Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Λαμπραντόρ βοηθά ανάπηρη γυναίκα στις καθημερινές της δουλειές



Στρώνει το κρεβάτι, ψωνίζει, τραβάει χρήματα από ΑΤΜ και άλλα πολλά!

Συνήθως αισθανόμαστε τυχεροί όταν ο σκύλος μας πιάσει στο στόμα τους τις παντόφλες μας και δεν τις κάνει χίλια κομμάτια. Ωστόσο, το λαμπραντόρ που ακούει στο όνομα Βύρων, πραγματοποιεί δεκάδες τέτοια καθήκοντα καθημερινά για το αφεντικό του, και μάλιστα άψογα! Βοηθάει τη «καλύτερη του φίλη», Κέιτ, στο πλύσιμο, στο στρώσιμο του κρεβατιού, στα ψώνια ακόμα και στο μηχάνημα ανάληψης χρημάτων.

Το εκπαιδευμένο σκυλί είναι ο σωτήρας της Κέιτ, η οποία πάσχει από το σύνδρομο Ehlers Danlos. Αυτή η σπάνια πάθηση προκαλεί αδυναμία στις αρθρώσεις της συνταξιούχου δασκάλας, η οποία και μόνο ανοίγοντας μια πόρτα μπορεί να εξαρθρώσει τον ώμο της. Αλλά ο Βύρων είναι πάντοτε στο πλευρό της και έχει μάθει να κάνει καθημερινές δουλειές, όπως ακριβώς ένας άνθρωπος.

Η 49χρονη από το Hinckley του Leicestershire, ζει πέντε χρόνια με το εκπαιδευμένο λαμπραντόρ και επισημαίνει:

«Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς το Βύρωνα. Είναι πραγματικά ο καλύτερός μου φίλος. Μού έδωσε πίσω τη ζωή μου. Μπορώ πλέον να ζω ανεξάρτητα και δεν πρέπει να βασίζομαι στον σύζυγό μου ή άλλους ανθρώπους, γιατί ο Βύρων είναι πάντα δίπλα μου. Δεν παραπονιέται ποτέ. Όλα είναι ένα μεγάλο παιχνίδι γι’ αυτόν, αλλά χωρίς τη βοήθειά του θα είχα χαθεί».

Ο Βύρων έχει εκπαιδευτεί στον φιλανθρωπικό οργανισμό «Canine Partners» του Sussex , ο οποίος εκπαιδεύει το σκύλο ανάλογα με τη πάθηση του ασθενή.

Ο 7χρονος Βύρων βοηθά τη Κέιτ από τη στιγμή που θα ξυπνήσει το πρωί και τη βοηθάει να καθίσει στο καροτσάκι της. Έπειτα ανοίγει τη πόρτα του ψυγείου και βγάζει το γάλα, το οποίο δίνει στη Κέιτ για να φτιάξει το καφέ της. Βγάζει και το δικό του μπολ από το ντουλάπι και αφού πάρει το πρωινό του, τοποθετεί το άδειο δοχείο στο πλυντήριο πιάτων.

Έπειτα, συνοδεύει τη Κέιτ στο σούπερ μάρκετ, και συλλέγει από τα ράφια τα προϊόντα που έχει σημειώσει η 49χρονη στη λίστα της.

Και όσο περίεργο κι αν ακούγεται, ο εκπαιδευμένος σκύλος ανοίγει τη πόρτα και βγαίνει έξω, όποτε θέλει να πάει… τουαλέτα!

«Ο Βύρων υπακούει σε περισσότερες από 100 διαφορετικές εντολές και θα με βοηθάει σε κάθε περίσταση. Στο σούπερ μάρκετ σταματάω κάπου και ο Βύρων παίρνει το προϊόν που του υποδεικνύω. Είναι μεγάλη βοήθεια για μένα, καθώς δεν μπορώ να σκύψω. Επίσης, τοποθετεί τα ψώνια στο ταμείο και βγάζει από τη τσάντα μου το πορτοφόλι και το δίνει στον ταμία», τονίζει η 49χρονη.

«Όταν θέλω να τραβήξω χρήματα από ένα ΑΤΜ, ο Βύρων παίρνει τη κάρτα μου, τη βάζει στο μηχάνημα, βγάζει τα χρήματα με το στόμα του και μου τα δίνει. Εγώ πληκτρολογώ απλά τον αριθμό ΡΙΝ. Όταν φτάνουμε σε μια διάβαση πεζών, ο Βύρων πατάει το κουμπί με τη μύτη του και μαζεύει κάτι που θα πέσει κάτω. Αν πέσω κάτω, ο Βύρων έχει εκπαιδευτεί να μου φέρει το τηλέφωνο, ένα μαξιλάρι και μια κουβέρτα. Είμαστε πλέον ήσυχοι, και εγώ και ο άντρας μου. Είναι σημαντικό να αφήνουμε λίγο χρόνο στο Βύρωνα να ζήσει σαν κανονικός σκύλος. Η αγαπημένη του δραστηριότητα είναι να τρέχει στο πάρκο και να καλύπτεται στη λάσπη».
Διαβάστε περισσότερα...

Προσωρινό καταφύγιο στην Τεχνόπολη για τους αστέγους



Ανοικτή και σήμερα η αίθουσα Νίκος Γκάτσος.

Παραμένει ανοικτή και σήμερα και για όσο διάστημα κριθεί ότι το επιβάλλουν οι καιρικές συνθήκες, η αίθουσα Δ12 «Νίκος Γκάτσος», στην Τεχνόπολη, προκειμένου να βρουν προσωρινό καταφύγιο άστεγοι της πόλης.

Η συγκεκριμένη αίθουσα βρίσκεται στη διάθεση των αστέγων από τη Δευτέρα το απόγευμα.

Επίσης, στον αριθμό 1960 μπορεί οποιοσδήποτε πολίτης να ενημερώσει το δήμο και τις συνεργαζόμενες οργανώσεις για αστέγους ή χρήζοντες βοήθεια που βρίσκονται στο δρόμο.

Διαθέσιμο είναι επίσης το τηλέφωνο του Ιδρύματος Αστέγων 210-5246516.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μελετούν εξαίρεση για ορισμένες κατηγορίες ανέργων



Από τις μειώσεις του επιδόματος ανεργίας.

Εξαίρεση για ορισμένες κατηγορίες ανέργων από τις μειώσεις του επιδόματος ανεργίας, μελετά το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη.

Σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Κουτρουμάνης είπε πως το επίδομα ανεργίας συμπαρασύρεται από την απόφαση για μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22%, ωστόσο το υπουργείο καταβάλει προσπάθειες να εξαιρέσει συγκεκριμένες ομάδες ανέργων.

Πάντως, ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να πει ακόμη ποιους θα αφορά και πώς ακριβώς θα γίνει, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα μπορεί να κάνει ανακοινώσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς μειώσεις τα επιδόματα αναπήρων, σφίγγει ο κλοιός για το επίδομα ανεργίας





Χωρίς αναφορά στο επίδομα ανεργίας που είναι συνδεδεμένο με τις κατώτατες αποδοχές, αλλά και με αποσύνδεση των 60.000 αναπηρικών επιδομάτων από τη μείωση των κατώτατων μισθών κατά 22% που θα ισχύσει από την 1η Μαρτίου, είναι οι τελικές ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκαν με τροπολογία χθες στη Βουλή και περιλαμβάνουν επίσης προβλέψεις για ανασφάλιστους και ηλικιωμένους.

Με εμφανή την προσπάθεια να "χρυσώσουν το χάπι" των βάρβαρων μέτρων μείωσης μισθών και συντάξεων για εκατομμύρια εργαζομένους και συνταξιούχους, οι σημαντικότερες ρυθμίσεις προβλέπουν:

*Η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% που θα ισχύσει από την 1η Μαρτίου δεν θα αφορά τα επιδόματα των περίπου 60.000 αναπήρων που είναι συνδεδεμένα με τις κατώτατες αποδοχές, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου του 2011. Πάντως από τη συγκεκριμένη τροπολογία απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά για το επίδομα ανεργίας, το οποίο επίσης είναι συνδεδεμένο με τις κατώτατες αποδοχές και σύμφωνα με πληροφορίες θα ρυθμιστεί το επόμενο διάστημα, ακολουθώντας τη μείωση του κατώτατου μισθού, δηλαδή πιθανά θα διαμορφωθεί στα 360 ευρώ τον μήνα. Επίσης με βάση τα ισχύοντα κατώτατα ημερομίσθια θα υπολογίζεται και η εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης.

*Προώθηση σε Τοπικό Επίπεδο προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τη μείωση της ανεργίας. Με απόφαση του υπουργού Εργασίας συγκροτείται Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».
 

*Παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε 350.000 ανέργους ή άεργους. Όπως αναφέρεται "οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ και τα μέλη των οικογενειών τους από την 1η Μαρτίου της φετινής χρονιάς έως τις 28 Φεβρουαρίου 2013 καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ για παροχές ασθένειας σε είδος, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης είτε το προηγούμενο ημερολογιακό έτος είτε το τελευταίο 15μηνο χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του 15μηνου.

*Κάλυψη περίπου 40.000 ατόμων από το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι, που θα αφορά ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, ωστόσο η υπηρεσία αυτή "κοινωνικής φροντίδας προβλέπεται να παρέχεται και από εταιρείες κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές που θα λειτουργούν με τη μορφή ΝΠΙΔ.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέες προθεσμίες για τις φορολογικές δηλώσεις



Πρώτα οι εκλογές, μετά η λυπητερή.

Για μετά τις εκλογές μετατίθεται η πρεμιέρα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων από 5,5 εκατ. φορολογουμένους. Σήμερα ή το αργότερο μέχρι αύριο το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει την παράταση των προθεσμιών υποβολής των δηλώσεων για όλες τις κατηγορίες φορολογουμένων πιθανότατα μέχρι τον Ιούνιο.

Η περίοδος υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος ξεκινούσε κανονικά αύριο 1η Μαρτίου με τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις ατομικές επιχειρήσεις και τους εισοδηματίες.

Οι νέες προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που θα οριστούν θα είναι κοινές για όλες τις κατηγορίες φορολογουμένων. Δηλαδή μέσα στις ίδιες ημερομηνίες θα υποβάλουν τις δηλώσεις τους μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, εμποροβιοτέχνες, αγρότες και εισοδηματίες.

Οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα κληθούν να ακολουθήσουν φέτος την ηλεκτρονική οδό για την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης, καθώς στο υπουργείο Οικονομικών σκέφτονται να επεκτείνουν το μέτρο και στους μισθωτούς και συνταξιούχους που έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές (ενοίκια, εισοδήματα από γεωργική εκμετάλλευση).

Χειρόγραφες φορολογικές δηλώσεις θα μπορούν να υποβάλουν στην Εφορία μόνο οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς ή συντάξεις.

Η καθυστέρηση στην υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στα έσοδα του προϋπολογισμού του πρώτου εξαμήνου.

Και αυτό γιατί, όπως αναφέρει το Έθνος, η διαδικασία εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων υπολογίζεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να αρχίσει από τον Ιούλιο και μετά να εισπράττει τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος που θα προκύψει για τα εισοδήματα του 2011 και τα ποσά της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και της έκτακτης εισφοράς στις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης που θα περιλαμβάνονται στο εκκαθαριστικό σημείωμα που θα λάβουν φέτος οι φορολογούμενοι.


Διαβάστε περισσότερα...

Στο πλευρό των πολιτών ο Δικηγορικός Σύλλογος Κορίνθου



Δωρεάν υποστήριξη για το τέλος ακινήτων.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κορίνθου στηρίζει τους πολίτες που θέλουν να προσφύγουν στο δικαστήριο, εναντίον της απειλής διακοπής της ηλεκτροδότησης στο ακίνητό τους από την ΔΕΗ, με μία ομάδα δικηγόρων που θα τους υποστηρίξει νομικά.

Για τη συγκρότηση της ομάδας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Κορίνθου, έκανε κλήρωση, αφού οι δικηγόροι που εκδήλωσαν εθελοντικά ενδιαφέρον, ήταν πολλαπλάσιοι του αριθμού που όρισε το διοικητικό συμβούλιο.

Ο Σύλλογος αναλαμβάνει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία «θέλοντας αφενός να υπογραμμίσει το θεσμικό και κοινωνικό του ρόλο και να στηρίξει τους πολλαπλώς δοκιμαζόμενους πολίτες που αδυνατούν να καταβάλουν το τέλος και απειλούνται εκβιαστικώς με διακοπή της παροχής ρεύματος στο ακίνητό τους, την ώρα που επικρατεί πολικό ψύχος, αφετέρου κι ως πράξη αντίδρασης στην επιβολή άδικων, κοινωνικά ανάλγητων και αντισυνταγματικών μέτρων και τελών».

Η ομάδα των δικηγόρων που θα υπερασπιστεί τους πολίτες νομικά, θα βρίσκεται στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου, στον 1ο όροφο του δικαστικού μεγάρου Κορίνθου και θα δέχονται από σήμερα τους πολίτες κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, από 13:00 - 14:00.



Διαβάστε περισσότερα...

«Πεδίο μάχης» ο χώρος της Υγείας



Τέλος η πίστωση για έξι ταμεία - έντονη διαμάχη για τα γενόσημα.

Ξεκινά από σήμερα ο «γολγοθάς» των ασφαλισμένων έξι ταμείων οι οποίοι θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματα από τον ασφαλιστικό τους φορέα.

Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αθήνας, Πειραιά και Αχαΐας αποφάσισαν να προχωρήσουν σε εμπάργκο στα ταμεία ΤΑΠ ΟΤΕ, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, της Τράπεζας Πίστεως, των Δικηγόρων Αθηνών και των εργαζομένων στον ΗΣΑΠ. Τα χρέη των εν λόγω ταμείων- μόνο για την Αθήνα- ξεπερνούν τα 137 εκατομμύρια ευρώ.

Στο μεταξύ, οι φαρμακοποιοί έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να σταματήσουν από την επόμενη εβδομάδα την πίστωση και στον ΕΟΠΥΥ (στον ενιαίο φορέα που έχουν ενταχθεί το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ).

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται και οι ιδιώτες γιατροί αντιδρώντας στην ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αποζημίωση των φαρμάκων, τα γενόσημα σκευάσματα και τη λειτουργία των φαρμακείων. Σήμερα τα ιδιωτικά ιατρεία θα παραμείνουν κλειστά.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κάνει λόγο για επικίνδυνη πολιτική που ασκείται στον τομέα της Υγείας από την κυβέρνηση της οποίας μοναδική επιδίωξη είναι η περικοπή των δαπανών της υγείας με κάθε τρόπο.

«Η τροϊκανής έμπνευσης υποχρεωτική αναγραφή της δραστικής ουσίας από τους γιατρούς, αρχής γενομένης την 1-3-2012 και η επιλογή από το φαρμακοποιό του φθηνότερου γενόσημου φαρμάκου, ανατρέπει πλήρως τους κανόνες ασφάλειας στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν σήμερα και τα νοσοκομεία από τις 11 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων των νοσοκομειακών γιατρών.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέο πρόσωπο, νέα ζωή...



Φωτογραφίες και βίντεο από γυναίκα που έκανε μεταμόσχευση έπειτα από επίθεση.

Πώς είμαι σήμερα; Το ερώτημα αυτό θα ήθελε να απαντήσει βλέποντας με τα μάτια της το νέο της πρόσωπο η 58χρονη Charla Nash που έκανε μεταμόσχευση προσώπου έπειτα από επίθεση από χιμπατζή, κατά την οποία έχασε τμήμα του προσώπου της και την όρασή της.

Η γυναίκα από το Κονέκτικατ γλίτωσε από τύχη τη ζωή της μετά την επίθεση, πριν από τρία χρόνια. Ο χιμπατζής, τον οποίο μία φίλη της είχε για κατοικίδιο (!), της έκοψε τη μύτη, τα χείλια και τα βλέφαρα και την άφησε σχεδόν τυφλή.
Μιλώντας από κέντρο Αποκατάστασης στη Βοστώνη, η 58χρονη δήλωσε πως παίρνει την κάθε μέρα με τη σειρά και πως είναι ευτυχής που επέζησε. «Δεν θα με πείραζε να δω πώς είμαι τώρα», είπε στο WABC.

Η Nash αποκάλυψε πως πριν τη μοιραία επίθεση είχε ξαναδεί επιθετική συμπεριφορά από τον 14χρονο Travis και, όπως είπε, η σχέση του με τη φίλη της Sandra Herrold- που πέθανε το 2010- της φαινόταν παράξενη. Η γυναίκα αντιμετώπιζε τον χιμπατζή σαν «σύντροφο», τον άφηνε να πίνει κρασί και μερικές φορές να κοιμάται στο κρεβάτι της.

Στην κλήση που έγινε την ημέρα της επίθεσης στις πρώτες βοήθειες ακούγεται η Sandra Herrold να ουρλιάζει. Πίστευε πως ο χιμπατζής την προστάτευε και πως δεν είχε αναγνωρίσει τη φίλη της επειδή είχε αλλάξει το χτένισμά της…

Πριν από έξι μήνες η Charla Nash υποβλήθηκε σε επέμβαση διάρκειας 20 ωρών η οποία της χάρισε νέο πρόσωπο, νέα μάτια και νέα χέρια. Ομάδα τριάντα χειρουργών, νοσοκόμων και αναισθησιολόγων της «έχτισαν» το πρόσωπο από την αρχή.

Η ατυχία της συνεχίστηκε και λόγω μόλυνσης αναγκάστηκε να αφαιρέσει τα νέα της χέρια, ωστόσο απολαμβάνει ξανά την όσφρηση, που είχε χάσει και μπορεί να φάει στέρεη τροφή. «Το νέο πρόσωπο μου έδωσε πίσω τη ζωή», λέει, καθώς πριν την επέμβαση έκρυβε το πρόσωπο που της είχε απομείνει πίσω από ένα βέλο.

Η θεραπεία της 58χρονης θα συνεχιστεί κι ελπίζει πλέον να αποκτήσει και πάλι χέρια ώστε να πάρει ένα σκύλο- οδηγό για να μπορεί να μετακινείται.

Η αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε τον χιμπατζή μετά τη επίθεση.









Δείτε το βίντεο...







Διαβάστε περισσότερα...

Νικηφόρα μάχη για πεντάχρονη με σύνδρομο Down



Κέρδισε το στοίχημα αλλά και τη... μαμά της.

Το χαμόγελό της ραγίζει καρδιές και διαφημίζει ήδη ρούχα για δύο εταιρείες παιδικής ένδυσης. Η 5χρονη Natalia Goleniowski πάσχει από σύνδρομο Down αλλά αυτό δεν έχει σταθεί εμπόδιο στο να έχει μέχρι στιγμής μία φυσιολογική ζωή.

Τα πράγματα δεν ήταν εύκολα για το κοριτσάκι και τους γονείς του. Όταν γεννήθηκε δεν ήξεραν αν θα ζήσει. Στα δύο της χρόνια έδινε μάχη με την πνευμονία και υποβαλλόταν σε επέμβαση στην καρδιά.

Σήμερα η μικρή έχει πάρει το δρόμο της. Άρχισε να πηγαίνει σχολείο και μαθαίνει να διαβάζει. «Όταν γεννήθηκε δεν ξέραμε αν θα ζήσει, πόσω μάλλον αν θα μάθει να περπατά και να μιλά. Οπότε ένα όνειρό μας γίνεται σήμερα πραγματικότητά», λέει η μητέρα της Hayley.

Έχοντας ήδη ένα υγιές κοριτσάκι, η Hayley και ο Bob, οι γονείς της Natty- όπως τη φωνάζουν- περίμεναν πως όλα θα έρχονταν φυσιολογικά και με το δεύτερο παιδί τους.

«Εκτός από πρωινές ναυτίες η εγκυμοσύνη μου ήταν απόλυτα φυσιολογική», λέει η Hayley που είχε ήδη πέντε αποβολές. Ένας υπέρηχος στους τρεις μήνες είχε δείξει κάτι στο λαιμό της Natty και μας είπαν πως ίσως ήταν ένδειξη για σύνδρομο Down. Αλλά οι πιθανότητες να εμφανίσει το σύνδρομο η μικρή ήταν μία στις 300, πολύ λίγες για να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις όπως αμνιοπαρακέντηση. «Καθώς όλα τα άλλα ήταν καλά, δεν το σκεφτόμασταν», προσθέτει.

Επέλεξαν μάλιστα το μωρό να γεννηθεί στο σπίτι. «Ήταν όλα όμορφα και ήρεμα. Ήμουν στο μπάνιο και οι μαίες ήρθαν λίγο πριν», λέει.

Αλλά μόλις το μωρό ήρθε στον κόσμο, όλα άλλαξαν. «Η Natty είχε γίνει μπλε και δεν ανέπνεε. Ήταν τρομακτικό. Καταλάβαμε πως κάτι πήγαινε εντελώς στραβά όταν η μαία άρχισε να της δίνει το φιλί της ζωής», λέει η μαμά της. Το ασθενοφόρο μετέφερε μωρό και γονείς στο νοσοκομείο.

Εκεί δόθηκε μάχη για να κρατηθεί το μωρό στη ζωή. Τέσσερις ώρες αργότερα οι γιατροί ανακοίνωναν στους γονείς πως το παιδί τους έπασχε από σύνδρομο Down.

«Ο Bob είπε αμέσως: "είναι το μωρό μας και θα την αγαπάμε ούτως ή άλλως". Η αδελφή της Mia τη λάτρεψε από την πρώτη στιγμή. Αλλά εγώ είχα μουδιάσει», θυμάται η Hayley.



«Τώρα ακούγεται φρικτό, αλλά δεν ήθελα ούτε να τη δω. Ήθελα μόνο να γυρίσω σπίτι και να ξεχάσω πως γέννησα ένα μωρό», παραδέχεται η μαμά της.

Τα πράγματα παρέμειναν άσχημα όταν πήγε να δει τη μικρή. «Την κοιτούσα στη θερμοκοιτίδα κι έλεγα δεν είσαι όμορφη. Δεν μοιάζεις καν σαν μωρό μου. Ένιωθα σαν να έχω γεννήσει ένα άλιεν», προσθέτει.




Οι γιατροί τους προειδοποίησαν πως το μωρό είχε δύο τρύπες στην καρδιά και οι επόμενες δύο ημέρες θα ήταν κρίσιμες. Η μικρή βαφτίστηκε στο νοσοκομείο καθώς όλα τα ενδεχόμενα ήταν πιθανά.

Το ζευγάρι επέστρεψε τη νύχτα στο σπίτι και η επόμενη ημέρα ήταν τελείως διαφορετική για τη Hayley και το μωρό. «Ήθελα να ζήσει. Την κοίταξα, μέσα στα σωληνάκια κι ένιωσα να με πλημμυρίζει αγάπη. Παρακαλούσα να ζήσει», λέει.

Τρεις εβδομάδες μετά το μωρό πήγε σπίτι του κι άρχισε άλλη μία δύσκολη περίοδος με συνεχείς αρρώστιες, νοσηλείες και φυσιοθεραπείες.

Μέρα με τη μέρα όμως η μικρή δυνάμωνε. Σε ηλικία ενός έτους η Natalia τους εξέπληξε όλους λέγοντας την πρώτη της λέξη: «Teddy». Και όταν ήταν είκοσι μηνών έκανε τα πρώτα της βήματα.

Η «καριέρα» της άρχισε όταν ένας φωτογράφος πλησίασε την οικογένεια ενώ βρίσκονταν σε διακοπές στη Τζαμάικα. «Ο φωτογράφος δεν πίστευε το πόσο φωτογενής ήταν η μικρή και πόσο της άρεσε να ποζάρει μπροστά στο φακό».
Οι εκπλήξεις συνεχίστηκαν και μετά το καλοκαίρι κι έγινε κάτι που η οικογένεια θεωρούσε απίθανο: η Natalia πήγε σχολείο.

«Είμαστε τόσο περήφανοι. Λάμπει και είναι καταπληκτικό που οι άλλοι βλέπουν σε εκείνη αυτό που βλέπουμε κι εμείς», λέει η μαμά της.



Διαβάστε περισσότερα...

Μέχρι τις 30 Μαρτίου οι αιτήσεις για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών



Λόγω της μεγάλης προσέλευσης των φορολογουμένων.

Παρατείνεται έως τις 30 Μαρτίου 2012 η προθεσμία υποβολής αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η παράταση χορηγήθηκε με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου μετά την πολύ μεγάλη προσέλευση των φορολογουμένων σε Εφορίες και Τελωνεία. Η παράταση αφορά σε οφειλές οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου 2012.


Διαβάστε περισσότερα...

Προσποιήθηκε ότι έχει καρκίνο



Έκανε δήθεν «έρανο» για να σωθεί από την ασθένεια.

Χρηματικό πρόστιμο επιβλήθηκε σε μια γυναίκα από τις ΗΠΑ, η οποία προσποιούταν ότι έχει καρκίνο εξαπατώντας το κοινό που συγκέντρωνε χρήματα για τη θεραπεία της.

Μάλιστα, η Martha Ann Nicholas, δεν δίστασε να τυπώσει ακόμη και μπλουζάκια με το έξυπνο λογότυπο «cancer sucks», δηλαδή «ο καρκίνος είναι χάλια», με σκοπό να προσελκύσει κόσμο να της προσφέρει τον «οβολό», έτσι ώστε να υποβληθεί τάχα σε θεραπεία.

Η 42χρονη καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή, πέντε χρόνια επιτήρηση και πλημμελήματα για ψευδείς παραστάσεις και παράνομη κερδοφορία.

Ο δικηγόρος της στο δικαστήριο υποστήριξε ότι η γυναίκα «πίστευε ότι έχει καρκίνο» και ότι είναι «κατά φαντασίαν ασθενής», χωρίς να πείσει τον δικαστή. Κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσό των 10.000 δολαρίων από εξαπατηθέντες πολίτες.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοποριακή επέμβαση ανάπλασης κρανίου στη Βρετανία



Χρησιμοποιήθηκαν πλάκες τιτανίου και λίπος από το στομάχι.

Ένα βαθούλωμα είχε μείνει στο κεφάλι του 32χρονου Tim Barter για να του θυμίζει το σοβαρό ατύχημα στο οποίο τραυματίστηκε σοβαρά με αποτέλεσμα να μείνει σε κώμα. Πέφτοντας από ύψος σχεδόν οκτώ μέτρων είχε σπάσει το κρανίο, την κόγχη του ματιού και τμήμα από το ζυγωματικό του.

Χάρη σε μία πρωτοποριακή επέμβαση που έγινε για πρώτη φορά στη Βρετανία ο νεαρός άνδρας έχει πλήρως αναρρώσει και τα τραύματα του ίσα που φαίνονται πια.

Οι χειρουργοί στο νοσοκομείο King’s College χρησιμοποίησαν την πιο σύγχρονη τεχνολογία για να σχεδιάσουν πλάκες τιτανίου για να αποκαταστήσουν το κρανίο του ενώ το κενό γέμισε με λίπος από το στομάχι του.

«Η ζωή μου είχε σταματήσει για κάποιους μήνες. Δεν μπορούσα να δουλέψω και τα έβλεπα όλα διπλά. Φοβόμουν πως η όρασή μου δεν θα επέστρεφε ποτέ στο κανονικό», δηλώνει ο ίδιος.

Η ζωή του Barter άλλαξε για πρώτη φορά το 2009, όταν επιχείρησε να μπει στο σπίτι του σκαρφαλώνοντας την υδρορροή επειδή είχε ξεχάσει τα κλειδιά του. Όμως ο σωλήνας υποχώρησε από το βάρος του με αποτέλεσμα να πέσει από ύψος σχεδόν οκτώ μέτρων και να χτυπήσει πέφτοντας σε ένα τοίχο από τούβλα.

Η δεύτερη φορά που η ζωή του άλλαξε ήταν όταν υποβλήθηκε στην πρωτοποριακή επέμβαση, επιστρέφοντας στη φυσιολογική του καθημερινότητα.





Διαβάστε περισσότερα...

Ο άνθρωπος που... χάθηκε κάτω από τους αμέτρητους όγκους



Σκληρές φωτογραφίες από τον άτυχο Ινδό που πάσχει από νευρινωμάτωση.

Τον αποκαλούν «Bubble man» επειδή το σώμα του είναι γεμάτο εξογκώματα. Ο 62χρονος Ινδός Μοχάμεντ Ουμάρ αφηγείται πώς η σπάνια ασθένειά του κάλυψε με όγκους το σώμα του και πόσο απαξιωτική κι εξευτελιστική είναι η συμπεριφορά των άλλων απέναντί του.

Ο άτυχος άνδρας γεννήθηκε υγιής. Στα 14 του άρχισαν να εμφανίζονται εξογκώματα στα χέρια του και από τότε το σώμα του άρχισε να γεμίζει με καλοήθεις όγκους δίνοντάς του μία αποκρουστική όψη.

«Είμαι καλός άνθρωπος και μπορώ να δουλέψω σκληρά. Αλλά η όψη μου είναι πρόβλημα για τους άλλους ανθρώπους. Κανείς δεν θέλει να με κοιτάζει και να κάθεται κοντά μου. Η ζωή μου έχει καταστραφεί», λέει ο ίδιος.



Οι γιατροί τον είχαν προειδοποιήσει πως ίσως η ασθένειά του να περάσει και στα παιδιά του, εάν έκανε οικογένεια.
«Ανησυχούσα γι’ αυτό για χρόνια, αναρωτιόμουν αν θα παντρευόμουν ποτέ», λέει.

Αλλά στα 28 του ο Ουμάρ συνάντησε τη 45χρονη Φαρχάτ ουν Νίσα, η οποία δεν ενοχλείτο από τους όγκους του.
«Ένιωθα πως ο Ουμάρ ήταν ένας καλός άνθρωπος. Ήταν ευγενικός και γενναιόδωρος. Η οικογένειά μου με προειδοποίησε πως το μέλλον ίσως ήταν δύσκολο μαζί του, εάν η κατάστασή του χειροτέρευε. Αλλά εγώ αποφάσισα να το ρισκάρω», λέει η ίδια.


Η Φαρχάτ ανησυχεί για τον σύζυγό της που αναπτύσσει διαρκώς νέους όγκους. «Ένιωθα αβοήθητη. Οι γιατροί είπαν πως δεν υπάρχει θεραπεία. Η ασθένεια τον άλλαξε, ήταν κάποτε χαρούμενος αλλά σταδιακά έγινε ανασφαλής και φοβισμένος. Αγωνιζόμασταν για να ζήσουμε και να θρέψουμε την οικογένειά μας», λέει η 45χρονη.

Το μαρτύριο του Ουμάρ όμως δεν έχει τέλος. Όταν έχασε τη δουλειά του κανείς δεν του έδινε άλλη δουλειά. Ταυτόχρονα η οικογένεια αναγκαζόταν συνεχώς να μετακομίζει διότι οι ιδιοκτήτες τους έδιωχναν από το σπίτι. «Νομίζουν πως θα τα μολύνω όλα, ήταν εξευτελιστικό», δηλώνει ο Ουμάρ.

Η λύση βρέθηκε όταν η Φαρχάρ βρήκε ημιαπασχόληση σε ένα σχολείο, αλλά το παράπονο του Ουμάρ παραμένει. Ένιωθε ανάξιος σαν άνδρας, σύζυγος και πατέρας και κατέληξε να ζητιανεύει περιστασιακά.

«Σιχαίνομαι που πρέπει να εκθέτω το πρόβλημά μου στον κόσμο για να μου δώσει ελεημοσύνη αλλά αν ο θεός με έκανε έτσι, είναι το μόνο που μπορώ να κάνω για να βγάλω κάποια χρήματα», προσθέτει.


Το χειρότερο για τον Ουμάρ είναι πως ο μικρότερος γιος του εμφανίζει τα ίδια συμπτώματα που είχε κι εκείνος όταν η νόσος ήταν σε αρχικό στάδιο...

Σύμφωνα με τους γιατρούς ο Ουμάρ πάσχει από νευρινωμάτωση και δεν υπάρχει θεραπεία για την κατάστασή του.
«Δεν ξέρω τι θα έκανα χωρίς τη σύζυγό μου, είναι ευλογία και είμαι τυχερός που την έχω. Αγαπώ την οικογένειά μου πολύ», λέει ο Ουμάρ ενώ και η Φαρχάτ δηλώνει πως δεν μετανιώνει που τον παντρεύτηκε: «Είμαι χαρούμενη, δεν μετανιώνω. Μερικές φορές μου είναι δύσκολο να θυμηθώ πώς ήταν ο άνδρας μου παλιά αλλά είναι εδώ μαζί μου σήμερα και αυτό μετράει».







Διαβάστε περισσότερα...

Λίγη μουστάρδα στο… σφουγγάρι μου παρακαλώ



Η μάχη μίας 21χρονης με τη διατροφική διαταραχή PICA.

Της αρέσει να νοστιμίζει τα σνακ της με μουστάρδα και καυτερή σος. Μόνο που το σνακ δεν είναι κάτι φαγώσιμο αλλά… σφουγγάρια και σαπούνια! Η 21χρονη Kerry Trebilcock πάσχει από μία διατροφική διαταραχή που την ωθεί να μασουλάει και να τρώει πράγματα που δεν είναι φαγώσιμα.

«Μία μέρα θα το νικήσω και θα μπορώ να κάνω μπάνιο ή να πλύνω τα πιάτα χωρίς να νιώθω πείνα», λέει η ίδια.
Μερικές φορές βουτά τα παράξενα σνακ της σε τσάι ή ζεστή σοκολάτα- σαν μπισκότα!

Η άτυχη Kerry έχει βασανιστεί με κράμπες στο στομάχι, δυσκοιλιότητα και διάρροια.

Παρότι η 21χρονη δίνει μάχη με τη διαταραχή αυτή, έχει μεν περιορίσει την κατανάλωση... σφουγγαριών αλλά δεν έχει καταφέρει να απαλλαγεί από τη συνήθεια. Κάποια στιγμή είχε φτάσει να τρώει πέντε την ημέρα, βουτηγμένα σε καυτερή σος, σος μπάρμπεκιου, κέτσαπ, μουστάρδα, μαρμελάδα ή μέλι!

Μπορεί να ακούγεται τρελό αλλά η Kerry είναι απλά ένα θύμα της διαταραχής PICA. Κατά τη διαταραχή PICA παρατηρείται μια συνεχής κατανάλωση μη θρεπτικών και βρώσιμων ουσιών όπως: άργιλος, πηλός, άμμος, τρίχες, πέτρες, χαλίκια, νύχια, ρινικά εκκρίματα, μόλυβδος, κόλλες αμύλου, βολβοί, άνθη, απομεινάρια τσιγάρων κ.α…


Διαβάστε περισσότερα...

Μία λάθος εντολή τρέλανε χιλιάδες φορολογούμενους



Ένα «ίσον» τάραξε πολίτες που δεν χρωστούσαν ούτε ένα ευρώ στην εφορία.

Το πιεστικό της διαδικασίας σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, αφού οι φορολογούμενοι έχουν μόλις δύο μέρες για να αιτηθούν το σχετικό διακανονισμό, οδήγησε και σε – ένα ακόμη – λάθος το σύστημα.

Χιλιάδες φορολογούμενοι δέχθηκαν mail για να υπαχθούν στη ρύθμιση, χωρίς όμως να χρωστούν ούτε μισό ευρώ. Το KΕΠΥΟ τους απέστειλε στη συνέχεια απολογητικό μήνυμα. Τι έγινε, όμως και το TAXISNET τρελάθηκε;

Ο αρμόδιος γενικός γραμματέας, Θεοχάρη Θεοχάρη, απέδωσε το σφάλμα στην πίεση που είχαν οι εφοριακοί να καταρτίσουν λίστα με 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενους. Σύμφωνα με τον ίδιο, έπεσε μια λάθος συνθήκη στην εντολή και σε ένα υποσύνολο, αναγράφηκε «μεγαλύτερο ή ίσο του μηδενός» αντί για «μεγαλύτερο του μηδενός».

Μόλις έγινε γνωστό στο ΚΕΠΥΟ το συγκεκριμένο και μαζικό λάθος, έγινε σύσκεψη, στην οποία αποφασίστηκε να ακολουθηθεί μια διαδικασία, που θα διασφαλίζει όσο το δυνατόν περισσότερο την αποφυγή τέτοιων σφαλμάτων.

Το συμπέρασμα, πάντως, είναι ότι, όταν για προαποφασισμένες ρυθμίσεις, οι εντολές για την εφαρμογή τους δίνονται στο παραπέντε, τέτοια λάθη – και ακόμα πιο κοστοβόρα – θα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά.


Διαβάστε περισσότερα...

Και ο Βόλος στη «μάχη» της φθηνής πατάτας



Στα 0,25 ευρώ η τιμή.

Μετά την Κατερίνη Πιερίας, τη σκυτάλη στη «μάχη» της φθηνής και χωρίς μεσάζοντες, ντόπιας πατάτας, παίρνει τώρα ο Βόλος Μαγνησίας.

Η πρωτοβουλία ανήκει στο νεοσύστατο κίνημα «Άνωση Εθελοντές Βόλου», και «ψυχή» του είναι η Φούλη Τσιώμου, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βόλου. «Από καιρό ψάχναμε να βρούμε έναν τρόπο για φτηνά και εγχώρια προϊόντα, που θα προμηθευόμασταν για τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο μας», εξηγεί η κ. Τσιώμου. Μόλις, όμως, έγινε γνωστή η πρωτοβουλία μας -προσθέτει- το ενδιαφέρον των πολιτών του Βόλου και γενικότερα της Μαγνησίας, ήταν «ανέλπιστα» μεγάλο.

«Έτσι, ανταποκριθήκαμε, αμέσως, στο κάλεσμα των πατατοπαραγωγών Νευροκοπίου Δράμας να διαθέσουν το προϊόν τους χωρίς μεσάζοντες», είπε η κ. Τσιώμου. Στη συνέχεια, ζήτησαν και έλαβαν από το Συνεταιρισμό Πατατοπαραγωγών Δράμας μια λίστα με όλους τους παραγωγούς της περιοχής.

«Μέχρι στιγμής κλείσαμε 15 τόνους πατάτες και έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα προστεθούν άλλοι 15 τόνοι», είπε η κ. Τσιώμου και συμπλήρωσε ότι πολλοί Βολιώτες ζήτησαν να γίνουν εθελοντές και να βοηθήσουν στη διανομή του προϊόντος.

«Όσον αφορά την τιμή της πατάτας, είναι μόλις 0,25 ευρώ το κιλό. Οι συσκευασίες θα είναι των 10 κιλών, άρα 2,5 ευρώ», επισήμανε.

Την αλληλεγγύη τους, σε αυτήν την πρωτοβουλία, έδειξαν η «Ένωση Καταναλωτών Βόλου», το «Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας», το Εργατικό Κέντρο Βόλου, η ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας κ.ά.

Το «Σύνθημά μας είναι: Διώξτε από τη ζωή τούς μεσάζοντες. Πάρτε τη ζωή στα χέρια σας», κατέληξε η κ. Τσιώμου. Τηλέφωνα επικοινωνίας 24210/37927 πρωί και 24210/38317 απόγευμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Η Ομογένεια βοηθά άπορες οικογένειες στην Ελλάδα



Τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Το ομογενειακό νεοσυσταθέν «Ίδρυμα Ελληνικής Συμπαράστασης» παρέδωσε στις 25 και 26 Φεβρουαρίου βοήθεια σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε 240 οικογένειες στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στις 25 Φεβρουαρίου δόθηκαν 145 δέματα σε άπορα άτομα και οικογένειες που αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα επιβίωσης. Η συσκευασία των τροφίμων έγινε από εθελόντριες του συλλόγου, ενώ η δημοτική αστυνομία βοήθησε ώστε η διανομή να γίνει απρόσκοπτα και με τάξη.

Στις 26 Φεβρουαρίου, στο κοινοτικό κέντρο του Δήμου Περάματος, παρεδόθησαν 90 δέματα σε μια περιοχή που μαστίζεται από την ανεργία. Στην Αθήνα και στο Πέραμα τα τρόφιμα δόθηκαν σε οικογένειες που πιστοποιημένα έχουν ανάγκη βοηθείας και είναι εγγεγραμμένες στα μητρώα απόρων.

Το «Ίδρυμα Ελληνικής Συμπαράστασης» ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη με σκοπό τη συμπαράσταση σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες στη χώρα μας που μαστίζονται από την οικονομική κρίση και έχουν άμεσες ανάγκες σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.


Διαβάστε περισσότερα...

Σε κίνδυνο η βιωσιμότητα της διανομής γευμάτων σε απόρους



Η Γερμανία δεν ήθελε να χρηματοδοτήσει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να ανέλθουν σε 500 εκατομμύρια ευρώ οι πόροι που προορίζονται για την τροφοδότηση του ευρωπαϊκού προγράμματος βοήθειας των πλέον απόρων (PEAD) φέτος.

Το πρόγραμμα αυτό θα επιτρέψει τη διανομή γευμάτων σε περίπου 18 με 19 εκατομμύρια άτομα που χρήζουν βοήθειας, μέσω φιλανθρωπικών οργανώσεων, επισιτιστικών τραπεζών και λαϊκών συσσιτίων, σε 20 από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ.

Το PEAD αντιμετώπιζε προβλήματα από τότε που η Γερμανία, το παράδειγμα της οποίας ακολούθησαν πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, αρνήθηκε τη χρηματοδότησή του. Σύμφωνα με το Βερολίνο, η κοινωνική βοήθεια ανήκει στις αρμοδιότητες των κρατών κι όχι της ΕΕ, η οποία ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να χρηματοδοτεί το πρόγραμμα αυτό με κοινοτικούς πόρους.

Η Γαλλία, η οποία υπερασπιζόταν τη διατήρηση του προγράμματος αυτού, κατέληξε στα μέσα Νοεμβρίου σε έναν συμβιβασμό με τη Γερμανία για να διασφαλίσει προσωρινά τη διατήρηση της χρηματοδότησης αυτής για τα δύο προσεχή έτη, υπό τον όρο ότι η ΕΕ θα παραιτηθεί από αυτήν μετά το 2013.


Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγός ταξί παρενόχλησε σεξουαλικά 12χρονο ΑμεΑ



Ο 45χρονος κατηγορούμενος αρνείται την κατηγορία.

Στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκε να δικαστεί 45χρονος οδηγός ταξί που κατηγορείται ότι παρενόχλησε σεξουαλικά 12χρονο κοριτσάκι με νοητική καθυστέρηση.

Το περιστατικό συνέβη την περασμένη Πέμπτη, κατά την μεταφορά της ανήλικης, με μισθωμένο όχημα, σε ειδικό σχολείο που επισκέπτεται. Ψυχολόγοι της 12χρονης διαπίστωσαν την περίεργη συμπεριφορά της ανήλικης και ενημέρωσαν αμέσως τη διευθύντρια του σχολείου, η οποία κατήγγειλε το περιστατικό στην Αστυνομία.

Ο 45χρονος οδηγός, αφού συνελήφθη, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης που άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη για κατάχρηση σε ασέλγεια. Ακολούθως παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Αυτόφωρο από το οποίο πήρε αναβολή για να δικαστεί αύριο.

Όπως έγινε γνωστό, ο κατηγορούμενος, κατά την προανάκριση, αρνήθηκε τη σε βάρος του κατηγορία.



Διαβάστε περισσότερα...

Σύμφωνο συνεργασίας υπ. Δικαιοσύνης και ΟΚΑΝΑ



Για την αξιολόγηση προβλημάτων υγείας κρατουμένων.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Πεταλωτής, υπέγραψε σήμερα σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Δικαιοσύνης και του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), που εκπροσωπείται από την πρόεδρό του, Μινέρβα-Μελπομένη Μαλλιώρη, με στόχο την αξιολόγηση και αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας κρατουμένων.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα συνεχούς βελτίωσης των υπηρεσιών υγείας στους κρατούμενους και συγκεκριμένα την ανάγκη για την πρόληψη και την περίθαλψη, θεωρεί απαραίτητη τη συνεργασία των δύο μερών, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, για τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό κρατουμένων», αναφέρεται σε ανακοίνωση, η οποία επισημαίνει: «Η συνεργασία, που υλοποιείται στο πλαίσιο εγκεκριμένων πράξεων του επιχειρησιακού προγράμματος ‘Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού’ του ΕΣΠΑ, θα ξεκινήσει αρχικά, πιλοτικά για τους κρατούμενους και το προσωπικό των καταστημάτων κράτησης Κορυδαλλού, Πάτρας και Κομοτηνής, με σκοπό να εξαπλωθεί και σε άλλα καταστήματα, εφ’ όσον κριθεί αναγκαίο».

Με τη συνεργασία αυτή το υπουργείο Δικαιοσύνης στοχεύει -σύμφωνα με την ανακοίνωση- στην: 1) Αξιολόγηση των προβλημάτων υγείας και ειδικότερα των μεταδιδόμενων νοσημάτων (AIDS, ηπατίτιδα, φυματίωση κ.ά.) και αντιμετώπισή τους, καθώς, επίσης, και στην πρόληψη εξάπλωσής τους, 2) Δυνατότητα θεραπευτικών παρεμβάσεων κατά τη διάρκεια έκτισης της ποινής, 3) Αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των θεραπευτικών παρεμβάσεων στο περιβάλλον του καταστήματος κράτησης, 4) Μείωση των θανάτων κρατουμένων που σχετίζονται με τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών ή και με άλλες αιτίες.

Τέλος, ο κ. Πεταλωτής, με αφορμή τη νέα συνεργασία, δήλωσε: «Ξεκινάμε μια νέα, εξαιρετικής σημασίας στρατηγική συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, σε συνέχεια παρόμοιων ενεργειών μας με πανεπιστημιακές κλινικές, νοσοκομεία και ιδιωτικούς φορείς, με στόχο την ουσιαστική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στα καταστήματα κράτησης της χώρας. Είμαι πεπεισμένος πως η τεχνογνωσία και η εμπειρία του ΟΚΑΝΑ θα αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμες για τους κρατούμενους, αλλά και το προσωπικό των καταστημάτων κράτησης. Σε καιρούς οικονομικής δυσπραγίας, βρίσκουμε εναλλακτικούς τρόπους, με ‘έξυπνες’ στρατηγικές συνεργασίες, για να διατηρήσουμε και βελτιώσουμε τις συνθήκες κράτησης, αλλά και τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού, στα καταστήματα κράτησης. Υπάρχει πεδίο δράσης και είμαστε αποφασισμένοι να εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα».


Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμια ημέρα σπάνιων νόσων



Το 75% των ασθενών που προσβάλλονται είναι παιδιά και έφηβοι.

Η Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Νόσων καθιερώθηκε το 2008 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σπανίων Παθήσεων (EURORDIS) και τιμάται έκτοτε την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινή γνώμης και την άσκηση πίεσης, προκειμένου το σύστημα υγείας και πρόνοιας να προσαρμόζεται στους πάσχοντες από σπάνιο νόσημα, την πρόληψη και θεραπεία των παθήσεων τους.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι περίπου 8.000 καταγεγραμμένες ως σπάνιοι νόσοι πλήττουν με βάση εμπειρικές μελέτες το 10% του πληθυσμού. Σε αυτές περιλαμβάνονται κυρίως εκφυλιστικές νόσοι του νευρικού συστήματος και ορισμένοι τύποι καρκίνου, που εφόσον δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και συστηματοποιημένα καθιστούν τους ασθενείς ανήμπορους να αυτοεξυπηρετηθούν ακόμη και στα βασικά, ενώ η εξέλιξή τους αποβαίνει αρκετές φορές μοιραία, μέσα σε κατάσταση αφόρητου πόνου για τους πάσχοντες.

Το 75% των ασθενών που προσβάλλονται από σπάνιες νόσους είναι παιδιά και έφηβοι, ενώ στις περισσότερες των περιπτώσεων τα πρώτα συμπτώματα, συνήθως κοινά με άλλες ασθένειες, οδηγούν σε εσφαλμένες πρώτες διαγνώσεις και δεν ταυτοποιούνται έγκαιρα με τη σπάνια νόσο. Αποτέλεσμα, να καθυστερεί η φαρμακευτική αντιμετώπιση της νόσου και να ταλαιπωρούνται αφάνταστα οι πάσχοντες.

Στην Ελλάδα, με βάση και την ευρωπαϊκή εμπειρία, τα άτομα που πάσχουν από κάποια σπάνια νόσο υπολογίζονται σε 1.000.000. Όπως καταγράφει η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (ΠΕΣΠΑ), η έρευνα, η επιστημονική γνώση, η θεραπευτική αντιμετώπιση, αλλά και η κοινωνική και ασφαλιστική κάλυψη είναι ελλιπείς και καθιστούν πραγματικό Γολγοθά τη «ζωή με σπάνιο νόσημα», τόσο για τους ασθενείς, όσο και τις οικογένειές τους και τον οικονομικό τους προϋπολογισμό.

Μερικές από τις σπάνιες παθήσεις, όπως τυποποιούνται από την EURORDIS:

Εναλλασσόμενη Ημιπληγία
Ανιριδία
Ρευματοειδής Αρθρίτιδα
Αταξία τηλεαγγειεκτασία
Έλλειψη χοριοειδούς χιτώνος του οφθαλμού
Υποφυσιογενής Βασιοφιλισμός
Κυστική ίνωση
Πομφολυγώδης επιδερμολυσία
Δυστονία
Αιμοφιλία
Νόσος Πάρκινσον
Έλλειψη αυξητικής ορμόνης
Λύκος και άλλες κολλαγονώσεις
Μελιταίος Πυρετός
Μεσογειακός Πυρετός
Εγκεφαλίτιδα
Αραχνοδακτυλία ( Σύνδρομο Μαρφάν )
Μεσογειακή Αναιμία
Στρεψαυχενία
Πορφυρία
Σκλήρυνση κατά πλάκας
Μυϊκές δυστροφίες
Σκηροδερμία


Πηγή: http://www.sansimera.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Γέφυρες ζωής» για 4.235 ασθενείς οι μονάδες μεταμοσχεύσεων



Πρωτοπορεί η Βόρεια Ελλάδα.

«Γέφυρες ζωής» για 4235 ασθενείς αποτέλεσαν στη διάρκεια των- κατά μέσο όρο- 25 χρόνων της λειτουργίας τους οι Μονάδες Μεταμοσχεύσεων των νοσοκομείων Ιπποκράτειο, Παπανικολάου και ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, στη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκρατείου, από το 1987 μέχρι το 2011 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 1762 μεταμοσχεύσεις νεφρών, ήπατος και παγκρέατος, στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών και Αιμοποιητικών Κυττάρων της Αιματολογικής Κλινικής του Παπανικολάου, από το 1985 έως το τέλος τους 2011 πραγματοποιήθηκαν 1173 μεταμοσχεύσεις μυελού, ενώ στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Κερατοειδούς του ΑΧΕΠΑ, από το 1983 μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν περίπου 1300 μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς.

Η Βόρεια Ελλάδα πρωτοπορεί στις μεταμοσχεύσεις


Από τα στοιχεία που γνωστοποίησαν στο ΑΜΠΕ οι διευθυντές των τριών παραπάνω Μονάδων Μεταμοσχεύσεων, προκύπτει ότι η Βόρεια Ελλάδα πρωτοπορεί στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, όχι μόνο λόγω της αύξησης των επεμβάσεων, που αποδίδεται στην καμπάνια του υπουργείου Υγείας για τη δωρεά οργάνων, αλλά και λόγω των νέων τεχνικών που εφαρμόζονται.

Να σημειωθεί ότι Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων βραβεύει, σήμερα, τους συντελεστές των Μονάδων Μεταμοσχεύσεων, αλλά και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας της Βόρειας Ελλάδας για τη συμβολή τους στην αύξηση των μεταμοσχεύσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στο ΑΜΠΕ ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκρατείου, αναπληρωτής καθηγητής Βασίλης Παπανικολάου, από το 1987 μέχρι το 2011 πραγματοποιήθηκαν στην εν λόγω κλινική 1351 μεταμοσχεύσεις νεφρού, 395 ήπατος, δύο συνδυασμένες μεταμοσχεύσεις ήπατος και νεφρού, τέσσερις νησίδων παγκρέατος και νεφρού και 10 παγκρέατος.

«Φέτος, ο Ιανουάριος ήταν απογοητευτικός γιατί είχαμε μόνο μία μεταμόσχευση ήπατος. Αλλά η κατάσταση άλλαξε το Φεβρουάριο, στη διάρκεια του οποίου είχαμε, μέχρι σήμερα, 6 μεταμοσχεύσεις ήπατος και 6 νεφρού και σήμερα πρόκειται να γίνουν και άλλες μεταμοσχεύσεις ήπατος και νεφρού. Δηλαδή, σε δύο μήνες έχουμε συνολικά 13 μεταμοσχεύσεις, ενώ τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της Κλινικής γίνονταν μόνο 6-7 μεταμοσχεύσεις ετησίως» ανέφερε ο κ. Παπανικολάου , επισημαίνοντας ότι στην αύξηση του αριθμού των μεταμοσχεύσεων έχει συμβάλλει η εκστρατεία υπέρ της δωρεάς οργάνων.

Στο Παπανικολάου οι περισσότερες μεταμοσχεύσεις μυελού


Στη Μονάδα Μυελού των Οστών του νοσοκομείου Παπανικολάου, η οποία άρχισε να λειτουργεί το 1985 και είναι η αρχαιότερη στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα 1173 μεταμοσχεύσεις, εκ των οποίων οι 518 αλλογενείς (δηλ., με μόσχευμα από ξένο δότη) και 655 αυτόλογες (με μόσχευμα από τον ίδιο τον ασθενή).

Όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο συντονιστής διευθυντής της Αιμοτολογικής Κλινικής του Παπανικολάου Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος, οι περισσότερες μεταμοσχεύσεις μυελού έγιναν για την αντιμετώπιση της οξείας λευχαιμίας και ήταν 390 σε αριθμό.

«Το 2009 πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο Παπανικολάου 65 μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών, ενώ το 2010 έγιναν 90, δηλαδή σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 37% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, και το 2011 ο αριθμός τους έφτασε στις 104, δηλαδή η αύξηση ήταν 17% . Με τις 104 μεταμοσχεύσεις που έγιναν το 2011 είμαστε το Κέντρο με τις περισσότερες μεταμοσχεύσεις, το οποίο είναι και το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα. Θα μπορούσαν, όμως, να γίνονται άλλες 20 μεταμοσχεύσεις το χρόνο, καθώς οι δύο από τις οχτώ κλίνες της Μονάδας μένουν πάντα κενές, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού» επισήμανε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Μυελού των Οστών του Παπανικολάου πρωτοπόρησε παγκοσμίως το 1995 με τις αυτόλογες μεταμοσχεύσεις μυελού για την αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο κλινικών μελετών και είχαν καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι τα φάρμακα.

«Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 45 μεταμοσχεύσεις μυελού για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας και το 80% των πρωτοκόλλων που εφαρμόζονται σήμερα στο εξωτερικό είναι παρόμοια με αυτά που εφαρμόζονται στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Οι μεταμοσχεύσεις αυτές δεν γίνονται σε όλους τους ασθενείς και πραγματοποιούνται στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών, οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν ώστε να δούμε αν μπορούν αν εφαρμοστούν ευρέως για την αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας» υπογράμμισε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Δύο μεταμοσχεύσεις με ένα μόσχευμα στο ΑΧΕΠΑ

Αλλά και η Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Κερατοειδούς, που λειτουργεί από το 1983 στο ΑΧΕΠΑ, πρωτοπορεί, καθώς αυτό το μήνα με ένα μόσχευμα έγιναν δύο μεταμοσχεύσεις.

«Χάρη στις νέες τεχνικές είναι πλέον δυνατόν με ένα μόσχευμα κερατοειδούς να γίνονται δύο κερατοπλαστικές, δηλαδή χωρίζουμε το μόσχευμα στα δύο και το μεταμοσχεύουμε σε δύο ασθενείς. Με τη μέθοδο αυτή έχουμε καλύτερα και ασφαλέστερα αποτελέσματα. Αυτό το μήνα πραγματοποιήθηκαν στην Α’ Οφθαλμολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ οι πρώτες δύο εγχειρήσεις με αυτή τη τεχνική. Αυτή τη στιγμή, το ΑΧΕΠΑ είναι το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο στη Βόρεια Ελλάδα όπου εφαρμόζεται αυτή η τεχνική» ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο διευθυντής της Α’ Οφθαλμολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, καθηγητής Παναγιώτης Οικονομίδης.

Να σημειωθεί ότι στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Κερατοειδούς, στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της γίνονταν 3-5 μεταμοσχεύσεις ετησίως, ενώ από το 1986 που δημιουργήθηκε τη Τράπεζα Οφθαλμών μέχρι σήμερα ο συνολικός αριθμός μεταμοσχεύσεων έφτασε τις 1300.

«Το τελευταίο εξάμηνο σημειώθηκε αλματώδης αύξηση των μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς. Από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 50 και πιστεύω ότι αυτή η αύξηση οφείλεται στην εκστρατεία υπέρ της δωρεάς οργάνων» πρόσθεσε ο κ. Οικονομίδης.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέος ιός της γρίπης σε νυχτερίδες



Δεν αποτελεί κίνδυνο για τους ανθρώπους.

Ένα νέο στέλεχος του ιού της γρίπης Α ανακαλύφθηκε στις νυχτερίδες αν και δεν φαίνεται αυτό να αποτελεί κίνδυνο για τους ανθρώπους -προς το παρόν τουλάχιστον- σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Ο νέος ιός της γρίπης Α, με την ονομασία Η17, εντοπίστηκε σ’ ένα δείγμα τριών σε σύνολο 316 μικρών νυχτερίδων που πιάστηκαν στη Γουατεμάλα. Αυτό το είδος νυχτερίδας δεν δαγκώνει τους ανθρώπους, αλλά τρέφεται με φρούτα, ενώ ενδημεί στην Κεντρική και Νότια Αμερική.

Προηγούμενες πανδημίες γρίπης, όπως αυτή του στελέχους Η1Ν1 το 2009, που πήρε την ονομασία «γρίπη των χοίρων», έχουν προέλθει από ζώα και κάποια στιγμή τα σχετικά στελέχη του ιού μεταλλάσσονται, αποκτώντας τελικά τη δυνατότητα να μολύνουν και τους ανθρώπους.

«Δεν μπορούμε να πούμε μην ανησυχείτε, ούτε ότι ο ιός δεν είναι επικίνδυνος, απλώς ακόμα δεν ξέρουμε. Ευτυχώς, τ’ αρχικά εργαστηριακά τεστ δείχνουν ότι ο νέος ιός χρειάζεται να υποστεί σημαντικές αλλαγές για να μπορέσει να μολύνει και να εξαπλωθεί εύκολα μεταξύ των ανθρώπων.

Ένα άλλο ζώο, όπως χοίρος, άλογο ή σκύλος, θα πρέπει να μολυνθεί πρώτα τόσο με τον ιό της νυχτερίδας, όσο και με τους ιούς της ανθρώπινης γρίπης, ώστε να υπάρξει η αναγκαία γενετική μετάλλαξη», είπε ο επικεφαλής της έρευνα Ρούμπεν Ντόνις.

Προς το παρόν, δεν είναι καν σίγουρο ότι ο νέος ιός προκαλεί ασθένεια στις νυχτερίδες, ούτε είναι ακόμα ξεκάθαρο με ποιο τρόπο μεταδίδεται ανάμεσά τους. Στο παρελθόν, οι νυχτερίδες έχουν βρεθεί να είναι φορείς ιών άλλων ασθενειών που πλήττουν επίσης τα ζώα και τους ανθρώπους, όπως το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας (SARS), η λύσσα και ο αιμορραγικός ιός Μάρμπουργκ.

Οι μεγάλοι τοπικοί πληθυσμοί νυχτερίδων, η παγκόσμια εξάπλωσή τους και η δυνατότητά τους να διασχίζουν μεγάλες αποστάσεις σε μεγάλες ομάδες, διευκολύνουν την απόκτηση και εξάπλωση διαφόρων ιών. Υπάρχουν τουλάχιστον 1.200 γνωστά είδη νυχτερίδων παγκοσμίως και αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα θηλαστικών στον πλανήτη μας.

Ο Ντόνις και οι συνεργάτες του, ήδη κάνουν ελέγχους σε νυχτερίδες στην Αμερική, την Αφρική και την Ασία για να δουν σε ποιο βαθμό έχει εξαπλωθεί ο νέος τύπος ιού και να εκτιμήσουν κατά πόσο αποτελεί δυνητικό κίνδυνο για τους ανθρώπους, αν και θεωρούν μάλλον απίθανη την πιθανότητα κάποιας πανδημίας στο εγγύς μέλλον.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα γενόσημα φάρμακα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά



Σε διαβεβαιώσεις προχώρησε ο ΕΟΦ.

Ασφαλή, αποτελεσματικά και υπό τον έλεγχο του ΕΟΦ είναι τα γενόσημα φάρμακα, που χρησιμοποιούνται στη Ελλάδα, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού, Ι. Τούντας, σημείωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι η χρήση των γενοσήμων φαρμάκων είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ποσοστό που ξεπερνά το 50% και εξήγησε ότι «όλα τα φάρμακα συμπεριλαμβανομένων και των γενοσήμων ανεξάρτητα από τη χώρα παραγωγής τους (ΗΠΑ, Ινδία κα.), για να εισαχθούν και να κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα, έχουν ελεγχθεί και πιστοποιηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και τον ΕΟΦ, ο οποίος διενεργεί συστηματικά εργαστηριακούς έλεγχους και επιθεωρήσεις. Επιπλέον, μετά την αδειοδότηση και κυκλοφορία των φαρμάκων, ο ΕΟΦ διενεργεί εργαστηριακούς δειγματοληπτικούς ελέγχους και τακτικές και έκτακτες επιθεωρήσεις».

Οι υπεύθυνοι του ΕΟΦ είπαν ότι είναι απαραίτητο να αυξηθεί η χρήση των γενοσήμων στην Ελλάδα, με στόχο να φθάσει το 30% το 2012 -ενώ σήμερα στη χώρα καταλαμβάνουν ποσοστό μόλις 18% της αγοράς- προκειμένου να γίνει εναρμόνιση με τις χώρες της ΕΕ, να εξορθολογιστεί η συνταγογράφηση, να μειωθεί η φαρμακευτική σπατάλη και να μειωθεί η σχετική δαπάνη του Έλληνα ασφαλισμένου.

Σημειώνεται ότι τα γενόσημα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι περίπου 3.000, σε επίπεδο συσκευασίας (στοιχεία 2011) σε σύνολο περίπου 7.300 φαρμάκων.

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τους, τα γενόσημα προϊόντα αδειοδοτούνται μετά τη λήξη της περιόδου «αποκλειστικότητας» του πρωτοτύπου φαρμάκου, η οποία διαρκεί συνήθως 10 χρόνια. Η αδειοδότηση των γενοσήμων πραγματοποιείται σύμφωνα με την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία από κάποια εθνική αρχή της ΕΕ ή από τον ΕΜΑ και προβλέπει εξονυχιστική αξιολόγηση των επιστημονικών δεδομένων, όπως επισήμανε ο κ. Τούντας.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανακαλύφθηκαν βλαστοκύτταρα που παράγουν νέα ωάρια



«Σπάνε» οι περιορισμοί γονιμότητας της γυναίκας.

Σε μια επαναστατική ανακάλυψη οδηγήθηκαν αμερικανοί επιστήμονες, η οποία έχει να κάνει με νέες μεθόδους γονιμότητας. Οι ερευνητές ανακάλυψαν και ήδη πήραν από τις ωοθήκες έξι γυναικών, ηλικίας 22 έως 33 ετών, βλαστικά κύτταρα που μπόρεσαν στη συνέχεια να παράγουν στο εργαστήριο νέα ωάρια.

Το γεγονός αυτό καταρρίπτει το μέχρι τώρα καθιερωμένο δόγμα, που υποστηρίζει εδώ και περίπου 60 χρόνια, ότι οι γυναίκες γεννιούνται έχοντας στις ωοθήκες τους όλα τα ωάρια που θα παράγουν στη διάρκεια της ζωής τους και ότι, κατά κανένα τρόπο, δεν είναι δυνατό να ανανεώσουν αυτό το απόθεμα. Τώρα αποδεικνύεται ότι, χάρη στην ανακάλυψη και αξιοποίηση των κατάλληλων βλαστικών κυττάρων, θα είναι δυνατό οι γυναίκες στο μέλλον να «προικιστούν» με πρόσθετα ωάρια, ίσως και απεριόριστα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπαραγωγικό βιολόγο Τζόναθαν Τίλι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης εφάρμοσαν πρώτα την τεχνική τους με επιτυχία σε ποντίκια και, στη συνέχεια, την επανέλαβαν σε ανθρώπους.

Για πρώτη φορά το 2009 είχαν απομονωθεί από ερευνητές στη Σαγκάη παρόμοια βλαστικά κύτταρα σε ποντίκια, όμως τότε ακόμα υπήρχαν αμφιβολίες κατά πόσο ανάλογα αναπαραγωγικά βλαστοκύτταρα υπήρχαν στους ανθρώπους. Ο ίδιος ο Τίλι είχε από το 2004 ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, όταν είχε ισχυριστεί ότι τα θηλυκά θηλαστικά δεν έχουν ένα δεδομένο αριθμό ωαρίων, αλλά συνεχίζουν να παράγουν κύτταρα που δημιουργούν ωάρια. Τώρα φαίνεται πως η θεωρία του δικαιώνεται πειραματικά.

Όπως δήλωσε ο Τίλι, «υπάρχει πλέον η αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο μόνο για τη βιολογία των ποντικιών, αλλά και ότι υπάρχει ένας πληθυσμός ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων στον ιστό (των ωοθηκών) των νεαρών ενηλίκων γυναικών».

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες κατάφεραν να απομονώσουν ωογενετικά βλαστικά κύτταρα, τα οποία, όταν στη συνέχεια καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο, αυθόρμητα γέννησαν φυσιολογικά ωοκύτταρα.

Προς το παρόν, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν υπάρχει απόδειξη ότι αυτά τα βλαστικά κύτταρα μπορούν να δημιουργήσουν νέα ωάρια με φυσικό τρόπο μέσα στο σώμα, ούτε αν αυτά τα νέα ωάρια είναι σε θέση να παράγουν μωρά, όμως οι ενδείξεις, κατά τον Τίλι, αυτό δείχνουν.

Θα ακολουθήσει το επόμενο στάδιο της έρευνας, κατά το οποίο αυτά τα ωοκύτταρα που προέρχονται από τα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα, θα γονιμοποιηθούν με σπέρμα για να ελεγχθεί κατά πόσο μπορούν να σχηματίσουν ένα έμβρυο, κάτι που ήδη έχει καταστεί εφικτό με τα πειραματόζωα.


Διαβάστε περισσότερα...

Χαλκός κατά του Αλτσχάιμερ



Υπάρχει στα στρείδια, τη σοκολάτα και τα μανιτάρια.

Η πρόσληψη της ουσίας του χαλκού μέσα από την τροφή παίζει ουσιαστικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ η έλλειψή της μπορεί να είναι επιζήμια για τη μνήμη, τη σκέψη και την προσωπικότητα μας.

«Επειδή ο χαλκός είναι μια ουσιαστική θρεπτική ουσία για το σώμα, είμαστε ευτυχείς ,για μια φορά ακόμα, διότι η επιστημονική έρευνα απέδειξε ότι ο χαλκός, βοηθάει στην προστασία του εγκεφάλου από τη νόσο Αλτσχάιμερ», λέει ο John Fennell, Διευθύνων Σύμβουλος, του Κέντρο Ανάπτυξης Χαλκού.

Ένα πειραματικό φάρμακο (PBT2) που αναπτύχθηκε από την Εταιρεία Ερευνών Νευροεκφυλιστικών Διαταραχών, βελτίωσε την αποκατάσταση της γνωστικής λειτουργίας -μνήμης και σκέψης- σε πάσχοντες από Αλτσχάιμερ με την δράση ενεργών μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του ψευδαργύρου, σε νευρώνες του εγκεφάλου που έχουν πληγεί από την ασθένεια.

O χαλκός σαν ιχνοστοιχείο υπάρχει στα στρείδια, την σοκολάτα και τα μανιτάρια σε μεγάλες ποσότητες.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέο ιατρικό σκάνδαλο στη Γαλλία



Μετά τα εμφυτεύματα στήθους και ελαττωματικά εμφυτεύματα ισχίου.

Εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς στον κόσμο μπορεί να έχουν εκτεθεί σε σημαντικά ποσοστά τοξικών μετάλλων λόγω ελαττωματικών εμφυτευμάτων ισχίου, μολονότι ο κίνδυνος αυτός ήταν γνωστός, προειδοποιούν σήμερα έπειτα από κοινή τους έρευνα η Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (BMJ) και το BBC.

Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro αποκαλύπτει επίσης ότι τα εμφυτεύματα ισχίου ASR που κατασκευάζονται από την DePuy Orthopaedics, θυγατρική της αμερικανικής Johnson & Johnson, τα οποία αποσύρθηκαν το 2009 από την αμερικανική και την αυστραλιανή αγορά, συνέχισαν να πωλούνται στη Γαλλία ως τον Ιούλιο του 2010.

«Το σκάνδαλο με τα εμφυτεύματα ισχίου ASR θα περνούσε σχεδόν απαρατήρητο αν η γιγαντιαία αμερικανική εταιρεία Johnson & Johnson δεν προέβλεπε να βάλει στην άκρη τρία δισεκατομμύρια δολάρια με την πρόβλεψη επικείμενων δικών», τονίζεται στο δημοσίευμα της Le Figaro.

Τα εμφυτεύματα ισχίου, όπως τα εμφυτεύματα στήθους, βρίσκονται μεταξύ των ιατρικών αναλωσίμων και ως εκ τούτου δεν υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς με τα φάρμακα για την κυκλοφορία τους στην αγορά.

Τα εμφυτεύματα ASR έχουν την ιδιαιτερότητα να συνδέουν μέταλλο με μέταλλο και είναι πιο ανθεκτικά από τις άλλες ενώσεις με κεραμικό, αλλά έχουν το μειονέκτημα ότι λόγω της τριβής απελευθερώνουν μεταλλικά ιόντα.

Η BMJ αποκαλύπτει ότι «υπάρχει αβεβαιότητα όσον αφορά την τοξικότητα των μεταλλικών ιόντων στον οργανισμό», αλλά, όπως σημειώνει, η αβεβαιότητα αυτή δεν θα γινόταν ποτέ αποδεκτή για ένα φάρμακο.

«Η τοποθέτηση εμφυτευμάτων ισχίου είναι μία από τις μεγάλες επιτυχίες της σύγχρονης ιατρικής», δήλωσε η δόκτωρ Φιόνα Γκόντλι, διευθύντρια της BMJ. «Αλλά ο συνδυασμός μιας ακατάλληλης ρύθμισης και μιας άνευ ορίων κερδοσκοπίας προκάλεσε πραγματικά και εν δυνάμει κακό για έναν μεγάλο αριθμό ασθενών στον κόσμο», προσέθεσε.

«Θα έπρεπε να έχουν ενημερωθεί για τους κινδύνους, όπως έγινε με τους κατασκευαστές και τις ρυθμιστικές αρχές, αλλά δεν τους είπαν τίποτα», σημείωσε.


Διαβάστε περισσότερα...

Η νηστεία προστατεύει από πολλές μορφές άνοιας



Όσοι νηστεύουν κατά περιόδους βοηθούν τον εγκέφαλό τους.

Οι επιστήμονες, οι οποίοι ερευνούν τον μηχανισμό γήρανσης το έχουν ξεκαθαρίσει εδώ και χρόνια. «Μην καταναλώνετε πολλές θερμίδες αν θέλετε να ζήσετε πολλά χρόνια.» Μια νεότερη μελέτη επιβεβαιώνει αυτούς τους ισχυρισμούς.

Η νηστεία μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο και από το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον κατέδειξε αμερικανική έρευνα. Όσοι νηστεύουν κατά περιόδους για μικρά χρονικά διαστήματα βοηθούν τον εγκέφαλό τους να προστατευτεί από εκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου.

Μελέτες ερευνητών του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης στη Βαλτιμόρη έδειξαν ότι η αυστηρή νηστεία, όταν γίνεται μία ή δύο φορές την εβδομάδα, προστατεύει τον εγκέφαλο από τις καταστροφικές επιπτώσεις των παραπάνω νόσων, καθώς και από άλλες ασθένειες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, Μαρκ Μάτσον, ο οποίος είναι καθηγητής Νευροεπιστημών στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, για να υπάρχουν θετικά αποτελέσματα θα πρέπει οι θερμίδες να μην ξεπερνούν τις 500. Αυτό σημαίνει ότι για τις συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας η διατροφή θα πρέπει να αποτελείται από χόρτα ή λαχανικά και λίγο τσάι.

Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή Μ. Μάτσον και τους συνεργάτες του, όταν η πρόσληψη ενέργειας μειώνεται απότομα, ενεργοποιεί έναν συγκεκριμένο μηχανισμό που αυξάνει το μέγεθος των νευρώνων στον εγκέφαλο, καταπολεμώντας τις επιπτώσεις του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα υπνωτικά αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου και καρκίνου



Η συχνή χρήση τους μπορεί να αποβεί μοιραία.

Αυξημένο κίνδυνο θανάτου και καρκίνου από τη συχνή χρήση υπνωτικών χαπιών διαπιστώνει μια νέα αμερικανική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ντάνιελ Κρίπκε του Κέντρου Ύπνου Viterbi της Κλινικής Scripps στην Καλιφόρνια εκτιμούν ότι ο κίνδυνος θανάτου είναι αυξημένος κατά 4,6 φορές για τους τακτικούς χρήστες υπνωτικών χαπιών.

Οι ερευνητές επί δυόμισι έτη σύγκριναν τους τακτικούς χρήστες των υπνωτικών χαπιών με μια άλλη ομάδα ατόμων που δεν έπαιρναν τέτοια χάπια και είχαν παρόμοια υγεία, ηλικία (όλοι άνω των 18 ετών και με μέση ηλικία 54 ετών) και φύλο. Η μελέτη κάλυψε περίπου 34.000 άτομα, από τους οποίους οι 10.500 έπαιρναν υπνωτικά.

Διαπιστώθηκε ότι ακόμα και όσοι έπαιρναν μόνο ένα έως 18 υπνωτικά χάπια το χρόνο, είχαν αυξημένο κίνδυνο κατά 3,6 φορές κατά μέσο όρο για πρόωρο θάνατο. Όσοι έπαιρναν μεταξύ 18 και 132 χαπιών ετησίως, είχαν υπερτετραπλάσιο κίνδυνο θανάτου και όσοι έπαιρναν πάνω από 132 υπνωτικά το χρόνο, είχαν πάνω από πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο.

Το ποσοστό νέων καρκίνων ήταν κατά 35% υψηλότερο σε όσους έπαιρναν τουλάχιστον 132 χάπια το χρόνο (δηλαδή περίπου ένα ανά τριήμερο) σε σχέση με όσους δεν έπαιρναν καθόλου υπνωτικά. Προηγούμενες μελέτες επίσης είχαν βρει σχέση ανάμεσα στην χρήση υπνωτικών και καρκίνου.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει πως τα υπνωτικά είναι η βασική αιτία για τους περισσότερους θανάτους, καθώς μπορεί να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που να δικαιολογούν τον αυξημένο κίνδυνο.

Ο ερευνητής Λόρενς Κλάιν δήλωσε πάντως ότι οι γιατροί καλά θα έκαναν να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις για το πρόβλημα της έλλειψης ύπνου, όπως ψυχολογική συμβουλευτική θεραπεία, τεχνικές χαλάρωσης κ.α. Οι επιστήμονες όμως επεσήμαναν ότι οι ασθενείς θα πρέπει πρώτα να συνεννοηθούν με τον γιατρό τους και να μην σταματήσουν μόνοι τους να λαμβάνουν υπνωτικά που τους έχει συνταγογραφήσει κάποιος ειδικός.

Στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι έως το 10% του ενήλικου πληθυσμού παίρνουν υπνωτικά κατά καιρούς και οι ερευνητές υπολογίζουν ότι τα χάπια αυτά μπορεί να σχετίζονται με 320.000 έως 507.000 έξτρα θανάτους μέσα σε ένα έτος. Σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης εκτιμάται ότι το ποσοστό των χρηστών είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Η συχνή χρήση υπνωτικών συνδέεται με αυξημένη κατάθλιψη, τάση αυτοκτονίας, μπορεί να αμβλύνει τις νοητικές και κινητικές αντιδράσεις του οδηγού αυξάνοντας την πιθανότητα δυστυχήματος, καρδιακή δυσλειτουργία ακόμα και προβλήματα στον οισοφάγο και στο στομάχι.


Διαβάστε περισσότερα...

Το μαγνήσιο προστατεύει απο τα εγκεφαλικά



Η ανάλυση εστίασε στο μαγνήσιο που περιέχεται στα τρόφιμα.

Όσοι καταναλώνουν άφθονες τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς και φασόλια, εμφανίζουν λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια, σύμφωνα με ανάλυση σε 250.000 ανθρώπους.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν έφθασαν στο σημείο να συστήσουν την καθημερινή λήψη συμπληρώματος μαγνησίου, επειδή η ανάλυση εστίασε στο μαγνήσιο που περιέχεται στα τρόφιμα.

Η επικεφαλής της έρευνας, Susanna Larsson, του Karolinska Institute στη Στοκχόλμη, δήλωσε ότι η πρόσληψη μαγνησίου από τη διατροφή σχετίζεται αντίστροφα με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ιδιαίτερα του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να ακολουθούν υγιεινή διατροφή με τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς, φασόλια και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Η Larsson εστίασε σε αρχεία ερευνών των 45 τελευταίων ετών και ανακάλυψε έρευνες που παρακολουθούσαν πόσο μαγνήσιο λάμβαναν οι άνθρωποι και πόσοι από αυτούς εμφάνισαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σε 7 έρευνες που δημοσιεύτηκαν τα προηγούμενα 14 χρόνια, παρακολουθήθηκαν για 11,5 χρόνια κατά μέσον όρο 250.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία.

Για κάθε επιπλέον 100 milligrams μαγνησίου, που κατανάλωνε κάθε μέρα ένας άνθρωπος, ο κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου μειώθηκε κατά 9%. Η μέση πρόσληψη μαγνησίου στις ΗΠΑ, την οποία περιέλαβε η ανάλυση, ήταν 242 milligrams την ημέρα.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντίστροφη μέτρηση για απολύσεις στο Δημόσιο



Πρεμιέρα αξιολόγησης των υπαλλήλων με έξι κριτήρια.

Αντίστροφη μέτρηση για την αξιολόγηση των δομών του Δημοσίου, που θα οδηγήσει στη συνέχεια σε αξιολόγηση του προσωπικού και σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, σήμανε με απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η αξιολόγηση θα ξεκινήσει από τις οργανικές μονάδες του υπουργείου, τους εποπτευόμενους φορείς του και τις ανεξάρτητες Αρχές και θα γίνει στη βάση έξι κριτηρίων. Η ίδια διαδικασία θα επεκταθεί σταδιακά σε όλα τα υπουργεία, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Βασικό κριτήριο, όπως αναφέρουν τα Νέα, θα αποτελέσει η αποδοτικότητα κάθε μονάδας σε συνάρτηση με το κόστος λειτουργίας της, ενώ ένα άλλο κριτήριο προβλέπει την καταγραφή συνολικά των πηγών χρηματοδότησης. Παράλληλα, θα ληφθούν υπόψη οι ασκούμενες αρμοδιότητες και οι στόχοι που επιτυγχάνουν οι δομές.

Μεταξύ των παραμέτρων βρίσκεται και η ενδεχόμενη συνεργασία κάποιας υπηρεσίας με άλλες οργανικές μονάδες. Στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστεί αν υπάρχουν συναρμοδιότητες ή επικαλύψεις αρμοδιοτήτων.

Κυρίαρχο κριτήριο θα είναι επίσης η στελέχωση κάθε υπηρεσίας όπου θα γίνει αποτύπωση του μέγιστου και του ελάχιστου αριθμού υπαλλήλων που απασχολήθηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας σε αυτήν και με δεδομένο ότι έχουν εντοπιστεί υπηρεσίες που διαθέτουν μόνον προϊσταμένους ή ελάχιστους υπαλλήλους.

Κατά την αξιολόγηση τέλος θα μετρηθεί και η γνώμη των πολιτών με ειδικά ερωτηματολόγια.


Διαβάστε περισσότερα...