Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Κανονισμός Παροχών ΕΟΠΥΥ: Εκτός θεραπείας άτομα με αναπηρία μετά τα 18 τους χρόνια!




Αποκλείονται από την Ειδική Αγωγή άνθρωποι που τη χρειάζονται εφ' όρου ζωής.
Ο βάρβαρος προσανατολισμός του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, που κόβει βασικές και αναγκαίες παροχές προκειμένου να ενισχυθούν οι επιχειρηματίες της Υγείας - Πρόνοιας, φανερώνεται μέρα με τη μέρα. Ούτε μήνας δεν έχει περάσει από τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και οι λαϊκές οικογένειες βρίσκονται αντιμέτωπες με τραγικά αδιέξοδα. Είναι ενδεικτικό πως το άρθρο 17 του Κανονισμούαποκλείει από την Ειδική Αγωγή όλα τα παιδιά με Αναπηρία μετά τα 18 τους χρόνια. Δηλαδή τα αποκλείει από δωρεάν παροχές Υπηρεσιών Υγείας, όπως φυσικοθεραπεία, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ειδική ψυχολογική υποστήριξη, που είναι απαραίτητα για την υγεία τους. Λες και τα άτομα με αναπηρία παύουν μόλις ενηλικιωθούν να έχουν ανάγκη από τις παραπάνω θεραπείες, λες και με την ενηλικίωσή τους αποκτούν κάποιο εισόδημα, ώστε να αγοράζουν τις υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας!

«Οταν κάποιο άτομο έχει χρόνια πάθηση ή αναπηρία χρειάζεται συνέχεια και για πάντα θεραπεία και πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτικές παροχές», σημειώνει στον «Ρ» η Σοφία Σαριδάκη, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής. Στο μεταξύ, προσθέτει, «έχει μειωθεί ο αριθμός των παρεχόμενων θεραπειών ανά παιδί, όπως και το ποσό που δικαιούνται τα άτομα με αναπηρία για τα τεχνικά βοηθήματα. Αυτά κανονικά πρέπει να παρέχονται δωρεάν, ειδικά όταν μιλάμε για τόσο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, που έχουν επιπλέον προβλήματα από όλα τα άλλα των εργατικών οικογενειών. Ακόμη κι αν κάποια οικογένεια έχει να πληρώνει, είναι και πάλι απαράδεκτο. Αλλά οι περισσότεροι δεν έχουν να πληρώσουν και θα μένουν χωρίς αυτές τις θεραπείες που είναι πολύ ουσιαστικές. Για παράδειγμα, αν ένας παραπληγικός κόψει τη φυσιοθεραπεία, θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία του».
«Διαφωνούμε κάθετα με τον Κανονισμό του ΕΟΠΥΥ και τον αντιπαλεύουμε. Είναι υποχρέωση του κράτους να παρέχει δωρεάν και αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας και Ειδικής Αγωγής και όχι να βαραίνει τα Ταμεία. Επίσης δεν πρέπει να υπάρχει επιχειρηματική δράση σε αυτούς τους τομείς», τονίζει η Γεωργία Κουρή, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής. «Η Ειδική Αγωγή - υπογραμμίζει - χρειάζεται να παρέχεται εφ' όρου ζωής για κάποιες παθήσεις, αλλιώς μιλάμε για έναν σύγχρονο "Καιάδα". Ο Κανονισμός του ΕΟΠΥΥ αφήνει αυτούς τους ανθρώπους σπίτι τους, χωρίς καν να μπορούν να συντηρήσουν τις όποιες δεξιότητες ανέπτυξαν μέχρι τα 18 χρόνια. Είναι ένα δυσβάσταχτο φορτίο για την οικογένεια».


Διαβάστε περισσότερα...

Προσφορές για το “Λευκό Ταξί”




Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Νομού Χανίων ενημερώνει τα μέλη του ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Ράδιο Ταξί 'Ερμής' διέκοψε τη συνεργασία του και τη λειτουργία του 'Λευκού Ταξί' με δική του πρωτοβουλία.
Το Σωματείο ΑμεΑ ζητά προσφορές από φορείς και ιδιώτες με επαγγελματικό δίπλωμα οδήγησης για την ενοικίαση και λειτουργία του 'Λευκού Ταξί'.
Μέχρι να αναλάβει νέος οδηγός το 'Λευκό Ταξί' συνεχίζει με το Ράδιο Ταξί 'Ερμής'. Πληροφορίες: Αμαλία Μπασία: 6972718777, Γεώργιος Κλαράκης: 6977237979.



Διαβάστε περισσότερα...

Το μυαλό σας σταματά την απώλεια κιλών;



Τι πρέπει να προσέχουν οι υπέρβαροι.

Αν κάθε φορά που χάνετε βάρος, βλέπετε ότι τα κιλά επανέρχονται σε διάστημα ενός εξαμήνου, τότε δεν είναι μόνο οι συνήθειές σας που σαμποτάρουν τις προσπάθειές σας.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνά με τους επιστήμονες, η μακροχρόνια παχυσαρκία ενδέχεται να προκαλεί δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο, επεμβαίνοντας στα μέρη που είναι υπεύθυνα για τη διατήρηση του υγιούς σωματικού βάρους με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να αδυνατίσετε.

Οι επιστήμονες καταλήγουν στο ότι κάθε άνθρωπος έχει από τη φύση του ένα βάρος, το οποίο ο οργανισμός πρέπει να διατηρήσει.

Η ιδέα ενός καθιερωμένου ατομικού βάρους μπορεί να αποτελέσει το κλειδί στην θεραπεία της παχυσαρκίας. Κι αυτό ανεξάρτητα από το γεγονός ότι μπορούμε να χάνουμε βάρος με το να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες. Ο οργανισμός μας άλλωστε ρυθμίζει ακριβώς πόσες θερμίδες θα κάψουμε σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Αυτό σημαίνει ότι ενώ μπορούμε να ελέγξουμε την πρόσληψη θερμίδων, δεν μπορούμε να ελέγξουμε το ισοζύγιο ενέργειας (τις θερμίδες που καταναλώνουμε μείον εκείνες που καίμε) με την ίδια ακρίβεια.

Πάντως, τα πράγματα είναι δύσκολα, όπως φαίνεται για τους υπέρβαρους. Κι αυτό γιατί ενώ υπάρχουν κάποιοι που καταφέρνουν να χάσουν βάρος, μετά καλούνται να αντιμετωπίσουν τις παγίδες που τους βάζει ο ίδιος ο οργανισμός τους στο να διατηρήσουν αυτό το βάρος.

Οι επιστήμονες πάντως δεν πιστεύουν ότι η δίαιτα είναι μάταιη για τους υπέρβαρους ανθρώπους. Κι αυτό γιατί, όπως τονίζουν, μέσω της υγιεινής διατροφής και της συχνής άσκησης μπορούν να επωφεληθούν. Βέβαια, θα είναι πιο δύσκολο για εκείνους καθώς θα πρέπει να συνδυάζουν δίαιτα και γυμναστική. Επιπλέον θα πρέπει να «παλεύουν» με κάποια μηνύματα του οργανισμού τους που θα τους ζητούν επίμονα να καταναλώνουν τροφή. Στην περίπτωση πάντως που υποκύψουν στο φαγητό, το μόνο σίγουρο είναι ότι μέσω της άσκησης, θα έχουν καταφέρει να πετύχουν καλύτερη υγεία.


Διαβάστε περισσότερα...

Όλες οι αλλαγές που φέρνει το νέο μνημόνιο στην αγορά εργασίας



Τι ισχύει σήμερα και τι θα ισχύσει με τα νέα μέτρα.

Σε σημαντική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων οδηγούν οι μεγάλες αλλαγές που φέρνει το νέο μνημόνιο στα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα. Ο νομικός επί εργατικών θεμάτων Γιάννης Καρούζος παρουσιάζει κωδικοποιημένα τι ισχύει έως σήμερα και τι αλλάζει με τα νέα μέτρα.

Τι ισχύει μέχρι σήμερα.

Με το Ν. 1876/90, που ψηφίστηκε ομόφωνα από τα τότε κόμματα της ελληνικής Βουλής υπό Οικουμενικής Κυβέρνησης, θεσπίστηκε η «σταθερότητα» στη μισθοδοτική μεταχείριση των εργαζομένων στο χρονικό περιβάλλον που μία συλλογική ρύθμιση (συλλογική σύμβαση, επιχειρησιακή ή κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική ή εθνική γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) παύει να ισχύει, είτε με τη λήξη της, είτε με καταγγελία αυτής από τους εργοδότες ή/και τους εργαζόμενους.

Η προστασία αφορά τόσο στους εργαζόμενους της επιχείρησης ή του κλάδου που απασχολούνται στη διάρκεια ισχύος της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Σ.Σ.Ε.), αλλά και στους νεοπροσλαμβανόμενους που θα προσλαμβάνονται εντός του 6μηνού από τη λήξη ή την καταγγελία της Σ.Σ.Ε.

Α) Η προστασία για τους πρώτους ισχύει υπό τη λεγόμενη μετενέργεια των όρων της Σ.Σ.Ε. που έληξε ή καταγγέλθηκε. Τούτο σημαίνει ότι οι όροι της προηγούμενης συλλογικής σύμβασης εξακολουθούν να διέπουν τις ατομικές σχέσεις εργασίας, μέχρις ότου οι όροι αυτοί τροποποιηθούν. Η τροποποίηση των όρων αυτών μπορεί να λάβει χώρα, είτε με τη σύναψη νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, είτε με τη σύναψη νέων, ατομικών συμβάσεων εργασίας με τη συμφωνία του εργαζόμενου.

Χάρη στη μετενέργεια, οι όροι της τελευταίας Σ.Σ.Ε. αποτελούν αφετηρία για τη διαπραγμάτευση με τον εργοδότη, έστω σε ατομικό επίπεδο. Σε καμία περίπτωση υπό το μέχρι σήμερα ισχύον καθεστώς ο εργοδότης δε θα μπορούσε από μόνος του να μεταβάλλει τους όρους αυτούς, ούτε να τους καταργήσει χωρίς τη συναίνεση του εργαζόμενου. Τούτο είναι εφικτό, δηλαδή η τροποποίηση των όρων με κοινή συμφωνία ακόμη και πριν την πάροδο του 6μηνου, αρκεί να συμφωνούν τα μέρη, εργαζόμενος και εργοδότης και εφόσον έχει λήξει η Σ.Σ.Ε. ή έχει καταγγελθεί.

Μέχρι σήμερα κάθε νέα διαπραγμάτευση ξεκινά από τη βάση των προϊσχυσάντων όρων και οδεύει προς τη βελτίωση αυτών προς όφελος των συμβαλλομένων μερών.

Β) Η ένταξη των νεοπροσλαμβανομένων στο ίδιο συλλογικό πεδίο μισθοδοτικής μεταχείρισης με τους ήδη απασχολούμενους συναδέλφους τους, ισχύει μόνο και εφόσον αυτοί θα προσλαμβάνονται εντός του 6μηνού από τη λήξη ή την καταγγελία της Σ.Σ.Ε. Αν αυτό παρέλθει και δεν υπάρξει συλλογική σύμβαση, τότε ο εργαζόμενος εντάσσεται στο μισθό που καθιερώνει η εθνική γενική Σ.Σ.Ε., έστω κι αν ασκεί την ίδια εργασία με αυτή των συναδέλφων του που εργάζονται ήδη και διέπονται από την καταγγελθείσα ή λήξασα Σ.Σ.Ε. Στην πράξη βέβαια, λίγοι εργοδότες ρισκάρουν να μην εντάξουν τους νέους εργαζόμενους στην ίδια Σ.Σ.Ε., που αφορούσε στους ήδη απασχολούμενους συναδέλφους τους και τούτο διότι πάντοτε, είτε με συμφωνία εργαζομένων -εργοδοτών, είτε με διαιτητική απόφαση του Ο.ΜΕ.Δ. ακολουθούσε συλλογική ρύθμιση που άλλοτε γρήγορα, άλλοτε αργά θα είναι η ίδια για τους νεοπροσλαμβανόμενους και τους ήδη απασχολούμενους εργαζόμενους.

Έπειτα το ΙΚΑ, σε περιπτώσεις ελέγχου και διαπίστωσης διαφορετικής μεταχείρισης των εργαζομένων αναφορικά με τη λήξασα ή καταγγελθείσα Σ.Σ.Ε. επιβάλλει πρόστιμα χωρίς να ελέγχει ενδελεχώς την προαναφερθείσα νομική εξέλιξη. Συνεπώς, οι εργοδότες δεν είχαν λόγο να εφαρμόζουν διπλή μισθοδοτική μεταχείριση έναντι των ήδη και νέων απασχολούμενων εργαζομένων τους.

Τι θα αλλάξει με τα νέα μέτρα


Ο ορισμός του 3μηνου αντί του 6μηνου διάρκειας ισχύος των όρων μίας Σ.Σ.Ε. από τη λήξη ή την καταγγελία της περιορίζει την ευμενή μεταχείριση των νεοπροσλαμβανόμενων εργαζομένων έναντι των ήδη απασχολούμενων. Αν τυχόν ο εργοδότης δεν προσλάβει εργαζόμενο εντός του τριμήνου από τη λήξη ή καταγγελία της Σ.Σ.Ε., τότε απελευθερώνεται πλήρως έναντι αυτού από την εφαρμογή της προηγούμενης Σ.Σ.Ε. και θα πρέπει να τον υπαγάγει στην αμοιβή των μισθών της εθνικής γενικής Σ.Σ.Ε. Αν, όμως, συναφθεί αργότερα νέα Σ.Σ.Ε., νοείται ότι θα αναγκάσει τον εργοδότη στην εφαρμογή της νέας Σ.Σ.Ε. και έναντι του προσωπικού, που ήδη θα απασχολείται στις υπηρεσίες του. Καθιερώνεται σε κάθε περίπτωση ανώτατο διάστημα ισχύος μίας Σ.Σ.Ε. που είναι τα 3 έτη.

Τα κλαδικά σωματεία θα πρέπει να επισπεύσουν την υπογραφή μίας νέας Σ.Σ.Ε. εντός του τριμήνου, διότι η ολοκλήρωση της συλλογικής διαπραγμάτευσης εντός αυτού του χρόνου θα τους δώσει την ευκαιρία για μία νέα συμφωνία τουλάχιστον με αναφορά την προηγούμενη ισχύουσα κλαδική Σ.Σ.Ε., με βάση το σύνολο των αποδοχών που αυτή καθιέρωνε (βασικό κλαδικό μισθό + επιδόματα).

Αν παρέλθει το τρίμηνο, οι εργαζόμενοι θα έχουν ως δεδομένο μόνο το βασικό κλαδικό μισθό και ορισμένα μόνο από τα κλαδικά επιδόματα. Τα υπόλοιπα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Ο αποκλεισμός ανάμειξης του ΟΜΕΔ σε αυτήν την περίπτωση, τυχόν επιχειρηθεί, είναι αντισυνταγματικός και δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά. Προβλέπεται όμως η διατήρηση για ένα έτος της μετενέργειας του συνόλου των όρων και αμοιβών των συμβάσεων που έληξαν ή καταγγέλθηκαν, εφόσον αυτές είχαν διάρκεια 24 μηνών.

Σημαντικά προβλήματα θα προκύψουν ενώπιον του ΟΜΕΔ, αφού προβλέπεται η αρμοδιότητα του Διαιτητή μόνο ύστερα από κοινή συμφωνία εργαζομένων και εργοδοτών. Η αρμοδιότητα του Διαιτητή, που μέχρι σήμερα έχει περιοριστεί στον καθορισμό μόνο του βασικού μισθού, δε θα επιλαμβάνεται επί των επιδομάτων και λοιπόν παροχών που προβλεπόταν από τη Σ.Σ.Ε.

Δεν επηρεάζει την εφαρμογή των ανωτέρω ποιος από τα μέρη θα καταγγείλει μία Σ.Σ.Ε.
Είναι σφόδρα πιθανόν να μην μπορεί πλέον να τίθεται ως κατακλείδα στις διαιτητικές αποφάσεις η τιθέμενη επί έτη ρήτρα σε αυτές, περί διατήρησης των λοιπών όρων μίας Σ.Σ.Ε., που έχει λήξει ή καταγγελθεί.



Διαβάστε περισσότερα...

Γενιά των 400 ευρώ οι νέοι μέχρι 25 ετών



Σαρωτικές περικοπές στους μισθούς.

Αλλαγές-σοκ προβλέπονται στους μισθούς και στις εργασιακές σχέσεις, με αποτέλεσμα να κάνει την εμφάνισή της η… γενιά των 400 ευρώ. Όσοι αμείβονται με την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας χάνουν τρεις μισθούς, ενώ σε πρωτοφανή επίπεδα πέφτουν οι μισθοί των νέων κάτω των 25 ετών- που με βάση τις πληροφορίες μειώνονται κατά 32%.

Οι μισθοί που προβλέπονται στην ΣΣΕ πρόκειται να μειωθούν κατά 22%. Ο νεοπροσλαμβανόμενος σήμερα δικαιούται με βάση τη συλλογική σύμβαση 751,39 ευρώ μεικτά το μήνα. Με την περικοπή, ο μισθός θα μειωθεί κατά 150,28 ευρώ και θα περιοριστεί στα 586,08 ευρώ (ήτοι 487,45 ευρώ καθαρά).

Για παράδειγμα, έγγαμος με δύο τριετίες σήμερα έχει μισθό 1.037,13 ευρώ, ενώ με τη μείωση 22% θα περιοριστεί στα 808,96 ευρώ μεικτά.

Πρωτοφανής είναι η μείωση των μισθών για νέους κάτω των 25 ετών, καθώς εκτός από τη γενική μείωση κατά 22% που ισχύει για όλους, θα έχουν μία «έξτρα» μείωση 10%.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πώς οι μεικτές αποδοχές ενός νέου εργαζομένου πέφτει στα 510,94 ευρώ (δηλαδή οι καθαρές αποδοχές πέφτουν κοντά στα 400 ευρώ).

Πώς διαμορφώνονται οι μισθοί με βάση τον πίνακα που δημοσιεύει το Έθνος:


Διαβάστε περισσότερα...

Στα 359,97 ευρώ πέφτει το επίδομα ανεργίας!



Η μείωση θα πλήξει πάνω από 1.000.000 ανέργους στη χώρα μας.

Σειρά επιδομάτων «συμπαρασύρει» η μείωση του βασικού μισθού της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα «κλειδώνει» στο 22%.

Το βασικό επίδομα ανεργίας υπολογίζεται με βάση το 55% του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.

Αυτό σημαίνει πως από τα 461,5 ευρώ που είναι σήμερα θα πέσει στα 359,97 ευρώ. Η μείωση θα πλήξει πάνω από 1.000.000 ανέργους στη χώρα μας.



Διαβάστε περισσότερα...

«Φοβόμαστε τι θα γίνει με τους πεινασμένους»



Στα συσσίτια ελπίζουν οι άστεγοι.

«Δεν έχω χρήματα να φάω. Έρχομαι εδώ για να μην πεθάνω της πείνας. Οι δουλειές μου δεν πήγαν καλά και αναγκάστηκα να κλείσω το μαγαζί μου. Δεν είμαι ο μοναδικός», λέει στο newsbeast.gr ο 56χρονος, Γιώργος Κ., ο οποίος κάθε μέρα πηγαίνει στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων για να σιτιστεί.

«Αυτή τη στιγμή ημερησίως έρχονται σε εμάς για να σιτιστούν περισσότερα από 1.300 άτομα», αναφέρει ο πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ, Γιώργος Αποστολόπουλος. Στον ίδιο χώρο, η Εκκλησία μοιράζει φαγητό σε περίπου 1.500 άτομα. Δηλαδή, κάθε μέρα περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι πηγαίνουν στους χώρους του ΚΥΑΔΑ, επί της οδού Πειραιώς, για να φάνε ένα πιάτο ζεστό φαΐ.

«Μέσα σε ένα χρόνο, όπως εκτιμούμε, το ποσοστό των ανθρώπων που ζητούν τρόφιμα υπολογίζεται ότι έχει αυξηθεί κατά 15%. Και ακόμα δεν έχουν έρθει σε εμάς οι άνθρωποι που χάνουν τώρα τις δουλειές τους. Φοβόμαστε πολύ τους πεινασμένους ανθρώπους, των οποίων τα ποσοστά θα αυξηθούν δραματικά», συνεχίζει ο κ. Αποστολόπουλος. Για να ευχαριστήσει τους ανθρώπους που με τις χορηγίες τους βοηθούν να συνεχίσει αυτή η υπηρεσία το έργο της.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωδεκάχρονη «ξυπνά» από κώμα χάρη στον Ντελ Πιέρο



Ένα μήνυμα την κράτησε στη ζωή.

Μία απίστευτη ιστορία έλαβε χώρα στην Καλαβρία στη Νότια Ιταλία κάνοντας πολλούς να μιλούν για θαύμα.

Η Τζάντα, ένα δωδεκάχρονο κορίτσι, «ξύπνησε» από το κώμα στο οποίο βρισκόταν, χάρη και σε ηχογραφημένο και βιντεοσκοπημένο μήνυμα που απέστειλε ο ποδοσφαιριστής της Γιουβέντους, Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο.

Την Κυριακή, 22 Ιανουαρίου, η Τζάντα είχε αισθανθεί άσχημα και περιήλθε σε κωματώδη κατάσταση, ενώ έβλεπε, με τον πατέρα της, τις κύριες φάσεις της τελευταίας αγωνιστικής της Α' εθνικής κατηγορίας.

Οι γονείς της την μετέφεραν εσπευσμένα στο νοσοκομείο του Κρότωνα και ζήτησαν αμέσως τη βοήθεια και του ποδοσφαιριστή- σύμβολο της Γιουβέντους, τον οποίο η δωδεκάχρονη από την Καλαβρία θαυμάζει και αγαπά.

Ο «'Αλεξ», όπως τον αποκαλούν οι φίλαθλοι, έστειλε πρόθυμα ένα βιντεοσκοπημένο και ένα ηχογραφημένο μήνυμα, στο οποίο, μεταξύ άλλων, της έλεγε: «Γεια σου Τζάντα, είμαι ο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο. Εύχομαι να ξυπνήσεις το γρηγορότερο δυνατόν, ώστε να μπορέσεις να δεις τόσα δικά μου, δικά μας, ματς. Να έλθεις να μας δεις από κοντά και να έχουμε την ευκαιρία να γνωριστούμε».

Μετά τις πρώτες, κιόλας, φορές που η μικρή ασθενής άκουσε το μήνυμα, η σοβαρότατη κατάστασή της άρχισε να βελτιώνεται.

«Η Τζάντα, πρώτα κούνησε ελαφρά το αριστερό της χέρι και ύστερα από λίγες ώρες φώναξε την μητέρα της. Εικοσιτέσσερις ώρες αργότερα ξανάρχισε να μιλά κανονικά και ζήτησε να της φέρουν παγωτό», αφηγήθηκε ο πατέρας της στον ιταλικό Τύπο.

Οι γονείς της μικρής δεν σταμάτησαν στιγμή να ευχαριστούν τον ποδοσφαιριστή για το δώρο που τους έκανε.


Διαβάστε περισσότερα...

Μήπως τα αντικαταθλιπτικά μας κάνουν χειρότερα;



Προβληματισμός σε γιατρούς και χρήστες.

Είναι γνωστό πως μόνο οι μισοί από τους χρήστες αντικαταθλιπτικών έχουν αποτέλεσμα και το ερώτημα αυτό ήρθε να απαντήσει μια έρευνα σε ποντίκια, που έδειξε πως ορισμένοι υποδοχείς στον εγκέφαλο μπλοκάρουν τη δράση τους.

Αν αυτό ισχύει και για τους ανθρώπους, τότε ίσως να υπάρχει ελπίδα να βρεθούν λύσεις για το μεγάλο αυτό ποσοστό ανθρώπων που δεν ανταποκρίνονται στα αντικαταθλιπτικά.

Τα φάρμακα αυτά είναι φτιαγμένα για να αυξάνουν την έκκριση σεροτονίνης στον εγκέφαλο που ανακουφίζει από την αίσθηση αυτή του θανάτου και της λύπης.

Οι υποδοχείς της σεροτονίνης 1-Α φαίνεται πως είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή της ουσίας αυτής, αλλά όταν αυτοί είναι σε αφθονία φαίνεται πως εμποδίζουν ταυτόχρονα τη δράση των αντικαταθλιπτικών τουλάχιστον στα πειραματόζωα...

Με βάση τα ευρήματα αυτά είναι λογικό πως οι φαρμακευτικές εταιρίες πρέπει να αναπροσανατολίσουν τις έρευνες τους σε νέες γενιές φάρμακων, που να ξεπερνούν αυτή την αντίσταση των εγκεφαλικών κυττάρων στα φάρμακα της παρούσας περιόδου που όντως έχουν προβληματίσει τους γιατρούς αλλά και τους χρήστες.

Είναι συχνό το παράπονο των ασθενών πως με τα αντικαταθλιπτικά πολλές φορές ένιωσαν χειρότερα και γι’ αυτό και τα διέκοψαν.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η έλλειψη ύπνου σκοτώνει το σεξ



Η αϋπνία έχει συνέπειες στη δουλειά και στις οικογενειακές δραστηριότητες.

Περίπου ένας στους τέσσερις αμερικανούς που είναι παντρεμένοι ή συζούν με κάποιον, λένε πως τους λείπει τόσο πολύ ύπνος που συχνά είναι πολύ κουρασμένοι για να κάνουν σεξ. Η έλλειψη ύπνου επίσης εμποδίζει πολλούς στη δουλειά τους ή στις οικογενειακές δραστηριότητές τους.

Έρευνα έγινε στις ΗΠΑ και βασίστηκε σε τυχαίο δείγμα 1.007 ενηλίκων 25 με 60 ετών. Η μελέτη επικεντρώθηκε σε διαφορές στις συνήθειες του ύπνου σε ανθρώπους διαφορετικής εθνικότητας. Οι απαντήσεις ήταν κοινές όσον αφορά την κούραση και το σεξ.

Οι λευκοί κυρίως (ένας στους δέκα περίπου) πάσχουν από αϋπνία. Οι έγχρωμοι (ένας στους επτά περίπου) έχουν υπνική άπνοια. Οι λατίνοι ξενυχτούν τα βράδια σκεπτόμενοι τη δουλειά, το χρήμα, τις σχέσεις και τα προβλήματα υγείας. Περίπου 3 στους 8 χάνουν τον ύπνο τους έχοντας αυτές τις ανησυχίες.

Οι ασιατικής-αμερικανικής καταγωγής κοιμούνται καλύτερα απ’ όλους. Πέντε στους έξι λένε πως κοιμούνται καλά τουλάχιστον κάποιες μέρες την εβδομάδα. Βλέπουν λιγότερη τηλεόραση, πίνουν λιγότερο αλκοόλ πριν πέσουν για ύπνο, και δε μοιράζονται το κρεβάτι τους με σύζυγο ή σύντροφο.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr/
Διαβάστε περισσότερα...

Τι κρύβεται πίσω από τη συχνουρία



Συμβουλευτείτε το γιατρό σας γιατί δεν είναι πάντα αθώα.

Συχνουρία είναι η κατάσταση κατά την οποία ο άνθρωπος ουρεί συχνότερα από το φυσιολογικό. Όταν συμβαίνει αυτό, η συνολική ποσότητα των ούρων που αποβάλλονται είναι συνήθως φυσιολογική ή ελαφρά ελαττωμένη. Η συχνουρία μπορεί να εμφανίζεται τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα ή, κάποιες φορές, μόνο τη νύχτα, οπότε μιλάμε για νυκτουρία.

Ανάλογα με την αιτία που προκαλεί τη συχνουρία μπορεί να υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως απώλεια του ελέγχου της ουροδόχου κύστεως, δύσκολη ή επώδυνη ούρηση, ασυνήθιστο χρώμα ούρων ή έντονη και επείγουσα επιθυμία για ούρηση.

Η συχνουρία αποτελεί σύμπτωμα πολλών ασθενειών, αλλά επιπλέον μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, την εργασία και συχνά την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Ποικίλλες ουρολογικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν συχνουρία. Αυτές μπορούν να αφορούν στους νεφρούς, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα ή τον προστάτη. Τέτοιες παθήσεις μπορεί να είναι φλεγμονές, τραυματισμοί, παθήσεις των μυών, των νεύρων ή άλλων ιστών που συμμετέχουν στη λειτουργία της κύστης ή την παραγωγή των ούρων, κάποιες μορφές θεραπείας καρκίνου, φάρμακα ή άλλες ουσίες που αυξάνουν την παραγωγή των ούρων.

Επίσης η συχνουρία μπορεί να οφείλεται σε καρκίνο της ουροδόχου κύστεως, λίθους της κύστεως, κυστεοκήλη, άποιο διαβήτη, διουρητικά, κατάχρηση αλκοόλ ή καφέ, διάμεση κυστίτιδα, λοιμώξεις του νεφρού, υπερδραστήρια κύστη, υπερπλασία προστάτη ή φλεγμονή του (προστατίτιδα), ακτινοθεραπεία της πυέλου ή της κατώτερης κοιλιακής χώρας, διαβήτη τύπου 1 ή 2, ακράτεια ούρων ή λοιμώξεις του κατώτερου ουροποιητικού (όπως πχ οξεία κυστίτιδα).

Επειδή όπως φαίνεται η συχνουρία μπορεί να κρύβει κάποια πάθηση λιγότερο ή περισσότερο σοβαρή, χρειάζεται κανείς πάντα να συμβουλεύεται γιατρό, ειδικότερα αν δεν υπάρχει κάποια προφανής αιτία, όπως υπερκατανάλωση καφέ ή αλκοόλ, αν τα συμπτώματα επηρεάζουν τον ύπνο ή τις καθημερινές δραστηριότητες ή αν έχει και άλλα ουρολογικά προβλήματα ή άλλα ανησυχητικά συμπτώματα. Τέτοια μπορεί να είναι αίμα στα ούρα, κόκκινο ή σκούρο καφέ χρώμα ούρων, επώδυνη ούρηση, πόνος στη μέση, χαμηλά στη κοιλιά ή τη βουβωνική χώρα, δυσκολία στην ούρηση ή στο άδειασμα της κύστεως, επείγουσα επιθυμία για ούρηση, απώλεια του ελέγχου της ούρησης ή πυρετός.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κάθε χρόνο ακρωτηριάζονται 3.000 έλληνες διαβητικοί



Σακχαρώδης διαβήτης, μια ύπουλη πάθηση!

Διαστάσεις επιδημίας, σε παγκόσμιο επίπεδο, λαμβάνει μια από τις πιο «ύπουλες» παθήσεις του ανθρώπινου οργανισμού, ο σακχαρώδης διαβήτης.

Τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασής της δρα κρυφά, χωρίς να εκδηλώνει συμπτώματα και σχετίζεται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών συμβάντων (έμφραγμα του μυοκαρδίου), νεφρικής ανεπάρκειας (έως και τελικό στάδιο), διαβητικής νευροπάθειας, μόνιμων βλαβών του αμφιβληστροειδούς (έως και ολική τύφλωση), καθώς και άλλων σοβαρών επιπλοκών, ανέφεραν οι επιστήμονες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο, το οποίο διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού (Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π.) στις 9 - 11 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π., παθολόγος με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη, Διευθυντής του Παθολογικού Τμήματος & Διαβητολογικού Κέντρου στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου», Χρήστος Μανές, μια από τις συχνότερες και σοβαρότερες επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη αποτελεί και το διαβητικό πόδι, το οποίο ευθύνεται για τον ακρωτηριασμό των κάτω άκρων κάποιου συνανθρώπου μας κάθε 30 δευτερόλεπτα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Υπολογίζεται ότι το 25% των ατόμων με διαβήτη θα εμφανίσει έλκος στα κάτω άκρα έστω μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ στατιστικά 1.000.000 διαβητικοί σε ολόκληρο τον κόσμο αναγκάζονται να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό ενός άκρου τους σε ετήσια βάση.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, η κατάσταση είναι εξίσου απογοητευτική, καθώς υπολογίζεται ότι το 4 - 5% των διαβητικών ασθενών εμφανίζουν έλκη κάτω άκρων, γεγονός που σημαίνει ότι 30.000 - 40.000 άτομα με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ακρωτηριασμού.

Ταυτόχρονα, περίπου 120.000 άτομα εμφανίζουν αγγειακά προβλήματα που μπορεί να καταλήξουν σε γάγγραινα, ενώ κάθε χρόνο πραγματοποιούνται στη χώρα μας 2.000 - 3.000 ακρωτηριασμοί.

Ο κ. Μανές είπε ότι εκτός από το μεγάλο κοινωνικό κόστος, στα προβλήματα του ποδιού προστίθεται και το τεράστιο οικονομικό κόστος.

Όπως καταδεικνύουν σχετικά στατιστικά στοιχεία από τις Η.Π.Α., το κόστος της κλινικής θεραπείας επούλωσης των ελκών των κάτω άκρων ανέρχεται σε περίπου 7.000 - 10.000 δολάρια ανά ασθενή, ενώ το αντίστοιχο κόστος του ακρωτηριασμού (νοσηλεία, χειρουργείο κ.λπ.) εκτοξεύεται στις 30.000 - 60.000 δολάρια ετησίως. Επίσης, από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι η κοινωνική φροντίδα (συνταξιοδότηση) ασθενούς που έχει υποστεί ακρωτηριασμό θα κοστίσει στις Η.Π.Α. περίπου 60.000 - 120.000 δολάρια για τα επόμενα τρία χρόνια.

Όσον αφορά τη χώρα μας, υπολογίζεται ότι το ετήσιο κόστος ανά ασθενή με διαβητικό πόδι είναι 6.143 ευρώ, ενώ το κόστος του ακρωτηριασμού κάτω άκρου (κάτω από το γόνατο) ανέρχεται περίπου σε 22.000 ευρώ. Επιπλέον, σύμφωνα με υπολογισμούς του Τομέα Οικονομικών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, το συνολικό ετήσιο κόστος του διαβητικού ποδιού χωρίς ακρωτηριασμό ανέρχεται σε 230 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, με την κατάλληλη πρόληψη μπορεί να αποφευχθεί το 60-70% των ακρωτηριασμών και σύμφωνα με τους επιστήμονες οι προσπάθειες όλων είναι ανάγκη να στραφούν προς λήψη μέτρων αποφυγής των επιπλοκών του διαβητικού ποδιού και μείωσης των ακρωτηριασμών.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα οφέλη του πράσινου τσαγιού στην ρευματοειδή αρθρίτιδα



Εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών.

Το πράσινο τσάι αποτελεί ένα πολύ θρεπτικό αφέψημα, που καταναλώνεται όλες τις εποχές του χρόνου. Η χρησιμότητα του είναι πολύπλευρη, δεδομένου ότι η κατανάλωσή του δεν προσθέτει θερμίδες στον οργανισμό, ενώ αποτελεί μέσο ενυδάτωσής του.

Είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και κυρίως φλαβονοειδών, ενώ είναι πλούσιο σε Φθόριο, Μαγγάνιο, Κάλιο, Βιταμίνη B3, E και C. Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει αρκετές μελέτες που έχουν συνδέσει την κατανάλωσή του με θετικές επιδράσεις στον οργανισμό.

Μια από αυτές είναι και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, μια χρόνια φλεγμονώδης, αυτοάνοση και εξελικτική νόσος, που προσβάλλει κατ’ εξοχήν τις αρθρώσεις, και σπανιώτερα και διάφορα άλλα όργανα.

Στο πλαίσιο επιδημιολογικής έρευνας για τις ρευματικές παθήσεις, που πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών στο γενικό πληθυσμό σε αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Ελλάδος, μελετήθηκε ο επιπολασμός, δηλ. η συχνότητα, και η αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας στο επίπεδο του γενικού πληθυσμού των ενηλίκων.

Η συχνότητα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας βρέθηκε ότι ανέρχεται στο επίπεδο του 6,7% των ενηλίκων και ότι είναι τρεις φορές μεγαλύτερη στις γυναίκες από ότι στους άνδρες.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η αρθρίτιδα είναι η κύρια αιτία της αναπηρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι τόσο διαδεδομένη, ώστε πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με αυτή την ασθένεια.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού αναστέλλει την παραγωγή χημειοκινών και μπορεί να είναι ένας πιθανός μηχανισμός για τον περιορισμό της συνολικής φλεγμονής και καταστροφής της άρθρωσης στη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στο πράσινο τσάι (PGT), μεσολαβούν στην αντιαρθριτική δράση, μέσω της καταστολής τόσο των φλεγμονωδών κυτταροκινών IL-17 και των αντισώματων Bhsp65 σε συνδυασμό με την αύξηση των αντιφλεγμονωδών κυτταροκινών IL-10.

Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι αυτή η πολλά υποσχόμενη αντιαρθριτική δράση του πράσινου τσαγιού θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω, ως μια διαιτητική θεραπεία για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σε συνδυασμό με τα συμβατικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται.

Άλλη μελέτη έδειξε ότι το κλάσμα πολυφαινολικών ενώσεων από πράσινο τσάι, που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, μπορεί να είναι χρήσιμο στην πρόληψη της εμφάνισης και της σοβαρότητας της αρθρίτιδας (5).

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ανακάλυψαν ότι το πράσινο τσάι περιέχει ένα συστατικό που ονομάζεται epigallocatechin-3-gallate (EGCG για συντομία). Η EGCG αναστέλλει την παραγωγή των μορίων που συμβάλλουν στη φλεγμονή και βλάβη των αρθρώσεων σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Επίσης η EGCG στο πράσινο τσάι καταστέλλει τη φλεγμονή στο συνδετικό ιστό των πασχόντων από αρθρίτιδα.

Εν κατακλείδι, η κατανάλωση 2-3 φλιτζανιών πράσινο τσαγιού την ημέρα θα σας επιτρέψουν να έχετε τα οφέλη των αντιοξειδωτικών και τη θετική επίδραση που έχουν στην ρευματοειδή αρθρίτιδα, εάν και θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω η αντιαρθριτική του δράση.
Διαβάστε περισσότερα...

Είναι τελικά θαυματουργή η βιταμίνη D;



Εντυπωσιακή αύξηση στις πωλήσεις της βιταμίνης στην Αμερική.

Φανταστείτε μια αγωγή που θα έφτιαχνε τα οστά μας, θα δυνάμωνε την άμυνα του οργανισμού και θα μείωνε δραματικά τα νοσήματα όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και ο καρκίνος.

Μερικοί ερευνητές λένε πως η θεραπεία αυτή ήδη υπάρχει και είναι η βιταμίνη D, μια ουσία που παράγει ο οργανισμός όταν εκτεθεί στον ήλιο αλλά βρίσκεται επίσης στα ψαριά και στο ενισχυμένο γάλα.

Μεγάλο ποσοστό των ενήλικων και παιδιών έχουν χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης αυτής και ίσως ένα 10% των παιδιών εμφανίζει έλλειψη της σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωσης της Αμερικάνικης Περιοδικής Έκδοσης Κλινικής Διατροφής (American Journal of Clinical Nutrition).

Τη τελευταία δεκαετία στην Αμερική οι πωλήσεις της βιταμίνης αυτής αυξήθηκαν εντυπωσιακά από 40 εκ.δολλάρια στα 235εκ.δολλάρια με τάσεις διπλασιασμού των πωλήσεων της.

Παρά τις μελέτες που έχουν γίνει για τα πλεονεκτήματα στην υγειά από τη χρήση της, λίγα δεδομένα έχουμε που να αποδεικνύουν ποια είναι ιδανικά επίπεδα της στο αίμα και ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τις υψηλές δόσεις στον οργανισμό.

Υπάρχει επίσης η εντύπωση πως στις μελέτες αυτές δεν είναι η βιταμίνη που κάνει τους ανθρώπους υγιείς αλλά πως στους καλά διατηρημένους οργανισμούς με καλή διατροφή και άσκηση, απλά η βιταμίνη αυτή βρίσκεται στα επίπεδα που έπρεπε να είναι στο οργανισμό.

Αν δηλαδή ασκείσαι, τρως καλά και εκτίθεσαι στον ήλιο είναι φυσικό να είσαι πιο υγιής και να έχεις και τα σωστά επίπεδα βιταμίνης, σε αντίθεση με τα χαμηλά επίπεδα που θα έχει ένας καλοδιατηρημένος και ταλαιπωρημένος, με κακές διατροφικές συνήθειες οργανισμός.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προσέξτε τα δόντια σας… για να έχετε υγιή καρδιά



Η περιοδοντική νόσος πλήττει το μισό του γενικού πληθυσμού.

Το μισό του γενικού πληθυσμού πλήττει η περιοδοντική νόσος, η οποία είναι η κυριότερη αιτία απώλειας δοντιών στους ενήλικες.

Τελευταία οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η νόσος σχετίζεται με τις καρδιαγγειακές παθήσεις καθώς προάγει και τροποποιεί την αθηροσκλήρωση. Τα αποτελέσματα μελετών έδειξαν την παρουσία παθογόνων βακτηρίων, που προκαλούν την περιοδοντίτιδα, στην αθηρωματική πλάκα, εύρημα το οποίο ενισχύει τη συσχέτιση της περιοδοντίτιδας με τα καρδιαγγειακά.

Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες στο 44%-57% του συνολικού πληθυσμού εμφανίζει μέτριας βαρύτητας περιοδοντική νόσο ενώ περίπου το 10% παρουσιάζει τις βαρύτερες μορφές της. Πρόκειται για μία φλεγμονώδη κατάσταση η οποία οδηγεί στην καταστροφή των στηρικτικών ιστών του δοντιού.

«Η περιοδοντίτιδα είναι πολυπαραγοντική νόσος με αιφνίδια έναρξη, η οποία στα αρχικά στάδια είναι ύπουλη και ίσως δεν χαρακτηρίζεται από συμπτώματα. Ο περιοδοντικός ασθενής προσέρχεται στο οδοντιατρείο παραπονούμενος για αιμορραγία κατά το βούρτσισμα ή σε προχωρημένες μορφές της νόσου για κινητικότητα των δοντιών του.

Υπάρχουν ενδείξεις για τη σύνδεσή της με καρδιαγγειακά νοσήματα και έτσι ενισχύεται ο ρόλος της στοματικής υγείας στη γενικότερη συστηματική υγεία» εξηγεί ο οδοντίατρος -περιοδοντολόγος Νίκος Ευθυμιάδης με αφορμή ομιλία του με θέμα την υγιεινή του στόματος και την επίδρασή της στην καρδιά, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Φεβρουαρίου στην Εδεσσα στο πλαίσιο ενημερωτικής ημερίδας που διοργανώνει η Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος.

Τα υγιή ούλα έχουν ρόδινο χρώμα ενώ σε περίπτωση φλεγμονής γίνονται κόκκινα, ευαίσθητα και αιμορραγούν. Το κύριο αίτιο της φλεγμονής και επομένως της ουλίτιδας είναι η μικροβιακή πλάκα, η οποία όταν παραμελείται η στοματική υγιεινή, συσσωρεύεται σε περιοχές δοντιών που δεν βουρτσίζονται και ιδιαίτερα σε περιοχές δοντιών ή αποκαταστάσεων όπως π.χ. σφραγίσματα, ακίνητες προσθετικές γέφυρες και στεφάνες. Επιπλέον μικροβιακή πλάκα σχηματίζεται στη ραχιαία επιφάνεια της γλώσσας και φυσικά στα μεσοδόντια διαστήματα και στην παρυφή των ούλων.

«Αρχικά σχηματίζεται η υπερουλική πλάκα, γύρω από τους αυχένες των δοντιών και από τους βακτηριακούς πληθυσμούς που την απαρτίζουν, προκαλείται φλεγμονή, η οποία όταν περιορίζεται στα ούλα καλείται ουλίτιδα. Όταν η μικροβιακή πλάκα εκτείνεται κάτω από την παρυφή των ούλων οδηγεί στην καταστροφή των περιοδοντικών ιστών και εγκαθίσταται η περιοδοντική νόσος ή διαφορετικά η γνωστή περιοδοντίτιδα» επισημαίνει ο κ Ευθυμιάδης.

Σε περιπτώσεις στις οποίες η περιοδοντίτιδα δεν αντιμετωπίζεται θεραπευτικά εγκαίρως, καταστρέφεται έντονα το οστό που περιβάλλει τη ρίζα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη στηρίζεται επαρκώς η ρίζα του δοντιού και κατά συνέπεια να αρχίσει να κουνιέται ή να μετατοπίζεται από τη θέση του και στη χειρότερη περίπτωση να πέσει χωρίς να υπάρχει έντονη συμπτωματολογία.

Η περιοδοντική νόσος δεν προσβάλλει μόνο άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Υπάρχουν μορφές της νόσου που απειλούν το νεαρό πληθυσμό και χαρακτηρίζονται από ταχείς ρυθμούς εξέλιξης. Αυτές όμως όπως και η έναρξη της νόσου εξαρτώνται από το πως ανταποκρίνεται το ανοσοποιητικό σύστημα του κάθε ατόμου στα βακτήρια που προκαλούν την περιοδοντίτιδα.

Όσον αφορά τη συσχέτιση της αθηρωματικής νόσου με την περιοδοντίτιδα ο κ Ευθυμιάδης αναφέρει ότι σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ανθρώπινα αθηρώματα εντοπίστηκαν τέσσερα βακτηριακά είδη (Porphyromonas gingivalis, Tanerella forsythia, Prevotella intermedia, Actinobacillus actinomycetemcomitans), που διαδραματίζουν εξέχοντα ρόλο στην περιοδοντική καταστροφή.

Τέλος προσθέτει ότι τα αποτελέσματα σειράς ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στην συνέχεια δικαιολογούν και εξηγούν τη «μετανάστευση» των μικροοργανισμών αυτών και ενισχύουν την υπόθεση ότι το λοιμογόνο περιοδοντικό φορτίο μπορεί να σχετίζεται ισχυρά με καρδιαγγειακά νοσήματα.


Διαβάστε περισσότερα...

Στα σκουπίδια 1,5 δισ. ευρώ από ληγμένα φάρμακα



Από 1η Μαΐου σε εφαρμογή το πρόγραμμα συλλογής τους.

Πάνω από τις εξοπλιστικές δαπάνες βάζει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος τις φαρμακευτικές δαπάνες των ταμείων στην Ελλάδα, όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο το κόστος των ληγμένων φαρμάκων που πετούν ετησίως τα νοικοκυριά ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.Πρόσθεσε ότι από 1ης Μαρτίου θα τεθεί σε ισχύ πρόγραμμα για τη συλλογή των ληγμένων φαρμάκων από τα φαρμακεία.

Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι το 2010 και 2011 η φαρμακευτική δαπάνη έπεσε 1,75 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε από 5,6 δισ. ευρώ σε 3,8 δισ. ευρώ το 2011. Στόχος για το 2012 – είπε ο υπουργός - είναι να μειωθεί άλλα 800 εκατομμύρια ευρώ μόνο η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων, ένας στόχος για τον οποίο δηλώνει αισιόδοξος με τα μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί από το Σάββατο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Προανήγγειλε ότι ένα από τα μέτρα που έχει αποφασιστεί είναι να εποπτεύονται οι γιατροί από τον διοικητή του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου και όταν ένας γιατρός υπερβαίνει τους κανόνες συνταγογράφησης να βγαίνει έξω από το ταμείο και να οδηγείται στον εισαγγελέα.


Διαβάστε περισσότερα...

Δεινόσαυροι και ρομπότ στο Παιδικό Μουσείο



Περιπέτεια για παιδιά από 3 έως 12 ετών.

Τι συνέβαινε στον πλανήτη μας όταν οι άνθρωποι δεν ζούσαν στη Γη; Πώς μας βλέπει ένα ρομπότ; Τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά θα αναζητήσουν τα παιδιά που θα βρεθούν το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου στο Παιδικό Μουσείο.

Για παιδιά 3-6 χρόνων

«Όταν ο άνθρωπος δε ζούσε στη γη»

Τα παιδιά ερευνούν τα παράξενα αποτυπώματα που συναντούν στο Μουσείο και ακολουθεί μια μεγάλη περιπέτεια σε έναν κόσμο διαφορετικό από το σημερινό. Έναν κόσμο όπου κυριαρχούν τα ερπετά, που ονομάζονται δεινόσαυροι! Η περιπέτεια τελειώνει με την κατασκευή ενός προϊστορικού ζώου.

Για παιδιά 7-12 χρόνων
«Τι βλέπει το ρομπότ;»
Με ποιον τρόπο μπορεί να μας δει ένα ρομπότ; Τι είναι οι αισθητήρες; Ποιος τους χρησιμοποιεί; Τα παιδιά ανακαλύπτουν τις απαντήσεις μέσα από παιχνίδια με το υλικό του κουτιού Lego Mindstorms.

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο
Κυδαθηναίων 14, Πλάκα
www.hcm.gr
210 3312995


Διαβάστε περισσότερα...

Διαμαρτυρία από τους εργαζόμενους στην ψυχική υγεία



Θα συγκεντρωθούν στις 11 π.μ. έξω από το υπουργείο υγείας.

Τα σωματεία των εργαζομένων στην Ψυχική Υγεία πραγματοποιούν σήμερα στις 11 π.μ. πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, ζητώντας μεταξύ άλλων να ανακληθεί η δραματική μείωση του προϋπολογισμού για τις δομές Ψυχικής Υγείας.

Ζητούν επίσης να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη τακτική χρηματοδότηση της Ψυχικής Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα σωματεία αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους: «Η φροντίδα των ευάλωτων πληθυσμών, αντί να είναι προτεραιότητα, αποτελεί στόχο περικοπών, με αποτέλεσμα τη σιωπηλή διάλυση της Ψυχικής Υγείας. Συρρίκνωση των υπηρεσιών, εργαζόμενοι που ζούμε με δανεικά, ο κίνδυνος της υποτροπής για τους λήπτες, απολύσεις και μειώσεις μισθών είναι προβλήματα που ζούμε καθημερινά».


Διαβάστε περισσότερα...

Δικαιώθηκε εργαζομένη του Νοσοκομείου του Ρίου



Της κρατούσαν χρήματα από το μισθό για καταναλωτικό δάνειο.

Δικαιώθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών μία νοσηλεύτρια, που άσκησε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του Νοσοκομείου Ρίου, με την οποία ζητούσε να μην της παρακρατείται από τον μισθό της ποσό 230 ευρώ το μήνα για καταναλωτικά δάνεια που είχε λάβει από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Το δικαστήριο, όπως δημοσιεύει το dete, με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε υποχρεώνει το Νοσοκομείο Ρίου να μην παρακρατεί από το μισθό της εργαζομένης το ποσό αυτό, αφού η εξουσιοδότηση που είχε δώσει η εργαζόμενη για παρακράτηση δόσεων από τον μισθό της ήταν παράνομη, δεδομένου ότι απαγορεύεται από τον Νόμο τέτοια εξουσιοδότηση για καταναλωτικά δάνεια.

Σημειώνεται ότι ενώ αρχικά τον Δεκέμβριο 2011 το Νοσοκομείο Ρίου είχε δεχθεί την ανάκληση της εργαζομένης και την πλήρωσε κανονικά, τον Ιανουάριο του 2012, άλλαξε τακτική και με πρωτοβουλία του Διοικητικού Δ/ντη της παρακρατήθηκαν από τον μισθό της οι δόσεις, με συνέπεια η εργαζόμενη να αναγκαστεί να κινηθεί δικαστικά και να πετύχει τελικά τον σκοπό της.


Διαβάστε περισσότερα...