Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Κάλυψη κενών θέσεων θέλουν δάσκαλοι-νηπιαγωγοί


Μετά τις απολύσεις είναι κενές 183 θέσεις στα Χανιά.

Την κάλυψη των κενών θέσεων εκπαιδευτικών στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των Χανίων ζητεί ο σύλλογος δασκάλων νηπιαγωγών. Σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος υποστηρίζει ότι στα σχολεία των Χανίων υπηρετούν αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 373 εκπαιδευτικοί λιγότεροι, σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μετά τις απολύσεις των αναπληρωτών και ωρομισθίων τον Ιούνιο και τις μεταθέσεις και τις αποσπάσεις, στα δημοτικά και νηπιαγωγεία των Χανίων, λείπουν 183 δάσκαλοι, 75 νηπιαγωγοί, 28 μουσικοί, 26 εκπαιδευτικοί αγγλικής γλώσσας, 18 γυμναστές, 13 εκπαιδευτικοί πληροφορικής, 9 θεατρικής αγωγής, 8 εικαστικών, 7 γερμανικής γλώσσας και 5 γαλλικής γλώσσας.

Ο σύλλογος στην ανακοίνωση αυτή τονίζει ότι οι εκπαιδευτικοί αυτοί χρειάζονται για να λειτουργήσουν τα σχολεία των Χανίων τουλάχιστον με τον περσινό αριθμό εκπαιδευτικών, ενώ χρειάζονται περισσότεροι για να λειτουργήσουν τμήματα ένταξης μαθητών με ειδικές ανάγκες, τμήματα υποδοχής παλιννοστούντων και μεταναστών, ολοήμερα τμήματα για όλα τα παιδιά που το επιθυμούν.

«Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε διορισμό τουλάχιστον 373 εκπαιδευτικών των παραπάνω ειδικοτήτων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση των Χανίων», καταλήγει η ανακοίνωση.



Διαβάστε περισσότερα...

Κατασχέσεις για τις αναπηρικές συντάξεις μαϊμού



Στο στόχαστρο «ράμπο» όλες οι ύποπτες υποθέσεις.

Την ανοιχτή πληγή της λεηλασίας δημόσιου χρήματος μέσα από τα ασφαλιστικά ταμεία επιχειρεί να βάλει το ΙΚΑ Ηρακλείου.

Στο στόχαστρο «ράμπο» της υπηρεσίας μπαίνουν όλες οι ύποπτες υποθέσεις αναπηρικών συντάξεων μαϊμού, ενώ σκανδαλώδεις περιπτώσεις παίρνουν το δρόμο της δικαιοσύνης.

Ο διευθυντής της υπηρεσίας Νίκος Ροκαδάκης έχει δώσει ξεκάθαρη εντολή στα ελεγκτικά του όργανα προς δύο κατευθύνσεις.

Από τη μία να εντοπιστούν οι ασφαλισμένοι ... φαντάσματα και από την άλλη να επιστραφούν τα χρήματα στον ασφαλιστικό οργανισμό. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να δούμε και περιπτώσεις κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων.

Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν ταυτοποιηθεί και οι φάκελοι βρίσκονται στην εισαγγελία Ηρακλείου τονίζει ο διευθυντής του ΙΚΑ Νίκος Ροκαδάκης και συμπληρώνει σε αυτές τις περιπτώσεις έχουν βεβαιωθεί και τα ποσά που λεηλατήθηκαν.

Η υπηρεσία θα δρομολογήσει όλες τις διαδικασίες για την επιστροφή των χρημάτων, ακόμη και από συγγενείς πεθαμένων που συνέχιζαν να λαμβάνουν παρανόμως τη σύνταξη των νεκρών. Αν χρειαστεί θα προβούμε και σε κατασχέσεις.

Το Ηράκλειο αναδεικνύεται σε πρωταθλητή στις αναπηρικές συντάξεις με ποσοστό που αγγίζει το 25%, όταν ο μέσος όρος της χώρας δεν υπερβαίνει το 10%.

Το ποσοστό αυτό χαρακτηρίζεται προκλητικό για έναν νομό που δεν έχει καν βαριά βιομηχανία και η απόκλιση με άλλες περιοχές της χώρας είναι χαώδης.

Μάλιστα, στην πόλη του Ηρακλείου έχει βεβαιωθεί περιστατικό σύνταξης βαριάς αναπηρίας σε άνδρα ο οποίος εργάζεται σε τράπεζα.

Αυτή είναι μία από τις αρκετές περιπτώσεις που όχι μόνο έχουν εντοπιστεί, αλλά έχουμε προχωρήσει και στον καταλογισμό του ποσού που θα πρέπει να επιστραφεί στο ασφαλιστικό ταμείο και υπερβαίνει τις 140 χιλιάδες ευρώ τονίζει χαρακτηριστικά ο κ.Ροκαδάκης.

Την ίδια ώρα 27 υποθέσεις συνταξιούχων «φαντάσματα» έχουν πάρει το δρόμο τις δικαιοσύνης, καθώς πρόκειται για περιπτώσεις νεκρών ανθρώπων που οι συγγενείς τους απέκρυψαν το θάνατό τους και συνέχιζαν να εισπράττουν τη σύνταξή τους.


Πηγή: http://www.prismanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράσταση διαμαρτυρίας για τους παιδικούς σταθμούς



Αύριο η συνάντηση ΚΕΔΕ-υπουργού Εργασίας.

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί στα γραφεία της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) στη Θεσσαλονίκη δεκάδες γονείς.

Οι γονείς βλέπουν τα παιδιά τους να μένουν εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, λίγο πριν από την έναρξη του νέου σχολικού έτους εάν δεν μεταφερθούν οι αδιάθετοι πόροι από το ΕΣΠΑ στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής Ζωής».

Οι γονείς ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους της ΕΕΤΑΑ πως δεν υπάρχει κάτι νεότερο στο συγκεκριμένο θέμα και πως όλα θα εξαρτηθούν από την αυριανή συνάντηση που θα έχει αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης του προγράμματος, τον κίνδυνο να μείνουν εκτός παιδικών σταθμών αντιμετωπίζουν 43.000 παιδιά στο σύνολο της χώρας.


Διαβάστε περισσότερα...

Αλλάζει η διαδικασία ανάθεσης της διανομής τροφίμων σε απόρους



Την πιο γρήγορη διανομή και μεγαλύτερη διαφάνεια επιδιώκει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το ενδεχόμενο να καλέσει σε απευθείας διαπραγμάτευση όλες τις εταιρείες που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς για τη διανομή δωρεάν τροφίμων σε απόρους, σχεδιάζει, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, προκειμένου να επιλεγεί όποια καταθέσει την πιο συμφέρουσα προσφορά, τόσο από πλευράς τιμής όσο και ποσότητας και ποιότητας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, μετά τα προβλήματα που ανέκυψαν στην εξέλιξη του Διαγωνισμού Δωρεάν Διανομής Τροφίμων και τα νέα δεδομένα που δημιούργησαν οι διεργασίες της Επιτροπής Αξιολόγησης των ενστάσεων, ο υπουργός φέρεται να μην επιθυμεί να καθυστερήσει η διανομή τροφίμων στους περίπου 600.000 δικαιούχους απόρους και έτσι μελετά την προοπτική της απευθείας διαπραγμάτευσης.

'Άλλωστε όπως και επισήμως έχει ανακοινωθεί, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, προτίθεται να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αλλάξει η διαδικασία διεξαγωγής των διαγωνισμών από την επόμενη περίοδο με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και του ανταγωνισμού.

Για το λόγο αυτό οι διαγωνισμοί δωρεάν διανομής θα διεξάγονται χωριστά για σημαντικά διαμερίσματα της χώρας (ενδεικτικά η επικράτεια θα χωριστεί σε τρία ισοδύναμα διαμερίσματα) αντί ενός διαγωνισμού για το σύνολο της επικράτειας της χώρας. Στόχος είναι περισσότερες παραγωγικές επιχειρήσεις να διευκολύνονται ως προς τη συμμετοχή τους, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό και κατ' επέκταση τα προς διανομή τρόφιμα, αφού το ποσό που χορηγεί η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συγκεκριμένο.

Υπενθυμίζεται πως για τη εφετινή χρονιά ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 21.651.199 ευρώ. Πέρυσι ήταν ύψους 20 εκατ. ευρώ και ωφελήθηκαν περίπου 250.000 δικαιούχοι σε όλη τη χώρα, στους οποίους διανεμήθηκαν συνολικά 13.737.500 κιλά βασικών διατροφικών προϊόντων. Και ειδικότερα, 5.200.500 κιλά ρύζι, 7.021.000 κιλά ζυμαρικά, 426.000 κιλά γραβιέρα και 1.090.000 κιλά φέτα.

To πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους εφαρμόζεται στην ΕΕ από το 1987 και διαχρονικά έχουν επωφεληθεί περί τα 20 εκατ. άτομα.

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Δικαιούχοι είναι αποκλειστικά και μόνο άπορα άτομα ή άπορες οικογένειες ανεξαρτήτως θρησκείας και υπηκοότητας που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα.

Ως άπορα άτομα ή άπορες οικογένειες θεωρούνται όσοι έχουν ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 30% για τη σύζυγο και για το πρώτο και δεύτερο ανήλικο ή προστατευόμενο παιδί και κατά 40% για καθένα από τα επόμενα ανήλικα ή προστατευόμενα παιδιά.

Το εισόδημα αυτό αυξάνεται κατά 50% στις περιπτώσεις πασχόντων από βαριά ανίατα νοσήματα και κατά 40% σε περίπτωση μη ύπαρξης ιδιόκτητης κατοικίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Από τι κινδυνεύουν όσοι ροχαλίζουν



Με αυτοάνοσα νοσήματα σχετίζεται το ροχαλητό.

Εκείνοι που ροχαλίζουν με μεγάλη ένταση και συχνότητα έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα – η οποία ανήκει στα αυτοάνοσα νοσήματα – σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα διεξήχθη από το πανεπιστήμιο της Taipei στην Ταιβάν και είναι η πρώτη που εστιάζει στη σχέση ανάμεσα στο ροχαλητό και τα αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο ερυθηματώδης λύκος και η αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτιδα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 1411 ασθενείς με υπνική άπνοια – χαρακτηριστικά συμπτώματα της οποίας είναι το ροχαλητό και η διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια της νύχτας – και 7.000 υγιείς ενήλικες. Κατά τη διάρκεια πέντε ετών οι ειδικοί κατέγραψαν πόσοι από τους συμμετέχοντες παρουσίασαν τα παραπάνω νοσήματα. Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με άπνοια είχαν 91% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποια από αυτές τις παθήσεις.

Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο απόλυτος κίνδυνος είναι μικρός π.χ., στην ομάδα όσων είχαν άπνοια δηλαδή, το 2,91% παρουσίασαν συμπτώματα ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sleep Medicine.


Πηγή: http://omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ισχυρές αντηλιακές ιδιότητες έχουν οι φράουλες



Χαρίζουν προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Όλα δείχνουν ότι τα αντηλιακά του μέλλοντος θα φτιάχνονται από εκχύλισμα φράουλας. Σύμφωνα με ιταλούς και ισπανούς επιστήμονες η γνωστή φράουλα διαθέτει ισχυρές αντηλιακές ιδιότητες.

Η ερευνητική ομάδα καλλιέργησε ανθρώπινα δερματικά κύτταρα και μετά τους προσέθεσε εκχύλισμα φράουλας πλούσιο σε ανθοκυανίνες, με συμπύκνωση 0,05, 0,25 και 0,5 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιοστό του λίτρο(mg/ml).

Οι ερευνητές πριν και μετά την προσθήκη του εκχυλίσματος, εξέθεσαν τα κύτταρα σε υπεριώδη ακτινοβολία και συμπέραναν ότι το εκχύλισμα φράουλας προσέφερε στα δερματικά κύτταρα σημαντική προστασία από την καταστροφική υπεριώδη ακτινοβολία.

Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, τα επίπεδα της υπεριώδους ακτινοβολίας στα οποία εκτέθηκαν τα δερματικά κύτταρα αντιστοιχούν σε παραμονή επί 90 λεπτά κάτω από τον καυτό ήλιο στη Γαλλική Ριβιέρα.

Ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Μαουρίτσιο Μπατίνο δήλωσε: «Στην έρευνά μας επιβεβαιώσαμε την προστατευτική δράση της φράουλας απέναντι στην καταστροφή των δερματικών κυττάρων λόγω έκθεσής τους σε ακτινοβολία UVA» και πρόσθεσε «χαρίζει προστασία στις κυτταρικές σειρές που εκτίθενται στις συγκεκριμένες συνθήκες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση καρκίνου και άλλων ασθενειών του δέρματος».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Agricultural Food Chemistry».


Διαβάστε περισσότερα...

Από 14,5% έως 33% το «κούρεμα» στα αναπηρικά επιδόματα



«Παράθυρο» για αυτόματο «κούρεμα», από 14,45% έως και 33%, ακόμη και στα αναπηρικά επιδόματα άνοιξε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας επιβεβαιώνοντας ότι στο πακέτο των περικοπών που μελετά η κυβέρνηση στο πλαίσιο της εξοικονόμησης δαπανών, περιλαμβάνονται σενάρια για τη μείωση των επιδομάτων πρόνοιας στα επίπεδα είτε του 2008 είτε του 2009. Η δήλωση έγινε στη διάρκεια συνάντησης με τους εκπροσώπους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, παρουσία του αρμόδιου υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ν. Παναγιωτόπουλου ο οποίος είχε προαναγγείλει το σχετικό μέτρο. Στην περίπτωση κατά την οποία «κλειδώσει» και πολιτικά (από τους αρχηγούς των κομμάτων οι οποίοι στηρίζουν την κυβέρνηση) η απόφαση αυτή, οι μειώσεις θα κινούνται σε διψήφιο ποσοστό και θα κυμαίνονται:
  • Από 14,5% - 20% αν αποφασιστεί η επαναφορά τους στα επίπεδα που ήταν το 2009 και
  • Από 22% - 33% αν τα επιδόματα επανέλθουν στα επίπεδα του 2008.

Ενδεικτικά, το μηνιαίο επίδομα των τυφλών, ανάλογα με την κατηγορία, θα μειωθεί το χαμηλότερο στα 310 ευρώ (στα επίπεδα του '09) ή στα 287 (όριο του 2008) από 362 ευρώ που έχει οριστεί και το υψηλότερο από τα 697 ευρώ στα 609 ευρώ (όριο 2009) ή στα 569 ευρώ (όριο 2008). Το επίδομα των κωφαλάλων στα 310 ευρώ ή στα 287 ευρώ, αντίστοιχα, από 362 ευρώ σήμερα, των βαριά νοητικά καθυστερημένων στα 436 ευρώ ή στα 369 ευρώ από 527 ευρώ σήμερα, των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία στα 310 ευρώ ή στα 287 ευρώ από 362 ευρώ, των πασχόντων από AIDS - αιμορροφιλία στα 569 ευρώ ή στα 609 ευρώ από 697 ευρώ σήμερα, των ανασφάλιστων με βαριές αναπηρίες στα 248 ευρώ ή στα 268 ευρώ από 313 ευρώ, των ανασφάλιστων ατόμων άνω των 65 ετών στα 287 ευρώ ή στα 310 ευρώ από 362 ευρώ και των ανασφάλιστων τετραπληγικών - παραπληγικών στα 629 ευρώ ή στα 673 ευρώ από 771 ευρώ που είχε οριστεί για φέτος.



Οφελος 200 εκατ. ευρώ
Η μέγιστη δαπάνη που θα εξοικονομηθεί από την επαναφορά των επιδομάτων στα επίπεδα του 2009 φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τις πιστώσεις οι οποίες είχαν εγγραφεί στην απόφαση για την αύξηση των επιδομάτων αναπηρίας τον Μάιο του 2008 (επί κυβερνήσεως ΝΔ, απόφαση του τότε υπουργού Υγείας Δημ. Αβραμόπουλου και του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Λέγκα στο ΦΕΚ 931/21-5-2008). «Τυχόν απόφαση για μείωση των επιδομάτων θα σημάνει στην πράξη την κοινωνική εξαθλίωση των πιο αδύναμων πολιτών της χώρας... το αναπηρικό κίνημα δεν θα αφήσει να περάσει», δήλωσε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ι. Βαρδακαστάνης.


Πηγή: http://www.imerisia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κάντε ποδηλασία με ασφάλεια



Τι θα πρέπει να προσέξετε.

Αν και το ποδήλατο αποτελεί καλή άσκηση και σας βοηθά να κρατιέστε σε φόρμα και να χάσετε βάρος, θα πρέπει να λαμβάνετε προφυλάξεις για να εμποδίσετε τους τραυματισμούς.

Η Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών προσφέρει τα ακόλουθα tips ασφάλειας για ποδηλάτες.

- Προστατέψτε τα μάτια σας από τη σκόνη, τα ζωύφια και τις ερεθιστικές ουσίες με ένα ζευγάρι γυαλιών για αθλήματα.

- Να φοράτε φωτεινά ρούχα για να σας βλέπουν οι οδηγοί.

- Εμποδίστε τις φουσκάλες χρησιμοποιώντας γάντια.

- Να είστε άνετοι φορώντας παντελόνια με προστατευτικά μαξιλαράκια και αναπαυτική σέλα.

- Να αποφεύγετε το ποδήλατο όταν η ορατότητα είναι χαμηλή ή να χρησιμοποιείτε κατάλληλο φως.

- Να παραμένετε σε εγρήγορση.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο τρόπος χρήσης του ίντερνετ προδίδει την κατάθλιψη



Οι καταθλιπτικοί έχουν την τάση να στέλνουν πολύ περισσότερα email.

Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο μπορεί να παρέχει σημαντικές ενδείξεις για την ψυχική μας διάθεση.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το περιεχόμενο της χρήσης του ίντερνετ, δηλαδή το πόσο συχνά στέλνει κανείς email, κάνει chat online, περνάει από τη μία εφαρμογή στην άλλη ή χρησιμοποιεί ταυτοχρόνως πολλές εφαρμογές, μπορεί να αποκαλύπτουν την παρουσία ή μη καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Την όλη έρευνα, που είναι η πρώτη του είδους, πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων ηλεκτρονικών υπολογιστών, μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών και ψυχολόγων από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Μισούρι.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 216 φοιτητές να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο για τις «πρόσφατες συναισθηματικές εμπειρίες» τους, χωρίς εκείνοι να γνωρίζουν πως στο ερωτηματολόγιο είχαν ενσωματωθεί ερωτήματα αξιολόγησης της ψυχικής τους κατάστασης, τα οποία αποκάλυψαν ποιοι από αυτούς είχαν καταθλιπτικά συμπτώματα.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τις απαντήσεις τους με την χρήση του ίντερνετ, η οποία αξιολογήθηκε με βάση τρεις παραμέτρους:

* Το σύνολο των πληροφοριών που έστελναν και λάμβαναν οι εθελοντές μέσω του διαδικτύου
* Τις εφαρμογές που χρησιμοποιούσαν
* Το πόσες εφαρμογές χρησιμοποιούσε κάθε εθελοντής ταυτοχρόνως, για να στέλνει και να λαμβάνει πληροφορίες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι καταθλιπτικοί εθελοντές είχαν την τάση να στέλνουν πολύ περισσότερα email, να μιλούν περισσότερο στα chat, να μοιράζονται περισσότερα αρχεία με άλλους χρήστες, να αλλάζουν συχνά ανάμεσα σε πολυάριθμα websites και να χρησιμοποιούν ταυτοχρόνως πολλές διαδικτυακές εφαρμογές.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην ανάλυσή τους, δεν είναι γνωστοί οι ακριβείς λόγοι για τους οποίους οι διαδικτυακές συμπεριφορές προδίδουν την κατάθλιψη.

Εντούτοις, είναι πιθανό η γρήγορη εναλλαγή ανάμεσα σε διαφορετικά sites να αντανακλά τη μειωμένη ικανότητα να νιώσει κάποιος συναισθήματα, επειδή οι χρήστες αναζητούν απεγνωσμένα κάτι που θα τους προκαλέσει συναισθηματική διέγερση.

Αντίστοιχα, τα υπερβολικά email και chat μπορεί να υποδηλώνουν έλλειψη ισχυρών διαπροσωπικών σχέσεων, που ωθεί τους χρήστες να λαχταρούν την επαφή είτε με απομακρυσμένους φίλους είτε με νέα άτομα, που γνωρίζουν online.

Χαρακτηριστικά που αποτελούν καλά τεκμηριωμένους παράγοντες που παίζουν ρόλο στην κατάθλιψη.


Διαβάστε περισσότερα...

Μείον 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι




Εκατόν πενήντα χιλιάδες και ίσως και περισσότεροι υπάλληλοι θα αποχωρήσουν από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα έως το 2015. Ο στόχος αυτός, στον οποίο συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, θα επιτευχθεί κυρίως μέσω μιας διαφορετικής «εφεδρείας», όπως, για παράδειγμα, της «συνταξιοδοτικής ωρίμανσης» για όσους βρίσκονται κοντά στον χρόνο σύνταξης.

«Ας μην μείνουμε στις λέξεις που μας χωρίζουν, αλλά στις διαδικασίες που μας ενώνουν», ανέφεραν χαρακτηριστικά, μετά τη συνάντηση, οι δύο υπουργοί. Διευκρινίστηκε δε, ότι με την αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού του Δημοσίου, θα επιτευχθούν, μείωση προσωπικού, μείωση λειτουργικών δαπανών και εξόδων και θα υπάρξει ένα αποτελεσματικότερο, μικρότερο και ποιο ποιοτικό Δημόσιο.

Το δημοσιονομικό όφελος θα προκύψει μέσα από τη διαφορά μεταξύ μισθού και μέσης σύνταξης, η οποία είναι απλώς ποσοστό του μισθού. Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη των δύο υπουργείων, για το τρέχον έτος ισχύει ο στόχος της μείωσης του προσωπικού του Δημοσίου κατά 15.000 άτομα, αλλά με φυσική ροή αποχωρήσεων, ενώ τίθενται και στόχοι ανά έτος, έως το 2015.

Κυβερνητικοί παράγοντες επισήμαναν ότι όλα τίθενται υπό την αίρεση της έγκρισης από την τρόικα, οι επικεφαλής της οποίας επανέρχονται στην Αθήνα στις 5 Σεπτεμβρίου (την προσεχή Δευτέρα, 27 Αυγούστου, έρχεται το τεχνικό κλιμάκιο).

Παράλληλα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών άφηναν εκ νέου «ανοικτό» το ζήτημα της περικοπής κατά 12% εφέτος στα ειδικά μισθολόγια και των μάχιμων ένστολων. «Μόνον με ισοδύναμα μέτρα από τα αρμόδια υπουργεία θα διασωθούν εφέτος τα ειδικά μισθολόγια των μάχιμων ένστολων», τόνιζαν χαρακτηριστικά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εγγυητές δανείων, προσοχή!


Σε περίπτωση που ο δανειολήπτης προσφύγει στο νόμο Κατσέλη, περί προστασίας υπερχρεωμένων νοικοκυριών, το.. μπαλάκι πετάγεται με φόρα στον εγγυτή του καταναλωτικού ή στεγαστικού δανείου που παραδόξως και περιέργως μένει εκτεθειμένος απέναντι στην τράπεζα!...

Προσοχή: στο συμφωνητικό του δανείου, η εγγύηση αφορά το σύνολο του ποσού, ανεξάρτητα από «κουρέματα» και άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις. Δηλαδή, κι αν ακόμα ο δανειολήπτης, προσφεύγοντας στο δικαστήριο μέσω του νόμου Κατσέλη (Ν.3869/2010), καταφέρει να εξασφαλίσει «κούρεμα» του κεφαλαίου και πληρώσει στο τέλος λιγότερα χρήματα, η τράπεζα μπορεί να απαιτήσει το... υπόλοιπο ποσό από τον εγγυητή!

Με άλλα λόγια, ο εγγυτής πρέπει τότε με τη σειρά του να αναζητήσει νομική προστασία, γεγονός που μεταφράζεται σε ταλαιπωρία και αρκετά έξοδα. Όχι μόνο όμως. Μεταφράζεται και σε αποκλεισμό από τον τραπεζικό δανεισμό.

Όλο αυτό φυσικά παραμένει στη... διακριτική ευχέρεια της εκάστοτε τράπεζας και στο αν αυτή είναι διατεθειμένη να τραβήξει το σχοινί. Έχοντας νομικό έρεισμα έναντι του εγγυητή.

Μέχρι στιγμής και με έλλειψη -ακόμα- δεδικασμένου, το τοπίο παραμένει ομιχλώδες. Οπότε, προσοχή!



Διαβάστε περισσότερα...

Δίνουν τρόφιμα σε άπορους


Διανομή τροφίμων σε 85 αποδεδειγμένα άπορες οικογένειες στην Αθήνα πραγματοποίησε η Ελληνική Ομοσπονδία Βορείου Καλιφόρνιας, με τη συμπαράσταση του «Hellenic Relief Foundation». Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ ο «Εθνικός Κήρυκας» της Νέας Υόρκης, η διανομή πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του κοινωνικού γραφείου του Αγίου Ιωάννη, στον Ταύρο.

Σημειώνεται, ότι η εν λόγω Ομοσπονδία ακύρωσε φέτος την παρέλαση για την 25η Μαρτίου στο Σαν Φρανσίσκο, με αποκλειστικό σκοπό να διαθέσει τα χρήματα σε οικογένειες που έχουν ανάγκη στην Ελλάδα.

«Θα ήταν άκομψο εμείς να κάνουμε γλέντια και ο κόσμος εδώ, τα αδέλφια μας, να πεινάνε. Αποφασίσαμε, έτσι, να ακυρώσουμε μόνο την παρέλαση και όχι τους τιμητικούς εορτασμούς, με τον όρο ότι τα χρήματα που θα εξοικονομούσαμε θα τα διαθέταμε για να στηρίξουμε ανθρώπους που αποδεδειγμένα έχουν ανάγκη» ανέφερε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θεόδωρος Λαλιώτης, ο οποίο παραβρέθηκε στη διανομή των τροφίμων.

Το κόστος των τροφίμων που διανεμήθηκε ανέρχεται περίπου σε 3500 ευρώ, ενώ στις 14 Αυγούστου η Ομοσπονδία προσέφερε αντίστοιχο ποσό σε 18 οικογένειες στο Πέραμα. Επίσης, προσέφερε στα τέλη Ιουλίου άλλες 5000 στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Τρίπολης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα εφεύρεση για κωφάλαλους


Ομάδα Ουκρανών φοιτητών κέρδισαν το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Imagine Cup 2012 στην Αυστραλία, κατασκευάζοντας ένα σύστημα μετατροπής της νοηματικής γλώσσας σε ομιλία. Το «EnableTalk» ουσιαστικά επιτρέπει σε ανθρώπους με προβλήματα ακοής αλλά και κωφάλαλους να επικοινωνούν με τους συνανθρώπους τους χωρίς να είναι απαραίτητο αυτοί να γνωρίζουν την νοηματική γλώσσα.

Πρόκειται για ένα ζευγάρι γάντια με ενσωματωμένους αισθητήρες οι οποίοι μέσω μιας ειδικής εφαρμογής μπορούν να μετατρέπουν τις χειρονομίες σε ομιλία. Κάθε γάντι διαθέτει 15 αισθητήρες, γυροσκόπιο και επιταχυνσιόμετρο και είναι ικανό να καταγράφει με απόλυτη ακρίβεια τις κινήσεις των χεριών.

Τα δεδομένα έπειτα αποστέλλονται ασύρματα στην εφαρμογή Enable Talk για «έξυπνα κινητά», η οποία αναλαμβάνει να τα μετατρέψει σε ήχο. Τα γάντια είναι αρκετά εύχρηστα, λειτουργούν με μπαταρίες, ενώ το κόστος τους όταν βγουν στην παραγωγή αναμένεται να είναι γύρω στα 20 δολάρια.

Δείτε το βίντεο από την εφεύρεση :





Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλές για ασφάλεια στο πεντικιούρ



Πως να προλάβετε τυχόν προβλήματα.

Πριν αφεθείτε στο πεντικιούρ, σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα λοίμωξης ή τραυματισμού. Η Αμερικανική Ένωση Ποδιάτρων, υποδεικνύει τρόπους για να εμποδίσετε προβλήματα κατά τη διάρκεια του πεντικιούρ.

-Ελέγξτε με τον ποδίατρό σας αν έχετε διαβήτη ή προβλήματα στο κυκλοφορικό, για να δείτε ποιο είδος πεντικιούρ είναι καλύτερο για σας.

-Προγραμματίστε να κάνετε το πεντικιούρ πρώτο πράγμα το πρωί, όταν η λεκάνη για τα πόδια είναι πιο καθαρή ή σιγουρευτείτε ότι καθαρίζεται μεταξύ 2 πελατισσών.

-Αγοράστε το δικό σας σετ εργαλείων πεντικιούρ για να πάτε στο ινστιτούτο.

-Αν χρησιμοποιείτε τα εργαλεία του ινστιτούτου σιγουρευτείτε ότι είναι κατάλληλα αποστειρωμένα.

-Χρησιμοποιήστε ελαφρόπετρα έχοντας μουλιάσει τα πόδια σε ζεστό νερό και να θυμάστε να κόβετε τα νύχια ευθεία κατά μήκος.

-Ενυδατώστε προσεκτικά τα πόδια.

-Σπρώξτε τα πετσάκια αντί να τα κόβετε.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι πρώτες βοήθειες για το καλοκαίρι



Απρόοπτα και πώς να τα αντιμετωπίσετε.

Στη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν όλοι χαιρόμαστε ξένοιαστες ώρες διακοπών και ανέμελων Σαββατοκύριακων, αντιμετωπίζουμε συχνά περιπτώσεις όπου είτε κάποιο τσίμπημα είτε ένα έγκαυμα από τον ήλιο μας χαλάει τη διάθεση.

Η θάλασσα που τόσο πολύ αγαπάμε, μπορεί να μας προκαλέσει διάφορες αλλεργικές καταστάσεις. Αν κάποιος μπει στο νερό και αρχίζει να ξύνεται σε όλο του το σώμα εμφανίζοντας παράλληλα κόκκινες πετάλες, σημαίνει ότι παρουσιάζει αλλεργική αντίδραση και πρέπει να βγει αμέσως έξω.

Αν έχει δύσπνοια, πρέπει να πάρει αντιισταμινικά και κορτιζόνη.

Επίσης, αυτήν την περίοδο του χρόνου είναι πολύ συχνά τα τσιμπήματα διαφόρων εντομών. Προληπτικά, είναι σοφό να μη φοράμε πολύχρωμα ρούχα και επίσης σε ανοιχτούς χώρους να μη φοράμε αρώματα, γιατί προσελκύουν όλων των ειδών τα έντομα. Αν μας τσιμπήσει όμως κάποιο έντομο, καλό είναι να βάλουμε στην περιοχή αμέσως κορτιζονούχo κρέμα και να λάβουμε από το στόμα αντιισταμινικό σε μορφή χαπιού ή σιροπιού.

Αν υπάρχει ιστορικό του ατόμου σε αλλεργία, καλό είναι να διακομιστεί αμέσως σε ιατρικό κέντρο ώστε να δοθεί περαιτέρω βοήθεια.

Οι οξείες βλαπτικές επιδράσεις από τον ήλιο περιλαμβάνουν το ηλιακό έγκαυμα, τις φωτοδερματοπάθειες και τη φωτοευαισθησία. Το ηλιακό έγκαυμα εμφανίζεται 3-5 ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο, με κοκκίνισμα, οίδημα, φυσαλίδες και πόνο και χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα.

Η φωτοευαισθησία μοιάζει με το ηλιακό έγκαυμα, αλλά εμφανίζει έντονο κνησμό και συνδυάζεται με τη λήψη ορισμένων φαρμάκων από τον ασθενή. Τα αντηλιακά μαζί με τον σωστό ρουχισμό είναι τα κυρία όπλα στην προστασία μας από τον ήλιο.

Το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται σε ενιαίο στρώμα στη δερματική επιφάνεια τουλάχιστον 20 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο. Οφείλουμε να το εφαρμόζουμε ανά 4 ώρες και βεβαίως κάθε φορά που βγαίνουμε από το νερό.

Οι αντηλιακές κρέμες για τα παιδιά πρέπει να περιέχουν μόνο φυσικά φίλτρα. Ο ρουχισμός πρέπει να είναι ελαφρύς, ανοιχτού χρώματος και πάντα να συνοδεύεται από το κατάλληλο καπέλο. Γενικά, θα πρέπει να αποφεύγουμε το μπάνιο στη θάλασσα, αλλά και τις δραστηριότητες σε εξωτερικό περιβάλλον από τις 12.30 το μεσημέρι έως τις 5.30 το απόγευμα.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Για ένα παιδικό χαμόγελο

Αγώνα δρόμου κάνει η Unicef στη Ρουάντα προκειμένου όλα τα παιδιά να μετέχουν στην εκπαίδευση…




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η απερίγραπτη σπατάλη των ΗΠΑ


Σχεδόν τα μισά (επακριβώς τo 40%) τρόφιμα, που μια ευκατάστατη αμερικανική οικογένεια προμηθεύεται, κάθε χρόνο καταλήγουν...στα σκουπίδια -σε αξία η σπατάλη αυτή αγγίζει τα 165 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, προκύπτει απο τη μελέτη που σήμερα δημοσιοποίησε το Επισιτιστικό-Γεωργικό πρόγραμμα του Συμβουλίου για την Υπεράσπιση των Φυσικών πόρων (NRDC), μια μη-κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, κάθε τετραμελής αμερικανική οικογένεια ετησίως σπαταλά σε άχρηστα, εν τέλει, τρόφιμα το ποσό των...2.275 δολαρίων.

Μάλιστα, εάν η σπατάλη αυτή περισταλεί έστω κατά 15%, τότε θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με το ισοδύναμο ποσό, η ετήσια σίτιση 25 εκατομμυρίων Αμερικανών, προστίθεται στη μελέτη κι επισημαίνεται ότι θα ήταν ταυτοχρόνως δυνατόν να μεταβληθεί η δομή σχεδόν κάθε αμερικανικής "χωματερής", δεδομένου ότι τα τρόφιμα είναι από πλέον συμπαγή στοιχεία αυτής.

Εξάλλου, η ίδια οργάνωση διαπιστώνει ότι με χρονική αφετηρία το έτος 1970, η σπατάλη των ευκατάστατων αμερικανικών οικογενειών στα τρόφιμα έχει σημειώσει αύξηση σε ποσοστό 50(πενήντα)% -ιδίως σε ό,τι αφορά τα λαχανικά και τα φρούτα που παραμένουν στην οικογενειακή κουζίνα, έως ότου έλθει η ώρα...να πεταχτούν. Πάντως μεμονωμένοι καταναλωτές και τα εστιατόρια "συμπρωταγωνιστούν" στο ίδιον άκρατο καταναλωτισμό.

Η οργάνωση προτείνει στον πρόεδρο Ομπάμα να αναθέσει γρήγορα σε ένα επιτελείο κυβερνητικών παραγόντων, να ετοιμάσει μια ολοκληρωμένη δημόσια εκστρατεία, για να περισταλεί αυτή η σπατάλη, που προκαλεί.

"Δεν κάνουμε καθόλου σωστή χρήση των φυσικών πόρων μας. Το θέμα δεν είναι, κατ'εμάς, το κατά πόσο θα είναι βιώσιμη, στο άμεσο μέλλον, η γεωργική μας παραγωγή", διακηρύσσει η ίδια οργάνωση.



Διαβάστε περισσότερα...

Πανελλαδικές:Τελειώνει η αγωνία των υποψηφίων



Αντίστροφα μετρούν τις μέρες οι 110.000 φετινοί υποψήφιοι που διεκδικούν 76.094 θέσεις σε Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά ιδρύματα.

Το υπουργείο παιδείας καταβάλλει προσπάθειες για να ανακοινωθούν οι βάσεις νωρίτερα, αν και η αρχική ημερομηνία ανακοίνωσής τους ήταν η 28η Αυγούστου.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι στις σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός αφού είναι έντονη η ανάγκη των σπουδαστών για σχολή κοντά στο σπίτι τους ώστε να αποφύγουν τα έξοδα του κόστους διαμονής.

Ανοδική τάση στις βάσεις προβλέπεται στο 1ο επιστημονικό πεδίο (Νομικές, Φιλολογικές, Ψυχολογίας, Παιδαγωγικές), ενώ αντίθετα τα ξενόγλωσσα τμήματα θα υποχωρήσουν εξαιτίας των χειρότερων επιδόσεων στα ειδικά μαθήματα των ξένων γλωσσών.

Πτωτική τάση στις βάσεις προβλέπεται να έχουν οι Φυσικομαθηματικές Σχολές του 2ου πεδίου, όπως και στα πολυτεχνικά τμήματα, η οποία θα είναι μικρότερη στα τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Οριακή άνοδος αναμένεται να υπάρξει στις ήδη υψηλές βάσεις των ιατρικών σχολών του 3ου πεδίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Έρχονται τα ραβασάκια του ΦΑΠ


Από τον Οκτώβριο και έως το τέλος του έτους, τουλάχιστον ένα εκατ. φορολογούμενοι θα πάρουν τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για το 2010 και το 2011, τα οποία θα είναι για πρώτη φορά ξεχωριστά ανά σύζυγο. Από τον συγκεκριμένο φόρο, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει περίπου ένα δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών, εντός του Σεπτεμβρίου θα είναι διαθέσιμη η ηλεκτρονική πύλη του εντύπου Ε9, προκειμένου οι φορολογούμενοι να δηλώσουν τις τυχόν μεταβολές για το 2012 στην ακίνητη περιουσία τους.

Παράλληλα, το τρέχον διάστημα, η ΓΓΠΣ διαχωρίζει την ακίνητη περιουσία μεταξύ των συζύγων και θα καθορίσει και νέες ενδεικτικές τιμές αφετηρίας ανά τ.μ. για τον προσδιορισμό των φορολογητέων αξιών των κτισμάτων και των εκτός σχεδίων πόλεων οικοπέδων, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές όπου την 1-1-2010 και την 1-1-2011 δεν ίσχυε το σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

Ειδικότερα:

1) Περίπου 400.000 άτομα που κατείχαν την 1-1-2010 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής φορολογητέας αξίας άνω των 400.000 ευρώ, θα παραλάβουν τον Οκτώβριο ισάριθμα εκκαθαριστικά σημειώματα, με τα οποία θα κληθούν να καταβάλουν τον ΦΑΠ του έτους 2010.

2) Περισσότερα από 600.000 άτομα που κατείχαν την 1-1-2011 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ, θα παραλάβουν στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου, εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του ΦΑΠ του έτους 2011.

Νέο σύστημα για τα τέλη κυκλοφορίας
Στο πλαίσιο του περιορισμού των δαπανών, οι περίπου 5,5 εκατ. φορολογούμενοι δεν θα πάρουν φέτος το ειδικό σήμα των τελών κυκλοφορίας για το 2013 σε έντυπη μορφή (το αυτοκόλλητο που πρέπει να επικολλάται στην εμπρόσθια όψη κάθε οχήματος).

Απόδειξη τράπεζας
Οι κάτοχοι των αυτοκινήτων θα έχουν μόνον την απόδειξη της τράπεζας ότι πλήρωσαν το ποσό που αναλογεί στον κυβισμό ή στους ρύπους. Όσοι δεν πληρώσουν, θα χρεωθούν το ποσό στον φόρο εισοδήματος του 2013 ως ληξιπρόθεσμη οφειλή μαζί με τις αντίστοιχες προσαυξήσεις.

Με έντυπο ειδοποιητήριο
Οι φορολογούμενοι θα ενημερωθούν για τις ημερομηνίες για την καταβολή των τελών είτε με έντυπο ειδοποιητήριο (πιθανότατα για εκείνους που υπέβαλαν χειρόγραφη φορολογική δήλωση), είτε μέσω του TAXISnet.

Παράλληλα, αυτή την περίοδο στη ΓΓΠΣ γίνονται διασταυρώσεις για τα τέλη κυκλοφορίας του 2012. Οι διασταυρώσεις πραγματοποιούνται με βάση αντίστοιχο έλεγχο του 2008 και τα αρχεία των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος. Όσοι εντοπιστούν να μην έχουν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας θα κληθούν τον Σεπτέμβριο με ειδοποιητήριο να πληρώσουν τη διπλάσια αξία των τελών που αναλογούν στο αυτοκίνητό τους.

Διαβάστε περισσότερα...

'Ετσι θα εφαρμοστεί η εφεδρεία


Σε τρεις φάσεις φαίνεται ότι προσανατολίζεται η κυβέρνηση, να εφαρμόσει το μέτρο της εφεδρείας, σε μία προσπάθεια να καμφθούν και οι αντιδράσεις της ΔΗΜΑΡ, που εκφράστηκαν με τις δηλώσεις του κ. Κουβέλη, ο οποίος δήλωσε αντίθετος με το μέτρο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους», στην πρώτη φάση θα θεσμοθετηθούν κίνητρα (αναγνώριση πλασματικών χρόνων), με στόχο να «ωθήσουν» μερίδα υπαλλήλων ,που δεν συμπληρώνουν τα έτη προϋπηρεσίας και την ηλικία, στην εφεδρεία.

Στη δεύτερη φάση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, όσοι υπάλληλοι βρεθούν μετά την αναγνώριση των πλασματικών χρόνων μέχρι και τρία χρόνια πριν τη σύνταξη, θα τεθούν σε καθεστώς εφεδρείας, παίρνοντας το 60% του βασικού μισθού, για χρονικό διάστημα μέχρι και τρία χρόνια. Στην τρίτη φάση, μετά την παρέλευση των 3 ετών, θα συνταξιοδοτούνται αμέσως και με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθούν και οι απολύσεις. Εκτιμάται ότι το μέτρο θα «αποδώσει», 10.000-15.000 αποχωρήσεις, επιπλέον των όσων έχουν υπολογιστεί μέχρι το 2015.

Η κυβέρνηση, «σκέφτεται» επίσης την εφεδρεία, σε όσους υπαλλήλους πάρουν αρνητική βαθμολογία στην αξιολόγηση, που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2012, οι οποίοι θα παίρνουν το 60% του μισθού τους για τρία χρόνια και μετά θα απολυθούν.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ελληνική αποστολή για τους Παραολυμπιακούς του Λονδίνου



Μπορεί η Ολυμπιακή φλόγα να έσβησε, ωστόσο το Λονδίνο δεν βγάζει τα… γιορτινά του, καθώς ετοιμάζεται να φιλοξενήσει και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Η αναχώρηση της ελληνικής αποστολής μάλιστα για τη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού όσον αφορά στα άτομα με αναπηρία που ξεκινά στις 29 Αυγούστου είναι προγραμματισμένη για την επόμενη Τετάρτη (22/08), αποτελούμενη από 61 αθλητές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας στο παρελθόν έχει αναδείξει μερικές από τις κορυφαίες μορφές του παραολυμπιακού κινήματος, προσφέροντας μέσω του αθλητισμού διέξοδο σε χιλιάδες παιδιά.

Στην αποστολή της Ελλάδας συμμετέχουν πολυνίκες της διοργάνωσης, όπως ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, η Ανθή Καραγιάννη, αλλά και άλλοι σπουδαίοι αθλητές.

Αναλυτικά η ελληνική ομάδα που θα ταξιδέψει στο Λονδίνο:

- ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ (1): Άννα Τζίκα

- ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ (2): Θεοδώρα Μούτσιου, Ευάγγελος Κακοσαίος

- ΞΙΦΑΣΚΙΑ ΜΕ ΑΜΑΞΙΔΙΟ (4): Γεράσιμος Πυλαρινός, Εμμανουήλ Μπόγδος, Γεώργιος Αλεξάκης, Πάναγιώτης Τριανταφύλλου.

- ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ ΣΕ ΠΑΓΚΟ (3): Παύλος Μάμαλος, Γκρέμισλαβ Μωϋσιάδης, Νίκος Γκουντάνης.

- ΜΠΟΤΣΙΑ (5): Γρηγόρης Πολυχρονίδης, Νίκος Πανανός, Μαρία Κορδαλή, Παναγιώτης Σουλάνης, Αλέξανδρος Παπαδάκης (Director: Δανιήλ Πολυχρονίδης, Ανδρέας Κεραμιδάς, Ελένη Καλογεροπούλου, Αναστασία Τερζοπούλου).

- ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ (3): Σταμάτης Κοτζιάς, Αδαμαντία Χαλκιαδάκη, Χρήστος Στεφανάκης (Pilot: Κωνσταντίνος Τρουλινός, Αρυγυρώ Μηλάκη).

- ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ (4): Γιώργος Δεληκούρας, Βασίλης Χριστοφόρου, Θεόδωρος Αλεξάς, Αργύρης Νοτάρογλου.

- ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ (14): Άρης Μακροδημήτρης, Χρήστος Ταμπαξής, Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, Αντώνιος Τσαπατάκης, Βασίλης Τσαγκάρης, Γιώργος Καπελλάκης, Κωνσταντίνος Καραούζας, Νίκος Τσότρας, Ιωάννης Κωστάκης, Ανδρέας Κατσαρός, Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, Σεμιχά Ριζάογλου, Χρυσούλα Αντωνιάδου, Μαρία Καλπακίδου.

- ΣΤΙΒΟΣ (25): Πασχάλης Σταθελάκος, Εμμανουήλ Στεφανουδάκης, Ιωάννης Πρώτος, Σεζόν Φερνάντες, Γιώργος Καραμηνάς, Κωνσταντίνος Ντιμπίδης, Αναστάσιος Τσίου, Δημήτριος Ζησίδης, Αλέξανδρος Κωνσταντινίδης, Γεράσιμος Βρυώνης, Ευστράτιος Νικολαίδης, Αναστάσιος Πετρόπουλος, Μαρίνος Φυλαχτός, Ηλίας Ναλμπάντης, Αγίμ Δημήτριος Δομγκιόνι, Ευάγγελος Καναβός, Αθανάσιος Μπαράκας, Παντελής Καλόγερος, Νικόλαος Καπλάνης, Μαρία Σταματουλά, Στυλιανή Σμαραγδή, Ευαγγελία Ζίσκα, Παρασκευή Κάντζα, Αλεξάνδρα Δημόγλου, Ανθή Καραγιάννη.



Πηγή: http://www.onsports.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πως θα διαχειρστούν τα απορρίμματα


Την βούλησή τους να υλοποιήσουν την απόφαση που έλαβε η Εκτελεστική Επιτροπή του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου στις αρχές Αυγούστου, για την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιφέρεια, επανέλαβαν οι δήμαρχοι και οι εκπρόσωποι των δήμων της Πελοποννήσου στην Τρίπολη, κατά την συνεδρίαση του φορέα διαχείρισης.

Οι μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης θα περιλαμβάνουν ΚΔΑΥ (κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών), κομποστοποιητή και δεματοποιητή, για τη δεματοποίηση των υπολειμμάτων και σε καμιά περίπτωση, υπογράμμισαν, δεν θα γίνεται δεματοποίηση σύμμεικτων απορριμμάτων.

Ανέφεραν ότι το στάδιο της προσωρινής διαχείρισης, θα αφορά την διαχείριση των σκουπιδιών ανά νομό και συμφώνησαν να ζητήσουν ουσιαστική στήριξη από το υπουργείο Περιβάλλοντος, για την προμήθεια των μηχανημάτων και όχι την ενοικίασή τους, αλλά να ξεκαθαρίσει και το πεδίο σε ότι αφορά την ανάληψη του κόστους λειτουργίας των μονάδων προσωρινής διαχείρισης, ενώ παράλληλα κάποιοι διατύπωσαν επιφυλάξεις, για το κατά πόσο προσωρινή θα είναι η λειτουργία των μονάδων αυτών.

Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνες για μαϊμού συντάξεις


Την ανοιχτή πληγή της λεηλασίας δημόσιου χρήματος, μέσα από τα ασφαλιστικά ταμεία επιχειρεί να βάλει το ΙΚΑ Ηρακλείου. Στο στόχαστρο "ράμπο" της υπηρεσίας μπαίνουν όλες οι ύποπτες υποθέσεις αναπηρικών συντάξεων μαϊμού, ενώ σκανδαλώδεις περιπτώσεις παίρνουν το δρόμο της δικαιοσύνης.

Ο διευθυντής της υπηρεσίας Νίκος Ροκαδάκης έχει δώσει ξεκάθαρη εντολή στα ελεγκτικά του όργανα προς δύο κατευθύνσεις. Από τη μία να εντοπιστούν οι ασφαλισμένοι φαντάσματα και από την άλλη να επιστραφούν τα χρήματα στον ασφαλιστικό οργανισμό. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να δούμε και περιπτώσεις κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων.

Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν ταυτοποιηθεί και οι φάκελοι βρίσκονται στην εισαγγελία Ηρακλείου τονίζει ο διευθυντής του ΙΚΑ Νίκος Ροκαδάκης και συμπληρώνει σε αυτές τις περιπτώσεις έχουν βεβαιωθεί και τα ποσά που λεηλατήθηκαν. Η υπηρεσία θα δρομολογήσει όλες τις διαδικασίες για την επιστροφή των χρημάτων, ακόμη και από συγγενείς πεθαμένων που συνέχιζαν να λαμβάνουν παρανόμως τη σύνταξη των νεκρών. Αν χρειαστεί θα προβούμε και σε κατασχέσεις.

Το Ηράκλειο αναδεικνύεται σε πρωταθλητή στις αναπηρικές συντάξεις με ποσοστό που αγγίζει το 25%, όταν ο μέσος όρος της χώρας δεν υπερβαίνει το 10%. Το ποσοστό αυτό χαρακτηρίζεται προκλητικό για έναν νομό που δεν έχει καν βαριά βιομηχανία και η απόκλιση με άλλες περιοχές της χώρας είναι χαώδης. Μάλιστα, στην πόλη του Ηρακλείου έχει βεβαιωθεί περιστατικό σύνταξης βαριάς αναπηρίας σε άνδρα ο οποίος εργάζεται σε τράπεζα.

Αυτή είναι μία από τις αρκετές περιπτώσεις που όχι μόνο έχουν εντοπιστεί, αλλά έχουμε προχωρήσει και στον καταλογισμό του ποσού που θα πρέπει να επιστραφεί στο ασφαλιστικό ταμείο και υπερβαίνει τις 140 χιλιάδες ευρώ τονίζει χαρακτηριστικά ο κ.Ροκαδάκης. Την ίδια ώρα 27 υποθέσεις συνταξιούχων "φαντάσματα" έχουν πάρει το δρόμο τις δικαιοσύνης, καθώς πρόκειται για περιπτώσεις νεκρών ανθρώπων που οι συγγενείς τους απέκρυψαν το θάνατό τους και συνέχιζαν να εισπράττουν τη σύνταξή τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

''Oι αθλητές μας θα αναδείξουν το μεγαλείο της ψυχής''



Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού κ. Πάμπος Στυλιανού στη δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησε η Κυπριακή Εθνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, με την ευκαιρία της συμμετοχής της χώρας μας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (29/8-9/9/2012), ευχήθηκε στους αθλητές τη κάθε δυνατή διάκριση, για να ζήσουμε ξεχωριστές, περίλαμπρες στιγμές, όπως στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ταυτόχρονα τόνισε με έμφαση ότι η δυναμική της ανάπτυξης του Κυπριακού Αθλητισμού τα τελευταία χρόνια τη δημιούργησε, τη στήριξε και τη χρηματοδότησε ο ΚΟΑ, μέσα από συγκεκριμένους σχεδιασμούς και προγραμματισμό.
Παραθέτουμε πιο κάτω τον χαιρετισμό του Προέδρου του ΚΟΑ:

Είναι με αισθήματα περηφάνιας και χαράς και με ένα πηγαίο «στο καλό και με τη νίκη», που ξεπροβοδίζουμε για το Λονδίνο, τους αθλητές μας που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες που προηγήθηκαν η Κύπρος κατέγραψε την πιο μεγάλη της διάκριση. Κατακτήσαμε το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο από εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το επίτευγμα του Αργυρού μας Ολυμπιονίκη Παύλου Κοντίδη γράφτηκε ήδη με χρυσά γράμματα και ανοίγονται πλέον νέοι ορίζοντες για τον Κυπριακό Αθλητισμό.

Όμως οι Παραολυμπιακοί Αγώνες ήσαν αυτοί που άνοιξαν το δρόμο των διεθνών διακρίσεων του Κυπριακού Αθλητισμού. Τρανό παράδειγμα τα μετάλλια της Καρολίνας Πελεντρίτου και του Αντώνη Αρέστη στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και του Πεκίνου. Περίλαμπρες επιτυχίες, οι οποίες μας έκαναν να νιώσουμε ξεχωριστή χαρά και περηφάνια και παράλληλα τίμησαν την Κύπρο με τον καλύτερο τρόπο.

Ελπίζουμε ότι και στους φετινούς Παραολυμπιακούς οι αθλητές μας θα αναδείξουν το μεγαλείο της ψυχής και της θέλησης τους και να χαρίσουν στη χώρα μας ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις.

Εάν ο Αθλητισμός πρέπει να αποτελεί τρόπο ζωής, ο πρωταθλητισμός απαιτεί πλήρη αφοσίωση και σκληρή δουλειά. Είναι η ίδια η ζωή του πρωταθλητή. Τεκμήριο αλήθειας των επιτυχιών και αξίας των πρωταθλητών μας είναι οι ίδιες οι επιδόσεις τους μέσα στους αθλητικούς χώρους που δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση.

Από την αρχή της προετοιμασίας ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς προχώρησαν σε προγράμματα και έγκαιρους σχεδιασμούς, ώστε η προετοιμασία των αθλητών μας να είναι η καλύτερη δυνατή.

Με την ευκαιρία να ανοίξω μια παρένθεση και να σχολιάσω δημοσιεύματα, αλλά και τοποθετήσεις των τελευταίων ημερών, για το ρόλο του ΚΟΑ και κατ’ επέκταση της Πολιτείας, αναφορικά με τις επιτυχίες στο χώρο του Αθλητισμού.

Λέμε λοιπόν ότι η δυναμική της ανάπτυξης του Κυπριακού Αθλητισμού τα τελευταία χρόνια, δημιουργήθηκε, στηρίχθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τον ΚΟΑ, μέσα από συγκεκριμένους Εθνικούς Σχεδιασμούς και προγραμματισμό.

Πρώτοι εμείς αναγνωρίζουμε την προσπάθεια και τη σκληρή δουλεία των αθλητών και σε κάποιες περιπτώσεις τις οικονομικές και άλλες θυσίες των οικογενειών τους. Άλλωστε ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού και η Πολιτεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως στις οικονομικές ανάγκες που απαιτούνται σε σχέση με αθλήματα που είναι πολυδάπανα. Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα σήμερα κάτω από τις πολύ αντίξοες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν.

Μέσα στα πλαίσια της γενικής πολιτικής μας, για ανάπτυξη του αθλητισμού σε όλους τους χώρους σε όλη την Κύπρο και για όλους τους Κυπρίους ανεξάρτητα επιπέδου σωματικής και ψυχικής υγείας, ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού, ως ο Ανώτατος Αθλητικός Φορέας του τόπου μας, στηρίζει έμπρακτα τις προσπάθειες της Κυπριακής Εθνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής.

Τα άτομα με Ειδικές Ικανότητες, σήμερα αγωνίζονται στους αθλητικούς χώρους, τον αγώνα τον ωφέλιμο, τον καλό και τον τίμιο. Έχει καθιερωθεί πλέον η όλη προσπάθεια αυτή, μέσα στο ευρύτερο αθλητικό σύστημα της εποχής μας, ως μια αναγκαιότητα του γενικότερου Παγκόσμιου αθλητικού γίγνεσθαι.

Με την ευκαιρία θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ο Οργανισμός γενικότερα θα συνεχίσει να προσφέρει κάθε βοήθεια και στήριξη στην Κυπριακή Εθνική Παραολυμπιακή Επιτροπή.

Θέλω να σας ευχαριστήσω εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑ, για την πρόσκληση σας να παραστούμε στη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη. Τελειώνοντας συγχαίρω τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κυπριακής Εθνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής για τις προσπάθειες που καταβάλουν και γενικά για το έργο που επιτελούν. Ξεχωριστά συγχαρητήρια και ευχές στους αθλητές και προπονητές και γενικά όλη την Κυπριακή αποστολή που θα μας εκπροσωπήσει στου Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.


Διαβάστε περισσότερα...

Κόβουν και το δώρο στις συντάξεις;


Την περικοπή των 800 ευρώ (μεικτές αποδοχές), που παίρνουν 400.000 ασφαλισμένοι, συνταξιούχοι, του δημοσίου, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους». Οι συνταξιούχοι παίρνουν 800 ευρώ μεικτά το χρόνο, εκ των οποίων τα 400 ευρώ τα Χριστούγεννα, 200 το Πάσχα και 200 το καλοκαίρι. 
Διαβάστε περισσότερα...

Προκηρύσσονται 265 προσλήψεις επικουρικών γιατρών



Σε Περιφέρεια, ΕΚΑΒ, Τμήματα Επειγόντων και Κέντρο Δηλητηριάσεων.

Υπεγράφη από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, η προκήρυξη πρόσληψης 265 επικουρικών γιατρών για την κάλυψη αναγκών των Νοσοκομείων της Περιφέρειας, του ΕΚΑΒ, των τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και του Κέντρου Δηλητηριάσεων.

Εντός των προσεχών ημερών θα εκδοθεί η προκήρυξη πρόσληψης άλλων 135 επικουρικών γιατρών για τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία και τα Νοσοκομεία μεγάλων αστικών κέντρων.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, συνολικά θα προκηρυχθούν 400 θέσεις επικουρικών ιατρών, «η κάλυψη των οποίων θα επιλύσει το πρόβλημα των εμφανιζομένων αναγκών, κυρίως στις νοσοκομειακές μονάδες της περιφέρειας και ιδιαίτερα της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας εξέδωσε προς τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων εγκύκλιο για την αυστηρή τήρηση των προγραμμάτων εφημεριών των ιατρών εντός των εγκεκριμένων μηνιαίων πιστώσεων.

Σημειώνεται ότι «οι πραγματοποιηθείσες εφημερίες κατά το πρώτο εξάμηνο τού τρέχοντος έτους 2012, εξοφλούνται κατόπιν της πρόσφατης απόφασης του υπουργού Υγείας. Τυχόν καθυστερήσεις οφείλονται στις διαδικασίες οι οποίες τηρούνται από άλλες υπηρεσίες του κράτους που ελέγχουν τη νομιμότητα των δαπανών».

«Η κατάσταση στην υγεία είναι ούτως ή άλλως τραγική και αποτελεί κακόγουστο αστείο η προσπάθεια του κ. Λυκουρέντζου να κατασκευάζει ειδήσεις αντί να λύνει προβλήματα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας, προσθέτοντας ότι η πρόσληψη επικουρικών γιατρών αποτελεί πάγια διαδικασία, προκειμένου να αναπληρώνονται τα τεράστια κενά που υπάρχουν σε ιατρικό προσωπικό στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ. Σήμερα, ανέφερε ο κ. Βαρνάβας, τα κενά αυτά ξεπερνούν τις 6.000 και αυξάνονται ραγδαία λόγω των συνταξιοδοτήσεων, ενώ «ο κ. Λυκουρέντζος απέφυγε να κάνει λόγο για τις ευτελείς αμοιβές και το βαρύ εργασιακό περιβάλλον που θα συναντήσουν οι επικουρικοί γιατροί, για τις εφημερίες τους που θα μένουν απλήρωτες, για την έλλειψη μέσων, ώστε να κάνουν σωστά τη δουλειά τους».


Διαβάστε περισσότερα...

Άρχισε η κατάρτιση εργαζομένων σε μικρές επιχειρήσεις


Ποιοι δικαιούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.
Άρχισε, με απόφαση της Διοίκησης του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), η υλοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης 2012, μέσω πόρων του Λογαριασμού για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ), με στόχο να διευρυνθούν οι ευκαιρίες κατάρτισης των εργαζομένων σε μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν από 1 έως 25 εργαζόμενους.

Τα προγράμματα εκπονήθηκαν από την Επιτροπή Διαχείρισης του ΛΑΕΚ και πρέπει να υλοποιηθούν έως και τις 20/12/2012 με δικαίωμα παράτασης, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητή ΟΑΕΔ. Η συνολική δαπάνη του προγράμματος είναι 25.000.000,00 ευρώ.

Οι πόροι του ΛΑΕΚ προέρχονται από την ειδική εισφορά (0,45%) που καταβάλλουν στο ΙΚΑ οι εργοδότες για τους εργαζόμενους της επιχείρησής τους.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, δικαιούχοι υλοποίησης είναι:

1. οι οριζόμενοι από το καταστατικό τους Φορείς Εκπροσώπησης των Εργοδοτών, των οποίων οι αρχαιρεσίες διεξάγονται με την παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου. Για τους φορείς οι οποίοι έχουν κατά νόμον διεξαγάγει τις τελευταίες εκλογές χωρίς την παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου, απαιτούνται ένορκες βεβαιώσεις ενώπιον Ειρηνοδίκη όλων των μελών της εφορευτικής επιτροπής που θα βεβαιώνουν τον αριθμό των ψηφισάντων μελών του φορέα καθώς και ότι η ψηφοφορία διεξήχθη σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού και του νόμου.

2. για την εφαρμογή της παρούσας, οι επιστημονικοί σύλλογοι των οποίων οι επιχειρήσεις-μέλη απασχολούν από 1-25 άτομα και δεν καλύπτονται από τους δικαιούχους του σημείου 1 (φορείς εκπροσώπησης των εργοδοτών).

Οι δικαιούχοι φορείς οφείλουν να συμπεριλάβουν στις προτάσεις τους μόνο εργαζόμενους επιχειρήσεων του κλάδου που εκπροσωπούν.

Στο ανωτέρω πρόγραμμα κατάρτισης δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν και εργαζόμενοι (ανεξάρτητοι):

- των οποίων οι εργοδότες δεν καλύπτονται από φορείς εκπροσώπησης εργοδοτών ή

- των οποίων οι εργοδότες δεν επιθυμούν τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα κατάρτισης μέσω του φορέα εκπροσώπησης του κλάδου τους ή

- το αντικείμενο απασχόλησής τους δεν τους επιτρέπει να έχουν σταθερό εργοδότη υπό τον όρο ότι καταβάλλεται γι' αυτούς η εργοδοτική εισφορά ΛΑΕΚ (0,45%).

Οι εργαζόμενοι που υπάγονται στις παραπάνω περιπτώσεις μπορούν να απευθύνονται στο εργατικό κέντρο της περιοχής τους, στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι ως μέλη, στο νομό που υλοποιείται το συγκεκριμένο πρόγραμμα, για να βεβαιωθεί η ειδικότητα απασχόλησής τους. Στην περίπτωση αυτή, το εργατικό κέντρο δύναται να συνεργαστεί με φορέα εκπροσώπησης των εργοδοτών, για την υλοποίηση προγράμματος κατάρτισης, με την υποχρέωση τήρησης των όρων της παρούσης.

Το εργατικό κέντρο έχει δικαίωμα να υποβάλει προτάσεις υλοποίησης προγραμμάτων κατάρτισης για περισσότερους από ένα φορέα εκπροσώπησης των εργοδοτών που δεν επιθυμούν να υλοποιήσουν πρόγραμμα κατάρτισης στο Νομό. Η αξιολόγηση των προτάσεων που θα καταθέσει ένα εργατικό κέντρο θα γίνει με τα δεδομένα του φορέα εκπροσώπησης των εργοδοτών, ως να κατέθετε ο ίδιος ο φορέας την πρόταση για την υλοποίηση προγράμματος κατάρτισης.

Στο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης εντάσσονται οι επιχειρήσεις που:

- επιθυμούν να καταρτίσουν το προσωπικό τους και είναι μέλη των φορέων εκπροσώπησης των εργοδοτών του κλάδου τους, οι οποίοι αναλαμβάνουν την υλοποίηση του προγράμματος κατάρτισης.

- καταβάλουν στο ΙΚΑ την εργοδοτική εισφορά ΛΑΕΚ (0,45%) για τους εργαζόμενους της επιχείρησής τους για το έτος 2012.

- απασχολούν από 1 έως 25 εργαζόμενους.

- το πρόγραμμα κατάρτισης στο οποίο συμμετέχουν δεν χρηματοδοτείται από άλλο φορέα.

- δεν χρηματοδοτούνται από άλλο πρόγραμμα κατάρτισης του Ο.Α.Ε.Δ. και του ΛΑΕΚ για τους εργαζόμενους που λαμβάνουν μέρος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κατάρτισης

Το Μέσο Ωριαίο Κόστος υλοποίησης του προγράμματος κατάρτισης ανά καταρτιζόμενο ορίζεται στο ποσό των 14,00 ευρώ, το οποίο αναλύεται ως εξής:

- 6 ευρώ ωριαίο κόστος ανά καταρτιζόμενο, που αφορά στις δαπάνες υλοποίησης της κατάρτισης.

- 5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης, που αφορά στις δαπάνες διατροφής και μετακίνησης ανά καταρτιζόμενο.

- 3 ευρώ ωριαίο κόστος ανά καταρτιζόμενο, που αφορά στις δαπάνες για τη διαχειριστική υποστήριξη του προγράμματος κατάρτισης από τον φορέα εκπροσώπησης των εργοδοτών.

Στην περίπτωση που το πρόγραμμα κατάρτισης υλοποιείται σε συνεργασία με φορέα εργαζομένων, το Μέσο Ωριαίο Κόστος υλοποίησης του προγράμματος, αυξάνεται κατά 1,5 ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Παρουσιάστηκε η ελληνική αποστολή των Παραολυμπιακών



Έγινε σήμερα (Τρίτη 21/8) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η επίσημη παρουσίαση της ομάδας που θα εκπροσωπήσει τα ελληνικά «χρώματα» στους 14ους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργος Φουντουλάκης, ανακοίνωσε ότι ο 35χρονος κολυμβητής, Χρήστος Ταμπαξής, θα είναι ο σημαιοφόρος της Ελλάδας στην τελετή έναρξης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 29 Αυγούστου στο Ολυμπιακό στάδιο της βρετανικής πρωτεύουσας.

Ο κ. Φουντουλάκης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η παρουσία της ελληνικής ομάδας θα είναι το ίδιο επιτυχημένη με εκείνη της Αθήνας και του Πεκίνου. Το «παρών» στην παρουσίαση έδωσαν ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, η γενική γραμματέας Αθλητισμού Κυριακή Γιαννακίδου, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας, ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Σταύρος Μακαρίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα Δρ. Ντέιβιντ Λάντσμαν, η αντιδήμαρχος αθλητισμού του Δήμου Αθηναίων Παναγιώτα Ψαράκη, ο διευθυντής συντονιστής του ΟΑΚΑ Βασίλης Κάκος, ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ Σωτήρης Τριανταφύλλου και πλήθος άλλων επισήμων. Η ομάδα έλαβε και την ευλογία του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Θαυμακού, κ. Ιάκωβου, ο οποίος εκπροσώπησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.

Ο πρόεδρος της ΕΠΕ τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ότι η ομάδα θα επιδιώξει να χαρίσει μοναδικές στιγμές στον ελληνικό λαό που δοκιμάζεται, ενώ ζήτησε και από την πολιτική και αθλητική ηγεσία να βρίσκεται δίπλα στο παραολυμπιακό κίνημα και την επόμενη ημέρα, μετά το Λονδίνο. «Σε μια εποχή όπου οι κοινωνικές αξίες και οι θεσμοί απαξιώνονται καθημερινά, το Ελληνικό Παραολυμπιακό Κίνημα έχει την τύχη να στέκεται αγέρωχο στο ύψος των περιστάσεων και πάνω απ' όλα ζωντανό, ενόψει του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος στον πλανήτη την τελευταία τετραετία, των Παραολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Με γνώμονα τις ουσιαστικές δυσκολίες που προέκυψαν καθ' όλη τη διάρκεια της προ-Παραολυμπιακής προετοιμασίας και πορείας στο δρόμο για το Λονδίνο, θεωρούμε ότι η παρουσία μας και μόνο σε μία παγκοσμίου κύρους διοργάνωση αποτελεί από μόνη της μια μεγάλη νίκη, ένα πρώτο μετάλλιο και μάλιστα χρυσό. Η ελληνική Παραολυμπιακή ομάδα που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Λονδίνο διαθέτει τη μαγιά για να φτάσει ψηλά, όπως συνέβη και πριν από τέσσερα χρόνια στο Πεκίνο, όταν, μεταξύ 146 εθνικών παραολυμπιακών επιτροπών, η χώρα μας κατάφερε να βρεθεί στην 20η θέση με συνολικά 24 μετάλλια. Θα ταξιδέψει στη βρετανική πρωτεύουσα με 110 άτομα, εκ των οποίων 61 αθλητές και αθλήτριες που αντιστοιχούν σε εννέα αθλήματα από τα 20 που βρίσκονται στο πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων», είπε αρχικά ο Φουντουλάκης και συνέχισε:

«Η ομάδα, αποτελούμενη από παλιούς αλλά και νέους αθλητές, αποτελεί την καλύτερη δυνατή επιλογή και προέκυψε -δεδομένης και της οικονομικής δυσπραγίας που υπάρχει στην Ελλάδα- μέσα από όσο το δυνατόν περισσότερα αγωνιστικά τεστ. Είναι οι καλύτεροι των καλύτερων και γι' αυτό επελέγησαν να ταξιδέψουν στο Λονδίνο για μια αγωνιστική εκδήλωση, στην οποία θα λάβουν συνολικά μέρος περισσότεροι από 4.200 αθλητές σε 503 αγωνίσματα. Αισιοδοξούμε ότι η παρουσία της Ελληνικής Παραολυμπιακής Ομάδας στο Λονδίνο θα είναι το ίδιο επιτυχημένη με εκείνη της Αθήνας και φυσικά του Πεκίνου. Αισιοδοξούμε ότι η Ελληνική Παραολυμπιακή Ομάδα στο Λονδίνο θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα κερδίσει ένα ακόμη στοίχημα: την καταξίωσή της στο παγκόσμιο παραολυμπιακό αθλητικό γίγνεσθαι. Καλούμε την πολιτική και αθλητική ηγεσία αυτής της χώρας να σταθεί δίπλα μας και την επόμενη ημέρα, μετά τους Αγώνες του Λονδίνου. Το Παραολυμπιακό Κίνημα πρέπει να παραμείνει ζωντανό πάση θυσία. Εκ μέρους της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες της Ελληνικής Παραολυμπιακής Ομάδας και να θυμάστε ότι «το μυστικό της επιτυχίας είναι η αδιάλλακτη επιμονή στο σκοπό».

O υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του: «Αισθάνομαι μεγάλη χαρά και περηφάνια για αυτή την αποστολή των 61 αθλητών και αθλητριών, οι οποίοι θα μας εκπροσωπήσουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Είμαι βέβαιος ότι θα φέρουν καλά αποτελέσματα. Ωστόσο τα μετάλλια δεν είναι το παν. Το βασικότερο είναι το μετάλλιο της ζωής. Και πράγματι αυτά τα παιδιά προσφέρουν πολύ περισσότερα από εμάς στη ζωή.

Ο Αθλητισμός των ΑΜΕΑ, όπως και ο Μαζικός Αθλητισμός, δεν μπορεί να ανήκουν στο Υπουργείο Υγείας και είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι επιστρέφουν στη ΓΓΑ. Η ΓΓΑ συνέβαλε στην υλοποίηση των προγραμμάτων του Μαζικού Αθλητισμού, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίνοντας έτσι ερέθισμα για τη συμμετοχή όλων. Όλα τα παιδιά, των οποίων οι γονείς δεν έχουν την οικονομική άνεση, έχουν τη δυνατότητα να αθληθούν. Έτσι, απαντάμε στις «κατηγορίες» περί ταξικού Αθλητισμού. Είναι πολύ βασικό να κρατήσουμε τον Μαζικό Αθλητισμό ως προσφορά της Πολιτείας. Γι' αυτό το λόγο το Προεδρικό Διάταγμα υπογράφηκε και πλέον οι διευθύνσεις των ΑΜΕΑ και του Μαζικού Αθλητισμού επιστρέφουν στο Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο θα ανασυγκροτηθεί. Εύχομαι η Παναγία, την οποία γιορτάσαμε πρόσφατα, να σας «σκεπάζει» και να σας δώσει ό,τι καλύτερο. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά με ιδιαιτερότητες να έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλα τα άλλα παιδιά. Τελειώνοντας θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους γονείς αυτών των παιδιών, γιατί είναι αυτοί που τα στηρίζουν και πολεμούν για αυτά».

Από την πλευρά του, ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, Δρ. Ντέιβιντ Λάντσμαν, δήλωσε: «Ευχόμαστε σε όλους τους αθλητές καλό ταξίδι στο Λονδίνο και καλές επιτυχίες. Σε διάφορες εκδηλώσεις που οργανώσαμε στην Πρεσβεία για την αντίστροφη μέτρηση προς το Λονδίνο 2012, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω μερικούς από τους Έλληνες αθλητές της Παραολυμπιακής Ομάδας, οι οποίοι εντυπωσιάζουν με τις ικανότητες τους και με την αφοσίωση που δείχνουν στον αθλητισμό και στις Ολυμπιακές αξίες. Στο Λονδίνο, για πρώτη φορά στην ιστορία των Αγώνων, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες οργανώνονται ως αδιάσπαστο μέρος της Ολυμπιάδας, γεγονός που αποτελεί ένα δυνατό μήνυμα πως οι Παραολυμπιακοί Αγώνες είναι ισότιμη διοργάνωση με τους Ολυμπιακούς. Το ίδιο και οι αθλητές τους».


Πηγή: http://www.kathimerini.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόσληψη 500 σωφρονιστικών υπαλλήλων



Έτοιμη η προκήρυξη του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Έτοιμη είναι η προκήρυξη του υπουργείου Δικαιοσύνης για την πρόσληψη 500 μόνιμων σωφρονιστικών υπαλλήλων σε καταστήματα κράτησης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Έθνους», η μόνη εκκρεμότητα αφορά στην έγκριση του κονδυλίου από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι θα υποβληθούν σε υγειονομικές, ψυχομετρικές και αθλητικές εξετάσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Αν το μπάνιο σάς ανεβάζει τη λίμπιντο, το νου σας!



Τι πρέπει να προσέξουν οι γυναίκες για ασφαλές σεξ στο νερό.

Αν το μπάνιο σάς ανεβάζει τη λίμπιντο, το νου σας.

Το νερό της θάλασσας ή της πισίνας περιέχει μικροοργανισμούς που κατά την επαφή φτάνουν αρκετά βαθιά στον κόλπο και πολλές φορές αποτελούν αιτία για κολπίτιδες και σαλπιγγίτιδες.

Η δυσκολία της χρήσης προφυλακτικού μέσα στο νερό κάνει αυτήν την κατά τα άλλα συναρπαστική εμπειρία ακόμα πιο επικίνδυνη.

Επιπλέον, γυναίκες που παρουσιάζουν κολεόσπασμο είναι δυνατό να κολλήσουν με τον παρτενέρ τους.

Και δεν εννοούμε να κολλήσουν συναισθηματικά αλλά σωματικά (σαν σιαμαία).

Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να μεταφερθούν σε κάποιο νοσοκομείο ώστε να αποκολληθούν. Για το λόγο αυτόν, αν παρουσιαστεί πόνος κατά την επαφή, διακόψτε πάραυτα.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κι όμως, το καρπούζι δεν παχαίνει...



Όχι μόνο μας δροσίζει, αλλά μας παρέχει και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Πολλοί από αυτούς που προσπαθούν να χάσουν βάρος αποφεύγουν το καρπούζι εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας του σε σάκχαρα. Η αλήθεια όμως είναι πως η κατανάλωσή του τις ζεστές μέρες όχι μόνο μας δροσίζει αλλά μας παρέχει και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά χωρίς να παχαίνει.

Για την υγεία…
Το καρπούζι περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, που ενισχύει το ανοσοποιητικό, αλλά είναι πλούσιο και σε β-καροτίνη και λυκοπένιο.

Οι δύο αυτές ουσίες, γνωστές για την έντονη αντιοξειδωτική τους δράση, προστατεύουν τον οργανισμό από διάφορες μορφές καρκίνου. Είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο, έναν πολύ σημαντικό ηλεκτρολύτη ο οποίος συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης.

Παράλληλα έχει υψηλή περιεκτικότητα και σε φυτικές ίνες, των οποίων η δράση είναι ευεργετική για την ομαλή λειτουργία του εντέρου, την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού. Ο χυμός του καρπουζιού επίσης προκαλεί έντονη διούρηση με αποτέλεσμα να καθαρίζει το αίμα από τις τοξίνες και τα νεφρά από τα άλατα.

…και τη σιλουέτα μας
Το καρπούζι, αντίθετα με ό,τι πιστεύεται, έχει χαμηλή θερμιδική αξία (2 φλιτζάνια έχουν μόλις 80 θερμίδες), ενώ δεν περιέχει καθόλου λίπος και χοληστερόλη. Επίσης, επειδή είναι πλούσιο σε νερό (92%) και φυτικές ίνες, αυξάνει την αίσθηση του κορεσμού και μειώνει την απορρόφηση λίπους.

Όσο για την περιεκτικότητά του σε σάκχαρα, είναι η μισή από αυτήν του μήλου και ανέρχεται στο 5%. Επομένως, το καρπούζι όχι μόνο δεν παχαίνει αλλά βελτιώνει την υγεία μας προάγοντας την καλή λειτουργία του οργανισμού, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες μάς προστατεύει και από την αφυδάτωση.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...