Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Ανανέωση των συμβάσεων μετακίνησης μαθητών με αναπηρία



Μετά από τις προσπάθειες της ΕΣΑμεΑ και της ΠΟΣΓΚΑμεΑ σχετικά με το θέμα της μετακίνησης των μαθητών με αναπηρία από και προς τις Σχολικές Μονάδες, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Συνομοσπονδία, ο υφυπουργός Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλος εισήγατε σχετική Νομοθετική Ρύθμιση την Τρίτη 21/2/2012 στο ψηφισθέν νομοσχέδιο «Ρύθμιση Λειτουργίας της Ταχυδρομικής Αγοράς, Θεμάτων Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Άλλες Διατάξεις».

Η ρύθμιση αποτελεί αυτοτελές άρθρο του παραπάνω Νομοσχεδίου και αναφέρει τα εξής: «Οι συμβάσεις που έχουν συνάψει οι Περιφέρειες για τη μεταφορά μαθητών και παρατάθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 70 του Ν. 4002/2011 (ΦΕΚ Α180), παρατείνονται έως την 30η Ιουνίου 2012».


Διαβάστε περισσότερα...

Νέα ιστοσελίδα για τα δικαιώματα του παιδιού



Στον ιστοχώρο του Συνηγόρου του Πολίτη.

Για τη νέα ιστοσελίδα, www.0-18.gr/rotao, που θα λειτουργήσει πιλοτικά στον ιστοχώρο του Συνηγόρου του Πολίτη, για το τρέχον σχολικό έτος, ενημερώθηκαν οι σχολικές μονάδες, με εγκύκλιο που υπέγραψε ο ειδικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Μιχάλης Κοντογιάννης.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, μέσω της ιστοσελίδας αυτής, οι ανήλικοι θα έχουν τη δυνατότητα να θέτουν ερωτήματα και να λαμβάνουν απαντήσεις για τον προτεινόμενο τρόπο χειρισμού τους, σύμφωνα με τις αρχές που διέπουν τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τις προβλέψεις της λοιπής νομοθεσίας, αλλά και τις υπάρχουσες δομές, υπηρεσίες και πρακτικές.

Τις απαντήσεις θα δίνουν επιστήμονες του Συνηγόρου του Πολίτη, ειδικευμένοι σε θέματα προάσπισης Δικαιωμάτων του Παιδιού. Επιλεγμένες ερωτήσεις και απαντήσεις, χωρίς παράθεση στοιχείων των προσώπων που απευθύνθηκαν στον Συνήγορο, θα παρουσιάζονται σε θεματικές ενότητες, για να διευκολύνουν τους ανηλίκους στην κατανόηση των δικαιωμάτων και των τρόπων προάσπισής τους.

Όταν είναι αναγκαίο να παρέμβει ο Συνήγορος για να προστατευθούν τα δικαιώματα των ανηλίκων, θα τους ενημερώνει σχετικά, με τη δυνατότητα υποβολής έγγραφης αναφοράς, προκειμένου να ακολουθήσουν οι απαραίτητες ενέργειες διαμεσολάβησης.


Διαβάστε περισσότερα...

Βγάλτε τον «χειμώνα» από την ψυχή σας



Μυστικά που θα φτιάξουν τη διάθεση σας.

Σε όλους μας έχει τύχει αρκετές φορές να ξεκινήσουμε την ημέρα μας στραβά. Χωρίς να μπορούμε να απαντήσουμε στα πως και τα γιατί. Έτσι απλά δεν έχουμε διάθεση ούτε για τα αυτονόητα. Υπάρχουν μερικά μυστικά για να φτιάξουμε την διάθεση μας με τον ίδιο γρήγορα τρόπο που αυτή χάθηκε.

Κάντε στον εαυτό σας τις παρακάτω ερωτήσεις:

1) Τι με βασανίζει πραγματικά; Είστε ευέξαπτη και λυπημένη και δεν ξέρετε ακριβώς το γιατί. Σκεφτείτε τι έχει προηγηθεί μέσα στην ημέρα, ή μέσα στην εβδομάδα. Ανατρέξτε στις προηγούμενες ημέρες σαν να ξεφυλλίζετε ένα περιοδικό, μέχρι να εντοπίσετε αυτό που σας φόρτισε συναισθηματικά.

2) Μήπως αποφεύγω κάτι; Πολύ πιο εύκολα ρίχνουμε το βάρος της κακής μας διάθεσης στον εκνευριστικό οδηγό που μας κορνάρει, αντί να δούμε ότι αυτό που μας ενοχλεί, έχει τις ρίζες του στην ίδια μας τη ζωή. Κατηγορούμε λοιπόν διάφορα πράγματα, δείχνοντας απροθυμία ν’απευθύνουμε το λόγο, σε αυτό το «κάτι», που πραγματικά μας απασχολεί!

3) Μήπως είναι παραπάνω από ένα πράγμα; Για την κακή σας διάθεση μπορεί να μην ευθύνεται μόνο ένα γεγονός. Μπορεί να είναι πολλά και να εντοπίζονται στη δουλειά, στην οικογένεια, στη σχέση ή στο γάμο σας

Ηρεμία:
1) Αναπνεύστε: Συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας, παίρνοντας 10 βαθιές εισπνοές-εκπνοές, προκειμένου να διώξετε το στρες και να θέσετε υπό έλεγχο τα συναισθήματά σας.

2) Βρείτε ένα ήσυχο μέρος: Μην φοβηθείτε να μείνετε μόνη με τον εαυτό σας. Οι απαντήσεις βρίσκονται μέσα μας. Βρείτε ένα ήσυχο μέρος για να ηρεμήσετε. Εάν είστε στο γραφείο κλειστείτε για μερικά λεπτά στην τουαλέτα.

3) Αποσπάστε την προσοχή σας: Διαβάστε κάτι αστείο, παίξτε με το σκύλο σας (εάν έχετε) βάλτε πλυντήριο πιάτων ή ρούχων. Ο αντιπερισπασμός βοηθά στην ηρεμία, έτσι όταν επιστρέψετε συνειδητά με τη σκέψη σας στο πρόβλημα, θα το δείτε διαφορετικά.

4) Γυμναστείτε: Πηγαίνετε μια βόλτα, κάντε μερικές στάσεις γιόγκα, επιλέξτε δηλαδή, να κάνετε το σώμα σας να κινηθεί με κάποιον τρόπο. Θα βοηθήσει στην καλύτερη ροή του συλλογισμού σας και θα σας φτιάξει και τη διάθεση.
Στρατηγική:

1) Μιλήστε: Σε μια φίλη που εμπιστεύεστε ή σε κάποιον ειδικό. Έχουμε την εντύπωση ότι μπορούμε να λύσουμε μόνες, όλα μας τα προβλήματα δεν είναι όμως έτσι. Ζητήστε βοήθεια και θα τη λάβετε. Θα εκπλαγείτε από το πόσοι άνθρωποι θα σας στηρίξουν. Αν όμως δεν το πείτε, κανείς δεν θα ξέρει ότι σας απασχολεί κάποιο θέμα!

2) Φτιάξτε μια λίστα: Πολλούς ανθρώπους τους βοηθά να ξέρουν ότι κινούνται σε ένα πλαίσιο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι καταπιεστικό. Φτιάξτε μια λίστα με πράγματα που σας ευχαριστούν, ή πράγματα που έχετε να κάνετε, σημειώνοντας, με σειρά προτεραιότητας. Η λίστα, θα σας βοηθήσει να έχετε περισσότερο δομημένη σκέψη, προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια, στην επίλυση όποιου θέματος σας απασχολεί.

3) Οραματιστείτε: Το ιδανικό, το τέλειο για εσάς! Διώξτε τις αρνητικές σκέψεις, κλείστε τα μάτια σας και τοποθετήστε σε ένα νοητό κάδρο, την ιδανική εικόνα, αυτό που θέλετε να ζήσετε. Από το ιδανικό αφεντικό, την αγαπημένη σας τιραμισού, μέχρι μια ειδυλλιακή παραλία για το καλοκαίρι. Θα είναι σαν να κάνετε μια γενική πρόβα στις επιθυμίες σας οι οποίες μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα πορτοκάλια μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού



Περιέχουν ουσίες που βελτιώνουν τη λειτουργία των αγγείων.

Ένα πορτοκάλι την ημέρα... το εγκεφαλικό το κάνει πέρα, σύμφωνα με νεότερη έρευνα.

Οι ερευνητές εστίασαν σε ουσίες που ονομάζονται φλαβανόνες και περιέχονται σε εσπεριδοειδή και οι οποίες βελτιώνουν τη λειτουργία των αγγείων ή μειώνουν τη φλεγμονή, που έχει συνδεθεί με το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα φλαβονοειδή βρίσκονται επίσης στο κόκκινο κρασί και τη σκούρα σοκολάτα. Γυναίκες που κατανάλωναν τις περισσότερες φλαβανόνες είχαν 19% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με όσες κατανάλωναν τις λιγότερες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 95% τω φλαβανονών που καταναλώθηκαν προέρχονταν από εσπεριδοειδή, κυρίως πορτοκάλι και γκρέιπφρουτ. Όσες κατανάλωναν τα περισσότερα εσπεριδοειδή είχαν 10% λιγότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με όσες δεν κατανάλωναν καθόλου.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι γνωρίζετε για το σουσάμι;



Ένας διατροφικός θησαυρός.

Το σουσάμι είναι ιδιαίτερα θρεπτικό και ωφέλιμο, γιατί περιέχει λιπαρές ουσίες σε μεγάλη αναλογία (30-40%). Τις εξάγουν εξασκώντας ισχυρή πίεση πάνω στους σπόρους. Το σουσαμέλαιο που βγαίνει με την ψυχρή αυτή μέθοδο είναι εξαιρετικά θρεπτικό και ωφέλιμο.

Η σύστασή του ανά 100γρ περιλαμβάνει: 18.6 γρ. πρωτεΐνη, 52.5 gr λίπος, 21.6 γρ. υδατάνθρακες, 3 γρ. φυτικών ινών, 1200 mg ασβεστίου, 540 mg φωσφόρο, 10 mg σιδήρου, 563 θερμίδες. Επιπρόσθετα είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως επίσης και σε ορισμένες ουσίες με σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Οι σπόροι του σουσαμιού αποτελούσαν τροφή για τους αρχαίους Έλληνες καθώς επίσης και για άλλους λαούς της Μεσογείου. Το σουσάμι είναι τρόφιμο με υψηλής βιολογικής αξίας φυτική πρωτεΐνη. Είναι πλούσιο σε αμινοξέα όπως η μεθειονίνη, η τρυπτοφάνη, η λευκίνη και η αργινίνη, ενώ είναι σχετικά φτωχή η περιεκτικότητά του σε λυσίνη.

Η υψηλή θρεπτική αξία του σουσαμιού οφείλεται και στα λιπαρά οξέα που περιέχει. Από αυτά το 45% είναι μονοακόρεστα, το 40% πολυακόρεστα και μόλις το 15% κορεσμένα. Παρατηρούμε λοιπόν ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα των οποίων η λήψη μέσω της διατροφής κρίνεται αναγκαία εξαιτίας της αδυναμίας του ανθρώπινου οργανισμού να τα συνθέσει, καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό.

ΑΝΤΙΥΠΕΡΤΑΣΙΚΗ-ΑΝΤΙΘΡΟΜΒΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ:
Το συστατικό σησαμίνη το οποίο περιέχεται στο σουσάμι αναστέλλει τόσο την αύξηση της πίεσης όσο και τη δημιουργία εγκεφαλικών θρόμβων. Κατ’ επέκταση προλαμβάνεται ο κίνδυνος των εγκεφαλικών επεισοδίων ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω δράση της σησαμίνης ενισχύεται παρουσία της βιταμίνης Ε.

ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ:
Η καρκινογένεση έχει συνδεθεί με τη δράση των ελευθέρων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες οξείδωσης, ενώ έχουν συνδεθεί και με ποικίλες βλαβερές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, με σημαντικότερη όλων την καταστροφή του γενετικού υλικού και κατ’ επέκταση την εμφάνιση καρκίνου.Η βλαβερή αυτή δράση των ελευθέρων ριζών αναστέλλεται σε μεγάλο βαθμό από τη σησαμόλη, ένα ακόμα σημαντικό συστατικό του σουσαμιού. Το γεγονός αυτό ενισχύει την άποψη των ερευνητών σχετικά με την αντικαρκινική δράση του σουσαμιού.

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ:
Η κατανάλωση σουσαμιού έχει συσχετιστεί όχι μόνο με την προστασία του οργανισμού από τη βλαβερή δράση των ελευθέρων ριζών αλλά και με την προστασία από τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στα αγγεία, η δημιουργία των οποίων έχει ως κύριο αιτιολογικό παράγοντα την οξείδωση των λιποπρωτεϊνών (κυρίως της LDL).Η κατανάλωση του σουσαμιού αποτελεί ασπίδα προστασίας των αγγείων, αφού έχει συσχετιστεί με μειωμένη ευαισθησία των λιποπρωτεϊνών του αίματος στην οξείδωση μέσω της δράσης της σησαμινόλης.

Επιστημονικώς αποδεδειγμένα το σουσάμι βοηθά στην πρόληψη της υπερχοληστερολαιμίας, στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στην πρόληψη του καταρράκτη και στην αντιμετώπιση του διαβήτη.

Επιπρόσθετα το ιχνοστοιχείο σελήνιο που περιέχεται σε σημαντικά ποσά στο σουσάμι, έχει τα τελευταία χρόνια συσχετιστεί με σημαντική αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό, καθώς αποτελεί συστατικό ενός σημαντικού αντιοξειδωτικού συστήματος- της οξειδάσης της γλουταθειόνης- το οποίο αποτελεί ένα από τα κυριότερα αμυντικά συστήματα του οργανισμού έναντι της δράσης των ελευθέρων ριζών.

Απ’ την άλλη η κατανάλωση του σουσαμιού από αθλητές που ασκούνται συστηματικά, μειώνει τον κίνδυνο πρόκλησης μυϊκών τραυματισμών, βασική αιτία των οποίων είναι το οξειδωτικό στρες, το οποίο εμφανίζεται εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής ριζών.

Τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι το σουσάμι εμφανίζει σημαντικές αντιγηραντικές ιδιότητες λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε βιταμίνη Ε και της δράσης των λιγνανών, δηλαδή της σησαμινόλης και της σησαμίνης.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί υποτροπιάζουν οι τοξικομανείς;



Η απάντηση βρίσκεται στον εγκέφαλο.

Οι άνθρωποι που έχουν απομακρυνθεί από την κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών συνήθως υποτροπιάζουν όταν επιστρέφουν στο παλιό περιβάλλον τους ή στα οικεία τους στέκια.

Πλέον, ερευνητές του National Institute on Drug Abuse της Βαλτιμόρης στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι υπάρχει μια περιοχή στον εγκέφαλο που συνδέει την κατάχρηση ουσιών με το περιβάλλον.

Πειράματα σε ποντίκια δείχνουν πως αυτό μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για μια σημαντικά καλύτερη θεραπευτική αγωγή των χρηστών ναρκωτικών ουσιών.

Οι ερευνητές αρχικά δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε τα ποντίκια να εξαρτηθούν από την ηρωίνη μέσα σε ένα κλουβί με πολύ ιδιαίτερη διακόσμηση. Ύστερα έβγαλαν τα ποντίκια από το κλουβί και τα βοήθησαν να απεξαρτηθούν από την ουσία. Όταν τα ζώα επέστρεψαν στο περιβάλλον όπου είχε γίνει η χρήση της ηρωίνης, ενεργοποιήθηκαν συγκεκριμένοι νευρώνες στο πρόσθιο τμήμα του μετωπιαίου λοβού. Με τη βοήθεια ορισμένων ουσιών οι ερευνητές κατάφεραν να παραλύσουν τους συγκεκριμένους νευρώνες. Κατόπιν αυτού μειώθηκε σημαντικά η επιθυμία των ζώων να ξαναρχίσουν τη χρήση της ουσίας.

Οι ερευνητές ελπίζουν πως η ανακάλυψη αυτή θα οδηγήσει στη δημιουργία φαρμάκων που θα συμβάλουν στην απεξάρτηση των τοξικομανών.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διπλό μπάι-πας μέσω Twitter



Στο Χιούστον του Τέξας έγινε η εγχείριση.

Για πρώτη φορά στα παγκόσμια ιατρικά χρονικά, όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταδόθηκε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς υπό το βλέμμα των χρηστών του Twitter.

Ένας 53χρονος Ελληνο-αμερικανός χειρουργός, ο δρ Μιχαήλ Μακρής, πραγματοποίησε μια εγχείριση διπλού μπάι-πας, την οποία μετέδιδε ζωντανά μέσω του Twitter, με σύντομα μηνύματα και φωτογραφίες.

H εγχείριση, που στέφθηκε με επιτυχία, έγινε σε έναν 57χρονο ασθενή στο νοσοκομείο «Μεμόριαλ Χέρμαν» του Χιούστον στο Τέξας. Ενώ ο Μακρής χειρουργούσε, ο βοηθός του δρ Παρές Πατέλ έστελνε κατά τακτά χρονικά διαστήματα μηνύματα 140 χαρακτήρων (tweets) περιγράφοντας τα διαδοχικά βήματα της όλης διαδικασίας. Παράλληλα, απαντούσε σε ερωτήσεις που έθεταν στη χειρουργική ομάδα όσοι -περίπου 5.100 άτομα- ακολουθούσαν τον λογαριασμό @houstonhospital του νοσοκομείου στο Twitter.

Μάλιστα, ο ίδιος ο Μακρής είχε προσδέσει μια κάμερα στο κεφάλι του και έτσι ο βοηθός του μπορούσε να τραβάει συνεχώς φωτογραφίες της εγχείρισης, τις οποίες επίσης ανέβαζε στο Twitter.


Διαβάστε περισσότερα...

Ιάσιμος ο παιδικός καρκίνος



Περίπου 300 παιδιά νοσούν ετησίως στη χώρα μας.

Τρία στα τέσσερα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο μπορούν να θεραπευθούν, αρκεί να υπάρχει έγκαιρη διάγνωση και εξειδικευμένη αντιμετώπιση.

Το μήνυμα αυτό σε συνδυασμό με την αξία του εθελοντισμού αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς ότι στον κόσμο, κάθε χρόνο, 250.000 παιδιά νοσούν από καρκίνο, από τα οποία μόνο ποσοστό 20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο νοσούν 280 – 300 παιδιά. Το 70% από αυτά με εξειδικευμένη θεραπεία κερδίζει τη μάχη για ζωή.

Τα παραπάνω βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που πραγματοποίησαν ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου.

Η συντονίστρια της εκδήλωσης, Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονική Διευθύντρια του Παίδων ΜΗΤΕΡΑ κ. Ευαγγελία Λαγκώνα, τόνισε τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου στα παιδιά και της σωστής αντιμετώπισής του από εξειδικευμένη διεπιστημονική ομάδα, προκειμένου να επιτευχθεί ο τελικός στόχος, η ίαση.

Αναφέρθηκε, επίσης, στον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο του παιδιάτρου- ογκολόγου, τόσο στο έργο της συνολικής υποστήριξης όσο και της στήριξης της οικογένειας. Τέλος, εξήρε το έργο της «ΦΛΟΓΑΣ», που βασιζόμενη στην εθελοντική προσφορά των μελών της και την υποστήριξη των ευαισθητοποιημένων συνανθρώπων μας, αγωνίζεται για την καλύτερη ποιότητα ζωής των παιδιών με καρκίνο, αγκαλιάζοντας τόσο τα ίδια τα παιδιά όσο και ολόκληρη την οικογένεια.

Μιλώντας για την αξία του εθελοντισμού η Πρόεδρος του Συλλόγου «ΦΛΟΓΑ» κα Μαρία Τρυφωνίδη, επεσήμανε ότι «Ο εθελοντισμός είναι στάση και φιλοσοφία ζωής, ένα εργαλείο για την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς μας και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας, με ισότιμα οφέλη τόσο γι αυτόν που προσφέρει όσο και γι αυτόν που δέχεται την προσφορά. Η «ΦΛΟΓΑ» είναι μια ζωντανή απόδειξη του τι μπορεί να πετύχει ο εθελοντισμός.

Σήμερα, 30 χρόνια μετά, σταθεροί στους αρχικούς μας στόχους, έχουμε πετύχει ένα πολύ σημαντικό έργο για τη βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας των παιδιών μας, και το οφείλουμε στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον που αγκάλιασε την προσπάθειά μας».

Η Διευθύντρια Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Π.Α. Κυριακού κα Ελένη Βασιλάτου-Κοσμίδη υπογράμμισε ότι «Ο καρκίνος στο παιδί είναι σπάνια νόσος που αποτελεί < 1% των περιπτώσεων καρκίνου στον άνθρωπο. Είναι μια σπάνια νόσος που κάθε χρόνο προσβάλλει 14 παιδιά ανά 100.000 παιδιά < 15 χρόνων και 20 εφήβους ανά 100.000 εφήβους ηλικίας 15-19 χρόνων.

Η νόσος δεν μπορεί να προληφθεί με πληθυσμιακούς ελέγχους και οδηγίες, γι αυτό η προσπάθεια κατευθύνεται στην έγκαιρη διάγνωση. Παρά την σπανιότητα, ευθύνεται για το 10% των θανάτων των παιδιών μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους αλλά γενικά τρία από τα τέσσερα παιδιά που νοσούν, θεραπεύονται».


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αύριο η τελευταία μέρα των δηλώσεων για τις Πανελλαδικές



Δυο χρόνια παράταση για εισαγωγή στα ΑΕΙ με το 10% χωρίς νέες εξετάσεις. Μέχρι την Τρίτη η δήλωση συμμετοχής για τους υποψήφιους.

Την παράταση κατά ακόμα δυο χρόνια (2012 και 2013) του δικαιώματος για εισαγωγή των αποφοίτων λυκείων σε ποσοστό 10% των θέσεων εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με την προηγούμενη βαθμολογία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι έως τις 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση-δήλωση συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2012 όλοι οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή προβλέπει τη δυνατότητα εισαγωγής με τη διαδικασία του 10% για τα ακαδημαϊκά έτη 2012-2013 και 2013-2014 και αφορά όσους πήραν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ ή ημερησίων ΕΠΑΛ (ομάδα Β') τα δυο αμέσως προηγούμενα έτη. Η δυνατότητα αυτή, που αφορούσε κάθε χρόνο 10.000-12.000 υποψηφίους, είχε καταργηθεί από φέτος.

Συνεπώς με τη διαδικασία του 10% θα μπορούν να εισαχθούν στο ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 οι απόφοιτοι Λυκείου που πήραν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ ή ημερησίων ΕΠΑΛ (ομάδα Β') των ετών 2010 ή 2011, ενώ το 2013-2014 οι απόφοιτοι των ετών 2011 ή 2012.

Οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών που έλαβαν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις το 2010 ή το 2011, θα μπορούν να υποβάλουν μέχρι την Παρασκευή 2 Μαρτίου αίτηση - δήλωση για εισαγωγή με το ποσοστό 10% του αριθμού εισακτέων εφόσον επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για: Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομικές Σχολές, Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, ΤΕΦΑΑ. Οσοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση - δήλωση για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2012 (για το 90% των θέσεων εισακτέων) και τελικά επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων (χωρίς νέα εξέταση), πρέπει μέχρι και την Παρασκευή 2 Μαρτίου να προσέλθουν στο Λύκειο που υπέβαλαν την αρχική αίτηση - δήλωση για να την ανακαλέσουν.

Υπενθυμίζεται ότι έως και την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2012 πρέπει να υποβάλουν στο λύκειό τους αίτηση - δήλωση υποψηφιότητας συμμετοχής. Η προθεσμία είναι αποκλειστική.
Επίσης, την ίδια περίοδο όλοι οι μαθητές και απόφοιτοι (υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και όσοι δηλώσουν ενδοσχολικό απολυτήριο) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, πρέπει να υποβάλουν και αίτηση.

Οι μαθητές που κατά το τρέχον σχολικό έτος φοιτούν στην τελευταία τάξη των εσπερινών ΓΕΛ ή εσπερινών ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β' και είχαν κάνει μετεγγραφή στη Γ' τάξη του Εσπερινού Λυκείου κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2010-2011, μπορούν να υποβάλουν τη σχετική αίτηση - δήλωση συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2012 μέχρι και την Παρασκευή 2 Μαρτίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Απεργούν την Παρασκευή οι οδοντίατροι



Διαμαρτύρονται για τα κλειστά επαγγέλματα.

Σε 24ωρη απεργία προχωρεί την Παρασκευή 2 Μαρτίου η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία διαμαρτυρόμενη για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

«Την 2η Φεβρουαρίου 2012 ψηφίστηκε ο Ν. 4038/2012 «Επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015» (ΦΕΚ Α΄14), στην παράγραφο 16 του άρθρου 4 του οποίου προβλέπεται ότι καταργείται κάθε διάταξη νόμου, κανονιστική πράξη, ερμηνευτική εγκύκλιος που αντιβαίνει στις επιταγές του Ν. 3919/11 για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων.

Στο όνομα της οικονομικής ελευθερίας, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στον ιδιωτικό τομέα παραδίδεται στα κεφαλαιουχικά συμφέροντα, τα οδοντιατρεία μεταβάλλονται σε super markets, οι οδοντίατροι χάνουν την επιστημονική και επαγγελματική τους ανεξαρτησία, ο ασθενής μένει εντελώς απροστάτευτος και η δημόσια υγεία χωρίς κανένα εχέγγυο αφού, από δω και πέρα, όχι μόνο εταιρείες και νομικά πρόσωπα, αλλά ο οποιοσδήποτε κατά κυριολεξία, μπορεί να λειτουργήσει οδοντιατρείο.

Η ΕΟΟ ήδη από τον προηγούμενο Μάρτιο, από την πρώτη ημέρα ισχύος του Ν. 3919/11 (2.3.2011), ζήτησε από τους συναρμόδιους Υπουργούς την εξαίρεση του οδοντιατρικού λειτουργήματος από ένα τόσο αόριστο και επικίνδυνο νομικό πλαίσιο, τους έθεσε προ των ευθυνών τους επιχειρηματολογώντας τεκμηριωμένα για τις διαστάσεις του λάθους τους, διαπραγματεύτηκε σκληρά μαζί τους, προσέφυγε τέλος, εξαντλώντας τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα της, στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας την ακύρωση αυτών των ρυθμίσεων η δικαίωση πλέον από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όποτε οι υποθέσεις αυτές συζητηθούν, είναι η έσχατη ελπίδα του οδοντιατρικού κλάδου», τονίζει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποδηλάτες εν δράσει



«Διασκεδάζουμε και γυμναζόμαστε», είναι το μότο της ομάδας.

«Παίρνω ένα ποδήλατο και φεύγω για τ’ αδύνατο» λέει ο Κώστας Μακεδόνας στο γνωστό τραγούδι «Το ποδήλατο» και αυτό οι «Πρωινοί Ποδηλάτες Καθημερινών» το γνωρίζουν καλά.

Από τις 11 το πρωί μέχρι τις 15:30, τα μέλη της ομάδας κάνουν τη βόλτα τους στους δρόμους της πρωτεύουσας. Δίνουν ραντεβού τρεις φορές την εβδομάδα και εκτός από τη γυμναστική, γελούν και έτσι ξεχνούν τα προβλήματά τους. Τοnewsbeast.gr τους συνάντησε σε ένα από τα καθιερωμένα τους ραντεβού στην πλατεία Συντάγματος και μίλησε με τον υπεύθυνο της ομάδας, Ηρακλή Βούλγαρη, ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής της ιδέας.

«Η ομάδα μας δημιουργήθηκε τελείως ξαφνικά» λέει ο 27χρονος ποδηλάτης στο newsbeast.gr. Και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μια μέρα εγώ κι ένας φίλος μου, ο Βασίλης Κωστόπουλος, αποφασίσαμε να φτιάξουμε την ομάδα. Και οι δύο ήμασταν άνεργοι και επειδή οι απογευματινές βόλτες δεν μας αρκούσαν, έτσι δημιουργήσαμε την ομάδα των πρωινών, η οποία υπάρχει τους τελευταίους δύο μήνες».



Οι ποδηλάτες συναντήθηκαν στην πλατεία Συντάγματος και ο γνωστός σκύλος των πορειών, Λουκάνικος, ήταν μαζί τους


Στην ομάδα, όπως σημειώνει ο 27χρονος, τα μέλη είναι από 16 ετών μέχρι 50 και το πρόγραμμα βγαίνει ανάλογα με τις ανάγκες της ομάδας αλλά και από το πότε βολεύει όλους τους συμμετέχοντες. «Δεν έχει σταθερές ημέρες. Συνήθως όμως κάνουμε βόλτες τρεις φορές την εβδομάδα. Έχουμε πάει παντού αλλά κυρίως επιλέγουμε πάρκα για να διασκεδάσουμε κιόλας και γι’ αυτό κοιτάμε εκτός από τη γυμναστική που μας προσφέρει το ποδήλατο, να υπάρχει και ένα ωραίο κλίμα μεταξύ μας», συμπληρώνει.

«Προβλήματα από τους οδηγούς»


Το ποδήλατο όμως δεν αρέσει σε όλους, ειδικά όταν στους δρόμους της πρωτεύουσας επικρατεί το αδιαχώρητο. Και εκεί, όπως περιγράφει ο Ηρακλής Βούλγαρης, αρχίζει η… γκρίνια από τους οδηγούς. «Σαν πρωινή ομάδα αντιμετωπίζουμε κάποιες δυσκολίες λόγω της κίνησης και της αντιμετώπισης που έχουμε από τους οδηγούς. Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών δεν μας υπολογίζει στο δρόμο. Υπάρχουν πολλοί που κοντεύουν είτε να μας χτυπήσουν είτε να μας κλείσουν το δρόμο είτε να μας κορνάρουν να απομακρυνθούμε».


Ο 27χρονος σε μία βόλτα του με το ποδήλατο


Ο Ηρακλής Βούλγαρης οδηγεί ποδήλατο αρκετό καιρό όμως το τελευταίο δίμηνο έμεινε άνεργος με αποτέλεσμα να μη μπορεί να χρησιμοποιεί ούτε το αυτοκίνητο ούτε και τη μηχανή του λόγω των πολλών εξόδων. «Πλέον δεν τα χρησιμοποιώ γιατί είμαι άνεργος και τα έξοδά μου τρέχουν. Δεν μπορώ να διαθέτω χρήματα και για βενζίνη κλπ, αν χρειαστεί βέβαια να κάνω κάποια δουλειά και πρέπει να κουβαλήσω πράγματα, θα πάρω τη μηχανή αλλά μόνο σε αυτή την περίπτωση. Γιατί από το πρωί που θα ξυπνήσω μέχρι την ώρα που θα γυρίσω σπίτι, κινούμαι με το ποδήλατο».


Μέλη της ομάδας σε παλαιότερη βόλτα


Ο 27χρονος έχει διανύσει 120 χλμ με το ποδήλατό του στην Αθήνα μέσα σε μια ημέρα ενώ όταν ήταν μέλος άλλης ομάδας ταξίδεψε με αυτό μέχρι τη Χαλκίδα. «Επειδή ήμουν αρχάριος, ήταν λίγο δύσκολα αλλά η παρέα σε έκανε να ξεχνάς τις δυσκολίες. Πραγματικά ήταν μια απίστευτη εμπειρία».



Διαβάστε περισσότερα...

Φάρμακα με πίστωση τέλος



Σε Αττική, Πειραιά και Αχαΐα.

Σταματούν από την 1η Μαρτίου οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής, Πειραιά και Αχαΐας να δίνουν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους καθώς όπως επισημαίνουν, τα μέλη τους αδυνατούν πλέον να χορηγήσουν με πίστωση οτιδήποτε αφού οι προμηθευτές απαιτούν εξόφληση της μετρητοίς.

«Τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων αυξάνονται με γεωμετρικό ρυθμό» σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι τρεις Φαρμακευτικοί Σύλλογοι κάνοντας λόγο για αθέτηση των υποσχέσεων.

Οι φαρμακοποιοί έχουν περιέλθει σε «δεινή οικονομική θέση και αυτό αποδεικνύεται από τα καθημερινά κατασχετήρια που φθάνουν στους Συλλόγους» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής καλεί τα μέλη του σε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Θύματα πρωτοφανούς ρατσισμού οι Ρομά στην Ευρώπη



Τι αναφέρει σε έκθεσή του ο αρμόδιος επίτροπος.

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι Ρομά, εξακολουθούν να στερούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, να υποφέρουν από τις ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον τους, να παραμένουν πολύ πίσω από τους άλλους στον τομέα της εκπαίδευσης, της απασχόλησης και της πρόσβασης σε αξιοπρεπή στέγαση και την υγεία, επισημαίνει, σε έκθεση του που δίνεται σήμερα στην δημοσιότητα, ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόμας Χάμμαρμπεργκ.

Στην έκθεση, που αποτελεί μία πρώτη ολοκληρωμένη επισκόπηση της κατάστασης των Ρομά και των «ταξιδιωτών» στην Ευρώπη, υποστηρίζεται ότι, οι μειονοτικές κοινότητες των Ρομά, συγκαταλέγονται στις πλέον ευάλωτες της Ευρώπης.

Η έκθεση επικεντρώνεται στα ζητήματα του αντιτσιγγανισμού που σημειώνει έξαρση στην Ευρώπη, στην εναντίον των Ρομά ρατσιστική βία που εξαπλώνεται, στην συμπεριφορά των αρχών επιβολής του νόμου και των δικαστικών αρχών, στη στέρηση των οικονομικών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων, στις καταναγκαστικές στειρώσεις που επιβάλλονται στις γυναίκες Ρομά και στην απομάκρυνση των παιδιών Ρομά από τους γονείς τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Ρύθμιση δανείων και για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα



Το Μάρτιο οι οριστικές αποφάσεις.

Την ανακοίνωση ρυθμίσεων που θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δανείων που έχουν πάρει από όλες τις εμπορικές τράπεζες δανειολήπτες, ανεξάρτητα από το εάν είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή μη, προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Δημήτρης Σπυράκος, σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Αντένα.

Ο χρόνος τρέχει πιεστικά. Δεν είναι ένα ζήτημα μηνών ή εβδομάδων, είπε ο κ. Σπυράκος, ερωτηθείς σχετικά με το χρόνο ανακοίνωσης των οριστικών αποφάσεων, τον οποίο προσδιόρισε εντός του Μαρτίου.

Το ζητούμενο είναι ο διάλογος που έχει ξεκινήσει με τις εμπορικές τράπεζες να οδηγήσει σε ρυθμίσεις και ενήμερων μέχρι σήμερα δανείων που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα, είπε ο κ.Σπυράκος, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα πρέπει να προσφέρουν την δυνατότητα στους οφειλέτες να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις με βάση τα νέα εισοδηματικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί για αυτούς.

Ρυθμίσεις σε 750.000 δάνεια από τις τράπεζες


Στη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, όπως επισημαίνει και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών στην τελευταία ετήσια έκθεση για το τραπεζικό σύστημα οι τράπεζες, παρακολουθώντας τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις και ανταποκρινόμενες στη δυσμενή οικονομική συγκυρία, προέβησαν, στο πλαίσιο της αυτορρύθμισης, πολύ πριν την έναρξη εφαρμογής του νόμου 3869/2010 για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και παρά τα προβλήματα ρευστότητας που υπάρχουν στο τραπεζικό σύστημα, σε πάρα πολύ μεγάλο αριθμό ρυθμίσεων με οφειλέτες που αντιμετώπιζαν δυσχέρειες κατά την εξυπηρέτηση των δανείων τους, με ευνοϊκούς όρους και κοινωνική ευαισθησία.

Τέτοιες ρυθμίσεις αφορούσαν, μεταξύ άλλων την αναστολή δόσεων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων για ανέργους δικαιούχους επιδόματος ΟΑΕΔ, την αναστολή όλων των ενεργειών πλειστηριασμού ή κατάσχεσης που αφορούν απαιτήσεις από στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας, παράταση της διάρκειας αποπληρωμής στεγαστικών δανείων, δυνατότητα ρύθμισης υφιστάμενων οφειλών από πιστωτική κάρτα σε άτοκες έως και 24 μηνιαίες δόσεις καθώς και σε ρύθμιση των οφειλών από καταναλωτικά δάνεια μέσω εξειδικευμένων προϊόντων αναχρηματοδότησης με προνομιακό επιτόκιο. Επίσης σε μείωση της δόσης στεγαστικού δανείου στο μισό, για όλο το 2009 και 2010, προς όλους τους πελάτες που το ζήτησαν. Σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών-μελών της ΕΕΤ οι εν λόγω ρυθμίσεις αφορούν για το 2010 περισσότερους από 250.000 δανειολήπτες και ύψος οφειλών που υπερβαίνουν τα 4 δισ. ευρώ στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος. Για τους τελευταίους 18 μήνες εκτιμάται ότι έχουν διευθετηθεί 750.000 δάνεια, στεγαστικά και καταναλωτικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων 2012: "Σπάνιοι αλλά Μαζί Δυνατοί"





Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων 2012"Σπάνιοι αλλά Μαζί Δυνατοί"
Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων – ΠΕΣΠΑ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων 2012 διοργανώνει εκδήλωση με θέμα:
"Σπάνιοι αλλά Μαζί Δυνατοί"29 Φεβρουαρίου 2012 - 17.30 - Ίδρυμα Ευγενίδου | Περισσότερα...




Ένωση
Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων είναι μια κίνηση, ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, που στόχο έχει να αναδείξει και να αναπτύξει πάνω σε κοινά θέματα των σπανίων παθήσεων, γενετικής προέλευσης ή μη, όλες τις δράσεις ενημέρωσης, έρευνας, συγκέντρωσης πληροφοριών αλληλοβοήθειας, στην Ελλάδα, όπως στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Ένωση αυτή είναι ένας δυνατός φορέας,o οποίος, καθώς και σε όλα τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης, προβάλλει τα προβλήματα των ατόμων με σπάνιες παθήσεις καθώς και των οικογενειών τους και προωθεί και στηρίζει τα αιτήματά τους.
Στόχος
Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων ιδρύθηκε από μία ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων καθώς και εκπροσώπων συλλόγων ασθενών με την ηθική υποστήριξη της Eurordis - European Rare Diseases - και στοχεύει :
  • Στην ενημέρωση της επιστημονικής κοινότητας και του κοινού, σχετικά με τα αίτια πρόκλησης των παθήσεων αυτών, τη δυνατότητα πρόληψής τους, τον τρόπο αναγνώρισής τους, τις επιστημονικές καταβολές τους και τις δυνατότητες αντιμετώπισής τους, κυρίως δε στην προώθηση της έρευνας, η οποία θα δώσει την ευκαιρία για τη δημιουργία νέων φαρμάκων (ορφανά φάρμακα-orphan drugs) ώστε να φτάσουμε στο ποθητό αποτέλεσμα της θεραπείας.
  • Στη βελτίωση της ποιότητας και της διάρκειας της ζωής των ασθενών με την πρόσβαση στην έγκυρη πληροφόρηση, τη διάγνωση, την περίθαλψη, την ψυχοκοινωνική υποστήριξη.
  • Στη δημιουργία Τράπεζας Πληροφοριών για την Ενημέρωση των επιστημόνων, την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών, την προώθηση της έρευνας και γενικά την παροχή πολύτιμων στοιχείων για πληρέστερη γνώση της κάθε νόσου. Για την επίτευξη του σκοπού σημαντικός θα είναι ο ρόλος των επιστημόνων, οι οποίοι θα βοηθήσουν στη συλλογή στοιχείων ανάλογα με την ειδικότητά τους.
  • Στην ενίσχυση της ελπίδας για τη θεραπεία των σπάνιων παθήσεων μέσω της επιστημονικής και κλινικής έρευνας
  • Στην επίλυση κοινών ασφαλιστικών προβλημάτων.
Υλοποίηση Στόχων
Για την πραγματοποίηση των στόχων της η Ένωση θα προβαίνει:
  • Στην οργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων, συμποσίων, σεμιναρίων, ημερίδων, συνεδρίων κλπ. για την ενημέρωση του ιατρικού κόσμου αλλά και του ευρύτερου κοινού σχετικά με τις έρευνες, τις εξελίξεις, τις νέες ανακαλύψεις ως και την πρόληψη και αντιμετώπιση των σπανίων παθήσεων.
  • Στη δημιουργία Τράπεζας Πληροφοριών αποσκοπούσας στην ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις σπάνιες παθήσεις που θα χρησιμοποιηθούν στην κατανόηση των γενεσιουργών τους αιτιών, στην πρόληψή τους και στην προώθηση της έρευνας για την αντιμετώπισή τους.
  • Στη διασύνδεση και συνεργασία με ομοειδή ή άλλα επιστημονικά σωματεία, ιδρύματα ή φορείς, με σκοπό το συντονισμό του έργου και την προαγωγή των θεμάτων που σχετίζονται με τις σπάνιες παθήσεις και την έρευνά τους.
  • Στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος, η ένωση συνεργάζεται με κρατικούς, αλλά και με ενδιαφερόμενους φορείς.
Σε ποιούς Απευθύνεται
Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων απευθύνεται:
  • Σε ήδη υπάρχοντες συλλόγους ασθενών
  • Σε ασθενείς των οποίων οι παθήσεις είναι τόσο σπάνιες που δεν έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό μελών για να μπορέσουν να συστήσουν το δικό τους σύλλογο.
  • Σε ασθενείς που δεν γνωρίζουν πού να απευθυνθούν, έστω και αν υπάρχει σύλλογος που εκπροσωπεί τη νόσο τους.
  • Γενικά σε γιατρούς, ερευνητές, επιστήμονες που έχουν σχέση με το αντικείμενο και σε συγγενείς ασθενών.
  • Σε κάθε ευαισθητοποιημένο άτομο που θα ήθελε να βοηθήσει στην προσπάθεια αυτή.
Κάθε σπάνια νόσος, είτε είναι οργανωμένη σε κάποιο σύλλογο - εταιρεία είτε όχι, έχει ακριβώς τους ίδιους στόχους-ανάγκες. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό και απολύτως απαραίτητο τα άτομα που πάσχουν τα ίδια ή κάποιο μέλος της οικογένειάς τους από μια σπάνια ανίατη πάθηση να ενωθούν κάτω από την ομπρέλα της «Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων».

Ημέρα Σπανίων Παθήσεων (Αφίσα 2009)


Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων
Κα. Μαριάννα Λάμπρου
Τιμοθέου 99-101 , 16232 Αθήνα
Τηλ. +30 210 7660989
Fax. +30 210 7660991
E-mail :gr-pespa@otenet.gr


Περισσότερα στο http://www.pespa.gr/
Διαβάστε περισσότερα...

Ποια είναι η ιδανική ηλικία για τεκνοποίηση;



Τι απαντούν οι ίδιες οι γυναίκες.

Ποια είναι άραγε η ιδανική ηλικία για τεκνοποίηση στις γυναίκες; Για τις περισσότερες είναι μεταξύ των 25 και των 34 ετών.

Περίπου το 75% των γυναικών που ρωτήθηκαν σε έρευνα θεωρούν πως είναι η ιδανική ηλικία για να γίνουν μητέρες. 42% εστιάστηκαν στα 25-29 και 17% είπαν πως δεν υπάρχει ιδανική ηλικία.

Οι γυναίκες πίστευαν πως 25 με 30 είναι πιθανότερο να βρίσκονται ήδη σε καλό σημείο στην καριέρα τους και στα οικονομικά τους, και θα ήταν έτοιμες να αναλάβουν ένα νέο ρόλο. Η πίεση του βιολογικού ρολογιού ήταν παράγοντας για το 21% των γυναικών.

Υπήρχαν απαντήσεις από 2.210 γυναίκες, περίπου οι μισές από τις οποίες ήταν μητέρες. Πάνω από το 50% των γυναικών χωρίς παιδιά είπαν πως σκόπευαν να κάνουν δύο παιδιά, ενώ περίπου το 1/3 σκόπευαν να κάνουν τρία ή και περισσότερα.

Αν και πολλές γυναίκες συνδύασαν ή σκέφτονταν να συνδυάσουν, τη μητρότητα με την εργασία, το 62% πιστεύει πως η απόκτηση παιδιών έχει αρνητική επίδραση στην καριέρα τους. Μόνο ένα 30% των μητέρων είπε πως επηρεάστηκε η καριέρα τους.

Το 68% των μητέρων που ρωτήθηκαν ήταν ευχαριστημένες με τη στιγμή της ζωής τους που απέκτησαν το πρώτο τους παιδί. Η πλειοψηφία απέκτησαν παιδιά πριν τα 35α τους γενέθλια. Περίπου 60% των γυναικών που απέκτησαν το πρώτο τους παιδί μεταξύ 35 και 39 ετών εύχονται να ήταν νεότερες.

Το 63% των εργαζόμενων μητέρων είπαν πως ακολουθούσαν τα χνάρια των μητέρων τους που προσπαθούσαν να ισορροπήσουν την οικογένεια και την καριέρα.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το παγωτό είναι ναρκωτικό!



Εντυπωσιακά αποτελέσματα έρευνας στις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες έχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το παγωτό προκαλεί εθισμό, όπως ακριβώς και οι ναρκωτικές ουσίες.
Ομάδα επιστημόνων από το Όρεγκον των ΗΠΑ, έκανε έρευνα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συχνή κατανάλωση παγωτού κάνει τον οργανισμό να ζητά όλο και περισότερο.

Οι ερευνητές εξέτασαν 151 εθελοντές και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά! Ο εγκέφαλός τους αντιδρούσε στο παγωτό, όπως αντιδρά ο εγκέφαλος των τοξικομανών στα ναρκωτικά. Μάλιστα, διαπίστωσαν ότι αυτό ισχύει μόνο για το παγωτό και όχι για άλλες τροφές. Ακόμη και το milk shake έγινε δεκτό με λιγότερο ενθουσιασμό!


Διαβάστε περισσότερα...

«Σπάνιοι αλλά μαζί δυνατοί»



Ενώνουν τις φωνές τους οι ενώσεις ασθενών με σπάνιες παθήσεις.

Στις 29 Φεβρουαρίου του 2012, σε ολόκληρο τον πλανήτη, σύλλογοι και ενώσεις ασθενών που πάσχουν από σπάνιες παθήσεις θα ενώσουν τις δυνάμεις τους, με σκοπό την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τις σπάνιες παθήσεις.
Απώτερο στόχο της Παγκόσμιας Ημέρας Σπανίων Παθήσεων αποτελεί η ευαισθητοποίηση όχι μόνο του κοινού, των ασθενών και των εκπροσώπων τους αλλά και των πολιτικών, των ερευνητών και των επαγγελματιών υγείας.

Από την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων, η οποία διοργανώθηκε το 2008 από την EURORDIS (την Ευρωπαϊκή Οργάνωση για τις Σπάνιες Παθήσεις) και από το Συμβούλιο των Ενώσεων, χιλιάδες εκδηλώσεις έχουν λάβει χώρα παγκοσμίως, επηρεάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων και προσελκύοντας την προσοχή των Μέσων. Ως αποτέλεσμα αυτών των συνεχιζόμενων προσπαθειών έχει πυροδοτηθεί μια κίνηση για την προώθηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής σχετικά με τις σπάνιες παθήσεις, καθώς και των Εθνικών Σχεδίων Δράσης σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Ειδικότερα για το 2012, η Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων έχει ως βασικό άξονα την «Αλληλεγγύη», μια αξία που χαρακτηρίζει τους ασθενείς με σπάνιες παθήσεις, ανεξαρτήτως ασθένειας και εθνικότητας. Η «Αλληλεγγύη» τονίζει την αναγκαιότητα και τη σημασία της συνεργασίας και της αλληλοϋποστήριξης σε έναν τομέα, στον οποίο οι ασθενείς είναι σπάνιοι και η εξειδίκευση ανύπαρκτη, ενώ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι είναι κοινά.

Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, η Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων αποσκοπεί στην επισήμανση των σπανίων παθήσεων ως ενός μοντέλου της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης, υπαρκτού στη σημερινή Ευρώπη, η οποία πλήττεται από την οικονομική κρίση.

Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΠΑΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ διοργανώνει για την ημέρα αυτή σειρά εκδηλώσεων και δράσεων:

Ομιλία στο Ίδρυμα Ευγενίδου, με τον τίτλο «Σχέση Γιατρού και Ασθενή», από διακεκριμένους επιστήμονες και ασθενείς, σε συνεργασία με τη Μέριμνα.
Παρουσίαση των στοιχείων της καταγραφής ασθενών και ασθενειών, για μια πρώτη εικόνα των σπανίων παθήσεων στην Ελλάδα.
Προβολή σχετικού τηλεοπτικού spot σε όλα τα κανάλια και καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου του 2012.
Διανομή έντυπου υλικού, με τη συνεργασία του Σώματος Ελληνίδων


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Με μετρητά τα φάρμακα για τους ασφαλισμένους



Φρούδες οι υποσχέσεις περί εξόφλησης χρεών, λένε οι φαρμακοποιοί.

Χωρίς τα φάρμακά τους κινδυνεύουν να βρεθούν και πάλι οι ασφαλισμένοι μετά την απόφαση των φαρμακευτικών συλλόγων Αθήνας, Πειραιά και Αχαΐας να διακόψουν ακόμη μία φορά την πίστωση προς τα Ταμεία διαμαρτυρόμενοι για τα χρέη που έχουν συσσωρευθεί.

Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα που προμηθεύονται και μετά να διεκδικούν τα χρήματα από τον ασφαλιστικό τους Φορέα.

Οι παραπάνω τρεις Φαρμακευτικοί Σύλλογοι σε κοινή ανακοίνωσή που εξέδωσαν υπογραμμίζουν:

«Οι υποσχέσεις περί εξόφλησης των χρεών του Δημοσίου και του ΟΑΕΕ κατά ένα μέρος τον Ιανουάριο, έπεσαν στο κενό. Φανταζόμαστε ότι ούτε το άλλο μέρος των οφειλών που είχε δρομολογηθεί με τυμπανοκρουσίες για τον Μάρτιο, θα υλοποιηθεί. Είμαστε σε δεινή οικονομική θέση και αυτό αποδεικνύεται από τα καθημερινά κατασχετήρια που φθάνουν στους Συλλόγους μας. Αδυνατούμε πλέον να χορηγήσουμε με πίστωση οτιδήποτε, αφού οι προμηθευτές μας απαιτούν εξόφληση της μετρητοίς και οι υπεύθυνοι, ζουν στον κόσμο τους».


Διαβάστε περισσότερα...

Ανοικτά φαρμακεία Σάββατο και Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα



Ισχύει ως έχει το καθεστώς των διανυκτερεύσεων και των εφημεριών.

Τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν τα Σάββατα και κατά τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και της Τετάρτης, σύμφωνα με απόφαση αναστολής του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αντίθετα, με την ίδια δικαστική απόφαση παραμένει ως έχει το καθεστώς των διανυκτερεύσεων και των εφημεριών.

Ειδικότερα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχει προσφύγει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και ζητάει να ακυρωθεί και να ανασταλεί η από 9.11.2011 εγκύκλιος του υπουργού Υγείας, με την οποία παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή της από 7.10.2011 υπουργικής απόφασης, η οποία απελευθερώνει το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων. Η επίμαχη υπουργική απόφαση εκδόθηκε σε εφαρμογή του Ν. 3918/2011.

Σύμφωνα με τα νέα νομοθετικά μέτρα, τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν τα Σάββατα και κατά τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και της Τετάρτης, ενώ παρέχεται η δυνατότητα στους φαρμακοποιούς να υποβάλλουν δηλώσεις ένταξης στις διημερεύσεις και τις διανυκτερεύσεις κ.λπ.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, με την υπ’ αριθμ. 118/2011 απόφαση Αναστολής, έκαναν εν μέρει δεκτή την αίτηση των φαρμακοποιών. Συγκεκριμένα, οι δικαστές απέρριψαν την αίτησή τους, ως προς το σκέλος εκείνο με το οποίο ζητούσαν να μην λειτουργούν τα φαρμακεία τα Σάββατα και τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης.

Αντίθετα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκαναν δεκτή την αίτηση των φαρμακοποιών ως προς το σκέλος που ζητούσαν να μην είναι ανοικτά όλα τα φαρμακεία κατά τις διανυκτερεύσεις και τις εφημερίες, αλλά να τηρείται ο σχετικός κατάλογος. Το ΣτΕ ανέστειλε την προσβαλλόμενη εγκύκλιο και απόφαση, καθώς δεν υπάρχει η σχετική πρόβλεψη στο σχετικό νόμο για τη λειτουργία όλων των φαρμακείων κατά τις διανυκτερεύσεις και τις εφημερίες.


Διαβάστε περισσότερα...

Γυμναστείτε και απαλλαγείτε από τις παθήσεις!



Πώς θα παραμείνετε υγιείς.

Μην ξεχνάτε τη γυμναστική! Ακόμη κι αν δεν έχετε χρόνο, φροντίστε να βρείτε. Κι αυτό γιατί η καθιστική ζωή μόνο καλό δεν κάνει στην υγεία σας. Άλλωστε, η τακτική άσκηση δεν συμβάλλει μόνο στην καλή εξωτερική εμφάνιση αλλά χαρίζει ευεξία και προσφέρει καλή υγεία στον οργανισμό. Έχει αποδειχθεί μάλιστα ότι η άσκηση προλαμβάνει και βελτιώνει πολλά προβλήματα υγείας, από τα καρδιαγγειακά επεισόδια μέχρι τις νευρικές παθήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε μέχρι και να θεραπεύσετε προβλήματα που σας παρουσιάζονται αρκεί φυσικά να την εντάξετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα.

Όσο τα χρόνια περνούν, εμφανίζονται προβλήματα όπως απώλεια μυϊκής ισχύος, περιορισμός της κινητικότητας των αρθρώσεων, μείωση της αντοχής, κόπωση, δυσκολία στην αναπνοή, αστάθεια βαδίσματος κ.ά γι’ αυτό και η σωματική άσκηση μπορεί να σας γλιτώσει από πολλές από αυτές τις παθήσεις. Όσοι προπονούνται ακόμη και σε μεγάλη ηλικία είναι ευκίνητα και αυτοεξυπηρετούνται σε ικανοποιητικό βαθμό.


Διαβάστε περισσότερα...

«Τέλος η πίστωση στα φάρμακα από 1η Μαρτίου»



Οι φαρμακοποιοί αναφέρουν ότι έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση.

Από την 1η Μαρτίου οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής, Πειραιά και Αχαΐας σταματούν την πίστωση σε όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς όπως επισημαίνουν, τα μέλη τους αδυνατούν πλέον να χορηγήσουν με πίστωση οτιδήποτε, αφού οι προμηθευτές απαιτούν εξόφληση της μετρητοίς.

«Τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων αυξάνονται με γεωμετρικό ρυθμό» σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι τρεις Φαρμακευτικοί Σύλλογοι κάνοντας λόγο για αθέτηση των υποσχέσεων των κυβερνόντων.

Οι φαρμακοποιοί έχουν περιέλθει σε «δεινή οικονομική θέση και αυτό αποδεικνύεται από τα καθημερινά κατασχετήρια που φθάνουν στους Συλλόγους» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής καλεί τα μέλη του σε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη



Μετά τη λειτουργία του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη έχουν περιέλθει σε απελπιστική κατάσταση εξαιτίας των προβλημάτων που έχουν προκύψει μετά τη λειτουργία του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων- Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, Αθανασία Καρούνου, η ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών υγείας στους διαβητικούς έχει υποβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό λόγω των ελάχιστων εξειδικευμένων γιατρών που έχουν συμβληθεί με το νέο φορέα.

Μεγάλο πρόβλημα προκαλεί επίσης η μη ένταξη των αναλώσιμων υλικών (ταινίες, βελόνες) στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση καθώς και η επιβάρυνση των πασχόντων- ασφαλισμένων στον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ με 25% για την αγορά των αναλώσιμων υλικών.

Σημειώνεται ότι πριν την ένταξη των παραπάνω ταμείων στον ΕΟΠΥΥ οι ασφαλισμένοι είχαν μηδενική συμμετοχή.

Όσον αφορά το διαβητικό πόδι, δεν έχει διευκρινιστεί σε ποια ομάδα ατόμων συνταγογραφείται το κάθε θεραπευτικό μέσο. Όμως το σημαντικότερο πρόβλημα που αναφέρουν οι ασθενείς είναι ότι δεν διασφαλίζεται ο πλήρης έλεγχος της ποιότητας και της καταλληλότητας των συνταγογραφούμενων ιατροτεχνολογικών προϊόντων και πιο συγκεκριμένα του ειδικού θεραπευτικού υποδήματος διαβήτη.

Τέλος, σε πολύ δύσκολη θέση έχουν βρεθεί οι διαβητικοί που χρησιμοποιούν την αντλία συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης εξαιτίας των αναλώσιμων που απαιτούνται.


Διαβάστε περισσότερα...

Θεραπεύουν τον καρκίνο με ασήμι



Αντικαρκινικές ιδιότητες ανακαλύφθηκαν στον άργυρο
.
Σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες, κυρίως εναντίον του καρκίνου του μαστού και του εντέρου, παρουσιάζει ο άργυρος, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές.

Μελέτη του πανεπιστημίου του Λιντς έδειξε ότι τα στοιχεία που περιβάλλουν τα κεντρικά άτομα του αργύρου μπορούν να σκοτώσουν κάποια καρκινικά κύτταρα, όπως ακριβώς τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη χημειοθεραπεία.

Στις εργαστηριακές έρευνες οι επιστήμονες εξέθεσαν κύτταρα των παραπάνω τύπων καρκίνου σε χημικές ουσίες με βάση τον άργυρο και ύστερα από έξι μέρες θεραπείας, διαπίστωσαν ότι η μέθοδος αυτή είναι εξίσου αποτελεσματική με τη χημειοθεραπεία και μάλιστα χωρίς να προκαλεί παρενέργειες.

Όπως ανακοίνωσαν, τα αποτελέσματα που παρουσίασε ο άργυρος είναι εξίσου σημαντικά με φάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως για τη θεραπεία πολλών τύπων καρκίνου, αλλά προκαλούν επίπονες παρενέργειες, όπως ναυτία, εμετό, ακόμη και νεφρική ανεπάρκεια. Για τον λόγο αυτό οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο άργυρος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντικατάσταση κάποιων φαρμάκων της χημειοθεραπείας, ώστε οι ασθενείς να μην υποβάλλονται σε αυτή την ταλαιπωρία.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν είναι βέβαιοι για τον ακριβή τρόπο με τον οποίο ο άργυρος καταπολεμά τον καρκίνο, πιστεύουν όμως ότι η αποτελεσματικότητά του προφανώς οφείλεται στη δομή των ατόμων που τον περιβάλλουν, δηλαδή στον λεγόμενο υποκαταστάτη του (αριθμός ιόντων ή ουδέτερων μορίων). Όπως εξηγούν, αυτό ίσως βοηθά στην ελευθέρωση ιόντων αργύρου στον οργανισμό, με αποτέλεσμα την εξουδετέρωση των καρκινικών κυττάρων.

Ο άργυρος χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό και αντιβιοτικό, καθώς και ως βακτηριδιοκτόνο για τον καθαρισμό του νερού στις χώρες του τρίτου κόσμου. Επίσης, χρησιμοποιείται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως τα αποσμητικά, χωρίς να έχουν εντοπιστεί τυχόν αρνητικές επιπτώσεις.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, δρ Σάρλοτ Γουίλιαμς, αν αποδειχθεί ότι η θεραπευτική χρήση του αργύρου για τον καρκίνο δεν έχει παρενέργειες, θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για την αντιμετώπιση της νόσου, με εναλλακτικά και λιγότερο τοξικά φάρμακα, ώστε οι ασθενείς να αποφεύγουν την οδυνηρή εμπειρία της χημειοθεραπείας.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η πρώτη μεταμόσχευση τεσσάρων άκρων σε ασθενή



Στην επέμβαση συμμετείχαν 52 γιατροί.

Τούρκοι χειρουργοί πραγματοποίησαν μεταμόσχευση τεσσάρων άκρων σε ασθενή όμως στη συνέχεια αναγκάστηκαν να του αφαιρέσουν ένα από τα πόδια γιατί παρουσίασε μετεγχειρητικές καρδιαγγειακές επιπλοκές, όπως ανακοίνωσε σήμερα το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Χατσετεπέ της Άγκυρας.

Στην τετραπλή μεταμόσχευση, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στον κόσμο, συμμετείχαν συνολικά 52 γιατροί. Το νοσοκομείο δεν θέλησε να δώσει περισσότερα στοιχεία για τον ασθενή, που ονομάζεται Σεφκέτ Τσαβντάρ.

Η κατάσταση του ασθενούς είναι σταθερή ενώ πρόκειται για επέμβαση που ακολουθεί την πρώτη μεταμόσχευση προσώπου που πραγματοποιήθηκε σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Τουρκίας στο Ακντενίζ, στα νότια της χώρας. Η μεταμόσχευση έγινε τον περασμένο μήνα σε ένα 19χρονο, το πρόσωπο του οποίου είχε καεί όταν ήταν βρέφος.


Διαβάστε περισσότερα...

Έλληνες ζητούν δουλειά στην πτωχευμένη Αργεντινή



Δεκάδες βιογραφικά λαμβάνουν οι ομογενείς μας.

Μέλλον ακόμη και σε χώρες που έζησαν τον εφιάλτη της χρεοκοπίας και σήμερα βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης, όπως η Αργεντινή, αναζητούν οι Έλληνες. Με το ενάμισι εκατομμύριο ανέργων να καθρεφτίζει πλέον την ελληνική πραγματικότητα, όλο και περισσότεροι σκέφτονται να μεταναστεύσουν στο Μπουένος Άιρες για να εξασφαλίσουν τουλάχιστον ένα μεροκάματο.

Όπως αναφέρει ο Τύπος της Κυριακής, μετά την Αυστραλία, την Αμερική και τον Καναδά, δεκάδες βιογραφικά στέλνονται με mail σε Έλληνες της Αργεντινής από νέους κυρίως που έχουν χάσει τις δουλειές τους και αδυνατούν να ζήσουν στη χώρα μας.


Διαβάστε περισσότερα...

«Κούρεμα» 30% στην ελληνική ολυμπιακή παρουσία



Η οικονομική κρίση μαστίζει και τον ελληνικό αθλητισμό.

Μειωμένη κατά τουλάχιστον 30% σε σχέση με την αντίστοιχη του 2008 στο Πεκίνο αναμένεται να είναι η πρώτη μεταμνημονιακή ελληνική ολυμπιακή αποστολή που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στους Αγώνες του Λονδίνου (27.7 - 12.8.2012).

Όπως αναφέρει το Βήμα, οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης που μαστίζει και τον ελληνικό αθλητισμό αλλά και των νομοθετικών ρυθμίσεων για τα κίνητρα των αθλητών απεικονίζονται αδρά στον πρωταθλητισμό με τη δραματική μείωση των ολυμπιακών προκρίσεων που έχουν πετύχει μέχρι στιγμής.

Ενώ απομένουν περίπου 150 ημέρες για την έναρξη του εφετινού ολυμπιακού ραντεβού, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει μόλις 57 θέσεις για το «Λονδίνο 2012» ενώ ως τον Ιούλιο υπάρχει ελπίδα να σφραγιστούν ακόμη 50-60 ολυμπιακά εισιτήρια καθώς απομένουν, μεταξύ άλλων, τα προολυμπιακά τουρνουά στο μπάσκετ ανδρών και στο πόλο ανδρών και γυναικών όπου οι ελληνικές ελπίδες πρόκρισης είναι ισχυρές.

Ακόμη και αν δικαιωθούν οι προσδοκίες για τρεις προκρίσεις στα ομαδικά (πόλο γυναικών - ανδρών και μπάσκετ ανδρών) και επιπλέον υπάρξουν πρόσθετα ολυμπιακά εισιτήρια στις εναπομείνασες ευκαιρίες σε ατομικά αθλήματα, η ελληνική ολυμπιακή αποστολή για το Λονδίνο 2012 δεν προβλέπεται να ξεπεράσει τους 110 αθλητές/τριες.

Έτσι η ελληνική παρουσία στο Λονδίνο θα είναι «κουρεμένη» κατά 30% σε σχέση με το Πεκίνο το 2008 όπου είχαν αγωνιστεί 153 αθλητές, ενώ την πρόκριση είχαν πάρει 156 αλλά «κόπηκαν» λόγω υποθέσεων ντόπινγκ οι στιβικοί Φανή Χαλκιά, Τάσος Γκούσης και Κατερίνα Θάνου.

Η δραματική μείωση στον αριθμό των προκρίσεων που εξασφάλισε και διεκδικεί ο ελληνικός αθλητισμός αντανακλά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει με τον δραστικό περιορισμό των κρατικών επιχορηγήσεων στις ομοσπονδίες που ακόμη και για τα αθλήματα «εθνικής αθλητικής προτεραιότητας» έχει φθάσει στο 50%, αλλά και με την πτώση των ποσών των ιδιωτικών χορηγιών.

Εκκωφαντική ήταν και η πτώση των ποσών για την ολυμπιακή προετοιμασία εν όψει Λονδίνου. Ενώ την τετραετία 2005-2008 η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) επιχορηγήθηκε από την πολιτεία για την προετοιμασία των αθλητών με 30 εκατ. ευρώ, για το Λονδίνο 2012 δόθηκαν μόλις 7,5 εκατ. ευρώ, όπως έχει επισημάνει ο πρόεδρος της ΕΟΕ κ. Σπύρος Καπράλος αναφέροντας ότι αρχικά η πολιτεία είχε υποσχεθεί περίπου την ίδια ενίσχυση.

Τα δραματικά οικονομικά προβλήματα υποχρέωσαν την ΕΟΕ να προστρέξει στο πρόγραμμα Ολυμπιακής Αλληλεγγύης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής προκειμένου να στηρίξει με υποτροφίες πέντε αθλητές (Βασιλική Βουγιούκα - ξιφασκία, Αθηνά Δούκα - σκοποβολή, Γιάννης Αρζουμανίδης - πάλη, Χρήστος Τσακμάκης - κανόε καγιάκ, Παναγιώτης Γκιώνης - πινγκ πονγκ) και την εθνική πόλο γυναικών.


Διαβάστε περισσότερα...