Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Η απερίγραπτη σπατάλη των ΗΠΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σχεδόν τα μισά (επακριβώς τo 40%) τρόφιμα, που μια ευκατάστατη αμερικανική οικογένεια προμηθεύεται, κάθε χρόνο καταλήγουν...στα σκουπίδια -σε αξία η σπατάλη αυτή αγγίζει τα 165 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, προκύπτει απο τη μελέτη που σήμερα δημοσιοποίησε το Επισιτιστικό-Γεωργικό πρόγραμμα του Συμβουλίου για την Υπεράσπιση των Φυσικών πόρων (NRDC), μια μη-κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, κάθε τετραμελής αμερικανική οικογένεια ετησίως σπαταλά σε άχρηστα, εν τέλει, τρόφιμα το ποσό των...2.275 δολαρίων.

Μάλιστα, εάν η σπατάλη αυτή περισταλεί έστω κατά 15%, τότε θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με το ισοδύναμο ποσό, η ετήσια σίτιση 25 εκατομμυρίων Αμερικανών, προστίθεται στη μελέτη κι επισημαίνεται ότι θα ήταν ταυτοχρόνως δυνατόν να μεταβληθεί η δομή σχεδόν κάθε αμερικανικής "χωματερής", δεδομένου ότι τα τρόφιμα είναι από πλέον συμπαγή στοιχεία αυτής.

Εξάλλου, η ίδια οργάνωση διαπιστώνει ότι με χρονική αφετηρία το έτος 1970, η σπατάλη των ευκατάστατων αμερικανικών οικογενειών στα τρόφιμα έχει σημειώσει αύξηση σε ποσοστό 50(πενήντα)% -ιδίως σε ό,τι αφορά τα λαχανικά και τα φρούτα που παραμένουν στην οικογενειακή κουζίνα, έως ότου έλθει η ώρα...να πεταχτούν. Πάντως μεμονωμένοι καταναλωτές και τα εστιατόρια "συμπρωταγωνιστούν" στο ίδιον άκρατο καταναλωτισμό.

Η οργάνωση προτείνει στον πρόεδρο Ομπάμα να αναθέσει γρήγορα σε ένα επιτελείο κυβερνητικών παραγόντων, να ετοιμάσει μια ολοκληρωμένη δημόσια εκστρατεία, για να περισταλεί αυτή η σπατάλη, που προκαλεί.

"Δεν κάνουμε καθόλου σωστή χρήση των φυσικών πόρων μας. Το θέμα δεν είναι, κατ'εμάς, το κατά πόσο θα είναι βιώσιμη, στο άμεσο μέλλον, η γεωργική μας παραγωγή", διακηρύσσει η ίδια οργάνωση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.