Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Το μέλι αντίδοτο στις καταχρήσεις των ημερών




Η βραδιά ήταν υπέροχη και το εορταστικό κλίμα σήκωνε ένα-δυο (και τρία- τέσσερα) ποτήρια παραπάνω. Η επόμενη ημέρα όμως αρχίζει δύσκολα, καθώς ξυπνάς με πονοκέφαλο και όλα τα άλλα δυσάρεστα κατάλοιπα που αφήνει ένα μεθύσι.
Βρετανοί χημικοί ισχυρίζονται ότι το μέλι, που είναι φυσικό γλυκαντικό, αποτελεί θαυμάσιο τρόπο για να αντιμετωπίζει το σώμα τις τοξικές συνέπειες της υπερκατανάλωσης αλκοόλ. Η φρουκτόζη που περιέχεται στο μέλι, βοηθά σημαντικά τον οργανισμό να διασπάσει σε αβλαβή υπο-προϊόντα το αλκοόλ που κυκλοφορεί στο αίμα μετά το μεθύσι.
Ο βασικός λόγος που μετά το μεθύσι οι άνθρωποι νιώθουν συχνά τόσο άσχημα, είναι επειδή το αλκοόλ πρώτα διασπάται σε ακεταλδεϋδη, μια ουσία τοξική για το σώμα, σύμφωνα με τον δρα Τζον Έμσλεϊ της Βασιλικής Εταιρίας Χημείας. Στη συνέχεια η ακεταλδεϋδη μετατρέπεται -με τη χρήση φρουκτόζης- σε οξικό οξύ, που με τη σειρά του «καίγεται» κατά τη διάρκεια της φυσικής διαδικασίας του μεταβολισμού. Παράγεται έτσι διοξείδιο του άνθρακα που «εκπνέεται» από το σώμα.
Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να μετριαστούν οι συνέπειες του αλκοόλ - πέρα από την υπομονή. Μεταξύ άλλων, συνίσταται να πιει κανείς ένα ποτήρι γάλα πριν πιει αλκοόλ και ακόμα να φροντίζει να πίνει «καθαρά» αλκοολούχα ποτά και περιστασιακά να τα ανακατεύει με αναψυκτικό. Το γάλα επιβραδύνει την απορρόφηση του αλκοόλ, με συνέπεια να παράγεται λιγότερη τοξική ακεταλδεΰδη στο σώμα. Από τα διάφορα ποτά, το τζιν θεωρείται συγκριτικά πιο ασφαλές για να αποφύγει κανείς το μεθύσι.
Από την άλλη, το αλκοόλ αυξάνει την απώλεια νερού από τον οργανισμό, εξ ου και η τάση να πηγαίνει κανείς συχνά στην τουαλέτα όταν πίνει πολύ. Η αφυδάτωση επιδεινώνει το μεθύσι και κάνει τα κατάλοιπά του πιο οδυνηρά και χρονοβόρα. Η κατανάλωση νερού και αναψυκτικών πέρα από το αλκοόλ βοηθά.




Πηγή: http://cretalive.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνη για τα παιδιά η εναλλακτική ιατρική


Σύμφωνα με μεγάλη αυστραλιανή έρευνα του Βασιλικού Νοσοκομείου Παίδων της Μελβούρνης, επικίνδυνη για τα παιδιά αποδεικνύεται η χρήση πρακτικών εναλλακτικής ιατρικής.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, οι γονείς πολλές φορές πιστεύουν ότι τα εναλλακτικά ή ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι πιο «φυσικά» για τα παιδιά τους από ότι είναι τα συμβατικά, όμως στα δύο τρίτα των 39 περιπτώσεων που εξετάστηκαν και αφορούσαν από νεογνά ως και παιδιά 16 ετών, οι παρενέργειες αξιολογήθηκαν ως σοβαρές, επικίνδυνες ή και θανατηφόρες.

«Πολλά από τα θλιβερά αυτά συμβάντα σχετίζονται με την αποτυχία να εφαρμοστεί η κλασική ιατρική λόγω της πίστης των γονιών στην δύναμη των εναλλακτικών θεραπειών και της απόφασης τους να αγνοήσουν τις επιταγές των ιατρών. Επίσης τα εναλλακτικά φάρμακα πολλές φορές αλληλεπιδρούν με φάρμακα της κλασικής ή δημιουργούν τοξικές ενώσεις.

Αν και ακίνδυνες από μόνες τους, ιατρικές πρακτικές όπως η ομοιοπαθητική μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες όταν αντικαθιστούν αποδεδειγμένα αποτελεσματικές και απαραίτητες συμβατικές θεραπείες», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος των ερευνητών Δόκτωρ Γουλιαμ Βαντ Χοφ.


Διαβάστε περισσότερα...

Προτιμήστε πορτοκάλι αντί για πολυβιταμίνες


Όπως αναφέρουν οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Μπρίγκαμ Γιανγκ στη Γιούτα, το μοναδικό μείγμα αντιοξειδωτικών που περιέχεται στο πορτοκάλι δρα πολύ πιο αποτελεσματικά για τον οργανισμό από το να πάρει κάποιος ξεχωριστά συστατικά του φρούτου υπό μορφή χαπιού (πολυβιταμίνες).

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες του πορτοκαλιού επιβραδύνουν τη γήρανση των κυττάρων, προστατεύουν από τον καρκίνο και βοηθούν στην πρόληψη των καρδιοπαθειών- αν και σε ότι αφορά τις καρδιοπάθειες, τελευταία στοιχεία θέτουν υπό αμφισβήτηση αυτή την προστατευτική δράση.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης, επίκουρος καθηγητής Διαιτολογίας και Διατροφής δρ Τόρι Πάρκερ, «πιστεύουμε ότι το μείγμα αντιοξειδωτικών που περιέχεται στο πορτοκάλι είναι αυτό που το κάνει μοναδικό. Το μείγμα αυτό δεν μπορεί να το βρει κάποιος σε μια κάψουλα βιταμίνης C».

Ο καθηγητής και οι συνεργάτες του εξέτασαν εάν τα «φαινολικά συστατικά» του πορτοκαλιού, δηλαδή οι βιοχημικές ουσίες που είναι γνωστό ότι διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες- δρουν «συνεργικά».

Αυτού του είδους τα βιοχημικά χρησιμοποιούνται από τα ίδια τα φυτά ώστε να προστατεύονται από τη σήψη και τις βιολογικές επιθέσεις. Είδαν πράγματι, όπως αναφέρουν στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Food Science» ότι τα «φαινολικά συστατικά» του φρούτου αποτελούν πράγματι ένα μοναδικό προστατευτικό «κοκτέιλ» για τον οργανισμό.

Με βάση και τα νέα ευρήματα, ο δρ Πάρκερ τόνισε ότι «δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι τα φρούτα οφείλουν να είναι το επιδόρπιό μας- πριν τα μπισκότα, τα γλυκά και τα σνακ με ζάχαρη πάρουν τη θέση τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι ηλικιωμένοι που τρώνε υγιεινά, ζούνε περισσότερα χρόνια


Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που ακολουθούν υγιεινή διατροφή, έχουν αυξημένη πιθανότητα να ζήσουν πιο πολύ, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που έρχεται να επιβεβαιώσει τη σημασία της σωστής διατροφής για το προσδόκιμο ζωής.

Οι ερευνητές, υπό τη δρ Άμι Άντερσον του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό της Αμερικανικής Διαιτητικής Ένωσης, αφού ανέλυσαν τις περιπτώσεις 2.500 ατόμων ηλικίας 70 έως 79 ετών, συμπέραναν ότι όσοι τρώνε τροφές με χαμηλά λιπαρά και προτιμούν τα φρούτα και τα λαχανικά, μειώνουν τον κίνδυνο να πεθάνουν την επόμενη δεκαετία.

Όσοι έτρωγαν πολλά λιπαρά, με τη μορφή παγωτών, τυριών, πλήρους γάλακτος κλπ., είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου. Η μελέτη διαπίστωσε ότι, για όσους έτρωγαν υγιεινά, υπήρχε κατά μέσο όρο αύξηση περίπου 12% στο ποσοστό επιβίωσης την επόμενη δεκαετία.

Οι ερευνητές συνιστούν στους ηλικιωμένους να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, πλήρη δημητριακά, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και ψάρια, προκειμένου να αυξήσουν τα χρόνια ζωής τους, να πίνουν πολλά υγρά, αλλά όχι αναψυκτικά και να μειώσουν την ποσότητα κόκκινου κρέατος (αλλά όχι των πουλερικών), των αποξηραμένων τροφών και των γλυκισμάτων. Τους ηλικιωμένους ωφελούν τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, σε σίδηρο, βιταμίνη C, ασβέστιο, φυλλικό οξύ.

«Η πιο επιβλαβής κατηγορία διατροφής, από την άποψη του κινδύνου θανάτου, φαίνεται να είναι η διατροφή με πολλά γλυκά και εκείνη με πολλά λιπαρά», δήλωσε η Αμι Άντερσον, καθώς αυτοί οι άνθρωποι λαμβάνουν πολλά κορεσμένα λίπη και θερμίδες, που ευνοούν την παχυσαρκία και την αύξηση της χοληστερίνης. 


Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο


Παρατείνεται έως τις 31 Ιανουαρίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Αιτία για την παράταση είναι η αύξηση τις τελευταίες ημέρες του ρυθμού υποβολής των αιτήσεων, που φθάνουν τις 10.000 την ημέρα, ενώ το ενδιαφέρον που επέδειξαν οι δικαιούχοι τις προηγούμενες εβδομάδες ήταν περιορισμένο. Συγκεκριμένα, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου οι δικαιούχοι ξεπερνούν το 1 εκατ., οι αιτήσεις κυμαίνονταν στις 100.000.

Το Κοινωνικό Τιμολόγιο απευθύνεται σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών (εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο, πολύτεκνοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), στις οποίες γίνεται έκπτωση 20- 30% στα οικιακά τιμολόγια που θα ισχύσουν από 1/1/2011.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος υπενθυμίζει ότι οι ενδιαφερόμενοι που υποβάλλουν αίτηση πρέπει να γνωστοποιούν τα στοιχεία της παροχής τους (κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής και αύξοντα αριθμό λογαριασμού), καθώς και τα στοιχεία της αστυνομικής τους ταυτότητας και το ΑΦΜ τους (και του/της συζύγου, εφόσον είναι έγγαμοι).

Σε περίπτωση που η παροχή ρεύματος δεν είναι στο όνομά τους και χρειάζεται αλλαγή ονόματος:

-Δεν απαιτείται η υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτη (ΥΔΕ), ακόμη κι αν αυτή έχει λήξει.

-Δεν χρειάζεται η καταβολή της προκαταβολής κατά την υπογραφή του συμβολαίου.

 -Στις περιπτώσεις που έγινε καταβολή προκαταβολής, θα πραγματοποιηθεί συμψηφισμός με πίστωση του επόμενου λογαριασμού. 


Δείτε επίσης: 

Απόφαση Υ.ΠΕ.Κ.Α. ΑΠ Δ5-ΗΛ/Β/Φ29/16027/6.8.2010 Εφαρμογή Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου


Κοινωνικό Τιμολόγιο από την ΔΕΗ


Διευκρινίσεις από τον ΟΑΕΔ για την υπαγωγή των μακροχρόνια ανέργων στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ

Διαβάστε περισσότερα...

Tο πλήρες γάλα «φάρμακο» για το διαβήτη


Μελέτη Aμερικανών επιστημόνων, έρχεται να καταρρίψει την επικρατούσα άποψη ότι τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών είναι καλύτερα για την υγεία.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Αnnals of Ιnternal Μedicine», η μεγάλη κατανάλωση γάλακτος και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου ως και κατά 60%.
Το συστατικό που αποτρέπει την ανάπτυξη διαβήτη φαίνεται ότι είναι ένα λιπαρό οξύ που περιέχεται στα λιπαρά του γάλακτος, του τυριού, του γιαουρτιού και του βουτύρου και το οποίο ονομάζεται trans-παλμιτολεϊκό οξύ.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ έπειτα από μελέτη περισσότερων από 3.700 εθελοντών που παρακολουθήθηκαν επί 20 χρόνια.
Οι επιστήμονες προχώρησαν σε μετρήσεις που περιελάμβαναν το σάκχαρο του αίματος, τα επίπεδα ινσουλίνης και λιπαρών οξέων των συμμετεχόντων.

Είδαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα του trans-παλμιτολεϊκού οξέος συνδέονταν με καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος και ινσουλίνης.
Τα νέα ευρήματα έρχονται να επιβεβαιώσουν προηγούμενα ερευνητικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία μια διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά προστατεύει από τον διαβήτη και τις μεταβολικές διαταραχές που αυτός συνεπάγεται.
Σύμφωνα με τον επικεφαλή της νέας μελέτης δρα Νταριούς Μοτζαφάριαν από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, «ως σήμερα δεν είχε υπάρξει σαφής βιολογική εξήγηση για το πώς η μεγάλη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων προστατεύει από το διαβήτη. Είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται άμεση σχέση μεταξύ του trans-παλμιτολεϊκού οξέος και του κινδύνου διαβήτη».
O ερευνητής ανέφερε ότι είναι πιθανό αυτό το λιπαρό οξύ των γαλακτοκομικών προϊόντων να μιμείται τον φυσικό βιολογικό ρόλο ενός λιπαρού οξέος που παράγεται από τον ανθρώπινο οργανισμό και ονομάζεται cis-παλμιτολεϊκό οξύ. Σε πειράματα σε ζώα το cis-παλμιτολεϊκό οξύ φάνηκε να προστατεύει από τον διαβήτη.

Διαβάστε περισσότερα...

Όταν η τενοντίτιδα μας... χτυπά την πόρτα


Αν ταλαιπωρείτε συστηματικά τους καρπούς, τους αγκώνες ή τους ώμους σας (για παράδειγμα, κάνοντας ένα συγκεκριμένο σπορ, δουλειές στο σπίτι, γράφοντας πολλές ώρες στον υπολογιστή κλπ.), είναι πολύ πιθανό να καταπονείτε και τους τένοντες, δηλαδή τους ινώδεις ιστούς που συνδέουν τους μυς με τα οστά.

Αποτέλεσμα;
Δημιουργείται φλεγμονή στην περιοχή (τενοντίτιδα), πρήξιμο, πονάτε και δυσκολεύεστε να
κινήσετε τις αρθρώσεις σας. Μην ανησυχείτε. Τις περισσότερες φορές, αρκεί λίγη ξεκούραση και πάγος στην περιοχή για να απαλλαγείτε από το πρόβλημα.

Οι συνηθέστερες αιτίες
1.Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις, κυρίως των ποδιών και των χεριών, που κάνουν όσοι εργάζονται πολλές ώρες στον υπολογιστή, οι αθλητές και όσοι ασχολούνται με χειρωνακτικές εργασίες.

2.Ένας τραυματισμός. Αν χτυπήσετε σε κάποια άρθρωση, μπορεί να τραυματιστεί ο τένοντας ή ακόμη και να «σπάσει» (ρήξη του τένοντα).

3.Η ηλικία. Οι ηλικιωμένοι παρουσιάζουν συχνότερα τενοντίτιδες και κυρίως στους ώμους, επειδή με την πάροδο του χρόνου οι τένοντες εκφυλίζονται και συγκεντρώνουν άλατα ασβεστίου, με αποτέλεσμα να χάνουν την ελαστικότητα και την ευκινησία τους.

4.Διάφορες παθήσεις. Όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, ουρική ή ρευματοειδή αρθρίτιδα, ερυθηματώδη λύκο και άλλα σπανιότερα νοσήματα, έχουν προδιάθεση για τενοντίτιδες.

5.H λήψη φαρμάκων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι κινολόνες (αντιβιοτικά ευρέος φάσματος) μπορεί να προκαλέσουν τενοντίτιδες.

Πάρτε προληπτικά μέτρα

1.Ασκηθείτε. Με την κατάλληλη γυμναστική δυναμώνουν οι μύες, γεγονός που βοηθά τις αρθρώσεις και τους τένοντες και τους καθιστά λιγότερο ευάλωτους σε τραυματισμούς. Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να μην το παρακάνετε με τον αριθμό και την ένταση των ασκήσεων. Επίσης, φροντίστε να μην παραλείπετε ποτέ την προθέρμανση και την αποθεραπεία μετά την άσκηση, γιατί η πρώτη προετοιμάζει το σώμα για την προπόνηση και η δεύτερη αποτρέπει το «πιάσιμο» των τενόντων.

2.Ξεκουραστείτε και τεντωθείτε. Όταν εργάζεστε πολλή ώρα ή κάνετε προπόνηση, πρέπει να ξεκουράζετε συχνά τις αρθρώσεις σας κάνοντας διατάσεις. Για παράδειγμα, όταν γράφετε πολλή ώρα στον υπολογιστή, σταματήστε και τεντώστε προς τα πίσω τις άκρες των δαχτύλων του ενός σας χεριού με το άλλο χέρι, ώστε να νιώθετε ότι τεντώνεται ολόκληρη η περιοχή από τα δάχτυλα μέχρι τον αγκώνα. Επαναλάβετε την ίδια κίνηση και στο άλλο χέρι.

Οι πρώτες βοήθειες

• Ξεκουράζετε την άρθρωση και βάζετε πάγο ή ψυκτική κρέμα στην περιοχή για 10 λεπτά 3-4 φορές την ημέρα, ώστε να περιορίσετε τον πόνο και το πρήξιμο.
• Βάζετε ελαστικό επίδεσμο, για να περιορίσετε την κίνηση της άρθρωσης στο ελάχιστο.
• Παίρνετε παυσίπονα.

Η θεραπεία
Ο γιατρός σας θα αποφασίσει τη θεραπευτική αγωγή που θα πρέπει να ακολουθήσετε. Συνήθως, συστήνονται:
• Αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
• Φυσικοθεραπεία, που περιλαμβάνει ειδικές ασκήσεις, θεραπευτικό λέιζερ (που μειώνει τη φλεγμονή), αναλγητικά ρεύματα (δηλαδή, χαμηλής τάσης ρεύμα που προκαλεί υπεραιμία στην πάσχουσα περιοχή).

Eναλλακτικές θεραπείες

1.Βελονισμός:Χρησιμοποιείται ευρέως από φυσίατρους και φυσικοθεραπευτές για την αντιμετώπιση τενοντίτιδων σε αθλητές. Βοηθά να υποχωρήσουν αισθητά, αν όχι να εξαλειφθούν, η φλεγμονή και ο πόνος μέσα σε 5-10 συνεδρίες. Εφαρμόζεται στο σημείο του μέγιστου πόνου, γύρω από αυτό, αλλά και σε απομακρυσμένα αντανακλαστικά σημεία. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για την τενοντίτιδα στον ώμο τοποθετούνται βελόνες τόσο στην περιοχή που πάσχει όσο και σε συγκεκριμένα σημεία της γάμπας.

2.Ρεφλεξολογία:Περιορίζει αισθητά τη φλεγμονή και τον πόνο σε 9-10 συνεδρίες και, για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα, συνδυάζεται με ηλεκτροβελονισμό. Εφαρμόζεται με κυκλικές διεισδυτικές πιέσεις των δαχτύλων σε αντανακλαστικά σημεία του πόνου. Για παράδειγμα, όταν υπάρχει πρόβλημα στον αγκώνα, ασκούνται κυκλικές κινήσεις στους καρπούς.


Διαβάστε περισσότερα...