Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Σπάνια έκλειψη Ηλίου την Κυριακή


Υβριδική έκλειψη Ηλίου θα μπορέσουν να δουν οι κάτοικοι της Γης στις 3 Νοεμβρίου το μεσημέρι. Το φαινόμενο είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Θα είναι ορατό από την Αφρική και από τον Ατλαντικό ωκεανό. Παρόμοια έκλειψη έγινε το 2007, η επόμενη θα γίνει μετά από 10 χρόνια.

Κατά την πλήρη έκλειψη η Σελήνη βρίσκεται στην ίδια ευθεία με τον Ήλιο και στη Γη πέφτει η σκιά του φεγγαριού. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο δορυφόρος κρύβει τον Ήλιο πλήρως, και στις άκρες του ηλιακού δίσκου παρατηρείται ένα έντονο «στεφάνι», το οποίο περιβάλει τον σκοτεινό ηλιακό δίσκο. Στις 3 Νοεμβρίου θα συνδυαστούν και οι δύο τύποι έκλειψης.



Διαβάστε περισσότερα...

Η συμμόρφωση στη θεραπεία «εγγυάται» τον έλεγχο της σκλήρυνσης κατά πλάκας


Σε «μάστιγα» εξελίσσεται η σκλήρυνση κατά πλάκας, τα τελευταία χρόνια προσβάλλοντας άτομα όλων των ηλικιών. Ωστόσο, ο ασθενής έχει πλέον στη διάθεσή του μια σειρά θεραπευτικών λύσεων που είτε αναστέλλουν την πρόοδο της νόσου προλαμβάνοντας τις υποτροπές. Ο Δήμος Μητσικώστας*, διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και υπεύθυνος των ειδικών ιατρείων για την Πολλαπλή Σκλήρυνση και την Κεφαλαλγία, μας αναλύει τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για τον έλληνα ασθενή και προβλέπει ότι σύντομα, η σκλήρυνση κατά πλάκας δεν θα καταρρακώνει τις ζωές των συμπολιτών μας.

Κύριε Μητσικώστα, η σκλήρυνση κατά πλάκας ειναι μια νόσος που αφορά όλο και μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού, πια. Μπορείτε να μας περιγράψετε τι εννοούμε με τον επιστημονικό αυτό όρο;

Η πολλαπλή σκλήρυνση (ΠΣ) είναι μια χρόνια πάθηση του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, δηλαδή αφότου εμφανισθεί παραμένει σε όλη τη ζωή του ασθενούς. Εμφανίζεται με κάποιο από τα έξι συμπτώματα, το οποίο διαρκεί όμως για περισσότερο από μια εβδομάδα:

  • Θάμπωμα στην όραση
  • Ίλιγγος
  • Αστάθεια
  • Μούδιασμα στο πρόσωπο, χέρι ή πόδι
  • Αδυναμία σε χέρι ή πόδι
  • Απώλεια ούρων
Προσοχή, τα συμπτώματα αυτά δεν προκαλούνται όμως μόνο από την ΠΣ, πολλές άλλες παθήσεις εκδηλώνονται με κάποιο από αυτά. Ο ασθενής θα απευθυνθεί σε νευρολόγο και εκείνος θα κρίνει αφού τον εξετάσει, περί τίνος πρόκειται. Πολλές φορές τα συμπτώματα αυτά δεν αφορούν παθήσεις του εγκεφάλου, όπως παραδείγματος χάριν το θάμπωμα στα μάτια, ή ο ίλιγγος.

Τα αίτια της ΠΣ δεν είναι γνωστά. Γνωρίζουμε μόνο πως η μυελίνη που περιβάλλει τα νεύρα στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό καταστρέφεται από τον ίδιο τον οργανισμό μας, λόγω διαταραχής του ανοσοποιητικού συστήματος. Υπάρχουν γονίδια που προδιαθέτουν στην ΠΣ, αλλά και περιβαλλοντικοί άλλοι παράγοντες, που δεν είναι γνωστοί.

Οι γυναίκες προσβάλλονται από ΠΣ πολύ πιο συχνά από ότι οι άνδρες. Δεν γνωρίζουμε γιατί. Πάντως οι γυναίκες, λόγω της κυοφορίας (είτε έχουν, είτε δεν έχουν γεννήσει) έχουν διαφορετικό ανοσοποιητικό σύστημα από τους άνδρες, γι' αυτό και προσβάλλονται συχνότερα από τις αυτοάνοσες παθήσεις (π.χ. Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, μυασθένεια, ρευματοειδής αρθρίτιδα, κ.τ.λ.).

Η ΠΣ εκδηλώνεται στις νεαρές παραγωγικές ηλικίες, 20-35 ετών συνήθως. Προσβάλλει ίσως περισσότερο τους αστικούς πληθυσμούς.

Πόσοι είναι οι πάσχοντες στην Ελλάδα και σε τι ποσοστό βρίσκονται υπό θεραπεία; Σε τι αποσκοπεί η θεραπεία, ανάλογα με τις διαβαθμίσεις της νόσου;

Περίπου 10.000 Έλληνες υποφέρουν από ΠΣ. Η ΠΣ χωρίζεται σε 2 βασικές μορφές: την υποροπιάζουσα, που χαρακτηρίζεται από υποτροπές, η οποία στους περισσότερους ασθενείς μετά από 15-20 χρόνια γίνεται προοδευτικά εξελικτική και στην πρωτοπαθώς εξελικτική, που χαρακτηρίζεται από προοδευτική επιδείνωση ευθύς εξαρχής. Η υποτροπιάζουσα ΠΣ είναι πολύ συχότερη (90% των περιπτώσεων), ενώ η πρωτοπαθώς εξελικτή ΠΣ σπανιότερη (10%). Υπάρχει και ένα πολύ μικρό ποσοστό ασθενών με ΠΣ που έχουν πολύ καλή εξέλιξη και η ασθένεια παραμένει βουβή μετά την εκδήλωσή της, με ή χωρίς θεραπεία (περίπου 1-3% των ασθενών με ΠΣ). Αυτή είναι η καλοήθης μορφή της ΠΣ.

Ολες οι διαθέσιμες θεραπείες στοχεύουν στην υποτροπιάζουσα μορφή αποκλειστικά. Για την πρωτοπαθώς εξελισσόμενη γίνονται μελέτες και είμαι βέβαιος πως σύντομα κάποια θεραπεία θα αποδείξει αποτελεσματικότητα.

Όλες οι διαθέσιμες θεραπείες μειώνουν τις υποτροπές, ενώ μερικές σταθεροποιούν και την εξέλιξη, την αναπηρία δηλαδή, αλλά με μικρότερη αποτελεσματικότητα. Στο μέλλον θα δούμε αν οι νέες θεραπείες είναι πραγματικά δραστικές και στον περιορισμό της εξέλιξης της ΠΣ.

Πόσο σημαντική είναι η πρώιμη διάγνωση για τον καθορισμό της κατάλληλης θεραπείας; Ποια είναι τα κυρίαρχα διαγνωστικά εργαλεία, που χρησιμοποιούν σήμερα οι κλινικοί γιατροί για να θέσουν μια ασφαλή διάγνωση;

Είναι όντως πολύ σημαντική η πρώιμη διάγνωση, γιατί επιτρέπει στον ιατρό άμεση χορήγηση μιας θεραπείας, η οποία περιορίζει την ΠΣ από τα αρχικά της στάδια, πριν ακόμη προκαλέσει μόνιμες βλάβες στον εγκέφαλο και στον νωτιαίο μυελό. Η μαγνητική τομογραφία είναι πολύ σημαντική για τη διάγνωση. Στην ουσία, χωρίς ευρήματα στη μαγνητική τομογραφία η διάγνωση είναι αμφισβητήσιμη. Άλλη εξέταση που είναι επίσης χρήσιμη είναι η ανεύρεση ολιγογλωνικών αντισωμάτων στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Για το λόγο αυτό, στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτείται οσφυονωτιαία παρακέντηση. Άλλες επιλέον εξετάσεις είναι απραίτητες για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων που μιμούνται την ΠΣ.

Ποιες είναι σήμερα οι διαθέσιμες θεραπευτικές αγωγές για τους έλληνες ασθενείς και πως επιλέγει ο κλινικός γιατρός την αποδοτικότερη εξ αυτών;

Οι ιντερφερόνες και το glatiramer acetate είναι οι θεραπείες πρώτης γραμμής για την υποτροπιάζουσα ΠΣ, επί του παρόντος τουλάχιστον. Υπάρχουν δύο ιντεφερόνες, οι οποίες κυκλοφορούν σε διαφορετικά σκευάσματα, με διαφορετική χορήγηση, δόση και συχνότητα. Στις θεραπείες δεύτερης γραμμής περιλαμβάνονται ένα μονοκλωνικό αντίσωμα και μια από του στόματος θεραπεία, η πρώτη για την ΠΣ. Υπάρχουν και θεραπείες τρίτης γραμμής (όταν αποτύχουν οι προηγούμενες δηλαδή), αλλά αυτές επιλέγονται με προσοχή από τον ιατρό, με τη σύμφωνη γνώμη του ασθενούς.

Όλες οι θεραπείες για την ΠΣ δεν έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα, ούτε τις ίδιες ανεπιθύμητες ενέργειες. Για τη σύγκριση αποτελεσματικότητας και ασφάλειας των φαρμάκων γίνονται ειδικές μελέτες, οι οποίες όμως είναι εξαιρετικά περιορισμένες σε αριθμό, λόγω του μεγάλου κόστους. Όταν δεν υπάρχουν τέτοιες άμεσα συγκριτικές μελέτες, τότε γίνονται ειδικές μετα-αναλύσεις, που αναδεικνύουν διαφορές στην αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των φαρμάκων, πάνω στις οποίες μπορεί να βασισθεί ο ιατρός. Πολύ συχνά, οι επιστημονικές εταιρίες δημοσιεύουν κατευθυντήριες οδηγίες (που στηρίζονται με τη σειρά τους σε μετα-αναλύσεις), στις οποίες επίσης μπορεί να βασισθεί ο ιατρός.

Ο τρόπος χορήγησης της αγωγής παίζει ρόλο στη συμμόρφωση του ασθενή στη θεραπεία; Σε ποιες μορφές κυρίως χορηγείται η θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας;

Αδιαφιλονίκητα, ο τρόπος και η συχνότητα χορήγησης ενός φαρμάκου που παίρνει ένας ασθενής για χρόνια, είναι πολύ σημαντικός, τόσο για την ποιότητα ζωής του, όσο και για τη συμμόρφωσή του στη θεραπεία. Ένα φάρμακο που απαιτεί καθημερινή χορήγηση, είναι αυτονόητο και έχει αποδειχθεί άλλωστε, ότι συνδέεται με χαμηλή συμμόρφωση. Ο ασθενής δηλαδή, συχνά το «ξεχνά», ή το αποφεύγει συνειδητά άλλες φορές, καταστρέφοντας έτσι το θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Πρόσφατη ανασκόπηση μελετών για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας που δημοσιεύθηκε στην Cochrane Library, δείχνει ότι IFN beta-1a και Natalizumab υπερτερούν έναντι άλλων θεραπειών στην πρόληψη των υποτροπών της νόσου. Θα μπορούσατε να μας μιλήσετε πιο αναλυτικά γι' αυτό;

Πρόκειται για εύρημα που απευθύνεται στον ιατρικό κόσμο κυρίως, γιατί είναι πραγματικά δύσκολο να εξηγηθεί η σημασία αυτής της μελέτης στο κοινό. Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος παρερμηνείας, αλλά θα πω τα εξής:
Στη λήψη μιας απόφασης ο ιατρός πρέπει να στηρίζεται στις κατευθυντήριες οδηγίες των επιστημονικών εταιριών και στις επίσημες ενδείξεις που έχει ένα φάρμακο. Όταν υπάρχουν περισσότερα του ενός φάρμακα, που καλύπτουν τις προϋποθέσεις αυτές για ένα συγκεκριμένο ασθενή, τότε αναζητούνται επιπλέον εργαλεία σύγκρισης των φαρμάκων. Οι απευθείας συγκριτικές μελέτες μεταξύ δύο θεραπειών είναι το καλύτερο εργαλείο, μακράν. Στην απουσία τους, οι μετα-αναλύσεις είναι το αμέσως επόμενο καλύτερο εργαλείο. Υπάρχουν πολλές αμφισβητήσεις για την πραγματική αξία των μετα-αναλύσεων, αλλά προσωπικά θεωρώ πως είναι επιστημονικές μελέτες με πρακτική σημασία, η οποία μπορεί να μεταφερθεί άμεσα στην κλινική καθημερινότητα. Το ουσιαστικό φίλτρο στην περίπτωση αυτή, είναι ο θεράπων ιατρός. Στη συγκεκριμένη μελέτη που οργανώθηκε με τον ποιό άρτιο τρόπο και δημοσιεύθηκε στο εγκυρότερο επιστημονικό περιοδικό του χώρου, δύο φάρμακα που χορηγούνται παρεντερικά (το πρώτο υποδόρια και το δεύτερο ενδοφλέβια) υπερτερούν στη μείωση των υποτροπών της ΠΣ, έναντι των άλλων διαθέσιμων φαρμάκων. Οι ερευνητές εξηγούν αυτή τη διαφορά, στην αυξημενη συμμόρφωση, ότι δηλαδή οι ασθενείς που υποβάλλονται στις συγκεκριμένες θεραπείες τις τηρούν σχολαστικότερα απ’ ότι τις άλλες, τουλάχιστον όσον αφορά την περίπτωση της IFN beta-1a.

Η αποδοτικότητα ενός θεραπευτικού σχήματος μοιραία συνοδεύεται και από παρενέργειες. Κατά την εκτίμησή σας, θα πρέπει το προφιλ ανεπιθύμητων ενεργειών να έχει βαρύνουσα σημασία στην επιλογή της άριστης θεραπευτικής αγωγής στη σκλήρυνση κατά πλάκας;

Φυσικά. Όλοι οι ασθενείς έχουν ιδιαιτερότητες όσον αφορά την αποδοχή κάποιων ανεπιθύμητων ενεργειών. Η αύξηση βάρους σώματος παραδείγματος χάριν, παρότι δεν παρατηρείται στις θεραπείες για την ΠΣ, δεν είναι αποδεκτή από τις περισσότερες νεαρές γυναίκες. Πέραν αυτού, ο κάθε ασθενής έχει και άλλες, φυσικές ιδιαιτερότητες που συνδέονται με άλλες ταυτόχρονες διαταραχές της υγείας του. Όταν κάποιος έχει ιστορικό κακοήθειας, δεν επιτρέπεται να του χορηγήσουμε ένα φάρμακο που μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κακοήθειας. Το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη, αφού για μερικές θεραπείες της ΠΣ είναι απαγορευτική, και ούτω καθ' εξής. Οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι κεφαλαιώδους σημασίας επομένως για την εκλογή μια θεραπείας. Γι’ αυτό λέμε ότι η θεραπεία είναι πάντα εξατομικευμένη, «ραμένη στα μέτρα» του συγκεκριμένου ασθενή.

Οι ασθενείς συχνά θέτουν το ζήτημα της αυτονομίας στην καθημερινότητά τους, καθώς η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να συντελέσει σε αναπηρία. Πόσο σημαντική είναι η δυνατότητα του ασθενή να αυτοχορηγεί την φαρμακευτική αγωγή; Υπάρχουν θεραπευτικά σχήματα που επιτρέπουν στον ασθενή να έχει τον «έλεγχο» της κατάστασής του;

Οι περισσότερες θεραπείες στην ΠΣ δεν περιορίζουν την αυτονομία του ασθενή, με εξαιρεση μόνο μια, που απαιτεί ημερήσια νοσηλεία για τη χορήσή της. Σε άλλες πάλι, η πρώτη χορήγηση προϋποθέτει νοσοκομειακή παρακολούθηση, αλλά αυτό αφορά μόνο την πρώτη ημέρα της θεραπείας. Γενικά επομένως, με μικρές εξαιρέσεις, όλες οι διαθέσιμες θεραπείες για την ΠΣ δεν περιορίζουν την αυτονομία του ασθενούς, η οποία είναι εξαιρετικής σημασίας για την ποιότητα ζωής του.

Το κόστος της θεραπείας, δεδομένης της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, αποτελεί παράμετρο επιλογής για ασθενείς και θεράποντες ιατρούς, στην περίπτωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας;

Οι ιατροί στην Ελλάδα ολοένα και περισσότερο συμμορφώνονται με την αξία των φαρμάκων που χορηγούν, αλλά είναι η Πολιτεία εκείνη που μπορεί καθοριστικά να επέμβη στο θέμα αυτό. Στην Κύπρο παραδείγματος χάριν, καθορίζεται μόνο μια ιντερφερόνη από όλες τις διαθέσιμες για τους ασφαλισμένους Κύπριους, ανάλογα με την τιμή που η εταιρία προσφέρει για το προϊόν της.

Η Τρόικα και το υπουργείο Υγείας, σε μια προσπάθεια περιστολής των δαπανών στην περίθαλψη, προωθούν τα γενόσημα φάρμακα. Στην περίπτωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας, υπάρχουν διαθέσιμα γενόσημα φάρμακα ή τα καινοτόμα σκευάσματα είναι μονόδρομος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου;

Δεν υπάρχουν γενόσημα φάρμακα στην ΠΣ. Το 2015 όμως, σχεδόν όλες οι ιντερφερόνες χάνουν την αποκλειστικότητά τους, οπότε το τοπίο θα αναδιαμορφωθεί ριζικά παγκοσμίως. Τουλάχιστον τέσσερα νέα φάρμακα θα είναι επιπλέον διαθέσιμα για την ΠΣ. Νέες μελέτες θα έχουν αναδιαμορφώσει και τις ενδείξεις των ήδη διαθέσιμων φαρμάκων. Στον τομέα της ΠΣ, οι θεραπείες, ενδείξεις των θεραπειών και η ασφάλειά τους αλλάζουν ριζικά σχεδόν κάθε έτος. Η έρευνα είναι ιλιγγειώδης, τα αποτελέσματά της κατακλίζουν καθημερινά την ιατρική κοινότητα και τολμώ να προβλέψω ότι σύντομα, θα χειριζόμαστε την ΠΣ αποτελεσματικά τόσο, ώστε να μην είναι πλέον αυτός ο δράκος της δημόσιας υγείας, που καταρρακώνει τις ζωές των συμπολιτών μας.



Διαβάστε περισσότερα...

Φάρμακο ο κλινικός έλεγχος


Η επαναφορά στις κλασικές αξίες της βιοηθικής και των αρχών της «υγειονομικής δημοκρατίας» θα οδηγήσει σε βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών περίθαλψης στον πολίτη.




Αυτό εκτιμά ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας κ. Γιάννης Κυριόπουλος, τονίζοντας την ανάγκη να ενισχυθούν η θέση, η επαρκής πληροφόρηση και η συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Κυριόπουλο, ο κλινικός έλεγχος θα μπορούσε, επίσης, να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας και της (ιατρικής) αποτελεσματικότητας, καθώς επίσης και στην ανάκτηση μιας κυρίαρχης θέσης των χρηστών στις υπηρεσίες Υγείας. Πόσο χρήσιμος μπορεί να είναι ο κλινικός έλεγχος (clinical audit) των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών;

Ο κ. Κυριόπουλος εξηγεί: Στη διεθνή πρακτική έχει αναπτυχθεί μια πληθώρα εργαλείων και μεθόδων βελτίωσης της ποιότητας (διασφάλιση, προτυποποίηση, πιστοποίηση και άλλες σχετικές), μερικές από τις οποίες είναι αναγκαίο να προσαρμοσθούν και να ενσωματωθούν στις υπηρεσίες της χώρας (με την αποφυγή, βεβαίως, μιας τυπικής μηχανιστικής μεταφοράς).

Ομως, η βελτίωση της ποιότητας της υγειονομικής φροντίδας και η μεγιστοποίηση της χρησιμότητας για τους χρήστες επιβάλλουν την ενίσχυση της θέσης τους.

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να επισυμβεί και να επιταχυνθεί με την ελεύθερη επιλογή (κατά συνέπεια την πρόκληση ανταγωνισμού μεταξύ των προμηθευτών), τη δημοσιότητα των αποτελεσμάτων και της επίδοσης των υπηρεσιών υγείας (ως εκ τούτου μείωσης της ασύμμετρης πληροφόρησης μεταξύ γιατρών και ασθενών) και την εισαγωγή μηχανισμού bonus - malus (κίνητρα και αντικίνητρα) για τις επιδόσεις των υπηρεσιών, ώστε η υψηλή ποιότητα να αποτελεί κίνητρο επιλογής για τους χρήστες και οφέλους για τους προμηθευτές.

Τα ιατρικά σφάλματα αποτελούν ένα σοβαρό ζήτημα για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και την ασφάλεια των ασθενών, με σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις. Στην Αυστρία και σε δείγμα 14.179 εισαγωγών σε νοσοκομεία προκλήθηκε ανεπιθύμητο συμβάν στο 16,6% των ασθενών, με το 13,7% να έχει ως συνέπεια τη μόνιμη αναπηρία και το 4,9% να καταλήγει σε θάνατο. Η ανάλυση έδειξε ότι περισσότερα από τα μισά λάθη (51%) θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί.

Αλλη έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, έδειξε ότι κάθε χρόνο σημειώνονται 5.000 θάνατοι από ιατρικά σφάλματα. Από τα στοιχεία των υγειονομικών αρχών της χώρας προκύπτει ότι οι ειδικότητες της Γενικής Χειρουργικής και της Μαιευτικής ? Γυναικολογίας κατέχουν τις δύο πρώτες θέσεις της πρόκλησης σωματικής βλάβης από ιατρική αμέλεια, όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα.

Στοιχεία
Ερευνα του «Ευρωβαρόμετρου» κατέδειξε ότι τέσσερις στους πέντε Ευρωπαίους πολίτες (78%) θεωρούν σοβαρό θέμα τον κίνδυνο να πέσουν θύματα ιατρικού λάθους. Στον σχετικό πίνακα οι Ελληνες εμφανίζονται να ανησυχούν έντονα (ποσοστό 86%), κατέχοντας την τέταρτη υψηλότερη θέση, έπειτα από την Ιταλία, την Πολωνία και τη Λιθουανία. Η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση σε άγχος σχετικά με επικείμενο ιατρικό σφάλμα στον χώρο του νοσοκομείου (75%). Οι λιγότερο ανήσυχοι Ευρωπαίοι είναι οι Σουηδοί (13%), οι Αυστριακοί και οι Ολλανδοί (20%).

Από τα στοιχεία του «Ευρωβαρόμετρου», ωστόσο, φαίνεται ότι οι Ελληνες είμαστε ίσως περισσότερο ανήσυχοι απ' όσο θα έπρεπε, με βάση τις προσωπικές εμπειρίες ιατρικών λαθών. Στο ερώτημα εάν έχετε υποστεί κάποιο λάθος, μόλις το 13% απαντούν ότι είχαν εμπειρία λάθους σε δημόσιο νοσοκομείο και το 9% από κάποιο φάρμακο που τους χορήγησε ο γιατρός. Τα ποσοστά αυτά μας κατατάσσουν ως χώρα σε μία από τις πιο χαμηλές θέσεις, με πρώτη τη Λετονία.



Πηγή: http://www.ethnos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξωραΐζει την αντιαναπηρική πολιτική του


Όλα τα βάσανα των αναπήρων και των οικογενειών τους σαν «θετικά» παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, σε εκδήλωση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Για παράδειγμα, είπε πως η κυβέρνηση «καταβάλλει προσπάθειες για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και την εξασφάλιση μονιμότερης λύσης μέσω της θεσμοθέτησης του ειδικού νοσηλίου». Δηλαδή, η παρακράτηση των αναπηρικών συντάξεων (40% - 80%) από χρονίως πάσχοντες και ψυχικά ασθενείς που φιλοξενούνται σε κλειστές δημόσιες δομές θα είναι μια μόνιμη κατάσταση, προκειμένου το κράτος να δίνει ακόμη λιγότερα από την Πρόνοια.

Ισχυρίστηκε πως τα αναπηρικά επιδόματα δεν κόπηκαν, την ώρα που στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) πετσοκόβονται τα ποσοστά αναπηρίας ώστε να μειώνονται οι αναπηρικές συντάξεις, τα επιδόματα, οι παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. 


Περίπου 50.000 ανάπηροι και χρονίως πάσχοντες περιμένουν να εξεταστούν από τα ΚΕΠΑ και στο μεταξύ κόβονται συντάξεις κι επιδόματα. Μάλιστα, σε ορισμένους δεν δίνονται όλα τα επιδόματα αναδρομικά, όταν τελικά εξεταστούν. Επιπλέον, με το Μεσοπρόθεσμο περικόπηκαν οι αποζημιώσεις μετακίνησης κατά 82 εκατ. ευρώ για τους χρονίως πάσχοντες που κάνουν αιμοκαθάρσεις, μεταγγίσεις κ.λπ.

Τέλος, ανακοίνωσε την πρόσληψη «453 ακόμη γιατρών μέχρι τέλος του χρόνου» ώστε η συνολική ιατρική δύναμη των ΚΕΠΑ να φτάσει τα 1.998 άτομα. Δηλαδή, θα προσληφθούν γιατροί όχι για να προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στα ΑμεΑ, όχι για να στελεχώσουν τα δημόσια Κέντρα Αποκατάστασης, τις δομές Πρόνοιας, αλλά για να στελεχώσουν έναν μηχανισμό σωστό «σφαγείο»...



Πηγή: http://www2.rizospastis.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εφαρμογή «κερνάει» μπύρα για να αποτοξινωθούμε από το smartphone


Ένα ποτό δωρεάν μετά από 8 ώρες αχρηστίας της συσκευής.

Τα smartphones βρίσκονται πλέον στις χέρια των περισσότερων, με αποτέλεσμα να αφιερώνουμε όλο και περισσότερο χρόνο στις συσκευές μας.

Μια εταιρεία ανάπτυξης εφαρμογών, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα ίδια τα εργαλεία που δίνουν οι «έξυπνες» συσκευές προκειμένου να τις «πολεμήσει».

Η τελευταία εφαρμογή της εταιρείας αναπτύχθηκε για λογαριασμό της μπύρας Amstel και προκαλεί τους χρήστες να «αποτοξινωθούν» από το smartphone τους. Σκοπός είναι να μην αγγίξουν τη συσκευή για 30 λεπτά. Όσοι καταφέρουν να μαζέψουν 8 ώρες με τη συσκευή σε αχρηστία ανταμείβονται με μια δωρεάν μπύρα!

«Η Amstel ήθελε να τοποθετηθεί σαν την μπύρα των νεαρών αντρών που δουλεύουν σε πολυεθνικές επιχειρήσεις, είναι καλοπληρωμένοι και περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στο γραφείο», δήλωσε ο Momchil Zakhariev, αναπληρωτής διευθυντής της εταιρείας στο fastcompany.com.

«Στόχος μας ήταν να βρούμε ένα τρόπο οι άνθρωποι αυτοί να αισθανθούν απελευθερωμένοι και να απολαύσουν τον ελεύθερο χρόνο τους».

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για συσκευές iOS στο itunes.






Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φάμπρικα αναπήρων στον Πειραιά – Επαιρναν 3.840 ευρώ ετησίως με βεβαιώσεις «μαϊμού»


Μία ολόκληρη φάμπρικα με βεβαιώσεις «μαϊμού» για αναπηρία, με στόχο την είσπραξη προνοιακών επιδομάτων αποκαλύφθηκε στον Πειραιά. «Επιχείρηση» από την οποία οι εμπλεκόμενοι εξασφάλιζαν περίπου 3.840 ευρώ ετησίως, κατά μέσο όρο.

Το Σεπτέμβριο ήρθε στο φως το πρώτο περιστατικό πλαστής βεβαίωσης στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου Πειραιά και βέβαια αμέσως ξεκίνησε αναδρομικός έλεγχος. Ηταν απαραίτητος από ότι αποδείχθηκε, καθώς ήδη έχουν προκύψει 21 αντίστοιχα περιστατικά, σε τρία από τα οποία έχει ήδη ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.

Το γεγονός πως υπάρχουν κοινά στοιχεία στις περιπτώσεις διαγράφει την ύπαρξη κυκλώματος. Ολα τα πλαστογραφημένα έγγραφα έχουν την ίδια γραμματοσειρά, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί τρεις πλαστές σφραγίδες, οι οποίες μοιάζουν με εκείνες της υπηρεσίας, αλλά ένας προσεκτικός έλεγχος αποκαλύπτει τις διαφορές. Παράλληλα και στις 21 περιπτώσεις η πλαστή γνωμάτευση αναφέρει ποσοστό αναπηρίας 67%, προκειμένου να εξασφαλιστεί το σχετικό επίδομα, που κατά μέσο όρο είναι 320 ευρώ. Με δεδομένο πως συνήθως οι βεβαιώσεις έχουν πενταετή διάρκεια, οι εμπλεκοενοι θα κέρδιζαν μέχρι και 19.200 ευρώ.

Σε κάποια από τα έγγραφα έχει «αλλάξει» το ποσοστό αναπηρίας, προκειμένου να φτάνει το 67%, ενώ υπάρχουν 14 περιπτώσεις στις οποίες προσκομίστηκαν γνωματεύσεις από άτομα που δεν έχουν εξεταστεί καν από υγειονομική επιτροπή.

Μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά προς τον αρμόδιο εισαγγελέα μετά από συνεργασία των υπηρεσιών του δήμου Πειραιά και των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ Πειραιά και Νίκαιας. Στα περιστατικά που ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία, στα δύο ορίστηκε τακτική δικάσιμος και στο ένα επιβλήθηκε 18μηνη ποινή φυλάκισης.


Πηγή: http://www.iefimerida.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναβάθμιση των σχολείων Ειδικής Αγωγής ζητά ο Σαμοϊλης


Ερώτηση στους Υπουργούς Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατέθεσαν τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στους οποίους και ο κερκυραίος Στ. Σαμοϊλης για τα σχολεία Ειδικής Αγωγής

Η ερώτηση των βουλευτών κ.κ. Σαμοϊλη, Πάντζα και Κουράκη έχει ως εξής:
Το πολύκροτο θέμα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, αποτελεί ένα από τα κλασσικά παραδείγματα κυβερνητικής αναλγησίας και ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα έλλειψης πολιτικής βούλησης. Η χώρα μας, αδυνατώντας να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες και προϋποθέσεις της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και να εφαρμόσει έναν σωστό στρατηγικό σχεδιασμό, εκτίθεται επανειλημμένως και ανεπανόρθωτα, τόσο στη διεθνή κοινότητα όσο και στους Έλληνες πολίτες. Καμία δημόσια δήλωση ή δέσμευση, δεν κατάφερε να υλοποιηθεί εδώ και μια δεκαετία, διατηρώντας την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς της, σε ένα καθεστώς παρατεταμένης απαξίωσης. Μόλις πρόσφατα άρχισε η στελέχωση των ΣΜΕΑ και των υπολοίπων δομών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης με εκπαιδευτικούς, ενώ αναμένεται ακόμη η στελέχωση τους με Ε.Ε.Π. ΚΑΙ Ε.Β.Π.

Όλα αυτά τα χρόνια, η κάλυψη των αναγκών των δομών της ΕΑΕ, γίνεται είτε με μεταθέσεις μονίμων εκπαιδευτικών από τη Γενική Εκπαίδευση είτε με πρόσληψη αναπληρωτών. Αν και με το νόμο 3699/2008 προβλέφτηκε ο διορισμός μονίμων εκπαιδευτικών με διαγωνισμό ΑΣΕΠ, αυτός δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί.

Επιπροσθέτως, στους ενιαίους πίνακες κατάταξης υποψηφίων αναπληρωτών ΕΑΕ του Υπουργείου συμμετέχουν οι κλάδοι ΠΕ61 Νηπιαγωγών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης(ΕΑΕ) και ΠΕ71 Δασκάλων ΕΑΕ (πτυχιούχοι Παιδαγωγικών Τμημάτων ΕΑΕ) μαζί με εκπαιδευτικούς που έχουν τελειώσει Παιδαγωγικά Τμήματα Γενικής Αγωγής και κατέχουν ένα μεταπτυχιακό ή διδακτορικό στην ΕΑΕ, με μηδενική προϋπηρεσία. Σε αυτούς τους πίνακες, προηγούνται αυτοί οι οποίοι έχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο ανεξαρτήτως εάν το βασικό πτυχίο τους είναι Παιδαγωγικού Τμήματος Γενικής Αγωγής ή Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Το γεγονός αυτό, αποτελεί πανεκπαιδευτική πρωτοτυπία και οδηγεί τους βασικούς τίτλους σπουδών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση των Παιδαγωγικών Τμημάτων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας και Μακεδονίας, στον κάλαθο των αχρήστων. Αυτή η κατάσταση, έχει οδηγήσει τους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς της ΕΑΕ, σε ένα καθεστώς ομηρίας, με ανυπολόγιστες συνέπειες, τόσο για τα παιδιά με αναπηρία και τους γονείς τους, όσο και για τους ίδιους. Υπάρχουν για παράδειγμα δάσκαλοι, με δεκάδες απολύσεις στη θητεία τους, με δεκάδες μετακομίσεις από περιοχή σε περιοχή, με δεκάδες καλοκαίρια στο ταμείο ανεργίας και με δυο πεντάμηνες μελέτες για το διαγωνισμό ΑΣΕΠ που δυο φορές ανακοινώθηκε, αλλά ποτέ δεν έγινε.

Πιο συγκεκριμένα, από την έναρξη ισχύος του Ν.3966/2011, άρθρο 56, παρ.1, όλες οι οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών ΠΕ60 Νηπιαγωγών και ΠΕ70 Δασκάλων των Ειδικών Νηπιαγωγείων, των Ειδικών Δημοτικών Σχολείων και των Τμημάτων Ένταξης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και των ΚΕΔΔΥ, έχουν μετατραπεί σε οργανικές θέσεις των κλάδων ΠΕ61 Νηπιαγωγών ΕΑΕ και ΠΕ71 Δασκάλων ΕΑΕ. Ομοίως έχουν μετατραπεί, οι οργανικές θέσεις του κλάδου ΠΕ70 Δασκάλων των ΕΕΕΕΚ, σε οργανικές θέσεις του κλάδου ΠΕ71 Δασκάλων ΕΑΕ. Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν.3051/2002 περί ΑΣΕΠ, καθώς και του ΠΔ 50/2001 περί Προσοντολογίου, για την κατάταξη σε πίνακες κατά φθίνουσα σειρά από τις Πρωτοβάθμιες ή Δευτεροβάθμιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, για πρόσληψη με σύμβαση ορισμένου χρόνου, ορίζεται ως προσόν, ο βασικός τίτλος σπουδών που παρέχει το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας και η προϋπηρεσία και όχι άλλοι τίτλοι (Διδακτορικό, Μεταπτυχιακό, σεμινάριο 400 ωρών κτλ.). Πουθενά στη νομοθεσία δεν υπάρχει αυτό που εμφανίζεται σήμερα στους πίνακες αναπληρωτών ΕΑΕ της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Δηλαδή, το φαινόμενο οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί Γενικής Αγωγής των κλάδων ΠΕ70 και ΠΕ60, λόγω κάποιου ακαδημαϊκού προσόντος (διδακτορικό/μεταπτυχιακό/σεμινάριο ή απλά προϋπηρεσία ενός έτους) να ονομάζονται κλάδοι ΠΕ70.50 και ΠΕ60.50 και με το ίδιο βασικό πτυχίο να εγγράφονται σε 2 πίνακες αναπληρωτών ταυτόχρονα

Επειδή, οι εκπαιδευτικοί, τόσο σε επίπεδο μεταθέσεων-αποσπάσεων, όσο και στο επίπεδο αναπληρωτών-ωρομισθίων, πρέπει να έχουν ίση μεταχείριση, ενιαίο πλαίσιο πρόσληψης και υπηρεσιακών μεταβολών.

Επειδή, σε κανέναν άλλο κλάδο της εκπαίδευσης, ο μεταπτυχιακός ή διδακτορικός τίτλος, δεν αποτελεί προσόν «μεταπήδησης» σ' έναν άλλο κλάδο, όπως συμβαίνει σήμερα για την ΕΑΕ.

Επειδή, η ποιότητα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με την αποσπασματική εφαρμογή παιδαγωγικών μεθόδων.

Επειδή, είναι πλέον φανερό, ότι απαιτείται πολιτική βούληση για την προάσπιση των δικαιωμάτων, τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών που συμμετέχουν στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και οτιδήποτε λιγότερο, αποτελεί ένα ακόμη «παζάρι» δικαιωμάτων.

Επειδή είναι αδιανόητο, τα παιδιά με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες να οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια, οριστικά και αμετάκλητα στο σχολικό και κοινωνικό αποκλεισμό.

Επειδή, υπάρχουν περιφέρειες που οι σχολικές δομές της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Επειδή, η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση είναι σύμφωνα με το ν.3699/2008 υποχρεωτική, δημόσια και δωρεάν, η στελέχωσή της πρέπει να γίνεται με χρήματα του τακτικού κρατικού προϋπολογισμού και όχι με κονδύλια που αποδίδονται προσωρινά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επειδή, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.2α του άρθρου 28 του νόμου 4186/2013 «Τα ισχύοντα στη Γενική Εκπαίδευση για τις προσλήψεις, τους διορισμούς, τις μεταθέσεις, τις αποσπάσεις και τις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης [...] ισχύουν από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και για την Ειδική Αγωγή.»

Επειδή, στην αιτιολογική έκθεση του ανωτέρω νόμου αναφέρεται ότι: «Επειδή οι εξαιρετικές ρυθμίσεις που εισάγουν στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση οι διατάξεις των άρθρων 20, 21 και 22 του ν. 3699/2008 παραβιάζουν κατάφωρα τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας, με την πρώτη διάταξη επιχειρείται να ισχύουν και για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση οι ρυθμίσεις που ισχύουν στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αναφορικά με τα ζητήματα των διορισμών, μεταθέσεων, αποσπάσεων και προσλήψεων αναπληρωτών.»

Επειδή τέλος, η χώρα δεσμεύεται και υποχρεούται ως συμβαλλόμενο κράτος, να εφαρμόσει τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του ΟΗΕ (άρθρο 24).

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν, για την άμεση αποκατάσταση της κατάφωρης αδικίας, για τον τρόπο κατάταξης αναπληρωτών στους πίνακες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης;
2. Τι προτίθενται να πράξουν, για την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων και όλων των εκπαιδευτικών αναγκών, στην ΕΑΕ;
3. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν, για την άμεση διεξαγωγή του ΑΣΕΠ Ειδικής Αγωγής;
4. Τι προτίθενται να πράξουν, ώστε να τοποθετηθούν Ψυχολόγοι και Κοινωνικοί Λειτουργοί στα Γενικά Σχολεία της χώρας;
5. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν, για την αντικατάσταση του προγράμματος ΕΣΠΑ Παράλληλης Στήριξης, από προσλήψεις αναπληρωτών του τακτικού προϋπολογισμού;
6. Δεσμεύονται να μην προβούν, σε καμία περαιτέρω περικοπή στη Δημόσια Χρηματοδότηση της ΕΑΕ καθώς και όλης της Εκπαίδευσης;



Πηγή: http://www.corfupress.com
Διαβάστε περισσότερα...

"Η λιτότητα δεν παραβιάζει τα δικαιώματα των Ελλήνων"


Τα μέτρα λιτότητας δεν παραβιάζουν τα κοινωνικά δικαιώματα στην Ελλάδα, αποφάνθηκε η επιτροπή υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, μετά από ερώτηση Ελβετίδας βουλευτού, που είχε θέσει σχετικό θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τη γραπτή απάντηση που έδωσε η επιτροπή, τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα είναι προσωρινού χαρακτήρα και δεν παραβιάζουν κοινωνικά δικαιώματα.

Η επιτροπή αναφέρει πως η ελληνική αντιπροσωπεία την ενημέρωσε πως έχουν ληφθεί νέα μέτρα για την προστασία ευάλωτων ομάδων, όπως οι άνεργοι και τα ΑμεΑ, ενώ καμιά νομοθεσία δεν έχει εγκριθεί που θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση στον τομέα της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Είχε δε προηγηθεί ανάλογη απάντηση πριν από μερικούς μήνες στο Γερμανό Βουλευτή της Ενωτiκής Αριστεράς, Αντρεζ Χιούνκο, ο οποίος είχε θέσει θέμα για μη συμμόρφωση της Ελλάδας προς τις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.

Τότε, η επιτροπή είχε υποστηρίξει και πάλι πως τα μέτρα λιτότητας είναι προσωρινά, ωστόσο είχε παραπέμψει το θέμα στην αντίστοιχη Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Ο πρόεδρος της, Τζίμερα Γκιεσάντα, είχε συστήσει στη χώρα μας να είναι προσεκτική για να μη θιγούν τα ανθρωπινά δικαιώματα στην Ελλάδα.

«Τα προβλήματα που προκύπτουν από μία οικονομική κρίση μπορούν να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν με περισσότερα χρήματα, αλλά εάν συρρικνωθεί η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα απωλέσουμε μία ολόκληρη νέα γενιά, γιατί ουσιαστικά πρόκειται για επίθεση ενάντια στα κεκτημένα για τα οποία έχουμε αγωνισθεί επί σειρά ετών, και εάν απωλέσουμε μια γενιά, θα είναι πολύ δύσκολο να το ξεπεράσουμε», είχε προειδοποιήσει ο Γκιεσάντα.



Πηγή: http://www.nooz.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οξυγόνο κατά της φτώχειας


Την ημέρα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Φτώχειας ήρθαν στο φως της δημοσιότητας συγκλονιστικά στοιχεία που περιγράφουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο το αδιέξοδο της ελληνικής κοινωνίας.

Μεταξύ άλλων, ένας στους τρεις Ελληνες ζει με λιγότερα από 470 ευρώ μηνιαίως, ενώ 1 στα 5 παιδιά ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Μιλάμε πλέον -και επισήμως;- για την κοινωνία των 2/3! Ούτε αυτοί όμως αισθάνονται ασφαλείς, αφού το 60% δηλώνουν ότι ζουν με το φόβο ότι μία μέρα μπορεί να ξυπνήσουν φτωχοί, «εφιάλτης» που συνδέεται άμεσα με το ότι το 50% πιστεύει ότι φτωχός μπορεί κανείς να «καταντήσει» από κάποιο τυχαίο γεγονός, π.χ. αρρώστια, απόλυση σε προχωρημένη ηλικία. Οπως αποδεικνύεται, το πρόσωπο του κοινωνικού κράτους, παρά τις επανειλημμένες «πλαστικές επεμβάσεις», εξακολουθεί να φαίνεται «χλομό» στον πολίτη, αδύναμο να του προσφέρει ασφάλεια.

Ωστόσο μέσα σ' αυτόν το θλιβερό κοινωνικό ορυμαγδό υπάρχει και η άλλη πλευρά της κρίσης. Η πλευρά της αλληλεγγύης, της αντίστασης, της αλληλοϋποστήριξης, των κοινωνικών δομών που αναπτύχθηκαν τα τελευταία δύο τρία χρόνια στις τοπικές κοινωνίες. Για παράδειγμα, χιλιάδες συμπολίτες μας επισκέπτονται, εξυπηρετούνται και αλληλοβοηθούνται κάθε μήνα από τις κοινωνικές δομές καταπολέμησης της φτώχειας που δημιούργησε ο δήμος Παύλου Μελά. Συμμετέχουν στις Ημέρες Υγείας, εξετάζονται από το κοινωνικό ιατρείο και τους εθελοντές ιατρούς μας, παρακολουθούν μαθήματα στο κοινωνικό φροντιστήριο. Προμηθεύονται είδη πρώτης ανάγκης από το κέντρο διάθεσης ειδών και τροφίμων του δήμου, παίρνουν μέρος σε δενδροφυτεύσεις, εμπιστεύονται τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης που σχεδιάσαμε. Ηλικιωμένοι και ΑΜΕΑ απολαμβάνουν τις κατ' οίκον υπηρεσίες που προσφέρουμε, ενώ η λίστα του δικτύου εθελοντών ολοένα και αυξάνεται καθημερινά.

Είναι εμφανές ότι τοπικές κοινωνίες και αρχές αλλάζουν, «υπογράφουν» ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο και καλλιεργούν μια νέα κουλτούρα. Μια κουλτούρα όπου η Κοινωνική Πολιτική δεν αποτελεί «φιλανθρωπία», αλλά υπεύθυνη, σοβαρή, συνεχή και επιστημονικά τεκμηριωμένη πολιτική παρέμβαση, όπου ο δήμος υπηρετεί ισότιμα τις πιο ευαίσθητες ομάδες πολιτών με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα και τη διαφορετικότητά τους. Είναι αναγκαίο να μην προδώσει κανείς αυτήν τη συμφωνία. Γιατί μόνον έτσι θα δώσουμε οξυγόνο στους συνανθρώπους μας και θα αναπνεύσει ολόκληρη η κοινωνία.



Πηγή: http://www.agelioforos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Project σε σχολείο οι κοινωνικές δομές


Θέμα εργασίας για τους μαθητές της ΣΤ” τάξης του 3ου Δημοτικού Κιλκίς θα αποτελέσουν οι κοινωνικές δομές του Δήμου Κιλκίς (ΚΔΑΠ ΜΕΑ, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΑΠΗ), στο πλαίσιο του project που πραγματοποιεί το σχολείο με τίτλο “Αλληλεγγύη-Εθελοντισμός: Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μέσα από την εθελοντική εργασία των παιδιών”.



Ξεκινώντας ήδη το εν λόγω σχέδιο εργασίας, οι μικροί μαθητές-εθελοντές με την καθοδήγηση των δασκάλων τους κ. Βαρβάρας Πεχλιβανίδου και Δάφνης Μποτίτση και της διευθύντριας του σχολείου κ. Μαρίας Τσιραμπίδου, κατασκεύασαν κοσμήματα προκειμένου να τα διαθέσουν στην Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Κιλκίς (ΚΔΕΚ) και στον Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών με αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) και να ενισχύσουν έτσι από την πλευρά τους, τα έσοδα της φιλανθρωπικής εκδήλωσης που διοργάνωσαν την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013, στις 6 μ.μ. στο κέντρο “ΘΕΑΤΡΟ”, με σκοπό την αγορά λεωφορείου για τις ανάγκες μεταφοράς των μαθητών.



Τις δημιουργίες τους αυτές, οι μικροί, αλλά εξαιρετικά ευαισθητοποιημένοι μαθητές, παρέδωσαν στην εκπρόσωπο της ΚΔΕΚ, ψυχολόγο κ. Έλλη Φρεγγίδου, καθώς και σε εκπαιδευτές και μαθητές του ΚΔΑΠ ΜΕΑ την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013.

Επρόκειτο στην ουσία για την πρώτη, από τις πολλές συναντήσεις που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο του σχολικού project. Ήδη, προγραμματίζεται επίσκεψη στο σχολείο από στελέχη της ΚΔΕΚ, με σκοπό την ενημέρωση των μαθητών για τις κοινωνικές δομές που λειτουργούν στο Δήμο Κιλκίς.

Η Πρόεδρος της ΚΔΕΚ κ. Βούλα Ποζίδου σε δήλωσή της για την υλοποίηση του project, τονίζει τα εξής: “Ευχαριστούμε θερμά τη διεύθυνση, τους δασκάλους και φυσικά τους μικρούς μαθητές του 3ου Δημοτικού Κιλκίς για το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για το έργο της ΚΔΕΚ. Είμαστε σίγουροι ότι μέσα στο πνεύμα προσφοράς και εθελοντισμού που μας διακατέχει, θα αναπτύξουμε μια πολύ όμορφη συνεργασία προς όφελος πάντα της τοπικής μας κοινωνίας”.

Δελτίο τύπου από Δήμο Κιλκίς


Πηγή: http://www.kilkistoday.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό τιμολόγιο για πρώτη φορά στο δήμο Ιωαννιτών


Συνάντηση με Συλλόγους ευάλωτων κοινωνικών ομάδων του Δήμου είχε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θανάσης Μανταλόβας, προκειμένου να τους παρουσιάσει την πρόταση για τη θέσπιση κοινωνικού τιμολογίου σχετικά με τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Η πρόταση που κατατέθηκε είχε συζητηθεί κι εγκριθεί ομόφωνα στην τελευταία Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου, όπου επισημάνθηκε η ανάγκη να αντιμετωπιστούν με την ανάλογη ευαισθησία ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Κώστας Μπαλωμένος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Μαρία Σκανδάλη, ο Πρόεδρος των Τριτέκνων Γιώργος Κασκάνης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου.

Ακολούθησε επικοινωνία και συνεργασία με το Σύλλογο Τυφλών και το Σύλλογο ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ο αντιδήμαρχος και οι υπηρεσιακοί παράγοντες παρουσίασαν τη συγκεκριμένη πρόταση του Δήμου η οποία αφορά τη θέσπιση κοινωνικού τιμολογίου και σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνει τη μείωση των ανταποδοτικών τελών στις πολύτεκνες οικογένειες, στις οικογένειες που έχουν προστατευόμενο μέλος με αναπηρία άνω του 67% καθώς και στις τρίτεκνες οικογένειες.

Οι εκπρόσωποι των συλλόγων θα επανέλθουν εντός της επόμενης εβδομάδας με συγκεκριμένες παρατηρήσεις επί της πρότασης που τους κατατέθηκε εκ μέρους του δήμου, κυρίως όσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια υπαγωγής των ωφελούμενων καθώς και τις διαδικασίες υπαγωγής στο κοινωνικό τιμολόγιο.

«Για πρώτη φορά ο Δήμος Ιωαννιτών προχωρά στην κατάρτιση κοινωνικού τιμολογίου στα ανταποδοτικά τέλη. Στόχος μας είναι ανακουφιστούν νοικοκυριά τα οποία πλήττονται από την οικονομική κρίση.

Στην Εκτελεστική Επιτροπή συζητήσαμε αναλυτικά το ζήτημα και κρίναμε ότι πρέπει να παρέμβουμε. Κι αυτό κάνουμε στο πλαίσιο που το επιτρέπουν τα οικονομικά του δήμου μας», τόνισε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.

«Στην πλέον δύσκολη και αντίξοη οικονομική συγκυρία για τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και τους πολίτες ο Δήμος εκφράζει στο βαθμό των οικονομικών του δυνατοτήτων την αλληλεγγύη του προς τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Είναι απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής να προχωρήσουμε στη θέσπιση κοινωνικού τιμολογίου που θα μειώνει τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι πολύτεκνοι, τα άτομα ή οι οικογένειες που έχουν άτομο με αναπηρία άνω του 67% καθώς και οι τρίτεκνες οικογένειες. Η συγκεκριμένη πολιτική θα οδηγήσει σε μία μικρή ανακούφιση περισσότερα από τρεις χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία πλήττονται από την οικονομική κρίση. Είναι απόφασή μας κι αυτή υλοποιούμε. Ό,τι κερδίζουμε σε δαπάνες και χρήμα να το επιστρέφουμε στους πολίτες», υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Θανάσης Μανταλόβας.

Η οριστική απόφαση θα ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη συζήτηση για τα δημοτικά τέλη του 2014.


Πηγή: http://www.ipiros.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παγχιακός Σύλλογος Α.μεΑ.: Ζητούνται φίλοι!!!


Ο Παγχιακός Σύλλογος Ατόμων Με Αναπηρία στα πλαίσια ανοίγματος προς την τοπική κοινωνία της Χίου και σε μια προσπάθεια δημιουργίας δικτύου αλληλεγγύης και εξυπηρέτησης ατόμων με ειδικές ανάγκες και των οικογενειών τους, καλεί τις φίλες και φίλους να γίνουν μέλη της Ομάδας Φίλων του Συλλόγου, που φιλοδοξεί με τη δυναμική δράση και παρουσία της στα προγράμματα του Π.Σ.Α.μεΑ. να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των μελών της, να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία και να προάγει την ψυχο-κοινωνική ένταξη των Ατόμων με Αναπηρία, μακριά από κάθε είδους διακρίσεις και στερεότυπα.

Κεντρικός στόχος στη παρούσα χρονική στιγμή είναι να μαζευτούμε μια ομάδα ανθρώπων ανεξαρτήτου επαγγελματικής κατάρτισης, ευαισθητοποιημένων και πρόθυμων να αφιερώσουμε εθελοντικά μέρος της καθημερινότητάς μας για την κάλυψη άμεσων αναγκών μελών του Συλλόγου. Πιο συγκεκριμένα, μπορούμε να βοηθήσουμε συνοδεύοντας Άτομα με Αναπηρία σε εξόδους και ιατρικά ραντεβού (ιατρούς, νοσοκομεία, κλπ.), επιβλέποντας και κρατώντας συντροφιά σε Άτομα με Αναπηρία, και προσφέροντας υπηρεσίες ανάλογα με την επαγγελματική μας ιδιότητα (πχ. εκπαιδευτικός, νοσηλευτής, ξυλουργός, ηλεκτρολόγος, υδραυλικός, κτλ. ).

Αποδεχόμενοι το κάλεσμα μας, θα έχετε την ευκαιρία να αποκτήσετε καινούργιους φίλους, να αντλήσετε ηθική ικανοποίηση και να καλύψετε εσωτερικές σας ανάγκες. Παράλληλα, θα έχετε την ευκαιρία να συμμετέχετε σε Ομάδες Εκπαίδευσης και να αποκτήσετε πολύτιμη πρακτική εμπειρία.

Για όλους εμάς που πιστεύουμε ότι "Εθελοντισμός σημαίνει μοίρασμα της αγάπης από την καρδιά μας" και θέλουμε να συμμετέχουμε στην προσπάθεια αυτή που βρίσκεται υπό την αιγίδα του Π.Σ.Α.μεΑ., μπορούμε να συμπληρώσουμε την αίτηση εγγραφής μέλους στην Ομάδα Φίλων του Συλλόγου που θα βρούμε στα νέα γραφεία του Συλλόγου που στεγάζονται δίπλα στα ΚΕΠ του Δήμου Χίου.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ – ΔΙΕΥΚΡΙΝΉΣΕΙΣ- ΑΙΤΉΣΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΉΣ:

* Σύλλογος Π. Σ.Α.με.Α , Δημοκρατίας 8, 82 100 ΧΊΟΣ: Κάθε Τρίτη 10:00 π.μ. με 13:00 μ.μ. 
69.72.51.62.69 Ελευθερία Μπινίκου, Ψυχολόγος, Υπεύθυνη της Ομάδας Φίλων του Συλλόγου 22710 24194, γραφείο Π.Σ.Α.μεΑ.


Πηγή: http://www.chiosnews.com
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν καυσόξυλα στους μη έχοντες από δήμους στη Βόρεια Ελλάδα


Μπορεί οι θερμοκρασίες να έχουν πέσει στη Βόρεια Ελλάδα και επισήμως να έχει ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά τα χειμαζόμενα νοικοκυριά αδυνατούν να το προμηθευτούν.

Οι παραγγελίες είναι μηδενικές, ενώ πολλοί είναι οι δήμοι που ανακοινώνουν ο ένας μετά τον άλλο τη δωρεάν διάθεση καυσόξυλων σε οικογένειες που δεν έχουν τα χρήματα για να ζεσταθούν.

Στους 7 βαθμούς ήταν η θερμοκρασία στη Φλώρινα, στους 8 στα Γρεβενά, στους 9 στον Πολύγυρο. Ο πρόεδρος των Μεταπωλητών Υγρών Καυσίμων Θεσσαλονίκης, Γιάννης Αγάντας, διαπιστώνει ότι κάθε χρόνο όλο και λιγότεροι καταναλωτές αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης και προβλέπει ότι φέτος η μείωση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Στην ολοένα και μεγαλύτερη αδυναμία των καταναλωτών να αγοράσουν πετρέλαιο απαντούν με προσφορές καυσόξυλων πολλοί δήμοι.

Το μέτρο δεν ξεκίνησε εφέτος. Ηδη από πέρυσι, σε πολλούς νομούς της Βόρειας Ελλάδας, οι δήμοι προχώρησαν σε δωρεάν προσφορές καυσόξυλων σε άπορες οικογένειες.

Για δεύτερη φορά μοιράζει φέτος καυσόξυλα σε δημότες του ο Δήμος Νάουσας. Τα ξύλα προέρχονται από το δημοτικό δάσος της Νάουσας.

Σύμφωνα με το δήμαρχο, Τάσο Καραμπατζό, φέτος θα διανεμηθούν καυσόξυλα σε 600 οικογένειες, ενώ δόθηκαν ήδη σε 530 οικογένειες. Ανάλογη πρωτοβουλία για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων ανέλαβε και ο Δήμος Βέροιας, που καλεί κάθε δημότη που διαθέτει ξυλόσομπα, αλλά δεν τη χρησιμοποιεί, να την προσφέρει στην Κοινωνική Αλληλεγγύη του δήμου για να διανεμηθούν σε οικογένειες που δεν διαθέτουν άλλο μέσο θέρμανσης ή δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν άλλο μέσο θέρμανσης λόγω της οικονομικής τους κατάστασης.

Καυσόξυλα μοιράζει σε οικονομικά ασθενείς ομάδες και ο Δήμος Πολυγύρου. Δικαιούχοι είναι οι συνταξιούχοι ΟΓΑ, οι πολύτεκνοι και οι τρίτεκνοι, καθώς και οι μακροχρόνια άνεργοι, τα άτομα που έχουν αναπηρία σε ποσοστό μεγαλύτερο του 67% και οι στρατευμένοι οικογενειάρχες.

Δωρεάν τρόφιμα και καυσόξυλα σε φτωχούς της Φλώρινας μοιράζει και φέτος ο δήμος της πόλης. Ο δήμος συγκέντρωσε πεσμένα ξύλα έπειτα από τον καθαρισμό του χώρου του εκτροφείου του Αγίου Παντελεήμονα και διανέμει αυτά τα ξύλα σε άπορες οικογένειες. Καλεί επίσης τους δημότες του να συλλέξουν κι αυτοί πεσμένα ξύλα από διάφορα σημεία και να τα πάνε στο δήμο για την ενίσχυση των άπορων οικογενειών.

Δωρεάν καυσόξυλα διανέμει και ο Δήμος Σερβίων-Βελβεντού Κοζάνης, ενώ σε οικογένειες με μικρό εισόδημα τα προσφέρει σε πολύ χαμηλότερη τιμή από αυτή του εμπορίου.

Καυσόξυλα μοιράζει σε άπορες οικογένειες και ο Δήμος Ρήγα Φεραίου Μαγνησίας. Πέρυσι διανεμήθηκαν καυσόξυλα σε πάνω από 200 οικογένειες που δεν μπορούσαν να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης και δεν είχαν άλλο μέσο για να ζεσταθούν.



Πηγή: http://www.enet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Το Υπουργείο Συγκοινωνιών θα βοηθήσει τα άτομα με αναπηρίες"


Ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που περνά σήμερα ο τόπος μας, το κράτος και η κοινωνία ευρύτερα οφείλουν να προστατεύουν και να ενισχύουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας, στις οποίες ανήκουν και τα άτομα με αναπηρίες, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος, τονίζοντας ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη βελτίωση της προσβασιμότητας και ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες.

Σε χαιρετισμό του στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης και η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων με θέμα «Προσβασιμότητα και ποιότητα ζωής ατόμων με αναπηρίες, ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα», στη Λευκωσία, ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι «στόχος της Κυβέρνησης είναι όπως η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες αυτές, που σέβονται τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και φροντίζουν για τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, με την εφαρμογή των αντίστοιχων διεθνών και ευρωπαϊκών συμβάσεων και προτύπων».

Στην Κύπρο, είπε, « υπάρχει ήδη ένα σύγχρονο και ισχυρό νομικό πλαίσιο για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες, τόσο με γενικούς νόμους όσο και με ειδικούς ανά τομέα, που άρχισαν να θεσπίζονται από τη δεκαετία του 1990», προσθέτοντας ότι « η υιοθέτηση και εφαρμογή των ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων στην Κύπρο γίνεται μέσω του Κυπριακού Οργανισμού Τυποποίησης (CYS), το έργο του οποίου το κράτος εκτιμά και στηρίζει».

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, συνέχισε, « έχει συμβουλευτικό ρόλο σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις/παρεμβάσεις των Υπηρεσιών του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέματα προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρίες στα δημόσια κτήρια και πεζοδρόμια».

Το Τμήμα Δημοσίων Έργων, ανέφερε, « έχει ετοιμάσει πρότυπα σχέδια αναφορικά με τους αστικούς δρόμους για την εξασφάλιση της δυνατότητας απρόσκοπτης και ασφαλούς κυκλοφορίας των ατόμων με αναπηρίες, περιλαμβανομένων και προνοιών για χώρους στάθμευσης. Τα σχέδια αυτά εφαρμόζονται σε όλους τους δημόσιους αστικούς δρόμους και πεζοδρόμια|.

« Στο σχεδιασμό νέων κυβερνητικών κτηρίων, εφαρμόζονται όλες οι πρόνοιες της Νομοθεσίας για τη χρήση κτηρίων από άτομα με αναπηρίες», συμπλήρωσε.

Στον τομέα των αστικών μεταφορών, είπε, «υπάρχουν ήδη σε όλες τις πόλεις χαμηλοδάπεδα και πλήρως προσβάσιμα λεωφορεία, αρκετά από τα οποία διαθέτουν οπτική πληροφόρηση αναφορικά με τη διαδρομή και τις στάσεις του λεωφορείου.

Σημειώνεται επίσης, είπε ο Υπουργός, «η συμβατική υποχρέωση των ανάδοχων εταιρειών για εγκατάσταση ακουστικής πληροφόρησης. Παράλληλα, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να υπάρχουν διαθέσιμα ταξί προσβάσιμα στα άτομα με αναπηρίες».

Στον τομέα των αερομεταφορών και θαλάσσιων μεταφορών, είπε, «τα αντίστοιχα Τμήματα του Υπουργείου Συγκοινωνιών φροντίζουν για την εφαρμογή των σχετικών Ευρωπαϊκών Κανονισμών αναφορικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία».

«Έχουν ήδη γίνει πολλά, αυτά όμως που υπολείπονται είναι πολύ περισσότερα. Και θα πρέπει με πάσα εντιμότητα να ομολογήσουμε ότι όσες υποδομές κι αν δημιουργηθούν, αν δε φροντίσουμε να αλλάξουμε μυαλά, αν δε γίνουμε φορείς μιας άλλης κουλτούρας και νοοτροπίας και εκφραστές μιας άλλης στάσης ζωής, όλες οι φιλόδοξες και φιλότιμες προσπάθειες μας θα πέφτουν στο κενό», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός είπε, τέλος, ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και το Υπουργείο Συγκοινωνιών, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, «θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για τη συνεχή συμπλήρωση και βελτίωση της υφιστάμενης νομοθεσίας και προτύπων, σύμφωνα με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα, για τη βελτίωση της προσβασιμότητας και ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες».

Στο δικό της χαιρετισμό, η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ελίζα Σαββίδου δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η οικονομική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα για όλους, αλλά πολύ περισσότερο για τον αναπηρικό κόσμο, μέλη του οποίου αντιμετωπίζουν εντονότερα το φάσμα της φτώχειας, της ανεργίας και του αποκλεισμού. Και όχι μόνο».

Η οικονομική κρίση, πρόσθεσε, « καθιστά υπαρκτό τον κίνδυνο οπισθοδρόμησης σε ζητήματα που άπτονται των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, αύξησης του ποσοστού όσων ζουν στα όρια της φτώχειας, μείωσης του ποσοστού όσων εργάζονται λόγω της ολοένα αυξανόμενης ανεργίας, υποβάθμισης των παρεχόμενων στα άτομα με αναπηρία υπηρεσιών και αναστολής έργων που σχετίζονται με την προσβασιμότητα, ακόμα και μείωσης επιδοματικών παροχών».

Η κα. Σαββίδου τόνισε επίσης ότι « εν μέσω οικονομικής κρίσης η Κυπριακή Δημοκρατία επικύρωσε τη Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, αναλαμβάνοντας την ευθύνη να προάγει, προστατεύσει και διασφαλίσει την πλήρη και ισότιμη απόλαυση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών από όλα τα άτομα με αναπηρία και να προάγει το σεβασμό για την έμφυτη αξιοπρέπεια τους, με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων».

«Με αυτά τα δεδομένα η πρόκληση για την Κύπρο, καθώς και για άλλα κράτη που βιώνουν την οικονομική κρίση, και τα οποία, επίσης, επικύρωσαν τη σύμβαση, είναι μεγάλη. Και μιλώ για πρόκληση γιατί, ενώ υπάρχει αναμφίβολα ανάγκη λήψης μέτρων οικονομικής περισυλλογής, τα μέτρα αυτά, σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να επιδεινώσουν την ήδη δυσμενή θέση στην οποία τα άτομα με αναπηρίες βρίσκονται», είπε.

Αντίθετα, κατέληξε, «θα πρέπει, ακόμα και εν μέσω κρίσης, να υπάρξει σωστός προγραμματισμός, σχεδιασμός και προτεραιοποίηση των όσων θα πρέπει να γίνουν για σκοπούς συμμόρφωσης με τη Σύμβαση».



Διαβάστε περισσότερα...

Κινήσεις, ήχοι και εικόνες δίνουν διέξοδο στην αναπηρία με το iMuse


Tα αποτελέσματα της επίδρασης του αλληλεπιδραστικού πολυαισθητικού τεχνολογικού περιβάλλοντος που ονομάστηκε iMuse (Interactive MultiSensory Environment) δεν έχουν στιγμιαία αλλά εκτεταμένη διάρκεια, βελτιώνοντας ορατά την ποιότητα ζωής των χρηστών. Εδώ και ένα χρόνο έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί στην Αθήνα.

Στο περιβάλλον του iMuse, μία ανεπαίσθητη κίνηση των δακτύλων προκαλεί συγκεκριμένους ήχους, ένα βλεφάρισμα πολύχρωμες εικόνες και μια μεταβολή στη θέση του κεφαλιού μια ευχάριστη δόνηση στην πλάτη. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ακόμη και η ελάχιστη κίνηση καταγράφεται από ειδικούς αισθητήρες και σηματοδοτεί αυτόματα ερεθίσματα οπτικά, ακουστικά και απτικά, δίνοντας σε άτομα με αναπηρία ή σε ηλικιωμένους ανθρώπους μια πρωτόγνωρη αίσθηση ελέγχου του σώματος, έκφρασης και χαράς.

Ο δημιουργός του αλληλεπιδραστικού πολυαισθητικού τεχνολογικού περιβάλλοντος που ονομάστηκε iMuse, καθηγητής μουσικής στο βρετανικό πανεπιστήμιο του Sunderland, Phil Ellis, μιλά στο ΑΠΕ - ΜΠΕ με αφορμή την επικείμενη παρουσία του στην Ελλάδα - και συγκεκριμένα στην Κοζάνη, όπου το Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, θα μιλήσει για το σύστημα που επινόησε και κατασκεύασε.

«Μέσω του iMuse, οι φυσικές κινήσεις του χρήστη δημιουργούν ήχους και οποιοσδήποτε ήχος μπορεί να γίνει οπτικοποίηση και δόνηση. Σε αυτό το πλαίσιο, άτομα με αναπηρία, παιδιά ή ενήλικες καθηλωμένοι σε τροχήλατα αμαξίδια, άνθρωποι με αδυναμία κίνησης και λόγου, που αισθάνονται «κλειδωμένοι» στον εαυτό τους και στερούνται οποιαδήποτε δυνατότητας έκφρασης, αντιλαμβάνονται ότι οι δικές τους κινήσεις παράγουν κάποιο αποτέλεσμα. Έτσι, καταφέρνουν να επικοινωνήσουν με το εξωτερικό περιβάλλον, με ιδιαίτερα θετικές επιδράσεις γι' αυτούς», αναφέρει ο κ. Ellis.

Εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνονται τα παραπάνω, σημειώνει ότι σε έναν χώρο iMuse τοποθετούνται αισθητήρες κίνησης, που συνδέονται με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Μέσω αυτού, μια κίνηση στα δάχτυλα, για παράδειγμα, εκ μέρους του χρήστη, δίνει αυτόματα εντολή για την αναπαραγωγή μιας μουσικής νότας, ή μελωδίας. Την ίδια στιγμή, με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας και αντίστοιχου λογισμικού, η συχνότητα και η ένταση του ήχου που παράγεται μετατρέπεται σε πολύχρωμα γραφικά που παρουσιάζονται σε μια οθόνη. Επιπλέον, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής δίνει το «σήμα» για την παραγωγή μιας ευχάριστης δόνησης σε ειδικές καρέκλες, κρεβάτια ή κουτιά, όπου κάθεται ο χρήστης.

Η «φιλοσοφία» του συστήματος είναι καθαρά ατομοκεντρική και καθόλου παρεμβατική, καθώς ο ίδιος ο χρήστης βρίσκεται στο επίκεντρο και δεν υπάρχει θεραπευτής ή ειδικός, απλώς κάποιος βοηθός ή αλλιώς «διευκολυντής».

«Πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό από την παραδοσιακή μουσικοθεραπεία. Δεν επιδρά η μουσική πάνω στο άτομο. Αντίθετα, το περιβάλλον προσαρμόζεται στο άτομο και τις ανάγκες του, δίνοντάς του τη δυνατότητα να εκφραστεί καθώς λειτουργεί καθοριστικά η συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι το ίδιο παράγει ήχους ή διαδοχές ήχων, εικόνες και δονήσεις», επισημαίνει ο καθηγητής.

Φέρνει, μάλιστα, ως παράδειγμα την περίπτωση μιας γυναίκας από τη Βρετανία που έπασχε από κατάθλιψη και ζούσε μόνη της χωρίς να έχει μιλήσει σε κανέναν για έξι χρόνια. Την περίπτωση αυτή πληροφορήθηκε ο ίδιος από έναν κοινωνικό λειτουργό, ο οποίος ανέφερε ότι η ηλικιωμένη γυναίκα έδειχνε απρόθυμη ακόμη και να βγει από το σπίτι της. Με την έναρξη των συνεδριών, τα αποτελέσματα ήταν εμφανή και μόλις η ίδια διαπίστωσε ότι οι παραμικρές κινήσεις της επιδρούσαν στο εξωτερικό περιβάλλον, άρχισε να χαμογελά και να επικοινωνεί οπτικά με τους ανθρώπους γύρω της. Ύστερα από 20 εβδομάδες, μιλούσε πια κανονικά, άλλαξε την εμφάνισή της, έφτιαξε τα μαλλιά της και ψώνισε καινούρια ρούχα.

Αντίστοιχες περιπτώσεις παρουσιάζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η συνεργάτιδα του κ. Ellis, Νατάσα Ευθυμίου, η οποία ήταν και η ίδια παρούσα στα περιστατικά κατά τη διάρκεια της πρακτικής της άσκησης. «Κατά την επίσκεψή μας σε ένα γηροκομείο στην Αγγλία, βρεθήκαμε μπροστά σε μια κυρία που από τα αρθριτικά δεν μπορούσε να κουνήσει τα δάχτυλά της. Το περιβάλλον του iMuse άρχισε να καταγράφει κάποιες ανεπαίσθητες κινήσεις, γεγονός που αποτέλεσε ένα τόσο ισχυρό ερέθισμα ώστε η ίδια δήλωνε ότι «ξέχασε» την αναπηρία της», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μια δεύτερη γυναίκα, με παράλυση στο αριστερό της χέρι, λόγω εγκεφαλικού, κατάφερε να κουνήσει το «ανάπηρο» μέλος της μπροστά στον αισθητήρα, δημιουργώντας ήχους και εικόνες.

Το ευχάριστο νέο είναι ότι τα αποτελέσματα της επίδρασης του iMuse δεν έχουν στιγμιαία αλλά εκτεταμένη διάρκεια, βελτιώνοντας ορατά την ποιότητα ζωής των χρηστών. Ωστόσο, ο κ. Ellis διευκρινίζει ότι δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τη φαρμακευτική αγωγή ή οποιαδήποτε άλλη θεραπεία, αλλά λειτουργεί συμπληρωματικά και προσθετικά, όπως η φυσιοθεραπεία ή η εργοθεραπεία.

Όταν ρωτάται για την αφορμή με την οποία ξεκίνησε τη δημιουργία του iMuse, ανατρέχει στη μνήμη του πριν από 14 χρόνια και θυμάται την επίσκεψή του σε ένα σχολείο ειδικής αγωγής στην Αγγλία, για παιδιά με σοβαρές αναπηρίες. «Είδα με τα μάτια μου πόσο περιορισμένα και «κλειδωμένα» στον κόσμο τους ήταν αυτά τα παιδιά και σκέφτηκα ότι η τεχνολογία μπορεί να τους δώσει την ευκαιρία να εκφραστούν με έναν τρόπο διαδραστικό, ώστε να έχουν πλέον μια ποιότητα ζωής που δεν είχαν βιώσει ποτέ μέχρι τώρα», σημειώνει.

Κάπως έτσι ξεκίνησε και η προσωπική του έρευνα, το αποτέλεσμα της οποίας τέθηκε σε λειτουργία, σε μια ολοκληρωμένη μορφή, το 2004. Στις έρευνες για την εξακρίβωση των επιδράσεων του iMuse συμμετείχαν πάνω από 60 παιδιά και ενήλικες για περιόδους από 20 εβδομάδες μέχρι 7 χρόνια και με ένα ευρύ φάσμα ηλικίας, από δύο ετών έως και 104. Τα αποτελέσματα έχουν δείξει ότι αυτή η προσέγγιση επέτρεψε σε πολλούς χρήστες να αναπτύξουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες και αποτέλεσε ένα μέσο για να εκφραστούν και να έχουν τον έλεγχο της ζωής τους. Κάποια άτομα με σοβαρή αναπηρία απέκτησαν τρόπο έκφρασης για πρώτη φορά στη ζωή τους. Επίσης, παρατηρήθηκε ότι η επαφή με το περιβάλλον του συστήματος επιφέρει βαθιά χαλάρωση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των μυικών αλγών και πόνων, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους, γενική μείωση του άγχους και της έντασης και μια αύξηση στην αίσθηση της ευφορίας.

Από το 2011, οι προσπάθειες του κ. Ellis επικεντρώνονται στη διάδοση του συστήματος και την ίδρυση αντίστοιχων κέντρων και εγκαταστάσεων. Σήμερα, λειτουργούν 17 δωμάτια iMuse σε όλο τον κόσμο, κυρίως στην Αγγλία, αλλά επίσης και στις σκανδιναβικές χώρες, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Αυστραλία. Το σύστημα έχει «έρθει» και στην Ελλάδα, καθώς λειτουργεί εδώ και έναν χρόνο στην Αθήνα, ενώ σύντομα πρόκειται να εγκατασταθεί και στην Κοζάνη.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου λειτουργίας του iMuse στην Αθήνα, η πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Ερευνών Ήχου, Μουσικής και Λόγου, -όπου είναι εγκατεστημένο- Σοφία Λάτσινου, επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ την ευρύτητα των ομάδων του πληθυσμού που μπορεί να εξυπηρετήσει καθώς μπορεί να χρησιμοποιείται από παιδιά με ειδικές ανάγκες ή αυτισμό, άτομα της τρίτης ηλικίας, ηλικιωμένους με άνοια, κατάθλιψη ή καρκίνο, νοσοκομειακούς ασθενείς και όχι μόνο που υποφέρουν από παράλυση και άλλες παθήσεις που τους στερούν την επαφή με το περιβάλλον.

«Η βελτίωση της ποιότητας ζωής του χρήστη είναι τεράστια», τονίζει και γνωστοποιεί ότι η έρευνα που αφορά την εξέλιξη του συστήματος επικεντρώνεται στην προσπάθεια ενεργοποίησης συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου ασθενών που σχετίζονται με την κίνηση.

Το ενδιαφέρον της κοινωνίας της Κοζάνης για τέτοιου είδους εφαρμογές, επισημαίνει, από την πλευρά του, ο καθηγητής φωνητικής και μουσικοθεραπευτής, Θεόδωρος Βουλγαράκης. Παρουσιάζοντας τη δική του εμπειρία επί χρόνια, γενικότερα, από το χώρο της μουσικοθεραπείας, υπογραμμίζει ότι μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων ωφελείται ιδιαίτερα από αυτήν, γεγονός που αποτέλεσε και το έναυσμα των προσπαθειών για την εγκατάσταση του iMuse και στη Δυτική Μακεδονία.



Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών από τον δήμο Περιστερίου


Στο πλαίσιο της διασύνδεσης με την κοινότητα και ειδικότερα με επιχειρήσεις, φορείς και υπηρεσίες, τα στελέχη του Γραφείου Διαμεσολάβησης και του Κοινωνικού Παντοπωλείου επισκέφτηκαν το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Περιστερίου.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Περιστερίου στελεχώνεται με εξειδικευμένο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό: κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο και κοινωνιολόγο. Απευθύνεται σε γυναίκες που έχουν υποστεί βία (ενδοοικογενειακή, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμό, εμπορία και διακίνηση κ.ά., καθώς και σε γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις (μετανάστριες, αιτούσες άσυλο, γυναίκες με αναπηρία κ.ά.).

Παρέχει δωρεάν εξειδικευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες σε γυναίκες όπως: ψυχολογική ή/και κοινωνική στήριξη σε θύματα βίας και παραπομπή στη νομική υπηρεσία του Δήμου ή σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες όταν κρίνεται απαραίτητο.

Το Κέντρο εντάσσεται στο Δίκτυο 60 Δομών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών που σχεδιάστηκε και υλοποιείται από τη Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ)

Η επίσκεψή των στελεχών του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης είχε ενημερωτικό χαρακτήρα καθώς οι εργαζόμενοι του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών ενημερώθηκαν για τις δομές αντιμετώπισης της φτώχειας. Αντιστοίχως, τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών πληροφόρησαν εκτενώς σχετικά με τα προγράμματα και τη φιλοσοφία της δομής που έχει ως στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών μέσα από την κοινωνικο-ψυχολογική στήριξη και ενημέρωση του κοινού.

Το Γραφείο Διαμεσολάβησης και το Κοινωνικό Παντοπωλείο λειτουργούν στο πλαίσιο του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Περιστερίου και εντάσσονται στο Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013».

Καλούμε όλες και όλους όσους επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να έρθουν σε επικοινωνία με το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Περιστερίου στο τηλ. 210-577.1176 (www.domesperisteri.gr).



Διαβάστε περισσότερα...

Χαιρετισμός του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων σε ημερίδα για την ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρίες


Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Τάσος Μητσόπουλος απηύθυνε σήμερα τον ακόλουθο χαιρετισμό στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης και η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων με θέμα «Προσβασιμότητα και ποιότητα ζωής ατόμων με αναπηρίες, ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα», στη Λευκωσία.

«Οι εποχές που οι κοινωνίες απέρριπταν τα άτομα με αναπηρίες έχουν παρέλθει. Έχει γίνει πλέον ευρύτατα αποδεκτό από όλους ότι τα άτομα αυτά έχουν ίσα δικαιώματα και ίδιες υποχρεώσεις - όταν μπορούν ασφαλώς να τις εκπληρώσουν - με όλους τους άλλους πολίτες. Και ο βαθμός διασφάλισης αυτής της θεμελιώδους αρχής δείχνει και το επίπεδο πολιτισμού και ανάπτυξης που βρίσκεται κάθε χώρα. Η αναγνώριση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες αποτελεί αδιαπραγμάτευτο συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολιτισμένης κοινωνίας.

Είναι γι’ αυτό που με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του Κυπριακού Οργανισμού Τυποποίησης (CYS) και της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) να τεθεί υπό την αιγίδα μου η ημερίδα με θέμα: «Προσβασιμότητα και Ποιότητα Ζωής Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) - Ευρωπαϊκά και Διεθνή Πρότυπα» και να απευθύνω σύντομο χαιρετισμό.

Τόσο στην Ευρώπη, όσο και διεθνώς, έχουν εκπονηθεί πληθώρα προτύπων που αφορούν τα άτομα με αναπηρίες και τα οποία εφαρμόζονται με επιτυχία σε πολλές χώρες.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι όπως η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες αυτές, που σέβονται τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και φροντίζουν για τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, με την εφαρμογή των αντίστοιχων διεθνών και ευρωπαϊκών συμβάσεων και προτύπων. Ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που περνά σήμερα ο τόπος μας, το κράτος και η κοινωνία ευρύτερα οφείλουν να προστατεύουν και να ενισχύουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας, στις οποίες ανήκουν και τα άτομα με αναπηρίες.

Στην Κύπρο υπάρχει ήδη ένα σύγχρονο και ισχυρό νομικό πλαίσιο για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες, τόσο με γενικούς νόμους όσο και με ειδικούς ανά τομέα, που άρχισαν να θεσπίζονται από τη δεκαετία του 1990. Συγκεκριμένα, υπάρχουν ήδη τρείς κυρωτικοί νόμοι Διεθνών Συμβάσεων, πέντε γενικοί νόμοι και 30 ειδικοί νόμοι και κανονισμοί. Η προσπάθεια όμως για περαιτέρω βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου ώστε να διασφαλίζει ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες είναι συνεχής.

Σημαντική στην πιο πάνω προσπάθεια ήταν η κύρωση σε Νόμο της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, με τον περί της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες και περί Συναφών Θεμάτων (Κυρωτικό) Νόμο του 2011, Ν8 (ΙΙΙ), 2011. Η σύμβαση αυτή θεωρείται σταθμός και ορόσημο για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες αλλά και χάρτης πορείας των κρατών για τη διαχείριση της αναπηρίας.

Στα πλαίσια της εφαρμογής της πιο πάνω Σύμβασης ορίστηκαν από το κράτος οι απαραίτητοι μηχανισμοί εφαρμογής και παρακολούθησης της Σύμβασης και συστάθηκαν οκτώ θεματικές Τεχνικές Επιτροπές που εργάζονται σε αντίστοιχες θεματικές ενότητες, οι οποίες κρίθηκαν ως προτεραιότητες για την Κύπρο και αφορούν βασικά:

· Την ισότητα, την καταπολέμηση των διακρίσεων, την ευαισθητοποίηση και τις στατιστικές,
· την προσβασιμότητα στο φυσικό και στο δομημένο περιβάλλον,
· τις μεταφορές,
· την πληροφόρηση,
· την ανεξάρτητη διαβίωση, κοινωνική ενσωμάτωση, κινητικότητα και κοινωνική προστασία,
· την εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση,
· την υγεία και την αποκατάσταση και
· την απασχόληση

Στα πλαίσια της πιο πάνω Σύμβασης έχουν επίσης ολοκληρωθεί από τις πιο πάνω Επιτροπές και εγκριθεί πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο η πρώτη Εθνική Έκθεση της Κύπρου προς τον ΟΗΕ για την εφαρμογή της Σύμβασης και το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία 2013-2015. Τα δύο αυτά έγγραφα έχουν ήδη κατατεθεί στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.

Η υιοθέτηση και εφαρμογή των ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων στην Κύπρο γίνεται μέσω του Κυπριακού Οργανισμού Τυποποίησης (CYS), το έργο του οποίου το κράτος εκτιμά και στηρίζει.

Στον τομέα αυτό, υιοθετήθηκε ήδη στην υφιστάμενη νομοθεσία η τεχνική προδιαγραφή για πλάκες πεζοδρομίου CYS/CENTS 15209 καθώς και αποσπάσματα διεθνών και ευρωπαϊκών προτύπων, όπως το ISO 21542 για την προσβασιμότητα, χρήση και εκκένωση κτηρίων καθώς και το Πρότυπο ISO 23599:2012 το οποίο παρέχει προδιαγραφές για ανάγλυφες επιφάνειες για το περπάτημα και συστάσεις για την κατασκευή τους.

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων έχει συμβουλευτικό ρόλο σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις/παρεμβάσεις των Υπηρεσιών του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέματα προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρίες στα δημόσια κτήρια και πεζοδρόμια.

Το Τμήμα Δημοσίων Έργων έχει δε ετοιμάσει πρότυπα σχέδια αναφορικά με τους αστικούς δρόμους για την εξασφάλιση της δυνατότητας απρόσκοπτης και ασφαλούς κυκλοφορίας των ατόμων με αναπηρίες, περιλαμβανομένων και προνοιών για χώρους στάθμευσης. Τα σχέδια αυτά εφαρμόζονται σε όλους τους δημόσιους αστικούς δρόμους και πεζοδρόμια.

Στο σχεδιασμό νέων κυβερνητικών κτηρίων, εφαρμόζονται όλες οι πρόνοιες της Νομοθεσίας για τη χρήση κτηρίων από άτομα με αναπηρίες.

Στον τομέα των αστικών μεταφορών, υπάρχουν ήδη σε όλες τις πόλεις χαμηλοδάπεδα και πλήρως προσβάσιμα λεωφορεία, αρκετά από τα οποία διαθέτουν οπτική πληροφόρηση αναφορικά με τη διαδρομή και τις στάσεις του λεωφορείου. Σημειώνεται επίσης, η συμβατική υποχρέωση των ανάδοχων εταιρειών για εγκατάσταση ακουστικής πληροφόρησης. Παράλληλα, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να υπάρχουν διαθέσιμα ταξί προσβάσιμα στα άτομα με αναπηρίες.

Στον τομέα των αερομεταφορών και θαλάσσιων μεταφορών, τα αντίστοιχα Τμήματα του Υπουργείου Συγκοινωνιών φροντίζουν για την εφαρμογή των σχετικών Ευρωπαϊκών Κανονισμών αναφορικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Τα όσα έχουν αναφερθεί πιο πάνω δε λέγονται με διάθεση αυταρέσκειας. Έχουν ήδη γίνει πολλά, αυτά όμως που υπολείπονται είναι πολύ περισσότερα. Και θα πρέπει με πάσα εντιμότητα να ομολογήσουμε ότι όσες υποδομές κι αν δημιουργηθούν, αν δε φροντίσουμε να αλλάξουμε μυαλά, αν δε γίνουμε φορείς μιας άλλης κουλτούρας και νοοτροπίας και εκφραστές μιας άλλης στάσης ζωής, όλες οι φιλόδοξες και φιλότιμες προσπάθειες μας θα πέφτουν στο κενό.

Η σημερινή ημερίδα, που έχει στόχο την ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων φορέων τόσο του δημοσίου όσο και ιδιωτικού τομέα αναφορικά με τη σημασία της εφαρμογής των ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων σε θέματα προσβασιμότητας και ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες θα συμβάλει στην κοινή προσπάθεια για τη συνεχή στήριξη των ατόμων αυτών στον τόπο μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας σας, από την οποία αναμένεται ότι θα εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα για περαιτέρω προβληματισμό και από κοινού επεξεργασία για την επίλυσή τους.

Τόσο εγώ προσωπικά, όσο και το Υπουργείο Συγκοινωνιών, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για τη συνεχή συμπλήρωση και βελτίωση της υφιστάμενης νομοθεσίας και προτύπων, σύμφωνα με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα, για τη βελτίωση της προσβασιμότητας και ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες».



Πηγή: http://www.moi.gov.cy
Διαβάστε περισσότερα...

ΣΟΚ: Κι΄ όμως αυτή η γυναίκα ΔΕΝ είναι έγκυος


Δείτε τι έχει…

Στα μέσα μαζικής μεταφοράς της προσφέρουν θέση. Γνωστοί και φίλοι τη ρωτούν σε ποιο μήνα της εγκυμοσύνης βρίσκεται..

Μόνο που η κοιλιά της Χέιλι Μπάρλει μεγαλώνει χωρίς όμως να είναι έγκυος.

Η 24χρονη Βρετανίδα, μητέρα τεσσάρων παιδιών πάσχει από τη νόσο Hirschprung. Πρόκειται μία ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από έλλειψη εντερικών γαγγλιακών κυττάρων που οδηγεί σε αδυναμία να δοθεί εντολή για χάλση του εντέρου ώστε να μπορεί να δεχθεί εντερικό περιεχόμενο και μετά να συσπασθεί για το προωθήσει. Η Hirschprung «χτυπάει» 1 στα 5.000 παιδιά, κυρίως αγόρια.

Συνήθως, η διάγνωση γίνεται σε παιδιά πολύ κρής ηλικίας. Η Χέιλι όμως δεν το αντιλήφθηκε παρά σε ηλικία 12 ετών. Η ίδια εξομολογείται ότι οι πόνοι είναι αφόρητοι. Από το 2009 εισήχθη στο νοσοκομείο 69 φορές.

Τώρα ετοιμάζεται για το μεγάλο βήμα. Το Δεκέμβριο θα υποβληθεί σε σοβαρή επέμβαση και ευελπιστεί να καταφέρει να επιστρέψει στη φυσιολογική ζωή που είχε με το 42χρονο σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά τους.




Πηγή: http://www.to-mati.net
Διαβάστε περισσότερα...

Εγκαίνια στο 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης


Κατάμεστη ήταν η αίθουσα του «Ολύμπιον» στην αποψινή εγκαίνια βραδιά της 54ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, με τον Αμερικανό «ανεξάρτητο» κινηματογραφιστή, Τζέιμς Τζάρμους, να είναι το τιμώμενο πρόσωπο.

«Σταρ» της βραδιάς και αιτία για την κοσμοσυρροή ήταν ο Αμερικανός «ανεξάρτητος» κινηματογραφιστής Τζέιμς Τζάρμους που παρέστη στα εγκαίνια καθώς της τελετής ακολουθεί η προβολή της τελευταίας ταινίας του με τίτλο "Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί / Only Lovers Left Alive" .



Ο Τζάρμους ("πνευματικό παιδί του Βίμ Βέντερς, αλλά και πολλών ευρωπαίων κινηματογραφιστών) που θεωρείται εκπρόσωπος του ανεξάρτητου αμερικάνικου κινηματογράφου, αποδεικνύεται –αν και επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα- ιδιαίτερα δημοφιλής στο ελληνικό κοινό . Είναι χαρακτηριστικό πως η αυριανή επανάληψη προβολής της ταινίας του είναι ήδη «σολντ άουτ»

Τα εγκαίνια κήρυξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης – πρόεδρος παράλληλα του Δ.Σ του φεστιβάλ ο οποίος αυτοχαρακτηρίστηκε «σινεμαδάκιας» και παραλλήλισε το Φεστιβάλ με... τους αγώνες φόρμουλας . «Από εκεί προκύπτουν όλες οι νέες ιδέες και τάσεις» είπε χαρακτηριστικά..

Είχε προηγηθεί ολιγόλεπτος χαιρετισμός του υφυπουργού αθλητισμού Γιάννη Ανδριανού ο οποίος επαναβεβαίωσε τη στήριξη της κυβέρνησης στην κινηματογραφική παραγωγή και τους δημιουργούς της που «ανατέμνουν την κοινωνική πραγματικότητα» όπως είπε.

Χαιρετισμό απεύθυνε νωρίτερα και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά καθηγητής Δημοσθένης Δαβέτας .

Στο δικό του εισαγωγικό χαιρετισμό ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημήτρης Ειπίδης, ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους και εξέφρασε την ικανοποίηση του που «στους δύσκολους οικονομικά καιρούς που διάγει η χώρα το Φεστιβάλ δεν βαραίνει τον εθνικό προϋπολογισμό, καθώς το 80% των εξόδων της διοργάνωσης προέρχονται από ευρωπαϊκά κονδύλια» .

«Νονό» της σύγχρονης ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής, αλλά και της διεθνούς που προβάλλεται στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, χαρακτήρισε τον κ. Ειπίδη ο Τζέιμς Τζάρμους στο σύντομο δικό του χαιρετισμό.

Υπό τα πλέον ηχηρά και μακρόσυρτα χειροκροτήματα που του επεφύλαξε το κοινό ο 60χρονος Αμερικανός κινηματογραφιστής ευχαρίστησε τους διοργανωτές του φεστιβάλ, αλλά και τους σινεφίλ της Θεσσαλονίκης και υποσχέθηκε «αντίδωρο» ευχαρίστησης με την προβολή της ταινίας του που ακολούθησε.

Οι προβολές στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συνεχίζονται κανονικά από σήμερα ως και το βράδυ της επόμενης Κυριακής στις αίθουσες του κινηματογράφου «Ολύμπιον» και στις τέσσερις αίθουσες του Λιμανιού.



Διαβάστε περισσότερα...

Ποινική δίωξη για την απάτη στον Οίκο του Ναύτου


Προθεσμία να απολογηθούν την Τρίτη πήραν οι κατηγορούμενοι.

Κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος απήγγειλε ο εισαγγελέας στους κατηγορούμενους για την απάτη, σε βάρος του Ταμείου των ναυτικών.

Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε για την υπόθεση, αφορά τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, απάτης σε βάρος του Δημοσίου και πλαστογραφία και η δικογραφία που περιλαμβάνει έξι κατηγορούμενους, με πρωταγωνιστές υπαλλήλους του Οίκου Ναύτου, ανατέθηκε σε Τακτικό Ανακριτή.

Οι κατηγορούμενοι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την Τρίτη και σύμφωνα με τους συνηγόρους κάποιων εξ αυτών οι εντολείς τους αρνούνται τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με δηλώσεις των δικηγόρων, η δίωξη που ασκήθηκε για την υπόθεση είναι υπερβολική ενώ, όπως ανέφεραν, το κατηγορητήριο θα καταρριφθεί στην πορεία της ανάκρισης.

Οι τέσσερις υπάλληλοι του Οίκου του Ναύτου κατηγορούνται για απάτη ύψους 1 εκατ. ευρώ. Τρεις εξ αυτών συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω στη Λεωφόρο Θηβών τη στιγμή που παραλάμβαναν 205.570 ευρώ από ιδιοκτήτη κλινικής ως πρώτη δόση από συνολικό ποσό περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ, το οποίο είχαν συμφωνήσει να εισπράξει με πλαστά παραστατικά για δήθεν ιατρικές υπηρεσίες σε ασφαλισμένους



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκατό χρόνια δημοτική αγορά Χανίων


Επετειακές εκδηλώσεις στην πόλη.

Στο 1913… ταξίδεψαν όσοι βρέθηκαν σήμερα στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων.

Η δημοτική αγορά, ένα από τα πιο γνωστά μνημεία, γιορτάζει τα 100 της χρόνια, καθώς στις 4 Δεκεμβρίου του 1913 την είχε εγκαινιάσει ο τότε πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ ανεπίσημα άρχισε να λειτουργεί την 1η Νοεμβρίου του 1913.

Έτσι με αυτή την ευκαιρία ο δήμος Χανίων, ο σύλλογος καταστηματαρχών και άλλοι φορείς οργανώνουν σειρά εκδηλώσεων που άρχισαν σήμερα. Από νωρίς το πρωί το σκηνικό έξω από την δημοτική αφορά θύμιζε την εποχή των εγκαινίων.

Παλιά οχήματα, οι παραδοσιακές άμαξες με τα άλογα, πωλητές ειδών και επαγγελματίες εκείνης της εποχής όπως λούστροι, φωτογράφοι, έδωσαν το στίγμα της γιορτής, ενώ την ίδια ώρα υπό τους ήχους της κρητικής μουσικής, παραδοσιακά συγκροτήματα έζωσαν το κτίριο της αγοράς χορεύοντας κρητικούς χορούς. Έξω από την αγορά, προσφέρονταν παραδοσιακά προϊόντα, χαρουμπία, σαλέπι, άφθονη τσικουδιά καθώς και στραγάλια σε χάρτινο χωνάκι.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τις εκδηλώσεις, ενώ σε σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις προσπάθειες που γίνονται για την προστασία του μνημείου της δημοτικής αγοράς.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, λόγω του υψηλού κόστους για τη ριζική αποκατάσταση και συντήρηση που φθάνει τα 12 εκατομμύρια ευρώ οι ελπίδες να βρεθούν τα χρήματα αυτά είναι μόνο στην επόμενη προγραμματική περίοδο καθώς απορρίφθηκε ως μη συμφέρουσα η ιδέα να ενταχθούν τα έργα για τη συντήρηση της αγοράς στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Τζέσικα».

Στις 10 Νοεμβρίου θα εγκαινιαστεί μέσα στην αγορά έκθεση φωτογραφιών από την ιστορία του μνημείου με υπότιτλους και στα Αγγλικά, ενώ η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσα στην αγορά στις 4 Δεκεμβρίου.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πλειστηριασμοί-εξπρές σε 50 ημέρες


Πλειστηριασμοί-εξπρές σε 50 ημέρες ετοιμάζει ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, θέτοντας σε λειτουργία το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), για περίπου 550.000 οφειλέτες που χρωστούν στα τέσσερα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ) έως 6 δισ.ευρώ.

Έτσι, τίθενται σε άμεσο κίνδυνο σπίτια, καταστήματα, οικόπεδα και γενικά η περιουσία που ανήκει σε όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία.

Πρόκειται για περιπτώσεις με ατομική οφειλή από 5.000 ευρώ και άνω, με στόχο να εισπραχθούν 2-3 δισ.ευρώ έως το 2017, ενώ σε πρώτη φάση για το επόμενο έτος, στόχος είναι να μπουν στα ασφαλιστικά ταμεία περίπου 200.000.000 ευρώ επιπλέον.

Να σημειωθεί ότι, εάν υπάρξει μερική εξόφληση της οφειλής, αλλά χωρίς υπαγωγή σε καθεστώς ρύθμισης, τότε τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης δεν αναστέλλονται.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...