση ήταν λοιπόν ευνοϊκότατη καθώς η εν λόγω κυρία πληρούσε αμφότερες τις προϋποθέσεις. Και βέβαια γνώριζε ότι μια τέτοια ιστορία θα του εξασφάλιζε την εύνοια του βασιλιά, γι’ αυτό και χρησιμοποίησε την κατάθεση της μικρούλας για να καταδικάσει όχι λιγότερους από 11 ανθρώπους για μαγεία, περιλαμβανομένης της οικογένειας της 9χρονης! Όλα τα θύματα εκτελέστηκαν ή σάπισαν στη φυλακή. Όσο για τον δικαστή, η πράξη του και μόνο να βασίσει την καταδίκη στη μαρτυρία παιδιού έμελλε να έχει τεράστιο αντίκτυπο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, κάνοντάς τον ακόμα πιο διαβόητο από άλλους, σαφώς παραγωγικότερους, κυνηγούς μαγισσών…

Ο αρχιεπίσκοπος Γιόχαν φον Σόνενμπεργκ



Ανώτατος κληρικός και μέντορας πολλών διαπρεπών κυνηγών επικηρυγμένων, ο Σόνενμπεργκ ήταν ο αρχιεπίσκοπος που ευθύνεται για το μεγαλύτερο σε έκταση και θηριωδία κυνήγι μαγισσών της ευρωπαϊκής ιστορίας. Πίσω στα τέλη του 16ου αιώνα, η γερμανική πόλη της Τριρ στη Ρηνανία αντιμετώπιζε οξύτατα προβλήματα στειρότητας και χωρίς πρόδηλη αιτία, έπρεπε να φταίει η μαγεία.

Αυτό θα πυροδοτούσε μια μαζική δίκη μαγισσών που όμοιά της δεν έχει στον Μεσαίωνα: κάθε πόλη και χωριό της επισκοπής της Τριρ ξεψαχνίστηκε για σημάδια μαγείας και πλέον κανείς δεν ήταν ασφαλής από τις ανυπόστατες κατηγορίες που εξαπλώνονταν σαν φάντασμα πάνω από την περιοχή, κανείς, ούτε δικαστές, ούτε ιερωμένοι, ούτε κοσμήτορες ούτε δημόσιοι αξιωματούχοι. Αναρίθμητοι άνθρωποι σύρθηκαν στα δικαστήρια και όσοι δεν εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, έχασαν περιουσίες και εξορίστηκαν, όπως και σύσσωμες οι οικογένειες των υπαιτίων της στειρότητας.

Η δικαστική μανία θα κρατούσε για περισσότερο από μια δεκαετία, από το 1581-1593. Μόνο στην πόλη της Τριρ, 368 άνθρωποι εκτελέστηκαν μαρτυρικά και πολλές χιλιάδες ακόμα κάηκαν στα παλούκια του εξαγνισμού στην επικράτεια της επισκοπής. Κι όλα αυτά ήταν έργο ενός και μόνο ενός ανθρώπου, του Γιόχαν φον Σόνενμπεργκ!

Ο αρχιεπίσκοπος της Τριρ ήταν ταυτοχρόνως μέλος μιας επιτροπής εκλεκτόρων της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, κάτι που του έδινε μεγάλη εξουσία και επιρροή, τις οποίες και χρησιμοποίησε αθρόα. Όποιος του έφερνε αντίρρηση στο παράλογο κυνήγι μαγισσών που είχε εξαπολύσει, συλλαμβανόταν γρήγορα, καταδικαζόταν και εκτελούνταν χωρίς πολλά πολλά.

Το κρυφό του σχέδιο ήταν η εθνοκάθαρση της περιοχής του ελέγχου του, καθώς σύντομα το κυνήγι μαγισσών εξελίχθηκε σε κανονικότατο διωγμό κατά διαφορετικών θρησκευτικών και φυλετικών ομάδων και τώρα οι μάγισσες ήταν απαραίτητα προτεστάντισσες και μη γηγενείς. Η τεραστίων διαστάσεων πύρινη σταυροφορία του αρχιεπισκόπου Σόνενμπεργκ πήρε τέλος το 1593, αφήνοντας την άλλοτε ξακουστή Τριρ ερείπιο αλλά και σκιά του παλιού ένδοξου εαυτού της…


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εργάνη: Κατά 13.003 μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο


Το Σεπτέμβριο του 2015 καταγράφεται μείωση της μισθωτής απασχόλησης, καθώς προκύπτει αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 13.003 θέσεις εργασίας σύμφωνα με στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη".

Οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 175.954, ενώ οι αποχωρήσεις σε 188.957.

Από τις 188.957 συνολικά αποχωρήσεις, οι 89.056 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 99.901 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΟΙΕΛΕ: Χάος στην ιδιωτική εκπαίδευση - SOS από τα ιδιωτικά σχολεία


Τι καταγράφει η Ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Χάος επικρατεί σήμερα στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και το φαινόμενο καθημερινά οξύνεται, λόγω της αδράνειας του Υπουργείου Παιδείας σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ που παραθέτει τα ακόλουθα:

- Αορίστου χρόνου συμβάσεις εκπαιδευτικών μετατρέπονται σε ολιγόμηνες υπό την απειλή της απόλυσης.

- Τα ωρολόγια προγράμματα δεν εφαρμόζονται με αποτέλεσμα πολλά ιδιωτικά Λύκεια να μετατρέπονται κατ’ ουσίαν σε φροντιστήρια

- Όπως διαπιστώσαμε τις τελευταίες ημέρες μετά από σειρά επισκέψεων κλιμακίων της ΟΙΕΛΕ σε ιδιωτικά σχολεία και σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας δεν ελέγχουν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια με αποτέλεσμα να παραβιάζεται συστηματικά η εκπαιδευτική και η εργατική νομοθεσία. Τόσο η ΥΑ Κουράκη που επιβάλλει εποπτεία στη γκρίζα ζώνη των πρόσθετων δραστηριοτήτων των ιδιωτικών σχολείων, όσο και η ερμηνευτική εγκύκλιος της Γνωμοδότησης 266/2014 του ΝΣΚ που περιορίζει την απορρύθμιση στο χώρο απαγορεύοντας τις ολιγόμηνες συμβάσεις της ντροπής, δεν εφαρμόζονται!

Και τι πράττει για όλα αυτά το Υπουργείο Παιδείας; Αν και η Ομοσπονδία με επιστολές της έχει περιγράψει την κατάσταση ζητώντας άμεση συνάντηση με τον Υπουργό, ο κ. Φίλης μέχρι στιγμής κωλυσιεργεί αναβάλλοντας δύο φορές τη συνάντηση με την ΟΙΕΛΕ.

Υπενθυμίζουμε προς πάσα κατεύθυνση τα εξής:

1. Η Κομισιόν μετά από τις καταγγελίες των κοινωνικών εταίρων για το τσουνάμι ανομίας στην ιδιωτική εκπαίδευση έχει παγώσει την αντιστοίχιση του Εθνικού με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων, ζητώντας άμεσα νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να διασφαλίζονται συνθήκες διαφάνειας και νομιμότητας. HOIEΛΕ δεν πρόκειται να επιτρέψει την ολοκλήρωση της αντιστοίχισης όσο η κατάσταση αυτή διαιωνίζεται και θα αποστέλλει όλα τα τρέχοντα στοιχεία παρανομιών στην Ε.Ε.

2. Γνωμοδότηση του ΝΣΚ (266/2014) που υπεγράφη πρόσφατα από την υπηρεσιακή Υπουργό Παιδείας κ. Κιάουκαλεί την Πολιτεία να νομοθετήσει άμεσα για την ιδιωτική εκπαίδευση λόγω της γενικευμένης αρρυθμίας στο χώρο.

Θα πράξει, άραγε, η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας το αυτονόητο, την προστασία δηλαδή του δημόσιου και κοινωνικού αγαθού της Παιδείας που παρέχουν και τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια; Είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με τα ισχυρά κοινωνικοοικονομικά συμφέροντα που νέμονται το χώρο;

-----------

Κρατούν σε ομηρία χιλιάδες οικογένειες.


Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων, Χαράλαμπος Κυραϊλίδης, μίλησε στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλλα και της Αγγελικής Λάζου για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Όπως αποκάλυψε, αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη συνεδρίαση της Ένωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων με θέμα τον ΦΠΑ:

«Η συνεδρίαση είναι σε εξέλιξη, συζητάμε τι μέλη γενέσθαι με την επιβολή ΦΠΑ στον χώρο όχι μόνο των ιδιωτικών σχολείων, αλλά σε όλους τους χώρους της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Το μέτρο αφορά περί τους 800.000 μαθητές που είτε είναι σε κάποιο φροντιστήριο ξενόγλωσσο, είτε σε ωδείο, είτε σε κολλέγιο, είτε σε σχολή χορού», ανέφερε αρχικά ο κ. Κυραϊλίδης και συνέχισε:

«Κρατούν σε ομηρία χιλιάδες οικογένειες. Η αγωνία μετατρέπεται σε αγανάκτηση και σιγά σιγά σε οργή. Πρότεινα να καλέσουμε σε κοινή συνεδρίαση την ομοσπονδία των εργαζομένων και το συντονιστικό των γονέων για να αποφασίσουμε από κοινού. Επιβάλλουν ΦΠΑ, στους γονείς των παιδιών που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία. Ουσιαστικά ευνουχίζει το δικαίωμα που μπορεί να έχουν αυτοί οι γονείς για να δώσουν στα παιδιά τους κάτι περισσότερο».

Όπως επισήμανε: «Το μέτρο έχει αναδρομική ισχύ από 20/7. Οι παρατάσσεις είναι σαν τον μελλοθάνατο που απλά τον αφήνεις να πεθάνει την άλλη εβδομάδα ποσά δεν είναι μικρά».

Ακούστε το ηχητικό:

 


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Κίνα ξεπέρασε σε δισεκατομμυριούχους τις ΗΠΑ


«Οι πλουσιότεροι άνθρωποι στη χώρα κατέγραψαν την καλύτερη χρονιά τους».
Η Κίνα ξεπέρασε για πρώτη φορά τις ΗΠΑ σε αριθμό δισεκατομμυριούχων κι αυτό παρά την οικονομική επιβράδυνση στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, σύμφωνα με τα συμπεράσματα ετήσιας έκθεσης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα ο αριθμός των Κινέζων δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε φέτος κατά 242 κι έφθασε τους 596, σύμφωνα με την Έκθεση Hurun (Hurun Report) που καταγράφει τον αριθμό των πλουσίων στη χώρα. Η ίδια έκθεση αναφέρει ότι ο αντίστοιχος αριθμός στις ΗΠΑ είναι 537.

«Παρά την επιβράδυνση της οικονομίας, οι πλουσιότεροι άνθρωποι στην Κίνα κατέγραψαν την καλύτερη χρονιά τους και δημιούργησαν περισσότερο πλούτο από ό,τι έχει κάνει μέχρι σήμερα μία χώρα μέσα σε ένα χρόνο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ρούπερτ Χούτζγουερφ, πρόεδρος και επικεφαλής ερευνητής της Έκθεσης Hurun.

Πρώτος στην λίστα των Κινέζων δισεκατομμυριούχων είναι αυτή τη χρονιά ο Γουάνγκ Τζιανλίν, ο 60χρονος πρόεδρος του ομίλου Dalian Wanda, που περιλαμβάνει ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα και κινηματογράφους, του οποίου η περιουσία αυξήθηκε κατά 52% από τον περασμένο χρόνο κι ανήλθε σε 34,4 δισ. δολάρια (30 δισ. ευρώ), κυρίως χάρη στα κέρδη από το χρηματιστήριο.

Στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο Τζακ Μα, τον οποίο εκθρόνισε από την κορυφή ο Τζιανλίν. Ο Μα είναι ο ιδρυτής του κολοσσιαίου ομίλου ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba και η περιουσία του ανέρχεται σε 22,7 δισ. δολάρια (19,8 δισ. ευρώ).

Ακολουθεί ο 69χρονος Ζoνγκ Κινγκχού, ιδιοκτήτης της Wahaha, της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας στην Κίνα στα αναψυκτικά και τα εμφιαλωμένα νερά, η περιουσία του οποίου ανέρχεται σε 21,2 δισ. δολάρια (18,3 δισ. ευρώ).

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο Μα Χουατένγκ, ιδιοκτήτης του ιστότοπου μηνυμάτων Tencent, παρόχου της δημοφιλούς υπηρεσίας μέσων κοινωνικής δικτύωσης WeChat με 19 δισ. δολάρια (16,6 δισ. ευρώ) και ακολουθεί ο Λέι Τζουν, συνιδρυτής της εταιρείας κινητών τηλεφώνων Xiaomi, ο οποίος διπλασίασε την περιουσία του που σήμερα ανέρχεται σε 14 δισ. δολάρια (12,2 δισ. ευρώ).


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμια πρωταθλήτρια σε άνεργους πτυχιούχους η Ελλάδα


Το μεγαλύτερο ποσοστό ανέργων πτυχιούχων παγκοσμίως διαθέτει η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Το ποσοστό των άνεργων πτυχιούχων στην Ελλάδα ανέρχεται στο 19,4% -το υψηλότερο όλων μεταξύ των χωρών – μελών του ΟΟΣΑ.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ισπανία με 14,9% , και ακολουθούν Τουρκία με 7,7% , Ιταλία με 7% , Ιρλανδία με 6,7% και Γαλλία με 5,3%

Το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των πτυχιούχων στη Νορβηγία ανέρχεται μόλις στο 1,8%, των Γερμανών στο 2,4% , των Νοτιοκορεατών στο 2,9% , των Ιαπώνων στο 3,2% , των Αμερικανών στο 4,1% και των Καναδών στο 4,8%.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το μέταλλο που είναι ελαφρύ σαν… πούπουλο


Ένα μέταλλο που αποτελείται κατά 99,9% από αέρα είναι αρκετά ανθεκτικό, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως υλικό κατασκευής σε αεροσκάφη και διαστημικούς πυραύλους.

Το μέταλλο με την ονομασία «microlattice» εφηύρε η αμερικανική αεροδιαστημική βιομηχανία Boeing και δημοσίευσε ένα βίντεο για να δείξει πόσο ελαφρύ είναι το νέο υλικό.

Μια ερευνήτρια αρχιτεκτονικής υλικών στα εργαστήρια HRL Labs που συνεργάστηκε με την Boeing στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, η Σοφία Γιάνγκ, κρατάει ένα μικρό κύβο στην παλάμη του χεριού της και στη συνέχεια τον φυσάει: το μέταλλο ταλαντεύεται στην επιφάνεια σαν πούπουλο!

Πρότυπο για την κατασκευή του νέου υλικού αποτέλεσαν τα ανθρώπινα οστά: ο «σκελετός» του αποτελείται από κοίλα, εξαιρετικά λεπτά σωληνάρια -με τοιχώματα περίπου 1.000 φορές λεπτότερα από μια ανθρώπινη τρίχα- τα οποία συνδέονται μεταξύ τους δημιουργώντας ένα «αραχνοΰφαντο» μέταλλο, ικανό να στέκεται ακόμα και επάνω στο χνουδωτό άνθος μιας πικραλίδας.



Σύμφωνα με το econews.gr, τα σωληνάρια έχουν διάμετρο 100 μικρομέτρων και τα τοιχώματά τους δεν ξεπερνούν τα 100 νανομέτρα!

Εάν πέσει από το ύψος του κεφαλιού θα φτάσει στο έδαφος μετά από 10 δευτερόλεπτα, ενώ σύμφωνα με την Boeing είναι τόσο ανθεκτικό ώστε μπορεί να προστατεύσει ένα αβγό (ως περιτύλιγμα) που θα πέσει στο έδαφος από τον 25ο όροφο ενός ουρανοξύστη.

Παρά την πολύ χαμηλή πυκνότητα το microlattice εμφανίζει εξωπραγματική για τα σημερινά δεδομένα δυνατότητα απορρόφησης των εντάσεων, αλλά και επαναφοράς όταν εκτεθεί σε συνθήκες συμπίεσης, η οποία μάλιστα ξεπερνάει το 50% της δύναμης που έχει δεχθεί.

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι το εν λόγω υλικό, πέρα από τη δημιουργία μιας νέας γενιάς αεροσκαφών που θα καταναλώνουν απείρως λιγότερα καύσιμα, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τη NASA για την κατασκευή ελαφρύτερων και μικρότερων σε όγκο διαστημικών σκαφών -ακόμα και κατά 40%- γεγονός που θα άνοιγε νέους δρόμους στην εξερεύνηση του Διαστήματος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φεστιβάλ άθλησης και αναψυχής στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο


Ελάτε κι εσείς στη μεγάλη γιορτή για τον αθλητισμό και την υγεία, 23-25 Οκτωβρίου στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο (Ευελπίδων 2, Κυψέλη). Για τρεις ημέρες, συμμετέχουμε σε περισσότερα από 11 αθλήματα και σε ένα πλούσιο πρόγραμμα παράπλευρων δράσεων για μικρούς και μεγάλους. Χωρίς κανένα κόστος, δίνουμε το παρόν σε ομαδικά πρωταθλήματα (ποδόσφαιρο, basket, volley), ατομικά αθλήματα (tennis, ping pong, στίβος, περπάτημα στη φύση, yoga, pilates, zumba και άλλα), βιωματικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες και χρήσιμα σεμινάρια όπως μαθήματα πρώτων βοηθειών.

Οι αθλητές θα έχουν στήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό, γιατρούς, φυσιοθεραπευτές και γυμναστές.

Σας περιμένουμε!

Δηλώστε συμμετοχή http://www.eykinisis.gr/registration-single.html


Πηγή: http://www.eykinisis.gr
Διαβάστε περισσότερα...

92 χρόνια Disney σε 92 δευτερόλεπτα


Τα 92α γενέθλια της γιόρτασε η Disney με ένα καταπληκτικό βίντεο που αφηγείται όλη την ιστορία της:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς βγήκε η φράση «καβάλησε το καλάμι»


Η προέλευση της έκφρασης που χρησιμοποιείται για τους υπερφίαλους.

Για κάποιον υπερφίαλο, που έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, λέμε ότι αυτός «καβάλησε το καλάμι».

Η προέλευση της έκφρασης είναι αβέβαιη. Ο Τάκης Νατσούλης υποστηρίζει πως ίσως προέρχεται από την Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα συνδέεται με το πρόσωπο του σπαρτιάτη Αγησίλαου, αν και η αρχική χρήση της δεν ήταν ίδια με τη σημερινή.

Όπως λέγεται, ο Αγησίλαος που αγαπούσε ιδιαίτερα τα παιδιά του, έπαιζε μαζί τους κάποια στιγμή, έχοντας καβαλήσει ένα καλάμι, εν είδει αλόγου. Όταν όμως, ένας φίλος του τον είδε στη στάση αυτή, ο Αγησίλαος τον παρακάλεσε να μην πει τίποτα σε κανένα, πριν να γίνει και αυτός πατέρας και νιώσει πώς είναι να παίζεις με τα παιδιά.

Ο φίλος του ωστόσο, δεν κράτησε την υπόσχεση του και είπε για το περιστατικό αυτό σε άλλους, με αποτέλεσμα η φράση να διαδοθεί.

Όπως όμως συμβαίνει και με άλλες τέτοιες φράσεις, τελικά κατέληξε η ερμηνεία να αλλάξει και να λέγεται για κάποιον που πήραν τα μυαλά του αέρα.

Και οι άλλες ερμηνείες που έχουν προταθεί όμως συμφωνούν ότι η φράση πηγάζει από το παιδικό παιχνίδι στο οποίο τα πιτσιρίκια καβαλούσαν το καλάμι προσποιούμενα ότι ήταν άλογο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στρατιωτικές εγκαταστάσεις με έντονο συνωμοσιολογικό άρωμα


Οι απόρρητες υποδομές που κάνουν τη διαβόητη Περιοχή 51 να μοιάζει παιδότοπος!

Όλοι ξέρουμε την Περιοχή 51, το κέντρο των εξωγήινων ερευνών των ΗΠΑ που είναι ταυτοχρόνως μια από τις μυστικότερες στρατιωτικές εγκαταστάσεις του κόσμου.

Παρά το γεγονός ότι η βάση χρησιμοποιήθηκε στην πραγματικότητα για την ανάπτυξη και την παραγωγή υπερόπλων αλλά και προηγμένης ιπτάμενης τεχνολογίας, ο συνωμοσιολογικός θρύλος τη θέλει διαχρονικά να είναι η επιτομή όλης της εξώκοσμης δραστηριότητας: από μελέτη εξωγήινης τεχνολογίας και ταξίδια στον χρόνο μέχρι έλεγχο των καιρικών στοιχείων, τηλεμεταφορά και ενεργειακά όπλα.

Δεν είναι και πολλά αυτά που δεν έχουν προσάψει στη διαβόητη βάση της Νεβάδα, αν και εντελώς σίγουρος δεν μπορεί να είναι φυσικά κανείς. Παρά το γεγονός όμως ότι η μυστική αμερικανική βάση παραμένει το άγιο δισκοπότηρο των συνομωσιολόγων, δεν είναι φυσικά η μόνη, αν και συνεχίζει να κλέβει όλη τη δόξα.

Στρατιωτικές μονάδες που γνωρίζουν τη δική τους συνωμοσιολογική αίγλη πολλές και διάσπαρτες στην οικουμένη, λίγες ωστόσο μπορούν να σταθούν επάξια στις παρακάτω…

Αεροπορική Βάση Ράιτ-Πάτερσον



Αν συνεχίζετε να πιστεύετε ότι η Area 51 είναι το εξωγήινο κέντρο των ΗΠΑ, τότε έχετε μείνει πολύ πίσω. Σύμφωνα με τη δημοφιλή θεωρία, όταν ο ιπτάμενος δίσκος κατέπεσε στο Ρόσγουελ, τα συντρίμμια αλλά και τα απομεινάρια του εξωγήινου μπορεί να μεταφέρθηκαν στην Περιοχή 51, δεν παρέμειναν ωστόσο εκεί. Καθώς μια ακόμα πιο σκοτεινή βάση επιστρατεύτηκε για τη μελέτη της εξωγήινης ζωής: το Υπόστεγο 18 της Αεροπορικής Βάσης Ράιτ-Πάτερσον στο Οχάιο! Μέσα στο εν λόγω υπόστεγο περιεργάστηκε τον εξωγήινο του Ρόσγουελ ο αμερικανός πρόεδρος Χάρι Τρούμαν, αν και όπως πληροφορούμαστε από τους συνωμοσιολόγους, δεν είναι ο μόνος διαστημικός ένοικος της βάσης.

Όλα τα πτώματα των εξωγήινων εκεί μεταφέρονται, με άκρα μυστικότητα πάντα, και διάφορες αναφορές έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς με αυτόπτες μάρτυρες που μιλούν για όντα με αχλαδόσχημα κρανία και τεράστια μάτια. Ακόμα και έρευνα με διαταγή του Κογκρέσου έγινε στη διαβόητη εγκατάσταση, αν και δεν απέδωσε κανέναν καρπό. Λάδι στη συνωμοσιολογική φωτιά έριξε ο γερουσιαστής της Αριζόνα, Μπάρι Γκολντγουότερ, ο οποίος όταν ρώτησε τον καλό του φίλο και στρατηγό του αμερικανικού στρατού Κέρτις ΛεΜέι αν θα μπορούσε να ρίξει μια ματιά στη βάση, πήρε την αποστομωτική απάντηση: «Όχι μόνο δεν μπορείς να μπεις στο εσωτερικό της, αλλά δεν θα μου αναφέρεις ποτέ ξανά αυτό το θέμα».

Αξιωματούχος της Ράιτ-Πάτερσον εμφανίζεται να έχει δηλώσει (καθώς διάψευσή του δεν υπάρχει) το 2014 ότι «αν ο κόσμος ήξερε τι περιλαμβάνει η βάση μετά το περιστατικό του Ρόσγουελ, τότε θα επικρατούσε γενικός πανικός»…

Νήσος Ντιέγκο Γκαρσία



Την ατόλη του Αρχιπελάγους Τσαγκός του Ινδικού Ωκεανού την έμαθε ο κόσμος από το δράμα των γηγενών κατοίκων της, όταν ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους για να στηθεί εκεί μια απόρρητη αμερικανική βάση. Μια βάση που έχει ενοχοποιηθεί για πολλά και διάφορα, με πιο πρόσφατη την τραγική μοίρα της πτήσης MH370 των Μαλαισιανών Αερογραμμών. Το βρετανικό έδαφος νοικιάστηκε το 1973 στις ΗΠΑ ώστε να φτιαχτεί η στρατηγικής σημασίας για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ βάση, καθώς οι Αγγλο-Αμερικανοί απεργάζονταν σχέδιο για δυνατότητα άμεσης δυτικής παρέμβασης στη Μέση Ανατολή ήδη από τη δεκαετία του 1960.

Μετά το τραγικό περιστατικό των Μαλαισιανών Αερογραμμών λοιπόν, αναρίθμητες αναφορές ενέπλεξαν το Ντιέγκο Γκαρσία στην υποτιθέμενη κατάρριψη του επιβατικού αεροσκάφους. Σύμφωνα με το σενάριο, χάκερ κατέλαβαν το αεροπλάνο με σκοπό να φτιάξουν ένα σκηνικό αντίστοιχο της 11ης Σεπτεμβρίου, γι’ αυτό και το κατέρριψε η βάση πριν αυτό φτάσει στον προορισμό του. Πηγές θέλουν τους κατοίκους των Μαλδίβων να εντοπίζουν ένα αεροπλάνο με «κόκκινες και μπλε γραμμές πάνω σε λευκό φόντο» που κατευθυνόταν στο Ντιέγκο Γκαρσία, την ίδια ώρα που μια φωτογραφία με έναν πυροσβεστήρα Boeing ξεβρασμένο σε ακτή παρακείμενου νησιού έδωσε περαιτέρω τροφή στη θεωρία συνωμοσίας. Σύμφωνα με κυβερνήτη αεροσκάφους Boeing, τα εν λόγω αεροπλάνα διαθέτουν ένα σύστημα τηλεχειρισμού που είναι ευάλωτο στις κυβερνοεπιθέσεις.

Ακόμα και καταθέσεις υπάρχουν για την κατάρριψη του μοιραίου αεροσκάφους από Ταϊλάνδη ακόμα και Ινδία, αλλά και μια αμφιβόλου αξιοπιστίας φωτογραφία. Σύμφωνα με άλλο σενάριο, υπάρχει ακόμα και στίγμα GPS που παραπέμπει σε μια περιοχή παραδίπλα στη Νήσο Γκαρσία. Ο αμερικανικός στρατός αρνήθηκε πάντως ότι το αεροσκάφος εθεάθη στον εναέριο χώρο της ναυτικής βάσης, αν και τα συντρίμμια που ανασύρθηκαν πρόσφατα εκεί κοντά αναζωπύρωσαν το συνωμοσιολογικό σενάριο…

Πεδίο βολής Καπούστιν Γιαρ



Στις όχθες του ποταμού Βόλγα, κοντά στα σύνορα με το Καζακστάν, υπάρχει η εξαιρετικά ευαίσθητη ρωσική εγκατάσταση αεροναυπηγικής που ήταν άλλοτε ένα από τα κέντρα εκτόξευσης του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος. Η διπλανή πόλη είχε μάλιστα εκκενωθεί για να κρατηθούν μυστικά τα απόρρητα πεπραγμένα της βάσης, καθώς σοβιετικοί και απαχθέντες ναζί επιστήμονες δούλευαν πια από κοινού για λογαριασμό της σοβιετικής πολεμικής και διαστημικής μηχανής. Πολλά νέα αεροσκάφη, πύραυλοι αλλά και οπλικά συστήματα έχουν δοκιμαστεί στην Καπούστιν Γιαρ, αν και ο συνωμοσιολογικός μύθος έχει επιφυλάξει για τη βάση έναν σαφώς πιο σκοτεινό ρόλο.

Αν πιστέψουμε τις εν λόγω θεωρίες, το 1948 ένα ΑΤΙΑ εντοπίστηκε στα ραντάρ, το οποίο επιβεβαιώθηκε από τους πιλότους των σοβιετικών μαχητικών, που το περιέγραψαν ως ένα ασημί διαστημόπλοιο σε σχήμα πούρου. Οι πιλότοι διατάχθηκαν να επιτεθούν και κατέρριψαν λέει το εξωγήινο σκάφος έπειτα από τρίλεπτη αερομαχία, με τις δυνάμεις εδάφους να συλλέγουν κατόπιν τα συντρίμμια και να τα μεταφέρουν στις υπόγειες εγκαταστάσεις της βάσης.

Με άμεση εντολή από τον ίδιο τον Στάλιν, οι σοβιετικοί πιλότοι κατέρριψαν αρκετούς ιπτάμενους δίσκους στα χρόνια που ακολούθησαν, κάτι που αναβάθμισε το «κόκκινο» διαστημικό πρόγραμμα με την προωθημένη εξωγήινη τεχνολογία. Κι έτσι η Καπούστιν Γιαρ μετατράπηκε στην επιτομή της ρωσικής συνωμοσιολογικής μυθολογίας, αλλά και της αμερικανικής κατασκοπείας φυσικά, με τις αναφορές να θέλουν τους Αμερικανούς να έχουν φωτογραφίσει εκεί όχι μόνο διαδρόμους απογείωσης και κέντρα εκτόξευσης, αλλά και μυστηριώδεις παραστάσεις και αυξημένη φυσικά ραδιενέργεια.

Το 1960 άλλα δύο ΑΤΙΑ καταρρίφθηκαν κοντά στη βάση, θρηνώντας μάλιστα ανθρώπινα θύματα από τα συντρίμμια που προσγειώθηκαν στην Καπούστιν Γιαρ. Το 1989 δύο διμοιρίες είδαν έναν φωσφορίζοντα πράσινο ιπτάμενο δίσκο να ίπταται στα 20 μέτρα πάνω από το οπλοστάσιο της βάσης, ψάχνοντας προφανώς για τα τόσα εξωγήινα πτώματα που φυλάσσονται στα έγκατα του απόρρητου κέντρου…

Αγγλική βάση Πόρτον Ντάουν



Ήταν το 1974 όταν ο αξιωματικός της αστυνομίας του Γιορκσάιρ, Τζέιμς Πρέσκοτ, ήταν στρατοπεδευμένος στα νότια της Αγγλίας, όπου και έλαβε το επείγον μήνυμα που έθετε τη μονάδα του σε επιφυλακή στο Μπέρμιγχαμ. Από κει πήραν την εντολή να μεταβούν στη νότια Ουαλία, σε μια πολίχνη της περιοχής, όπου υπήρχε έντονη στρατιωτική κινητικότητα, τόσο στο έδαφος όσο και τον αέρα. Η δική του ομάδα διατάχθηκε να μεταφέρει δύο μεγάλα και επιμήκη κιβώτια στη βάση του Πόρτον Ντάουν.

Όταν η μονάδα έφτασε στην απόρρητη βάση, είδαν λέει με τα μάτια τους «αυτό που θα με έκανε να αλλάξω την ιδέα που είχα για τη ζωή την ίδια».

Τα πτώματα των δίμετρων εξωγήινων ήταν ανθρωπόμορφα, αν και τόσο λεπτά που έμοιαζαν σαν σκελετωμένα ανθρωποειδή. Παρά το γεγονός ότι ιπτάμενο δίσκο δεν είδαν στη βάση, ενημερώθηκαν ότι ένα μεγάλο εξωγήινο διαστημόπλοιο είχε συντριβεί και τα απομεινάρια του είχαν εντοπιστεί από τον στρατό. Άλλες αναφορές από στρατιώτες θέλουν ακόμα και ζωντανούς εξωγήινους να έχουν πέσει αιχμάλωτοί μας!

Ακόμα πιο περίεργο είναι το γεγονός ότι το υπουργείο Άμυνας της Αγγλίας βοηθούσε εκείνη την εποχή το BBC να ολοκληρώσει ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα με τίτλο «Επιδρομή στη Γη», που είχε να κάνει με εξωγήινη επίθεση στον πλανήτη μας. Κάτι που στο μυαλό των συνωμοσιολόγων δεν ήταν τίποτε άλλο παρά προσπάθεια αντιπερισπασμού, ώστε να συγκαλυφθεί το πραγματικό γεγονός. Για ποιον άλλο λόγο να βοηθά εξάλλου το Βασιλικό Ναυτικό το τηλεοπτικό κανάλι προσποιούμενο πως καταρρίπτει ΑΤΙΑ την ίδια ώρα που δημοσίως αρνούνταν την κατάρριψη του πραγματικού ιπτάμενου δίσκου;

Κι αυτή δεν ήταν φυσικά η πρώτη φορά που το Πόρτον Ντάουν συνδέθηκε με εξωγήινη δραστηριότητα ή σκοτεινή ανθρώπινη δράση, αφού εκεί λάμβαναν υποτίθεται χώρα τα αντιδεοντολικά πειράματα σε ανυποψίαστους ανθρώπους με βιολογικούς και χημικούς παράγοντες κατά τις δεκαετίες του 1950 και του 1980. Τουλάχιστον 20.000 βρετανοί στρατιώτες φέρονται να έχουν μολυνθεί από επικίνδυνα τοξικά αέρια ή να έχουν λειτουργήσει εν αγνοία τους ως πειραματόζωα σε φρικιαστικά πειράματα, σύμφωνα πάντα με τον μύθο που περιβάλλει τη βρετανική βάση.

Τροφή στη συνωμοσιολογική μυθολογία έριξε η παραδοχή της βρετανικής κυβέρνησης ότι απόρρητα βιολογικά όπλα είχαν πράγματι δοκιμαστεί μεταξύ 1940-1979 στο Πόρτον Ντάουν, με σκοπό να θωρακίσουν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας ενάντια σε τέτοιες τρομοκρατικές επιθέσεις. Η κυβέρνηση παραδέχτηκε μεν τα εκτεταμένα πειράματα, μίλησε ωστόσο για ακίνδυνα ανάλογα των τοξικών βιολογικών παραγόντων που δεν θα μπορούσαν να βλάψουν τον γενικό πληθυσμό. Αν και οι λάτρεις της συνωμοσίας επιμένουν με νόημα ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι ζωντανοί εξωγήινοι μεταφέρθηκαν στην εν λόγω διαβόητη βάση…


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περί «εθελοντισμού» και «μη επιβαλλόμενης» αύξησης των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών


Άρθρο της Ελένης Λαμπροπούλου μέλος του ΔΣ ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ.

Οι σκέψεις τις οποίες διατύπωσε ο υπουργός Παιδείας στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Βήμα σχετικά με την κάλυψη των κενών στα σχολεία, την ενδεχόμενη αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών και τους τρόπους αξιολόγησής τους, προκαλούν εύλογες ανησυχίες.

Οι αναμενόμενες επιπτώσεις, στην περίπτωση που τέτοιες ιδέες υλοποιηθούν σε συνέχεια των μνημονιακών πολιτικών στον κόσμο της εργασίας και ειδικότερα της Παιδείας, θα καταστούν οδυνηρά εμφανείς: Εργαζόμενοι (και στην προκείμενη περίπτωση εκπαιδευτικοί) χωρίς δικαιώματα - αναλώσιμοι - φοβισμένοι – υποταγμένοι – χειραγωγήσιμοι – πρόθυμοι – οικονομικά εξαθλιωμένοι. Μέσα σ’ αυτή τη λογική, με δεδομένη την υποχρηματοδότηση και τον οικονομικό στραγγαλισμό της δημόσιας Παιδείας, θα μπορούσε κανείς εύκολα να φανταστεί και άλλες ιδέες που θα μπορούσαν να «πέσουν στο τραπέζι» για να λύσουν το ανυπέρβλητο, χωρίς τους αναγκαίους διορισμούς, πρόβλημα των κενών στα σχολεία.

Με αυτή την οπτική, οι υποχρεωτικές μετακινήσεις των τεχνητά πλεοναζόντων εκπαιδευτικών μπορούν εύκολα να μετατραπούν από υποχρεώσεις που επιβάλλονται αυταρχικά δια νόμου, σε εθελοντικές επιλογές των εκπαιδευτικών, με κίνητρο/αντάλλαγμα την προσμέτρησή τους στην αξιολόγηση, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την επαγγελματική και προσωπική τους ζωή, το παιδαγωγικό κλίμα μέσα στα σχολεία και την ποιότητα τελικά του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου.

Με μια τέτοια αντίληψη, οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών μπαίνουν σε ένα νέο πλαίσιο ολοκληρωτικής απορρύθμισής τους. Ένα πλαίσιο που δείχνει να στηρίζεται περισσότερο στην εθελοντική επιλογή μέσω κινήτρων και λιγότερο στην αυταρχική επιβολή κάποιων διατάξεων, οι οποίες όμως εξακολουθούν να υφίστανται μέσα σε ένα περιβάλλον πιεστικών αναγκών για τη λειτουργία των σχολείων.

Όσο αυτές δεν αντιμετωπίζονται με τον ενδεδειγμένο τρόπο (διορισμοί – αύξηση της χρηματοδότησης), οι επιλογές των εκπαιδευτικών χάνουν τον εθελοντικό τους χαρακτήρα, εκβιάζονται και γίνονται μονόδρομος. Οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να υποκύψουν σε τέτοιους εκβιασμούς. Εκβιασμούς που, αν γίνουν αποδεκτοί, εκτός από τη ζημιά που θα αποφέρουν στους ίδιους, θα αποδυναμώσουν και τη διαπραγματευτική δύναμη των αδιόριστων συναδέλφων τους, για να μη μιλήσουμε για την αύξηση της ανεργίας και την ολοκληρωτική εξαφάνιση κάθε εργασιακού και ασφαλιστικού δικαιώματος που θα επιφέρουν.

Όταν τον Νοέμβριο του 2014 ο τότε υπουργός Παιδείας είχε προτείνει την εθελοντική εργασία για τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς με «κίνητρο» κάποια μόρια, είχαμε απευθύνει κάλεσμα αντίστασης και στους μόνιμους συναδέλφους μας, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να βρεθούν μελλοντικά σε ανάλογη θέση. Είναι διαφορετικό πράγμα να συμμετέχεις οικειοθελώς, κινούμενος από κοινωνική ευαισθησία, σε δράσεις αλληλεγγύης και διαφορετικό να «πουλάς» την εργασία σου με αντάλλαγμα μερικά μόρια, είτε αυτά είναι μόρια διορισμού είτε μόρια «αξιολόγησης».

Τέτοιες αντιλήψεις ποδοπατούν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών και αποτελούν τελικά έναν εκβιαστικά επιβεβλημένο, άτυπο «εθελοντισμό».

Ας μην ξεχνάμε ότι στον ιδιωτικό τομέα η απλήρωτη εργασία, ντυμένη με το μανδύα του «εθελοντισμού», της δοκιμαστικής περιόδου ή της χρήσιμης εργασιακής εμπειρίας, είναι ήδη σχεδόν θεσμοθετημένη, με ολέθριες για τους εργαζόμενους επιπτώσεις. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Ενωμένος ο κόσμος της εργασίας, διορισμένοι και αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, καλούμαστε να διασφαλίσουμε, με τους αγώνες μας, το δικαίωμα στην εργασία και σε αξιοπρεπή μισθό. Ενωμένοι οφείλουμε να υπερασπιστούμε το δημόσιο σχολείο και να διεκδικήσουμε την αύξηση των δαπανών που θα το στηρίξουν ουσιαστικά.

Ελένη Λαμπροπούλου

Μέλος του ΔΣ του Κέντρου Εκπαιδευτικών Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ

από τις ΣΥΝεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χόκινγκ: Η εξέλιξη της τεχνολογίας οδηγεί στη φτώχεια


«Οι περισσότεροι θα οδηγηθούν στην ανέχεια εάν οι ιδιοκτήτες των μηχανών συσπειρωθούν».

Οι μεγάλες τεχνολογικές εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν τους περισσότερους ανθρώπους στη «φτώχεια», προειδοποίησε ο διάσημος βρετανός θεωρητικός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ, υποστηρίζοντας ότι η τεχνολογία ευθύνεται, εν μέρει, για την αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας.

«Ο καθένας μπορεί να απολαύσει μια πολυτελή ζωή εάν ο πλούτος που προέρχεται από τις μηχανές διαμοιράζεται, αλλιώς οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανόν καταλήξουν οικτρά φτωχοί εάν οι ιδιοκτήτες των μηχανών συσπειρωθούν ενάντια στην αναδιανομή του πλούτου», έγραψε την περασμένη εβδομάδα ο Χόκινγκ σε ανάρτησή του στην ιστοσελίδα Reddit.

«Μέχρι στιγμής, η τάσεις φαίνεται πως κλίνουν προς τη δεύτερη επιλογή, με την τεχνολογία να οδηγεί την αυξανόμενη ανισότητα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Συνέχισε λέγοντας ότι η ουσία αυτής της υπόθεσης έγκειται στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διανομή του πλούτου μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών, αναφέρει σε δημοσίευμά του το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN.

Στην αντεπίθεση περνά η τεχνολογική κοινότητα

Από την πλευρά της η τεχνολογική κοινότητα έσπευσε να ανταποδώσει τα πυρά. Συγκεκριμένα, ο Μαρκ Άντρισεν, επιτυχημένος επιχειρηματίας και εκπρόσωπος της Σίλικον Βάλεϊ δήλωσε ότι ο Χόκινγκ χρησιμοποιεί πεπαλαιωμένη ρητορική.

«Για εκατοντάδες χρόνια, οι άνθρωποι που ισχυρίζονταν ότι οι μηχανές συμβάλουν στη μείωση των θέσεων εργασίας φαίνονταν ανόητοι. Αλλά εγώ θα είμαι διαφορετικός», έγραψε ο Άντρισεν. Συνέχισε προτείνοντας ότι κάποιος ίσως θα πρέπει να αγοράσει έναν οικονομικό οδηγό για αρχάριους στον Χόκινγκ.

Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του το CNN, η συζήτηση αυτή αποτελεί καυτό θέμα μεταξύ των οικονομολόγων στη Σίλικον Βάλεϊ, όπου η αύξηση του πλούτου των νέων εργαζομένων τεχνολογίας έρχεται σε έντονη αντίθεση με τις μειονοτικές κοινότητες του Σαν Φρανσίσκο, οι οποίες ως επί τω πλείστον απαρτίζονται από ανθρώπους χαμηλού εισοδήματος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η θέση του Χόκινγκ σε αυτό το ζήτημα είναι πιο ορθή σε σχέση με αυτή του Άντρισεν.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του CNN, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τεχνολογία έχει οδηγήσει την οικονομική ανάπτυξη τόσο στις ΗΠΑ, όσο και σε άλλες χώρες του κόσμου. Και αυτό, γιατί πολλές χώρες προσπαθούν να αντιγράψουν την «έννοια» της Σίλικον Βάλεϊ στις δικές τους περιοχές. Ωστόσο, ενώ η «πίτα» αυξάνεται, δεν παίρνουν όλοι μεγαλύτερο κομμάτι.

«Η δική μου ερμηνεία των δεδομένων είναι ότι η τεχνολογία αποτελεί τη βασική κινητήρια δύναμη στην πρόσφατη αύξηση της ανισότητας. Είναι ο κύριος παράγοντας», δήλωσε στην ιστοσελίδα Technology Review, ο Έρικ Μπρίντζολφσον, καθηγητής του MIT.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η αντίδραση της γυναίκας που μαθαίνει ότι είναι... γιαγιά


Συγκινητική ήταν η αντίδραση μίας γυναίκας από το Οχάιο όταν έμαθε ότι έγινε για πρώτη φορά γιαγιά.

Η κόρη της και ο γαμπρός της δεν την είχαν ενημερώσει για τις προσπάθειες τους να υιοθετήσουν ένα μωράκι. Όταν η διαδικασία της υιοθεσίας ολοκληρώθηκε και πλέον είχαν το κοριτσάκι τους στην αγκαλιά τους αποφάσισαν να της κάνουν την πιο γλυκιά έκπληξη.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η άγρια ζωή μέσα από τον φωτογραφικό φακό


«Κλικ» που μοιάζουν με έργα τέχνης.

Σε ειδική τελετή στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου ανακοινώθηκαν οι νικητές του διαγωνισμού 2015 Wildlife Photographer of the Year, με τον Καναδό ερασιτέχνη φωτογράφο Don Gutoski να κερδίζει τις εντυπώσεις και την ψήφο των κριτών.

Η φωτογραφία του με τίτλο «Tale of two foxes» να αποτυπώνει την άγρια ομορφιά του αγώνα για την επιβίωση στο υποαρκτικό κλίμα του Cape Churchill στον Καναδά.

Ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε 42.000 συμμετοχές από 96 χώρες, η φωτογραφία του Gutoski θα τοποθετηθεί στην κεντρική θέση στην έκθεση των φωτογραφιών του διαγωνισμού που θα στηθεί στις 16 Οκτωβρίου στο Μουσείο.

Underwater Winner: Michael AW

Don Gutoski

15-17 Young Wildlife Photographer Winner: Jonathan Jagot

Amphibians and Reptiles Winner: Edwin Giesbers

From the Sky Winner: Pere Soler

Urban Winner: Richard Peters

Impressions Winner: Juan Tapia

11-14 Young Wildlife Photographer of the Year Winner: Ondrej Pelánek

The Wildlife Photojournalist Award: Single image Winner, Britta Jaschinski

Birds Winner: Amir Ben-Dov
Διαβάστε περισσότερα...

«Μάστιγα» οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα και τις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης


Ραγδαία αύξηση ως συνέπεια της λιτότητας «βλέπει» Έλληνας ερευνητής.

Τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα και σε τέσσερις άλλες περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ιταλία), πέραν των οικονομικών επιπτώσεων, επηρέασαν την ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων οδηγώντας σε αυτοκτονίες, με εκείνες των ανδρών και των νέων να σημειώνουν μεγαλύτερη αύξηση, και αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον, χωρίς καμιά προστασία για τους ανθρώπους, προειδοποιεί στη βάση των αποτελεσμάτων νέας έρευνάς του (που πραγματοποίησε με τον καθηγητή Alan Collins) ο Έλληνας ερευνητής Νικόλαος Αντωνακάκης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη.

Η έρευνα του Ελληνα ερευνητή -ο οποίος είναι επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Portsmouth και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Webser της Βιέννης- είναι από τις πρώτες που εξετάζει τις άμεσες συνέπειες της δημοσιονομικής λιτότητας σε ποσοστά αυτοκτονιών, στην ομάδα αυτή των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, και λαμβάνει υπόψη της τα μέτρα λιτότητας με διαφορετικούς κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, όπως μειώσεις των κυβερνητικών δαπανών, έλλειμμα, αυξήσεις φόρων.

Όπως αναφέρει ο Νικόλαος Αντωνακάκης, αύξηση των αυτοκτονιών εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της πτώσης του ρυθμού του ΑΕΠ, με κάθε μείωση κατά μία εκατοστιαία μονάδα στο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ στις χώρες αυτές, να έχει προκαλέσει 0,9% αύξηση σε ποσοστά αυτοκτονιών σε όλες τις ηλικίες, που ισοδυναμεί με πάνω από 6.000 αυτοκτονίες συνολικά, κατά την περίοδο 2011 - 2012.

Προσθέτει δε, πως όταν πρόκειται μόνον για περικοπές δαπανών ο ανδρικός πληθυσμός που επλήγη σοβαρότερα είναι ηλικίας μεταξύ 65 - 89 ετών, και συγκεκριμένα 2.325 άνδρες σε αυτή την ηλικιακή ομάδα έχουν αυτοκτονήσει στο διάστημα 2011 - 2012 ως απόρροια της δημοσιονομικής λιτότητας (περικοπές συντάξεων και μισθών), ενώ στα πέντε χρόνια εφαρμογής της (2009 - 2014) εκτιμάται ότι υπήρξαν 4.555 αυτοκτονίες στους άνδρες στην ηλικιακή κατηγορία 65 - 89 ετών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η ανεργία είναι η κύρια αιτία των αυτοκτονιών, με δεύτερη αιτία την δημοσιονομική λιτότητα, και τις δύο να αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητική είναι, όπως τονίζει, η σημαντική άνοδος της ανεργίας των νέων στην περιφέρεια της ζώνης του ευρώ, η οποία οδηγεί σε δραματική αύξηση των αυτοκτονιών στον ανδρικό πληθυσμό στις ηλικίες μεταξύ 10 - 24 ετών, όπου αυξάνεται κατά 1,6% σε κάθε μείωση κατά μία μονάδα στο ΑΕΠ.

Το θετικό αποτέλεσμα της έρευνας είναι, όπως παρατηρεί ο ίδιος, η διαπίστωση ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης και της δημοσιονομικής πολιτικής, θα μπορούσαν να μετριαστούν, με την υιοθέτηση αναδιανεμητικών πολιτικών και επενδύοντας σε ορισμένα συγκεκριμένα στοιχεία ισχυρότερης κοινωνικής προστασίας στην περιφέρεια της Ευρωζώνης.

Κατά την άποψή του, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί αυτά τα αποτελέσματα έχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην χάραξη οικονομικής πολιτικής και θέτουν ουσιαστικά ζητήματα σχετικά με την παρατεταμένη εφαρμογή δημοσιονομικής λιτότητας, χωρίς κάποια δίχτυα ασφάλειας.

Όπως διευκρινίζει ο Νικόλαος Αντωνακάκης,, ο ίδιος και ο καθηγητής Collins έχουν καλέσει στο παρελθόν τις κυβερνήσεις και τους οργανισμούς να βρουν τρόπους για να δοθεί λύση στο πλήγμα που δέχονται οι άνθρωποι από τις σκληρές οικονομικές περικοπές, όταν πέρυσι είχαν δημοσιεύει έρευνα η οποία διαπίστωνε πως οι περικοπές δαπανών στην Ελλάδα είχαν προκαλέσει δραματική αύξηση των αυτοκτονιών των ανδρών.

Τέλος, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Έλληνας ερευνητής, σημειώνοντας ότι για τις έρευνες χρησιμοποιούνται τα επίσημα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας που τα τελευταία είναι εκείνα πριν από δύο έως τρία χρόνια, εκτιμά ότι ο αριθμός των αυτοκτονιών στην Ελλάδα το 2013 και το 2014 θα είναι παρόμοιος εκείνου του 2012 που είχε ανέλθει, στη βάση των επίσημων στοιχείων, σε 508, ενώ, όπως συμπληρώνει, ο ίδιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το 2015 και για τα επόμενα χρόνια, σε περίπτωση συνέχισης των μέτρων λιτότητας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...