Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Νικηφόρα μάχη για πεντάχρονη με σύνδρομο Down

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Κέρδισε το στοίχημα αλλά και τη... μαμά της.

Το χαμόγελό της ραγίζει καρδιές και διαφημίζει ήδη ρούχα για δύο εταιρείες παιδικής ένδυσης. Η 5χρονη Natalia Goleniowski πάσχει από σύνδρομο Down αλλά αυτό δεν έχει σταθεί εμπόδιο στο να έχει μέχρι στιγμής μία φυσιολογική ζωή.

Τα πράγματα δεν ήταν εύκολα για το κοριτσάκι και τους γονείς του. Όταν γεννήθηκε δεν ήξεραν αν θα ζήσει. Στα δύο της χρόνια έδινε μάχη με την πνευμονία και υποβαλλόταν σε επέμβαση στην καρδιά.

Σήμερα η μικρή έχει πάρει το δρόμο της. Άρχισε να πηγαίνει σχολείο και μαθαίνει να διαβάζει. «Όταν γεννήθηκε δεν ξέραμε αν θα ζήσει, πόσω μάλλον αν θα μάθει να περπατά και να μιλά. Οπότε ένα όνειρό μας γίνεται σήμερα πραγματικότητά», λέει η μητέρα της Hayley.

Έχοντας ήδη ένα υγιές κοριτσάκι, η Hayley και ο Bob, οι γονείς της Natty- όπως τη φωνάζουν- περίμεναν πως όλα θα έρχονταν φυσιολογικά και με το δεύτερο παιδί τους.

«Εκτός από πρωινές ναυτίες η εγκυμοσύνη μου ήταν απόλυτα φυσιολογική», λέει η Hayley που είχε ήδη πέντε αποβολές. Ένας υπέρηχος στους τρεις μήνες είχε δείξει κάτι στο λαιμό της Natty και μας είπαν πως ίσως ήταν ένδειξη για σύνδρομο Down. Αλλά οι πιθανότητες να εμφανίσει το σύνδρομο η μικρή ήταν μία στις 300, πολύ λίγες για να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις όπως αμνιοπαρακέντηση. «Καθώς όλα τα άλλα ήταν καλά, δεν το σκεφτόμασταν», προσθέτει.

Επέλεξαν μάλιστα το μωρό να γεννηθεί στο σπίτι. «Ήταν όλα όμορφα και ήρεμα. Ήμουν στο μπάνιο και οι μαίες ήρθαν λίγο πριν», λέει.

Αλλά μόλις το μωρό ήρθε στον κόσμο, όλα άλλαξαν. «Η Natty είχε γίνει μπλε και δεν ανέπνεε. Ήταν τρομακτικό. Καταλάβαμε πως κάτι πήγαινε εντελώς στραβά όταν η μαία άρχισε να της δίνει το φιλί της ζωής», λέει η μαμά της. Το ασθενοφόρο μετέφερε μωρό και γονείς στο νοσοκομείο.

Εκεί δόθηκε μάχη για να κρατηθεί το μωρό στη ζωή. Τέσσερις ώρες αργότερα οι γιατροί ανακοίνωναν στους γονείς πως το παιδί τους έπασχε από σύνδρομο Down.

«Ο Bob είπε αμέσως: "είναι το μωρό μας και θα την αγαπάμε ούτως ή άλλως". Η αδελφή της Mia τη λάτρεψε από την πρώτη στιγμή. Αλλά εγώ είχα μουδιάσει», θυμάται η Hayley.



«Τώρα ακούγεται φρικτό, αλλά δεν ήθελα ούτε να τη δω. Ήθελα μόνο να γυρίσω σπίτι και να ξεχάσω πως γέννησα ένα μωρό», παραδέχεται η μαμά της.

Τα πράγματα παρέμειναν άσχημα όταν πήγε να δει τη μικρή. «Την κοιτούσα στη θερμοκοιτίδα κι έλεγα δεν είσαι όμορφη. Δεν μοιάζεις καν σαν μωρό μου. Ένιωθα σαν να έχω γεννήσει ένα άλιεν», προσθέτει.




Οι γιατροί τους προειδοποίησαν πως το μωρό είχε δύο τρύπες στην καρδιά και οι επόμενες δύο ημέρες θα ήταν κρίσιμες. Η μικρή βαφτίστηκε στο νοσοκομείο καθώς όλα τα ενδεχόμενα ήταν πιθανά.

Το ζευγάρι επέστρεψε τη νύχτα στο σπίτι και η επόμενη ημέρα ήταν τελείως διαφορετική για τη Hayley και το μωρό. «Ήθελα να ζήσει. Την κοίταξα, μέσα στα σωληνάκια κι ένιωσα να με πλημμυρίζει αγάπη. Παρακαλούσα να ζήσει», λέει.

Τρεις εβδομάδες μετά το μωρό πήγε σπίτι του κι άρχισε άλλη μία δύσκολη περίοδος με συνεχείς αρρώστιες, νοσηλείες και φυσιοθεραπείες.

Μέρα με τη μέρα όμως η μικρή δυνάμωνε. Σε ηλικία ενός έτους η Natalia τους εξέπληξε όλους λέγοντας την πρώτη της λέξη: «Teddy». Και όταν ήταν είκοσι μηνών έκανε τα πρώτα της βήματα.

Η «καριέρα» της άρχισε όταν ένας φωτογράφος πλησίασε την οικογένεια ενώ βρίσκονταν σε διακοπές στη Τζαμάικα. «Ο φωτογράφος δεν πίστευε το πόσο φωτογενής ήταν η μικρή και πόσο της άρεσε να ποζάρει μπροστά στο φακό».
Οι εκπλήξεις συνεχίστηκαν και μετά το καλοκαίρι κι έγινε κάτι που η οικογένεια θεωρούσε απίθανο: η Natalia πήγε σχολείο.

«Είμαστε τόσο περήφανοι. Λάμπει και είναι καταπληκτικό που οι άλλοι βλέπουν σε εκείνη αυτό που βλέπουμε κι εμείς», λέει η μαμά της.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.