Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Η ένταξη στη διαθεσιμότητα δεν σημαίνει και απόλυση


Επισημάνσεις από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

«Η ένταξη ενός δημοσίου υπαλλήλου στο πρόγραμμα κινητικότητας δεν ισοδυναμεί με την απόλυσή του». Αυτό τονίζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ενώ, για μία ακόμη φορά, υπενθυμίζει από πού θα προέλθουν οι «υποχρεωτικές απομακρύνσεις» υπαλλήλων.

Πάντως, συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, εκφράζουν τη δυσφορία τους για δημοσιεύματα που προκαλούν «περαιτέρω αναστάτωση και ανησυχία στους δημοσίους υπαλλήλους και υποσκάπτουν την προσπάθεια του υπουργείου για την ποιοτική αναβάθμιση του Δημοσίου».

Το υπουργείο επισημαίνει ότι «η πλειοψηφία των εν λόγω υπαλλήλων (διαθέσιμων) θα μετακινηθούν σε θέσεις από τις οποίες θα μπορούν να προσφέρουν πιο ουσιαστικές υπηρεσίες, κάτι που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον αλλά καθιστά και τους ίδιους πιο αναγκαίους, χρήσιμους και αποδοτικούς».

Προσθέτει, δε, ότι οι 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις θα προκύψουν:

«Α. Από τους πειθαρχικά ελεγχόμενους δημοσίους υπαλλήλους, με επιτάχυνση της διαδικασίας εκδίκασης πειθαρχικών υποθέσεων από τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι κατά το χρονικό διάστημα Ιούλιος 2012- Σεπτέμβριος 2013 απολύθηκαν οριστικά, για σοβαρούς ποινικούς και πειθαρχικούς λόγους, 226 δημόσιοι υπάλληλοι. Παράλληλα, μετά από σχετική εντολή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Μητσοτάκη, για επιτάχυνση των διαδικασιών, το αποτέλεσμα της καταγραφής έδειξε ότι οι υπάλληλοι του Δημοσίου που τελούν σήμερα υπό πειθαρχικό έλεγχο ανέρχονται σε 2.113. Οι 960 εξ αυτών έχουν προσωρινά απομακρυνθεί διοικητικά, καθώς η φύση των παραπτωμάτων τους εμπίπτει στο καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας και εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσής τους από τη Δικαιοσύνη ή τα Πειθαρχικά Συμβούλια.

Β. Από τον εντοπισμό υπαλλήλων που εισήλθαν στο Δημόσιο κάνοντας χρήση πλαστών δικαιολογητικών με έμφαση στα πτυχία γλωσσομάθειας, διαδικασία που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Γ. Από καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων.

Δ. Από την οριστική δικαστική επίλυση του ζητήματος των προσωρινών διαταγών, που θα οδηγήσει στην έξοδο από το Δημόσιο συμβασιούχους, οι οποίοι είχαν πετύχει καθεστώς μονιμοποίησης καταστρατηγώντας το πνεύμα του Συντάγματος.

Ε. Από τη μειοψηφία των υπαλλήλων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας και για τους οποίους δεν θα προκύψουν κενές θέσεις για τη μετακίνησή τους».


Διαβάστε περισσότερα...

Ανάπλαση στον Άγιο Παντελεήμονα ανακοίνωσε ο Καμίνης


Θα αξιοποιηθεί μελέτη του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Παρέμβαση που αφορά συνολικά την ευρύτερη περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα και όχι μόνο την πλατεία Αγ. Παντελεήμονα ή την παιδική χαρά, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, στο δημοτικό συμβούλιο. Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Αθηναίων, θα αξιοποιηθεί η μελέτη του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που έχει ήδη εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα με ευρείες παρεμβάσεις στην πλατεία «αποδίδοντας το χώρο ελεύθερο στους πολίτες, μεγάλους και μικρούς, χωρίς καμία διάκριση», είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε:

«Η δημοτική αρχή, με κάθε ευκαιρία, τονίζει την προσήλωσή της στο σεβασμό στο δημόσιο χώρο και την ελεύθερη πρόσβαση σε κάθε άνθρωπο. Το αποδείξαμε με τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, που τελούσε υπό κατάληψη. Αποδόθηκε στους πολίτες, απέκτησε πάλι ζωή και αποτελεί ξανά σημείο αναφοράς για τους Κυψελιώτες».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα δημιουργηθεί εκ νέου παιδική χαρά, καθώς η υπάρχουσα που παραμένει κλειδωμένη από το 2009 -οπότε κλείσθηκε από ιδιώτες χωρίς ενημέρωση της δημοτικής αρχής- έχει καταρρεύσει. Τα παιχνίδια έχουν καταστραφεί και ο χώρος είναι εγκαταλειμμένος. Η δημιουργία νέας παιδικής χαράς θα γίνει στο πλαίσιο της γενικής ανάπλασης της πλατείας, με μεγάλες αλλαγές στην υπάρχουσα μορφή, σύμφωνα με τη μελέτη που είχε γίνει από το ΥΠΕΚΑ επί υπουργίας Τίνας Μπιρμπίλη.

Με την ανάπλαση συμφώνησε η μείζων αντιπολίτευση που πρόσκειται στον Νικήτα Κακλαμάνη. Όμως, όπως τόνισε και ο δημοτικός σύμβουλος Λευτέρης Σκιαδάς, η παράταξη θέλει «να γίνει συνολική ανάπλαση και όχι αποσπασματικά μέτρα για σόου».

Ο ίδιος ο κ. Κακλαμάνης θύμισε ότι επί δημαρχίας του, το 2009, και κατόπιν συνεννοήσεως με την κ. Μπιρμπίλη, είχε αναληφθεί η ευθύνη για την ανάπλαση τεσσάρων πλατειών (πλατεία Θεάτρου, Αγίου Παντελεήμονα, Αττικής, Αγίου Νικολάου). Ειδικά οι αναπλάσεις των πλατειών Αγ. Παντελεήμονα και Αττικής αφορούσαν ενιαίο έργο, ύψους 8 εκατ. ευρώ.

Όμως η Περιφέρεια Αττικής έδωσε άδεια δημοπράτησης με δίχρονη καθυστέρηση (το 2011). Τελικά, φέτος το έργο απεντάχθηκε από το ΠΕΠ (Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα) Αττικής. Η παρούσα δημοτική αρχή σκοπεύει να χρηματοδοτήσει το έργο ή από το υπάρχον ΕΣΠΑ του δήμου ή να το εντάξει στο νέο ΕΣΠΑ, αφού έχει υπάρξει διαβεβαίωση από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη και από τον περιφερειάρχη Αττικής κ. Σγουρό ότι τα έργα που έχουν απενταχθεί, θα ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ (2014-2020).

Η συζήτηση για το θέμα έγινε σε έντονο κλίμα, ειδικά όταν το λόγο πήραν η επικεφαλής της παράταξης που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Πορτάλιου και ο δημοτικός σύμβουλος που πρόσκειται στον ΑΝΤΑΡΣΥΑ και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή), Πέτρος Κωνσταντίνου. Μέλη της Επιτροπής Κατοίκων Αγ. Παντελεήμονα, της οποίας μέλος ήταν και η υποψήφια βουλευτής της Χρυσή Αυγή και υπόδικη Θέμις Σκορδέλη, προέβησαν σε σειρά έντονα αρνητικών χαρακτηρισμών και ειρωνειών για τους δυο ομιλούντες, αλλά και για τον δολοφονηθέντα φέτος το χειμώνα στα Πετράλωνα Σαχζάτ Λουκμάν, στον οποίον αναφέρθηκε ο κ. Κωνσταντίνου.

Σε ό,τι αφορά τους κατοίκους της περιοχής, από την Κίνηση Κατοίκων 6ου Διαμερίσματος η Λίνα Χρήστου επεσήμανε: «Μαζέψαμε υπογραφές με φόβο. Ζητάμε να προχωρήσει γρήγορα η ανάπλαση για να καταπολεμηθεί ο φόβος και να αμβλυνθεί η κατάσταση». Και πρόσθεσε: «Ζητήσαμε πολύ καλή καθαριότητα στην περιοχή. Και θέτουμε το ζήτημα των 200 πορνείων που υπάρχουν στην περιοχή, από τα οποία μόνο δύο έχουν άδεια. Τα υπόλοιπα τα ανοίγουν και τα κλείνουν όποτε θέλουν, οι ίδιοι άνθρωποι που έχουν την προστασία της περιοχής».

Ο Χρήστος Ρουμπάνης, μέλος κι αυτός της Κίνησης Κατοίκων 6ου Διαμερίσματος, θύμισε: «Το 2007 φεστιβάλ της Κίνησής μας, με σύνθημα "Χτίζουμε Γέφυρες και όχι Τοίχους", τελείωσε με επίθεση εναντίον μας. Τον Μάρτιο του 2009 όταν παρουσιάζαμε στην πλατεία βιβλίο του Γκάζι Καπλάνι, 50 άτομα με επικεφαλής τη Θέμιδα Σκορδέλη, πάλι μας επιτέθηκαν, μας προπηλάκισαν, μας εξύβρισαν και διέκοψαν την παρουσίαση. Οι ίδιοι άνθρωποι έβαλαν λουκέτο στην παιδική χαρά και ύψωσαν τη σημαία, αμαυρώνοντας το εθνικό σύμβολο. Επικεφαλής πάλι η κ. Σκορδέλη. Λίγο αργότερα το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε αυτή την παράνομη ενέργεια. Κάποιοι θεωρούσαν την πλατεία τσιφλίκι τους. Εγώ και άλλοι δεν μπορούσαμε να περάσουμε από την πλατεία».

Εκπροσωπώντας τον αθλητικό σύλλογο «Αετός», ο κ. Κώστας Παπαχριστόπουλος πρότεινε η παιδική χαρά να αντικατασταθεί από χώρο αθλοπαιδιών. Όπως σημείωσε «έχουμε ήδη υποβάλλει δικά μας σχέδια για τη δημιουργία γηπέδου μπάσκετ και 5 επί 5 για όλα τα παιδιά. Τονίζω για όλα τα παιδιά». Την άποψη του κ. Παπαχριστόπουλου συμμερίζεται και ο ιερέας της εκκλησίας του Αγ. Παντελεήμονα, αρχιμανδρίτης Μάξιμος Παπαγιάννης. Ο δήμος, κατά πληροφορίες, προσανατολίζεται στη δημιουργία χώρου άθλησης σε άλλο σημείο και όχι στην πλατεία.

Εκ μέρους της Κίνησης Κατοίκων Αγίου Παντελεήμονα, η Θωμαΐς Γιαννάτου ανέφερε σχετικά ότι με τη σχεδιαζόμενη ανάπλαση «βλέπουμε ένα καινούργιο παιχνίδι, ενώ παλεύουμε από το 2007 για αναβάθμιση της περιοχής». Διερωτήθηκε: «Όταν στην περιοχή υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το παραεμπόριο, την εγκληματικότητα, είναι θέμα η παιδική χαρά;». Παράλληλα, καταλόγισε στην κ. Πορτάλιου ότι έχει πάει στην περιοχή «με ροπαλοφόρους», άσκησε δριμεία κριτική στη δημοτική αρχή για την κατάσταση στον Αγ. Παντελεήμονα, στράφηκε προσωπικά κατά του κ. Καμίνη και κατέληξε: «Δεν θα απολογηθούμε εμείς για ό,τι κάνατε εσείς».

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Φώτης Προβατάς, ήταν αρχικά αρνητικός στην παρέμβαση της κ. Γιαννάτου. Όπως είπε: «Είχα ζητήσει να μην ξαναμιλήσει, διότι δημιουργεί φασαρίες στο δημοτικό συμβούλιο». Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της αποχώρησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Κατερίνα Δωρή, Φίλιππος Δραγούμης, Ελένη Πορτάλιου και Πέτρος Κωνσταντίνου.

Για αδικαιολόγητες απουσίες από τις συνεδριάσεις του δήμου Αθηναίων εγκαλείται ο δημοτικός σύμβουλος της Χρυσής Αυγής

Αδικαιολόγητες κρίθηκαν σήμερα από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων οι απουσίες του δημοτικού συμβούλου της Χρυσής Αυγής Γιάννη Βουλδή. Όπως είπε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, ο κ. Βουλδής έχει αποστείλει επιστολή στην οποία αναφέρει ότι απέχει των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβούλιου, διότι απειλείται η ασφάλειά του. Ο δήμαρχος Αθηναίων πρότεινε να ληφθεί απόφαση για το αδικαιολόγητο των απουσιών του.

Παίρνοντας το λόγο, ο κ. Νίκος Σοφιανός από τη Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο να αποφασισθεί η αφαίρεση των προνομίων, των οποίων χαίρει ο κ. Βουλδής ως δημοτικός σύμβουλος. Όπως είπε, σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, ο χώρος που του έχει παραχωρηθεί από το δήμο εμπλέκεται στην παράνομη δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Γιώργος Αρμυράς τόνισε στη συνέχεια με ένταση: «Να τον πετάξουμε έξω. Δεν είναι δυνατόν να παίρνει κονδύλια και χώρο του δήμου ένας άνθρωπος που εμπλέκεται σε δικογραφία για δράση εγκληματικής οργάνωσης».

Σημειώνεται ότι όταν κρίνονται αδικαιολόγητες οι απουσίες ενός δημοτικού συμβουλίου παραπέμπεται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο με το ερώτημα της έκπτωσής του από το αξίωμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Δέκα τρόποι για να ζεσταθούμε


Η αγωνία των νοικοκυριών για το πώς θα ζεστάνουν και φέτος τα σπίτια τους είναι εύλογη. Γνωρίζουν ότι ακόμη και αν επιβεβαιωθεί το πιο αισιόδοξο σενάριο για το πετρέλαιο θέρμανσης, θα χρειαστούν πολλές εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ για να κρατήσουν τα σπίτια τους ζεστά. Και επειδή λεφτά δεν υπάρχουν, οι προτάσεις για εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης πέφτουν βροχή. Όλες υπόσχονται «οικονομία». Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Διαβάζοντας τον κατάλογο με τις «εναλλακτικές» που θα σας προβάλλουν αν πάτε σε μια έκθεση για τη θέρμανση ή σε ένα πολυκατάστημα, να ξέρετε προκαταβολικά ότι ισχύει ο ακόλουθος κανόνας. Όποια λύση κοστίζει πολύ κατά την εγκατάσταση, εξασφαλίζει χαμηλή κατανάλωση ενέργειας άρα λιγότερο καύσιμο όποιο και αν είναι αυτό (πετρέλαιο, ρεύμα, pellet κλπ). Αντίθετα οι φθηνές λύσεις κατά την αγορά, χρειάζονται πολύ ενέργεια. Άρα, θα πληρώσετε λίγα στην αρχή και πολλά στη συνέχεια. Ποιες είναι όμως αυτές οι εναλλακτικές;

1. Αντλίες θερμότητας

Μπορούν να αποτελέσουν την εναλλακτική λύση για να ζεστάνετε το νερό στα καλοριφέρ σας. Αξιοποιούν τον ατμοσφαιρικό αέρα και συμπληρώνουν τις ανάγκες με ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό σημαίνει μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας ενώ η συσκευή –που μοιάζει με εξωτερικό μηχάνημα κλιματιστικού- μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το καλοκαίρι για την ψύξη του χώρου. Ποιο είναι το μειονέκτημα; Η συσκευή κοστίζει τουλάχιστον 3000 ευρώ ακόμη και για ένα μικρό διαμέρισμα.

2. Pellet

Είναι αποδοτικότερος τρόπος θέρμανσης μέσω τζακιών (κυρίως ενεργειακών). Το πρόβλημα είναι ότι με τις ενεργειακές σόμπες ή τα τζάκια που καταναλώνουν pelletδεν μπορείς να ζεστάνεις όλο το σπίτι εκτός αν και κάνεις πολύ μεγάλη εγκατάσταση με αεραγωγούς. Πρόβλημα αποτελεί και η αυτονομία καθώς απαιτείται συνεχής ανεφοδιασμός.

3. Ηλεκτρικοί Λέβητες

Αν δεν θέλετε πετρέλαιο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ηλεκτρικό λέβητα ο οποίος θα κάνει την ίδια δουλειά, δηλαδή θα ζεστάνει το νερό στα σώματα του καλοριφέρ. Ένας τέτοιος λέβητας που θα ζεστάνει ένα σπίτι 100 τετραγωνικών, κοστίζει γύρω στα 800-1000 ευρώ. Το πρόβλημα είναι ότι θα χρειαστείτε ισχυρή γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος (τριφασικό) και ότι θα πληρώνετε ρεύμα το οποίο έχει ήδη ακριβύνει. Αυτοί οι λέβητας, καταναλώνουν τουλάχιστον 10 κιλοβάτ ανά ώρα λειτουργίας. Ένα κιλοβάτ, μπορεί να κοστίζει από 0,15 έως 0,22 ευρώ ανάλογα με τη συνολική κατανάλωση. Άρα, μια ώρα λειτουργίας αυτού του λέβητα, μπορεί να σας κοστίζει 1,5 έως 2,2 ευρώ.

4. Νανοθερμαντικά φιλμ υπέρυθρης ακτινοβολίας

Μια καινούργια τεχνολογία που επίσης θα βρείτε στην αγορά. Αυτά τα φιλμ μπαίνουν κάτω από το πάτωμα και εξασφαλίζουν οικονομική υποδαπέδια θέρμανση η οποία λειτουργεί με ηλεκτρική ενέργεια. Ποιο είναι το πρόβλημα; Μπορεί να αποτελέσει λύση μόνο για όσους χτίζουν τώρα σπίτι ή για όσους είναι διατεθειμένοι να ξηλώσουν όλα τα πατώματα

5. Φυσικό αέριο

Είναι σαφώς φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης. Το ζήτημα είναι αν είναι διαθέσιμο στην περιοχή όπου βρίσκεται το σπίτι σας και αν εσείς διαθέτετε τα χρήματα για να κάνετε τις τροποποιήσεις που απαιτούνται.

6. Πετρέλαιο θέρμανσης

Όσο και αν έχει κατηγορηθεί το πετρέλαιο θέρμανσης, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε το ζήτημα με ψυχραιμία. Καταρχήν να μάθετε αν δικαιούστε την επιστροφή φόρου ή όχι καθώς στην πρώτη περίπτωση, το κόστος πέφτει κάτω από το ένα ευρώ το λίτρο για φέτος. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι για το πετρέλαιο θέρμανσης έχετε ήδη κάνει την επένδυση που απαιτείται για την εγκατάσταση.

7. Θερμαντικά σώματα ρεύματος

Είναι φθηνά να τα αγοράσεις αλλά πολύ ακριβά να τα χρησιμοποιήσεις. Αν παρασυρθείτε και τα ανάβετε για ώρες, θα δείτε τον λογαριασμό της ΔΕΗ να εκτοξεύεται στα ύψη. Μην ξεχνάτε ότι φέτος τα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι.

8. Θερμαντικά σώματα υπέρυθρης ακτινοβολίας

Χρειάζονται λιγότερη ενέργεια για να ζεστάνουν τον χώρο σας. Ωστόσο, κοστίζουν ακριβά να τα αποκτήσεις. Θα τα βρείτε με τουλάχιστον 200-300 ευρώ ή και περισσότερα. Με αυτό το ποσό, ζεσταίνεις ένα δωμάτιο των 15-20 τετραγωνικών

9. Κλιματιστικά

Χρειάζονται σαφώς λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα σε σχέση με τα απλά θερμαντικά σώματα ηλεκτρικής ενέργειας. Προσοχή στη συσκευή που θα αποκτήσετε καθώς οι φθηνότερες έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τις ακριβότερες.

10. Θέρμανση με τον ήλιο

Η ενέργεια από τον ήλιο είναι δωρεάν αλλά τα μηχανήματα που συλλέγουν την ακτινοβολία κοστίζουν. Επίσης, τα συστήματα θέρμανσης λειτουργούν υποβοηθητικά, δηλαδή, πρέπει να συνδυαστούν με το υπάρχουν σύστημα θέρμανσης που έχετε και συμβάλλουν στο να μειωθεί η κατανάλωση καυσίμου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξετάστε τα μάτια σας δωρεάν


Ένας στους πέντε Έλληνες δεν έχει επισκεφθεί ποτέ στη ζωή του οφθαλμίατρο, ενώ 2 στους 5 (42%) δεν έχουν μετρήσει ποτέ την πίεση των ματιών τους. Επίσης, σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών, στα οποία το γλαύκωμα είναι συχνότερο, μόνο οι μισοί (51%) επισκέπτονται τακτικά τον οφθαλμίατρό τους, ενώ περίπου 15% δεν έχουν μετρήσει ποτέ την πίεση των ματιών τους. Τα παραπάνω ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρίας, Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την ολοκλήρωση, έπειτα από πολύμηνη «διαδρομή» σε όλη την Ελλάδα, πανελλήνιου προγράμματος ενημέρωσης του πληθυσμού γύρω από τα σοβαρά οφθαλμολογικά νοσήματα, που οδηγούν σε απώλεια της όρασης, με τίτλο «Μαζί βλέπουμε τη ζωή ομορφότερη».

Μια από τις κεντρικότερες δράσεις του προγράμματος, που υλοποιεί η Ελληνική Ομοσπονδία Οφθαλμολογικών Εταιρειών (Ε.Ο.Ο.Ε.), σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.), αποτέλεσε η διενέργεια δωρεάν προληπτικών και διαγνωστικών οφθαλμολογικών εξετάσεων. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτα Κανακη, έχουν εξετασθεί 2.541 άνθρωποι σε αστικές, ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές και από αυτούς οι 280 βρέθηκαν πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις (γλαύκωμα, εκφύλιση ωχράς κηλίδας, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, καταρράκτη κ.λπ.) χωρίς να το γνωρίζουν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει σοβαρά η όρασή τους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι σοβαρές παθήσεις που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την όραση αναδεικνύονται στις μέρες μας σε μείζον ιατροκοινωνικό πρόβλημα παγκοσμίως. Περίπου 516 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο εμφανίζουν σήμερα πολύ σοβαρές οφθαλμικές διαταραχές και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από αυτούς τα 40 - 45 εκατομμύρια είναι τυφλοί, εκ των οποίων το 1,5 εκατομμύριο παιδιά, ενώ ένας συνάνθρωπός μας τυφλώνεται κάθε 5 δευτερόλεπτα σε διεθνές επίπεδο. Στην Ελλάδα, περισσότερα από 25.000 εμφανίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα όρασης .

Οι αιτίες που οδηγούν σε σοβαρές οπτικές διαταραχές ποικίλουν, όπως ποικίλουν και οι ηλικίες εμφάνισής τους. Οι πιο συχνές είναι το γλαύκωμα, οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η αμβλυωπία κ.λπ., ενώ υπάρχουν και άλλες λιγότερο συχνές. Ωστόσο, η πρώιμη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών προλαμβάνει ή/και καθυστερεί τις δυσμενείς τους συνέπειες, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Οι εκδηλώσεις του προγράμματος «Μαζί βλέπουμε τη ζωή ομορφότερη», ξεκινούν στην Αθήνα με τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Eye Create», το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, στις 20:00, στο Εμπορικό Κέντρο THE MALL ATHENS στο Μαρούσι και ολοκληρώνονται στις 17 Οκτωβρίου.

Επιπλέον αυτό το διάστημα θα πραγματοποιούνται δωρεάν οφθαλμολογικές εξετάσεις για το κοινό κατόπιν ραντεβού, στους Δήμους Αθηναίων, Ηλιούπολης, Ν. Ηρακλείου, Πειραιά και Περιστερίου, δράση που θα συνεχιστεί έως το τέλος Οκτωβρίου στα κατά τόπους πολυιατρεία των Γιατρών του Κόσμου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτοί έφτιαχναν πλαστές διαθήκες


Στη δημοσιότητα έδωσε η αστυνομία μετά από σχετική διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφίες επτά ατόμων που εμπλέκονται σε υποθέσεις πλαστών διαθηκών και παράνομης ιδιοποίησης περιουσιακών στοιχείων ατόμων που είχαν αποβιώσει.

Πρόκειται για τους:

1) ΔΑΝΙΗΛ Έλενα του Εμμανουήλ Αγγουρίδη και της Αναστασίας



2) ΑΓΓΟΥΡΙΔΟΥ Αναστασία του Ιωάννη και της Γεωργίας



3) ΦΩΤΙΑΔΗ Κωνσταντίνο του Λαζάρου και της Ελένης



4) ΦΩΤΙΑΔΗ Εμμανουήλ του Λαζάρου και της Ελένης



5) ΦΩΤΙΑΔΗ Μάριο του Λαζάρου και της Ελένης



6) ΦΟΥΛΟΥ Βασιλική του Γρηγορίου και της Ελένης



7) RUBINSTEIN MAITLAND Robert – John του Kenneth και της Αναστασίας

(μη συλληφθείς)



Σε βάρος των ανωτέρω, ασκήθηκε ποινική δίωξη για τις αξιόποινες πράξεις της εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας μετά χρήσεως από κοινού κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, της απάτης κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια, κατ’ εξακολούθηση και από κοινού και ενώπιον δικαστηρίου.

Οι δυο τελευταίες αξιόποινες πράξεις έγιναν σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου με τη ζημιά να αγγίζει τις 150.000 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα...

Φινλανδία: 16χρονος τραυμάτισε συμμαθήτριες του


Ένας 16χρονος μαθητής επαγγελματικής σχολής τραυμάτισε σοβαρά με μαχαίρι τρεις σπουδάστριες και τον επιστάτη του εκπαιδευτικού ιδρύματος, για αδιευκρίνιστους ακόμη λόγους, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία.

Ο ανήλικος, που φοιτούσε στη σχολή Μιλιτούλι της πόλης Όουλου, συνελήφθη ενώ τα τέσσερα θύματά του, τρεις νεαρές γυναίκες κάτω των 20 ετών και ο επιστάτης, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η κατάστασή τους είναι σοβαρή αλλά σταθερή.

Ο νεαρός πήγε αρχικά στην καντίνα του σχολείου όπου μαχαίρωσε δύο από τα θύματα και στη συνέχεια βγήκε στην αυλή και επιτέθηκε στους άλλους δύο.

Η υπουργός Παιδείας Κρίστα Κιούρου δήλωσε "πολύ λυπημένη" από το γεγονός αυτό, σημειώνοντας ότι η βία "δεν έχει θέση στα σχολεία" και ότι η πράξη αυτή ήταν "ακατανόητη".

Τα τελευταία χρόνια στη Φινλανδία έχουν σημειωθεί πολλές αιματηρές επιθέσεις σε σχολεία. Τον Νοέμβριο του 2007 οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ένα λύκειο της Γιόκελα, στα βόρεια του Ελσίνκι, από έναν 18χρονο ο οποίος στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Έναν χρόνο αργότερα, ένας 22χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του αφού σκότωσε δέκα μαθητές μέσα σε μια σχολή μαγειρικής στο Καουχαγιόκι ενώ πέρσι ένας 18χρονος σκότωσε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους επτά στο Ελσίνκι.

Το κίνητρο της σημερινής επίθεσης παραμένει άγνωστο. Ωστόσο τον περασμένο Φεβρουάριο ο ανήλικος είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις στην αστυνομία γιατί φέρεται να είχε απειλήσει κάποια πρόσωπα μέσω του Διαδικτύου.



Διαβάστε περισσότερα...

Φθηνό γάλα σε όλα τα σχολεία


Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υλοποιεί για πρώτη φορά το κοινοτικό Μέτρο επιδότησης της κατανάλωσης γάλακτος στα νηπιαγωγεία, δημοτικά και λύκεια της χώρας, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους μαθητές, όλων των σχολείων της Ελλάδας να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα να καταναλώνουν μέσα στα σχολεία γάλα, επιδοτούμενο με περίπου 0,18 € ανά λίτρο, με χρήματα που προέρχονται εξολοκλήρου (100 % επιδότηση) από κοινοτικούς πόρους.

Σημειώνεται ότι το κοινοτικό αυτό μέτρο έχει δοκιμαστεί με επιτυχία, καθώς εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για ένα Μέτρο το οποίο έχει ως στόχο:

· την εκπαίδευση των παιδιών στην κατανάλωση γάλακτος και

· την προώθηση του φρέσκου αγελαδινού παστεριωμένου γάλακτος με έμμεσο στόχο την ενίσχυση του κτηνοτροφικού τομέα.

Το πρόγραμμα προς το παρόν θα ξεκινήσει με τη χορήγηση γάλακτος σε τρία Δημοτικά σχολεία και δύο Νηπιαγωγεία της Δημοτικής Ενότητας Μαγούλας του Δήμου Ελευσίνας Αττικής, με φορέα υλοποίησης την Ενιαία Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ελευσίνας.

Για την υλοποίηση του Μέτρου, υπεγράφη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τους συναρμόδιους Υπουργούς (Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Οικονομικών και Παιδείας) η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, δίνοντας τη δυνατότητα σε φορείς όπως μια σχολική μονάδα, μια σχολική επιτροπή, οι προμηθευτές των προϊόντων (στους οποίους μπορεί να περιλαμβάνεται και το σχολικό κυλικείο) ή μια οργάνωση που θα συσταθεί ειδικά για αυτό το σκοπό (π.χ. ένας Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων) να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες εφαρμογής του Προγράμματος.

Ανοίγει ο δρόμος, ώστε να αξιοποιηθεί η δυνατότητα το γάλα να διατίθεται σε ακόμη χαμηλότερη τιμή, έως και δωρεάν στους μαθητές, εάν το μέτρο αυτό συνδυαστεί με πιθανούς πόρους άλλων φορέων (όπως π.χ. Δήμοι, ΜΚΟ, εθελοντικές οργανώσεις κτλ.).

Για την επίτευξη πολύ χαμηλότερων τιμών διάθεσης του επιδοτούμενου γάλακτος στα σχολεία, σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς, αλλά και για τη ρύθμιση των λεπτομερειών εφαρμογής του Μέτρου, ζητήθηκε από τους εκπροσώπους των παραγωγικών, μεταποιητικών και εμπορικών φορέων (κυλικεία) του γάλακτος και όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης να συμβάλλουν, συνεισφέροντας όλοι από την πλευρά τους, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις ανάγκες και δομές της κάθε περιοχής της χώρας, τηρώντας παράλληλα τις ισχύουσες προϋποθέσεις διάθεσης προϊόντων στα σχολεία.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης με αφορμή την εφαρμογή του Μέτρου δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς και τους Φορείς για την υποστήριξη αυτής της τόσο σημαντικής δράσης. Η επιδότηση της κατανάλωσης γάλακτος στα σχολεία, που για πρώτη φορά θα αξιοποιήσει η χώρα μας, καθώς αποτελούσε τη μόνη χώρα στην Ε.Ε που δεν το εφάρμοζε, υλοποιεί έναν στόχο που το ΥΠΑΑΤ έχει θέσει ως προτεραιότητα: την πρόσβαση όλων των μαθητών της χώρας σε ποιοτικά και υγιεινά γαλακτοκομικά προϊόντα. Η αξιοποίηση και του έτερου κοινοτικού Μέτρου για τη δωρεάν διάθεση φρούτων και λαχανικών σε σχολεία, που αναμένεται και αυτή σύντομα να εφαρμοστεί, πέραν των άλλων, σκοπεύει στην καθιέρωση και υποστήριξη της υγιεινής διατροφής των παιδιών. Θέσαμε το πλαίσιο και από την αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων Υπουργείων και Φορέων εξαρτάται η αποτελεσματικότητά του».


Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτρονικά οι γνωματεύσεις των ΚΕΠΑ


Δεκαεπτά περιπτώσεις προσκόμισης πλαστών ιατρικών γνωματεύσεων υγειονομικών επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) με στόχο τη χορήγηση παροχών σε μη δικαιούχους, εντοπίστηκαν στον δήμο Πειραιά, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Μετά από αυτό η διοίκηση του Ιδρύματος, και προκειμένου να αποτραπούν στο μέλλον φαινόμενα παραβατικότητας, αποφάσισε να προχωρήσει στην ηλεκτρονική διάθεση των ιατρικών γνωματεύσεων των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΙΚΑ, με την εφαρμογή του μέτρου εξασφαλίζεται:

- Άμεση πρόσβαση στις ιατρικές γνωματεύσεις και ακολούθως μείωση της γραφειοκρατίας και της ανάγκης επισκεψιμότητας των ατόμων με αναπηρία τόσο στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όσο και στους φορείς- παρόχους αναπηρικών επιδομάτων και προνομίων.

- Εκμηδένιση των περιπτώσεων προσκόμισης πλαστών γνωματεύσεων και χορήγησης παροχών σε μη δικαιούχους.

- Δυνατότητα επανελέγχου όλων των ήδη προσκομισθεισών ιατρικών γνωματεύσεων.



Διαβάστε περισσότερα...

Είχε άλλη… άποψη για το μόντελινγκ


Το όνειρο έφηβων κοριτσιών να κάνουν καριέρα στο χώρο του μόντελινγκ εκμεταλλεύτηκε ένας 45χρονος που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη. Ο συλληφθείς φέρεται ότι είχε μετατρέψει μισθωμένο χώρο σε στούντιο όπου φωτογράφιζε γυμνές και ημίγυμνες τις νεαρές κοπέλες, στις οποίες υπόσχονταν καριέρα στο μόντελινγκ, υποστηρίζοντας ότι διαθέτει άριστες διασυνδέσεις στο συγκεκριμένο χώρο. Μάλιστα, όπως καταγγέλθηκε με κάποιες από αυτές κατηγορείται ότι είχε σεξουαλικές επαφές.

Σε έρευνα αστυνομικών στο υποτιθέμενο στούντιο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν γυμνές φωτογραφίες, από τις οποίες μέχρι στιγμής ταυτοποιήθηκαν τρεις έφηβες.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Γιατί αγωνίζομαι»


Βίντεο των εργαζόμενων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για τη διαθεσιμότητα.

Με ένα βίντεο με τίτλο «Γιατί Αγωνίζομαι», που περιγράφει τη σημερινή κατάσταση μέσα από τη ματιά των εργαζομένων που απειλούνται από τη διαθεσιμότητα, οι άνθρωποι του Πανεπιστημίου Κρήτης μιλούν στη κάμερα και εξηγούν τις συνέπειες της διαθεσιμότητας για το εκπαιδευτικό ίδρυμα αλλά και γιατί δεν πρόκειται να καταθέσουν τα όπλα στέλνοντας το μήνυμα ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί και ζητώντας τη στήριξη της κοινωνίας της Κρήτης.

Δείτε το βίντεο που παρουσιάζει το prismanews.gr




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνάντηση ΟΛΜΕ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας


Αντίθετοι στο νομοσχέδιο για το Νέο Λύκειο οι καθηγητές.

Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για το Νέο Λύκειο εξέφρασε ακόμη μια φορά το προεδρείο της ΟΛΜΕ σε συνάντηση που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου μετά το πέρας της συνάντησης, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δήλωσαν αιφνιδιασμένοι από την κίνηση του υπουργείου να προωθήσει τροπολογία για την οργανικότητα των θέσεων στη δημόσια εκπαίδευση.

«Ζητούμε ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να μελετήσουμε την τροπολογία και να καταθέσουμε τις προτάσεις μας στο υπουργείο», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ Ελένη Ζωγραφάκη.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου σημείωσε ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και αναφέρθηκε στο θέμα της διαθεσιμότητας, επισημαίνοντας ότι από τους εκπαιδευτικούς που είχαν υπαχθεί στο καθεστώς, οι 925 απορροφήθηκαν από τα ΙΕΚ, εκατό επέστρεψαν στα σχολεία τους, καθώς είχαν δεύτερο πτυχίο, περίπου 300 στελέχωσαν τις διοικητικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, απομένουν δε 600, οι οποίοι θα απορροφηθούν σε συντριπτικό ποσοστό από τις δομές του υπουργείου Υγείας.

Παράλληλα, λύθηκε το θέμα της στελέχωσης των ολοήμερων δημοτικών σχολείων, με την πρόσληψη 873 αναπληρωτών δασκάλων και 1687 ειδικοτήτων (καλλιτεχνικών, μουσικών, θεατρικών σπουδών και δραματικής τέχνης) μέσω του ΕΣΠΑ.



Διαβάστε περισσότερα...

Συναυλία στο ΑΠΘ για το κοινωνικό ιατρείο αλληλεγγύης


Το φωνητικό σύνολο Ricercar θα εμφανιστεί αύριο.

Συναυλία για τη στήριξη του κοινωνικού ιατρείου αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 9 το βράδυ, στην αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Όσοι παρευρεθούν, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το οργανικό και φωνητικό σύνολο Ricercar.

Το σύνολο Ricercar δημιουργήθηκε από τον μουσικό Μιχάλη Μήρτσιο και αποτελείται από νέους επαγγελματίες μουσικούς.

Το ρεπερτόριό του είναι ποικίλο με έργα όλων των μουσικών περιόδων, ξεκινώντας από την Αναγέννηση και φθάνοντας ως τις μέρες μας, η δε εκτέλεσή τους γίνεται διατηρώντας το πνεύμα της εποχής κάτω από το πρίσμα μιας νέας και δημιουργικής προσέγγισης.




Διαβάστε περισσότερα...

Σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής κλινικής του Μεξικού


Γυναίκα γέννησε μόνη έξω από το ιατρικό κέντρο.

Σε διαθεσιμότητα έθεσε χτες η πολιτείας της Οαχάκα το διευθυντής της κλινικής, δρ. Adrian Cruz, μετά την κατακραυγή που προκλήθηκε καθώς μια γυναίκα γέννησε έξω από το ιατρικό κέντρο.

Μεγάλη ήταν η κατακραυγή που προκάλεσε στο Μεξικό η εικόνα της 29χρονης Irma Lopez, η οποία απεικονίζεται με το νεογέννητο μωρό της κρέμεται ακόμη από τον ομφάλιο λώρο! Το περιστατικό σημειώθηκε στις 2 Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση της πολιτείας της Οαχάκα, ανακοίνωσε χτες ότι ο διευθυντής της κλινικής δρ. Adrian Cruz, τίθεται σε διαθεσιμότητα, ενώ διενεργείται έρευνα για το περιστατικό τόσο σε τοπικό, όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Η Irma Lopez, μητέρα τριών παιδιών, δήλωσε ότι αυτή και ο άντρας της έφυγαν από το τοπικό κέντρο υγείας, αφού μια νοσοκόμα τους είπε ότι ήταν 8 μηνών έγκυος και δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα να γεννήσει. Ωστόσο, οι αναφορές θέλουν τη γυναίκα να έχει πλήρη διαστολή.

Το ζευγάρι που είναι Μαζατέκοι, δεν μιλούν Ισπανικά και δεν μπορούσαν να καταλάβουν πολλά από όσα τους έλεγε η νοσοκόμα. Ακούγοντας τη λέξη «όχι», βγήκαν έξω, όπως αναφέρει η Daily Mail.

Μετά την κατακραυγή, νοσοκόμες απέδωσαν το περιστατικό στη γλώσσα και ισχυρίστηκαν ότι δεν υπήρχε επαρκές προσωπικό για τη φροντίδα της γυναίκας.

«Δεν ήθελα να γεννήσω έτσι. Ήταν άσχημο και τόσο επώδυνο» λέει η Lopez, προσθέτοντας ότι ήταν μόνη, καθώς ο σύζυγός της προσπαθούσε να ζητήσει από τις νοσοκόμες να καλέσουν βοήθεια.






Διαβάστε περισσότερα...

Τα πάντα για την ανακύκλωση συσκευών


Απαντήσεις σε όσα θα θέλατε να μάθετε.

Δυστυχώς, οι δύσκολοι καιροί, που περνάμε, μας κάνουν να επικεντρωνόμαστε σε ζητήματα επιβίωσης και να παραμελούμε θέματα πιο μακροπρόθεσμα, όπως το περιβάλλον.

Από έρευνα της MRB, που έγινε για λογαριασμό της «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.», το Μάρτιο του 2013, επιβεβαιώνεται ότι τα τελευταία χρόνια η ρύπανση του περιβάλλοντος χάνει έδαφος ως σημαντικό πρόβλημα στη χώρα μας.

Θετικό, όμως, είναι ότι – ενώ το ποσοστό των ευαισθητοποιημένων για το περιβάλλον πολιτών έχει μειωθεί – οι άνθρωποι, που ανήκουν σε αυτή την πληθυσμιακή ομάδα, αναγνωρίζουν τα οφέλη της ανακύκλωσης και περισσότεροι είναι αυτοί, που ανακυκλώνουν σε σχέση με το 2011.

Εμείς και η ανακύκλωση συσκευών
- Τέσσερις στους 10 Έλληνες καταναλωτές έχουν δώσει για ανακύκλωση έστω και μια ηλεκτρική συσκευή τα τελευταία 3 χρόνια.

- Μόλις το 12% θεωρεί τη ρύπανση ένα από τα 5 σημαντικότερα προβλήματα της χώρας μας.

Ποια θεωρούμε τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα;
- Ο μεγάλος όγκος απορριμμάτων 18%

- Η μόλυνση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα 15%

- Η έκλειψη πρασίνου 14%

- 54% του πληθυσμού αισθάνεται λίγο ή καθόλου ενημερωμένο σχετικά με θέματα περιβάλλοντος και ανακύκλωσης

- Ιδιαίτερα οι λάμπες έχουν κατακτήσει ο έδαφος και έχουν κάνει μεγάλα βήματα στην αυθόρμητη γνώση ότι ανακυκλώνονται με ποσοστό 36% το 2013, σε σχέση με 8% το 2010.

- 72% θεωρεί ότι ο πλέον γνωστός τρόπος ανακύκλωσης μικροσυσκευών είναι η απόρριψή τους σε κλάδους ανακύκλωσης σε καταστήματα.

Η αυθόρμητη γνώση των τρόπων ανακύκλωσης μεγάλων συσκευών έχει αποδυναμωθεί:

- Σε κατάστημα, με αγορά καινούριας:

24% το 2013 από 41% το 2010

- Μέσω Δήμου:

21% το 2013 από 41% το 2010

Δυστυχώς, όλο και λιγότεροι αναγνωρίζουν την ατομική τους ευθύνη απέναντι στο περιβάλλον.Το 2010, το 41% θεωρούσε ότι είναι και «δικό του» πρόβλημα – σήμερα μόλις το 36%.

- Μόλις 1 στους 5 (19%) προτρέπει τους φίλους του να ανακυκλώνουν.

- Ένας στους 2 θεωρεί ότι είναι «απόλυτη ευθύνη του Δήμου» (51%). Το ίδιο ποσοστό θεωρεί ότι είναι «απόλυτη ευθύνη του κράτους».


Διαβάστε περισσότερα...

Σε κινητοποιήσεις αύριο οι εργαζόμενοι σε 8 νοσοκομεία της Αττικής


Διαμαρτύρονται για τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις τμημάτων νοσοκομείων και τη διαθεσιμότητα.

Από αύριο Παρασκευή, προχωρούν σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι σε οκτώ νοσοκομεία της Αττικής, διαμαρτυρόμενοι για τις καταργήσεις - συγχωνεύσεις τμημάτων νοσοκομείων και τις διαθεσιμότητες υγειονομικού προσωπικού.

Σε κοινή σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν τα σωματεία των εργαζομένων των νοσοκομείων, «Ευαγγελισμός», «Πολυκλινική», «Αγία Βαρβάρα», «Άγιος Σάββας», «Πατησίων», «Αμαλία Φλέμινγκ» και το πρώην «7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ» αποφασίστηκε να προχωρήσουν αύριο Παρασκευή, σε στάση εργασίας από τις 7.00 έως τις 11.00, συγκέντρωση στις 9.00 στην πλατεία Μαβίλη και πορεία προς τη Βουλή.

Επίσης, στις 16 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 15.00 και στις 12.00 συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

Στην αυριανή στάση εργασίας θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Αττικόν» ενώ οι ειδικευόμενοι γιατροί του ίδιου νοσοκομείου συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας, ζητώντας την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών και υπερωριών σε γιατρούς και λοιπό προσωπικό.

Τη Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Στον χορό των αντιδράσεων μπαίνουν και οι ιδιωτικές κλινικές από τις 29 Οκτωβρίου, με επίσχεση παροχής υπηρεσιών.

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) αναφέρει:

«Οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ταμείων, που φθάνουν τα 535 εκατ. (μέχρι και το 2011), καθώς και ο αυθαίρετος τρόπος κατάρτισης – διάρθρωσης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή και στην αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας μας. Η αυθαίρετη επιβολή του clawback και του rebate μάς δίνει τη χαριστική βολή, καλώντας μας, μάλιστα, να επιστρέψουμε ποσά που δεν έχουμε εισπράξει».

Η επίσχεση παροχής υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τον ΣΕΚ, θα συνοδευτεί από νομικές ενέργειες «κατά όσων, από διάφορες θέσεις ευθύνης, προκαλούν με τις εισηγήσεις- αποφάσεις και ενέργειες, σοβαρές ζημίες στις εταιρείες μας».



Διαβάστε περισσότερα...

«Περιμένουν από 10.000 κατοίκους να στηρίξουν την οικονομία που καταρρέει»


Διπλασιάστηκαν οι τιμές ζώνης στο δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού - Τι καταγγέλλει αναγνώστρια του newsbeast.gr.

Θηλιά στον λαιμό χιλιάδων φορολογουμένων είναι ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα πρέπει να έχει καταβληθεί η πρώτη δόση για το 2013. Αναγνώστρια που επικοινώνησε με το newsbeast.gr, καταγγέλλει ότι ο Δήμος Ψυχικού-Φιλοθέης είναι η μοναδική περιοχή σε όλη την Επικράτεια όπου ο ΦΑΠ αυξήθηκε σε ποσοστό 50%.

Η ίδια υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση περιμένει από 10.000 κατοίκους να στηρίξουν την οικονομία που καταρρέει». «Θεωρούν ότι όλοι εδώ στην περιοχή είναι πλούσιοι».

Έρχονται νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τον Ιούλιο που αναμένεται να φέρουν τα πάνω κάτω στην κτηματαγορά καθώς θα προβλέπουν σημαντικές αυξήσεις, αλλά και μειώσεις σε περιοχές όπου σήμερα οι εμπορικές υπολείπονται των αντικειμενικών τιμών.

Σημειώνεται ότι τον Μάιο του 2013, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών επανακαθορίστηκε επανακαθορίστηκε στα 5.150 ευρώ ανά τ.μ. η τιμή ζώνης για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων στη Β' ζώνη της Δημοτικής Κοινότητας Ψυχικού του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού για το διάστημα από 1 Μαρτίου 2007 έως και 17 Μαρτίου 2011.

Η τιμή αυτή είχε διαμορφωθεί στα 4.100 ευρώ ανά τ.μ. ύστερα από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που είχε δικαιώσει κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι είχαν προσφύγει κατά της αύξησης των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων το 2007.

Σύμφωνα με την ίδια, παρά την απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, με νέα υπουργική απόφαση, η τιμή ζώνης σήμερα ανέρχεται σε 8.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ειδικότερα, σύμφωνα η οικογένεια της αναγνώστριας μας, πλήρωσε 1.988 ευρώ για τον ΦΑΠ του 2012, με τιμή ζώνης 5.150 ευρώ, για ένα διαμέρισμα 168 τ.μ. στην περιοχή του Ψυχικού.

Για το 2013, καλείται να πληρώσει 6.700 ευρώ, ποσό που θα ανερχόταν σε 1.500 ευρώ αν η τιμή ζώνης βρισκόταν στα επίπεδα του 2010 (4.000 ευρώ ανά τ.μ.).

Η ίδια αναφέρει, ότι ο δήμαρχος του δήμου Ψυχικού-Φιλοθέης, Παντελής Ξυριδάκης, και οι κάτοικοι έχουν προσφύγει και πάλι στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση και να επανακαθοριστεί η τιμή ζώνης στα 4.000 ευρώ ανά τ.μ.

Ωστόσο, καταλήγει, «από το δημαρχείο μας λένε ότι η κυβέρνηση φοβάται να κάνει πίσω και να αναφέρει την περιοχή Ψυχικό-Φιλοθέη».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προϊσταμένη τμήματος σε ΔΟΥ της Αθήνας συνελήφθη για δωροδοκία


Φέρεται να απαιτούσε το ποσό των 2.300 ευρώ από εταιρία.

Μία 61χρονη, προϊσταμένη τμήματος ΔΟΥ της Αθήνας, συνελήφθη από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, ενώ σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία για παθητική δωροδοκία και παράβαση καθήκοντος.

Είχε προηγηθεί καταγγελία στην ανωτέρω Διεύθυνση ότι η 61χρονη απαιτούσε το χρηματικό ποσό των 2.300 ευρώ, προκειμένου να επισπεύσει τη διαδικασία συμψηφισμού της επιστροφής φόρου, ύψους 23.505 ευρώ, σε εταιρεία.

Η σύλληψη έγινε κατά τη διάρκεια σε προκαθορισμένου ραντεβού στο γραφείο της 61χρονης.

Προηγουμένως είχε παραλάβει το χρηματικό ποσό των 2.300 ευρώ, σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα, τα οποία βρέθηκαν έπειτα από έρευνα στο γραφείο της.

Όπως προέκυψε από την προανάκριση, στα καθήκοντα της 61χρονης περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, ο έλεγχος των εκθέσεων των ελεγκτών της ΔΟΥ, όσον αφορά τις αιτήσεις φορολογουμένων για την επιστροφή φόρου.

Η συλληφθείσα οδηγείται σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ λόγω της ιδιότητάς της, ως υπαλλήλου του υπουργείου Οικονομικών, τα αδικήματα που την βαρύνουν αποκτούν κακουργηματικό χαρακτήρα.



Διαβάστε περισσότερα...

Ηπιότερος ο φόρος ακινήτων για τα αγροτεμάχια


Γ. Στουρνάρας: Θέλουμε να εισπράξουμε λιγότερα από περισσότερους.

Πιο δίκαιος και πιο αναλογικός θα είναι ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα τεθεί ισχύ από το 2014, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά την ευρεία σύσκεψη για το θέμα αυτό που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Θέλουμε να εισπράξουμε λιγότερα από περισσότερους δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών για τον ενιαίο φόρο ακινήτων ο οποίος θα αντικαταστήσει το τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ καθώς και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να υπάρξει ηπιότερη επιβάρυνση των αγροτεμαχίων μέσω του νέου ενιαίου, ενώ ο στόχος των εσόδων που θα προέλθουν από αυτόν τοποθετείται στα 2,850 δισ. ευρώ. Δεν αποκλείεται, παράλληλα με τη θέσπιση του ενιαίου φόρου ακινήτων να υπάρξει μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

Ο προγραμματισμός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να έχει σήμερα τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους της για τις αμυντικές βιομηχανίες.



Διαβάστε περισσότερα...

Εξαπατούσαν ηλικιωμένους παριστάνοντας τους χρυσοχόους


Με χειροπέδες ένας 64χρονος, αναζητείται ένας 70χρονος.

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται ένας 64χρονος, ενώ αναζητείται ένας 70χρονος, για απάτες σε βάρος ηλικιωμένων.

Ο 64χρονος συνελήφθη προxθές το πρωί στο Μαρούσι, όπου λίγη ώρα πριν, μαζί με τον 70χρονο, ο οποίος διαφεύγει, επιχείρησαν να πουλήσουν φο-μπιζού κοσμήματα σε ηλικιωμένη γυναίκα.

Όπως εξακριβώθηκε το τελευταίο τετράμηνο οι κατηγορούμενοι είχαν εξαπατήσει πέντε ηλικιωμένους στην περιοχή του Αμαρουσίου, από τους οποίους απέσπασαν συνολικά 3.930 ευρώ. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ ερευνάται η συμμετοχή του και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι νομοί της Ελλάδας με τους περισσότερους αριστούχους


Συνολικά 141.090 μαθητές αρίστευσαν σε γυμνάσια και λύκεια.

Στους 141.090 ανέρχονται οι άριστοι μαθητές των γυμνασίων και λυκείων της χώρας. Το πιο πάνω προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα όσα ορίζει η νομοθεσία για την αξιολόγηση στο γυμνάσιο δίνεται αριστείο προόδου στους μαθητές που έχουν βαθμό 18,5 και διαγωγή κοσμιωτάτη, ενώ στο λύκειο αριστείο δίνεται σε όσους έχουν επίσης διαγωγή κοσμιωτάτη και βαθμό 18.

Τα αριστεία προόδου δίνονται στους μαθητές συνήθως το μήνα Οκτώβριο ενώ εκτός από τα αριστεία δίνονται και βραβεία προόδου στον πρώτο μαθητή κάθε τάξεως ή τμήματος τάξεως εκάστου σχολείου που πέτυχε τουλάχιστον γενικό ετήσιο βαθμό «λίαν καλώς» και επέδειξαν διαγωγή «κοσμιωτάτην». Σε περίπτωση ισοβαθμίας απονέμεται και στους ισοβαθμήσαντες ισότιμο αντίστοιχο «Βραβείο Προόδου». Για το σχολικό έτος 2012-2013 βραβεία προόδου θα δοθούν σε 49.480 μαθητές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2012-2013 ο συνολικός αριθμός των μαθητών σε γυμνάσια, ενιαία και επαγγελματικά λύκεια ανέρχονταν σε 687.784 μαθητές γεγονός που σημαίνει ότι 1 στους 5 μαθητές, ήτοι 20,5% είναι αριστούχοι. Ο μεγαλύτερος όγκος αριστούχων μαθητών, όπως είναι φυσικό, βρίσκεται στην Αττική καθώς οι αριστούχοι ανέρχονται σε όλες τις διευθύνσεις εκπαίδευσης σε 41.050 και ακολουθεί ο νομός Θεσσαλονίκης με 16.700 μαθητές.

Ωστόσο στην Αττική το ποσοστό των αριστούχων ανέρχεται σε 18,07% ενώ στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό των αριστούχων στο συνολικό αριθμό των μαθητών φθάνει στο 21,1%. Οι θεσσαλοί μαθητές σημειώνουν υψηλές επιδόσεις στα σχολικά μαθήματα αφού τα ποσοστά των αριστούχων είναι πάνω από τον μέσο όρο και στου τέσσερις νομούς. Οι μαθητές των Τρικάλων αναδεικνύουν τα Τρίκαλα σε μια από τις περιοχές με το μεγαλύτερο ποσοστό αριστούχων καθώς ανέρχεται στο 31% ενώ αυξημένο είναι το ποσοστό των αριστούχων σε Λάρισα με 27,7% και σε Καρδίτσα με ποσοστό αριστούχων 27,58%. Λίγο πιο πίσω από τους υπόλοιπους είναι οι μαθητές της Μαγνησίας που αριστεύουν σε ποσοστό 24,28%.

Από τους υπόλοιπους νομούς ξεχωρίζει το υψηλό ποσοστό αριστούχων που έχουν τα Γρεβενά καθώς αρίστευσε το 28,9% των μαθητών άλλα και οι μαθητές της Καστοριάς με 28,3%. Οι μαθητές της Κοζάνης επίσης εμφανίζουν από τα υψηλότερα ποσοστά αριστούχων καθώς το 31,76% κατάφερε να αριστεύσει.

Στον αντίποδα μαθητές που προέρχονται από τουριστικές περιοχές εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά αριστούχων ακόμα και από τον εθνικό μέσο όρο. Για παράδειγμα στο Ηράκλειο το ποσοστό των αριστούχων φθάνει το 16,9% ενώ και στο Λασίθι το ποσοστό είναι λίγο πάνω από το 16% φθάνοντας το 16,2%. Φαίνεται ότι οι πολύ καλές επιδόσεις των εν λόγω νομών στον τομέα του τουρισμού και η πιθανή ενασχόληση πολλών οικογενειών με αυτόν λειτουργούν ως τροχοπέδη για την πορεία τους στο σχολείο.

Νομοί με υψηλά ποσοστά αριστούχων

Νομός
Ποσοστό αριστούχων
Κοζάνη
31.75%
Τρίκαλα
31%
Γρεβενά
28.9
Καστοριά
28.3%
Λάρισα
27.7%
Καρδίτσα
27.58%
Σημείωση: Για την εξαγωγή των ποσοστών χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Ένα φλιτζάνι αλληλεγγύης για άπορους συμπολίτες μας


Η πρωτοβουλία «Ένας καφές σε περιμένει» μάς καλεί να κεράσουμε το συνάνθρωπο.

Η έξοδος για έναν καφέ αποτελεί μια συχνή συνήθεια για τους περισσότερους, ώστε να συναντηθούν με φίλους και να συζητήσουν. Και όμως αυτή η δραστηριότητα είναι «απαγορευμένη» για άπορους και άστεγους συμπολίτες μας.

Παρόλο που η προσφορά ενός φλιτζανιού στους ανθρώπους αυτούς, δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μπορεί να προσφέρει μερικές στιγμές χαράς. Με το σκεπτικό αυτό, ξεκίνησε μια φιλόδοξη πρωτοβουλία με την ονομασία «Ένας καφές σε περιμένει», μέσω της οποίας άνθρωποι σε ανάγκη μπορούν ν' απολαύσουν ένα φλιτζάνι αλληλεγγύης κερασμένο από κάποιον συνάνθρωπό τους.

Στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Διστόμου 21, στην περιοχή της Κάτω Τούμπας βρίσκεται το παραδοσιακό καφενείο «Χαΐνης», το πρώτο που συμμετέχει στην πρωτοβουλία. Εκεί, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν είτε να προπληρώσουν έναν καφέ, είτε να αφήσουν κάποιο γλυκό ή κέρασμα το οποίο θα συνοδεύει το ρόφημα των ανθρώπων που έχουν πραγματικά ανάγκη.

«Ξεκίνησε καλύτερα από ό,τι φανταστήκαμε στην αρχή. Τις πρώτες ημέρες, οι κερασμένοι καφέδες είχαν φτάσει τους 37, ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός αν σκεφτεί κανείς ότι είμαστε ένα μαγαζί χωρητικότητας περίπου 40 ατόμων. Οι πελάτες μας είτε μας αφήνουν τα ρέστα για να τα μετατρέψουμε σε κερασμένους καφέδες, είτε μας τους προπληρώνουν. Μας έχει συμβεί να περνάει κάποιος έξω από το δρόμο, να μην είναι πελάτης μας, και να αφήνει χρήματα που προορίζονται για κερασμένο καφέ» λέει στο ΑΜΠΕ ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού Χρήστος Σακελλάρης.

Πώς, όμως, μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για τον κερασμένο καφέ; Στο κατάστημα του δικτύου αλληλεγγύης υπάρχει ένα αυτοκόλλητο που δηλώνει τη συμμετοχή «Ένας καφές σε περιμένει» και το λογότυπο του περιοδικού δρόμου «Σχεδία». Επίσης, σε κάποιο βάζο ή πίνακα και σε εμφανές σημείο του μαγαζιού αναγράφεται ο αριθμός των καφέδων που έχουν προπληρωθεί και απομένουν, ώστε να γνωρίζουν όλοι τη συναλλαγή.



«Από τις πρώτες ημέρες που άρχισε η δράση ήρθε στο μαγαζί ένας κύριος κρατώντας στο χέρι του ένα χαρτάκι με τη διεύθυνση και το όνομα του καταστήματος. Μας ρώτησε εάν υπάρχει κερασμένος καφές. Τον είχαν ενημερώσει από την εκκλησία, εκεί όπου έπαιρνε το καθημερινό του συσσίτιο. Ήταν διστακτικός στην αρχή, πιθανότατα να είχε πολύ καιρό να βγει έξω και να πιει τον καφέ του μαζί με άλλο κόσμο. Τον απόλαυσε, και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα, αφού ενώθηκε με τους υπόλοιπους πελάτες μας» πρόσθεσε ο κ. Σακελλάρης.

Το μόνο αίτημα που απευθύνεται από τους υπεύθυνους του δικτύου προς τα καταστήματα είναι μια έκπτωση της τάξης του 35% για τον καφέ που θα περιμένει, όχι δηλαδή για τον πρώτο που θα πίνει ο ίδιος ο πελάτης, αλλά για τον κερασμένο. Για κάθε «καφέ που περιμένει», ο καταστηματάρχης θα πρέπει να κόβει την αντίστοιχη απόδειξη.

«Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ένα και μοναδικό κατάστημα. Ωστόσο, είναι πολλοί ακόμη που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Πηγαίνει καλά η κίνηση και υπάρχει ανταπόκριση, αφού αρχικός μας στόχος είναι να ξεπεραστεί η ντροπή των ανθρώπων αυτών και να πιουν τον κερασμένο καφέ» εξήγησε ο Χρήστος Αλεφάντης, διευθυντής σύνταξης του περιοδικού «Σχεδία».

Μέχρι στιγμής, το δίκτυο των καταστημάτων της πρωτοβουλίας «Ένας καφές σε περιμένει» έχει αναπτυχθεί από την Κρήτη μέχρι τα Γρεβενά και από την Ορεστιάδα μέχρι τα Γιάννενα, ενώ στο «παιχνίδι» έχει μπει και η Κύπρος. Κοντά στα τριάντα μαγαζιά έχουν δηλώσει συμμετοχή και ο αριθμός ολοένα και γίνεται μεγαλύτερος.


Διαβάστε περισσότερα...

Αύριο οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ


Αφορά ζημιές από πυρκαγιές και κεραυνούς.

Αύριο Παρασκευή 11 Οκτωβρίου ο ΕΛΓΑ θα καταβάλλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς 22 δικαιούχων κτηνοτρόφων αποζημιώσεις συνολικού ύψους 81.046 ευρώ που αφορούν εκκαθαρίσεις ζημιών του 2013.

Πρόκειται για κτηνοτρόφους οι οποίοι εντός του 2013 έχασαν μεγάλο μέρος του ζωικού τους κεφαλαίου από πυρκαγιές, κεραυνούς και πλημμύρες και για τους οποίους ο ΕΛΓΑ είχε επισπεύσει τις διαδικασίες πληρωμής προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των θεομηνιών.


Διαβάστε περισσότερα...

Αντί για ασθενοφόρο έφτασαν αστυνομικοί και άνοιξαν «πυρ»


Νεκρός έπεσε ένας άντρας στις ΗΠΑ από πυροβολισμούς των αρχών.

Όταν η Alcia Herron από την Τζόρτζια των ΗΠΑ κάλεσε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης, 911, και ζήτησε ένα ασθενοφόρο, το τελευταίο που περίμενε να εμφανιστεί ήταν οπλισμένοι αστυνομικοί, οι οποίοι για άγνωστους λόγους άνοιξαν «πυρ» σκοτώνοντας τον αρραβωνιαστικό της.

Το περιστατικό σημειώθηκε την Παρασκευή και ακόμη η υπόθεση παραμένει «θολή». Η γυναίκα ισχυρίζεται ότι κάλεσε το 911 καθώς ανησυχούσε για τα φάρμακα που ο αρραβωνιαστικό της, Jack Lamar Roberson, έπαιρνε για το διαβήτη.

Όταν οι αστυνομικοί έφτασαν, σύμφωνα με την ίδια, έβγαλαν τα όπλα τους και πυροβόλησαν τον άντρα. Τόσο η Alcia, όσο και η μητέρα του, ήταν μάρτυρες του περιστατικού, ενώ στο σπίτι βρίσκονταν και η 8χρονη κόρη του ζευγαριού.

Από την άλλη, οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι ο Roberson κρατούσε δύο όπλα, αν και ο δήμαρχος δήλωσε ότι οι αναφορές που ο ίδιος έλαβε, έκαναν λόγο για μαχαίρι.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, οι πληροφορίες που είχαν λάβει έκαναν λόγο για απόπειρα αυτοκτονίας του Roberson. Η μητέρα του θύματος αρνήθηκε ότι ο γιος της κρατούσε οποιοδήποτε μαχαίρι, ενώ η αρραβωνιαστικιά του περιέγραψε τα όσα συνέβησαν ως εξής:

«Δεν είχε τίποτα στα χέρια του οποιαδήποτε στιγμή πριν ήρθαν, όσο ήταν εδώ, τίποτα. Απλώς ήρθαν και τον πυροβόλησαν. Δεν είπε τίποτα, η αστυνομία δεν είχε πει τίποτα, ήταν σαν μια βουβή ταινία. Δεν ακούγονταν τίποτα, το μόνο που μπορούσες να ακούσεις ήταν οι πυροβολισμοί που είδα να στρέφονται στο σώμα του και αυτόν να πέφτει κάτω».

Στη φωτογραφία ο 43χρονος Jack Lamar Roberson με την κόρη του...



Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτρονικά η έκδοση ενσήμων και γραμματίων προείσπραξης από τους δικηγόρους


Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο η αγορά των ενσήμων από τους δικηγόρους και η έκδοση των γραμματίων προείσπραξης δικηγορικών αμοιβών (εισφορών) θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, μέσω του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ). Αυτό αποφασίστηκε, μεταξύ των άλλων, στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, υπό τον γενικό γραμματέα Ν. Κανελλόπουλο και με τη συμμετοχή του προέδρου του ΔΣΑ Γ. Αδαμόπουλου.

Αντικείμενο της επίμαχης σύσκεψης ήταν η ηλεκτρονική έκδοση των γραμματίων εισφορών των δικηγόρων και η αποϋλοποίηση των ενσήμων και παραβόλων που χρησιμοποιούνται στα δικαστήρια.

Ειδικότερα, αποφασίσθηκε ο συντονισμός των συναρμόδιων φορέων (υπουργείο Δικαιοσύνης, ΔΣΑ και Ταμείων), προκειμένου να καταστεί εφικτή η άμεση ενεργοποίηση της τεχνικής εφαρμογής που θα επιτρέπει στους δικηγόρους να εκδίδουν τα γραμμάτια εισφορών και να προμηθεύονται τα αποϋλοποιημένα ένσημα των ασφαλιστικών Ταμείων με το πάτημα ενός κουμπιού, από το γραφείο τους.

Άμεσα αναμένεται να εγκαινιασθεί η διαδικτυακή εφαρμογή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για την έκδοση ηλεκτρονικού γραμματίου εισφορών και την αγορά ενσήμων Σε πολύ σύντομο χρόνο η ίδια εφαρμογή θα επιτρέπει και την έκδοση ηλεκτρονικού παραβόλου μέσω διασύνδεσης με το σύστημα TAXIS της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τhe National Troupe of Nigeria απόψε στο Φάληρο


Με ελεύθερη είσοδο.

Η Πρεσβεία της Νιγηρίας διοργανώνει απόψε μία βραδιά γεμάτη μουσική και χορό με πρωταγωνιστές το διεθνούς φήμης National Troupe of Nigeria. Πριν μία εβδομάδα η Πρεσβεία διοργάνωσε μια μεγάλη γιορτή στο κέντρο της Αθήνας μέσα από την οποία σύστησε στους Αθηναίους την κουλτούρα της Νιγηρίας, μιας χώρας με μεγάλη παράδοση και δυναμικό παρόν.

Τo μοναδικό αυτό φεστιβάλ τίμησε με την παρουσία του ο σπουδαίος Νιγηριανός καλλιτέχνης Keziah Jones ενώ ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν και το National Troupe of Nigeria, η διεθνούς φήμης ομάδα κορυφαίων μουσικών και χορευτών της Νιγηρίας, μία ομάδα 12 καλλιτεχνών!

Το National Troupe of Nigeria θα βρίσκεται την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου στο Δημαρχείο Φαλήρου για μία μοναδική παράσταση. Μια απίθανη ομάδα κρουστών και χορευτών που τελεί υπό την αιγίδα του Νιγηριανού Υπουργείου Πολιτισμού, θεωρείται η κορυφαία στην χώρα της και έχει δώσει πάρα πολλές παραστάσεις παγκοσμίως, πρεσβεύοντας την πλούσια κληρονομιά της Αφρικής μέσω της μουσικής, του χορού και των κρουστών. Το συγκεκριμένο καλλιτεχνικό σχήμα θεωρείται ο πιο αντιπροσωπευτικός πρεσβευτής της Νιγηριανής κουλτούρας. Αποτελείται από 12 χορευτές και μαγευτικούς κρουστούς που κάνουν μια εκρηκτική performance φορώντας πολύχρωμα παραδοσιακά κοστούμια της Νιγηρίας.

Το National Troupe of Nigeria παρουσιάζει την πλούσια και πολυποίκιλη Νιγηριανή παράδοση μουσικής και χορού. Η Νιγηρία είναι ένα έθνος με περισσότερες από 445 εθνοτικές ομάδες με διαφορετικά είδη μουσικής, διαφορετικές τεχνικές, μέσα και τραγούδια.

Πού: Δημαρχείο Παλαιού Φαλήρου, Αίθουσα Πολλπλών Χρήσεων: Τερψιχόρης 51 & Αρτέμιδος,17562 Π. Φάληρο (-1 Floor). Τηλ: 210 9815 005, 210 98 15 805
Πότε: Πέμπτη 10 Oκτωβρίου, 19.30
Είσοδος ελεύθερη


Διαβάστε περισσότερα...

Σημαντική διάκριση για τον πρύτανη του πανεπιστημίου Θεσσαλίας


Έγινε επίτιμο μέλος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων.

Στον καθηγητή και Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ιωάννη Μεσσήνη απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου μέλους του Βασιλικού Κολεγίου των Μαιευτήρων-Γυναικολόγων της Μεγάλης Βρετανίας (Fellow ad eundem).



Η παραπάνω διάκριση απονεμήθηκε σε ειδική τελετή, στο Λονδίνο ως αναγνώριση του σημαντικού ερευνητικού και επιστημονικού του έργου στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Η διάκριση αυτή απευθύνεται σε επιστήμονες με εξαιρετική διεθνή αναγνώριση και μέχρι σήμερα έχει δοθεί σε ελάχιστους επιστήμονες του κλάδου.

Η επιστημονική προσφορά του καθηγητή Μεσσήνη έχει σχέση με τον τομέα της έρευνας στον τομέα της αναπαραγωγής. Εκτός της έρευνας βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι η κοινωνική προσφορά της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - η οποία κατέχει και ευρωπαϊκή διαπίστευση και λειτουργεί υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Μεσσήνη - είναι μεγάλης σημασίας. Κι αυτό γιατί εντός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στη Λάρισα λειτουργεί διαπιστευμένο κέντρο εξωσωματικής με ποσοστά επιτυχίας εφάμιλλα των γνωστών κέντρων της Ευρώπης.



Διαβάστε περισσότερα...

Στην Μαλάλα Γιουσαφζάι το βραβείο Ζαχάρωφ


Η Ευρωπαϊκή Ένωση τιμά τη 16χρονη-σύμβολο.

Στη 16χρονη Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι που είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι από Ταλιμπάν λόγω της επιμονής της να έχουν τα κορίτσια ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση απονέμεται φέτος το βραβείο Ζαχάρωφ που απονέμει η Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε χρόνο για την ελευθερία της σκέψης και τα ανθρώπινα δικαιώματα.


Στην Μαλάλα Γιουσαφζάι το βραβείο Ζαχάρωφ

Υποψήφιος για το βραβείο ήταν και ο πρώην σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν.

Η 16χρονη θεωρείται υποψήφια και για το Νόμπελ Ειρήνης που απονέμεται αύριο.

Το βραβείο έχει απονεμηθεί στο παρελθόν στον Νέλσον Μαντέλα και την ακτιβίστρια της Μιανμάρ Αουνγκ Σαν Σου Κιι.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

H Σύρος για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης


Πρωτοβουλία πολιτών στο facebook.

Συμμετέχοντας στην προσπάθεια που ξεκίνησε από την τοπική κοινωνία μέσω της σχετικής ομάδας στο facebook από τον Δεκέμβριο 2012, ο Σύλλογος Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης προχώρησε ένα βήμα μπροστά δημιουργώντας το FORUM 20.21.

Σκοπός του συγκεκριμένου Forum είναι η διεκδίκηση της υποψηφιότητας για την ανάδειξη της Σύρου, ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, μακριά από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και καθυστερήσεις βασισμένη κατά μεγάλο ποσοστό στην ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά και σε συνεργασία με την τοπική δημοτική αρχή.

Mε δεδομένο ότι το 2021 μια πόλη της Ελλάδας θα είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, μία κίνηση κατοίκων με επικεφαλής το Χάρη Βεκρή, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Ερμούπολης Σύρου, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της πολιτιστικής κληρονομιάς της, θέτοντας γερά θεμέλια για τη διεκδίκηση και κατοχύρωση της σχετικής υποψηφιότητας.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία πολιτών ξεκίνησε επτά μήνες νωρίτερα μια ομάδα στο facebook με το όνομα «Θέλω η Σύρος να είναι υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021».

Όπως λένε οι ίδιοι, «το ότι είμαστε μικροί για το μέγεθος του θεσμού σε σύγκριση με τις ελληνικές πόλεις που έχουν προηγηθεί (Αθήνα 1985, Θεσσαλονίκη 1997, Πάτρα 2006), δεν σημαίνει πως δεν αξίζει να προσπαθήσουμε. Στην Κύπρο, από τις υποψήφιες πόλεις Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο, τελικά τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2017 κέρδισε η Πάφος!».

Επιπλέον, η σχετική Απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιτρέπει «οι υποψήφιες πόλεις να περιλαμβάνουν και τις γύρω περιοχές τους», κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα να συμπεριλάβουμε στο σχεδιασμό μας τόσο την Τήνο, όσο και τη Μύκονο με τη Δήλο. Έτσι θα καταφέρουμε να εμπλουτίσουμε την πρόταση μας, να καλύψουμε τομείς στους οποίους ίσως υστερούμε, αλλά και να πετύχουμε την ευρύτερη δυνατή στήριξη», σημειώνουν.



Διαβάστε περισσότερα...

Το Παρίσι... έρχεται στην Αθήνα!


Εκδηλώσεις στην πρωτεύουσα για 8 ημέρες.

«Το μικρό Παρίσι των Αθηνών» (Petit Paris d’Athenes) είναι ο τίτλος του άκρως ενδιαφέροντος πολύ-φεστιβάλ, που οργανώνει το αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, τον εμπορικό σύλλογο Αθηνών, την «Τεχνόπολις» του δήμου Αθηναίων και την 1η διαμερισματική κοινότητα του δήμου. Τι ακριβώς όμως είναι αυτό το φεστιβάλ και γιατί δεν πρέπει να το χάσουμε;

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Albert Camus, από εχθές, Τετάρτη και για οκτώ ημέρες η Αθήνα, συγκεκριμένα η ευρύτερη περιοχή του κέντρου της που περιλαμβάνει δρόμους με γαλλικά ονόματα, μετατρέπεται σε… μικρό Παρίσι μέσα από θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, βαριετέ, εκθέσεις, διαλέξεις και ανοιχτές συζητήσεις!

Για οκτώ ημέρες θα παρελάσουν περισσότεροι από 300 εθελοντές καλλιτέχνες, δημιουργοί και άνθρωποι του πνεύματος από 30 επιλεγμένα σημεία (δρόμοι, πλατείες, θέατρα, μουσεία, πινακοθήκες, μουσικά καφενεία, και άλλοι εναλλακτικοί χώροι), θα πραγματοποιηθούν 12 θεατρικές παραστάσεις, 30 συναυλίες, 3 βαριετέ, 9 εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, 10 διαλέξεις και πολλές ανοιχτές συζητήσεις πνευματικών ανθρώπων έρχονται να φωτίσουν μια από τις πιο «σκοτεινές» και υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας.


Στόχος των διοργανωτών είναι μετά τη λήξη του φεστιβάλ, η περιοχή αυτή της Αθήνας να γίνει επίκεντρο διήμερων εκδηλώσεων σε μηνιαία βάση, με τις επόμενες δράσεις το Δεκέμβριο να έχει ήδη αποφασιστεί ότι θα είναι αφιερωμένες στον Καβάφη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη στα δρώμενα του φεστιβάλ (είσοδο έχουν μόνο συγκεκριμένες παραστάσεις/συναυλίες)

Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ μπορείτε να το δείτε εδώ: http://athensartnetwork.blogspot.gr/2013/10/petit-paris-d-athenes-2013.html




Αν θέλετε να μάθετε τις δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε αλλά και ποια είναι τα καλύτερα στέκια για φαγητό και καφέ στην περιοχή κατεβάστε την εφαρμογή Athens by GreekGuide.com στο κινητό σας δωρεάν και απολαύστε ένα άλλο «πρόσωπο» της Αθήνας!


Διαβάστε περισσότερα...