Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Καταργούνται ή συγχωνεύονται περίπου 196 φορείς



Τι προβλέπει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού
.
Την άμεση κατάργηση ή συγχώνευση περίπου 196 φορέων του Δημοσίου προβλέπει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, στο πλαίσιο των περικοπών των δαπανών, ενώ ήδη εξετάζεται η σκοπιμότητα λειτουργίας άλλων 200 φορέων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το προσχέδιο, θα υπάρξει:

- Περιορισμός των πρόσθετων παροχών μισθολογικού χαρακτήρα, όπως υπερωρίες, αμοιβές για συμμετοχή σε επιτροπές και συμβούλια, αμοιβές για εργασία κατά τις νυχτερινές ώρες και εξαιρέσιμες ημέρες.

- Περιορισμός των λειτουργικού χαρακτήρα δαπανών, με τον εξορθολογισμό των δαπανών για μετακινήσεις, προμήθειες, μισθώματα κτιρίων, τηλεπικοινωνίες κ.λπ.

- Επιπλέον μείωση της μισθολογικής δαπάνης, η οποία θα προέλθει από:

- Τον περιορισμό του προσωπικού που υπηρετεί με συμβάσεις.

- Τις παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια.

- Τον περιορισμό των πρόσθετων μισθολογικών παροχών.

- Τη συγκράτηση του αριθμού των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές.

- Εξορθολογισμό των δαπανών υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

- Συστηματικό επανέλεγχο των δικαιούχων και συγκράτηση της δαπάνης παροχής συντάξεων.

- Επαναξιολόγηση των μη μισθολογικού χαρακτήρα δαπανών, με ιδιαίτερη αναφορά στη μείωση των κονδυλίων για μεταβιβάσεις πόρων σε νομικά πρόσωπα.

- Στον περιορισμό των μεταβιβάσεων του κράτους προς τους λοιπούς υποτομείς της Γενικής Κυβέρνησης.

- Περιορισμό των λειτουργικού χαρακτήρα δαπανών, με ιδιαίτερη έμφαση στις δαπάνες που αφορούν:

- Μετακινήσεις προσωπικού.

- Μισθώματα κτιρίων.

- Προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού, κ.λπ.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για τον εξορθολογισμό της μισθολογικής πολιτικής, συμπεριλαμβάνονται οι δήμοι, με μείωση του αριθμού των συμβασιούχων εργαζομένων. Το συγκεκριμένο μέτρο είναι το πρώτο από μια σειρά μέτρων με χρονικό ορίζοντα διετίας (2013- 2014), για την πλήρη αναμόρφωση της λειτουργίας τους σε ορθολογική βάση, καθώς και τη δημιουργία νέου μηχανισμού παρακολούθησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους.

Για την αναδιάρθρωση των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, προβλέπεται:

- Η άμεση κατάργηση/συγχώνευση περίπου 196 φορέων, ενώ ήδη εξετάζεται η σκοπιμότητα λειτουργίας άλλων 200 φορέων.

- Η συνεχής πίεση για μείωση των μη μισθολογικών λειτουργικών δαπανών τους με επιβολή συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων.

- Η βελτίωση του πλαισίου εποπτείας για την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας ως προς την εκτέλεση του προϋπολογισμού τους, και

- Η μείωση των επιχορηγήσεων προς τους φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης από τον προϋπολογισμό.

Για τις ΔΕΚΟ, τα νέα μέτρα αποσκοπούν στη γενικότερη αναδιάρθρωση της λειτουργίας τους, με στόχο τη μείωση των μισθολογικών και λοιπών λειτουργικών δαπανών τους. Ήδη έχει σχεδιαστεί η υποβολή επιχειρησιακών σχεδίων με την ενσωμάτωση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων. Παράλληλα, μελετάται και νέο σύστημα παρακολούθησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους σε μηνιαία βάση, με την επιβολή αυτόματων οικονομικών και διοικητικών κυρώσεων σε περίπτωση σημαντικής απόκλισης από τους αρχικούς τριμηνιαίους στόχους.


Διαβάστε περισσότερα...

Ξεχάστε τα οικογενειακά επιδόματα



Καταργούνται από το 2013 όλα ανεξαιρέτως τα οικογενειακά επιδόματα, καθώς και το πρόσθετο αφορολόγητο για κάθε προστατευόμενο τέκνο και στη θέση τους θα χορηγείται ένα επίδομα για κάθε οικογένεια με παιδιά.

Αυτό ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα, χαρακτηρίζοντας «περισσότερο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό» το νέο σύστημα, διότι θα εφαρμόζεται στοχευμένα, με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Το επίδομα αυτό θα χορηγείται στους δικαιούχους μέσω των Εφοριών και όχι μέσω ΟΓΑ, Νομαρχιών, κ.λπ., όπως έως σήμερα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, τα νέα φορολογικά μέτρα που σχεδιάζονται, και τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, θα ισχύσουν από την 1/1/2014 για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2013. Ενώ, διευκρίνιζε ότι από την αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 2 έτη, θα εξαιρεθούν όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα με το νόμο Λοβέρδου.

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο πακέτο των μέτρων, ο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, επισήμανε εκ νέου ότι παραμένουν οι ενστάσεις των εκπροσώπων των δανειστών για μέτρα πιθανόν και άνω των 2 δισ. ευρώ, τα οποία προτείνει η ελληνική πλευρά. Είναι εν προκειμένω χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, η τρόικα δεν έχει πεισθεί για την απόδοση των διαρθρωτικών μέτρων σε υγεία, άμυνα και ΟΤΑ και ζητεί την αντικατάστασή τους από πρόσθετες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.



Διαβάστε περισσότερα...

Κραυγή αγωνίας από νεφροπαθείς



Τον άμεσο κίνδυνο να αφανιστούν βιολογικά, εξαιτίας της διαμάχης του υπουργείου Υγείας και των παρόχων υγείας στον τομέα της αιμοκάθαρσης, εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών, μέσω επιστολής της προς τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

''Αυτή τη στιγμή, απειλείται άμεσα η ίδια η ζωή μας, καθώς οι συνασθενείς μας που νοσηλεύονται στον ιδιωτικό τομέα, έχουν λάβει έγγραφη ειδοποίηση ότι από τις 8/10/2012 θα πρέπει να προπληρώνουν τις αιμοκαθάρσεις και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματα από τα ασφαλιστικά τους ταμεία'', αναφέρει Ομοσπονδία Νεφροπαθών.

Στην επιστολή επισυνάπτεται και το έγγραφο της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, που αναφέρει πόσοι αιμοκαθαίρονται, ειδικά στην Αττική, στα Δημόσια Νοσηλευτικά Ιδρύματα και πόσοι στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

''Από αυτό και μόνο προκύπτει ότι τα νοσοκομεία αδυνατούν να μας καλύψουν! Συνεπώς θα ζήσουν μόνο οι έχοντες και κατέχοντες, ενώ οι υπόλοιποι θα... απαλλάξουν τη χώρα από ένα μέρος του χρέους της'', διαπιστώνει η Ομοσπονδία.

''Οι ζωές μας δεν είναι διαπραγματεύσιμες. Περιμένουμε άμεσα από την πολιτεία να μας προστατεύσει και να διασφαλίσει την θεραπεία μας, δια του αρμοδίου για τα θέματά μας Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, κ. Μάριου Σαλμά, ο οποίος ουδεμία ευαισθησία έχει δείξει μπροστά στον τρόμο των συνασθενών μας για το αν θα εξακολουθήσουν να ζουν μετά τις 8/10/2012. Η πρότασή μας, προκειμένου να τεθούν τα θέματα ανοικτά και να υπάρξει αποκλιμάκωση και λύση, είναι να γίνει άμεσα μια τετραμερής συνάντηση μεταξύ του υπουργού Υγείας, του ΕΟΠΥΥ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών και Παροχών Υγείας'', καταλήγει η επιστολή προς τον Αντώμη Σαμαρά.


Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις 392 αναπληρωτών ειδικής αγωγής



Οι προσλαμβανόμενοι πρέπει να παρουσιαστούν μέχρι 4 Οκτωβρίου.

Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε την πρόσληψη 392 αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΕΑΕ κλάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για την κάλυψη των λειτουργικών κενών σε δομές της Ειδικής Αγωγής για το σχολικό έτος 2012-2013.

Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις αντίστοιχες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας ή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για ανάληψη υπηρεσίας από την Τρίτη 02-10-2012 έως και την Πέμπτη 04-10-2012.

Ως ημερομηνία πρόσληψης των προσωρινών αναπληρωτών λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας στην οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας ή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι πίνακες των ονομάτων είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του Υπουργείου www.minedu.gov.gr.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το πάχος επηρεάζει τη γεύση;



Έρευνα έδειξε ότι τα παχουλά παιδιά δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν τις γεύσεις.

Γλυκό, αλμυρό, πικρό, ξινό και πικάντικο. Οι γευστικοί μας κάλυκες έχουν την ιδιότητα να αναγνωρίζουν αυτές τις αποχρώσεις των γεύσεων. Φαίνεται όμως ότι δεν έχουν όλοι την ίδια ικανότητα αναγνώρισης.

Πρόσφατη έρευνα σε 94 παιδιά φυσιολογικού βάρους και σε 99 παχύσαρκα παιδιά, ηλικίας 6-18 ετών, έδειξε ότι υπήρχαν διαφορές όσον αφορά την αντίληψη των γεύσεων.

Οι ερευνητές υπέβαλαν τα παιδιά σε γευστικά τεστ αναγνώρισης των πέντε γεύσεων. Τα παιδιά δοκίμαζαν τις γεύσεις σε τέσσερις διαφορετικές διαβαθμίσεις. Η αναγνώριση και των πέντε γεύσεων σε όλες τους τις διαβαθμίσεις αξιολογούνταν με άριστα το 20.

Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι τα κορίτσια και τα μεγαλύτερα παιδιά ήταν καλύτερα στην αναγνώριση των γεύσεων. Συνολικά τα παιδιά διέκριναν καλύτερα ανάμεσα στο γλυκό και το αρμυρό, αλλά δυσκολεύονταν να ξεχωρίσουν το αρμυρό από το ξινό και το αρμυρό από το πικάντικο.

Τα δε παχουλά παιδιά είχαν μεγαλύτερη δυσκολία να αναγνωρίσουν τις διαφορετικές γεύσεις. Κατά μέσο όρο η βαθμολογία τους στην κλίμακα του 20 έφτανε το 12,6. Συγκριτικά η βαθμολογία των παιδιών φυσιολογικού βάρους ήταν κατά μέσο όρο πάνω από 14.

Προηγούμενες έρευνες υποστηρίζουν ότι η μεγαλύτερη ευαισθησία στην αναγνώριση των γεύσεων μπορεί να συμβάλει στην μείωση της ποσότητας του φαγητού που καταναλώνουμε καθώς απαιτείται λιγότερο για να «καταλάβουμε» τη γεύση του.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

To χέρι στην τσέπη οι ασφαλισμένοι



Μεγαλύτερη θα είναι, πλέον, η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα μη γενόσημα φάρμακα, με στόχο να εξοικονομηθούν από το υπουργείο Υγείας 200 εκατ. ευρώ.

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Mega:





Διαβάστε περισσότερα...

Κινδυνεύει η ζωή των νεφροπαθών!



Κάτω από την απειλή του θανάτου βρίσκονται χιλιάδες νεφροπαθείς καθώς από τη Δευτέρα θα σταματήσουν οι αιμοκαθάρσεις στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικές κλινικές ολόκληρης της χώρας. Αναγνώστρια του enikos.gr καταγγέλλει ότι σήμερα ενημέρωσαν εκείνη και τον άνδρα της ότι από τη Δευτέρα θα πρέπει να βρουν άλλο τρόπο για την θεραπεία του. Ο άνδρας της είναι 55χρονων και τρεις φορές την εβδομάδα για τέσσερις ώρες κάθε φορά πρέπει να υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση. Ο enikos.gr επικοινώνησε με τη συγκεκριμένη ιδιωτική κλινική που επιβεβαίωσε την καταγγελία. Οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια όμως οδήγησε την Συντονιστική Επιτροπή των Ιδιωτικών Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας να σταματήσει από τη Δευτέρα τις θεραπείες στους ασφαλισμένους. Να σημειωθεί ότι πάνω από το 50% των νεφροπαθών κάνουν τις αιμοκαθάρσεις τους σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Διαβάστε το δελτίο τύπου αναλυτικά:

«Όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας της Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας περίθαλψης (κλινικοί ιατροί, εργαστηριακοί ιατροί, διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης-αποθεραπείας, ιδιωτικές κλινικές), μετά την κυνική ομολογία του Αν. Υπουργού Υγείας κ. Μ. Σαλμά ότι ο ΕΟΠΥΥ χρεοκόπησε, αποφασίσαμε την από κοινού επίσχεση παροχής υπηρεσιών υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ από 8/10/2012 έως και 12/10/2012. Η κινητοποίηση θα λάβει την μορφή των επαναλαμβανόμενων πενθήμερων επισχέσεων εργασίας. Ανάλογα με τα παραγόμενα αποτελέσματα, θα προκύπτουν και οι ανάλογες συλλογικές αποφάσεις.

Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα καλούνται πλέον να καταβάλλουν το 100% της αξίας των παρεχόμενων υπηρεσιών, βάσει του κρατικού τιμολόγιου. Στη συνέχεια δικαιούνται να απαιτήσουν την σχετική δαπάνη από το ταμείο τους, βάσει της υπ’ αριθμόν οικ.37097 εγκυκλίου που εκδόθηκε στις 30/08/2012 από τον ΕΟΠΥΥ. Επιπροσθέτως ενημερώνουμε την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ότι, θα προβούμε στη σύνταξη αναφορών για κάθε είδους ποινικό ή πειθαρχικό παράπτωμα που τυχόν τελέστηκε και τελείται σε βάρος μας, καθώς και στη δικαστική και εξώδικη άσκηση κάθε νομίμου και συμβατικού δικαιώματός μας.

Επιθυμούμε να ενημερώσουμε τους πολίτες ότι η απόφαση αυτή ελήφθη κάτω από το βάρος των δυσβάστακτων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς όλους ανεξαιρέτως τους παρόχους καθώς, ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι πληρωμές που αφορούν την φαρμακευτική δαπάνη και τις ιατρικές επισκέψεις μέχρι τον Ιούνιο του 2012, όλοι οι υπόλοιποι πάροχοι υπηρεσιών υγείας είναι απλήρωτοι από τον ΕΟΠΥΥ για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο του 2012 και παράλληλα μας οφείλονται δεδουλευμένες απαιτήσεις τουλάχιστον 36 μηνών, συγχρόνως δε εκκρεμεί η απόδοση του παρακρατηθέντος 10% των αμοιβών μας από τον Ιανουάριο του 2012. Το κράτος οδηγεί τις επιχειρήσεις μας σε ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ.

Ως φαίνεται όμως ο αναπληρωτής υπουργός υγείας όλα αυτά είτε τα αγνοεί, είτε προσποιείται ότι τα αγνοεί. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ανακοίνωσε χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των Φαρμακοποιών και αγνόησε επιδεικτικά όλους τους υπόλοιπους παρόχους του Οργανισμού.

Παράλληλα επιδόθηκε, μέσα από προσωπικούς μονολόγους στα ΜΜΕ, στο να παραπληροφορήσει την κοινή γνώμη για δήθεν υπέρμετρη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων και υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης αν και τα νούμερα τον διαψεύδουν. Επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να μεταλλάξει επικοινωνιακά την κατάσταση, με την υποκριτική επισκίαση του κακοσχεδιασμένου προϋπολογισμού και της ανικανότητας της διαχείρισης των οικονομικών του οργανισμού.

Καλούμε τον κ. Μ. Σαλμά να απαντήσει στα εξής:

Γνωρίζει ή δεν γνωρίζει ότι από τα στοιχεία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του Οργανισμού προκύπτει ότι υπάρχει μείωση της ζήτησης από 40% - 50% στο σύνολο των εργαστηριακών εξετάσεων ;

Γνωρίζει ή δεν γνωρίζει για τον Οργανισμό που εποπτεύει ότι ο αρχικός προϋπολογισμός για την πρωτοβάθμια περίθαλψη ήταν 350 εκ. αντί για 1 δις σύμφωνα με δεδομένα της Eurostat, καθώς και τις υποδείξεις επιστημόνων επί των Οικονομικών της Υγείας ;
Γνωρίζει ή δεν γνωρίζει ότι ο προϋπολογισμός αυτός έγινε 270 εκ. μετά την αναμόρφωση του προϋπολογισμού λόγω του πακέτου των 11,5 δις, ενώ συγχρόνως ενσωματώνονται στον Οργανισμό τόσο ο Οίκος του Ναύτου όσο και μέρος των ταμείων του ΤΑΥΤΕΚΩ ;
Γνωρίζει ή δεν γνωρίζει ότι εν μια νυκτί και εν αγνοία όλων των παρόχων «κουρεύτηκε» ξανά ο κωδικός της πρωτοβάθμιας στα 187 εκ., των ιατρικών επισκέψεων από 152 εκ. σε 82 εκ., των ιδιωτικών κλινικών από 585 εκ. σε 495 εκ. καθώς και όλοι οι κωδικοί πλην του φαρμάκου, ο οποίος ήταν ο μοναδικός που αυξήθηκε από τα 2,25 δις στα 2,88 δις ;
Γνωρίζει ή δεν γνωρίζει ο Αν. Υπουργός Υγείας ότι η δαπάνη του Οργανισμού για το φάρμακο έφτασε στο εξωφρενικό ποσοστό του 62% έναντι στόχου 33%, όταν την ίδια στιγμή η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για κλινικούς ιατρούς είναι στο 1,8%, για παρακλινικές εξετάσεις ( εργαστηριακές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις) και φυσιοθεραπείες είναι στο 4,2% και για τις ιδιωτικές κλινικές στο 11,02% ;
Γνωρίζει ή δεν γνωρίζει ο κύριος Σαλμάς ότι οι ίδιες υπηρεσίες στα υποκαταστήματα του ΕΟΠΥΥ και στα Δημόσια νοσοκομεία, του στοιχίζουν 5-10 φορές περισσότερο ;
Γνωρίζει ή δεν γνωρίζει ο Αν.Υπουργός Υγείας το ύψος των χρημάτων που εξοικονόμησε ο ΕΟΠΥΥ και το ΕΣΥ από αναλώσιμα και αντιδραστήρια, εξαιτίας της μαζικής στροφής των ασφαλισμένων προς τον Ιδιωτικό Τομέα ;
Γνωρίζει ή δεν γνωρίζει ότι η ετήσια δαπάνη που δικαιούται ο κάθε ασφαλισμένος για πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι μόνο 20 ευρώ και αντίστοιχα μόλις 8,6 ευρώ για ιατρικές επισκέψεις και αυτά προ φόρων ;

Η ώρα μηδέν έφτασε, δεν υπάρχουν περιθώρια για ολιγωρίες, όλοι οι ιδιωτικοί φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας πήραμε αποφάσεις με μοναδικό σκοπό να αποτραπεί η τελική εξόντωση και ο αφανισμός του ιδιωτικού τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας από τις αυθαιρεσίες της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και της ηγεσίας του ΥΥΚΑ.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

1.Ανακοίνωση δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής όλων των απαιτήσεων μας για τις υπηρεσίες που προσφέρθηκαν κατά το 2012, συμπεριλαμβανομένου και του 10% που έχει παρακρατηθεί, με την δικαιολογία της τελικής εκκαθάρισης.

2.Σαφή δέσμευση με νομικές ρήτρες για αποπληρωμή των οφειλομένων εντός 45 ημερών βάσει των συμβατικών υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ.

3.Έκδοση νομοθετικής ρύθμισης με πλήρη αποσαφήνιση της αποπληρωμής των απαιτήσεων μας έως και το 2011, χωρίς κανένα απολύτως “κούρεμα” ή εναλλακτικά συμψηφισμός τους με υποχρεώσεις μας προς τα ταμεία και το Ελληνικό Δημόσιο.

4.Θεσμοθέτηση της απευθείας καταβολής των εισφορών του κλάδου υγείας των ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΟΠΥΥ και χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ στο 1% του ΑΕΠ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

5.Καμία έκπτωση επί του κρατικού τιμολογίου σε όλες τις κατηγορίες των παροχών ( που στις περισσότερες εργαστηριακές εξετάσεις έχει να αναπροσαρμοστεί από το 1991 ), καθώς και στα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια.

6.Περιορισμός της ανεξέλεγκτης φαρμακευτικής δαπάνης και καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης το αργότερο μέχρι 31/12/2012. Κανένα φάρμακο χωρίς ηλεκτρονική συνταγή.

7.Προσδιορισμός και λειτουργία ελεγκτικού μηχανισμού για την παρακολούθηση της εξέλιξης των δαπανών του Οργανισμού ανά κωδικό δαπάνης.

8.Ξεχωριστοί κωδικοί δαπανών ανά κατηγορία παρόχου και ΑΜΕΣΗ επαναδιαπραγμάτευση του καταμερισμού των δαπανών, καθώς το 4,2% για παρακλινικές εξετάσεις ( εργαστηριακές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις ) , το 11% για νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και το 1,8% για ιατρικές επισκέψεις, είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ και έξω από κάθε διεθνή πρακτική.

9.Θεσμοθέτηση εκπροσώπησης όλων των παρόχων του Οργανισμού στην παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του.

10.Επαναπροσδιορισμός της ποσόστωσης της κατανομής των δαπανών στον προϋπολογισμό του 2013.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, ζητάμε την συμπαράσταση και αρωγή όλων των ασφαλισμένων στις κινητοποιήσεις μας, καθώς στόχος δεν είναι η ταλαιπωρία τους αλλά η ευαισθητοποίηση των αρμοδίων του Υπουργείου Υγείας με πρώτη και κύρια απαίτηση την οικονομική βιωσιμότητα του οργανισμού και των παρόχων υπηρεσιών υγείας.

Γνωρίζουμε καλά ότι θα έχουμε δίπλα μας την ελληνική κοινωνία, αυτές τις δύσκολες στιγμές, όπως αντίστοιχα, επί σειρά ετών, σταθήκαμε και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε και εμείς δίπλα της στις δύσκολες εποχές που περνά η Πατρίδα μας. Όλοι μαζί, ασφαλισμένοι και πάροχοι υπηρεσιών υγείας οφείλουμε να αξιώσουμε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου που να σέβονται τον πολίτη και να εξασφαλίζουν στοιχειωδώς την δυνατότητα οικονομικής επιβίωσης στους λειτουργούς και τις επιχειρήσεις της υγείας».


Διαβάστε περισσότερα...

Υποβολή αιτήσεων για απόσπαση εκπαιδευτικών στο εξωτερικό



Προθεσμία έως τις 7 Οκτωβρίου.

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για απόσπαση εκπαιδευτικών σε εκπαιδευτικές μονάδες του εξωτερικού και σε γραφεία συντονιστών εκπαίδευσης εξωτερικού απευθύνει το υπουργείο Παιδείας για τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς.

Στον ιστότοπο του υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr έχει αναρτηθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Η υποβολή αιτήσεων μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά με καταληκτική ημερομηνία την 7η Οκτωβρίου 2012.

Για το έγγραφο της προκήρυξης δείτε εδώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Από τους υπό κατάργηση φορείς οι 15.000 διαθεσιμότητες



Επιμένει η τρόικα για απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Με σαφή κατεύθυνση από του Μαξίμου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, στο μικροσκόπιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μπαίνουν οι υπό συγχώνευση ή κατάργηση φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς οι εργαζόμενοι σε αυτούς ενδέχεται να αποτελέσουν και τη δεξαμενή για τις 15.000 αποχωρήσεις μέσω διαθεσιμότητας κατά την επόμενη διετία.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, με δεδομένη και την επιμονή της τρόικας για απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων, ανεξάρτητα από τον αριθμό εκείνων που θα συνταξιοδοτηθούν, το υπουργείο επεξεργάζεται στοιχεία σχετικά με τις επικείμενες συγχωνεύσεις ή καταργήσεις και κυρίως προχωρεί στην καταγραφή του προσωπικού.

Πέραν των 21 φορέων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, στην επόμενη φάση θα υπαχθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 200 φορείς στους οποίους απασχολούνται 20.000 εργαζόμενοι εκ των οποίων οι 3.500 υπηρετούν σε φορείς που οδεύουν προς πλήρη κατάργηση.

Στο τρίτο κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων αναμένεται να περιληφθούν άλλοι 900 φορείς του Δημοσίου.

Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο αριθμός του προσωπικού σε όλους αυτούς τους φορείς θα αγγίξει τις 50.000, ώστε έπειτα από αξιολόγηση να βρεθούν οι 15.000 υπάλληλοι οι οποίοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι προβλέπει το σκληρό πακέτο



Βαρύς ο λογαριασμός των νέων μέτρων.

Στην τελική ευθεία, προκειμένου να υιοθετηθεί από την τρόικα και τη Βουλή και να ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, μπαίνει το νέο πακέτο μέτρων.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών βρίσκονται σήμερα στην Αθήνα και θα έχουν το μεσημέρι συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ διατυπώνουν ενστάσεις στο σκέλος των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και για περικοπές στην Υγεία, στη δημόσια διοίκηση, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και στην Άμυνα, ενώ ζητούν περαιτέρω διευκρινήσεις και για τις φορολογικές παρεμβάσεις.

Για την περικοπή των δαπανών, που αποτελεί και το μεγαλύτερο μέρος του, το πακέτο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μειώσεις μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων.

Τι προβλέπει το πακέτο:

- Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη.

- Μείωση κατά 30 ευρώ της σύνταξης του ΟΓΑ, χωρίς όμως να κοπούν τα δώρα. Έτσι, ουσιαστικά περιορίζονται οι απώλειες για τους συνταξιούχους περίπου στο μισό (420 ευρώ έναντι 720 ευρώ που είναι η 13η και 14η σύνταξη).

- Για όλους τους υπόλοιπους συνταξιούχους, η 13η και 14η κύρια και επικουρική σύνταξη αποτελούν παρελθόν.

- Κόβονται τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων.

- Επιβάλλονται μειώσεις σε συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ συνολικά, μαζί με τις επικουρικές. Η μείωση είναι 2% για τις συντάξεις 1.000-1.500 ευρώ, 5% για 1.500-2.000 ευρώ και 10% για πάνω από 2.000 ευρώ στο σύνολο της σύνταξης. Τα κλιμάκια αυτά ωστόσο δεν αποκλείεται να αλλάξουν προς το χειρότερο.

- Επιβάλλονται μειώσεις των ειδικών μισθολογίων.

- Το ΕΚΑΣ προβλέπεται να κοπεί για όσους είναι κάτω από 64 (και όχι 65) έτη.

- Αντίθετα, διασώζονται τα αναπηρικά επιδόματα, από τα οποία προβλεπόταν εξοικονόμηση 272 εκατ. ευρώ.

- Ανοιχτό είναι το θέμα της διαθεσιμότητας - απολύσεων. Το πακέτο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει να μπουν σε τέτοιο καθεστώς 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι τα επόμενα δύο χρόνια.


Διαβάστε περισσότερα...

Το 45% των νοικοκυριών θα μείνει φέτος χωρίς πετρέλαιο



Σύγχυση με τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Ο σκοπός του επιδόματος πετρελαίου ή τουλάχιστον η αρχική πρόθεση αυτών που αρχικά το καθιέρωσαν ήταν να διευκολύνουν τις οικονομικά αδύναμες ομάδες πολιτών.

Προϋπόθεση για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό όσοι πραγματικά το έχουν ανάγκη, χωρίς εκτροπές και γραφειοκρατικά τερτίπια.

Την Παρασκευή που μας πέρασε, το υπουργείο Οικονομικών, δημοσίευσε μία σειρά προϋποθέσεων που θα πρέπει να διαθέτει ο υποψήφιος καταναλωτής πετρελαίου για να μπορεί από τα χρήματα που θα διαθέσει για την αγορά καυσίμου θέρμανσης, να του επιστραφεί ένα μέρος ως επιδότηση.

Όπως φαίνεται όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Σύμφωνα τα όσα δήλωσε στο η επικεφαλής ιδιωτικής εταιρείας κοινοχρήστων, Μαριάννα Καλαμαράκη, στις τελικές σκέψεις του οικονομικού επιτελείου - που όπως τονίζει δεν είναι αποφάσεις - υπάρχουν βασικές ασάφειες.

Aσάφειες που δεν επιτρέπουν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για το ποιος και υπό ποιες συνθήκες δικαιούται του επιδόματος.

Όπως αναφέρει, στις εξαγγελίες του οικονομικού επιτελείου δεν διευκρινίζεται πώς θα γίνεται η απόδοση της επιδότησης ανά νοικοκυριό, τη στιγμή που η εταιρεία παροχής πετρελαίου δεν κόβει τιμολόγιο ανά διαμέρισμα, αλλά συνολικά στην πολυκατοικία.

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς, που τονίζει ότι το επίδομα δεν αφορά κάποιον που μένει σε διαμέρισμα στο Παγκράτι ή στην Κυψέλη, αλλά κάποιον που έχει μονοκατοικία και μπορεί να γίνει ο υπολογισμός της κατανάλωσης μόνο για το συγκεκριμένο σπίτι.

Συνεχίζοντας τον συλλογισμό της, η κυρία Καλαμαράκη, τονίζει ότι δεν γίνεται να έχει την ίδια επιστροφή φόρου, κάποιος που έχει αυτονομία και μπορεί να καίει πετρέλαιο κατά βούληση και κάποιος άλλος που διαμένει σε πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση και δεν μπορεί να επιλέγει πόσο και πότε θα καταναλώσει.

Το 45% των νοικοκυριών θα μείνει φέτος χωρίς πετρέλαιο

Όπως επισημαίνει, με βάση τα στοιχεία που έχει συλλέξει από τους 2.500 πολυκατοικίες που εξυπηρετεί η εταιρεία της, το 60% των κτιρίων συγκαλεί έκτακτες συνελεύσεις για να αποφασίσουν οι ένοικοι αν θα προμηθευτούν πετρέλαιο για τον φετινό χειμώνα ή όχι.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι το 45% των ενοίκων βάσει απόφασης των γενικών συνελεύσεων δεν θα βάλουν φέτος πετρέλαιο», τονίζει χαρακτηριστικά η κ. Καλαμαράκη.

Χαρακτηριστική μάλιστα είναι η αντίδραση του δημάρχου Αμυνταίου Φλώρινας Ιωακείμ Ιωσηφίδη, που μελετώντας το προσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών μας ανέφερε ότι: «Τι να το κάνω αν μου αναγνωρίζουν ετησίως 6000 ευρώ για θέρμανση, εάν δεν παίρνω ούτε ένα ευρώ από τους αυξημένους φόρους; Οι πολίτες του Αμυνταίου αδικούνται σε σχέση με κατοίκους της Κρήτης ή της Καλαμάτας, καθώς θα επιβαρυνθούν κατά 80% περισσότερο, λόγω της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης»

Αναμένοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο, σχετικά με το πώς θα χορηγείται η πολυπόθητη για πολλούς ενίσχυση, είναι βέβαιο ότι θα παρακολουθήσουμε στο εξής σκηνές απολύτου σύγχυσης και νεοελληνικής παραφροσύνης.

Σε μία περίοδο, όπου μεγάλο κομμάτι της λεγόμενης κοινωνικής πολιτικής πάει περίπατο, όλα δείχνουν ότι για μία ακόμα φορά παρακολουθούμε τον εμπαιγμό του πολίτη που μάταια περιμένει ότι θα απαλλαγεί, έστω και μερικώς, από τα δυσβάσταχτα φορολογικά και οικονομικά βάρη.


Διαβάστε περισσότερα...

Πιο «προικισμένοι» οι Έλληνες από τους περισσότερους Ευρωπαίους



Αποκαλυπτική μελέτη επιβεβαιώνει τη σύνδεση φυλής και μεγέθους.

Τα στερεότυπα που συγχέουν τη φυλή με το μέγεθος του πέους έρχεται να δικαιώσει νέα έρευνα που πραγματοποίησε ο ομότιμος καθηγητής Richard Lynn από το πανεπιστήμιο του Ulster.

Συνολικά 113 εθνικότητες έχουν συμπεριληφθεί στη έρευνα για το μέσο μήκος του πέους, τα αποτελέσματα της οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Personality and Individual Differences.

Οι Έλληνες καταλαμβάνουν την τέταρτη θέση μεταξύ των Ευρωπαίων με το μέσο όρο μήκους να φτάνει τα 14,7 εκατοστά. Οι πιο «προικισμένοι» στην Ευρώπη είναι οι Ισλανδοί με 16,5 εκατ. με τους Ιταλούς και τους Σουηδούς να ακλουθούν.

Στον αντίποδα, την τελευταία θέση μεταξύ των λαών της Γηραιάς Ηπείρου καταλαμβάνουν οι Ρουμάνοι με 12,7 εκατ. Ο μέσος όρος πάντως είναι αυτός των Γερμανών με 14,5 εκατ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο την πρώτη θέση καταλαμβάνουν οι κάτοικοι του Κονγκό με μέσο όρο που αγγίζει τα 18 εκατοστά. Αντίθετα, οι λιγότεροι «χαρισματικοί» είναι οι Κορεάτες με μέσο όρο μήκους μόλις 9,7 εκατ.

«Για τους περισσότερους πληθυσμούς το μήκος του πέους είναι προβλέψιμο και επιβεβαιώνεται», σημειώνει χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι στην έρευνα του Lynn έχει ασκηθεί κριτική για τη μεθοδολογία που ακολούθησε. «Πρόκειται για μια “γενναία”μελέτη σε ένα αμφιλεγόμενο πεδίο, αλλά τα δεδομένα δεν έχουν καμία μεθοδολογία», δηλώνει ο Jelte Wicherts, καθηγητής μεθοδολογίας του πανεπιστημίου Tilburg στην Ολλανδία.

Ακολουθούν ενδεικτικές χώρες από τη λίστα με το μέσο μήκος σε εκατοστά:

Κονγκό: 18
Εκουαδόρ: 17,8
Γκάνα: 17,3
Κολομβία: 17
Ισλανδία: 16,5
Ιταλία: 15,7
Νότια Αφρική: 15,2
Σουηδία: 15
Ελλάδα: 14,7
Γερμανία: 14,5
Νέα Ζηλανδία: 14
Ηνωμένο Βασίλειο: 14
Καναδάς: 14
Ισπανία: 14
Γαλλία: 13,5
Αυστραλία: 13,2
Ρωσία: 13,2
ΗΠΑ: 13
Ιρλανδία: 12,7
Ρουμανία: 12,7
Κίνα: 10,9
Ινδία: 10,2
Ταϊλάνδη: 10,2
(Νότια και Βόρεια) Κορέα: 9,7

Διαβάστε περισσότερα...

Αντιδρούν στην ένταξη του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ



Απειλούν με κινητοποιήσεις οι γιατροί στα Χανιά.

Την αντίθεσή του στην ένταξη του ασφαλιστικού φορέα των γιατρών (ΕΤΑΑ) στον ΕΟΠΥΥ, εκφράζει με ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο του ιατρικού συλλόγου Χανίων.

Στη σχετική ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρεται ότι κύρια αιτία της ένστασης των γιατρών, είναι το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ λόγω της ανεπαρκούς, όπως υποστηρίζει στην ανακοίνωση, χρηματοδότησής του, αλλά και λόγω της κατάρρευσης των εσόδων των ταμείων που συμμετέχουν.

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν:«την μετατροπή του ασφαλιστικού τους φορέα σε αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, ώστε να αποφευχθεί η συγχώνευσή του με έναν προβληματικό φορέα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ιατρικού συλλόγου Χανίων, «ο ΕΟΠΥΥ καταρρέει κάτω από το βάρος του ελλείμματός του (το οποίο προβλέπεται να φτάσει τα 2,5-3 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2012). Αντίδοτο στην επικείμενη κατάρρευση δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να είναι η επιχειρούμενη συγχώνευση του ΕΤΑΑ με τον ΕΟΠΥΥ. Δεν πρόκειται κανείς υγειονομικός να δεχθεί να καταστραφεί το Ταμείο του μαζί με τον ΕΟΠΥΥ».

Ο ιατρικός σύλλογος Χανίων επισημαίνει ότι δεν πρόκειται ο κλάδος να δεχτεί ένα υγιές ταμείο να ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ και προειδοποιεί ότι αν αυτό συμβεί ο κλάδος θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Μηνύσεις στους "συνταξιούχους"


Σε 55.000 ανέρχονται, περίπου, οι μαϊμού συνταξιούχοι, όπως δήλωσε πριν από λίγο ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, ενώ αποκάλυψε ότι θα υποβληθούν μηνύσεις σε όσους λάμβαναν παράνομα συντάξεις συγγενικών τους προσώπων.

Δείτε το βίντεο από το πρωινό του Mega:





Διαβάστε περισσότερα...

Ακριβότερα δύο στα τρία τρόφιμα



Οχι μόνο ακούρευτες... αλλά κι αυξημένες είναι την τελευταία διετία οι τιμές στα τρόφιμα, παρά την πρωτοφανή πτώση της καταναλωτικής ζήτησης.

Αν και οι μισθοί έχουν... κουρευτεί κατά τουλάχιστον 20% και η ανεργία βρίσκεται στο 24%, εντούτοις οι ανατιμήσεις για ένα στα δύο τρόφιμα είναι μέχρι και 7,1%.

Αυτή η ανάποδη, σε σχέση με τα εισοδήματα, πορεία της ακρίβειας αποτυπώνεται στις τιμοληψίες που έκανε το «Εθνος» στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης, το Παρατηρητήριο Τιμών (www.e-prices.gr).

Πιο συγκεκριμένα, συγκρίθηκαν οι τιμές φέτος σε σχέση με το 2010 για 38 βασικά προϊόντα που είναι αναγκαία στο καθημερινό τραπέζι μιας οικογένειας. Καταγράφονται αυξήσεις τιμών στα 23, ενώ στα 15 διαπιστώνονται μειώσεις έως και 16%. Το τελευταίο μεγάλο ποσοστό συναντάται μόνο σε ένα είδος, στο νωπό αρνί. Στην πλειονότητα των προϊόντων που υπάρχουν μειώσεις τιμών, αυτές κινούνται πέριξ του 3%, χωρίς ωστόσο να είναι δυνατό να αντισταθμίσουν τις συνολικές απώλειες από τη μείωση των μισθών.

Σε ό,τι αφορά τις ανατιμήσεις, όπως φαίνεται κι από τον πίνακα, αυτές είναι 7,1% στα ξερά κρεμμύδια, 5,5% στη μαργαρίνη, 6% στα αναψυκτικά, 5 με 5,1% σε προϊόντα άρτου, καφέδες και γαλακτοκομικά κ.ο.κ. Στα υπόλοιπα 15, όπως προαναφέρθηκε καταγράφονται μειώσεις έως 16% στο αρνί, στα όσπρια και τα κατεψυγμένα λαχανικά οι μειώσεις τιμών είναι από 2,3% μέχρι 5,9% κ.ο.κ.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Oδηγίες για να μη σας κλέβουν



Ασήκωτο... κόστος καλούνται να επωμιστούν χιλιάδες νοικοκυριά για τη θέρμανσή τους, αφού οι τιμές πώλησής του εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένες πάνω από 60%.

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, εν όψει της σεζόν διάθεσης του πετρελαίου, συμβουλεύει τους καταναλωτές:

Να συγκρίνουν, ύστερα από έρευνα ή ενημέρωση, τις τιμές.

Να καταγράφουν οι ίδιοι την ποσότητα του πετρελαίου που υπάρχει στη δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή, πάντοτε παρουσία του βυτιοφορέα.

Να μην εμπιστεύονται τον μετρητή του βυτιοφόρου, αλλά να χρησιμοποιούν το δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο. Δηλαδή να γνωρίζουν πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γνωρίζουν τις διαστάσεις της δεξαμενής τους. Π.χ. αν μια δεξαμενή έχει μήκος 1,5 μέτρο, πλάτος 1 μέτρο και ύψος 1 μέτρο, τότε η συνολική χωρητικότητά της είναι 1,5 κυβικό μέτρο (1,5x1x1=1,5) ή 1.500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 15 λίτρα (1.500:100=15).

Να πληρώνουν εφόσον αναγράφεται στην απόδειξη παραλαβής - πληρωμής το ύψος που μετρήθηκε πριν και μετά την παραλαβή και όχι μόνο τα λίτρα.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναρρωτική λόγω κατάθλιψης



Ένας στους δέκα εργαζόμενους παίρνουν αναρρωτική άδεια εξαιτίας της κατάθλιψης, αποκαλύπτει μία νέα δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε επτά χώρες.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη σε 7.000 εθελοντές από τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Δανία, την Ισπανία, την Γαλλία και την Τουρκία - από την Ελλάδα όχι, ειδάλλως θα ανέβαινε το ποσοστό -- από την εταιρεία ερευνών αγοράς Mori, για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κατάθλιψης (EDA).

Συνολικά, το 20% των ερωτηθέντων διαγνώστηκαν με κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή τους. Τα υψηλότερα ποσοστά θετικών διαγνώσεων καταγράφηκαν στη Βρετανία (26%) και τα χαμηλότερα στην Ιταλία (12%).

Το οικονομικό κόστος της κατάθλιψης στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχε υπολογιστεί το 2010 σε 92 δισεκατομμύρια ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να αντιστοιχεί στην χαμένη παραγωγικότητα λόγω αναρρωτικών αδειών ή αδυναμία διεκπεραίωσης των επαγγελματικών καθηκόντων.

Η δημοσκόπηση έδειξε ακόμη πως κατά μέσον όρο οι πάσχοντες είχαν πάρει 36 ημέρες αναρρωτική άδεια λόγω κατάθλιψης. Οι πιο εκτενείς αναρρωτικές είχαν δοθεί στους Βρετανούς (μέσος όρος: 41 ημέρες) και οι πιο σύντομες στους Ιταλούς (23 ημέρες).

Ωστόσο, ο ένας στους τέσσερις εθελοντές παραδέχτηκε πως κρύβει από τον εργοδότη του ότι πάσχει από κατάθλιψη, με τον έναν στους τρεις να εξηγούν πως φοβούνται ότι αν το πουν, θα χάσουν τη δουλειά τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Iατρική... οδηγία



"Οδηγίες" προς τα μέλη του για τις συνταγές και την πολιτική χορήγησης φαρμάκων στους ασθενείς, δίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά.

Αναλυτικά:

"Σχετικά με την αναγραφή της φαρμακευτικής αγωγής και την αποζημίωσή της με την φθηνότερη τιμή του φαρμάκου (τιμή αναφοράς), σας ενημερώνουμε τα εξής:

Ο Ιατρός θα συνεχίσει να γράφει το φάρμακο που θεωρεί απαραίτητο (εμπορική ονομασία) για τη θεραπεία του ασθενή, είτε πρωτότυπο, είτε γενόσημο.

Ο θεράπων ιατρός κρίνει (διά της αναγραφής της εμπορικής ονομασίας) το θεραπευτικό σχήμα που χρειάζεται ο ασθενής του είτε είναι πρωτότυπο, είτε γενόσημο. Αν το αναγραφόμενο φάρμακο είναι ακριβότερο όμως από την τιμή αναφοράς της λίστας, ο ιατρός ενημερώνει τον ασθενή ότι το φάρμακο αυτό (η αναγραφόμενη εμπορική ονομασία) απαιτείται για τη θεραπεία του και αυτό πρέπει να λάβει, διότι ως θεράπων ιατρός αυτό κρίνει ως το πλέον κατάλληλο. Ενημερώνει επίσης τον ασθενή ότι για οποιαδήποτε αντικατάσταση του φαρμάκου (εμπορική ονομασία) της συνταγής είτε ως παρενέργεια, είτε ως θεραπευτικό αποτέλεσμα, ουδεμία ευθύνη θα φέρει.

Σας συστήνουμε δε να τυπώσετε σφραγίδα κόκκινου χρώματος, στην οποία να αναγράφονται τα κάτωθι και η οποία θα τοποθετείται σε κάθε χορηγούμενη συνταγή, είτε ηλεκτρονική, είτε χειρόγραφη, βάζοντας και την υπογραφή σας:

Η αλλαγή της ιατρικής συνταγής είναι αντιποίηση του Ιατρικού επαγγέλματος και επισύρει ποινικές ευθύνες. Ο ιατρός, εάν τροποποιηθεί το φάρμακο της συνταγής δεν φέρει καμμία ευθύνη για πιθανές παρενέργειες. Ενημερώθηκε ο ασθενής ότι το αναγραφόμενο φάρμακο είναι το απαραίτητο για την πάθησή του.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά είναι αντίθετος στην αναγραφή της δραστικής ουσίας αντί του φαρμακευτικού σκευάσματος στα πλαίσια της προστασίας της Δημόσιας Υγείας και του έργου του Ιατρού".



Διαβάστε περισσότερα...

Άφαντοι 150.000 συνταξιούχοι


Τους 150.000 φθάνουν -σύμφωνα με πληροφορίες- οι δικαιούχοι κύριας σύνταξης του ΙΚΑ που δεν έχουν μέχρι σήμερα εμφανιστεί για να απογραφούν. Η διοίκηση του Ιδρύματος και το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζουν πως στις 21 Οκτωβρίου (όταν πληρώνεται η σύνταξη του Νοεμβρίου) το ΙΚΑ θα σταματήσει να πληρώνει συντάξεις σε όσους δεν απογράφηκαν ή δεν το πράξουν μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες.

Σύμφωνα με στοιχεία της διοίκησης του ΙΚΑ, οι δικαιούχοι κύριας σύνταξης που δεν είχαν απογραφεί μέχρι την Παρασκευή είναι 150.000, ενώ οι δικαιούχοι επικουρικής σύνταξης 105.000.

Την ίδια στιγμή δεν έχουν απογραφεί 7.000 συνταξιούχοι του ΤΑΠ-ΟΤΕ και 460 ασφαλισμένοι του ΤΑΠΙΛΤ. Ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, χαρακτήρισε εντυπωσιακό τον αριθμό όσων δεν έχουν προσέλθει στην απογραφή, η οποία τρέχει από αρχές Ιουλίου και επεσήμανε πως οι υπηρεσίες του Ιδρύματος θα δίνουν τα στοιχεία της απογραφής κάθε μέρα μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε και εκπνέει η τελευταία παράταση που έχει δοθεί.

Για να απογραφούν οι συνταξιούχοι θα πρέπει να προσέλθουν αυτοπροσώπως στα καταστήματα των τραπεζών από όπου εισπράττουν τη σύνταξή τους. Οσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και δεν είναι εφικτό να παρουσιαστούν, θα πρέπει να απογραφούν μέσω νόμιμων εκπροσώπων τους, οι οποίοι θα πρέπει να προσκομίζουν εξουσιοδοτήσεις και πληρεξούσια του 2012.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι συγχωνεύσεις δεν θα επηρεάσουν τη λειτουργία των μονάδων κοινωνικής φροντίδας



Κατά την επίσκεψή του στο ίδρυμα χρονίων παθήσεων Ελευθερούπολης, ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι πρόκειται για συγχωνεύσεις σε διοικητικό επίπεδο.

Ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Νίκος Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε το Παράρτημα του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Δράμας στην Ελευθερούπολη. Μετά την επίσκεψή του έδωσε στη δημοσιότητα την ακόλουθη ανακοίνωση:

Την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012 ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Νίκος Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε το Παράρτημα του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Δράμας στην Ελευθερούπολη όπου συναντήθηκε με τον Υποδιοικητή του ιδρύματος Γεώργιο Φιλιππίδη, τον Διευθυντή Σταύρο Γιαννουλίδη, εκπροσώπους των εργαζομένων και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των ΑΜΕΑ του Θεραπευτηρίου Αλέξανδρο Παυλίδη.


Η συνάντηση που διεξήχθη σε πολύ φιλικό κλίμα είχε ως αντικείμενο τις νέες συγχωνεύσεις που προγραμματίζονται να γίνουν στις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας τους επόμενους μήνες, καθώς και τα γενικότερα προβλήματα που εμφανίζονται στον χώρο της πρόνοιας και των Ατόμων με Αναπηρία το τελευταίο διάστημα. Επίσης συζητήθηκε η προοπτική ανέγερσης νέου κτιριακού συγκροτήματος στο υπάρχον οικόπεδο του Θεραπευτηρίου, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως χώρος υποδοχής, φιλοξενίας, κατάρτισης και κλειστής περίθαλψης ΑΜΕΑ.

Ο Υφυπουργός καθησύχασε τους εργαζόμενους ότι οι συγχωνεύσεις που επίκεινται θα έχουν μόνο διοικητικό χαρακτήρα και δεν θα επηρεάσουν τη λειτουργία των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας, ούτε τις θέσεις εργασίας του μόνιμου προσωπικού που εργάζονται σε αυτές. Όσον αφορά τη δημιουργία ξενώνα φιλοξενίας ΑΜΕΑ και υποδομών εργαστηρίων επαγγελματικής κατάρτισης, τονίστηκε η ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και μερικά χρόνια για τη χρηματοδότηση των εγκαταστάσεων αυτών μέσω του ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013»
Όσον αφορά τις σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις των 39 Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας Πανελληνίως αυτές πρόκειται να συγχωνευθούν σε 13, μία σε κάθε αιρετή Περιφέρεια. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα σχηματιστεί ένα ΝΠΔΔ «Μονάδα Κοινωνικής Πρόνοιας» με 2 βασικούς τομείς α) Κοινωνικής Προστασίας ΑΜΕΑ-Ηλικιωμένων και β) Παιδικής Προστασίας. Στο νέο Νομικό Πρόσωπο θα συγχωνευτούν τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων Καβάλας, Δράμας και Κομοτηνής καθώς και τα Κέντρα Προστασίας του Παιδιού Καβάλας και Δράμας. 

Στο προσεχές διάστημα ύστερα από παρότρυνση του Υποδιοικητή του Ιδρύματος ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε να επισκεφθεί και το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων της Δράμας, όπου είναι η σημερινή έδρα του Φορέα.


Διαβάστε περισσότερα...

Το νέο εφάπαξ σε Δημόσιο και 14 Ταμεία



Διπλή μείωση για υπαλλήλους που συνταξιοδοτήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια.

Μειωμένα κατά 38% είναι τα νέα ποσά εφάπαξ για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Το ανώτατο ποσό για δημόσιο υπάλληλο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με 35ετία, διαμορφώνεται πλέον στα 39.926,42 ευρώ και για υπάλληλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα 29.603,42 ευρώ.

Ειδικά για το δημόσιο, όπως αναφέρει ο Τύπος της Κυριακής, οι μειώσεις θα ισχύσουν για όλες τις αιτήσεις που είναι σε εκκρεμότητα από τον Σεπτέμβριο του 2010 και μετά.

Αυτό σημαίνει ότι οι 56.000 υπάλληλοι που συνταξιοδοτήθηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια, θα πάρουν εφάπαξ με δύο μειώσεις: μία κατά 20% που ισχύει για τις αιτήσεις από το 2011 και μετά και μία -αυτή που επιβάλλεται τώρα- κατά 22,67%.

Δείτε αναλυτικά τον πίνακα...



Διαβάστε περισσότερα...

Εγκαίνια κοινωνικού ιατρείου και φαρμακείου στα Τρίκαλα



Θα στεγάζονται στο χώρο του ΚΑΠΗ «Αντωνίου».

Δύο κοινωνικές δομές εγκαινιάστηκαν στην πόλη των Τρικάλων, προκειμένου να προσφέρουν υπηρεσίες στους Τρικαλινούς. Πρόκειται για το Κοινωνικό Ιατρείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο τα οποία θα στεγάζονται στο χώρο όπου σήμερα λειτουργεί το ΚΑΠΗ «Αντωνίου».

Ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Λάππας αφού δήλωσε ότι «κάνουμε ένα ξεκίνημα για το Κοινωνικό Ιατρείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο», στη συνέχεια πρόσθεσε ότι είναι μια δομή που μπορεί να προσφέρει πολλά στους συμπολίτες, ιδιαίτερα στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως επίσης και σε ορισμένες άλλες ομάδες που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη μιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κυρίως στο επίπεδο της πρόληψης.

Η γενική διευθύντρια των «Γιατρών του Κόσμου», Ευγενία Θάνου, δήλωσε από τη μεριά της πως η οργάνωση ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Δήμου Τρικκαίων, ενώ η 22χρονη εμπειρία των γιατρών θα συμβάλλει στο να στηθεί μια καλή δομή που θα προσφέρει ουσιαστική βοήθεια και υπηρεσίες.

Θα προσφέρει βοήθεια σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και εκείνοι είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, οι άποροι, όσοι γενικά δεν έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας σε συνεργασία με τον Ιατρικό και Φαρμακευτικό Σύλλογο ώστε να καλύψουμε τις όποιες ανάγκες τους, τόνισε χαρακτηριστικά η Ευγενία Θάνου.


Διαβάστε περισσότερα...

"Διότι δεν συνεμορφώθησαν"...



15.000 συνταξιούχοι του ΙΚΑ δεν έχουν απογραφεί και σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από το δελτίο του MEGA , ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έδωσε εντολή να μην πάρουν την επόμενη σύνταξη.



Διαβάστε περισσότερα...

Απογραφή συνταξιούχων ΟΓΑ


Ξεκινά σήμερα η απογραφή των συνταξιούχων του ΟΓΑ. Οι δικαιούχοι θα πρέπει, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, να παρουσιαστούν στα υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ, ή στις τράπεζες από τις οποίες παίρνουν τη σύνταξη για να απογραφούν. Μαζί τους θα πρέπει να έχουν το ενημερωτικό σημείωμα από τον ΟΓΑ και την ταυτότητά τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Και άλλες αυξήσεις στα διόδια


Διόδια αυξημένα από 0,30 έως και 1,40 ευρώ, αναλόγως κατηγορίας οχήματος, θα πληρώνουν οι οδηγοί από σήμερα σε όλους τους σταθμούς της Εγνατίας οδού, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας και βάσει σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Συγκεκριμένα, στο 1,70 ευρώ (από 1,40 ευρώ μέχρι σήμερα) αυξάνεται το κόστος των διοδίων για τα δίκυκλα και τα τρίκυκλα, ενώ για τα ελαφρά οχήματα με ή χωρίς ρυμουλκούμενο και με ύψος έως 2,20 μέτρων, το τίμημα διαμορφώνεται στα 2,40 ευρώ (από 2).

Κατά 1 ευρώ θα αυξηθούν τα διόδια για τα φορτηγά, τα λεωφορεία και άλλα οχήματα με λιγότερους από τέσσερις άξονες (στα 6 ευρώ από 5 μέχρι σήμερα).

Στην περίπτωση εκείνων με τέσσερις και περισσότερους άξονες, το κόστος διέλευσης από τους σταθμούς των διοδίων αυξάνεται στα 8,40 από επτά ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Φόρο στην ιδιοκατοίκηση



Ακόμη πιο ισχυρό είναι το φοροσόκ που επιφυλάσσουν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η τρόικα σε εκατομμύρια μισθωτούς, συνταξιούχους και αυτοαπασχολούμενους.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, οι νέες φοροεισπρακτικές ρυθμίσεις που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων δεν θα περιοριστούν μόνο στην κατάργηση των αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα, ούτε στην αυτοτελή φορολόγηση των καθαρών εισοδημάτων των αυτοαπασχολούμενων με συντελεστη 35%.

Το πακέτο θα περιλαμβάνει κι άλλα μέτρα-φωτιά:

- Θα καταργηθούν όλες οι εκπτώσεις δαπανών από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

- Θα καταργηθούν οι περισσότερες από τις αλλαγές που ισχύουν στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, με αποτέλεσμα να επιβληθούν φόροι στην ιδιοκατοίκηση και στα επιδόματα των τριτέκνων, των πολύτεκνων, των ανέργων και των χαμηλοσυνταξιούχων.

- Θα εξαλειφθούν όλα τα ειδικά ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα που ισχύουν για χιλιάδες κατοίκους ελληνικών νησιών και παραμεθόριων περιοχών.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΛΥΣΗ




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πιο αδύνατοι και πιο υγιείς μετά από «γαστρικό bypass»



Τι διαπίστωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιούτα.

Άτομα που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση γαστρικού bypass, όχι μόνο χάνουν σταθερά βάρος αλλά βελτιώνουν και τους συνολικούς δείκτες της υγείας τους, Έξι χρόνια μετά από μια τέτοια επέμβαση σε σοβαρά παχύσαρκους ασθενείς, παρατηρείται ότι είναι πολύ μικρότερος πλέον ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Επίσης, η πίεση έχει επανάλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, δεν εμφανίζεται υψηλή παθολογική χοληστερόλη, ενώ περιορίζεται η βαρύτητα και άλλων καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου.

Αυτά ήταν τα ευρήματα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA, από τους ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γιούτα.

Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς αποδεικνύουν ότι η χειρουργική της παχυσαρκίας ενδείκνυται για πολύ πιο σοβαρούς λόγους πέρα από τους αισθητικούς.

Η μελέτη

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 1.156 σοβαρά παχύσαρκα άτομα ηλικίας 18 έως 72 ετών. Από αυτούς, οι 418 υποβλήθηκαν σε γαστρικό bypass, ενώ οι υπόλοιποι ακολούθησαν τις συνηθισμένες διατροφικές τους συνήθειες.

Τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 6 χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης, τα άτομα που χειρουργήθηκαν είχαν χάσει κατά μέσο όρο το 27,7% του αρχικού τους βάρους, ενώ οι υπόλοιποι είχαν διατηρήσει το αρχικό τους βάρος, με μικρές αυξομοιώσεις. Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όμως, παρουσίαζαν οι δείκτες κλινικής υγείας. Όσοι είχαν χειρουργηθεί παρουσίασαν στο τέλος της μελέτης μείωση κατά 62% του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, συγκριτικά με την ομάδα των παχυσάρκων που απλώς ακολούθησαν πρόγραμμα διατροφής (ποσοστό μείωσης κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, μόλις 6%-8%).

Αντίστοιχα ποσοστά καταγράφτηκαν και όσον αφορά στις μετρήσεις της κακής και της καλής χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και των τριγλυκεριδίων.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φιλικό προς την καρδιά το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά



Ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 2.000 εθελοντές για 15 χρόνια.

Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι το γιαούρτι μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί σημαντικό μέρος της φιλικής προς την καρδιά διατροφής.

Στην έρευνα που παρουσιάστηκε προχθές σε ιατρικό συνέδριο στην Ουάσιγκτον, ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι κατανάλωναν μακροχρόνια γιαούρτι είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση σε σχέση με όσους δεν κατανάλωναν γιαούρτι.

Η έρευνα παρακολούθησε περισσότερους από 2.000 εθελοντές για 15 χρόνια και τους έδωσε ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες, σε 3 διαστήματα.

Οι συμμετέχοντες είχαν 31% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση αν τουλάχιστον 2% των καθημερινών θερμίδων τους προερχόταν από γιαούρτι-περίπου ισοδύναμο με 170 γρ. γιαουρτιού χαμηλό σε λιπαρά κάθε 3 ημέρες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι άνθρωποι που κατανάλωναν γιαούρτι είχαν χαμηλότερη συστολική πίεση σε σχέση με αυτούς που δεν κατανάλωναν.

Το γιαούρτι μπορεί ενδεχομένως να ωφελεί την υγεία της καρδιάς επειδή το περιεχόμενό του σε ποτάσιο μπορεί πιθανόν να βοηθά την αρτηριακή πίεση οδηγώντας το αλάτι έξω από τον οργανισμό. Το ασβέστιο μπορεί επίσης να βοηθά να διατηρούνται υγιή τα αγγεία.

Η Despina Hyde, του New York University Langone Medical Center, στη Νέα Υόρκη, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δηλώνει ότι το γιαούρτι αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου και πολλές έρευνες έδειξαν ότι το ασβέστιο μπορεί να βοηθήσει να μείνουν υπό έλεγχο τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

Επίσης συμβουλεύει τους ανθρώπους να παραμένουν μακριά από το πλήρες γιαούρτι, επειδή περιέχει περισσότερα κορεσμένα λιπαρά που μπορούν να αυξήσουν τη χοληστερόλη LDL.

Η Rachel Johnson, πρόεδρος της επιτροπής AHA, συμβουλεύει να επιλέξουν γιαούρτι χωρίς ή με χαμηλά λιπαρά και να προσέχουν την ποσότητα ζάχαρης που προσθέτουν για να παραμείνουν οι θερμίδες χαμηλές.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σκάνδαλο με το χαράτσι


Την αφορμή έδωσε η ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Σοφίας Σακοράφα. Στην επιφάνεια έρχεται λοιπόν, η σκανδαλώδης ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών (σ.σ.: της προηγούμενης κυβέρνησης) για ελάφρυνση έως και 60% από το "χαράτσι" μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Για επαγγελματική στέγη άνω των 1.000 τ.μ. το "χαράτσι" έχει μειωθεί από 30% έως 60% και σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλο, εντός των ημερών θα δοθεί συνέντευξη Τύπου "με αποδείξεις και ονόματα" για μεγάλα εμπορικά κέντρα, ιδιωτικά νοσοκομεία και γενικώς κτίρια, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν σημαντικές ελαφρύνσεις.

Επίσης, υπάρχουν ιδιώτες με σπίτια πολλών τετραγωνικών, που τα δηλώνουν ως επαγγελματική στέγη, ώστε να ευνοηθούν από την ρύθμιση.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Μέσα στο 2013 τα νέα φάρμακα για το Αλτσχάιμερ



Θα καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου.

Νέα φάρμακα που θα καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ αναμένεται να κυκλοφορήσουν το 2013 ενώ τα πρώτα αποτελέσματα των μελετών για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού εμβολίου που θα απορροφά τις πρωτεΐνες που ευθύνονται για τη νόσο πρόκειται να ανακοινωθούν τον προσεχή Μάρτιο.

«Τα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές για τη δημιουργία νέων φαρμάκων που θα καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου είναι ενθαρρυντικά. Θα έχουν πόσιμη ή ενέσιμη μορφή και θα πρέπει ο ασθενής να τα παίρνει καθημερινά», ανέφερε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer, Μάγδα Τσολάκη στο ΑΜΠΕ, μετά τον Περίπατο Μνήμης για τη Νόσο Αλτσχάιμερ που ξεκίνησε το απόγευμα από την Πλατεία Αριστοτέλους και κατέληξε στο κινηματοθέατρο Αλέξανδρος.

Η κ. Τσολάκη ανέφερε επίσης ότι σήμερα υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά τέσσερα φάρμακα για την άνοια τα οποία καλύπτονται πλήρως από τα ασφαλιστικά ταμεία. Ωστόσο τα φάρμακα για τις περιπτώσεις της ήπιας νοητικής διαταραχής δεν καλύπτονται από τα ταμεία. «Το κόστος των φαρμάκων για τις περιπτώσεις ήπιας νοητικής διαταραχής κοστίζουν γύρω στα 50-60 ευρώ το μήνα και ένας άνθρωπος που παίρνει σύνταξη 300-400 ευρώ είναι δύσκολο να τα αγοράσει κι έτσι δεν τα παίρνει» πρόσθεσε η κ. Τσολάκη.

Αναφερόμενη στα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στην αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ είπε: «Το έργο μας υποχρηματοδοτείται και οι άνθρωποι που φροντίζουμε κινδυνεύουν να βρεθούν μόνοι χωρίς τις κατάλληλες δομές και υπηρεσίες για την άνοια. Οι εξειδικευμένες υπηρεσίες για τους ανθρώπους με άνοια θεωρούνται ανεπαρκείς. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 200.000 πάσχοντες και στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνο 5.000 από αυτούς. Οι ασθενείς και ο περιθάλποντες χρειάζονται κάποια επιδόματα για να καλύψουν τις ανάγκες τους και αυτή τη στιγμή δεν μπορεί ούτε λόγος να γίνει για χορήγηση επιδομάτων. Δεν υπάρχουν δομές μακροχρόνιας φροντίδας για τα άτομα που πάσχουν από άνοια ή Αλτσχάιμερ και έτσι κάποιοι αναγκάζονται να μένουν σε γηροκομεία ή ψυχιατρικές κλινικές όπου δεν παρέχονται εξειδικευμένες υπηρεσίες. Επίσης δεν υπάρχει χρηματοδότηση της έρευνας για την άνοια ούτε και εθνικό στρατηγικό σχέδιο γι αυτούς τους ασθενείς».


Διαβάστε περισσότερα...

Επιτρέπεται η άσκηση κατά τη διάρκεια του θηλασμού;



Τα οφέλη της γυμναστικής για την γυναίκα που θηλάζει.

Η εγκυμοσύνη είναι αναμφισβήτητα μια εμπειρία γεμάτη με πολλές αλλαγές, τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η αύξηση του βάρους αποτελεί ένα φυσιολογικό και υγιές μέρος της, όμως μετά τη γέννηση του μωρού, το επιπλέον βάρος μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα στην καθημερινότητα και στην ψυχολογία της γυναίκας. Πολλοί ειδικοί προτείνουν πως λογική και ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με τακτική άσκηση μπορούν να δώσουν στη γυναίκα την ευκαιρία να επανέλθει σταδιακά στο βάρος που επιθυμεί.

Μπορώ να κάνω άσκηση όταν θηλάζω;

Οι γυναίκες όταν ξεκινάνε ένα πρόγραμμα άσκησης συνήθως ανησυχούν αν επηρεάζεται o θηλασμός. Μελέτες όμως έχουν αποδείξει ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά στην παραγωγή γάλακτος, στη θρεπτική του σύσταση ή στην αύξηση του βάρους του βρέφους όταν η γυναίκα ασκείται σε μέτριας έντασης άσκηση.

Ακόμα και στην πολύ έντονη άσκηση που παλιότερα υπήρχε ο φόβος αλλαγής της σύστασης και γεύσης του μητρικού γάλακτος λόγω της παραγωγής γαλακτικού οξέος, έρευνες δεν δείχνουν κάποιες βλαβερές επιδράσεις στο βρέφος αλλά ούτε στην αποδοχή του για θηλασμό μετά την άσκηση.

Αν διαπιστώσετε κάποια σύνδεση μεταξύ της έντονης άσκησης και της άρνησης του βρέφους για θηλασμό μπορείτε να περιμένετε περίπου 30’ ώσπου το γαλακτικό οξύ να εξαφανιστεί, αλλά το πιο πιθανό είναι να υπάρχει άλλος λόγος άρνησης.

Πόσο σύντομα μετά τον τοκετό μπορώ να ξεκινήσω άσκηση;

Το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης εξαρτάται από το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης. Αν γυμναζόσασταν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορείτε να ξεκινήσετε με κάποια ελαφριά άσκηση από την αρχή και αφού έχετε έγκριση από τον ιατρό σας. Αν είχατε σταματήσει κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή είστε αρχάρια είναι καλύτερα να ξεκινήσετε την άσκηση με πιο αργούς ρυθμούς.

Οφέλη της άσκησης για την γυναίκα που θηλάζει

Απώλεια βάρους
Καλύτερη ψυχική διάθεση
Καλύτερος ύπνος το βράδυ, περισσότερη ενέργεια την ημέρα
Βελτίωση της φυσικής κατάστασης
Ενίσχυση της οστικής πυκνότητας

Τι άσκηση να κάνω;

Ασκήσεις Kegel

Μετά τη γέννηση του βρέφους οι μύες που βρίσκονται κατά μήκος της μήτρας, τη στηρίζουν και την περιβάλλουν, μπορεί να χαλαρώσουν. Μπορείτε να ξεκινήσετε με ασκήσεις Kegel που είναι εύκολες, βοηθάνε τους μυς της περιοχής να δυναμώσουν και μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στην καθημερινότητα, καθώς μπορούν να γίνουν και στο σπίτι.

Περπάτημα

Απευθύνεται τόσο σε γυναίκες που έχουν γεννήσει φυσιολογικά αλλά και με καισαρική. Το περπάτημα θεωρείται η καλύτερη αερόβια άσκηση ειδικά στην αρχή και βοηθάει στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, στην ενδυνάμωση και απώλεια βάρους. Η αύξηση της έντασης πρέπει να γίνεται σταδιακά τις πρώτες 6 εβδομάδες, ειδικότερα για τις γυναίκες που έχουν γεννήσει με καισαρική.

Προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης

Η μητέρα εξ αιτίας του θηλασμού χάνει αρκετό ασβέστιο με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να επηρεαστούν τα οστά της. Οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης τονώνουν το μυϊκό σύστημα και αυξάνουν την οστική πυκνότητα. Συστήνεται το περπάτημα να συνδυάζεται και με κάποιες απλές ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης για όλο το σώμα 2-3 φορές την εβδομάδα αν είναι εφικτό.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...