Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

«Γδύσε με»


Άγνωστοι γδύνουν ο ένας τον άλλον για τις ανάγκες του Master's Sex.

Για μία ακόμη φορά πρωτοτυπεί και προκαλεί η σκηνοθέτης, Tatia Paleva, βάζοντας αγνώστους να γδύσουν ο ένας τον άλλον σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και μετά να ξαπλώσουν μαζί. Πρόκειται για βίντεο που γυρίστηκε για τις ανάγκες του υποψήφιου για Emmy Master’s Sex.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο καιρό η σκηνοθέτης Τatia Paleva είχε βάλει 20 αγνώστους να φιληθούν μπροστά στην κάμερα...

«Ζήτησα από αγνώστους μεταξύ τους ανθρώπους να γδύσει ο ένας τον άλλον και μετά να πέσουν στο κρεβάτι. Τίποτα άλλο. Δεν υπάρχουν κανόνες», σχολίασε η Tatia Paleva.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ζωή του δισεκατομμυριούχου Michael Dell


Ο φοιτητής που παράτησε τις σπουδές του και… έγινε πάμπλουτος.

Με την περιουσία του να εκτιμάται στα 18,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ο μεγιστάνας των επιχειρήσεων, επενδυτής, φιλάνθρωπος και συγγραφέας Michael Dell είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Dell παράτησε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, για να ιδρύσει την εταιρεία Dell Computer Corp., η οποία σύντομα έγινε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες υπολογιστών στις ΗΠΑ.

Ήταν μόλις 23 ετών όταν η εταιρεία του εξέδωσε για πρώτη φορά IPO (προσφορά νέων χρεογράφων με δημόσια εγγραφή) και σύντομα ο Michael Dell ήταν… δισεκατομμυριούχος.

Διαβάστε παρακάτω μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για την προσωπική ζωή και εξέλιξη ενός από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο, όπως παρουσιάστηκαν σε ένα σχετικό αφιέρωμα του Business Insider:

Ο Michael Dell γεννήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου του 1965 στο Χιούστον του Τέξας. Από πολύ μικρή ηλικία έδειξε ενδιαφέρον για τα διάφορα gadgets. Όταν ήταν 15 ετών απέκτησε τον πρώτο του υπολογιστή Apple, τον οποίο αποσυναρμολόγησε προκειμένου να δει αν μπορούσε να τον… «επαναφέρει» στη ζωή και πάλι μόνος του.



Ενώ πήγαινε ακόμη σχολείο εργαζόταν ως πωλητής συνδρομών εφημερίδων, και αφού ανακάλυψε πώς να στοχεύει σε μια ανεκμετάλλευτη βάση πελατών… κατάφερε να βγάλει 18.000 δολάρια μέσα σε μόλις ένα χρόνο!

Παρότι ενδιαφερόταν πραγματικά μόνο για τους υπολογιστές, ο Dell πήγε να σπουδάσει ιατρική στο πανεπιστήμιο του Τέξας το 1983. Στον ελεύθερό του χρόνο αναβάθμιζε υπολογιστές και τους πουλούσε από το δωμάτιο της εστίας του. Μέσα σε λίγους μήνες στην επιχείρηση αυτή είχε βγάλει ήδη 180.000 δολάρια. Δεν επέστρεψε ποτέ για το δεύτερο έτος των σπουδών του.



Ίδρυσε την εταιρεία του το 1984, με το όνομα PC's Limited. Σύντομα έγινε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες της χώρας, κάνοντας πάνω από 6 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της.

Το 1987 άλλαξε το όνομα της εταιρείας σε Dell Computer Corp. ενώ οι πωλήσεις συνέχιζαν την ανοδική τους πορεία.

Ένα χρόνο μετά εξέδωσε για πρώτη φορά IPO και συγκέντρωσε 30 εκατομμύρια δολάρια στην αρχική δημόσια εγγραφή. Ο Dell έβγαλε περίπου 18 εκατομμύρια δολάρια από αυτό το deal και μέχρι το 1992 ο 27χρονος διευθύνων σύμβουλος ήταν ο νεότερος ηγέτης επιχείρησης στη λίστα Fortune 500.



Το 1988 βγήκε σε «τυφλό ραντεβού» με τη νεαρή σχεδιάστρια μόδας από το Ντάλας, Susan Lieberman. «Οι περισσότεροι άντρες που γνώριζα μιλούσαν πολύ για τον εαυτό τους και προσπαθούσαν να με εντυπωσιάσουν. Ο Michael ήταν ο πιο γλυκός άνθρωπος που είχα γνωρίσει ποτέ» είχε δηλώσει στο παρελθόν η ίδια στο Texas Monthly.

Οι δυο τους παντρεύτηκαν τον Οκτώβριο του 1989 και απέκτησαν τέσσερα παιδιά.



Ο Dell είναι πολύ προστατευτικός με την οικογένειά του. Λέγεται ότι πληρώνει 2,7 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο για την προσωπική τους ασφάλεια, ωστόσο δεν έχει πρόβλημα με τη «δημόσια» ζωή των παιδιών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.



Η οικογένεια Dell ζει σε μια τεράστια έπαυλη έξω από το Όστιν, την οποία οι κάτοικοι της περιοχής αποκαλούν «το κάστρο».



Διαθέτει οκτώ κρεβατοκάμαρες, ένα γήπεδο τένις, εσωτερικές και εξωτερικές πισίνες και υπέροχη θέα στη λίμνη Όστιν.

Είναι το πιο ακριβό ακίνητο που έχει χτιστεί ποτέ στο Τέξας.



Ο Dell διαθέτει, ακόμη, ένα τετραώροφο νεοκλασικό στο νησί Anguilla της Καραϊβικής, παρότι η οικογένειά του περνά τον περισσότερο χρόνο των διακοπών της στο 7 δωματίων τροπικό παράδεισο που διαθέτει στο Kukio της Χαβάης.

Λέγεται ότι η αξία της εξοχικής του κατοικίας έφτανε τα 58 εκατομμύρια δολάρια το 2013.



Όπως οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι, έτσι και ο Dell έχει μια ιδιαίτερη λατρεία στα γρήγορα και ακριβά αυτοκίνητα. Στη συλλογή του συγκαταλέγεται μια Porsche Boxster 2004 κι ένα Carrera GT, ενώ ο ίδιος κυκλοφορεί και με ένα «τερατώδες» Hummer H2 2005.



Σε ό,τι αφορά τους… αιθέρες, η οικογένεια Dell διαθέτει ήδη ένα Gulfstream V, ωστόσο πριν από ένα χρόνο κυκλοφόρησαν φήμες ότι βρισκόταν σε συζητήσεις για την αγορά ενός Boeing Dreamliner 787.



Ο Michael και η σύζυγός του ταξιδεύουν πολύ συχνά για τους σκοπούς του φιλανθρωπικού ιδρύματος Michael & Susan Dell Foundation που έχουν ιδρύσει, το οποίο επικεντρώνεται σε θέματα που σχετίζονται με τα μη προνομιούχα παιδιά, τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε όλο τον κόσμο.



Διαβάστε περισσότερα...

Συνελήφθη δάσκαλος με την κατηγορία της ασέλγειας


Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε 47χρονος δάσκαλος, που φέρεται ότι ασελγούσε κατά μαθητών του. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο δάσκαλος φέρεται ότι ασέλγησε σε επτά παιδιά σχολείου που δίδασκε τα τελευταία χρόνια, σε χωριό των Σερρών, ηλικίας επτά έως δώδεκα ετών.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, Αναστάσιος Λυμπούδης, το τελευταίο εξάμηνο του διδακτικού έτους, υπήρχαν πληροφορίες ότι ο δάσκαλος παρενοχλούσε τους ανήλικους μαθητές του σχολείου.

Γονείς των παιδιών κατήγγειλαν τα περιστατικά στον εισαγγελέα Σερρών

Ο 47χρονος δάσκαλος κλήθηκε για απολογία την προηγούμενη εβδομάδα στην Ανακρίτρια Σερρών, όπου μετά από διαφωνία που πρόεκυψε μεταξύ Εισαγγελέως και Ανακρίτριας αποφασίστηκε ο κατ’ οικόν περιορισμός του, ενώ το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Σερρών ήρε την παραπάνω διαφωνία και αποφάσισε την προφυλάκιση του.

Ο 47χρονος δάσκαλος κρατείται στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών, ενώ αύριο πρόκειται να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα προκειμένου να του κοινοποιηθεί σε ποιο σωφρονιστικό κατάστημα θα οδηγηθεί.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μέχρι και δύο μήνες μπορεί να ψάχνουν τον Σήφη


Μέχρι και δύο μήνες, εκτιμούν επιστήμονες, μπορεί να διαρκέσει η επιχείρηση παγίδευσης του κροκόδειλου, ο οποίος βρίσκεται στη λίμνη του Φράγματος Ποταμών στο Αμάρι Ρεθύμνου.

Τα κλουβιά-«φάκες» έχουν τοποθετηθεί στα νερά της λίμνης, σε μια προσπάθεια να παγιδευτεί ο κροκόδειλος ενώ στην ευρύτερη περιοχή έχουν τοποθετηθεί κάμερες καθώς επίσης και σε ένα από τα κλουβιά-παγίδευσης.

Καθημερινά πλησιάζουν το φράγμα για να δουν, να φωτογραφίσουν και να βιντεοσκοπήσουν τον κροκόδειλο πολλοί άνθρωποι ενώ καταφθάνουν στην περιοχή ακόμη και τουρίστες με πούλμαν για να δουν το «αξιοθέατο».

Σύμφωνα με τον ερευνητή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Πέτρο Λυμπεράκη, δεν αναμένονται αποτελέσματα νωρίτερα από 15 ημέρες, για να βρεθεί ο «Σήφης», όπως αποκαλούν τον κροκόδειλο, μέσα σε μία από τις φάκες. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε το φράγμα θα αποκλειστεί με δίχτυ για να παγιδευτεί ο κροκόδειλος.

Ήδη οι επιστήμονες στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο που ασχολούνται με το θέμα, έχουν επικοινωνήσει και με ειδικούς του εξωτερικού, ερπετολόγους και ειδικούς στους κροκόδειλους, για να τους συμβουλευτούν για τον τρόπο διαχείρισης του εγκλωβισμένου στο φράγμα κροκόδειλου. Μεταξύ αυτών και ο γνωστός Ολιβιέρ Μπαχρέ, αλλά και ο Αυστριακός ερπετολόγος που ήδη βρίσκεται στο νησί, Έρβιν Μόζερ, ο οποίος στο διάστημα των ημερών που θα παραμείνει στο νησί θα ασχοληθεί με προσωπικές αυτοψίες στον χώρο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κανονικά αύριο τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ


Κανονικά θα πραγματοποιηθούν αύριο, από τις 5 το πρωί, τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη. Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ αποφάσισαν να σταματήσουν την επίσχεση εργασίας που πραγματοποίησαν σήμερα, καθώς εκταμιεύθηκαν χρήματα για την μισθοδοσία τους.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης, σημείωσε ότι το μεσημέρι εκταμιεύθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών 4 εκατομμύρια ευρώ, με τα οποία θα γίνουν οι πληρωμές των εργαζομένων για τον Ιούνιο.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης βρίσκεται στην Αθήνα, όπου αύριο το πρωί αναμένεται να έχει συνάντηση με τον υφυπουργό Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλο.


Διαβάστε περισσότερα...

Συνελήφθη 76χρονος επ' αυτοφώρω με δυο ανήλικες


Σοκ προκαλεί η είδηση της σύλληψης ενός 76χρονου στο Αγρίνιο την ώρα μάλιστα που επιδίδονταν σε σεξουαλικές πράξεις με δύο ανήλικες αδελφές ρομά.

Όπως αναφέρει το agriniopress.gr, το περιστατικό σημειώθηκε στις 12 το μεσημέρι σε στενό στο κέντρο του Αγρινίου και η σύλληψη έγινε επ" αυτοφώρω από αστυνομικούς της Ασφάλειας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο 76χρονος ήρθε αρχικά σε οικονομική συμφωνία με τις δυο ανήλικες αδελφές 15 και 17 ετών για να προβεί σε σεξουαλικές πράξεις έναντι αντιτίμου.

Να σημειωθεί πως οι δύο αδελφές βρίσκονταν υπό την διακριτική παρακολούθηση των αστυνομικών ως ύποπτες για πορνεία.

Τελικά ο 76χρονος συνελήφθη και αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες για αποπλάνηση και ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων, ενώ αναζητείται και η 41χρονη μητέρα των κοριτσιών που έχει προκύψει πως είναι εκείνη που της εξωθούσε στην πορνεία.

Αρκετές φορές εδώ και δυο περίπου χρόνια, έχουν γίνει καταγγελίες, ενώ υπήρχαν και δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, για την ύπαρξη ομάδας νεαρών ρομά που επιδίδονται σε πορνεία με ηλικιωμένους στο κέντρο του Αγρινίου. Είναι όμως η πρώτη φορά που οι καταγγελίες αυτές επιβεβαιώνονται με τον χειρότερο τρόπο, αφού ειδικότερα το τελευταίο διάστημα η τοπική Αστυνομία είχε επικεντρώσει στο θέμα και αναζητούσε τις ρομά και τους «πελάτες» τους, θέτοντας κάποια άτομα υπό παρακολούθηση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Έφυγε" ο καρδιοπαθής που κατήγγειλε το "φακελάκι"


Τραγικό θάνατο βρήκε ο συνταξιούχος καρδιοπαθής, ο οποίος κατήγγειλε ότι τον εκβίαζε για φακελάκι, ένας καρδιοχειρουργός του Ευαγγελισμού και αρνούταν να τον χειρουργήσει, αν δεν έπαιρνε τα χρήματα.

Συγκεκριμένα, ο άτυχος συνταξιούχος χειρουργήθηκε πριν δύο ημέρες, αλλά λίγες ώρες αργότερα, έχασε τη μάχη μέσα στην εντατική.

Όπως ανέφερε ο ανιψιός του 66χρονου στο MEGA, «την Κυριακή το πρωί πήγαμε τον είδαμε ήταν μια χαρά ο άνθρωπος, οι γιατροί μας ενημέρωσαν ότι όλα πήγαν πολύ καλά. Φύγαμε να πάμε στο σπίτι και πριν φτάσουμε στο σπίτι μας πήραν τηλέφωνο ότι ο ασθενής τελείωσε».

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο ανιψιός του ασθενή κατήγγειλε τον καρδιοχειρουργό του Ευαγγελισμού για φακελάκι, καθώς για 18 ημέρες καθυστερούσε την επέμβαση προκειμένου να βάλει στην τσέπη του 1500 ευρώ.

Οι γιατροί που τελικά τον χειρούργησαν διαπίστωσαν ότι η κατάσταση της υγείας του ασθενούς ήταν πολύ επιβαρυμένη και θεώρησαν ότι ήταν θαύμα που βγήκε ζωντανός από το χειρουργείο.

Οι συγγενείς του συνταξιούχου επικοινώνησαν με το τμήμα Εσωτερικών υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να τους ενημερώσουν ότι ο ασθενής υποβλήθηκε σε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, όμως λίγες ώρες μετά κατέληξε στην μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου. Οι αστυνομικοί ζήτησαν να γίνει νεκροψία -νεκροτομή καθώς και ιστολογική και τοξικολογική εξέταση.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο Πιστόριους "έσπασε τη σιωπή του" στο twitter


Με τέσσερα μυστηριώδη tweets ο Όσκαρ Πιστόριους έσπασε τη σιωπή του στα social media...

Οι followers του πρώην Παραολυμπιονίκη, το βράδυ της Κυριακής είδαν για πρώτη φορά ύστερα από το φόνο της Ρίβα Στεένκαμπ, μηνύματα του Πιστόριους στο twitter.



Ειδικότερα, το απόγευμα της Κυριακής ο Όσκαρ Πιστόριους έγραψε: "THE LORD IS CLOSE TO THE BROKENHEARTED" το οποίο αναφέρεται στη Βίβλο και σημαίνει ότι "ο Θεός είναι στο πλευρό των πληγωμένων". Ωστόσο στη συνέχεια το διέγραψε και επανήλθε με μία φωτογραφία - κολάζ του ίδιου σε παλαιότερες στιγμές με παιδάκια και το μήνυμα: "Έχεις την ικανότητα να κάνεις διαφορετική τη ζωή κάποιου. Μερικές φορές είναι τα πράγματα που λες ή κάνεις τα οποία μπορούν να κάνουν κάποιον να νιώσει καλύτερα ή να τον εμπνεύσουν".



Στην πορεία ακολούθησαν και τα εξής tweets από τον Όσκαρ Πιστόριους μέχρι και σήμερα το πρωί...






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξέσπασε ροζ σκάνδαλο στη Yahoo


Υπάλληλος κατήγγειλε πως η διευθύντρια της την ανάγκαζε να κάνουν σεξ.

Εκβιασμό ότι θα χάσει τη δουλειά της αν δεν υπέκυπτε στις ορέξεις της διευθύντριας της κινητής τηλεφωνίας της Yahoo στην Αμερική κατήγγειλε υπάλληλος. Η μηχανικός Ναν Σι κατέθεσε μήνυση εναντίον της Μαρία Ζανγκ, υποστηρίζοντας ότι η τελευταία την εξανάγκαζε να κάνουν σεξ απειλώντας την ότι διαφορετικά θα την απέλυε, όπως και έγινε τελικά.

Οι δύο γυναίκες έμεναν μαζί σε ένα διαμέρισμα της Yahoo κοντά στα κεντρικά γραφεία της στην Καλιφόρνια, καθότι γνωρίζονταν διότι δούλευαν μαζί σε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στο Σιάτλ. «Ένα πρωί που κοιμόμουν στον καναπέ ήρθε γυμνή και χώθηκε κάτω από την κουβέρτα και άρχισε να με φιλάει. Ξαφνιάστηκα και ξύπνησα και μου είπε ότι της άρεσα πολύ καιρό. Της εξήγησα ότι τη βλέπω σαν φίλη», τονίζει η Σι, όπως αναφέρει η Daily Mail.

Παρόλα αυτά, η Ζανγκ δεν… πτοήθηκε και της εξήγησε ότι αν δεχόταν θα είχε ένα λαμπρό μέλλον, ενώ αν αρνιόταν θα έβλεπε την πόρτα της εξόδου και παράλληλα θα έχανε τις μετοχές της στη Yahoo, ενώ δε θα έβρισκε και αλλού δουλειά. Άλλωστε, το Silicon Valley Business Journal είχε τη Ζανγκ μέσα στη λίστα των γυναικών με τη μεγαλύτερη επιρροή για το 2014. Τελικά, η Σι δεν το ρίσκαρε και όπως κατήγγειλε υπέκυψε αρκετές φορές στις ορέξεις της διευθύντριας.

Τελικά, η μηχανικός αποφάσισε να βάλει τέρμα στην… σχέση τους και κατήγγειλε τα όσα συνέβησαν στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της Yahoo. Λίγο μετά της γνωστοποιήθηκε η απόλυση της. Πρώτα της δόθηκε άδεια άνευ αποδοχών και η Ζανγκ την τιμώρησε με δυσμενείς αναφορές για τις εργασιακές επιδόσεις της για το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2013.

Πάντως, αξιωματούχοι της Yahoo υπερασπίστηκαν την διευθύντρια. Ένας εκπρόσωπος τόνισε ότι «δεν υπάρχει απολύτως καμία βάση ή αλήθεια στους ισχυρισμούς κατά της Μαρία Ζανγκ» προσθέτοντας πως «η Μαρία είναι ένα υποδειγματικό στέλεχος της Yahoo και θα δώσει μάχη για να "καθαρίσει" το όνομά της».



Η διευθύντρια Μαρία Ζανγκ (αριστερά) και η μηχανικός Ναν Σι που την κατήγγειλε (δεξιά).



Διαβάστε περισσότερα...

Σοκαρισμένη η τοπική κοινωνία της Κορίνθου


Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία του Ζευγολατιού από την έκρηξη που σημειώθηκε σε εργαστήριο βεγγαλικών που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρότατο τραυματισμό δύο ανήλικων παιδιών, του πατέρα τους και του θείου τους. Δείτε το βίντεο του ALPHA.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΥΠΟΙΚ: Αλλαγές στην υποβολή δηλώσεων από τους ομογενείς


Αλλαγές στην υποβολή δηλώσεων από τους ομογενείς, γνωστοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρονται τα εξής:

«Με σημερινή εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων επιλύεται μια σειρά από πρακτικά προβλήματα που προέκυψαν κατά την υποβολή των δηλώσεων των ομογενών που κατοικούν στο εξωτερικό.

Επιπλέον, εισάγονται απλές και ξεκάθαρες διαδικασίες σε ό,τι αφορά την απόδειξη της φορολογικής κατοικίας των ομογενών κατά τα προηγούμενα χρόνια, στη λογική παλαιότερης απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών».



Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος το θαλάσσιο πάρκο στην Καλαμάτα


Ξηλώθηκαν οι εγκαταστάσεις στην παραλία – Συλλογή υπογραφών από τους κατοίκους.

Θαλάσσιο πάρκο τέλος στην παραλία της Ανάστασης στην Καλαμάτα, καθώς η οικονομική επιτροπή του δήμου αποφάσισε να αναστείλει την άδεια που είχε δώσει στον επιχειρηματία να στήσει τις κατασκευές του στην περιοχή, έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων.

Συγκεκριμένα, μέσα σε τρεις ημέρες συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 1.100 υπογραφές διαμαρτυρίας για το θέμα, με τους κατοίκους να ζητούν ελεύθερη πρόσβαση στον αιγιαλό και ειδικά για τα άτομα με αναπηρία αλλά και για εκείνα της τρίτης ηλικίας.

Το μεσημέρι της Παρασκευής συνεδρίασε η οικονομική επιτροπή του δήμου, δίνοντας τέλος σε αυτή την κατάσταση, ωστόσο οι κάτοικοι παραμένουν σε επιφυλακή καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», προτάθηκε η κατασκευή του θαλάσσιου πάρκου σε άλλο σημείο.

Οι κάτοικοι αντιδρούν γιατί, όπως λένε, τα ελεύθερα σημεία πρόσβασης στις παραλίες της Καλαμάτας είναι πλέον ελάχιστα.



Διαβάστε περισσότερα...

Πρόβλημα με τα σκουπίδια ξανά στον Πύργο


Ελπίδες ότι σήμερα θα ξεκινήσει η αποκομιδή τους.

Πρόβλημα φαίνεται πως έχει δημιουργηθεί και πάλι στον Πύργο για τα σκουπίδια. Αυτά, όπως λένε τοπικοί φορείς, αρχίζουν και πάλι να συσσωρεύονται στους κάδους, οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν δυσοσμία και αν, σύμφωνα με εκείνους, δεν γίνει και σήμερα αποκομιδή η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου.

Πληροφορίες από το ilialive.gr, αναφέρουν ότι γίνεται επιλεκτικά αποκομιδή από ορισμένα σημεία που είναι κεντρικά και υπερφορτωμένα, για να μην μαζευτούν μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών, για δύο λόγους. Ο ένας είναι ότι κοντεύουν να συμπληρωθούν οι 3.280 τόνοι, ποσότητα για την οποία έχει υπογράψει ο δήμος Πύργου σύμβαση με τον ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας στην δεύτερη σύμβαση και ο άλλος είναι οικονομική εμπλοκή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι γνωστό ότι ο δήμος Πύργου δεν είχε εξασφαλίσει τις απαιτούμενες πιστώσεις για να καλύψει το κόστος της μεταφοράς το οποίο συνολικά έχει φτάσει περίπου στις 900.000 ευρώ και λέγεται ότι από αυτά έχουν πληρωθεί λιγότερα από 200.000 ευρώ.

Η απόπειρα να ζητήσουν χρηματοδότηση από τον υπουργό Εσωτερικών έπεσε στο κενό αφού ο κ. Ντινόπουλος είχε προτείνει να λάβει ο δήμος προκαταβολή από τους ΚΑΠ εφόσον βέβαια συμφωνήσει και η νέα δημοτική Αρχή – της οποίας την σύμφωνη γνώμη μάλλον δεν έχει εξασφαλίσει ο κ. Παρασκευόπουλος- ενώ στο τελευταίο Δ.Σ έγινε μια αναμόρφωση προϋπολογισμού για να καλυφθεί κόστος μεταφοράς ύψους 50.000 ευρώ. Πληροφορίες λοιπόν αναφέρουν ότι ο ΧΥΤΑ Ναυπάκτου δεν έλαβε το ποσόν που είχε συμφωνηθεί από τον δήμο και για το λόγο αυτό την περασμένη εβδομάδα έβαλε βέτο ότι θα κλείσει την πόρτα στο δήμο Πύργου αν δεν πληρωθεί. Μάλιστα κλιμάκιο του δήμου Πύργου πήγε στην Ναύπακτο και ζήτησε από τον φορέα που διαχειρίζεται το ΧΥΤΑ μια μικρή ανοχή για το οικονομικό μέρος και την Παρασκευή πλήρωσαν τελικά κάποιο ποσό, οπότε λογικά από σήμερα θα πρέπει να αρχίσει ξανά η αποκομιδή.



Διαβάστε περισσότερα...

Κωφοί και ακούοντες εν δράσει


Πολιτιστικό φεστιβάλ από σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Με ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα ξεκινά σήμερα στη Θεσσαλονίκη το 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ «Κωφοί και ακούοντες εν δράσει».

Η τελετή έναρξης του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα, στις 19:30, στο Λευκό Πύργο και η τελετή λήξης την Παρασκευή 18 Ιουλίου, στις 19:30, στην Αρχαία Αγορά.

Η διοργάνωση αποτελεί καρπό συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Λέσχης για τη Διάδοση της Νοηματικής Γλώσσας Χανίων και του πολιτιστικού φορέα της Θεσσαλονίκης «Εσαεί εν Ροή» και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού, ενώ υλοποιείται με την υποστήριξη της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, της ΙΣΤ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, καθώς και άλλων ΟΤΑ, αθλητικών ενώσεων, συλλόγων.

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει εκδηλώσεις αθλητικές, γαστρονομίας και διατροφής, αλλά και καλλιτεχνικές, όπως παραστάσεις χοροθεάτρου, ιστορικές ξεναγήσεις στην πόλη και άλλες ξετυλίγεται το πρόγραμμα έως τις 18 Ιουλίου.

Στόχος της διοργάνωσης είναι να δώσει κίνητρα σε πολλούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς προκειμένου να δραστηριοποιηθούν εθελοντικά σε μία ευρεία δέσμη εκδηλώσεων και να ενεργοποιήσει τους πολίτες, κωφούς και ακούοντες, ανεξάρτητα από τις κοινωνικές τους ταυτότητες.



Διαβάστε περισσότερα...

Παιδική χαρά με σπασμένες κούνιες εδώ και δύο χρόνια στη Χαλκιδική


Κίνδυνος για τα μικρά παιδιά - Τι καταγγέλλουν οι γονείς.

Παιδική χαρά στην παραλία Διονυσίου της Χαλκιδικής, στο δήμο Προποντίδας, έχει σπασμένες κούνιες εδώ και δύο χρόνια.

Οι καταγγελίες φθάνουν στο seleo από πολίτες που δεν μπορούν να πάνε τα παιδιά τους να παίξουν. Συγκεκριμένα, η καταγγελία αναφέρει: «Η τσουλήθρα της παιδικής χαράς έχει σπάσει από πέρυσι και μάλιστα σε επικίνδυνο σημείο που είναι ορατό στους γονείς μόνο από κοντά. Το αποτέλεσμα είναι τα παιδιά να την χρησιμοποιούν και είναι θέμα χρόνου κάποιος σοβαρός τραυματισμός δεδομένου ότι το συγκεκριμένο σημείο έχει σκουριάσει.

Οι περισσότερες κούνιες εδώ και μια διετία δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν κανονικά αφού από άλλες λείπουν ξύλα και από άλλες οι προστατευτικές αλυσίδες.

Μια ομαδική κούνια που υπάρχει στο χώρο έχει σπάσει κατά το ήμισυ και τα παιδιά συνεχίζουν να την χρησιμοποιούν με κίνδυνο να σπάσει ολοκληρωτικά και να βρεθούν στο κενό».



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Τέλος στην αδικία και τον ρατσισμό κατά των ΑμεΑ στα ελληνικά πανεπιστήμια


Δελτίο Τύπου 14.07.2014


Αρ. Πρωτ.: 2600

Επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια απέστειλε η ΕΣΑμεΑ, με την οποία ζητά την παρέμβασή του ώστε να λάβει τέλος η κατάφωρη αδικία που συντελείται εις βάρος τυφλού αριστούχου μαθητή, υποψήφιου για το ΑΠΘ, το οποίο δεν τον δέχεται λόγω της αναπηρίας του!

Παρά τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας τον Φεβρουάριο του τρέχοντος, το ζήτημα δεν έχει λυθεί και ο υποψήφιος αριστούχος φοιτητής παραμένει αποκλεισμένος.

Το θεσμικό πλαίσιο είναι ασαφές και δεν λαμβάνει υπόψη του τη νέα δικαιωματική προσέγγιση για την αναπηρία, ενώ παράλληλα και σχολές της ίδιας επιστήμης διαφορετικών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων ακολουθούν διαφορετική πολιτική, ως προς το θέμα του αποκλεισμού των υποψηφίων/ατόμων με αναπηρίες. Δηλαδή εάν ο εν λόγω φοιτητής είχε αιτηθεί στο αντίστοιχο Τμήμα του Πανεπιστημίου της Αθήνας ή των Ιωαννίνων, θα είχε γίνει δεκτός!

Το αναπηρικό κίνημα δεν μπορεί να καλείται κάθε τόσο να αποδεικνύει το αυτονόητο. Το θέμα που ανακύπτει κάθε χρόνο θα πρέπει να λήξει με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας και της Κυβέρνησης να τροποποιήσει επιτέλους το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και συγκεκριμένα τις διατάξεις του άρθρου 35 του ν. 3794/2009, και ειδικά της απαράδεκτης αντισυνταγματική διάταξης της παρ. 2 του εν λόγω άρθρου, με την οποία καθορίζεται ότι τα τμήματα των σχολών αποφασίζουν για ποιους πάσχοντες λόγω της φύσης της επιστήμης είναι δυσχερής η πάθησή τους με αιτιολογημένη απόφαση, η οποία όπως αποδεικνύεται στηρίζεται στην υποκειμενική κρίση των πανεπιστημιακών καθηγητών και στην άγνοιά τους επί κοινωνικών θεμάτων.

Η επιστολή επισυνάπτεται.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (135.46 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Σε κίνδυνο οι χρόνια πάσχοντες από το πλαφόν συνταγογράφησης!


Δελτίο Τύπου 14.07.2014


Αρ. Πρωτ.: 2595

Με επιστολή στον υπουργό Υγείας Μ. Βορίδη η ΕΣΑμεΑ ζητά την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων - Συλλόγων με Σακχαρώδη Διαβήτη και άλλων φορέων του αναπηρικού κινήματος σχετικά με το πλαφόν στη συνταγογράφηση.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ ζητεί να δοθεί τέλος στην αδικία που συντελείται με την Υπουργική απόφαση, με θέμα «Καθορισμός ελάχιστων ποσοστιαίων ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών, οι οποίες δεν τελούν υπό καθεστώς προστασίας και καθορισμός ορίου δαπάνης συνταγογράφησης φαρμάκων». Στη συγκεκριμένη απόφαση ορίζονται τα όρια φαρμακευτικής δαπάνης των ιατρών ανά ασθενή, ανά ειδικότητα, ανά νομό και ανά μήνα (εποχικότητα) καθώς επίσης και ποσοστιαία όρια συνταγογράφησης για τα φάρμακα δραστικών ουσιών εκτός προστασίας.

Τα όρια αυτά δεν επαρκούν προκειμένου ένα άτομο με Σακχαρώδη Διαβήτη να λάβει ακόμη και τη στοιχειώδη αγωγή για την ρύθμιση της πάθησής του και στο ΦΕΚ δεν αναφέρεται πουθενά η εξαίρεση φαρμάκων για το Σακχαρώδη Διαβήτη!

Ο τρόπος με τον οποίο το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να επιτύχει μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, δημιουργεί κινδύνους για την προάσπιση της υγείας των πολιτών και κυρίως των ατόμων με σοβαρά χρόνια νοσήματα για τα οποία απαιτείται υψηλού κόστους φαρμακευτική - θεραπευτική αγωγή. Βέβαια είναι προφανές ότι η άκριτη υπερσυνταγογράφιση δεν είχε κανένα θετικό αποτέλεσμα. Η οριζόντια επιβολή του μέτρου του πλαφόν της συνταγογράφησης όμως, με τις λίγες εξαιρέσεις, εγκυμονεί ΠΟΛΥ σοβαρούς κινδύνους σε:

- Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα για τα οποία απαιτείται πολυδάπανη φαρμακευτική αγωγή, ειδικά με νέα πρωτοποριακά φαρμακευτικά σκευάσματα υψηλού κόστους. Εάν δεν εξαιρεθούν από το πλαφόν της δαπάνης συνταγογράφησης τα φάρμακα που αφορούν σε χρόνια νοσήματα οι γιατροί δεν θα δύνανται να τα συνταγογραφήσουν (π.χ. σε πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, εν γένει σε όσους λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική αγωγή κ.λπ.).

- Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, τα οποία αυξάνονται αλματωδώς μεταξύ του γενικού πληθυσμού, όπως είναι για παράδειγμα τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, γεγονός που θα αυξήσει τους πάσχοντες που επισκέπτονται τόσο τα ιδιωτικά ιατρεία όσο και τα Διαβητολογικά Κέντρα, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τη δαπάνη συνταγογράφησης.

Τέλος ζητείται παράλληλα η διασφάλιση και ενίσχυση των Φαρμακείων ΕΟΠΥΥ για την προμήθεια φαρμάκων υψηλού κόστους σε χρόνια πάσχοντες.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (135.99 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Δέσμευση Λ. Γρηγοράκου για τη μη κατάργηση των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ


Ανακοίνωση 14.07.2014


Η ΕΣΑμεΑ σας ενημερώνει ότι μετά από ερώτηση του www.ygeia360.gr, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λ. Γρηγοράκος απάντησε: «Διαβεβαιώνω τους πάντες ότι δεν θα επιτρέψουμε, σε καμία περίπτωση, να καταργηθούν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Οι οργανώσεις των ασθενών ας μην ανησυχούν γι' αυτό το θέμα».

Το www.ygeia360.gr τονίζει: «Κατηγορηματική απάντηση μέσω του ygeia360.gr δίνει την Κυριακή 13 Ιουλίου ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος στις ανησυχίες της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και σειράς οργανώσεων ασθενών - μελών της Συνομοσπονδίας σχετικά με το ενδεχόμενο να καταργηθούν τα φαρμακεία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)».

Η ΕΣΑμεΑ και οι οργανώσεις του αναπηρικού κινήματος δηλώνουν αποφασισμένες ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για τη διασφάλιση των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.
Διαβάστε περισσότερα...

Η «ακτινογραφία» της φτώχειας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας


«Πρωταθλήτρια» αναδεικνύεται η δυτική Θεσσαλονίκη.

Πρωταθλήτρια της «φτώχειας» αναδεικνύεται η δυτική Θεσσαλονίκη καθώς στις περισσότερες από τις γειτονιές της εντοπίζονται τα μεγαλύτερα ποσοστά φτώχειας. Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και τους υπολογισμούς της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής και των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), με βάση στοιχεία του ΚΕΠΥΟ και τους ταχυδρομικούς κωδικούς κάθε περιοχής. Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της προσπάθειας προσδιορισμού των γεωγραφικών περιοχών που πλήττονται περισσότερο από τη φτώχεια αλλά και των ομάδων που κινδυνεύουν περισσότερο από διακρίσεις και κοινωνικό αποκλεισμό, επιχειρήθηκε η αποτύπωση εκείνων που φιλοξενούν πληθυσμό που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας για τα έτη 2009 και 2012 (κατά την ΕΛΣΤΑΤ πρόκειται για τον πληθυσμό που ζει με εισόδημα κάτω του 60% του μέσου εισοδήματος της χώρας). Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σήμερα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας κατά τη συζήτηση του σχεδίου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.

Στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν το χαρακτήρα της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής και των κοινωνικών ανισοτήτων στη δυτική Θεσσαλονίκη καθώς στις φτωχές περιοχές για το 2012 στο πολεοδομικό συγκρότημα περιλαμβάνονται οι δημοτικές ενότητες Αμπελοκήπων, Ελευθερίου Κορδελιού, Ευκαρπίας, Νεάπολης, Σταυρούπολης, Πολίχνης, Συκεών και Μενεμένης. Παρόλα αυτά περιοχές που συγκεντρώνουν πληθυσμό με χαμηλά εισοδήματα βρίσκονται και σε υποενότητες της Θεσσαλονίκης, της Τριανδρίας και της Καλαμαριάς. Από την άλλη πλευρά οι δημοτικές ενότητες Πυλαίας και Πανοράματος, καθώς και υποενότητες των ΔΕ Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς εμφανίζουν τα υψηλότερα εισοδήματα και για το 2012 αλλά και για το 2009.

Στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης

Σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, η τελευταία το 2009 περιλαμβάνει μόνο μια περιοχή κάτω από το όριο της φτώχειας (Περιοχή Ασκού – Δ. Λαγκαδά και Δ. Βόλβης). Για το 2012, εκτός από την περιοχή του Ασκού, κάτω από το όριο φτώχειας βρίσκονται επίσης ο Σοχός (Δήμος Λαγκαδά και Δήμος Βόλβης), η Ξυλόπολη (Δ. Λαγκαδά), η Ασπροβάλτα, τα Λαγκαδίκια και ο Σταυρός (Δ. Βόλβης).

Σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας

Σε επίπεδο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού των περιοχών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας μεταξύ των ετών 2009 και 2012. Για το 2009, οι Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας και Χαλκιδικής δεν περιλαμβάνουν καμία περιοχή κάτω από το όριο της φτώχειας. Το 2012, ωστόσο, όλες οι ενότητες περιλαμβάνουν φτωχές περιοχές. Επιπλέον, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, οι περισσότερες περιοχές της Περιφέρειας εμφανίζουν χαμηλότερο μέσο εισόδημα το 2012, σε σύγκριση με το 2009.

Η πιο φτωχή περιοχή της Περιφέρειας, για το 2012, ήταν η περιοχή της Ειρηνούπολης Ημαθίας, ενώ για το 2009 ήταν η περιοχή του Ασκού Θεσσαλονίκης. Αντίθετα, οι πλουσιότερες περιοχές της Περιφέρειας και στα δύο έτη αναφοράς βρίσκονται στην ΠΕ Θεσσαλονίκης (Δήμος Θεσσαλονίκης, Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη).

Αναλυτικά στην Ημαθία για το 2009, οι περιοχές που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας είναι η Ειρηνούπολη, η Μελίκη, και ο Κοπανός. Για το 2012, στις τρεις προαναφερθείσες περιοχές προστίθενται το Μακροχώρι και η περιοχή του Πλατέος.

Στο Κιλκίς, η ευρύτερη περιοχή Μουριών (ανήκει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στο Δ. Κιλκίς) είναι η μόνη περιοχή της περιφερειακής ενότητας που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας για το 2009. Η συγκεκριμένη περιοχή παραμένει κάτω από το όριο και το 2012. Επιπλέον, για το 2012, φτωχές θεωρούνται οι περιοχές του Κεντρικού και της Βάθης (Δ. Κιλκίς), καθώς και της Ειδομένης και του Ευρωπού (Δ. Παιονίας).

Στην ενότητα της Πέλλας, για το 2009, οι κάτοικοι των περιοχών της Κρύας Βρύσης (Δ.Πέλλας), της Φούστανης και του Εξαπλάτανου (Δ.Αλμωπίας) εμφάνιζαν εισοδήματα που βρίσκονταν κάτω από το όριο της φτώχειας. Για το 2012, στις παραπάνω περιοχές προστίθενταν η Άρνισσα (Δ.Έδεσσας), η Σκύδρα (Δ.Σκύδρας) και η Καρυώτισσα (Δ.Πέλλας).

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας είναι η μία από τις δύο ΠΕ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου για το έτος 2009, όλες οι περιοχές της βρίσκονταν πάνω από το όριο φτώχειας. Η οικονομική κρίση, ωστόσο, επέφερε σημαντικές αλλαγές στα εισοδήματα των κατοίκων καθώς τέσσερις περιοχές (Κορινός του Δ. Κατερίνης, και Κίτρος, Μεθώνη, Κολινδρός του Δ. Πύδνας - Κολινδρού) βρίσκονταν κάτω από το όριο της φτώχειας το 2012.

Η περιοχή των Σερρών περιλαμβάνει πολλές περιοχές που βρίσκονταν κάτω από το όριο της φτώχειας, τόσο το 2009, όσο και το 2012. Ειδικότερα, για το 2009, οι περιοχές αυτές είναι οι παρακάτω: Δράβησκος, Πρώτη (Δ.Αμφίπολης), Πεντάπολη, Χρυσό (Δ.Εμμανουήλ Παππά), Στρυμωνικός, Ηράκλεια (Δ.Ηράκλειας), Γάζωρος (Δ.Νέας Ζίχνης), Κ.Πορόια, Ν.Πετρίτσι (Δ.Σιντικής), Μαυροθάλασσα (Δ.Βισαλτίας). Για το 2012, στις παραπάνω περιοχές προστέθηκαν οι εξής: Ν.Σκοπός (Δ.Εμμανουήλ Παππά), Ροδολίβος (Δ.Αμφίπολης), Αλιστράτη, ΣΣ Αγγίστης (Δ. Νέας Ζίχνης) και Ροδόπολη (Δ. Σιντικής).

Αναφορικά με την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, το έτος 2009, δεν υπήρχε περιοχή που να βρισκόταν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ για το 2012, οι περιοχές του Πευκοχωρίου (Δ.Κασσάνδρας) και της Συκιάς (Δ.Σιθωνίας) ανήκαν στην κατηγορία των φτωχών περιοχών.

Ειδικές ομάδες πληθυσμού

Σε ό,τι αφορά ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως οι Ρομά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αυτοί διαμένουν σε οικισμούς που ως επί το πλείστον, εντοπίζονται στις παρυφές κάποιων αστικών και ημιαστικών κέντρων. Τα χαρακτηριστικά των οικισμών, είναι κοινά με αυτά των οικισμών του συνόλου της χώρας.

Τα προβλήματα που εντοπίζονται είναι η απουσία τίτλων ιδιοκτησίας, έλλειψη ρυμοτομικού σχεδίου, έλλειψη αποχετευτικού δικτύου ακαθάρτων και η χρησιμοποίηση του δικτύου όμβριων για την εξυπηρέτησή του, όπου αυτό υπάρχει, κακή έως ανύπαρκτη εσωτερική οδοποιία και πεζοδρόμηση, ανεπαρκής ηλεκτροφωτισμός δημόσιων χώρων, ανυπαρξία ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων και συσσώρευση απορριμμάτων στους ελάχιστους υπάρχοντες, λόγω ελλιπούς αποκομιδής τους, αδυναμία καθορισμού του δημόσιου χώρου και ως εκ τούτου πλήρης σύγχυση όσον αφορά την διαχείριση ή και την προστασία του, απουσία δημόσιας συγκοινωνίας για την πρόσβαση στον οικισμό.

Όσον αφορά την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως τον τομέα της εκπαίδευσης και στην καθυστερημένη ένταξη στο εκπαιδευτικό σύστημα, στη δυσκολία πρόσβασης στις σχολικές μονάδες, στον αναλφαβητισμό, στη μαθητική διαρροή, με συνέπεια όλων αυτών τα προβλήματα στην κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά αλλά και αρνητικών στερεοτύπων και προκαταλήψεων εναντίον τους.

Στον τομέα της υγείας τα σημαντικότερα προβλήματα των οικισμών της Περιφέρειας αφορούν, στο ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό του πληθυσμού με προβλήματα Ψυχικής Υγείας και προβλήματα Ψυχικών εξαρτήσεων, στη δυσκολία πρόσβασης του πληθυσμού στο Σύστημα Υγείας και τις αντίστοιχες δομές, και στην ανεπάρκεια πρόληψης και φροντίδας σε θέματα υγείας. Στον τομέα της απασχόλησης, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης των Ρομά της ΠΚΜ, αναδεικνύει την αναγκαιότητα παρέμβασης για την υποστήριξη τους και την ένταξη τους στην αγορά εργασίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Πινακίδα-θερμιδομετρητής για τους Θεσσαλονικείς


Μετράει… κατανάλωση, αλλά και αποστάσεις για τους πεζούς - Δείτε τις φωτογραφίες.

Είναι πρωτότυπη, αλλά είναι και χρήσιμη ως ιδέα και βέβαια ως κατασκευή. Πρόκειται για μια πινακίδα στη Θεσσαλονίκη η οποία δείχνει πόσες θερμίδες καταναλώνει ένας πεζός περπατώντας σε συγκεκριμένες αποστάσεις, αλλά και πόση ώρα πρέπει να περπατήσει για να φτάσει στον εκάστοτε προορισμό του.

Η εν λόγω πινακίδα βρίσκεται εδώ και λίγο χρονικό διάστημα στην οδό Λαγκαδά στην διασταύρωση της με την οδό Βενιζέλου, γνωστό σημείο και ως στροφή Νεάπολης, δίχως να είναι γνωστό ποιος την εμπνεύστηκε και ποιος την τοποθέτησε.

Η πρωτοτυπία της είναι -όπως βλέπετε- ότι δεν απευθύνεται σε οδηγούς αλλά σε πεζούς, τους οποίους πληροφορεί πόσα μέτρα απέχουν κάποια κεντρικά σημεία της πόλης, πόσο χρόνο χρειάζεται κάποιος περπατώντας να φτάσει σε αυτά και σε ορισμένες περιπτώσεις πόσες θερμίδες θα κάψουν μέχρι να φτάσουν σε αυτά, όπως αναφέρει το seleo.gr.

Έτσι για παράδειγμα βλέπουμε ότι τα δικαστήρια απέχουν από το σημείο 1.130 μέτρα και ένας πεζός θα βρίσκεται εκεί σε 14΄, η πλατεία Αριστοτέλους απέχει 1765 μέτρα και χρόνο 22΄ενώ η εκκλησία των Αγίων Πάντων είναι 982 μέτρα μακριά, και ο πεζός θα βρίσκεται εκεί σε 12΄λεπτά καίγοντας παράλληλα 50 θερμίδες.





Διαβάστε περισσότερα...

«Διαχρονικό το πρόβλημα του ΟΑΣΘ»


Ζητείται βιώσιμη λύση, τονίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Διαχρονικό χαρακτηρίζει το υπουργείο Οικονομικών το ζήτημα της χρηματοδότησης του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), σημειώνοντας πως «κάθε χρόνο το αποτέλεσμα, άρα και η ετήσια δημόσια επιβάρυνση, υπερβαίνει κατά πολύ την πρόβλεψη του Κρατικού Προϋπολογισμού». Το ΥΠΟΙΚ προαναγγέλλει, σε ανακοίνωσή του, τη δρομολόγηση βιώσιμης λύσης σχετικά με τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του ΟΑΣΘ.

Ενδεικτικά, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι την περίοδο 2007 – 2013, κατά μέσο όρο, η επιβάρυνση κινήθηκε στο επίπεδο των 115 εκατ. ευρώ, σε ταμειακή βάση, ετησίως. «Το ζήτημα, μεταξύ άλλων, ανακύπτει από τη χρήση, από την πλευρά του ΟΑΣΘ, της οικονομικής συμφωνίας που κυρώθηκε με το Ν.2898/2001, αυξάνοντας, συνεχώς, μέσα από Διαιτητικές Αποφάσεις, την αντισταθμιστική καταβολή του Ελληνικού Δημοσίου προς τον ΟΑΣΘ», σημειώνει το υπουργείο.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, για τις ανάγκες μιας πρώτης δημόσιας συγκριτικής αξιολόγησης, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, για την περίοδο 2007 – 2013, σε δεδουλευμένη βάση:

Η μέση ετήσια επιδότηση ανά όχημα ήταν 210.548 ευρώ προς τον ΟΑΣΘ, όταν προς τον ΟΑΣΑ ανήλθε στις 55.878 ευρώ.
Η μέση ετήσια επιδότηση ανά εργαζόμενο ήταν 50.046 ευρώ προς τον ΟΑΣΘ, όταν προς τον ΟΑΣΑ ανήλθε στις 16.885 ευρώ.
Η μέση ετήσια επιδότηση ανά επιβάτη ήταν 0,81 ευρώ προς τον ΟΑΣΘ, όταν προς τον ΟΑΣΑ ανήλθε στα 0,21 ευρώ.«Για το 2014, η επιχορήγηση του ΟΑΣΘ έχει προβλεφθεί, σύμφωνα με την με αριθμ. Α-49860/4560/19.12.2013 (ΦΕΚ 50/Β’) Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και τις εγγεγραμμένες πιστώσεις στον Κρατικό Προϋπολογισμό, στο ποσό των 48 εκατ. ευρώ, του οποίου η καταβολή προβλέπεται σε 12 ισόποσες δόσεις των 4 εκατ. ευρώ», τονίζεται ακόμη και συμπληρώνεται πως «το υπουργείο Οικονομικών δια του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι συνεπές στις δεσμεύσεις του».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ακόμη: «Ήδη έχει καταβληθεί στον ΟΑΣΘ το σύνολο των 48 εκατ. ευρώ, με την απόφαση της περασμένης Παρασκευής για την αποδέσμευση της τελευταίας δόσης, ώστε να χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, και για την καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων.

Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι με την αριθμ. 18/2013 Διαιτητική Απόφαση επιδικάστηκε στον ΟΑΣΘ το ποσό των 49,8 εκατ. ευρώ, το οποίο δεν έχει καταβληθεί ακόμα καθόσον το Ελληνικό Δημόσιο, ασκώντας το νόμιμο δικαίωμά του και επιδιώκοντας τη διασφάλιση των πόρων των φορολογούμενων πολιτών, άσκησε αίτηση ακύρωσης ενώπιον του αρμόδιου Εφετείου Αθηνών, η οποία συζητήθηκε στις 13 Μαΐου 2014, πλην όμως δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα κάποια απόφαση.

Τούτων δοθέντων, απαιτείται η δρομολόγηση βιώσιμης λύσης για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του ΟΑΣΘ.

Προς αυτή την κατεύθυνση, δρομολογείται πρωτοβουλία από το υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών.

Τέλος, υπογραμμίζεται το προφανές. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διαχειρίζεται πόρους των πολιτών και οφείλει να το πράττει με όρους δημοσιονομικής εξυγίανσης και πειθαρχίας. Με όρους καθαρούς, ορθολογικούς και δίκαιους. Πιστεύει δε ότι έχει χρέος να ωθεί, στο πλαίσιο της νομιμότητας, όλους τους φορείς οι οποίοι διαχειρίζονται μέρος των δημοσίων πόρων, να δρουν υπό αυτή τη λογική. Περιθώρια παρεκκλίσεων από τις αρχές της οικονομικής αποτελεσματικότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης δεν νοούνται από κανέναν φορέα.

Είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι».



Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος το Μουντιάλ, έρχεται το ρομποτικό παγκόσμιο κύπελλο!


«RoboCup 2014» από 19-25 Ιουλίου στην πόλη Ζοάο Πεσόα.

Το δικό τους παγκόσμιο κύπελλο απέκτησαν τα ρομπότ, το οποίο θα διεξαχθεί στην Ζοάο Πεσόα της Βραζιλίας, από τις 19-25 Ιουλίου.



Πρόκειται για το μεγαλύτερο γεγονός ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο, στη διάρκεια του οποίου πάνω από 4.000 μηχανικοί και επιστήμονες από 45 χώρες, καθώς και οι καλύτερες ρομποτικές ποδοσφαιρικές ομάδες, θα έχουν την ευκαιρία τόσο να τα πουν, όσο και να συναγωνιστούν.

Στόχος της διεθνούς ομοσπονδίας RoboCup Federation (αντίστοιχης της FIFA) είναι το 2050 μία ομάδα αποτελούμενη από πλήρως αυτόνομα ανθρωποειδή ρομπότ όχι απλώς να παίξει κόντρα στην ανθρώπινη ποδοσφαιρική ομάδα που θα έχει κερδίσει τότε το Μουντιάλ, αλλά και να τη νικήσει.

Ο πρώτος ρομποτικός διαγωνισμός RoboCup έλαβε χώρα στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας το 1997, μετά από ιαπωνική πρωτοβουλία, δεδομένης και της μεγάλης εμπειρίας των Ιαπώνων στο πεδίο της ρομποτικής. Λίγο πριν, ο Γκάρι Κασπάροφ είχε χάσει τα σκήπτρα του Νο 1 σκακιστή στον κόσμο από τον υπολογιστή «Deep Blue» της ΙΒΜ. Από τότε, κάθε χρόνο το RoboCup διοργανώνεται σε μια διαφορετική χώρα και όταν υπάρχει Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου επιλέγεται η αντίστοιχη χώρα, γι’ αυτό φέτος θα διεξαχθεί στη Βραζιλία και γενικότερα για πρώτη φορά στη Νότια Αμερική.

Ο χώρος διεξαγωγής θα είναι ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο 48.000 τετραγωνικών μέτρων, που διαθέτει γήπεδα και εκθεσιακούς χώρους. Το υπουργείο Αθλητισμού της Βραζιλίας, η Βραζιλιανή Εταιρεία Υπολογιστών και πολυάριθμα πανεπιστήμια στηρίζουν την εκδήλωση.

Το ρομποτικό παγκόσμιο κύπελο

Πάνω από 40 ομάδες πλήρως ανεξάρτητων ρομπότ, κανένα από τα οποία δεν θα ελέγχεται εξ αποστάσεως από τους «προπονητές» τους, θα συναγωνιστούν σε διαδοχικούς γύρους, όπως οι άνθρωποι, έχοντας απλώς εκ των προτέρων προγραμματιστεί να ακολουθούν συγκεκριμένους ποδοσφαιρικούς κανονισμούς. Θα μπορούν να συνεννοούνται μεταξύ τους στη διάρκεια του αγώνα, ενώ η μεγάλη πρόκληση είναι ότι κάθε απόφαση (αν θα τριπλάρει, σουτάρει, αποκρούσει κ.λπ.) θα πρέπει να την παίρνει μόνος του ο κάθε παίκτης - ρομπότ και, βέβαια, το μέγα ζητούμενο είναι να καταφέρει να βάλει γκολ.

Τα παιγνίδια θα παρακολουθεί ένας άνθρωπος διαιτητής, σε συνεργασία με ένα διαιτητή - ρομπότ! Ανάλογα με το μέγεθος και το είδος τους, τα ρομπότ θα διαγωνιστούν σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες, με πιο σημαντική αυτή της κατηγορίας «ενήλικων» ανθρωποειδών, που έχουν ύψος τουλάχιστον 1,30 μέτρων.

Παράλληλα με το ποδοσφαιρικό κύπελλο, θα υπάρξουν διαγωνισμοί για άλλου είδους ρομπότ, όπως διασώστες για επικίνδυνες καταστάσεις (πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές κ.α.). Για παράδειγμα, τα ιαπωνικά ρομπότ που κλήθηκαν να βοηθήσουν στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα μετά το σοβαρό ατύχημα του 2011, είχαν προηγουμένως αναπτυχθεί ειδικά για τον διαγωνισμό RoboCup.

Μια άλλη διαγωνιστική κατηγορία αφορά τα οικιακά ρομπότ που κάνουν δουλειές του σπιτιού και βοηθάνε ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες. Υπάρχουν επίσης οι κατηγορίες των βιομηχανικών ρομπότ και η «Τζούνιορ», στην οποία ομάδες μαθητών από όλο τον κόσμο παρουσιάζουν τα δικά τους ρομπότ που χορεύουν και παίζουν. Θα υπάρξουν ακόμη εργαστήρια για ειδικούς της ρομποτικής, αλλά και για δασκάλους, ώστε να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν τα ρομπότ στην τάξη τους.

Και για όσους ενδιαφέρονται, το περσινό RoboCup 2013 «ενηλίκων» ρομπότ, που διεξήχθη στο Αϊντχόβεν της Ολλανδίας, κέρδισε η Ιαπωνία με την ομάδα JoiTech.

Περισσότερες πληροφορίες για τη διοργάνωση στο http://www.robocup2014.org.



Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγός μπουλντόζας… ετών πέντε


Ο μικρός τη χειρίζεται άνετα – Δείτε το βίντεο.

Από μικρός στα βάσανα μπήκε ένας πιτσιρικάς στην Κίνα. Το σίγουρο είναι ότι ο συγκεκριμένος έμαθε ήδη μία… τέχνη που θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει στο μέλλον.

Παρότι τα ποδαράκια του μετά βίας ακουμπούν στο δάπεδο της μπουλντόζας και γι’ αυτό κάθεται άκρη άκρη στο κάθισμα του οδηγού, ο Wang Shuhan την οδηγεί με μαεστρία. Σηκώνει χώμα και κάνει διάφορες δουλειές με αυτή και ας είναι μόλις πέντε ετών.

Το παιδί χειρίζεται τη μπουλντόζα με μεγάλη άνεση, τόσο το τιμόνι, όσο και τις ταχύτητες, αλλά το ίδιο είναι πολύ μικρό για να καταλάβει τον κίνδυνο. Όχι όμως και ο πατέρας του Wang Xuebing, που τον παρακολουθεί και που του έμαθε… τη δουλειά, καθώς τον έπαιρνε μαζί του στο εργοτάξιο από τότε που ο μπόμπιρας ήταν τριών χρονών.






Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Αλεξίου δίνει συναυλία για τις καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ


Το Σάββατο 28η Ιουλίου στην πλατεία Συντάγματος.

Συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών θα δώσει η Χάρις Αλεξίου το βράδυ του Σαββάτου 28 Ιουλίου, στις 21:00, στην πλατεία Συντάγματος.

Τη συναυλία διοργανώνουν ο ραδιοφωνικός σταθμός «Στο Κόκκινο» και η «Αλληλεγγύη για όλους».

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, «οι 595 απολυμένες καθαρίστριες συνεχίζουν τον αγώνα τους για την επαναπρόσληψή τους εδώ και 10 μήνες. Στις 28 Ιουλίου θα είμαστε όλοι εκεί για να τις στηρίξουμε!».



Διαβάστε περισσότερα...

Κατσαρίδες… έκλεισαν το ΚΕΠ Μυτιλήνης


Εισβολή έκαναν οι κατσαρίδες στο ΚΕΠ Μυτιλήνης υποχρεώνοντας τον δήμο να προχωρήσει σε απεντόμωση αφού τα συμβατικά μέσα δεν ήταν δυνατόν να τις απομακρύνουν.

Έτσι, ο Δήμος Λέσβου με δελτίο Τύπου που έστειλε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ανακοινώνει ότι το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών 104, της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης, το Σάββατο 19 Ιουλίου 2014 θα παραμείνει κλειστό λόγω απεντόμωσης, διότι παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα με παράσιτα και ζωύφια.

Το δελτίο τύπου αναφέρει:

«Ενημερώνουμε τους συνδημότες μας, ότι το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών 104, της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης, το Σάββατο 19 Ιουλίου 2014, θα παραμείνει κλειστό λόγω απεντόμωσης, διότι παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα με παράσιτα και ζωύφια.»


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΣτΕ: Αφορολόγητα τα επιδόματα βιβλιοθήκης και συνεδρίων των γιατρών


Αντισυνταγματική είναι η φορολόγηση των επιδομάτων ενημέρωσης βιβλιοθήκης και συμμετοχής σε συνέδρια, που λαμβάνουν οι γιατροί του ΕΣΥ όλων των βαθμών, έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 2306/2014 απόφασή της.

Τους συμβούλους Επικρατείας απασχόλησε η υπόθεση, που απασχόλησε την Ολομέλεια, και αφορούσε διευθύντρια του Γενικού Νοσοκομείου-Μαιευτηρίου Έλενα Βενιζέλου.
Αναλυτικότερα, το Β΄ Τμήμα του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου το 2012 είχε κρίνει ότι είναι αντισυνταγματική η φορολόγηση της μηνιαίας αποζημίωσης που χορηγείται στους γιατρούς του ΕΣΥ για τη δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και για συμμετοχή σε συνέδρια. Όμως, λόγω της αντισυνταγματικότητας, η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ προς οριστική κρίση.

Η Ολομέλεια συνταυτίστηκε με τις απόψεις του Τμήματος, κρίνοντας ότι τα επιδόματα αυτά των γιατρών του ΕΣΥ δίνονται για κάλυψη των πρόσθετων δαπανών, στις οποίες οι γιατροί υποβάλλονται και οι οποίες από τη φύση τους κρίνονται από τον νομοθέτη αναγκαίες προς εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι τα επιδόματα αυτά προορίζονται για την κάλυψη πραγματικών δαπανών στις οποίες υποβάλλονται οι γιατροί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και έχουν αποζημιωτικό χαρακτήρα για την κάλυψη των δαπανών αυτών.
Η φορολόγηση των επιδομάτων ξεκίνησε από τις 8.7.2002, μετά την εφαρμογή του άρθρου 12 του Ν. 3052/2002.

Κατόπιν αυτών κρίθηκε ότι, σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 78 του Συντάγματος και του άρθρου 4 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, δεν φορολογούνται τα εν λόγω επιδόματα και είναι αντισυνταγματική η ρύθμιση του άρθρου 12 του Ν. 3052/2002, που προβλέπει τη φορολόγηση τους, κατέληξαν οι σύμβουλοι Επικρατείας.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 29/2014 απόφασή της είχε κρίνει ότι είναι αντισυνταγματική η φορολόγηση των επιδομάτων δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης και συμμετοχής σε συνέδρια, καθώς και το ειδικό ερευνητικό επίδομα που λαμβάνουν τα μέλη, κάθε βαθμίδας, του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δώσε όνομα σε έναν εξωπλανήτη


Τη δυνατότητα να βαφτίσουν έναν εξωπλανήτη θα έχουν οι λάτρεις του διαστήματος χάρη στο διαγωνισμό NameExoWorlds, που διοργανώνει η Διεθνής Αστρονομική Ένωση.

Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση, IAU, αρμόδιος φορέας για την ονοματοδοσία των ουράνιων αντικειμένων, ανακοίνωσε τον διαγωνισμό μέσω του οποίου θα αποφασιστούν τα επίσημα ονόματα 20-30 εξωπλανητών, βάσει των προτάσεων του κοινού.

Ο διαγωνισμός, του οποίου τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Αύγουστο του 2015, έρχεται ύστερα από απόφαση που είχε λάβει πέρυσι η IAU σχετικά με το «άνοιγμα» της διαδικασίας ονοματοδοσίας.

Μέχρι τώρα οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει περισσότερους από 1.800 πλανήτες που ανήκουν σε άλλα ηλιακά συστήματα. Κάποιοι από αυτούς φαντάζουν ιδιαίτερα ελκυστικοί, καθώς υπόσχονται μοναδικά τοπία με «διπλά» και «τριπλά» ηλιοβασιλέματα ή ακόμη και το ενδεχόμενο να φιλοξενούν τη ζωή.

Τα ονόματά τους όμως είναι είτε ανέμπνευστα – όπως λόγου χάρη Gliese 832c – ή αδύνατον να προφερθούν ή να απομνημονευθούν – όπως για παράδειγμα OGLE-05-390L b, HD 69830 d ή PSR 1257 12 c.

Πιέσεις, διαδίκτυο και ανταγωνισμός

Κατόπιν έντονων πιέσεων, αλλά και ανταγωνισμού από την ιδιωτική νεοφυή εταιρεία Uwingu που εκμεταλλεύτηκε την απροθυμία της, η αποφάσισε τον περασμένο Αύγουστο ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας ονοματοδοσίας των ουράνιων αντικειμένων θα λαμβάνονταν εφεξής υπόψη και προτάσεις από το κοινό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Uwingu έχει δηλώσει ότι τα χρήματα που συγκεντρώνονται από αυτούς τους διαγωνισμούς (η πρόταση ονόματος κοστίζει 4,99 ευρώ και η ψήφος 0,99 ευρώ) διατίθενται για ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Παρόλα αυτά, το γεγονός είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης η οποία, τονίζοντας ότι τα ονόματα των πλανητών δεν είναι για πούλημα, είχε σπεύσει να υπενθυμίσει ότι η ίδια είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας για αυτή τη διαδικασία.

Ποιοι είναι οι κανόνες της ονοματοδοσίας;

Οι προϋποθέσεις που τίθενται από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση για την πρόταση ονομάτων για νεοανακαλυφθέντα αστρονομικά αντικείμενα είναι οι εξής:

Το όνομα να μην ξεπερνάει τους 16 χαρακτήρες.

Να αποτελείται κατά προτίμηση από μία λέξη.

Να μπορεί να προφέρεται σε όσο το δυνατόν περισσότερες γλώσσες.

Να μην είναι προσβλητικό σε οποιαδήποτε γλώσσα ή κουλτούρα.

Να μην είναι υπερβολικά όμοιο με το υπάρχον όνομα ενός αστρονομικού αντικειμένου.

Τα ονόματα κατοικίδιων ζώων καλό είναι να αποφεύγονται.

Τα ονόματα αμιγώς ή κατά κύριο λόγο εμπορικής φύσεως απαγορεύονται.

Τα ονόματα προσώπων, τόπων ή γεγονότων που είναι κατά κύριο λόγο γνωστά εξαιτίας πολιτικών ή στρατιωτικών δραστηριοτήτων κρίνονται ακατάλληλα.

Διαβάστε περισσότερα...